Utorak, 13.10.2020.

09:54

Skinuta oznaka tajnosti: Ultimatum SRJ pre bombardovanja; "Moramo konsultovati Rusiju"

Sa dokumenata iz predsedničke biblioteke Bila Klintona skinuta oznaka poverljivosti. Otkriveno da je šest meseci pre bombardovanja SRJ bila spremna ucena.

Izvor: Novosti

Skinuta oznaka tajnosti: Ultimatum SRJ pre bombardovanja; "Moramo konsultovati Rusiju" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

63 Komentari

Sortiraj po:

Locutus

pre 3 godine

Besmisleno je kriviti Rusiju, Kinu ili Ameriku za sve što nam se izdešavalo. Kriv je Milošević što je bio glup i autističan i nije shvatio da se svet menja. Kriv je takođe i narod koji ga je podržavao. Autističan narod, autističan predsednik. Ni danas nije mnogo bolje, ali verovatno bolje nismo ni zaslužili.

Čije će kuče za nama zalajati?

pre 3 godine

Postojala je "kredibilna pretnja da nas vojno ajsnu preko *****, a Milosevic i bratija su sve puneci dzepove jos brze, tvrdili pazar, pa pazarili tvrd(o) bombardovanje, al' na nase glave, a ne svoje!
Toliko o tome.
A o Rusima, pa stvarno ne znam koja bu**** je poverovala da ce Rusi izaci SAD-u i NATO-u na megdan zbog sitne ribe pljuckavice od Srbije, pride kompromitovane u svetu i nesposobne da im bilo sta zaista vredno da za uzvrat! Ono su kao sleteli u Pristinu, pa najvecom brzinom odleteli odatle, koliko da zamazu oci naivnima!
Dakle narode, korona vreba, maske na face, cuvaj se, pa da vidimo sta sledi i da li cemo zive glave izvuci, jer mi smo zaista toliko mali i nebitni da svetskim silama vise smetamo na ovom prostoru, nego sto im mozemo valjati za bilo sta. Mislite o tome!

Milan

pre 3 godine

Тада је на на челу Русије био пијандура Јељцин...
Нисам неки русофил али ипак мислим да је Путин био не би дозволио иживљавање Америке
(Жуле, 13. oktobar 2020 16:36)

Bi, sine Žule. Ali bi dobro naplatio, tipa priznavanje Krima, ukidanje sankcija, gasovoda koliko hoćeš u Evropi, da se to dešava danas

Goran

pre 3 godine

NATO sa Amerikom na čelu je podržao terorističku organizaciju OVK i umešao se u politiku jedne suverene zemlje, koja je pokušavala da sačuva celovitost svoje teritorije!!! I to nije prvi put da Amerika podržava terorizam, oni su napravili i Islamsku državu!!!

Lebovitz

pre 3 godine

(razlog, 13. oktobar 2020 16:03)

1. Taj mit o 200 milijardi dolara rudnih bogatstava koje je snimio satelit je priča za malu djecu. Zašto Srbija ne uze te pare dok je kontrolisala Kosovo? Zašto danas se ne kopa bjesomučno? Šta čekaju?
2. Na Kosovu nije najveća američka baza u evropi, nije bila najveća ni na samom početku, a sada još manje jer se najveći broj vojnika povukao.
3. Nisam znao da se Kosovo graniči sa Rusijom.
4. NATO ima vojne baze u Turskoj već 60 godina. Ne samo vojnike, nego i nuklearno naoružanje. A mi i dalje mislimo da smo nekome bitni za nešto.

razlog

pre 3 godine

KiM leži na neverovatnim zalihama nekih veoma retkih(u svetu) metala i minerala, što su otkrili američki špijunski sateliti. Kako je Medlin Olbrajt rekla(misleći na Sibir) da nema smisla da jedna država poseduje toliko bogatstvo, to se i nama desilo. Pritom, smešta se najveća američka vojna baza u Evropi na granice Rusije, koju su Ameri uvek videli kao klasnog neprijatelja. Dve muve jednim udarcem. Mala SRJ nije mogla ništa, kao ni sada sve male zemlje. Pravda je oksimoron koji treba zaboraviti. Samo sila znači pravdu.

Ruska hipersonicna direkcija

pre 3 godine

(veliki strumf, 13. oktobar 2020 15:37)

Tipican zatucani rusofil. 90 posto Rusa nema pojma o Srbiji niti ih zanima. Pa Putinu sad da kazu Severni tok ili Srbija....a da, Srbija. Izvinjavam se....

Жуле

pre 3 godine

Тада је на на челу Русије био пијандура Јељцин...
Нисам неки русофил али ипак мислим да је Путин био не би дозволио иживљавање Америке

Novak

pre 3 godine

Za Putinofile:
"Putin je, u intervjuu za TV Rusija 1, na pitanje ko i kako je doneo odluku o zauzimanju aerodroma, ispričao da je tada bio sekretar Saveta bezbednosti i da mu je tadašnji načelnik Generalštaba ruske vojske general Anatolij Kvašnjin rekao da postoji ideja da bude zauzet aerodrom Slatina, prenosi Sputnjik.
„Na pitanje 'Zašto?' odgovorio je da je očigledno da ćemo odatle jednom morati da odemo, ali ćemo imati nešto za pregovaranje”, naveo je Putin."

Znaci trange-frange, boli njih uvo za nase nebuloze tipa "nasa braca...". Mi smo svima njima manje od piona u sahu. Zato otkacimo se vec jednom od mitova , da nas neko voli i da nam je neko prijatelj, i skoncentrisimo se na nase interese. Ne postoje nikakve zavere protiv "nebeskog naroda", za sve smo sami krivi, treba da izvucemo pouke i krenemo dalje.

zbunjen

pre 3 godine

Nismo mi ni bili bombardovani zbog Racka.
(ajde, 13. oktobar 2020 14:06) # Link komentara

tacno,pocetkom oktobra smo imali uzbunu i povlacenje iz kasarna ,ali je ubrzo pao sneg i zabelelo celo kosovo,cekali su prolece, ali zapamti ni jedan zlocin nije napravljen 98 godine ! nigde neces procitati cuti o zlocinima 98

Gospodar Zarin

pre 3 godine

Rusija nikad nije glasala za bombardovanje i bila je izričito zvanično protiv i baš zato nikada i nije doneta rezolucija UN koja bi opravdala ilegalnu intervenciju.

veliki strumf

pre 3 godine

Rusofili, pažljivo pročitajte rečenicu "Rezolucija Saveta bezbednosti UN, usvojena sa 14 prema nula, uz uzdžanost Kine".
To znbači da se Rusija saglasila sa bombardovanjem, a i Kina isto.
(rebro, 13. oktobar 2020 10:42) Prvo, nije se saglasila Rusija već ona poluizlapela pijandura Jeljcin, koji je tada brojao zadnje mesece na vlasti u jadnoj, osiromasenoj zemlji. Pre Putina Rusija je bila u ekonomskom rasulu i velikoj bedi. Ko zna koliko su platili Jeljcinu i Rusiji da tako glasa. Drugo, glas uzdrzan uvek znaci protiv. Medjutim, ovde Kinin glas protiv ne bi bio obican glas već veto, i zato su bili uzdržani. Inače, mi u to doba nismo imali ni izbliza tako dobre odnose sa Kinom kao danas.

boki

pre 3 godine

@Goran Loznica
Da li je Milosevic sam ubijao po Bosni, Hrvatskoj i Kosovu, ili su to radili ti nevini naivni posteni Srbi?


