Nedelja, 04.12.2005.

13:23

Koštunica: Albanci samo u Srbiji

Vojislav Koštunica smatra da Albanci ne mogu da formiraju dve albanske države.

Izvor: FoNet

Koštunica: Albanci samo u Srbiji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

73 Komentari

Sortiraj po:

guska koja je spasla Rim

pre 18 godina

A sada ozbiljno... Srbi veruju 'Voja je svetski covek (svetsko, a nase)'. Voja govori neke belosvetske jezike, ne nosi sajkacu kad ide u crkvu, pisao covek knjige... ali, Voja ima mozak iz Kostunica. Da me neko pogresno ne shvati - niceg loseg u mozgu iz Kostunica, za Kostunice je sasvim dobar. Na zalost, ni o kakvim svetskim poslovima, niti o poslovima Srbije sa Svetom, nece se odlucivati u Kostunicima. I tu nastaje cirkus.
A sada zaista ozbiljno... u Srbiji kazu 'Evropu danas cine nacionalne drzave i to je jos uvek'... (na zalost, ako mene pitate) tacno. Ali, istovremeno pokazuje fundamentalno nerazumevanje (u Srbiji) sta znaci 'nacionalna drzava', van Balkana. Nacionalna drzava, van Balkana, ne da nije etnicka drzava, kao sto veruju Srbi, nego je upravo suprotnost etnicke drzave. Zato su, eto cirkusa, jedini efekti koji ovakvi argumenti iz Kostunica mogu da izazovu van Balkana, ili totalno nerazumevanje (kao kad neko prica nesto sto nema nikakvog smisla), ili, u najboljem slucaju, smeh. A na Balkanu van Srbije, kako se moze videti is gornjih komentara, izaziva salve gromoglasnog smeha, sprdnju, opste veselje. Ako Kostunica, ili Smilja Avramov, koristi ovo, kao glavni argument, bilo gde van Kostunica, pa i malo dete ce ga, bez p'o muke matirati u jednom potezu! Kao oni Kosovari u gornjim komentarima.

Dragan, Nemacka

pre 18 godina

Kako ovaj covek sve lepo objasnjava i kako je sve lepo i jasno kad on to kaze. Mozda bi trebao da pocne da pise bajke. Ako vec nije...

navijac

pre 18 godina

Najpametnije je rekao Nenad Canak. Srbija, kao faktor najvece nestabilnosti na Jugoistoku Evrope( citaj Balkana) u posljednjih 150 godina, treba napokon da se dovede na takvu mjeru koja ce joj onemoguciti da i u buducnosti bude uzrok nestabilnosti. Zato, prema misljenju Nenada Canka (koje podrzavam) Srbiju treba podijeliti na nekoliko regija (Vojvodina, Sandzak, Sumadija, Istocna i Juzna Srbija i samo u tom slucaju Kosovo kao dio takve Srbije ima nekog smisla. Naravno uz maximalnu autonomiju svih regija, jer u protivnom, ono sto se danas desava na Kosovu, sutra ce biti u Vojvodini, pa u Sandzaku. Krajnje je vrijeme da se politicka elita u Srbiji rijeci onih izlapljelih "staraca" iz SANU-a i sudbinu (a ne samo odgovornost) srpskog naroda preuzme u svoje ruke.
Sto se tice Republike Srpske, moze se reci, ako se pomno analiziraju sva desavanja sa srpskim narodom u posljednjih 15-20 godina, da joj je namjenjena ista sudbina kao i Republici Srpskoj Krajini. Samo je jedna razlika: RSK je nestala u vatri i paljbi iz hrvatskih topova, a RS ce nestati "cutke" a da to niko nece ni "primjetiti". Zasto?
"Pa zato sto MZ zna da Srbi nece imati mira dok ne naprave Veliku Srbiju ili dok im se matica ne dovede na takvu mjeru, da im to bude onemoguceno za sva vremena." (Ovo je svojevremeno rekla i Madelajn Olbrajt bivsa ministrica vanjskih poslova SAD-a). Zato politicari u Srbiji trebaju da reaguju na vrijeme i svijetu predstave jednu novu Srbiju, decentralizovanu sa puno lokalne samouprave i regionalne organizacije vlasti. Samo tako ce Srbija imati puni kredibilitet da trazi ostanak Kosova unutar jedne takve decentralizovane Srbije. Ovakva, jako centralizovana Srbija nece moci pruziti nikakve garancije ni Albancima ni MZ da ce biti demokratska u odnosu prema drugima. A sve ostalo, kao i davati izjave tipa "ne damo Kosovo! ili Republika Srpska je drzava! ili Spojicemo RS i SiCG!", su pucanj u prazno...
Malo vise politicke mudrosti i za Boga miloga ko stavi onu Raskovicevu u tim za pregovore? Blago Srbima kad ih psihijatri brane! Vidjeli smo na primjeru Hrvatske, kako ih je branio njen otac, ne daj boze nikome!

Predrag

pre 18 godina

Ja sam da se Kosovo vise ne veze za Srbiju nego da postane nezavisno u granicama kojima jeste. Jedino bi sve Srpske manastire, grobove i crkve kamen po kamen preneo u Srbiju. Srpski narod koji zivi na Kosovu bi povukao kao sto je to uradio Izreal sa njenim gradjanima iz Gaze. Sta mi vredi da ostanu manastiri na Kosovu kad ih ne smem da posetim i daleko bilo da prodju kao Izrealske sinagoge ove godine. Sta vredi srpskim ziteljima danas na Kosovu da zive kad nemaju slobodu kretanja. Moje zene dedu su ubili 2001 na Moravi dok je pecao. Nazalost za pecanje nije dobio Kforca kao obezbedjenje. Kakvi su to uslovi zivljenja? Neka ide Kostunica i neka tako zivi. Zalosno je i kad Srbi prebacuju Sribma sa Kosova sto prodaju danas Albanicma kuce. Okrivljuju ih sto prodaju Kosovo. Zasto ti pamentnjakovici ne bih slali njihovu decu u oklopnim vozilima u skolu?
Moj deda iz Like kad je pocetkom osamdestih, dok jos SM nije bio diktator, isao da posecuje manastire po Kosovu i bio je kamenovan od albanske dece. Milicija je tad bila albanska i nije se trudila da ga zastiti. Zar mislite da bi ga danas zastila? Kosovo mora biti nezavisno od Srbije. Sve ostale formule su cisto zamajavanje. Srbi na Kosovu su obicna provokacija, kao sto su Izrealci bili provokacija u Gazi. Srbi nemaju sta da traze na Kosovu. Sta nama Srbima i Albancima treba jeste mir. A mir cemo samo imati ako Kosovo postane nezavisno. Rugovi zelim sve najbolje i zelim da dozivi nezavisno Kosovo. Svaka mu cast. Bio je jedini koji je pokusavao da ostvari svoje ciljeve na miran nacin.

Tanja

pre 18 godina

Dragi Albanci, vi dobro znate koliko Kosovo znaci srpskom narodu, i zato, hajde da se dogovorimo i napravimo kompromis, da obe strane budu zadovoljne. I jos nesto: Vi Albanci ste bili katolici pre nego sto su dosli Turci. Molim vas ne budite zadrti islamski fundamentalisti. Mi necemo rat ni u kom slucaju, ali stvar mora diplomatski da se resi.

ja

pre 18 godina

Ma koja bre narod kosovari, to je isto kao kad bi postojali sumadinci kao narod. Izvinite ali mi se cini da Voja ni jednog trenutka nije pomenuo KOSOVARE nego albanski narod na Kosovu. Na Kosovu postoje vise naroda kao i u ostalim regionima u Srbiji, molim vas nemojte da pravite nacije koje ne postoje.

Dusan Djordjevic

pre 18 godina

Zapadni svet funkcionise po principu referenciranja na prethodno resene slucajeve i analizi rizika. Kipar, Republika Srpska i Bosansko Muslimanska Federacija, Sevarna Irska, Baskija, Tajvan su delimicno reseni problemi. Postoji dva nacina na koji Kosovo moze da bude reseno: podela Kosova i osnivanje dve drzave, podela Kosova i pripajanje jednog ili oba dela maticnim drzavama (Srbija i Albanija)i siroka autonimija odnosno nezavisnost Kosova u okviru granica Srbije. Ponavljam - celo nezavisno Kosovo je nemoguce cak i kada Srbi ne bi makli prstom, i ma koliko se Albanci trudili. Samo bacaju pare na lobiranje. Nema tih para koje bi mogle da pokriju troskove koje bi usledili nakon proglasenja Kosova nezavisnim. Dve stvari su najbitnije: referencing + risk analysis. Albanci kao i Srbi su nebitni u celoj prici. Nezavisno Kosovo = Nezavisna Republika Srpska = Nezavisan Tajvan = Nezavisna Severna Irska = Ujedinjenje i proglasenje Nezavisnog Kipra (Turski + Grcki Deo) = Nezavisna Baskija = Nezavisna Korzika = Nezavisan Teksas = Nezavisan Kurdistan i ko zna sta jos. Srbi bi mogli glat i da priznaju Albancima nezavisnost, kao sto su i Grci odobrili Turcima ulazak u Evropu, al' Solana bi se vec sutradan pojavio u Beogradu da naredi drugacije. Albanci ako zele nezavisnost moraju da se spreme da je plate borbom, al' ne protiv Srba, vec protiv NATO sila, jer sto se tice srpske strane, mi smo vec izgubili rat od NATO-a i nemamo ni jednog vojnika na Kosovu. Naravno da srpska vlada pravi opstrukcije albanskoj strani, pa ne bi bilo prirodno da je drugacije. Srbi su tu zemlju zaradili borbom i prodali je jeftino NATO-u. "A sad malo ona" - sto bi rekao Bora Todorovic

voja je car

pre 18 godina

Ja kao Srbin ne vidim nista lose u izjavi Kostunice. Jedino "lose" je sto se komsije Albanci sa Kosova nerviraju ( lose za njih ) - eto niko ih dole vise od Srba ne pritiska , sve im Voja daje samo ne drzavu. Koliko ja znam Albanci na Kosovu se deklarisu da je sukob bio zbog represije a ne stvaranja drzave - tako da je predsednik Voja u pravu, zasto davati nekom nesto kad nije trazio. Kad nema represije traze drzavu, kad im das drzavu traze ujedinjenje sa Albanijom. MZ hoce potpis Srbije na bilo koje resenje, pa cak i na nezavisnost, kako ce ga iznuditi i za koje pare ne znam - ali za dzabe nikako. Mozda MZ nema te pare da plati Kosovo, pa se komsije nerviraju, a niko ih ne pritiska vise. Samo mi nije jasno sta to pogadja "Srbe u Sumadiji" sto se komsije nerviraju.

dinoST

pre 18 godina

1. Kosovo kao AUTONOMNA POKRAJINA u sastavu ex. REPUBLIKE Srbije koja je bila jedna od sest republika ex. SFRJ po Ustavu SFRJ nije imala pravo na samoopredjeljenje/otcjepljenje
2. Albanci(kosovari) kao NARODNOST a ne narod (pr. Slovenci, Hrvati, Srbi) po istom ustavu nisu imali pravo na samoopredjeljenje
3. Republika Srpska (sto god netko mislio o njoj) je po medjunardom ugovoru (Dayton) u sastavu medjunarodno priznate drzave BIH
4. tzv RSK nije imala nikakvih sansi za medjunarodno priznanje (za razliku cak i od Kosova nije imala nikakav status u ex SFRJ) i bila je rezultat pobune protiv demokratski izabrane vlasti u RH..
4. rezolucija Vijeca sigurnosti je potvrdila teritorijalni integritet ex.SRJ, danas SiCG
5. eventualnim davanjem nezavisnosti Kosovu, medjunarodna zajednica bi pogazila principe medj.prava kao i odluke Badinterove komisije po kojoj su u procesu raspada ex. SFRJ granice bivsih republika postale drzavne granice (Kosovo i Vojvodina su unutar granica Srbije)
6. u pristupu kosovskom pitanju i Srbija i kosovski Albanci i medj. zajednica bi se trebali drzati normi medj. prava a ne povijesnih rasprava.. Ironija je u tome sto se Srbija tek sad zalaze za ono sto je nalagao ustav iz 1974 i sto su kao jedini moguci princip zastupale Slovenija i Hrvatska 1991..

Ivan M

pre 18 godina

... Ovo je naprosto strasno sta ovaj covek rece i ostade ziv. To da li Kosovo treba da bude nezavisno je jedna stvar, ali ko na sta ima pravo je nesto sasvim drugacije!

Dacha

pre 18 godina

Gospodin Kostunica nije politicar za kojeg smo ga mi, Srbi smatrali 2000., ali sam siguran da ga i narod i ostali politicari u ovom momentu moraju podrzati svom snagom. To sto je g.Kostunica izjavio treba da bude samo delic Srpskih argumenata za ocuvanje Srpske drzave. Gradjani Srbije koji zive u njenoj juzoj pokrajini bi mogli da se raspitaju kod svojih sunarodnika koji zive rasuti po svetu kao i Srbi, da li u tim drzavama placaju porez i doprinose, uce jezik te drzave, a samo u svojim udruzenjima mogu da pokazuju svoju nacionalnu pripadnost.
Srbija je deo Evrope i ako bi i jedna evropska drzava olako odustala od svoje teritorije, onda neka to uradi i Srbija.

Toni Manero

pre 18 godina

Stvar je vrlo prosta! Posle svakog rata se pisu nove granice...Ovde se takodje radi o jos jednoj istorijskoj cinjenici (tj.pravdi ili nepravdi, zavisi od pobednicke strane).Jedino je od 1999.god ipak proslo dosta vremena pa ce, istorijski gledano, biti interesantan samo podatak da se ovde granice pisu tek posle 7 godina.

Enver Kelmendi

pre 18 godina

G.Kostunica upotrebljava zargone koje Srpski narod hoce da slusa. Medjutim, on nije objasnio sta ce on da radi ako Kosovo postaje nezavisna drzava.

ddk

pre 18 godina

Teritorija bilo koje drzave je kljucno pitanje jer definisana teritorija je po medjunarodnom pravu jedan od elemenata 'drzave'. Nijedna drzava ne moze se olako odreci svoje teritorije jer time dovodi u pitanje sopstveni opstanak. Kao drugo, medjunarodno pravo daje pravo na samoopredeljenje 'narodima'. Albanci s Kosovo ni po kojoj definiciji nisu 'narod' nego 'nacionalna manjina' unutar Srbije. Ako medjunarodna zajednica stvori presedan u ovom slucaju onda je to indirektna najava novih ratova na balkanu.

Bosanac

pre 18 godina

Neka se i Bosna i Kosovi podele ali prema vecinskom stanovnistvu PRE RATA -Republika Srpska je na 49% teritorije zahvaljujuci kompromisu koji je postignut za zaustavljanje rata. Ako i dodje do pripajanja ili nezavisnosti onda sigurno ne na osnovu Dejtonske podele jer je Dejton imao drugu svrhu - ocuvanje a ne razgradnju Bosne. Znaci pravo na samoopredeljenje moze da bude primenjeno samo na teritorijama gde su Srbi bili vecina PRE RATA a to su dve do tri opstine. To nece biti ni Zvornik ne Srebrenica ni Foca ne Visegrad mozda Banja Luka - a ni za nju nisam siguran. ne stvaraju se drzave na osnovu deportacija i masovnih ubistava. Bosna je nastala referendumom a Republika Srpska etnickim ciscenjem. To bi bila ogramna razlika.

ni uslovno, ni bezuslovno

pre 18 godina

Ne napada Voja glavne argumente Republike Srpske nego ih brani. Ako MZ zauzme stav da i ovde isti narodi mogu imati vise drzava - kao sto su "komsije" vec nabrojale, sa nekim "malim" greskama (Makedonija i Bugarska), onda to automatski znaci i postojanje Republike Srpske i Republike Srpske Krajine, kao samostalnih drzava! Takodje bi bilo zanimljivo videti, kad bi se i u Celovcu narod odlucio za oslobodjenje od "okupatora i vekovne represije". Vec poznate tvrdnje da RSK i RS nisu isto sto i Kosovo govore upravo obrnuto - stanovnistvo u RSK i RS je bilo izlozeno jos vecoj represiji jer nije imalo cak ni autonomiju, kakvu je "surovi srpski okupator" priznavao KiM-u. Na KiM-u se zivelo dobro, kao malo gde u svetu. Jeste da je zadnjih 15-tak godina "malo zahladnilo" ali to nije nikakva "privilegija" KiM-a, to smo doziveli svi iz bivse SFRJ. Molio bih komentatore da prestanu vise sa tim "kamenjem oko vrata". Ako je to tako, onda i u BiH ima slicnog "kamenja" pa nikom nista. Ne zaboravite da ako odbacite jedan "kamen", sutra ce se pojaviti novi i tako dalje. Isto tako, neprihvatljive su teorije da je drzava onog naroda koji na njoj zivi - da li je onda Florida sastavni deo Kube? Zna se sta je narod (i njegova legitimna prava!) a sta drzava.

balkanski spijun

pre 18 godina

U principu Kostunica ima pravo. Evropu danas cine nacionalne drzave i to je jos uvek najsnazniji integracioni faktor. U tom smislu formiranje druge albanske drzave na Kosovu, jer koliko shvatam ne bi se dozvolilo spajanje sa Albanijom, ne bi doprinelo smirivanju nego daljem razbuktavanju sukoba. Ako moze na Kosovu zasto onda ne bi moglo i u Makedoniji ili Grckoj?
Poredjenje sa Republikom Srpskom ovde su bez osnova jer RS je entitet u sastavu BiH a ne nezavisna drzava. To je cinjenica a sve ostalo, ko bi sta hteo i kako, su obicne spekulacije.

