Ponedeljak, 27.01.2020.

12:53

Bura zbog dopisa subotičke bolnice ćirilicom: "Izrugivanje mađarskog i hrvatskog"; "Tehnička greška"

Uprava Opšte bolnice Subotice izvinila se zbog "tehničke greške" u zaglavlju dopisa, u kome je naziv institucije ispisan ćirilicom na hrvatskom i mađarskom.

Izvor: Beta

Bura zbog dopisa subotièke bolnice æirilicom: "Izrugivanje maðarskog i hrvatskog"; "Tehnièka greška" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

z’brda

pre 4 godine

Daleko smo mi od tolerancije, na žalost godinama. Čim ovako jedan banalan primer podigne toliko prašine, ne smem ni da zamislim šta bi se sve desilo da je nešto ozbiljnije u pitanju. Tuga na Balkanu!

Trovach

pre 4 godine

Kada sam ovo procitao na jednom subotickom sajtu bilo mi je prvo smesno (bas blesavo deluje napisati nesto na madjarskom cirilicom,a ostaviti tackice i crtice iznad nekih slova), jer zamislite da se i tekst na engleskom napise cirilicom. Malo kasnije mi nije bilo toliko smesno jer neko nestrucan za ovakav posao prima platu. Zamislite da vas leci ovako "strucan" lekar. Tada to ne bi bilo smesno.

Zagor

pre 4 godine

Nije toliki problem sto je sve to na cirilici, nego sto se to koristi u dnevno politicke svrhe. Odmah su skocili minorni politikanti da osudjuju i galame. Kao da su jedva cekali. I da je taj ispad nekog balvana ucinjen namerno, namerno se sve to koristi od onih, koji jedva cekaju neki problem. Tako da je sve to povezano. Ko ima vise koristi od toga? Jedan nepismenjakovic ili oni, kojima to politicki odgovara? A?

podsecanje na pre 60 godina

pre 4 godine

Podseti me ovo na mladost i knjigu Branka Copica "Magarece Godine' kada jedan od junaka knjige [Krsto Buva] francuski pise cirilicom

alo

pre 4 godine

Po meni je najveći problem ovde činjenica da niko pa ni direktor nije primetio grešku, a direktor je ovo potpisao. Ljudi greše, a bolnica se kasnije izvinila, ali baš kao što se Srbi bune zbog problema sa ćirilicom u Hrvatskoj, naravno da i Mađari moraju da se bune zbog ove greške u Subotici, inače greška ne bi bila ni uočena.

Meni nije jasno zašto neki skaču sa pitanjem "a kakva je situacija u Mađarskoj". Mađari u Srbiji čine 3.5% stanovništva, a Mađarski jezik nije zvaničan jezik kao neki misle, nego u "službenoj upotrebi" na teritoriji Vojvodine. S druge strane, Srbi u Mađarskoj čine 0.1% stanovništva, a Srpski jezik se tretira kao "zaštićen" jezik.

Komša

pre 4 godine

@FUJ...!
Siguran si da je nemoguce da je direktor ili bilo ko potpisao dokument a da nije pogledao da li je sve onako kako je predvidjeno?
Ja baš i nisam.

Svojevremeno sam lično video kako naš zemljak koji je izgubio pasoš u jednoj državi dobija u našoj ambasadi formulare za pasoš SRJ.
Sve bi to bilo.normalno da se naša država tada nije zvala SCG.
Da li shvataš koliki je to propust?

Ili je lakše nerazmišljati ,ne uzimati u obzir nemar kojem smo skloni i odmah nas optužiti da smo šovinisti?

Ako je namera,šta je taj koji je namerno to uradio hteo da postigne? Da asimiluje Madjare i Hrvate?

Možda bi najbolje bilo da sastavite apel neki pa da se ispotpisujete lepo.Malo je ovo,slab je efekat.

Nešto ne videh vaše nikove u komentarima kada se razbijaju cirilicne table u Vukovaru ,kada se vlast u CG iživljava nad svojom kulturom,istorijom,tradicijom...

Ali za par slova ,nenamernih histerišete.
Ko vas ne zna...

Eh, da su potopili sve ćirilačere onomad u Novom Sadu

pre 4 godine

Izvinite na ovako sramotnom, bezobzirnom i uvredljivom obraćanju na ćirilici, ugroženim Mađarima i Hrvatima u Subotici.
Nego, jel istina da u Mađarskom odavno nema srpskih ćiriličara, svi su morali da "odu" katolike, ka i Srbi u nezavisnoj Hrvatskoj.