Milosevic jednom za vrijeme rata nije krocio na ova 3 mjesta....

chovek

pre 3 godine

Jedini razlog zbog chega je Zapad pripremao bombardovanje i zapocheo bombardovanje SRJ-a je bilo da otcepi Kosova od Srbije i stvaranje drugu albansku drzhavu.Priche o humaniratrnom katastrofom je bio samo izgovor.Ako je bila masovna humanitarna kriza,to je bilo nakon pochetak bombardovanje.A pre bombardovanje i srpski civili su stradali od OVK,a za vreme bombardovanja su stradala od NATO-a i od OVK.

ajde

pre 3 godine

Dakle, pretili su bombardovanjem i pre Racka. Mislim, nije da to nismo znali, ali za neverne tome, eto dokaza
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ana, 13. oktobar 2020 10:13)
------------------------------------------------------------------

Mi smo na ivicu bombardovanja dosli krajem septembra 1998. godine, tako da ovo niti je dokaz niti otkrovenje. Tada je u poslednjim satima, ali bukvalno u poslednjim satima, bombardovanje izbegnuto. Cak se prosirila panika u noci izmedju 29. i 30. septembra 1998., jer se mislilo da je bombardovanje pocelo, a u pitanju je bio zemljotres koji je tada pogodio kolubarski okrug.

Nismo mi ni bili bombardovani zbog Racka.

boki

pre 3 godine

Rusija je bila bespomoćna, tih godina su bili totalno na kolenima, u situaciji kao mi "93. I da, apsoutno niko nije bio protiv, tako da plitkoumni komentari rusofili, natofili ne pije vodu, Sloba nije hteo nikakav dogovor niti ga je intetesovalo bilo kakvo primirje. Obećao je rešenje kosovskog problema i na tome je radio, a uz bilo kakav dogovor nema rešenja. Evo rešio nam je problem tako što smo bez kosova na dnu ekonomske lestvice evrope sigurno a i šire.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ja, 13. oktobar 2020 13:38)



Ma nemoj molim te?Nije pristajao na "nista" a sve to nista je ustvari bilo samo nezavisnost. A rijesio ga je tako sto je uz veoma male gubitke potpisao sporazum po kojem ustvari je Kosovo i dalje Srbija samo trenutno okupirano. Genijalno zar ne? Na takav nacin nategnuo supersilu...

sasa

pre 3 godine

Tokom cele 1998-me godine se znalo za to i dato je vreme da se resi problem Kosova. Milosevic i nedonoscad u generalstabu su uvek bili i neodlucni da reaguju kako treba. Moglo se resiti ave brzom akcijom na Kosovu, ali smo mi uvek imali nesposobne debile.

ja

pre 3 godine

Rusija je bila bespomoćna, tih godina su bili totalno na kolenima, u situaciji kao mi "93. I da, apsoutno niko nije bio protiv, tako da plitkoumni komentari rusofili, natofili ne pije vodu, Sloba nije hteo nikakav dogovor niti ga je intetesovalo bilo kakvo primirje. Obećao je rešenje kosovskog problema i na tome je radio, a uz bilo kakav dogovor nema rešenja. Evo rešio nam je problem tako što smo bez kosova na dnu ekonomske lestvice evrope sigurno a i šire.

tisina!

pre 3 godine

@Ne lupetajte
Rusija je danas slabija od one devedesetih.
Pod Putinom, unisteni su svi ruski saveznici i prijatelji!
Irak, Libija, Sirija, Jermenija. Koga je Rusija spasla? NIKOGA!

nesto mi zapalo za oko

pre 3 godine

У преводу, Русији је одговарало у принципу да запад нанесе неку минималну штету Србији, јер ће Срби за наредних 100 година имати аверзију ка запду а они ће профитирати на балкану, свакако да су биле на столу "копнене" опције, врв. Русија не би дозволила, овако "Win-Win" опција, само Србија изгубила..

neutralno zapažanje

pre 3 godine

@Da je Putin tad bio predsednik ne bi bilo bombardovanja Srbije. Tako da nemojte da ste pgraniceno sa "rusofili" nego gledajte siru sliku. Rusija danas nije rusija iz devedesetih. Capito?
(Ne lupetajte, 13. oktobar 2020 11:35)

O, da, "naravno", kao što nije bilo krvavih ratova u Siriji, Ukrajini a od skora i u Jermeniji, jer putin i rusija tako "uspešno" "štite" svoje saveznike i podguzne muve. Neverovatna je upornost rusofiličara u odbrani podmuklog zabijanja noža u leđa od strane rusije i putina i magareća tvrdoglavost u pokušaju da nas ubede da je "savezništvo" sa trulom diktatorskom rusijom nešto "dobro", kao da smo svi slepi kod očiju i ometeni u razvoju. Pričajte vi te basne nekom drugom, a od nas Srba i Srbije odgrebite, provaljeni ste i niko rusima i putinu ništa više ne veruje. "Capito?"

P.S. SRBIJA U NATO POD HITNO.

Bgd

pre 3 godine

Milošević nije prepoznao šta se dešava u svetu niti kakve će to posledice imati po dešavanja u ex-Yu. Čim je došao na vlast trebao je da se ode u Vašington i lepo pita "šta ja mogu da učinim za vas kako bi Srbija bila najjača ekonomska i vojna sila na Balkanu". Sve je pogrešno uradio, tako je završio on sam a i mi s njim. Neki se ovde pitaju zašto nam Rusi nisu pomogli 1999? Podsetiću vas da je Milošević podržao pučiste protiv Jeljcina. I to je pogrešno uradio.

absolutezero

pre 3 godine

Vi sto pisete "rusofili",Rusija danas nije Jeltsinova Rusija iz devedesetih. Velika razlika. Da je Putin tad bio predsednik ne bi bilo bombardovanja Srbije. Tako da nemojte da ste pgraniceno sa "rusofili" nego gledajte siru sliku. Rusija danas nije rusija iz devedesetih. Capito?
(Ne lupetajte, 13. oktobar 2020 11:35)

Putina je lično Jeljcin izabrao kao naslednika. Capito?

222

pre 3 godine

2. neposredno posle bombardovanja Srbije, smenjen je pijani amerofil Jeljcin (a sa njim i američki čovek, Ministar Inostranih poslova Kozirjev), zamenjen Putinom.
(Šumar, 13. oktobar 2020 11:46)

Nije bombardovana Srbija nego Savezna Republika Jugoslavija

pera detlic

pre 3 godine

Iz teksta:

1. " Rezolucija UN pomaže u stvaranju političke baze za upotrebu sile za mnoge naše saveznike, ali ona eksplicitno ne dozvoljava upotrebu sile"
2. "Mnogi saveznici će želeti da pokušaju sa drugom rezolucijom UN koja autorizuje upotrebu sile pre nego što NATO izda ultimatum"

Prema tome, Kina i Rusija su glasali za tacku 1, dok tacka 2 nije ni bila na dnevnom redu. Sustina je da se uveliko pripremao napad na SRJ pre bilo kakvih (formalnih) politickih odluka.

Неко123

pre 3 godine

Rusofili, pažljivo pročitajte rečenicu "Rezolucija Saveta bezbednosti UN, usvojena sa 14 prema nula, uz uzdžanost Kine".
To znbači da se Rusija saglasila sa bombardovanjem, a i Kina isto.
(rebro, 13. oktobar 2020 10:42)

Русофоби пажљиво прочитајте реченицу и остатак чланка. Та резолуција није омогућавала бомбардовање, ниједна није. НАТО нас је бомбардовао, не УН, и то без дозволе УН, у преводу нелегално. УМ резолуције где се сви слажу су увек исте - позивамо на крај насиља итд. Ево ти и Вики страница о резолуцији:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/United_Nations_Security_Council_Resolution_1160

The Security Council condemned the violence that the Serbian police used against peaceful demonstrators, and the terrorist acts of the Kosovo Liberation Army.

