Tadić odbio još jedan zakon

Beograd -- Predsednik Srbije odbio je da potpiše Zakon o vladi i vratio ga parlamentu, uz obrazloženje da nije u skladu sa Ustavom Srbije.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. Postoji samo jedna stvar koja mene zaista zanima-da li se neko seća zašto je glasao za Tadića prošle godine? Zapravo, zanima me i još ponešto - kakve veze Tadić ima sa DS-om Zorana Đinđića, i kakve veze sa bilo čim ima bilo ko iz Vlade republike Srbije? U odsustvu odgovora na svoja pitanja, *uzgajaću svoj vrt i živeti u najboljem od svih mogućih svetova*.
  (branko, 1. jun 2005 02:17)

  # Link komentara

 2. Ovo g-dine TAdicu nema smisla. Pa bas je lepo Kostunica poceo da vraca u zemlju porodicu Milosevic, da stampa Legijine knjige, da vraca SPS na vlast, a sada vi, g-dine Tadicu se bunite protiv toga ...
  Stvarno treba da postujete malo ovu Vladu, koja nas, gradjane Srbije, itekako hrabri da opet stanemo u red ispred Kanadske ambasade.
  (Zoran, 31. maj 2005 22:57)

  # Link komentara

 3. Po komentarima se moze videti polarizacija srpskog drustva. Jednostavno, crno - belo, DS ili DSS, nema nijansi.
  Za razliku od prethode dve Vlade, ova ima na mestu Predsednika drzave coveka cija je stranka u opoziciji, a istovremeno ne brine, kao Milutinovic, da ce biti poslat u Hag. Prethodne dve vlade zato nisu ni imale interes da menjaju Milutinovica, jer on je potpisivao sve sto mu se da.
  Komentar g-dina Loncara je po mom misljenju korektan, jer da je Predsednik hteo da clanovi koji su "u supotnosti sa Ustavom" budu promenjeni, njegova stanka je njihovu promenu, putem amandmana, mogla da trazi pre ili u toku rasprave. Ovako, sve lici bas na "politikanstvo", a Predsednik time ne bi smeo da se bavi. Za one koji prethodno ne provere, po vazecem Ustavu Srbije, ako Skupstina ponovo izglasa nepotpisani zakon, Predsednik snosi posledice, jer je bespotrebno vratio zakon u Skupstinu.
  I na kraju, sta bi sa prethodnim nepotpisivanjem zakona, kada je predsednikova sluzba "ustanovila" nepodudarnost donesenog Zakona sa onim izglasanim u Skupstini?
  (IvanS, 31. maj 2005 15:13)

  # Link komentara

 4. Bravo Borise, zato smo te i birali!
  Ko je taj Lončar, još jedan "Mihajlov", ne razumem, iako pokušavam!??
  (Miloš, Kruševac, 31. maj 2005 15:02)

  # Link komentara

 5. Predsednik Tadić još jednom je pokazao koliko mu je stalo do ličnog interesa i interesa stranke DS. Šta to u zakonu koji se odnosi na vladu ne valja pa ga Tadić nije potpisao. Možda mu smeta što ne mogu tajkuni da imaju uticaj na vladu, ili nije dovoljno para za narodnu kancelariju u kojoj su zaposleni svi iz članova DS. Sve što nije u interesu DS Tadić neće potpisati, a da li ako je nešto u interesu SRS kao što je bio predlog o glasanje vlade to će naravno da podrži. Znamo kako nam je bilo u vreme Miloševića i kako je sada, ali se bojim da Tadić pokušava to vreme da vrati nazad jer je sada svima očigledna koalicija DS i SRS.
  (SUBOTICA, 31. maj 2005 14:33)

  # Link komentara

 6. Borise,
  Da li bi vratio dokument i u slucaju da je premijer iz DS-a i da DS ima vecinu u vladi. Ako je tako, imas moju punu podrsku, a ako ne razmisli da su zakoni dugovecniji od partija na vlasti, bar bi tako trebalo da bude, a ne da svaka nova skupstina usvaja novi Ustav i nove zakone. To je beskrajno gubljenje vremena.
  (Tanja, 31. maj 2005 14:28)

  # Link komentara

 7. Opa, gospodine ministre! Malo ste se zbunili ili ne znate sta znaci "sitno politikanstvo". Gospodin Tadic je izabran na izborima, a ako bi se Vi stavili na neku listu koliko glasova biste dobili?
  U zadnje vreme, pripadnici DSS malo, malo, pa upotrebljavaju neumesne reci kada je u pitanju Predsednik. Ne govorim to sto mi je g. Tadic prirastao za srce, vec mi je ogavna drskost onih koji imaju podrsku manje od 15% gradjana. To vise nije ni drskost, vec bezobrazluk!
  (Ana, 31. maj 2005 14:13)

