Ponedeljak, 20.01.2020.

13:37

Amfilohije: Vlast će pregovarati sa mnom, a ne sa Patrijaršijom

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kaže da će eventualne pregovore o temeljnom ugovoru koji se tiče crkvene imovine u Crnoj Gori vlast voditi sa njim.

Izvor: Tanjug

Amfilohije: Vlast æe pregovarati sa mnom, a ne sa Patrijaršijom IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

Milosav

pre 4 godine

Opasan ovaj Amfilohije, da se ja pitam ja bih ga smenio istog momenta. On ne radi za dobro SPC vec za svoje dobro kao sto je radio od kako znam za njega.
Ne bi me iznenadilo da je sve ovo smisljeno u dogovoru sa Svemocnim Milom.

Dule Sumadinac

pre 4 godine

mislim da kao i svi razvodi ni ovaj neće biti lak ni naivan... mora se ispoštovati svačija volja...i Srba koji ne prihvataju menjanje zakona a i onih Crnogoraca koji su odlučili da se odvoje i imaju svoju crkvu....do juče su i oni ulagali i pravili crkve i manastire pa bi bio red da i oni povuku svoje vlasništvo...po mojem mišljenju , lepše je kada se u miru raziđemo i ispoštujemo nego da se svađamo ....nazalost mislim da je ipak sve oko para...velika se para vrti oko svega toga ....vera i bratstvo su tu sekundarni...naša crkva bi trebala sa zauzme neku lakšu liniju i sačuva jezgro i da se ne osipamo...kao Englezi...njima je nebitno koje si vere ....bitno je da si Englez... to je verovatno razlog zašto je nas samo 7-8 miliona a ne više ...da se pratila neka druga linija mi nebi bili na pragu izumiranja...toliko od mene....umoran sam od ovoliko nerazumlja...

Đuričko

pre 4 godine

Ovo deluje da će vladika da vodi sopstvenu crkvu, ali ipak verujem u njega. Možda mu smetaju neki u vrhu crkve? Sigurno je da su mu ponudili opciju jer Miraš je sprdnja. Borio protiv antisrba dođe da bi sad poklekao, mada je na Balkanu sve moguće. I jeste Mitropolija bila skoro autokefalna od gašenja Pećke patrijaršije do 1918. Bilo kako bilo, on najbolje zna kako je dole biti prosrpski orjentisan, šta će biti videćemo.

Petar

pre 4 godine

Mitropolija Crnogorsko Primorska autonomna je kao i sve ostale Mitropolije Srpske Pravoslavne crkve.

Oduvek, zato Mitropolit i govori da tu promene nema, nije potrebna.

Ljudi slabo razumejo ovo jer dosta nas ne prati to vec vise sagledava ceo problem iskljucivo kao politicki.

Politicari to zloupotrebe namernim pogresnim prenosenjem vesti.

Podrska Vladici Amfilohiju u svemu sto cini

Zoka

pre 4 godine

To je čista istina. Kolevka srpske države su Raška i Zeta, a ne Beograd ili Novi Sad. Crna Gora, Bosna i Juzna Srbija su teritorije koje cini jedan narod, svidjalo se to nekome ili ne

csc

pre 4 godine

Mitropolit je u pravu. Mitropolija crnogorsko-primorska je autonomna i u ovom slucaju SPC i patrijarsija trebaju da pomognu koliko mogu ali da pregovore i, konacno, odluke prepuste Mitropoliji. Neko napisa da odluke ovog tipa treba da donosi sinod - ne treba. Sinod, Patrijarsija, Patrijarh...donose odluke koje se ticu jedinstva vere, kanona... dok je svaki Vladika(Episkop), dok god ne krsi jedinstvo vere, potpuno samostalan sto se tice uredjenja odnosa sa bilo kime u svojoj episkopiji.

demokratija nema alternative

pre 4 godine

Ne može se razgovarati normalno i argumentovano o prošlosti sa ljudima za koje istorija počinje 1945-e godine. Ne može se razgovarati o imovinskim pravima sa ljudima, koji su navikli da otimaju i kradu. Ne može se očekivati razum od ljudi, koji ne poštoju ni božije ni zemaljske zakone, pa čak ne poštuju ni sopstveni ustav. Ne može se razgovarati sa ljudima, koji neistomišljenike nazivaju izdajnicima, proganjaju ih i zatvaraju. To je isto kao da razgovarajte sa zidom. Jedino rešenje je da se taj zid sruši i da se konačno Crna Gora oslobodi diktatorsko-mafijaškog režima Mila Đukanovića.

