Četvrtak, 01.10.2020.

19:10

Erdogan ima poruku za velike sile

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan usprotivio se mešanju Sjedinjenih Američkih Država, Rusije i Francuske u sukob oko Nagorno-Karabaha.

Izvor: Tanjug

Erdogan ima poruku za velike sile IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

63 Komentari

Sortiraj po:

Radojko Teofilović

pre 3 godine

Turska lira je dramatično depresirala od početka godine. Njihova centralna banka ima negativne neto devizne rezerve kasa se uračunaju dugovanja. Pri tome turska privreda ima 178 milijardi dolara kratkoročnog duga u stranim valutama. Dolasci stranih turista su pali za preko 70% u ovoj sezoni. Turske državne bolnice duguju inostranstvu preko dve milijarde dolara za lekove i nemaju od čega da plate. Toliko otprilike duguju i domaćim snabdevačima. Da ne nabrajam dalje, Amerika može Tursku da natera na kapitulaciju nakon nekoliko dana finanaijskih sankcija.

Teodora

pre 3 godine

Erdogan ustvari hoće fa se pita a ne ostale velike sile.Kad bi mogao muslimanizovao ceo svet i on kao glavno komandojući da vlada celim svetom ali......................? Obama mu dao takav potstrek...

Mikloš Salamander

pre 3 godine

Turska gazi redom svee,niko im nista nemoze,ne je..zivu silu kakvi Rusi,Francuzi,Englezi i drugi bakraci,.Novi sultan radi sta mu se prohte,ulazi sa vojskom gde hoce i radi sta hoce!.

Enis

pre 3 godine

@
(Drug, 1. oktobar 2020 19:41)

Eee lijepa li je ova demokracija i novo vrijeme kad svaka šuša može komentirati i govoriti ko je kakve besmislice javno.. šta si ti ovo ispričao crni ti? Kakva turska pomoć Bošnjacima u ratu? Kakva "braća" u politici? Toga nema. Bosnu Turska može gledati samo kao svoju prćiju i provinciju, jer je Bosna mala a Turska velika, isto kao sa Srbijom i Rusijom. Nema u politici "braće" sve je interes, a narodi Balkana to na žalost nikad neće shvatit nego će im neko ko ne zna ni gdje su na karti biti brat a onaj pored njih neprijatelj.

...

pre 3 godine

Cini mi se da ce turci sami sebe unistiti. Svuda se petljaju u politickom i vojnom smislu, a ekonomija im samo tone (lira je u prethodnih godinu dana izgubila 30% svoje vrednosti), investitori i strane firme su prestali da dolaze zbog svega prethodno navedenog, medju ljudima vlada opste nezadovoljstvo (sve teze kupuju robu iz uvoza-automobile, tehniku, hemiju,....), a zivotni standard im je u padu i sve vise pogadja "obicne" gradjane, radnicku klasu. Njihova sreca je sto su velika drzava, turisticki razvijena, sa dosta domacih fabrika, a sa slabljenjem lire imaju nove potencijale da sopstvenim proizvodima nadomeste sada vec "preskupe" uvozne.

Persona

pre 3 godine

Erdogan je praktično inicijator ovog sukoba. 'Nagovorio' je Azerbejdžan na napad na jermensku enklavu da bi izazvao rat nebi li u Turskoj prikrio svoje loše poteze u unutrašnjoj i inostranoj politici. Turska privreda je i pre pandemije bila u recesiji zbog nekih loših poteza vladajuće garniture (ključne funkcije u Turskoj drže Erdoganovi srodnici ili bliski prijatelji a ne pravi stručnjaci), rat u Siriji košta mnogo više nego što donosi (nafta koju je doskora jeftino nabavljao odande, od 'Kalifata', sada je manje tražena na tržištu) a onaj u Libiji još nije počeo da donosi nikakve 'prihode'. Pored toga turski vojnici ginu na tuđim teritorijama i to podgrva nezadovoljstvo među građanima. Pošto više ne može da se 'vadi' napajući Kurde (nesložni su pa su oslabili i nenapadaju ozbiljno) sada je izazvao novu krizu, odnosno rat na svojim granicama. Posledice će platiti sve države u okruženju (naravno, najviše Azerbejdžan i Jermenija) ali neodgovorne i nezasite diktatore to ne zanima. Kompletna situacija bi se smirila kada bi NATO utišao 'svoju' Tursku i odvratio je od hegemonističkih radnji (to bi nateralo i Ruse ali i druge da se smire da ne bi ispali krivci).

moram reci

pre 3 godine

A sto Turska nije resila taj problem ili problem Kurda? Pocisti svoje dvoriste prvo matori, za sledeci puc mozda ne dobijes dojavu da se sklonis. Bilo je pre tebe mnogih koji su przivali Ameriku,Sadam,Gadafi,znamo kako su zavrsili. Samo Rusija i Kina mogu to da rade u danasnjem svetu.

