Petak, 14.02.2020.

07:56

Koje su posledice odluke Ustavnog suda BiH?

Uz ugrožavanje statusa RS, odluka Ustavnog suda ima za želju centalizaciju nadležnosti u BiH, menja tumačenje Dejtonskog sporazuma, kaže prof. Vladan Kutlešić.

Izvor: Tanjug

Koje su posledice odluke Ustavnog suda BiH? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

59 Komentari

Sortiraj po:

aa

pre 4 godine

Nema kredita, nema movca, tako'- ako se produži ova blokada na par mjeseci, Republika Srpska je bankrot, jer ovisi o zaduživanju, Federacija BiH je par puta bogatija i razvijenija, i svaki Kanton ima vlastitu Ekonomsku politiku.., lakše opstaju- u tom slučaju..

čovek

pre 4 godine

Dakle, navedeni primer žalbe RS je iz SAD i tiče se prava Indijanaca koja nikad nisu sprovedena u delo...
Treba samo neko da objasni Srbima u tzv BiH da su oni u stvari Indijanci na sopstvenoj zemlji

Zoran

pre 4 godine

Republika Srpska nije drzava, i to svima mora biti jasno.To sto rezim u Srbiji i Didik pricaju je samo demagogija i laz. BiH je drzava sa dva entiteta koji nemaju drzavnost.

jok bre

pre 4 godine

Gos. Zlatko Knežević kao predsjednik ustavnog suda BiH u prošlogodišnjem intervjuu lijepo kaže da je 99% odluka ustavnog suda doneseno jednoglasno, o kakvom preglasavanju se ovdje konstantno govori?

Arch Enemy

pre 4 godine

Zamolio bih komentatore da izbjegavaju termine bosanski Hrvati i bosansli Srbi jer su to jednostavno odrednice koje ne postoje tj. fikcije koje vrijedjaju zdrav razum, istorijat i nacionalni ponos Hrvata i Srba!

Pravnik

pre 4 godine

Igore, Republici Srpskoj i dalje ostaje 49% teritorije kako je propisano Dejtonom jer i poljoprivredno zemljište u Federaciji pripada državi BiH. Niko nije oštećen, kriza je nastala jer neko želi krizu. Neko.

ZAkon

pre 4 godine

UStav, zamisli drugi vic, predsednik Nemačke kaže da mrzi svoju zemlju i da ona u stvari ne postoji, a i dalje ostane na mestu predsednika i nastavi primati platu...
.

Info

pre 4 godine

Zanimljivo. Ustavni sud donosi odluke koje su u suprotnosti sa Ustavom. Po Ustavu RS ima 49% teritorije BIH. Kako oduzeti hiljade hektara poljoprivrednog zemljista, a ne prekrsiti Ustav?
Ista stvar je i u Federaciji BH i u entitetu RS,radi se o zemljistu i objektima vojske BH, a ona je u nadležnosti države, a ne entiteta.
Osim toga i RS je u "vlasništvu" države BH tako da je ova priča besmislena.Kršenjem dejtonskog ustava BH se vraća na ustav Republike BH a to znači ukidanje entiteta.

Gagi

pre 4 godine

Meni je neverovatno da smo u lošim odnosima sa svim našim komšijama, zar je moguće da nam toliko dobro ide da je jedini razlog njihova ljubomora?

Svi volimo BiH

pre 4 godine

Ostavite se vise te price da Srbi hoce samo po njihovom. Ta mutljavina vise ne prolazi. Ta laz je uzrok svih problema na prostorima bivse SFRJ.
Prestanite da ukidate Srbe. Srbi nista ne zele osim da budu jednako postovani kao I svi sto treba da budu. Problema I rata be bi bilo da nije bilo zelje da se Srbi ukinu. Imaju Srbi pravo da misle drugacije I da se to uzme u obzir. Namerno se sprovodi laz da ako Srbi nesto traze, da mora da bude samo po njihovom. Srbi Imaju pravo da nesto ne zele kao sto I svako drugi ima. Uvek su otvoreni za dogovor, ako ima razumevanja sa druge strane. Sve sto dobijamo je nametanje. Pravljenje nekompletnih zakona, koji ne uzimaju u obzir sve strane. To je problem.
BiH je drzava, to nikom be smeta, ni Srbiji ni RS. Ali prljave politicke odluke, igre iza kulisa, to smeta. Kako ne vidite da zbog uvodjenja ovakvih relativizama, svet ide sve vise u primenu gole sile. BiH je zrtva sopstvenog sistema. Jer je stvorena na nacin da se uvedu nove relacije u medjunarodne odnose. Srbi, Bosnjaci, Hrvati, jednom recju ljudi, nemaju nista jedni protiv drugih. Zive svoj zivot, i uzivaju u svojoj BiH. Da imate pameti napravili biste uredjenje koje vam i nudi da zivite bez medjusobnog optuzivanja. BiH je Uvek bila primer sirokog duha, narocito Sarajevo.

Paja

pre 4 godine

Koliko filozofije i analiza,a svo vreme se pominje Republika Srpska. Ne postoji,po Dejtonu taj naziv,vec entitet Srpska kao i entitet Federacija BIH. Republika -medjunarodno pravno gledano - ima prava na samostalnost i nezavisnost,a to u BiH ne moze da vazi.Zatezanje,trapavost i brzopletost obice se o glavu upravo Bosancima-Srbima. Cinjenica da je BiH strateska tacka Suadijske Arabije (glavnog finansijera Zapada) i Turske,a BiH Srbi imaju samo Srbiju,najlosijeg djaka Evrope i ,videcete,lazno- Rusiju (jer ce lako sklopiti pakt sa Turskom,a i oznacena je kao destabilizacioni faktor u Evropi),znaci da ce strateski i bilo kako drukcije-izgubiti . Posle cemo se svi drzati za glavu,uz dalje zaostajanje.

Federalizam

pre 4 godine

Bih treba da bude bezgranicna konfederacija. Kao Peloponeski savez. Svaka centralizacija je, u multikulturalnim drustvima, protivna duhu politicke slobode i uvek na stetu neke strane.

danguba

pre 4 godine

Da li je iko naivan, da Mile ovoliku dramu dize za dobrobit naroda i vaskolikog srBstva? Naravno, da mu je lakse manimulisati drustvenom svojinom u nadleznosti RS, gdje je prisvojio i uzurpirao sve institucije, nego necim sto je van njegovih nadleznosti. Pa razdijelili su sve zemlju i imovinu izmedju sebe, sume, potoke, rijeke..., kao da im je djedovina..., a narod kao kmetovi, bune se i ratuju za svoje feudalce i popove.

Maja

pre 4 godine

Malo je neobično da odluka bilo kojeg suda Dodiku ne odgovara, ni onaj u Hagu ni domaći mu se ne sviđa, on bi da sve sudije budu Srbi koje ON postavi. Hmmm...

Posljedice

pre 4 godine

Posljedice su još brže iseljavanje normalnog svijeta bez obzira na vjeru i naciju, eto šta su posljedice.

Političari su bez ikakve sumnje najveći krpelji koji postoje u državama bivše Jugoslavije, a narod neće više da ih nosi na leđima.

BH. bara je sve manja, a u njoj je sve više gladnih krokodila koji će zarad svog komfora progutati sve pa i svoje narode... Mali čovjek je dobio pasoš i konačno shvatio da je njegova moć odlučivanja u odlasku, a ne u izlasku na izbore kako su mu političari poručivali godinama...

bo_sana_c

pre 4 godine

Dejtonski ustav su napisali stranci nije izvorno narodni ustav kao onaj što je nastao iz odluka ZAVNOBiH-a. Logično je da oni koji su ga nametnuli pod pritiskom svim stranama i popravljaju nelogičnosti i nesuglasice koje proizlaze iz njega a to su ti stranci pisci tog ustava. A to bi ovaj stručnjak za ustavno pravo itekako morao znati ali vješto zaobilazi tu činjenicu.

Budimir Djokić

pre 4 godine

BiH opstaje samo zato jer Srbija koketira sa Rusijom i Kinom, a zapad to za sada toleriše jer ne postoji klima u EU za proširenjem. Kad se to promeni i Srbija udje u EU i NATO,BiH će početi da broji poslednje dane. Ako mogu Skotska i Kvebek na referendum o nezavisnosti, mogu i u Srpskoj.

xy

pre 4 godine

Zanimljivo. Ustavni sud donosi odluke koje su u suprotnosti sa Ustavom. Po Ustavu RS ima 49% teritorije BIH. Kako oduzeti hiljade hektara poljoprivrednog zemljista, a ne prekrsiti Ustav?