Mislim da Srbi, ako se iskljuce emotivni razlozi, od Kosova mogu imati mnogo stete a vrlo malo koristi. S druge strane ni Albanaci ne bi trebali da se toliko bezuslovno zalazu za nezavisnost. Sta bi sutra Kosovo radilo kao nezavisna drzava ako joj je Evropa taj proglaseni cilj? Pa svi dobri putevi ka Evropi vode preko Srbije.
Ziveli bi u okruzenju zemalja koje ih bas ne vole jer bi predstavljali konstatnu pretnju.

frog

pre 18 godina

Pa da, zato ce Kosovo vrlo brzo nakon medjunarodnog protektorata ujedinjiti sa Albanijom a onda ce eventualo jednog dana i Albanija i Srbija biti dio Evropske zajednice... Samo da narod ne strada do tada.

Balkanac

pre 18 godina

Kostunica kada govori o kosovu zaboravlja na cru gour kao da je njen dio a kada govori o crnoj gori zaboravlja na kosovo.Na kosovu zive pet posto srba i nema govora o samostalnosti u crnoj gori zive sedamdesetpet posto crnogoraca i nekad je bila drzava kao i srbija i nece da cuje o samostalnosti.Kostunica mora da se opredjeli ili za jedno ili drugo jer svet dobro prepoznaje (coravu )politiku srbije i mislim da ce ostati praznih ruke ako ne prestane sa manipulacijama na balkanu koja sprovodi vise od petnjst godina.Vi, gdje je bio jedan srpski grob van srbije (zemlja srbij)gdje su sto grobovi ne srpski u srbiju opet zemlja srbije.Ne ide to tako.

Xija

pre 18 godina

G Kostunica,nikada nisam cuo ovkavu veliku glupost od vas. Jest pre sto godina kada albanci su iskoristili pravo na samoopedeljenje, oni su opredlili da Kosovu bude unutar drzave Albanije. I tako ako ono albansko soamopredeljenje uzima u racun, kosovo treba da se pripoji albaniji zajedno sa juznom CG, zapadnm Makedonji i takoi Cameria (da ne zaboravim Kursumlju, Prokuple i toplicu koja je bio etnicko iscena od albanaca u vremeprve Srbije)

Dusan Djordjevic

pre 18 godina

Kipar je ex-kolonijalni problem Ujedinjenog Kraljevstva i kao takav je i resavan + jos uvek nije resen = doslo je do podele. Republika Srpska nije postojala i jos uvek ne postoji de jure na internacionalnom nivou = entitet u Bosni i Hercegovini. Dakle, ako hocete da resavamo Kosovo, postoje samo dva nacina = podela kao u slucaju Kipra ili autonomija kao u slucaju Bosne i Republike Srpske. Sve ostalo vodi u kataklizmu. Nezavisno Kosovo = Nezavisna Republika Srpska = problemi.

stratus

pre 18 godina

A sto se ljudi bze ikakvog razloga nervirate? Pa Kosovo nikada ne moze biti samostalno bez srpskog potpisa na tu istu samostalnost. U prevodu, Kosovo nikada nece biti nezavisno. Zivi bili, pa videli!

Milan G.

pre 18 godina

Izjava nije tako losa od g. Kostunice. Braco Albanci, nemozete vi uporediti RS s vasom situacijom. Republika Srpska je u Bosni i Hercegovini - znaci jedna suverena drzava. Ja sam za onaj stari partizanski nacin, znaci podela Kosova. ;o) Nama severni deo a vama juzni.

Rambuje II

pre 18 godina

Koki kaze da nema nametanja resenja a istovremeno ne dozvoljava nikakvu drugu opciju sem da Kosovo ostane u sastavu Srbije. Takve izjave ne da su nametanje resenja nego i prst u oko medjunarodnoj zajednici bez imalo pokajanja za sve zlocine koje su vojne, paravojne i policijske snage Srbije pocinile na Kosovu.

Mahtisari

pre 18 godina

Eh ko je Srbiji Premijer! Nadam se da nije on ogledalo drzave. Koja izjava da ne znas odakle da pocnes odgovor. Kakav presedan, bre Vojo, dve drzave! Pa pogledaj okolo tebe? Srbija i BiH - Srbi su konstitutivni narod tamo jel? tako da...izvuci zakljucak. A da ne pominjemo druge (po dve) drzave. I ko je uopste rekao da je ovo Srpska teritorija. Pa ja kazem da nije? I sta sad, ja protiv tebe, nego treba definitivno bolan naci nesto bolje jel ovo ne pali. Branis medunarodno pravo. Pa za sta je UN onda i Ahtisari? Sto nisi odbranio medunarodno pravo i onda kad su ubijeni Albanci, nego si nosio kalasnjikov i slikao se. Pa MZ zna covece da u razgovore treba realno. Nije to igra traze vise, dobices manje, nego za ono sto trazis treba da imas razloga. Pa mozda i Albanci su trebali da traze da se ujedine sa Albanijom i onda dobiju nezavisnost. Ali nisu, nego su realno podrzali 'volju naroda'.

mehmed karaselimovic

pre 18 godina

Posaljes hladnjace sa albanskim tijelima u Dunav i onda garantujes Albancima punu autonomiju. Pazi da ti ne povjeruju.

smajo

pre 18 godina

Ma koga ce bre taj covek vise da pravi budalom ovim njegovim bajkama, ili je mozda kao i obicno neobavesten?! (4.decembar 2005. 17.40)

Bani

pre 18 godina

Ja ne mogu da zamislim kako ce Kostunica protiv volje 2 mil. stanovnistva. Jednom su to pokusali njegovi prethodnici ali izbio je rat koji su izgubili i zbog cega Srbija se vratila 100 godina nazad, i sad narod pati. Kostunica moze da izlazi sa patriotskim izjavama ali medjunarodna zajednica i ceo svet nije vise zainteresovana, sta se ne moze raditi ali trazi 'solution'i to brzo. Dokle ce se politicari sakriti iza svojih naroda sa takvim izjavama, pa vise narod vam i ne veruje.

maja

pre 18 godina

Ej, bre ljudi ceo Svet brise i uklanja granice samovi hocete da dizete Kineski zid da li je to logicno? Moje misljenje je da umesto NATO i ostali daju tolike pare na vojsku trebalo bibi da taj novac daju na obrazovanje tih jadnih ljudi jer se to ustavri koren svakog nacionalizma, potom im dati novac da mogu da zive normalno i malo puste proevropsku propagandu preko medija i to je to. Naravno to se odnosi kako na Albance tako i na Srbe, jer ni mi nismo nista bolji od njih. Kladim se sto posto da ih onda ne bi intersovalo ni kako im se zove Drzava ni ko je predsednik ni da li je Srbin ili Marsovac.

arbeni

pre 18 godina

mozemo lako zamisliti da 1912 niko nije pitao albance gde bih ziveli. Mislim da iza ovog Kostunicinog argumenta lezi ideja podele kosova, nesto srbiji a deo koji ostaje moglo bi biti pripojen albaniji

boban

pre 18 godina

a zasto svi o tome pricaju kako srbi na silu hoce da drze 2 mil. albanaca? niko njih ne drzi... neka idu gde im se svidja ali ne otimati deo suverene drzave. i ako narod treba da odluci sta da bude sa kosovom pa neka odluci narod srbije. u srbiji manjine imaju vise prava nego ja koji zivim u svajcarskoj na primer, a nevalja srbija ?!

donkizele

pre 18 godina

sramota me da sam srbin kad vidim kako bi moji sunarodnjaci poklonili deo svoje teritorije i kako se ocigledno bore za prava drugih naroda vise nego za svoja. mislim da je nas srpski narod jedinstven u tome.
u recima kostunice nema nista drugo sem istine.
zasto albanci imaju pravo da kosovo bude nezavisno, a srbi u bosni nemaju? zasto srbi ovde sire misljenje o srbima kao "krivim narodu" koji je vrsio zlocine nad svima umesto da brani svoje sunarodnjake od maltretiranja sa strane pripadnika drugih naroda? zasto su srbi poceli da se nazivaju "agresorom", kao da su zaboravili kako su se u 90ima ponasali hrvati i albanci prema srpskim manjinama? zasto bosna kao "mala jugoslavija" mora da prezivi na silu, a velika jugoslavija je morala da umre? dragi moji srbi, jeftino se prodajete. i zato ce vam uvek biti lose. dok god se vi sami nebudete zavoleli, nece vas niko zavoleti.

brax

pre 18 godina

Prije 10 god. kada se albanci htjeli da razgovaraju sa srbijom ,srbija to nije htjela, uzrok? unutrasnje pitanja jugoslavije ,sada dosli smo do pregovora za status kosova,srbija predlaze neku autonomiju koja ne zadovoljava ni minimum albanske interese,e vojo sada je red na nas da mi vama predlazemo nezavisnost kosova ,htjeli li vi il ne mi idemo dalje ka evropi ,a vi bavite se jos sa srednju vekovnu politiku,imate vojvodinu ,sandzaka,c.goru imate skim da se bavite.

Besimi

pre 18 godina

Pa mi Kosovari niti mislimo da imamo dve drzhave, mi smo zadovoljni samo sa jednom Drzhavom i ta drzhava se zove Kosova, i ja potpuno podrzhavam koshtunjavog da nama ne trebaju dve drzhave. Dovoljno je Kosovo. I tu je tachka. Ono Shto su Albanci iz Albanije uradili 1912 je njihova stvar, ono shto su srbi uradili kada su stvorili svoju drzhavu (ne znam koje godine) to je njihova stvar. I tu se nechemo meshati, ali isto tako mi nechemo albancima iz Albanije I srbima iz Srbije da im dozvolimo da se meshaju u nashe odluke. I tu dolazi josh jedna tachka.
Kosovo je okupirano nakon pada otomanske imperije, mnogo godina nakon formiranja originalne srpske drzhave. I to je tachka.

Samo nezavisni i nikako drugachije......

Vladimir Vasic

pre 18 godina

Pojedini diskutanti, na zalost, gube iz vida da Republika Srpska nije drzava. Tako opaske oko toga da Srbi imaju pravo na vise drzava uopste ne stoji. Srbi nemaju to pravo i Republika Srpska zbog toga je samo entitet unutar Bosne i Hercegovine, iako su konsitutivni (drzavotvorni) narod te zemlje - pocevsi od odluka ZAVNOBiH i prvog ustava te zemlje.

Za razliku od Srba u Bosni i Hercegovini, kao i u SFRJ uopste, Albanci nisu bili konstitutivni narod u SFR Jugoslaviji, a Kosovo nije bila republika. Tako da se tu ne mogu izvlaciti poredjenja ni u kakvom smislu.

Opaska o "legalnosti" rasturanja otomanske imperije i stvaranja nezavisne Srbije je neosnovana, jer je pravo na oslobodjenje naroda od Turaka potvdjeno i priznato vise puta od 1878. Na koncu, i Albanija svoju nezavisnost ostvaruje preko tog istog prava. Na to je gospodin Kostunica aludirao, rekavsi da su Albanci vec iskoristili svoj deo one parole iz balkanskih ratova: "Balkan, balkanskim narodima". Poredjenje pokrajine Kososva sa istorijskim, visevekovno medjunarodno-priznatim nacijama ne moze da se izvede.

Granica Srbije i Albanije je nasa najstarija definisana granica, medjunarodno priznata od 1913. Kosovo je kao deo Srbije uslo u zajednicku drzavu JUZNIH SLOVENA (da, Slovena), pa je jedino unutar Srbije moglo da izadje iz SFRJ. Uostalom, medjunarodna zajednica je priznala pravo na samoopredeljenje republika, a ne svake od manjina unutar tih republika (ponavljam, to pravo nisu imali cak ni jugoslovenski konstitutivni narodi).

Na posletku, kada bi svaka pokrajina ili grupacija unutar medjunarodno priznate zemlje mogla da ostvaruje drzavotvorna prava, to bi srusilo citav medjunarodnog prava i otvorilo bi put nasilju sirom planete.

shaban drenica

pre 18 godina

kosovari samo u srbiju pozdrav svima,ipak vas volim kao komshije, pa smeshni ste bre ljudi da vas nema ubili se dosade samo napred takve vas volim(kostunica i moj ljubimac milloshevic)

Marie

pre 18 godina

Englezi su pre 15-20 godina vodili rat (i dobili) za Falklandska ostrva sa kojima nemaju veze, Korzika ne voli Francusku i zeli samostalnost ali je ne dobija, Severna Irska i Baskija isto tako. Baskija ima jako veliku samostalnost unutar Spanije, ali zeli samostalnost. Severna Irska (katolici) ima vrlo visok natalitet u odnosu na Engleze (protestanti) i preteci ce ih za vrlo kratko vreme. Pitanje je zasto te zemlje ne daju tim svojim delovima samostalnost. Tu je i odgovor na pitanje zasto to ne zeli Kostunica.

Posmatrac, NL

pre 18 godina

Znaci, vlada Srbije je resila da igra na "sve ili nista". Posto je "sve" van svake realne mogucnosti (jer, sta uopste da radi Srbija sa dva miliona "svojih" zitelja na Kosovu koji ne mogu da smisle ni Srbe ni Srbiju?), znaci bice "nista". Mozda je pametnije igrati na "nesto", jer "nesto" je ipak bolje nego "nista".

fatmir

pre 18 godina

Ono sto je tude vase ne moze biti, i to je prirodno , i znate i vi sami da , od kada smo bili pod vasom okupaciom provaliste na svaki nacin da nas asimilujte, ali niste postigli i zante zasto , zato sto mi ne pripadamo vas mismo druga nazia i mi ne mozemo biti srbia....
pozdrav

mala

pre 18 godina

Licno mislim da je ipak realnije podjeliti Kosovo i Metohiju, naravno da se pre toga Vrati vlasnicima oteto i opljackano, pa se tek onda krene na podjelu, napravi onaj zid sto je neko predhodno predlozio i pusti Albance da zive svoj zivot. Tako bi se konacno stvorio pravi mir na tom podrucju.

M.

pre 18 godina

Kako ce samo ove gluperde od savetnika upropastiti Srbe u Republici Srpskoj! Ionako tezak polozaj i pritiske kojima su izlozeni dodatno ce otezati ovaj glupi stav. Pa oni udaraju po najjacim adutima Srba u RS! I posle neko kaze kako oni vode nacionalno odgovornu politiku!?
Tako su jadni u toj svojoj politickoj impotenciji.

Zeljko Petrovic, Beograd

pre 18 godina

Kako narodi mogu da imaju drzave? Drzave su organizacije ljudi koji su drzavljani drzava. Srbija je i dalje drzava ( drustvena organizacija ), koja stiti interese drzavljana koji je cine. Cinjenica da se vecina drzavljana izjasnjavaju kao pripadnici srpske nacije ne menja cinjenicu da u svim aspektima drustvenog zivota ucestvuju i ljudi koji se izjasnjavaju drugacije. Jedini objektivan, racionalan i dokaziv kriterijum za odredjivanje "pripadnosti" drzavi je drzavljanstvo. Podela na nacije je sasvim iracionalna i neprirodna.

GORAN

pre 18 godina

Po nekom mom shvatanju više od autonomije manje od nezavisnosti jednako je Kosovo republika.A kada su to kosovari tražili pre nekih 20 i više godina dobijali su pendrek u glavu,
pa se sada je pitam da smo morali da prođemo kroz sve ovo(ratove,bombardovanja,sankcije i sl.),umesto tada da im je data republika u okviru SFRJ i možda bi se sprečio krvavi raspad SFRJ.