Jovan

pre 4 godine

To neki balvan je pisao latinicom, pa je koristio konvertor u Word-u da prebaci u cirilicu, posto je zvanicno pismo, i onda je obelezio u dokumentu i zaglavlje. Direktor ko direktor, ne cita sta je napisano vec samo potpisuje jedan u sto papira. Od muve ste napravili slona. Samo je dokaz nekompetentnosti.

Vojvodina @srcu

pre 4 godine

Vidi se koji komentar dolazi iz Vojvodine a koji ne...

U Srbiji je puno toga u zakonima i papirima a malo u praksi, pa kada se neka glupost desi svi se čude ili izruguju. Srbija je tolerantna u zakonima a netolerantna u praksi..zaboga danas je slava državnih škola u zemlji koja razdvaja državu od religije (u zakonu jelte)..!!??

Dopis je odraz bahatosti i vređa pristojnost i uviđavnost koji se u vojvodjanskim krajevima neguje vekovima. Briga me kako je u Uzbekistanu ili Hrvatskoj.. nigde ne piše oko za oko i zub za zub

munze konza

pre 4 godine

Ovaj dopis je pisala osoba koja ranije nije sela za računar... pa pogledajte samo veb i imejl adresu u istom zaglavlju... smejurija...

Laslo N.

pre 4 godine

Meni kao madjaru nije problem .. problem je politickim strukturam .. naviklo se na zickanje pozicija od vladajuce stranke .. misle da je Slobodan Milosevic jos na vlasti.

thomas

pre 4 godine

molio bih postovane komentatore da opet procitaju saopstenje svm ali ovaj put pazljivo, lepo pise da su reci na madjarskom napisane srpskim jezikom i pismom sto je ovde uvredljivo i tesko da je nemarnost u pitanju

Петар

pre 4 godine

У свему овоме скандалозна је само једна ствар. Како то да је свима јако јако битно и од тога праве политичко питање свемирских димензија када се не користи њихов језик, а имају право на то? А то да ли се и када користи српски језик, Србима је то последња брига на свету. Ето, једино је то скандалозно.

datebenema

pre 4 godine

Pametan vidi da neko pokusava u Vojvodini da stvori lazni etnicki sukob i separatizam koji medju nama u Vojvodini ne postoji. Ukratko, zivim u jako multi-etnickom selu, malo vecem, varosica takoreci. Slagao bih vas kada bih rekao da problemi ne postoje, ali su minimalni. Mom sinu je najbolji drug Rumun, a u odeljenju ima i Hrvate i Madjare, svi se sjajno druze. Inace, Madjari su vecina u selu, kada njih 4 Madjara sedi, i dodjem ja peti Srbin, odmah krenu da pricaju na srpskom, da bi ih ja razumeo. Njihova deca govore srpski. Madjari su kao i mi ostali u Vojvodini, nezadovoljni duplim centralizmom. Beogradski centralizam, gde se sve pare i sav narod sliva u Beograd dok se vojvodjanska sela pustose, i novosadski centralizam gde se desava ista stvar samo na nivou Vojvodine.
Problem Vojvodine nije dakle, etnicke prirode, vec je Vojvodina takva kakva je, posebna, i za nju moraju vaziti neka posebna pravila. Ja licno ne zelim da imam nista vise od ostatka Srbije, zelim da imam ono sto mi pripada, ono sto je vojvodjansko, a tako i Vranjancu zelim da ima ono sto je vranjsko, a ne da se sve sliva na jedno mesto (BG,NS)
Srdacni pozdrav iz srca Backe.

sese

pre 4 godine

Ajde malo oladite. Tehnicka greska je tehnicka greska, prema tome cemu ovake lazno sokirane izjave, kao da nece deca moci da spavaju 2 godine zbog ovoga.

Najsmesnije je sto bas me zanima koliko se cesto postuju ovakvi zakoni u Madjarskoj a da pricamo o Hrvatskoj.
(smehotres, 27. januar 2020 12:59)
Pa evo recicu ti ja odma, srpski jezik nije zvanican jezik u Madjarskoj. Zapravo na drzavnom i pokrajinskom nivou, ne postoji nijedan jezik u zvanicnoj upotrebi osim madjarskog. Srpski jezik ima status manjinskog jezika sto znaci da zvanican dokument mozes da dobijes na srpskom samo posle posebnog zahteva, isto je i sa slovackim, rumunskim i.t.d.

