Sreda, 31.08.2005.

08:19

Vujanović: Neprihvatljiv razlog

Filip Vujanović kaže da je neprihvatljivo da Prvoslav Davinić bude smenjen zato što je navodno oštetio Srbiju u korist Crne Gore.

Izvor: B92

Vujanoviæ: Neprihvatljiv razlog IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

26 Komentari

Sortiraj po:

sta bi ovo?

pre 18 godina

izgleda da sam prespavao period vremena kada je drzava Srbija postavila svoga ministra Vojnog. ILI?
odkud premijer jedne od zajednica, moze da smenjuje ili pravi "pazar", sa vojnim ministrom drzavne zajednice???
Sta je ovo. LEGALIZAM???
Gde su opozicione stranke?
Gde su demokre\ate, predsednik drzavne zajednice Marovic????
Pita li s etaj "jado" ista?
Banana drzava, necu vise nista da placam, nikome, pa neka zatvaraju...odavno ovo nije drzava...

Zoran,adv., Leskovac

pre 18 godina

Ministar je trebalo da bude smenjen vec prilikom prvih brljotina, jer je ocigledno da on nije od onih koji daju lako daju ostavku.Uostalom, ovo i nije zemlja u kojoj se tako nesto ocekuje od politicara.Nasa je drzava u najmanju ruku neobicna, ono sto je drugde normalno kod nas je nezamislivo i obrnuto.Pa, svugde bi pao samo zato sto je dozvolio da se generali koji su izgubili sve ratove u kojima jesmo i nismo sudelovali sire u gajbama od preko dvesta kvadrata, dok je na hiljade oficira i vojnih penzionera bez krova nad glavom.Zar nije ljudskije da se umesto ogromnih i luksuznih stanova za odabrane, sagradi desetine skromnijih da bi se resilo sto vise stambenih problema?Sto se tice eventualnog odlaska Paskasa zbog eventualne odgovornosti zbog tehnicke pomoci vojske da se stavi mala crkvica na Rumiji i to je jedan od pokazatelja koliko smo nisko spali.Da li je vojska pomogla da se postavi nasa crkvica ili je postavila neko neprijateljsko obelezje?Pa nasi preci bi se prevrtali u grobu kada bi znali da se neki general poziva na odgovornost zbog toga sto je dao saglasnost da se tehnicki pomogne postavljanje crkve.

Pera Jovic

pre 18 godina

SPO ce (ako bude trebalo) naci dobrog coveka za ovo mesto!? Zvuci cudno i neverovatno kad se zna kakvi su kadrovi te stranke.Miloljub Albijanic ministar odbrane - zvuci tuzno i saljivo istovremeno.

MIla

pre 18 godina

Buduci ministar odbrane iz redova SPO??!! Ovo je crni humor!! Bolje i casnije bi tu funkciju obavljalo bilo koji slucajni prolaznik sa ulice. Dani je izmigoljio DB pa je sada bacila oko na Vojsku. Partija koja postoji samo da bi resila egzistencijenlne probleme kako svojih clanova tako i njihove rodbine. Ovde je nekom zaista potrebno lecenje.

Milos

pre 18 godina

Prosto je neverovatno da SPO dobije dva najvaznija ministarstva - inostrane poslove i odbranu i da su svi koalicioni partneri s tim saglasni! Ljudi probudite se, vise nije pet do dvanaest nego dvanaest i pet!

Jagoda iz Njegoševe

pre 18 godina

E sad lepo Koštunica može da preuzme sve, baš kao i uzor Milošević.
Samo da se podsetimo šta je do sada stavio pod svoju kontrolu:
-POLICIJA
-MINISTARSTVO PRAVDE
-BIA
-RTS
-"POLITIKA"
-KOSOVO (Koord.odbor)
znaći na redu je :
-VOJSKA
i onda može da bude potpuno miran.
Dr. Zoran Djindjić nije mogao ni da sanaja o tolikoj količini moći.

Kundak

pre 18 godina

Ovo sto se sad radi u Tajednici Srbije i CG isti je BUCKURIS koji je i bio pre raspada bivse Juge. Da je republicki funkcioner stariji od saveznog da ga sikanira i smenjuje s bilo koje funkcije sto to nigde u svetu nema, samo kod nas moze to da se dogadja.Kostunica radi iste radnje koje je radio i Milosevic u svoje vreme. Treba se zapitati koju funkciju obavlja Marovic i Vrhovni savet odbrane, ko je nadlezan da postavlja i razresava ministra odbrane, nece valjda biti Dinkic niti premijer Srbije. Izgleda da je ovo pravna drzava za koju se u predizbornoj kampanji zalagao Kostunica. SRAMOTA!!!

Posmatrac

pre 18 godina

Na mesto Paskasa moze neko iz SPO-a, imaju oni jos potpredsednika koji su strucnjaci za vojna pitanja. Ne treba razdvajati Ministra vojnog i vojsku.

