Ponedeljak, 13.01.2020.

15:51

Državna matura pomerena, ministarstvo objavilo razlog

Državna matura, koja će zameniti prijemni na fakultetima, umesto u junu 2021. godine, pomerena je za godinu dana i biće uvedena 2022. godine.

Izvor: Tanjug

Državna matura pomerena, ministarstvo objavilo razlog IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

Maja

pre 4 godine

Hajd neka je ovo dobro resenje. Imam pitanje:
Upise neko 2021. godine elektrotehniku. Polozi prijemni i upise. Nakon godinu dana shvati da se prevario, da je to bila zelja roditelja, a on, istoricar u dusi. Recimo. Kako ce taj neko da promeni fakultet? Kako? Da se vrati u srednju da polaze drzavni ispit?

Panda

pre 4 godine

Ovo će potpuno biti nemerodavno znanje za upis na fakultet. Takođe mislim da namerno prave ovakav sistem jer je lakše upravljati neobrazovanim stanovništvom, a tome težimo jer će se deca oslanjati na provlačenje i prepisivanje sve više

učitelj

pre 4 godine

Odlična stvar. Ima matura svojih slabih strana, ali je svakako bolje i pre svega najpravednije rešenje za sve. Kao prvo, nema više muljanja pri upisu. Bodovat če se, predvidjam, ocene u zadnje dve godine + matura + eventuelni dodatni prijemni (gde se proverava posebne sklonosti, npr. za neke umetničke programe, a nikako ne znači to da če npr. fakultet za matemtiku imati svoj prijemni test za matematiku). Svi pišu iste testove za maturu, niko neče znati unapred šta je u testu, ni učitelji, pa da vidimo. Za početak, to je odlično da se vidi kvalitet škola. Ako npr. neka unutrašnja škola daje bolje ocene od realnih, njeni učenici imat če startnu prednost zbog boljih ocena, ali če gadno da najebu na maturi. A velike razlike u ocenama škole i ocenama na maturi pokazat če tačno koje škole trebaju intervenciju. Učenici pišu test u svojoj školi i sa manje stresa. Sa maturom mogu kandidovati na više fakulteta (pravi se rang lista želja), bez da rade više prijemnih. Pisat če je iz dva ili tri obavezna predmeta: matematike i srpskog jezika (i eventuelno stranog jezika) i dva odabirna. Pa če fakulteti imati dodatne uvete, ako ko npr. želi da upiše hemijski fakultet, morat če uzeti hemiju kao odabirni za maturu naravno. Neko pomenuo strukovne škole. I za njihove učenike sistem može obezbediti prohodnost, postoje rešenja, samo pogledajte npr. u Sloveniju, gde je btw prvu maturu pisala generacija rodjeni 1976. Biće svakako matura u Srbiji, samo če da potraje malo, kao sve u Srbiji...

Hmh...

pre 4 godine

Tako je i generacija 1974. koja je upisivala faks 1993. prva u istoriji puštena da upiše šta god želi - liste su proširivane do besvesti, pa je na Filozofskom od planiranih 50-60 po grupi, bilo i preko 250 studenata. Onda naleti prvi teži predmet na 3. godini, od 250 ostane na studijama normalnih 50, a od ostalih se em prve tri godine uzimala lova za samofinansirajući upis, em se par godina uzimala lova za obnavljanje godine, em se deci davala nada da će nekada i da završe zbog čega nisu odlazili u inostranstvo, em su bili vlastima pri ruci u slučaju mobilizacije. Ništa sns nije izmislio, ovo se samo kopira uspešna taktika iz Slobinog vremena. Naravno, taj sistem je proizveo studente sa najdužim stažom u istoriji Univerziteta, ali je plaćao plate zaposlenima, što je jedino i važno. Od svih fakulteta će napraviti "Megatrend" - daj pare i uskači. Već sam računao za moje dete - trebaće mu prosek od 3.5 u srednjoj školi i maksimalno 65% tačnih rešenja na prijemnom, pa da upiše većinu današnjih državnih fakulteta prirodne struke, što je potpuno smešno. Tu nema kvaliteta niti ozbiljnog učenja.

Osim toga, zar ne bi trebala državna matura da se organizuje za one koji tek treba da upišu srednju školu od ove godine (druga polovina 2005. godišta i mlađi), a ne za one koji su sada već na pola druge godine? Svaku generaciju na pola srednje ili osnovne škole uhvati ili neka promena ili neka krađa...

Mare

pre 4 godine

Zeznuo sam se kad nisam otišao iz zemlje dok su mi deca bila mala. Sad, ako mi sin bude rekao kako mu je žao da posle gimnazije ode iz zemlje, ima da ga šutiram do aviona..

Pedu

pre 4 godine

Kapiram nepoverenje u sistem (državu) inače, ni ja mu ne verujem i smatram da šta god da urade biće nakaradno, ali ovaj sistem se koristi u EU (kojoj navodno težimo) te ne vidim problem sa tim predlogom.
Klinci polažu završni ispit u srednjoj školi, konkurišu na fakultete koji ih interesuju, fakulteti im šalju ponude i maturanti biraju ponudu koja im odgovara.

Tuzna Srbija

pre 4 godine

Smejurija, kao i sve kod nas.
Samo pokusajte da dodjete do dokumenta kojim se definisu podrucja osnovne skole odnosno teritorijalna pripadnost za upis dece u prvi razred i bice vam sve jasno.

Freon

pre 4 godine

Sve moguće mane ovakve mature - prijemnog već postoje. Da li mislite da nije bilo privilegovanih na dosadašnjim prijemnim ispitima? Učenici stručnih škola će morati ozbiljno da se pomuče da nadoknade razlike u programima, tako da neće imati koristi od blažih kriterijuma u svojoj školi.
Fakulteti neka uz obavezne predmete odaberu i posebne predmete da naprave oštriju selekciju. Ono što fakulteti gube je mogućnost držanja pripreme za prijemni, dakle gubi se jedan sukob interesa. Drugi problem za fakultete je što neće uzimati novac od kandidata za prijemni. Ogroman novac za malo truda.
Sve u svemu, neće biti gore nego što je.