Sims

pre 3 godine

"sultan" ne primecuje da je ostao sam i zamerio se svima il' misli da moze. jedini razlog sto ga jos trpe, je sto zadrzava migrante. no, i to ima svoj prag.

Sloboda za kurde

pre 3 godine

Ovaj je umislio da je novi sultan. Taj nista dobro ne misli hriscanskom svetu i zamislja da ima neku veliku moc. Daleko mu lepa kuca i njemu i njegovim propagandnim serijama koje su preplavile domace tv.

lee

pre 3 godine

Ovaj zaboravio Mir iz Sevrea iz 1919 kada je Turska podeljena na nekoliko mandata velikih sila sa velikim teritojalnim ustupcima Jermeniji sve do iza Trazbona.

Vatra

pre 3 godine

Ovog bese podrzala merkelova ?
Nemci ko nemci, dobro je sto ih ameri drze na lancu inace bi opet po starom. Do skoro su se provlacili uz nato i pored amera, ali sad kad Tramp nece da ratuje moze u sa turskom u ratne pohode.

Pera Realno

pre 3 godine

Iskreno, ovo bi trebali da reše Turska i Rusija nekim dogovorom, da narod ne gine bez veze. A Erdogan se malo otkinuo kad proziva Ameriku. Amerika je gazda i nama i njima i svima. Oni disciplinuju zbog gasovoda jednu Nemačku, zbog Huaweia postrojavaju Kinu i može neko da ih voli ili mrzi, ali to se ne sme javno govoriti. Jednostavno to je nametnuto stanje stvari i neće se dugo promeniti. To je svetski poredak. Sa gazdom se ne možeš kačiti.

Mihailo

pre 3 godine

Turska je 2 nato armija samo bi Ameri mogli dobiti turke na njihovom terenu i niko vise.
(Perun, 1. oktobar 2020 20:26)


Mhm, zato je turska vojska pregazila SAA u Siriji i zbacila Asada, jel? To je njihov teren.

Rusi ne čiste Siriju u potpunosti jer im (ne podržavam) je potrebno da malo popuste Zapadu i Turcima da bi oni sami na nekoj drugoj strani imali prostor za potkusurivanje. Igre velikih, na žalost svih nas malih i bednih. Ali kada je trebalo otresti Turke i njihove vojske/paravojske/teroriste - Rusi su ih gazili kao plitak potok, uz male ali nažalost neizbežne gubitne sa svojoj strani.
Ukratko, ne loži se.

Bosnjak ali pre svega Jugosloven

pre 3 godine

Za sve ove sto govore da su nam Turci braca,ok,jesu,ali mozda od strica,dok su mi prava braca oni narodi sa kojima zivim i sa kojima imam sve zajednicko osim mozda vere,koju ipak nosim u sebi.Dakle,moja braca su:
Srbi,Crnogorci,Hrvati,Slovenci,Albanci,Makedonci,kao i sve narodnosti u bivsoj nam Jugi.
Ko zeli i trazi rat dabogda mu bio u kuci!

Đuka

pre 3 godine

Mi Bošnjaci imamo najjačeg saveznika i brata. TÜRKIYE !
(Edin25, 01. oktobar 2020 19:14)

To je istina ako si Bošnjak koji živi u Srbiji.

Jer Srbija ima daleko bolje odnose i daleko veću saradnju sa Turskom od Bosne.

Zoki

pre 3 godine

Koliko se Erdogan precenio. Ako bi ga blokirali vrlo brzo bi standard Turaka bio na ekstremno niskom nivou. Sami Turci bi ovog sultancica skinuli zbog toga.

Rezolucija1244

pre 3 godine

Kad Turska udje u rat onda drugi drze gace. Vrijeme je da se okupirani deo Azerbejdzana oslobodi. A sve ide ka tome. Evo cekamo sta ce svijet da preduzme protiv turske sile. Samo pravedno. A pravedno je da se NK vrati pod Azerbejdzanom.

Mikii

pre 3 godine

Sto jedan dole napisa, sreca Turaka se ogleda u tome sto su deo NATO-a, inace bi ih Amerikanci isamarali davnih dana. Opasno su se uskurcili.

Ginseng7

pre 3 godine

Ja kao isti taj Bošnjak, želim samo da mir vlada. Da je sreće da nigde nema sukoba, i da se ni ovaj nije pokrenuo/obnovio. Svuda su problemi, a mi opet ostajemo samo ljudi i ništa drugo, i ništa veće i bolje od bilo koga. Zdravlje i mir.