  # Link komentara

 8. Čekaj, čekaj... Je li to isti onaj Lončar koji već mesecima odbija da uvede prinudnu upravu u Novom Sadu, jer mu se ne sviđa kako bi njegova stranka prošla na prevremenim izborima ? Je li to isti onaj Lončar koji bi stalno da prati zločince u Hag, samo za još koju deviznu dnevnicu ? Je li to isti onaj Lončar, koji je (bez šale) doktorirao na temi "Odgovornost ministra" ?
  Taj preti predsedniku, i to onda kada ovaj donese jednu od (nažalost) retkih svojih suvislih odluka ?
  (Sedam, 31. maj 2005 14:11)

  # Link komentara

 9. Predsednik Srbije je jos jednom pokazao da radi svoj posao. Naravno da se DSS-u to ne dopada. Od njih nista drugo i nisam ocekivao.
  (Alexandar, 31. maj 2005 13:55)

  # Link komentara

 10. Mozda Predsenik Tadic nije trebao da odbije zakon jer ovim zakonom bi koancno bio resen problem "obaveštenosti" premijera.
  (Saša Novak @ NL, 31. maj 2005 13:49)

  # Link komentara

 11. Davati ocenu da se predsednik republike bavi politikanstvom je u najmanju ruku neukusno. Ko je uostalom Zoran Loncar?!
  (Srba, 31. maj 2005 13:13)

  # Link komentara

 12. Prvo, ovaj lik je najpoznatiji animir ministar, traveling eskort svih nasih haskih zlocinaca, ipak kao zamenik, kad je Stojkovic imao preca posla. Kapicitet inteligencije, strucno znanje, politicka delovanja i ubedjenja, evolucija od Jula do DSSa... covek je fantasticni prenosnik poruka onih koji zaista vuku konce u Srbiji. Meni to lici na ovu pricu:" Tadicu, preterao si, nismo se tako dogovorili". Zato se i ne biraju reci kojom se obracaju. Jedan ovakav ministarcic da nazove predsednika poitikantom, a da i nema pojma sta je problem?? Samo u ovoj bedastoj i poluludoj zemlji to je nacin obracanja zvanicnika.
  Toliko su bezobrazni i osioni da i ne citaju dokumenta, daju pausalne ocene i prete Ustavnim sudom kao bozijom presudom?! Pa UStav se pise za sve pismene ljude, sto znaci da se pretpostavlja da su i poslanici i ministri i predsednici drzava sposobni da ga procitaju i SHVATE sta smeju, a sta ne!! Zasto bi se sada Ustavni sud bavio stvarima koje su u opisu radnog mesta doticnih? Ako je ocigledno da je povredjen princip podele vlasti, znaci da su to i HTELI i to ocigledno izaziva ovakav prostacki nastup. Ali ipak, u pitanju je Milosevicev ustav...sta bi opet Loncare, gde je novi Ustav! Ma gade mi se svi!
  (GuC, 31. maj 2005 13:08)

  # Link komentara

 13. Smesan je Tadic, mnogo smesan.
  Hajde ako vodi predizbornu kampanju i pokusava da rusi Vladu, ali ne bi smeo to da radi sa mesta predsednika Republike, nego kao predsednik stranke u Skupstini.
  I sta sad. Opet ce vecina izglasati zakon u skupstini, i sta onda namreava da uradi Tadic? Kao prosli put, nista, ili ce ici pred Ustavni sud?
  Mislim da nece nista, jer je ovo ipak dnevnopoliticka igra, jer se mnogima u DS-u verovatno ne svidja blag stav prema Vladi, pa ponekad mora i da nesto uradi, ali ovo je stvarno smesno, da im treba 1 nedelja i opet Tadic ne potpise i ode u inostranstvo.
  (kiki, 31. maj 2005 13:08)

  # Link komentara

 14. Pa posto vlada odbija da se o njoj raspravlja, molim lepo. Voleo bih da Tadic odbije jos nekoliko zakona i time izazove krizu vlade koja bi dovela do novih izbora. Nazalost, ne verujem da ce se odvaziti. Steta.
  (Filip, 31. maj 2005 13:06)

  # Link komentara

 15. Sta ocekivati vise od politicara koji najcesce govore JA i MI, a narod ko sisa?
  (Rajko, 31. maj 2005 12:58)

  # Link komentara

 16. Ala preti ovaj ministar. Da ce predsednik snositi posledice! Da ce on da opozove legalno izabranog predsednika. Tadic nije skroz po mom ukusu, ali sam za njega glasao (da ne bi slucajno za Marsicanina ili Tomu?!). Za Loncara nisam glasao. Uostalom neka prvo procita primedbe pa nek onda komentarise. A ne da preti.
  (jovan, 31. maj 2005 12:30)