Balkanski politicar

pre 18 godina

Kostunicine izjave nemaju veze sa logikom nego sa politikom. One su namenjene onima koji misle da Srbija mora da "brani" Kosovo ali ce ga na kraju izgubiti. To je Kosovski mit u akciji. Srbima ne smeta da izgube Kosovo ali ga retoricki nikada nece dati. Tako misli 80% srpskih glasaca i Kostunici su potrebni njigovi glasovi posle gubitka Kosova. Sta je lose u tome? Koliko vi imate glasova i za koga cete vi glasati? Kad narod voli da cuje mitove, zaklinjanja, kletve, naricanje i psovke, onda samo glup politicar govori istinu. Takav nikad nece biti izabran i bice proglasen za izdajnika. Srbi nisu evropski narod pa zato imaju politicare kakve zasluzuju. Da li su za to danasnji politicari krivi? Sve dok politicari pricaju jedno a rade sta treba, dobro je i tako treba da bude. Nesreca je sto Kostunica, izgleda, radi i mosli ono sto prica. To jeste problem. Izgleda da on nikada nece biti politicar koji je potreban Srbiji.

Ronni,Prishtina

pre 18 godina

biviti se politikom na ballkanu i nije bas tako laka stvar, na primer javnost u srbiji i MZ zna novu realnost i svestan je tome a srpski politicari i u ovome slucaju vas premijer mora da prica o nekakvoj autonomiju i to kao da je ubedjen da ce tako da bude kad svi znaju da od toga nema nista.Hvala bopgu sto nisam politicar

Ymeri

pre 18 godina

Statut Kosova mora se definisati u volju gradana Kosova. Po sto Kosova imao uvek svoje granice u bivsoj YU i svoj statut. A sto se tice dve Albanije, nije tacno postoji Albanija a ce biti jos derzava Kosova.
Ima slicne derzave na primer Njemacka i Austrija u Njemacku ziveju Njemci i pricaju Njemacku ali i Austriju ziveju Njemici i pricaju Njemacki isto i u Swajzarsku ima najvise Njemci sto pricaju Njemacki, a svaki imaju svoju derzave. U Kosovu ziveju i Albanci sto pricaju Albanski, ali Kosovari ziveju u Kosovu ne u Albaniju, imaju svoju kulturu, tradicju, ekonomiju i naravno svoje granice. Budite malo pametnij nemojte tako da idete uvek u zid kao corovi.

Dragon

pre 18 godina

Neka njima Kosovo (albancima)jer nama samo trebaju crkve! Trebalo bi da Evropa napravi presedan i pod zashtitom UNESCO-a stvori u okviru Kosova crkvenu teritoriju i ono malo zemlje oko nje! Pa imamo primjer Svete Gore (Atos! Sve ostalo dajte njima (Ej bre, ima ih dva miliona, a za 20 god. duplo).... Nakon ovoga nek se Makedonija s njima zeza! Ja nisam nikad ni bio na Kosovu, a i vecina srba koji se u njega kao zaklinju! Po meni je ovo sve glupi srpski inat zbog kog smo uvek dobijali preko nosa, pocev upravo od Kosova 1389 god.! Vreme ide, a mi po obicaju stojimo.....

mama ludaca

pre 18 godina

Bilo bi veoma lepo da se manje govori emocijama,a vise zdravorazumski i u okviru nauke.
Probajte Bogu da se molite,mozda to pomogne,ali ce nam i on reci da ne mozemo da ugnjetavamo dva miliona ljudi koji ne zele da nas vide,da je zemlja onoga ko tamo zivi i da isti arsin vredi uvek u slicnim poslovima.
Dakle,bilo bi principijelno i dosledno da je g.premijer rekao prilikom konstituisanja RSK i RS da Srbi ne mogu imati dve,tri i vise drzava,a ne sad kad to i drugi rade.

De Oppresso Liber

pre 18 godina

Vojo, ovo je nesto novo, sto i mi Albanci nismo se setili toga? Phe..izvini Vojo molim te za ovaj nesporazum, ajt ako mi iko daje pravo da glasam za tebe onda ja cu prvi! Bio bih ponosan da te imam kao zastupinika mojih interesa!!! al se bojim bre Vojo da cu ostati bez stana, i bez posla...i ko zna mozda ponovo na ratiste? Sta ti mislis kad bi ti bio na moje mesto, da li bi ti pristao da ti Voja bude premijer..al iskreno?VELIKO I ODLUCNO NE!

Ispravka

pre 18 godina

Kostunica lepo upozorava da se nemogu formirati dve albanske drzave. Republika Srpska NIJE drzava trenutno vec je U sastavu Bosne i Hercegovine, izgleda da neki ovde namerno okrecu pojmove.

baki960

pre 18 godina

dok se evropa ujedinjuje i napreduje vi i mi se delimo i raspravljamo o samostalnosti. mozete i od sela da pravite drzave, posto niste shvatili sustinu problema. nema nezavisnosti-placacete poreze i namete i na srpskom i na albanskom kosovu - bez obzira ko vas bude oslobodio. radna mesta i blagostanje nece se stvoriti na kosovu ni pod albancima ni pod srbima. evropa nas ne razume, a ameri nam se smeju. a vi braco, gospodo i drugovi ni posle 25 godina niste shvatili ko je kome najblizi i najpreci. i ona dva jarca sa brvna se nadjose u vodi. a vi - i jedni i drugi - samo napred.

Prishtina

pre 18 godina

Gospodin Kostunica sigurno je upoznat sa postajanjem Austrije, Nemacke, bivse DDR, Svajcarske,Lihtenstajna, Grcke, Kipra, Rumenije, Moldavije idt. Pa svakako treba imatina umu ko je stvorio SAD, Australiu, Novi Zeland idt.
Za ono njegove argumente treba imati silu Stalinovog SSSR-a.
I na kraju treba postaviti pitanje legimiteta nastajanja srpske drzave i cepanja otomanske turske, jer su pre Srbije vec postajale puno slavenske drzave, Rusija, Polska Ceska, Bugarska, itd.
Prishtina

Ivan

pre 18 godina

Pozdrav nasim "komsijama", koji ovako aktivno prate B92 website.
Kosovo je geografski i ekonomski u Srbiji! Ne naslanja se prirodno na Albaniju i Makedoniju ili Crnu Goru. Bilo ko poznaje Kosovo i Metohiju zna i njenu geografiju. Nemoguce je odreci se od necega da bi nihilisti u Srbiji ziveli u Evropskim carima! Nije Srbija Beograd! Muka mi je takve "Evropeistine". Resavanje problema vidjen kroz prilaz Vojislava Kostunice vodi do srzi problema. Na taj nacin se resava a ne odlaze problem (dajmo im sve samo da nas puste u Evropu, kad ono eto njih putuju preko Srbije, kupuju u Srbiji, odlaze po Srbiji, dobijaju struju iz Srbije, uzurpiraju imovinu Srba, itd). Samo lud narod bi im dozvolio to!!!
A ja ipak mislim da mi to nismo i da necemo u skladu sa svim demokratskim pravima.
Samo napred Kostunica!!!

ness

pre 18 godina

ja nemogu da shvatim ovog coveka ..kako moze silom da zadrzi 2 miliona albanaca u Srbiji?... mozda ima neku carobnu formulu za to? ili mozda misli da ih posalje preko pprokletija kao sto je mislio njegov sunarodnik g,din Seselj.. e moj G KOstunice ...

ISUF-london

pre 18 godina

ako je glavni argumenat ono sta kaze gospodin kostunica,onda ja mislim,i sam siguran da qe kosovo dobice nezavisnost.rekao bih kostunici da gleda okolo ne samo u balkanske zemlje nego i sire.Imamo na primer Grcka i Kipar pa onda Rumania sa Moldaviom,jos je tu Bugarska i Makedonia.Realnost je takav g.kostunice,pa imate josh vreme da pomislite na josh nesto. A to je da priznate nezavisnost KOSOVA.Rekao bih shto pre.

Radisa

pre 18 godina

E Vojo u pravu si ti.Ali kakvu vajdu ima Srbija od Kosova i Albanaca?Nikakvu do jade i nesrecu kamen oko vrata koji ce Srbiju potopiti u okeanske dubine.Da se ja pitam ja bih ZID visi i deblji od kineskog sagradio.Sa njihovom mrznjom prema svemu sto je srpsko i srpskog imena i natalitetom koji je najvisi u Evropi nece proci puno ljeta a da se i Nis nebude pisao na dva jezika.Sve ovo naravno ukoliko nebude ZIDA.Radosa Sweden

Saki

pre 18 godina

Kostunica kaze: "Albanci su svoje pravo na samoopredeljenje ostvarili formiranjem Albanije i ne mogu sada, skoro ceo vek kasnije, na teritoriji Srbije da formiraju i drugu albansku državu. To bi prosto bio nezamisliv presedan, jer bi srušio principe na kojima u celini počiva međunarodno pravo i stabilan evropski poredak"
Ako je to tako kako onda Srbi nastoje da formiraju svoju drugu drzavu u Bosni a svojevremeno su to isto htjeli i u Hrvatskoj?

teraj Misko

pre 18 godina

A ko ce to pravo Albancima da zabrani? Kosutunica? Onaj sto se urotio protiv citavog sveta i sto ni jednog valjanog prijatelja sebi nije stovrio. Osim toga, ako je Kostunica stvorio svoju Srbiju u sred moje Srbije, zasto ne mogu i Albanci.

fehat begolli

pre 18 godina

Treba neko da informisse ovog coveka da Kosova vecc ssest godina funkcionosse kao samostalna i odvojena od srbije. Dobro jutro vojo.
Fehat Begolli N.Y.

Mustafa Hoxha

pre 18 godina

"Samo Srbi imaju pravo da formiraju vise drzava..."
G. Kostunica je ekspert za ustavno pravo, a ne za mejunarodno pravo, izuzev ako nije kupio i doktorat iz katedre za medjunarodno pravo na Pravnom fakultetu gde je, bar bi trebalo da budepredavac ili docent, obzirom na kvalitete koje ispoljava na politickoj sceni.
Prvo, g. Kostunica Albanci nisu spska kopilad da se vi i oni kao vi brinu o njima,
Drugo, cinjenica je da Albanci nisu "nebeski narod" kao vi Srbi, ali to neznaci da mi neznamo sta treba da radimo, kada treba da radimo i kako treba da radimo da bi se od vas jednom zasvagda oslobodili, i trece,
Poznato nam je da ta Albanija, na koju se vi rado pozivate za svasta, radila, radi, i nazalost radice po upstvima vase OZN/e i UDB/e, ali nas se to ne tice, i svaki vas "Sporazum sa Namikom Dokleom i takvima" nas se ne tice. Mi, g. Kostunica imali smo nesrece ili srece da vas upoznamo veoma dobro, i vas i vase prijatelje iz Albanije, te zbog toga, za anas je vazno da sto pre spasem te kosovske Srbe i ostale od vas, da ih vratimo svojima na svome, a da nam vi bude samo komsije, nadamo se dobre, drugo, sva vasa laprdanja po mas medijia nas se ne tice.
Muki

B, Towel

pre 18 godina

Ko pita gospon Legalistu, da li smeju ili ne smeju Albanci da imaju dve drzave. Lici mi na nekog turcina koji ne priznaje pravo grka da takodje imaju dve drzave - Grcku i Kipar...

B, Towel

pre 18 godina

Ko pita gospon Legalistu, da li smeju ili ne smeju Albanci da imaju dve drzave. Lici mi na nekog turcina koji ne priznaje pravo grka da takodje imaju dve drzave - Grcku i Kipar...

Radisa

pre 18 godina

E Vojo u pravu si ti.Ali kakvu vajdu ima Srbija od Kosova i Albanaca?Nikakvu do jade i nesrecu kamen oko vrata koji ce Srbiju potopiti u okeanske dubine.Da se ja pitam ja bih ZID visi i deblji od kineskog sagradio.Sa njihovom mrznjom prema svemu sto je srpsko i srpskog imena i natalitetom koji je najvisi u Evropi nece proci puno ljeta a da se i Nis nebude pisao na dva jezika.Sve ovo naravno ukoliko nebude ZIDA.Radosa Sweden

ness

pre 18 godina

ja nemogu da shvatim ovog coveka ..kako moze silom da zadrzi 2 miliona albanaca u Srbiji?... mozda ima neku carobnu formulu za to? ili mozda misli da ih posalje preko pprokletija kao sto je mislio njegov sunarodnik g,din Seselj.. e moj G KOstunice ...

fehat begolli

pre 18 godina

Treba neko da informisse ovog coveka da Kosova vecc ssest godina funkcionosse kao samostalna i odvojena od srbije. Dobro jutro vojo.
Fehat Begolli N.Y.

teraj Misko

pre 18 godina

A ko ce to pravo Albancima da zabrani? Kosutunica? Onaj sto se urotio protiv citavog sveta i sto ni jednog valjanog prijatelja sebi nije stovrio. Osim toga, ako je Kostunica stvorio svoju Srbiju u sred moje Srbije, zasto ne mogu i Albanci.

Mustafa Hoxha

pre 18 godina

"Samo Srbi imaju pravo da formiraju vise drzava..."
G. Kostunica je ekspert za ustavno pravo, a ne za mejunarodno pravo, izuzev ako nije kupio i doktorat iz katedre za medjunarodno pravo na Pravnom fakultetu gde je, bar bi trebalo da budepredavac ili docent, obzirom na kvalitete koje ispoljava na politickoj sceni.
Prvo, g. Kostunica Albanci nisu spska kopilad da se vi i oni kao vi brinu o njima,
Drugo, cinjenica je da Albanci nisu "nebeski narod" kao vi Srbi, ali to neznaci da mi neznamo sta treba da radimo, kada treba da radimo i kako treba da radimo da bi se od vas jednom zasvagda oslobodili, i trece,
Poznato nam je da ta Albanija, na koju se vi rado pozivate za svasta, radila, radi, i nazalost radice po upstvima vase OZN/e i UDB/e, ali nas se to ne tice, i svaki vas "Sporazum sa Namikom Dokleom i takvima" nas se ne tice. Mi, g. Kostunica imali smo nesrece ili srece da vas upoznamo veoma dobro, i vas i vase prijatelje iz Albanije, te zbog toga, za anas je vazno da sto pre spasem te kosovske Srbe i ostale od vas, da ih vratimo svojima na svome, a da nam vi bude samo komsije, nadamo se dobre, drugo, sva vasa laprdanja po mas medijia nas se ne tice.
Muki

Saki

pre 18 godina

Kostunica kaze: "Albanci su svoje pravo na samoopredeljenje ostvarili formiranjem Albanije i ne mogu sada, skoro ceo vek kasnije, na teritoriji Srbije da formiraju i drugu albansku državu. To bi prosto bio nezamisliv presedan, jer bi srušio principe na kojima u celini počiva međunarodno pravo i stabilan evropski poredak"
Ako je to tako kako onda Srbi nastoje da formiraju svoju drugu drzavu u Bosni a svojevremeno su to isto htjeli i u Hrvatskoj?

ISUF-london

pre 18 godina

ako je glavni argumenat ono sta kaze gospodin kostunica,onda ja mislim,i sam siguran da qe kosovo dobice nezavisnost.rekao bih kostunici da gleda okolo ne samo u balkanske zemlje nego i sire.Imamo na primer Grcka i Kipar pa onda Rumania sa Moldaviom,jos je tu Bugarska i Makedonia.Realnost je takav g.kostunice,pa imate josh vreme da pomislite na josh nesto. A to je da priznate nezavisnost KOSOVA.Rekao bih shto pre.

mama ludaca

pre 18 godina

Bilo bi veoma lepo da se manje govori emocijama,a vise zdravorazumski i u okviru nauke.
Probajte Bogu da se molite,mozda to pomogne,ali ce nam i on reci da ne mozemo da ugnjetavamo dva miliona ljudi koji ne zele da nas vide,da je zemlja onoga ko tamo zivi i da isti arsin vredi uvek u slicnim poslovima.
Dakle,bilo bi principijelno i dosledno da je g.premijer rekao prilikom konstituisanja RSK i RS da Srbi ne mogu imati dve,tri i vise drzava,a ne sad kad to i drugi rade.

Ymeri

pre 18 godina

Statut Kosova mora se definisati u volju gradana Kosova. Po sto Kosova imao uvek svoje granice u bivsoj YU i svoj statut. A sto se tice dve Albanije, nije tacno postoji Albanija a ce biti jos derzava Kosova.
Ima slicne derzave na primer Njemacka i Austrija u Njemacku ziveju Njemci i pricaju Njemacku ali i Austriju ziveju Njemici i pricaju Njemacki isto i u Swajzarsku ima najvise Njemci sto pricaju Njemacki, a svaki imaju svoju derzave. U Kosovu ziveju i Albanci sto pricaju Albanski, ali Kosovari ziveju u Kosovu ne u Albaniju, imaju svoju kulturu, tradicju, ekonomiju i naravno svoje granice. Budite malo pametnij nemojte tako da idete uvek u zid kao corovi.