Nostradamus

pre 4 godine

Ustavni sud je dejtinska kategorija definisana u mirovnom sporazumu aneks 4,Tim aneksom je propisan i sastav suda u kojem učestvuju po dva člana iz svakog naroda i trojica stranih sudina.Preciziran je i način izbor tih sudija.Još jednom Aneks 4 Dejtonskog sporazuma, pročitajte.Tako je sve do današnjeg dana.U zadnjem dokumentu za pristup NATO-u države BiH(ANP,MAP) koji je potpisan pod imenom Program reformi potvrđuje se postojanje ustavnog suda i njegove nadležnosti.Potpisao Dodik gle čuda, potpis star mjesec dva dana.Pročitajte Program reformi i on je distupan na netu.Šta je sada.Tekst ovog profesora je isti kao Dodikov, politički pamflet bez pravnih argumenata,očigledno naručen.Ustavni sud je u bilo kojoj državi nedodirljiva kategorija, a odluke konačne i obavezujuća.Država je ponajprije vlasnik zemlje ,a onda niže instance.Šta nije tačno u ovoj priči.Dejton i ANP-Program reformi su dostupni na Netu.Pročitajte vjerujte svojim ušima i očima.

Ja

pre 4 godine

Konstanto se pravi problem i stvara se privid da su Srbi ugroženi u BIH.To je apsolutna laž, imaju sve poluge blokada i odlučivanja i kada im odgovara to ističu.Pita li ko Bosnjake što im se uskraćuju prava u RS, ne dozvoljava se učenje jezika u školama, u Srebrenici u školama se slave četnici i provociraju povratnici.Nemaju nikakva prava da odlučuju...To Dodiku nije problem.BiH je bilo i prije Deytona i naravno da je imala svoju zemlju i teritoriju...RS je nastala ratnim osvajanjem.Ne odgovara ni Bosnjacimaa Deyton, milion stvari ali to je sporazum koji je donio mir, nepravedan ali ipak mir.Ako Dodik misli da bez rata misli raskopati BIH...grdno se vara.Ne valja mu sud BiH, ne valja Ustavni sud, ne valja Hag, ne valja OHR, ne valja USA, ne valja evropski sud za ljudska prava, ne valja BIH...Samo on pametan i sve zna

Danny Crane

pre 4 godine

Zapad će doneti odluku o sudbini Bosne. Ona nije stvorena voljom naroda nego velikih sila, USA pre svega. Dok je oni podržavaju opstaće. Do tada će je političari koristiti da zavade narod, a dok se narod svadja oni se bogate.

ti misliš tako

pre 4 godine

(zlatiborac c c c, 14. februar 2020 09:32)

U BiH ne postoji nikakav brak, pročitaj aneks 4 dejtonskog mirovnog sporazuma, najviše obrati pažnju na tačku 1.državni kontinuitet.

veseli bosanac

pre 4 godine

Drzi te se svog Kosova, šta se petljate u stvari druge države, nedate Kosovo a dio BiH koji je tu hiljadama godina bi otcjepili, niste fer...

Iz drugog ugla

pre 4 godine

Potpuno je jasno da pravo ne sme da "siluje" društvenu stvarnost i realne političke odnose. To se dogodilo pred raspad SFRJ, događa se i sada.

sarajlija

pre 4 godine

Kako znam za sebe tako znam da se kaže da je neka zemlja ili šuma "privatna ili državna".Entiteti nisu države a država je BiH.Ne vidim šta je problem?

Srbin iz RS

pre 4 godine

Sud ima 7 članova od kojih su 3 stranca koji sa 2 Muslimana preglasaju preostalo 4 Srba i Hrvata. Nije to nikakvo pravo već obično etničko glasanje gde Muslimani imaju 5 glasova. Ne postoji po dejtonsokom sporazumu nikakvo ministarstvo poljoprivrede BiH. Čak su i vojska, poreska uprava i sudstvo u nadležnosti entiteta po Dejtonu.

Da li je sledeće da će to isto da primene na šume, škole, bolnice, vodovode, elektroprivredu i sve javne ustanove ? Šta bi ostalo od Republike Srpske ?

Otcepljenje. Gotovo je.

stranger

pre 4 godine

Milorad Dodik Ima 10 savetnika, plata im je 3000 KM. Danas je doneo odluku da im poveca platu za 20%, tako da ce sada biti 3600 KM. Isto su uradili i Komsic i Dzaferovic. 3 clana predsednistva 30 savetnika. To nema ni Tramp ni Putin ni Angela Merkel. Za to vreme penzija u Srpskoj je 200 KM a u FBiH 350 KM. Plate radnicima oko 500-600 KM. I zato se nemojte cuditi zasto svako malo kriza u BiH. Dimne zavese da narod ne vidi stvarno stanje.

Gospodar Zarin

pre 4 godine

Ustavni sud jeste Dejtonska kategorija ali nema legitimitet bez konsenzusa sva tri naroda. Posebno što je odluka politička, jer Sud&Tužilaštvo BiH nisu Dejtonska kategorija. RS treba da donese političku deklaraciju o nezavisnosti i primeni je ako BiH primeni odluku Ustavnog suda.

icko

pre 4 godine

Nemojmo da se lažemo, krajnji cilj je prisajedinjenje i Dodik odrađuje posao
Nije mi samo jasno kako mislite prisajediniti zapadni dio entiteta i kako mislite riješiti distrikt Brčko. Ovaj dio uz Drinu mogu još razumjeti ali
ovaj uz Hrvatsku granicu ne razumijem.Kako čuvati granicu te nakaradne strukture. Ovo ne može ići bez krvi,ovo ne odgovara niti Hrvatima niti Bošnjacima.Ne treba govoriti da ova ideja razjedinjuje Hrvate i Bošnjake.
Baš naprotiv ujedinjuje ih.Onaj ko misli da Hrvatskoj odgovara rasparčavanje Bosne u velikoj je zabludi. Napravite konfederaciju i živite u miru.
Da smo napravili konfederaciju od Juge rata ne bi bilo i bili bi svi danas u EU. Nemojte se zanositi raspadom Bosne jer to će donijeti smrt i mnogo patnje. Ako je Jugoslavija mogla opstati kao konfederacija,a mogla je ali političari joj nisu dali priliku.Onda dajmo priliku Bosni neka nam međunarodna zajednica pomogne stvoriti konfederaciju u kojoj bi svi bili ravnopravni i zaštićeni,jer će u protivnom biti krvi do koljena. Ne može se Bosna rastočiti samo tako, rat bi mogao eskalirati na drugim nemirnim područjima.
Oni koji kažu se Bosna može rastočiti bez rata lažu.I neka odmah počinju spremati svoju djecu za blagostanje koje će nastati poslije tog čina jer naša neće ratovati.

Bucko razmišljam

pre 4 godine

Koje su posledice odluke Ustavnog suda BiH?

Kakve god one bile, one su samo "posledice Dejtonskog mirovnog sporazuma" !

Svako normalan zna da je Dejtonski mirovni sporazum potpisan kako bi se zaustavilo krvoprolice u BiH i da taj sporazum niti je "idealan niti je pravedan" ali predstavlja osnovu za nekakav mir i suzivot na prostoru BiH koja je takva i priznata kao nezavisna drzava i kao takva je i clanica UN.
Svako normalan zna da je RS zahvaljujuci tadasnjoj "okupaciji" veceg dela teritorije BiH, Dejtonskim mirovnim sporazumom "dobila" 49 odsto teritorije BiH iako je procenat Srba u BiH u to vreme iznosio samo 31 odsto pa je vec samim tim "nepravedan" u odnosu na ostale narode koji zive u BiH ali je kako vec rekoh prihvacen da bi rat u BiH bio zaustavljen i u NADI da ce se u miru "uz malo dobre volje" svih naroda koji zive u BiH lakse pronaci nacin kako BiH da funkcionise iako je sastavljena od tri konstitutivna naroda !
I sve je to MOGLO da funkcionise, da je postojala ta "dobra volja" svih u BiH da BiH "naprave zajednickom funkcionalnom drzavom" ali nazalost to se nije dogodilo !
A zasto se to "ne dogadja" i zasto je BiH "nefunkcionalna drzava" to verujem da nije ni potrebno objasnjavati, "srpska stampa" je prepuna izjava Milorada Dodika koji nikada nije ni skrivao tu zelju da BiH "ne opstane" i da se RS tj. POLOVINA BiH uz PODRSKU srpskih vlasti koje "vole RS iznad svega" nekada "ujedini sa Srbijom" !
Da su drugi protiv toga mene licno ne CUDI !

velikomuslimani

pre 4 godine

Ako je istina da je Ustavni sud BiH doneo ovakvu odluku (po meni diskriminatorsku), onda je juce Mile bio u pravu.
A ne prenosenje tacne vesti moze da izazove ne shvatanje problema.

Pera kojot

pre 4 godine

Interesantno je kako se komentari 90% Srba razlikuju u zavisnosti kako se interpretira vijest. Dodik je, manje vise, rekao isto sto i profesor, a vecina je bila negativnih komentara. Znam da je Dodik demagog, profiter... jednom rijecju politicar, ali kako se boriti protiv asimilacije ako ga ne podrzim u ovoj prici. Znam da je to zacaran krug, ali ocigledno druga strana slicno razmislja. Mozda je to tesko razumjeti nekome iz Beograda ili Cacka. Srbi sa Kosova to najbolje znaju, mada je njima mnogo gore. Moramo biti jedinstveni i podrška jedni drugima ili nas nece biti.

brko

pre 4 godine

A koje su posljedice Dodikovih izjava i poziva na odcjepljenje? Ne predstavlja Dodiku problem sama odluka, vec cinjenica da u BiH jos uvijek ima institucija, koja ne igra po njegovom.

