Nedelja, 09.02.2020.

09:35

"U Crnoj Gori je došlo do molitvene revolucije koja će se završiti urušavanjem režima"

Politički analitičar Dragoljub Anđelković smatra da je u Crnoj Gori došlo do mirne "molitvene" revolucije.

Izvor: Tanjug

"U Crnoj Gori je došlo do molitvene revolucije koja æe se završiti urušavanjem režima" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

pahuljka

pre 4 godine

(vec vidjeno, 09. februar 2020 12:26)

Pa samo Srbe maltretirate i ponižavate. I to ne tamo neke Srbe iz Čačka nego svoje komšije koji su potpuno isti kao vi a deklarišu se kao Srbi. Niko ovde nije blesav i savršeno nam je jasno da se pravi identitet crnogorske nacije, a da bi to upalilo kao sto je zamisljeno mora polovina u CG da prestane da misli da su Srbi. Svima nam je poznato iz devedesetih kako su nas budale zavadile i kako smo se mi jos vece budale upropastile zbog toga. Ne mrzim nikog ali nisu Srbi ti koji su zapoceli kavgu, ni devedesetih a ni sada. Mislim takodje da svi oni koji se hvataju za NATO kao mala deca ne shvataju da u najgoroj varijanti i Srbija moze da se priključi NATO-u. Oberučke bi nas prihvatili a baš da vidim ko bi im od ex yu drzavica bio veci miljenik i kako bi izgledalo kada bi mi sami, ili pak pod jednakim tretmanom od strane trulog zapada resavali stvari.

Floda

pre 4 godine

(dnevna doza prosečnog Srbijanca, 9. februar 2020 12:04)

Ugroženo je pravo slobodno ispovedanje vere jer vera ima deo koji se materijalno oličava kroz postojanje hramova ili drugih vrsta sakralnih objekata ,ili da vam prevedem ovako -vernik se može biti i u sred džungle ali ako neka grupa vernika svojim sredstvima,radom i angažovanjem izgradi sebi hram ,tada hram nema prvenstveno materijalnu vrednost već je simbol vere-verskih osećanja .Drugo model države koju stvaraju evropske države je sekularna država gde je religija izraz osećanja na dobrovoljnoj osnovi , a što znači da država ili politička partija na vlasti ne sme osnivati "državnu religiju" što u primeru Crne Gore znači da Milo ne može kao predsednik osnivati crkvu sa pozicija moći koristeći državni monopol sile. Treće- učinjena je diskriminacija SPC jer je država potpisala ugovor sa Katoličkom crkvom,Islamskom zajednicom i Jevrejskom zajednicom , a isti ugovor nije htela da potpiše sa SPC .To bi bilo kao da država Srbija dozvolja samo Srbima pravoslavcima u Srbiji da legalizuju objekte ili dobijaju građevinske dozvole ,a da je to isto zabranjeno pripadnicima drugih etničkih i verskih grupa. Četvrto u slučaju spora teret dokazivanja nikad nije na vlasniku ili držaocu imovine već uvek na strani tužitelja .

Ja

pre 4 godine

Onaj ko nesto potrazuje, treba i da dokazuje svoje pravo pred sudom. Neka izvoli Djukanovic da dokazuje pred sudom da je crkva drzavna, umesto sto to silom namece, a silu je zavio u formu zakona, misleci da ce mu proci.

Tine

pre 4 godine

(seljadin, 9. februar 2020 13:25)

* Znaš šta druže? Neuk si za ovu temu, ne znaš da nacije nisu postojame ni pre 300 god, a ne pre 700. Turci čak nisu postojali ni kao država ni nacija do 1924. Nemci kao Nemci postoje tek oko 150 god. Srbija kao Srbija postoji od 1878. Pre 700 god. Štre 700 god, nije postojala nikva Srbija no samo pojam Raške. Tako da, smanjite doživljaje i nije zdravo i uputno verovsti u deda mraza kada zadjete u ozbiljne godine. Ne dajte da vas lože i lažu.

primorac-cg

pre 4 godine

(Slave li Slavu “Crnogorci”?, 9. februar 2020 10:30)

Slave, cak i katolici imaju neki vid slave. :)
Ako koga interesuje moje misljenje, ova otimacina i zakon su donijeti samo iz razloga podjele, s obzirom da su izbori jos malo, a bilo im se bas poljuljalo. Bojim se da ce da se zacementiraju sada, s obzirom da se kreira lazna slika u CG: Mir u zemlji-vladajuca koalicija, primitivizam i rat - opozicija.
Ovo je samo mojih 5 pfeninga, pozdrav :)

Greta

pre 4 godine

@seljadine, nazad u skolu!
Na prostoru danasnje CG je nastala najstarija drzava juznih slovena-Duklja. Od tada do danas CG ima oko 1000 godina nezavisnosti i vladavine NJENIH Vladarskih loza. Pocevsi od Vojislavljevica, preko Balsica, Crnojevica i na kraju Petrovića. Jedina je drzava na balkanu koja NIJE bila pod turskom tokom 500 godina njene vladavine ovdje. Manje patriotskih serija na RTS a malo vise istorije i objektivnosti!

seljadin

pre 4 godine

Crnogorska drzava postoji tek 150 godina (tako nesto), a crkva 700, Srpska crkva je starija od Crnogorske drzave, prema tome, nigde u knjigama ne pise da je crkvena imovina drzavna, i trebalo bi da je imovina svetinja, a ne da gore nego u komunizmu, i za vreme turske okupacije kradu tudju imovinu.

kraja

pre 4 godine

"Dakle zapitaj se prvo, da li bi ti kao veeeliki vjernik, izdvojio 9% od svog dohodka i gledao ove nase popove kako uzivaju u luksuzu, vozaju se u tamnim limuzinama, zive u vilama i dvorcima, obrcu tvoje pare kroz svoj biznis, hotele, vinarije, suvenirnice..., dok ti kupujes cipele na kredit i cekas penziju od 300."