Jovan

pre 4 godine

Znate sta ce sad da se desi? ETF ce moci da upise bilo ko. Plati godinu 1500 evra recimo i onda ne uspe da polozi ni 2 ispita. Fakulteti koji su imali "jake" prijemne ispite ce samo da prvo gudonu pretvore u pakao, filter za sve koji su zalutali i umesto da 50% upisanih ETFovaca zavrsi fakultet cifra ce doci na 10%. Samo ce deca koja se precene ili u nekom malom mestu dobiju pomoc na testu skupo platiti pokusaj studiranja tamo gde zele. Drzava ce uzeti PDV naravno i svi srecni osim studenata.

dr med

pre 4 godine

2013 godine sam položio prijemni na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu. Tada su se prijemni za medicinu održavali isti dan u isto vreme u sva četiri univerzitetska grada. Radio se svuda isti test. Apsolutna standardizacija bez mogucnosti polaganja prijemnog na drugom medicinskom fakultetu. I tako beše do pre par godina. Danas, Kragujevac ima svoj termin za prijemni, svoje zbirke, svoj program iz hemije i biologije( koji je i pre bio upitan) i svoju cenu za polaganje. Za ostale ustanove ne znam.Ko bolje zapamti celu zbirku, taj će imati više poena. Prijemni se sprema 5 dana, a ne mesicima kao pre.Ti isti profesori se danas žale na nevaspitanje i bezobrazluk nadolazecih studenata (do neznanja ni ne stižu). Sve se urusilo zarad novca i položaja, obrazovanje, zdravstvo i država generalno. Ovo sad je kozmeticka korekcija, koska za narod, nešto se kao (ne) menja.

Мића

pre 4 godine

Ово је само наставак још дубљег урушавања академског образовања у Србији. Све је почело отварањем пијаце диплома, у виду приватних факултета по сеоским печењарама и друмским механама. А сада је држава решила да упропасти и оно мало преосталог квалитетног високог школства, тако што ће омогућити свакоме с улице да упише који год факултет му падне на памет. Рецимо ЕТФ! Што да не, сви кажу да у тој струци леже паре. Онда татин и мамин малиша то упише, па када падне ОЕТ 1 и схвати да је залутао, мамица и татица ће му купити неку сега-мега диплому неке приватне печењаре. А факултет ће остати без студената. Лепа замисао. Вероватно је све то део стратегије борбе против извоза памети. Уништићемо сву памет, па нећемо ни имати шта више да извозимо. Како се само тога нико није до сада сетио? Ма браво!

sempervivum

pre 4 godine

Ово је глупост! Треба оставити факултетима (још прецизније - за сваки студијски програм) да се креира баш одговарајући пријемни, јер та општа, гимназијска знања нису релевантно мерило за сваку врсту студија (нпр. за грађевину, архитектуру, медицину..., о тим областима се у гимназији скоро ништа не учи).

Mozga bez

pre 4 godine

Kao i u svemu, i u ovome se naši "pametnjakovići" pokazuju kao ekstremni "fušer" majstori. Naime, ovakav sistem određivanja praga znanja je moguće uvesti, isključivo u obrazovnom sistemu u kome je srednje obrazovanje obavezno, i u kome postoji sistem koledža, na kojima se plaća školarina.

U sistemu u kome postoje restlovi - ostaci soc. realističkih umotvorina u vidu "stručnih škola" zajedno sa "posebnim" gimnazijama", što je još nagrđeno "tržišnim" sistemom biranja udžbenika i samim tim kvalitetom nastave, da ne govorim o akademskom obrazovanju u kome vlada haos, ovakav sistem, kakav "mudraci" predlažu je neizvodiv. Dakle, ako se već želi reforma, onda se ceo sistem treba reformisati, uvođenjem sistema K12, ukidanjem srednjih stručnih škola i ujednačavanjem nastavno obrazovnog plana i programa na teritoriji cele države, uz ukidanje budžetskog studiranja i uvođenje sistema koledža.

miki

pre 4 godine

1. Sve komisije ce biti eksterne, nece ni jedna skola imati svoju komisiju pa samim tim nece moci da se bilo sta muva
2. zadatke ce poslati na dan polaganja ministarstvo prosvete, tako da ni jedan profesor niti jedan clan komisije nece imati uvida u zadatke niti resenja.
3. Upravo ce skole u manjim mestima imati problem jer nece moci bilo sta da mute, a zadatke ce resavati iste kao i deca u vecim gradovima.
Drzavna matura je najbolja stvar koju moze drzava da uradi za srednjoskolce.

iks

pre 4 godine

Kad sam se upisivao na matematički fakultet pre 18 godina, na prijemnom je bila samo matematika. Celo drugo polugodište četvrtog razreda gimnazije sam intenzivno ponavljao gimnazijsko gradivo matematike. Uspešno sam položio prijemni (bio među 5% najboljih na listi) i zahvaljujući tim pripremama, spremno dočekao fakultetsko gradivo.
A ovo? Šta će ovo biti? Ko hoće da studira matematiku, moraće da obnavlja gradivo književnosti. Ko hoće pravni, moraće da obnavlja trigonometriju, integrale, Heronovu formulu... Uzalud trošenje vremena i ulaganje napora u nešto što se neće koristiti.

neekee

pre 4 godine

Радио сам годинама на факултету у држави која има баш овакав систем. У пракси се као велика мана показало то што смо добијали студенте који су освојили довољан број поена укупно гледано, али је пола било на предметима који су општи и небитни за струку. Иако је постојало додатно тестирање, на крају смо увек морали да примимо најбоље од понуђених са општег теста, а нека деца са више сконости ка конкретној струци нису ни долазила у прилику да се додатно/стручно тестирају.

mlekadžija

pre 4 godine

Освета лоших ђака....., какво се тек муљање може очекивати имајући на уму шта се све се дешавало претходних година. Тешко деци...

Damjan

pre 4 godine

Ja bih pored ovog svega uveo usmereno obrazovanje - u smislu da recimo Medicinski Fakultet mogu pohadjati samo srednjoskolci koji su zavrsili srednje skole iz oblasti zdravstva, kao sto je to u Skandinaviji.

Posmatrač

pre 4 godine

Ne radi se o filozofskom, pravnom ili fakultetu političkih nauka, nego će se, na primer, na beogradski ETF ili medicinski upisivati "kuso i repato" ako se matura bude vrednovala kao prijemni ispit.

Ded

pre 4 godine

Ovo mogu da urade samo potpuni diletanti. Ne može se isto vrednovati znanje stečeno u nekoj gimnaziji u unutrašnjosti i matematičkoj gimnaziji u bg. Prijemni ispit mora biti prilagodjen rangu obrazovne ustanove. Nije isti PMF ili ETF i neka škola u NS ili Nišu. Samo neko ko nije studirao može sve da trpa u isti koš.

mitro

pre 4 godine

"Ona je navela da je prednost državne mature to što učenici iz unutrašnjosti neće morati da putuju u univerzitetske centre da bi polagali prijemni, već će državnu maturu polagati u svojim srednjim školama, a zatim samo doći na upis na fakultete." ... da, da, kontrola ce sigurno biti svugde ista...vecu glupost odavno nisam cuo od ove velike mature...pa skole ce se takmciti ciji ce djaci veci uspeh postici i naravno bice prepisivacina golema

priprema za korupciju

pre 4 godine

"Ona je navela da je prednost državne mature to što učenici iz unutrašnjosti neće morati da putuju u univerzitetske centre da bi polagali prijemni, već će državnu maturu polagati u svojim srednjim školama, a zatim samo doći na upis na fakultete."