Tefim

pre 3 godine

Ovaj Erdogan je najvece zlo i u novijoj istoriji covecanstva. Sreca pa nije na celu neke jos vece sile, ne bi se libio ni zapocinjanja novog svetskog rata.

PrincNaZrnuGraska

pre 3 godine

A ja, na primer, mislim, da je Carigrad predugo islamski. To bi valjalo resiti, i samim tim pokazati kako ce proci buduci ekstremni islamisti, a istovremeno davati podrsku svim iole demokratskim islamskim drzavama. To bi recimo moglo da bude jedno od resenja za goruci problem.

Drug

pre 3 godine

Mi Bošnjaci imamo najjačeg saveznika i brata. TÜRKIYE !
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Edin25, 1. oktobar 2020 19:14)

U Evropi pored Rusije i SAD-a(posto SAD je svuda...) jeste jaka, a u ovom delu Evrope svakako najaca i da upravu si kad kazes da su vam najaci saveznik i braca, ne znam zasto ovoliko NEODOBRAVAM, u slucaju nekog novog rata ovde, Turska bi vam svakako pomogla na svaki nacin, a mi Srbi se zanosimo da imamo bracu sami bi bili po ko zna koji put kao i 1999. Nazalost tako je, dok bi Rusija obecava pomoc, vama bi Turska slala sve sta god vam treba i pitanje da li bi vam neke stvari kasnije i naplatila...

Milos

pre 3 godine

@moon...
Jeste. Ali ko gura nos puno izmedju velikih sila, na kraju popije nokaut. I mi smo se gurali izmedju Rusije i Amerike i bili smo u pravu ali na kraju bombardovani. Zakljucak, budi ti u pravu ali zadrzi to za sebe ili oni neka to uvide. Bolje budi pametan i daj im za pravo, nego da se naljute i isprase te, pa se ti posle pitaj ko je u pravu a ko nije!!!

moon1

pre 3 godine

Sa jedne strane je u pravu, gurali su sve pod tepih. Ali...Ergogan je klasican proizvod rusko-americkih, kako odnosa, tako i podjebavanja. Pa nek trpi ceo svet.

dub

pre 3 godine

Nadam se da će Turčinu neko pokazati gde mu je mesto. Poveo je četiri rata; Sirija, Irak, Libija, Nagorno-Karabah, a preti da otvori novi prema Grčkoj i Kipru! Što pre zaustaviti novo Osmanlijsko carstvo!

Goran Loznica

pre 3 godine

“Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan usprotivio se mešanju Sjedinjenih Američkih Država, Rusije i Francuske u sukob oko Nagorno-Karabaha.”

-A šta se ti mešaš?Pućeš kao mehur a nisi ni svestan toga.Živim za dan da u istočnoj Evropi ne bude ni jednog diktatora.Ni u jednoj zemlji da se narod oslobodi okova.

Pantagruel

pre 3 godine

Овога пута је преценио своју снагу. Ако се ове три силе, плус Британија сложе, од Турске ће му остати само Анкара са околином. Курдистан ће изаћи на Црно Море, а планина Арарат ће се вратити у састав Јерменије. Истанбул ће бити под међународним протекторатом, као Босна и Херцеговина.

Ginseng7

pre 3 godine

Ja kao isti taj Bošnjak, želim samo da mir vlada. Da je sreće da nigde nema sukoba, i da se ni ovaj nije pokrenuo/obnovio. Svuda su problemi, a mi opet ostajemo samo ljudi i ništa drugo, i ništa veće i bolje od bilo koga. Zdravlje i mir.

Goran Loznica

pre 3 godine

“Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan usprotivio se mešanju Sjedinjenih Američkih Država, Rusije i Francuske u sukob oko Nagorno-Karabaha.”

-A šta se ti mešaš?Pućeš kao mehur a nisi ni svestan toga.Živim za dan da u istočnoj Evropi ne bude ni jednog diktatora.Ni u jednoj zemlji da se narod oslobodi okova.

Pantagruel

pre 3 godine

Овога пута је преценио своју снагу. Ако се ове три силе, плус Британија сложе, од Турске ће му остати само Анкара са околином. Курдистан ће изаћи на Црно Море, а планина Арарат ће се вратити у састав Јерменије. Истанбул ће бити под међународним протекторатом, као Босна и Херцеговина.

dub

pre 3 godine

Nadam se da će Turčinu neko pokazati gde mu je mesto. Poveo je četiri rata; Sirija, Irak, Libija, Nagorno-Karabah, a preti da otvori novi prema Grčkoj i Kipru! Što pre zaustaviti novo Osmanlijsko carstvo!