Milan

pre 4 godine

Republika Srpska ne treba više da bilo šta objašnjava ni Bošnjacima, ni njihovim zapadnim pokroviteljima.RS treba konačno da izadje iz te dejtonske skalamerije koju urušavaju najviše oni koji su tu skalameriju nekako sastavili. Ne može to niko zaustaviti ni milom ni silom. Ovo više nisu devedesete. Srbija treba da se pripremi za svaki mogući scenario, a najpametnije bi bilo da zamoli Rusku federaciju da se umeša u sve što se trenutno dešava u BiH. Ako Izetbegović i Bošnjaci žele mir, odlično, a ako žele da pokore Srbe i RS, dakle rat, šta da se radi osim odbrane. Kao što kaže izreka - ko seje vetar, požnjece buru.

Ljubisa Livaac

pre 4 godine

Posledice su da se svesno zadire u Dejtonski sporazum, te bespotrbno provocira Republika Srpska i srpski narod. Brojne odluke tog suda su donete na stetu RS sa ociglednom namerom. Neka nam taj sud da i ustavno pravo na samoopredeljenje, pa da vidimo.

Kragujevcanin

pre 4 godine

Milorade Dodice i Srbi iz Srpske - napustite institucije BIH! Sve dok se ne vrati na izvorni Dejton. Imate podrsku svih Srpskih patriota!

Roko

pre 4 godine

Kakav je to ustavni sud u kome su sudije UKrajinci, Makedonci i jos jedan. Ovde je problem u tumacenju drzave. Vlasnistvo nad teritorijom je koliko na BIH toliko i deo entiteta RS . Nemoze drzava BIH da ostvari to pravo direktno vec preko svog entiteta RS. Ovde je problem u funcionisanju sistema od Ustavnog suda koji ocito nije dobro postavljen i ne odrazava ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda. Bosna ceo sustem odlucivanja mora da postavi na konzensusu sva tri naroda a ne na preglasavanju jedino tako moze opstati kao celina. Muslimani ocito toga nisu svesni i dovesce do raspada.

Mojito

pre 4 godine

Dodik se krsti u Dejton a ovim ga rusi
Jer u Dejtonu su stranci sudije i SAD glavni igraci
To je ugovor ako se nemogu dogovoriti ili postovati ustav BiH onda stranci resavaju problem
Kome se to svidelo ili ne tako je potpisano 95‘

Soda

pre 4 godine

Nemoguci zivot za nacionaliste a narod je kriv
Jer njega Njemacka interesuje kao i narod iz Srbije
Kako narod zivi na zapadu i u Srbiji nema veze koje vere
Donesi zakon za svakog isti i gotova prica

Oliver Nedeljković, zapamtite to ime

pre 4 godine

Dok ae oni dogovore čije je, poljoprivredno zemljište se pretvara u šumu. Onda će ae dogovaraju čija je šuma. Za to vrwme će narod (koji ostane!) poseći šumu, jerbo se ne zna čija je! I tako u krug, opet rasprava o poljoprivrednom zemljištu!

samo da primetim

pre 4 godine

Dodiku je mnogo porastao greben, pa mu ga je treba skratiti! Ovi mladi još nisu okusili rat, pa ako misle da je to fino, nek izvole!:(

asko

pre 4 godine

Vama srbima ništa ne odgovara, pa ljudi shvatite već jednom mora da se poštuje ustav i zakoni BiH neznam u čemu je problem, ja samo znam da je problem samo u ovom Dodiku jer njemu ništa ne paše pa lepo druže ako ti ne paše ništa u BiH onda idi u Srbiju pa uživaj u njihovom ustavu i pravu. Kao što se poštuje ustav Srbije tako mora da se poštuje i ustav BiH.

Igor

pre 4 godine

@asko
Tačno, moraju se poštovati zakoni, alini Dejtonski sporazum prema kom Republika Srpska ima 49% teritorije. Prema tome, odluka ustavnog suda se možda ne može pravno osporavati, ali se može ukinuti jer je u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom i Incko će prije ili kasnije biti prisiljen na to ili će i ova odluka suda kao i mnoge prije nje biti na doživotnom čekanju.

Banja Luka

pre 4 godine

Preglasavanje ovog suda koji nema zakon, i sudije stranci koji terorisu RS, doci ce glave tvorevini zvanoj bih... Konstantno krsenje zakona i laganje ovih monstruma je direktni uzrok svega u bih..

Zoran

pre 4 godine

Muslimani odnosno bosnjaci su uspeli da postignu ono sta se do juce cinilo nemoguce i najvecim liberalima, a to je da ujedine Srbe i Hrvate skoro do bratske razine, kako politicki, tako narodno, doduse samo na teritoriji BiH ali i to je korak napred.

denis

pre 4 godine

Bosanski Srbi stalno govore kako je BiH nemoguća. Kako ništa ne valja,.. a nisu ponudili ni jedno rešenje čime bi je poboljšali. Naprotiv, samo traže načine i razloge za njeno rušenje. Mora se naglasiti da se to radi u tihu podršku Beograda i bojim se da će to sve jednog dana doći na naplatu. Ipak to nisu čista posla.

gost

pre 4 godine

Odje se niš' ne more dogovoriti. Osim dogovora da svi skupa kvalitetno, kontinuirano i nemilosrdno pljačkaju svoje stado. Frka će nastati ako se stado evakuira na njemačku livadu. Analize zbore o padu populacije na ispod 2 milinoa, u roku par godina. Koga onda šišati?

enfant terrible

pre 4 godine

Profesor je sve objasnio, pa ko ne zna da čita - njegov problem. Taj nazovi ustav je ugovor koji nikada nigde nije pre toga bio isproban i apsolutno je bio nametnut, bez poštovanja karaktera i pravne klime područja. Za to neko mora da snosi odgovornost, jer pored politike, i te birokrate koje su ga sastavile, samo su stvorile buduće novo žarište i šansu da se i dalje mešaju u suverenitet zemlje. Puna podrška našima u ostvarivanju svoje slobode!

Zoran

pre 4 godine

Muslimani odnosno bosnjaci su uspeli da postignu ono sta se do juce cinilo nemoguce i najvecim liberalima, a to je da ujedine Srbe i Hrvate skoro do bratske razine, kako politicki, tako narodno, doduse samo na teritoriji BiH ali i to je korak napred.

Banja Luka

pre 4 godine

Preglasavanje ovog suda koji nema zakon, i sudije stranci koji terorisu RS, doci ce glave tvorevini zvanoj bih... Konstantno krsenje zakona i laganje ovih monstruma je direktni uzrok svega u bih..

enfant terrible

pre 4 godine

Profesor je sve objasnio, pa ko ne zna da čita - njegov problem. Taj nazovi ustav je ugovor koji nikada nigde nije pre toga bio isproban i apsolutno je bio nametnut, bez poštovanja karaktera i pravne klime područja. Za to neko mora da snosi odgovornost, jer pored politike, i te birokrate koje su ga sastavile, samo su stvorile buduće novo žarište i šansu da se i dalje mešaju u suverenitet zemlje. Puna podrška našima u ostvarivanju svoje slobode!

asko

pre 4 godine

Vama srbima ništa ne odgovara, pa ljudi shvatite već jednom mora da se poštuje ustav i zakoni BiH neznam u čemu je problem, ja samo znam da je problem samo u ovom Dodiku jer njemu ništa ne paše pa lepo druže ako ti ne paše ništa u BiH onda idi u Srbiju pa uživaj u njihovom ustavu i pravu. Kao što se poštuje ustav Srbije tako mora da se poštuje i ustav BiH.

Pera kojot

pre 4 godine

Interesantno je kako se komentari 90% Srba razlikuju u zavisnosti kako se interpretira vijest. Dodik je, manje vise, rekao isto sto i profesor, a vecina je bila negativnih komentara. Znam da je Dodik demagog, profiter... jednom rijecju politicar, ali kako se boriti protiv asimilacije ako ga ne podrzim u ovoj prici. Znam da je to zacaran krug, ali ocigledno druga strana slicno razmislja. Mozda je to tesko razumjeti nekome iz Beograda ili Cacka. Srbi sa Kosova to najbolje znaju, mada je njima mnogo gore. Moramo biti jedinstveni i podrška jedni drugima ili nas nece biti.