Yugoslavia was urged to seek a political solution to the conflict, while the Kosovar Albanians were called upon to condemn all terrorist actions and pursue their goals through peaceful means.

Ne lupetajte

pre 3 godine

Vi sto pisete "rusofili",Rusija danas nije Jeltsinova Rusija iz devedesetih. Velika razlika. Da je Putin tad bio predsednik ne bi bilo bombardovanja Srbije. Tako da nemojte da ste pgraniceno sa "rusofili" nego gledajte siru sliku. Rusija danas nije rusija iz devedesetih. Capito?

aca

pre 3 godine

Hvala lažnoj braći Rusima. Milošević i njegova supruga su računali na rusko suprotstavljanje na američki ekspanzionizam i nametanje volje. Ali Kina i njen ekonomski interesi su vezani za USA (uzdržani niti smrde, niti mirišu), a Rusi ko i uvek, uspešno izvuku korist za sebe na naš račun ko da nas ima više nego njih. Pamet u glavu ili je neće ni biti.
(Rusolog, 13. oktobar 2020 10:29)

Prijatelju, a mozda je ipak krivac bio taj Milosevic i kako u dokumentima stoji "prekomerna upotreba brutalne sile"? Sta mislis? Da li bi ti podmetao ledja za tako nesto? Da li sadasnje rukovodstvo (od takoreci istih tih ljudi) sada moze da bude sastavljeno od sve samih mirotvoraca a onda nije moglo? Samo malo baci pogled u svoje dvoriste pre nego ti za sve budu krivi Rusi, Amerikanci i Kinezi...

Šumar

pre 3 godine

Rusofili, pažljivo pročitajte rečenicu "Rezolucija Saveta bezbednosti UN, usvojena sa 14 prema nula, uz uzdžanost Kine".
To znbači da se Rusija saglasila sa bombardovanjem, a i Kina isto.
(rebro, 13. oktobar 2020 10:42)

1. da li ovo znači da su zapadnjaci bolji, iako su nas bombardovali?
2. neposredno posle bombardovanja Srbije, smenjen je pijani amerofil Jeljcin (a sa njim i američki čovek, Ministar Inostranih poslova Kozirjev), zamenjen Putinom.

JPR24

pre 3 godine

dajte link do dokumenata.
(starosti, novosti, 13. oktobar 2020 10:45)

Idi na sajt presidentiallibrairies.us


https://clinton.presidentiallibraries.us/items/show/16195

XXL

pre 3 godine

I? Koliko je Rusija profitirala od 'prodaje' ćutanja za bombardovanje tkz. pravoslavne braće srba? Da li nam zbog toga ukrašavaju hram sv.Save na Vračaru da se iskupe kod Boga za sagnut pogled i glavu pred NATO silom? No dobro sad ubiru 'plodove' svog postupanja kad im je NATO zakucao na vrata, a brodovi plove Crnim morem k'o da Rusija ne postoji i još im britanski F-35 isključuje sisteme PVO S-400.

Gastarbajter programer

pre 3 godine

Srbija je 90-tih zgažena isključivo jer je vodila retro-komunističku politiku posle pada Berlinskog zida. Takva količina diletantizma dugo nije vidjena u medjunarodnoj politici, koja poznaje samo i isključivo interese, a ne bratstva i prijateljstva, kao što se Srbi često zaludjujemo. Toliko pogrešnih odluka, još je dobro da smo prošli kako smo prošli.

MiM

pre 3 godine

Humanitarna katastrofa ili rudna i hidrobogatstva?
Ma kako da ne.
(aha, 13. oktobar 2020 10:14)

Opet ova mantra. Ugalj se eksploatiše manje nego pre 1999 i svi ga odbacuju kao gorivo. A što se tiče hidropotencijala na Kosovu, to je toliko smešno da se ne isplati poslati 2 vojnika.

Goran Loznica

pre 3 godine

“Kako bi ultimatum bio kredibilan, mi i naši saveznici treba da budemo spremni da izvedemo ograničene raketne napade, ako Milošević ne pristane da se povinuje. Ukoliko istraje, treba da budemo spremni da izvedemo šire vazdušne napade kako bismo sprečili njegovu sposobnost da izvodi vojne i bezbednosne operacije na Kosovu", preporučuje Berger.”




-Neka neko objasni ovom Bergeru da nije bombardovao Miloševića već srpski narod.Ako nije hteo da sluša svog gazdu u Vašingtonu mogli ste se obračunati direktno sa njim a ne da ubijate i civile,žene i decu i da prospete onoliku količinu raketa i bombi na zemlju koja je bila velika žrtva u 2 svetskom ratu!To je velika vaša sramota i nema nikakve razlike između vas i adolfa Hitlera i nacističke Nemačke!

rebro

pre 3 godine

Rusofili, pažljivo pročitajte rečenicu "Rezolucija Saveta bezbednosti UN, usvojena sa 14 prema nula, uz uzdžanost Kine".
To znbači da se Rusija saglasila sa bombardovanjem, a i Kina isto.

Rusolog

pre 3 godine

Hvala lažnoj braći Rusima. Milošević i njegova supruga su računali na rusko suprotstavljanje na američki ekspanzionizam i nametanje volje. Ali Kina i njen ekonomski interesi su vezani za USA (uzdržani niti smrde, niti mirišu), a Rusi ko i uvek, uspešno izvuku korist za sebe na naš račun ko da nas ima više nego njih. Pamet u glavu ili je neće ni biti.

rebro

pre 3 godine

Rusofili, pažljivo pročitajte rečenicu "Rezolucija Saveta bezbednosti UN, usvojena sa 14 prema nula, uz uzdžanost Kine".
To znbači da se Rusija saglasila sa bombardovanjem, a i Kina isto.

Rusolog

pre 3 godine

Hvala lažnoj braći Rusima. Milošević i njegova supruga su računali na rusko suprotstavljanje na američki ekspanzionizam i nametanje volje. Ali Kina i njen ekonomski interesi su vezani za USA (uzdržani niti smrde, niti mirišu), a Rusi ko i uvek, uspešno izvuku korist za sebe na naš račun ko da nas ima više nego njih. Pamet u glavu ili je neće ni biti.

Gastarbajter programer

pre 3 godine

Srbija je 90-tih zgažena isključivo jer je vodila retro-komunističku politiku posle pada Berlinskog zida. Takva količina diletantizma dugo nije vidjena u medjunarodnoj politici, koja poznaje samo i isključivo interese, a ne bratstva i prijateljstva, kao što se Srbi često zaludjujemo. Toliko pogrešnih odluka, još je dobro da smo prošli kako smo prošli.

Неко123

pre 3 godine

Rusofili, pažljivo pročitajte rečenicu "Rezolucija Saveta bezbednosti UN, usvojena sa 14 prema nula, uz uzdžanost Kine".
To znbači da se Rusija saglasila sa bombardovanjem, a i Kina isto.
(rebro, 13. oktobar 2020 10:42)

Русофоби пажљиво прочитајте реченицу и остатак чланка. Та резолуција није омогућавала бомбардовање, ниједна није. НАТО нас је бомбардовао, не УН, и то без дозволе УН, у преводу нелегално. УМ резолуције где се сви слажу су увек исте - позивамо на крај насиља итд. Ево ти и Вики страница о резолуцији:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/United_Nations_Security_Council_Resolution_1160

The Security Council condemned the violence that the Serbian police used against peaceful demonstrators, and the terrorist acts of the Kosovo Liberation Army.

Yugoslavia was urged to seek a political solution to the conflict, while the Kosovar Albanians were called upon to condemn all terrorist actions and pursue their goals through peaceful means.

