Petak, 27.12.2019.

15:08

Važna novina u školama već od drugog polugodišta

Roditelje će od drugog polugodišta škola mejlom moći da obavesti da njihovo dete odsustvuje s nastave, najavilo je Ministarstvo prosvete.

Izvor: Tanjug

Važna novina u školama veæ od drugog polugodišta IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

66 Komentari

Sortiraj po:

Max

pre 4 godine

Prvo, treba zameniti rec"moci"sa "morati" poslati opravdanje. Drugo, na zalost u skolama u kojima je vec zaziveo(2.godina)esDnevnik, nema stalnog, ni brzog interneta.Trece,ko ce kontrolisati i pregledati e.postu(odeljenjske staresine koje u to vreme imaju nastavu-nemoguce?!). Mozda direktor, ili pomocnik? A sta ako je dete pobeglo sa nastave, koga zvati kada se roditelji ne mogu u vecini slucajeva javljati zbog prirode poslanastavnici, hururzi, radnici u fabrici na proizv.traci), ko ce zvati i sa kog telefona roditelje svaki dan, sa kog telefona, ko ce finansirati kredit za svakodnevno zivkanje(dodatak za odeljenjskog staresinu mesecno jedva iznad 2.000 din). Da se nisu malo gospoda koja smisljaju ovakve stvari preracunala, kao i u vecini brzopleto donetih zakona? Dovoljno je uvesti obavezno javljanje telefonom roditelja pom.direktora, pola sata pre skole, ali i povezivanje lekara sa skolom(esDnevnikom), zbog pravdanja izostanaka).Plasim se da je sve samo nerazradjena ideja, a da ce prosvetni radnici trljati glavu sa nedirecenim zakonima, ukazima...Daj boze da gresim!

nenad

pre 4 godine

dobrovoljno se javljam da automatizujem software-ski ceo sistem da stizu sms poruke i email roditeljima, to je samo jedan "if" statement i jedna funkcija koja ce da drlja po bazi e-dnevnika. Ja kad god sam bezao iz skole roditelji su znali sve upravo zbog ovskvih situacija da mi se nesto nije lose desilo!

Roditelj

pre 4 godine

Dokle smo dogurali da moramo biti srećni ako nam danas niko nije kidnapovao dete.
Umesto da se obezbedi bezbednost dece, a i svih građana, oni pomoću e-dnevnika kao proveravaju da li je neko dete oteto.

VV

pre 4 godine

Ne mogu nastavnici u školama da rešavaju probleme sudstva, policije i lokalne zajednice. Sudije su višestrukog pedofila ostavile na slobodi, policija predugo nije reagovala na prijavu nestanka deteta, a roditelji i komšije su znali za pedofila i još su mu nadenuli bezazlen nadimak, ali su dozvolili da dete samo ide u školu. Nastavnik decu treba nešto da nauči, a ne da zivka roditelje tokom časa. Prekinite da nam uništavate školstvo nametanjem pogrešnih aktivnosti nastavnicima.

Veliki brat

pre 4 godine

Samo se uvode procedure i dodatne aktivnosti koje veze nemaju sa obrazovanjem, počevši od evaluacije nastavnika pa do ovog obaveštavanja roditelja, i sve se radi na najgori i najneefikasniji način.

Dok ne budemo imali odgovarajuću infrastrukturu, sve ovo nije primenjivo, posebno u seoskim sredinama gde nastavnici nemaju računare ni u zbornici, a kamoli u svakoj učionici. Dovoljan je spisak telefona jednog roditelja za sve učenike i to je to, sve se završava pozivom na telefon. Sve ostalo je gubljenje vremena, naročito što mnogi ne proveravaju mejlove po nekoliko dana ako im to ne spada u osnovni posao. Imam rođake koji su aktivirali Android, a da ne znaju koja im je Gmail adresa ili šifra!

Sa druge strane, država ne čini ništa da prati kretanje psihopata i drugih koji su opasni po normalne građane, bar da nose obaveznu elektronsku narukvicu i da neki softver prati kretanje i automatski alarmira policiju kada kretanje postane sumnjivo.


U ovom slučaju kod male Monike roditeljima je trebao da se aktivira alarm u glavi kad im je dete reklo dan pre kidnapovanja da ga je pozdravio nepoznat čovek, ali roditelji često zanemare sitnice koje ponekad mogu život da znače, a ovde je najviše kriva država, jer taj monstrum nije smeo da putuje nigde dalje od svoje kuće bez prijave policiji.

U Engleskoj huligan navijač ne sme da priđe stadionu, a put u inostranstvo mora da prijavi policiji, a ovde se višestruko osuđivani silovatelji šetaju bez da ih igde zaustavi policija!

Makica

pre 4 godine

Gde je nestalo poverenje? Nije tragedija ako dete "pobegne" sa casa/casova..Treba da ima potpunh slobodu da to saopsti roditeljima. Ceka ih divlje drustvo, borba sa vetrenjacama...Pustimo ih da uzivaju..

Goky

pre 4 godine

Sve je to lepo, ali koliko roditelja stvarno koristi email. Većini email služi za logovanje na Facebook.
SMS obaveštenje je prikladniji vid obaveštavanja.

EU Citizen

pre 4 godine

Nesretna deca, mi smo lepo bežali. od škole kao ludi, a da nam roditelji nisu zvocali, jer o tome nisu imali pojma, dok ne dođe roditeljski ili ukor pred isključenje :))) Ja sam uprkos jezivom vladanju i rekordnom izostajanju bio jedan od najboljih đaka u školi, pa sam se uvek izvlačio da me ne izbace iz moje elitne i stroge gimnazije koja je rutinski izbacivala gore učenike. posle 25 neopravdanih, zato sam i postavljao rekorde, profesori nisu hteli da se odreknu đaka koji je školi donosio bodove i prestiž na takmičenjima iz raznih predmeta, pa su izostanci magično nestajali i sami se opravdavali :))) Da se nešto vratim vremepolovom a da znam ovo što sad znam, tek ne bih išao u školu :)) Danas deca, nažalost, delimično zbog tehnologike, delimično zbog bolesnog uticaja sa nadgledanjem i bezbednošću opsednutog neokomunističkog zapada, imaju mnogo manje slobode i zbog toga mnogo manje zanimljivo detinjstvo i tinejdžerske godine od naših generacija, iako je tačno i to da su im dostupne na tanjiru stvari o kojima smo mi mogli samo da sanjamo (recimo virtuelna realnost) ili da se dobro potrudimo (ploče, knjige i dobra garderoba koje smo teglili iz Londona, Pariza ili Milana ili naručivali na tadašnji tegoban i primitivan način a oni ih imaju na klik i daunloud ili u radnji iza ćoška), ali možda sve to zbog toga i gubi draž i teže zadržava pažnju. Ne spadam u "matorce" koji ne prate savremenu kulturu, i ne bih rekao da sam mentalno ostario i okoštao jer se dosta družim sa mlađim ljudima, pomalo i izlazim uveče koliko mi porodica i obaveze dopuštaju i pratim šta se dešava, ali čini mi se da je, sa izuzetkom serija i igrica, gde je značajno porastao, kvalitet i nivo kreativnosti bukvalno svih proizvoda ne samo popularne kulture, muzike i literature, već i većine segmenata kulture, literature, muzike i umetnosti koji imaju pretenzija na viši status, drastično opao poslednjih deceniju-dve i vrlo teško drži pažnju ili proizvodi bilo kalav efekat u ljudima naviklim odnosno, razmaženim produkcijiom poslednjih decenija prethodnog stoleća.

profa

pre 4 godine

Radim u Holandiji kao profesor matematike. Ovaj sistem je ok. Roditelji ovako imaju bolji uvid u izostanke i ocene. U nase doba smo bezali masovno sa casova. Ta vremena su prosla.