...hehe...
...ali ste sve to dozvolili milu djukanovicu i njegovoj bratiji...!!!
...od kratkih pantalona, do jednog od najbogatijih politicara u evropi...
...interesantno kako to niko ne vidi...
...da ne pricam sta je sve njegov brat aco radio i kako je zgrtao novac...
...a i sto bih ja pricao kad to zna cela crna gora, narocito ona primorska...

icko

pre 4 godine

Ko vas Dragoljube Anđelkoviću plaća
za ovo spinovanje. Evropa se smeje.
Prijavite Mila evropskom sudu i tražite prava za crkvu Legalis.
Kakovi manipulisanje kakovi bakrači
prošla su ta vremena devedesetih.

britko pero

pre 4 godine

(Pott, 09. februar 2020 12:36)
Katolička crkva i muslimanska zajednica su potpisale ugovor i po ugovoru ništa ne moraju da dokazuju. Isti takav ugovor traži da potpiše i SPC. Da je bilo za sve isto imala bi država mnogo veći problem. Ovako je Milo OPET uspeo da izmanipuliše narod i napravi “mi peotiv njih” tenziju.

Трибал

pre 4 godine

Несрби слаби су вам аргументи за србофобију,а немате снагу да нас уништите.Извините,нећемо Вам дозволити да нас угњетавате.Велики поздрав.

mikac678

pre 4 godine

(Pott, 9. februar 2020 12:36)

Ni katolička ni islamska zajednica nemaju papire za sve verske objekte. Ni jedna katolička crkva u Kotoru nema papire o vlasništvu. Obe imaju potpisan sporazum sa vladom Crne Gore koji ima veću važnost nego sam zakon. Naravno vlada nije htela da ponudi takav isti sporazum Mitropoliji, već je usvojila zakon koji se ustvari tiče otimanja imovine Mitropolije

kalimero

pre 4 godine

(Ajnstajn, 9. februar 2020 10:20)

Moj Ajnstajne... Porez u Njemackoj je obavezan samo za deklarisane vjernike, odnosno clanove crkve. Dakle zapitaj se prvo, da li bi ti kao veeeliki vjernik, izdvojio 9% od svog dohodka i gledao ove nase popove kako uzivaju u luksuzu, vozaju se u tamnim limuzinama, zive u vilama i dvorcima, obrcu tvoje pare kroz svoj biznis, hotele, vinarije, suvenirnice..., dok ti kupujes cipele na kredit i cekas penziju od 300.

Pott

pre 4 godine

Pa zasto ta crkva ne podnese tuzbu Ustavnom sudu a ako im to ne prodje sudu u Strazburu ako je pravda na njihovoj strani, nego na ulici izvodi citave porodice? Kako to da katolicka i islamska zajednica imaju sve papire koje dolazuje vlasnistvo nad objektima a SPC nema? Kako to da u drzavi u kojoj imas imas 700 neprijavljenih svestenika iz drugih drzava, na stotine objekata i Bog zna koliko zemlje nisi pravno lice i ne placas porez?

zilot

pre 4 godine

(white wolf, 09. februar 2020 10:42)

Sve mi je jasno ali kako im Bog dozvoljava da dirnu u crkvenu imovinu? Čime smo zaslužili kad mrava nismo zgazili? Ako se ovako nastavi to je znak da treba da menjamo Boga, ovaj radi sve protiv nas

Ja

pre 4 godine

hehehe


Niste vi stali crkvi na prste, kako ste se izrazili, stali ste joj na ime, na istorijsko srpsko ime. Crnogorci imaju izbor da budu vernici priznate SPC i priznate miropolije u okviru nje, ili da budu clanovi nepriznate i iz politickih razloga osnovane CPC. Trece ne moze, ne moze da se od kanonski priznate SPC u Crnoj Gori vestacki pravi crnogorska crkva.

Drugo, novac koji SPC dobija, dobija od vernika, a ne iz budzeta. Nije mi najjasnije sta imate vi sa tim novcem. Ocigledno je ko hoce da stavi sapu na taj novac, ali nece to ici kako ste zamislili, nece srpski pravoslavni vernici finansirati sopstveno zatiranje!

Trece, zakon mozete da podrzavate u meri u kojoj se on tice Vas i verske zajednice kojoj pripadate, a u meri u kojoj se tice SPC, pitaju se vernici SPC.

Slušaj bre Emanuele

pre 4 godine

@(zoran, 09. februar 2020 11:36)

Nisam čuo da je crkva organizovala molebane za građane kojima izvršitelji plene imovinu,pa zašto bi građanina bilo briga što država traži od crkve da dokaže svoje vlasništvo. Država ne ugrožava pravo građanina na slobodu veroispovesti i tu prestaje interes građanina po ovom pitanju.

Летећи одред

pre 4 godine

А коментари претежно:
#Оно кад милогорац захлебљен у Бг на државним јаслама пљује по Србима у ЦГ...
Помолимо се за народ доле, иако тиранин стати неће, то се види.
Сила Бога не моли, али и Бог силу не воли.

vec vidjeno

pre 4 godine

Ne vidim ja da Brisel, UN, nevladine medjunarodne organizacije i javnost trazi smenu rezima u Crnoj Gori. Ispada da on samo Srbima smeta i da se samo Srbi bune. Nesto mi to poznato iz devedesetih. Ishod toga jos i sad zivimo.

zoran

pre 4 godine

Svi vi sto tako volite drzavu Crnu Goru, lako mozete ovo zaustaviti licnim primerom.
Sutra lepo odete u sud i katastar, i svu svoju privatnu imovinu (kuce, njive, ocevinu) prepiste na drzavu Crnu Goru. Niko nemoze da vam zabrani, a i sami tvrdite da to nije otimacina kad drzava konfiskuje tudje. Cim vi to uradite i srbi ce isto. Drugacije je bezveze. Vi bi da tudja imovina ide drzavi, a svoju joj nedate.