Sto se Hrvatske tice, tamo takodje na pokrajinskom, to jest zupanijskom nivou, nijedan jezik nije u zvanicnoj i sluzbenoj upotrebi osim hrvatskog. Cak ni u vecinsko srpskim mestima, neces videti dvojezicne table ili obavestenja, osim kada su u pitanju kulturne i obrazovne ustanove. Secamo se svi kakva je havarija izbila zbog dvojezicnih tabli u Vukovaru.

S druge strane, Vojvodina koja cini nesto vise od cetvrtine teritorije Srbije, kao zvanicne i sluzbene jezike podjednake sa srpskim, priznaje i madjarski,slovacki,rumunski, hrvatski i rusinski, i u Vojvodini pored gotovo redovnih dvojezicnih tabla, mozete videti i petojezicne table, u nekim selima. Osim toga, albanski jezik je u sluzbenoj upotrebi u 4 opstine, bugarski u 2, CRNOGORSKI u jednoj, BOSANSKI u 2.
Toliko o "srpskoj netoleranciji"

FUJ...!

pre 4 godine

Tehnička greška ovakve vrste NIJE moguća - "greška" je napravljena NAMERNO.
Koji su motivi počinioca, teško je dokučiti... možda je samo glupiranje.
Međutim, ako je neko "pogrešio", kako to nije primetio onaj ko je potpisao (direktor) - ili su oboje na nivou dečurlije koja se izmotava, ili je stvar daleko od nenamerne slučajnosti.
U svakom smislu, događaj je zaista bizaran, a reakcije su opravdane...

mislim, dakle postojim

pre 4 godine

neko cita zaglavlje dokumenta?! a da...nije bitno sta je u dopisu,bitno je da je neko promenio font, ili pismo...e jes kapitalna greska...

321

pre 4 godine

Ukapirajte vec jednom da se niko ne trza na tehnicku gresku koja se moze ispraviti sa nekoliko klikova, nego na to sto je takav dokument potpisao licno direktor bolnice i svojim potpisom mu dao pravosnaznost.

PetarP

pre 4 godine

Čovek pročita, pa stane, ćuti, pa pročita ponovo, pa ponovo...

Pa razmisli u kakvoj su situaciji Srbi u Hrvatskoj, u Crnoj Gori...

Pa opet pročita i potuno zaćuti.

Bizarno....

zzzzz

pre 4 godine

Aman, pa koliko god se trudio, teško da bi neko napisao naziv na mađarskom na ćirilici, ali ipak sa svim mogućim mađarskim slovima. Stvar je krajnje jednostavna, pa i glupa - neko je odradio prebacivanje celog dokumenta u ćirilicu, a time je onda obuhvatio i zaglavlje. Dizanje frke oko ovoga je standardna metoda, da se ne bi dizala buka oko suštinskih stvari.

smehotres

pre 4 godine

Ajde malo oladite. Tehnicka greska je tehnicka greska, prema tome cemu ovake lazno sokirane izjave, kao da nece deca moci da spavaju 2 godine zbog ovoga.

Najsmesnije je sto bas me zanima koliko se cesto postuju ovakvi zakoni u Madjarskoj a da pricamo o Hrvatskoj.

sese

pre 4 godine

Ajde malo oladite. Tehnicka greska je tehnicka greska, prema tome cemu ovake lazno sokirane izjave, kao da nece deca moci da spavaju 2 godine zbog ovoga.

Najsmesnije je sto bas me zanima koliko se cesto postuju ovakvi zakoni u Madjarskoj a da pricamo o Hrvatskoj.
(smehotres, 27. januar 2020 12:59)
Pa evo recicu ti ja odma, srpski jezik nije zvanican jezik u Madjarskoj. Zapravo na drzavnom i pokrajinskom nivou, ne postoji nijedan jezik u zvanicnoj upotrebi osim madjarskog. Srpski jezik ima status manjinskog jezika sto znaci da zvanican dokument mozes da dobijes na srpskom samo posle posebnog zahteva, isto je i sa slovackim, rumunskim i.t.d.

Sto se Hrvatske tice, tamo takodje na pokrajinskom, to jest zupanijskom nivou, nijedan jezik nije u zvanicnoj i sluzbenoj upotrebi osim hrvatskog. Cak ni u vecinsko srpskim mestima, neces videti dvojezicne table ili obavestenja, osim kada su u pitanju kulturne i obrazovne ustanove. Secamo se svi kakva je havarija izbila zbog dvojezicnih tabli u Vukovaru.

