Sreda, 25.09.2019.

19:41

"Fušeri" na meti nasilnika: "Sve će im se to nekad vratiti" VIDEO

Vršnjačko nasilje poprima nove dimenzije. Skandalozni snimci brutalnog prebijanja zamenjeni su novim lošim "trendom".

Izvor: B92

"Fušeri" na meti nasilnika: "Sve æe im se to nekad vratiti" VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

127 Komentari

Sortiraj po:

Mile

pre 4 godine

Problem je karakterističan za ove banane zemlje poput naše i sličnih. Na zapadu to nije ni blizu tako izraženo obzirom da su socijalne razlike zanemarljive, svi imaju za solidnu firmiranu garderobu. Deci su ovde uzori kojekakvi jutjuberi, influenseri, razne rijaliti spodobe koji upravo ističu ono materijalno kao dominantno. Pa upravo onaj neki Baka Prase ili sl. za kojim lude klinci samo to propagira, skupe patike, sat, Porše i ostalo. Priča mi ćerka sve. I sada, ako nemaš onda si u manjini, ili na margini. Bilo je toga i pre 30 godina kada sam ja bio osnovac, ali je ovo danas bolesno i poprimilo je neke zastrašujuće razmere. Rekao bih da su ovo "digitalne devedesete u Srbiji". Na to mi najviše liči.
(Milan, 25. septembar 2019 20:12)

U zlim zapadnim kapitalistickim drzavama kao sto su Novi Zeland, Velika Britanija, Australija, Malta, Irska na primer, sva deca su u obavezi do Univerziteta da u skolama nose skolske uniforme. Ako mislite da je to bez razloga, onda procitajte jos jednom tekst clanka da vidite sta je moguce da se dogodi kada se ne nose uniforme.

Inside out

pre 4 godine

Daleko veci i ucestaliji problem od patika ili duksa od 100e je iPhone (ili bilo koji telefon) od 500-1000e, ali to niko ne pominje izgleda. E to je nesto sto svaki roditelj moze i MORA da spreci, a patike od 100e (ili tada nemackih maraka) su se nosile i pre 30g kad sam ja isao u skolu. Ako mogu da priustim detetu patike od 150e, ja cu mu ih kupiti ako zasluzuje svojim ponasanjem i odnosom prema ucenju i drugim aktivnostima, ali telefon skuplji od 150e nece dobiti dok ne bude u stanju sam da ga zaradi i tacka. Naravno da se podrazumeva da maltretiranje bilo koga zbog materijalnog statusa ne dolazi u obzir i moje dete bi odmah bilo zestoko kaznjeno za bilo kakvu naznaku takvog ponasanja.
Postoji takodje i druga strana medalje, a to je da oni koji nemaju, zavide onima koji imaju, sto se moze videti iz nekih komentara ovde. Jednostavno niko ne moze da me ubedi da onaj ko trenutno nije u mogucnosti da kupi detetu patike od 100 ili 200e, to sutra ne bi uradio kada bi zaradjivao vise novca. Dakle malo realnije sagledavanje prvenstveno svojih stavova i ponasanja bi bilo korisno na obe strane.

Aca

pre 4 godine

Najvise komentara odnosi se kako treba uvesti uniforme. Po meni to ne daje efekta. Ja cu posle par dana nosenja uniformi i po njenom izgledu nepogresivo mogu proceniti iz kog drustvenog sloja dolazi dete. Doduse to ne mogu primetiti deca, ali kada se nekome pocepa garderoba, isprlja, nije opeglana, upije kucne mirise( vlaga ili kuvanje u stanu) onda to primete i deca pa pocinje zadirkivanje. Druga stvar, sta se desava sa telefonima? Jer znate da deca koriste od S10 do krseva? Sta cemo sada? Zabraniti telefone ili svima uvesti iste. Trece, deca sve vide i sve cuju. Zna se koje dete ponese vise novca od kuce, redovno kupuje nesto da jede na odmoru i kupuje sokove, a neko nosi sendvic od kuce ili ne jede uopste. Jos jedna razlika izmedju dece. Da necete mozda da zabranite kupovinu na velikom odmoru ili da svi nose dorucak od kuce. Cetvrto, deca razgovaraju i zna se medju decom ko je isao za more mesec dana, a ko se brckao u lavoru. Zna se ko ide na zimovanje, a ko igra igrice za zimski raspust. Tajodje neku decu roditelji dovezu besnim kolima skolu, a neki idu peske. Peto, zivot svakog deteta se vidi i na drustvenim mrezama, tako da uniformama nista ne dobijate, jer jednostavno nisu svi isti i ne mogu da budu.

Lemy L.

pre 4 godine

šta vredi skupa garderoba ako ne znaš da upariš,da se skockaš. Uvek sam više gotivio skockanu osobu super,a većina stvari su manje više jeftine. Nikada nisam baš lično gledao na marku. Već na kvalitet,a nije obavezno da je sve skupo ,firmirano ujedno i kvalitetno.

Reziel

pre 4 godine

Ljudi, nema gore bačene pare od one bačene na garderobu. To su krpe, koje pritom deca prerastu za 12 meseci. Više ih se i ne sećaju kada ne mogu da stanu u njih.
Drugo, vidim to i medju odraslima, mnogima je veoma važno da imaju firmiranu garderobu, gde majca košta recimo od 60 do 250 evra, a da na kraju dana žive u stanu od 50 kvm ili voze auto koji košta 5.000 eura. I šta sad ja kad ga vidim da izlazi iz Golfa V u Balenciaga patikama ja pomislim da je on bogat? Dajte molim vas. Takva deca su posledica takvih roditelja. Kupiće im Armani trenerku, ali će zato preskočiti putovanje. Nosiće nove AirMax, ali će tata na pumpi sipati za 4.000 ... Zato onda dolazimo do toga da je firmirana garderoba ultimativan pokazatelj standarda, to je razlog da sam ja iznad tebe, da ja imam a ti nemaš... A zapravo svi u istom čabru.

ПоследњиСрбијанац

pre 4 godine

Само имбецили вреднују људе по гардероби. Жао ми је имбецила, њихов живот је тежак.

Znam sve

pre 4 godine

Ovako sam ja odrastao devedesetih. Sada moje dete ovako odrasta. Tako da, roditelji nasilnici podižu decu nasilnike. Šteta što roditelji žrtve podižu decu žrtve... Kad bih samo znao kako da pomognem svom detetu da se zna odbraniti od te dece.

sreten

pre 4 godine

Pa iz ove vesti moze covek da pomisli da ima original robe kod nas da se kupi?
Snabdevaju se sa internacionalnih carinskih zaplena kopija kontejner svega za male pare, pa se ovde nudi po original cenama ili cak i skuplje... Ovde je sve markirano fuseraj, samo je NO NAME original. I uglavnom je kvalitetnije...

vera u Boga

pre 4 godine

Problem je mnogo dublji nego sto mislite. Nije samo u pitanju sta ko nosi, nego ko nije u trendu po merilima koja se namecu preko raznih sredstava informisanja. Neko to od gore radi sve, a onaj sto je jos gore vidi sve pa videcemo dokle ce sve to ici.

kritičar

pre 4 godine

Ovo se 100% ne dešava, tipičan "trend" koji se pojavi u svetskim medijima a zapravo obična lažna vest. Možda se dese neki izolovani slučajevi upravo zbog ovakvog izveštavanja. Daleko od toga da osnovne škole nisu užas i da nema nasilja, ali ovo konkretno je fejk njuz.

Dara

pre 4 godine

Da li je sad jasno zašto je neophodno uvesti uniforme, počev od cipela i čarapa, do kragne na bluzi - košulji? I tu je kraj priči o bogatima i siromašnima, ko je kako obučen, obuven, o ponosnim roditeljima koji su pošteno zarađenim novcem upicanili decu za školu kao za modnu pistu ili pink - rijaliti. Neka deca budu deca (omladina), bar u školi.

Nije đedo Mraz kriv, mi smo

pre 4 godine

(Apsurdno logicno, 25. septembar 2019 23:49)
Nije sporno šta nose deca, bilo kako da su njihovi roditelji dosli do novca, nego kako to nose i kako se odnose prema onima koji nemaju. Što se mene tiče nisam zavidan nikome na Mercedesu i BMW-u ako se ne bahati. Ali ako je svrha Mecke i BMW da mi ih nabije na nos jer ih ja nemam opet necu biti zavidan ali cu gledati bar gumu da mu izbušim.

rankew@gmail.com

pre 4 godine

U Britaniji ovakav problem ne postoji.....SVI ali SVI moraju da imaju identične uniforme kao i cipele(mobilni su strogo zabranjeni)
Dakle sve se može kad se hoće

Toni

pre 4 godine

Malograđanština najgore vrste. Masa se pretvorila u gomilu budala koje "brendovi" muzu do iznemoglosti. Jeste li primijetili da su "moderne" patike po pravilu užasno skupe? Razlog tome je isključivo i samo u potražnji za luksuznom robom. Neke nove moderne (i vrlo ružne) patike koštaju od 700$ pa naviše?!?! Kvalitetom sigurno ne odmiču od original Adidas, NB ili Reebok, ali eto, nekako moraju da se istaknu i glupani se pecaju, jer, zaboga, svako (makar na Zapadu) može kupiti par patika od ovih opšte poznatih proizvođača. Zašto bi torba LV koštala toliko koliko košta? Samo da bi neko pokazao koliko novca ima. Ne ulazim u to kako će ko trošiti svoj novac, ali kupovina brendiranih sitnica za velike pare je teški idiotizam. Gejtsa i Cukerberga između ostalog cijenim i zbog toga što ne prave takve glupe trendove nego se oblače kao 80% populacije.

živković

pre 4 godine

Posledica degradacije društva zbog aktuelne vlasti. Kao devedesete. A klinac je u pravu. Ti budući fizikalci neće imati posla čak ni u EU. Krivi su roditelji jer su isti takvi. Gledaj decu da vidiš kakvi su roditelji.

deki 185

pre 4 godine

Problem je karakterističan za ove banane zemlje poput naše i sličnih. Na zapadu to nije ni blizu tako izraženo obzirom da su socijalne razlike zanemarljive, svi imaju za solidnu firmiranu garderobu. Deci su ovde uzori kojekakvi jutjuberi, influenseri, razne rijaliti spodobe koji upravo ističu ono materijalno kao dominantno. Pa upravo onaj neki Baka Prase ili sl. za kojim lude klinci samo to propagira, skupe patike, sat, Porše i ostalo. Priča mi ćerka sve. I sada, ako nemaš onda si u manjini, ili na margini. Bilo je toga i pre 30 godina kada sam ja bio osnovac, ali je ovo danas bolesno i poprimilo je neke zastrašujuće razmere. Rekao bih da su ovo "digitalne devedesete u Srbiji". Na to mi najviše liči.
(Milan, 25. septembar 2019 20:

Prosetaj malo kroz neki Nemacki grad pa ces videti da su i tamo najposecenije radnje one sa jeftinom gerderobom.Socijale je i tamo koliko hoces samo je kod nas to izrazenije mnogo puta

bunjuel

pre 4 godine

za stoku je uvek postojao samo jedan način dovođenja u red. Ne vaspitanja, jer da se stoka može vaspitati, ne bi ni bila stoka, ali dovođenja u red da se nauči da neko drugi ne pati zbog nje. Pa nek se proba ispočetka s nekom sledećom generacijom.

Bane Bradic

pre 4 godine

Niko da se seti da definise "fush". To je imitacija originala. Nije problem sto svi vole original, to je za pohvalu. I treba biti originalan, treba jesti pravu hranu, treba nositi odecu koja ne oponasa, ne imitira, nego koja jeste.
Problem je sto postoji fush i sto se za njega placa. Ne kao za original, ali se ipak placa.
Ja ne mogu da kupim original/poznatu marku ali cu zato da se pretvaram da je original. Ja mislim da je pametnije kupiti jeftiniju marku i planirati kako da zaradim novac da kupim original ako mi je do njega stalo. U suprotnom ja saljem pogresnu poruku: vidi, i ja imam original, samo sam za razliku od tebe pametniji pa sam platio manje.
Sasvim je drugo pitanje zasto oni koji nose originale imaju potrebu da to svima stave do znanja, cak ako to podrazumeva javno ponizenje vrsnjaka koji eto ne mogu a hoce....
Tuga je to sve skupa, tuga koja je pocela kada su rumunski autobusi poceli da donose krs i lom a Srbi i ostali tada Jugosloveni poceli da kupuju. Kada je usla nemastina u nase zivote, sve sto je bilo nekako izbalansirano i nevidljivo, sve nase mane i neuljudnost pocele su da se pokazuju, kako smo vise siromasili, sve vise i vise. Ovo je nasa realnost, koriscenje tehnologije da se pokaze prezir.

hvala sto glasate za br.1

pre 4 godine

U austriji si "fušer" ako nosiš firmiranu garderobu, na čelu ti piše da dolaziš iz istočne evrope.
(KUD Idijot, 25. septembar 2019 21:49)

Bas tako. Pravo u centar!

