Ponedeljak, 28.11.2005.

09:47

Ahtisari: Ohridski model za Kosovo

Specijalni izaslanik UN za pregovore o statusu Kosova Marti Ahtisari juče je posetio Skoplje.

Izvor: B92

Ahtisari: Ohridski model za Kosovo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

Beckerek

pre 18 godina

Pametno rece gospodin Crvenkovski, jedini princip je princip nepromenjljivosti sadasnji granica. Secesija KiM-a bi izazvala potrese i u delovima Makedonije naseljenim osobamam etnickog Albanskog porekla.

resenje

pre 18 godina

Ukoliko Albanci na KiM ne dobiju podrsku "medjuanrodne zajednice" za odcepljenje KiM, uveren sam da ce da naprave nemire i da napadnu bazu Bondstil. Ameri to nece da trpe i eto .... resenje kosovskog problema.

SvajCARac

pre 18 godina

najbolje da tih 10% doseljenika u svajcarsku, albanaca, dobiju nezavistnost - tako bi se resio i taj problem koji svajcarska ima.

Milan

pre 18 godina

Nezavisnost Kosova i Metohije nece biti lako izvodljiva iz nekoliko razloga.
1.Za to se nikada nece moci dobiti saglasnost zvanicne Srbije,pa samim tim po medjunarodnom pravu nemoguce je menjati drzavne granice jedne zemlje bez njene saglasnosti.
2.Da bi se tako nesto uradilo u slucaju ignorisanja volje srpske strane pregovarackog tima bice u najmanju ruku potrebna podrska Saveta Bezbednosti UN,a to ce biti prakticno nemoguce izvesti.
3.Suvise dugo na Kosovu i Metohiji prakticno nijedan standard nije ispunjen i za prethodnih 6 godina prakticno albanska strana je nasiljem,pretnjama,rusenjem i paljenjem pokusala ta protera ostatak Srba i izbori se se za nezavisnost.Taj put izuzev Slovenije i Svajcarske( kojima je to u licnom interesu) niko u svetu nece podrzati.

eksperimenat

pre 18 godina

1- Ohridski model je za pohvalu i moja je zelja da stim ide do kraja!
2- Moramo da ucimo od tog modela svi, jer ovaj model je prozvod MZ i uziva podersku iste MZ.
3- Ahtisari kada govori o tom modelu kazze da albanski politicari moraju od tog modela. On ne spominje uopste srpske politicare u tom kontekstu. Najverovatnije on podrazumeva Kosovo a ne Srbiju kao Makedoniju...
4- Malo je preterano izjednaciti Kosovo i Makedoniju: Srbi Kosova imaju vise prava institucionalno. Po broju oni imaju vise mesta u parlamentu nego albanci u Makedoniji. Upotrebiti taj model znaci manje mesta za srpske poslanike. Isto u vojsci, miliciji itg... Institucionalno Kosovo daje vise jos danas...Ja se slazem po pitanju sigurnosti. Ohridski model na Kosovu mora da donese vise sigurnosti i veci povratak za srbe i mogucnost da srbi ne budu nadglasani(sto jos nije odlicno ni u Makedoniji).
Konacno Ohridski model mora da se uce od nas i od vas za dalji suzivot.

Kosovar in NY

pre 18 godina

Hashim Thaci trazio Ohridski Model vec godinu dana pre.
Kada on trazi nesto tako sta Srbija misli o tome ?!!
Autonomia?!! Ne gospodo nego tamo gde su Srbi kao Gracanica ,Zubin Potok itd, vlast ce imati Srbi jer su vecina i to je fer i demokrastko ali Srbi trebaju da prihvataju da Nezavisna Kosovo je njihova drzava a ne Srbia , tako su i Albanci iz Makedonie prihvatili Makedoniu za njihovu drzavu jer u realost to je njihova drzava a ne Albania , oni su trazili svoja prava a ne otcepljene Makedonie ili nesto slicno ,
Srbi sa Kosova treba da traze svoja demokratske i pravilno prava na Kosovski Parlament a ne u Beograd ,
Kosovo je veliki vruc krompir za Srbiu , svaki ko igra tu opasnu igru zavrisce veoma tesko,
Hvala Lepo

Shkupjan

pre 18 godina

Makedonski model,odnosno Ohridski dogovor je veoma tesko primeniti u Srbiji.Prvo sto to nece Albanci prihvatiti( ali recimo da nas niko nece pitati pa ce biti tako).Drugo mislim da Srbija kao drzava nece prihvatiti da se primeni taj modul.Ne verujem da moze Srbija da u novom ustavu promeni preambulu i stavi albanski narod kao drzavotvoran narod,albanski jezik kao drugi sluzbeni jezik,da se prilagodi nova himna za dva naroda,da se drzavni grb prilagodi za oba naroda,da se drzavna zastava prilagodi za oba naroda,da se pasozi prilagode,valuta,sudstvo,policija,vojska........i jos milion drugih stvari.Mislim da je ovo nemoguce i zato nezavisno Kosovo je najbolje resenje i za nas i za Srbiju.

IvanS

pre 18 godina

Mnogima nije jasno kakva bi prava imali Albanci u slucaju da Kosovo ostane deo Srbije. Isto tako, monogi misle da Kostunica, kao verujem i ostali demokratski orijentisani politicari, ima nesto protiv da neka ministarska mesta pripadnu Albancima. To jednostavno nije tacno, jer u slucaju Kosova u Srbiji, Albanci bi prema rezultatima parlamentarnih izbora, bas kao i druge nacionalne manjine, imali pravo na ucesca u izvrsnoj vlasti. Cak stavise, nacionalnim manjinama bi trebalo obezbediti minimum poslanickih mandata, sto jeste predmet razgovora vezanih za novi Izborni Zakon i novi Ustav. Ne verujem da bi nekome, bar ne vecini gradjana Srbije, smetalo da u Vladi vidi nekog Albanca, Madjara, i sl. Krajnje je vreme ljude ceniti po kvalitetu, a ne po nacionalnoj pripadnosti.

ERJON

pre 18 godina

....ako Makedonci kazu nema promenljivosti granica to znaci da nezavisno Kosovo mozhe samo u sadshnjim granicama e bez teritorijalnih pretezija prema makedonskim teritirijama. Ako Ahtisari kaze da Ohridski sporazum treba da koristiti kao primer to znaci da Albanci i Srbi mogu se i mirnim putem razici. To isto govori i Petric znaci da Kosovo ce biti Nezavisno. Ne znam, kako se ovo mozhe drugacije protumaciti ?

Vojvodjanin

pre 18 godina

DEsice se sledece; Srbiji ce ostati teriotora na papiru, sa tim da nema prava na vojku, miliciju i slicno, dugove Kosova cemo mi da placamo, novac od privatizacije ce ostati tamo, Kostunica i Tadic ce da likuju, imacemo jos 4 godine vladavinu ludila, pasosi ce se promeniti za Kosovare, bice neki vid UN pasosa kao i tablica na kolima. Bice nezavisnot u praksi ali na papiru ne kao i to je to. A mi cemo tu da ispadnemo ovce ponovo. Ono malo Srba ce se preseliti ovamo, USA i EU i odgovara da ova vlast pokupi "zasluge" za negubljenje teritorija jerbo dok ovi vladaju upropastice drzavui dovesti do prosjackog stapa. Bilo kako bilo ispascemo opet teske budale kao i uvek sa tim da cemo opet sve cehove sami da placamo. Buducnost ce biti sledeca, radicemo, ko bude imao srece, za 150 eura u proseku, ali kao na zapadu, tempom, nasi vrli politicari ce lepo ziveti, nevladine ce delovati i dalje, Kosovo nece biti nase ali na papiru da, bicemo duzni i ruzni, vize nam nece skinuti sledecih 20 godina a EU necemo videti nikad, jer po kljucu onda i Kosovo treba da ide u EU ....