S druge strane, Vojvodina koja cini nesto vise od cetvrtine teritorije Srbije, kao zvanicne i sluzbene jezike podjednake sa srpskim, priznaje i madjarski,slovacki,rumunski, hrvatski i rusinski, i u Vojvodini pored gotovo redovnih dvojezicnih tabla, mozete videti i petojezicne table, u nekim selima. Osim toga, albanski jezik je u sluzbenoj upotrebi u 4 opstine, bugarski u 2, CRNOGORSKI u jednoj, BOSANSKI u 2.
Toliko o "srpskoj netoleranciji"

smehotres

pre 4 godine

Ajde malo oladite. Tehnicka greska je tehnicka greska, prema tome cemu ovake lazno sokirane izjave, kao da nece deca moci da spavaju 2 godine zbog ovoga.

Najsmesnije je sto bas me zanima koliko se cesto postuju ovakvi zakoni u Madjarskoj a da pricamo o Hrvatskoj.

datebenema

pre 4 godine

Pametan vidi da neko pokusava u Vojvodini da stvori lazni etnicki sukob i separatizam koji medju nama u Vojvodini ne postoji. Ukratko, zivim u jako multi-etnickom selu, malo vecem, varosica takoreci. Slagao bih vas kada bih rekao da problemi ne postoje, ali su minimalni. Mom sinu je najbolji drug Rumun, a u odeljenju ima i Hrvate i Madjare, svi se sjajno druze. Inace, Madjari su vecina u selu, kada njih 4 Madjara sedi, i dodjem ja peti Srbin, odmah krenu da pricaju na srpskom, da bi ih ja razumeo. Njihova deca govore srpski. Madjari su kao i mi ostali u Vojvodini, nezadovoljni duplim centralizmom. Beogradski centralizam, gde se sve pare i sav narod sliva u Beograd dok se vojvodjanska sela pustose, i novosadski centralizam gde se desava ista stvar samo na nivou Vojvodine.
Problem Vojvodine nije dakle, etnicke prirode, vec je Vojvodina takva kakva je, posebna, i za nju moraju vaziti neka posebna pravila. Ja licno ne zelim da imam nista vise od ostatka Srbije, zelim da imam ono sto mi pripada, ono sto je vojvodjansko, a tako i Vranjancu zelim da ima ono sto je vranjsko, a ne da se sve sliva na jedno mesto (BG,NS)
Srdacni pozdrav iz srca Backe.

PetarP

pre 4 godine

Čovek pročita, pa stane, ćuti, pa pročita ponovo, pa ponovo...

Pa razmisli u kakvoj su situaciji Srbi u Hrvatskoj, u Crnoj Gori...

Pa opet pročita i potuno zaćuti.

Bizarno....

zzzzz

pre 4 godine

Aman, pa koliko god se trudio, teško da bi neko napisao naziv na mađarskom na ćirilici, ali ipak sa svim mogućim mađarskim slovima. Stvar je krajnje jednostavna, pa i glupa - neko je odradio prebacivanje celog dokumenta u ćirilicu, a time je onda obuhvatio i zaglavlje. Dizanje frke oko ovoga je standardna metoda, da se ne bi dizala buka oko suštinskih stvari.

Петар

pre 4 godine

У свему овоме скандалозна је само једна ствар. Како то да је свима јако јако битно и од тога праве политичко питање свемирских димензија када се не користи њихов језик, а имају право на то? А то да ли се и када користи српски језик, Србима је то последња брига на свету. Ето, једино је то скандалозно.

Jovan

pre 4 godine

To neki balvan je pisao latinicom, pa je koristio konvertor u Word-u da prebaci u cirilicu, posto je zvanicno pismo, i onda je obelezio u dokumentu i zaglavlje. Direktor ko direktor, ne cita sta je napisano vec samo potpisuje jedan u sto papira. Od muve ste napravili slona. Samo je dokaz nekompetentnosti.

Laslo N.

pre 4 godine

Meni kao madjaru nije problem .. problem je politickim strukturam .. naviklo se na zickanje pozicija od vladajuce stranke .. misle da je Slobodan Milosevic jos na vlasti.