Zeljko Petrovic, Beograd

pre 18 godina

Kako narodi mogu da imaju drzave? Drzave su organizacije ljudi koji su drzavljani drzava. Srbija je i dalje drzava ( drustvena organizacija ), koja stiti interese drzavljana koji je cine. Cinjenica da se vecina drzavljana izjasnjavaju kao pripadnici srpske nacije ne menja cinjenicu da u svim aspektima drustvenog zivota ucestvuju i ljudi koji se izjasnjavaju drugacije. Jedini objektivan, racionalan i dokaziv kriterijum za odredjivanje "pripadnosti" drzavi je drzavljanstvo. Podela na nacije je sasvim iracionalna i neprirodna.

baki960

pre 18 godina

dok se evropa ujedinjuje i napreduje vi i mi se delimo i raspravljamo o samostalnosti. mozete i od sela da pravite drzave, posto niste shvatili sustinu problema. nema nezavisnosti-placacete poreze i namete i na srpskom i na albanskom kosovu - bez obzira ko vas bude oslobodio. radna mesta i blagostanje nece se stvoriti na kosovu ni pod albancima ni pod srbima. evropa nas ne razume, a ameri nam se smeju. a vi braco, gospodo i drugovi ni posle 25 godina niste shvatili ko je kome najblizi i najpreci. i ona dva jarca sa brvna se nadjose u vodi. a vi - i jedni i drugi - samo napred.

Ronni,Prishtina

pre 18 godina

biviti se politikom na ballkanu i nije bas tako laka stvar, na primer javnost u srbiji i MZ zna novu realnost i svestan je tome a srpski politicari i u ovome slucaju vas premijer mora da prica o nekakvoj autonomiju i to kao da je ubedjen da ce tako da bude kad svi znaju da od toga nema nista.Hvala bopgu sto nisam politicar

Ispravka

pre 18 godina

Kostunica lepo upozorava da se nemogu formirati dve albanske drzave. Republika Srpska NIJE drzava trenutno vec je U sastavu Bosne i Hercegovine, izgleda da neki ovde namerno okrecu pojmove.

De Oppresso Liber

pre 18 godina

Vojo, ovo je nesto novo, sto i mi Albanci nismo se setili toga? Phe..izvini Vojo molim te za ovaj nesporazum, ajt ako mi iko daje pravo da glasam za tebe onda ja cu prvi! Bio bih ponosan da te imam kao zastupinika mojih interesa!!! al se bojim bre Vojo da cu ostati bez stana, i bez posla...i ko zna mozda ponovo na ratiste? Sta ti mislis kad bi ti bio na moje mesto, da li bi ti pristao da ti Voja bude premijer..al iskreno?VELIKO I ODLUCNO NE!

GORAN

pre 18 godina

Po nekom mom shvatanju više od autonomije manje od nezavisnosti jednako je Kosovo republika.A kada su to kosovari tražili pre nekih 20 i više godina dobijali su pendrek u glavu,
pa se sada je pitam da smo morali da prođemo kroz sve ovo(ratove,bombardovanja,sankcije i sl.),umesto tada da im je data republika u okviru SFRJ i možda bi se sprečio krvavi raspad SFRJ.

M.

pre 18 godina

Kako ce samo ove gluperde od savetnika upropastiti Srbe u Republici Srpskoj! Ionako tezak polozaj i pritiske kojima su izlozeni dodatno ce otezati ovaj glupi stav. Pa oni udaraju po najjacim adutima Srba u RS! I posle neko kaze kako oni vode nacionalno odgovornu politiku!?
Tako su jadni u toj svojoj politickoj impotenciji.

Dragon

pre 18 godina

Neka njima Kosovo (albancima)jer nama samo trebaju crkve! Trebalo bi da Evropa napravi presedan i pod zashtitom UNESCO-a stvori u okviru Kosova crkvenu teritoriju i ono malo zemlje oko nje! Pa imamo primjer Svete Gore (Atos! Sve ostalo dajte njima (Ej bre, ima ih dva miliona, a za 20 god. duplo).... Nakon ovoga nek se Makedonija s njima zeza! Ja nisam nikad ni bio na Kosovu, a i vecina srba koji se u njega kao zaklinju! Po meni je ovo sve glupi srpski inat zbog kog smo uvek dobijali preko nosa, pocev upravo od Kosova 1389 god.! Vreme ide, a mi po obicaju stojimo.....

Balkanski politicar

pre 18 godina

Kostunicine izjave nemaju veze sa logikom nego sa politikom. One su namenjene onima koji misle da Srbija mora da "brani" Kosovo ali ce ga na kraju izgubiti. To je Kosovski mit u akciji. Srbima ne smeta da izgube Kosovo ali ga retoricki nikada nece dati. Tako misli 80% srpskih glasaca i Kostunici su potrebni njigovi glasovi posle gubitka Kosova. Sta je lose u tome? Koliko vi imate glasova i za koga cete vi glasati? Kad narod voli da cuje mitove, zaklinjanja, kletve, naricanje i psovke, onda samo glup politicar govori istinu. Takav nikad nece biti izabran i bice proglasen za izdajnika. Srbi nisu evropski narod pa zato imaju politicare kakve zasluzuju. Da li su za to danasnji politicari krivi? Sve dok politicari pricaju jedno a rade sta treba, dobro je i tako treba da bude. Nesreca je sto Kostunica, izgleda, radi i mosli ono sto prica. To jeste problem. Izgleda da on nikada nece biti politicar koji je potreban Srbiji.

Ivan

pre 18 godina

Pozdrav nasim "komsijama", koji ovako aktivno prate B92 website.
Kosovo je geografski i ekonomski u Srbiji! Ne naslanja se prirodno na Albaniju i Makedoniju ili Crnu Goru. Bilo ko poznaje Kosovo i Metohiju zna i njenu geografiju. Nemoguce je odreci se od necega da bi nihilisti u Srbiji ziveli u Evropskim carima! Nije Srbija Beograd! Muka mi je takve "Evropeistine". Resavanje problema vidjen kroz prilaz Vojislava Kostunice vodi do srzi problema. Na taj nacin se resava a ne odlaze problem (dajmo im sve samo da nas puste u Evropu, kad ono eto njih putuju preko Srbije, kupuju u Srbiji, odlaze po Srbiji, dobijaju struju iz Srbije, uzurpiraju imovinu Srba, itd). Samo lud narod bi im dozvolio to!!!
A ja ipak mislim da mi to nismo i da necemo u skladu sa svim demokratskim pravima.
Samo napred Kostunica!!!

Prishtina

pre 18 godina

Gospodin Kostunica sigurno je upoznat sa postajanjem Austrije, Nemacke, bivse DDR, Svajcarske,Lihtenstajna, Grcke, Kipra, Rumenije, Moldavije idt. Pa svakako treba imatina umu ko je stvorio SAD, Australiu, Novi Zeland idt.
Za ono njegove argumente treba imati silu Stalinovog SSSR-a.
I na kraju treba postaviti pitanje legimiteta nastajanja srpske drzave i cepanja otomanske turske, jer su pre Srbije vec postajale puno slavenske drzave, Rusija, Polska Ceska, Bugarska, itd.
Prishtina

mala

pre 18 godina

Licno mislim da je ipak realnije podjeliti Kosovo i Metohiju, naravno da se pre toga Vrati vlasnicima oteto i opljackano, pa se tek onda krene na podjelu, napravi onaj zid sto je neko predhodno predlozio i pusti Albance da zive svoj zivot. Tako bi se konacno stvorio pravi mir na tom podrucju.

fatmir

pre 18 godina

Ono sto je tude vase ne moze biti, i to je prirodno , i znate i vi sami da , od kada smo bili pod vasom okupaciom provaliste na svaki nacin da nas asimilujte, ali niste postigli i zante zasto , zato sto mi ne pripadamo vas mismo druga nazia i mi ne mozemo biti srbia....
pozdrav

Posmatrac, NL

pre 18 godina

Znaci, vlada Srbije je resila da igra na "sve ili nista". Posto je "sve" van svake realne mogucnosti (jer, sta uopste da radi Srbija sa dva miliona "svojih" zitelja na Kosovu koji ne mogu da smisle ni Srbe ni Srbiju?), znaci bice "nista". Mozda je pametnije igrati na "nesto", jer "nesto" je ipak bolje nego "nista".

shaban drenica

pre 18 godina

kosovari samo u srbiju pozdrav svima,ipak vas volim kao komshije, pa smeshni ste bre ljudi da vas nema ubili se dosade samo napred takve vas volim(kostunica i moj ljubimac milloshevic)

Besimi

pre 18 godina

Pa mi Kosovari niti mislimo da imamo dve drzhave, mi smo zadovoljni samo sa jednom Drzhavom i ta drzhava se zove Kosova, i ja potpuno podrzhavam koshtunjavog da nama ne trebaju dve drzhave. Dovoljno je Kosovo. I tu je tachka. Ono Shto su Albanci iz Albanije uradili 1912 je njihova stvar, ono shto su srbi uradili kada su stvorili svoju drzhavu (ne znam koje godine) to je njihova stvar. I tu se nechemo meshati, ali isto tako mi nechemo albancima iz Albanije I srbima iz Srbije da im dozvolimo da se meshaju u nashe odluke. I tu dolazi josh jedna tachka.
Kosovo je okupirano nakon pada otomanske imperije, mnogo godina nakon formiranja originalne srpske drzhave. I to je tachka.

Samo nezavisni i nikako drugachije......

donkizele

pre 18 godina

sramota me da sam srbin kad vidim kako bi moji sunarodnjaci poklonili deo svoje teritorije i kako se ocigledno bore za prava drugih naroda vise nego za svoja. mislim da je nas srpski narod jedinstven u tome.
u recima kostunice nema nista drugo sem istine.
zasto albanci imaju pravo da kosovo bude nezavisno, a srbi u bosni nemaju? zasto srbi ovde sire misljenje o srbima kao "krivim narodu" koji je vrsio zlocine nad svima umesto da brani svoje sunarodnjake od maltretiranja sa strane pripadnika drugih naroda? zasto su srbi poceli da se nazivaju "agresorom", kao da su zaboravili kako su se u 90ima ponasali hrvati i albanci prema srpskim manjinama? zasto bosna kao "mala jugoslavija" mora da prezivi na silu, a velika jugoslavija je morala da umre? dragi moji srbi, jeftino se prodajete. i zato ce vam uvek biti lose. dok god se vi sami nebudete zavoleli, nece vas niko zavoleti.

maja

pre 18 godina

Ej, bre ljudi ceo Svet brise i uklanja granice samovi hocete da dizete Kineski zid da li je to logicno? Moje misljenje je da umesto NATO i ostali daju tolike pare na vojsku trebalo bibi da taj novac daju na obrazovanje tih jadnih ljudi jer se to ustavri koren svakog nacionalizma, potom im dati novac da mogu da zive normalno i malo puste proevropsku propagandu preko medija i to je to. Naravno to se odnosi kako na Albance tako i na Srbe, jer ni mi nismo nista bolji od njih. Kladim se sto posto da ih onda ne bi intersovalo ni kako im se zove Drzava ni ko je predsednik ni da li je Srbin ili Marsovac.

Marie

pre 18 godina

Englezi su pre 15-20 godina vodili rat (i dobili) za Falklandska ostrva sa kojima nemaju veze, Korzika ne voli Francusku i zeli samostalnost ali je ne dobija, Severna Irska i Baskija isto tako. Baskija ima jako veliku samostalnost unutar Spanije, ali zeli samostalnost. Severna Irska (katolici) ima vrlo visok natalitet u odnosu na Engleze (protestanti) i preteci ce ih za vrlo kratko vreme. Pitanje je zasto te zemlje ne daju tim svojim delovima samostalnost. Tu je i odgovor na pitanje zasto to ne zeli Kostunica.

boban

pre 18 godina

a zasto svi o tome pricaju kako srbi na silu hoce da drze 2 mil. albanaca? niko njih ne drzi... neka idu gde im se svidja ali ne otimati deo suverene drzave. i ako narod treba da odluci sta da bude sa kosovom pa neka odluci narod srbije. u srbiji manjine imaju vise prava nego ja koji zivim u svajcarskoj na primer, a nevalja srbija ?!

arbeni

pre 18 godina

mozemo lako zamisliti da 1912 niko nije pitao albance gde bih ziveli. Mislim da iza ovog Kostunicinog argumenta lezi ideja podele kosova, nesto srbiji a deo koji ostaje moglo bi biti pripojen albaniji

Vladimir Vasic

pre 18 godina

Pojedini diskutanti, na zalost, gube iz vida da Republika Srpska nije drzava. Tako opaske oko toga da Srbi imaju pravo na vise drzava uopste ne stoji. Srbi nemaju to pravo i Republika Srpska zbog toga je samo entitet unutar Bosne i Hercegovine, iako su konsitutivni (drzavotvorni) narod te zemlje - pocevsi od odluka ZAVNOBiH i prvog ustava te zemlje.

Za razliku od Srba u Bosni i Hercegovini, kao i u SFRJ uopste, Albanci nisu bili konstitutivni narod u SFR Jugoslaviji, a Kosovo nije bila republika. Tako da se tu ne mogu izvlaciti poredjenja ni u kakvom smislu.

Opaska o "legalnosti" rasturanja otomanske imperije i stvaranja nezavisne Srbije je neosnovana, jer je pravo na oslobodjenje naroda od Turaka potvdjeno i priznato vise puta od 1878. Na koncu, i Albanija svoju nezavisnost ostvaruje preko tog istog prava. Na to je gospodin Kostunica aludirao, rekavsi da su Albanci vec iskoristili svoj deo one parole iz balkanskih ratova: "Balkan, balkanskim narodima". Poredjenje pokrajine Kososva sa istorijskim, visevekovno medjunarodno-priznatim nacijama ne moze da se izvede.

Granica Srbije i Albanije je nasa najstarija definisana granica, medjunarodno priznata od 1913. Kosovo je kao deo Srbije uslo u zajednicku drzavu JUZNIH SLOVENA (da, Slovena), pa je jedino unutar Srbije moglo da izadje iz SFRJ. Uostalom, medjunarodna zajednica je priznala pravo na samoopredeljenje republika, a ne svake od manjina unutar tih republika (ponavljam, to pravo nisu imali cak ni jugoslovenski konstitutivni narodi).

Na posletku, kada bi svaka pokrajina ili grupacija unutar medjunarodno priznate zemlje mogla da ostvaruje drzavotvorna prava, to bi srusilo citav medjunarodnog prava i otvorilo bi put nasilju sirom planete.

brax

pre 18 godina

Prije 10 god. kada se albanci htjeli da razgovaraju sa srbijom ,srbija to nije htjela, uzrok? unutrasnje pitanja jugoslavije ,sada dosli smo do pregovora za status kosova,srbija predlaze neku autonomiju koja ne zadovoljava ni minimum albanske interese,e vojo sada je red na nas da mi vama predlazemo nezavisnost kosova ,htjeli li vi il ne mi idemo dalje ka evropi ,a vi bavite se jos sa srednju vekovnu politiku,imate vojvodinu ,sandzaka,c.goru imate skim da se bavite.

mehmed karaselimovic

pre 18 godina

Posaljes hladnjace sa albanskim tijelima u Dunav i onda garantujes Albancima punu autonomiju. Pazi da ti ne povjeruju.

smajo

pre 18 godina

Ma koga ce bre taj covek vise da pravi budalom ovim njegovim bajkama, ili je mozda kao i obicno neobavesten?! (4.decembar 2005. 17.40)

Mahtisari

pre 18 godina

Eh ko je Srbiji Premijer! Nadam se da nije on ogledalo drzave. Koja izjava da ne znas odakle da pocnes odgovor. Kakav presedan, bre Vojo, dve drzave! Pa pogledaj okolo tebe? Srbija i BiH - Srbi su konstitutivni narod tamo jel? tako da...izvuci zakljucak. A da ne pominjemo druge (po dve) drzave. I ko je uopste rekao da je ovo Srpska teritorija. Pa ja kazem da nije? I sta sad, ja protiv tebe, nego treba definitivno bolan naci nesto bolje jel ovo ne pali. Branis medunarodno pravo. Pa za sta je UN onda i Ahtisari? Sto nisi odbranio medunarodno pravo i onda kad su ubijeni Albanci, nego si nosio kalasnjikov i slikao se. Pa MZ zna covece da u razgovore treba realno. Nije to igra traze vise, dobices manje, nego za ono sto trazis treba da imas razloga. Pa mozda i Albanci su trebali da traze da se ujedine sa Albanijom i onda dobiju nezavisnost. Ali nisu, nego su realno podrzali 'volju naroda'.