toni

pre 18 godina

Za Kosovo i za Albance sa Kosova drugo resenje Kosovskog problema nema osim nezavisnosti. Nemoj da zaboravite da smo ziveli zajedno od 1912 godine do 1999. Samo malo da se setite i da citate sto se sve desilo Albanskom stanovnistu u Jugoslaviji, (to o cemu pricam ja, necete moci naci u Istorijskim knjigama sto vi ucite u skoli, treba da nadjite u drugim knjigama!!!). E pa onda cete vec razumeti da za nas otcepljenje od Srbije je borba za OPSTANAK. Ako nece biti nezavisnosti, i recimo svi idemo u EU kao jedna drzava SCG (i Kosovo) i jednog dana EU padne, onda ove neznacajne granice ce itekako biti od imperativnog znacaja, jer ce svi ici svojim putem. E tu ne moram komentarisati mnogo vidite sta ste sve uradili sa starom Jugoslavijom sve zbog ovih granica!!!! Hvala na pozornosti...

bgd

pre 18 godina

Albanci se ponašaju tako kao da je Kosovo već nezavisno i gospodin iz MZ to treba samo da ozvaniči. Oni, zaboga nemaju svoju državu!! Pa nemaju je u Srbiji!! Kako bih volela da kada dobiju tu nezavisnost (a dobiće je-uzeće nam Kosovo silnici)budu "usisani" u Albaniju. Da vidim šta će to tamošnjim bogatašima ostati od bogatstva. Dovoljno je uporediti Albaniju i Kosovo. Sve je to Srbija izgradila da ne "grakću" kako su ugroženi! Sramota i grehota gospodo! Oteto je prokleto! i to je srpska poslovica!!!!

Petar

pre 18 godina

Posto Albanci u Srbiji cine 15% stanovnistva, osnova kao Ohridski sporazum bi bila vise nego velikodusna i sasvim bi pomogla Albancima kao nacionalnoj manjini da mogu da upravljaju poslovima koji su bitni za njih. To bi predstavljalo jedno demokratsko resenje iako njihov procenat nije ni priblizan onom u Makedoniji, upravo zbog specificnosti Kosova moglo bi se primeniti uz cak neka ovlascenja koja su i veca u odnosu na Ohridski sporazum kao primer.

M. Rrahmani

pre 18 godina

Pa Ohridski model moze da se prihvati. Ali samo u nezavisno Kosovo i ne u celom Kosovu, jer ima manje od 5% Srba dok u Makedoniji ima 25 - 35% a mozda za jedno 10-15 godina bice ih vise nego 50%

ni uslovno, ni bezuslovno

pre 18 godina

... Ako se Kosovu daje nezavisnost na osnovu argumenata Albanaca sa Kosova, zasto se i drugim Albancima, izvan Kosova, sa istim argumentima, ne daje nezavisnost? U cemu je to Kosovo posebno? Ispada, da je nekome stalo da se Kosovo po svaku cenu otkine od Srbije, da se uopste ne radi o zeljama i argumentima Albanaca kao takvih. Slican stav se prepoznaje i po pitanju RS Krajine i RS, ali ovde sa kontra predznakom. Misle li ti mocnici u MZ da su ljudi ovde, osim sto su sirotinja, jos i ludi i da niko ne shvata njihove igrice? Da, drago mi je sto su Baskijci poceli isti projekat. Ako cemo da sredjujemo, hajde da sredjujemo, a ne da se ubedjujemo kao blesavi, pa ko glasniji - on i "pametniji"!

Rade

pre 18 godina

Ohridski model se može primeniti na teritoriju cele Srbije tako da Albanci mogu ostvariti pozitivnu diskriminaciju u okviru međunarodno priznatih granica Srbije. Sigurno da je to lakše primeniti u uslovima gde Albanci čine 15% stanovništva kao u Srbiji, nego u Makedoniji gde ih ima oko 30%.

Beogradjanin

pre 18 godina

Pa naravno da je jedini uslov o kojem se ne može pregovarati nepromenljivost granica država pa i Srbije. Na toj ideji počiva stabilnost cele Evrope a i šire. Ako se taj princip prekrši sa Srbijom eto nama novih ratova u Makedoniji, Grčkoj, Bosni, Hrvatskoj, Španiji, Engleskoj, Rusiji, Kini.... pa i samoj Sloveniji koja je već decenijama velii zagovornik nezavisnosti Kosova. Tragično je da se ispostavlja da su stavovi austrijskih političara naklonjeniji stavovima srpskih političara nego slovenačkih....

Mladen Mladenovic

pre 18 godina

Ohridski primer je čista iluzija. Potemkinovo selo. Predah dok se "oružje" ne ohladi. Taj mir je opasniji od rata. Jer onima, koji su za mir, daje lažnu nadu. A onima, koji su za rat dovoljno vremena da se pripreme. Problem na Balkanu će biti rešen tek onda kada Albanci budu imali svoju državu. I tu su /da li primećujete/ potpuno jedinstveni. Odzgo do dole ili, obrnuto. Taj cilj teže da ostvare na svaki način. Bez ikakvih skrupula. Nemaju moralnih dilema niti alternativu. Možemo mi da pričamo koliko god hoćemo o Evropi, multietnicizmu, bratstvu-jedinstvu, pacifizmu, ljubavi ali, činjenice su neumoljive i govore drugačije. Albanci se osećaju gradjanima drugog reda i to, UVEK, kada žive sa drugim narodima. Priča o nemanju prava je šarena laža. Od uvek su imali prava, koja nije imao takozvani većinski narod. Odavno su u Republici Srbiji diskriminisani, ali pozitivno. Ponašali su se kao država u državi. Što su njihova prava postajala veća i šira i njihovo cviljenje da su uzgroženi poprimalo je horske razmere. Danas, retko koji Albanac govori srpski jezik. Što je njihovo pravo. Ali, ako su bili tiranisani i obespravljeni, kom jeziku su ih učili oni, koji su ih ugnjetavali ? Zar nije Univerzitet u Prištini jedan od najvelelepnijih na ovim prostorima ? Državna politika je bila "osposobiti" što više Albanaca da preuzmu radna mesta na kojima su radili Srbi. Završavane se ekspresno škole, fakulteti, doktorske disertacije /obično u Zagrebu/. Jedna sveska za sve četiri godine. Bio sam svedok i "saučesnik" takvog načina vaspitanja i "sticanja" znanja. Prema tome sav ovaj "omaž" gospodina Ahtisarija je u svrhu već vidjene politike. I, "mož da bidne al ne mora da znači". Srbija mora da se bori za suverenitet Srbije, isto tako, mora da dozvoli sva prava albanskoj nacionalnoj manjini a o budućoj državi Kosovo /i Metohija, koju Albanci uvek iz nekog razloga zaboravljaju/ imaju prava da sanjaju. Snovi su dozvoljeni. Čak i kada zadiru u tudje interese .

MKD

pre 18 godina

Situacija na Kosovu i u Makedoniji su totalno razlicne iz mnogo razloga. Cisto da navedem neke: %manjina (25:10); nivo demokratije i ekonomije ali pre svega stepen mrznje je neuporediv. Albanci su od '90 deo makedonskog politickog sistema (i svake vlade u zadnjih 15 godina) dok to nije bio slucaj na Kosovu. Inace, licno uopste ne verujem u replikaciju modela, svaka situacija ima svoju specifiku pa i resenje treba da postuje tu specifiku, inace to i ne bi bilo resenje. Inace Ohridski sporazum jeste doneo prekid konflikta i nudi dugorocno resenje ali samo ukoliko se albanski separatisticka energija transformise u konstruktivne svrhe....

Jovan, Makedonija

pre 18 godina

Zanimljivo je kako se ista recenica tumaci drugacije u razlicitim kontekstima. "poštovanje principa nepromenjivosti postojećih granica" za Srbe znaci Kosovo ostaje u Srbiji, za Albance znaci Kosovo se ne moze podeliti, dok ono kako je zapravo Crvenkovski to hteo reci, a sto se vidi od konteksta koji ovde nije prenesen, je da se ne moze u pitanje dovoditi priznata granica izmedju Makedonije i Kosova...
Interesantno nema sta...