Russell Crowe

pre 4 godine

eDnevnik se azurira na oko 48h sto i nije dobro jer za to vreme dete moze zavrsiti u Australiji... tako je za ocene, verovatno tako i za izostanke.

Interceptor

pre 4 godine

Dosadni ste vise sa tom Svedskom i njihovim zakonima ko da su oni najpametniji a do skoro su vili vikinzi sekli glave i brutalno ubijali

Što te biju ovi dobri ljudi?

pre 4 godine

Zamislite nastavnika koji na početku časa pošalje poruku da dete nije u školi i nakon par minuta ono pokuca na vrata uz izvinjenje što kasni.Nakon deset minuta u školu uleću roditelji izvan sebe zbog nestanka deteta i ugledaju ga u razredu.Postoji li advokat koji će zaštititi nesretnog nastavnika od gneva roditelja koji su već videli nekog "berberina" kako im otima dete.

tatamata

pre 4 godine

U vreme kada sam ja ucio skolu nas razredni staresina je imao telefone svih roditelja, upisane u rubriku "napomene" u delu dnevnika sa ocenama. Cim se neko dete ne pojavi u skoli on je smesta zvao roditelje da ih pita sta se desava. Bio je strah i trepet. Mrzeli smo ga zbog toga. Zvali smo ga imenima raznih diktatora. Ali covek je imao gorko iskustvo s jednim ucenikom na pocetku karijere i nije hteo da mu se to ponovi. A od brata koji zivi u Americi sam nedavno cuo da tamo roditelje isto tako cimaju na mobilni cim se dete ne pojavi u skoli. Ili posalju mejl. Rucno. Nikakvi e-dnevnici i ostale sajber-igracke. Znaci, sve se moze kad se hoce.

Nemirko

pre 4 godine

Sledece je... Robot tuzibaba zove putem video call-a riditelja br.1 i roditelja br.2, obavestava ih o odsustvu dece. Navedeni call se tarifira roditeljima 1 i 2., skida im sa racuna kaznu od 50€ za nesavesno vaspitanje, onda isti robot hapsi dete u bekstvu jer detetu je davno, vec pri rodjenju, ugradjen GPS cip... Dete dobija zabranu online pristupa drustvenim mrezama 2 nedelje i kaznjava se igranjem u parku 2 nedelje..... Ziveo napredak....

Nebitan lik

pre 4 godine

U Svedskoj roditelj pozove skolu kako bi opravdao casove. Ima i elektronski dnevnik al se insistira na pozivu. Ne razumem sta je problem da se pozove..
(emigrant 301270/2013, 27. decembar 2019 16:56)
Nesto ti nisi dobro shvatio.Skola obavestava roditelje u slucaju da dete ne dodje na cas.Znaci ukoliko pobegne,nesto mu se desi i sl.

Milan

pre 4 godine

Ne obaveštava škola nikoga o izostanku, već to stoji na sajtu, pa ako baš tog sata i dana roditelj eventualno otvori sajt, ako sajt nije van funkcije kao pre neki dan, može da vidi da li je dete oteto ili pobeglo iz škole.

Veca

pre 4 godine

Mnoge škole nemaju wc, vodu... u školi u centru grada nema sapuna i papira, roditelji kupuju i učiteljica to drži kod sebe i daje deci! U drugom razredu svaki dan se vuče na leđima 12 DVANAEST KNJIGA! Kažu da mora za svaki predmet imati po 3 knjige. Katastrofa!

Pantagruel

pre 4 godine

Колико разумем, апликација може радити тако да чим ученику буде уписан изостанак (или више њих одједном) у електронски дневник, она аутоматски пошаље мејл са обавештење на адресе родитеља које су они дали наставнику/разредом старешини, управо за те потребе. Према томе, родитељу порука стиже на мејл у року од неколико секунди. А пошто сви носимо смартфоне повезане на интернет, који због коришћења Андроид апликација морају бити пријављени на Gmail, нема потребе да родитељ уопште прегледа мејл (преко рачунара). Свака порука ће му стићи право на мобилни телефон и запиштати тренутно, као да је примио СМС. Јадна деца. Неће имати нимало слободе.

Mike

pre 4 godine

E blago nama... Ljudi ne vole da ih spam-uju. Tako da će to svi ignorisati. A skole bi da skinu odgovornost, divno! Rešite prvo nasilje u školama, prijavljujte nasilnu decu policiji, pa tek onda spam-ujte roditelje.

Predrag

pre 4 godine

Za ovu vratu preventive koristim Family Sharing opciju na iPhone-u, sa uključenim praćenjem lokacije. Odlučno funkcioniše.
Verovatno tako nešto postoji i za android.

ella

pre 4 godine

Nece se smanjiti broj izostanaka, naravno. I koliko dnevno mejlova jedan nastavnik treba da posalje .... Resenje je u automatskoj SMS poruci sistema roditelju da mu dete nije u skoli..

roditelj

pre 4 godine

a prekjuce im pao program. Nastavnici nemogu ni da se prijave a da ne pricamo kako se unose podaci kroz razne improvizacije od papira pa do zbornice ili kuci?? Pa vecina skola nema ni pristojne racunarske sale a kamoli svaka ucionica komjuter i brz internet.

NikolaBg

pre 4 godine

Nekim roditeljima možeš do sutra ujutru da pričaš nema šanse da ukapiraju šta je dobro za njihovo dete. Radim u školi, nastavnik sam i prosveta je srozana skroz. To je zato jer je zakon dopustio roditeljima da upravljaju načinom rada nastavnika i ocenjivanjem. Gađao me je šestak flašom u glavu, majka je uporno branila svog mališana kako on to nije namerno, kako nije jedini koji pravi problem na času, iako jeste on jedini, hvala Bogu ispisala ga je majka, 6 godine je on nas zezao. Spusti mu se ocena na 2 iz vladanja ali ne vredi, ništa dalje iako je uništio pola školske imovine, a nastavnika tehničkog je stegom gađao u glavu, promašio ga. Pošto me je pogodio, bila mi je natečena vilica i u policiji sam sve prijavio i na VMA. Uz molbe smo majku ubedili da ga ispiše i prebaci u drugu školu.