Bgd

pre 3 godine

Milošević nije prepoznao šta se dešava u svetu niti kakve će to posledice imati po dešavanja u ex-Yu. Čim je došao na vlast trebao je da se ode u Vašington i lepo pita "šta ja mogu da učinim za vas kako bi Srbija bila najjača ekonomska i vojna sila na Balkanu". Sve je pogrešno uradio, tako je završio on sam a i mi s njim. Neki se ovde pitaju zašto nam Rusi nisu pomogli 1999? Podsetiću vas da je Milošević podržao pučiste protiv Jeljcina. I to je pogrešno uradio.

MiM

pre 3 godine

Humanitarna katastrofa ili rudna i hidrobogatstva?
Ma kako da ne.
(aha, 13. oktobar 2020 10:14)

Opet ova mantra. Ugalj se eksploatiše manje nego pre 1999 i svi ga odbacuju kao gorivo. A što se tiče hidropotencijala na Kosovu, to je toliko smešno da se ne isplati poslati 2 vojnika.

Goran Loznica

pre 3 godine

“Kako bi ultimatum bio kredibilan, mi i naši saveznici treba da budemo spremni da izvedemo ograničene raketne napade, ako Milošević ne pristane da se povinuje. Ukoliko istraje, treba da budemo spremni da izvedemo šire vazdušne napade kako bismo sprečili njegovu sposobnost da izvodi vojne i bezbednosne operacije na Kosovu", preporučuje Berger.”




-Neka neko objasni ovom Bergeru da nije bombardovao Miloševića već srpski narod.Ako nije hteo da sluša svog gazdu u Vašingtonu mogli ste se obračunati direktno sa njim a ne da ubijate i civile,žene i decu i da prospete onoliku količinu raketa i bombi na zemlju koja je bila velika žrtva u 2 svetskom ratu!To je velika vaša sramota i nema nikakve razlike između vas i adolfa Hitlera i nacističke Nemačke!

neutralno zapažanje

pre 3 godine

@Da je Putin tad bio predsednik ne bi bilo bombardovanja Srbije. Tako da nemojte da ste pgraniceno sa "rusofili" nego gledajte siru sliku. Rusija danas nije rusija iz devedesetih. Capito?
(Ne lupetajte, 13. oktobar 2020 11:35)

O, da, "naravno", kao što nije bilo krvavih ratova u Siriji, Ukrajini a od skora i u Jermeniji, jer putin i rusija tako "uspešno" "štite" svoje saveznike i podguzne muve. Neverovatna je upornost rusofiličara u odbrani podmuklog zabijanja noža u leđa od strane rusije i putina i magareća tvrdoglavost u pokušaju da nas ubede da je "savezništvo" sa trulom diktatorskom rusijom nešto "dobro", kao da smo svi slepi kod očiju i ometeni u razvoju. Pričajte vi te basne nekom drugom, a od nas Srba i Srbije odgrebite, provaljeni ste i niko rusima i putinu ništa više ne veruje. "Capito?"

P.S. SRBIJA U NATO POD HITNO.

sasa

pre 3 godine

Tokom cele 1998-me godine se znalo za to i dato je vreme da se resi problem Kosova. Milosevic i nedonoscad u generalstabu su uvek bili i neodlucni da reaguju kako treba. Moglo se resiti ave brzom akcijom na Kosovu, ali smo mi uvek imali nesposobne debile.

tisina!

pre 3 godine

@Ne lupetajte
Rusija je danas slabija od one devedesetih.
Pod Putinom, unisteni su svi ruski saveznici i prijatelji!
Irak, Libija, Sirija, Jermenija. Koga je Rusija spasla? NIKOGA!

ajde

pre 3 godine

Dakle, pretili su bombardovanjem i pre Racka. Mislim, nije da to nismo znali, ali za neverne tome, eto dokaza
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ana, 13. oktobar 2020 10:13)
------------------------------------------------------------------

Mi smo na ivicu bombardovanja dosli krajem septembra 1998. godine, tako da ovo niti je dokaz niti otkrovenje. Tada je u poslednjim satima, ali bukvalno u poslednjim satima, bombardovanje izbegnuto. Cak se prosirila panika u noci izmedju 29. i 30. septembra 1998., jer se mislilo da je bombardovanje pocelo, a u pitanju je bio zemljotres koji je tada pogodio kolubarski okrug.

Nismo mi ni bili bombardovani zbog Racka.

nesto mi zapalo za oko

pre 3 godine

У преводу, Русији је одговарало у принципу да запад нанесе неку минималну штету Србији, јер ће Срби за наредних 100 година имати аверзију ка запду а они ће профитирати на балкану, свакако да су биле на столу "копнене" опције, врв. Русија не би дозволила, овако "Win-Win" опција, само Србија изгубила..

Šumar

pre 3 godine

Rusofili, pažljivo pročitajte rečenicu "Rezolucija Saveta bezbednosti UN, usvojena sa 14 prema nula, uz uzdžanost Kine".
To znbači da se Rusija saglasila sa bombardovanjem, a i Kina isto.
(rebro, 13. oktobar 2020 10:42)

1. da li ovo znači da su zapadnjaci bolji, iako su nas bombardovali?
2. neposredno posle bombardovanja Srbije, smenjen je pijani amerofil Jeljcin (a sa njim i američki čovek, Ministar Inostranih poslova Kozirjev), zamenjen Putinom.

Ne lupetajte

pre 3 godine

Vi sto pisete "rusofili",Rusija danas nije Jeltsinova Rusija iz devedesetih. Velika razlika. Da je Putin tad bio predsednik ne bi bilo bombardovanja Srbije. Tako da nemojte da ste pgraniceno sa "rusofili" nego gledajte siru sliku. Rusija danas nije rusija iz devedesetih. Capito?

pera detlic

pre 3 godine

Iz teksta:

1. " Rezolucija UN pomaže u stvaranju političke baze za upotrebu sile za mnoge naše saveznike, ali ona eksplicitno ne dozvoljava upotrebu sile"
2. "Mnogi saveznici će želeti da pokušaju sa drugom rezolucijom UN koja autorizuje upotrebu sile pre nego što NATO izda ultimatum"

Prema tome, Kina i Rusija su glasali za tacku 1, dok tacka 2 nije ni bila na dnevnom redu. Sustina je da se uveliko pripremao napad na SRJ pre bilo kakvih (formalnih) politickih odluka.

XXL

pre 3 godine

I? Koliko je Rusija profitirala od 'prodaje' ćutanja za bombardovanje tkz. pravoslavne braće srba? Da li nam zbog toga ukrašavaju hram sv.Save na Vračaru da se iskupe kod Boga za sagnut pogled i glavu pred NATO silom? No dobro sad ubiru 'plodove' svog postupanja kad im je NATO zakucao na vrata, a brodovi plove Crnim morem k'o da Rusija ne postoji i još im britanski F-35 isključuje sisteme PVO S-400.

absolutezero

pre 3 godine

Vi sto pisete "rusofili",Rusija danas nije Jeltsinova Rusija iz devedesetih. Velika razlika. Da je Putin tad bio predsednik ne bi bilo bombardovanja Srbije. Tako da nemojte da ste pgraniceno sa "rusofili" nego gledajte siru sliku. Rusija danas nije rusija iz devedesetih. Capito?
(Ne lupetajte, 13. oktobar 2020 11:35)

Putina je lično Jeljcin izabrao kao naslednika. Capito?

