Utorak, 21.06.2005.

11:18

Srebrenica: Obeležavanje tuga i bes

Pred 10. godišnjicu zločina u Srebrenici, političari pozdravljaju odlazak Borisa Tadića. U Srebrenicu dolazi i Teodor Meron.

Izvor: B92

Srebrenica: Obeležavanje tuga i bes IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

22 Komentari

Sortiraj po:

Hercegovac

pre 18 godina

Niko nema pravo pricati o tudjem obrzu ukoliko prethodnog ne ocisti svoj.
Ovo važi sa sve narode na prostoru bivše Jugoslavije bez ikakvih izuzetaka bez onoga ALI sa svih strana.
Tek tada možemo pričati o pomirenju.

Bosanac

pre 18 godina

Svima je jasno da nisu svi Srbi zlocinci, znamo to i mi u Bosni ali plan velike Srbije vam je tako ugraviran u mozak da stvarno niste ni svjesni. Kazem to iz razloga jer ovdje Srbijanci traze izvinjenje od Bosnjaka za nase zlocine ali kako ne mozete da shvatite da se mi necemo izviniti Beogradu i SCG jer nismo mi ratovali na vasoj teritoriji dok je sasvim normalno ocekivati vase izvinjenje jer ste slali dobrovoljce u Bosnu. U Bosni se svi narodi moraju izviniti jedni drugima jer samo tako mozemo naprijed a to zelimo. Sto se tice tuzbe BH protiv SCG nije to zbog para i nemojte se plasiti da cete placati odstetu (iako budete morali bice to minimalno) vec se radi o ISTORIJI gospodo, da se istorija ponovo ne napise "krivim perom".

Pitam se samo koliko onih koji daju podrsku pomirenju ce otici u Srebrenicu ustvari?

Srpski Makedonac

pre 18 godina

Istina ce se saznati tek kada svet postane bipolaran, ovako po diktatu i interesu jedne sile ostaje selektivna pravda t.j. nepravda. Cini mi se da dve nase najjace stranke dobro igraju svoju igru. Jedna radi na integraciji Srbije u evropsko drustvo, da bi spasila sto spasiti moze, jer je Milosevic sve prokockao. Oni inaju tapiju na E.U. i rade sve suprotno od ovih drugih. Sada je u nasem nacionalnom interesu da se predsednik pojavi u Srebrenici, a da li zaista on deli osecanja sa Bosnjacima, pa to samo on zna. Onoj drugoj stranci se ne zuri, ceka svojih 5 minuta. Oni rade sve suprotno od ovih prvih i bitno je da ni jedni ni drugi slucajno ne sloze oko nekih vaznih pitanja, znaci udaraj kontru. Oni imaju tapiju na patriotizam. Kada propadne E.U., a pocelo je i Rusija ponovo vidi u Srbiji trojanskog konja oni ce dominirati.

Slavko

pre 18 godina

Ma to izvinjavanje je smesno... sta se bre ima ko kome izvinjavati ...kao da mu time moze vratiti mrtvog sina ili majku..najbolje je da se svi (i Srbi i Hrvati i Muslimani) pokrijemo usima i cutimo sat vremena..a onda fino glave gore i napred.

etar

pre 18 godina

Ljudima koji stalno ponavljaju 'pa svi su klali' treba da bude jasno da jeste bio rat i jesu svi ratovali, ali u ime Srba je sprovodjeno SISTEMATSKO etnicko ciscenje. Sarajevo je samo jedan veci grad koji je opkoljen i bombardovan neprestano. Ostale male charsije Bosne su isto, slicno ili gore prosle. Koncentracioni logori u kojima je SISTEMATSKI mucen i istrijebljivan narod je u ovom ratu bila specijalnost Srba.
I ne! , nisu sve strane podjednako krive. Jednostavno nisu.

darko

pre 18 godina

Zlocin postoji i izvrsioci i naredbodavci treba da se kazne !! A stavovi tipa "SRBI kao kolektivan narod treba da odgováraju" ..kome treba? Bosni i Hrvatskoj?? KO ce majkama dece sa Srpske strane da se pokloni i izvini? Postoji kolektivna krivica SER-BIH-CRO i niko ne moze da me ubedi u suprotno !!!Pa i Bosanci i Hrvati su klali i hodaju i dan danas slobodni po Bosni i Hrvatskoj,sad se pokazao jedan snimak i ajde svi da udarimo po Srbiji kao fasistickoj zemlji,sta ce biti onda kad se budu pokazali zlocini Bosanaca i Hrvata koji evidentno postoje?!

NorthernLogistics

pre 18 godina

Ne postoje dokazi da je "Milosevic naredjivao zlocine". Da postoje, njegovo sudjenje bi bilo gotovo posle 6 meseci, a on bi dozivotno lezao u nekom mraku. Nemoguce je narediti zlocin, a da se to ne moze nikako dokazati.

