Nedelja, 23.02.2020.

14:45

Šta bi mogao da znači "Ahtisari plus, plus" - ultimatum ili?

Šta bi mogao da bude Ahtisarijev plan "plus, plus", ponuda kakvu bi Srbija, prema predsedniku Aleksandru Vučiću, mogla da dobije?

Izvor: Tanjug

Šta bi mogao da znaèi "Ahtisari plus, plus" - ultimatum ili? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

58 Komentari

Sortiraj po:

Veterinar

pre 4 godine

Samo podela i priznanje ostatka za nezavisno je trajni mir. Srbi koji ostanu na Kosovu imace ista prava kao Albanci u Srbiji. Albanci sad misle da su u prednosti, ali vremena se menjaju, mozemo i mi da cekamo kao oni 20-30 godina, pa ako im se isplati, ok..

S'postovanjem

pre 4 godine

Govorili su i da zajednica srpskih opstina "zvuci" dobro, i da srbi dobijaju bar nesto, pa su potpisali briselski sporazum. kako je sprovedeno, znamo.

Bilo kakav dogovor je vredan koliko i posledice nepostovanja dogovora. Ako srbija prizna kosovo, sa nekakvim dogovorom, i onda svi ostali priznaju kosovo, i udje u UN, a albanci ne ispune svoj deo, da li ce NATO bombardovati albance?

Andjelka Djafce

pre 4 godine

Trla baba lan da joj prodje dan zdrasvtvo nase im treba jer oni doktore nemaju,sever treba pripojiti srbiji granica kod mosta na ibru kod mitrovice,a srbi u enklava i svetinje u enlavama pod zastitom unesca da budu,jer sever kosova nemoze biti kosovsko jer su stopostotno srpsko stanovnistvo...

Realista

pre 4 godine

Samo neka EU uvede vize, vrati sve nase koji rade na odredjenon i crno, ukine pare iz IPA fondova i smanje clanice ulaganja ..i eto nama 2025 prosecna plata od 90 e, jer od kineskih skupih kredita (gde oni sve rade)nema valjde, a Rusi nisu dasni ni za kredit.

DR

pre 4 godine

Sta bi mi da nam se posle 20 god vrati 2 miliona kosovskih albanaca u Srbiju! Da li smo svesni sta nas ceka ili bi samo teritoriju bez njih, tesko?

Radojko

pre 4 godine

Ne razumem te dosta mračne komentare "ja sam predložio vi ste odbili a sad će biti gore", čak se čini da vreme radi za nas, i da bi bilo pogrešno požuriti. Pored toga, ne sećam se da nam je iko predlagao neki konkretan plan, a pogotovu se ne sećam da je ikome rečeno "nemoj - ne valja ti plan". Okolnost da nam predsednik izlaže ovakav iskaz je jedina stvar koja me zaista brine.

Narode, BEZI!

pre 4 godine

"Ahtisari plus, plus“ bi mogao da znači sve to, ali - uz garancije da će biti poštovan poseban status za Srbe, te garancije članstva Srbije u EU, ako prihvati ponudu."

Sto je babi milo...!

A vidite, ja mislim da je to broj bacenih NATO bombi, pa plus jos toliko i plus jos tolika, ako se ne prizovemo pameti!

Kika

pre 4 godine

Odbili smo sve predloge još od 91' do danas...ovu šansu ne treba propustiti...niko ne da Kosovo,a svi bi u Nemačku i Švajcarsku da rade...budimo malo pametni iako smo srbi...i još se pitam,koje to vreme radi za nas???Kasnimo 30 godina za svetom...i ko će vratiti Kosovo?Slaćete svoju decu u rat?
Ja moju neću.

Sava

pre 4 godine

Postovati rezoluciju 1244 i Kosovu ponuditi vise od autonomije a manje od nezavisnosti! Niko ne ugrozava Albance, neka imaju i svoju reprezentaciju po ugledu na Severnu Irsku, Škotsku ili Vels ali nezavisnost Kosova niko ne sme prihvatiti. O kojem ultimatimu prica Vučić ako pola sveta ne priznaje Kosovo sa tendencijom daljih povlačenja priznanja. Da li ce dati ultimatum i Španiji, Brazilu, Grčkoj, Kini, Rusiji, Indiji... Odbaciti glupavi ultimatum i ne prihvatiti jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova. A koliko vrede obećanja EU videli smo na primeru Severne Makedonije.

Goran FL (nepostojeci komentator)

pre 4 godine

A imam ja plan: -(Athishari +++++++), sto zmaci umesto Srbima nuditi sve ovo albancima u okviru Srbije, i prijem iste u EU. Da cujemo sad argumente protiv toga.

pajs

pre 4 godine

Prema Ahtisarijevom planu, Srbi uopšte nisu manjina na Kosovu već konstitutivan narod. To znači da je srpski zvaničan jezik na celoj teritoriji Kosova, da Srbi imaju pravo na celoj teritoriji da koriste svoj jezik i da im se država na taj način obraća. Takođe, to u startu znači da nema reciprociteta između Kosova i Srbije, već da ga može biti samo između Srbije i Albanije. Srbija je građanska država gde su Srbi glavni i konstitutivni narod; Albanija isto to, samo za Albance; a Kosovo je država Srba i Albanaca. U praksi imamo svašta i ništa od toga...

wc

pre 4 godine

Ako nista sto se tice Srba Albanci nisu ispostovali do sada, cemu nada da ce postovati u budućnosti?! Navlakusa da priznamo nezavisnost a posle cao zdravo. Nece da moze!