Zed

pre 18 godina

Kako je navedeno u clanku po meni Petric vidi situaciju sire i dugrocnije nego lokalni politicari i cak narod koji ne vidi da je vladajuci princip u Evropi sve vise gradjanski a sve manje nacionalni i da svako stvaranje novih granica i podjela na nacionalne okvire ili entitete predstavlja mogucnost novih konflikta u regiji i sire. Dakle po meni ne treba posebno spominjati ni Srbe no Albance osim svih zagarantovanih gradjaskih prava, i naravno nediskrimniacije...

Marko iz Norveske

pre 18 godina

Neki ljudi ovde ne razumeju jezik politicara... Ako Makedonci kazu da nema promenljivosti granica to znaci da nema nezavisnog Kosova. Ako Ahtisari kaze da se koristi Ohridski model to znaci da Albanci na Kosovu (odnosno u Srbiji) dobiju ista prava kao i Albanci u Makedoniji. To isto govori i Petric, znaci nema nezavisnosti Kosova... Ne vidim kako ovo moze da se drugacije tumaci?!?

vidovit

pre 18 godina

Imam utisak da nakon ove izjave Crvenkovski nece dobiti poziv od od Vujanovica da poseti Crnu Goru, kao Drnovsek. Mislite o tome.

guc

pre 18 godina

Koliko ja znam po tom modelu mozemo da saradjujemo sa kosovskim Albancima i ovde u Srbiji, zasto da ne. Dakle, Kostunica ce morati da postavlja ministre albanske narodnosti , uvazavajuci sve principe na koje ce pristati. Ja licno nemam nista protiv, jedino mislim da ce bogoliki vezati sam sebi ruke i usta (patriotska)...EU iovako ne misli skoro da okonca ovaj problem da ne bi otvarala sebi nezgodne pitanja (Baskija opet trazi internacionalizaciju pitanja njihove nezavisnosti...). Makedonija ima svojih problema i zato ne bi da se mesa jer bi to moglo znaciti ponovno otvaranje starih sukoba. Mozda, kad bi sve drzave koje imaju nezadovoljnu albansku manjinu sele i dogovorile sa medjusobno, a zatim i sa svojim manjinama, mozda bi se naslo resenje za vekovne probleme. Ovako, niko u stvari nije siguran sta radi.

Aleks

pre 18 godina

Ohridski model bi bio prihvatljiv za Albansku stranu ako bi to bio model resavanja pitanja sprske nacionalne manjine na Kosovu. Albanci nisu protiv pozitivne diskriminacije, ali Srbi ne mogu dobiti prava kojima ce blokirati demokrastke procese na Kosovu. Uostalom, nemojte zaboraviti da Albanci u Makedoniji cine 25% stanovnistva, po zadnjem cenzusu, dok Srbi ni pre rata nisu imali vise od 10%.

selver, struga

pre 18 godina

Nisam najbolje razumeo na sta je Ahtisari mislio kada je rekao Ohridski model za Kosovo. AKo je mislio da je tim sporazumom okoncan rat u Makedoniji, onda je sve u redu. Ali ako je mislio da Ohridskim modelom reseni problemi luskih, politickih, kulturnih i nacioanalnih prava Albanaca u Makedoniji oda gospodin Altisari se grdno vrara jer u toj zemlji Albanci su i dalje gradjani drugog reda. Prema tome Srbi na Kosovu treba da imaju potpuna i ljudska, i politicka i kulturna i nacionalna prava u skladu sa svim pozitivnim medjunarodnim konvecijama jer buduca nezavisna drzava Kosovo treba da pokaze najveci stepen demokratije, tolerancije, razumevanja za sve etnicke zajednice koje tamo zive. To je preduslov da ta buduca zemlja postane deo razvijene Evrope sto je teznja svake drzvave kontinenta.

stratus

pre 18 godina

"Jedini uslov sa makedonske strane je da to rešenje podrazumeva poštovanje principa nepromenjivosti postojećih granica." Prema postojecim granicama Kosovo je sastavni deo Srbije. Inace, Makedonaca se itekako tice resenje pitanja Kosova. Zasto? Pa jednostavno, dobije li Kosovo nezavisnost eto nama za koju godinu novog "Kosova" u Makedoniji... mislite o tome!

nja nja

pre 18 godina

Ukoliko je za makedonsku stranu jedini uslov da rešenje podrazumeva poštovanje principa nepromenjivosti postojećih granica - to je pristrasan uslov. I po Petricu izgleda da cemo morati ipak na kraju da se tiskamo sa Albancima u Srbiji...

Enver Kelmendi

pre 18 godina

Kosovski politicari, druze Ahtisari, nemaju potrebu da uce na primeru Makedonije u vezi decentralizacije i funkcionisanje multietnickih opstina. Svi stanovnici Kosova pa i svaki bander u Kosovo zna da npr. u Zvecanu sa 98%stanovnika Srba, sva izvrsna vlast (sustvo,policiju...)treba da imaju Srbi. A vi druze Ahtisari ste primili obavezu pomocu UN-a da odredite status Kosova. Vi ste putovali u Podgorici, Tirani i Skopje, sto bi, po srpskoj poslovici, da vidi(te) .... put. Pa ko ce ih fermati ove prestonice?

Aleks

pre 18 godina

Ohridski model bi bio prihvatljiv za Albansku stranu ako bi to bio model resavanja pitanja sprske nacionalne manjine na Kosovu. Albanci nisu protiv pozitivne diskriminacije, ali Srbi ne mogu dobiti prava kojima ce blokirati demokrastke procese na Kosovu. Uostalom, nemojte zaboraviti da Albanci u Makedoniji cine 25% stanovnistva, po zadnjem cenzusu, dok Srbi ni pre rata nisu imali vise od 10%.

stratus

pre 18 godina

"Jedini uslov sa makedonske strane je da to rešenje podrazumeva poštovanje principa nepromenjivosti postojećih granica." Prema postojecim granicama Kosovo je sastavni deo Srbije. Inace, Makedonaca se itekako tice resenje pitanja Kosova. Zasto? Pa jednostavno, dobije li Kosovo nezavisnost eto nama za koju godinu novog "Kosova" u Makedoniji... mislite o tome!

selver, struga

pre 18 godina

Nisam najbolje razumeo na sta je Ahtisari mislio kada je rekao Ohridski model za Kosovo. AKo je mislio da je tim sporazumom okoncan rat u Makedoniji, onda je sve u redu. Ali ako je mislio da Ohridskim modelom reseni problemi luskih, politickih, kulturnih i nacioanalnih prava Albanaca u Makedoniji oda gospodin Altisari se grdno vrara jer u toj zemlji Albanci su i dalje gradjani drugog reda. Prema tome Srbi na Kosovu treba da imaju potpuna i ljudska, i politicka i kulturna i nacionalna prava u skladu sa svim pozitivnim medjunarodnim konvecijama jer buduca nezavisna drzava Kosovo treba da pokaze najveci stepen demokratije, tolerancije, razumevanja za sve etnicke zajednice koje tamo zive. To je preduslov da ta buduca zemlja postane deo razvijene Evrope sto je teznja svake drzvave kontinenta.