Eh, da su potopili sve ćirilačere onomad u Novom Sadu

pre 4 godine

Izvinite na ovako sramotnom, bezobzirnom i uvredljivom obraćanju na ćirilici, ugroženim Mađarima i Hrvatima u Subotici.
Nego, jel istina da u Mađarskom odavno nema srpskih ćiriličara, svi su morali da "odu" katolike, ka i Srbi u nezavisnoj Hrvatskoj.

mislim, dakle postojim

pre 4 godine

neko cita zaglavlje dokumenta?! a da...nije bitno sta je u dopisu,bitno je da je neko promenio font, ili pismo...e jes kapitalna greska...

FUJ...!

pre 4 godine

Tehnička greška ovakve vrste NIJE moguća - "greška" je napravljena NAMERNO.
Koji su motivi počinioca, teško je dokučiti... možda je samo glupiranje.
Međutim, ako je neko "pogrešio", kako to nije primetio onaj ko je potpisao (direktor) - ili su oboje na nivou dečurlije koja se izmotava, ili je stvar daleko od nenamerne slučajnosti.
U svakom smislu, događaj je zaista bizaran, a reakcije su opravdane...

321

pre 4 godine

Ukapirajte vec jednom da se niko ne trza na tehnicku gresku koja se moze ispraviti sa nekoliko klikova, nego na to sto je takav dokument potpisao licno direktor bolnice i svojim potpisom mu dao pravosnaznost.

Komša

pre 4 godine

@FUJ...!
Siguran si da je nemoguce da je direktor ili bilo ko potpisao dokument a da nije pogledao da li je sve onako kako je predvidjeno?
Ja baš i nisam.

Svojevremeno sam lično video kako naš zemljak koji je izgubio pasoš u jednoj državi dobija u našoj ambasadi formulare za pasoš SRJ.
Sve bi to bilo.normalno da se naša država tada nije zvala SCG.
Da li shvataš koliki je to propust?

Ili je lakše nerazmišljati ,ne uzimati u obzir nemar kojem smo skloni i odmah nas optužiti da smo šovinisti?

Ako je namera,šta je taj koji je namerno to uradio hteo da postigne? Da asimiluje Madjare i Hrvate?

Možda bi najbolje bilo da sastavite apel neki pa da se ispotpisujete lepo.Malo je ovo,slab je efekat.

Nešto ne videh vaše nikove u komentarima kada se razbijaju cirilicne table u Vukovaru ,kada se vlast u CG iživljava nad svojom kulturom,istorijom,tradicijom...

Ali za par slova ,nenamernih histerišete.
Ko vas ne zna...

thomas

pre 4 godine

molio bih postovane komentatore da opet procitaju saopstenje svm ali ovaj put pazljivo, lepo pise da su reci na madjarskom napisane srpskim jezikom i pismom sto je ovde uvredljivo i tesko da je nemarnost u pitanju

Vojvodina @srcu

pre 4 godine

Vidi se koji komentar dolazi iz Vojvodine a koji ne...

U Srbiji je puno toga u zakonima i papirima a malo u praksi, pa kada se neka glupost desi svi se čude ili izruguju. Srbija je tolerantna u zakonima a netolerantna u praksi..zaboga danas je slava državnih škola u zemlji koja razdvaja državu od religije (u zakonu jelte)..!!??

Dopis je odraz bahatosti i vređa pristojnost i uviđavnost koji se u vojvodjanskim krajevima neguje vekovima. Briga me kako je u Uzbekistanu ili Hrvatskoj.. nigde ne piše oko za oko i zub za zub

Zagor

pre 4 godine

Nije toliki problem sto je sve to na cirilici, nego sto se to koristi u dnevno politicke svrhe. Odmah su skocili minorni politikanti da osudjuju i galame. Kao da su jedva cekali. I da je taj ispad nekog balvana ucinjen namerno, namerno se sve to koristi od onih, koji jedva cekaju neki problem. Tako da je sve to povezano. Ko ima vise koristi od toga? Jedan nepismenjakovic ili oni, kojima to politicki odgovara? A?

alo

pre 4 godine

Po meni je najveći problem ovde činjenica da niko pa ni direktor nije primetio grešku, a direktor je ovo potpisao. Ljudi greše, a bolnica se kasnije izvinila, ali baš kao što se Srbi bune zbog problema sa ćirilicom u Hrvatskoj, naravno da i Mađari moraju da se bune zbog ove greške u Subotici, inače greška ne bi bila ni uočena.