Rambuje II

pre 18 godina

Koki kaze da nema nametanja resenja a istovremeno ne dozvoljava nikakvu drugu opciju sem da Kosovo ostane u sastavu Srbije. Takve izjave ne da su nametanje resenja nego i prst u oko medjunarodnoj zajednici bez imalo pokajanja za sve zlocine koje su vojne, paravojne i policijske snage Srbije pocinile na Kosovu.

Bani

pre 18 godina

Ja ne mogu da zamislim kako ce Kostunica protiv volje 2 mil. stanovnistva. Jednom su to pokusali njegovi prethodnici ali izbio je rat koji su izgubili i zbog cega Srbija se vratila 100 godina nazad, i sad narod pati. Kostunica moze da izlazi sa patriotskim izjavama ali medjunarodna zajednica i ceo svet nije vise zainteresovana, sta se ne moze raditi ali trazi 'solution'i to brzo. Dokle ce se politicari sakriti iza svojih naroda sa takvim izjavama, pa vise narod vam i ne veruje.

Xija

pre 18 godina

G Kostunica,nikada nisam cuo ovkavu veliku glupost od vas. Jest pre sto godina kada albanci su iskoristili pravo na samoopedeljenje, oni su opredlili da Kosovu bude unutar drzave Albanije. I tako ako ono albansko soamopredeljenje uzima u racun, kosovo treba da se pripoji albaniji zajedno sa juznom CG, zapadnm Makedonji i takoi Cameria (da ne zaboravim Kursumlju, Prokuple i toplicu koja je bio etnicko iscena od albanaca u vremeprve Srbije)

Dusan Djordjevic

pre 18 godina

Kipar je ex-kolonijalni problem Ujedinjenog Kraljevstva i kao takav je i resavan + jos uvek nije resen = doslo je do podele. Republika Srpska nije postojala i jos uvek ne postoji de jure na internacionalnom nivou = entitet u Bosni i Hercegovini. Dakle, ako hocete da resavamo Kosovo, postoje samo dva nacina = podela kao u slucaju Kipra ili autonomija kao u slucaju Bosne i Republike Srpske. Sve ostalo vodi u kataklizmu. Nezavisno Kosovo = Nezavisna Republika Srpska = problemi.

stratus

pre 18 godina

A sto se ljudi bze ikakvog razloga nervirate? Pa Kosovo nikada ne moze biti samostalno bez srpskog potpisa na tu istu samostalnost. U prevodu, Kosovo nikada nece biti nezavisno. Zivi bili, pa videli!

Milan G.

pre 18 godina

Izjava nije tako losa od g. Kostunice. Braco Albanci, nemozete vi uporediti RS s vasom situacijom. Republika Srpska je u Bosni i Hercegovini - znaci jedna suverena drzava. Ja sam za onaj stari partizanski nacin, znaci podela Kosova. ;o) Nama severni deo a vama juzni.

ni uslovno, ni bezuslovno

pre 18 godina

Ne napada Voja glavne argumente Republike Srpske nego ih brani. Ako MZ zauzme stav da i ovde isti narodi mogu imati vise drzava - kao sto su "komsije" vec nabrojale, sa nekim "malim" greskama (Makedonija i Bugarska), onda to automatski znaci i postojanje Republike Srpske i Republike Srpske Krajine, kao samostalnih drzava! Takodje bi bilo zanimljivo videti, kad bi se i u Celovcu narod odlucio za oslobodjenje od "okupatora i vekovne represije". Vec poznate tvrdnje da RSK i RS nisu isto sto i Kosovo govore upravo obrnuto - stanovnistvo u RSK i RS je bilo izlozeno jos vecoj represiji jer nije imalo cak ni autonomiju, kakvu je "surovi srpski okupator" priznavao KiM-u. Na KiM-u se zivelo dobro, kao malo gde u svetu. Jeste da je zadnjih 15-tak godina "malo zahladnilo" ali to nije nikakva "privilegija" KiM-a, to smo doziveli svi iz bivse SFRJ. Molio bih komentatore da prestanu vise sa tim "kamenjem oko vrata". Ako je to tako, onda i u BiH ima slicnog "kamenja" pa nikom nista. Ne zaboravite da ako odbacite jedan "kamen", sutra ce se pojaviti novi i tako dalje. Isto tako, neprihvatljive su teorije da je drzava onog naroda koji na njoj zivi - da li je onda Florida sastavni deo Kube? Zna se sta je narod (i njegova legitimna prava!) a sta drzava.

Balkanac

pre 18 godina

Kostunica kada govori o kosovu zaboravlja na cru gour kao da je njen dio a kada govori o crnoj gori zaboravlja na kosovo.Na kosovu zive pet posto srba i nema govora o samostalnosti u crnoj gori zive sedamdesetpet posto crnogoraca i nekad je bila drzava kao i srbija i nece da cuje o samostalnosti.Kostunica mora da se opredjeli ili za jedno ili drugo jer svet dobro prepoznaje (coravu )politiku srbije i mislim da ce ostati praznih ruke ako ne prestane sa manipulacijama na balkanu koja sprovodi vise od petnjst godina.Vi, gdje je bio jedan srpski grob van srbije (zemlja srbij)gdje su sto grobovi ne srpski u srbiju opet zemlja srbije.Ne ide to tako.

balkanski spijun

pre 18 godina

U principu Kostunica ima pravo. Evropu danas cine nacionalne drzave i to je jos uvek najsnazniji integracioni faktor. U tom smislu formiranje druge albanske drzave na Kosovu, jer koliko shvatam ne bi se dozvolilo spajanje sa Albanijom, ne bi doprinelo smirivanju nego daljem razbuktavanju sukoba. Ako moze na Kosovu zasto onda ne bi moglo i u Makedoniji ili Grckoj?
Poredjenje sa Republikom Srpskom ovde su bez osnova jer RS je entitet u sastavu BiH a ne nezavisna drzava. To je cinjenica a sve ostalo, ko bi sta hteo i kako, su obicne spekulacije.

Mislim da Srbi, ako se iskljuce emotivni razlozi, od Kosova mogu imati mnogo stete a vrlo malo koristi. S druge strane ni Albanaci ne bi trebali da se toliko bezuslovno zalazu za nezavisnost. Sta bi sutra Kosovo radilo kao nezavisna drzava ako joj je Evropa taj proglaseni cilj? Pa svi dobri putevi ka Evropi vode preko Srbije.
Ziveli bi u okruzenju zemalja koje ih bas ne vole jer bi predstavljali konstatnu pretnju.

frog

pre 18 godina

Pa da, zato ce Kosovo vrlo brzo nakon medjunarodnog protektorata ujedinjiti sa Albanijom a onda ce eventualo jednog dana i Albanija i Srbija biti dio Evropske zajednice... Samo da narod ne strada do tada.

Bosanac

pre 18 godina

Neka se i Bosna i Kosovi podele ali prema vecinskom stanovnistvu PRE RATA -Republika Srpska je na 49% teritorije zahvaljujuci kompromisu koji je postignut za zaustavljanje rata. Ako i dodje do pripajanja ili nezavisnosti onda sigurno ne na osnovu Dejtonske podele jer je Dejton imao drugu svrhu - ocuvanje a ne razgradnju Bosne. Znaci pravo na samoopredeljenje moze da bude primenjeno samo na teritorijama gde su Srbi bili vecina PRE RATA a to su dve do tri opstine. To nece biti ni Zvornik ne Srebrenica ni Foca ne Visegrad mozda Banja Luka - a ni za nju nisam siguran. ne stvaraju se drzave na osnovu deportacija i masovnih ubistava. Bosna je nastala referendumom a Republika Srpska etnickim ciscenjem. To bi bila ogramna razlika.

ddk

pre 18 godina

Teritorija bilo koje drzave je kljucno pitanje jer definisana teritorija je po medjunarodnom pravu jedan od elemenata 'drzave'. Nijedna drzava ne moze se olako odreci svoje teritorije jer time dovodi u pitanje sopstveni opstanak. Kao drugo, medjunarodno pravo daje pravo na samoopredeljenje 'narodima'. Albanci s Kosovo ni po kojoj definiciji nisu 'narod' nego 'nacionalna manjina' unutar Srbije. Ako medjunarodna zajednica stvori presedan u ovom slucaju onda je to indirektna najava novih ratova na balkanu.

Enver Kelmendi

pre 18 godina

G.Kostunica upotrebljava zargone koje Srpski narod hoce da slusa. Medjutim, on nije objasnio sta ce on da radi ako Kosovo postaje nezavisna drzava.

Toni Manero

pre 18 godina

Stvar je vrlo prosta! Posle svakog rata se pisu nove granice...Ovde se takodje radi o jos jednoj istorijskoj cinjenici (tj.pravdi ili nepravdi, zavisi od pobednicke strane).Jedino je od 1999.god ipak proslo dosta vremena pa ce, istorijski gledano, biti interesantan samo podatak da se ovde granice pisu tek posle 7 godina.

Dacha

pre 18 godina

Gospodin Kostunica nije politicar za kojeg smo ga mi, Srbi smatrali 2000., ali sam siguran da ga i narod i ostali politicari u ovom momentu moraju podrzati svom snagom. To sto je g.Kostunica izjavio treba da bude samo delic Srpskih argumenata za ocuvanje Srpske drzave. Gradjani Srbije koji zive u njenoj juzoj pokrajini bi mogli da se raspitaju kod svojih sunarodnika koji zive rasuti po svetu kao i Srbi, da li u tim drzavama placaju porez i doprinose, uce jezik te drzave, a samo u svojim udruzenjima mogu da pokazuju svoju nacionalnu pripadnost.
Srbija je deo Evrope i ako bi i jedna evropska drzava olako odustala od svoje teritorije, onda neka to uradi i Srbija.

dinoST

pre 18 godina

1. Kosovo kao AUTONOMNA POKRAJINA u sastavu ex. REPUBLIKE Srbije koja je bila jedna od sest republika ex. SFRJ po Ustavu SFRJ nije imala pravo na samoopredjeljenje/otcjepljenje
2. Albanci(kosovari) kao NARODNOST a ne narod (pr. Slovenci, Hrvati, Srbi) po istom ustavu nisu imali pravo na samoopredjeljenje
3. Republika Srpska (sto god netko mislio o njoj) je po medjunardom ugovoru (Dayton) u sastavu medjunarodno priznate drzave BIH
4. tzv RSK nije imala nikakvih sansi za medjunarodno priznanje (za razliku cak i od Kosova nije imala nikakav status u ex SFRJ) i bila je rezultat pobune protiv demokratski izabrane vlasti u RH..
4. rezolucija Vijeca sigurnosti je potvrdila teritorijalni integritet ex.SRJ, danas SiCG
5. eventualnim davanjem nezavisnosti Kosovu, medjunarodna zajednica bi pogazila principe medj.prava kao i odluke Badinterove komisije po kojoj su u procesu raspada ex. SFRJ granice bivsih republika postale drzavne granice (Kosovo i Vojvodina su unutar granica Srbije)
6. u pristupu kosovskom pitanju i Srbija i kosovski Albanci i medj. zajednica bi se trebali drzati normi medj. prava a ne povijesnih rasprava.. Ironija je u tome sto se Srbija tek sad zalaze za ono sto je nalagao ustav iz 1974 i sto su kao jedini moguci princip zastupale Slovenija i Hrvatska 1991..

Ivan M

pre 18 godina

... Ovo je naprosto strasno sta ovaj covek rece i ostade ziv. To da li Kosovo treba da bude nezavisno je jedna stvar, ali ko na sta ima pravo je nesto sasvim drugacije!

voja je car

pre 18 godina

Ja kao Srbin ne vidim nista lose u izjavi Kostunice. Jedino "lose" je sto se komsije Albanci sa Kosova nerviraju ( lose za njih ) - eto niko ih dole vise od Srba ne pritiska , sve im Voja daje samo ne drzavu. Koliko ja znam Albanci na Kosovu se deklarisu da je sukob bio zbog represije a ne stvaranja drzave - tako da je predsednik Voja u pravu, zasto davati nekom nesto kad nije trazio. Kad nema represije traze drzavu, kad im das drzavu traze ujedinjenje sa Albanijom. MZ hoce potpis Srbije na bilo koje resenje, pa cak i na nezavisnost, kako ce ga iznuditi i za koje pare ne znam - ali za dzabe nikako. Mozda MZ nema te pare da plati Kosovo, pa se komsije nerviraju, a niko ih ne pritiska vise. Samo mi nije jasno sta to pogadja "Srbe u Sumadiji" sto se komsije nerviraju.

Dusan Djordjevic

pre 18 godina

Zapadni svet funkcionise po principu referenciranja na prethodno resene slucajeve i analizi rizika. Kipar, Republika Srpska i Bosansko Muslimanska Federacija, Sevarna Irska, Baskija, Tajvan su delimicno reseni problemi. Postoji dva nacina na koji Kosovo moze da bude reseno: podela Kosova i osnivanje dve drzave, podela Kosova i pripajanje jednog ili oba dela maticnim drzavama (Srbija i Albanija)i siroka autonimija odnosno nezavisnost Kosova u okviru granica Srbije. Ponavljam - celo nezavisno Kosovo je nemoguce cak i kada Srbi ne bi makli prstom, i ma koliko se Albanci trudili. Samo bacaju pare na lobiranje. Nema tih para koje bi mogle da pokriju troskove koje bi usledili nakon proglasenja Kosova nezavisnim. Dve stvari su najbitnije: referencing + risk analysis. Albanci kao i Srbi su nebitni u celoj prici. Nezavisno Kosovo = Nezavisna Republika Srpska = Nezavisan Tajvan = Nezavisna Severna Irska = Ujedinjenje i proglasenje Nezavisnog Kipra (Turski + Grcki Deo) = Nezavisna Baskija = Nezavisna Korzika = Nezavisan Teksas = Nezavisan Kurdistan i ko zna sta jos. Srbi bi mogli glat i da priznaju Albancima nezavisnost, kao sto su i Grci odobrili Turcima ulazak u Evropu, al' Solana bi se vec sutradan pojavio u Beogradu da naredi drugacije. Albanci ako zele nezavisnost moraju da se spreme da je plate borbom, al' ne protiv Srba, vec protiv NATO sila, jer sto se tice srpske strane, mi smo vec izgubili rat od NATO-a i nemamo ni jednog vojnika na Kosovu. Naravno da srpska vlada pravi opstrukcije albanskoj strani, pa ne bi bilo prirodno da je drugacije. Srbi su tu zemlju zaradili borbom i prodali je jeftino NATO-u. "A sad malo ona" - sto bi rekao Bora Todorovic

ja

pre 18 godina

Ma koja bre narod kosovari, to je isto kao kad bi postojali sumadinci kao narod. Izvinite ali mi se cini da Voja ni jednog trenutka nije pomenuo KOSOVARE nego albanski narod na Kosovu. Na Kosovu postoje vise naroda kao i u ostalim regionima u Srbiji, molim vas nemojte da pravite nacije koje ne postoje.

Tanja

pre 18 godina

Dragi Albanci, vi dobro znate koliko Kosovo znaci srpskom narodu, i zato, hajde da se dogovorimo i napravimo kompromis, da obe strane budu zadovoljne. I jos nesto: Vi Albanci ste bili katolici pre nego sto su dosli Turci. Molim vas ne budite zadrti islamski fundamentalisti. Mi necemo rat ni u kom slucaju, ali stvar mora diplomatski da se resi.