Desiderio

pre 4 godine

Imam utisak da hoće da nas preveslaju po hiljaditi put. U ostalom imaju dovoljno načina da nas primoraju na bilo šta. Kombinacije u ovom slučaju ne pale.

Dobrota panic

pre 4 godine

Evropa ili zapad, sa nama pokusava lepo da dogovori to oko kosova. Mnogi komentatori ovde misle kako mi mozemo da uslovljavamo zapad sa RS-om, pa hocemo pola bosne itd...ali ne mozemo. Oni mogu da uvedu sankcije, mogu da pokrenu rat, mogu da nas jos raspacaju i sta onda?
Ovi sta kaze da je i Kosovo bilo pod turskom pa je nase...zaboravljaju da je i makedonija bila nasa pa vise nije. Ima i kontra primer

Marko

pre 4 godine

Znaci u svim EU drzavama moze da postoji teritorija u kojoj zivi manjina sa svim svojim pravima samo u Srbiji ne može, nego mora da se otcepi. Po ovome i Repunlika Srpska pod hitno na osnovu Artisarijebog olana da se otcepi od BiH i Sever Crne Gore od Crnogoraca pa da vidimo onda sta ce da bude...

Nenad

pre 4 godine

Ako je Engleska izasla iz te unije ne znam sta mi trazimo tamo??
Niko nema ovlascenja da daje deo teritorije. I turci su bili ovde znamo koliko pa eto, nase je opet.

Пророк

pre 4 godine

Знамо сви да сила бога не моли. Зато треба рећи, јасно и гласно: "Ви како хоћете, али ми ћемо чекати. Не знам да ли ћемо дочекати, али свеједно ћемо чекати! Од сад ви мислите о томе!"

multimilijarderi, milijarderi i obični milijunaši

pre 4 godine

povratak izbeglica i garancije da će prava Srba biti poštovana, zaštita imovine, slobode kretanja i slično, su nešto što se valjda podrazumeva bez bilo kakvog sporazuma i što ima veze sa Poveljom UN, i čiji nedostatak bi u svakoj normalnoj situaciji i kod ljudi sa imalo morala i obeaza bio povod da se oni koji su odgovorni za to pozovu na odfmgovornost, uključujući i krivičnu, a oni ih pakuju u nekakav "plus"! I nikom ništa!
Što se tiče garancija (čijih?), videli smo kako to izgleda na primeru Briselskog sporazuma gde ništa od onoga što se zahtevalo od Albanaca nije ispunjeno, da bi kasnije kao "garantovali" ispunjenje istih tih obaveza za neke nove "pregovore" i ustupke. I opet nikom ništa.
Što se opet tiče garancija u vezi članstva u EU, pitam se gde početi? Da li od toga što smo videli na primeru Makedonije i Albanije koliko vrede njihove garancije i njihova reč? Ili od toga što smo već nekoliko puta već dobili iste te garancije (setite se potpisivanja SSP ili dobijanja Datuma (sa velikim "D") ili samog početka pregovora, i u svakoj prilici nam je objašnjavano kako, eto, baš to znači da je od sada proces jednosmeran, da je bla bla samo pitanje dinamike a da je njegov kraj uvek članstvo u EU), ili od toga što kako stoje stvari i u EU i u svetu i u Srbiji, većini njenih građana bi bila mnogo primamljivija garancija da *nećemo* ući u EU nego da hoćemo, samo kad bi im se moglo verovati?

Samo je pitanje da li su oni totalni amateri ili smo to mi što mirno slušamo sve ovo.

principijelan

pre 4 godine

Ne može nezavisno Kosovo, a zavisna Republika Srpska! To treba da bude jedini uslov eventualnog priznanja! Sve ostalo što kažu, em lažu, jer nisu sproveli ni briselski sporazum, em je jedno veliko NIŠTA za priznanje!

Boki

pre 4 godine

Iste garancije istih drzava kao za Dejtonski sporazum, pa prodje 20, 30 godina i puj pike ne vazi. Promenila se geopoliticka situacija u svetu:-))) Cirkus na kugli

Veliki brat

pre 4 godine

Ako u Jerusalimu prostor oko džamije Al-Aksa može da bude pod jurisdiskcijom Jordana, iako je to davno pre nastanka islama bilo jefrejsko,a Izrael je tu džamiju mogao da ukloni, ioanko muslimani ne bi mogli da mrze Izrael i jevreje više nego što ih sada mrze, zašto ne mogu srpske svetinje na Kosovu i Metohiji da ostanu pod jurisdikcijom Srbije, zašto je to problem kosovskim vlastima?
Ali, kako ima palestinaca, kao i arapa koji žive u Izraelu i imaju državljanstvo Izraela, tako Izrael nije hteo da ruši islamske svetinje čak i ako su izgrađene na temeljima nekadašnjih jevrejskih svetinja. Albancima je problem da prihvate i ono malo srba što živi na kosovu, ali i srpske svetinje koje ni osmanlije nisu porušile i popalile.

Problem je što na KiM oni nemaju ništa svoje starije od 100-200 godina, a srpskih svetinja ima starijih od 800 godina, i to bi im stalno bilo trn u oku i podsećanje da je KiM u stvari nekada bila srpska teritorija koju su oni oteli.
Ovako, hoće polako, makar trajalo to i 200 godina, da svetinje uklone jednu po jednu, kao što su mnoge crkve popalili i porušili, i posle 200 godina više da nema traga od srpske istorije i kulture tamo.