Tužno objašnjenje, bez ikakvog uporišta u logici.

Državna matura ne može da zameni prijene ispite, jer svojim obimom ne može da obuhvati materiju sa prijemnih ispita na svim postojećim fakultetima.

Liga Šampiona

pre 4 godine

Kako će sprečiti sada nekog da npr. uđe za vreme prijemnog i pokaže sve zadatke učenicima. Mi smo poznati kao "pošten" narod.

Pokondirena tikvica

pre 4 godine

Skola i obrazovanje su kao i sve upropasceni nesposobnim partijskim kadrom.Sve dok sistem budu vodili poslusni a ne strucni mi cemo propadati.

kvrc

pre 4 godine

Što ne kažete da će deci iz srednjih stručnih škola biti do krajnosti otežano (skoro onemogućeno) upisivanje fakulteta - kako oni da polože gimnazijsku maturu ? Dualno obrazovanje (Realschule) - u "privredu" da motaš kablove !

Što se odlaganja tiče, proverite kome je o političara dete 2002. godište pa se ovo odlaže

Lfc

pre 4 godine

Kakva ce to namestanja da budu, skola dovede svoje kontrolere kao na maloj maturi koji ne samo da zmure na prepisivanje, nego i aktivno ucestvuju u njemu. Ovo pricam iz prve ruke, kada sam pre 6 godina polagao malu maturu, kontroleri su dolazili do mene gledali moja resenja a onda odlazili do dece koju su poznavali i govorili im sta da napisu. ETF kao mozda najjaci fakultet u drzavi ce upisivati deca koja koja da su ostali prijemni kao do sada ne bi mogla da pridju granici za upis. Takvi doduse nece nikad proci ni prvu godinu na ETF-u, ali se svejedno vec decenijama sistemski unistava skolstvo.

penzionerka

pre 4 godine

Eksperimentišu sa decom kao sa miševima.
Da ne pričamo koji kadar radi pri ministarstvu,kako izgledaju i šta rade inspekcije po školama.

užasna ideja

pre 4 godine

Osuđeno na propast pre nego što su i pokušali da primene.

Samo će dodatno uneti haos i otvoriti neviđeni prostor za muljačine.

Наташа

pre 4 godine

Прво обезбедите за сваки предмет ИСТИ уџбеник за све ученике у Србији. Обезбедите и интернет домет кад сте већ увели електронски дневник.Смањите број предмета нпр. гимназијалци имају 18 предмета и свакодневно најмање по 7 часова! Смањите број обавезних оцена - тренутно сваки ученик у полугодишту мора имати најмање 4 оцене ! Зна ли министар да израчуна колико оцена ученик средње школе мора имати за 1 школску годину? Зна ли Министар да се нпр.предмет Грађанско васпитање учи из скрипте коју је пре неку деценију саставио С. Вуксановић - ( ако га се сећате ) ? Знате ли драги родитељи да се побуните и тражите да ваша деце не буду третирана као експерименталне групе ?

Dule Astro

pre 4 godine

Kako to niste mogli da procenite kada ste uvodili državnu maturu?
Školstvo je ozbiljna stvar kojoj vi vrlo neozbiljno pristupate.
Gde vam deca studiraju?

Djoka

pre 4 godine

Mogu samo da zamislim kakva će muljačina da bude po školama.Ko će sve to ispratiti.Imali su fijasko sa malom maturom sad istu stvar rade i sa velikom.U parvu su fakulteti što negoduju.

dnevna doza prosecnog Srbende

pre 4 godine

Vratite neka deca polažu u školama koje upisuju kao u vreme kada sam ja i mnoga deca išla u školu u neka srećnija vremena.Kakvi pilot projekti,kakvi bakrači!

Ironicni Kenjac

pre 4 godine

Svi srednjoskolci se dovode u ravnopravan polozaj ali nisu svi imali isti kvalitet nastave. Predhodni nacin je bio bolji zato sto je svaki fakultet definisao sta moze sve da se polaze pa npr na Ekonomskom fakutetu ucenici srednjih ekonomskih skola su pored opsteg testa (istorija geografija sociologija) mogli da biraju neki od ekonomskih predmeta a gimnazijalci informatiku ili matematiku. I sve je zavisilo od toga koliko se ti spremis za prijemni.

Djoka

pre 4 godine

Mogu samo da zamislim kakva će muljačina da bude po školama.Ko će sve to ispratiti.Imali su fijasko sa malom maturom sad istu stvar rade i sa velikom.U parvu su fakulteti što negoduju.

Dule Astro

pre 4 godine

Kako to niste mogli da procenite kada ste uvodili državnu maturu?
Školstvo je ozbiljna stvar kojoj vi vrlo neozbiljno pristupate.
Gde vam deca studiraju?

priprema za korupciju

pre 4 godine

"Ona je navela da je prednost državne mature to što učenici iz unutrašnjosti neće morati da putuju u univerzitetske centre da bi polagali prijemni, već će državnu maturu polagati u svojim srednjim školama, a zatim samo doći na upis na fakultete."

Tužno objašnjenje, bez ikakvog uporišta u logici.

Državna matura ne može da zameni prijene ispite, jer svojim obimom ne može da obuhvati materiju sa prijemnih ispita na svim postojećim fakultetima.

Posmatrač

pre 4 godine

Ne radi se o filozofskom, pravnom ili fakultetu političkih nauka, nego će se, na primer, na beogradski ETF ili medicinski upisivati "kuso i repato" ako se matura bude vrednovala kao prijemni ispit.

Lfc

pre 4 godine

Kakva ce to namestanja da budu, skola dovede svoje kontrolere kao na maloj maturi koji ne samo da zmure na prepisivanje, nego i aktivno ucestvuju u njemu. Ovo pricam iz prve ruke, kada sam pre 6 godina polagao malu maturu, kontroleri su dolazili do mene gledali moja resenja a onda odlazili do dece koju su poznavali i govorili im sta da napisu. ETF kao mozda najjaci fakultet u drzavi ce upisivati deca koja koja da su ostali prijemni kao do sada ne bi mogla da pridju granici za upis. Takvi doduse nece nikad proci ni prvu godinu na ETF-u, ali se svejedno vec decenijama sistemski unistava skolstvo.