Enver Kelmendi

pre 18 godina

Kosovski politicari, druze Ahtisari, nemaju potrebu da uce na primeru Makedonije u vezi decentralizacije i funkcionisanje multietnickih opstina. Svi stanovnici Kosova pa i svaki bander u Kosovo zna da npr. u Zvecanu sa 98%stanovnika Srba, sva izvrsna vlast (sustvo,policiju...)treba da imaju Srbi. A vi druze Ahtisari ste primili obavezu pomocu UN-a da odredite status Kosova. Vi ste putovali u Podgorici, Tirani i Skopje, sto bi, po srpskoj poslovici, da vidi(te) .... put. Pa ko ce ih fermati ove prestonice?

nja nja

pre 18 godina

Ukoliko je za makedonsku stranu jedini uslov da rešenje podrazumeva poštovanje principa nepromenjivosti postojećih granica - to je pristrasan uslov. I po Petricu izgleda da cemo morati ipak na kraju da se tiskamo sa Albancima u Srbiji...

guc

pre 18 godina

Koliko ja znam po tom modelu mozemo da saradjujemo sa kosovskim Albancima i ovde u Srbiji, zasto da ne. Dakle, Kostunica ce morati da postavlja ministre albanske narodnosti , uvazavajuci sve principe na koje ce pristati. Ja licno nemam nista protiv, jedino mislim da ce bogoliki vezati sam sebi ruke i usta (patriotska)...EU iovako ne misli skoro da okonca ovaj problem da ne bi otvarala sebi nezgodne pitanja (Baskija opet trazi internacionalizaciju pitanja njihove nezavisnosti...). Makedonija ima svojih problema i zato ne bi da se mesa jer bi to moglo znaciti ponovno otvaranje starih sukoba. Mozda, kad bi sve drzave koje imaju nezadovoljnu albansku manjinu sele i dogovorile sa medjusobno, a zatim i sa svojim manjinama, mozda bi se naslo resenje za vekovne probleme. Ovako, niko u stvari nije siguran sta radi.

Marko iz Norveske

pre 18 godina

Neki ljudi ovde ne razumeju jezik politicara... Ako Makedonci kazu da nema promenljivosti granica to znaci da nema nezavisnog Kosova. Ako Ahtisari kaze da se koristi Ohridski model to znaci da Albanci na Kosovu (odnosno u Srbiji) dobiju ista prava kao i Albanci u Makedoniji. To isto govori i Petric, znaci nema nezavisnosti Kosova... Ne vidim kako ovo moze da se drugacije tumaci?!?

Beogradjanin

pre 18 godina

Pa naravno da je jedini uslov o kojem se ne može pregovarati nepromenljivost granica država pa i Srbije. Na toj ideji počiva stabilnost cele Evrope a i šire. Ako se taj princip prekrši sa Srbijom eto nama novih ratova u Makedoniji, Grčkoj, Bosni, Hrvatskoj, Španiji, Engleskoj, Rusiji, Kini.... pa i samoj Sloveniji koja je već decenijama velii zagovornik nezavisnosti Kosova. Tragično je da se ispostavlja da su stavovi austrijskih političara naklonjeniji stavovima srpskih političara nego slovenačkih....

Mladen Mladenovic

pre 18 godina

Ohridski primer je čista iluzija. Potemkinovo selo. Predah dok se "oružje" ne ohladi. Taj mir je opasniji od rata. Jer onima, koji su za mir, daje lažnu nadu. A onima, koji su za rat dovoljno vremena da se pripreme. Problem na Balkanu će biti rešen tek onda kada Albanci budu imali svoju državu. I tu su /da li primećujete/ potpuno jedinstveni. Odzgo do dole ili, obrnuto. Taj cilj teže da ostvare na svaki način. Bez ikakvih skrupula. Nemaju moralnih dilema niti alternativu. Možemo mi da pričamo koliko god hoćemo o Evropi, multietnicizmu, bratstvu-jedinstvu, pacifizmu, ljubavi ali, činjenice su neumoljive i govore drugačije. Albanci se osećaju gradjanima drugog reda i to, UVEK, kada žive sa drugim narodima. Priča o nemanju prava je šarena laža. Od uvek su imali prava, koja nije imao takozvani većinski narod. Odavno su u Republici Srbiji diskriminisani, ali pozitivno. Ponašali su se kao država u državi. Što su njihova prava postajala veća i šira i njihovo cviljenje da su uzgroženi poprimalo je horske razmere. Danas, retko koji Albanac govori srpski jezik. Što je njihovo pravo. Ali, ako su bili tiranisani i obespravljeni, kom jeziku su ih učili oni, koji su ih ugnjetavali ? Zar nije Univerzitet u Prištini jedan od najvelelepnijih na ovim prostorima ? Državna politika je bila "osposobiti" što više Albanaca da preuzmu radna mesta na kojima su radili Srbi. Završavane se ekspresno škole, fakulteti, doktorske disertacije /obično u Zagrebu/. Jedna sveska za sve četiri godine. Bio sam svedok i "saučesnik" takvog načina vaspitanja i "sticanja" znanja. Prema tome sav ovaj "omaž" gospodina Ahtisarija je u svrhu već vidjene politike. I, "mož da bidne al ne mora da znači". Srbija mora da se bori za suverenitet Srbije, isto tako, mora da dozvoli sva prava albanskoj nacionalnoj manjini a o budućoj državi Kosovo /i Metohija, koju Albanci uvek iz nekog razloga zaboravljaju/ imaju prava da sanjaju. Snovi su dozvoljeni. Čak i kada zadiru u tudje interese .

vidovit

pre 18 godina

Imam utisak da nakon ove izjave Crvenkovski nece dobiti poziv od od Vujanovica da poseti Crnu Goru, kao Drnovsek. Mislite o tome.

MKD

pre 18 godina

Situacija na Kosovu i u Makedoniji su totalno razlicne iz mnogo razloga. Cisto da navedem neke: %manjina (25:10); nivo demokratije i ekonomije ali pre svega stepen mrznje je neuporediv. Albanci su od '90 deo makedonskog politickog sistema (i svake vlade u zadnjih 15 godina) dok to nije bio slucaj na Kosovu. Inace, licno uopste ne verujem u replikaciju modela, svaka situacija ima svoju specifiku pa i resenje treba da postuje tu specifiku, inace to i ne bi bilo resenje. Inace Ohridski sporazum jeste doneo prekid konflikta i nudi dugorocno resenje ali samo ukoliko se albanski separatisticka energija transformise u konstruktivne svrhe....

Jovan, Makedonija

pre 18 godina

Zanimljivo je kako se ista recenica tumaci drugacije u razlicitim kontekstima. "poštovanje principa nepromenjivosti postojećih granica" za Srbe znaci Kosovo ostaje u Srbiji, za Albance znaci Kosovo se ne moze podeliti, dok ono kako je zapravo Crvenkovski to hteo reci, a sto se vidi od konteksta koji ovde nije prenesen, je da se ne moze u pitanje dovoditi priznata granica izmedju Makedonije i Kosova...
Interesantno nema sta...

Zed

pre 18 godina

Kako je navedeno u clanku po meni Petric vidi situaciju sire i dugrocnije nego lokalni politicari i cak narod koji ne vidi da je vladajuci princip u Evropi sve vise gradjanski a sve manje nacionalni i da svako stvaranje novih granica i podjela na nacionalne okvire ili entitete predstavlja mogucnost novih konflikta u regiji i sire. Dakle po meni ne treba posebno spominjati ni Srbe no Albance osim svih zagarantovanih gradjaskih prava, i naravno nediskrimniacije...

ni uslovno, ni bezuslovno

pre 18 godina

... Ako se Kosovu daje nezavisnost na osnovu argumenata Albanaca sa Kosova, zasto se i drugim Albancima, izvan Kosova, sa istim argumentima, ne daje nezavisnost? U cemu je to Kosovo posebno? Ispada, da je nekome stalo da se Kosovo po svaku cenu otkine od Srbije, da se uopste ne radi o zeljama i argumentima Albanaca kao takvih. Slican stav se prepoznaje i po pitanju RS Krajine i RS, ali ovde sa kontra predznakom. Misle li ti mocnici u MZ da su ljudi ovde, osim sto su sirotinja, jos i ludi i da niko ne shvata njihove igrice? Da, drago mi je sto su Baskijci poceli isti projekat. Ako cemo da sredjujemo, hajde da sredjujemo, a ne da se ubedjujemo kao blesavi, pa ko glasniji - on i "pametniji"!