Dragan

pre 18 godina

Zamislite, ja sad pobijem neke ljude i kazem da sam to uradio u ime srpskog naroda. Ili skupimo se nas petorica, pobijemo ljude i kazemo da je to u ime srpskog naroda. Ili bilo koja grupacija pobije ljude i kaze da je to ucinila u ime srpskog naroda. Jel' bio referendum u Srbiji na kome su se Srbi izjasnili da hoce da ti muslimani budu pobijeni? Nije. Onda ti koji su izvrsili genocid nisu to mogli da urade u ime srpskog naroda ma sta ko sad pricao. Ja i moji bliznji glasali smo protiv Slobe od pocetka, bili smo protiv rata, pridruzivali smo se svim antiratnim demonstracijama, ucinili smo sve sto je bilo u nasoj moci da do svega toga ne dodje a doslo je jer nas niko nije zarezivao, i sada se ne osecam ni najmanje krivim, ni najmanje odgovornim, i necu nikome da placam ratnu odstetu. Ako mi neki Bosanci kazu da sam mogao da ucinim vise, na primer da pokusam atentat na Milosevica, ja cu im reci da ne znaju sta govore.

Novosadjanka

pre 18 godina

Nemci su se posle II svetskog rata izvinuli za svoja zlodela. I tako krenuli napred i poceli da vracaju poverenje i postovanje. Ovo je pametan potez za nas!

Antifasista, BiH

pre 18 godina

Svi vi u Srbije mogli ste mnogo vise i morali ste mnogo vise...i zato snosite odgovornost bez obzira sto su zlocin pocinili pojedinci a ne cijeli narod. Pored svih dokaza o zlocinima i danas 80% Srbije osudjuje Milosevica samo zato sto je izgubio ratove a ne sto je naredjivao zlocine. I dan danas Srbijom se sasvim slobodno krecu na hiljade ubica i koljaca iz bosanskog rata. A hiljade u Srbiji mozda i jesu bili i danas jesu protiv Miloseviceve zlocinacke politike ali ako sute kao sto sute i dan danas i ako se cast u Srba svela na jednu Vesnu i dvije Natase - onda je logicna posljedica - toliki procenat koji dobijaju stranke koje stite zlocine i zlocince (SPS, SRS, DSS, SPO)

Tvrtko

pre 18 godina

Zlocin je pocinjen u ime stavaranja etnicki ciste velike Srbije od koje ni danasnja Srbija ocito ne odustaje. Stoga je posjeta predsjednika takve drzave Srebrenici ravna skandalu. Vesna Pesic, Zarko Korac, Natasa Kandic i svi ostali dokazani antifasisti Srbije su dobrodosli, Tadicu i ostali preruseni veliko-srbi i zastitnici ratnih zlocinaca (zar mislite da vas je tako tesko prokuziti) - molimo vas ostavite nas da u miru odamo pocast svojim zrtvama.

Blaf

pre 18 godina

Zlocin jesu pocinili pojedinci, ali te "pojedince" je neko morao naoruzati, neko je morao stvoriti atmosferu u kojoj su se takve stvari mogle dogoditi. A zna se tko je to uradio i zato sada odgovara tamo u Hagu, ne "pojedinac" nego gotovo cijela srpska vrhuska iz tog vremena. Od te politike se treba prvo jasno ograditi, pa onda ni rijeci izvinjenja nece biti potrebne nikome vise.

jelena

pre 18 godina

Taj zločin nije počinjen u ime srpskog naroda. Mislim da je to previše. Zločin su počinili zločinci, čija osnovna karakteristika nije da su pripadnici nečijeg naroda, nego je njihova osnovna karakteristika da su spremni na grozomorna dela. Pripadnost nekoj naciji može im biti izgovor da pokažu svoju prirodu.

Senada

pre 18 godina

S'obziorm da je Tadicev otac formirao pominjani pokret sa bratom Radovana Karadzica a da se pritom Boris nije ogradio od politickih akcija svog oca, njegov odlazak u Srebrenicu jeste uvreda za tamosnje zrtve i njihovu rodbinu.
Ne moze se istovremeno postovati rodbina zlocinaca i rodbina zrtava a da to ne bude definisano kao licemerje.

Emina

pre 18 godina

Suocavanje sa cinjenicama je prije svega potrebno srpskom narodu kao kolektivna terapija nazvana "demitologizacija". Onda cemo i mi ostali kao i Srpski narod odahnuti. Zalosno je da kolektivno ubijanje civila cinjeno u ime srpskog naroda i uz entuzijastcnu podrsku komunisticke pozicije i cetnicko-demokratske opozicije (Jadni Vesna Pesic i Zarko Korac koliko su uvreda popili a imali samo 3% glasova).

Aca

pre 18 godina

Naravno, Milosevic nije biran jednoglasno za vodju svih gradjana Srbije (a narocito Srba), ali to sto je saka nas oduvek bila protiv njegove politike ne amnestira Srbe za sve sto je uradjeno. Nazivali su nas srpskim ustasama, a sad' bi da se vade na nas. Neka hvala - krivi smo za zlocine!