Paracinka Paracin

pre 18 godina

Sramno je sto Davinic nije podneo ostavku (tj. bio smenjen) kada je pokusao da zataska ubistvo vojnika, a pristao je da "odstupi" zato sto je nepromisljeno odbrusio Dinkicu! (Savezni ministar koga smenjuju na partijskom sastanku ili "u razgovoru" s republickim premijerom...uzas!)

Miško

pre 18 godina

Niko ne pominje Aleksandra Radovica kao buduceg ministra. Zbog njega se smenjuje Davinic. Da li to znaci da ce novi ministar prihvatiti Radovica u ulozi koju mu je odredio Dinkic i da li se za tu opciju moze dobiti saglasnost predstavnika Crne Gore.

Nesha

pre 18 godina

Veliki sam protivnik SPO-a ali mislim da oni jedini imaju zelju da reformisu vojsku i DB. Svi ostali ministri su samo pricali o reformama a decu nam i dalje maltretiraju prisiljavajuci ih da idu u vojsku.

gnev

pre 18 godina

Da je ovo drzava, sada bi se otvorila istraga o njegovoj umesanosti u zataskavanje ubistva dva vojnika u Topcideru. Ne zaboravimo te momke, neko ih jeste ubio i neko ce morati u zatvor zbog njih ...

Irenq

pre 18 godina

I svi vuci siti i sve ovce na broju. Kao u Slobino vreme. Izgleda je je 5. oktobar, Djindjic i nas oko milion na ulicama, bio samo incident. Kontinuitet se nastavlja. Sve se radi po kljucu zarad ministarskih fotelja i upravnih odbora. Pocivaj u miru, Srbijo!

CG

pre 18 godina

Davinic je obavio duznost kako treba, bez obzira na crkvu na Rumiju, ali sada izgleda da Kostunica mijenja poteze isto kao i Milosevic nekada i pokusava da na njegovo mjesto stavlja poslusne ljude, onako kako njemu odgovara, ljude koji bi podrzavali srpske nacionaliste u Crnoj Gori kao sto je uradio i Milosevic u drugim republikama bivse Jugoslavije, pojacanje vojske u Crnoj Gori I (povampirenje srba I CPC)i na kraju rat. Mislim da je Milosevic bio fer prema Crnoj Gori jer kolko tolko nije skrivao svoje mislenje i ono sto je mislio prema Crnoj Gori toje i govorio, ali Kostunica, sto se tice Crne Gore (jedno misli, drugo uradi a trece govori) bez obzira na Beogradski sporazum pokusava da destabilizuje Crnu Goru...

Ivan M

pre 18 godina

SPO preuzima ministarstvo, kaze vest. Eto jos jednog razloga zasto smo to sto smo. Umesto da vlada funkcionise kao jedna celina i da radi zajednicki, bukvalno se sve svodi na teritorjianlu bitku za to ko ce koliko da kontrolise i nad kojim ministarstvom ce da vlada - kao da tu postoje tri ili cetiri vlade, i svako ima svoju teritoriju. Da nisam upucen, mislio bih da se radi o krimosima koji dele teritoriju...

Marko

pre 18 godina

Vlast non stop stvara neke politicke afere, kao ova sa Davinicem, da bi odvukla paznju javnosti sa kljucnih pitanja i da sirotinja ne bi strajkovala. Bitno je da se kaze kakva je strategija za resavanje pitanja Kosova i sta se preduzima da bi nam Evropa ukinula ponizavajuce vizne restrikcije a ne da li ce Mirko ili Trajko da budu ministar za ovo ili ono.

Bozidar Todorovic

pre 18 godina

Nije razlog njegove smene pogubni uticaj na stanje i razne malverzacije u vojsci, nije to afera "generalskih vila", nije to ni njegova izjava na TV da mladi nisu "patriote" jer koriste zakonsku mogucnost za civilno sluzenje vojnog roka jer nemaju poverenje u ministra odbrane. On je smenjen jer je u svojoj stranci dosao u sukob sa neprikosnovenim mocnikom, koji je ovim svima stavio do znanja da je u svom feudu on gospodar i olicenje samog boga.
Ne radujte se previse ovoj smeni, nece biti nista bolje u vojsci. Gospodar feuda ce staviti na to mesto lojalnog coveka.

Miladin

pre 18 godina

Spascemo sa konja na magarca! Kadrovi SPO su vrbovi klinovi i ja sam gotovo siguran da ne rade u interesu Srbije!!! Treba nam cvrsta i jaka licnost.