Baba Vanga

pre 4 godine

A moze li mi neko objasniti zasto ne telefonski poziv? Ovde gde smo mi (Kanada) cim nastavnici obave jutarnju prozivku i ukoliko roditelj pre nastave nije najavio da ce dete tog dana odsustvovati, sledi telefonski poziv. Zar to nije najjednistavniji i najlaksi nacin obavestavanja?

nastavnik

pre 4 godine

Nastavnici nemaju mogućnosti da istog momenta kad uđu u učionicu, upišu čas i ko je odsutan. Nema računara, tableta ni interneta u svim učionicama u školi. Većina to radi posle časova ili kod kuće, a prvo sve zabeleže na papir. Roditelji se e-dnevnika sete tek pred kraj polugodišta, a većina ne koristi mejl nikada!

CG- MN

pre 4 godine

Je li realno da se nestanak male Monike koristi za ovu vrstu reklame elektronskog dnevnika?! Dajte ljudi...imamo li mere?!...sama ideja e- dnevnika je sasvim ok, ali uz zaštitu ličnih podataka ( što srpski inženjeri IT realno mogu da naprave) i zašto da ne- za kontrolu dece koja kao ovce bleje oko škole! Ako neće da se školuju, neka biraju šta će da rade...moja sestra iz Nemačke kontroliše tako sina u USA...i ne samo izostanci, nego i domaći zadaci , ponašanje, aktivnosti...i ovo je način!

x

pre 4 godine

Aj sad ovo nemam pojma šta će biti, ali 10 komentara dole, koji traze SMS i pričaju o proveravanju mejla, u 2019. godini, kada sam mislio da je svaki telefon Android i gde vam mejl sam iskače na ekranu...e to me zabrinjava...

#justsaying

pre 4 godine

(Dragan, 27. decembar 2019 15:31)

Pa pobogu kako mislis da koriste te telefone? Da bi koristio Android ili iOS mkras imati Google nalog t.j. Apple ID a samim tim i email.

lepo

pre 4 godine

Ha,ha,ha.....koliko sam srecan sto sam u poznim godinama, ja sam mogao da pobegnem iz skole, odem na mrvice od bureka, nije se imalo, pa na bilijar na Tasu, naravno, sledi kaubojac u 20-om oktobru ili erotski u Slaviji.I pored svih poroka ja bio vrlodobar.

Pljuvac svih stilova

pre 4 godine

Jos samo da uvedu normalan obrazovni sistem. Udzbenike koje pisu nasi ljudi. Udzbenike koji su verodostojni,a ne koji su stampani u Nemackoj,Hrvatskoj itd. Samo jos da u skolama uce decu nasoj pravoj istoriji,a ne da smo mi agresori. Samo jos da uvedu cas kriticko misljenje,pa da decu uce da razmisljaju svojom glavom,a ne sta da misle. I samo da naprave cistku medju vaspitacima,uciteljima,nastavnicima,profesorima - pa da otpuste one sto su namufte dobili diplome,posao itd. I za kraj,da objasne roditeljima da deca moraju da postuju svog pedagoga i skolu,a ne da se bahate i rade sta pozele u skoli. Samo jos to i prosveta ce nam biti sjajna. Vidimo se za jedno 50 godina,kad mozda sve ove probleme srede.

emigrant 301270/2013

pre 4 godine

U Svedskoj roditelj pozove skolu kako bi opravdao casove. Ima i elektronski dnevnik al se insistira na pozivu. Ne razumem sta je problem da se pozove..

Mare

pre 4 godine

Mene neće obavestiti jer nisam hteo pristup dnevniku. Dok Ministarstvo ne počne da poštuje Zakon o zaštiti podataka o ličnosti neću ga ni koristiti.

Milan

pre 4 godine

o čemu vi pišete? da li ste proverili da li taj "e-dnevnik" radi? Kao da je NASA lansirala taj projekat! Zao mi deteta koje je nestalo ali da li ste realni...?

Joca

pre 4 godine

Ne mogu deca vise ni posteno iz skole da beze...U moje vreme bilo 5 neopravdanih i odmah manja ocena...sad su to nesto podigli na 30...taman si mogao da izostanes ko covek, odes nekad na fudbal, nekad sa devojkom, nekad sa ortacima po parku i sad te opet proveravaju...nema pravde.

profche

pre 4 godine

Тиме ће се само додати још једна бесмислена бирократска обавеза просветним радницима, уместо да то време искористе за рад са децом...Јадан је "родитељ" који ће мејлом сазнати да му дете није у школи...Иначе минимум 2/3 родитеља је апсолутно незаинтересовано за сарадњу, и потпуно им је свеједно да ли дете одсуствује...

dnevna doza prosecnog Srbende

pre 4 godine

Sve savremeno a dece svakim danom na teritoriji Srbije sve više nestaje.Promenite vi zakon za kriminalce onda vam neće trebati “elektronski” dnevnik....

profche

pre 4 godine

Тиме ће се само додати још једна бесмислена бирократска обавеза просветним радницима, уместо да то време искористе за рад са децом...Јадан је "родитељ" који ће мејлом сазнати да му дете није у школи...Иначе минимум 2/3 родитеља је апсолутно незаинтересовано за сарадњу, и потпуно им је свеједно да ли дете одсуствује...

dnevna doza prosecnog Srbende

pre 4 godine

Sve savremeno a dece svakim danom na teritoriji Srbije sve više nestaje.Promenite vi zakon za kriminalce onda vam neće trebati “elektronski” dnevnik....

NikolaBg

pre 4 godine

Nekim roditeljima možeš do sutra ujutru da pričaš nema šanse da ukapiraju šta je dobro za njihovo dete. Radim u školi, nastavnik sam i prosveta je srozana skroz. To je zato jer je zakon dopustio roditeljima da upravljaju načinom rada nastavnika i ocenjivanjem. Gađao me je šestak flašom u glavu, majka je uporno branila svog mališana kako on to nije namerno, kako nije jedini koji pravi problem na času, iako jeste on jedini, hvala Bogu ispisala ga je majka, 6 godine je on nas zezao. Spusti mu se ocena na 2 iz vladanja ali ne vredi, ništa dalje iako je uništio pola školske imovine, a nastavnika tehničkog je stegom gađao u glavu, promašio ga. Pošto me je pogodio, bila mi je natečena vilica i u policiji sam sve prijavio i na VMA. Uz molbe smo majku ubedili da ga ispiše i prebaci u drugu školu.

Mare

pre 4 godine

Mene neće obavestiti jer nisam hteo pristup dnevniku. Dok Ministarstvo ne počne da poštuje Zakon o zaštiti podataka o ličnosti neću ga ni koristiti.

lepo

pre 4 godine

Ha,ha,ha.....koliko sam srecan sto sam u poznim godinama, ja sam mogao da pobegnem iz skole, odem na mrvice od bureka, nije se imalo, pa na bilijar na Tasu, naravno, sledi kaubojac u 20-om oktobru ili erotski u Slaviji.I pored svih poroka ja bio vrlodobar.

nastavnik

pre 4 godine

Nastavnici nemaju mogućnosti da istog momenta kad uđu u učionicu, upišu čas i ko je odsutan. Nema računara, tableta ni interneta u svim učionicama u školi. Većina to radi posle časova ili kod kuće, a prvo sve zabeleže na papir. Roditelji se e-dnevnika sete tek pred kraj polugodišta, a većina ne koristi mejl nikada!

