1. Dan glasanja je prvi utorak posle prvog ponedellka u novembru, znaci ako je prvi dan u novemru utorak ceka se do ponedeljka a onda se u utorak bira.
  (Mertur, 14. novembar 2020 19:01)

  # Link komentara

 2. Sve posteno po pravilima, sve sami svetci, postenjacine, moralisti, svetski dobrotvori...ma kuci da ih vodis, na ranu da ih stavis
  (Brane, 28. oktobar 2020 22:23)

  # Link komentara

 3. Znači narod nije kompetentan da odluči koga hoće a elektorski koledž je kompetentan pa izabere neotesanu budaletinu u liku Donalda Trampa.

  Nije daleko ni President Camacho...
  (idiocracy, 25. oktobar 2020 08:34)

  # Link komentara

 4. Predsednik ima deo vlasti. Deo vlasti ima kongres. Deo vlasti ima sudstvo i deo vlasti imaju pojedinačne države i njihovi organi. Vlast je podeljena. To Amerikanci zovu sistem "checks and balances", sistem kontrole i balansiranja vlasti. Kada su osnivači Amerike (Founding Fathes) doneli ustav Amerike, jedan od osnovnih zahteva je bio da u Аmeričkom sistemu nikada ne može da zavlada diktator. Zato je predsednikova vlast ograničena a isto tako predsednik ograničava vlast drugima. Takav sistem kontrole i balansa dovodi do toga da je odluke jedino moguce doneti kompromisom. Negde predsednik popusti, negde kongres itd. Ali Amerika se borila protiv Engleskog kralja i nisu hteli da ikada može neko da postane kralj. Predsednik nema apsolutnu vlast da izdaje naredbe. Ali to je tako po ustavu i to je zelja osnivača Amerike. Inače Američki ustav je najstariji ustav u svetu koji je u upotrebi danas. Napisan je u 18. veku. I radi. Kad pomisliš o Američkom sistemu, misli na kompromis a ne na diktaturu. Drugim rečima, predsednik ima vlast ali je imaju i drugi i jedni druge drže u blokadi dok se ne dogovore.
  (braka, 23. oktobar 2020 23:11)

  # Link komentara

 5. Nisu Ameri blesavi... Ovo kada bi kod nas bilo moguće, na principu opština i elektora drugačija bi se pesma pevala...
  (Bane, 22. oktobar 2020 13:34)

  # Link komentara