СРПСКИ ИСТРАЖИЛАЦ.

pre 18 godina

Министар одбране Државне заједнице Србија и Црна Гора је значјна државничка функција. У трансформацији су и оружане снаге и држава у целини. Министар одбране мора бити респектабилна личност. Не сме се дозволити да министар позива регруте и резервисте да не иду на одслужење војног рока односно да не попуњавају јединице резервним саставом. Војска мора постати уважена државна организација и у Републици Србији и у Републици Црној Гори. Добро је што др Првославу Давинићу престаје обављање функције министра одбране на његов захтев. Мора се именовати личност која је поуздана стручна, уважена у политичким и посебно у домаћим и страним војним круговима. Не сме бити министар одбране лице које уништава оружане снаге државе. Именовање министра мора бити озбиљан чин, а не политичка трговина. Не сме бити волунтаризма. Треба питати и српско-црногорске официре шта мисле о томе, које глобалне критеријуме би утврдили за новог министра. Лица чија се имена помињу не уливају веру да су дорасли задатку који се пред министра одбране поставља. Које подземне и надземне силе уништавају државу, нацију, Војску.-

Maya

pre 18 godina

Zalosno je sto ce on kao i mnogi do sada, sa raznih odgovornih mesta, jednostavno otici, mozda u penziju, mozda na neko jos bolje mesto, ali niti on kao niko do sada nece snositi odgovornost za sve sto se za vreme mandata dogadjalo u Vojsci. Sledeci koji dodje na njegovo mesto ce jednostavno reci "to se desilo za vreme NJEGOVOG mandata" i tako se mi vec godinama vrtimo u krug. Ko ce i kada roditeljima mrtvih vojnika objasniti sta se ustvari desilo?

Vuk Samotnjak

pre 18 godina

Ostavka Davinica nije najprikladniji nacin da se rese problemi u ministarstvu odbrane. Naime, njegova ostavka je dobra, i mogla je (i trebala) doci mnogo ranije. Samo problem se ne resava ODLASKOM nekoga koji mesto nije zasluzio, vec DOLASKOM nekoga ko jeste.
E, sad kada smo kod toga, izgleda da ce SPO "dobiti to ministarstvo" kako sami kazu. Pazite ONI ce dobiti. Pa valjda MI zasluzujemo nekoga ko ce problem da resi, a ovde se o nama i ne govori. Uz to, zasto ce SPO dobiti to ministarstvo za sebe? Zbog dobrih rezultata u prethodnom radu (vidi: JAT)? Zato sto neko veruje da ce neko iz SPO resiti probleme u ministarstvu (o kojima se govorilo iznad)? Ne, vec zato sto je to svima "prihvatljivo". Ali eto, takva smo zemlja. Nije vazno da posao dobije neko ko moze da ga uradi dobro, vazno je da je on svima prihvatljiv. Vlada ostaje vlada samo zbog kompromisa, ali se usput zbog toga kompromituje i bas zbog toga ce pasti.
Vlada ne shvata da iako je kompromis uvek potreban u politici (pa makar vasa partija imala vecinu od 99%), postoje stvari na kojima se ne moze ustupiti. I zato ce pasti na sledecim izborima, a onda ce nova vlada da bude radikalska, pa kada naucimo da to ne valja, opet neka druga manjinska, i tako dok neko ne pocne da radi za drzavu BEZ KOMPROMISA (u najvaznijim stvarima)

Bojan

pre 18 godina

Toliko je dobro obavljao funkciju da je trebalo da ode jos pre godinu dana, naravno, da je imao obraz i neki osecaj odgovornosti. U vojsci se za njegovo vreme desilo toliko afera da to ne bi podnela ni tri ili cetiri ministarska mandata - a on jos uvek ponosito sedi u svojoj fotelji. I izglada da toliko voli svoju ministarsku funkciju (koju ne obavlja, izuzev slikanja) da ce morati da ga iznesu iz kabineta zajadno sa stolom za koji ce se veoma cvsto drzati. Steta stola i stolice koje jos koristi - ali realno, Davinic je vec davno trebao da zavrsi na djubristu istorije. Sto pre - to bolje.

Bojan

pre 18 godina

Toliko je dobro obavljao funkciju da je trebalo da ode jos pre godinu dana, naravno, da je imao obraz i neki osecaj odgovornosti. U vojsci se za njegovo vreme desilo toliko afera da to ne bi podnela ni tri ili cetiri ministarska mandata - a on jos uvek ponosito sedi u svojoj fotelji. I izglada da toliko voli svoju ministarsku funkciju (koju ne obavlja, izuzev slikanja) da ce morati da ga iznesu iz kabineta zajadno sa stolom za koji ce se veoma cvsto drzati. Steta stola i stolice koje jos koristi - ali realno, Davinic je vec davno trebao da zavrsi na djubristu istorije. Sto pre - to bolje.