Masha

pre 4 godine

Podrzavam sve napisano (mada ko sam ja da podrzavam?). Djukanovic kaze, a i ovi sto ga po tom pitanju podrzavaju u Srbiji, da SPC ne valja jer u nju dolaze samo Srbi, pa Crnogorci nema gde da idu u crkvu!? Tu mu je odgovorio Gojko Perovic da eto u Cetinju vecina vernika koji dolaze kod njega su Crnogorci, ne izjasnjavaju se kao Srbi uopste. I tu je tacka: u pravoslavlju nije kao kod katolika, nema jednog centra, Mitropolija a i drugi episkopati u CG cine jedinu pravu pravoslavnu crkvu. Misljenja sam da mnogi srpski nacionalisti ne razumeju temu, oni navijaju samo za srpsku crkvu ne vodeci racuna o pravoslavlju i hriscanstvu uopste. Tacno je da Srbi u Crnoj Gori treba da imaju svoju crkvu i kako kazu brane svoje svetinje, ali te svetinje pripadaju pravoslavnima uopste, kako Srbima, tako i Crnogorcima, Rusima, Grcima koji tamo zive, pa i drugima. To je glavna stvar. I da se nikako ne sme dozvoliti da ta imovina predje u ruke nekakonske crkve, tzv udruzenju gradjana CPC. Nista i nikoga Amfilohije ovim ne izdaje, jer je ovo vise versko nego nacionalno pitanje. Volela bih kada bi zaista napravili ugovor, da se sve to smiri, dobra je sansa i za Mila i za Crkvu (i njene vernike koji je cine) da se sve resi, ako bude pameti i dobre volje. Ali to je pitanje.

Vile sampion izraziti favorit

pre 4 godine

Ne moze, samo srpska pravoslavna crkva, nikakva crnogorska pravoslavna crkva, nikakva autonomija jer je Crna Gora Srbija!

filip

pre 4 godine

Znaci cela igranka se kreirala da bi Amfilohije postao poglavar CPC. A korisni idioti pomislili kako Amfilohije brani srpstvo od zlog Djukanovica. Vrlo vesto i podmuklo od Amfilohija.

naivac

pre 4 godine

Ironija u svemu je da upravo zahvaljujuci Amfilohiju i ostaloj nacionalistickoj ekipi u Crnoj Gori, Milo opstaje na vlasti. Kako god mu postave nezgodna pitanja o korupciji i lopovluku,on ih napali na ovaj ili onaj nacin i vidi cuda niko vise o tome ne prica. Sto se Mila tice, bolju podrsku od njih ne moze da zamisli. Ali ajde ti to objasni naivnom narodu.

Stojadin

pre 4 godine

Ovaj okreće ploču! Znači ipak je bila autokefalna, tek sada priznaješ! Pa čemu sva ova ujudurma, sve ove litije kad su Crnogorci bili u pravu!?

Никола Петровић

pre 4 godine

Мотрополит Амфилохије је велики човек, сачуваће Српску Цркву у Црној Гори. Први је дигао глас и за одбрану Косова и Метохије. Имам пуно поверење у нашег Митрополита.

saradnik službe

pre 4 godine

logično je da mitropolit potpiše ugovor, u ime SPC MCP.

kada bi se insistiralo da to učini patrijarh Irinej, već naslućujem hibridnu propagandu neviđenih razmera ovih staljinista iz DPS o tome da se srpski patrijarh nešto pita.

ovako mitropolit Amfilohije je čovek nije tema.

kad bi i sam Isus potpisao ugovor sa Vladom CG, rekli bi mu da je eksponent velikosrpske politike i okupator Crne Gore, ruski čovek i protivnik nezavisne CG i evroatlantskih integracija. tako je kad imaš posla sa lenjinistima iz DPS.

Bucko razmišljam

pre 4 godine

Odbacio je mogućnost bilo kakvih pregovora sa crnogorskim vlastima ukoliko se Zakon o slobodi veroispovjesti ne povuče, dodavši da je Zakon "nešto najgore što se Crnoj Gori dogodilo".

JA bih pre rekao da je ovo "nešto najgore što se dogodilo SPC" !

A ovo samo OPRAVDAVA Mila Djukanovica koji VRACA CG ono sto joj je nezakonito OTETO ne mislice pritom na NIKAKVU svoju licnu korist:

"Amfilohije je optužio predsjednika Crne Gore Mila Ðukanovića da kao "bezbožnik i nekršteni predsednik stvara svoju autofekalnu crkvu".