Ja

pre 4 godine

Ne dolazi u obzir!Suvise je srba poginulo dole da bi iko imao pravo da albancima preda srpsku zemlju koja je vekovima nasa.Ako neko to ima na umu odmah da ode kod svih roditelja poginulih,ranjenih,kidnapovanih,raseljenih...Ustav je jasan Kosmet je sastavni deo Republike Srbije.

abc

pre 4 godine

kako god se okrene, Kosovo je izgubljeno i onaj koji bude u ime Srbije potpisao bilo kakav, ostace u istoriji upamcen kao onaj koji je i zvanicno prihvatio otcepljenje Kosova! ko bi to mogao da bude?!

Milan

pre 4 godine

Može da se razgovara, ali pre bilo kakvog priznanja da se prvo implementira traženo za srbe.
BTW, ne mogu srpske svetinje da imaju eksteritorijalni status nego status teritorijd države srbije, isto kao ambasada.

eni

pre 4 godine

Gospodine ahtisari ja omam plan b odmah pokupite albance I u finsku njima dajte prava I pasose I sve po zakonu sto im sleduje Kosovo je srpsko I ostace I tacka....

BOSS

pre 4 godine

Manastiri i svetinje da se vode kao ambasade(teritorijom Srbije) i da je dostupnost do njih zagarantovana i ne moze se zabranit nikako!!! Sjever Kosova da se pripoji Srbiji a Albancima sa juga Srbije da se omoguci premjestaj bilo gdje na Kosovu,osim u Sjevernu Mitrovicu.
Otpis komplet duga Republike Srbije,znaci 0 eura da smo duzni.

sef strucnog staba

pre 4 godine

Kosovo davno izgubljeno. Zivot ide dalje, dajte nam EU sa svim pravima gradjanina EU, na Kosovu se postarajte da Srbi zive bezbedno i svi srecni.

Nikola

pre 4 godine

Pokrajna Kosovo treba da ima nezavisnost u skupljanju poreza, obrazovanja, policije, lokalnih zakona itd. Ali Kosovo ne moze biti nezavisno predstavnjeno u medjunarodnim institucijama. Kosovo nema kapacitet da bude nezavisna drzava. Niti je Kosovo uspelo da ubedi ostatak sveta u to.

Trajno resenje je jednostavno. Treba uzeti u obzir stanje na terenu i to formalno zapisati u dokument. Znaci Kosovu treba garantovati nezavisnost u prikupljanju poreza, obrazovanja, lokalnih zakona, ali zato Kosovo moze biti predstavljeno u Ujedinjenim nacijama kao deo Srbije. Tako je i vuk sit i ovce na broju.

Illyrian Peninsule

pre 4 godine

Треба само да признате Независност Косова.
Лако је и једноставно.
Пре или касније то ћеш урадити! Баш као Немачка и Француска после Другог светског рата.

Само на миру.

dokle više

pre 4 godine

Ma kakvi. Samo razgraničenje i pećka patrijašija da dobije poseban status nešto kao Kaliningrad i naravno uslov da sve to prihvatimo je da Republika Srpska dođe kući.
Treba iskoristiti situaciju za ujedinjenje svih Srba. To je jedini način da se osigura budućnost bez konflikta.

Leksa

pre 4 godine

Ovo bi mogla da bude polazna tacka za pregovore. Najsira politicka autonomija severa, bar onakva kakvu ima Srpska u BiH i svih srpskih opstina na jugu, uz potpunu eksteritorijalnost srpskih manastira kao iskljucivo srpske kulturne bastine u iskljucivom vlasnistvu Srpske pravoslavne crkve, uz obezbedjenje, nikako ne kosovske policije, vec iskljucivo medjunarodnih snaga. Za ovo bi ja glasao na referendumu.

Slavic Union

pre 4 godine

Pitanje je zelimo li da udjemo u EU, tj. sta bi bio rezultat referenduma, a sa ovim tek niko nebi glasao na referendumu. Los i amaterski pokusaj zapada politike stapa i sargarepe. Crvena linija je podela i tacka, ako nisu do sada shvatili dajmo im jos vremena.

wc

pre 4 godine

Ako nista sto se tice Srba Albanci nisu ispostovali do sada, cemu nada da ce postovati u budućnosti?! Navlakusa da priznamo nezavisnost a posle cao zdravo. Nece da moze!

Marko

pre 4 godine

Znaci u svim EU drzavama moze da postoji teritorija u kojoj zivi manjina sa svim svojim pravima samo u Srbiji ne može, nego mora da se otcepi. Po ovome i Repunlika Srpska pod hitno na osnovu Artisarijebog olana da se otcepi od BiH i Sever Crne Gore od Crnogoraca pa da vidimo onda sta ce da bude...

Ja

pre 4 godine

Ne dolazi u obzir!Suvise je srba poginulo dole da bi iko imao pravo da albancima preda srpsku zemlju koja je vekovima nasa.Ako neko to ima na umu odmah da ode kod svih roditelja poginulih,ranjenih,kidnapovanih,raseljenih...Ustav je jasan Kosmet je sastavni deo Republike Srbije.

dokle više

pre 4 godine

Ma kakvi. Samo razgraničenje i pećka patrijašija da dobije poseban status nešto kao Kaliningrad i naravno uslov da sve to prihvatimo je da Republika Srpska dođe kući.
Treba iskoristiti situaciju za ujedinjenje svih Srba. To je jedini način da se osigura budućnost bez konflikta.

pajs

pre 4 godine

Prema Ahtisarijevom planu, Srbi uopšte nisu manjina na Kosovu već konstitutivan narod. To znači da je srpski zvaničan jezik na celoj teritoriji Kosova, da Srbi imaju pravo na celoj teritoriji da koriste svoj jezik i da im se država na taj način obraća. Takođe, to u startu znači da nema reciprociteta između Kosova i Srbije, već da ga može biti samo između Srbije i Albanije. Srbija je građanska država gde su Srbi glavni i konstitutivni narod; Albanija isto to, samo za Albance; a Kosovo je država Srba i Albanaca. U praksi imamo svašta i ništa od toga...