Наташа

pre 4 godine

Прво обезбедите за сваки предмет ИСТИ уџбеник за све ученике у Србији. Обезбедите и интернет домет кад сте већ увели електронски дневник.Смањите број предмета нпр. гимназијалци имају 18 предмета и свакодневно најмање по 7 часова! Смањите број обавезних оцена - тренутно сваки ученик у полугодишту мора имати најмање 4 оцене ! Зна ли министар да израчуна колико оцена ученик средње школе мора имати за 1 школску годину? Зна ли Министар да се нпр.предмет Грађанско васпитање учи из скрипте коју је пре неку деценију саставио С. Вуксановић - ( ако га се сећате ) ? Знате ли драги родитељи да се побуните и тражите да ваша деце не буду третирана као експерименталне групе ?

iks

pre 4 godine

Kad sam se upisivao na matematički fakultet pre 18 godina, na prijemnom je bila samo matematika. Celo drugo polugodište četvrtog razreda gimnazije sam intenzivno ponavljao gimnazijsko gradivo matematike. Uspešno sam položio prijemni (bio među 5% najboljih na listi) i zahvaljujući tim pripremama, spremno dočekao fakultetsko gradivo.
A ovo? Šta će ovo biti? Ko hoće da studira matematiku, moraće da obnavlja gradivo književnosti. Ko hoće pravni, moraće da obnavlja trigonometriju, integrale, Heronovu formulu... Uzalud trošenje vremena i ulaganje napora u nešto što se neće koristiti.

mlekadžija

pre 4 godine

Освета лоших ђака....., какво се тек муљање може очекивати имајући на уму шта се све се дешавало претходних година. Тешко деци...

mitro

pre 4 godine

"Ona je navela da je prednost državne mature to što učenici iz unutrašnjosti neće morati da putuju u univerzitetske centre da bi polagali prijemni, već će državnu maturu polagati u svojim srednjim školama, a zatim samo doći na upis na fakultete." ... da, da, kontrola ce sigurno biti svugde ista...vecu glupost odavno nisam cuo od ove velike mature...pa skole ce se takmciti ciji ce djaci veci uspeh postici i naravno bice prepisivacina golema

neekee

pre 4 godine

Радио сам годинама на факултету у држави која има баш овакав систем. У пракси се као велика мана показало то што смо добијали студенте који су освојили довољан број поена укупно гледано, али је пола било на предметима који су општи и небитни за струку. Иако је постојало додатно тестирање, на крају смо увек морали да примимо најбоље од понуђених са општег теста, а нека деца са више сконости ка конкретној струци нису ни долазила у прилику да се додатно/стручно тестирају.

dnevna doza prosecnog Srbende

pre 4 godine

Vratite neka deca polažu u školama koje upisuju kao u vreme kada sam ja i mnoga deca išla u školu u neka srećnija vremena.Kakvi pilot projekti,kakvi bakrači!

Ded

pre 4 godine

Ovo mogu da urade samo potpuni diletanti. Ne može se isto vrednovati znanje stečeno u nekoj gimnaziji u unutrašnjosti i matematičkoj gimnaziji u bg. Prijemni ispit mora biti prilagodjen rangu obrazovne ustanove. Nije isti PMF ili ETF i neka škola u NS ili Nišu. Samo neko ko nije studirao može sve da trpa u isti koš.

Ironicni Kenjac

pre 4 godine

Svi srednjoskolci se dovode u ravnopravan polozaj ali nisu svi imali isti kvalitet nastave. Predhodni nacin je bio bolji zato sto je svaki fakultet definisao sta moze sve da se polaze pa npr na Ekonomskom fakutetu ucenici srednjih ekonomskih skola su pored opsteg testa (istorija geografija sociologija) mogli da biraju neki od ekonomskih predmeta a gimnazijalci informatiku ili matematiku. I sve je zavisilo od toga koliko se ti spremis za prijemni.

penzionerka

pre 4 godine

Eksperimentišu sa decom kao sa miševima.
Da ne pričamo koji kadar radi pri ministarstvu,kako izgledaju i šta rade inspekcije po školama.

Liga Šampiona

pre 4 godine

Kako će sprečiti sada nekog da npr. uđe za vreme prijemnog i pokaže sve zadatke učenicima. Mi smo poznati kao "pošten" narod.

Jovan

pre 4 godine

Znate sta ce sad da se desi? ETF ce moci da upise bilo ko. Plati godinu 1500 evra recimo i onda ne uspe da polozi ni 2 ispita. Fakulteti koji su imali "jake" prijemne ispite ce samo da prvo gudonu pretvore u pakao, filter za sve koji su zalutali i umesto da 50% upisanih ETFovaca zavrsi fakultet cifra ce doci na 10%. Samo ce deca koja se precene ili u nekom malom mestu dobiju pomoc na testu skupo platiti pokusaj studiranja tamo gde zele. Drzava ce uzeti PDV naravno i svi srecni osim studenata.

užasna ideja

pre 4 godine

Osuđeno na propast pre nego što su i pokušali da primene.

Samo će dodatno uneti haos i otvoriti neviđeni prostor za muljačine.

kvrc

pre 4 godine

Što ne kažete da će deci iz srednjih stručnih škola biti do krajnosti otežano (skoro onemogućeno) upisivanje fakulteta - kako oni da polože gimnazijsku maturu ? Dualno obrazovanje (Realschule) - u "privredu" da motaš kablove !

Što se odlaganja tiče, proverite kome je o političara dete 2002. godište pa se ovo odlaže

Mare

pre 4 godine

Zeznuo sam se kad nisam otišao iz zemlje dok su mi deca bila mala. Sad, ako mi sin bude rekao kako mu je žao da posle gimnazije ode iz zemlje, ima da ga šutiram do aviona..

Мића

pre 4 godine

Ово је само наставак још дубљег урушавања академског образовања у Србији. Све је почело отварањем пијаце диплома, у виду приватних факултета по сеоским печењарама и друмским механама. А сада је држава решила да упропасти и оно мало преосталог квалитетног високог школства, тако што ће омогућити свакоме с улице да упише који год факултет му падне на памет. Рецимо ЕТФ! Што да не, сви кажу да у тој струци леже паре. Онда татин и мамин малиша то упише, па када падне ОЕТ 1 и схвати да је залутао, мамица и татица ће му купити неку сега-мега диплому неке приватне печењаре. А факултет ће остати без студената. Лепа замисао. Вероватно је све то део стратегије борбе против извоза памети. Уништићемо сву памет, па нећемо ни имати шта више да извозимо. Како се само тога нико није до сада сетио? Ма браво!