Tajm apgrejd

pre 4 godine

Sve je isto, samo se apgrejdovalo u negativnom pravcu. Mene su u osnovnoj skoro maltretirali samo zato što sam bio povučeniji od ostalih, i što sam bio fin, nisam psovao, i sl.
Bilo je svega i svačega, i ćuški, i gluposti, i unošenja u face, pretnje tučom "iza škole", itd., ali stvarno nije bilo fajta zbog garderobe, obuće, i sl., pogotovo su devojčice bile fine (skoro). Tako da se sve apgrejdovalo. I jedino rešenje je kao u nekim zemljama, obavezan vrtić od 4. godine života sa dnevnim boravkom i organizovanim vremenom (bez igrica na telefonu), i onda da se od dece tako kale ljudi. Uniforme, naravno sa obućom. Zatim organizacija nastave u skladu sa interesovanjima, sekcije, i manje učenika u odeljenju (mentorski sistem školovanja).
Umesto "dualnih obrazovanja", omogućiti bar po jednu zgradu u gradovima gde bi mogla deca da se usavršavaju u raznim oblastima (radionica, laboratorija + sportski kompleks).
Ovoj zemlji samo fali organizacija. Da smo organizovani, nikakva vlast ne bi bila smetnja normalnom životu. (sa teme na temu, ali bitno je da je poenta obuhvaćena)
Pozdrav, i vaspitavajte svoju decu, da se posle ne bi iznenadili.

Josh jedan komentator

pre 4 godine

Ovoga je bilo i u moje vreme. U jednom malom gradu, u gimnaziji, bio si "niža vrsta" ako nisi imao starke i 501. Kasne 80-te i rane 90-te. To su sad deca od takvih malograđana.
(Bambi, 25. septembar 2019 20:49)
---------------------------------
Tacno, i ja se toga secam. Dodaj i tzv mont jaknu.


-------------------
E tesko da je ovo tacno. Niko od ovih koji su nosili starke i 501 nije bio nasilan, cak sta vise mnogi iz te grupe su bili olicenje nteligencije,dobrog obrazovanja, sarma, komunikativnosti. Kad bi nekako bilo moguce da se takvi vrate, ova bi zemlja procvetala. U poredjenju sa danasanjim dziberskim "gangsta" varijantma, 501 i starke prolaze kao Pavaroti prema Aci Lukasu.
(Animal, 25. septembar 2019 23:56) # Link komentara
-----------------------------------------------------------
mozda nisu bili nasilni ali su bili teski kompleksasi; kakav crni sarm, sve sami arogantni pozeri. i ne daj Boze da se vrate

srbistan

pre 4 godine

sećam se, 90ih smo bili u nekom kampu u v. britaniji.
u kampu je bilo vršnjaka uglavnom iz evrope, a prosek je bio oko 15-16 godina.
ovi naši svi nakinđureni i sređeni kao da su 30+ na gala večeri (pačji kljun i štikle xD) a ne klinci u parku. a kad vide italijane koji sede ispod drveta i sviraju gitaru, svi su imali isti pripremljen komentar... vidi ove klošarčine.
a te "klošarčine" su već tada više videli sveta od njih i totalno im puca dali imaju bilo šta markirano na sebi, bitno im je bilo da budu samo ono što jesu, neiskompleksirani klicni. mogu samo misliti koje su oni komentare imali za ove naše uparadirane srbistance. transfer blama i dalje šljaka

neobavesteni

pre 4 godine

pa ovo je bilo i u moje vreme, ja sam 90godiste. to je bilo oduvek tako i roditelji su mi pricali da je i u njihovo vreme tako bilo. samo sto je sad sve kroz socijalne mreze "viralno". ovoga ima i na zapadu samo sto je tamo jos gore jer su deca toliko poludela da bez razloga maltretiraju nekoga za koga misle da se ne uklapa u drustvo, koliko god oni propagirali da se svi bore protiv toga i ds postoji jednakost, pa zamislite tek na zapadu koje su to zestoke razlike. tamo je jos gore samo mi ne pricamo o tome i bilo bi glupo da pricamo. tamo su tek zestoke razlike, ne mozes bre dete da upises u svaku skolu jer nije sigurno! pricam za ameriku jer mi je sestra tamo i ima dete koje gleda kako maltretiraju drugo dete iz nekih banalnih razloga a niko im ne sme nista... tako da sumnjam da ce srbija da pronadje lek za ovo, i mislim da ce biti jos gore, i strah me je na pomisao da mozda moje dete ce neko maltretirati ili da ce ono nekoga da maltreitra iz bilo kog razloga... generalno mislim da nema pomoci na globalnom nivou za ovo.

dzoni

pre 4 godine

zabranite onog retarda baku prase koji ne zna nista da radi u zivotu i koji je pare jos lakse zaradio na glupiranje i koji sad propagira samo skupe stvari , a da ga pitas zasto ne zna ni sam..jedno plitko i zeleno stvorenje..zabraniti te budalastine , klinci nece gledati i upijati od pogresnih uzora i resice se problem donekle..

ma nakaradna država

pre 4 godine

Radim u radnji sa sportskom opremom. Svetski poznati brend.To su patike od 10 do 16-17 000 din,trenerke 15-20 000 din.
Kada vidim da detetu od 12,13 godina kupe roditelji patike od 15 000 meni se prevrne u želucu.
Pa ima ljudi koji žive sa platom i penzijom sa tim parama ceo mesec.
Totalno poremećen sistem vrednosti,umesto da se ceni pamet,obrazovanje,skromnost kod našeg društva se gleda materijalni status.
ZLO !

allien u SRB

pre 4 godine

Tinejdžeri devedesetih podižu nove generacije...
(Maxim, 25. septembar 2019 20:17

Sjajna konstatacija.Bio skoro u SRB i prisustvovao hvaljenju roditelja, kako im deca nose sve original.Osecao se kao vanzemaljac.O cemu ovi ljudi pricaju?Inace sam i otac troje dece i bio tinejdzer devedesetih, ali ovo je 2019.
U mom svetu to uopste nije bitno i deca mi nisu time opterecena uopste, kao ni njihovi drugari stranci.
Cista bolestina i naravno stigla iz kuce.
Bili smo jadni devedesetih,valjda smo i danas pa nam ta garderoba valjda sve u zivotu kao pijancu flasa.

nebitan srbin

pre 4 godine

da samo znate na zapadu deca ni ne nose neku firmiranu garderobu.tamo nikome nije bitno ko se kako obuva i izuva. ne bi verovali kako su deca originalna. stalno su u nekim timovima. dobrinose zajedno u resavanju problema(zadatska u skoli) ti zadaci ih teraju na druzenje. timovi se uvek menjaju i stvaraju im dojam da samo zajedno mogu sve. kod nas su temelji popucali pa nismo u stanju da ozidamo valjanu kucu zidovi se razdvajaju a mi to ne vidimo nego nam je bitnije koje su nam boje zidovi. ne mogu drukcije da opišem stanje u kom se trenutno nalazimo.

Animal

pre 4 godine

Ovoga je bilo i u moje vreme. U jednom malom gradu, u gimnaziji, bio si "niža vrsta" ako nisi imao starke i 501. Kasne 80-te i rane 90-te. To su sad deca od takvih malograđana.
(Bambi, 25. septembar 2019 20:49)

E tesko da je ovo tacno. Niko od ovih koji su nosili starke i 501 nije bio nasilan, cak sta vise mnogi iz te grupe su bili olicenje nteligencije,dobrog obrazovanja, sarma, komunikativnosti. Kad bi nekako bilo moguce da se takvi vrate, ova bi zemlja procvetala. U poredjenju sa danasanjim dziberskim "gangsta" varijantma, 501 i starke prolaze kao Pavaroti prema Aci Lukasu.

Apsurdno logicno

pre 4 godine

Slazem se sa vecinom komentara, ali ipak, u svoj toj opsednutosti "brendovima" i "fuserima", moram da postavim jedno pitanje:
Da li mislite da dobra i vaspitana deca imucnijih roditelja, koji su postenim radom zaradili svaki dinar, treba da nose jeftinu garderobu da bi licila na decu koja ne mogu to sebi da priuste, ili je ipak dovoljno da nose sta zele, ali da samo cute u vezi toga?
Ne treba biti iskljuciv u ocenama onih koji imaju kao da su obavezno u pitanju "prevaranti i nevaspitani".
Moje dete je dobro obuceno i drago je i meni i njemu sto je tako, ali nikada nikome nije prebacio ili "ruzno pogledao" drugo dete zbog toga sto nema "popularne stvari". Drugim recima, druzi se podjednako i sa onima koji imaju i sa onima koji nemaju i tu nikada nije bilo problema.
Da li mislite da nas treba osuditi zbog toga ili je to normalo ponasanje?
Mislim da je pogresno ocekivati od ljudi koji imaju malo vise od drugih da se ponasaju kao da su sirotinja, jer to nisu. Upravo takva podela, da su bogati lopovi, a siromasni postenjacine, jos vise produbljuje ovakvu vrstu problema. Cinjenica da se mnogo ljudi u ovoj zemlji obogatilo na sumnjiv nacin, ipak ne znaci da je svako ko ima vise od najosnovnijih stvari kriminalac.

Air max 2 crna sa ljubičastim

pre 4 godine

Jao bre prekinite. Sve je sad strašno.
Pa mene su u osnovnoj zadirkivali non stop zato što sam operisao stopala pa nisam bio kao druga deca, nisam igrao fudbal kao druga deca itd..
A sada? Ništa mi ne fali. Ako neko od vas nije imao nekoga u razredu koga su zadirkivali taj laže. To je naravno bilo dok ja nisam postao jači od svih ostalih i nakon toga me niko nije zezao i to me je znatno ojačalo u životu.
Prekinite da pravite od konja magarca. Sve to je i ranije bilo ali nisu deca imala kamere sa sobom kao sada pa nije postojao snimak kao sada.
Dakle mene su svi zezali, ništa mi ne fali, čak sam uspešniji od svih iz razreda.
(ko je ovde lud, 25. septembar 2019 21:31)

Ala pišeš gluposti za medalju,da si stvarno odrastao u najgore vreme(početak devedesetih) znao bi da je snaga bila važna do petog razreda.A posle si imao problema sa ludacima koji nikako nisu morali biti dominantni fizički već dovoljno ludi sa svakakvim hladnim oružijem bez problema da ti naude(nešto kao Pinki i Švaba) čak su takvi bili suroviji.Čak me i čudi da te nisu maltretirali kad si ojačao najviše su voleli da maltretiraju i zezaju takve kao ti.

Srbin do smrti, ali...

pre 4 godine

nije tema! ali jedva cekam da glasam! glasacu posle 11 godina od kako sam punoletan, i to po prvi put! za bilo koga samo ne za ove ...

Ona

pre 4 godine

nazalost nema tu mnogo pomoci. Frustracije se nose iz kuce, generacijama u natrag. Da nisu u pitanju patike, bilo bi nesto drugo. Potrebno je samo naci nesto sto ti imas, a drugi nema i eto razloga da ga kinjis, maltretiras i izolujes od ostatka drugara iz skole. To nasilniku daje sliku da je on mocan. s druge strane, vazi pravilo s kim si takav si, pa niko nece da pomogne maltretiranom, ili da ne bi i on sam bio maltretiran ili da bi bio kul i prihvacen od tih koji misle da su neke face i bolji od ostalih jer su siledzije. Na drustvu je da reaguje sankcijama na ovakvo ponasanje i generalno na suzbijanju agresivnosti kod mladih. Druga mogucnost je uvodjenje uniforme pa bar da se resi problem oko maltretiranja zbog garderobe.

Mici

pre 4 godine

Nasilja i psihickog nasilja medju mladima uvek je bilo. Devedesetih su mangupi koji nemaju para skidali patike. Danas razmazenci mangupi zezaju one koji nemaju. Ljudi su surova vrsta !

Kragujevac

pre 4 godine

Čitam komentare, i uglavnom se u njima govori kako je ovo posledica trenutnih dešavanja u društvu, zadruge, rijalitija, influensera, itd... Zapravo to nije tako. Sećam se kako su mene, pre više od 20 godina, vršnjaci izvrgavali podsmehu zbog mojih Yomax patika sa buvljaka i starih mokasina sa tavana... Šta sam mogao, za bolje nisam imao, za razliku od njihovih najk, adidas i ostalih marki... Bilo je toga i ranije...