Leksa

pre 4 godine

Ovo bi mogla da bude polazna tacka za pregovore. Najsira politicka autonomija severa, bar onakva kakvu ima Srpska u BiH i svih srpskih opstina na jugu, uz potpunu eksteritorijalnost srpskih manastira kao iskljucivo srpske kulturne bastine u iskljucivom vlasnistvu Srpske pravoslavne crkve, uz obezbedjenje, nikako ne kosovske policije, vec iskljucivo medjunarodnih snaga. Za ovo bi ja glasao na referendumu.

eni

pre 4 godine

Gospodine ahtisari ja omam plan b odmah pokupite albance I u finsku njima dajte prava I pasose I sve po zakonu sto im sleduje Kosovo je srpsko I ostace I tacka....

Slavic Union

pre 4 godine

Pitanje je zelimo li da udjemo u EU, tj. sta bi bio rezultat referenduma, a sa ovim tek niko nebi glasao na referendumu. Los i amaterski pokusaj zapada politike stapa i sargarepe. Crvena linija je podela i tacka, ako nisu do sada shvatili dajmo im jos vremena.

principijelan

pre 4 godine

Ne može nezavisno Kosovo, a zavisna Republika Srpska! To treba da bude jedini uslov eventualnog priznanja! Sve ostalo što kažu, em lažu, jer nisu sproveli ni briselski sporazum, em je jedno veliko NIŠTA za priznanje!

Nikola

pre 4 godine

Pokrajna Kosovo treba da ima nezavisnost u skupljanju poreza, obrazovanja, policije, lokalnih zakona itd. Ali Kosovo ne moze biti nezavisno predstavnjeno u medjunarodnim institucijama. Kosovo nema kapacitet da bude nezavisna drzava. Niti je Kosovo uspelo da ubedi ostatak sveta u to.

Trajno resenje je jednostavno. Treba uzeti u obzir stanje na terenu i to formalno zapisati u dokument. Znaci Kosovu treba garantovati nezavisnost u prikupljanju poreza, obrazovanja, lokalnih zakona, ali zato Kosovo moze biti predstavljeno u Ujedinjenim nacijama kao deo Srbije. Tako je i vuk sit i ovce na broju.

Veliki brat

pre 4 godine

Ako u Jerusalimu prostor oko džamije Al-Aksa može da bude pod jurisdiskcijom Jordana, iako je to davno pre nastanka islama bilo jefrejsko,a Izrael je tu džamiju mogao da ukloni, ioanko muslimani ne bi mogli da mrze Izrael i jevreje više nego što ih sada mrze, zašto ne mogu srpske svetinje na Kosovu i Metohiji da ostanu pod jurisdikcijom Srbije, zašto je to problem kosovskim vlastima?
Ali, kako ima palestinaca, kao i arapa koji žive u Izraelu i imaju državljanstvo Izraela, tako Izrael nije hteo da ruši islamske svetinje čak i ako su izgrađene na temeljima nekadašnjih jevrejskih svetinja. Albancima je problem da prihvate i ono malo srba što živi na kosovu, ali i srpske svetinje koje ni osmanlije nisu porušile i popalile.

Problem je što na KiM oni nemaju ništa svoje starije od 100-200 godina, a srpskih svetinja ima starijih od 800 godina, i to bi im stalno bilo trn u oku i podsećanje da je KiM u stvari nekada bila srpska teritorija koju su oni oteli.
Ovako, hoće polako, makar trajalo to i 200 godina, da svetinje uklone jednu po jednu, kao što su mnoge crkve popalili i porušili, i posle 200 godina više da nema traga od srpske istorije i kulture tamo.

DR

pre 4 godine

Sta bi mi da nam se posle 20 god vrati 2 miliona kosovskih albanaca u Srbiju! Da li smo svesni sta nas ceka ili bi samo teritoriju bez njih, tesko?

Nenad

pre 4 godine

Ako je Engleska izasla iz te unije ne znam sta mi trazimo tamo??
Niko nema ovlascenja da daje deo teritorije. I turci su bili ovde znamo koliko pa eto, nase je opet.

Пророк

pre 4 godine

Знамо сви да сила бога не моли. Зато треба рећи, јасно и гласно: "Ви како хоћете, али ми ћемо чекати. Не знам да ли ћемо дочекати, али свеједно ћемо чекати! Од сад ви мислите о томе!"

abc

pre 4 godine

kako god se okrene, Kosovo je izgubljeno i onaj koji bude u ime Srbije potpisao bilo kakav, ostace u istoriji upamcen kao onaj koji je i zvanicno prihvatio otcepljenje Kosova! ko bi to mogao da bude?!

Milan

pre 4 godine

Može da se razgovara, ali pre bilo kakvog priznanja da se prvo implementira traženo za srbe.
BTW, ne mogu srpske svetinje da imaju eksteritorijalni status nego status teritorijd države srbije, isto kao ambasada.