Pokondirena tikvica

pre 4 godine

Skola i obrazovanje su kao i sve upropasceni nesposobnim partijskim kadrom.Sve dok sistem budu vodili poslusni a ne strucni mi cemo propadati.

dr med

pre 4 godine

2013 godine sam položio prijemni na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu. Tada su se prijemni za medicinu održavali isti dan u isto vreme u sva četiri univerzitetska grada. Radio se svuda isti test. Apsolutna standardizacija bez mogucnosti polaganja prijemnog na drugom medicinskom fakultetu. I tako beše do pre par godina. Danas, Kragujevac ima svoj termin za prijemni, svoje zbirke, svoj program iz hemije i biologije( koji je i pre bio upitan) i svoju cenu za polaganje. Za ostale ustanove ne znam.Ko bolje zapamti celu zbirku, taj će imati više poena. Prijemni se sprema 5 dana, a ne mesicima kao pre.Ti isti profesori se danas žale na nevaspitanje i bezobrazluk nadolazecih studenata (do neznanja ni ne stižu). Sve se urusilo zarad novca i položaja, obrazovanje, zdravstvo i država generalno. Ovo sad je kozmeticka korekcija, koska za narod, nešto se kao (ne) menja.

sempervivum

pre 4 godine

Ово је глупост! Треба оставити факултетима (још прецизније - за сваки студијски програм) да се креира баш одговарајући пријемни, јер та општа, гимназијска знања нису релевантно мерило за сваку врсту студија (нпр. за грађевину, архитектуру, медицину..., о тим областима се у гимназији скоро ништа не учи).

Tuzna Srbija

pre 4 godine

Smejurija, kao i sve kod nas.
Samo pokusajte da dodjete do dokumenta kojim se definisu podrucja osnovne skole odnosno teritorijalna pripadnost za upis dece u prvi razred i bice vam sve jasno.

Mozga bez

pre 4 godine

Kao i u svemu, i u ovome se naši "pametnjakovići" pokazuju kao ekstremni "fušer" majstori. Naime, ovakav sistem određivanja praga znanja je moguće uvesti, isključivo u obrazovnom sistemu u kome je srednje obrazovanje obavezno, i u kome postoji sistem koledža, na kojima se plaća školarina.

U sistemu u kome postoje restlovi - ostaci soc. realističkih umotvorina u vidu "stručnih škola" zajedno sa "posebnim" gimnazijama", što je još nagrđeno "tržišnim" sistemom biranja udžbenika i samim tim kvalitetom nastave, da ne govorim o akademskom obrazovanju u kome vlada haos, ovakav sistem, kakav "mudraci" predlažu je neizvodiv. Dakle, ako se već želi reforma, onda se ceo sistem treba reformisati, uvođenjem sistema K12, ukidanjem srednjih stručnih škola i ujednačavanjem nastavno obrazovnog plana i programa na teritoriji cele države, uz ukidanje budžetskog studiranja i uvođenje sistema koledža.

Hmh...

pre 4 godine

Tako je i generacija 1974. koja je upisivala faks 1993. prva u istoriji puštena da upiše šta god želi - liste su proširivane do besvesti, pa je na Filozofskom od planiranih 50-60 po grupi, bilo i preko 250 studenata. Onda naleti prvi teži predmet na 3. godini, od 250 ostane na studijama normalnih 50, a od ostalih se em prve tri godine uzimala lova za samofinansirajući upis, em se par godina uzimala lova za obnavljanje godine, em se deci davala nada da će nekada i da završe zbog čega nisu odlazili u inostranstvo, em su bili vlastima pri ruci u slučaju mobilizacije. Ništa sns nije izmislio, ovo se samo kopira uspešna taktika iz Slobinog vremena. Naravno, taj sistem je proizveo studente sa najdužim stažom u istoriji Univerziteta, ali je plaćao plate zaposlenima, što je jedino i važno. Od svih fakulteta će napraviti "Megatrend" - daj pare i uskači. Već sam računao za moje dete - trebaće mu prosek od 3.5 u srednjoj školi i maksimalno 65% tačnih rešenja na prijemnom, pa da upiše većinu današnjih državnih fakulteta prirodne struke, što je potpuno smešno. Tu nema kvaliteta niti ozbiljnog učenja.

Osim toga, zar ne bi trebala državna matura da se organizuje za one koji tek treba da upišu srednju školu od ove godine (druga polovina 2005. godišta i mlađi), a ne za one koji su sada već na pola druge godine? Svaku generaciju na pola srednje ili osnovne škole uhvati ili neka promena ili neka krađa...

Damjan

pre 4 godine

Ja bih pored ovog svega uveo usmereno obrazovanje - u smislu da recimo Medicinski Fakultet mogu pohadjati samo srednjoskolci koji su zavrsili srednje skole iz oblasti zdravstva, kao sto je to u Skandinaviji.

Pedu

pre 4 godine

Kapiram nepoverenje u sistem (državu) inače, ni ja mu ne verujem i smatram da šta god da urade biće nakaradno, ali ovaj sistem se koristi u EU (kojoj navodno težimo) te ne vidim problem sa tim predlogom.
Klinci polažu završni ispit u srednjoj školi, konkurišu na fakultete koji ih interesuju, fakulteti im šalju ponude i maturanti biraju ponudu koja im odgovara.

Freon

pre 4 godine

Sve moguće mane ovakve mature - prijemnog već postoje. Da li mislite da nije bilo privilegovanih na dosadašnjim prijemnim ispitima? Učenici stručnih škola će morati ozbiljno da se pomuče da nadoknade razlike u programima, tako da neće imati koristi od blažih kriterijuma u svojoj školi.
Fakulteti neka uz obavezne predmete odaberu i posebne predmete da naprave oštriju selekciju. Ono što fakulteti gube je mogućnost držanja pripreme za prijemni, dakle gubi se jedan sukob interesa. Drugi problem za fakultete je što neće uzimati novac od kandidata za prijemni. Ogroman novac za malo truda.
Sve u svemu, neće biti gore nego što je.