Bari1991

pre 4 godine

biće skenirani roditelji, nastavnici, razredni, direktor, ministar prosvete I portir u ministarstvu prosvete!!!
a ako se jave I policije I pravde samo ako mi dirnu decu a ako moja deca to urade odmah ih pravim "fušerima"
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (nisamneznamkakosamzavrsioosnovnuskolu, 25. septembar 2019 21:08)

Ovo je najgluplji moguci komentar.Nisi ni svestan koliko bi u ovom problemu bio mali i nebitan.Apsolutno nikom nista ne bi mogao da uradis.To sto mislis da si Rambo druga je stvar,ali velika je verovatnoca da bi i ti dobio ozbiljne batine od nekog oca,jer to rade deca takvih roditelja.U ovakvim situacijama pojedinac moze samo jos vise da nastrada.Nazalost,sistemskog resenja nema ni na vidiku,a verovatno ga nece ni biti.

mikac678

pre 4 godine

Kod nas su svi oni uniformisani samo neko u original a neko fuš, živim pored jedne srednje u Bg, svi klinci napapijri na navlačenje i tn patike 90 % ali bukvalno. Verovatno je dobar deo toga fuš sa raznih domaćih sajtova.

janbo

pre 4 godine

Bilo je to i pre. Sećam se ja 7. razred tamo početkom 2000ih i kupili mi roditelji patike kao fudbalske one al na pijaci, maltene liče na kopačke, i danas se nose u onim šljaštećeim bojama doduše, tada su bile obične crne, i odmah su deca primetila i znala da to nije adidas, nike ili štta znam..i rekoše jel si to kupio na pijaci??
Samo sam se nasmejao. Ja sam dete 90ih i nosio sam uvek sa pijace stvari tek kad sam u srednju ušao sam barem patike želeo da mi budu iz radnje original, ako ovo ostalo nije, ali ne varajte se deca vrlo dobro znaju šta je kinekso, pijačno, buvljačko, a šta brend...

coki

pre 4 godine

Prostacka nacija, to je to! Kakva da nam.deca budu, kada imas platu 300 evra, a nosis telefon od 600? Ides na more, a nisi platio komunalije i struju! Faca si, jer vozis raspali Audi star 20 godina, a glup si kad vozis nov Hjundai? Stanite, ljudi, ispred ogledala, pa cete shvatiti zasto su nam deca takva! Kakve uniforme, kecelje, gluposti, vaspitanje treba nasoj deci, ali ko ce nas da prevaspita?

Maxa

pre 4 godine

Burzuji su se previse osilili a njihovi potomci su na kub bahatiji. Pogledajte samo tvitove ono sina vlasnika Mone koji propoveda da ljude treba izrabljivati a sam nikad nista u zivotu nije radio sem sto je bio tatin sin. Treba primeniti metode iz 1945 pa za 35-40 godina kada se ponovo osile sve u krug.

srđan

pre 4 godine

Ima samo mali problem, zašto neko onda nosi "lažnjake". Ako nemaš para kupi jeftiniju marku. Tako se i deca pravilnije vaspitavaju. Ako ih i onda neko zadirkuje onda je to još ozbiljnije.
(boris, 25. septembar 2019 20:06)

Da je meni tvoja glava samo na par sati, da se malo odmorim

krle

pre 4 godine

svega ovoga je bilo oduvek samo nije bilo telefona da se snimi i nije bilo komentarisanja na raznim mrezama.
to niko nikada nigde u svetu nece spreciti

Menjam teze

pre 4 godine

Sve kreće iz porodice! Kakvi roditelji , takva deca.
(pingvin, 25. septembar 2019 21:13)

Ovo je rezultat kapitalističkih društvenih odnosa gde je i čovek postao roba a "firmirana" roba ima veću vrednost od "fuša", a deca tu surovost kapitalizma gde je čovek paket koji se prodaje samo iskreno donose.

bg

pre 4 godine

U zadnje vreme trend firmirane garderobe je nemoguć.
Uticaj influensera, i sličnih...
Kad vidiš klinca u Napapijiri šuškavcu 90% je fejk jer je orinal skup kao djavo.
Beda smo, u Americi i crnci iz geta nose "džordanke" ili Ralph Lauren pa tamo ovog nema svako može da priušti lepu odeću. Mi smo jad i čemer od zemlje bez srednje klase gde su ogromna raslojavanja.
Definitvno treba uvesti školske uniforme i zabraniti nakit, satove, mobilne.
Klincima je idol izvesni Baka Prase koji se hvali luksuzom ovo vam je produkt toga.

meni ovde gala...

pre 4 godine

To je ono kad vidiš noviji skup automobil parkiran na trotoaru ili mestu za invalide, jer pravila za parkiranje su za sirotinju. Ako voziš nov bmw ne moraš da daješ migavac. Ako imaš skup auto ne moraš da čekaš u traci za levo, samo se ubacis prvi iz trake za pravo. Jednostavno ako imaš puno para možeš sa tlaciš sve ostale, razlog i nije tako bitan, bitno je samo pokazati sirotinji da niste ravnopravni.

partizan

pre 4 godine

koren problema je u drustvenim mrezama i netu koji je nezasticen i predostupan svima..nista se od drustvenih mreza pa do neta ne radi slucajno i sve je napravljeno s razlogom..posledice svega toga polako postaju vidljive..

D

pre 4 godine

To je medijska priprema sa bi uvele uniforme. A to je glupost jer samo sakriva problem. Umesto da edukujete decu, vi biste problem da sakrivate uniformama. A kako ćete sakriti mobilni? Kako ćete sakriti ko je sta kupio za užinu? Kako ćete sakriti kvalitet školskog pribora? Ja necu nositi uniformu zato jer tamo neki lik proziva drugog lika zbog garderobe.

Nina

pre 4 godine

Ima samo mali problem, zašto neko onda nosi "lažnjake". Ako nemaš para kupi jeftiniju marku. Tako se i deca pravilnije vaspitavaju. Ako ih i onda neko zadirkuje onda je to još ozbiljnije.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (boris, 25. septembar 2019 20:06)

"Vidi u cemu je dosla u skolu
ima bezimene patike
jos od prve godine
izazivaju meni gadjenje"

*isecak iz pesme koja opisuje kako ta deca (nabedjena i nevaspitana) razmisljaju

Jednostavno, ako nosi jeftinu marku (ili daleko bilo kinesko nesto) dete ce isto biti maltretirano i nece ga zvati fuser al ce isto dobiti neki pogrdan nadimak. Pa pocinju da nose fejk da bi bar na prvi pogled izbegli da budu marginalizovani zbog nemanja novca da priuste sebi najnovije patike od 20000 i slicno. Zna se medju klincima sta je in i popularno, nisu im usadjene prave vrednosti vec samo ljude gledaju kroz materijalno, a to krece iz porodice prvenstveno (pa posle od blogera/vlogera/influensera i ostalih). Pa prvi ti njihovi roditelji samo procenjuju ko sta vozi, da li i gde letuje, gde kupuje i slicno i deca pokupe takav model, posle samo na yt vide sta se konkretno ceni i traze isto to od roditelja...

Nik

pre 4 godine

Nista novo, to merkanje garderobe je bilo i u vreme moje osnovne skole, a to je bilo pre 45 godina. Tada nisu postojali mobilni telefoni, ali su bile levisice sa narandzastom i crvenon trakicom na dzepu. Ove s narandzastom su se kupovale u Trstu, one su sivene po Evropi, po Levisovoj licenci, dok je crvena trakica bila rezervisana za farke sivene u samom Levisu u San Francisku. Te druge nam je nabavljala rodbina iz Amerike. Pa onda patike, najke su i tada bile na ceni. Bilo je tu podsmeha i zadrirkicanka ai daeko da smo se tukli zbog toga. Tada smo se tukli zbog kluba za koji navijas, sto je opet bez veze, ali objasni ti to klipanu od 8 godina. Jedino sto je tadasnja milicija bila strah i trepet, a postojali su i popravni domovi pa su ipak bile neke granice. Nismo bas sve smeli. Ova policija danas ne sme da pipne mladjeg od 18, vec mora da ga prosledi nekakvom decjem sudiji koga nikad nema na poslu, pa male nasilnike pustaju. Takodje, tada su roditwlji postovali vlast, nastavnika, milicajca, doktora a sopstvenu decu su tukli ... danas su deca na prestolu, kupuju im se patike i telefoni, a nastavnicima, policiji i doktorima se trpaju pare u dzepove ... riba od glave smrdi, roditelj siledzija, dete siledzija a vlast cuti i zmuri ... leka nema! Srbija je promasaj od drzave ...

Lanister

pre 4 godine

Koliko je bedno da se ovo desava u zemlji gde 90% naroda nosi fušeraj robu. A drugo, ne biju oni svakoga ko nosi fuseraj, nego one koji nisu deo "ekipe". Cik da neko proba u skoli, detetu koje je vodja "ekipe" da utvrdjuje da li su mu patike original.

ko je ovde lud

pre 4 godine

Jao bre prekinite. Sve je sad strašno.
Pa mene su u osnovnoj zadirkivali non stop zato što sam operisao stopala pa nisam bio kao druga deca, nisam igrao fudbal kao druga deca itd..
A sada? Ništa mi ne fali. Ako neko od vas nije imao nekoga u razredu koga su zadirkivali taj laže. To je naravno bilo dok ja nisam postao jači od svih ostalih i nakon toga me niko nije zezao i to me je znatno ojačalo u životu.
Prekinite da pravite od konja magarca. Sve to je i ranije bilo ali nisu deca imala kamere sa sobom kao sada pa nije postojao snimak kao sada.
Dakle mene su svi zezali, ništa mi ne fali, čak sam uspešniji od svih iz razreda.

Vlasta

pre 4 godine

Kada ce im se vratiti? Nikad, pustite to zamlacivanje rimskih robova i sirotinje staro 2000 godina i terajte sav taj mali olos, sa sve onima koji su ih tako vaspitali na drustveno koristan rad, gde ce jedino smeti da nose gumenjake sa kineske pijace!

darko

pre 4 godine

20 godina učite nove generacije da je jedino lični uspeh bitan , da se sve procenjuje kroz vrednost u novcu , ako vam je do morala idite u crkvu što bi rekao naš prvi demokratski premijer ...Sada se čudite i zovete stručnjake da vam objasne ???

Reyd

pre 4 godine

Postoji jedan izuzetno efikasan nacin obracunavanja sa vrsnjackim nasiljem. Rigorozne kazne za sve. Prvenstveno mislim na prisilan dugotrajan fizicki rad. Okaciti gvozdenu kuglu od 300 kg za nasilnike i huligane i nema skidanja dok ne pobrisu grafite sa 50 zgrada (banalan primer). Itekako bi se naucili pameti. Ali ovde je problem sto bi onda krenulo to je diktatura, srednji vek, bla bla bla...

ikac klisa

pre 4 godine

Ja cu licno potpisati izjavu da sam saglasan da ucitelj zavrne samarcinu mom detetu ako krene ovako da se ponasa jer bi mu i ja licno zavrnuo istu.
A ove dileje: "MOJE DETE NECE NIKO DA DIRA" pravac u gulag.

DRAGAN

pre 4 godine

Kad sam ja bio klinac bilo je obrnuto. Bio mi blam da odem u skolu u novim patikama da me ne kazu "vidi ovog burzuja", pa sam ih nosio jedno vreme van skole da se malo isprljaju...to je bilo sredinom sedamdesetih. Siguran sam da je i tada kao i sada takav odnos bio fabrikovan od ondasnjih i sadasnjih centara moci.

ko je ovde lud

pre 4 godine

I uostalom ja kada sam bio klinac skidale su se patike, bilo je 10x gore a sada pravite famu od svake gluposti. Isto sve je oduvek bilo, samo nisu postojale kamere da to snime i.

Sion

pre 4 godine

J sam bio zrtva vrsnjackog nasilja, dan danas imam psihicke posledice toga.
A moja skola je zakalaza u tom nekom preventivnom delovanju.
Srednja ekonomska skola Subotica.

Mitros Petrovas

pre 4 godine

Stvar je u tome kakvog čoveka mi kao društvo želimo da stvorimo. Da li je to čovek obrazovan i civilizovan, ako hoćete i bogougodan, kojim je teže manipulisati i sa kojim valja sarađivati i praviti kompromise zarad sveukupnog boljitka, ili primitivnog i neobrazovanog, kojim možete lako manipulisati, jeftinom propagandom i obmanom, umesto dogovorom,dobiti šta želite, kao roblje prodavati. Naravno da ovo prvo traži mnogo truda, pa je samim tim i teže postići, ali to je put ka boljem i bogatijem društvu, dok je ovo drugo mnogo lakše uraditi, tim pre što se kod nas na tome već 30 godina konstantno radi jer to vladajućoj klasi odgovara. Da bi se ove stvari popravile i mi kao društvo stali na noge, za početak mora posojati saglasje i rodoljublje svekolike naše elite ( političke, verske, naučne, umetničke), tek će se tad stvoriti pretpostavka da zasučemo rukave i krenemo da ispravljamo stvari koje su kvarene proteklih minimum 30 godina, a usudio bih se reći i ceo vek.

nisamneznamkakosamzavrsioosnovnuskolu

pre 4 godine

biće skenirani roditelji, nastavnici, razredni, direktor, ministar prosvete I portir u ministarstvu prosvete!!!
a ako se jave I policije I pravde samo ako mi dirnu decu a ako moja deca to urade odmah ih pravim "fušerima"

Evropa godine dvehiljadite

pre 4 godine

То је само модел опонашања виших слојева. Давно је речено да је мода (модни трендови) покушај нижих класа да копирају аристократију. Данас се ради не само о аристократији (племству), већ пре свега о богаташима, милијардерима, капиталистима сваке феле...

Презир који милијардери осећају за сиротињу која не може да плаћа кредите се на један перверзан начин претвара у мржњу бедних младих несрећника који ударају на своје другове који не носе маркирану робу...