Kika

pre 4 godine

Odbili smo sve predloge još od 91' do danas...ovu šansu ne treba propustiti...niko ne da Kosovo,a svi bi u Nemačku i Švajcarsku da rade...budimo malo pametni iako smo srbi...i još se pitam,koje to vreme radi za nas???Kasnimo 30 godina za svetom...i ko će vratiti Kosovo?Slaćete svoju decu u rat?
Ja moju neću.

multimilijarderi, milijarderi i obični milijunaši

pre 4 godine

povratak izbeglica i garancije da će prava Srba biti poštovana, zaštita imovine, slobode kretanja i slično, su nešto što se valjda podrazumeva bez bilo kakvog sporazuma i što ima veze sa Poveljom UN, i čiji nedostatak bi u svakoj normalnoj situaciji i kod ljudi sa imalo morala i obeaza bio povod da se oni koji su odgovorni za to pozovu na odfmgovornost, uključujući i krivičnu, a oni ih pakuju u nekakav "plus"! I nikom ništa!
Što se tiče garancija (čijih?), videli smo kako to izgleda na primeru Briselskog sporazuma gde ništa od onoga što se zahtevalo od Albanaca nije ispunjeno, da bi kasnije kao "garantovali" ispunjenje istih tih obaveza za neke nove "pregovore" i ustupke. I opet nikom ništa.
Što se opet tiče garancija u vezi članstva u EU, pitam se gde početi? Da li od toga što smo videli na primeru Makedonije i Albanije koliko vrede njihove garancije i njihova reč? Ili od toga što smo već nekoliko puta već dobili iste te garancije (setite se potpisivanja SSP ili dobijanja Datuma (sa velikim "D") ili samog početka pregovora, i u svakoj prilici nam je objašnjavano kako, eto, baš to znači da je od sada proces jednosmeran, da je bla bla samo pitanje dinamike a da je njegov kraj uvek članstvo u EU), ili od toga što kako stoje stvari i u EU i u svetu i u Srbiji, većini njenih građana bi bila mnogo primamljivija garancija da *nećemo* ući u EU nego da hoćemo, samo kad bi im se moglo verovati?

Samo je pitanje da li su oni totalni amateri ili smo to mi što mirno slušamo sve ovo.

Sava

pre 4 godine

Postovati rezoluciju 1244 i Kosovu ponuditi vise od autonomije a manje od nezavisnosti! Niko ne ugrozava Albance, neka imaju i svoju reprezentaciju po ugledu na Severnu Irsku, Škotsku ili Vels ali nezavisnost Kosova niko ne sme prihvatiti. O kojem ultimatimu prica Vučić ako pola sveta ne priznaje Kosovo sa tendencijom daljih povlačenja priznanja. Da li ce dati ultimatum i Španiji, Brazilu, Grčkoj, Kini, Rusiji, Indiji... Odbaciti glupavi ultimatum i ne prihvatiti jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova. A koliko vrede obećanja EU videli smo na primeru Severne Makedonije.

Boki

pre 4 godine

Iste garancije istih drzava kao za Dejtonski sporazum, pa prodje 20, 30 godina i puj pike ne vazi. Promenila se geopoliticka situacija u svetu:-))) Cirkus na kugli

Dobrota panic

pre 4 godine

Evropa ili zapad, sa nama pokusava lepo da dogovori to oko kosova. Mnogi komentatori ovde misle kako mi mozemo da uslovljavamo zapad sa RS-om, pa hocemo pola bosne itd...ali ne mozemo. Oni mogu da uvedu sankcije, mogu da pokrenu rat, mogu da nas jos raspacaju i sta onda?
Ovi sta kaze da je i Kosovo bilo pod turskom pa je nase...zaboravljaju da je i makedonija bila nasa pa vise nije. Ima i kontra primer

S'postovanjem

pre 4 godine

Govorili su i da zajednica srpskih opstina "zvuci" dobro, i da srbi dobijaju bar nesto, pa su potpisali briselski sporazum. kako je sprovedeno, znamo.

Bilo kakav dogovor je vredan koliko i posledice nepostovanja dogovora. Ako srbija prizna kosovo, sa nekakvim dogovorom, i onda svi ostali priznaju kosovo, i udje u UN, a albanci ne ispune svoj deo, da li ce NATO bombardovati albance?

Desiderio

pre 4 godine

Imam utisak da hoće da nas preveslaju po hiljaditi put. U ostalom imaju dovoljno načina da nas primoraju na bilo šta. Kombinacije u ovom slučaju ne pale.

Goran FL (nepostojeci komentator)

pre 4 godine

A imam ja plan: -(Athishari +++++++), sto zmaci umesto Srbima nuditi sve ovo albancima u okviru Srbije, i prijem iste u EU. Da cujemo sad argumente protiv toga.

sef strucnog staba

pre 4 godine

Kosovo davno izgubljeno. Zivot ide dalje, dajte nam EU sa svim pravima gradjanina EU, na Kosovu se postarajte da Srbi zive bezbedno i svi srecni.

Andjelka Djafce

pre 4 godine

Trla baba lan da joj prodje dan zdrasvtvo nase im treba jer oni doktore nemaju,sever treba pripojiti srbiji granica kod mosta na ibru kod mitrovice,a srbi u enklava i svetinje u enlavama pod zastitom unesca da budu,jer sever kosova nemoze biti kosovsko jer su stopostotno srpsko stanovnistvo...

Illyrian Peninsule

pre 4 godine

Треба само да признате Независност Косова.
Лако је и једноставно.
Пре или касније то ћеш урадити! Баш као Немачка и Француска после Другог светског рата.

Само на миру.