Vuk Samotnjak

pre 18 godina

Ostavka Davinica nije najprikladniji nacin da se rese problemi u ministarstvu odbrane. Naime, njegova ostavka je dobra, i mogla je (i trebala) doci mnogo ranije. Samo problem se ne resava ODLASKOM nekoga koji mesto nije zasluzio, vec DOLASKOM nekoga ko jeste.
E, sad kada smo kod toga, izgleda da ce SPO "dobiti to ministarstvo" kako sami kazu. Pazite ONI ce dobiti. Pa valjda MI zasluzujemo nekoga ko ce problem da resi, a ovde se o nama i ne govori. Uz to, zasto ce SPO dobiti to ministarstvo za sebe? Zbog dobrih rezultata u prethodnom radu (vidi: JAT)? Zato sto neko veruje da ce neko iz SPO resiti probleme u ministarstvu (o kojima se govorilo iznad)? Ne, vec zato sto je to svima "prihvatljivo". Ali eto, takva smo zemlja. Nije vazno da posao dobije neko ko moze da ga uradi dobro, vazno je da je on svima prihvatljiv. Vlada ostaje vlada samo zbog kompromisa, ali se usput zbog toga kompromituje i bas zbog toga ce pasti.
Vlada ne shvata da iako je kompromis uvek potreban u politici (pa makar vasa partija imala vecinu od 99%), postoje stvari na kojima se ne moze ustupiti. I zato ce pasti na sledecim izborima, a onda ce nova vlada da bude radikalska, pa kada naucimo da to ne valja, opet neka druga manjinska, i tako dok neko ne pocne da radi za drzavu BEZ KOMPROMISA (u najvaznijim stvarima)

СРПСКИ ИСТРАЖИЛАЦ.

pre 18 godina

Министар одбране Државне заједнице Србија и Црна Гора је значјна државничка функција. У трансформацији су и оружане снаге и држава у целини. Министар одбране мора бити респектабилна личност. Не сме се дозволити да министар позива регруте и резервисте да не иду на одслужење војног рока односно да не попуњавају јединице резервним саставом. Војска мора постати уважена државна организација и у Републици Србији и у Републици Црној Гори. Добро је што др Првославу Давинићу престаје обављање функције министра одбране на његов захтев. Мора се именовати личност која је поуздана стручна, уважена у политичким и посебно у домаћим и страним војним круговима. Не сме бити министар одбране лице које уништава оружане снаге државе. Именовање министра мора бити озбиљан чин, а не политичка трговина. Не сме бити волунтаризма. Треба питати и српско-црногорске официре шта мисле о томе, које глобалне критеријуме би утврдили за новог министра. Лица чија се имена помињу не уливају веру да су дорасли задатку који се пред министра одбране поставља. Које подземне и надземне силе уништавају државу, нацију, Војску.-

Miladin

pre 18 godina

Spascemo sa konja na magarca! Kadrovi SPO su vrbovi klinovi i ja sam gotovo siguran da ne rade u interesu Srbije!!! Treba nam cvrsta i jaka licnost.

Maya

pre 18 godina

Zalosno je sto ce on kao i mnogi do sada, sa raznih odgovornih mesta, jednostavno otici, mozda u penziju, mozda na neko jos bolje mesto, ali niti on kao niko do sada nece snositi odgovornost za sve sto se za vreme mandata dogadjalo u Vojsci. Sledeci koji dodje na njegovo mesto ce jednostavno reci "to se desilo za vreme NJEGOVOG mandata" i tako se mi vec godinama vrtimo u krug. Ko ce i kada roditeljima mrtvih vojnika objasniti sta se ustvari desilo?

Bozidar Todorovic

pre 18 godina

Nije razlog njegove smene pogubni uticaj na stanje i razne malverzacije u vojsci, nije to afera "generalskih vila", nije to ni njegova izjava na TV da mladi nisu "patriote" jer koriste zakonsku mogucnost za civilno sluzenje vojnog roka jer nemaju poverenje u ministra odbrane. On je smenjen jer je u svojoj stranci dosao u sukob sa neprikosnovenim mocnikom, koji je ovim svima stavio do znanja da je u svom feudu on gospodar i olicenje samog boga.
Ne radujte se previse ovoj smeni, nece biti nista bolje u vojsci. Gospodar feuda ce staviti na to mesto lojalnog coveka.

Marko

pre 18 godina

Vlast non stop stvara neke politicke afere, kao ova sa Davinicem, da bi odvukla paznju javnosti sa kljucnih pitanja i da sirotinja ne bi strajkovala. Bitno je da se kaze kakva je strategija za resavanje pitanja Kosova i sta se preduzima da bi nam Evropa ukinula ponizavajuce vizne restrikcije a ne da li ce Mirko ili Trajko da budu ministar za ovo ili ono.

Ivan M

pre 18 godina

SPO preuzima ministarstvo, kaze vest. Eto jos jednog razloga zasto smo to sto smo. Umesto da vlada funkcionise kao jedna celina i da radi zajednicki, bukvalno se sve svodi na teritorjianlu bitku za to ko ce koliko da kontrolise i nad kojim ministarstvom ce da vlada - kao da tu postoje tri ili cetiri vlade, i svako ima svoju teritoriju. Da nisam upucen, mislio bih da se radi o krimosima koji dele teritoriju...