Велики капиталиста вози аутомобил чија се вредност у доларима пише са бар шест цифара. Њихови директни потчињени, саветници, итд. се труде да купе нешто што вреди бар трећину од тога. И тако се покреће низ...
У скоро свакој великој фирми на западу, ако сте на руководећем месту или радите са важним странкама, бићете упозорени нпр. да не можете да се довезете на састанак у било каквом аутомобилу. Биће вам можда прогледано кроз прсте или ће бити чак симпатично ако дођете тротинетом, али ако се појавите у неком осредњем Ситроену после састанка ћете бити упозорени или чак критиковани. То се даље преноси на ниже слојеве...

Прича се завршава јадником из београдског приградског насеља који купује половни BMW и руга се комшији који вози стари голф. Његов син ће купити опет половни BMW и тући вршњаке јер немају ауто...

laki

pre 4 godine

Kada bi moj mali tako nesto radio, nalupo bih mu se samara a onda ga izuo u sred skole, dao njegove original patike nekom detetu i naterao ga da bos ide kuci. Sutra bi u skolu dosao u COCOMO patikama.
(Moo, 25. septembar 2019 20:06)
Nemoj brate tako,skocili bi ti za vrat svi od centra za socijalni do nekih nevladinih za zastitu ko zna čega...

aleluja (molim da mi objavite komentar)

pre 4 godine

Ovo nije povezano samo sa agresivnošću. Vrednosti više ne postavljaju roditelji, niti nacija, niti društvo, ili ti država. Vrednosti su odavno u rukama kompanija, ono što je novo i što se uzima da vredi oblikovano je i servirano od njih. Nije baš da se može očekivati uskoro da će na olimpijskim igrama jedni navijati za Google, a drugi za Amazon, ili neke od brendova, ali prvi simptomi se vide. Ovo je baš primer. Identitet (ili osećaj vrednosti) je vezan za brend, a fušer je neprijatelj kompanije i te divne -svetosti- koju kompanija donosi svom kupcu. Odavno kompanije izučavaju nauku pozicioniranja i prodaje tako da su danas uspešniji u postavljanju stvari nego što je i sama nauka kadra da odbrani i neke činjenice koje su smatrane očiglednim do pre samo deceniju. Kompanije imaju veštine da se snadju u ovom svetu koju države i institucije nemaju. Ne jednom ste i vi sigurno čuli, ili možda pomislili, ili rekli ono, "jel znaš koja je to VRHUNSKA kompanija", e ovo je samo dalji razvoj i sve bliže posvećivanje i povezivanje sa vrednošću koja postoji i koja ima fitnesa da se snadje (nametne). Deca to prepoznaju i prirodno se posvećuju zaštiti onoga što je tim fitnesom uvedeno kao važno. Čak evo imaju i aplikacije (koje su razvile kompanije), jer to je jeftinije nego izlov kopija (jer zašto bi se stalo na dugmetu za lajk ili hejt, sav taj binarni trening (tupost koja prevazilazi okrutnost) može i nečemu praktičnom da posluži kao što je uvećanje profita kroz suzbijanje -fušera-).

pera

pre 4 godine

svi ce uskoro odgajati decu po svedskama bas zbog ovih stvari. A ne zbog prosecne plate. Dok god drzava hrani zadruge milionima iz budzeta, sve je jasno.

strancov

pre 4 godine

Ovoga ima samo po siromašnim socijala društvima. Ja sam pobegao odande delimično zbog tog klasičnog iživljavanja. Bežite dok možete.

Sjajni liberalni svet

pre 4 godine

Ništa neočekivano, čudi me samo da ovoga nema više obzirom da decu vaspitavaju televizori na kojima od jutra ima snošaja.

joker

pre 4 godine

Ovo je bolesno. Bilo je ovo i ranije, ali tad nise postojale društvene mreže. Onaj Instagram je uzrok mnogih mentalnih poremećaja kod mladih.

dragan

pre 4 godine

To je rezultat prava deteta. Njih ne sme niko da bije, a neka deca su uvek bila željna batina. Tako da mora da se snalaze. Bijuće drugo dete, upravo se rugaju sistemu koji navodno štiti dete. I u moje vreme 70-tih bilo je nasilnika u školi ali tadašnje društvo je znalo da ih nauči pameti. Ili bi postali primereni ili ih više ne bismo videli, ne znam gde su ih ekspeditovali.

Milan

pre 4 godine

Problem je karakterističan za ove banane zemlje poput naše i sličnih. Na zapadu to nije ni blizu tako izraženo obzirom da su socijalne razlike zanemarljive, svi imaju za solidnu firmiranu garderobu. Deci su ovde uzori kojekakvi jutjuberi, influenseri, razne rijaliti spodobe koji upravo ističu ono materijalno kao dominantno. Pa upravo onaj neki Baka Prase ili sl. za kojim lude klinci samo to propagira, skupe patike, sat, Porše i ostalo. Priča mi ćerka sve. I sada, ako nemaš onda si u manjini, ili na margini. Bilo je toga i pre 30 godina kada sam ja bio osnovac, ali je ovo danas bolesno i poprimilo je neke zastrašujuće razmere. Rekao bih da su ovo "digitalne devedesete u Srbiji". Na to mi najviše liči.

Divljina

pre 4 godine

Odmah pada skeniranje ćaleta i keve.
Ni jedan minut,sekund razmišljanja.
Delikvent sve to da gleda a ako ima dobar mobilni i da snima.

Pravnik

pre 4 godine

Kojom magijom ce uniforma spreciti, kada ce onda neko imati gace jedne firme, a neko one sa buvljaka, pa naocare ... pa mobilni ...

Jedino se sprecava edukovanjem da smo mi jadna zemlja i da treba da puno radimo i da budemo vredni, pa mozda za jedno 50 godina stvorimo sistem vrednsoti koji se ne bazira na religiji i nacionalizmu ...

A u medjuvremenu, drakonske kazne za svaku vrstu agresije.

Шкики

pre 4 godine

Нису деца крива. Криви су родитељи који их тако васпитавају и који им купују скупоцену маркирану одећу базирајучи им карактер на томе.

Додајмо томе и ријалитије и када видимо понашање и обраћање самог Председника, уличарско, јасно је зашто су нам деца таква.

Kad se najveca sirotinja pravi pametna...

pre 4 godine

Nasilne klince na drustveno koristan rad, pre/posle skole 3-4h da ciste ulice, pijace javne klozete... minimum 15 dana, za ponovljen incident 3x povecava kaznu + psihijatrija.

Dejan

pre 4 godine

Šta se dešava kod vas u Srbiji? U BiH je bio krvavi građanski rat pa nema ovakvog divljaštva i gotovo svakodnevnog ubijanja, maltretiranja i slično

Marko

pre 4 godine

@Maxim
Takvi poput tebe ce kriviti 90-e i za narednih 20 godina. Demokrate su vam posteno isprale mozak. Pogledaj youtube sta je popularno medju danasnjom decom, nesto mnogo gore od bilo cega iz 90ih. Inace vecina tinejdzera iz 90ih danas ima suvise malu decu, ovi danasnji tinejdzeri su od onih starijih generacija.

Moo

pre 4 godine

Kada bi moj mali tako nesto radio, nalupo bih mu se samara a onda ga izuo u sred skole, dao njegove original patike nekom detetu i naterao ga da bos ide kuci. Sutra bi u skolu dosao u COCOMO patikama.

Laza

pre 4 godine

Za ovo su sve krivi ovi jutjuberi koji na internet kace i objavljuju, za naše pojmove, preskupe kolekcije patika i odece... Od njih klinci kupe te nazive fušeri i slične prozivke... Ne kažem da je samo do njih, nosi se dosta toga i iz kuće mada retko koji roditelj bi svoje dete tako vaspitao nezavisno koliko novca imaju... Ne kažem čak ni da su svi jutjuberi takvi, ima tamo i normalnih likova koji lepo uticu na mlade, al ovi najpopularniji i najgledaniji jesu... Dovoljno je samo da im pogledate klipove koje izbacuju ili objave na društvenim mrežama.

Kome duzme prase

pre 4 godine

Decak, nece im se nikad vratiti, jer ce uvek da se priklone jacoj grupi, jer ce sutra da se prisljamce uz vlast i da rade za istu....

Jedem salamu

pre 4 godine

Sistem vrednosti totalno poremecen, vaspitanje dece vise i ne postoji, ljudi su u srbiji generalno poludeli skorz, zatrubis nekome u saobracaju on izadje i upuca te (bese na slaviji), "navijaci" jaci od drzave..da ne idem dalje..

Bambi

pre 4 godine

Ovoga je bilo i u moje vreme. U jednom malom gradu, u gimnaziji, bio si "niža vrsta" ako nisi imao starke i 501. Kasne 80-te i rane 90-te. To su sad deca od takvih malograđana.

R.Srpska

pre 4 godine

Nisu ta iskopleksirana djeca kriva sto im rodjitelji nista osim para nisu priustili, tako da roditelje treba prevaspitavati i naravno provjeriti porjeklo imovine

Beli Hjuston

pre 4 godine

Uniforme trebaju da se uvedu kao obavezan dres kod u skolama. Na taj nacin svi su isti. Sto se patika tice to je vec nesto sto je komplikovano

boris

pre 4 godine

Ima samo mali problem, zašto neko onda nosi "lažnjake". Ako nemaš para kupi jeftiniju marku. Tako se i deca pravilnije vaspitavaju. Ako ih i onda neko zadirkuje onda je to još ozbiljnije.

Rale

pre 4 godine

Ne znam, prosto mi je žao normalne i vaspitane dece što moraju da žive u ovako nakaradno doba. Užasna "muzika" kojom ih truju od malih nogu, jezive "rijaliti zvezde", sveopšte zaglupljivanje, agresija...Strava i užas.

milos

pre 4 godine

nece im se vratiti samo, to je samo zabluda u koju ljudi veruju kako bi se osecali malo bolje i mocnije, jer zapravo nisu nijedno.. mora se odmah stati na put!

samo strogo

pre 4 godine

Obavezno vratiti uniforme. I obuća da bude jednaka, nije to komplikovano obezbediti. Nikakvi detalji da ne budu dozvoljeni, nakit, satovi... Mobilne u osnovnoj školi zabraniti. U srednjoj da ostavljaju u nekim kasetama/ormarićima, mada što da ne i tu zabraniti, pa to su maloletnici. Predavanja o pravim životnim vrednostima da budu prisutna u svim društvenim predmetima. Da se na tome insistira.
Nikakve ekskurzije u inostranstvo ne dolaze u obzir do kraja srednje škole.

Rale

pre 4 godine

Ne znam, prosto mi je žao normalne i vaspitane dece što moraju da žive u ovako nakaradno doba. Užasna "muzika" kojom ih truju od malih nogu, jezive "rijaliti zvezde", sveopšte zaglupljivanje, agresija...Strava i užas.

ikac klisa

pre 4 godine

Ja cu licno potpisati izjavu da sam saglasan da ucitelj zavrne samarcinu mom detetu ako krene ovako da se ponasa jer bi mu i ja licno zavrnuo istu.
A ove dileje: "MOJE DETE NECE NIKO DA DIRA" pravac u gulag.

Milan

pre 4 godine

Problem je karakterističan za ove banane zemlje poput naše i sličnih. Na zapadu to nije ni blizu tako izraženo obzirom da su socijalne razlike zanemarljive, svi imaju za solidnu firmiranu garderobu. Deci su ovde uzori kojekakvi jutjuberi, influenseri, razne rijaliti spodobe koji upravo ističu ono materijalno kao dominantno. Pa upravo onaj neki Baka Prase ili sl. za kojim lude klinci samo to propagira, skupe patike, sat, Porše i ostalo. Priča mi ćerka sve. I sada, ako nemaš onda si u manjini, ili na margini. Bilo je toga i pre 30 godina kada sam ja bio osnovac, ali je ovo danas bolesno i poprimilo je neke zastrašujuće razmere. Rekao bih da su ovo "digitalne devedesete u Srbiji". Na to mi najviše liči.

Moo

pre 4 godine

Kada bi moj mali tako nesto radio, nalupo bih mu se samara a onda ga izuo u sred skole, dao njegove original patike nekom detetu i naterao ga da bos ide kuci. Sutra bi u skolu dosao u COCOMO patikama.

Kome duzme prase

pre 4 godine

Decak, nece im se nikad vratiti, jer ce uvek da se priklone jacoj grupi, jer ce sutra da se prisljamce uz vlast i da rade za istu....

Divljina

pre 4 godine

Odmah pada skeniranje ćaleta i keve.
Ni jedan minut,sekund razmišljanja.
Delikvent sve to da gleda a ako ima dobar mobilni i da snima.

R.Srpska

pre 4 godine

Nisu ta iskopleksirana djeca kriva sto im rodjitelji nista osim para nisu priustili, tako da roditelje treba prevaspitavati i naravno provjeriti porjeklo imovine

Vlasta

pre 4 godine

Kada ce im se vratiti? Nikad, pustite to zamlacivanje rimskih robova i sirotinje staro 2000 godina i terajte sav taj mali olos, sa sve onima koji su ih tako vaspitali na drustveno koristan rad, gde ce jedino smeti da nose gumenjake sa kineske pijace!

srđan

pre 4 godine

Ima samo mali problem, zašto neko onda nosi "lažnjake". Ako nemaš para kupi jeftiniju marku. Tako se i deca pravilnije vaspitavaju. Ako ih i onda neko zadirkuje onda je to još ozbiljnije.
(boris, 25. septembar 2019 20:06)

Da je meni tvoja glava samo na par sati, da se malo odmorim

Sjajni liberalni svet

pre 4 godine

Ništa neočekivano, čudi me samo da ovoga nema više obzirom da decu vaspitavaju televizori na kojima od jutra ima snošaja.