Rade

pre 18 godina

Ohridski model se može primeniti na teritoriju cele Srbije tako da Albanci mogu ostvariti pozitivnu diskriminaciju u okviru međunarodno priznatih granica Srbije. Sigurno da je to lakše primeniti u uslovima gde Albanci čine 15% stanovništva kao u Srbiji, nego u Makedoniji gde ih ima oko 30%.

M. Rrahmani

pre 18 godina

Pa Ohridski model moze da se prihvati. Ali samo u nezavisno Kosovo i ne u celom Kosovu, jer ima manje od 5% Srba dok u Makedoniji ima 25 - 35% a mozda za jedno 10-15 godina bice ih vise nego 50%

Petar

pre 18 godina

Posto Albanci u Srbiji cine 15% stanovnistva, osnova kao Ohridski sporazum bi bila vise nego velikodusna i sasvim bi pomogla Albancima kao nacionalnoj manjini da mogu da upravljaju poslovima koji su bitni za njih. To bi predstavljalo jedno demokratsko resenje iako njihov procenat nije ni priblizan onom u Makedoniji, upravo zbog specificnosti Kosova moglo bi se primeniti uz cak neka ovlascenja koja su i veca u odnosu na Ohridski sporazum kao primer.

bgd

pre 18 godina

Albanci se ponašaju tako kao da je Kosovo već nezavisno i gospodin iz MZ to treba samo da ozvaniči. Oni, zaboga nemaju svoju državu!! Pa nemaju je u Srbiji!! Kako bih volela da kada dobiju tu nezavisnost (a dobiće je-uzeće nam Kosovo silnici)budu "usisani" u Albaniju. Da vidim šta će to tamošnjim bogatašima ostati od bogatstva. Dovoljno je uporediti Albaniju i Kosovo. Sve je to Srbija izgradila da ne "grakću" kako su ugroženi! Sramota i grehota gospodo! Oteto je prokleto! i to je srpska poslovica!!!!

toni

pre 18 godina

Za Kosovo i za Albance sa Kosova drugo resenje Kosovskog problema nema osim nezavisnosti. Nemoj da zaboravite da smo ziveli zajedno od 1912 godine do 1999. Samo malo da se setite i da citate sto se sve desilo Albanskom stanovnistu u Jugoslaviji, (to o cemu pricam ja, necete moci naci u Istorijskim knjigama sto vi ucite u skoli, treba da nadjite u drugim knjigama!!!). E pa onda cete vec razumeti da za nas otcepljenje od Srbije je borba za OPSTANAK. Ako nece biti nezavisnosti, i recimo svi idemo u EU kao jedna drzava SCG (i Kosovo) i jednog dana EU padne, onda ove neznacajne granice ce itekako biti od imperativnog znacaja, jer ce svi ici svojim putem. E tu ne moram komentarisati mnogo vidite sta ste sve uradili sa starom Jugoslavijom sve zbog ovih granica!!!! Hvala na pozornosti...

Vojvodjanin

pre 18 godina

DEsice se sledece; Srbiji ce ostati teriotora na papiru, sa tim da nema prava na vojku, miliciju i slicno, dugove Kosova cemo mi da placamo, novac od privatizacije ce ostati tamo, Kostunica i Tadic ce da likuju, imacemo jos 4 godine vladavinu ludila, pasosi ce se promeniti za Kosovare, bice neki vid UN pasosa kao i tablica na kolima. Bice nezavisnot u praksi ali na papiru ne kao i to je to. A mi cemo tu da ispadnemo ovce ponovo. Ono malo Srba ce se preseliti ovamo, USA i EU i odgovara da ova vlast pokupi "zasluge" za negubljenje teritorija jerbo dok ovi vladaju upropastice drzavui dovesti do prosjackog stapa. Bilo kako bilo ispascemo opet teske budale kao i uvek sa tim da cemo opet sve cehove sami da placamo. Buducnost ce biti sledeca, radicemo, ko bude imao srece, za 150 eura u proseku, ali kao na zapadu, tempom, nasi vrli politicari ce lepo ziveti, nevladine ce delovati i dalje, Kosovo nece biti nase ali na papiru da, bicemo duzni i ruzni, vize nam nece skinuti sledecih 20 godina a EU necemo videti nikad, jer po kljucu onda i Kosovo treba da ide u EU ....

ERJON

pre 18 godina

....ako Makedonci kazu nema promenljivosti granica to znaci da nezavisno Kosovo mozhe samo u sadshnjim granicama e bez teritorijalnih pretezija prema makedonskim teritirijama. Ako Ahtisari kaze da Ohridski sporazum treba da koristiti kao primer to znaci da Albanci i Srbi mogu se i mirnim putem razici. To isto govori i Petric znaci da Kosovo ce biti Nezavisno. Ne znam, kako se ovo mozhe drugacije protumaciti ?

IvanS

pre 18 godina

Mnogima nije jasno kakva bi prava imali Albanci u slucaju da Kosovo ostane deo Srbije. Isto tako, monogi misle da Kostunica, kao verujem i ostali demokratski orijentisani politicari, ima nesto protiv da neka ministarska mesta pripadnu Albancima. To jednostavno nije tacno, jer u slucaju Kosova u Srbiji, Albanci bi prema rezultatima parlamentarnih izbora, bas kao i druge nacionalne manjine, imali pravo na ucesca u izvrsnoj vlasti. Cak stavise, nacionalnim manjinama bi trebalo obezbediti minimum poslanickih mandata, sto jeste predmet razgovora vezanih za novi Izborni Zakon i novi Ustav. Ne verujem da bi nekome, bar ne vecini gradjana Srbije, smetalo da u Vladi vidi nekog Albanca, Madjara, i sl. Krajnje je vreme ljude ceniti po kvalitetu, a ne po nacionalnoj pripadnosti.

Shkupjan

pre 18 godina

Makedonski model,odnosno Ohridski dogovor je veoma tesko primeniti u Srbiji.Prvo sto to nece Albanci prihvatiti( ali recimo da nas niko nece pitati pa ce biti tako).Drugo mislim da Srbija kao drzava nece prihvatiti da se primeni taj modul.Ne verujem da moze Srbija da u novom ustavu promeni preambulu i stavi albanski narod kao drzavotvoran narod,albanski jezik kao drugi sluzbeni jezik,da se prilagodi nova himna za dva naroda,da se drzavni grb prilagodi za oba naroda,da se drzavna zastava prilagodi za oba naroda,da se pasozi prilagode,valuta,sudstvo,policija,vojska........i jos milion drugih stvari.Mislim da je ovo nemoguce i zato nezavisno Kosovo je najbolje resenje i za nas i za Srbiju.