Meni nije jasno zašto neki skaču sa pitanjem "a kakva je situacija u Mađarskoj". Mađari u Srbiji čine 3.5% stanovništva, a Mađarski jezik nije zvaničan jezik kao neki misle, nego u "službenoj upotrebi" na teritoriji Vojvodine. S druge strane, Srbi u Mađarskoj čine 0.1% stanovništva, a Srpski jezik se tretira kao "zaštićen" jezik.

podsecanje na pre 60 godina

pre 4 godine

Podseti me ovo na mladost i knjigu Branka Copica "Magarece Godine' kada jedan od junaka knjige [Krsto Buva] francuski pise cirilicom

munze konza

pre 4 godine

Ovaj dopis je pisala osoba koja ranije nije sela za računar... pa pogledajte samo veb i imejl adresu u istom zaglavlju... smejurija...

Trovach

pre 4 godine

Kada sam ovo procitao na jednom subotickom sajtu bilo mi je prvo smesno (bas blesavo deluje napisati nesto na madjarskom cirilicom,a ostaviti tackice i crtice iznad nekih slova), jer zamislite da se i tekst na engleskom napise cirilicom. Malo kasnije mi nije bilo toliko smesno jer neko nestrucan za ovakav posao prima platu. Zamislite da vas leci ovako "strucan" lekar. Tada to ne bi bilo smesno.

z’brda

pre 4 godine

Daleko smo mi od tolerancije, na žalost godinama. Čim ovako jedan banalan primer podigne toliko prašine, ne smem ni da zamislim šta bi se sve desilo da je nešto ozbiljnije u pitanju. Tuga na Balkanu!

FUJ...!

pre 4 godine

Tehnička greška ovakve vrste NIJE moguća - "greška" je napravljena NAMERNO.
Koji su motivi počinioca, teško je dokučiti... možda je samo glupiranje.
Međutim, ako je neko "pogrešio", kako to nije primetio onaj ko je potpisao (direktor) - ili su oboje na nivou dečurlije koja se izmotava, ili je stvar daleko od nenamerne slučajnosti.
U svakom smislu, događaj je zaista bizaran, a reakcije su opravdane...

Vojvodina @srcu

pre 4 godine

Vidi se koji komentar dolazi iz Vojvodine a koji ne...

U Srbiji je puno toga u zakonima i papirima a malo u praksi, pa kada se neka glupost desi svi se čude ili izruguju. Srbija je tolerantna u zakonima a netolerantna u praksi..zaboga danas je slava državnih škola u zemlji koja razdvaja državu od religije (u zakonu jelte)..!!??

Dopis je odraz bahatosti i vređa pristojnost i uviđavnost koji se u vojvodjanskim krajevima neguje vekovima. Briga me kako je u Uzbekistanu ili Hrvatskoj.. nigde ne piše oko za oko i zub za zub

thomas

pre 4 godine

molio bih postovane komentatore da opet procitaju saopstenje svm ali ovaj put pazljivo, lepo pise da su reci na madjarskom napisane srpskim jezikom i pismom sto je ovde uvredljivo i tesko da je nemarnost u pitanju

smehotres

pre 4 godine

Ajde malo oladite. Tehnicka greska je tehnicka greska, prema tome cemu ovake lazno sokirane izjave, kao da nece deca moci da spavaju 2 godine zbog ovoga.

Najsmesnije je sto bas me zanima koliko se cesto postuju ovakvi zakoni u Madjarskoj a da pricamo o Hrvatskoj.

sese

pre 4 godine

Ajde malo oladite. Tehnicka greska je tehnicka greska, prema tome cemu ovake lazno sokirane izjave, kao da nece deca moci da spavaju 2 godine zbog ovoga.

Najsmesnije je sto bas me zanima koliko se cesto postuju ovakvi zakoni u Madjarskoj a da pricamo o Hrvatskoj.
(smehotres, 27. januar 2020 12:59)
Pa evo recicu ti ja odma, srpski jezik nije zvanican jezik u Madjarskoj. Zapravo na drzavnom i pokrajinskom nivou, ne postoji nijedan jezik u zvanicnoj upotrebi osim madjarskog. Srpski jezik ima status manjinskog jezika sto znaci da zvanican dokument mozes da dobijes na srpskom samo posle posebnog zahteva, isto je i sa slovackim, rumunskim i.t.d.