Animal

pre 4 godine

Ovoga je bilo i u moje vreme. U jednom malom gradu, u gimnaziji, bio si "niža vrsta" ako nisi imao starke i 501. Kasne 80-te i rane 90-te. To su sad deca od takvih malograđana.
(Bambi, 25. septembar 2019 20:49)

E tesko da je ovo tacno. Niko od ovih koji su nosili starke i 501 nije bio nasilan, cak sta vise mnogi iz te grupe su bili olicenje nteligencije,dobrog obrazovanja, sarma, komunikativnosti. Kad bi nekako bilo moguce da se takvi vrate, ova bi zemlja procvetala. U poredjenju sa danasanjim dziberskim "gangsta" varijantma, 501 i starke prolaze kao Pavaroti prema Aci Lukasu.

Nik

pre 4 godine

Nista novo, to merkanje garderobe je bilo i u vreme moje osnovne skole, a to je bilo pre 45 godina. Tada nisu postojali mobilni telefoni, ali su bile levisice sa narandzastom i crvenon trakicom na dzepu. Ove s narandzastom su se kupovale u Trstu, one su sivene po Evropi, po Levisovoj licenci, dok je crvena trakica bila rezervisana za farke sivene u samom Levisu u San Francisku. Te druge nam je nabavljala rodbina iz Amerike. Pa onda patike, najke su i tada bile na ceni. Bilo je tu podsmeha i zadrirkicanka ai daeko da smo se tukli zbog toga. Tada smo se tukli zbog kluba za koji navijas, sto je opet bez veze, ali objasni ti to klipanu od 8 godina. Jedino sto je tadasnja milicija bila strah i trepet, a postojali su i popravni domovi pa su ipak bile neke granice. Nismo bas sve smeli. Ova policija danas ne sme da pipne mladjeg od 18, vec mora da ga prosledi nekakvom decjem sudiji koga nikad nema na poslu, pa male nasilnike pustaju. Takodje, tada su roditwlji postovali vlast, nastavnika, milicajca, doktora a sopstvenu decu su tukli ... danas su deca na prestolu, kupuju im se patike i telefoni, a nastavnicima, policiji i doktorima se trpaju pare u dzepove ... riba od glave smrdi, roditelj siledzija, dete siledzija a vlast cuti i zmuri ... leka nema! Srbija je promasaj od drzave ...

Bambi

pre 4 godine

Ovoga je bilo i u moje vreme. U jednom malom gradu, u gimnaziji, bio si "niža vrsta" ako nisi imao starke i 501. Kasne 80-te i rane 90-te. To su sad deca od takvih malograđana.

dragan

pre 4 godine

To je rezultat prava deteta. Njih ne sme niko da bije, a neka deca su uvek bila željna batina. Tako da mora da se snalaze. Bijuće drugo dete, upravo se rugaju sistemu koji navodno štiti dete. I u moje vreme 70-tih bilo je nasilnika u školi ali tadašnje društvo je znalo da ih nauči pameti. Ili bi postali primereni ili ih više ne bismo videli, ne znam gde su ih ekspeditovali.

Шкики

pre 4 godine

Нису деца крива. Криви су родитељи који их тако васпитавају и који им купују скупоцену маркирану одећу базирајучи им карактер на томе.

Додајмо томе и ријалитије и када видимо понашање и обраћање самог Председника, уличарско, јасно је зашто су нам деца таква.

Reyd

pre 4 godine

Postoji jedan izuzetno efikasan nacin obracunavanja sa vrsnjackim nasiljem. Rigorozne kazne za sve. Prvenstveno mislim na prisilan dugotrajan fizicki rad. Okaciti gvozdenu kuglu od 300 kg za nasilnike i huligane i nema skidanja dok ne pobrisu grafite sa 50 zgrada (banalan primer). Itekako bi se naucili pameti. Ali ovde je problem sto bi onda krenulo to je diktatura, srednji vek, bla bla bla...

Sion

pre 4 godine

J sam bio zrtva vrsnjackog nasilja, dan danas imam psihicke posledice toga.
A moja skola je zakalaza u tom nekom preventivnom delovanju.
Srednja ekonomska skola Subotica.

Evropa godine dvehiljadite

pre 4 godine

То је само модел опонашања виших слојева. Давно је речено да је мода (модни трендови) покушај нижих класа да копирају аристократију. Данас се ради не само о аристократији (племству), већ пре свега о богаташима, милијардерима, капиталистима сваке феле...

Презир који милијардери осећају за сиротињу која не може да плаћа кредите се на један перверзан начин претвара у мржњу бедних младих несрећника који ударају на своје другове који не носе маркирану робу...

Велики капиталиста вози аутомобил чија се вредност у доларима пише са бар шест цифара. Њихови директни потчињени, саветници, итд. се труде да купе нешто што вреди бар трећину од тога. И тако се покреће низ...
У скоро свакој великој фирми на западу, ако сте на руководећем месту или радите са важним странкама, бићете упозорени нпр. да не можете да се довезете на састанак у било каквом аутомобилу. Биће вам можда прогледано кроз прсте или ће бити чак симпатично ако дођете тротинетом, али ако се појавите у неком осредњем Ситроену после састанка ћете бити упозорени или чак критиковани. То се даље преноси на ниже слојеве...

Прича се завршава јадником из београдског приградског насеља који купује половни BMW и руга се комшији који вози стари голф. Његов син ће купити опет половни BMW и тући вршњаке јер немају ауто...

Srbin do smrti, ali...

pre 4 godine

nije tema! ali jedva cekam da glasam! glasacu posle 11 godina od kako sam punoletan, i to po prvi put! za bilo koga samo ne za ove ...

nebitan srbin

pre 4 godine

da samo znate na zapadu deca ni ne nose neku firmiranu garderobu.tamo nikome nije bitno ko se kako obuva i izuva. ne bi verovali kako su deca originalna. stalno su u nekim timovima. dobrinose zajedno u resavanju problema(zadatska u skoli) ti zadaci ih teraju na druzenje. timovi se uvek menjaju i stvaraju im dojam da samo zajedno mogu sve. kod nas su temelji popucali pa nismo u stanju da ozidamo valjanu kucu zidovi se razdvajaju a mi to ne vidimo nego nam je bitnije koje su nam boje zidovi. ne mogu drukcije da opišem stanje u kom se trenutno nalazimo.

Kad se najveca sirotinja pravi pametna...

pre 4 godine

Nasilne klince na drustveno koristan rad, pre/posle skole 3-4h da ciste ulice, pijace javne klozete... minimum 15 dana, za ponovljen incident 3x povecava kaznu + psihijatrija.

Apsurdno logicno

pre 4 godine

Slazem se sa vecinom komentara, ali ipak, u svoj toj opsednutosti "brendovima" i "fuserima", moram da postavim jedno pitanje:
Da li mislite da dobra i vaspitana deca imucnijih roditelja, koji su postenim radom zaradili svaki dinar, treba da nose jeftinu garderobu da bi licila na decu koja ne mogu to sebi da priuste, ili je ipak dovoljno da nose sta zele, ali da samo cute u vezi toga?
Ne treba biti iskljuciv u ocenama onih koji imaju kao da su obavezno u pitanju "prevaranti i nevaspitani".
Moje dete je dobro obuceno i drago je i meni i njemu sto je tako, ali nikada nikome nije prebacio ili "ruzno pogledao" drugo dete zbog toga sto nema "popularne stvari". Drugim recima, druzi se podjednako i sa onima koji imaju i sa onima koji nemaju i tu nikada nije bilo problema.
Da li mislite da nas treba osuditi zbog toga ili je to normalo ponasanje?
Mislim da je pogresno ocekivati od ljudi koji imaju malo vise od drugih da se ponasaju kao da su sirotinja, jer to nisu. Upravo takva podela, da su bogati lopovi, a siromasni postenjacine, jos vise produbljuje ovakvu vrstu problema. Cinjenica da se mnogo ljudi u ovoj zemlji obogatilo na sumnjiv nacin, ipak ne znaci da je svako ko ima vise od najosnovnijih stvari kriminalac.

Mici

pre 4 godine

Nasilja i psihickog nasilja medju mladima uvek je bilo. Devedesetih su mangupi koji nemaju para skidali patike. Danas razmazenci mangupi zezaju one koji nemaju. Ljudi su surova vrsta !

Laza

pre 4 godine

Za ovo su sve krivi ovi jutjuberi koji na internet kace i objavljuju, za naše pojmove, preskupe kolekcije patika i odece... Od njih klinci kupe te nazive fušeri i slične prozivke... Ne kažem da je samo do njih, nosi se dosta toga i iz kuće mada retko koji roditelj bi svoje dete tako vaspitao nezavisno koliko novca imaju... Ne kažem čak ni da su svi jutjuberi takvi, ima tamo i normalnih likova koji lepo uticu na mlade, al ovi najpopularniji i najgledaniji jesu... Dovoljno je samo da im pogledate klipove koje izbacuju ili objave na društvenim mrežama.

coki

pre 4 godine

Prostacka nacija, to je to! Kakva da nam.deca budu, kada imas platu 300 evra, a nosis telefon od 600? Ides na more, a nisi platio komunalije i struju! Faca si, jer vozis raspali Audi star 20 godina, a glup si kad vozis nov Hjundai? Stanite, ljudi, ispred ogledala, pa cete shvatiti zasto su nam deca takva! Kakve uniforme, kecelje, gluposti, vaspitanje treba nasoj deci, ali ko ce nas da prevaspita?

DRAGAN

pre 4 godine

Kad sam ja bio klinac bilo je obrnuto. Bio mi blam da odem u skolu u novim patikama da me ne kazu "vidi ovog burzuja", pa sam ih nosio jedno vreme van skole da se malo isprljaju...to je bilo sredinom sedamdesetih. Siguran sam da je i tada kao i sada takav odnos bio fabrikovan od ondasnjih i sadasnjih centara moci.

Jedem salamu

pre 4 godine

Sistem vrednosti totalno poremecen, vaspitanje dece vise i ne postoji, ljudi su u srbiji generalno poludeli skorz, zatrubis nekome u saobracaju on izadje i upuca te (bese na slaviji), "navijaci" jaci od drzave..da ne idem dalje..

Pravnik

pre 4 godine

Kojom magijom ce uniforma spreciti, kada ce onda neko imati gace jedne firme, a neko one sa buvljaka, pa naocare ... pa mobilni ...

Jedino se sprecava edukovanjem da smo mi jadna zemlja i da treba da puno radimo i da budemo vredni, pa mozda za jedno 50 godina stvorimo sistem vrednsoti koji se ne bazira na religiji i nacionalizmu ...

A u medjuvremenu, drakonske kazne za svaku vrstu agresije.

Dejan

pre 4 godine

Šta se dešava kod vas u Srbiji? U BiH je bio krvavi građanski rat pa nema ovakvog divljaštva i gotovo svakodnevnog ubijanja, maltretiranja i slično

Lanister

pre 4 godine

Koliko je bedno da se ovo desava u zemlji gde 90% naroda nosi fušeraj robu. A drugo, ne biju oni svakoga ko nosi fuseraj, nego one koji nisu deo "ekipe". Cik da neko proba u skoli, detetu koje je vodja "ekipe" da utvrdjuje da li su mu patike original.

pera

pre 4 godine

svi ce uskoro odgajati decu po svedskama bas zbog ovih stvari. A ne zbog prosecne plate. Dok god drzava hrani zadruge milionima iz budzeta, sve je jasno.

Beli Hjuston

pre 4 godine

Uniforme trebaju da se uvedu kao obavezan dres kod u skolama. Na taj nacin svi su isti. Sto se patika tice to je vec nesto sto je komplikovano

laki

pre 4 godine

Kada bi moj mali tako nesto radio, nalupo bih mu se samara a onda ga izuo u sred skole, dao njegove original patike nekom detetu i naterao ga da bos ide kuci. Sutra bi u skolu dosao u COCOMO patikama.
(Moo, 25. septembar 2019 20:06)
Nemoj brate tako,skocili bi ti za vrat svi od centra za socijalni do nekih nevladinih za zastitu ko zna čega...

meni ovde gala...

pre 4 godine

To je ono kad vidiš noviji skup automobil parkiran na trotoaru ili mestu za invalide, jer pravila za parkiranje su za sirotinju. Ako voziš nov bmw ne moraš da daješ migavac. Ako imaš skup auto ne moraš da čekaš u traci za levo, samo se ubacis prvi iz trake za pravo. Jednostavno ako imaš puno para možeš sa tlaciš sve ostale, razlog i nije tako bitan, bitno je samo pokazati sirotinji da niste ravnopravni.

Kragujevac

pre 4 godine

Čitam komentare, i uglavnom se u njima govori kako je ovo posledica trenutnih dešavanja u društvu, zadruge, rijalitija, influensera, itd... Zapravo to nije tako. Sećam se kako su mene, pre više od 20 godina, vršnjaci izvrgavali podsmehu zbog mojih Yomax patika sa buvljaka i starih mokasina sa tavana... Šta sam mogao, za bolje nisam imao, za razliku od njihovih najk, adidas i ostalih marki... Bilo je toga i ranije...