Veca

pre 4 godine

Mnoge škole nemaju wc, vodu... u školi u centru grada nema sapuna i papira, roditelji kupuju i učiteljica to drži kod sebe i daje deci! U drugom razredu svaki dan se vuče na leđima 12 DVANAEST KNJIGA! Kažu da mora za svaki predmet imati po 3 knjige. Katastrofa!

Milan

pre 4 godine

o čemu vi pišete? da li ste proverili da li taj "e-dnevnik" radi? Kao da je NASA lansirala taj projekat! Zao mi deteta koje je nestalo ali da li ste realni...?

tatamata

pre 4 godine

U vreme kada sam ja ucio skolu nas razredni staresina je imao telefone svih roditelja, upisane u rubriku "napomene" u delu dnevnika sa ocenama. Cim se neko dete ne pojavi u skoli on je smesta zvao roditelje da ih pita sta se desava. Bio je strah i trepet. Mrzeli smo ga zbog toga. Zvali smo ga imenima raznih diktatora. Ali covek je imao gorko iskustvo s jednim ucenikom na pocetku karijere i nije hteo da mu se to ponovi. A od brata koji zivi u Americi sam nedavno cuo da tamo roditelje isto tako cimaju na mobilni cim se dete ne pojavi u skoli. Ili posalju mejl. Rucno. Nikakvi e-dnevnici i ostale sajber-igracke. Znaci, sve se moze kad se hoce.

Što te biju ovi dobri ljudi?

pre 4 godine

Zamislite nastavnika koji na početku časa pošalje poruku da dete nije u školi i nakon par minuta ono pokuca na vrata uz izvinjenje što kasni.Nakon deset minuta u školu uleću roditelji izvan sebe zbog nestanka deteta i ugledaju ga u razredu.Postoji li advokat koji će zaštititi nesretnog nastavnika od gneva roditelja koji su već videli nekog "berberina" kako im otima dete.

Joca

pre 4 godine

Ne mogu deca vise ni posteno iz skole da beze...U moje vreme bilo 5 neopravdanih i odmah manja ocena...sad su to nesto podigli na 30...taman si mogao da izostanes ko covek, odes nekad na fudbal, nekad sa devojkom, nekad sa ortacima po parku i sad te opet proveravaju...nema pravde.

Pljuvac svih stilova

pre 4 godine

Jos samo da uvedu normalan obrazovni sistem. Udzbenike koje pisu nasi ljudi. Udzbenike koji su verodostojni,a ne koji su stampani u Nemackoj,Hrvatskoj itd. Samo jos da u skolama uce decu nasoj pravoj istoriji,a ne da smo mi agresori. Samo jos da uvedu cas kriticko misljenje,pa da decu uce da razmisljaju svojom glavom,a ne sta da misle. I samo da naprave cistku medju vaspitacima,uciteljima,nastavnicima,profesorima - pa da otpuste one sto su namufte dobili diplome,posao itd. I za kraj,da objasne roditeljima da deca moraju da postuju svog pedagoga i skolu,a ne da se bahate i rade sta pozele u skoli. Samo jos to i prosveta ce nam biti sjajna. Vidimo se za jedno 50 godina,kad mozda sve ove probleme srede.

roditelj

pre 4 godine

a prekjuce im pao program. Nastavnici nemogu ni da se prijave a da ne pricamo kako se unose podaci kroz razne improvizacije od papira pa do zbornice ili kuci?? Pa vecina skola nema ni pristojne racunarske sale a kamoli svaka ucionica komjuter i brz internet.

Nemirko

pre 4 godine

Sledece je... Robot tuzibaba zove putem video call-a riditelja br.1 i roditelja br.2, obavestava ih o odsustvu dece. Navedeni call se tarifira roditeljima 1 i 2., skida im sa racuna kaznu od 50€ za nesavesno vaspitanje, onda isti robot hapsi dete u bekstvu jer detetu je davno, vec pri rodjenju, ugradjen GPS cip... Dete dobija zabranu online pristupa drustvenim mrezama 2 nedelje i kaznjava se igranjem u parku 2 nedelje..... Ziveo napredak....

Baba Vanga

pre 4 godine

A moze li mi neko objasniti zasto ne telefonski poziv? Ovde gde smo mi (Kanada) cim nastavnici obave jutarnju prozivku i ukoliko roditelj pre nastave nije najavio da ce dete tog dana odsustvovati, sledi telefonski poziv. Zar to nije najjednistavniji i najlaksi nacin obavestavanja?

ella

pre 4 godine

Nece se smanjiti broj izostanaka, naravno. I koliko dnevno mejlova jedan nastavnik treba da posalje .... Resenje je u automatskoj SMS poruci sistema roditelju da mu dete nije u skoli..

Nebitan lik

pre 4 godine

U Svedskoj roditelj pozove skolu kako bi opravdao casove. Ima i elektronski dnevnik al se insistira na pozivu. Ne razumem sta je problem da se pozove..
(emigrant 301270/2013, 27. decembar 2019 16:56)
Nesto ti nisi dobro shvatio.Skola obavestava roditelje u slucaju da dete ne dodje na cas.Znaci ukoliko pobegne,nesto mu se desi i sl.

CG- MN

pre 4 godine

Je li realno da se nestanak male Monike koristi za ovu vrstu reklame elektronskog dnevnika?! Dajte ljudi...imamo li mere?!...sama ideja e- dnevnika je sasvim ok, ali uz zaštitu ličnih podataka ( što srpski inženjeri IT realno mogu da naprave) i zašto da ne- za kontrolu dece koja kao ovce bleje oko škole! Ako neće da se školuju, neka biraju šta će da rade...moja sestra iz Nemačke kontroliše tako sina u USA...i ne samo izostanci, nego i domaći zadaci , ponašanje, aktivnosti...i ovo je način!

Milan

pre 4 godine

Ne obaveštava škola nikoga o izostanku, već to stoji na sajtu, pa ako baš tog sata i dana roditelj eventualno otvori sajt, ako sajt nije van funkcije kao pre neki dan, može da vidi da li je dete oteto ili pobeglo iz škole.

Interceptor

pre 4 godine

Dosadni ste vise sa tom Svedskom i njihovim zakonima ko da su oni najpametniji a do skoro su vili vikinzi sekli glave i brutalno ubijali

Russell Crowe

pre 4 godine

eDnevnik se azurira na oko 48h sto i nije dobro jer za to vreme dete moze zavrsiti u Australiji... tako je za ocene, verovatno tako i za izostanke.