ooo

pre 4 godine

A u stvari, u Crnoj Gori je drzava pobedila SPC i postavila opasan presedan za SPC.
Djukanovicev pad "analiticari" su najavljivali i kada je otkacio Milosevica, pa kada je najavio referendum, pa kada je priznao Kosovo, pa narocito kada je rekao da hoce u NATO... i sve je to bilo propraceno "revolucijama", demonstracijama, jurisima na Skupstinu, policiju itd, a on je, kao sto znamo izasao kao pobednik.
I iz ovoga izlazi kao pobednik.

ima ko se pita

pre 4 godine

To bi se bas tako i desilo da tamosnja opozicija ne dovodi u pitanje drzavnost Crne Gore, interese NATO i vidi Kosovo kao suvereno i nezavisno. Bila bi to onda samo normalna smena vlasti. Ali ovde se radi o pokusaju da se stvari vrate na fabricko podesavanje.

white wolf

pre 4 godine

Uzmu vam pare, otmu budućnost, unište decu, upropaste zdravlje, glasate za njih, dirnu u crkvenu imovinu, oduzmu lovu od popova, narod se pobuni u korist popova koji ih muzu vekovima. E narode i zaslužio si jaram, kad ste volovi.

Torrente

pre 4 godine

Nakon Plišane revolucije, Revolucije ruža i Revolucije karanfila, red je da imamo i Molitvenu revoluciju!

Usvaja se naziv!

Milo će otići u udžbenike istorije kao diktator koji je bio zbačen Molitvenom revolucijom.

Mile Corelli

pre 4 godine

Dragi Andjelkoviću,samo što si zaboravio da kažeš da preko 70%gradjana CG podržava ovaj zakon...toliko o tvojoj molitvenoj revoluciji.

VladaBGD

pre 4 godine

(hehehe!, 09. februar 2020 09:55

Nisu u pitanju nikakve privilegije. Zakon jednostavno mora da važi za sve podjednako. Ako je nešto privatna svojina onda tako mora i da ostane, država nema prava da nekome oduzme imovinu zato što se trenutnom vlastodršcu tako prohtelo. To pravilo mora da važi za svakog od nas pa i za crkvu. Ne postoji nikakav osnov da verski objekti postanu vlasništvo države i da državni službenici donose odluku šta će sa njima biti i kada će biti.
Kada budeš shvatio da pravila za sve moraju da budu istovetna, shvatiće zašto toliko ljudi podržava crkvu. Nije to pitanje ljubavi ili mržnje to je pitanje pravde i principa demokratije.

Ajnstajn

pre 4 godine

Ovi sto zagovaraju da crkva ne placa porez i slicno, zbog takvih treba uvesti obavezan crkveni porez kao u Nemackoj, pa ce imati odakle da se plati. Ako je narod vecinski verujuci, onda je logicno da drzava od narodnih para na neki nacin izdrzava crkvu. Kada su objekti u pitanju, velika vecina su zaduzbine i u crkvenom su vlasnistvu duze vec sto postoji moderna crnogorska drzava. Bilo kakvo prisvajanje crkvene imovine bilo bi ravno najgrubljoj otimacini. Cak ni Turci nisu na Balkanu otimali crkve. Djukanovic je autokrata i bivsi komunista. Takvima nista nije sveto osim novca. Ali dok je ovaca bice i vune.

Slave li Slavu “Crnogorci”?

pre 4 godine

Svi znamo da su Srbi jedan od retkih pravoslavnih hrišćana koji slave krsnu Slavu. Ja ne znam da li ljudi koji žive u Crnoj Gori slave krsnu Slavu? Ako je slave, a znamo da je to Srpska tradicija, kako i kada su to Srbi preoteli njihovu crkvu? Siguran sam da bar 3 ili 4 generacije unazad u Crnoj Gori slave Slavu. Ni komunizam ih nije u tome sprečio.

hehehe!

pre 4 godine

Molitvena revolucija? Kad Crkvi staneš na prste u stvari na novac, nije to molitvena revolucija, nego udar Crkve protiv Države, da zadrži svoje svetinje,(čitaj vekovne privilegije), za koje misli da su joj od samog Boga dane! Odvojenost Crkve od Države nekako ne ide ni u Srbiji, ni u Hrvatskoj, pa neče valjda u maloj CG? Što južnije, to tužnije!:)

Torrente

pre 4 godine

Nakon Plišane revolucije, Revolucije ruža i Revolucije karanfila, red je da imamo i Molitvenu revoluciju!

Usvaja se naziv!

Milo će otići u udžbenike istorije kao diktator koji je bio zbačen Molitvenom revolucijom.

Ajnstajn

pre 4 godine

Ovi sto zagovaraju da crkva ne placa porez i slicno, zbog takvih treba uvesti obavezan crkveni porez kao u Nemackoj, pa ce imati odakle da se plati. Ako je narod vecinski verujuci, onda je logicno da drzava od narodnih para na neki nacin izdrzava crkvu. Kada su objekti u pitanju, velika vecina su zaduzbine i u crkvenom su vlasnistvu duze vec sto postoji moderna crnogorska drzava. Bilo kakvo prisvajanje crkvene imovine bilo bi ravno najgrubljoj otimacini. Cak ni Turci nisu na Balkanu otimali crkve. Djukanovic je autokrata i bivsi komunista. Takvima nista nije sveto osim novca. Ali dok je ovaca bice i vune.

hehehe!

pre 4 godine

Molitvena revolucija? Kad Crkvi staneš na prste u stvari na novac, nije to molitvena revolucija, nego udar Crkve protiv Države, da zadrži svoje svetinje,(čitaj vekovne privilegije), za koje misli da su joj od samog Boga dane! Odvojenost Crkve od Države nekako ne ide ni u Srbiji, ni u Hrvatskoj, pa neče valjda u maloj CG? Što južnije, to tužnije!:)

Ja

pre 4 godine

hehehe


Niste vi stali crkvi na prste, kako ste se izrazili, stali ste joj na ime, na istorijsko srpsko ime. Crnogorci imaju izbor da budu vernici priznate SPC i priznate miropolije u okviru nje, ili da budu clanovi nepriznate i iz politickih razloga osnovane CPC. Trece ne moze, ne moze da se od kanonski priznate SPC u Crnoj Gori vestacki pravi crnogorska crkva.