Tefim

pre 3 godine

Ovaj Erdogan je najvece zlo i u novijoj istoriji covecanstva. Sreca pa nije na celu neke jos vece sile, ne bi se libio ni zapocinjanja novog svetskog rata.

Đuka

pre 3 godine

Mi Bošnjaci imamo najjačeg saveznika i brata. TÜRKIYE !
(Edin25, 01. oktobar 2020 19:14)

To je istina ako si Bošnjak koji živi u Srbiji.

Jer Srbija ima daleko bolje odnose i daleko veću saradnju sa Turskom od Bosne.

Bosnjak ali pre svega Jugosloven

pre 3 godine

Za sve ove sto govore da su nam Turci braca,ok,jesu,ali mozda od strica,dok su mi prava braca oni narodi sa kojima zivim i sa kojima imam sve zajednicko osim mozda vere,koju ipak nosim u sebi.Dakle,moja braca su:
Srbi,Crnogorci,Hrvati,Slovenci,Albanci,Makedonci,kao i sve narodnosti u bivsoj nam Jugi.
Ko zeli i trazi rat dabogda mu bio u kuci!

moon1

pre 3 godine

Sa jedne strane je u pravu, gurali su sve pod tepih. Ali...Ergogan je klasican proizvod rusko-americkih, kako odnosa, tako i podjebavanja. Pa nek trpi ceo svet.

PrincNaZrnuGraska

pre 3 godine

A ja, na primer, mislim, da je Carigrad predugo islamski. To bi valjalo resiti, i samim tim pokazati kako ce proci buduci ekstremni islamisti, a istovremeno davati podrsku svim iole demokratskim islamskim drzavama. To bi recimo moglo da bude jedno od resenja za goruci problem.

Mikii

pre 3 godine

Sto jedan dole napisa, sreca Turaka se ogleda u tome sto su deo NATO-a, inace bi ih Amerikanci isamarali davnih dana. Opasno su se uskurcili.

Mihailo

pre 3 godine

Turska je 2 nato armija samo bi Ameri mogli dobiti turke na njihovom terenu i niko vise.
(Perun, 1. oktobar 2020 20:26)


Mhm, zato je turska vojska pregazila SAA u Siriji i zbacila Asada, jel? To je njihov teren.

Rusi ne čiste Siriju u potpunosti jer im (ne podržavam) je potrebno da malo popuste Zapadu i Turcima da bi oni sami na nekoj drugoj strani imali prostor za potkusurivanje. Igre velikih, na žalost svih nas malih i bednih. Ali kada je trebalo otresti Turke i njihove vojske/paravojske/teroriste - Rusi su ih gazili kao plitak potok, uz male ali nažalost neizbežne gubitne sa svojoj strani.
Ukratko, ne loži se.

Zoki

pre 3 godine

Koliko se Erdogan precenio. Ako bi ga blokirali vrlo brzo bi standard Turaka bio na ekstremno niskom nivou. Sami Turci bi ovog sultancica skinuli zbog toga.

Pera Realno

pre 3 godine

Iskreno, ovo bi trebali da reše Turska i Rusija nekim dogovorom, da narod ne gine bez veze. A Erdogan se malo otkinuo kad proziva Ameriku. Amerika je gazda i nama i njima i svima. Oni disciplinuju zbog gasovoda jednu Nemačku, zbog Huaweia postrojavaju Kinu i može neko da ih voli ili mrzi, ali to se ne sme javno govoriti. Jednostavno to je nametnuto stanje stvari i neće se dugo promeniti. To je svetski poredak. Sa gazdom se ne možeš kačiti.

Sloboda za kurde

pre 3 godine

Ovaj je umislio da je novi sultan. Taj nista dobro ne misli hriscanskom svetu i zamislja da ima neku veliku moc. Daleko mu lepa kuca i njemu i njegovim propagandnim serijama koje su preplavile domace tv.

Enis

pre 3 godine

@
(Drug, 1. oktobar 2020 19:41)

Eee lijepa li je ova demokracija i novo vrijeme kad svaka šuša može komentirati i govoriti ko je kakve besmislice javno.. šta si ti ovo ispričao crni ti? Kakva turska pomoć Bošnjacima u ratu? Kakva "braća" u politici? Toga nema. Bosnu Turska može gledati samo kao svoju prćiju i provinciju, jer je Bosna mala a Turska velika, isto kao sa Srbijom i Rusijom. Nema u politici "braće" sve je interes, a narodi Balkana to na žalost nikad neće shvatit nego će im neko ko ne zna ni gdje su na karti biti brat a onaj pored njih neprijatelj.