VV

pre 4 godine

Ne mogu nastavnici u školama da rešavaju probleme sudstva, policije i lokalne zajednice. Sudije su višestrukog pedofila ostavile na slobodi, policija predugo nije reagovala na prijavu nestanka deteta, a roditelji i komšije su znali za pedofila i još su mu nadenuli bezazlen nadimak, ali su dozvolili da dete samo ide u školu. Nastavnik decu treba nešto da nauči, a ne da zivka roditelje tokom časa. Prekinite da nam uništavate školstvo nametanjem pogrešnih aktivnosti nastavnicima.

emigrant 301270/2013

pre 4 godine

U Svedskoj roditelj pozove skolu kako bi opravdao casove. Ima i elektronski dnevnik al se insistira na pozivu. Ne razumem sta je problem da se pozove..

Mike

pre 4 godine

E blago nama... Ljudi ne vole da ih spam-uju. Tako da će to svi ignorisati. A skole bi da skinu odgovornost, divno! Rešite prvo nasilje u školama, prijavljujte nasilnu decu policiji, pa tek onda spam-ujte roditelje.

x

pre 4 godine

Aj sad ovo nemam pojma šta će biti, ali 10 komentara dole, koji traze SMS i pričaju o proveravanju mejla, u 2019. godini, kada sam mislio da je svaki telefon Android i gde vam mejl sam iskače na ekranu...e to me zabrinjava...

#justsaying

pre 4 godine

(Dragan, 27. decembar 2019 15:31)

Pa pobogu kako mislis da koriste te telefone? Da bi koristio Android ili iOS mkras imati Google nalog t.j. Apple ID a samim tim i email.

Predrag

pre 4 godine

Za ovu vratu preventive koristim Family Sharing opciju na iPhone-u, sa uključenim praćenjem lokacije. Odlučno funkcioniše.
Verovatno tako nešto postoji i za android.

Veliki brat

pre 4 godine

Samo se uvode procedure i dodatne aktivnosti koje veze nemaju sa obrazovanjem, počevši od evaluacije nastavnika pa do ovog obaveštavanja roditelja, i sve se radi na najgori i najneefikasniji način.

Dok ne budemo imali odgovarajuću infrastrukturu, sve ovo nije primenjivo, posebno u seoskim sredinama gde nastavnici nemaju računare ni u zbornici, a kamoli u svakoj učionici. Dovoljan je spisak telefona jednog roditelja za sve učenike i to je to, sve se završava pozivom na telefon. Sve ostalo je gubljenje vremena, naročito što mnogi ne proveravaju mejlove po nekoliko dana ako im to ne spada u osnovni posao. Imam rođake koji su aktivirali Android, a da ne znaju koja im je Gmail adresa ili šifra!

Sa druge strane, država ne čini ništa da prati kretanje psihopata i drugih koji su opasni po normalne građane, bar da nose obaveznu elektronsku narukvicu i da neki softver prati kretanje i automatski alarmira policiju kada kretanje postane sumnjivo.


U ovom slučaju kod male Monike roditeljima je trebao da se aktivira alarm u glavi kad im je dete reklo dan pre kidnapovanja da ga je pozdravio nepoznat čovek, ali roditelji često zanemare sitnice koje ponekad mogu život da znače, a ovde je najviše kriva država, jer taj monstrum nije smeo da putuje nigde dalje od svoje kuće bez prijave policiji.

U Engleskoj huligan navijač ne sme da priđe stadionu, a put u inostranstvo mora da prijavi policiji, a ovde se višestruko osuđivani silovatelji šetaju bez da ih igde zaustavi policija!

Pantagruel

pre 4 godine

Колико разумем, апликација може радити тако да чим ученику буде уписан изостанак (или више њих одједном) у електронски дневник, она аутоматски пошаље мејл са обавештење на адресе родитеља које су они дали наставнику/разредом старешини, управо за те потребе. Према томе, родитељу порука стиже на мејл у року од неколико секунди. А пошто сви носимо смартфоне повезане на интернет, који због коришћења Андроид апликација морају бити пријављени на Gmail, нема потребе да родитељ уопште прегледа мејл (преко рачунара). Свака порука ће му стићи право на мобилни телефон и запиштати тренутно, као да је примио СМС. Јадна деца. Неће имати нимало слободе.

Goky

pre 4 godine

Sve je to lepo, ali koliko roditelja stvarno koristi email. Većini email služi za logovanje na Facebook.
SMS obaveštenje je prikladniji vid obaveštavanja.

profa

pre 4 godine

Radim u Holandiji kao profesor matematike. Ovaj sistem je ok. Roditelji ovako imaju bolji uvid u izostanke i ocene. U nase doba smo bezali masovno sa casova. Ta vremena su prosla.

EU Citizen

pre 4 godine

Nesretna deca, mi smo lepo bežali. od škole kao ludi, a da nam roditelji nisu zvocali, jer o tome nisu imali pojma, dok ne dođe roditeljski ili ukor pred isključenje :))) Ja sam uprkos jezivom vladanju i rekordnom izostajanju bio jedan od najboljih đaka u školi, pa sam se uvek izvlačio da me ne izbace iz moje elitne i stroge gimnazije koja je rutinski izbacivala gore učenike. posle 25 neopravdanih, zato sam i postavljao rekorde, profesori nisu hteli da se odreknu đaka koji je školi donosio bodove i prestiž na takmičenjima iz raznih predmeta, pa su izostanci magično nestajali i sami se opravdavali :))) Da se nešto vratim vremepolovom a da znam ovo što sad znam, tek ne bih išao u školu :)) Danas deca, nažalost, delimično zbog tehnologike, delimično zbog bolesnog uticaja sa nadgledanjem i bezbednošću opsednutog neokomunističkog zapada, imaju mnogo manje slobode i zbog toga mnogo manje zanimljivo detinjstvo i tinejdžerske godine od naših generacija, iako je tačno i to da su im dostupne na tanjiru stvari o kojima smo mi mogli samo da sanjamo (recimo virtuelna realnost) ili da se dobro potrudimo (ploče, knjige i dobra garderoba koje smo teglili iz Londona, Pariza ili Milana ili naručivali na tadašnji tegoban i primitivan način a oni ih imaju na klik i daunloud ili u radnji iza ćoška), ali možda sve to zbog toga i gubi draž i teže zadržava pažnju. Ne spadam u "matorce" koji ne prate savremenu kulturu, i ne bih rekao da sam mentalno ostario i okoštao jer se dosta družim sa mlađim ljudima, pomalo i izlazim uveče koliko mi porodica i obaveze dopuštaju i pratim šta se dešava, ali čini mi se da je, sa izuzetkom serija i igrica, gde je značajno porastao, kvalitet i nivo kreativnosti bukvalno svih proizvoda ne samo popularne kulture, muzike i literature, već i većine segmenata kulture, literature, muzike i umetnosti koji imaju pretenzija na viši status, drastično opao poslednjih deceniju-dve i vrlo teško drži pažnju ili proizvodi bilo kalav efekat u ljudima naviklim odnosno, razmaženim produkcijiom poslednjih decenija prethodnog stoleća.