Rekao je da je ovo prvi put u istoriji da jedna vlast, jedne države stvara svoju crkvu i to "nekršteni predsednik".

Sta ce Milu "bezbožniku" Crkva ?
Ali brate ono sto je CRNOGORSKO treba i MORA da se VRATI CG. !

Tisin cvet

pre 4 godine

Slažem se sa mitropolitom Amfilohijem. Pregovore zaista treba prepustiti vladikama i sveštenicima koji stoluju i prebivaju u Crnoj Gori. Oni najbolje poznaju tamošnje prilike i najbolje mogu zaštiti prava kanonske crkve.

Kris

pre 4 godine

Nije za njega slucajno starac Pajsije rekao da je "veoma lukava zmija".
Ceo ovaj haos je unapred dogovoren izmedju Mila i Amfilohija.
Dobili su zeleno svetno od strane velikih sila za formiranje crnogorske nacionalne crkve. Znaju da Carigrad nece priznati ovu nekanonsku CPC, a i imaju malo vernika i losa im je organizacija, pa su se dosetili da naprave cirkus posle kojeg ce vlast u CG sesti da razovara sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom o temeljnom ugovoru. Rezultat svega je odcepljenje Mitropolije od SPC.
Amfilohije je odavno pristao da se u zvanicnim obracanjima i nazivima nigde ne pominje "srpska". Cak su zabranili da se u litijama nose srpske zastave.
Ako u Beogradu ima pameti, momentalno sazvati Sabor i smeniti Amfilohija.

Суперхик

pre 4 godine

Човек је рукоположен у грчкој цркви и Васељенски патријарх је њему надређен и он ће га хиротонисати у Архиепископа црногорског,а веза са СПЦ ће остати до даљњег , као са МакедонскомПЦ! Митрополија црногорско приморска се (мање -више) одцепљује од СПЦ! Ко вам је крив, зашто га нисте изабрали за Патријарха српског ?Дедајић је небитан,послужио је као зец !Закон такође, биће важно шта се победници договоре ,а то су Мило и Амфилохије !

Igor Pg

pre 4 godine

Naravno da ce pregovarati sa tobom. . Znao je kad krene na tebe da ce biti gusto ali nije vjerovao da će zube polomiti.. Ali me cudi da ovaj iz Bg-a onako sujetan ipak izdrzava da ne udje u konflikt sa tobom vec samo po malo pućka pojedine medije na tebe. Ocigledno da je dobro informisan o tvojoj snazi djede. Iako sam znao da si sveštenik filozof, najuticajnija i najumnija slovenska glava ranije te nisam podržavao zbog tvojih kako ti reče "oštrijih riječi kad se dinarski čovjek probudi u tebi" ali sada te apsolutno podržavam u načinu na koji vodis borbu za očuvanje svetinja. Pokazao si da si vrijedan svakog poštovanja okrenuvsi se mirnoj hrišćanskoj borbi sa svojim vjerujućim narodom a uz sve to prezrevši dvojicu diktatora koji žele ovu temu dobro da iskoriste.. Ali nisu ni oni računali da nema veće ljubavi od ljubavi vjerujućeg naroda u Cg prema prema svom mitropolitu nasljedniku Svetog Petra Cetinjskog i čuvaru Pećkog trona Mitropolitu Amfilohiju Radoviću.

Kris

pre 4 godine

Nije za njega slucajno starac Pajsije rekao da je "veoma lukava zmija".
Ceo ovaj haos je unapred dogovoren izmedju Mila i Amfilohija.
Dobili su zeleno svetno od strane velikih sila za formiranje crnogorske nacionalne crkve. Znaju da Carigrad nece priznati ovu nekanonsku CPC, a i imaju malo vernika i losa im je organizacija, pa su se dosetili da naprave cirkus posle kojeg ce vlast u CG sesti da razovara sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom o temeljnom ugovoru. Rezultat svega je odcepljenje Mitropolije od SPC.
Amfilohije je odavno pristao da se u zvanicnim obracanjima i nazivima nigde ne pominje "srpska". Cak su zabranili da se u litijama nose srpske zastave.
Ako u Beogradu ima pameti, momentalno sazvati Sabor i smeniti Amfilohija.

saradnik službe

pre 4 godine

logično je da mitropolit potpiše ugovor, u ime SPC MCP.

kada bi se insistiralo da to učini patrijarh Irinej, već naslućujem hibridnu propagandu neviđenih razmera ovih staljinista iz DPS o tome da se srpski patrijarh nešto pita.

ovako mitropolit Amfilohije je čovek nije tema.

kad bi i sam Isus potpisao ugovor sa Vladom CG, rekli bi mu da je eksponent velikosrpske politike i okupator Crne Gore, ruski čovek i protivnik nezavisne CG i evroatlantskih integracija. tako je kad imaš posla sa lenjinistima iz DPS.