Pera Srbin

pre 18 godina

Alo - kakav bre Tadic - sto nije uhapsio Mladica dok je bio ministar vojni ili sad dok je predsednik, a znamo da ga vojska krije i dan danas.
Da je meni neko nastradao u Srebrenici najurio bih ga samo tako... A ta doza licemerja kod njega me prosto zaprepascuje - sa jedne strane necu nista da uradim da uhapse Mladica, a sad cu da idem u Srebrenicu jer mi Saper i Djilas kazu da je to dobro za moj rejting. Bljak!!!

Dusan, Novi Sad

pre 18 godina

Zlocinci iz Srbije su zaista verovali da rade zlocine u ime srpskog naroda. Ili su ih tako opravdavali. I zbog toga je sve ovo potrebno.

Srba

pre 18 godina

Dokazati da smo u stanju proslost ostaviti iza sebe. Srpskim "oslobodolicakim" ratovima a narocito u Bosni, prethodilo je nemilosrdno guslanje o Kosovskoj bici pa nadalje. Mladic se borio protiv Turaka i izjavio da je osvetio Srbe iz Turskih vremena. Mnogi su to "kupili" u Srbiji. Ako Srbi ne priznaju da ovo nije bio herojski rat nego ritualno ubijanje civila - a Srebrenica je samo vrh ledenog brega - tesko nama i za sljedecih 100 godina.

tanja

pre 18 godina

Odlazak u Srebrenicu je najhrabriji i najljudskiji potez predsednika Tadića. Najzad se našao neko ko će zločinu dati ime, a to je sigurno Milošević i svi ono koji su za njega glasali. Nikad se nisam izjašnjavala kao Srpkinja, samo da sam srpskog porekla, jer mi to ništa nije značilo, značilo mi je jedino da budem Čovek, a od Srebrenice me je bilo sramota reći i da sam srpskog porekla. Mozda će posle Tadića biti drugačije. A najvaznije od svega je da je to u duhu i ideji Zorna Đinđića u kojeg sam jedino imala poverenja da će dovesti do pomirenja svih nas sa prostora bivše Jugoslavije. Bravo Tadiću, samo tako nastavi!

nermin

pre 18 godina

Mislim da dolazak Tadica u Srebrenicu bi dosta doprinjeo izgradnji mira na ovim prostorima i da je bitno za procese suocavanja s prosloscu.
Mislim da ce se doprinjeti promjeni vidjenja srpskog naroda od strane Bosnjaka, u smislu "nisu svi Srbi zlocinci ", kao i jasno distanciranje od predhodnog rezima u Srbiji, mada mislim da je za to potrebno jos puno da se uradi da bi se misljenje ljudi u Srbiji promjenilo po pitanju ne samo zlocina i zlocinaca, nego i po pitanju prije svega svoje odgovornosti (a imaju je svi na svim stranama ) koju nose u drustvu onakvom kako je.

Ozi

pre 18 godina

"On je ocenio da dolazak Tadića znači [...] da je zločin nad bošnjačkim narodom u Srebrenici počinjen u ime srpskog naroda."
Nije pocinjen u moje ime i ja se sa ovom apsurdnom konstatacijom ne slazem. Predsednik bi trebao dobro da razmisli da li da ode, imajuci u vidu ovu izjavu (a ovaj gospodin nije jedini koji ima takvo misljenje).

tanja

pre 18 godina

Odlazak u Srebrenicu je najhrabriji i najljudskiji potez predsednika Tadića. Najzad se našao neko ko će zločinu dati ime, a to je sigurno Milošević i svi ono koji su za njega glasali. Nikad se nisam izjašnjavala kao Srpkinja, samo da sam srpskog porekla, jer mi to ništa nije značilo, značilo mi je jedino da budem Čovek, a od Srebrenice me je bilo sramota reći i da sam srpskog porekla. Mozda će posle Tadića biti drugačije. A najvaznije od svega je da je to u duhu i ideji Zorna Đinđića u kojeg sam jedino imala poverenja da će dovesti do pomirenja svih nas sa prostora bivše Jugoslavije. Bravo Tadiću, samo tako nastavi!

nermin

pre 18 godina

Mislim da dolazak Tadica u Srebrenicu bi dosta doprinjeo izgradnji mira na ovim prostorima i da je bitno za procese suocavanja s prosloscu.
Mislim da ce se doprinjeti promjeni vidjenja srpskog naroda od strane Bosnjaka, u smislu "nisu svi Srbi zlocinci ", kao i jasno distanciranje od predhodnog rezima u Srbiji, mada mislim da je za to potrebno jos puno da se uradi da bi se misljenje ljudi u Srbiji promjenilo po pitanju ne samo zlocina i zlocinaca, nego i po pitanju prije svega svoje odgovornosti (a imaju je svi na svim stranama ) koju nose u drustvu onakvom kako je.