Roditelj

pre 4 godine

Dokle smo dogurali da moramo biti srećni ako nam danas niko nije kidnapovao dete.
Umesto da se obezbedi bezbednost dece, a i svih građana, oni pomoću e-dnevnika kao proveravaju da li je neko dete oteto.

nenad

pre 4 godine

dobrovoljno se javljam da automatizujem software-ski ceo sistem da stizu sms poruke i email roditeljima, to je samo jedan "if" statement i jedna funkcija koja ce da drlja po bazi e-dnevnika. Ja kad god sam bezao iz skole roditelji su znali sve upravo zbog ovskvih situacija da mi se nesto nije lose desilo!

Makica

pre 4 godine

Gde je nestalo poverenje? Nije tragedija ako dete "pobegne" sa casa/casova..Treba da ima potpunh slobodu da to saopsti roditeljima. Ceka ih divlje drustvo, borba sa vetrenjacama...Pustimo ih da uzivaju..

Max

pre 4 godine

Prvo, treba zameniti rec"moci"sa "morati" poslati opravdanje. Drugo, na zalost u skolama u kojima je vec zaziveo(2.godina)esDnevnik, nema stalnog, ni brzog interneta.Trece,ko ce kontrolisati i pregledati e.postu(odeljenjske staresine koje u to vreme imaju nastavu-nemoguce?!). Mozda direktor, ili pomocnik? A sta ako je dete pobeglo sa nastave, koga zvati kada se roditelji ne mogu u vecini slucajeva javljati zbog prirode poslanastavnici, hururzi, radnici u fabrici na proizv.traci), ko ce zvati i sa kog telefona roditelje svaki dan, sa kog telefona, ko ce finansirati kredit za svakodnevno zivkanje(dodatak za odeljenjskog staresinu mesecno jedva iznad 2.000 din). Da se nisu malo gospoda koja smisljaju ovakve stvari preracunala, kao i u vecini brzopleto donetih zakona? Dovoljno je uvesti obavezno javljanje telefonom roditelja pom.direktora, pola sata pre skole, ali i povezivanje lekara sa skolom(esDnevnikom), zbog pravdanja izostanaka).Plasim se da je sve samo nerazradjena ideja, a da ce prosvetni radnici trljati glavu sa nedirecenim zakonima, ukazima...Daj boze da gresim!

lepo

pre 4 godine

Ha,ha,ha.....koliko sam srecan sto sam u poznim godinama, ja sam mogao da pobegnem iz skole, odem na mrvice od bureka, nije se imalo, pa na bilijar na Tasu, naravno, sledi kaubojac u 20-om oktobru ili erotski u Slaviji.I pored svih poroka ja bio vrlodobar.

Nemirko

pre 4 godine

Sledece je... Robot tuzibaba zove putem video call-a riditelja br.1 i roditelja br.2, obavestava ih o odsustvu dece. Navedeni call se tarifira roditeljima 1 i 2., skida im sa racuna kaznu od 50€ za nesavesno vaspitanje, onda isti robot hapsi dete u bekstvu jer detetu je davno, vec pri rodjenju, ugradjen GPS cip... Dete dobija zabranu online pristupa drustvenim mrezama 2 nedelje i kaznjava se igranjem u parku 2 nedelje..... Ziveo napredak....

Interceptor

pre 4 godine

Dosadni ste vise sa tom Svedskom i njihovim zakonima ko da su oni najpametniji a do skoro su vili vikinzi sekli glave i brutalno ubijali

Pantagruel

pre 4 godine

Колико разумем, апликација може радити тако да чим ученику буде уписан изостанак (или више њих одједном) у електронски дневник, она аутоматски пошаље мејл са обавештење на адресе родитеља које су они дали наставнику/разредом старешини, управо за те потребе. Према томе, родитељу порука стиже на мејл у року од неколико секунди. А пошто сви носимо смартфоне повезане на интернет, који због коришћења Андроид апликација морају бити пријављени на Gmail, нема потребе да родитељ уопште прегледа мејл (преко рачунара). Свака порука ће му стићи право на мобилни телефон и запиштати тренутно, као да је примио СМС. Јадна деца. Неће имати нимало слободе.

Mike

pre 4 godine

E blago nama... Ljudi ne vole da ih spam-uju. Tako da će to svi ignorisati. A skole bi da skinu odgovornost, divno! Rešite prvo nasilje u školama, prijavljujte nasilnu decu policiji, pa tek onda spam-ujte roditelje.

profche

pre 4 godine

Тиме ће се само додати још једна бесмислена бирократска обавеза просветним радницима, уместо да то време искористе за рад са децом...Јадан је "родитељ" који ће мејлом сазнати да му дете није у школи...Иначе минимум 2/3 родитеља је апсолутно незаинтересовано за сарадњу, и потпуно им је свеједно да ли дете одсуствује...

Mare

pre 4 godine

Mene neće obavestiti jer nisam hteo pristup dnevniku. Dok Ministarstvo ne počne da poštuje Zakon o zaštiti podataka o ličnosti neću ga ni koristiti.

Joca

pre 4 godine

Ne mogu deca vise ni posteno iz skole da beze...U moje vreme bilo 5 neopravdanih i odmah manja ocena...sad su to nesto podigli na 30...taman si mogao da izostanes ko covek, odes nekad na fudbal, nekad sa devojkom, nekad sa ortacima po parku i sad te opet proveravaju...nema pravde.

EU Citizen

pre 4 godine

Nesretna deca, mi smo lepo bežali. od škole kao ludi, a da nam roditelji nisu zvocali, jer o tome nisu imali pojma, dok ne dođe roditeljski ili ukor pred isključenje :))) Ja sam uprkos jezivom vladanju i rekordnom izostajanju bio jedan od najboljih đaka u školi, pa sam se uvek izvlačio da me ne izbace iz moje elitne i stroge gimnazije koja je rutinski izbacivala gore učenike. posle 25 neopravdanih, zato sam i postavljao rekorde, profesori nisu hteli da se odreknu đaka koji je školi donosio bodove i prestiž na takmičenjima iz raznih predmeta, pa su izostanci magično nestajali i sami se opravdavali :))) Da se nešto vratim vremepolovom a da znam ovo što sad znam, tek ne bih išao u školu :)) Danas deca, nažalost, delimično zbog tehnologike, delimično zbog bolesnog uticaja sa nadgledanjem i bezbednošću opsednutog neokomunističkog zapada, imaju mnogo manje slobode i zbog toga mnogo manje zanimljivo detinjstvo i tinejdžerske godine od naših generacija, iako je tačno i to da su im dostupne na tanjiru stvari o kojima smo mi mogli samo da sanjamo (recimo virtuelna realnost) ili da se dobro potrudimo (ploče, knjige i dobra garderoba koje smo teglili iz Londona, Pariza ili Milana ili naručivali na tadašnji tegoban i primitivan način a oni ih imaju na klik i daunloud ili u radnji iza ćoška), ali možda sve to zbog toga i gubi draž i teže zadržava pažnju. Ne spadam u "matorce" koji ne prate savremenu kulturu, i ne bih rekao da sam mentalno ostario i okoštao jer se dosta družim sa mlađim ljudima, pomalo i izlazim uveče koliko mi porodica i obaveze dopuštaju i pratim šta se dešava, ali čini mi se da je, sa izuzetkom serija i igrica, gde je značajno porastao, kvalitet i nivo kreativnosti bukvalno svih proizvoda ne samo popularne kulture, muzike i literature, već i većine segmenata kulture, literature, muzike i umetnosti koji imaju pretenzija na viši status, drastično opao poslednjih deceniju-dve i vrlo teško drži pažnju ili proizvodi bilo kalav efekat u ljudima naviklim odnosno, razmaženim produkcijiom poslednjih decenija prethodnog stoleća.