Ja

pre 4 godine

Konstanto se pravi problem i stvara se privid da su Srbi ugroženi u BIH.To je apsolutna laž, imaju sve poluge blokada i odlučivanja i kada im odgovara to ističu.Pita li ko Bosnjake što im se uskraćuju prava u RS, ne dozvoljava se učenje jezika u školama, u Srebrenici u školama se slave četnici i provociraju povratnici.Nemaju nikakva prava da odlučuju...To Dodiku nije problem.BiH je bilo i prije Deytona i naravno da je imala svoju zemlju i teritoriju...RS je nastala ratnim osvajanjem.Ne odgovara ni Bosnjacimaa Deyton, milion stvari ali to je sporazum koji je donio mir, nepravedan ali ipak mir.Ako Dodik misli da bez rata misli raskopati BIH...grdno se vara.Ne valja mu sud BiH, ne valja Ustavni sud, ne valja Hag, ne valja OHR, ne valja USA, ne valja evropski sud za ljudska prava, ne valja BIH...Samo on pametan i sve zna

Oliver Nedeljković, zapamtite to ime

pre 4 godine

Dok ae oni dogovore čije je, poljoprivredno zemljište se pretvara u šumu. Onda će ae dogovaraju čija je šuma. Za to vrwme će narod (koji ostane!) poseći šumu, jerbo se ne zna čija je! I tako u krug, opet rasprava o poljoprivrednom zemljištu!

Bucko razmišljam

pre 4 godine

Koje su posledice odluke Ustavnog suda BiH?

Kakve god one bile, one su samo "posledice Dejtonskog mirovnog sporazuma" !

Svako normalan zna da je Dejtonski mirovni sporazum potpisan kako bi se zaustavilo krvoprolice u BiH i da taj sporazum niti je "idealan niti je pravedan" ali predstavlja osnovu za nekakav mir i suzivot na prostoru BiH koja je takva i priznata kao nezavisna drzava i kao takva je i clanica UN.
Svako normalan zna da je RS zahvaljujuci tadasnjoj "okupaciji" veceg dela teritorije BiH, Dejtonskim mirovnim sporazumom "dobila" 49 odsto teritorije BiH iako je procenat Srba u BiH u to vreme iznosio samo 31 odsto pa je vec samim tim "nepravedan" u odnosu na ostale narode koji zive u BiH ali je kako vec rekoh prihvacen da bi rat u BiH bio zaustavljen i u NADI da ce se u miru "uz malo dobre volje" svih naroda koji zive u BiH lakse pronaci nacin kako BiH da funkcionise iako je sastavljena od tri konstitutivna naroda !
I sve je to MOGLO da funkcionise, da je postojala ta "dobra volja" svih u BiH da BiH "naprave zajednickom funkcionalnom drzavom" ali nazalost to se nije dogodilo !
A zasto se to "ne dogadja" i zasto je BiH "nefunkcionalna drzava" to verujem da nije ni potrebno objasnjavati, "srpska stampa" je prepuna izjava Milorada Dodika koji nikada nije ni skrivao tu zelju da BiH "ne opstane" i da se RS tj. POLOVINA BiH uz PODRSKU srpskih vlasti koje "vole RS iznad svega" nekada "ujedini sa Srbijom" !
Da su drugi protiv toga mene licno ne CUDI !

Kragujevcanin

pre 4 godine

Milorade Dodice i Srbi iz Srpske - napustite institucije BIH! Sve dok se ne vrati na izvorni Dejton. Imate podrsku svih Srpskih patriota!

denis

pre 4 godine

Bosanski Srbi stalno govore kako je BiH nemoguća. Kako ništa ne valja,.. a nisu ponudili ni jedno rešenje čime bi je poboljšali. Naprotiv, samo traže načine i razloge za njeno rušenje. Mora se naglasiti da se to radi u tihu podršku Beograda i bojim se da će to sve jednog dana doći na naplatu. Ipak to nisu čista posla.

Mojito

pre 4 godine

Dodik se krsti u Dejton a ovim ga rusi
Jer u Dejtonu su stranci sudije i SAD glavni igraci
To je ugovor ako se nemogu dogovoriti ili postovati ustav BiH onda stranci resavaju problem
Kome se to svidelo ili ne tako je potpisano 95‘

Ljubisa Livaac

pre 4 godine

Posledice su da se svesno zadire u Dejtonski sporazum, te bespotrbno provocira Republika Srpska i srpski narod. Brojne odluke tog suda su donete na stetu RS sa ociglednom namerom. Neka nam taj sud da i ustavno pravo na samoopredeljenje, pa da vidimo.

gost

pre 4 godine

Odje se niš' ne more dogovoriti. Osim dogovora da svi skupa kvalitetno, kontinuirano i nemilosrdno pljačkaju svoje stado. Frka će nastati ako se stado evakuira na njemačku livadu. Analize zbore o padu populacije na ispod 2 milinoa, u roku par godina. Koga onda šišati?

Igor

pre 4 godine

@asko
Tačno, moraju se poštovati zakoni, alini Dejtonski sporazum prema kom Republika Srpska ima 49% teritorije. Prema tome, odluka ustavnog suda se možda ne može pravno osporavati, ali se može ukinuti jer je u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom i Incko će prije ili kasnije biti prisiljen na to ili će i ova odluka suda kao i mnoge prije nje biti na doživotnom čekanju.

Nostradamus

pre 4 godine

Ustavni sud je dejtinska kategorija definisana u mirovnom sporazumu aneks 4,Tim aneksom je propisan i sastav suda u kojem učestvuju po dva člana iz svakog naroda i trojica stranih sudina.Preciziran je i način izbor tih sudija.Još jednom Aneks 4 Dejtonskog sporazuma, pročitajte.Tako je sve do današnjeg dana.U zadnjem dokumentu za pristup NATO-u države BiH(ANP,MAP) koji je potpisan pod imenom Program reformi potvrđuje se postojanje ustavnog suda i njegove nadležnosti.Potpisao Dodik gle čuda, potpis star mjesec dva dana.Pročitajte Program reformi i on je distupan na netu.Šta je sada.Tekst ovog profesora je isti kao Dodikov, politički pamflet bez pravnih argumenata,očigledno naručen.Ustavni sud je u bilo kojoj državi nedodirljiva kategorija, a odluke konačne i obavezujuća.Država je ponajprije vlasnik zemlje ,a onda niže instance.Šta nije tačno u ovoj priči.Dejton i ANP-Program reformi su dostupni na Netu.Pročitajte vjerujte svojim ušima i očima.

brko

pre 4 godine

A koje su posljedice Dodikovih izjava i poziva na odcjepljenje? Ne predstavlja Dodiku problem sama odluka, vec cinjenica da u BiH jos uvijek ima institucija, koja ne igra po njegovom.

xy

pre 4 godine

Zanimljivo. Ustavni sud donosi odluke koje su u suprotnosti sa Ustavom. Po Ustavu RS ima 49% teritorije BIH. Kako oduzeti hiljade hektara poljoprivrednog zemljista, a ne prekrsiti Ustav?

icko

pre 4 godine

Nemojmo da se lažemo, krajnji cilj je prisajedinjenje i Dodik odrađuje posao
Nije mi samo jasno kako mislite prisajediniti zapadni dio entiteta i kako mislite riješiti distrikt Brčko. Ovaj dio uz Drinu mogu još razumjeti ali
ovaj uz Hrvatsku granicu ne razumijem.Kako čuvati granicu te nakaradne strukture. Ovo ne može ići bez krvi,ovo ne odgovara niti Hrvatima niti Bošnjacima.Ne treba govoriti da ova ideja razjedinjuje Hrvate i Bošnjake.
Baš naprotiv ujedinjuje ih.Onaj ko misli da Hrvatskoj odgovara rasparčavanje Bosne u velikoj je zabludi. Napravite konfederaciju i živite u miru.
Da smo napravili konfederaciju od Juge rata ne bi bilo i bili bi svi danas u EU. Nemojte se zanositi raspadom Bosne jer to će donijeti smrt i mnogo patnje. Ako je Jugoslavija mogla opstati kao konfederacija,a mogla je ali političari joj nisu dali priliku.Onda dajmo priliku Bosni neka nam međunarodna zajednica pomogne stvoriti konfederaciju u kojoj bi svi bili ravnopravni i zaštićeni,jer će u protivnom biti krvi do koljena. Ne može se Bosna rastočiti samo tako, rat bi mogao eskalirati na drugim nemirnim područjima.
Oni koji kažu se Bosna može rastočiti bez rata lažu.I neka odmah počinju spremati svoju djecu za blagostanje koje će nastati poslije tog čina jer naša neće ratovati.

sarajlija

pre 4 godine

Kako znam za sebe tako znam da se kaže da je neka zemlja ili šuma "privatna ili državna".Entiteti nisu države a država je BiH.Ne vidim šta je problem?

samo da primetim

pre 4 godine

Dodiku je mnogo porastao greben, pa mu ga je treba skratiti! Ovi mladi još nisu okusili rat, pa ako misle da je to fino, nek izvole!:(

stranger

pre 4 godine

Milorad Dodik Ima 10 savetnika, plata im je 3000 KM. Danas je doneo odluku da im poveca platu za 20%, tako da ce sada biti 3600 KM. Isto su uradili i Komsic i Dzaferovic. 3 clana predsednistva 30 savetnika. To nema ni Tramp ni Putin ni Angela Merkel. Za to vreme penzija u Srpskoj je 200 KM a u FBiH 350 KM. Plate radnicima oko 500-600 KM. I zato se nemojte cuditi zasto svako malo kriza u BiH. Dimne zavese da narod ne vidi stvarno stanje.