Lebovitz

pre 3 godine

(razlog, 13. oktobar 2020 16:03)

1. Taj mit o 200 milijardi dolara rudnih bogatstava koje je snimio satelit je priča za malu djecu. Zašto Srbija ne uze te pare dok je kontrolisala Kosovo? Zašto danas se ne kopa bjesomučno? Šta čekaju?
2. Na Kosovu nije najveća američka baza u evropi, nije bila najveća ni na samom početku, a sada još manje jer se najveći broj vojnika povukao.
3. Nisam znao da se Kosovo graniči sa Rusijom.
4. NATO ima vojne baze u Turskoj već 60 godina. Ne samo vojnike, nego i nuklearno naoružanje. A mi i dalje mislimo da smo nekome bitni za nešto.

aca

pre 3 godine

Hvala lažnoj braći Rusima. Milošević i njegova supruga su računali na rusko suprotstavljanje na američki ekspanzionizam i nametanje volje. Ali Kina i njen ekonomski interesi su vezani za USA (uzdržani niti smrde, niti mirišu), a Rusi ko i uvek, uspešno izvuku korist za sebe na naš račun ko da nas ima više nego njih. Pamet u glavu ili je neće ni biti.
(Rusolog, 13. oktobar 2020 10:29)

Prijatelju, a mozda je ipak krivac bio taj Milosevic i kako u dokumentima stoji "prekomerna upotreba brutalne sile"? Sta mislis? Da li bi ti podmetao ledja za tako nesto? Da li sadasnje rukovodstvo (od takoreci istih tih ljudi) sada moze da bude sastavljeno od sve samih mirotvoraca a onda nije moglo? Samo malo baci pogled u svoje dvoriste pre nego ti za sve budu krivi Rusi, Amerikanci i Kinezi...

Locutus

pre 3 godine

Besmisleno je kriviti Rusiju, Kinu ili Ameriku za sve što nam se izdešavalo. Kriv je Milošević što je bio glup i autističan i nije shvatio da se svet menja. Kriv je takođe i narod koji ga je podržavao. Autističan narod, autističan predsednik. Ni danas nije mnogo bolje, ali verovatno bolje nismo ni zaslužili.

Novak

pre 3 godine

Za Putinofile:
"Putin je, u intervjuu za TV Rusija 1, na pitanje ko i kako je doneo odluku o zauzimanju aerodroma, ispričao da je tada bio sekretar Saveta bezbednosti i da mu je tadašnji načelnik Generalštaba ruske vojske general Anatolij Kvašnjin rekao da postoji ideja da bude zauzet aerodrom Slatina, prenosi Sputnjik.
„Na pitanje 'Zašto?' odgovorio je da je očigledno da ćemo odatle jednom morati da odemo, ali ćemo imati nešto za pregovaranje”, naveo je Putin."

Znaci trange-frange, boli njih uvo za nase nebuloze tipa "nasa braca...". Mi smo svima njima manje od piona u sahu. Zato otkacimo se vec jednom od mitova , da nas neko voli i da nam je neko prijatelj, i skoncentrisimo se na nase interese. Ne postoje nikakve zavere protiv "nebeskog naroda", za sve smo sami krivi, treba da izvucemo pouke i krenemo dalje.

chovek

pre 3 godine

Jedini razlog zbog chega je Zapad pripremao bombardovanje i zapocheo bombardovanje SRJ-a je bilo da otcepi Kosova od Srbije i stvaranje drugu albansku drzhavu.Priche o humaniratrnom katastrofom je bio samo izgovor.Ako je bila masovna humanitarna kriza,to je bilo nakon pochetak bombardovanje.A pre bombardovanje i srpski civili su stradali od OVK,a za vreme bombardovanja su stradala od NATO-a i od OVK.

Milan

pre 3 godine

Тада је на на челу Русије био пијандура Јељцин...
Нисам неки русофил али ипак мислим да је Путин био не би дозволио иживљавање Америке
(Жуле, 13. oktobar 2020 16:36)

Bi, sine Žule. Ali bi dobro naplatio, tipa priznavanje Krima, ukidanje sankcija, gasovoda koliko hoćeš u Evropi, da se to dešava danas

222

pre 3 godine

2. neposredno posle bombardovanja Srbije, smenjen je pijani amerofil Jeljcin (a sa njim i američki čovek, Ministar Inostranih poslova Kozirjev), zamenjen Putinom.
(Šumar, 13. oktobar 2020 11:46)

Nije bombardovana Srbija nego Savezna Republika Jugoslavija

boki

pre 3 godine

@Goran Loznica
Da li je Milosevic sam ubijao po Bosni, Hrvatskoj i Kosovu, ili su to radili ti nevini naivni posteni Srbi?


Milosevic jednom za vrijeme rata nije krocio na ova 3 mjesta....

Goran

pre 3 godine

NATO sa Amerikom na čelu je podržao terorističku organizaciju OVK i umešao se u politiku jedne suverene zemlje, koja je pokušavala da sačuva celovitost svoje teritorije!!! I to nije prvi put da Amerika podržava terorizam, oni su napravili i Islamsku državu!!!

Čije će kuče za nama zalajati?

pre 3 godine

Postojala je "kredibilna pretnja da nas vojno ajsnu preko *****, a Milosevic i bratija su sve puneci dzepove jos brze, tvrdili pazar, pa pazarili tvrd(o) bombardovanje, al' na nase glave, a ne svoje!
Toliko o tome.
A o Rusima, pa stvarno ne znam koja bu**** je poverovala da ce Rusi izaci SAD-u i NATO-u na megdan zbog sitne ribe pljuckavice od Srbije, pride kompromitovane u svetu i nesposobne da im bilo sta zaista vredno da za uzvrat! Ono su kao sleteli u Pristinu, pa najvecom brzinom odleteli odatle, koliko da zamazu oci naivnima!
Dakle narode, korona vreba, maske na face, cuvaj se, pa da vidimo sta sledi i da li cemo zive glave izvuci, jer mi smo zaista toliko mali i nebitni da svetskim silama vise smetamo na ovom prostoru, nego sto im mozemo valjati za bilo sta. Mislite o tome!

Gospodar Zarin

pre 3 godine

Rusija nikad nije glasala za bombardovanje i bila je izričito zvanično protiv i baš zato nikada i nije doneta rezolucija UN koja bi opravdala ilegalnu intervenciju.

Ruska hipersonicna direkcija

pre 3 godine

(veliki strumf, 13. oktobar 2020 15:37)

Tipican zatucani rusofil. 90 posto Rusa nema pojma o Srbiji niti ih zanima. Pa Putinu sad da kazu Severni tok ili Srbija....a da, Srbija. Izvinjavam se....

boki

pre 3 godine

Rusija je bila bespomoćna, tih godina su bili totalno na kolenima, u situaciji kao mi "93. I da, apsoutno niko nije bio protiv, tako da plitkoumni komentari rusofili, natofili ne pije vodu, Sloba nije hteo nikakav dogovor niti ga je intetesovalo bilo kakvo primirje. Obećao je rešenje kosovskog problema i na tome je radio, a uz bilo kakav dogovor nema rešenja. Evo rešio nam je problem tako što smo bez kosova na dnu ekonomske lestvice evrope sigurno a i šire.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ja, 13. oktobar 2020 13:38)



Ma nemoj molim te?Nije pristajao na "nista" a sve to nista je ustvari bilo samo nezavisnost. A rijesio ga je tako sto je uz veoma male gubitke potpisao sporazum po kojem ustvari je Kosovo i dalje Srbija samo trenutno okupirano. Genijalno zar ne? Na takav nacin nategnuo supersilu...

ja

pre 3 godine

Rusija je bila bespomoćna, tih godina su bili totalno na kolenima, u situaciji kao mi "93. I da, apsoutno niko nije bio protiv, tako da plitkoumni komentari rusofili, natofili ne pije vodu, Sloba nije hteo nikakav dogovor niti ga je intetesovalo bilo kakvo primirje. Obećao je rešenje kosovskog problema i na tome je radio, a uz bilo kakav dogovor nema rešenja. Evo rešio nam je problem tako što smo bez kosova na dnu ekonomske lestvice evrope sigurno a i šire.