učitelj

pre 4 godine

Odlična stvar. Ima matura svojih slabih strana, ali je svakako bolje i pre svega najpravednije rešenje za sve. Kao prvo, nema više muljanja pri upisu. Bodovat če se, predvidjam, ocene u zadnje dve godine + matura + eventuelni dodatni prijemni (gde se proverava posebne sklonosti, npr. za neke umetničke programe, a nikako ne znači to da če npr. fakultet za matemtiku imati svoj prijemni test za matematiku). Svi pišu iste testove za maturu, niko neče znati unapred šta je u testu, ni učitelji, pa da vidimo. Za početak, to je odlično da se vidi kvalitet škola. Ako npr. neka unutrašnja škola daje bolje ocene od realnih, njeni učenici imat če startnu prednost zbog boljih ocena, ali če gadno da najebu na maturi. A velike razlike u ocenama škole i ocenama na maturi pokazat če tačno koje škole trebaju intervenciju. Učenici pišu test u svojoj školi i sa manje stresa. Sa maturom mogu kandidovati na više fakulteta (pravi se rang lista želja), bez da rade više prijemnih. Pisat če je iz dva ili tri obavezna predmeta: matematike i srpskog jezika (i eventuelno stranog jezika) i dva odabirna. Pa če fakulteti imati dodatne uvete, ako ko npr. želi da upiše hemijski fakultet, morat če uzeti hemiju kao odabirni za maturu naravno. Neko pomenuo strukovne škole. I za njihove učenike sistem može obezbediti prohodnost, postoje rešenja, samo pogledajte npr. u Sloveniju, gde je btw prvu maturu pisala generacija rodjeni 1976. Biće svakako matura u Srbiji, samo če da potraje malo, kao sve u Srbiji...

Maja

pre 4 godine

Hajd neka je ovo dobro resenje. Imam pitanje:
Upise neko 2021. godine elektrotehniku. Polozi prijemni i upise. Nakon godinu dana shvati da se prevario, da je to bila zelja roditelja, a on, istoricar u dusi. Recimo. Kako ce taj neko da promeni fakultet? Kako? Da se vrati u srednju da polaze drzavni ispit?

miki

pre 4 godine

1. Sve komisije ce biti eksterne, nece ni jedna skola imati svoju komisiju pa samim tim nece moci da se bilo sta muva
2. zadatke ce poslati na dan polaganja ministarstvo prosvete, tako da ni jedan profesor niti jedan clan komisije nece imati uvida u zadatke niti resenja.
3. Upravo ce skole u manjim mestima imati problem jer nece moci bilo sta da mute, a zadatke ce resavati iste kao i deca u vecim gradovima.
Drzavna matura je najbolja stvar koju moze drzava da uradi za srednjoskolce.

Panda

pre 4 godine

Ovo će potpuno biti nemerodavno znanje za upis na fakultet. Takođe mislim da namerno prave ovakav sistem jer je lakše upravljati neobrazovanim stanovništvom, a tome težimo jer će se deca oslanjati na provlačenje i prepisivanje sve više

miki

pre 4 godine

1. Sve komisije ce biti eksterne, nece ni jedna skola imati svoju komisiju pa samim tim nece moci da se bilo sta muva
2. zadatke ce poslati na dan polaganja ministarstvo prosvete, tako da ni jedan profesor niti jedan clan komisije nece imati uvida u zadatke niti resenja.
3. Upravo ce skole u manjim mestima imati problem jer nece moci bilo sta da mute, a zadatke ce resavati iste kao i deca u vecim gradovima.
Drzavna matura je najbolja stvar koju moze drzava da uradi za srednjoskolce.

učitelj

pre 4 godine

Odlična stvar. Ima matura svojih slabih strana, ali je svakako bolje i pre svega najpravednije rešenje za sve. Kao prvo, nema više muljanja pri upisu. Bodovat če se, predvidjam, ocene u zadnje dve godine + matura + eventuelni dodatni prijemni (gde se proverava posebne sklonosti, npr. za neke umetničke programe, a nikako ne znači to da če npr. fakultet za matemtiku imati svoj prijemni test za matematiku). Svi pišu iste testove za maturu, niko neče znati unapred šta je u testu, ni učitelji, pa da vidimo. Za početak, to je odlično da se vidi kvalitet škola. Ako npr. neka unutrašnja škola daje bolje ocene od realnih, njeni učenici imat če startnu prednost zbog boljih ocena, ali če gadno da najebu na maturi. A velike razlike u ocenama škole i ocenama na maturi pokazat če tačno koje škole trebaju intervenciju. Učenici pišu test u svojoj školi i sa manje stresa. Sa maturom mogu kandidovati na više fakulteta (pravi se rang lista želja), bez da rade više prijemnih. Pisat če je iz dva ili tri obavezna predmeta: matematike i srpskog jezika (i eventuelno stranog jezika) i dva odabirna. Pa če fakulteti imati dodatne uvete, ako ko npr. želi da upiše hemijski fakultet, morat če uzeti hemiju kao odabirni za maturu naravno. Neko pomenuo strukovne škole. I za njihove učenike sistem može obezbediti prohodnost, postoje rešenja, samo pogledajte npr. u Sloveniju, gde je btw prvu maturu pisala generacija rodjeni 1976. Biće svakako matura u Srbiji, samo če da potraje malo, kao sve u Srbiji...

Damjan

pre 4 godine

Ja bih pored ovog svega uveo usmereno obrazovanje - u smislu da recimo Medicinski Fakultet mogu pohadjati samo srednjoskolci koji su zavrsili srednje skole iz oblasti zdravstva, kao sto je to u Skandinaviji.

Freon

pre 4 godine

Sve moguće mane ovakve mature - prijemnog već postoje. Da li mislite da nije bilo privilegovanih na dosadašnjim prijemnim ispitima? Učenici stručnih škola će morati ozbiljno da se pomuče da nadoknade razlike u programima, tako da neće imati koristi od blažih kriterijuma u svojoj školi.
Fakulteti neka uz obavezne predmete odaberu i posebne predmete da naprave oštriju selekciju. Ono što fakulteti gube je mogućnost držanja pripreme za prijemni, dakle gubi se jedan sukob interesa. Drugi problem za fakultete je što neće uzimati novac od kandidata za prijemni. Ogroman novac za malo truda.
Sve u svemu, neće biti gore nego što je.

Ded

pre 4 godine

Ovo mogu da urade samo potpuni diletanti. Ne može se isto vrednovati znanje stečeno u nekoj gimnaziji u unutrašnjosti i matematičkoj gimnaziji u bg. Prijemni ispit mora biti prilagodjen rangu obrazovne ustanove. Nije isti PMF ili ETF i neka škola u NS ili Nišu. Samo neko ko nije studirao može sve da trpa u isti koš.

Pedu

pre 4 godine

Kapiram nepoverenje u sistem (državu) inače, ni ja mu ne verujem i smatram da šta god da urade biće nakaradno, ali ovaj sistem se koristi u EU (kojoj navodno težimo) te ne vidim problem sa tim predlogom.
Klinci polažu završni ispit u srednjoj školi, konkurišu na fakultete koji ih interesuju, fakulteti im šalju ponude i maturanti biraju ponudu koja im odgovara.

dnevna doza prosecnog Srbende

pre 4 godine

Vratite neka deca polažu u školama koje upisuju kao u vreme kada sam ja i mnoga deca išla u školu u neka srećnija vremena.Kakvi pilot projekti,kakvi bakrači!