Air max 2 crna sa ljubičastim

pre 4 godine

Jao bre prekinite. Sve je sad strašno.
Pa mene su u osnovnoj zadirkivali non stop zato što sam operisao stopala pa nisam bio kao druga deca, nisam igrao fudbal kao druga deca itd..
A sada? Ništa mi ne fali. Ako neko od vas nije imao nekoga u razredu koga su zadirkivali taj laže. To je naravno bilo dok ja nisam postao jači od svih ostalih i nakon toga me niko nije zezao i to me je znatno ojačalo u životu.
Prekinite da pravite od konja magarca. Sve to je i ranije bilo ali nisu deca imala kamere sa sobom kao sada pa nije postojao snimak kao sada.
Dakle mene su svi zezali, ništa mi ne fali, čak sam uspešniji od svih iz razreda.
(ko je ovde lud, 25. septembar 2019 21:31)

Ala pišeš gluposti za medalju,da si stvarno odrastao u najgore vreme(početak devedesetih) znao bi da je snaga bila važna do petog razreda.A posle si imao problema sa ludacima koji nikako nisu morali biti dominantni fizički već dovoljno ludi sa svakakvim hladnim oružijem bez problema da ti naude(nešto kao Pinki i Švaba) čak su takvi bili suroviji.Čak me i čudi da te nisu maltretirali kad si ojačao najviše su voleli da maltretiraju i zezaju takve kao ti.

joker

pre 4 godine

Ovo je bolesno. Bilo je ovo i ranije, ali tad nise postojale društvene mreže. Onaj Instagram je uzrok mnogih mentalnih poremećaja kod mladih.

Menjam teze

pre 4 godine

Sve kreće iz porodice! Kakvi roditelji , takva deca.
(pingvin, 25. septembar 2019 21:13)

Ovo je rezultat kapitalističkih društvenih odnosa gde je i čovek postao roba a "firmirana" roba ima veću vrednost od "fuša", a deca tu surovost kapitalizma gde je čovek paket koji se prodaje samo iskreno donose.

bg

pre 4 godine

U zadnje vreme trend firmirane garderobe je nemoguć.
Uticaj influensera, i sličnih...
Kad vidiš klinca u Napapijiri šuškavcu 90% je fejk jer je orinal skup kao djavo.
Beda smo, u Americi i crnci iz geta nose "džordanke" ili Ralph Lauren pa tamo ovog nema svako može da priušti lepu odeću. Mi smo jad i čemer od zemlje bez srednje klase gde su ogromna raslojavanja.
Definitvno treba uvesti školske uniforme i zabraniti nakit, satove, mobilne.
Klincima je idol izvesni Baka Prase koji se hvali luksuzom ovo vam je produkt toga.

Nina

pre 4 godine

Ima samo mali problem, zašto neko onda nosi "lažnjake". Ako nemaš para kupi jeftiniju marku. Tako se i deca pravilnije vaspitavaju. Ako ih i onda neko zadirkuje onda je to još ozbiljnije.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (boris, 25. septembar 2019 20:06)

"Vidi u cemu je dosla u skolu
ima bezimene patike
jos od prve godine
izazivaju meni gadjenje"

*isecak iz pesme koja opisuje kako ta deca (nabedjena i nevaspitana) razmisljaju

Jednostavno, ako nosi jeftinu marku (ili daleko bilo kinesko nesto) dete ce isto biti maltretirano i nece ga zvati fuser al ce isto dobiti neki pogrdan nadimak. Pa pocinju da nose fejk da bi bar na prvi pogled izbegli da budu marginalizovani zbog nemanja novca da priuste sebi najnovije patike od 20000 i slicno. Zna se medju klincima sta je in i popularno, nisu im usadjene prave vrednosti vec samo ljude gledaju kroz materijalno, a to krece iz porodice prvenstveno (pa posle od blogera/vlogera/influensera i ostalih). Pa prvi ti njihovi roditelji samo procenjuju ko sta vozi, da li i gde letuje, gde kupuje i slicno i deca pokupe takav model, posle samo na yt vide sta se konkretno ceni i traze isto to od roditelja...

samo strogo

pre 4 godine

Obavezno vratiti uniforme. I obuća da bude jednaka, nije to komplikovano obezbediti. Nikakvi detalji da ne budu dozvoljeni, nakit, satovi... Mobilne u osnovnoj školi zabraniti. U srednjoj da ostavljaju u nekim kasetama/ormarićima, mada što da ne i tu zabraniti, pa to su maloletnici. Predavanja o pravim životnim vrednostima da budu prisutna u svim društvenim predmetima. Da se na tome insistira.
Nikakve ekskurzije u inostranstvo ne dolaze u obzir do kraja srednje škole.

strancov

pre 4 godine

Ovoga ima samo po siromašnim socijala društvima. Ja sam pobegao odande delimično zbog tog klasičnog iživljavanja. Bežite dok možete.

milos

pre 4 godine

nece im se vratiti samo, to je samo zabluda u koju ljudi veruju kako bi se osecali malo bolje i mocnije, jer zapravo nisu nijedno.. mora se odmah stati na put!

darko

pre 4 godine

20 godina učite nove generacije da je jedino lični uspeh bitan , da se sve procenjuje kroz vrednost u novcu , ako vam je do morala idite u crkvu što bi rekao naš prvi demokratski premijer ...Sada se čudite i zovete stručnjake da vam objasne ???

aleluja (molim da mi objavite komentar)

pre 4 godine

Ovo nije povezano samo sa agresivnošću. Vrednosti više ne postavljaju roditelji, niti nacija, niti društvo, ili ti država. Vrednosti su odavno u rukama kompanija, ono što je novo i što se uzima da vredi oblikovano je i servirano od njih. Nije baš da se može očekivati uskoro da će na olimpijskim igrama jedni navijati za Google, a drugi za Amazon, ili neke od brendova, ali prvi simptomi se vide. Ovo je baš primer. Identitet (ili osećaj vrednosti) je vezan za brend, a fušer je neprijatelj kompanije i te divne -svetosti- koju kompanija donosi svom kupcu. Odavno kompanije izučavaju nauku pozicioniranja i prodaje tako da su danas uspešniji u postavljanju stvari nego što je i sama nauka kadra da odbrani i neke činjenice koje su smatrane očiglednim do pre samo deceniju. Kompanije imaju veštine da se snadju u ovom svetu koju države i institucije nemaju. Ne jednom ste i vi sigurno čuli, ili možda pomislili, ili rekli ono, "jel znaš koja je to VRHUNSKA kompanija", e ovo je samo dalji razvoj i sve bliže posvećivanje i povezivanje sa vrednošću koja postoji i koja ima fitnesa da se snadje (nametne). Deca to prepoznaju i prirodno se posvećuju zaštiti onoga što je tim fitnesom uvedeno kao važno. Čak evo imaju i aplikacije (koje su razvile kompanije), jer to je jeftinije nego izlov kopija (jer zašto bi se stalo na dugmetu za lajk ili hejt, sav taj binarni trening (tupost koja prevazilazi okrutnost) može i nečemu praktičnom da posluži kao što je uvećanje profita kroz suzbijanje -fušera-).

Maxa

pre 4 godine

Burzuji su se previse osilili a njihovi potomci su na kub bahatiji. Pogledajte samo tvitove ono sina vlasnika Mone koji propoveda da ljude treba izrabljivati a sam nikad nista u zivotu nije radio sem sto je bio tatin sin. Treba primeniti metode iz 1945 pa za 35-40 godina kada se ponovo osile sve u krug.

Mitros Petrovas

pre 4 godine

Stvar je u tome kakvog čoveka mi kao društvo želimo da stvorimo. Da li je to čovek obrazovan i civilizovan, ako hoćete i bogougodan, kojim je teže manipulisati i sa kojim valja sarađivati i praviti kompromise zarad sveukupnog boljitka, ili primitivnog i neobrazovanog, kojim možete lako manipulisati, jeftinom propagandom i obmanom, umesto dogovorom,dobiti šta želite, kao roblje prodavati. Naravno da ovo prvo traži mnogo truda, pa je samim tim i teže postići, ali to je put ka boljem i bogatijem društvu, dok je ovo drugo mnogo lakše uraditi, tim pre što se kod nas na tome već 30 godina konstantno radi jer to vladajućoj klasi odgovara. Da bi se ove stvari popravile i mi kao društvo stali na noge, za početak mora posojati saglasje i rodoljublje svekolike naše elite ( političke, verske, naučne, umetničke), tek će se tad stvoriti pretpostavka da zasučemo rukave i krenemo da ispravljamo stvari koje su kvarene proteklih minimum 30 godina, a usudio bih se reći i ceo vek.

Ona

pre 4 godine

nazalost nema tu mnogo pomoci. Frustracije se nose iz kuce, generacijama u natrag. Da nisu u pitanju patike, bilo bi nesto drugo. Potrebno je samo naci nesto sto ti imas, a drugi nema i eto razloga da ga kinjis, maltretiras i izolujes od ostatka drugara iz skole. To nasilniku daje sliku da je on mocan. s druge strane, vazi pravilo s kim si takav si, pa niko nece da pomogne maltretiranom, ili da ne bi i on sam bio maltretiran ili da bi bio kul i prihvacen od tih koji misle da su neke face i bolji od ostalih jer su siledzije. Na drustvu je da reaguje sankcijama na ovakvo ponasanje i generalno na suzbijanju agresivnosti kod mladih. Druga mogucnost je uvodjenje uniforme pa bar da se resi problem oko maltretiranja zbog garderobe.

partizan

pre 4 godine

koren problema je u drustvenim mrezama i netu koji je nezasticen i predostupan svima..nista se od drustvenih mreza pa do neta ne radi slucajno i sve je napravljeno s razlogom..posledice svega toga polako postaju vidljive..

D

pre 4 godine

To je medijska priprema sa bi uvele uniforme. A to je glupost jer samo sakriva problem. Umesto da edukujete decu, vi biste problem da sakrivate uniformama. A kako ćete sakriti mobilni? Kako ćete sakriti ko je sta kupio za užinu? Kako ćete sakriti kvalitet školskog pribora? Ja necu nositi uniformu zato jer tamo neki lik proziva drugog lika zbog garderobe.

mikac678

pre 4 godine

Kod nas su svi oni uniformisani samo neko u original a neko fuš, živim pored jedne srednje u Bg, svi klinci napapijri na navlačenje i tn patike 90 % ali bukvalno. Verovatno je dobar deo toga fuš sa raznih domaćih sajtova.

janbo

pre 4 godine

Bilo je to i pre. Sećam se ja 7. razred tamo početkom 2000ih i kupili mi roditelji patike kao fudbalske one al na pijaci, maltene liče na kopačke, i danas se nose u onim šljaštećeim bojama doduše, tada su bile obične crne, i odmah su deca primetila i znala da to nije adidas, nike ili štta znam..i rekoše jel si to kupio na pijaci??
Samo sam se nasmejao. Ja sam dete 90ih i nosio sam uvek sa pijace stvari tek kad sam u srednju ušao sam barem patike želeo da mi budu iz radnje original, ako ovo ostalo nije, ali ne varajte se deca vrlo dobro znaju šta je kinekso, pijačno, buvljačko, a šta brend...

nisamneznamkakosamzavrsioosnovnuskolu

pre 4 godine

biće skenirani roditelji, nastavnici, razredni, direktor, ministar prosvete I portir u ministarstvu prosvete!!!
a ako se jave I policije I pravde samo ako mi dirnu decu a ako moja deca to urade odmah ih pravim "fušerima"

ko je ovde lud

pre 4 godine

I uostalom ja kada sam bio klinac skidale su se patike, bilo je 10x gore a sada pravite famu od svake gluposti. Isto sve je oduvek bilo, samo nisu postojale kamere da to snime i.