Ozi

pre 18 godina

"On je ocenio da dolazak Tadića znači [...] da je zločin nad bošnjačkim narodom u Srebrenici počinjen u ime srpskog naroda."
Nije pocinjen u moje ime i ja se sa ovom apsurdnom konstatacijom ne slazem. Predsednik bi trebao dobro da razmisli da li da ode, imajuci u vidu ovu izjavu (a ovaj gospodin nije jedini koji ima takvo misljenje).

Srba

pre 18 godina

Dokazati da smo u stanju proslost ostaviti iza sebe. Srpskim "oslobodolicakim" ratovima a narocito u Bosni, prethodilo je nemilosrdno guslanje o Kosovskoj bici pa nadalje. Mladic se borio protiv Turaka i izjavio da je osvetio Srbe iz Turskih vremena. Mnogi su to "kupili" u Srbiji. Ako Srbi ne priznaju da ovo nije bio herojski rat nego ritualno ubijanje civila - a Srebrenica je samo vrh ledenog brega - tesko nama i za sljedecih 100 godina.

Dusan, Novi Sad

pre 18 godina

Zlocinci iz Srbije su zaista verovali da rade zlocine u ime srpskog naroda. Ili su ih tako opravdavali. I zbog toga je sve ovo potrebno.

Pera Srbin

pre 18 godina

Alo - kakav bre Tadic - sto nije uhapsio Mladica dok je bio ministar vojni ili sad dok je predsednik, a znamo da ga vojska krije i dan danas.
Da je meni neko nastradao u Srebrenici najurio bih ga samo tako... A ta doza licemerja kod njega me prosto zaprepascuje - sa jedne strane necu nista da uradim da uhapse Mladica, a sad cu da idem u Srebrenicu jer mi Saper i Djilas kazu da je to dobro za moj rejting. Bljak!!!

Aca

pre 18 godina

Naravno, Milosevic nije biran jednoglasno za vodju svih gradjana Srbije (a narocito Srba), ali to sto je saka nas oduvek bila protiv njegove politike ne amnestira Srbe za sve sto je uradjeno. Nazivali su nas srpskim ustasama, a sad' bi da se vade na nas. Neka hvala - krivi smo za zlocine!

Senada

pre 18 godina

S'obziorm da je Tadicev otac formirao pominjani pokret sa bratom Radovana Karadzica a da se pritom Boris nije ogradio od politickih akcija svog oca, njegov odlazak u Srebrenicu jeste uvreda za tamosnje zrtve i njihovu rodbinu.
Ne moze se istovremeno postovati rodbina zlocinaca i rodbina zrtava a da to ne bude definisano kao licemerje.

Emina

pre 18 godina

Suocavanje sa cinjenicama je prije svega potrebno srpskom narodu kao kolektivna terapija nazvana "demitologizacija". Onda cemo i mi ostali kao i Srpski narod odahnuti. Zalosno je da kolektivno ubijanje civila cinjeno u ime srpskog naroda i uz entuzijastcnu podrsku komunisticke pozicije i cetnicko-demokratske opozicije (Jadni Vesna Pesic i Zarko Korac koliko su uvreda popili a imali samo 3% glasova).

jelena

pre 18 godina

Taj zločin nije počinjen u ime srpskog naroda. Mislim da je to previše. Zločin su počinili zločinci, čija osnovna karakteristika nije da su pripadnici nečijeg naroda, nego je njihova osnovna karakteristika da su spremni na grozomorna dela. Pripadnost nekoj naciji može im biti izgovor da pokažu svoju prirodu.

Tvrtko

pre 18 godina

Zlocin je pocinjen u ime stavaranja etnicki ciste velike Srbije od koje ni danasnja Srbija ocito ne odustaje. Stoga je posjeta predsjednika takve drzave Srebrenici ravna skandalu. Vesna Pesic, Zarko Korac, Natasa Kandic i svi ostali dokazani antifasisti Srbije su dobrodosli, Tadicu i ostali preruseni veliko-srbi i zastitnici ratnih zlocinaca (zar mislite da vas je tako tesko prokuziti) - molimo vas ostavite nas da u miru odamo pocast svojim zrtvama.

Blaf

pre 18 godina

Zlocin jesu pocinili pojedinci, ali te "pojedince" je neko morao naoruzati, neko je morao stvoriti atmosferu u kojoj su se takve stvari mogle dogoditi. A zna se tko je to uradio i zato sada odgovara tamo u Hagu, ne "pojedinac" nego gotovo cijela srpska vrhuska iz tog vremena. Od te politike se treba prvo jasno ograditi, pa onda ni rijeci izvinjenja nece biti potrebne nikome vise.