Posmatrač

pre 4 godine

Ne radi se o filozofskom, pravnom ili fakultetu političkih nauka, nego će se, na primer, na beogradski ETF ili medicinski upisivati "kuso i repato" ako se matura bude vrednovala kao prijemni ispit.

priprema za korupciju

pre 4 godine

"Ona je navela da je prednost državne mature to što učenici iz unutrašnjosti neće morati da putuju u univerzitetske centre da bi polagali prijemni, već će državnu maturu polagati u svojim srednjim školama, a zatim samo doći na upis na fakultete."

Tužno objašnjenje, bez ikakvog uporišta u logici.

Državna matura ne može da zameni prijene ispite, jer svojim obimom ne može da obuhvati materiju sa prijemnih ispita na svim postojećim fakultetima.

kvrc

pre 4 godine

Što ne kažete da će deci iz srednjih stručnih škola biti do krajnosti otežano (skoro onemogućeno) upisivanje fakulteta - kako oni da polože gimnazijsku maturu ? Dualno obrazovanje (Realschule) - u "privredu" da motaš kablove !

Što se odlaganja tiče, proverite kome je o političara dete 2002. godište pa se ovo odlaže

Jovan

pre 4 godine

Znate sta ce sad da se desi? ETF ce moci da upise bilo ko. Plati godinu 1500 evra recimo i onda ne uspe da polozi ni 2 ispita. Fakulteti koji su imali "jake" prijemne ispite ce samo da prvo gudonu pretvore u pakao, filter za sve koji su zalutali i umesto da 50% upisanih ETFovaca zavrsi fakultet cifra ce doci na 10%. Samo ce deca koja se precene ili u nekom malom mestu dobiju pomoc na testu skupo platiti pokusaj studiranja tamo gde zele. Drzava ce uzeti PDV naravno i svi srecni osim studenata.

Djoka

pre 4 godine

Mogu samo da zamislim kakva će muljačina da bude po školama.Ko će sve to ispratiti.Imali su fijasko sa malom maturom sad istu stvar rade i sa velikom.U parvu su fakulteti što negoduju.

Lfc

pre 4 godine

Kakva ce to namestanja da budu, skola dovede svoje kontrolere kao na maloj maturi koji ne samo da zmure na prepisivanje, nego i aktivno ucestvuju u njemu. Ovo pricam iz prve ruke, kada sam pre 6 godina polagao malu maturu, kontroleri su dolazili do mene gledali moja resenja a onda odlazili do dece koju su poznavali i govorili im sta da napisu. ETF kao mozda najjaci fakultet u drzavi ce upisivati deca koja koja da su ostali prijemni kao do sada ne bi mogla da pridju granici za upis. Takvi doduse nece nikad proci ni prvu godinu na ETF-u, ali se svejedno vec decenijama sistemski unistava skolstvo.

Наташа

pre 4 godine

Прво обезбедите за сваки предмет ИСТИ уџбеник за све ученике у Србији. Обезбедите и интернет домет кад сте већ увели електронски дневник.Смањите број предмета нпр. гимназијалци имају 18 предмета и свакодневно најмање по 7 часова! Смањите број обавезних оцена - тренутно сваки ученик у полугодишту мора имати најмање 4 оцене ! Зна ли министар да израчуна колико оцена ученик средње школе мора имати за 1 школску годину? Зна ли Министар да се нпр.предмет Грађанско васпитање учи из скрипте коју је пре неку деценију саставио С. Вуксановић - ( ако га се сећате ) ? Знате ли драги родитељи да се побуните и тражите да ваша деце не буду третирана као експерименталне групе ?

Mozga bez

pre 4 godine

Kao i u svemu, i u ovome se naši "pametnjakovići" pokazuju kao ekstremni "fušer" majstori. Naime, ovakav sistem određivanja praga znanja je moguće uvesti, isključivo u obrazovnom sistemu u kome je srednje obrazovanje obavezno, i u kome postoji sistem koledža, na kojima se plaća školarina.

U sistemu u kome postoje restlovi - ostaci soc. realističkih umotvorina u vidu "stručnih škola" zajedno sa "posebnim" gimnazijama", što je još nagrđeno "tržišnim" sistemom biranja udžbenika i samim tim kvalitetom nastave, da ne govorim o akademskom obrazovanju u kome vlada haos, ovakav sistem, kakav "mudraci" predlažu je neizvodiv. Dakle, ako se već želi reforma, onda se ceo sistem treba reformisati, uvođenjem sistema K12, ukidanjem srednjih stručnih škola i ujednačavanjem nastavno obrazovnog plana i programa na teritoriji cele države, uz ukidanje budžetskog studiranja i uvođenje sistema koledža.

Liga Šampiona

pre 4 godine

Kako će sprečiti sada nekog da npr. uđe za vreme prijemnog i pokaže sve zadatke učenicima. Mi smo poznati kao "pošten" narod.

mlekadžija

pre 4 godine

Освета лоших ђака....., какво се тек муљање може очекивати имајући на уму шта се све се дешавало претходних година. Тешко деци...

iks

pre 4 godine

Kad sam se upisivao na matematički fakultet pre 18 godina, na prijemnom je bila samo matematika. Celo drugo polugodište četvrtog razreda gimnazije sam intenzivno ponavljao gimnazijsko gradivo matematike. Uspešno sam položio prijemni (bio među 5% najboljih na listi) i zahvaljujući tim pripremama, spremno dočekao fakultetsko gradivo.
A ovo? Šta će ovo biti? Ko hoće da studira matematiku, moraće da obnavlja gradivo književnosti. Ko hoće pravni, moraće da obnavlja trigonometriju, integrale, Heronovu formulu... Uzalud trošenje vremena i ulaganje napora u nešto što se neće koristiti.

Mare

pre 4 godine

Zeznuo sam se kad nisam otišao iz zemlje dok su mi deca bila mala. Sad, ako mi sin bude rekao kako mu je žao da posle gimnazije ode iz zemlje, ima da ga šutiram do aviona..

Dule Astro

pre 4 godine

Kako to niste mogli da procenite kada ste uvodili državnu maturu?
Školstvo je ozbiljna stvar kojoj vi vrlo neozbiljno pristupate.
Gde vam deca studiraju?