Persona

pre 3 godine

Erdogan je praktično inicijator ovog sukoba. 'Nagovorio' je Azerbejdžan na napad na jermensku enklavu da bi izazvao rat nebi li u Turskoj prikrio svoje loše poteze u unutrašnjoj i inostranoj politici. Turska privreda je i pre pandemije bila u recesiji zbog nekih loših poteza vladajuće garniture (ključne funkcije u Turskoj drže Erdoganovi srodnici ili bliski prijatelji a ne pravi stručnjaci), rat u Siriji košta mnogo više nego što donosi (nafta koju je doskora jeftino nabavljao odande, od 'Kalifata', sada je manje tražena na tržištu) a onaj u Libiji još nije počeo da donosi nikakve 'prihode'. Pored toga turski vojnici ginu na tuđim teritorijama i to podgrva nezadovoljstvo među građanima. Pošto više ne može da se 'vadi' napajući Kurde (nesložni su pa su oslabili i nenapadaju ozbiljno) sada je izazvao novu krizu, odnosno rat na svojim granicama. Posledice će platiti sve države u okruženju (naravno, najviše Azerbejdžan i Jermenija) ali neodgovorne i nezasite diktatore to ne zanima. Kompletna situacija bi se smirila kada bi NATO utišao 'svoju' Tursku i odvratio je od hegemonističkih radnji (to bi nateralo i Ruse ali i druge da se smire da ne bi ispali krivci).

Teodora

pre 3 godine

Erdogan ustvari hoće fa se pita a ne ostale velike sile.Kad bi mogao muslimanizovao ceo svet i on kao glavno komandojući da vlada celim svetom ali......................? Obama mu dao takav potstrek...

Radojko Teofilović

pre 3 godine

Turska lira je dramatično depresirala od početka godine. Njihova centralna banka ima negativne neto devizne rezerve kasa se uračunaju dugovanja. Pri tome turska privreda ima 178 milijardi dolara kratkoročnog duga u stranim valutama. Dolasci stranih turista su pali za preko 70% u ovoj sezoni. Turske državne bolnice duguju inostranstvu preko dve milijarde dolara za lekove i nemaju od čega da plate. Toliko otprilike duguju i domaćim snabdevačima. Da ne nabrajam dalje, Amerika može Tursku da natera na kapitulaciju nakon nekoliko dana finanaijskih sankcija.

Vatra

pre 3 godine

Ovog bese podrzala merkelova ?
Nemci ko nemci, dobro je sto ih ameri drze na lancu inace bi opet po starom. Do skoro su se provlacili uz nato i pored amera, ali sad kad Tramp nece da ratuje moze u sa turskom u ratne pohode.

Milos

pre 3 godine

@moon...
Jeste. Ali ko gura nos puno izmedju velikih sila, na kraju popije nokaut. I mi smo se gurali izmedju Rusije i Amerike i bili smo u pravu ali na kraju bombardovani. Zakljucak, budi ti u pravu ali zadrzi to za sebe ili oni neka to uvide. Bolje budi pametan i daj im za pravo, nego da se naljute i isprase te, pa se ti posle pitaj ko je u pravu a ko nije!!!

lee

pre 3 godine

Ovaj zaboravio Mir iz Sevrea iz 1919 kada je Turska podeljena na nekoliko mandata velikih sila sa velikim teritojalnim ustupcima Jermeniji sve do iza Trazbona.

moram reci

pre 3 godine

A sto Turska nije resila taj problem ili problem Kurda? Pocisti svoje dvoriste prvo matori, za sledeci puc mozda ne dobijes dojavu da se sklonis. Bilo je pre tebe mnogih koji su przivali Ameriku,Sadam,Gadafi,znamo kako su zavrsili. Samo Rusija i Kina mogu to da rade u danasnjem svetu.

Sims

pre 3 godine

"sultan" ne primecuje da je ostao sam i zamerio se svima il' misli da moze. jedini razlog sto ga jos trpe, je sto zadrzava migrante. no, i to ima svoj prag.

Drug

pre 3 godine

Mi Bošnjaci imamo najjačeg saveznika i brata. TÜRKIYE !
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Edin25, 1. oktobar 2020 19:14)

U Evropi pored Rusije i SAD-a(posto SAD je svuda...) jeste jaka, a u ovom delu Evrope svakako najaca i da upravu si kad kazes da su vam najaci saveznik i braca, ne znam zasto ovoliko NEODOBRAVAM, u slucaju nekog novog rata ovde, Turska bi vam svakako pomogla na svaki nacin, a mi Srbi se zanosimo da imamo bracu sami bi bili po ko zna koji put kao i 1999. Nazalost tako je, dok bi Rusija obecava pomoc, vama bi Turska slala sve sta god vam treba i pitanje da li bi vam neke stvari kasnije i naplatila...