Srbin iz RS

pre 4 godine

Sud ima 7 članova od kojih su 3 stranca koji sa 2 Muslimana preglasaju preostalo 4 Srba i Hrvata. Nije to nikakvo pravo već obično etničko glasanje gde Muslimani imaju 5 glasova. Ne postoji po dejtonsokom sporazumu nikakvo ministarstvo poljoprivrede BiH. Čak su i vojska, poreska uprava i sudstvo u nadležnosti entiteta po Dejtonu.

Da li je sledeće da će to isto da primene na šume, škole, bolnice, vodovode, elektroprivredu i sve javne ustanove ? Šta bi ostalo od Republike Srpske ?

Otcepljenje. Gotovo je.

Maja

pre 4 godine

Malo je neobično da odluka bilo kojeg suda Dodiku ne odgovara, ni onaj u Hagu ni domaći mu se ne sviđa, on bi da sve sudije budu Srbi koje ON postavi. Hmmm...

Arch Enemy

pre 4 godine

Zamolio bih komentatore da izbjegavaju termine bosanski Hrvati i bosansli Srbi jer su to jednostavno odrednice koje ne postoje tj. fikcije koje vrijedjaju zdrav razum, istorijat i nacionalni ponos Hrvata i Srba!

Pravnik

pre 4 godine

Igore, Republici Srpskoj i dalje ostaje 49% teritorije kako je propisano Dejtonom jer i poljoprivredno zemljište u Federaciji pripada državi BiH. Niko nije oštećen, kriza je nastala jer neko želi krizu. Neko.

Milan

pre 4 godine

Republika Srpska ne treba više da bilo šta objašnjava ni Bošnjacima, ni njihovim zapadnim pokroviteljima.RS treba konačno da izadje iz te dejtonske skalamerije koju urušavaju najviše oni koji su tu skalameriju nekako sastavili. Ne može to niko zaustaviti ni milom ni silom. Ovo više nisu devedesete. Srbija treba da se pripremi za svaki mogući scenario, a najpametnije bi bilo da zamoli Rusku federaciju da se umeša u sve što se trenutno dešava u BiH. Ako Izetbegović i Bošnjaci žele mir, odlično, a ako žele da pokore Srbe i RS, dakle rat, šta da se radi osim odbrane. Kao što kaže izreka - ko seje vetar, požnjece buru.

veseli bosanac

pre 4 godine

Drzi te se svog Kosova, šta se petljate u stvari druge države, nedate Kosovo a dio BiH koji je tu hiljadama godina bi otcjepili, niste fer...

Gospodar Zarin

pre 4 godine

Ustavni sud jeste Dejtonska kategorija ali nema legitimitet bez konsenzusa sva tri naroda. Posebno što je odluka politička, jer Sud&Tužilaštvo BiH nisu Dejtonska kategorija. RS treba da donese političku deklaraciju o nezavisnosti i primeni je ako BiH primeni odluku Ustavnog suda.

Posljedice

pre 4 godine

Posljedice su još brže iseljavanje normalnog svijeta bez obzira na vjeru i naciju, eto šta su posljedice.

Političari su bez ikakve sumnje najveći krpelji koji postoje u državama bivše Jugoslavije, a narod neće više da ih nosi na leđima.

BH. bara je sve manja, a u njoj je sve više gladnih krokodila koji će zarad svog komfora progutati sve pa i svoje narode... Mali čovjek je dobio pasoš i konačno shvatio da je njegova moć odlučivanja u odlasku, a ne u izlasku na izbore kako su mu političari poručivali godinama...

ZAkon

pre 4 godine

UStav, zamisli drugi vic, predsednik Nemačke kaže da mrzi svoju zemlju i da ona u stvari ne postoji, a i dalje ostane na mestu predsednika i nastavi primati platu...
.

Iz drugog ugla

pre 4 godine

Potpuno je jasno da pravo ne sme da "siluje" društvenu stvarnost i realne političke odnose. To se dogodilo pred raspad SFRJ, događa se i sada.

Svi volimo BiH

pre 4 godine

Ostavite se vise te price da Srbi hoce samo po njihovom. Ta mutljavina vise ne prolazi. Ta laz je uzrok svih problema na prostorima bivse SFRJ.
Prestanite da ukidate Srbe. Srbi nista ne zele osim da budu jednako postovani kao I svi sto treba da budu. Problema I rata be bi bilo da nije bilo zelje da se Srbi ukinu. Imaju Srbi pravo da misle drugacije I da se to uzme u obzir. Namerno se sprovodi laz da ako Srbi nesto traze, da mora da bude samo po njihovom. Srbi Imaju pravo da nesto ne zele kao sto I svako drugi ima. Uvek su otvoreni za dogovor, ako ima razumevanja sa druge strane. Sve sto dobijamo je nametanje. Pravljenje nekompletnih zakona, koji ne uzimaju u obzir sve strane. To je problem.
BiH je drzava, to nikom be smeta, ni Srbiji ni RS. Ali prljave politicke odluke, igre iza kulisa, to smeta. Kako ne vidite da zbog uvodjenja ovakvih relativizama, svet ide sve vise u primenu gole sile. BiH je zrtva sopstvenog sistema. Jer je stvorena na nacin da se uvedu nove relacije u medjunarodne odnose. Srbi, Bosnjaci, Hrvati, jednom recju ljudi, nemaju nista jedni protiv drugih. Zive svoj zivot, i uzivaju u svojoj BiH. Da imate pameti napravili biste uredjenje koje vam i nudi da zivite bez medjusobnog optuzivanja. BiH je Uvek bila primer sirokog duha, narocito Sarajevo.

Gagi

pre 4 godine

Meni je neverovatno da smo u lošim odnosima sa svim našim komšijama, zar je moguće da nam toliko dobro ide da je jedini razlog njihova ljubomora?

velikomuslimani

pre 4 godine

Ako je istina da je Ustavni sud BiH doneo ovakvu odluku (po meni diskriminatorsku), onda je juce Mile bio u pravu.
A ne prenosenje tacne vesti moze da izazove ne shvatanje problema.

Zoran

pre 4 godine

Republika Srpska nije drzava, i to svima mora biti jasno.To sto rezim u Srbiji i Didik pricaju je samo demagogija i laz. BiH je drzava sa dva entiteta koji nemaju drzavnost.

Roko

pre 4 godine

Kakav je to ustavni sud u kome su sudije UKrajinci, Makedonci i jos jedan. Ovde je problem u tumacenju drzave. Vlasnistvo nad teritorijom je koliko na BIH toliko i deo entiteta RS . Nemoze drzava BIH da ostvari to pravo direktno vec preko svog entiteta RS. Ovde je problem u funcionisanju sistema od Ustavnog suda koji ocito nije dobro postavljen i ne odrazava ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda. Bosna ceo sustem odlucivanja mora da postavi na konzensusu sva tri naroda a ne na preglasavanju jedino tako moze opstati kao celina. Muslimani ocito toga nisu svesni i dovesce do raspada.

Soda

pre 4 godine

Nemoguci zivot za nacionaliste a narod je kriv
Jer njega Njemacka interesuje kao i narod iz Srbije
Kako narod zivi na zapadu i u Srbiji nema veze koje vere
Donesi zakon za svakog isti i gotova prica

Info

pre 4 godine

Zanimljivo. Ustavni sud donosi odluke koje su u suprotnosti sa Ustavom. Po Ustavu RS ima 49% teritorije BIH. Kako oduzeti hiljade hektara poljoprivrednog zemljista, a ne prekrsiti Ustav?
Ista stvar je i u Federaciji BH i u entitetu RS,radi se o zemljistu i objektima vojske BH, a ona je u nadležnosti države, a ne entiteta.
Osim toga i RS je u "vlasništvu" države BH tako da je ova priča besmislena.Kršenjem dejtonskog ustava BH se vraća na ustav Republike BH a to znači ukidanje entiteta.

danguba

pre 4 godine

Da li je iko naivan, da Mile ovoliku dramu dize za dobrobit naroda i vaskolikog srBstva? Naravno, da mu je lakse manimulisati drustvenom svojinom u nadleznosti RS, gdje je prisvojio i uzurpirao sve institucije, nego necim sto je van njegovih nadleznosti. Pa razdijelili su sve zemlju i imovinu izmedju sebe, sume, potoke, rijeke..., kao da im je djedovina..., a narod kao kmetovi, bune se i ratuju za svoje feudalce i popove.