Pljuvac svih stilova

pre 4 godine

Jos samo da uvedu normalan obrazovni sistem. Udzbenike koje pisu nasi ljudi. Udzbenike koji su verodostojni,a ne koji su stampani u Nemackoj,Hrvatskoj itd. Samo jos da u skolama uce decu nasoj pravoj istoriji,a ne da smo mi agresori. Samo jos da uvedu cas kriticko misljenje,pa da decu uce da razmisljaju svojom glavom,a ne sta da misle. I samo da naprave cistku medju vaspitacima,uciteljima,nastavnicima,profesorima - pa da otpuste one sto su namufte dobili diplome,posao itd. I za kraj,da objasne roditeljima da deca moraju da postuju svog pedagoga i skolu,a ne da se bahate i rade sta pozele u skoli. Samo jos to i prosveta ce nam biti sjajna. Vidimo se za jedno 50 godina,kad mozda sve ove probleme srede.

emigrant 301270/2013

pre 4 godine

U Svedskoj roditelj pozove skolu kako bi opravdao casove. Ima i elektronski dnevnik al se insistira na pozivu. Ne razumem sta je problem da se pozove..

Što te biju ovi dobri ljudi?

pre 4 godine

Zamislite nastavnika koji na početku časa pošalje poruku da dete nije u školi i nakon par minuta ono pokuca na vrata uz izvinjenje što kasni.Nakon deset minuta u školu uleću roditelji izvan sebe zbog nestanka deteta i ugledaju ga u razredu.Postoji li advokat koji će zaštititi nesretnog nastavnika od gneva roditelja koji su već videli nekog "berberina" kako im otima dete.

dnevna doza prosecnog Srbende

pre 4 godine

Sve savremeno a dece svakim danom na teritoriji Srbije sve više nestaje.Promenite vi zakon za kriminalce onda vam neće trebati “elektronski” dnevnik....

Makica

pre 4 godine

Gde je nestalo poverenje? Nije tragedija ako dete "pobegne" sa casa/casova..Treba da ima potpunh slobodu da to saopsti roditeljima. Ceka ih divlje drustvo, borba sa vetrenjacama...Pustimo ih da uzivaju..

ella

pre 4 godine

Nece se smanjiti broj izostanaka, naravno. I koliko dnevno mejlova jedan nastavnik treba da posalje .... Resenje je u automatskoj SMS poruci sistema roditelju da mu dete nije u skoli..

Russell Crowe

pre 4 godine

eDnevnik se azurira na oko 48h sto i nije dobro jer za to vreme dete moze zavrsiti u Australiji... tako je za ocene, verovatno tako i za izostanke.

profa

pre 4 godine

Radim u Holandiji kao profesor matematike. Ovaj sistem je ok. Roditelji ovako imaju bolji uvid u izostanke i ocene. U nase doba smo bezali masovno sa casova. Ta vremena su prosla.

Milan

pre 4 godine

o čemu vi pišete? da li ste proverili da li taj "e-dnevnik" radi? Kao da je NASA lansirala taj projekat! Zao mi deteta koje je nestalo ali da li ste realni...?

Baba Vanga

pre 4 godine

A moze li mi neko objasniti zasto ne telefonski poziv? Ovde gde smo mi (Kanada) cim nastavnici obave jutarnju prozivku i ukoliko roditelj pre nastave nije najavio da ce dete tog dana odsustvovati, sledi telefonski poziv. Zar to nije najjednistavniji i najlaksi nacin obavestavanja?

x

pre 4 godine

Aj sad ovo nemam pojma šta će biti, ali 10 komentara dole, koji traze SMS i pričaju o proveravanju mejla, u 2019. godini, kada sam mislio da je svaki telefon Android i gde vam mejl sam iskače na ekranu...e to me zabrinjava...

tatamata

pre 4 godine

U vreme kada sam ja ucio skolu nas razredni staresina je imao telefone svih roditelja, upisane u rubriku "napomene" u delu dnevnika sa ocenama. Cim se neko dete ne pojavi u skoli on je smesta zvao roditelje da ih pita sta se desava. Bio je strah i trepet. Mrzeli smo ga zbog toga. Zvali smo ga imenima raznih diktatora. Ali covek je imao gorko iskustvo s jednim ucenikom na pocetku karijere i nije hteo da mu se to ponovi. A od brata koji zivi u Americi sam nedavno cuo da tamo roditelje isto tako cimaju na mobilni cim se dete ne pojavi u skoli. Ili posalju mejl. Rucno. Nikakvi e-dnevnici i ostale sajber-igracke. Znaci, sve se moze kad se hoce.

Predrag

pre 4 godine

Za ovu vratu preventive koristim Family Sharing opciju na iPhone-u, sa uključenim praćenjem lokacije. Odlučno funkcioniše.
Verovatno tako nešto postoji i za android.

Milan

pre 4 godine

Ne obaveštava škola nikoga o izostanku, već to stoji na sajtu, pa ako baš tog sata i dana roditelj eventualno otvori sajt, ako sajt nije van funkcije kao pre neki dan, može da vidi da li je dete oteto ili pobeglo iz škole.

CG- MN

pre 4 godine

Je li realno da se nestanak male Monike koristi za ovu vrstu reklame elektronskog dnevnika?! Dajte ljudi...imamo li mere?!...sama ideja e- dnevnika je sasvim ok, ali uz zaštitu ličnih podataka ( što srpski inženjeri IT realno mogu da naprave) i zašto da ne- za kontrolu dece koja kao ovce bleje oko škole! Ako neće da se školuju, neka biraju šta će da rade...moja sestra iz Nemačke kontroliše tako sina u USA...i ne samo izostanci, nego i domaći zadaci , ponašanje, aktivnosti...i ovo je način!

nastavnik

pre 4 godine

Nastavnici nemaju mogućnosti da istog momenta kad uđu u učionicu, upišu čas i ko je odsutan. Nema računara, tableta ni interneta u svim učionicama u školi. Većina to radi posle časova ili kod kuće, a prvo sve zabeleže na papir. Roditelji se e-dnevnika sete tek pred kraj polugodišta, a većina ne koristi mejl nikada!