Dragan

pre 18 godina

Zamislite, ja sad pobijem neke ljude i kazem da sam to uradio u ime srpskog naroda. Ili skupimo se nas petorica, pobijemo ljude i kazemo da je to u ime srpskog naroda. Ili bilo koja grupacija pobije ljude i kaze da je to ucinila u ime srpskog naroda. Jel' bio referendum u Srbiji na kome su se Srbi izjasnili da hoce da ti muslimani budu pobijeni? Nije. Onda ti koji su izvrsili genocid nisu to mogli da urade u ime srpskog naroda ma sta ko sad pricao. Ja i moji bliznji glasali smo protiv Slobe od pocetka, bili smo protiv rata, pridruzivali smo se svim antiratnim demonstracijama, ucinili smo sve sto je bilo u nasoj moci da do svega toga ne dodje a doslo je jer nas niko nije zarezivao, i sada se ne osecam ni najmanje krivim, ni najmanje odgovornim, i necu nikome da placam ratnu odstetu. Ako mi neki Bosanci kazu da sam mogao da ucinim vise, na primer da pokusam atentat na Milosevica, ja cu im reci da ne znaju sta govore.

Novosadjanka

pre 18 godina

Nemci su se posle II svetskog rata izvinuli za svoja zlodela. I tako krenuli napred i poceli da vracaju poverenje i postovanje. Ovo je pametan potez za nas!

Antifasista, BiH

pre 18 godina

Svi vi u Srbije mogli ste mnogo vise i morali ste mnogo vise...i zato snosite odgovornost bez obzira sto su zlocin pocinili pojedinci a ne cijeli narod. Pored svih dokaza o zlocinima i danas 80% Srbije osudjuje Milosevica samo zato sto je izgubio ratove a ne sto je naredjivao zlocine. I dan danas Srbijom se sasvim slobodno krecu na hiljade ubica i koljaca iz bosanskog rata. A hiljade u Srbiji mozda i jesu bili i danas jesu protiv Miloseviceve zlocinacke politike ali ako sute kao sto sute i dan danas i ako se cast u Srba svela na jednu Vesnu i dvije Natase - onda je logicna posljedica - toliki procenat koji dobijaju stranke koje stite zlocine i zlocince (SPS, SRS, DSS, SPO)

NorthernLogistics

pre 18 godina

Ne postoje dokazi da je "Milosevic naredjivao zlocine". Da postoje, njegovo sudjenje bi bilo gotovo posle 6 meseci, a on bi dozivotno lezao u nekom mraku. Nemoguce je narediti zlocin, a da se to ne moze nikako dokazati.

darko

pre 18 godina

Zlocin postoji i izvrsioci i naredbodavci treba da se kazne !! A stavovi tipa "SRBI kao kolektivan narod treba da odgováraju" ..kome treba? Bosni i Hrvatskoj?? KO ce majkama dece sa Srpske strane da se pokloni i izvini? Postoji kolektivna krivica SER-BIH-CRO i niko ne moze da me ubedi u suprotno !!!Pa i Bosanci i Hrvati su klali i hodaju i dan danas slobodni po Bosni i Hrvatskoj,sad se pokazao jedan snimak i ajde svi da udarimo po Srbiji kao fasistickoj zemlji,sta ce biti onda kad se budu pokazali zlocini Bosanaca i Hrvata koji evidentno postoje?!

etar

pre 18 godina

Ljudima koji stalno ponavljaju 'pa svi su klali' treba da bude jasno da jeste bio rat i jesu svi ratovali, ali u ime Srba je sprovodjeno SISTEMATSKO etnicko ciscenje. Sarajevo je samo jedan veci grad koji je opkoljen i bombardovan neprestano. Ostale male charsije Bosne su isto, slicno ili gore prosle. Koncentracioni logori u kojima je SISTEMATSKI mucen i istrijebljivan narod je u ovom ratu bila specijalnost Srba.
I ne! , nisu sve strane podjednako krive. Jednostavno nisu.

Slavko

pre 18 godina

Ma to izvinjavanje je smesno... sta se bre ima ko kome izvinjavati ...kao da mu time moze vratiti mrtvog sina ili majku..najbolje je da se svi (i Srbi i Hrvati i Muslimani) pokrijemo usima i cutimo sat vremena..a onda fino glave gore i napred.

Srpski Makedonac

pre 18 godina

Istina ce se saznati tek kada svet postane bipolaran, ovako po diktatu i interesu jedne sile ostaje selektivna pravda t.j. nepravda. Cini mi se da dve nase najjace stranke dobro igraju svoju igru. Jedna radi na integraciji Srbije u evropsko drustvo, da bi spasila sto spasiti moze, jer je Milosevic sve prokockao. Oni inaju tapiju na E.U. i rade sve suprotno od ovih drugih. Sada je u nasem nacionalnom interesu da se predsednik pojavi u Srebrenici, a da li zaista on deli osecanja sa Bosnjacima, pa to samo on zna. Onoj drugoj stranci se ne zuri, ceka svojih 5 minuta. Oni rade sve suprotno od ovih prvih i bitno je da ni jedni ni drugi slucajno ne sloze oko nekih vaznih pitanja, znaci udaraj kontru. Oni imaju tapiju na patriotizam. Kada propadne E.U., a pocelo je i Rusija ponovo vidi u Srbiji trojanskog konja oni ce dominirati.