CG

pre 18 godina

Davinic je obavio duznost kako treba, bez obzira na crkvu na Rumiju, ali sada izgleda da Kostunica mijenja poteze isto kao i Milosevic nekada i pokusava da na njegovo mjesto stavlja poslusne ljude, onako kako njemu odgovara, ljude koji bi podrzavali srpske nacionaliste u Crnoj Gori kao sto je uradio i Milosevic u drugim republikama bivse Jugoslavije, pojacanje vojske u Crnoj Gori I (povampirenje srba I CPC)i na kraju rat. Mislim da je Milosevic bio fer prema Crnoj Gori jer kolko tolko nije skrivao svoje mislenje i ono sto je mislio prema Crnoj Gori toje i govorio, ali Kostunica, sto se tice Crne Gore (jedno misli, drugo uradi a trece govori) bez obzira na Beogradski sporazum pokusava da destabilizuje Crnu Goru...

gnev

pre 18 godina

Da je ovo drzava, sada bi se otvorila istraga o njegovoj umesanosti u zataskavanje ubistva dva vojnika u Topcideru. Ne zaboravimo te momke, neko ih jeste ubio i neko ce morati u zatvor zbog njih ...

Irenq

pre 18 godina

I svi vuci siti i sve ovce na broju. Kao u Slobino vreme. Izgleda je je 5. oktobar, Djindjic i nas oko milion na ulicama, bio samo incident. Kontinuitet se nastavlja. Sve se radi po kljucu zarad ministarskih fotelja i upravnih odbora. Pocivaj u miru, Srbijo!

Miško

pre 18 godina

Niko ne pominje Aleksandra Radovica kao buduceg ministra. Zbog njega se smenjuje Davinic. Da li to znaci da ce novi ministar prihvatiti Radovica u ulozi koju mu je odredio Dinkic i da li se za tu opciju moze dobiti saglasnost predstavnika Crne Gore.

Posmatrac

pre 18 godina

Na mesto Paskasa moze neko iz SPO-a, imaju oni jos potpredsednika koji su strucnjaci za vojna pitanja. Ne treba razdvajati Ministra vojnog i vojsku.

Paracinka Paracin

pre 18 godina

Sramno je sto Davinic nije podneo ostavku (tj. bio smenjen) kada je pokusao da zataska ubistvo vojnika, a pristao je da "odstupi" zato sto je nepromisljeno odbrusio Dinkicu! (Savezni ministar koga smenjuju na partijskom sastanku ili "u razgovoru" s republickim premijerom...uzas!)

Nesha

pre 18 godina

Veliki sam protivnik SPO-a ali mislim da oni jedini imaju zelju da reformisu vojsku i DB. Svi ostali ministri su samo pricali o reformama a decu nam i dalje maltretiraju prisiljavajuci ih da idu u vojsku.

Milos

pre 18 godina

Prosto je neverovatno da SPO dobije dva najvaznija ministarstva - inostrane poslove i odbranu i da su svi koalicioni partneri s tim saglasni! Ljudi probudite se, vise nije pet do dvanaest nego dvanaest i pet!

Jagoda iz Njegoševe

pre 18 godina

E sad lepo Koštunica može da preuzme sve, baš kao i uzor Milošević.
Samo da se podsetimo šta je do sada stavio pod svoju kontrolu:
-POLICIJA
-MINISTARSTVO PRAVDE
-BIA
-RTS
-"POLITIKA"
-KOSOVO (Koord.odbor)
znaći na redu je :
-VOJSKA
i onda može da bude potpuno miran.
Dr. Zoran Djindjić nije mogao ni da sanaja o tolikoj količini moći.

Kundak

pre 18 godina

Ovo sto se sad radi u Tajednici Srbije i CG isti je BUCKURIS koji je i bio pre raspada bivse Juge. Da je republicki funkcioner stariji od saveznog da ga sikanira i smenjuje s bilo koje funkcije sto to nigde u svetu nema, samo kod nas moze to da se dogadja.Kostunica radi iste radnje koje je radio i Milosevic u svoje vreme. Treba se zapitati koju funkciju obavlja Marovic i Vrhovni savet odbrane, ko je nadlezan da postavlja i razresava ministra odbrane, nece valjda biti Dinkic niti premijer Srbije. Izgleda da je ovo pravna drzava za koju se u predizbornoj kampanji zalagao Kostunica. SRAMOTA!!!

MIla

pre 18 godina

Buduci ministar odbrane iz redova SPO??!! Ovo je crni humor!! Bolje i casnije bi tu funkciju obavljalo bilo koji slucajni prolaznik sa ulice. Dani je izmigoljio DB pa je sada bacila oko na Vojsku. Partija koja postoji samo da bi resila egzistencijenlne probleme kako svojih clanova tako i njihove rodbine. Ovde je nekom zaista potrebno lecenje.

Pera Jovic

pre 18 godina

SPO ce (ako bude trebalo) naci dobrog coveka za ovo mesto!? Zvuci cudno i neverovatno kad se zna kakvi su kadrovi te stranke.Miloljub Albijanic ministar odbrane - zvuci tuzno i saljivo istovremeno.