Vile sampion izraziti favorit

pre 4 godine

Ne moze, samo srpska pravoslavna crkva, nikakva crnogorska pravoslavna crkva, nikakva autonomija jer je Crna Gora Srbija!

Milosav

pre 4 godine

Opasan ovaj Amfilohije, da se ja pitam ja bih ga smenio istog momenta. On ne radi za dobro SPC vec za svoje dobro kao sto je radio od kako znam za njega.
Ne bi me iznenadilo da je sve ovo smisljeno u dogovoru sa Svemocnim Milom.

Никола Петровић

pre 4 godine

Мотрополит Амфилохије је велики човек, сачуваће Српску Цркву у Црној Гори. Први је дигао глас и за одбрану Косова и Метохије. Имам пуно поверење у нашег Митрополита.

demokratija nema alternative

pre 4 godine

Ne može se razgovarati normalno i argumentovano o prošlosti sa ljudima za koje istorija počinje 1945-e godine. Ne može se razgovarati o imovinskim pravima sa ljudima, koji su navikli da otimaju i kradu. Ne može se očekivati razum od ljudi, koji ne poštoju ni božije ni zemaljske zakone, pa čak ne poštuju ni sopstveni ustav. Ne može se razgovarati sa ljudima, koji neistomišljenike nazivaju izdajnicima, proganjaju ih i zatvaraju. To je isto kao da razgovarajte sa zidom. Jedino rešenje je da se taj zid sruši i da se konačno Crna Gora oslobodi diktatorsko-mafijaškog režima Mila Đukanovića.

Tisin cvet

pre 4 godine

Slažem se sa mitropolitom Amfilohijem. Pregovore zaista treba prepustiti vladikama i sveštenicima koji stoluju i prebivaju u Crnoj Gori. Oni najbolje poznaju tamošnje prilike i najbolje mogu zaštiti prava kanonske crkve.

filip

pre 4 godine

Znaci cela igranka se kreirala da bi Amfilohije postao poglavar CPC. A korisni idioti pomislili kako Amfilohije brani srpstvo od zlog Djukanovica. Vrlo vesto i podmuklo od Amfilohija.

Суперхик

pre 4 godine

Човек је рукоположен у грчкој цркви и Васељенски патријарх је њему надређен и он ће га хиротонисати у Архиепископа црногорског,а веза са СПЦ ће остати до даљњег , као са МакедонскомПЦ! Митрополија црногорско приморска се (мање -више) одцепљује од СПЦ! Ко вам је крив, зашто га нисте изабрали за Патријарха српског ?Дедајић је небитан,послужио је као зец !Закон такође, биће важно шта се победници договоре ,а то су Мило и Амфилохије !

Stojadin

pre 4 godine

Ovaj okreće ploču! Znači ipak je bila autokefalna, tek sada priznaješ! Pa čemu sva ova ujudurma, sve ove litije kad su Crnogorci bili u pravu!?

Bucko razmišljam

pre 4 godine

Odbacio je mogućnost bilo kakvih pregovora sa crnogorskim vlastima ukoliko se Zakon o slobodi veroispovjesti ne povuče, dodavši da je Zakon "nešto najgore što se Crnoj Gori dogodilo".

JA bih pre rekao da je ovo "nešto najgore što se dogodilo SPC" !

A ovo samo OPRAVDAVA Mila Djukanovica koji VRACA CG ono sto joj je nezakonito OTETO ne mislice pritom na NIKAKVU svoju licnu korist:

"Amfilohije je optužio predsjednika Crne Gore Mila Ðukanovića da kao "bezbožnik i nekršteni predsednik stvara svoju autofekalnu crkvu".

Rekao je da je ovo prvi put u istoriji da jedna vlast, jedne države stvara svoju crkvu i to "nekršteni predsednik".

Sta ce Milu "bezbožniku" Crkva ?
Ali brate ono sto je CRNOGORSKO treba i MORA da se VRATI CG. !