...

pre 3 godine

Cini mi se da ce turci sami sebe unistiti. Svuda se petljaju u politickom i vojnom smislu, a ekonomija im samo tone (lira je u prethodnih godinu dana izgubila 30% svoje vrednosti), investitori i strane firme su prestali da dolaze zbog svega prethodno navedenog, medju ljudima vlada opste nezadovoljstvo (sve teze kupuju robu iz uvoza-automobile, tehniku, hemiju,....), a zivotni standard im je u padu i sve vise pogadja "obicne" gradjane, radnicku klasu. Njihova sreca je sto su velika drzava, turisticki razvijena, sa dosta domacih fabrika, a sa slabljenjem lire imaju nove potencijale da sopstvenim proizvodima nadomeste sada vec "preskupe" uvozne.

Rezolucija1244

pre 3 godine

Kad Turska udje u rat onda drugi drze gace. Vrijeme je da se okupirani deo Azerbejdzana oslobodi. A sve ide ka tome. Evo cekamo sta ce svijet da preduzme protiv turske sile. Samo pravedno. A pravedno je da se NK vrati pod Azerbejdzanom.

Mikloš Salamander

pre 3 godine

Turska gazi redom svee,niko im nista nemoze,ne je..zivu silu kakvi Rusi,Francuzi,Englezi i drugi bakraci,.Novi sultan radi sta mu se prohte,ulazi sa vojskom gde hoce i radi sta hoce!.

Rezolucija1244

pre 3 godine

Kad Turska udje u rat onda drugi drze gace. Vrijeme je da se okupirani deo Azerbejdzana oslobodi. A sve ide ka tome. Evo cekamo sta ce svijet da preduzme protiv turske sile. Samo pravedno. A pravedno je da se NK vrati pod Azerbejdzanom.

Drug

pre 3 godine

Mi Bošnjaci imamo najjačeg saveznika i brata. TÜRKIYE !
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Edin25, 1. oktobar 2020 19:14)

U Evropi pored Rusije i SAD-a(posto SAD je svuda...) jeste jaka, a u ovom delu Evrope svakako najaca i da upravu si kad kazes da su vam najaci saveznik i braca, ne znam zasto ovoliko NEODOBRAVAM, u slucaju nekog novog rata ovde, Turska bi vam svakako pomogla na svaki nacin, a mi Srbi se zanosimo da imamo bracu sami bi bili po ko zna koji put kao i 1999. Nazalost tako je, dok bi Rusija obecava pomoc, vama bi Turska slala sve sta god vam treba i pitanje da li bi vam neke stvari kasnije i naplatila...

Mikloš Salamander

pre 3 godine

Turska gazi redom svee,niko im nista nemoze,ne je..zivu silu kakvi Rusi,Francuzi,Englezi i drugi bakraci,.Novi sultan radi sta mu se prohte,ulazi sa vojskom gde hoce i radi sta hoce!.

Pantagruel

pre 3 godine

Овога пута је преценио своју снагу. Ако се ове три силе, плус Британија сложе, од Турске ће му остати само Анкара са околином. Курдистан ће изаћи на Црно Море, а планина Арарат ће се вратити у састав Јерменије. Истанбул ће бити под међународним протекторатом, као Босна и Херцеговина.

PrincNaZrnuGraska

pre 3 godine

A ja, na primer, mislim, da je Carigrad predugo islamski. To bi valjalo resiti, i samim tim pokazati kako ce proci buduci ekstremni islamisti, a istovremeno davati podrsku svim iole demokratskim islamskim drzavama. To bi recimo moglo da bude jedno od resenja za goruci problem.

Goran Loznica

pre 3 godine

“Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan usprotivio se mešanju Sjedinjenih Američkih Država, Rusije i Francuske u sukob oko Nagorno-Karabaha.”

-A šta se ti mešaš?Pućeš kao mehur a nisi ni svestan toga.Živim za dan da u istočnoj Evropi ne bude ni jednog diktatora.Ni u jednoj zemlji da se narod oslobodi okova.

Bosnjak ali pre svega Jugosloven

pre 3 godine

Za sve ove sto govore da su nam Turci braca,ok,jesu,ali mozda od strica,dok su mi prava braca oni narodi sa kojima zivim i sa kojima imam sve zajednicko osim mozda vere,koju ipak nosim u sebi.Dakle,moja braca su:
Srbi,Crnogorci,Hrvati,Slovenci,Albanci,Makedonci,kao i sve narodnosti u bivsoj nam Jugi.
Ko zeli i trazi rat dabogda mu bio u kuci!