JPR24

pre 3 godine

dajte link do dokumenata.
(starosti, novosti, 13. oktobar 2020 10:45)

Idi na sajt presidentiallibrairies.us


https://clinton.presidentiallibraries.us/items/show/16195

zbunjen

pre 3 godine

Nismo mi ni bili bombardovani zbog Racka.
(ajde, 13. oktobar 2020 14:06) # Link komentara

tacno,pocetkom oktobra smo imali uzbunu i povlacenje iz kasarna ,ali je ubrzo pao sneg i zabelelo celo kosovo,cekali su prolece, ali zapamti ni jedan zlocin nije napravljen 98 godine ! nigde neces procitati cuti o zlocinima 98

veliki strumf

pre 3 godine

Rusofili, pažljivo pročitajte rečenicu "Rezolucija Saveta bezbednosti UN, usvojena sa 14 prema nula, uz uzdžanost Kine".
To znbači da se Rusija saglasila sa bombardovanjem, a i Kina isto.
(rebro, 13. oktobar 2020 10:42) Prvo, nije se saglasila Rusija već ona poluizlapela pijandura Jeljcin, koji je tada brojao zadnje mesece na vlasti u jadnoj, osiromasenoj zemlji. Pre Putina Rusija je bila u ekonomskom rasulu i velikoj bedi. Ko zna koliko su platili Jeljcinu i Rusiji da tako glasa. Drugo, glas uzdrzan uvek znaci protiv. Medjutim, ovde Kinin glas protiv ne bi bio obican glas već veto, i zato su bili uzdržani. Inače, mi u to doba nismo imali ni izbliza tako dobre odnose sa Kinom kao danas.

Жуле

pre 3 godine

Тада је на на челу Русије био пијандура Јељцин...
Нисам неки русофил али ипак мислим да је Путин био не би дозволио иживљавање Америке

razlog

pre 3 godine

KiM leži na neverovatnim zalihama nekih veoma retkih(u svetu) metala i minerala, što su otkrili američki špijunski sateliti. Kako je Medlin Olbrajt rekla(misleći na Sibir) da nema smisla da jedna država poseduje toliko bogatstvo, to se i nama desilo. Pritom, smešta se najveća američka vojna baza u Evropi na granice Rusije, koju su Ameri uvek videli kao klasnog neprijatelja. Dve muve jednim udarcem. Mala SRJ nije mogla ništa, kao ni sada sve male zemlje. Pravda je oksimoron koji treba zaboraviti. Samo sila znači pravdu.

Ne lupetajte

pre 3 godine

Vi sto pisete "rusofili",Rusija danas nije Jeltsinova Rusija iz devedesetih. Velika razlika. Da je Putin tad bio predsednik ne bi bilo bombardovanja Srbije. Tako da nemojte da ste pgraniceno sa "rusofili" nego gledajte siru sliku. Rusija danas nije rusija iz devedesetih. Capito?

rebro

pre 3 godine

Rusofili, pažljivo pročitajte rečenicu "Rezolucija Saveta bezbednosti UN, usvojena sa 14 prema nula, uz uzdžanost Kine".
To znbači da se Rusija saglasila sa bombardovanjem, a i Kina isto.

veliki strumf

pre 3 godine

Rusofili, pažljivo pročitajte rečenicu "Rezolucija Saveta bezbednosti UN, usvojena sa 14 prema nula, uz uzdžanost Kine".
To znbači da se Rusija saglasila sa bombardovanjem, a i Kina isto.
(rebro, 13. oktobar 2020 10:42) Prvo, nije se saglasila Rusija već ona poluizlapela pijandura Jeljcin, koji je tada brojao zadnje mesece na vlasti u jadnoj, osiromasenoj zemlji. Pre Putina Rusija je bila u ekonomskom rasulu i velikoj bedi. Ko zna koliko su platili Jeljcinu i Rusiji da tako glasa. Drugo, glas uzdrzan uvek znaci protiv. Medjutim, ovde Kinin glas protiv ne bi bio obican glas već veto, i zato su bili uzdržani. Inače, mi u to doba nismo imali ni izbliza tako dobre odnose sa Kinom kao danas.

Gospodar Zarin

pre 3 godine

Rusija nikad nije glasala za bombardovanje i bila je izričito zvanično protiv i baš zato nikada i nije doneta rezolucija UN koja bi opravdala ilegalnu intervenciju.

Rusolog

pre 3 godine

Hvala lažnoj braći Rusima. Milošević i njegova supruga su računali na rusko suprotstavljanje na američki ekspanzionizam i nametanje volje. Ali Kina i njen ekonomski interesi su vezani za USA (uzdržani niti smrde, niti mirišu), a Rusi ko i uvek, uspešno izvuku korist za sebe na naš račun ko da nas ima više nego njih. Pamet u glavu ili je neće ni biti.

neutralno zapažanje

pre 3 godine

@Da je Putin tad bio predsednik ne bi bilo bombardovanja Srbije. Tako da nemojte da ste pgraniceno sa "rusofili" nego gledajte siru sliku. Rusija danas nije rusija iz devedesetih. Capito?
(Ne lupetajte, 13. oktobar 2020 11:35)

O, da, "naravno", kao što nije bilo krvavih ratova u Siriji, Ukrajini a od skora i u Jermeniji, jer putin i rusija tako "uspešno" "štite" svoje saveznike i podguzne muve. Neverovatna je upornost rusofiličara u odbrani podmuklog zabijanja noža u leđa od strane rusije i putina i magareća tvrdoglavost u pokušaju da nas ubede da je "savezništvo" sa trulom diktatorskom rusijom nešto "dobro", kao da smo svi slepi kod očiju i ometeni u razvoju. Pričajte vi te basne nekom drugom, a od nas Srba i Srbije odgrebite, provaljeni ste i niko rusima i putinu ništa više ne veruje. "Capito?"

P.S. SRBIJA U NATO POD HITNO.

MiM

pre 3 godine

Humanitarna katastrofa ili rudna i hidrobogatstva?
Ma kako da ne.
(aha, 13. oktobar 2020 10:14)

Opet ova mantra. Ugalj se eksploatiše manje nego pre 1999 i svi ga odbacuju kao gorivo. A što se tiče hidropotencijala na Kosovu, to je toliko smešno da se ne isplati poslati 2 vojnika.

razlog

pre 3 godine

KiM leži na neverovatnim zalihama nekih veoma retkih(u svetu) metala i minerala, što su otkrili američki špijunski sateliti. Kako je Medlin Olbrajt rekla(misleći na Sibir) da nema smisla da jedna država poseduje toliko bogatstvo, to se i nama desilo. Pritom, smešta se najveća američka vojna baza u Evropi na granice Rusije, koju su Ameri uvek videli kao klasnog neprijatelja. Dve muve jednim udarcem. Mala SRJ nije mogla ništa, kao ni sada sve male zemlje. Pravda je oksimoron koji treba zaboraviti. Samo sila znači pravdu.