Igor Pg

pre 4 godine

Naravno da ce pregovarati sa tobom. . Znao je kad krene na tebe da ce biti gusto ali nije vjerovao da će zube polomiti.. Ali me cudi da ovaj iz Bg-a onako sujetan ipak izdrzava da ne udje u konflikt sa tobom vec samo po malo pućka pojedine medije na tebe. Ocigledno da je dobro informisan o tvojoj snazi djede. Iako sam znao da si sveštenik filozof, najuticajnija i najumnija slovenska glava ranije te nisam podržavao zbog tvojih kako ti reče "oštrijih riječi kad se dinarski čovjek probudi u tebi" ali sada te apsolutno podržavam u načinu na koji vodis borbu za očuvanje svetinja. Pokazao si da si vrijedan svakog poštovanja okrenuvsi se mirnoj hrišćanskoj borbi sa svojim vjerujućim narodom a uz sve to prezrevši dvojicu diktatora koji žele ovu temu dobro da iskoriste.. Ali nisu ni oni računali da nema veće ljubavi od ljubavi vjerujućeg naroda u Cg prema prema svom mitropolitu nasljedniku Svetog Petra Cetinjskog i čuvaru Pećkog trona Mitropolitu Amfilohiju Radoviću.

Masha

pre 4 godine

Podrzavam sve napisano (mada ko sam ja da podrzavam?). Djukanovic kaze, a i ovi sto ga po tom pitanju podrzavaju u Srbiji, da SPC ne valja jer u nju dolaze samo Srbi, pa Crnogorci nema gde da idu u crkvu!? Tu mu je odgovorio Gojko Perovic da eto u Cetinju vecina vernika koji dolaze kod njega su Crnogorci, ne izjasnjavaju se kao Srbi uopste. I tu je tacka: u pravoslavlju nije kao kod katolika, nema jednog centra, Mitropolija a i drugi episkopati u CG cine jedinu pravu pravoslavnu crkvu. Misljenja sam da mnogi srpski nacionalisti ne razumeju temu, oni navijaju samo za srpsku crkvu ne vodeci racuna o pravoslavlju i hriscanstvu uopste. Tacno je da Srbi u Crnoj Gori treba da imaju svoju crkvu i kako kazu brane svoje svetinje, ali te svetinje pripadaju pravoslavnima uopste, kako Srbima, tako i Crnogorcima, Rusima, Grcima koji tamo zive, pa i drugima. To je glavna stvar. I da se nikako ne sme dozvoliti da ta imovina predje u ruke nekakonske crkve, tzv udruzenju gradjana CPC. Nista i nikoga Amfilohije ovim ne izdaje, jer je ovo vise versko nego nacionalno pitanje. Volela bih kada bi zaista napravili ugovor, da se sve to smiri, dobra je sansa i za Mila i za Crkvu (i njene vernike koji je cine) da se sve resi, ako bude pameti i dobre volje. Ali to je pitanje.

Zoka

pre 4 godine

To je čista istina. Kolevka srpske države su Raška i Zeta, a ne Beograd ili Novi Sad. Crna Gora, Bosna i Juzna Srbija su teritorije koje cini jedan narod, svidjalo se to nekome ili ne

Petar

pre 4 godine

Mitropolija Crnogorsko Primorska autonomna je kao i sve ostale Mitropolije Srpske Pravoslavne crkve.

Oduvek, zato Mitropolit i govori da tu promene nema, nije potrebna.

Ljudi slabo razumejo ovo jer dosta nas ne prati to vec vise sagledava ceo problem iskljucivo kao politicki.

Politicari to zloupotrebe namernim pogresnim prenosenjem vesti.

Podrska Vladici Amfilohiju u svemu sto cini

naivac

pre 4 godine

Ironija u svemu je da upravo zahvaljujuci Amfilohiju i ostaloj nacionalistickoj ekipi u Crnoj Gori, Milo opstaje na vlasti. Kako god mu postave nezgodna pitanja o korupciji i lopovluku,on ih napali na ovaj ili onaj nacin i vidi cuda niko vise o tome ne prica. Sto se Mila tice, bolju podrsku od njih ne moze da zamisli. Ali ajde ti to objasni naivnom narodu.