Tefim

pre 3 godine

Ovaj Erdogan je najvece zlo i u novijoj istoriji covecanstva. Sreca pa nije na celu neke jos vece sile, ne bi se libio ni zapocinjanja novog svetskog rata.

dub

pre 3 godine

Nadam se da će Turčinu neko pokazati gde mu je mesto. Poveo je četiri rata; Sirija, Irak, Libija, Nagorno-Karabah, a preti da otvori novi prema Grčkoj i Kipru! Što pre zaustaviti novo Osmanlijsko carstvo!

Radojko Teofilović

pre 3 godine

Turska lira je dramatično depresirala od početka godine. Njihova centralna banka ima negativne neto devizne rezerve kasa se uračunaju dugovanja. Pri tome turska privreda ima 178 milijardi dolara kratkoročnog duga u stranim valutama. Dolasci stranih turista su pali za preko 70% u ovoj sezoni. Turske državne bolnice duguju inostranstvu preko dve milijarde dolara za lekove i nemaju od čega da plate. Toliko otprilike duguju i domaćim snabdevačima. Da ne nabrajam dalje, Amerika može Tursku da natera na kapitulaciju nakon nekoliko dana finanaijskih sankcija.

Mikii

pre 3 godine

Sto jedan dole napisa, sreca Turaka se ogleda u tome sto su deo NATO-a, inace bi ih Amerikanci isamarali davnih dana. Opasno su se uskurcili.

Mihailo

pre 3 godine

Turska je 2 nato armija samo bi Ameri mogli dobiti turke na njihovom terenu i niko vise.
(Perun, 1. oktobar 2020 20:26)


Mhm, zato je turska vojska pregazila SAA u Siriji i zbacila Asada, jel? To je njihov teren.

Rusi ne čiste Siriju u potpunosti jer im (ne podržavam) je potrebno da malo popuste Zapadu i Turcima da bi oni sami na nekoj drugoj strani imali prostor za potkusurivanje. Igre velikih, na žalost svih nas malih i bednih. Ali kada je trebalo otresti Turke i njihove vojske/paravojske/teroriste - Rusi su ih gazili kao plitak potok, uz male ali nažalost neizbežne gubitne sa svojoj strani.
Ukratko, ne loži se.

Pera Realno

pre 3 godine

Iskreno, ovo bi trebali da reše Turska i Rusija nekim dogovorom, da narod ne gine bez veze. A Erdogan se malo otkinuo kad proziva Ameriku. Amerika je gazda i nama i njima i svima. Oni disciplinuju zbog gasovoda jednu Nemačku, zbog Huaweia postrojavaju Kinu i može neko da ih voli ili mrzi, ali to se ne sme javno govoriti. Jednostavno to je nametnuto stanje stvari i neće se dugo promeniti. To je svetski poredak. Sa gazdom se ne možeš kačiti.

moon1

pre 3 godine

Sa jedne strane je u pravu, gurali su sve pod tepih. Ali...Ergogan je klasican proizvod rusko-americkih, kako odnosa, tako i podjebavanja. Pa nek trpi ceo svet.

Sloboda za kurde

pre 3 godine

Ovaj je umislio da je novi sultan. Taj nista dobro ne misli hriscanskom svetu i zamislja da ima neku veliku moc. Daleko mu lepa kuca i njemu i njegovim propagandnim serijama koje su preplavile domace tv.

Teodora

pre 3 godine

Erdogan ustvari hoće fa se pita a ne ostale velike sile.Kad bi mogao muslimanizovao ceo svet i on kao glavno komandojući da vlada celim svetom ali......................? Obama mu dao takav potstrek...

Ginseng7

pre 3 godine

Ja kao isti taj Bošnjak, želim samo da mir vlada. Da je sreće da nigde nema sukoba, i da se ni ovaj nije pokrenuo/obnovio. Svuda su problemi, a mi opet ostajemo samo ljudi i ništa drugo, i ništa veće i bolje od bilo koga. Zdravlje i mir.

Zoki

pre 3 godine

Koliko se Erdogan precenio. Ako bi ga blokirali vrlo brzo bi standard Turaka bio na ekstremno niskom nivou. Sami Turci bi ovog sultancica skinuli zbog toga.