Šumar

pre 3 godine

Rusofili, pažljivo pročitajte rečenicu "Rezolucija Saveta bezbednosti UN, usvojena sa 14 prema nula, uz uzdžanost Kine".
To znbači da se Rusija saglasila sa bombardovanjem, a i Kina isto.
(rebro, 13. oktobar 2020 10:42)

1. da li ovo znači da su zapadnjaci bolji, iako su nas bombardovali?
2. neposredno posle bombardovanja Srbije, smenjen je pijani amerofil Jeljcin (a sa njim i američki čovek, Ministar Inostranih poslova Kozirjev), zamenjen Putinom.

boki

pre 3 godine

Rusija je bila bespomoćna, tih godina su bili totalno na kolenima, u situaciji kao mi "93. I da, apsoutno niko nije bio protiv, tako da plitkoumni komentari rusofili, natofili ne pije vodu, Sloba nije hteo nikakav dogovor niti ga je intetesovalo bilo kakvo primirje. Obećao je rešenje kosovskog problema i na tome je radio, a uz bilo kakav dogovor nema rešenja. Evo rešio nam je problem tako što smo bez kosova na dnu ekonomske lestvice evrope sigurno a i šire.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ja, 13. oktobar 2020 13:38)



Ma nemoj molim te?Nije pristajao na "nista" a sve to nista je ustvari bilo samo nezavisnost. A rijesio ga je tako sto je uz veoma male gubitke potpisao sporazum po kojem ustvari je Kosovo i dalje Srbija samo trenutno okupirano. Genijalno zar ne? Na takav nacin nategnuo supersilu...

Жуле

pre 3 godine

Тада је на на челу Русије био пијандура Јељцин...
Нисам неки русофил али ипак мислим да је Путин био не би дозволио иживљавање Америке

Goran Loznica

pre 3 godine

“Kako bi ultimatum bio kredibilan, mi i naši saveznici treba da budemo spremni da izvedemo ograničene raketne napade, ako Milošević ne pristane da se povinuje. Ukoliko istraje, treba da budemo spremni da izvedemo šire vazdušne napade kako bismo sprečili njegovu sposobnost da izvodi vojne i bezbednosne operacije na Kosovu", preporučuje Berger.”




-Neka neko objasni ovom Bergeru da nije bombardovao Miloševića već srpski narod.Ako nije hteo da sluša svog gazdu u Vašingtonu mogli ste se obračunati direktno sa njim a ne da ubijate i civile,žene i decu i da prospete onoliku količinu raketa i bombi na zemlju koja je bila velika žrtva u 2 svetskom ratu!To je velika vaša sramota i nema nikakve razlike između vas i adolfa Hitlera i nacističke Nemačke!

chovek

pre 3 godine

Jedini razlog zbog chega je Zapad pripremao bombardovanje i zapocheo bombardovanje SRJ-a je bilo da otcepi Kosova od Srbije i stvaranje drugu albansku drzhavu.Priche o humaniratrnom katastrofom je bio samo izgovor.Ako je bila masovna humanitarna kriza,to je bilo nakon pochetak bombardovanje.A pre bombardovanje i srpski civili su stradali od OVK,a za vreme bombardovanja su stradala od NATO-a i od OVK.

aca

pre 3 godine

Hvala lažnoj braći Rusima. Milošević i njegova supruga su računali na rusko suprotstavljanje na američki ekspanzionizam i nametanje volje. Ali Kina i njen ekonomski interesi su vezani za USA (uzdržani niti smrde, niti mirišu), a Rusi ko i uvek, uspešno izvuku korist za sebe na naš račun ko da nas ima više nego njih. Pamet u glavu ili je neće ni biti.
(Rusolog, 13. oktobar 2020 10:29)

Prijatelju, a mozda je ipak krivac bio taj Milosevic i kako u dokumentima stoji "prekomerna upotreba brutalne sile"? Sta mislis? Da li bi ti podmetao ledja za tako nesto? Da li sadasnje rukovodstvo (od takoreci istih tih ljudi) sada moze da bude sastavljeno od sve samih mirotvoraca a onda nije moglo? Samo malo baci pogled u svoje dvoriste pre nego ti za sve budu krivi Rusi, Amerikanci i Kinezi...

Неко123

pre 3 godine

Rusofili, pažljivo pročitajte rečenicu "Rezolucija Saveta bezbednosti UN, usvojena sa 14 prema nula, uz uzdžanost Kine".
To znbači da se Rusija saglasila sa bombardovanjem, a i Kina isto.
(rebro, 13. oktobar 2020 10:42)

Русофоби пажљиво прочитајте реченицу и остатак чланка. Та резолуција није омогућавала бомбардовање, ниједна није. НАТО нас је бомбардовао, не УН, и то без дозволе УН, у преводу нелегално. УМ резолуције где се сви слажу су увек исте - позивамо на крај насиља итд. Ево ти и Вики страница о резолуцији:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/United_Nations_Security_Council_Resolution_1160

The Security Council condemned the violence that the Serbian police used against peaceful demonstrators, and the terrorist acts of the Kosovo Liberation Army.

Yugoslavia was urged to seek a political solution to the conflict, while the Kosovar Albanians were called upon to condemn all terrorist actions and pursue their goals through peaceful means.

Goran

pre 3 godine

NATO sa Amerikom na čelu je podržao terorističku organizaciju OVK i umešao se u politiku jedne suverene zemlje, koja je pokušavala da sačuva celovitost svoje teritorije!!! I to nije prvi put da Amerika podržava terorizam, oni su napravili i Islamsku državu!!!

tisina!

pre 3 godine

@Ne lupetajte
Rusija je danas slabija od one devedesetih.
Pod Putinom, unisteni su svi ruski saveznici i prijatelji!
Irak, Libija, Sirija, Jermenija. Koga je Rusija spasla? NIKOGA!

XXL

pre 3 godine

I? Koliko je Rusija profitirala od 'prodaje' ćutanja za bombardovanje tkz. pravoslavne braće srba? Da li nam zbog toga ukrašavaju hram sv.Save na Vračaru da se iskupe kod Boga za sagnut pogled i glavu pred NATO silom? No dobro sad ubiru 'plodove' svog postupanja kad im je NATO zakucao na vrata, a brodovi plove Crnim morem k'o da Rusija ne postoji i još im britanski F-35 isključuje sisteme PVO S-400.

absolutezero

pre 3 godine

Vi sto pisete "rusofili",Rusija danas nije Jeltsinova Rusija iz devedesetih. Velika razlika. Da je Putin tad bio predsednik ne bi bilo bombardovanja Srbije. Tako da nemojte da ste pgraniceno sa "rusofili" nego gledajte siru sliku. Rusija danas nije rusija iz devedesetih. Capito?
(Ne lupetajte, 13. oktobar 2020 11:35)

Putina je lično Jeljcin izabrao kao naslednika. Capito?

ja

pre 3 godine

Rusija je bila bespomoćna, tih godina su bili totalno na kolenima, u situaciji kao mi "93. I da, apsoutno niko nije bio protiv, tako da plitkoumni komentari rusofili, natofili ne pije vodu, Sloba nije hteo nikakav dogovor niti ga je intetesovalo bilo kakvo primirje. Obećao je rešenje kosovskog problema i na tome je radio, a uz bilo kakav dogovor nema rešenja. Evo rešio nam je problem tako što smo bez kosova na dnu ekonomske lestvice evrope sigurno a i šire.

sasa

pre 3 godine

Tokom cele 1998-me godine se znalo za to i dato je vreme da se resi problem Kosova. Milosevic i nedonoscad u generalstabu su uvek bili i neodlucni da reaguju kako treba. Moglo se resiti ave brzom akcijom na Kosovu, ali smo mi uvek imali nesposobne debile.

222

pre 3 godine

2. neposredno posle bombardovanja Srbije, smenjen je pijani amerofil Jeljcin (a sa njim i američki čovek, Ministar Inostranih poslova Kozirjev), zamenjen Putinom.
(Šumar, 13. oktobar 2020 11:46)

Nije bombardovana Srbija nego Savezna Republika Jugoslavija

Locutus

pre 3 godine

Besmisleno je kriviti Rusiju, Kinu ili Ameriku za sve što nam se izdešavalo. Kriv je Milošević što je bio glup i autističan i nije shvatio da se svet menja. Kriv je takođe i narod koji ga je podržavao. Autističan narod, autističan predsednik. Ni danas nije mnogo bolje, ali verovatno bolje nismo ni zaslužili.