Veca

pre 4 godine

Mnoge škole nemaju wc, vodu... u školi u centru grada nema sapuna i papira, roditelji kupuju i učiteljica to drži kod sebe i daje deci! U drugom razredu svaki dan se vuče na leđima 12 DVANAEST KNJIGA! Kažu da mora za svaki predmet imati po 3 knjige. Katastrofa!

NikolaBg

pre 4 godine

Nekim roditeljima možeš do sutra ujutru da pričaš nema šanse da ukapiraju šta je dobro za njihovo dete. Radim u školi, nastavnik sam i prosveta je srozana skroz. To je zato jer je zakon dopustio roditeljima da upravljaju načinom rada nastavnika i ocenjivanjem. Gađao me je šestak flašom u glavu, majka je uporno branila svog mališana kako on to nije namerno, kako nije jedini koji pravi problem na času, iako jeste on jedini, hvala Bogu ispisala ga je majka, 6 godine je on nas zezao. Spusti mu se ocena na 2 iz vladanja ali ne vredi, ništa dalje iako je uništio pola školske imovine, a nastavnika tehničkog je stegom gađao u glavu, promašio ga. Pošto me je pogodio, bila mi je natečena vilica i u policiji sam sve prijavio i na VMA. Uz molbe smo majku ubedili da ga ispiše i prebaci u drugu školu.

#justsaying

pre 4 godine

(Dragan, 27. decembar 2019 15:31)

Pa pobogu kako mislis da koriste te telefone? Da bi koristio Android ili iOS mkras imati Google nalog t.j. Apple ID a samim tim i email.

Goky

pre 4 godine

Sve je to lepo, ali koliko roditelja stvarno koristi email. Većini email služi za logovanje na Facebook.
SMS obaveštenje je prikladniji vid obaveštavanja.

Roditelj

pre 4 godine

Dokle smo dogurali da moramo biti srećni ako nam danas niko nije kidnapovao dete.
Umesto da se obezbedi bezbednost dece, a i svih građana, oni pomoću e-dnevnika kao proveravaju da li je neko dete oteto.

VV

pre 4 godine

Ne mogu nastavnici u školama da rešavaju probleme sudstva, policije i lokalne zajednice. Sudije su višestrukog pedofila ostavile na slobodi, policija predugo nije reagovala na prijavu nestanka deteta, a roditelji i komšije su znali za pedofila i još su mu nadenuli bezazlen nadimak, ali su dozvolili da dete samo ide u školu. Nastavnik decu treba nešto da nauči, a ne da zivka roditelje tokom časa. Prekinite da nam uništavate školstvo nametanjem pogrešnih aktivnosti nastavnicima.

roditelj

pre 4 godine

a prekjuce im pao program. Nastavnici nemogu ni da se prijave a da ne pricamo kako se unose podaci kroz razne improvizacije od papira pa do zbornice ili kuci?? Pa vecina skola nema ni pristojne racunarske sale a kamoli svaka ucionica komjuter i brz internet.

Nebitan lik

pre 4 godine

U Svedskoj roditelj pozove skolu kako bi opravdao casove. Ima i elektronski dnevnik al se insistira na pozivu. Ne razumem sta je problem da se pozove..
(emigrant 301270/2013, 27. decembar 2019 16:56)
Nesto ti nisi dobro shvatio.Skola obavestava roditelje u slucaju da dete ne dodje na cas.Znaci ukoliko pobegne,nesto mu se desi i sl.

Veliki brat

pre 4 godine

Samo se uvode procedure i dodatne aktivnosti koje veze nemaju sa obrazovanjem, počevši od evaluacije nastavnika pa do ovog obaveštavanja roditelja, i sve se radi na najgori i najneefikasniji način.

Dok ne budemo imali odgovarajuću infrastrukturu, sve ovo nije primenjivo, posebno u seoskim sredinama gde nastavnici nemaju računare ni u zbornici, a kamoli u svakoj učionici. Dovoljan je spisak telefona jednog roditelja za sve učenike i to je to, sve se završava pozivom na telefon. Sve ostalo je gubljenje vremena, naročito što mnogi ne proveravaju mejlove po nekoliko dana ako im to ne spada u osnovni posao. Imam rođake koji su aktivirali Android, a da ne znaju koja im je Gmail adresa ili šifra!

Sa druge strane, država ne čini ništa da prati kretanje psihopata i drugih koji su opasni po normalne građane, bar da nose obaveznu elektronsku narukvicu i da neki softver prati kretanje i automatski alarmira policiju kada kretanje postane sumnjivo.


U ovom slučaju kod male Monike roditeljima je trebao da se aktivira alarm u glavi kad im je dete reklo dan pre kidnapovanja da ga je pozdravio nepoznat čovek, ali roditelji često zanemare sitnice koje ponekad mogu život da znače, a ovde je najviše kriva država, jer taj monstrum nije smeo da putuje nigde dalje od svoje kuće bez prijave policiji.

U Engleskoj huligan navijač ne sme da priđe stadionu, a put u inostranstvo mora da prijavi policiji, a ovde se višestruko osuđivani silovatelji šetaju bez da ih igde zaustavi policija!

nenad

pre 4 godine

dobrovoljno se javljam da automatizujem software-ski ceo sistem da stizu sms poruke i email roditeljima, to je samo jedan "if" statement i jedna funkcija koja ce da drlja po bazi e-dnevnika. Ja kad god sam bezao iz skole roditelji su znali sve upravo zbog ovskvih situacija da mi se nesto nije lose desilo!

Max

pre 4 godine

Prvo, treba zameniti rec"moci"sa "morati" poslati opravdanje. Drugo, na zalost u skolama u kojima je vec zaziveo(2.godina)esDnevnik, nema stalnog, ni brzog interneta.Trece,ko ce kontrolisati i pregledati e.postu(odeljenjske staresine koje u to vreme imaju nastavu-nemoguce?!). Mozda direktor, ili pomocnik? A sta ako je dete pobeglo sa nastave, koga zvati kada se roditelji ne mogu u vecini slucajeva javljati zbog prirode poslanastavnici, hururzi, radnici u fabrici na proizv.traci), ko ce zvati i sa kog telefona roditelje svaki dan, sa kog telefona, ko ce finansirati kredit za svakodnevno zivkanje(dodatak za odeljenjskog staresinu mesecno jedva iznad 2.000 din). Da se nisu malo gospoda koja smisljaju ovakve stvari preracunala, kao i u vecini brzopleto donetih zakona? Dovoljno je uvesti obavezno javljanje telefonom roditelja pom.direktora, pola sata pre skole, ali i povezivanje lekara sa skolom(esDnevnikom), zbog pravdanja izostanaka).Plasim se da je sve samo nerazradjena ideja, a da ce prosvetni radnici trljati glavu sa nedirecenim zakonima, ukazima...Daj boze da gresim!