Bosanac

pre 18 godina

Svima je jasno da nisu svi Srbi zlocinci, znamo to i mi u Bosni ali plan velike Srbije vam je tako ugraviran u mozak da stvarno niste ni svjesni. Kazem to iz razloga jer ovdje Srbijanci traze izvinjenje od Bosnjaka za nase zlocine ali kako ne mozete da shvatite da se mi necemo izviniti Beogradu i SCG jer nismo mi ratovali na vasoj teritoriji dok je sasvim normalno ocekivati vase izvinjenje jer ste slali dobrovoljce u Bosnu. U Bosni se svi narodi moraju izviniti jedni drugima jer samo tako mozemo naprijed a to zelimo. Sto se tice tuzbe BH protiv SCG nije to zbog para i nemojte se plasiti da cete placati odstetu (iako budete morali bice to minimalno) vec se radi o ISTORIJI gospodo, da se istorija ponovo ne napise "krivim perom".

Pitam se samo koliko onih koji daju podrsku pomirenju ce otici u Srebrenicu ustvari?

Hercegovac

pre 18 godina

Niko nema pravo pricati o tudjem obrzu ukoliko prethodnog ne ocisti svoj.
Ovo važi sa sve narode na prostoru bivše Jugoslavije bez ikakvih izuzetaka bez onoga ALI sa svih strana.
Tek tada možemo pričati o pomirenju.

tanja

pre 18 godina

Odlazak u Srebrenicu je najhrabriji i najljudskiji potez predsednika Tadića. Najzad se našao neko ko će zločinu dati ime, a to je sigurno Milošević i svi ono koji su za njega glasali. Nikad se nisam izjašnjavala kao Srpkinja, samo da sam srpskog porekla, jer mi to ništa nije značilo, značilo mi je jedino da budem Čovek, a od Srebrenice me je bilo sramota reći i da sam srpskog porekla. Mozda će posle Tadića biti drugačije. A najvaznije od svega je da je to u duhu i ideji Zorna Đinđića u kojeg sam jedino imala poverenja da će dovesti do pomirenja svih nas sa prostora bivše Jugoslavije. Bravo Tadiću, samo tako nastavi!

nermin

pre 18 godina

Mislim da dolazak Tadica u Srebrenicu bi dosta doprinjeo izgradnji mira na ovim prostorima i da je bitno za procese suocavanja s prosloscu.
Mislim da ce se doprinjeti promjeni vidjenja srpskog naroda od strane Bosnjaka, u smislu "nisu svi Srbi zlocinci ", kao i jasno distanciranje od predhodnog rezima u Srbiji, mada mislim da je za to potrebno jos puno da se uradi da bi se misljenje ljudi u Srbiji promjenilo po pitanju ne samo zlocina i zlocinaca, nego i po pitanju prije svega svoje odgovornosti (a imaju je svi na svim stranama ) koju nose u drustvu onakvom kako je.

Ozi

pre 18 godina

"On je ocenio da dolazak Tadića znači [...] da je zločin nad bošnjačkim narodom u Srebrenici počinjen u ime srpskog naroda."
Nije pocinjen u moje ime i ja se sa ovom apsurdnom konstatacijom ne slazem. Predsednik bi trebao dobro da razmisli da li da ode, imajuci u vidu ovu izjavu (a ovaj gospodin nije jedini koji ima takvo misljenje).

Srba

pre 18 godina

Dokazati da smo u stanju proslost ostaviti iza sebe. Srpskim "oslobodolicakim" ratovima a narocito u Bosni, prethodilo je nemilosrdno guslanje o Kosovskoj bici pa nadalje. Mladic se borio protiv Turaka i izjavio da je osvetio Srbe iz Turskih vremena. Mnogi su to "kupili" u Srbiji. Ako Srbi ne priznaju da ovo nije bio herojski rat nego ritualno ubijanje civila - a Srebrenica je samo vrh ledenog brega - tesko nama i za sljedecih 100 godina.

Dusan, Novi Sad

pre 18 godina

Zlocinci iz Srbije su zaista verovali da rade zlocine u ime srpskog naroda. Ili su ih tako opravdavali. I zbog toga je sve ovo potrebno.

Pera Srbin

pre 18 godina

Alo - kakav bre Tadic - sto nije uhapsio Mladica dok je bio ministar vojni ili sad dok je predsednik, a znamo da ga vojska krije i dan danas.
Da je meni neko nastradao u Srebrenici najurio bih ga samo tako... A ta doza licemerja kod njega me prosto zaprepascuje - sa jedne strane necu nista da uradim da uhapse Mladica, a sad cu da idem u Srebrenicu jer mi Saper i Djilas kazu da je to dobro za moj rejting. Bljak!!!