Drugo, novac koji SPC dobija, dobija od vernika, a ne iz budzeta. Nije mi najjasnije sta imate vi sa tim novcem. Ocigledno je ko hoce da stavi sapu na taj novac, ali nece to ici kako ste zamislili, nece srpski pravoslavni vernici finansirati sopstveno zatiranje!

Trece, zakon mozete da podrzavate u meri u kojoj se on tice Vas i verske zajednice kojoj pripadate, a u meri u kojoj se tice SPC, pitaju se vernici SPC.

Slave li Slavu “Crnogorci”?

pre 4 godine

Svi znamo da su Srbi jedan od retkih pravoslavnih hrišćana koji slave krsnu Slavu. Ja ne znam da li ljudi koji žive u Crnoj Gori slave krsnu Slavu? Ako je slave, a znamo da je to Srpska tradicija, kako i kada su to Srbi preoteli njihovu crkvu? Siguran sam da bar 3 ili 4 generacije unazad u Crnoj Gori slave Slavu. Ni komunizam ih nije u tome sprečio.

ooo

pre 4 godine

A u stvari, u Crnoj Gori je drzava pobedila SPC i postavila opasan presedan za SPC.
Djukanovicev pad "analiticari" su najavljivali i kada je otkacio Milosevica, pa kada je najavio referendum, pa kada je priznao Kosovo, pa narocito kada je rekao da hoce u NATO... i sve je to bilo propraceno "revolucijama", demonstracijama, jurisima na Skupstinu, policiju itd, a on je, kao sto znamo izasao kao pobednik.
I iz ovoga izlazi kao pobednik.

Mile Corelli

pre 4 godine

Dragi Andjelkoviću,samo što si zaboravio da kažeš da preko 70%gradjana CG podržava ovaj zakon...toliko o tvojoj molitvenoj revoluciji.

VladaBGD

pre 4 godine

(hehehe!, 09. februar 2020 09:55

Nisu u pitanju nikakve privilegije. Zakon jednostavno mora da važi za sve podjednako. Ako je nešto privatna svojina onda tako mora i da ostane, država nema prava da nekome oduzme imovinu zato što se trenutnom vlastodršcu tako prohtelo. To pravilo mora da važi za svakog od nas pa i za crkvu. Ne postoji nikakav osnov da verski objekti postanu vlasništvo države i da državni službenici donose odluku šta će sa njima biti i kada će biti.
Kada budeš shvatio da pravila za sve moraju da budu istovetna, shvatiće zašto toliko ljudi podržava crkvu. Nije to pitanje ljubavi ili mržnje to je pitanje pravde i principa demokratije.

Летећи одред

pre 4 godine

А коментари претежно:
#Оно кад милогорац захлебљен у Бг на државним јаслама пљује по Србима у ЦГ...
Помолимо се за народ доле, иако тиранин стати неће, то се види.
Сила Бога не моли, али и Бог силу не воли.

white wolf

pre 4 godine

Uzmu vam pare, otmu budućnost, unište decu, upropaste zdravlje, glasate za njih, dirnu u crkvenu imovinu, oduzmu lovu od popova, narod se pobuni u korist popova koji ih muzu vekovima. E narode i zaslužio si jaram, kad ste volovi.

zoran

pre 4 godine

Svi vi sto tako volite drzavu Crnu Goru, lako mozete ovo zaustaviti licnim primerom.
Sutra lepo odete u sud i katastar, i svu svoju privatnu imovinu (kuce, njive, ocevinu) prepiste na drzavu Crnu Goru. Niko nemoze da vam zabrani, a i sami tvrdite da to nije otimacina kad drzava konfiskuje tudje. Cim vi to uradite i srbi ce isto. Drugacije je bezveze. Vi bi da tudja imovina ide drzavi, a svoju joj nedate.

vec vidjeno

pre 4 godine

Ne vidim ja da Brisel, UN, nevladine medjunarodne organizacije i javnost trazi smenu rezima u Crnoj Gori. Ispada da on samo Srbima smeta i da se samo Srbi bune. Nesto mi to poznato iz devedesetih. Ishod toga jos i sad zivimo.

Pott

pre 4 godine

Pa zasto ta crkva ne podnese tuzbu Ustavnom sudu a ako im to ne prodje sudu u Strazburu ako je pravda na njihovoj strani, nego na ulici izvodi citave porodice? Kako to da katolicka i islamska zajednica imaju sve papire koje dolazuje vlasnistvo nad objektima a SPC nema? Kako to da u drzavi u kojoj imas imas 700 neprijavljenih svestenika iz drugih drzava, na stotine objekata i Bog zna koliko zemlje nisi pravno lice i ne placas porez?

Slušaj bre Emanuele

pre 4 godine

@(zoran, 09. februar 2020 11:36)

Nisam čuo da je crkva organizovala molebane za građane kojima izvršitelji plene imovinu,pa zašto bi građanina bilo briga što država traži od crkve da dokaže svoje vlasništvo. Država ne ugrožava pravo građanina na slobodu veroispovesti i tu prestaje interes građanina po ovom pitanju.

kalimero

pre 4 godine

(Ajnstajn, 9. februar 2020 10:20)

Moj Ajnstajne... Porez u Njemackoj je obavezan samo za deklarisane vjernike, odnosno clanove crkve. Dakle zapitaj se prvo, da li bi ti kao veeeliki vjernik, izdvojio 9% od svog dohodka i gledao ove nase popove kako uzivaju u luksuzu, vozaju se u tamnim limuzinama, zive u vilama i dvorcima, obrcu tvoje pare kroz svoj biznis, hotele, vinarije, suvenirnice..., dok ti kupujes cipele na kredit i cekas penziju od 300.

ima ko se pita

pre 4 godine

To bi se bas tako i desilo da tamosnja opozicija ne dovodi u pitanje drzavnost Crne Gore, interese NATO i vidi Kosovo kao suvereno i nezavisno. Bila bi to onda samo normalna smena vlasti. Ali ovde se radi o pokusaju da se stvari vrate na fabricko podesavanje.