Realista

pre 4 godine

Samo neka EU uvede vize, vrati sve nase koji rade na odredjenon i crno, ukine pare iz IPA fondova i smanje clanice ulaganja ..i eto nama 2025 prosecna plata od 90 e, jer od kineskih skupih kredita (gde oni sve rade)nema valjde, a Rusi nisu dasni ni za kredit.

Radojko

pre 4 godine

Ne razumem te dosta mračne komentare "ja sam predložio vi ste odbili a sad će biti gore", čak se čini da vreme radi za nas, i da bi bilo pogrešno požuriti. Pored toga, ne sećam se da nam je iko predlagao neki konkretan plan, a pogotovu se ne sećam da je ikome rečeno "nemoj - ne valja ti plan". Okolnost da nam predsednik izlaže ovakav iskaz je jedina stvar koja me zaista brine.

BOSS

pre 4 godine

Manastiri i svetinje da se vode kao ambasade(teritorijom Srbije) i da je dostupnost do njih zagarantovana i ne moze se zabranit nikako!!! Sjever Kosova da se pripoji Srbiji a Albancima sa juga Srbije da se omoguci premjestaj bilo gdje na Kosovu,osim u Sjevernu Mitrovicu.
Otpis komplet duga Republike Srbije,znaci 0 eura da smo duzni.

Narode, BEZI!

pre 4 godine

"Ahtisari plus, plus“ bi mogao da znači sve to, ali - uz garancije da će biti poštovan poseban status za Srbe, te garancije članstva Srbije u EU, ako prihvati ponudu."

Sto je babi milo...!

A vidite, ja mislim da je to broj bacenih NATO bombi, pa plus jos toliko i plus jos tolika, ako se ne prizovemo pameti!

Veterinar

pre 4 godine

Samo podela i priznanje ostatka za nezavisno je trajni mir. Srbi koji ostanu na Kosovu imace ista prava kao Albanci u Srbiji. Albanci sad misle da su u prednosti, ali vremena se menjaju, mozemo i mi da cekamo kao oni 20-30 godina, pa ako im se isplati, ok..

Illyrian Peninsule

pre 4 godine

Треба само да признате Независност Косова.
Лако је и једноставно.
Пре или касније то ћеш урадити! Баш као Немачка и Француска после Другог светског рата.

Само на миру.

sef strucnog staba

pre 4 godine

Kosovo davno izgubljeno. Zivot ide dalje, dajte nam EU sa svim pravima gradjanina EU, na Kosovu se postarajte da Srbi zive bezbedno i svi srecni.

abc

pre 4 godine

kako god se okrene, Kosovo je izgubljeno i onaj koji bude u ime Srbije potpisao bilo kakav, ostace u istoriji upamcen kao onaj koji je i zvanicno prihvatio otcepljenje Kosova! ko bi to mogao da bude?!

Narode, BEZI!

pre 4 godine

"Ahtisari plus, plus“ bi mogao da znači sve to, ali - uz garancije da će biti poštovan poseban status za Srbe, te garancije članstva Srbije u EU, ako prihvati ponudu."

Sto je babi milo...!

A vidite, ja mislim da je to broj bacenih NATO bombi, pa plus jos toliko i plus jos tolika, ako se ne prizovemo pameti!

Radojko

pre 4 godine

Ne razumem te dosta mračne komentare "ja sam predložio vi ste odbili a sad će biti gore", čak se čini da vreme radi za nas, i da bi bilo pogrešno požuriti. Pored toga, ne sećam se da nam je iko predlagao neki konkretan plan, a pogotovu se ne sećam da je ikome rečeno "nemoj - ne valja ti plan". Okolnost da nam predsednik izlaže ovakav iskaz je jedina stvar koja me zaista brine.

Realista

pre 4 godine

Samo neka EU uvede vize, vrati sve nase koji rade na odredjenon i crno, ukine pare iz IPA fondova i smanje clanice ulaganja ..i eto nama 2025 prosecna plata od 90 e, jer od kineskih skupih kredita (gde oni sve rade)nema valjde, a Rusi nisu dasni ni za kredit.

Slavic Union

pre 4 godine

Pitanje je zelimo li da udjemo u EU, tj. sta bi bio rezultat referenduma, a sa ovim tek niko nebi glasao na referendumu. Los i amaterski pokusaj zapada politike stapa i sargarepe. Crvena linija je podela i tacka, ako nisu do sada shvatili dajmo im jos vremena.

BOSS

pre 4 godine

Manastiri i svetinje da se vode kao ambasade(teritorijom Srbije) i da je dostupnost do njih zagarantovana i ne moze se zabranit nikako!!! Sjever Kosova da se pripoji Srbiji a Albancima sa juga Srbije da se omoguci premjestaj bilo gdje na Kosovu,osim u Sjevernu Mitrovicu.
Otpis komplet duga Republike Srbije,znaci 0 eura da smo duzni.

Ja

pre 4 godine

Ne dolazi u obzir!Suvise je srba poginulo dole da bi iko imao pravo da albancima preda srpsku zemlju koja je vekovima nasa.Ako neko to ima na umu odmah da ode kod svih roditelja poginulih,ranjenih,kidnapovanih,raseljenih...Ustav je jasan Kosmet je sastavni deo Republike Srbije.

dokle više

pre 4 godine

Ma kakvi. Samo razgraničenje i pećka patrijašija da dobije poseban status nešto kao Kaliningrad i naravno uslov da sve to prihvatimo je da Republika Srpska dođe kući.
Treba iskoristiti situaciju za ujedinjenje svih Srba. To je jedini način da se osigura budućnost bez konflikta.