Zoran,adv., Leskovac

pre 18 godina

Ministar je trebalo da bude smenjen vec prilikom prvih brljotina, jer je ocigledno da on nije od onih koji daju lako daju ostavku.Uostalom, ovo i nije zemlja u kojoj se tako nesto ocekuje od politicara.Nasa je drzava u najmanju ruku neobicna, ono sto je drugde normalno kod nas je nezamislivo i obrnuto.Pa, svugde bi pao samo zato sto je dozvolio da se generali koji su izgubili sve ratove u kojima jesmo i nismo sudelovali sire u gajbama od preko dvesta kvadrata, dok je na hiljade oficira i vojnih penzionera bez krova nad glavom.Zar nije ljudskije da se umesto ogromnih i luksuznih stanova za odabrane, sagradi desetine skromnijih da bi se resilo sto vise stambenih problema?Sto se tice eventualnog odlaska Paskasa zbog eventualne odgovornosti zbog tehnicke pomoci vojske da se stavi mala crkvica na Rumiji i to je jedan od pokazatelja koliko smo nisko spali.Da li je vojska pomogla da se postavi nasa crkvica ili je postavila neko neprijateljsko obelezje?Pa nasi preci bi se prevrtali u grobu kada bi znali da se neki general poziva na odgovornost zbog toga sto je dao saglasnost da se tehnicki pomogne postavljanje crkve.

sta bi ovo?

pre 18 godina

izgleda da sam prespavao period vremena kada je drzava Srbija postavila svoga ministra Vojnog. ILI?
odkud premijer jedne od zajednica, moze da smenjuje ili pravi "pazar", sa vojnim ministrom drzavne zajednice???
Sta je ovo. LEGALIZAM???
Gde su opozicione stranke?
Gde su demokre\ate, predsednik drzavne zajednice Marovic????
Pita li s etaj "jado" ista?
Banana drzava, necu vise nista da placam, nikome, pa neka zatvaraju...odavno ovo nije drzava...

Bojan

pre 18 godina

Toliko je dobro obavljao funkciju da je trebalo da ode jos pre godinu dana, naravno, da je imao obraz i neki osecaj odgovornosti. U vojsci se za njegovo vreme desilo toliko afera da to ne bi podnela ni tri ili cetiri ministarska mandata - a on jos uvek ponosito sedi u svojoj fotelji. I izglada da toliko voli svoju ministarsku funkciju (koju ne obavlja, izuzev slikanja) da ce morati da ga iznesu iz kabineta zajadno sa stolom za koji ce se veoma cvsto drzati. Steta stola i stolice koje jos koristi - ali realno, Davinic je vec davno trebao da zavrsi na djubristu istorije. Sto pre - to bolje.

Vuk Samotnjak

pre 18 godina

Ostavka Davinica nije najprikladniji nacin da se rese problemi u ministarstvu odbrane. Naime, njegova ostavka je dobra, i mogla je (i trebala) doci mnogo ranije. Samo problem se ne resava ODLASKOM nekoga koji mesto nije zasluzio, vec DOLASKOM nekoga ko jeste.
E, sad kada smo kod toga, izgleda da ce SPO "dobiti to ministarstvo" kako sami kazu. Pazite ONI ce dobiti. Pa valjda MI zasluzujemo nekoga ko ce problem da resi, a ovde se o nama i ne govori. Uz to, zasto ce SPO dobiti to ministarstvo za sebe? Zbog dobrih rezultata u prethodnom radu (vidi: JAT)? Zato sto neko veruje da ce neko iz SPO resiti probleme u ministarstvu (o kojima se govorilo iznad)? Ne, vec zato sto je to svima "prihvatljivo". Ali eto, takva smo zemlja. Nije vazno da posao dobije neko ko moze da ga uradi dobro, vazno je da je on svima prihvatljiv. Vlada ostaje vlada samo zbog kompromisa, ali se usput zbog toga kompromituje i bas zbog toga ce pasti.
Vlada ne shvata da iako je kompromis uvek potreban u politici (pa makar vasa partija imala vecinu od 99%), postoje stvari na kojima se ne moze ustupiti. I zato ce pasti na sledecim izborima, a onda ce nova vlada da bude radikalska, pa kada naucimo da to ne valja, opet neka druga manjinska, i tako dok neko ne pocne da radi za drzavu BEZ KOMPROMISA (u najvaznijim stvarima)

СРПСКИ ИСТРАЖИЛАЦ.

pre 18 godina

Министар одбране Државне заједнице Србија и Црна Гора је значјна државничка функција. У трансформацији су и оружане снаге и држава у целини. Министар одбране мора бити респектабилна личност. Не сме се дозволити да министар позива регруте и резервисте да не иду на одслужење војног рока односно да не попуњавају јединице резервним саставом. Војска мора постати уважена државна организација и у Републици Србији и у Републици Црној Гори. Добро је што др Првославу Давинићу престаје обављање функције министра одбране на његов захтев. Мора се именовати личност која је поуздана стручна, уважена у политичким и посебно у домаћим и страним војним круговима. Не сме бити министар одбране лице које уништава оружане снаге државе. Именовање министра мора бити озбиљан чин, а не политичка трговина. Не сме бити волунтаризма. Треба питати и српско-црногорске официре шта мисле о томе, које глобалне критеријуме би утврдили за новог министра. Лица чија се имена помињу не уливају веру да су дорасли задатку који се пред министра одбране поставља. Које подземне и надземне силе уништавају државу, нацију, Војску.-

Miladin

pre 18 godina

Spascemo sa konja na magarca! Kadrovi SPO su vrbovi klinovi i ja sam gotovo siguran da ne rade u interesu Srbije!!! Treba nam cvrsta i jaka licnost.