Aca

pre 18 godina

Naravno, Milosevic nije biran jednoglasno za vodju svih gradjana Srbije (a narocito Srba), ali to sto je saka nas oduvek bila protiv njegove politike ne amnestira Srbe za sve sto je uradjeno. Nazivali su nas srpskim ustasama, a sad' bi da se vade na nas. Neka hvala - krivi smo za zlocine!

Senada

pre 18 godina

S'obziorm da je Tadicev otac formirao pominjani pokret sa bratom Radovana Karadzica a da se pritom Boris nije ogradio od politickih akcija svog oca, njegov odlazak u Srebrenicu jeste uvreda za tamosnje zrtve i njihovu rodbinu.
Ne moze se istovremeno postovati rodbina zlocinaca i rodbina zrtava a da to ne bude definisano kao licemerje.

Emina

pre 18 godina

Suocavanje sa cinjenicama je prije svega potrebno srpskom narodu kao kolektivna terapija nazvana "demitologizacija". Onda cemo i mi ostali kao i Srpski narod odahnuti. Zalosno je da kolektivno ubijanje civila cinjeno u ime srpskog naroda i uz entuzijastcnu podrsku komunisticke pozicije i cetnicko-demokratske opozicije (Jadni Vesna Pesic i Zarko Korac koliko su uvreda popili a imali samo 3% glasova).

jelena

pre 18 godina

Taj zločin nije počinjen u ime srpskog naroda. Mislim da je to previše. Zločin su počinili zločinci, čija osnovna karakteristika nije da su pripadnici nečijeg naroda, nego je njihova osnovna karakteristika da su spremni na grozomorna dela. Pripadnost nekoj naciji može im biti izgovor da pokažu svoju prirodu.

Tvrtko

pre 18 godina

Zlocin je pocinjen u ime stavaranja etnicki ciste velike Srbije od koje ni danasnja Srbija ocito ne odustaje. Stoga je posjeta predsjednika takve drzave Srebrenici ravna skandalu. Vesna Pesic, Zarko Korac, Natasa Kandic i svi ostali dokazani antifasisti Srbije su dobrodosli, Tadicu i ostali preruseni veliko-srbi i zastitnici ratnih zlocinaca (zar mislite da vas je tako tesko prokuziti) - molimo vas ostavite nas da u miru odamo pocast svojim zrtvama.

Blaf

pre 18 godina

Zlocin jesu pocinili pojedinci, ali te "pojedince" je neko morao naoruzati, neko je morao stvoriti atmosferu u kojoj su se takve stvari mogle dogoditi. A zna se tko je to uradio i zato sada odgovara tamo u Hagu, ne "pojedinac" nego gotovo cijela srpska vrhuska iz tog vremena. Od te politike se treba prvo jasno ograditi, pa onda ni rijeci izvinjenja nece biti potrebne nikome vise.

Dragan

pre 18 godina

Zamislite, ja sad pobijem neke ljude i kazem da sam to uradio u ime srpskog naroda. Ili skupimo se nas petorica, pobijemo ljude i kazemo da je to u ime srpskog naroda. Ili bilo koja grupacija pobije ljude i kaze da je to ucinila u ime srpskog naroda. Jel' bio referendum u Srbiji na kome su se Srbi izjasnili da hoce da ti muslimani budu pobijeni? Nije. Onda ti koji su izvrsili genocid nisu to mogli da urade u ime srpskog naroda ma sta ko sad pricao. Ja i moji bliznji glasali smo protiv Slobe od pocetka, bili smo protiv rata, pridruzivali smo se svim antiratnim demonstracijama, ucinili smo sve sto je bilo u nasoj moci da do svega toga ne dodje a doslo je jer nas niko nije zarezivao, i sada se ne osecam ni najmanje krivim, ni najmanje odgovornim, i necu nikome da placam ratnu odstetu. Ako mi neki Bosanci kazu da sam mogao da ucinim vise, na primer da pokusam atentat na Milosevica, ja cu im reci da ne znaju sta govore.

Novosadjanka

pre 18 godina

Nemci su se posle II svetskog rata izvinuli za svoja zlodela. I tako krenuli napred i poceli da vracaju poverenje i postovanje. Ovo je pametan potez za nas!