Milan

pre 4 godine

Može da se razgovara, ali pre bilo kakvog priznanja da se prvo implementira traženo za srbe.
BTW, ne mogu srpske svetinje da imaju eksteritorijalni status nego status teritorijd države srbije, isto kao ambasada.

Veliki brat

pre 4 godine

Ako u Jerusalimu prostor oko džamije Al-Aksa može da bude pod jurisdiskcijom Jordana, iako je to davno pre nastanka islama bilo jefrejsko,a Izrael je tu džamiju mogao da ukloni, ioanko muslimani ne bi mogli da mrze Izrael i jevreje više nego što ih sada mrze, zašto ne mogu srpske svetinje na Kosovu i Metohiji da ostanu pod jurisdikcijom Srbije, zašto je to problem kosovskim vlastima?
Ali, kako ima palestinaca, kao i arapa koji žive u Izraelu i imaju državljanstvo Izraela, tako Izrael nije hteo da ruši islamske svetinje čak i ako su izgrađene na temeljima nekadašnjih jevrejskih svetinja. Albancima je problem da prihvate i ono malo srba što živi na kosovu, ali i srpske svetinje koje ni osmanlije nisu porušile i popalile.

Problem je što na KiM oni nemaju ništa svoje starije od 100-200 godina, a srpskih svetinja ima starijih od 800 godina, i to bi im stalno bilo trn u oku i podsećanje da je KiM u stvari nekada bila srpska teritorija koju su oni oteli.
Ovako, hoće polako, makar trajalo to i 200 godina, da svetinje uklone jednu po jednu, kao što su mnoge crkve popalili i porušili, i posle 200 godina više da nema traga od srpske istorije i kulture tamo.

Sava

pre 4 godine

Postovati rezoluciju 1244 i Kosovu ponuditi vise od autonomije a manje od nezavisnosti! Niko ne ugrozava Albance, neka imaju i svoju reprezentaciju po ugledu na Severnu Irsku, Škotsku ili Vels ali nezavisnost Kosova niko ne sme prihvatiti. O kojem ultimatimu prica Vučić ako pola sveta ne priznaje Kosovo sa tendencijom daljih povlačenja priznanja. Da li ce dati ultimatum i Španiji, Brazilu, Grčkoj, Kini, Rusiji, Indiji... Odbaciti glupavi ultimatum i ne prihvatiti jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova. A koliko vrede obećanja EU videli smo na primeru Severne Makedonije.

eni

pre 4 godine

Gospodine ahtisari ja omam plan b odmah pokupite albance I u finsku njima dajte prava I pasose I sve po zakonu sto im sleduje Kosovo je srpsko I ostace I tacka....

principijelan

pre 4 godine

Ne može nezavisno Kosovo, a zavisna Republika Srpska! To treba da bude jedini uslov eventualnog priznanja! Sve ostalo što kažu, em lažu, jer nisu sproveli ni briselski sporazum, em je jedno veliko NIŠTA za priznanje!

Leksa

pre 4 godine

Ovo bi mogla da bude polazna tacka za pregovore. Najsira politicka autonomija severa, bar onakva kakvu ima Srpska u BiH i svih srpskih opstina na jugu, uz potpunu eksteritorijalnost srpskih manastira kao iskljucivo srpske kulturne bastine u iskljucivom vlasnistvu Srpske pravoslavne crkve, uz obezbedjenje, nikako ne kosovske policije, vec iskljucivo medjunarodnih snaga. Za ovo bi ja glasao na referendumu.

DR

pre 4 godine

Sta bi mi da nam se posle 20 god vrati 2 miliona kosovskih albanaca u Srbiju! Da li smo svesni sta nas ceka ili bi samo teritoriju bez njih, tesko?

Nikola

pre 4 godine

Pokrajna Kosovo treba da ima nezavisnost u skupljanju poreza, obrazovanja, policije, lokalnih zakona itd. Ali Kosovo ne moze biti nezavisno predstavnjeno u medjunarodnim institucijama. Kosovo nema kapacitet da bude nezavisna drzava. Niti je Kosovo uspelo da ubedi ostatak sveta u to.

Trajno resenje je jednostavno. Treba uzeti u obzir stanje na terenu i to formalno zapisati u dokument. Znaci Kosovu treba garantovati nezavisnost u prikupljanju poreza, obrazovanja, lokalnih zakona, ali zato Kosovo moze biti predstavljeno u Ujedinjenim nacijama kao deo Srbije. Tako je i vuk sit i ovce na broju.

Пророк

pre 4 godine

Знамо сви да сила бога не моли. Зато треба рећи, јасно и гласно: "Ви како хоћете, али ми ћемо чекати. Не знам да ли ћемо дочекати, али свеједно ћемо чекати! Од сад ви мислите о томе!"

Nenad

pre 4 godine

Ako je Engleska izasla iz te unije ne znam sta mi trazimo tamo??
Niko nema ovlascenja da daje deo teritorije. I turci su bili ovde znamo koliko pa eto, nase je opet.

Andjelka Djafce

pre 4 godine

Trla baba lan da joj prodje dan zdrasvtvo nase im treba jer oni doktore nemaju,sever treba pripojiti srbiji granica kod mosta na ibru kod mitrovice,a srbi u enklava i svetinje u enlavama pod zastitom unesca da budu,jer sever kosova nemoze biti kosovsko jer su stopostotno srpsko stanovnistvo...