Maya

pre 18 godina

Zalosno je sto ce on kao i mnogi do sada, sa raznih odgovornih mesta, jednostavno otici, mozda u penziju, mozda na neko jos bolje mesto, ali niti on kao niko do sada nece snositi odgovornost za sve sto se za vreme mandata dogadjalo u Vojsci. Sledeci koji dodje na njegovo mesto ce jednostavno reci "to se desilo za vreme NJEGOVOG mandata" i tako se mi vec godinama vrtimo u krug. Ko ce i kada roditeljima mrtvih vojnika objasniti sta se ustvari desilo?

Bozidar Todorovic

pre 18 godina

Nije razlog njegove smene pogubni uticaj na stanje i razne malverzacije u vojsci, nije to afera "generalskih vila", nije to ni njegova izjava na TV da mladi nisu "patriote" jer koriste zakonsku mogucnost za civilno sluzenje vojnog roka jer nemaju poverenje u ministra odbrane. On je smenjen jer je u svojoj stranci dosao u sukob sa neprikosnovenim mocnikom, koji je ovim svima stavio do znanja da je u svom feudu on gospodar i olicenje samog boga.
Ne radujte se previse ovoj smeni, nece biti nista bolje u vojsci. Gospodar feuda ce staviti na to mesto lojalnog coveka.

Marko

pre 18 godina

Vlast non stop stvara neke politicke afere, kao ova sa Davinicem, da bi odvukla paznju javnosti sa kljucnih pitanja i da sirotinja ne bi strajkovala. Bitno je da se kaze kakva je strategija za resavanje pitanja Kosova i sta se preduzima da bi nam Evropa ukinula ponizavajuce vizne restrikcije a ne da li ce Mirko ili Trajko da budu ministar za ovo ili ono.

Ivan M

pre 18 godina

SPO preuzima ministarstvo, kaze vest. Eto jos jednog razloga zasto smo to sto smo. Umesto da vlada funkcionise kao jedna celina i da radi zajednicki, bukvalno se sve svodi na teritorjianlu bitku za to ko ce koliko da kontrolise i nad kojim ministarstvom ce da vlada - kao da tu postoje tri ili cetiri vlade, i svako ima svoju teritoriju. Da nisam upucen, mislio bih da se radi o krimosima koji dele teritoriju...

CG

pre 18 godina

Davinic je obavio duznost kako treba, bez obzira na crkvu na Rumiju, ali sada izgleda da Kostunica mijenja poteze isto kao i Milosevic nekada i pokusava da na njegovo mjesto stavlja poslusne ljude, onako kako njemu odgovara, ljude koji bi podrzavali srpske nacionaliste u Crnoj Gori kao sto je uradio i Milosevic u drugim republikama bivse Jugoslavije, pojacanje vojske u Crnoj Gori I (povampirenje srba I CPC)i na kraju rat. Mislim da je Milosevic bio fer prema Crnoj Gori jer kolko tolko nije skrivao svoje mislenje i ono sto je mislio prema Crnoj Gori toje i govorio, ali Kostunica, sto se tice Crne Gore (jedno misli, drugo uradi a trece govori) bez obzira na Beogradski sporazum pokusava da destabilizuje Crnu Goru...

gnev

pre 18 godina

Da je ovo drzava, sada bi se otvorila istraga o njegovoj umesanosti u zataskavanje ubistva dva vojnika u Topcideru. Ne zaboravimo te momke, neko ih jeste ubio i neko ce morati u zatvor zbog njih ...

Irenq

pre 18 godina

I svi vuci siti i sve ovce na broju. Kao u Slobino vreme. Izgleda je je 5. oktobar, Djindjic i nas oko milion na ulicama, bio samo incident. Kontinuitet se nastavlja. Sve se radi po kljucu zarad ministarskih fotelja i upravnih odbora. Pocivaj u miru, Srbijo!

Miško

pre 18 godina

Niko ne pominje Aleksandra Radovica kao buduceg ministra. Zbog njega se smenjuje Davinic. Da li to znaci da ce novi ministar prihvatiti Radovica u ulozi koju mu je odredio Dinkic i da li se za tu opciju moze dobiti saglasnost predstavnika Crne Gore.

Posmatrac

pre 18 godina

Na mesto Paskasa moze neko iz SPO-a, imaju oni jos potpredsednika koji su strucnjaci za vojna pitanja. Ne treba razdvajati Ministra vojnog i vojsku.