Dule Sumadinac

pre 4 godine

mislim da kao i svi razvodi ni ovaj neće biti lak ni naivan... mora se ispoštovati svačija volja...i Srba koji ne prihvataju menjanje zakona a i onih Crnogoraca koji su odlučili da se odvoje i imaju svoju crkvu....do juče su i oni ulagali i pravili crkve i manastire pa bi bio red da i oni povuku svoje vlasništvo...po mojem mišljenju , lepše je kada se u miru raziđemo i ispoštujemo nego da se svađamo ....nazalost mislim da je ipak sve oko para...velika se para vrti oko svega toga ....vera i bratstvo su tu sekundarni...naša crkva bi trebala sa zauzme neku lakšu liniju i sačuva jezgro i da se ne osipamo...kao Englezi...njima je nebitno koje si vere ....bitno je da si Englez... to je verovatno razlog zašto je nas samo 7-8 miliona a ne više ...da se pratila neka druga linija mi nebi bili na pragu izumiranja...toliko od mene....umoran sam od ovoliko nerazumlja...

csc

pre 4 godine

Mitropolit je u pravu. Mitropolija crnogorsko-primorska je autonomna i u ovom slucaju SPC i patrijarsija trebaju da pomognu koliko mogu ali da pregovore i, konacno, odluke prepuste Mitropoliji. Neko napisa da odluke ovog tipa treba da donosi sinod - ne treba. Sinod, Patrijarsija, Patrijarh...donose odluke koje se ticu jedinstva vere, kanona... dok je svaki Vladika(Episkop), dok god ne krsi jedinstvo vere, potpuno samostalan sto se tice uredjenja odnosa sa bilo kime u svojoj episkopiji.

Đuričko

pre 4 godine

Ovo deluje da će vladika da vodi sopstvenu crkvu, ali ipak verujem u njega. Možda mu smetaju neki u vrhu crkve? Sigurno je da su mu ponudili opciju jer Miraš je sprdnja. Borio protiv antisrba dođe da bi sad poklekao, mada je na Balkanu sve moguće. I jeste Mitropolija bila skoro autokefalna od gašenja Pećke patrijaršije do 1918. Bilo kako bilo, on najbolje zna kako je dole biti prosrpski orjentisan, šta će biti videćemo.

Суперхик

pre 4 godine

Човек је рукоположен у грчкој цркви и Васељенски патријарх је њему надређен и он ће га хиротонисати у Архиепископа црногорског,а веза са СПЦ ће остати до даљњег , као са МакедонскомПЦ! Митрополија црногорско приморска се (мање -више) одцепљује од СПЦ! Ко вам је крив, зашто га нисте изабрали за Патријарха српског ?Дедајић је небитан,послужио је као зец !Закон такође, биће важно шта се победници договоре ,а то су Мило и Амфилохије !

Bucko razmišljam

pre 4 godine

Odbacio je mogućnost bilo kakvih pregovora sa crnogorskim vlastima ukoliko se Zakon o slobodi veroispovjesti ne povuče, dodavši da je Zakon "nešto najgore što se Crnoj Gori dogodilo".

JA bih pre rekao da je ovo "nešto najgore što se dogodilo SPC" !

A ovo samo OPRAVDAVA Mila Djukanovica koji VRACA CG ono sto joj je nezakonito OTETO ne mislice pritom na NIKAKVU svoju licnu korist:

"Amfilohije je optužio predsjednika Crne Gore Mila Ðukanovića da kao "bezbožnik i nekršteni predsednik stvara svoju autofekalnu crkvu".

Rekao je da je ovo prvi put u istoriji da jedna vlast, jedne države stvara svoju crkvu i to "nekršteni predsednik".

Sta ce Milu "bezbožniku" Crkva ?
Ali brate ono sto je CRNOGORSKO treba i MORA da se VRATI CG. !

Igor Pg

pre 4 godine

Naravno da ce pregovarati sa tobom. . Znao je kad krene na tebe da ce biti gusto ali nije vjerovao da će zube polomiti.. Ali me cudi da ovaj iz Bg-a onako sujetan ipak izdrzava da ne udje u konflikt sa tobom vec samo po malo pućka pojedine medije na tebe. Ocigledno da je dobro informisan o tvojoj snazi djede. Iako sam znao da si sveštenik filozof, najuticajnija i najumnija slovenska glava ranije te nisam podržavao zbog tvojih kako ti reče "oštrijih riječi kad se dinarski čovjek probudi u tebi" ali sada te apsolutno podržavam u načinu na koji vodis borbu za očuvanje svetinja. Pokazao si da si vrijedan svakog poštovanja okrenuvsi se mirnoj hrišćanskoj borbi sa svojim vjerujućim narodom a uz sve to prezrevši dvojicu diktatora koji žele ovu temu dobro da iskoriste.. Ali nisu ni oni računali da nema veće ljubavi od ljubavi vjerujućeg naroda u Cg prema prema svom mitropolitu nasljedniku Svetog Petra Cetinjskog i čuvaru Pećkog trona Mitropolitu Amfilohiju Radoviću.

naivac

pre 4 godine

Ironija u svemu je da upravo zahvaljujuci Amfilohiju i ostaloj nacionalistickoj ekipi u Crnoj Gori, Milo opstaje na vlasti. Kako god mu postave nezgodna pitanja o korupciji i lopovluku,on ih napali na ovaj ili onaj nacin i vidi cuda niko vise o tome ne prica. Sto se Mila tice, bolju podrsku od njih ne moze da zamisli. Ali ajde ti to objasni naivnom narodu.