Paja

pre 4 godine

Koliko filozofije i analiza,a svo vreme se pominje Republika Srpska. Ne postoji,po Dejtonu taj naziv,vec entitet Srpska kao i entitet Federacija BIH. Republika -medjunarodno pravno gledano - ima prava na samostalnost i nezavisnost,a to u BiH ne moze da vazi.Zatezanje,trapavost i brzopletost obice se o glavu upravo Bosancima-Srbima. Cinjenica da je BiH strateska tacka Suadijske Arabije (glavnog finansijera Zapada) i Turske,a BiH Srbi imaju samo Srbiju,najlosijeg djaka Evrope i ,videcete,lazno- Rusiju (jer ce lako sklopiti pakt sa Turskom,a i oznacena je kao destabilizacioni faktor u Evropi),znaci da ce strateski i bilo kako drukcije-izgubiti . Posle cemo se svi drzati za glavu,uz dalje zaostajanje.

Federalizam

pre 4 godine

Bih treba da bude bezgranicna konfederacija. Kao Peloponeski savez. Svaka centralizacija je, u multikulturalnim drustvima, protivna duhu politicke slobode i uvek na stetu neke strane.

jok bre

pre 4 godine

Gos. Zlatko Knežević kao predsjednik ustavnog suda BiH u prošlogodišnjem intervjuu lijepo kaže da je 99% odluka ustavnog suda doneseno jednoglasno, o kakvom preglasavanju se ovdje konstantno govori?

ti misliš tako

pre 4 godine

(zlatiborac c c c, 14. februar 2020 09:32)

U BiH ne postoji nikakav brak, pročitaj aneks 4 dejtonskog mirovnog sporazuma, najviše obrati pažnju na tačku 1.državni kontinuitet.

bo_sana_c

pre 4 godine

Dejtonski ustav su napisali stranci nije izvorno narodni ustav kao onaj što je nastao iz odluka ZAVNOBiH-a. Logično je da oni koji su ga nametnuli pod pritiskom svim stranama i popravljaju nelogičnosti i nesuglasice koje proizlaze iz njega a to su ti stranci pisci tog ustava. A to bi ovaj stručnjak za ustavno pravo itekako morao znati ali vješto zaobilazi tu činjenicu.

Budimir Djokić

pre 4 godine

BiH opstaje samo zato jer Srbija koketira sa Rusijom i Kinom, a zapad to za sada toleriše jer ne postoji klima u EU za proširenjem. Kad se to promeni i Srbija udje u EU i NATO,BiH će početi da broji poslednje dane. Ako mogu Skotska i Kvebek na referendum o nezavisnosti, mogu i u Srpskoj.

Danny Crane

pre 4 godine

Zapad će doneti odluku o sudbini Bosne. Ona nije stvorena voljom naroda nego velikih sila, USA pre svega. Dok je oni podržavaju opstaće. Do tada će je političari koristiti da zavade narod, a dok se narod svadja oni se bogate.

aa

pre 4 godine

Nema kredita, nema movca, tako'- ako se produži ova blokada na par mjeseci, Republika Srpska je bankrot, jer ovisi o zaduživanju, Federacija BiH je par puta bogatija i razvijenija, i svaki Kanton ima vlastitu Ekonomsku politiku.., lakše opstaju- u tom slučaju..

čovek

pre 4 godine

Dakle, navedeni primer žalbe RS je iz SAD i tiče se prava Indijanaca koja nikad nisu sprovedena u delo...
Treba samo neko da objasni Srbima u tzv BiH da su oni u stvari Indijanci na sopstvenoj zemlji

asko

pre 4 godine

Vama srbima ništa ne odgovara, pa ljudi shvatite već jednom mora da se poštuje ustav i zakoni BiH neznam u čemu je problem, ja samo znam da je problem samo u ovom Dodiku jer njemu ništa ne paše pa lepo druže ako ti ne paše ništa u BiH onda idi u Srbiju pa uživaj u njihovom ustavu i pravu. Kao što se poštuje ustav Srbije tako mora da se poštuje i ustav BiH.

denis

pre 4 godine

Bosanski Srbi stalno govore kako je BiH nemoguća. Kako ništa ne valja,.. a nisu ponudili ni jedno rešenje čime bi je poboljšali. Naprotiv, samo traže načine i razloge za njeno rušenje. Mora se naglasiti da se to radi u tihu podršku Beograda i bojim se da će to sve jednog dana doći na naplatu. Ipak to nisu čista posla.

Ja

pre 4 godine

Konstanto se pravi problem i stvara se privid da su Srbi ugroženi u BIH.To je apsolutna laž, imaju sve poluge blokada i odlučivanja i kada im odgovara to ističu.Pita li ko Bosnjake što im se uskraćuju prava u RS, ne dozvoljava se učenje jezika u školama, u Srebrenici u školama se slave četnici i provociraju povratnici.Nemaju nikakva prava da odlučuju...To Dodiku nije problem.BiH je bilo i prije Deytona i naravno da je imala svoju zemlju i teritoriju...RS je nastala ratnim osvajanjem.Ne odgovara ni Bosnjacimaa Deyton, milion stvari ali to je sporazum koji je donio mir, nepravedan ali ipak mir.Ako Dodik misli da bez rata misli raskopati BIH...grdno se vara.Ne valja mu sud BiH, ne valja Ustavni sud, ne valja Hag, ne valja OHR, ne valja USA, ne valja evropski sud za ljudska prava, ne valja BIH...Samo on pametan i sve zna

Mojito

pre 4 godine

Dodik se krsti u Dejton a ovim ga rusi
Jer u Dejtonu su stranci sudije i SAD glavni igraci
To je ugovor ako se nemogu dogovoriti ili postovati ustav BiH onda stranci resavaju problem
Kome se to svidelo ili ne tako je potpisano 95‘

Bucko razmišljam

pre 4 godine

Koje su posledice odluke Ustavnog suda BiH?

Kakve god one bile, one su samo "posledice Dejtonskog mirovnog sporazuma" !

Svako normalan zna da je Dejtonski mirovni sporazum potpisan kako bi se zaustavilo krvoprolice u BiH i da taj sporazum niti je "idealan niti je pravedan" ali predstavlja osnovu za nekakav mir i suzivot na prostoru BiH koja je takva i priznata kao nezavisna drzava i kao takva je i clanica UN.
Svako normalan zna da je RS zahvaljujuci tadasnjoj "okupaciji" veceg dela teritorije BiH, Dejtonskim mirovnim sporazumom "dobila" 49 odsto teritorije BiH iako je procenat Srba u BiH u to vreme iznosio samo 31 odsto pa je vec samim tim "nepravedan" u odnosu na ostale narode koji zive u BiH ali je kako vec rekoh prihvacen da bi rat u BiH bio zaustavljen i u NADI da ce se u miru "uz malo dobre volje" svih naroda koji zive u BiH lakse pronaci nacin kako BiH da funkcionise iako je sastavljena od tri konstitutivna naroda !
I sve je to MOGLO da funkcionise, da je postojala ta "dobra volja" svih u BiH da BiH "naprave zajednickom funkcionalnom drzavom" ali nazalost to se nije dogodilo !
A zasto se to "ne dogadja" i zasto je BiH "nefunkcionalna drzava" to verujem da nije ni potrebno objasnjavati, "srpska stampa" je prepuna izjava Milorada Dodika koji nikada nije ni skrivao tu zelju da BiH "ne opstane" i da se RS tj. POLOVINA BiH uz PODRSKU srpskih vlasti koje "vole RS iznad svega" nekada "ujedini sa Srbijom" !
Da su drugi protiv toga mene licno ne CUDI !

Kragujevcanin

pre 4 godine

Milorade Dodice i Srbi iz Srpske - napustite institucije BIH! Sve dok se ne vrati na izvorni Dejton. Imate podrsku svih Srpskih patriota!

Banja Luka

pre 4 godine

Preglasavanje ovog suda koji nema zakon, i sudije stranci koji terorisu RS, doci ce glave tvorevini zvanoj bih... Konstantno krsenje zakona i laganje ovih monstruma je direktni uzrok svega u bih..

samo da primetim

pre 4 godine

Dodiku je mnogo porastao greben, pa mu ga je treba skratiti! Ovi mladi još nisu okusili rat, pa ako misle da je to fino, nek izvole!:(

Milan

pre 4 godine

Republika Srpska ne treba više da bilo šta objašnjava ni Bošnjacima, ni njihovim zapadnim pokroviteljima.RS treba konačno da izadje iz te dejtonske skalamerije koju urušavaju najviše oni koji su tu skalameriju nekako sastavili. Ne može to niko zaustaviti ni milom ni silom. Ovo više nisu devedesete. Srbija treba da se pripremi za svaki mogući scenario, a najpametnije bi bilo da zamoli Rusku federaciju da se umeša u sve što se trenutno dešava u BiH. Ako Izetbegović i Bošnjaci žele mir, odlično, a ako žele da pokore Srbe i RS, dakle rat, šta da se radi osim odbrane. Kao što kaže izreka - ko seje vetar, požnjece buru.