Kosovar in NY

pre 18 godina

Hashim Thaci trazio Ohridski Model vec godinu dana pre.
Kada on trazi nesto tako sta Srbija misli o tome ?!!
Autonomia?!! Ne gospodo nego tamo gde su Srbi kao Gracanica ,Zubin Potok itd, vlast ce imati Srbi jer su vecina i to je fer i demokrastko ali Srbi trebaju da prihvataju da Nezavisna Kosovo je njihova drzava a ne Srbia , tako su i Albanci iz Makedonie prihvatili Makedoniu za njihovu drzavu jer u realost to je njihova drzava a ne Albania , oni su trazili svoja prava a ne otcepljene Makedonie ili nesto slicno ,
Srbi sa Kosova treba da traze svoja demokratske i pravilno prava na Kosovski Parlament a ne u Beograd ,
Kosovo je veliki vruc krompir za Srbiu , svaki ko igra tu opasnu igru zavrisce veoma tesko,
Hvala Lepo

Milan

pre 18 godina

Nezavisnost Kosova i Metohije nece biti lako izvodljiva iz nekoliko razloga.
1.Za to se nikada nece moci dobiti saglasnost zvanicne Srbije,pa samim tim po medjunarodnom pravu nemoguce je menjati drzavne granice jedne zemlje bez njene saglasnosti.
2.Da bi se tako nesto uradilo u slucaju ignorisanja volje srpske strane pregovarackog tima bice u najmanju ruku potrebna podrska Saveta Bezbednosti UN,a to ce biti prakticno nemoguce izvesti.
3.Suvise dugo na Kosovu i Metohiji prakticno nijedan standard nije ispunjen i za prethodnih 6 godina prakticno albanska strana je nasiljem,pretnjama,rusenjem i paljenjem pokusala ta protera ostatak Srba i izbori se se za nezavisnost.Taj put izuzev Slovenije i Svajcarske( kojima je to u licnom interesu) niko u svetu nece podrzati.

eksperimenat

pre 18 godina

1- Ohridski model je za pohvalu i moja je zelja da stim ide do kraja!
2- Moramo da ucimo od tog modela svi, jer ovaj model je prozvod MZ i uziva podersku iste MZ.
3- Ahtisari kada govori o tom modelu kazze da albanski politicari moraju od tog modela. On ne spominje uopste srpske politicare u tom kontekstu. Najverovatnije on podrazumeva Kosovo a ne Srbiju kao Makedoniju...
4- Malo je preterano izjednaciti Kosovo i Makedoniju: Srbi Kosova imaju vise prava institucionalno. Po broju oni imaju vise mesta u parlamentu nego albanci u Makedoniji. Upotrebiti taj model znaci manje mesta za srpske poslanike. Isto u vojsci, miliciji itg... Institucionalno Kosovo daje vise jos danas...Ja se slazem po pitanju sigurnosti. Ohridski model na Kosovu mora da donese vise sigurnosti i veci povratak za srbe i mogucnost da srbi ne budu nadglasani(sto jos nije odlicno ni u Makedoniji).
Konacno Ohridski model mora da se uce od nas i od vas za dalji suzivot.

Beckerek

pre 18 godina

Pametno rece gospodin Crvenkovski, jedini princip je princip nepromenjljivosti sadasnji granica. Secesija KiM-a bi izazvala potrese i u delovima Makedonije naseljenim osobamam etnickog Albanskog porekla.

SvajCARac

pre 18 godina

najbolje da tih 10% doseljenika u svajcarsku, albanaca, dobiju nezavistnost - tako bi se resio i taj problem koji svajcarska ima.

resenje

pre 18 godina

Ukoliko Albanci na KiM ne dobiju podrsku "medjuanrodne zajednice" za odcepljenje KiM, uveren sam da ce da naprave nemire i da napadnu bazu Bondstil. Ameri to nece da trpe i eto .... resenje kosovskog problema.

Aleks

pre 18 godina

Ohridski model bi bio prihvatljiv za Albansku stranu ako bi to bio model resavanja pitanja sprske nacionalne manjine na Kosovu. Albanci nisu protiv pozitivne diskriminacije, ali Srbi ne mogu dobiti prava kojima ce blokirati demokrastke procese na Kosovu. Uostalom, nemojte zaboraviti da Albanci u Makedoniji cine 25% stanovnistva, po zadnjem cenzusu, dok Srbi ni pre rata nisu imali vise od 10%.

stratus

pre 18 godina

"Jedini uslov sa makedonske strane je da to rešenje podrazumeva poštovanje principa nepromenjivosti postojećih granica." Prema postojecim granicama Kosovo je sastavni deo Srbije. Inace, Makedonaca se itekako tice resenje pitanja Kosova. Zasto? Pa jednostavno, dobije li Kosovo nezavisnost eto nama za koju godinu novog "Kosova" u Makedoniji... mislite o tome!

selver, struga

pre 18 godina

Nisam najbolje razumeo na sta je Ahtisari mislio kada je rekao Ohridski model za Kosovo. AKo je mislio da je tim sporazumom okoncan rat u Makedoniji, onda je sve u redu. Ali ako je mislio da Ohridskim modelom reseni problemi luskih, politickih, kulturnih i nacioanalnih prava Albanaca u Makedoniji oda gospodin Altisari se grdno vrara jer u toj zemlji Albanci su i dalje gradjani drugog reda. Prema tome Srbi na Kosovu treba da imaju potpuna i ljudska, i politicka i kulturna i nacionalna prava u skladu sa svim pozitivnim medjunarodnim konvecijama jer buduca nezavisna drzava Kosovo treba da pokaze najveci stepen demokratije, tolerancije, razumevanja za sve etnicke zajednice koje tamo zive. To je preduslov da ta buduca zemlja postane deo razvijene Evrope sto je teznja svake drzvave kontinenta.

Enver Kelmendi

pre 18 godina

Kosovski politicari, druze Ahtisari, nemaju potrebu da uce na primeru Makedonije u vezi decentralizacije i funkcionisanje multietnickih opstina. Svi stanovnici Kosova pa i svaki bander u Kosovo zna da npr. u Zvecanu sa 98%stanovnika Srba, sva izvrsna vlast (sustvo,policiju...)treba da imaju Srbi. A vi druze Ahtisari ste primili obavezu pomocu UN-a da odredite status Kosova. Vi ste putovali u Podgorici, Tirani i Skopje, sto bi, po srpskoj poslovici, da vidi(te) .... put. Pa ko ce ih fermati ove prestonice?

nja nja

pre 18 godina

Ukoliko je za makedonsku stranu jedini uslov da rešenje podrazumeva poštovanje principa nepromenjivosti postojećih granica - to je pristrasan uslov. I po Petricu izgleda da cemo morati ipak na kraju da se tiskamo sa Albancima u Srbiji...

guc

pre 18 godina

Koliko ja znam po tom modelu mozemo da saradjujemo sa kosovskim Albancima i ovde u Srbiji, zasto da ne. Dakle, Kostunica ce morati da postavlja ministre albanske narodnosti , uvazavajuci sve principe na koje ce pristati. Ja licno nemam nista protiv, jedino mislim da ce bogoliki vezati sam sebi ruke i usta (patriotska)...EU iovako ne misli skoro da okonca ovaj problem da ne bi otvarala sebi nezgodne pitanja (Baskija opet trazi internacionalizaciju pitanja njihove nezavisnosti...). Makedonija ima svojih problema i zato ne bi da se mesa jer bi to moglo znaciti ponovno otvaranje starih sukoba. Mozda, kad bi sve drzave koje imaju nezadovoljnu albansku manjinu sele i dogovorile sa medjusobno, a zatim i sa svojim manjinama, mozda bi se naslo resenje za vekovne probleme. Ovako, niko u stvari nije siguran sta radi.

Marko iz Norveske

pre 18 godina

Neki ljudi ovde ne razumeju jezik politicara... Ako Makedonci kazu da nema promenljivosti granica to znaci da nema nezavisnog Kosova. Ako Ahtisari kaze da se koristi Ohridski model to znaci da Albanci na Kosovu (odnosno u Srbiji) dobiju ista prava kao i Albanci u Makedoniji. To isto govori i Petric, znaci nema nezavisnosti Kosova... Ne vidim kako ovo moze da se drugacije tumaci?!?

Beogradjanin

pre 18 godina

Pa naravno da je jedini uslov o kojem se ne može pregovarati nepromenljivost granica država pa i Srbije. Na toj ideji počiva stabilnost cele Evrope a i šire. Ako se taj princip prekrši sa Srbijom eto nama novih ratova u Makedoniji, Grčkoj, Bosni, Hrvatskoj, Španiji, Engleskoj, Rusiji, Kini.... pa i samoj Sloveniji koja je već decenijama velii zagovornik nezavisnosti Kosova. Tragično je da se ispostavlja da su stavovi austrijskih političara naklonjeniji stavovima srpskih političara nego slovenačkih....