Мића

pre 4 godine

Ово је само наставак још дубљег урушавања академског образовања у Србији. Све је почело отварањем пијаце диплома, у виду приватних факултета по сеоским печењарама и друмским механама. А сада је држава решила да упропасти и оно мало преосталог квалитетног високог школства, тако што ће омогућити свакоме с улице да упише који год факултет му падне на памет. Рецимо ЕТФ! Што да не, сви кажу да у тој струци леже паре. Онда татин и мамин малиша то упише, па када падне ОЕТ 1 и схвати да је залутао, мамица и татица ће му купити неку сега-мега диплому неке приватне печењаре. А факултет ће остати без студената. Лепа замисао. Вероватно је све то део стратегије борбе против извоза памети. Уништићемо сву памет, па нећемо ни имати шта више да извозимо. Како се само тога нико није до сада сетио? Ма браво!

Ironicni Kenjac

pre 4 godine

Svi srednjoskolci se dovode u ravnopravan polozaj ali nisu svi imali isti kvalitet nastave. Predhodni nacin je bio bolji zato sto je svaki fakultet definisao sta moze sve da se polaze pa npr na Ekonomskom fakutetu ucenici srednjih ekonomskih skola su pored opsteg testa (istorija geografija sociologija) mogli da biraju neki od ekonomskih predmeta a gimnazijalci informatiku ili matematiku. I sve je zavisilo od toga koliko se ti spremis za prijemni.

mitro

pre 4 godine

"Ona je navela da je prednost državne mature to što učenici iz unutrašnjosti neće morati da putuju u univerzitetske centre da bi polagali prijemni, već će državnu maturu polagati u svojim srednjim školama, a zatim samo doći na upis na fakultete." ... da, da, kontrola ce sigurno biti svugde ista...vecu glupost odavno nisam cuo od ove velike mature...pa skole ce se takmciti ciji ce djaci veci uspeh postici i naravno bice prepisivacina golema

penzionerka

pre 4 godine

Eksperimentišu sa decom kao sa miševima.
Da ne pričamo koji kadar radi pri ministarstvu,kako izgledaju i šta rade inspekcije po školama.

užasna ideja

pre 4 godine

Osuđeno na propast pre nego što su i pokušali da primene.

Samo će dodatno uneti haos i otvoriti neviđeni prostor za muljačine.

sempervivum

pre 4 godine

Ово је глупост! Треба оставити факултетима (још прецизније - за сваки студијски програм) да се креира баш одговарајући пријемни, јер та општа, гимназијска знања нису релевантно мерило за сваку врсту студија (нпр. за грађевину, архитектуру, медицину..., о тим областима се у гимназији скоро ништа не учи).

neekee

pre 4 godine

Радио сам годинама на факултету у држави која има баш овакав систем. У пракси се као велика мана показало то што смо добијали студенте који су освојили довољан број поена укупно гледано, али је пола било на предметима који су општи и небитни за струку. Иако је постојало додатно тестирање, на крају смо увек морали да примимо најбоље од понуђених са општег теста, а нека деца са више сконости ка конкретној струци нису ни долазила у прилику да се додатно/стручно тестирају.

Pokondirena tikvica

pre 4 godine

Skola i obrazovanje su kao i sve upropasceni nesposobnim partijskim kadrom.Sve dok sistem budu vodili poslusni a ne strucni mi cemo propadati.

dr med

pre 4 godine

2013 godine sam položio prijemni na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu. Tada su se prijemni za medicinu održavali isti dan u isto vreme u sva četiri univerzitetska grada. Radio se svuda isti test. Apsolutna standardizacija bez mogucnosti polaganja prijemnog na drugom medicinskom fakultetu. I tako beše do pre par godina. Danas, Kragujevac ima svoj termin za prijemni, svoje zbirke, svoj program iz hemije i biologije( koji je i pre bio upitan) i svoju cenu za polaganje. Za ostale ustanove ne znam.Ko bolje zapamti celu zbirku, taj će imati više poena. Prijemni se sprema 5 dana, a ne mesicima kao pre.Ti isti profesori se danas žale na nevaspitanje i bezobrazluk nadolazecih studenata (do neznanja ni ne stižu). Sve se urusilo zarad novca i položaja, obrazovanje, zdravstvo i država generalno. Ovo sad je kozmeticka korekcija, koska za narod, nešto se kao (ne) menja.

Hmh...

pre 4 godine

Tako je i generacija 1974. koja je upisivala faks 1993. prva u istoriji puštena da upiše šta god želi - liste su proširivane do besvesti, pa je na Filozofskom od planiranih 50-60 po grupi, bilo i preko 250 studenata. Onda naleti prvi teži predmet na 3. godini, od 250 ostane na studijama normalnih 50, a od ostalih se em prve tri godine uzimala lova za samofinansirajući upis, em se par godina uzimala lova za obnavljanje godine, em se deci davala nada da će nekada i da završe zbog čega nisu odlazili u inostranstvo, em su bili vlastima pri ruci u slučaju mobilizacije. Ništa sns nije izmislio, ovo se samo kopira uspešna taktika iz Slobinog vremena. Naravno, taj sistem je proizveo studente sa najdužim stažom u istoriji Univerziteta, ali je plaćao plate zaposlenima, što je jedino i važno. Od svih fakulteta će napraviti "Megatrend" - daj pare i uskači. Već sam računao za moje dete - trebaće mu prosek od 3.5 u srednjoj školi i maksimalno 65% tačnih rešenja na prijemnom, pa da upiše većinu današnjih državnih fakulteta prirodne struke, što je potpuno smešno. Tu nema kvaliteta niti ozbiljnog učenja.

Osim toga, zar ne bi trebala državna matura da se organizuje za one koji tek treba da upišu srednju školu od ove godine (druga polovina 2005. godišta i mlađi), a ne za one koji su sada već na pola druge godine? Svaku generaciju na pola srednje ili osnovne škole uhvati ili neka promena ili neka krađa...

Panda

pre 4 godine

Ovo će potpuno biti nemerodavno znanje za upis na fakultet. Takođe mislim da namerno prave ovakav sistem jer je lakše upravljati neobrazovanim stanovništvom, a tome težimo jer će se deca oslanjati na provlačenje i prepisivanje sve više

Maja

pre 4 godine

Hajd neka je ovo dobro resenje. Imam pitanje:
Upise neko 2021. godine elektrotehniku. Polozi prijemni i upise. Nakon godinu dana shvati da se prevario, da je to bila zelja roditelja, a on, istoricar u dusi. Recimo. Kako ce taj neko da promeni fakultet? Kako? Da se vrati u srednju da polaze drzavni ispit?

Tuzna Srbija

pre 4 godine

Smejurija, kao i sve kod nas.
Samo pokusajte da dodjete do dokumenta kojim se definisu podrucja osnovne skole odnosno teritorijalna pripadnost za upis dece u prvi razred i bice vam sve jasno.