Antifasista, BiH

pre 18 godina

Svi vi u Srbije mogli ste mnogo vise i morali ste mnogo vise...i zato snosite odgovornost bez obzira sto su zlocin pocinili pojedinci a ne cijeli narod. Pored svih dokaza o zlocinima i danas 80% Srbije osudjuje Milosevica samo zato sto je izgubio ratove a ne sto je naredjivao zlocine. I dan danas Srbijom se sasvim slobodno krecu na hiljade ubica i koljaca iz bosanskog rata. A hiljade u Srbiji mozda i jesu bili i danas jesu protiv Miloseviceve zlocinacke politike ali ako sute kao sto sute i dan danas i ako se cast u Srba svela na jednu Vesnu i dvije Natase - onda je logicna posljedica - toliki procenat koji dobijaju stranke koje stite zlocine i zlocince (SPS, SRS, DSS, SPO)

NorthernLogistics

pre 18 godina

Ne postoje dokazi da je "Milosevic naredjivao zlocine". Da postoje, njegovo sudjenje bi bilo gotovo posle 6 meseci, a on bi dozivotno lezao u nekom mraku. Nemoguce je narediti zlocin, a da se to ne moze nikako dokazati.

darko

pre 18 godina

Zlocin postoji i izvrsioci i naredbodavci treba da se kazne !! A stavovi tipa "SRBI kao kolektivan narod treba da odgováraju" ..kome treba? Bosni i Hrvatskoj?? KO ce majkama dece sa Srpske strane da se pokloni i izvini? Postoji kolektivna krivica SER-BIH-CRO i niko ne moze da me ubedi u suprotno !!!Pa i Bosanci i Hrvati su klali i hodaju i dan danas slobodni po Bosni i Hrvatskoj,sad se pokazao jedan snimak i ajde svi da udarimo po Srbiji kao fasistickoj zemlji,sta ce biti onda kad se budu pokazali zlocini Bosanaca i Hrvata koji evidentno postoje?!

etar

pre 18 godina

Ljudima koji stalno ponavljaju 'pa svi su klali' treba da bude jasno da jeste bio rat i jesu svi ratovali, ali u ime Srba je sprovodjeno SISTEMATSKO etnicko ciscenje. Sarajevo je samo jedan veci grad koji je opkoljen i bombardovan neprestano. Ostale male charsije Bosne su isto, slicno ili gore prosle. Koncentracioni logori u kojima je SISTEMATSKI mucen i istrijebljivan narod je u ovom ratu bila specijalnost Srba.
I ne! , nisu sve strane podjednako krive. Jednostavno nisu.

Slavko

pre 18 godina

Ma to izvinjavanje je smesno... sta se bre ima ko kome izvinjavati ...kao da mu time moze vratiti mrtvog sina ili majku..najbolje je da se svi (i Srbi i Hrvati i Muslimani) pokrijemo usima i cutimo sat vremena..a onda fino glave gore i napred.

Srpski Makedonac

pre 18 godina

Istina ce se saznati tek kada svet postane bipolaran, ovako po diktatu i interesu jedne sile ostaje selektivna pravda t.j. nepravda. Cini mi se da dve nase najjace stranke dobro igraju svoju igru. Jedna radi na integraciji Srbije u evropsko drustvo, da bi spasila sto spasiti moze, jer je Milosevic sve prokockao. Oni inaju tapiju na E.U. i rade sve suprotno od ovih drugih. Sada je u nasem nacionalnom interesu da se predsednik pojavi u Srebrenici, a da li zaista on deli osecanja sa Bosnjacima, pa to samo on zna. Onoj drugoj stranci se ne zuri, ceka svojih 5 minuta. Oni rade sve suprotno od ovih prvih i bitno je da ni jedni ni drugi slucajno ne sloze oko nekih vaznih pitanja, znaci udaraj kontru. Oni imaju tapiju na patriotizam. Kada propadne E.U., a pocelo je i Rusija ponovo vidi u Srbiji trojanskog konja oni ce dominirati.

Bosanac

pre 18 godina

Svima je jasno da nisu svi Srbi zlocinci, znamo to i mi u Bosni ali plan velike Srbije vam je tako ugraviran u mozak da stvarno niste ni svjesni. Kazem to iz razloga jer ovdje Srbijanci traze izvinjenje od Bosnjaka za nase zlocine ali kako ne mozete da shvatite da se mi necemo izviniti Beogradu i SCG jer nismo mi ratovali na vasoj teritoriji dok je sasvim normalno ocekivati vase izvinjenje jer ste slali dobrovoljce u Bosnu. U Bosni se svi narodi moraju izviniti jedni drugima jer samo tako mozemo naprijed a to zelimo. Sto se tice tuzbe BH protiv SCG nije to zbog para i nemojte se plasiti da cete placati odstetu (iako budete morali bice to minimalno) vec se radi o ISTORIJI gospodo, da se istorija ponovo ne napise "krivim perom".

Pitam se samo koliko onih koji daju podrsku pomirenju ce otici u Srebrenicu ustvari?

Hercegovac

pre 18 godina

Niko nema pravo pricati o tudjem obrzu ukoliko prethodnog ne ocisti svoj.
Ovo važi sa sve narode na prostoru bivše Jugoslavije bez ikakvih izuzetaka bez onoga ALI sa svih strana.
Tek tada možemo pričati o pomirenju.