Mladen Mladenovic

pre 18 godina

Ohridski primer je čista iluzija. Potemkinovo selo. Predah dok se "oružje" ne ohladi. Taj mir je opasniji od rata. Jer onima, koji su za mir, daje lažnu nadu. A onima, koji su za rat dovoljno vremena da se pripreme. Problem na Balkanu će biti rešen tek onda kada Albanci budu imali svoju državu. I tu su /da li primećujete/ potpuno jedinstveni. Odzgo do dole ili, obrnuto. Taj cilj teže da ostvare na svaki način. Bez ikakvih skrupula. Nemaju moralnih dilema niti alternativu. Možemo mi da pričamo koliko god hoćemo o Evropi, multietnicizmu, bratstvu-jedinstvu, pacifizmu, ljubavi ali, činjenice su neumoljive i govore drugačije. Albanci se osećaju gradjanima drugog reda i to, UVEK, kada žive sa drugim narodima. Priča o nemanju prava je šarena laža. Od uvek su imali prava, koja nije imao takozvani većinski narod. Odavno su u Republici Srbiji diskriminisani, ali pozitivno. Ponašali su se kao država u državi. Što su njihova prava postajala veća i šira i njihovo cviljenje da su uzgroženi poprimalo je horske razmere. Danas, retko koji Albanac govori srpski jezik. Što je njihovo pravo. Ali, ako su bili tiranisani i obespravljeni, kom jeziku su ih učili oni, koji su ih ugnjetavali ? Zar nije Univerzitet u Prištini jedan od najvelelepnijih na ovim prostorima ? Državna politika je bila "osposobiti" što više Albanaca da preuzmu radna mesta na kojima su radili Srbi. Završavane se ekspresno škole, fakulteti, doktorske disertacije /obično u Zagrebu/. Jedna sveska za sve četiri godine. Bio sam svedok i "saučesnik" takvog načina vaspitanja i "sticanja" znanja. Prema tome sav ovaj "omaž" gospodina Ahtisarija je u svrhu već vidjene politike. I, "mož da bidne al ne mora da znači". Srbija mora da se bori za suverenitet Srbije, isto tako, mora da dozvoli sva prava albanskoj nacionalnoj manjini a o budućoj državi Kosovo /i Metohija, koju Albanci uvek iz nekog razloga zaboravljaju/ imaju prava da sanjaju. Snovi su dozvoljeni. Čak i kada zadiru u tudje interese .

vidovit

pre 18 godina

Imam utisak da nakon ove izjave Crvenkovski nece dobiti poziv od od Vujanovica da poseti Crnu Goru, kao Drnovsek. Mislite o tome.

MKD

pre 18 godina

Situacija na Kosovu i u Makedoniji su totalno razlicne iz mnogo razloga. Cisto da navedem neke: %manjina (25:10); nivo demokratije i ekonomije ali pre svega stepen mrznje je neuporediv. Albanci su od '90 deo makedonskog politickog sistema (i svake vlade u zadnjih 15 godina) dok to nije bio slucaj na Kosovu. Inace, licno uopste ne verujem u replikaciju modela, svaka situacija ima svoju specifiku pa i resenje treba da postuje tu specifiku, inace to i ne bi bilo resenje. Inace Ohridski sporazum jeste doneo prekid konflikta i nudi dugorocno resenje ali samo ukoliko se albanski separatisticka energija transformise u konstruktivne svrhe....

Jovan, Makedonija

pre 18 godina

Zanimljivo je kako se ista recenica tumaci drugacije u razlicitim kontekstima. "poštovanje principa nepromenjivosti postojećih granica" za Srbe znaci Kosovo ostaje u Srbiji, za Albance znaci Kosovo se ne moze podeliti, dok ono kako je zapravo Crvenkovski to hteo reci, a sto se vidi od konteksta koji ovde nije prenesen, je da se ne moze u pitanje dovoditi priznata granica izmedju Makedonije i Kosova...
Interesantno nema sta...

Zed

pre 18 godina

Kako je navedeno u clanku po meni Petric vidi situaciju sire i dugrocnije nego lokalni politicari i cak narod koji ne vidi da je vladajuci princip u Evropi sve vise gradjanski a sve manje nacionalni i da svako stvaranje novih granica i podjela na nacionalne okvire ili entitete predstavlja mogucnost novih konflikta u regiji i sire. Dakle po meni ne treba posebno spominjati ni Srbe no Albance osim svih zagarantovanih gradjaskih prava, i naravno nediskrimniacije...

ni uslovno, ni bezuslovno

pre 18 godina

... Ako se Kosovu daje nezavisnost na osnovu argumenata Albanaca sa Kosova, zasto se i drugim Albancima, izvan Kosova, sa istim argumentima, ne daje nezavisnost? U cemu je to Kosovo posebno? Ispada, da je nekome stalo da se Kosovo po svaku cenu otkine od Srbije, da se uopste ne radi o zeljama i argumentima Albanaca kao takvih. Slican stav se prepoznaje i po pitanju RS Krajine i RS, ali ovde sa kontra predznakom. Misle li ti mocnici u MZ da su ljudi ovde, osim sto su sirotinja, jos i ludi i da niko ne shvata njihove igrice? Da, drago mi je sto su Baskijci poceli isti projekat. Ako cemo da sredjujemo, hajde da sredjujemo, a ne da se ubedjujemo kao blesavi, pa ko glasniji - on i "pametniji"!

Rade

pre 18 godina

Ohridski model se može primeniti na teritoriju cele Srbije tako da Albanci mogu ostvariti pozitivnu diskriminaciju u okviru međunarodno priznatih granica Srbije. Sigurno da je to lakše primeniti u uslovima gde Albanci čine 15% stanovništva kao u Srbiji, nego u Makedoniji gde ih ima oko 30%.

M. Rrahmani

pre 18 godina

Pa Ohridski model moze da se prihvati. Ali samo u nezavisno Kosovo i ne u celom Kosovu, jer ima manje od 5% Srba dok u Makedoniji ima 25 - 35% a mozda za jedno 10-15 godina bice ih vise nego 50%

Petar

pre 18 godina

Posto Albanci u Srbiji cine 15% stanovnistva, osnova kao Ohridski sporazum bi bila vise nego velikodusna i sasvim bi pomogla Albancima kao nacionalnoj manjini da mogu da upravljaju poslovima koji su bitni za njih. To bi predstavljalo jedno demokratsko resenje iako njihov procenat nije ni priblizan onom u Makedoniji, upravo zbog specificnosti Kosova moglo bi se primeniti uz cak neka ovlascenja koja su i veca u odnosu na Ohridski sporazum kao primer.

bgd

pre 18 godina

Albanci se ponašaju tako kao da je Kosovo već nezavisno i gospodin iz MZ to treba samo da ozvaniči. Oni, zaboga nemaju svoju državu!! Pa nemaju je u Srbiji!! Kako bih volela da kada dobiju tu nezavisnost (a dobiće je-uzeće nam Kosovo silnici)budu "usisani" u Albaniju. Da vidim šta će to tamošnjim bogatašima ostati od bogatstva. Dovoljno je uporediti Albaniju i Kosovo. Sve je to Srbija izgradila da ne "grakću" kako su ugroženi! Sramota i grehota gospodo! Oteto je prokleto! i to je srpska poslovica!!!!

toni

pre 18 godina

Za Kosovo i za Albance sa Kosova drugo resenje Kosovskog problema nema osim nezavisnosti. Nemoj da zaboravite da smo ziveli zajedno od 1912 godine do 1999. Samo malo da se setite i da citate sto se sve desilo Albanskom stanovnistu u Jugoslaviji, (to o cemu pricam ja, necete moci naci u Istorijskim knjigama sto vi ucite u skoli, treba da nadjite u drugim knjigama!!!). E pa onda cete vec razumeti da za nas otcepljenje od Srbije je borba za OPSTANAK. Ako nece biti nezavisnosti, i recimo svi idemo u EU kao jedna drzava SCG (i Kosovo) i jednog dana EU padne, onda ove neznacajne granice ce itekako biti od imperativnog znacaja, jer ce svi ici svojim putem. E tu ne moram komentarisati mnogo vidite sta ste sve uradili sa starom Jugoslavijom sve zbog ovih granica!!!! Hvala na pozornosti...