Sto se Hrvatske tice, tamo takodje na pokrajinskom, to jest zupanijskom nivou, nijedan jezik nije u zvanicnoj i sluzbenoj upotrebi osim hrvatskog. Cak ni u vecinsko srpskim mestima, neces videti dvojezicne table ili obavestenja, osim kada su u pitanju kulturne i obrazovne ustanove. Secamo se svi kakva je havarija izbila zbog dvojezicnih tabli u Vukovaru.

S druge strane, Vojvodina koja cini nesto vise od cetvrtine teritorije Srbije, kao zvanicne i sluzbene jezike podjednake sa srpskim, priznaje i madjarski,slovacki,rumunski, hrvatski i rusinski, i u Vojvodini pored gotovo redovnih dvojezicnih tabla, mozete videti i petojezicne table, u nekim selima. Osim toga, albanski jezik je u sluzbenoj upotrebi u 4 opstine, bugarski u 2, CRNOGORSKI u jednoj, BOSANSKI u 2.
Toliko o "srpskoj netoleranciji"

PetarP

pre 4 godine

Čovek pročita, pa stane, ćuti, pa pročita ponovo, pa ponovo...

Pa razmisli u kakvoj su situaciji Srbi u Hrvatskoj, u Crnoj Gori...

Pa opet pročita i potuno zaćuti.

Bizarno....

datebenema

pre 4 godine

Pametan vidi da neko pokusava u Vojvodini da stvori lazni etnicki sukob i separatizam koji medju nama u Vojvodini ne postoji. Ukratko, zivim u jako multi-etnickom selu, malo vecem, varosica takoreci. Slagao bih vas kada bih rekao da problemi ne postoje, ali su minimalni. Mom sinu je najbolji drug Rumun, a u odeljenju ima i Hrvate i Madjare, svi se sjajno druze. Inace, Madjari su vecina u selu, kada njih 4 Madjara sedi, i dodjem ja peti Srbin, odmah krenu da pricaju na srpskom, da bi ih ja razumeo. Njihova deca govore srpski. Madjari su kao i mi ostali u Vojvodini, nezadovoljni duplim centralizmom. Beogradski centralizam, gde se sve pare i sav narod sliva u Beograd dok se vojvodjanska sela pustose, i novosadski centralizam gde se desava ista stvar samo na nivou Vojvodine.
Problem Vojvodine nije dakle, etnicke prirode, vec je Vojvodina takva kakva je, posebna, i za nju moraju vaziti neka posebna pravila. Ja licno ne zelim da imam nista vise od ostatka Srbije, zelim da imam ono sto mi pripada, ono sto je vojvodjansko, a tako i Vranjancu zelim da ima ono sto je vranjsko, a ne da se sve sliva na jedno mesto (BG,NS)
Srdacni pozdrav iz srca Backe.

321

pre 4 godine

Ukapirajte vec jednom da se niko ne trza na tehnicku gresku koja se moze ispraviti sa nekoliko klikova, nego na to sto je takav dokument potpisao licno direktor bolnice i svojim potpisom mu dao pravosnaznost.

Eh, da su potopili sve ćirilačere onomad u Novom Sadu

pre 4 godine

Izvinite na ovako sramotnom, bezobzirnom i uvredljivom obraćanju na ćirilici, ugroženim Mađarima i Hrvatima u Subotici.
Nego, jel istina da u Mađarskom odavno nema srpskih ćiriličara, svi su morali da "odu" katolike, ka i Srbi u nezavisnoj Hrvatskoj.

zzzzz

pre 4 godine

Aman, pa koliko god se trudio, teško da bi neko napisao naziv na mađarskom na ćirilici, ali ipak sa svim mogućim mađarskim slovima. Stvar je krajnje jednostavna, pa i glupa - neko je odradio prebacivanje celog dokumenta u ćirilicu, a time je onda obuhvatio i zaglavlje. Dizanje frke oko ovoga je standardna metoda, da se ne bi dizala buka oko suštinskih stvari.

Петар

pre 4 godine

У свему овоме скандалозна је само једна ствар. Како то да је свима јако јако битно и од тога праве политичко питање свемирских димензија када се не користи њихов језик, а имају право на то? А то да ли се и када користи српски језик, Србима је то последња брига на свету. Ето, једино је то скандалозно.

alo

pre 4 godine

Po meni je najveći problem ovde činjenica da niko pa ni direktor nije primetio grešku, a direktor je ovo potpisao. Ljudi greše, a bolnica se kasnije izvinila, ali baš kao što se Srbi bune zbog problema sa ćirilicom u Hrvatskoj, naravno da i Mađari moraju da se bune zbog ove greške u Subotici, inače greška ne bi bila ni uočena.