Gastarbajter programer

pre 3 godine

Srbija je 90-tih zgažena isključivo jer je vodila retro-komunističku politiku posle pada Berlinskog zida. Takva količina diletantizma dugo nije vidjena u medjunarodnoj politici, koja poznaje samo i isključivo interese, a ne bratstva i prijateljstva, kao što se Srbi često zaludjujemo. Toliko pogrešnih odluka, još je dobro da smo prošli kako smo prošli.

boki

pre 3 godine

@Goran Loznica
Da li je Milosevic sam ubijao po Bosni, Hrvatskoj i Kosovu, ili su to radili ti nevini naivni posteni Srbi?


Milosevic jednom za vrijeme rata nije krocio na ova 3 mjesta....

Ruska hipersonicna direkcija

pre 3 godine

(veliki strumf, 13. oktobar 2020 15:37)

Tipican zatucani rusofil. 90 posto Rusa nema pojma o Srbiji niti ih zanima. Pa Putinu sad da kazu Severni tok ili Srbija....a da, Srbija. Izvinjavam se....

pera detlic

pre 3 godine

Iz teksta:

1. " Rezolucija UN pomaže u stvaranju političke baze za upotrebu sile za mnoge naše saveznike, ali ona eksplicitno ne dozvoljava upotrebu sile"
2. "Mnogi saveznici će želeti da pokušaju sa drugom rezolucijom UN koja autorizuje upotrebu sile pre nego što NATO izda ultimatum"

Prema tome, Kina i Rusija su glasali za tacku 1, dok tacka 2 nije ni bila na dnevnom redu. Sustina je da se uveliko pripremao napad na SRJ pre bilo kakvih (formalnih) politickih odluka.

Lebovitz

pre 3 godine

(razlog, 13. oktobar 2020 16:03)

1. Taj mit o 200 milijardi dolara rudnih bogatstava koje je snimio satelit je priča za malu djecu. Zašto Srbija ne uze te pare dok je kontrolisala Kosovo? Zašto danas se ne kopa bjesomučno? Šta čekaju?
2. Na Kosovu nije najveća američka baza u evropi, nije bila najveća ni na samom početku, a sada još manje jer se najveći broj vojnika povukao.
3. Nisam znao da se Kosovo graniči sa Rusijom.
4. NATO ima vojne baze u Turskoj već 60 godina. Ne samo vojnike, nego i nuklearno naoružanje. A mi i dalje mislimo da smo nekome bitni za nešto.

nesto mi zapalo za oko

pre 3 godine

У преводу, Русији је одговарало у принципу да запад нанесе неку минималну штету Србији, јер ће Срби за наредних 100 година имати аверзију ка запду а они ће профитирати на балкану, свакако да су биле на столу "копнене" опције, врв. Русија не би дозволила, овако "Win-Win" опција, само Србија изгубила..

zbunjen

pre 3 godine

Nismo mi ni bili bombardovani zbog Racka.
(ajde, 13. oktobar 2020 14:06) # Link komentara

tacno,pocetkom oktobra smo imali uzbunu i povlacenje iz kasarna ,ali je ubrzo pao sneg i zabelelo celo kosovo,cekali su prolece, ali zapamti ni jedan zlocin nije napravljen 98 godine ! nigde neces procitati cuti o zlocinima 98

Čije će kuče za nama zalajati?

pre 3 godine

Postojala je "kredibilna pretnja da nas vojno ajsnu preko *****, a Milosevic i bratija su sve puneci dzepove jos brze, tvrdili pazar, pa pazarili tvrd(o) bombardovanje, al' na nase glave, a ne svoje!
Toliko o tome.
A o Rusima, pa stvarno ne znam koja bu**** je poverovala da ce Rusi izaci SAD-u i NATO-u na megdan zbog sitne ribe pljuckavice od Srbije, pride kompromitovane u svetu i nesposobne da im bilo sta zaista vredno da za uzvrat! Ono su kao sleteli u Pristinu, pa najvecom brzinom odleteli odatle, koliko da zamazu oci naivnima!
Dakle narode, korona vreba, maske na face, cuvaj se, pa da vidimo sta sledi i da li cemo zive glave izvuci, jer mi smo zaista toliko mali i nebitni da svetskim silama vise smetamo na ovom prostoru, nego sto im mozemo valjati za bilo sta. Mislite o tome!

Milan

pre 3 godine

Тада је на на челу Русије био пијандура Јељцин...
Нисам неки русофил али ипак мислим да је Путин био не би дозволио иживљавање Америке
(Жуле, 13. oktobar 2020 16:36)

Bi, sine Žule. Ali bi dobro naplatio, tipa priznavanje Krima, ukidanje sankcija, gasovoda koliko hoćeš u Evropi, da se to dešava danas

Novak

pre 3 godine

Za Putinofile:
"Putin je, u intervjuu za TV Rusija 1, na pitanje ko i kako je doneo odluku o zauzimanju aerodroma, ispričao da je tada bio sekretar Saveta bezbednosti i da mu je tadašnji načelnik Generalštaba ruske vojske general Anatolij Kvašnjin rekao da postoji ideja da bude zauzet aerodrom Slatina, prenosi Sputnjik.
„Na pitanje 'Zašto?' odgovorio je da je očigledno da ćemo odatle jednom morati da odemo, ali ćemo imati nešto za pregovaranje”, naveo je Putin."

Znaci trange-frange, boli njih uvo za nase nebuloze tipa "nasa braca...". Mi smo svima njima manje od piona u sahu. Zato otkacimo se vec jednom od mitova , da nas neko voli i da nam je neko prijatelj, i skoncentrisimo se na nase interese. Ne postoje nikakve zavere protiv "nebeskog naroda", za sve smo sami krivi, treba da izvucemo pouke i krenemo dalje.

ajde

pre 3 godine

Dakle, pretili su bombardovanjem i pre Racka. Mislim, nije da to nismo znali, ali za neverne tome, eto dokaza
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ana, 13. oktobar 2020 10:13)
------------------------------------------------------------------

Mi smo na ivicu bombardovanja dosli krajem septembra 1998. godine, tako da ovo niti je dokaz niti otkrovenje. Tada je u poslednjim satima, ali bukvalno u poslednjim satima, bombardovanje izbegnuto. Cak se prosirila panika u noci izmedju 29. i 30. septembra 1998., jer se mislilo da je bombardovanje pocelo, a u pitanju je bio zemljotres koji je tada pogodio kolubarski okrug.

Nismo mi ni bili bombardovani zbog Racka.

Bgd

pre 3 godine

Milošević nije prepoznao šta se dešava u svetu niti kakve će to posledice imati po dešavanja u ex-Yu. Čim je došao na vlast trebao je da se ode u Vašington i lepo pita "šta ja mogu da učinim za vas kako bi Srbija bila najjača ekonomska i vojna sila na Balkanu". Sve je pogrešno uradio, tako je završio on sam a i mi s njim. Neki se ovde pitaju zašto nam Rusi nisu pomogli 1999? Podsetiću vas da je Milošević podržao pučiste protiv Jeljcina. I to je pogrešno uradio.

JPR24

pre 3 godine

dajte link do dokumenata.
(starosti, novosti, 13. oktobar 2020 10:45)

Idi na sajt presidentiallibrairies.us


https://clinton.presidentiallibraries.us/items/show/16195