  # Link komentara

 17. Sjajan je ovaj tek probuđeni ministar. Nije ni pročitao obrazloženje, ali najavljuje da je Tadićeva sudbina vezana za odluku Ustavnog suda. A ako Ustavni sud kaže da je Tadić u pravu? Hoće li sudbina Vlade biti vezana za tu odluku? Ili leg(ij)alisti mogu da krše Ustav zato što su sebe proglasili za jedine tumače istine, pravde, narodne volje, zakona, a i super su pošteni. Taj DSS je odavno pod kontrolom Debea, a Tadić je stvarno promašaj.
  (namerni prolaznik, 31. maj 2005 12:02)

  # Link komentara

 18. "Ustavni sud će reći da li su pojedini članovi Zakona o vladi neustavni ili je on zloupotrebio svoju funkiciju na neustavan način i zbog toga će snositi posledice!"
  Sramota koliko je ovaj bezobrazan jer ne verujem da je nepismen!
  Predsednok "zloupotrebio svoju funkiciju na neustavan način" tako sto radi ono sto mu je po ustavu duznost!
  Pa gde je sad javni tuzilac...
  (Ignjat, 31. maj 2005 11:49)

  # Link komentara

 19. Bravo g. Loncar!! Zao mi je sto se na ovaj nacin ne pronalazim u stavu predsednika, ali ako je dotle doslo da predsednik optuzi ceo saziv skupstine da je izglasao protivustavan zakon, a niti jedan medij ne da tome znacaj vec provuku to izmedju redova onda zaista.....
  Od g.Tadica me nije iznenadila ova odluka, jer je on covek samo odan politici stranke kojoj pripada, a broj zakona koji je DS doneo za vreme svoje vlasti sve govori, kao i put kojim su nas odveli. Ocekivao sam od njega ipak malo vise predanosti drzavi, odsta je bilo samoljublja i sitnih spletki, krenimo krupnim koracima napokon napred, a pojedinci su zamenjivi, sto ce vreme pokazati!!
  (Satir, 31. maj 2005 11:41)

  # Link komentara

 20. Pa šta sad, kancelarija predsednika treba da ima mentalni skener i da u milisekundi pročita zakon na sto strana i donese odluke do isteka iste sekunde i o tome obavesti javnost? Pa šta ako im je trebalo nedelju dana?
  Ono što je suština je da li je to Tadić odlučio da se ozbiljno suprotstavi Vladi, ili je ovo samo sitno kačenje, održavanje pritiska na Vladu i prisustva u medijima.
  Ako nema nameru da se stvarno nosi sa kriminalom, finansijskim lobijima koji kontrolišu (optimistički rečeno) pola Srbije i zaostalim nepodignutim optužnicama, bolje da ništa ne počinje.
  (Jovan, 31. maj 2005 11:32)

  # Link komentara

 21. Bravo Predsednice,
  Dokle ce nas ovi "legalisti" sa oko 15 % podrške biračkog tela zamajavati, a sad, šta vise, anonomni "stjuard" čak i preti i ucenjuje...
  (misko, 31. maj 2005 10:44)

  # Link komentara

 22. Gospodin Loncar daje ocenu "sitnog politikanstva", iako kako sam kaze jos nije procitao i dobio objasnjenje Predsednika Republike. Sada sami mozete zakljuciti ko se bavi sitnim politikanstvom.
  (Zoran, 31. maj 2005 10:30)

  # Link komentara

 23. Ministar Loncar bi trebalo da malo pripazi sta prica, jer predsednik Tadic je legalno izabran predsednik za koga je na proteklim izborima glasala ubedljiva vecina gradjana, a Loncar je samo clan stranke koja ima izmedju 10-12 % glasaca!
  (Tony_bgd, 31. maj 2005 10:21)

  # Link komentara

 24. Kakva je ovo igra? Pa ni Olimpijske igre nisu ovako zanimljive kao ova naša politička. Nedelju dana je Predsedniku (odnosno, njegovim ljudima u predsedništvu) trebalo da razmisli da li će potpisati zakon ili ne. Naravno da je ovaj Zakon loš jer daje prevelika ovlašćenja samoj Vladi, onda nam ni skupština, ni lokalna samouprava ne treba ako će Vlada i njen Gen. sekretar Mihajlov sve da regulišu i kontrolišu.
  Da li ovo znači, da će za svaki Zakon koji DS glasa protiv, da Predsednik stavi VETO? Kuda ide ova Srbija ako se preko Zakona prepucavaju Predsednik Vlade i Predsednik Republike. Što njih dvojica ne sednu za sto, makar i u kafani pa da se dogovore dokle će ovako da maltretiraju narod.
  Mislim da je došlo vreme za izbore, a i to se vidi jer su političari krenuli u kampanje sa obilaskom Srbije, kao pomažu ugrožena područja, skupaljaju pomoć... a sve to u vidu predizborne kampanje.
  (strahota, 31. maj 2005 10:07)

  # Link komentara