Predrag

pre 18 godina

Ja sam da se Kosovo vise ne veze za Srbiju nego da postane nezavisno u granicama kojima jeste. Jedino bi sve Srpske manastire, grobove i crkve kamen po kamen preneo u Srbiju. Srpski narod koji zivi na Kosovu bi povukao kao sto je to uradio Izreal sa njenim gradjanima iz Gaze. Sta mi vredi da ostanu manastiri na Kosovu kad ih ne smem da posetim i daleko bilo da prodju kao Izrealske sinagoge ove godine. Sta vredi srpskim ziteljima danas na Kosovu da zive kad nemaju slobodu kretanja. Moje zene dedu su ubili 2001 na Moravi dok je pecao. Nazalost za pecanje nije dobio Kforca kao obezbedjenje. Kakvi su to uslovi zivljenja? Neka ide Kostunica i neka tako zivi. Zalosno je i kad Srbi prebacuju Sribma sa Kosova sto prodaju danas Albanicma kuce. Okrivljuju ih sto prodaju Kosovo. Zasto ti pamentnjakovici ne bih slali njihovu decu u oklopnim vozilima u skolu?
Moj deda iz Like kad je pocetkom osamdestih, dok jos SM nije bio diktator, isao da posecuje manastire po Kosovu i bio je kamenovan od albanske dece. Milicija je tad bila albanska i nije se trudila da ga zastiti. Zar mislite da bi ga danas zastila? Kosovo mora biti nezavisno od Srbije. Sve ostale formule su cisto zamajavanje. Srbi na Kosovu su obicna provokacija, kao sto su Izrealci bili provokacija u Gazi. Srbi nemaju sta da traze na Kosovu. Sta nama Srbima i Albancima treba jeste mir. A mir cemo samo imati ako Kosovo postane nezavisno. Rugovi zelim sve najbolje i zelim da dozivi nezavisno Kosovo. Svaka mu cast. Bio je jedini koji je pokusavao da ostvari svoje ciljeve na miran nacin.

navijac

pre 18 godina

Najpametnije je rekao Nenad Canak. Srbija, kao faktor najvece nestabilnosti na Jugoistoku Evrope( citaj Balkana) u posljednjih 150 godina, treba napokon da se dovede na takvu mjeru koja ce joj onemoguciti da i u buducnosti bude uzrok nestabilnosti. Zato, prema misljenju Nenada Canka (koje podrzavam) Srbiju treba podijeliti na nekoliko regija (Vojvodina, Sandzak, Sumadija, Istocna i Juzna Srbija i samo u tom slucaju Kosovo kao dio takve Srbije ima nekog smisla. Naravno uz maximalnu autonomiju svih regija, jer u protivnom, ono sto se danas desava na Kosovu, sutra ce biti u Vojvodini, pa u Sandzaku. Krajnje je vrijeme da se politicka elita u Srbiji rijeci onih izlapljelih "staraca" iz SANU-a i sudbinu (a ne samo odgovornost) srpskog naroda preuzme u svoje ruke.
Sto se tice Republike Srpske, moze se reci, ako se pomno analiziraju sva desavanja sa srpskim narodom u posljednjih 15-20 godina, da joj je namjenjena ista sudbina kao i Republici Srpskoj Krajini. Samo je jedna razlika: RSK je nestala u vatri i paljbi iz hrvatskih topova, a RS ce nestati "cutke" a da to niko nece ni "primjetiti". Zasto?
"Pa zato sto MZ zna da Srbi nece imati mira dok ne naprave Veliku Srbiju ili dok im se matica ne dovede na takvu mjeru, da im to bude onemoguceno za sva vremena." (Ovo je svojevremeno rekla i Madelajn Olbrajt bivsa ministrica vanjskih poslova SAD-a). Zato politicari u Srbiji trebaju da reaguju na vrijeme i svijetu predstave jednu novu Srbiju, decentralizovanu sa puno lokalne samouprave i regionalne organizacije vlasti. Samo tako ce Srbija imati puni kredibilitet da trazi ostanak Kosova unutar jedne takve decentralizovane Srbije. Ovakva, jako centralizovana Srbija nece moci pruziti nikakve garancije ni Albancima ni MZ da ce biti demokratska u odnosu prema drugima. A sve ostalo, kao i davati izjave tipa "ne damo Kosovo! ili Republika Srpska je drzava! ili Spojicemo RS i SiCG!", su pucanj u prazno...
Malo vise politicke mudrosti i za Boga miloga ko stavi onu Raskovicevu u tim za pregovore? Blago Srbima kad ih psihijatri brane! Vidjeli smo na primjeru Hrvatske, kako ih je branio njen otac, ne daj boze nikome!

Dragan, Nemacka

pre 18 godina

Kako ovaj covek sve lepo objasnjava i kako je sve lepo i jasno kad on to kaze. Mozda bi trebao da pocne da pise bajke. Ako vec nije...

guska koja je spasla Rim

pre 18 godina

A sada ozbiljno... Srbi veruju 'Voja je svetski covek (svetsko, a nase)'. Voja govori neke belosvetske jezike, ne nosi sajkacu kad ide u crkvu, pisao covek knjige... ali, Voja ima mozak iz Kostunica. Da me neko pogresno ne shvati - niceg loseg u mozgu iz Kostunica, za Kostunice je sasvim dobar. Na zalost, ni o kakvim svetskim poslovima, niti o poslovima Srbije sa Svetom, nece se odlucivati u Kostunicima. I tu nastaje cirkus.
A sada zaista ozbiljno... u Srbiji kazu 'Evropu danas cine nacionalne drzave i to je jos uvek'... (na zalost, ako mene pitate) tacno. Ali, istovremeno pokazuje fundamentalno nerazumevanje (u Srbiji) sta znaci 'nacionalna drzava', van Balkana. Nacionalna drzava, van Balkana, ne da nije etnicka drzava, kao sto veruju Srbi, nego je upravo suprotnost etnicke drzave. Zato su, eto cirkusa, jedini efekti koji ovakvi argumenti iz Kostunica mogu da izazovu van Balkana, ili totalno nerazumevanje (kao kad neko prica nesto sto nema nikakvog smisla), ili, u najboljem slucaju, smeh. A na Balkanu van Srbije, kako se moze videti is gornjih komentara, izaziva salve gromoglasnog smeha, sprdnju, opste veselje. Ako Kostunica, ili Smilja Avramov, koristi ovo, kao glavni argument, bilo gde van Kostunica, pa i malo dete ce ga, bez p'o muke matirati u jednom potezu! Kao oni Kosovari u gornjim komentarima.

B, Towel

pre 18 godina

Ko pita gospon Legalistu, da li smeju ili ne smeju Albanci da imaju dve drzave. Lici mi na nekog turcina koji ne priznaje pravo grka da takodje imaju dve drzave - Grcku i Kipar...

Radisa

pre 18 godina

E Vojo u pravu si ti.Ali kakvu vajdu ima Srbija od Kosova i Albanaca?Nikakvu do jade i nesrecu kamen oko vrata koji ce Srbiju potopiti u okeanske dubine.Da se ja pitam ja bih ZID visi i deblji od kineskog sagradio.Sa njihovom mrznjom prema svemu sto je srpsko i srpskog imena i natalitetom koji je najvisi u Evropi nece proci puno ljeta a da se i Nis nebude pisao na dva jezika.Sve ovo naravno ukoliko nebude ZIDA.Radosa Sweden

ness

pre 18 godina

ja nemogu da shvatim ovog coveka ..kako moze silom da zadrzi 2 miliona albanaca u Srbiji?... mozda ima neku carobnu formulu za to? ili mozda misli da ih posalje preko pprokletija kao sto je mislio njegov sunarodnik g,din Seselj.. e moj G KOstunice ...

fehat begolli

pre 18 godina

Treba neko da informisse ovog coveka da Kosova vecc ssest godina funkcionosse kao samostalna i odvojena od srbije. Dobro jutro vojo.
Fehat Begolli N.Y.

teraj Misko

pre 18 godina

A ko ce to pravo Albancima da zabrani? Kosutunica? Onaj sto se urotio protiv citavog sveta i sto ni jednog valjanog prijatelja sebi nije stovrio. Osim toga, ako je Kostunica stvorio svoju Srbiju u sred moje Srbije, zasto ne mogu i Albanci.

Mustafa Hoxha

pre 18 godina

"Samo Srbi imaju pravo da formiraju vise drzava..."
G. Kostunica je ekspert za ustavno pravo, a ne za mejunarodno pravo, izuzev ako nije kupio i doktorat iz katedre za medjunarodno pravo na Pravnom fakultetu gde je, bar bi trebalo da budepredavac ili docent, obzirom na kvalitete koje ispoljava na politickoj sceni.
Prvo, g. Kostunica Albanci nisu spska kopilad da se vi i oni kao vi brinu o njima,
Drugo, cinjenica je da Albanci nisu "nebeski narod" kao vi Srbi, ali to neznaci da mi neznamo sta treba da radimo, kada treba da radimo i kako treba da radimo da bi se od vas jednom zasvagda oslobodili, i trece,
Poznato nam je da ta Albanija, na koju se vi rado pozivate za svasta, radila, radi, i nazalost radice po upstvima vase OZN/e i UDB/e, ali nas se to ne tice, i svaki vas "Sporazum sa Namikom Dokleom i takvima" nas se ne tice. Mi, g. Kostunica imali smo nesrece ili srece da vas upoznamo veoma dobro, i vas i vase prijatelje iz Albanije, te zbog toga, za anas je vazno da sto pre spasem te kosovske Srbe i ostale od vas, da ih vratimo svojima na svome, a da nam vi bude samo komsije, nadamo se dobre, drugo, sva vasa laprdanja po mas medijia nas se ne tice.
Muki

Saki

pre 18 godina

Kostunica kaze: "Albanci su svoje pravo na samoopredeljenje ostvarili formiranjem Albanije i ne mogu sada, skoro ceo vek kasnije, na teritoriji Srbije da formiraju i drugu albansku državu. To bi prosto bio nezamisliv presedan, jer bi srušio principe na kojima u celini počiva međunarodno pravo i stabilan evropski poredak"
Ako je to tako kako onda Srbi nastoje da formiraju svoju drugu drzavu u Bosni a svojevremeno su to isto htjeli i u Hrvatskoj?

ISUF-london

pre 18 godina

ako je glavni argumenat ono sta kaze gospodin kostunica,onda ja mislim,i sam siguran da qe kosovo dobice nezavisnost.rekao bih kostunici da gleda okolo ne samo u balkanske zemlje nego i sire.Imamo na primer Grcka i Kipar pa onda Rumania sa Moldaviom,jos je tu Bugarska i Makedonia.Realnost je takav g.kostunice,pa imate josh vreme da pomislite na josh nesto. A to je da priznate nezavisnost KOSOVA.Rekao bih shto pre.

mama ludaca

pre 18 godina

Bilo bi veoma lepo da se manje govori emocijama,a vise zdravorazumski i u okviru nauke.
Probajte Bogu da se molite,mozda to pomogne,ali ce nam i on reci da ne mozemo da ugnjetavamo dva miliona ljudi koji ne zele da nas vide,da je zemlja onoga ko tamo zivi i da isti arsin vredi uvek u slicnim poslovima.
Dakle,bilo bi principijelno i dosledno da je g.premijer rekao prilikom konstituisanja RSK i RS da Srbi ne mogu imati dve,tri i vise drzava,a ne sad kad to i drugi rade.

Ymeri

pre 18 godina

Statut Kosova mora se definisati u volju gradana Kosova. Po sto Kosova imao uvek svoje granice u bivsoj YU i svoj statut. A sto se tice dve Albanije, nije tacno postoji Albanija a ce biti jos derzava Kosova.
Ima slicne derzave na primer Njemacka i Austrija u Njemacku ziveju Njemci i pricaju Njemacku ali i Austriju ziveju Njemici i pricaju Njemacki isto i u Swajzarsku ima najvise Njemci sto pricaju Njemacki, a svaki imaju svoju derzave. U Kosovu ziveju i Albanci sto pricaju Albanski, ali Kosovari ziveju u Kosovu ne u Albaniju, imaju svoju kulturu, tradicju, ekonomiju i naravno svoje granice. Budite malo pametnij nemojte tako da idete uvek u zid kao corovi.

Zeljko Petrovic, Beograd

pre 18 godina

Kako narodi mogu da imaju drzave? Drzave su organizacije ljudi koji su drzavljani drzava. Srbija je i dalje drzava ( drustvena organizacija ), koja stiti interese drzavljana koji je cine. Cinjenica da se vecina drzavljana izjasnjavaju kao pripadnici srpske nacije ne menja cinjenicu da u svim aspektima drustvenog zivota ucestvuju i ljudi koji se izjasnjavaju drugacije. Jedini objektivan, racionalan i dokaziv kriterijum za odredjivanje "pripadnosti" drzavi je drzavljanstvo. Podela na nacije je sasvim iracionalna i neprirodna.

baki960

pre 18 godina

dok se evropa ujedinjuje i napreduje vi i mi se delimo i raspravljamo o samostalnosti. mozete i od sela da pravite drzave, posto niste shvatili sustinu problema. nema nezavisnosti-placacete poreze i namete i na srpskom i na albanskom kosovu - bez obzira ko vas bude oslobodio. radna mesta i blagostanje nece se stvoriti na kosovu ni pod albancima ni pod srbima. evropa nas ne razume, a ameri nam se smeju. a vi braco, gospodo i drugovi ni posle 25 godina niste shvatili ko je kome najblizi i najpreci. i ona dva jarca sa brvna se nadjose u vodi. a vi - i jedni i drugi - samo napred.

Ronni,Prishtina

pre 18 godina

biviti se politikom na ballkanu i nije bas tako laka stvar, na primer javnost u srbiji i MZ zna novu realnost i svestan je tome a srpski politicari i u ovome slucaju vas premijer mora da prica o nekakvoj autonomiju i to kao da je ubedjen da ce tako da bude kad svi znaju da od toga nema nista.Hvala bopgu sto nisam politicar

Ispravka

pre 18 godina

Kostunica lepo upozorava da se nemogu formirati dve albanske drzave. Republika Srpska NIJE drzava trenutno vec je U sastavu Bosne i Hercegovine, izgleda da neki ovde namerno okrecu pojmove.

De Oppresso Liber

pre 18 godina

Vojo, ovo je nesto novo, sto i mi Albanci nismo se setili toga? Phe..izvini Vojo molim te za ovaj nesporazum, ajt ako mi iko daje pravo da glasam za tebe onda ja cu prvi! Bio bih ponosan da te imam kao zastupinika mojih interesa!!! al se bojim bre Vojo da cu ostati bez stana, i bez posla...i ko zna mozda ponovo na ratiste? Sta ti mislis kad bi ti bio na moje mesto, da li bi ti pristao da ti Voja bude premijer..al iskreno?VELIKO I ODLUCNO NE!

GORAN

pre 18 godina

Po nekom mom shvatanju više od autonomije manje od nezavisnosti jednako je Kosovo republika.A kada su to kosovari tražili pre nekih 20 i više godina dobijali su pendrek u glavu,
pa se sada je pitam da smo morali da prođemo kroz sve ovo(ratove,bombardovanja,sankcije i sl.),umesto tada da im je data republika u okviru SFRJ i možda bi se sprečio krvavi raspad SFRJ.

M.

pre 18 godina

Kako ce samo ove gluperde od savetnika upropastiti Srbe u Republici Srpskoj! Ionako tezak polozaj i pritiske kojima su izlozeni dodatno ce otezati ovaj glupi stav. Pa oni udaraju po najjacim adutima Srba u RS! I posle neko kaze kako oni vode nacionalno odgovornu politiku!?
Tako su jadni u toj svojoj politickoj impotenciji.

Dragon

pre 18 godina

Neka njima Kosovo (albancima)jer nama samo trebaju crkve! Trebalo bi da Evropa napravi presedan i pod zashtitom UNESCO-a stvori u okviru Kosova crkvenu teritoriju i ono malo zemlje oko nje! Pa imamo primjer Svete Gore (Atos! Sve ostalo dajte njima (Ej bre, ima ih dva miliona, a za 20 god. duplo).... Nakon ovoga nek se Makedonija s njima zeza! Ja nisam nikad ni bio na Kosovu, a i vecina srba koji se u njega kao zaklinju! Po meni je ovo sve glupi srpski inat zbog kog smo uvek dobijali preko nosa, pocev upravo od Kosova 1389 god.! Vreme ide, a mi po obicaju stojimo.....

Balkanski politicar

pre 18 godina

Kostunicine izjave nemaju veze sa logikom nego sa politikom. One su namenjene onima koji misle da Srbija mora da "brani" Kosovo ali ce ga na kraju izgubiti. To je Kosovski mit u akciji. Srbima ne smeta da izgube Kosovo ali ga retoricki nikada nece dati. Tako misli 80% srpskih glasaca i Kostunici su potrebni njigovi glasovi posle gubitka Kosova. Sta je lose u tome? Koliko vi imate glasova i za koga cete vi glasati? Kad narod voli da cuje mitove, zaklinjanja, kletve, naricanje i psovke, onda samo glup politicar govori istinu. Takav nikad nece biti izabran i bice proglasen za izdajnika. Srbi nisu evropski narod pa zato imaju politicare kakve zasluzuju. Da li su za to danasnji politicari krivi? Sve dok politicari pricaju jedno a rade sta treba, dobro je i tako treba da bude. Nesreca je sto Kostunica, izgleda, radi i mosli ono sto prica. To jeste problem. Izgleda da on nikada nece biti politicar koji je potreban Srbiji.