Zoran

pre 4 godine

Muslimani odnosno bosnjaci su uspeli da postignu ono sta se do juce cinilo nemoguce i najvecim liberalima, a to je da ujedine Srbe i Hrvate skoro do bratske razine, kako politicki, tako narodno, doduse samo na teritoriji BiH ali i to je korak napred.

brko

pre 4 godine

A koje su posljedice Dodikovih izjava i poziva na odcjepljenje? Ne predstavlja Dodiku problem sama odluka, vec cinjenica da u BiH jos uvijek ima institucija, koja ne igra po njegovom.

enfant terrible

pre 4 godine

Profesor je sve objasnio, pa ko ne zna da čita - njegov problem. Taj nazovi ustav je ugovor koji nikada nigde nije pre toga bio isproban i apsolutno je bio nametnut, bez poštovanja karaktera i pravne klime područja. Za to neko mora da snosi odgovornost, jer pored politike, i te birokrate koje su ga sastavile, samo su stvorile buduće novo žarište i šansu da se i dalje mešaju u suverenitet zemlje. Puna podrška našima u ostvarivanju svoje slobode!

Ljubisa Livaac

pre 4 godine

Posledice su da se svesno zadire u Dejtonski sporazum, te bespotrbno provocira Republika Srpska i srpski narod. Brojne odluke tog suda su donete na stetu RS sa ociglednom namerom. Neka nam taj sud da i ustavno pravo na samoopredeljenje, pa da vidimo.

Arch Enemy

pre 4 godine

Zamolio bih komentatore da izbjegavaju termine bosanski Hrvati i bosansli Srbi jer su to jednostavno odrednice koje ne postoje tj. fikcije koje vrijedjaju zdrav razum, istorijat i nacionalni ponos Hrvata i Srba!

Pera kojot

pre 4 godine

Interesantno je kako se komentari 90% Srba razlikuju u zavisnosti kako se interpretira vijest. Dodik je, manje vise, rekao isto sto i profesor, a vecina je bila negativnih komentara. Znam da je Dodik demagog, profiter... jednom rijecju politicar, ali kako se boriti protiv asimilacije ako ga ne podrzim u ovoj prici. Znam da je to zacaran krug, ali ocigledno druga strana slicno razmislja. Mozda je to tesko razumjeti nekome iz Beograda ili Cacka. Srbi sa Kosova to najbolje znaju, mada je njima mnogo gore. Moramo biti jedinstveni i podrška jedni drugima ili nas nece biti.

Gospodar Zarin

pre 4 godine

Ustavni sud jeste Dejtonska kategorija ali nema legitimitet bez konsenzusa sva tri naroda. Posebno što je odluka politička, jer Sud&Tužilaštvo BiH nisu Dejtonska kategorija. RS treba da donese političku deklaraciju o nezavisnosti i primeni je ako BiH primeni odluku Ustavnog suda.

veseli bosanac

pre 4 godine

Drzi te se svog Kosova, šta se petljate u stvari druge države, nedate Kosovo a dio BiH koji je tu hiljadama godina bi otcjepili, niste fer...

xy

pre 4 godine

Zanimljivo. Ustavni sud donosi odluke koje su u suprotnosti sa Ustavom. Po Ustavu RS ima 49% teritorije BIH. Kako oduzeti hiljade hektara poljoprivrednog zemljista, a ne prekrsiti Ustav?

Srbin iz RS

pre 4 godine

Sud ima 7 članova od kojih su 3 stranca koji sa 2 Muslimana preglasaju preostalo 4 Srba i Hrvata. Nije to nikakvo pravo već obično etničko glasanje gde Muslimani imaju 5 glasova. Ne postoji po dejtonsokom sporazumu nikakvo ministarstvo poljoprivrede BiH. Čak su i vojska, poreska uprava i sudstvo u nadležnosti entiteta po Dejtonu.

Da li je sledeće da će to isto da primene na šume, škole, bolnice, vodovode, elektroprivredu i sve javne ustanove ? Šta bi ostalo od Republike Srpske ?

Otcepljenje. Gotovo je.

sarajlija

pre 4 godine

Kako znam za sebe tako znam da se kaže da je neka zemlja ili šuma "privatna ili državna".Entiteti nisu države a država je BiH.Ne vidim šta je problem?

Svi volimo BiH

pre 4 godine

Ostavite se vise te price da Srbi hoce samo po njihovom. Ta mutljavina vise ne prolazi. Ta laz je uzrok svih problema na prostorima bivse SFRJ.
Prestanite da ukidate Srbe. Srbi nista ne zele osim da budu jednako postovani kao I svi sto treba da budu. Problema I rata be bi bilo da nije bilo zelje da se Srbi ukinu. Imaju Srbi pravo da misle drugacije I da se to uzme u obzir. Namerno se sprovodi laz da ako Srbi nesto traze, da mora da bude samo po njihovom. Srbi Imaju pravo da nesto ne zele kao sto I svako drugi ima. Uvek su otvoreni za dogovor, ako ima razumevanja sa druge strane. Sve sto dobijamo je nametanje. Pravljenje nekompletnih zakona, koji ne uzimaju u obzir sve strane. To je problem.
BiH je drzava, to nikom be smeta, ni Srbiji ni RS. Ali prljave politicke odluke, igre iza kulisa, to smeta. Kako ne vidite da zbog uvodjenja ovakvih relativizama, svet ide sve vise u primenu gole sile. BiH je zrtva sopstvenog sistema. Jer je stvorena na nacin da se uvedu nove relacije u medjunarodne odnose. Srbi, Bosnjaci, Hrvati, jednom recju ljudi, nemaju nista jedni protiv drugih. Zive svoj zivot, i uzivaju u svojoj BiH. Da imate pameti napravili biste uredjenje koje vam i nudi da zivite bez medjusobnog optuzivanja. BiH je Uvek bila primer sirokog duha, narocito Sarajevo.

icko

pre 4 godine

Nemojmo da se lažemo, krajnji cilj je prisajedinjenje i Dodik odrađuje posao
Nije mi samo jasno kako mislite prisajediniti zapadni dio entiteta i kako mislite riješiti distrikt Brčko. Ovaj dio uz Drinu mogu još razumjeti ali
ovaj uz Hrvatsku granicu ne razumijem.Kako čuvati granicu te nakaradne strukture. Ovo ne može ići bez krvi,ovo ne odgovara niti Hrvatima niti Bošnjacima.Ne treba govoriti da ova ideja razjedinjuje Hrvate i Bošnjake.
Baš naprotiv ujedinjuje ih.Onaj ko misli da Hrvatskoj odgovara rasparčavanje Bosne u velikoj je zabludi. Napravite konfederaciju i živite u miru.
Da smo napravili konfederaciju od Juge rata ne bi bilo i bili bi svi danas u EU. Nemojte se zanositi raspadom Bosne jer to će donijeti smrt i mnogo patnje. Ako je Jugoslavija mogla opstati kao konfederacija,a mogla je ali političari joj nisu dali priliku.Onda dajmo priliku Bosni neka nam međunarodna zajednica pomogne stvoriti konfederaciju u kojoj bi svi bili ravnopravni i zaštićeni,jer će u protivnom biti krvi do koljena. Ne može se Bosna rastočiti samo tako, rat bi mogao eskalirati na drugim nemirnim područjima.
Oni koji kažu se Bosna može rastočiti bez rata lažu.I neka odmah počinju spremati svoju djecu za blagostanje koje će nastati poslije tog čina jer naša neće ratovati.

velikomuslimani

pre 4 godine

Ako je istina da je Ustavni sud BiH doneo ovakvu odluku (po meni diskriminatorsku), onda je juce Mile bio u pravu.
A ne prenosenje tacne vesti moze da izazove ne shvatanje problema.

Paja

pre 4 godine

Koliko filozofije i analiza,a svo vreme se pominje Republika Srpska. Ne postoji,po Dejtonu taj naziv,vec entitet Srpska kao i entitet Federacija BIH. Republika -medjunarodno pravno gledano - ima prava na samostalnost i nezavisnost,a to u BiH ne moze da vazi.Zatezanje,trapavost i brzopletost obice se o glavu upravo Bosancima-Srbima. Cinjenica da je BiH strateska tacka Suadijske Arabije (glavnog finansijera Zapada) i Turske,a BiH Srbi imaju samo Srbiju,najlosijeg djaka Evrope i ,videcete,lazno- Rusiju (jer ce lako sklopiti pakt sa Turskom,a i oznacena je kao destabilizacioni faktor u Evropi),znaci da ce strateski i bilo kako drukcije-izgubiti . Posle cemo se svi drzati za glavu,uz dalje zaostajanje.

Budimir Djokić

pre 4 godine

BiH opstaje samo zato jer Srbija koketira sa Rusijom i Kinom, a zapad to za sada toleriše jer ne postoji klima u EU za proširenjem. Kad se to promeni i Srbija udje u EU i NATO,BiH će početi da broji poslednje dane. Ako mogu Skotska i Kvebek na referendum o nezavisnosti, mogu i u Srpskoj.

Pravnik

pre 4 godine

Igore, Republici Srpskoj i dalje ostaje 49% teritorije kako je propisano Dejtonom jer i poljoprivredno zemljište u Federaciji pripada državi BiH. Niko nije oštećen, kriza je nastala jer neko želi krizu. Neko.