Petar

pre 4 godine

Mitropolija Crnogorsko Primorska autonomna je kao i sve ostale Mitropolije Srpske Pravoslavne crkve.

Oduvek, zato Mitropolit i govori da tu promene nema, nije potrebna.

Ljudi slabo razumejo ovo jer dosta nas ne prati to vec vise sagledava ceo problem iskljucivo kao politicki.

Politicari to zloupotrebe namernim pogresnim prenosenjem vesti.

Podrska Vladici Amfilohiju u svemu sto cini

csc

pre 4 godine

Mitropolit je u pravu. Mitropolija crnogorsko-primorska je autonomna i u ovom slucaju SPC i patrijarsija trebaju da pomognu koliko mogu ali da pregovore i, konacno, odluke prepuste Mitropoliji. Neko napisa da odluke ovog tipa treba da donosi sinod - ne treba. Sinod, Patrijarsija, Patrijarh...donose odluke koje se ticu jedinstva vere, kanona... dok je svaki Vladika(Episkop), dok god ne krsi jedinstvo vere, potpuno samostalan sto se tice uredjenja odnosa sa bilo kime u svojoj episkopiji.

Kris

pre 4 godine

Nije za njega slucajno starac Pajsije rekao da je "veoma lukava zmija".
Ceo ovaj haos je unapred dogovoren izmedju Mila i Amfilohija.
Dobili su zeleno svetno od strane velikih sila za formiranje crnogorske nacionalne crkve. Znaju da Carigrad nece priznati ovu nekanonsku CPC, a i imaju malo vernika i losa im je organizacija, pa su se dosetili da naprave cirkus posle kojeg ce vlast u CG sesti da razovara sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom o temeljnom ugovoru. Rezultat svega je odcepljenje Mitropolije od SPC.
Amfilohije je odavno pristao da se u zvanicnim obracanjima i nazivima nigde ne pominje "srpska". Cak su zabranili da se u litijama nose srpske zastave.
Ako u Beogradu ima pameti, momentalno sazvati Sabor i smeniti Amfilohija.

Zoka

pre 4 godine

To je čista istina. Kolevka srpske države su Raška i Zeta, a ne Beograd ili Novi Sad. Crna Gora, Bosna i Juzna Srbija su teritorije koje cini jedan narod, svidjalo se to nekome ili ne

Vile sampion izraziti favorit

pre 4 godine

Ne moze, samo srpska pravoslavna crkva, nikakva crnogorska pravoslavna crkva, nikakva autonomija jer je Crna Gora Srbija!

filip

pre 4 godine

Znaci cela igranka se kreirala da bi Amfilohije postao poglavar CPC. A korisni idioti pomislili kako Amfilohije brani srpstvo od zlog Djukanovica. Vrlo vesto i podmuklo od Amfilohija.

Stojadin

pre 4 godine

Ovaj okreće ploču! Znači ipak je bila autokefalna, tek sada priznaješ! Pa čemu sva ova ujudurma, sve ove litije kad su Crnogorci bili u pravu!?

Никола Петровић

pre 4 godine

Мотрополит Амфилохије је велики човек, сачуваће Српску Цркву у Црној Гори. Први је дигао глас и за одбрану Косова и Метохије. Имам пуно поверење у нашег Митрополита.

saradnik službe

pre 4 godine

logično je da mitropolit potpiše ugovor, u ime SPC MCP.

kada bi se insistiralo da to učini patrijarh Irinej, već naslućujem hibridnu propagandu neviđenih razmera ovih staljinista iz DPS o tome da se srpski patrijarh nešto pita.

ovako mitropolit Amfilohije je čovek nije tema.

kad bi i sam Isus potpisao ugovor sa Vladom CG, rekli bi mu da je eksponent velikosrpske politike i okupator Crne Gore, ruski čovek i protivnik nezavisne CG i evroatlantskih integracija. tako je kad imaš posla sa lenjinistima iz DPS.

Milosav

pre 4 godine

Opasan ovaj Amfilohije, da se ja pitam ja bih ga smenio istog momenta. On ne radi za dobro SPC vec za svoje dobro kao sto je radio od kako znam za njega.
Ne bi me iznenadilo da je sve ovo smisljeno u dogovoru sa Svemocnim Milom.