Трибал

pre 4 godine

Несрби слаби су вам аргументи за србофобију,а немате снагу да нас уништите.Извините,нећемо Вам дозволити да нас угњетавате.Велики поздрав.

mikac678

pre 4 godine

(Pott, 9. februar 2020 12:36)

Ni katolička ni islamska zajednica nemaju papire za sve verske objekte. Ni jedna katolička crkva u Kotoru nema papire o vlasništvu. Obe imaju potpisan sporazum sa vladom Crne Gore koji ima veću važnost nego sam zakon. Naravno vlada nije htela da ponudi takav isti sporazum Mitropoliji, već je usvojila zakon koji se ustvari tiče otimanja imovine Mitropolije

seljadin

pre 4 godine

Crnogorska drzava postoji tek 150 godina (tako nesto), a crkva 700, Srpska crkva je starija od Crnogorske drzave, prema tome, nigde u knjigama ne pise da je crkvena imovina drzavna, i trebalo bi da je imovina svetinja, a ne da gore nego u komunizmu, i za vreme turske okupacije kradu tudju imovinu.

icko

pre 4 godine

Ko vas Dragoljube Anđelkoviću plaća
za ovo spinovanje. Evropa se smeje.
Prijavite Mila evropskom sudu i tražite prava za crkvu Legalis.
Kakovi manipulisanje kakovi bakrači
prošla su ta vremena devedesetih.

kraja

pre 4 godine

"Dakle zapitaj se prvo, da li bi ti kao veeeliki vjernik, izdvojio 9% od svog dohodka i gledao ove nase popove kako uzivaju u luksuzu, vozaju se u tamnim limuzinama, zive u vilama i dvorcima, obrcu tvoje pare kroz svoj biznis, hotele, vinarije, suvenirnice..., dok ti kupujes cipele na kredit i cekas penziju od 300."

...hehe...
...ali ste sve to dozvolili milu djukanovicu i njegovoj bratiji...!!!
...od kratkih pantalona, do jednog od najbogatijih politicara u evropi...
...interesantno kako to niko ne vidi...
...da ne pricam sta je sve njegov brat aco radio i kako je zgrtao novac...
...a i sto bih ja pricao kad to zna cela crna gora, narocito ona primorska...

Greta

pre 4 godine

@seljadine, nazad u skolu!
Na prostoru danasnje CG je nastala najstarija drzava juznih slovena-Duklja. Od tada do danas CG ima oko 1000 godina nezavisnosti i vladavine NJENIH Vladarskih loza. Pocevsi od Vojislavljevica, preko Balsica, Crnojevica i na kraju Petrovića. Jedina je drzava na balkanu koja NIJE bila pod turskom tokom 500 godina njene vladavine ovdje. Manje patriotskih serija na RTS a malo vise istorije i objektivnosti!

pahuljka

pre 4 godine

(vec vidjeno, 09. februar 2020 12:26)

Pa samo Srbe maltretirate i ponižavate. I to ne tamo neke Srbe iz Čačka nego svoje komšije koji su potpuno isti kao vi a deklarišu se kao Srbi. Niko ovde nije blesav i savršeno nam je jasno da se pravi identitet crnogorske nacije, a da bi to upalilo kao sto je zamisljeno mora polovina u CG da prestane da misli da su Srbi. Svima nam je poznato iz devedesetih kako su nas budale zavadile i kako smo se mi jos vece budale upropastile zbog toga. Ne mrzim nikog ali nisu Srbi ti koji su zapoceli kavgu, ni devedesetih a ni sada. Mislim takodje da svi oni koji se hvataju za NATO kao mala deca ne shvataju da u najgoroj varijanti i Srbija moze da se priključi NATO-u. Oberučke bi nas prihvatili a baš da vidim ko bi im od ex yu drzavica bio veci miljenik i kako bi izgledalo kada bi mi sami, ili pak pod jednakim tretmanom od strane trulog zapada resavali stvari.

Floda

pre 4 godine

(dnevna doza prosečnog Srbijanca, 9. februar 2020 12:04)

Ugroženo je pravo slobodno ispovedanje vere jer vera ima deo koji se materijalno oličava kroz postojanje hramova ili drugih vrsta sakralnih objekata ,ili da vam prevedem ovako -vernik se može biti i u sred džungle ali ako neka grupa vernika svojim sredstvima,radom i angažovanjem izgradi sebi hram ,tada hram nema prvenstveno materijalnu vrednost već je simbol vere-verskih osećanja .Drugo model države koju stvaraju evropske države je sekularna država gde je religija izraz osećanja na dobrovoljnoj osnovi , a što znači da država ili politička partija na vlasti ne sme osnivati "državnu religiju" što u primeru Crne Gore znači da Milo ne može kao predsednik osnivati crkvu sa pozicija moći koristeći državni monopol sile. Treće- učinjena je diskriminacija SPC jer je država potpisala ugovor sa Katoličkom crkvom,Islamskom zajednicom i Jevrejskom zajednicom , a isti ugovor nije htela da potpiše sa SPC .To bi bilo kao da država Srbija dozvolja samo Srbima pravoslavcima u Srbiji da legalizuju objekte ili dobijaju građevinske dozvole ,a da je to isto zabranjeno pripadnicima drugih etničkih i verskih grupa. Četvrto u slučaju spora teret dokazivanja nikad nije na vlasniku ili držaocu imovine već uvek na strani tužitelja .

Ja

pre 4 godine

Onaj ko nesto potrazuje, treba i da dokazuje svoje pravo pred sudom. Neka izvoli Djukanovic da dokazuje pred sudom da je crkva drzavna, umesto sto to silom namece, a silu je zavio u formu zakona, misleci da ce mu proci.