Kika

pre 4 godine

Odbili smo sve predloge još od 91' do danas...ovu šansu ne treba propustiti...niko ne da Kosovo,a svi bi u Nemačku i Švajcarsku da rade...budimo malo pametni iako smo srbi...i još se pitam,koje to vreme radi za nas???Kasnimo 30 godina za svetom...i ko će vratiti Kosovo?Slaćete svoju decu u rat?
Ja moju neću.

Marko

pre 4 godine

Znaci u svim EU drzavama moze da postoji teritorija u kojoj zivi manjina sa svim svojim pravima samo u Srbiji ne može, nego mora da se otcepi. Po ovome i Repunlika Srpska pod hitno na osnovu Artisarijebog olana da se otcepi od BiH i Sever Crne Gore od Crnogoraca pa da vidimo onda sta ce da bude...

Goran FL (nepostojeci komentator)

pre 4 godine

A imam ja plan: -(Athishari +++++++), sto zmaci umesto Srbima nuditi sve ovo albancima u okviru Srbije, i prijem iste u EU. Da cujemo sad argumente protiv toga.

pajs

pre 4 godine

Prema Ahtisarijevom planu, Srbi uopšte nisu manjina na Kosovu već konstitutivan narod. To znači da je srpski zvaničan jezik na celoj teritoriji Kosova, da Srbi imaju pravo na celoj teritoriji da koriste svoj jezik i da im se država na taj način obraća. Takođe, to u startu znači da nema reciprociteta između Kosova i Srbije, već da ga može biti samo između Srbije i Albanije. Srbija je građanska država gde su Srbi glavni i konstitutivni narod; Albanija isto to, samo za Albance; a Kosovo je država Srba i Albanaca. U praksi imamo svašta i ništa od toga...

wc

pre 4 godine

Ako nista sto se tice Srba Albanci nisu ispostovali do sada, cemu nada da ce postovati u budućnosti?! Navlakusa da priznamo nezavisnost a posle cao zdravo. Nece da moze!

multimilijarderi, milijarderi i obični milijunaši

pre 4 godine

povratak izbeglica i garancije da će prava Srba biti poštovana, zaštita imovine, slobode kretanja i slično, su nešto što se valjda podrazumeva bez bilo kakvog sporazuma i što ima veze sa Poveljom UN, i čiji nedostatak bi u svakoj normalnoj situaciji i kod ljudi sa imalo morala i obeaza bio povod da se oni koji su odgovorni za to pozovu na odfmgovornost, uključujući i krivičnu, a oni ih pakuju u nekakav "plus"! I nikom ništa!
Što se tiče garancija (čijih?), videli smo kako to izgleda na primeru Briselskog sporazuma gde ništa od onoga što se zahtevalo od Albanaca nije ispunjeno, da bi kasnije kao "garantovali" ispunjenje istih tih obaveza za neke nove "pregovore" i ustupke. I opet nikom ništa.
Što se opet tiče garancija u vezi članstva u EU, pitam se gde početi? Da li od toga što smo videli na primeru Makedonije i Albanije koliko vrede njihove garancije i njihova reč? Ili od toga što smo već nekoliko puta već dobili iste te garancije (setite se potpisivanja SSP ili dobijanja Datuma (sa velikim "D") ili samog početka pregovora, i u svakoj prilici nam je objašnjavano kako, eto, baš to znači da je od sada proces jednosmeran, da je bla bla samo pitanje dinamike a da je njegov kraj uvek članstvo u EU), ili od toga što kako stoje stvari i u EU i u svetu i u Srbiji, većini njenih građana bi bila mnogo primamljivija garancija da *nećemo* ući u EU nego da hoćemo, samo kad bi im se moglo verovati?

Samo je pitanje da li su oni totalni amateri ili smo to mi što mirno slušamo sve ovo.

S'postovanjem

pre 4 godine

Govorili su i da zajednica srpskih opstina "zvuci" dobro, i da srbi dobijaju bar nesto, pa su potpisali briselski sporazum. kako je sprovedeno, znamo.

Bilo kakav dogovor je vredan koliko i posledice nepostovanja dogovora. Ako srbija prizna kosovo, sa nekakvim dogovorom, i onda svi ostali priznaju kosovo, i udje u UN, a albanci ne ispune svoj deo, da li ce NATO bombardovati albance?

Dobrota panic

pre 4 godine

Evropa ili zapad, sa nama pokusava lepo da dogovori to oko kosova. Mnogi komentatori ovde misle kako mi mozemo da uslovljavamo zapad sa RS-om, pa hocemo pola bosne itd...ali ne mozemo. Oni mogu da uvedu sankcije, mogu da pokrenu rat, mogu da nas jos raspacaju i sta onda?
Ovi sta kaze da je i Kosovo bilo pod turskom pa je nase...zaboravljaju da je i makedonija bila nasa pa vise nije. Ima i kontra primer

Desiderio

pre 4 godine

Imam utisak da hoće da nas preveslaju po hiljaditi put. U ostalom imaju dovoljno načina da nas primoraju na bilo šta. Kombinacije u ovom slučaju ne pale.

Boki

pre 4 godine

Iste garancije istih drzava kao za Dejtonski sporazum, pa prodje 20, 30 godina i puj pike ne vazi. Promenila se geopoliticka situacija u svetu:-))) Cirkus na kugli

Veterinar

pre 4 godine

Samo podela i priznanje ostatka za nezavisno je trajni mir. Srbi koji ostanu na Kosovu imace ista prava kao Albanci u Srbiji. Albanci sad misle da su u prednosti, ali vremena se menjaju, mozemo i mi da cekamo kao oni 20-30 godina, pa ako im se isplati, ok..