Vojvodjanin

pre 18 godina

DEsice se sledece; Srbiji ce ostati teriotora na papiru, sa tim da nema prava na vojku, miliciju i slicno, dugove Kosova cemo mi da placamo, novac od privatizacije ce ostati tamo, Kostunica i Tadic ce da likuju, imacemo jos 4 godine vladavinu ludila, pasosi ce se promeniti za Kosovare, bice neki vid UN pasosa kao i tablica na kolima. Bice nezavisnot u praksi ali na papiru ne kao i to je to. A mi cemo tu da ispadnemo ovce ponovo. Ono malo Srba ce se preseliti ovamo, USA i EU i odgovara da ova vlast pokupi "zasluge" za negubljenje teritorija jerbo dok ovi vladaju upropastice drzavui dovesti do prosjackog stapa. Bilo kako bilo ispascemo opet teske budale kao i uvek sa tim da cemo opet sve cehove sami da placamo. Buducnost ce biti sledeca, radicemo, ko bude imao srece, za 150 eura u proseku, ali kao na zapadu, tempom, nasi vrli politicari ce lepo ziveti, nevladine ce delovati i dalje, Kosovo nece biti nase ali na papiru da, bicemo duzni i ruzni, vize nam nece skinuti sledecih 20 godina a EU necemo videti nikad, jer po kljucu onda i Kosovo treba da ide u EU ....

ERJON

pre 18 godina

....ako Makedonci kazu nema promenljivosti granica to znaci da nezavisno Kosovo mozhe samo u sadshnjim granicama e bez teritorijalnih pretezija prema makedonskim teritirijama. Ako Ahtisari kaze da Ohridski sporazum treba da koristiti kao primer to znaci da Albanci i Srbi mogu se i mirnim putem razici. To isto govori i Petric znaci da Kosovo ce biti Nezavisno. Ne znam, kako se ovo mozhe drugacije protumaciti ?

IvanS

pre 18 godina

Mnogima nije jasno kakva bi prava imali Albanci u slucaju da Kosovo ostane deo Srbije. Isto tako, monogi misle da Kostunica, kao verujem i ostali demokratski orijentisani politicari, ima nesto protiv da neka ministarska mesta pripadnu Albancima. To jednostavno nije tacno, jer u slucaju Kosova u Srbiji, Albanci bi prema rezultatima parlamentarnih izbora, bas kao i druge nacionalne manjine, imali pravo na ucesca u izvrsnoj vlasti. Cak stavise, nacionalnim manjinama bi trebalo obezbediti minimum poslanickih mandata, sto jeste predmet razgovora vezanih za novi Izborni Zakon i novi Ustav. Ne verujem da bi nekome, bar ne vecini gradjana Srbije, smetalo da u Vladi vidi nekog Albanca, Madjara, i sl. Krajnje je vreme ljude ceniti po kvalitetu, a ne po nacionalnoj pripadnosti.

Shkupjan

pre 18 godina

Makedonski model,odnosno Ohridski dogovor je veoma tesko primeniti u Srbiji.Prvo sto to nece Albanci prihvatiti( ali recimo da nas niko nece pitati pa ce biti tako).Drugo mislim da Srbija kao drzava nece prihvatiti da se primeni taj modul.Ne verujem da moze Srbija da u novom ustavu promeni preambulu i stavi albanski narod kao drzavotvoran narod,albanski jezik kao drugi sluzbeni jezik,da se prilagodi nova himna za dva naroda,da se drzavni grb prilagodi za oba naroda,da se drzavna zastava prilagodi za oba naroda,da se pasozi prilagode,valuta,sudstvo,policija,vojska........i jos milion drugih stvari.Mislim da je ovo nemoguce i zato nezavisno Kosovo je najbolje resenje i za nas i za Srbiju.

Kosovar in NY

pre 18 godina

Hashim Thaci trazio Ohridski Model vec godinu dana pre.
Kada on trazi nesto tako sta Srbija misli o tome ?!!
Autonomia?!! Ne gospodo nego tamo gde su Srbi kao Gracanica ,Zubin Potok itd, vlast ce imati Srbi jer su vecina i to je fer i demokrastko ali Srbi trebaju da prihvataju da Nezavisna Kosovo je njihova drzava a ne Srbia , tako su i Albanci iz Makedonie prihvatili Makedoniu za njihovu drzavu jer u realost to je njihova drzava a ne Albania , oni su trazili svoja prava a ne otcepljene Makedonie ili nesto slicno ,
Srbi sa Kosova treba da traze svoja demokratske i pravilno prava na Kosovski Parlament a ne u Beograd ,
Kosovo je veliki vruc krompir za Srbiu , svaki ko igra tu opasnu igru zavrisce veoma tesko,
Hvala Lepo

Milan

pre 18 godina

Nezavisnost Kosova i Metohije nece biti lako izvodljiva iz nekoliko razloga.
1.Za to se nikada nece moci dobiti saglasnost zvanicne Srbije,pa samim tim po medjunarodnom pravu nemoguce je menjati drzavne granice jedne zemlje bez njene saglasnosti.
2.Da bi se tako nesto uradilo u slucaju ignorisanja volje srpske strane pregovarackog tima bice u najmanju ruku potrebna podrska Saveta Bezbednosti UN,a to ce biti prakticno nemoguce izvesti.
3.Suvise dugo na Kosovu i Metohiji prakticno nijedan standard nije ispunjen i za prethodnih 6 godina prakticno albanska strana je nasiljem,pretnjama,rusenjem i paljenjem pokusala ta protera ostatak Srba i izbori se se za nezavisnost.Taj put izuzev Slovenije i Svajcarske( kojima je to u licnom interesu) niko u svetu nece podrzati.

eksperimenat

pre 18 godina

1- Ohridski model je za pohvalu i moja je zelja da stim ide do kraja!
2- Moramo da ucimo od tog modela svi, jer ovaj model je prozvod MZ i uziva podersku iste MZ.
3- Ahtisari kada govori o tom modelu kazze da albanski politicari moraju od tog modela. On ne spominje uopste srpske politicare u tom kontekstu. Najverovatnije on podrazumeva Kosovo a ne Srbiju kao Makedoniju...
4- Malo je preterano izjednaciti Kosovo i Makedoniju: Srbi Kosova imaju vise prava institucionalno. Po broju oni imaju vise mesta u parlamentu nego albanci u Makedoniji. Upotrebiti taj model znaci manje mesta za srpske poslanike. Isto u vojsci, miliciji itg... Institucionalno Kosovo daje vise jos danas...Ja se slazem po pitanju sigurnosti. Ohridski model na Kosovu mora da donese vise sigurnosti i veci povratak za srbe i mogucnost da srbi ne budu nadglasani(sto jos nije odlicno ni u Makedoniji).
Konacno Ohridski model mora da se uce od nas i od vas za dalji suzivot.

Beckerek

pre 18 godina

Pametno rece gospodin Crvenkovski, jedini princip je princip nepromenjljivosti sadasnji granica. Secesija KiM-a bi izazvala potrese i u delovima Makedonije naseljenim osobamam etnickog Albanskog porekla.

SvajCARac

pre 18 godina

najbolje da tih 10% doseljenika u svajcarsku, albanaca, dobiju nezavistnost - tako bi se resio i taj problem koji svajcarska ima.

resenje

pre 18 godina

Ukoliko Albanci na KiM ne dobiju podrsku "medjuanrodne zajednice" za odcepljenje KiM, uveren sam da ce da naprave nemire i da napadnu bazu Bondstil. Ameri to nece da trpe i eto .... resenje kosovskog problema.