Paracinka Paracin

pre 18 godina

Sramno je sto Davinic nije podneo ostavku (tj. bio smenjen) kada je pokusao da zataska ubistvo vojnika, a pristao je da "odstupi" zato sto je nepromisljeno odbrusio Dinkicu! (Savezni ministar koga smenjuju na partijskom sastanku ili "u razgovoru" s republickim premijerom...uzas!)

Nesha

pre 18 godina

Veliki sam protivnik SPO-a ali mislim da oni jedini imaju zelju da reformisu vojsku i DB. Svi ostali ministri su samo pricali o reformama a decu nam i dalje maltretiraju prisiljavajuci ih da idu u vojsku.

Milos

pre 18 godina

Prosto je neverovatno da SPO dobije dva najvaznija ministarstva - inostrane poslove i odbranu i da su svi koalicioni partneri s tim saglasni! Ljudi probudite se, vise nije pet do dvanaest nego dvanaest i pet!

Jagoda iz Njegoševe

pre 18 godina

E sad lepo Koštunica može da preuzme sve, baš kao i uzor Milošević.
Samo da se podsetimo šta je do sada stavio pod svoju kontrolu:
-POLICIJA
-MINISTARSTVO PRAVDE
-BIA
-RTS
-"POLITIKA"
-KOSOVO (Koord.odbor)
znaći na redu je :
-VOJSKA
i onda može da bude potpuno miran.
Dr. Zoran Djindjić nije mogao ni da sanaja o tolikoj količini moći.

Kundak

pre 18 godina

Ovo sto se sad radi u Tajednici Srbije i CG isti je BUCKURIS koji je i bio pre raspada bivse Juge. Da je republicki funkcioner stariji od saveznog da ga sikanira i smenjuje s bilo koje funkcije sto to nigde u svetu nema, samo kod nas moze to da se dogadja.Kostunica radi iste radnje koje je radio i Milosevic u svoje vreme. Treba se zapitati koju funkciju obavlja Marovic i Vrhovni savet odbrane, ko je nadlezan da postavlja i razresava ministra odbrane, nece valjda biti Dinkic niti premijer Srbije. Izgleda da je ovo pravna drzava za koju se u predizbornoj kampanji zalagao Kostunica. SRAMOTA!!!

MIla

pre 18 godina

Buduci ministar odbrane iz redova SPO??!! Ovo je crni humor!! Bolje i casnije bi tu funkciju obavljalo bilo koji slucajni prolaznik sa ulice. Dani je izmigoljio DB pa je sada bacila oko na Vojsku. Partija koja postoji samo da bi resila egzistencijenlne probleme kako svojih clanova tako i njihove rodbine. Ovde je nekom zaista potrebno lecenje.

Pera Jovic

pre 18 godina

SPO ce (ako bude trebalo) naci dobrog coveka za ovo mesto!? Zvuci cudno i neverovatno kad se zna kakvi su kadrovi te stranke.Miloljub Albijanic ministar odbrane - zvuci tuzno i saljivo istovremeno.

Zoran,adv., Leskovac

pre 18 godina

Ministar je trebalo da bude smenjen vec prilikom prvih brljotina, jer je ocigledno da on nije od onih koji daju lako daju ostavku.Uostalom, ovo i nije zemlja u kojoj se tako nesto ocekuje od politicara.Nasa je drzava u najmanju ruku neobicna, ono sto je drugde normalno kod nas je nezamislivo i obrnuto.Pa, svugde bi pao samo zato sto je dozvolio da se generali koji su izgubili sve ratove u kojima jesmo i nismo sudelovali sire u gajbama od preko dvesta kvadrata, dok je na hiljade oficira i vojnih penzionera bez krova nad glavom.Zar nije ljudskije da se umesto ogromnih i luksuznih stanova za odabrane, sagradi desetine skromnijih da bi se resilo sto vise stambenih problema?Sto se tice eventualnog odlaska Paskasa zbog eventualne odgovornosti zbog tehnicke pomoci vojske da se stavi mala crkvica na Rumiji i to je jedan od pokazatelja koliko smo nisko spali.Da li je vojska pomogla da se postavi nasa crkvica ili je postavila neko neprijateljsko obelezje?Pa nasi preci bi se prevrtali u grobu kada bi znali da se neki general poziva na odgovornost zbog toga sto je dao saglasnost da se tehnicki pomogne postavljanje crkve.

sta bi ovo?

pre 18 godina

izgleda da sam prespavao period vremena kada je drzava Srbija postavila svoga ministra Vojnog. ILI?
odkud premijer jedne od zajednica, moze da smenjuje ili pravi "pazar", sa vojnim ministrom drzavne zajednice???
Sta je ovo. LEGALIZAM???
Gde su opozicione stranke?
Gde su demokre\ate, predsednik drzavne zajednice Marovic????
Pita li s etaj "jado" ista?
Banana drzava, necu vise nista da placam, nikome, pa neka zatvaraju...odavno ovo nije drzava...