Bari1991

pre 4 godine

biće skenirani roditelji, nastavnici, razredni, direktor, ministar prosvete I portir u ministarstvu prosvete!!!
a ako se jave I policije I pravde samo ako mi dirnu decu a ako moja deca to urade odmah ih pravim "fušerima"
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (nisamneznamkakosamzavrsioosnovnuskolu, 25. septembar 2019 21:08)

Ovo je najgluplji moguci komentar.Nisi ni svestan koliko bi u ovom problemu bio mali i nebitan.Apsolutno nikom nista ne bi mogao da uradis.To sto mislis da si Rambo druga je stvar,ali velika je verovatnoca da bi i ti dobio ozbiljne batine od nekog oca,jer to rade deca takvih roditelja.U ovakvim situacijama pojedinac moze samo jos vise da nastrada.Nazalost,sistemskog resenja nema ni na vidiku,a verovatno ga nece ni biti.

hvala sto glasate za br.1

pre 4 godine

U austriji si "fušer" ako nosiš firmiranu garderobu, na čelu ti piše da dolaziš iz istočne evrope.
(KUD Idijot, 25. septembar 2019 21:49)

Bas tako. Pravo u centar!

boris

pre 4 godine

Ima samo mali problem, zašto neko onda nosi "lažnjake". Ako nemaš para kupi jeftiniju marku. Tako se i deca pravilnije vaspitavaju. Ako ih i onda neko zadirkuje onda je to još ozbiljnije.

rankew@gmail.com

pre 4 godine

U Britaniji ovakav problem ne postoji.....SVI ali SVI moraju da imaju identične uniforme kao i cipele(mobilni su strogo zabranjeni)
Dakle sve se može kad se hoće

ko je ovde lud

pre 4 godine

Jao bre prekinite. Sve je sad strašno.
Pa mene su u osnovnoj zadirkivali non stop zato što sam operisao stopala pa nisam bio kao druga deca, nisam igrao fudbal kao druga deca itd..
A sada? Ništa mi ne fali. Ako neko od vas nije imao nekoga u razredu koga su zadirkivali taj laže. To je naravno bilo dok ja nisam postao jači od svih ostalih i nakon toga me niko nije zezao i to me je znatno ojačalo u životu.
Prekinite da pravite od konja magarca. Sve to je i ranije bilo ali nisu deca imala kamere sa sobom kao sada pa nije postojao snimak kao sada.
Dakle mene su svi zezali, ništa mi ne fali, čak sam uspešniji od svih iz razreda.

srbistan

pre 4 godine

sećam se, 90ih smo bili u nekom kampu u v. britaniji.
u kampu je bilo vršnjaka uglavnom iz evrope, a prosek je bio oko 15-16 godina.
ovi naši svi nakinđureni i sređeni kao da su 30+ na gala večeri (pačji kljun i štikle xD) a ne klinci u parku. a kad vide italijane koji sede ispod drveta i sviraju gitaru, svi su imali isti pripremljen komentar... vidi ove klošarčine.
a te "klošarčine" su već tada više videli sveta od njih i totalno im puca dali imaju bilo šta markirano na sebi, bitno im je bilo da budu samo ono što jesu, neiskompleksirani klicni. mogu samo misliti koje su oni komentare imali za ove naše uparadirane srbistance. transfer blama i dalje šljaka

Reziel

pre 4 godine

Ljudi, nema gore bačene pare od one bačene na garderobu. To su krpe, koje pritom deca prerastu za 12 meseci. Više ih se i ne sećaju kada ne mogu da stanu u njih.
Drugo, vidim to i medju odraslima, mnogima je veoma važno da imaju firmiranu garderobu, gde majca košta recimo od 60 do 250 evra, a da na kraju dana žive u stanu od 50 kvm ili voze auto koji košta 5.000 eura. I šta sad ja kad ga vidim da izlazi iz Golfa V u Balenciaga patikama ja pomislim da je on bogat? Dajte molim vas. Takva deca su posledica takvih roditelja. Kupiće im Armani trenerku, ali će zato preskočiti putovanje. Nosiće nove AirMax, ali će tata na pumpi sipati za 4.000 ... Zato onda dolazimo do toga da je firmirana garderoba ultimativan pokazatelj standarda, to je razlog da sam ja iznad tebe, da ja imam a ti nemaš... A zapravo svi u istom čabru.

allien u SRB

pre 4 godine

Tinejdžeri devedesetih podižu nove generacije...
(Maxim, 25. septembar 2019 20:17

Sjajna konstatacija.Bio skoro u SRB i prisustvovao hvaljenju roditelja, kako im deca nose sve original.Osecao se kao vanzemaljac.O cemu ovi ljudi pricaju?Inace sam i otac troje dece i bio tinejdzer devedesetih, ali ovo je 2019.
U mom svetu to uopste nije bitno i deca mi nisu time opterecena uopste, kao ni njihovi drugari stranci.
Cista bolestina i naravno stigla iz kuce.
Bili smo jadni devedesetih,valjda smo i danas pa nam ta garderoba valjda sve u zivotu kao pijancu flasa.

krle

pre 4 godine

svega ovoga je bilo oduvek samo nije bilo telefona da se snimi i nije bilo komentarisanja na raznim mrezama.
to niko nikada nigde u svetu nece spreciti

Marko

pre 4 godine

@Maxim
Takvi poput tebe ce kriviti 90-e i za narednih 20 godina. Demokrate su vam posteno isprale mozak. Pogledaj youtube sta je popularno medju danasnjom decom, nesto mnogo gore od bilo cega iz 90ih. Inace vecina tinejdzera iz 90ih danas ima suvise malu decu, ovi danasnji tinejdzeri su od onih starijih generacija.

Toni

pre 4 godine

Malograđanština najgore vrste. Masa se pretvorila u gomilu budala koje "brendovi" muzu do iznemoglosti. Jeste li primijetili da su "moderne" patike po pravilu užasno skupe? Razlog tome je isključivo i samo u potražnji za luksuznom robom. Neke nove moderne (i vrlo ružne) patike koštaju od 700$ pa naviše?!?! Kvalitetom sigurno ne odmiču od original Adidas, NB ili Reebok, ali eto, nekako moraju da se istaknu i glupani se pecaju, jer, zaboga, svako (makar na Zapadu) može kupiti par patika od ovih opšte poznatih proizvođača. Zašto bi torba LV koštala toliko koliko košta? Samo da bi neko pokazao koliko novca ima. Ne ulazim u to kako će ko trošiti svoj novac, ali kupovina brendiranih sitnica za velike pare je teški idiotizam. Gejtsa i Cukerberga između ostalog cijenim i zbog toga što ne prave takve glupe trendove nego se oblače kao 80% populacije.

živković

pre 4 godine

Posledica degradacije društva zbog aktuelne vlasti. Kao devedesete. A klinac je u pravu. Ti budući fizikalci neće imati posla čak ni u EU. Krivi su roditelji jer su isti takvi. Gledaj decu da vidiš kakvi su roditelji.

ma nakaradna država

pre 4 godine

Radim u radnji sa sportskom opremom. Svetski poznati brend.To su patike od 10 do 16-17 000 din,trenerke 15-20 000 din.
Kada vidim da detetu od 12,13 godina kupe roditelji patike od 15 000 meni se prevrne u želucu.
Pa ima ljudi koji žive sa platom i penzijom sa tim parama ceo mesec.
Totalno poremećen sistem vrednosti,umesto da se ceni pamet,obrazovanje,skromnost kod našeg društva se gleda materijalni status.
ZLO !

ПоследњиСрбијанац

pre 4 godine

Само имбецили вреднују људе по гардероби. Жао ми је имбецила, њихов живот је тежак.

Dara

pre 4 godine

Da li je sad jasno zašto je neophodno uvesti uniforme, počev od cipela i čarapa, do kragne na bluzi - košulji? I tu je kraj priči o bogatima i siromašnima, ko je kako obučen, obuven, o ponosnim roditeljima koji su pošteno zarađenim novcem upicanili decu za školu kao za modnu pistu ili pink - rijaliti. Neka deca budu deca (omladina), bar u školi.

Tajm apgrejd

pre 4 godine

Sve je isto, samo se apgrejdovalo u negativnom pravcu. Mene su u osnovnoj skoro maltretirali samo zato što sam bio povučeniji od ostalih, i što sam bio fin, nisam psovao, i sl.
Bilo je svega i svačega, i ćuški, i gluposti, i unošenja u face, pretnje tučom "iza škole", itd., ali stvarno nije bilo fajta zbog garderobe, obuće, i sl., pogotovo su devojčice bile fine (skoro). Tako da se sve apgrejdovalo. I jedino rešenje je kao u nekim zemljama, obavezan vrtić od 4. godine života sa dnevnim boravkom i organizovanim vremenom (bez igrica na telefonu), i onda da se od dece tako kale ljudi. Uniforme, naravno sa obućom. Zatim organizacija nastave u skladu sa interesovanjima, sekcije, i manje učenika u odeljenju (mentorski sistem školovanja).
Umesto "dualnih obrazovanja", omogućiti bar po jednu zgradu u gradovima gde bi mogla deca da se usavršavaju u raznim oblastima (radionica, laboratorija + sportski kompleks).
Ovoj zemlji samo fali organizacija. Da smo organizovani, nikakva vlast ne bi bila smetnja normalnom životu. (sa teme na temu, ali bitno je da je poenta obuhvaćena)
Pozdrav, i vaspitavajte svoju decu, da se posle ne bi iznenadili.

bunjuel

pre 4 godine

za stoku je uvek postojao samo jedan način dovođenja u red. Ne vaspitanja, jer da se stoka može vaspitati, ne bi ni bila stoka, ali dovođenja u red da se nauči da neko drugi ne pati zbog nje. Pa nek se proba ispočetka s nekom sledećom generacijom.

Nije đedo Mraz kriv, mi smo

pre 4 godine

(Apsurdno logicno, 25. septembar 2019 23:49)
Nije sporno šta nose deca, bilo kako da su njihovi roditelji dosli do novca, nego kako to nose i kako se odnose prema onima koji nemaju. Što se mene tiče nisam zavidan nikome na Mercedesu i BMW-u ako se ne bahati. Ali ako je svrha Mecke i BMW da mi ih nabije na nos jer ih ja nemam opet necu biti zavidan ali cu gledati bar gumu da mu izbušim.

Mile

pre 4 godine

Problem je karakterističan za ove banane zemlje poput naše i sličnih. Na zapadu to nije ni blizu tako izraženo obzirom da su socijalne razlike zanemarljive, svi imaju za solidnu firmiranu garderobu. Deci su ovde uzori kojekakvi jutjuberi, influenseri, razne rijaliti spodobe koji upravo ističu ono materijalno kao dominantno. Pa upravo onaj neki Baka Prase ili sl. za kojim lude klinci samo to propagira, skupe patike, sat, Porše i ostalo. Priča mi ćerka sve. I sada, ako nemaš onda si u manjini, ili na margini. Bilo je toga i pre 30 godina kada sam ja bio osnovac, ali je ovo danas bolesno i poprimilo je neke zastrašujuće razmere. Rekao bih da su ovo "digitalne devedesete u Srbiji". Na to mi najviše liči.
(Milan, 25. septembar 2019 20:12)

U zlim zapadnim kapitalistickim drzavama kao sto su Novi Zeland, Velika Britanija, Australija, Malta, Irska na primer, sva deca su u obavezi do Univerziteta da u skolama nose skolske uniforme. Ako mislite da je to bez razloga, onda procitajte jos jednom tekst clanka da vidite sta je moguce da se dogodi kada se ne nose uniforme.

Josh jedan komentator

pre 4 godine

Ovoga je bilo i u moje vreme. U jednom malom gradu, u gimnaziji, bio si "niža vrsta" ako nisi imao starke i 501. Kasne 80-te i rane 90-te. To su sad deca od takvih malograđana.
(Bambi, 25. septembar 2019 20:49)
---------------------------------
Tacno, i ja se toga secam. Dodaj i tzv mont jaknu.


-------------------
E tesko da je ovo tacno. Niko od ovih koji su nosili starke i 501 nije bio nasilan, cak sta vise mnogi iz te grupe su bili olicenje nteligencije,dobrog obrazovanja, sarma, komunikativnosti. Kad bi nekako bilo moguce da se takvi vrate, ova bi zemlja procvetala. U poredjenju sa danasanjim dziberskim "gangsta" varijantma, 501 i starke prolaze kao Pavaroti prema Aci Lukasu.
(Animal, 25. septembar 2019 23:56) # Link komentara
-----------------------------------------------------------
mozda nisu bili nasilni ali su bili teski kompleksasi; kakav crni sarm, sve sami arogantni pozeri. i ne daj Boze da se vrate

Aca

pre 4 godine

Najvise komentara odnosi se kako treba uvesti uniforme. Po meni to ne daje efekta. Ja cu posle par dana nosenja uniformi i po njenom izgledu nepogresivo mogu proceniti iz kog drustvenog sloja dolazi dete. Doduse to ne mogu primetiti deca, ali kada se nekome pocepa garderoba, isprlja, nije opeglana, upije kucne mirise( vlaga ili kuvanje u stanu) onda to primete i deca pa pocinje zadirkivanje. Druga stvar, sta se desava sa telefonima? Jer znate da deca koriste od S10 do krseva? Sta cemo sada? Zabraniti telefone ili svima uvesti iste. Trece, deca sve vide i sve cuju. Zna se koje dete ponese vise novca od kuce, redovno kupuje nesto da jede na odmoru i kupuje sokove, a neko nosi sendvic od kuce ili ne jede uopste. Jos jedna razlika izmedju dece. Da necete mozda da zabranite kupovinu na velikom odmoru ili da svi nose dorucak od kuce. Cetvrto, deca razgovaraju i zna se medju decom ko je isao za more mesec dana, a ko se brckao u lavoru. Zna se ko ide na zimovanje, a ko igra igrice za zimski raspust. Tajodje neku decu roditelji dovezu besnim kolima skolu, a neki idu peske. Peto, zivot svakog deteta se vidi i na drustvenim mrezama, tako da uniformama nista ne dobijate, jer jednostavno nisu svi isti i ne mogu da budu.

deki 185

pre 4 godine

Problem je karakterističan za ove banane zemlje poput naše i sličnih. Na zapadu to nije ni blizu tako izraženo obzirom da su socijalne razlike zanemarljive, svi imaju za solidnu firmiranu garderobu. Deci su ovde uzori kojekakvi jutjuberi, influenseri, razne rijaliti spodobe koji upravo ističu ono materijalno kao dominantno. Pa upravo onaj neki Baka Prase ili sl. za kojim lude klinci samo to propagira, skupe patike, sat, Porše i ostalo. Priča mi ćerka sve. I sada, ako nemaš onda si u manjini, ili na margini. Bilo je toga i pre 30 godina kada sam ja bio osnovac, ali je ovo danas bolesno i poprimilo je neke zastrašujuće razmere. Rekao bih da su ovo "digitalne devedesete u Srbiji". Na to mi najviše liči.
(Milan, 25. septembar 2019 20:

Prosetaj malo kroz neki Nemacki grad pa ces videti da su i tamo najposecenije radnje one sa jeftinom gerderobom.Socijale je i tamo koliko hoces samo je kod nas to izrazenije mnogo puta

Znam sve

pre 4 godine

Ovako sam ja odrastao devedesetih. Sada moje dete ovako odrasta. Tako da, roditelji nasilnici podižu decu nasilnike. Šteta što roditelji žrtve podižu decu žrtve... Kad bih samo znao kako da pomognem svom detetu da se zna odbraniti od te dece.