Meni nije jasno zašto neki skaču sa pitanjem "a kakva je situacija u Mađarskoj". Mađari u Srbiji čine 3.5% stanovništva, a Mađarski jezik nije zvaničan jezik kao neki misle, nego u "službenoj upotrebi" na teritoriji Vojvodine. S druge strane, Srbi u Mađarskoj čine 0.1% stanovništva, a Srpski jezik se tretira kao "zaštićen" jezik.

mislim, dakle postojim

pre 4 godine

neko cita zaglavlje dokumenta?! a da...nije bitno sta je u dopisu,bitno je da je neko promenio font, ili pismo...e jes kapitalna greska...

Komša

pre 4 godine

@FUJ...!
Siguran si da je nemoguce da je direktor ili bilo ko potpisao dokument a da nije pogledao da li je sve onako kako je predvidjeno?
Ja baš i nisam.

Svojevremeno sam lično video kako naš zemljak koji je izgubio pasoš u jednoj državi dobija u našoj ambasadi formulare za pasoš SRJ.
Sve bi to bilo.normalno da se naša država tada nije zvala SCG.
Da li shvataš koliki je to propust?

Ili je lakše nerazmišljati ,ne uzimati u obzir nemar kojem smo skloni i odmah nas optužiti da smo šovinisti?

Ako je namera,šta je taj koji je namerno to uradio hteo da postigne? Da asimiluje Madjare i Hrvate?

Možda bi najbolje bilo da sastavite apel neki pa da se ispotpisujete lepo.Malo je ovo,slab je efekat.

Nešto ne videh vaše nikove u komentarima kada se razbijaju cirilicne table u Vukovaru ,kada se vlast u CG iživljava nad svojom kulturom,istorijom,tradicijom...

Ali za par slova ,nenamernih histerišete.
Ko vas ne zna...

Laslo N.

pre 4 godine

Meni kao madjaru nije problem .. problem je politickim strukturam .. naviklo se na zickanje pozicija od vladajuce stranke .. misle da je Slobodan Milosevic jos na vlasti.

Jovan

pre 4 godine

To neki balvan je pisao latinicom, pa je koristio konvertor u Word-u da prebaci u cirilicu, posto je zvanicno pismo, i onda je obelezio u dokumentu i zaglavlje. Direktor ko direktor, ne cita sta je napisano vec samo potpisuje jedan u sto papira. Od muve ste napravili slona. Samo je dokaz nekompetentnosti.

Trovach

pre 4 godine

Kada sam ovo procitao na jednom subotickom sajtu bilo mi je prvo smesno (bas blesavo deluje napisati nesto na madjarskom cirilicom,a ostaviti tackice i crtice iznad nekih slova), jer zamislite da se i tekst na engleskom napise cirilicom. Malo kasnije mi nije bilo toliko smesno jer neko nestrucan za ovakav posao prima platu. Zamislite da vas leci ovako "strucan" lekar. Tada to ne bi bilo smesno.

Zagor

pre 4 godine

Nije toliki problem sto je sve to na cirilici, nego sto se to koristi u dnevno politicke svrhe. Odmah su skocili minorni politikanti da osudjuju i galame. Kao da su jedva cekali. I da je taj ispad nekog balvana ucinjen namerno, namerno se sve to koristi od onih, koji jedva cekaju neki problem. Tako da je sve to povezano. Ko ima vise koristi od toga? Jedan nepismenjakovic ili oni, kojima to politicki odgovara? A?

z’brda

pre 4 godine

Daleko smo mi od tolerancije, na žalost godinama. Čim ovako jedan banalan primer podigne toliko prašine, ne smem ni da zamislim šta bi se sve desilo da je nešto ozbiljnije u pitanju. Tuga na Balkanu!

munze konza

pre 4 godine

Ovaj dopis je pisala osoba koja ranije nije sela za računar... pa pogledajte samo veb i imejl adresu u istom zaglavlju... smejurija...

podsecanje na pre 60 godina

pre 4 godine

Podseti me ovo na mladost i knjigu Branka Copica "Magarece Godine' kada jedan od junaka knjige [Krsto Buva] francuski pise cirilicom