Roko

pre 4 godine

Kakav je to ustavni sud u kome su sudije UKrajinci, Makedonci i jos jedan. Ovde je problem u tumacenju drzave. Vlasnistvo nad teritorijom je koliko na BIH toliko i deo entiteta RS . Nemoze drzava BIH da ostvari to pravo direktno vec preko svog entiteta RS. Ovde je problem u funcionisanju sistema od Ustavnog suda koji ocito nije dobro postavljen i ne odrazava ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda. Bosna ceo sustem odlucivanja mora da postavi na konzensusu sva tri naroda a ne na preglasavanju jedino tako moze opstati kao celina. Muslimani ocito toga nisu svesni i dovesce do raspada.

Nostradamus

pre 4 godine

Ustavni sud je dejtinska kategorija definisana u mirovnom sporazumu aneks 4,Tim aneksom je propisan i sastav suda u kojem učestvuju po dva člana iz svakog naroda i trojica stranih sudina.Preciziran je i način izbor tih sudija.Još jednom Aneks 4 Dejtonskog sporazuma, pročitajte.Tako je sve do današnjeg dana.U zadnjem dokumentu za pristup NATO-u države BiH(ANP,MAP) koji je potpisan pod imenom Program reformi potvrđuje se postojanje ustavnog suda i njegove nadležnosti.Potpisao Dodik gle čuda, potpis star mjesec dva dana.Pročitajte Program reformi i on je distupan na netu.Šta je sada.Tekst ovog profesora je isti kao Dodikov, politički pamflet bez pravnih argumenata,očigledno naručen.Ustavni sud je u bilo kojoj državi nedodirljiva kategorija, a odluke konačne i obavezujuća.Država je ponajprije vlasnik zemlje ,a onda niže instance.Šta nije tačno u ovoj priči.Dejton i ANP-Program reformi su dostupni na Netu.Pročitajte vjerujte svojim ušima i očima.

Gagi

pre 4 godine

Meni je neverovatno da smo u lošim odnosima sa svim našim komšijama, zar je moguće da nam toliko dobro ide da je jedini razlog njihova ljubomora?

Igor

pre 4 godine

@asko
Tačno, moraju se poštovati zakoni, alini Dejtonski sporazum prema kom Republika Srpska ima 49% teritorije. Prema tome, odluka ustavnog suda se možda ne može pravno osporavati, ali se može ukinuti jer je u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom i Incko će prije ili kasnije biti prisiljen na to ili će i ova odluka suda kao i mnoge prije nje biti na doživotnom čekanju.

Info

pre 4 godine

Zanimljivo. Ustavni sud donosi odluke koje su u suprotnosti sa Ustavom. Po Ustavu RS ima 49% teritorije BIH. Kako oduzeti hiljade hektara poljoprivrednog zemljista, a ne prekrsiti Ustav?
Ista stvar je i u Federaciji BH i u entitetu RS,radi se o zemljistu i objektima vojske BH, a ona je u nadležnosti države, a ne entiteta.
Osim toga i RS je u "vlasništvu" države BH tako da je ova priča besmislena.Kršenjem dejtonskog ustava BH se vraća na ustav Republike BH a to znači ukidanje entiteta.

Zoran

pre 4 godine

Republika Srpska nije drzava, i to svima mora biti jasno.To sto rezim u Srbiji i Didik pricaju je samo demagogija i laz. BiH je drzava sa dva entiteta koji nemaju drzavnost.

Maja

pre 4 godine

Malo je neobično da odluka bilo kojeg suda Dodiku ne odgovara, ni onaj u Hagu ni domaći mu se ne sviđa, on bi da sve sudije budu Srbi koje ON postavi. Hmmm...

Oliver Nedeljković, zapamtite to ime

pre 4 godine

Dok ae oni dogovore čije je, poljoprivredno zemljište se pretvara u šumu. Onda će ae dogovaraju čija je šuma. Za to vrwme će narod (koji ostane!) poseći šumu, jerbo se ne zna čija je! I tako u krug, opet rasprava o poljoprivrednom zemljištu!

ZAkon

pre 4 godine

UStav, zamisli drugi vic, predsednik Nemačke kaže da mrzi svoju zemlju i da ona u stvari ne postoji, a i dalje ostane na mestu predsednika i nastavi primati platu...
.

Iz drugog ugla

pre 4 godine

Potpuno je jasno da pravo ne sme da "siluje" društvenu stvarnost i realne političke odnose. To se dogodilo pred raspad SFRJ, događa se i sada.

Soda

pre 4 godine

Nemoguci zivot za nacionaliste a narod je kriv
Jer njega Njemacka interesuje kao i narod iz Srbije
Kako narod zivi na zapadu i u Srbiji nema veze koje vere
Donesi zakon za svakog isti i gotova prica

bo_sana_c

pre 4 godine

Dejtonski ustav su napisali stranci nije izvorno narodni ustav kao onaj što je nastao iz odluka ZAVNOBiH-a. Logično je da oni koji su ga nametnuli pod pritiskom svim stranama i popravljaju nelogičnosti i nesuglasice koje proizlaze iz njega a to su ti stranci pisci tog ustava. A to bi ovaj stručnjak za ustavno pravo itekako morao znati ali vješto zaobilazi tu činjenicu.

danguba

pre 4 godine

Da li je iko naivan, da Mile ovoliku dramu dize za dobrobit naroda i vaskolikog srBstva? Naravno, da mu je lakse manimulisati drustvenom svojinom u nadleznosti RS, gdje je prisvojio i uzurpirao sve institucije, nego necim sto je van njegovih nadleznosti. Pa razdijelili su sve zemlju i imovinu izmedju sebe, sume, potoke, rijeke..., kao da im je djedovina..., a narod kao kmetovi, bune se i ratuju za svoje feudalce i popove.

stranger

pre 4 godine

Milorad Dodik Ima 10 savetnika, plata im je 3000 KM. Danas je doneo odluku da im poveca platu za 20%, tako da ce sada biti 3600 KM. Isto su uradili i Komsic i Dzaferovic. 3 clana predsednistva 30 savetnika. To nema ni Tramp ni Putin ni Angela Merkel. Za to vreme penzija u Srpskoj je 200 KM a u FBiH 350 KM. Plate radnicima oko 500-600 KM. I zato se nemojte cuditi zasto svako malo kriza u BiH. Dimne zavese da narod ne vidi stvarno stanje.

Federalizam

pre 4 godine

Bih treba da bude bezgranicna konfederacija. Kao Peloponeski savez. Svaka centralizacija je, u multikulturalnim drustvima, protivna duhu politicke slobode i uvek na stetu neke strane.

jok bre

pre 4 godine

Gos. Zlatko Knežević kao predsjednik ustavnog suda BiH u prošlogodišnjem intervjuu lijepo kaže da je 99% odluka ustavnog suda doneseno jednoglasno, o kakvom preglasavanju se ovdje konstantno govori?

Danny Crane

pre 4 godine

Zapad će doneti odluku o sudbini Bosne. Ona nije stvorena voljom naroda nego velikih sila, USA pre svega. Dok je oni podržavaju opstaće. Do tada će je političari koristiti da zavade narod, a dok se narod svadja oni se bogate.

gost

pre 4 godine

Odje se niš' ne more dogovoriti. Osim dogovora da svi skupa kvalitetno, kontinuirano i nemilosrdno pljačkaju svoje stado. Frka će nastati ako se stado evakuira na njemačku livadu. Analize zbore o padu populacije na ispod 2 milinoa, u roku par godina. Koga onda šišati?

ti misliš tako

pre 4 godine

(zlatiborac c c c, 14. februar 2020 09:32)

U BiH ne postoji nikakav brak, pročitaj aneks 4 dejtonskog mirovnog sporazuma, najviše obrati pažnju na tačku 1.državni kontinuitet.

Posljedice

pre 4 godine

Posljedice su još brže iseljavanje normalnog svijeta bez obzira na vjeru i naciju, eto šta su posljedice.

Političari su bez ikakve sumnje najveći krpelji koji postoje u državama bivše Jugoslavije, a narod neće više da ih nosi na leđima.

BH. bara je sve manja, a u njoj je sve više gladnih krokodila koji će zarad svog komfora progutati sve pa i svoje narode... Mali čovjek je dobio pasoš i konačno shvatio da je njegova moć odlučivanja u odlasku, a ne u izlasku na izbore kako su mu političari poručivali godinama...

čovek

pre 4 godine

Dakle, navedeni primer žalbe RS je iz SAD i tiče se prava Indijanaca koja nikad nisu sprovedena u delo...
Treba samo neko da objasni Srbima u tzv BiH da su oni u stvari Indijanci na sopstvenoj zemlji

aa

pre 4 godine

Nema kredita, nema movca, tako'- ako se produži ova blokada na par mjeseci, Republika Srpska je bankrot, jer ovisi o zaduživanju, Federacija BiH je par puta bogatija i razvijenija, i svaki Kanton ima vlastitu Ekonomsku politiku.., lakše opstaju- u tom slučaju..