Masha

pre 4 godine

Podrzavam sve napisano (mada ko sam ja da podrzavam?). Djukanovic kaze, a i ovi sto ga po tom pitanju podrzavaju u Srbiji, da SPC ne valja jer u nju dolaze samo Srbi, pa Crnogorci nema gde da idu u crkvu!? Tu mu je odgovorio Gojko Perovic da eto u Cetinju vecina vernika koji dolaze kod njega su Crnogorci, ne izjasnjavaju se kao Srbi uopste. I tu je tacka: u pravoslavlju nije kao kod katolika, nema jednog centra, Mitropolija a i drugi episkopati u CG cine jedinu pravu pravoslavnu crkvu. Misljenja sam da mnogi srpski nacionalisti ne razumeju temu, oni navijaju samo za srpsku crkvu ne vodeci racuna o pravoslavlju i hriscanstvu uopste. Tacno je da Srbi u Crnoj Gori treba da imaju svoju crkvu i kako kazu brane svoje svetinje, ali te svetinje pripadaju pravoslavnima uopste, kako Srbima, tako i Crnogorcima, Rusima, Grcima koji tamo zive, pa i drugima. To je glavna stvar. I da se nikako ne sme dozvoliti da ta imovina predje u ruke nekakonske crkve, tzv udruzenju gradjana CPC. Nista i nikoga Amfilohije ovim ne izdaje, jer je ovo vise versko nego nacionalno pitanje. Volela bih kada bi zaista napravili ugovor, da se sve to smiri, dobra je sansa i za Mila i za Crkvu (i njene vernike koji je cine) da se sve resi, ako bude pameti i dobre volje. Ali to je pitanje.

demokratija nema alternative

pre 4 godine

Ne može se razgovarati normalno i argumentovano o prošlosti sa ljudima za koje istorija počinje 1945-e godine. Ne može se razgovarati o imovinskim pravima sa ljudima, koji su navikli da otimaju i kradu. Ne može se očekivati razum od ljudi, koji ne poštoju ni božije ni zemaljske zakone, pa čak ne poštuju ni sopstveni ustav. Ne može se razgovarati sa ljudima, koji neistomišljenike nazivaju izdajnicima, proganjaju ih i zatvaraju. To je isto kao da razgovarajte sa zidom. Jedino rešenje je da se taj zid sruši i da se konačno Crna Gora oslobodi diktatorsko-mafijaškog režima Mila Đukanovića.

Dule Sumadinac

pre 4 godine

mislim da kao i svi razvodi ni ovaj neće biti lak ni naivan... mora se ispoštovati svačija volja...i Srba koji ne prihvataju menjanje zakona a i onih Crnogoraca koji su odlučili da se odvoje i imaju svoju crkvu....do juče su i oni ulagali i pravili crkve i manastire pa bi bio red da i oni povuku svoje vlasništvo...po mojem mišljenju , lepše je kada se u miru raziđemo i ispoštujemo nego da se svađamo ....nazalost mislim da je ipak sve oko para...velika se para vrti oko svega toga ....vera i bratstvo su tu sekundarni...naša crkva bi trebala sa zauzme neku lakšu liniju i sačuva jezgro i da se ne osipamo...kao Englezi...njima je nebitno koje si vere ....bitno je da si Englez... to je verovatno razlog zašto je nas samo 7-8 miliona a ne više ...da se pratila neka druga linija mi nebi bili na pragu izumiranja...toliko od mene....umoran sam od ovoliko nerazumlja...

Đuričko

pre 4 godine

Ovo deluje da će vladika da vodi sopstvenu crkvu, ali ipak verujem u njega. Možda mu smetaju neki u vrhu crkve? Sigurno je da su mu ponudili opciju jer Miraš je sprdnja. Borio protiv antisrba dođe da bi sad poklekao, mada je na Balkanu sve moguće. I jeste Mitropolija bila skoro autokefalna od gašenja Pećke patrijaršije do 1918. Bilo kako bilo, on najbolje zna kako je dole biti prosrpski orjentisan, šta će biti videćemo.

Tisin cvet

pre 4 godine

Slažem se sa mitropolitom Amfilohijem. Pregovore zaista treba prepustiti vladikama i sveštenicima koji stoluju i prebivaju u Crnoj Gori. Oni najbolje poznaju tamošnje prilike i najbolje mogu zaštiti prava kanonske crkve.