Tine

pre 4 godine

(seljadin, 9. februar 2020 13:25)

* Znaš šta druže? Neuk si za ovu temu, ne znaš da nacije nisu postojame ni pre 300 god, a ne pre 700. Turci čak nisu postojali ni kao država ni nacija do 1924. Nemci kao Nemci postoje tek oko 150 god. Srbija kao Srbija postoji od 1878. Pre 700 god. Štre 700 god, nije postojala nikva Srbija no samo pojam Raške. Tako da, smanjite doživljaje i nije zdravo i uputno verovsti u deda mraza kada zadjete u ozbiljne godine. Ne dajte da vas lože i lažu.

primorac-cg

pre 4 godine

(Slave li Slavu “Crnogorci”?, 9. februar 2020 10:30)

Slave, cak i katolici imaju neki vid slave. :)
Ako koga interesuje moje misljenje, ova otimacina i zakon su donijeti samo iz razloga podjele, s obzirom da su izbori jos malo, a bilo im se bas poljuljalo. Bojim se da ce da se zacementiraju sada, s obzirom da se kreira lazna slika u CG: Mir u zemlji-vladajuca koalicija, primitivizam i rat - opozicija.
Ovo je samo mojih 5 pfeninga, pozdrav :)

zilot

pre 4 godine

(white wolf, 09. februar 2020 10:42)

Sve mi je jasno ali kako im Bog dozvoljava da dirnu u crkvenu imovinu? Čime smo zaslužili kad mrava nismo zgazili? Ako se ovako nastavi to je znak da treba da menjamo Boga, ovaj radi sve protiv nas

britko pero

pre 4 godine

(Pott, 09. februar 2020 12:36)
Katolička crkva i muslimanska zajednica su potpisale ugovor i po ugovoru ništa ne moraju da dokazuju. Isti takav ugovor traži da potpiše i SPC. Da je bilo za sve isto imala bi država mnogo veći problem. Ovako je Milo OPET uspeo da izmanipuliše narod i napravi “mi peotiv njih” tenziju.

hehehe!

pre 4 godine

Molitvena revolucija? Kad Crkvi staneš na prste u stvari na novac, nije to molitvena revolucija, nego udar Crkve protiv Države, da zadrži svoje svetinje,(čitaj vekovne privilegije), za koje misli da su joj od samog Boga dane! Odvojenost Crkve od Države nekako ne ide ni u Srbiji, ni u Hrvatskoj, pa neče valjda u maloj CG? Što južnije, to tužnije!:)

Mile Corelli

pre 4 godine

Dragi Andjelkoviću,samo što si zaboravio da kažeš da preko 70%gradjana CG podržava ovaj zakon...toliko o tvojoj molitvenoj revoluciji.

ooo

pre 4 godine

A u stvari, u Crnoj Gori je drzava pobedila SPC i postavila opasan presedan za SPC.
Djukanovicev pad "analiticari" su najavljivali i kada je otkacio Milosevica, pa kada je najavio referendum, pa kada je priznao Kosovo, pa narocito kada je rekao da hoce u NATO... i sve je to bilo propraceno "revolucijama", demonstracijama, jurisima na Skupstinu, policiju itd, a on je, kao sto znamo izasao kao pobednik.
I iz ovoga izlazi kao pobednik.

white wolf

pre 4 godine

Uzmu vam pare, otmu budućnost, unište decu, upropaste zdravlje, glasate za njih, dirnu u crkvenu imovinu, oduzmu lovu od popova, narod se pobuni u korist popova koji ih muzu vekovima. E narode i zaslužio si jaram, kad ste volovi.

zoran

pre 4 godine

Svi vi sto tako volite drzavu Crnu Goru, lako mozete ovo zaustaviti licnim primerom.
Sutra lepo odete u sud i katastar, i svu svoju privatnu imovinu (kuce, njive, ocevinu) prepiste na drzavu Crnu Goru. Niko nemoze da vam zabrani, a i sami tvrdite da to nije otimacina kad drzava konfiskuje tudje. Cim vi to uradite i srbi ce isto. Drugacije je bezveze. Vi bi da tudja imovina ide drzavi, a svoju joj nedate.

Pott

pre 4 godine

Pa zasto ta crkva ne podnese tuzbu Ustavnom sudu a ako im to ne prodje sudu u Strazburu ako je pravda na njihovoj strani, nego na ulici izvodi citave porodice? Kako to da katolicka i islamska zajednica imaju sve papire koje dolazuje vlasnistvo nad objektima a SPC nema? Kako to da u drzavi u kojoj imas imas 700 neprijavljenih svestenika iz drugih drzava, na stotine objekata i Bog zna koliko zemlje nisi pravno lice i ne placas porez?

Трибал

pre 4 godine

Несрби слаби су вам аргументи за србофобију,а немате снагу да нас уништите.Извините,нећемо Вам дозволити да нас угњетавате.Велики поздрав.

ima ko se pita

pre 4 godine

To bi se bas tako i desilo da tamosnja opozicija ne dovodi u pitanje drzavnost Crne Gore, interese NATO i vidi Kosovo kao suvereno i nezavisno. Bila bi to onda samo normalna smena vlasti. Ali ovde se radi o pokusaju da se stvari vrate na fabricko podesavanje.

vec vidjeno

pre 4 godine

Ne vidim ja da Brisel, UN, nevladine medjunarodne organizacije i javnost trazi smenu rezima u Crnoj Gori. Ispada da on samo Srbima smeta i da se samo Srbi bune. Nesto mi to poznato iz devedesetih. Ishod toga jos i sad zivimo.

zilot

pre 4 godine

(white wolf, 09. februar 2020 10:42)

Sve mi je jasno ali kako im Bog dozvoljava da dirnu u crkvenu imovinu? Čime smo zaslužili kad mrava nismo zgazili? Ako se ovako nastavi to je znak da treba da menjamo Boga, ovaj radi sve protiv nas