Persona

pre 3 godine

Erdogan je praktično inicijator ovog sukoba. 'Nagovorio' je Azerbejdžan na napad na jermensku enklavu da bi izazvao rat nebi li u Turskoj prikrio svoje loše poteze u unutrašnjoj i inostranoj politici. Turska privreda je i pre pandemije bila u recesiji zbog nekih loših poteza vladajuće garniture (ključne funkcije u Turskoj drže Erdoganovi srodnici ili bliski prijatelji a ne pravi stručnjaci), rat u Siriji košta mnogo više nego što donosi (nafta koju je doskora jeftino nabavljao odande, od 'Kalifata', sada je manje tražena na tržištu) a onaj u Libiji još nije počeo da donosi nikakve 'prihode'. Pored toga turski vojnici ginu na tuđim teritorijama i to podgrva nezadovoljstvo među građanima. Pošto više ne može da se 'vadi' napajući Kurde (nesložni su pa su oslabili i nenapadaju ozbiljno) sada je izazvao novu krizu, odnosno rat na svojim granicama. Posledice će platiti sve države u okruženju (naravno, najviše Azerbejdžan i Jermenija) ali neodgovorne i nezasite diktatore to ne zanima. Kompletna situacija bi se smirila kada bi NATO utišao 'svoju' Tursku i odvratio je od hegemonističkih radnji (to bi nateralo i Ruse ali i druge da se smire da ne bi ispali krivci).

Milos

pre 3 godine

@moon...
Jeste. Ali ko gura nos puno izmedju velikih sila, na kraju popije nokaut. I mi smo se gurali izmedju Rusije i Amerike i bili smo u pravu ali na kraju bombardovani. Zakljucak, budi ti u pravu ali zadrzi to za sebe ili oni neka to uvide. Bolje budi pametan i daj im za pravo, nego da se naljute i isprase te, pa se ti posle pitaj ko je u pravu a ko nije!!!

Đuka

pre 3 godine

Mi Bošnjaci imamo najjačeg saveznika i brata. TÜRKIYE !
(Edin25, 01. oktobar 2020 19:14)

To je istina ako si Bošnjak koji živi u Srbiji.

Jer Srbija ima daleko bolje odnose i daleko veću saradnju sa Turskom od Bosne.

Vatra

pre 3 godine

Ovog bese podrzala merkelova ?
Nemci ko nemci, dobro je sto ih ameri drze na lancu inace bi opet po starom. Do skoro su se provlacili uz nato i pored amera, ali sad kad Tramp nece da ratuje moze u sa turskom u ratne pohode.

moram reci

pre 3 godine

A sto Turska nije resila taj problem ili problem Kurda? Pocisti svoje dvoriste prvo matori, za sledeci puc mozda ne dobijes dojavu da se sklonis. Bilo je pre tebe mnogih koji su przivali Ameriku,Sadam,Gadafi,znamo kako su zavrsili. Samo Rusija i Kina mogu to da rade u danasnjem svetu.

...

pre 3 godine

Cini mi se da ce turci sami sebe unistiti. Svuda se petljaju u politickom i vojnom smislu, a ekonomija im samo tone (lira je u prethodnih godinu dana izgubila 30% svoje vrednosti), investitori i strane firme su prestali da dolaze zbog svega prethodno navedenog, medju ljudima vlada opste nezadovoljstvo (sve teze kupuju robu iz uvoza-automobile, tehniku, hemiju,....), a zivotni standard im je u padu i sve vise pogadja "obicne" gradjane, radnicku klasu. Njihova sreca je sto su velika drzava, turisticki razvijena, sa dosta domacih fabrika, a sa slabljenjem lire imaju nove potencijale da sopstvenim proizvodima nadomeste sada vec "preskupe" uvozne.

lee

pre 3 godine

Ovaj zaboravio Mir iz Sevrea iz 1919 kada je Turska podeljena na nekoliko mandata velikih sila sa velikim teritojalnim ustupcima Jermeniji sve do iza Trazbona.

Enis

pre 3 godine

@
(Drug, 1. oktobar 2020 19:41)

Eee lijepa li je ova demokracija i novo vrijeme kad svaka šuša može komentirati i govoriti ko je kakve besmislice javno.. šta si ti ovo ispričao crni ti? Kakva turska pomoć Bošnjacima u ratu? Kakva "braća" u politici? Toga nema. Bosnu Turska može gledati samo kao svoju prćiju i provinciju, jer je Bosna mala a Turska velika, isto kao sa Srbijom i Rusijom. Nema u politici "braće" sve je interes, a narodi Balkana to na žalost nikad neće shvatit nego će im neko ko ne zna ni gdje su na karti biti brat a onaj pored njih neprijatelj.

Sims

pre 3 godine

"sultan" ne primecuje da je ostao sam i zamerio se svima il' misli da moze. jedini razlog sto ga jos trpe, je sto zadrzava migrante. no, i to ima svoj prag.