Ivan

pre 18 godina

Pozdrav nasim "komsijama", koji ovako aktivno prate B92 website.
Kosovo je geografski i ekonomski u Srbiji! Ne naslanja se prirodno na Albaniju i Makedoniju ili Crnu Goru. Bilo ko poznaje Kosovo i Metohiju zna i njenu geografiju. Nemoguce je odreci se od necega da bi nihilisti u Srbiji ziveli u Evropskim carima! Nije Srbija Beograd! Muka mi je takve "Evropeistine". Resavanje problema vidjen kroz prilaz Vojislava Kostunice vodi do srzi problema. Na taj nacin se resava a ne odlaze problem (dajmo im sve samo da nas puste u Evropu, kad ono eto njih putuju preko Srbije, kupuju u Srbiji, odlaze po Srbiji, dobijaju struju iz Srbije, uzurpiraju imovinu Srba, itd). Samo lud narod bi im dozvolio to!!!
A ja ipak mislim da mi to nismo i da necemo u skladu sa svim demokratskim pravima.
Samo napred Kostunica!!!

Prishtina

pre 18 godina

Gospodin Kostunica sigurno je upoznat sa postajanjem Austrije, Nemacke, bivse DDR, Svajcarske,Lihtenstajna, Grcke, Kipra, Rumenije, Moldavije idt. Pa svakako treba imatina umu ko je stvorio SAD, Australiu, Novi Zeland idt.
Za ono njegove argumente treba imati silu Stalinovog SSSR-a.
I na kraju treba postaviti pitanje legimiteta nastajanja srpske drzave i cepanja otomanske turske, jer su pre Srbije vec postajale puno slavenske drzave, Rusija, Polska Ceska, Bugarska, itd.
Prishtina

mala

pre 18 godina

Licno mislim da je ipak realnije podjeliti Kosovo i Metohiju, naravno da se pre toga Vrati vlasnicima oteto i opljackano, pa se tek onda krene na podjelu, napravi onaj zid sto je neko predhodno predlozio i pusti Albance da zive svoj zivot. Tako bi se konacno stvorio pravi mir na tom podrucju.

fatmir

pre 18 godina

Ono sto je tude vase ne moze biti, i to je prirodno , i znate i vi sami da , od kada smo bili pod vasom okupaciom provaliste na svaki nacin da nas asimilujte, ali niste postigli i zante zasto , zato sto mi ne pripadamo vas mismo druga nazia i mi ne mozemo biti srbia....
pozdrav

Posmatrac, NL

pre 18 godina

Znaci, vlada Srbije je resila da igra na "sve ili nista". Posto je "sve" van svake realne mogucnosti (jer, sta uopste da radi Srbija sa dva miliona "svojih" zitelja na Kosovu koji ne mogu da smisle ni Srbe ni Srbiju?), znaci bice "nista". Mozda je pametnije igrati na "nesto", jer "nesto" je ipak bolje nego "nista".

shaban drenica

pre 18 godina

kosovari samo u srbiju pozdrav svima,ipak vas volim kao komshije, pa smeshni ste bre ljudi da vas nema ubili se dosade samo napred takve vas volim(kostunica i moj ljubimac milloshevic)

Besimi

pre 18 godina

Pa mi Kosovari niti mislimo da imamo dve drzhave, mi smo zadovoljni samo sa jednom Drzhavom i ta drzhava se zove Kosova, i ja potpuno podrzhavam koshtunjavog da nama ne trebaju dve drzhave. Dovoljno je Kosovo. I tu je tachka. Ono Shto su Albanci iz Albanije uradili 1912 je njihova stvar, ono shto su srbi uradili kada su stvorili svoju drzhavu (ne znam koje godine) to je njihova stvar. I tu se nechemo meshati, ali isto tako mi nechemo albancima iz Albanije I srbima iz Srbije da im dozvolimo da se meshaju u nashe odluke. I tu dolazi josh jedna tachka.
Kosovo je okupirano nakon pada otomanske imperije, mnogo godina nakon formiranja originalne srpske drzhave. I to je tachka.

Samo nezavisni i nikako drugachije......

donkizele

pre 18 godina

sramota me da sam srbin kad vidim kako bi moji sunarodnjaci poklonili deo svoje teritorije i kako se ocigledno bore za prava drugih naroda vise nego za svoja. mislim da je nas srpski narod jedinstven u tome.
u recima kostunice nema nista drugo sem istine.
zasto albanci imaju pravo da kosovo bude nezavisno, a srbi u bosni nemaju? zasto srbi ovde sire misljenje o srbima kao "krivim narodu" koji je vrsio zlocine nad svima umesto da brani svoje sunarodnjake od maltretiranja sa strane pripadnika drugih naroda? zasto su srbi poceli da se nazivaju "agresorom", kao da su zaboravili kako su se u 90ima ponasali hrvati i albanci prema srpskim manjinama? zasto bosna kao "mala jugoslavija" mora da prezivi na silu, a velika jugoslavija je morala da umre? dragi moji srbi, jeftino se prodajete. i zato ce vam uvek biti lose. dok god se vi sami nebudete zavoleli, nece vas niko zavoleti.

maja

pre 18 godina

Ej, bre ljudi ceo Svet brise i uklanja granice samovi hocete da dizete Kineski zid da li je to logicno? Moje misljenje je da umesto NATO i ostali daju tolike pare na vojsku trebalo bibi da taj novac daju na obrazovanje tih jadnih ljudi jer se to ustavri koren svakog nacionalizma, potom im dati novac da mogu da zive normalno i malo puste proevropsku propagandu preko medija i to je to. Naravno to se odnosi kako na Albance tako i na Srbe, jer ni mi nismo nista bolji od njih. Kladim se sto posto da ih onda ne bi intersovalo ni kako im se zove Drzava ni ko je predsednik ni da li je Srbin ili Marsovac.

Marie

pre 18 godina

Englezi su pre 15-20 godina vodili rat (i dobili) za Falklandska ostrva sa kojima nemaju veze, Korzika ne voli Francusku i zeli samostalnost ali je ne dobija, Severna Irska i Baskija isto tako. Baskija ima jako veliku samostalnost unutar Spanije, ali zeli samostalnost. Severna Irska (katolici) ima vrlo visok natalitet u odnosu na Engleze (protestanti) i preteci ce ih za vrlo kratko vreme. Pitanje je zasto te zemlje ne daju tim svojim delovima samostalnost. Tu je i odgovor na pitanje zasto to ne zeli Kostunica.

boban

pre 18 godina

a zasto svi o tome pricaju kako srbi na silu hoce da drze 2 mil. albanaca? niko njih ne drzi... neka idu gde im se svidja ali ne otimati deo suverene drzave. i ako narod treba da odluci sta da bude sa kosovom pa neka odluci narod srbije. u srbiji manjine imaju vise prava nego ja koji zivim u svajcarskoj na primer, a nevalja srbija ?!

arbeni

pre 18 godina

mozemo lako zamisliti da 1912 niko nije pitao albance gde bih ziveli. Mislim da iza ovog Kostunicinog argumenta lezi ideja podele kosova, nesto srbiji a deo koji ostaje moglo bi biti pripojen albaniji

Vladimir Vasic

pre 18 godina

Pojedini diskutanti, na zalost, gube iz vida da Republika Srpska nije drzava. Tako opaske oko toga da Srbi imaju pravo na vise drzava uopste ne stoji. Srbi nemaju to pravo i Republika Srpska zbog toga je samo entitet unutar Bosne i Hercegovine, iako su konsitutivni (drzavotvorni) narod te zemlje - pocevsi od odluka ZAVNOBiH i prvog ustava te zemlje.

Za razliku od Srba u Bosni i Hercegovini, kao i u SFRJ uopste, Albanci nisu bili konstitutivni narod u SFR Jugoslaviji, a Kosovo nije bila republika. Tako da se tu ne mogu izvlaciti poredjenja ni u kakvom smislu.

Opaska o "legalnosti" rasturanja otomanske imperije i stvaranja nezavisne Srbije je neosnovana, jer je pravo na oslobodjenje naroda od Turaka potvdjeno i priznato vise puta od 1878. Na koncu, i Albanija svoju nezavisnost ostvaruje preko tog istog prava. Na to je gospodin Kostunica aludirao, rekavsi da su Albanci vec iskoristili svoj deo one parole iz balkanskih ratova: "Balkan, balkanskim narodima". Poredjenje pokrajine Kososva sa istorijskim, visevekovno medjunarodno-priznatim nacijama ne moze da se izvede.

Granica Srbije i Albanije je nasa najstarija definisana granica, medjunarodno priznata od 1913. Kosovo je kao deo Srbije uslo u zajednicku drzavu JUZNIH SLOVENA (da, Slovena), pa je jedino unutar Srbije moglo da izadje iz SFRJ. Uostalom, medjunarodna zajednica je priznala pravo na samoopredeljenje republika, a ne svake od manjina unutar tih republika (ponavljam, to pravo nisu imali cak ni jugoslovenski konstitutivni narodi).

Na posletku, kada bi svaka pokrajina ili grupacija unutar medjunarodno priznate zemlje mogla da ostvaruje drzavotvorna prava, to bi srusilo citav medjunarodnog prava i otvorilo bi put nasilju sirom planete.

brax

pre 18 godina

Prije 10 god. kada se albanci htjeli da razgovaraju sa srbijom ,srbija to nije htjela, uzrok? unutrasnje pitanja jugoslavije ,sada dosli smo do pregovora za status kosova,srbija predlaze neku autonomiju koja ne zadovoljava ni minimum albanske interese,e vojo sada je red na nas da mi vama predlazemo nezavisnost kosova ,htjeli li vi il ne mi idemo dalje ka evropi ,a vi bavite se jos sa srednju vekovnu politiku,imate vojvodinu ,sandzaka,c.goru imate skim da se bavite.

mehmed karaselimovic

pre 18 godina

Posaljes hladnjace sa albanskim tijelima u Dunav i onda garantujes Albancima punu autonomiju. Pazi da ti ne povjeruju.

smajo

pre 18 godina

Ma koga ce bre taj covek vise da pravi budalom ovim njegovim bajkama, ili je mozda kao i obicno neobavesten?! (4.decembar 2005. 17.40)

Mahtisari

pre 18 godina

Eh ko je Srbiji Premijer! Nadam se da nije on ogledalo drzave. Koja izjava da ne znas odakle da pocnes odgovor. Kakav presedan, bre Vojo, dve drzave! Pa pogledaj okolo tebe? Srbija i BiH - Srbi su konstitutivni narod tamo jel? tako da...izvuci zakljucak. A da ne pominjemo druge (po dve) drzave. I ko je uopste rekao da je ovo Srpska teritorija. Pa ja kazem da nije? I sta sad, ja protiv tebe, nego treba definitivno bolan naci nesto bolje jel ovo ne pali. Branis medunarodno pravo. Pa za sta je UN onda i Ahtisari? Sto nisi odbranio medunarodno pravo i onda kad su ubijeni Albanci, nego si nosio kalasnjikov i slikao se. Pa MZ zna covece da u razgovore treba realno. Nije to igra traze vise, dobices manje, nego za ono sto trazis treba da imas razloga. Pa mozda i Albanci su trebali da traze da se ujedine sa Albanijom i onda dobiju nezavisnost. Ali nisu, nego su realno podrzali 'volju naroda'.

Rambuje II

pre 18 godina

Koki kaze da nema nametanja resenja a istovremeno ne dozvoljava nikakvu drugu opciju sem da Kosovo ostane u sastavu Srbije. Takve izjave ne da su nametanje resenja nego i prst u oko medjunarodnoj zajednici bez imalo pokajanja za sve zlocine koje su vojne, paravojne i policijske snage Srbije pocinile na Kosovu.

Bani

pre 18 godina

Ja ne mogu da zamislim kako ce Kostunica protiv volje 2 mil. stanovnistva. Jednom su to pokusali njegovi prethodnici ali izbio je rat koji su izgubili i zbog cega Srbija se vratila 100 godina nazad, i sad narod pati. Kostunica moze da izlazi sa patriotskim izjavama ali medjunarodna zajednica i ceo svet nije vise zainteresovana, sta se ne moze raditi ali trazi 'solution'i to brzo. Dokle ce se politicari sakriti iza svojih naroda sa takvim izjavama, pa vise narod vam i ne veruje.

Xija

pre 18 godina

G Kostunica,nikada nisam cuo ovkavu veliku glupost od vas. Jest pre sto godina kada albanci su iskoristili pravo na samoopedeljenje, oni su opredlili da Kosovu bude unutar drzave Albanije. I tako ako ono albansko soamopredeljenje uzima u racun, kosovo treba da se pripoji albaniji zajedno sa juznom CG, zapadnm Makedonji i takoi Cameria (da ne zaboravim Kursumlju, Prokuple i toplicu koja je bio etnicko iscena od albanaca u vremeprve Srbije)

Dusan Djordjevic

pre 18 godina

Kipar je ex-kolonijalni problem Ujedinjenog Kraljevstva i kao takav je i resavan + jos uvek nije resen = doslo je do podele. Republika Srpska nije postojala i jos uvek ne postoji de jure na internacionalnom nivou = entitet u Bosni i Hercegovini. Dakle, ako hocete da resavamo Kosovo, postoje samo dva nacina = podela kao u slucaju Kipra ili autonomija kao u slucaju Bosne i Republike Srpske. Sve ostalo vodi u kataklizmu. Nezavisno Kosovo = Nezavisna Republika Srpska = problemi.

stratus

pre 18 godina

A sto se ljudi bze ikakvog razloga nervirate? Pa Kosovo nikada ne moze biti samostalno bez srpskog potpisa na tu istu samostalnost. U prevodu, Kosovo nikada nece biti nezavisno. Zivi bili, pa videli!

Milan G.

pre 18 godina

Izjava nije tako losa od g. Kostunice. Braco Albanci, nemozete vi uporediti RS s vasom situacijom. Republika Srpska je u Bosni i Hercegovini - znaci jedna suverena drzava. Ja sam za onaj stari partizanski nacin, znaci podela Kosova. ;o) Nama severni deo a vama juzni.

ni uslovno, ni bezuslovno

pre 18 godina

Ne napada Voja glavne argumente Republike Srpske nego ih brani. Ako MZ zauzme stav da i ovde isti narodi mogu imati vise drzava - kao sto su "komsije" vec nabrojale, sa nekim "malim" greskama (Makedonija i Bugarska), onda to automatski znaci i postojanje Republike Srpske i Republike Srpske Krajine, kao samostalnih drzava! Takodje bi bilo zanimljivo videti, kad bi se i u Celovcu narod odlucio za oslobodjenje od "okupatora i vekovne represije". Vec poznate tvrdnje da RSK i RS nisu isto sto i Kosovo govore upravo obrnuto - stanovnistvo u RSK i RS je bilo izlozeno jos vecoj represiji jer nije imalo cak ni autonomiju, kakvu je "surovi srpski okupator" priznavao KiM-u. Na KiM-u se zivelo dobro, kao malo gde u svetu. Jeste da je zadnjih 15-tak godina "malo zahladnilo" ali to nije nikakva "privilegija" KiM-a, to smo doziveli svi iz bivse SFRJ. Molio bih komentatore da prestanu vise sa tim "kamenjem oko vrata". Ako je to tako, onda i u BiH ima slicnog "kamenja" pa nikom nista. Ne zaboravite da ako odbacite jedan "kamen", sutra ce se pojaviti novi i tako dalje. Isto tako, neprihvatljive su teorije da je drzava onog naroda koji na njoj zivi - da li je onda Florida sastavni deo Kube? Zna se sta je narod (i njegova legitimna prava!) a sta drzava.

Balkanac

pre 18 godina

Kostunica kada govori o kosovu zaboravlja na cru gour kao da je njen dio a kada govori o crnoj gori zaboravlja na kosovo.Na kosovu zive pet posto srba i nema govora o samostalnosti u crnoj gori zive sedamdesetpet posto crnogoraca i nekad je bila drzava kao i srbija i nece da cuje o samostalnosti.Kostunica mora da se opredjeli ili za jedno ili drugo jer svet dobro prepoznaje (coravu )politiku srbije i mislim da ce ostati praznih ruke ako ne prestane sa manipulacijama na balkanu koja sprovodi vise od petnjst godina.Vi, gdje je bio jedan srpski grob van srbije (zemlja srbij)gdje su sto grobovi ne srpski u srbiju opet zemlja srbije.Ne ide to tako.

balkanski spijun

pre 18 godina

U principu Kostunica ima pravo. Evropu danas cine nacionalne drzave i to je jos uvek najsnazniji integracioni faktor. U tom smislu formiranje druge albanske drzave na Kosovu, jer koliko shvatam ne bi se dozvolilo spajanje sa Albanijom, ne bi doprinelo smirivanju nego daljem razbuktavanju sukoba. Ako moze na Kosovu zasto onda ne bi moglo i u Makedoniji ili Grckoj?
Poredjenje sa Republikom Srpskom ovde su bez osnova jer RS je entitet u sastavu BiH a ne nezavisna drzava. To je cinjenica a sve ostalo, ko bi sta hteo i kako, su obicne spekulacije.