Slušaj bre Emanuele

pre 4 godine

@(zoran, 09. februar 2020 11:36)

Nisam čuo da je crkva organizovala molebane za građane kojima izvršitelji plene imovinu,pa zašto bi građanina bilo briga što država traži od crkve da dokaže svoje vlasništvo. Država ne ugrožava pravo građanina na slobodu veroispovesti i tu prestaje interes građanina po ovom pitanju.

kalimero

pre 4 godine

(Ajnstajn, 9. februar 2020 10:20)

Moj Ajnstajne... Porez u Njemackoj je obavezan samo za deklarisane vjernike, odnosno clanove crkve. Dakle zapitaj se prvo, da li bi ti kao veeeliki vjernik, izdvojio 9% od svog dohodka i gledao ove nase popove kako uzivaju u luksuzu, vozaju se u tamnim limuzinama, zive u vilama i dvorcima, obrcu tvoje pare kroz svoj biznis, hotele, vinarije, suvenirnice..., dok ti kupujes cipele na kredit i cekas penziju od 300.

Torrente

pre 4 godine

Nakon Plišane revolucije, Revolucije ruža i Revolucije karanfila, red je da imamo i Molitvenu revoluciju!

Usvaja se naziv!

Milo će otići u udžbenike istorije kao diktator koji je bio zbačen Molitvenom revolucijom.

icko

pre 4 godine

Ko vas Dragoljube Anđelkoviću plaća
za ovo spinovanje. Evropa se smeje.
Prijavite Mila evropskom sudu i tražite prava za crkvu Legalis.
Kakovi manipulisanje kakovi bakrači
prošla su ta vremena devedesetih.

Ajnstajn

pre 4 godine

Ovi sto zagovaraju da crkva ne placa porez i slicno, zbog takvih treba uvesti obavezan crkveni porez kao u Nemackoj, pa ce imati odakle da se plati. Ako je narod vecinski verujuci, onda je logicno da drzava od narodnih para na neki nacin izdrzava crkvu. Kada su objekti u pitanju, velika vecina su zaduzbine i u crkvenom su vlasnistvu duze vec sto postoji moderna crnogorska drzava. Bilo kakvo prisvajanje crkvene imovine bilo bi ravno najgrubljoj otimacini. Cak ni Turci nisu na Balkanu otimali crkve. Djukanovic je autokrata i bivsi komunista. Takvima nista nije sveto osim novca. Ali dok je ovaca bice i vune.

seljadin

pre 4 godine

Crnogorska drzava postoji tek 150 godina (tako nesto), a crkva 700, Srpska crkva je starija od Crnogorske drzave, prema tome, nigde u knjigama ne pise da je crkvena imovina drzavna, i trebalo bi da je imovina svetinja, a ne da gore nego u komunizmu, i za vreme turske okupacije kradu tudju imovinu.

Slave li Slavu “Crnogorci”?

pre 4 godine

Svi znamo da su Srbi jedan od retkih pravoslavnih hrišćana koji slave krsnu Slavu. Ja ne znam da li ljudi koji žive u Crnoj Gori slave krsnu Slavu? Ako je slave, a znamo da je to Srpska tradicija, kako i kada su to Srbi preoteli njihovu crkvu? Siguran sam da bar 3 ili 4 generacije unazad u Crnoj Gori slave Slavu. Ni komunizam ih nije u tome sprečio.

VladaBGD

pre 4 godine

(hehehe!, 09. februar 2020 09:55

Nisu u pitanju nikakve privilegije. Zakon jednostavno mora da važi za sve podjednako. Ako je nešto privatna svojina onda tako mora i da ostane, država nema prava da nekome oduzme imovinu zato što se trenutnom vlastodršcu tako prohtelo. To pravilo mora da važi za svakog od nas pa i za crkvu. Ne postoji nikakav osnov da verski objekti postanu vlasništvo države i da državni službenici donose odluku šta će sa njima biti i kada će biti.
Kada budeš shvatio da pravila za sve moraju da budu istovetna, shvatiće zašto toliko ljudi podržava crkvu. Nije to pitanje ljubavi ili mržnje to je pitanje pravde i principa demokratije.

Ja

pre 4 godine

hehehe


Niste vi stali crkvi na prste, kako ste se izrazili, stali ste joj na ime, na istorijsko srpsko ime. Crnogorci imaju izbor da budu vernici priznate SPC i priznate miropolije u okviru nje, ili da budu clanovi nepriznate i iz politickih razloga osnovane CPC. Trece ne moze, ne moze da se od kanonski priznate SPC u Crnoj Gori vestacki pravi crnogorska crkva.

Drugo, novac koji SPC dobija, dobija od vernika, a ne iz budzeta. Nije mi najjasnije sta imate vi sa tim novcem. Ocigledno je ko hoce da stavi sapu na taj novac, ali nece to ici kako ste zamislili, nece srpski pravoslavni vernici finansirati sopstveno zatiranje!

Trece, zakon mozete da podrzavate u meri u kojoj se on tice Vas i verske zajednice kojoj pripadate, a u meri u kojoj se tice SPC, pitaju se vernici SPC.

Летећи одред

pre 4 godine

А коментари претежно:
#Оно кад милогорац захлебљен у Бг на државним јаслама пљује по Србима у ЦГ...
Помолимо се за народ доле, иако тиранин стати неће, то се види.
Сила Бога не моли, али и Бог силу не воли.

mikac678

pre 4 godine

(Pott, 9. februar 2020 12:36)

Ni katolička ni islamska zajednica nemaju papire za sve verske objekte. Ni jedna katolička crkva u Kotoru nema papire o vlasništvu. Obe imaju potpisan sporazum sa vladom Crne Gore koji ima veću važnost nego sam zakon. Naravno vlada nije htela da ponudi takav isti sporazum Mitropoliji, već je usvojila zakon koji se ustvari tiče otimanja imovine Mitropolije

kraja

pre 4 godine

"Dakle zapitaj se prvo, da li bi ti kao veeeliki vjernik, izdvojio 9% od svog dohodka i gledao ove nase popove kako uzivaju u luksuzu, vozaju se u tamnim limuzinama, zive u vilama i dvorcima, obrcu tvoje pare kroz svoj biznis, hotele, vinarije, suvenirnice..., dok ti kupujes cipele na kredit i cekas penziju od 300."