Mislim da Srbi, ako se iskljuce emotivni razlozi, od Kosova mogu imati mnogo stete a vrlo malo koristi. S druge strane ni Albanaci ne bi trebali da se toliko bezuslovno zalazu za nezavisnost. Sta bi sutra Kosovo radilo kao nezavisna drzava ako joj je Evropa taj proglaseni cilj? Pa svi dobri putevi ka Evropi vode preko Srbije.
Ziveli bi u okruzenju zemalja koje ih bas ne vole jer bi predstavljali konstatnu pretnju.

frog

pre 18 godina

Pa da, zato ce Kosovo vrlo brzo nakon medjunarodnog protektorata ujedinjiti sa Albanijom a onda ce eventualo jednog dana i Albanija i Srbija biti dio Evropske zajednice... Samo da narod ne strada do tada.

Bosanac

pre 18 godina

Neka se i Bosna i Kosovi podele ali prema vecinskom stanovnistvu PRE RATA -Republika Srpska je na 49% teritorije zahvaljujuci kompromisu koji je postignut za zaustavljanje rata. Ako i dodje do pripajanja ili nezavisnosti onda sigurno ne na osnovu Dejtonske podele jer je Dejton imao drugu svrhu - ocuvanje a ne razgradnju Bosne. Znaci pravo na samoopredeljenje moze da bude primenjeno samo na teritorijama gde su Srbi bili vecina PRE RATA a to su dve do tri opstine. To nece biti ni Zvornik ne Srebrenica ni Foca ne Visegrad mozda Banja Luka - a ni za nju nisam siguran. ne stvaraju se drzave na osnovu deportacija i masovnih ubistava. Bosna je nastala referendumom a Republika Srpska etnickim ciscenjem. To bi bila ogramna razlika.

ddk

pre 18 godina

Teritorija bilo koje drzave je kljucno pitanje jer definisana teritorija je po medjunarodnom pravu jedan od elemenata 'drzave'. Nijedna drzava ne moze se olako odreci svoje teritorije jer time dovodi u pitanje sopstveni opstanak. Kao drugo, medjunarodno pravo daje pravo na samoopredeljenje 'narodima'. Albanci s Kosovo ni po kojoj definiciji nisu 'narod' nego 'nacionalna manjina' unutar Srbije. Ako medjunarodna zajednica stvori presedan u ovom slucaju onda je to indirektna najava novih ratova na balkanu.

Enver Kelmendi

pre 18 godina

G.Kostunica upotrebljava zargone koje Srpski narod hoce da slusa. Medjutim, on nije objasnio sta ce on da radi ako Kosovo postaje nezavisna drzava.

Toni Manero

pre 18 godina

Stvar je vrlo prosta! Posle svakog rata se pisu nove granice...Ovde se takodje radi o jos jednoj istorijskoj cinjenici (tj.pravdi ili nepravdi, zavisi od pobednicke strane).Jedino je od 1999.god ipak proslo dosta vremena pa ce, istorijski gledano, biti interesantan samo podatak da se ovde granice pisu tek posle 7 godina.

Dacha

pre 18 godina

Gospodin Kostunica nije politicar za kojeg smo ga mi, Srbi smatrali 2000., ali sam siguran da ga i narod i ostali politicari u ovom momentu moraju podrzati svom snagom. To sto je g.Kostunica izjavio treba da bude samo delic Srpskih argumenata za ocuvanje Srpske drzave. Gradjani Srbije koji zive u njenoj juzoj pokrajini bi mogli da se raspitaju kod svojih sunarodnika koji zive rasuti po svetu kao i Srbi, da li u tim drzavama placaju porez i doprinose, uce jezik te drzave, a samo u svojim udruzenjima mogu da pokazuju svoju nacionalnu pripadnost.
Srbija je deo Evrope i ako bi i jedna evropska drzava olako odustala od svoje teritorije, onda neka to uradi i Srbija.

dinoST

pre 18 godina

1. Kosovo kao AUTONOMNA POKRAJINA u sastavu ex. REPUBLIKE Srbije koja je bila jedna od sest republika ex. SFRJ po Ustavu SFRJ nije imala pravo na samoopredjeljenje/otcjepljenje
2. Albanci(kosovari) kao NARODNOST a ne narod (pr. Slovenci, Hrvati, Srbi) po istom ustavu nisu imali pravo na samoopredjeljenje
3. Republika Srpska (sto god netko mislio o njoj) je po medjunardom ugovoru (Dayton) u sastavu medjunarodno priznate drzave BIH
4. tzv RSK nije imala nikakvih sansi za medjunarodno priznanje (za razliku cak i od Kosova nije imala nikakav status u ex SFRJ) i bila je rezultat pobune protiv demokratski izabrane vlasti u RH..
4. rezolucija Vijeca sigurnosti je potvrdila teritorijalni integritet ex.SRJ, danas SiCG
5. eventualnim davanjem nezavisnosti Kosovu, medjunarodna zajednica bi pogazila principe medj.prava kao i odluke Badinterove komisije po kojoj su u procesu raspada ex. SFRJ granice bivsih republika postale drzavne granice (Kosovo i Vojvodina su unutar granica Srbije)
6. u pristupu kosovskom pitanju i Srbija i kosovski Albanci i medj. zajednica bi se trebali drzati normi medj. prava a ne povijesnih rasprava.. Ironija je u tome sto se Srbija tek sad zalaze za ono sto je nalagao ustav iz 1974 i sto su kao jedini moguci princip zastupale Slovenija i Hrvatska 1991..

Ivan M

pre 18 godina

... Ovo je naprosto strasno sta ovaj covek rece i ostade ziv. To da li Kosovo treba da bude nezavisno je jedna stvar, ali ko na sta ima pravo je nesto sasvim drugacije!

voja je car

pre 18 godina

Ja kao Srbin ne vidim nista lose u izjavi Kostunice. Jedino "lose" je sto se komsije Albanci sa Kosova nerviraju ( lose za njih ) - eto niko ih dole vise od Srba ne pritiska , sve im Voja daje samo ne drzavu. Koliko ja znam Albanci na Kosovu se deklarisu da je sukob bio zbog represije a ne stvaranja drzave - tako da je predsednik Voja u pravu, zasto davati nekom nesto kad nije trazio. Kad nema represije traze drzavu, kad im das drzavu traze ujedinjenje sa Albanijom. MZ hoce potpis Srbije na bilo koje resenje, pa cak i na nezavisnost, kako ce ga iznuditi i za koje pare ne znam - ali za dzabe nikako. Mozda MZ nema te pare da plati Kosovo, pa se komsije nerviraju, a niko ih ne pritiska vise. Samo mi nije jasno sta to pogadja "Srbe u Sumadiji" sto se komsije nerviraju.

Dusan Djordjevic

pre 18 godina

Zapadni svet funkcionise po principu referenciranja na prethodno resene slucajeve i analizi rizika. Kipar, Republika Srpska i Bosansko Muslimanska Federacija, Sevarna Irska, Baskija, Tajvan su delimicno reseni problemi. Postoji dva nacina na koji Kosovo moze da bude reseno: podela Kosova i osnivanje dve drzave, podela Kosova i pripajanje jednog ili oba dela maticnim drzavama (Srbija i Albanija)i siroka autonimija odnosno nezavisnost Kosova u okviru granica Srbije. Ponavljam - celo nezavisno Kosovo je nemoguce cak i kada Srbi ne bi makli prstom, i ma koliko se Albanci trudili. Samo bacaju pare na lobiranje. Nema tih para koje bi mogle da pokriju troskove koje bi usledili nakon proglasenja Kosova nezavisnim. Dve stvari su najbitnije: referencing + risk analysis. Albanci kao i Srbi su nebitni u celoj prici. Nezavisno Kosovo = Nezavisna Republika Srpska = Nezavisan Tajvan = Nezavisna Severna Irska = Ujedinjenje i proglasenje Nezavisnog Kipra (Turski + Grcki Deo) = Nezavisna Baskija = Nezavisna Korzika = Nezavisan Teksas = Nezavisan Kurdistan i ko zna sta jos. Srbi bi mogli glat i da priznaju Albancima nezavisnost, kao sto su i Grci odobrili Turcima ulazak u Evropu, al' Solana bi se vec sutradan pojavio u Beogradu da naredi drugacije. Albanci ako zele nezavisnost moraju da se spreme da je plate borbom, al' ne protiv Srba, vec protiv NATO sila, jer sto se tice srpske strane, mi smo vec izgubili rat od NATO-a i nemamo ni jednog vojnika na Kosovu. Naravno da srpska vlada pravi opstrukcije albanskoj strani, pa ne bi bilo prirodno da je drugacije. Srbi su tu zemlju zaradili borbom i prodali je jeftino NATO-u. "A sad malo ona" - sto bi rekao Bora Todorovic

ja

pre 18 godina

Ma koja bre narod kosovari, to je isto kao kad bi postojali sumadinci kao narod. Izvinite ali mi se cini da Voja ni jednog trenutka nije pomenuo KOSOVARE nego albanski narod na Kosovu. Na Kosovu postoje vise naroda kao i u ostalim regionima u Srbiji, molim vas nemojte da pravite nacije koje ne postoje.

Tanja

pre 18 godina

Dragi Albanci, vi dobro znate koliko Kosovo znaci srpskom narodu, i zato, hajde da se dogovorimo i napravimo kompromis, da obe strane budu zadovoljne. I jos nesto: Vi Albanci ste bili katolici pre nego sto su dosli Turci. Molim vas ne budite zadrti islamski fundamentalisti. Mi necemo rat ni u kom slucaju, ali stvar mora diplomatski da se resi.

Predrag

pre 18 godina

Ja sam da se Kosovo vise ne veze za Srbiju nego da postane nezavisno u granicama kojima jeste. Jedino bi sve Srpske manastire, grobove i crkve kamen po kamen preneo u Srbiju. Srpski narod koji zivi na Kosovu bi povukao kao sto je to uradio Izreal sa njenim gradjanima iz Gaze. Sta mi vredi da ostanu manastiri na Kosovu kad ih ne smem da posetim i daleko bilo da prodju kao Izrealske sinagoge ove godine. Sta vredi srpskim ziteljima danas na Kosovu da zive kad nemaju slobodu kretanja. Moje zene dedu su ubili 2001 na Moravi dok je pecao. Nazalost za pecanje nije dobio Kforca kao obezbedjenje. Kakvi su to uslovi zivljenja? Neka ide Kostunica i neka tako zivi. Zalosno je i kad Srbi prebacuju Sribma sa Kosova sto prodaju danas Albanicma kuce. Okrivljuju ih sto prodaju Kosovo. Zasto ti pamentnjakovici ne bih slali njihovu decu u oklopnim vozilima u skolu?
Moj deda iz Like kad je pocetkom osamdestih, dok jos SM nije bio diktator, isao da posecuje manastire po Kosovu i bio je kamenovan od albanske dece. Milicija je tad bila albanska i nije se trudila da ga zastiti. Zar mislite da bi ga danas zastila? Kosovo mora biti nezavisno od Srbije. Sve ostale formule su cisto zamajavanje. Srbi na Kosovu su obicna provokacija, kao sto su Izrealci bili provokacija u Gazi. Srbi nemaju sta da traze na Kosovu. Sta nama Srbima i Albancima treba jeste mir. A mir cemo samo imati ako Kosovo postane nezavisno. Rugovi zelim sve najbolje i zelim da dozivi nezavisno Kosovo. Svaka mu cast. Bio je jedini koji je pokusavao da ostvari svoje ciljeve na miran nacin.

navijac

pre 18 godina

Najpametnije je rekao Nenad Canak. Srbija, kao faktor najvece nestabilnosti na Jugoistoku Evrope( citaj Balkana) u posljednjih 150 godina, treba napokon da se dovede na takvu mjeru koja ce joj onemoguciti da i u buducnosti bude uzrok nestabilnosti. Zato, prema misljenju Nenada Canka (koje podrzavam) Srbiju treba podijeliti na nekoliko regija (Vojvodina, Sandzak, Sumadija, Istocna i Juzna Srbija i samo u tom slucaju Kosovo kao dio takve Srbije ima nekog smisla. Naravno uz maximalnu autonomiju svih regija, jer u protivnom, ono sto se danas desava na Kosovu, sutra ce biti u Vojvodini, pa u Sandzaku. Krajnje je vrijeme da se politicka elita u Srbiji rijeci onih izlapljelih "staraca" iz SANU-a i sudbinu (a ne samo odgovornost) srpskog naroda preuzme u svoje ruke.
Sto se tice Republike Srpske, moze se reci, ako se pomno analiziraju sva desavanja sa srpskim narodom u posljednjih 15-20 godina, da joj je namjenjena ista sudbina kao i Republici Srpskoj Krajini. Samo je jedna razlika: RSK je nestala u vatri i paljbi iz hrvatskih topova, a RS ce nestati "cutke" a da to niko nece ni "primjetiti". Zasto?
"Pa zato sto MZ zna da Srbi nece imati mira dok ne naprave Veliku Srbiju ili dok im se matica ne dovede na takvu mjeru, da im to bude onemoguceno za sva vremena." (Ovo je svojevremeno rekla i Madelajn Olbrajt bivsa ministrica vanjskih poslova SAD-a). Zato politicari u Srbiji trebaju da reaguju na vrijeme i svijetu predstave jednu novu Srbiju, decentralizovanu sa puno lokalne samouprave i regionalne organizacije vlasti. Samo tako ce Srbija imati puni kredibilitet da trazi ostanak Kosova unutar jedne takve decentralizovane Srbije. Ovakva, jako centralizovana Srbija nece moci pruziti nikakve garancije ni Albancima ni MZ da ce biti demokratska u odnosu prema drugima. A sve ostalo, kao i davati izjave tipa "ne damo Kosovo! ili Republika Srpska je drzava! ili Spojicemo RS i SiCG!", su pucanj u prazno...
Malo vise politicke mudrosti i za Boga miloga ko stavi onu Raskovicevu u tim za pregovore? Blago Srbima kad ih psihijatri brane! Vidjeli smo na primjeru Hrvatske, kako ih je branio njen otac, ne daj boze nikome!

Dragan, Nemacka

pre 18 godina

Kako ovaj covek sve lepo objasnjava i kako je sve lepo i jasno kad on to kaze. Mozda bi trebao da pocne da pise bajke. Ako vec nije...

guska koja je spasla Rim

pre 18 godina

A sada ozbiljno... Srbi veruju 'Voja je svetski covek (svetsko, a nase)'. Voja govori neke belosvetske jezike, ne nosi sajkacu kad ide u crkvu, pisao covek knjige... ali, Voja ima mozak iz Kostunica. Da me neko pogresno ne shvati - niceg loseg u mozgu iz Kostunica, za Kostunice je sasvim dobar. Na zalost, ni o kakvim svetskim poslovima, niti o poslovima Srbije sa Svetom, nece se odlucivati u Kostunicima. I tu nastaje cirkus.
A sada zaista ozbiljno... u Srbiji kazu 'Evropu danas cine nacionalne drzave i to je jos uvek'... (na zalost, ako mene pitate) tacno. Ali, istovremeno pokazuje fundamentalno nerazumevanje (u Srbiji) sta znaci 'nacionalna drzava', van Balkana. Nacionalna drzava, van Balkana, ne da nije etnicka drzava, kao sto veruju Srbi, nego je upravo suprotnost etnicke drzave. Zato su, eto cirkusa, jedini efekti koji ovakvi argumenti iz Kostunica mogu da izazovu van Balkana, ili totalno nerazumevanje (kao kad neko prica nesto sto nema nikakvog smisla), ili, u najboljem slucaju, smeh. A na Balkanu van Srbije, kako se moze videti is gornjih komentara, izaziva salve gromoglasnog smeha, sprdnju, opste veselje. Ako Kostunica, ili Smilja Avramov, koristi ovo, kao glavni argument, bilo gde van Kostunica, pa i malo dete ce ga, bez p'o muke matirati u jednom potezu! Kao oni Kosovari u gornjim komentarima.