...hehe...
...ali ste sve to dozvolili milu djukanovicu i njegovoj bratiji...!!!
...od kratkih pantalona, do jednog od najbogatijih politicara u evropi...
...interesantno kako to niko ne vidi...
...da ne pricam sta je sve njegov brat aco radio i kako je zgrtao novac...
...a i sto bih ja pricao kad to zna cela crna gora, narocito ona primorska...

Greta

pre 4 godine

@seljadine, nazad u skolu!
Na prostoru danasnje CG je nastala najstarija drzava juznih slovena-Duklja. Od tada do danas CG ima oko 1000 godina nezavisnosti i vladavine NJENIH Vladarskih loza. Pocevsi od Vojislavljevica, preko Balsica, Crnojevica i na kraju Petrovića. Jedina je drzava na balkanu koja NIJE bila pod turskom tokom 500 godina njene vladavine ovdje. Manje patriotskih serija na RTS a malo vise istorije i objektivnosti!

pahuljka

pre 4 godine

(vec vidjeno, 09. februar 2020 12:26)

Pa samo Srbe maltretirate i ponižavate. I to ne tamo neke Srbe iz Čačka nego svoje komšije koji su potpuno isti kao vi a deklarišu se kao Srbi. Niko ovde nije blesav i savršeno nam je jasno da se pravi identitet crnogorske nacije, a da bi to upalilo kao sto je zamisljeno mora polovina u CG da prestane da misli da su Srbi. Svima nam je poznato iz devedesetih kako su nas budale zavadile i kako smo se mi jos vece budale upropastile zbog toga. Ne mrzim nikog ali nisu Srbi ti koji su zapoceli kavgu, ni devedesetih a ni sada. Mislim takodje da svi oni koji se hvataju za NATO kao mala deca ne shvataju da u najgoroj varijanti i Srbija moze da se priključi NATO-u. Oberučke bi nas prihvatili a baš da vidim ko bi im od ex yu drzavica bio veci miljenik i kako bi izgledalo kada bi mi sami, ili pak pod jednakim tretmanom od strane trulog zapada resavali stvari.

Tine

pre 4 godine

(seljadin, 9. februar 2020 13:25)

* Znaš šta druže? Neuk si za ovu temu, ne znaš da nacije nisu postojame ni pre 300 god, a ne pre 700. Turci čak nisu postojali ni kao država ni nacija do 1924. Nemci kao Nemci postoje tek oko 150 god. Srbija kao Srbija postoji od 1878. Pre 700 god. Štre 700 god, nije postojala nikva Srbija no samo pojam Raške. Tako da, smanjite doživljaje i nije zdravo i uputno verovsti u deda mraza kada zadjete u ozbiljne godine. Ne dajte da vas lože i lažu.

Floda

pre 4 godine

(dnevna doza prosečnog Srbijanca, 9. februar 2020 12:04)

Ugroženo je pravo slobodno ispovedanje vere jer vera ima deo koji se materijalno oličava kroz postojanje hramova ili drugih vrsta sakralnih objekata ,ili da vam prevedem ovako -vernik se može biti i u sred džungle ali ako neka grupa vernika svojim sredstvima,radom i angažovanjem izgradi sebi hram ,tada hram nema prvenstveno materijalnu vrednost već je simbol vere-verskih osećanja .Drugo model države koju stvaraju evropske države je sekularna država gde je religija izraz osećanja na dobrovoljnoj osnovi , a što znači da država ili politička partija na vlasti ne sme osnivati "državnu religiju" što u primeru Crne Gore znači da Milo ne može kao predsednik osnivati crkvu sa pozicija moći koristeći državni monopol sile. Treće- učinjena je diskriminacija SPC jer je država potpisala ugovor sa Katoličkom crkvom,Islamskom zajednicom i Jevrejskom zajednicom , a isti ugovor nije htela da potpiše sa SPC .To bi bilo kao da država Srbija dozvolja samo Srbima pravoslavcima u Srbiji da legalizuju objekte ili dobijaju građevinske dozvole ,a da je to isto zabranjeno pripadnicima drugih etničkih i verskih grupa. Četvrto u slučaju spora teret dokazivanja nikad nije na vlasniku ili držaocu imovine već uvek na strani tužitelja .

britko pero

pre 4 godine

(Pott, 09. februar 2020 12:36)
Katolička crkva i muslimanska zajednica su potpisale ugovor i po ugovoru ništa ne moraju da dokazuju. Isti takav ugovor traži da potpiše i SPC. Da je bilo za sve isto imala bi država mnogo veći problem. Ovako je Milo OPET uspeo da izmanipuliše narod i napravi “mi peotiv njih” tenziju.

Ja

pre 4 godine

Onaj ko nesto potrazuje, treba i da dokazuje svoje pravo pred sudom. Neka izvoli Djukanovic da dokazuje pred sudom da je crkva drzavna, umesto sto to silom namece, a silu je zavio u formu zakona, misleci da ce mu proci.

primorac-cg

pre 4 godine

(Slave li Slavu “Crnogorci”?, 9. februar 2020 10:30)

Slave, cak i katolici imaju neki vid slave. :)
Ako koga interesuje moje misljenje, ova otimacina i zakon su donijeti samo iz razloga podjele, s obzirom da su izbori jos malo, a bilo im se bas poljuljalo. Bojim se da ce da se zacementiraju sada, s obzirom da se kreira lazna slika u CG: Mir u zemlji-vladajuca koalicija, primitivizam i rat - opozicija.
Ovo je samo mojih 5 pfeninga, pozdrav :)