Inside out

pre 4 godine

Daleko veci i ucestaliji problem od patika ili duksa od 100e je iPhone (ili bilo koji telefon) od 500-1000e, ali to niko ne pominje izgleda. E to je nesto sto svaki roditelj moze i MORA da spreci, a patike od 100e (ili tada nemackih maraka) su se nosile i pre 30g kad sam ja isao u skolu. Ako mogu da priustim detetu patike od 150e, ja cu mu ih kupiti ako zasluzuje svojim ponasanjem i odnosom prema ucenju i drugim aktivnostima, ali telefon skuplji od 150e nece dobiti dok ne bude u stanju sam da ga zaradi i tacka. Naravno da se podrazumeva da maltretiranje bilo koga zbog materijalnog statusa ne dolazi u obzir i moje dete bi odmah bilo zestoko kaznjeno za bilo kakvu naznaku takvog ponasanja.
Postoji takodje i druga strana medalje, a to je da oni koji nemaju, zavide onima koji imaju, sto se moze videti iz nekih komentara ovde. Jednostavno niko ne moze da me ubedi da onaj ko trenutno nije u mogucnosti da kupi detetu patike od 100 ili 200e, to sutra ne bi uradio kada bi zaradjivao vise novca. Dakle malo realnije sagledavanje prvenstveno svojih stavova i ponasanja bi bilo korisno na obe strane.

sreten

pre 4 godine

Pa iz ove vesti moze covek da pomisli da ima original robe kod nas da se kupi?
Snabdevaju se sa internacionalnih carinskih zaplena kopija kontejner svega za male pare, pa se ovde nudi po original cenama ili cak i skuplje... Ovde je sve markirano fuseraj, samo je NO NAME original. I uglavnom je kvalitetnije...

dzoni

pre 4 godine

zabranite onog retarda baku prase koji ne zna nista da radi u zivotu i koji je pare jos lakse zaradio na glupiranje i koji sad propagira samo skupe stvari , a da ga pitas zasto ne zna ni sam..jedno plitko i zeleno stvorenje..zabraniti te budalastine , klinci nece gledati i upijati od pogresnih uzora i resice se problem donekle..

vera u Boga

pre 4 godine

Problem je mnogo dublji nego sto mislite. Nije samo u pitanju sta ko nosi, nego ko nije u trendu po merilima koja se namecu preko raznih sredstava informisanja. Neko to od gore radi sve, a onaj sto je jos gore vidi sve pa videcemo dokle ce sve to ici.

Lemy L.

pre 4 godine

šta vredi skupa garderoba ako ne znaš da upariš,da se skockaš. Uvek sam više gotivio skockanu osobu super,a većina stvari su manje više jeftine. Nikada nisam baš lično gledao na marku. Već na kvalitet,a nije obavezno da je sve skupo ,firmirano ujedno i kvalitetno.

neobavesteni

pre 4 godine

pa ovo je bilo i u moje vreme, ja sam 90godiste. to je bilo oduvek tako i roditelji su mi pricali da je i u njihovo vreme tako bilo. samo sto je sad sve kroz socijalne mreze "viralno". ovoga ima i na zapadu samo sto je tamo jos gore jer su deca toliko poludela da bez razloga maltretiraju nekoga za koga misle da se ne uklapa u drustvo, koliko god oni propagirali da se svi bore protiv toga i ds postoji jednakost, pa zamislite tek na zapadu koje su to zestoke razlike. tamo je jos gore samo mi ne pricamo o tome i bilo bi glupo da pricamo. tamo su tek zestoke razlike, ne mozes bre dete da upises u svaku skolu jer nije sigurno! pricam za ameriku jer mi je sestra tamo i ima dete koje gleda kako maltretiraju drugo dete iz nekih banalnih razloga a niko im ne sme nista... tako da sumnjam da ce srbija da pronadje lek za ovo, i mislim da ce biti jos gore, i strah me je na pomisao da mozda moje dete ce neko maltretirati ili da ce ono nekoga da maltreitra iz bilo kog razloga... generalno mislim da nema pomoci na globalnom nivou za ovo.

Bane Bradic

pre 4 godine

Niko da se seti da definise "fush". To je imitacija originala. Nije problem sto svi vole original, to je za pohvalu. I treba biti originalan, treba jesti pravu hranu, treba nositi odecu koja ne oponasa, ne imitira, nego koja jeste.
Problem je sto postoji fush i sto se za njega placa. Ne kao za original, ali se ipak placa.
Ja ne mogu da kupim original/poznatu marku ali cu zato da se pretvaram da je original. Ja mislim da je pametnije kupiti jeftiniju marku i planirati kako da zaradim novac da kupim original ako mi je do njega stalo. U suprotnom ja saljem pogresnu poruku: vidi, i ja imam original, samo sam za razliku od tebe pametniji pa sam platio manje.
Sasvim je drugo pitanje zasto oni koji nose originale imaju potrebu da to svima stave do znanja, cak ako to podrazumeva javno ponizenje vrsnjaka koji eto ne mogu a hoce....
Tuga je to sve skupa, tuga koja je pocela kada su rumunski autobusi poceli da donose krs i lom a Srbi i ostali tada Jugosloveni poceli da kupuju. Kada je usla nemastina u nase zivote, sve sto je bilo nekako izbalansirano i nevidljivo, sve nase mane i neuljudnost pocele su da se pokazuju, kako smo vise siromasili, sve vise i vise. Ovo je nasa realnost, koriscenje tehnologije da se pokaze prezir.

kritičar

pre 4 godine

Ovo se 100% ne dešava, tipičan "trend" koji se pojavi u svetskim medijima a zapravo obična lažna vest. Možda se dese neki izolovani slučajevi upravo zbog ovakvog izveštavanja. Daleko od toga da osnovne škole nisu užas i da nema nasilja, ali ovo konkretno je fejk njuz.

boris

pre 4 godine

Ima samo mali problem, zašto neko onda nosi "lažnjake". Ako nemaš para kupi jeftiniju marku. Tako se i deca pravilnije vaspitavaju. Ako ih i onda neko zadirkuje onda je to još ozbiljnije.

ko je ovde lud

pre 4 godine

I uostalom ja kada sam bio klinac skidale su se patike, bilo je 10x gore a sada pravite famu od svake gluposti. Isto sve je oduvek bilo, samo nisu postojale kamere da to snime i.

Marko

pre 4 godine

@Maxim
Takvi poput tebe ce kriviti 90-e i za narednih 20 godina. Demokrate su vam posteno isprale mozak. Pogledaj youtube sta je popularno medju danasnjom decom, nesto mnogo gore od bilo cega iz 90ih. Inace vecina tinejdzera iz 90ih danas ima suvise malu decu, ovi danasnji tinejdzeri su od onih starijih generacija.

ko je ovde lud

pre 4 godine

Jao bre prekinite. Sve je sad strašno.
Pa mene su u osnovnoj zadirkivali non stop zato što sam operisao stopala pa nisam bio kao druga deca, nisam igrao fudbal kao druga deca itd..
A sada? Ništa mi ne fali. Ako neko od vas nije imao nekoga u razredu koga su zadirkivali taj laže. To je naravno bilo dok ja nisam postao jači od svih ostalih i nakon toga me niko nije zezao i to me je znatno ojačalo u životu.
Prekinite da pravite od konja magarca. Sve to je i ranije bilo ali nisu deca imala kamere sa sobom kao sada pa nije postojao snimak kao sada.
Dakle mene su svi zezali, ništa mi ne fali, čak sam uspešniji od svih iz razreda.

D

pre 4 godine

To je medijska priprema sa bi uvele uniforme. A to je glupost jer samo sakriva problem. Umesto da edukujete decu, vi biste problem da sakrivate uniformama. A kako ćete sakriti mobilni? Kako ćete sakriti ko je sta kupio za užinu? Kako ćete sakriti kvalitet školskog pribora? Ja necu nositi uniformu zato jer tamo neki lik proziva drugog lika zbog garderobe.

Apsurdno logicno

pre 4 godine

Slazem se sa vecinom komentara, ali ipak, u svoj toj opsednutosti "brendovima" i "fuserima", moram da postavim jedno pitanje:
Da li mislite da dobra i vaspitana deca imucnijih roditelja, koji su postenim radom zaradili svaki dinar, treba da nose jeftinu garderobu da bi licila na decu koja ne mogu to sebi da priuste, ili je ipak dovoljno da nose sta zele, ali da samo cute u vezi toga?
Ne treba biti iskljuciv u ocenama onih koji imaju kao da su obavezno u pitanju "prevaranti i nevaspitani".
Moje dete je dobro obuceno i drago je i meni i njemu sto je tako, ali nikada nikome nije prebacio ili "ruzno pogledao" drugo dete zbog toga sto nema "popularne stvari". Drugim recima, druzi se podjednako i sa onima koji imaju i sa onima koji nemaju i tu nikada nije bilo problema.
Da li mislite da nas treba osuditi zbog toga ili je to normalo ponasanje?
Mislim da je pogresno ocekivati od ljudi koji imaju malo vise od drugih da se ponasaju kao da su sirotinja, jer to nisu. Upravo takva podela, da su bogati lopovi, a siromasni postenjacine, jos vise produbljuje ovakvu vrstu problema. Cinjenica da se mnogo ljudi u ovoj zemlji obogatilo na sumnjiv nacin, ipak ne znaci da je svako ko ima vise od najosnovnijih stvari kriminalac.

Animal

pre 4 godine

Ovoga je bilo i u moje vreme. U jednom malom gradu, u gimnaziji, bio si "niža vrsta" ako nisi imao starke i 501. Kasne 80-te i rane 90-te. To su sad deca od takvih malograđana.
(Bambi, 25. septembar 2019 20:49)

E tesko da je ovo tacno. Niko od ovih koji su nosili starke i 501 nije bio nasilan, cak sta vise mnogi iz te grupe su bili olicenje nteligencije,dobrog obrazovanja, sarma, komunikativnosti. Kad bi nekako bilo moguce da se takvi vrate, ova bi zemlja procvetala. U poredjenju sa danasanjim dziberskim "gangsta" varijantma, 501 i starke prolaze kao Pavaroti prema Aci Lukasu.

Menjam teze

pre 4 godine

Sve kreće iz porodice! Kakvi roditelji , takva deca.
(pingvin, 25. septembar 2019 21:13)

Ovo je rezultat kapitalističkih društvenih odnosa gde je i čovek postao roba a "firmirana" roba ima veću vrednost od "fuša", a deca tu surovost kapitalizma gde je čovek paket koji se prodaje samo iskreno donose.

Srbin do smrti, ali...

pre 4 godine

nije tema! ali jedva cekam da glasam! glasacu posle 11 godina od kako sam punoletan, i to po prvi put! za bilo koga samo ne za ove ...

samo strogo

pre 4 godine

Obavezno vratiti uniforme. I obuća da bude jednaka, nije to komplikovano obezbediti. Nikakvi detalji da ne budu dozvoljeni, nakit, satovi... Mobilne u osnovnoj školi zabraniti. U srednjoj da ostavljaju u nekim kasetama/ormarićima, mada što da ne i tu zabraniti, pa to su maloletnici. Predavanja o pravim životnim vrednostima da budu prisutna u svim društvenim predmetima. Da se na tome insistira.
Nikakve ekskurzije u inostranstvo ne dolaze u obzir do kraja srednje škole.

Milan

pre 4 godine

Problem je karakterističan za ove banane zemlje poput naše i sličnih. Na zapadu to nije ni blizu tako izraženo obzirom da su socijalne razlike zanemarljive, svi imaju za solidnu firmiranu garderobu. Deci su ovde uzori kojekakvi jutjuberi, influenseri, razne rijaliti spodobe koji upravo ističu ono materijalno kao dominantno. Pa upravo onaj neki Baka Prase ili sl. za kojim lude klinci samo to propagira, skupe patike, sat, Porše i ostalo. Priča mi ćerka sve. I sada, ako nemaš onda si u manjini, ili na margini. Bilo je toga i pre 30 godina kada sam ja bio osnovac, ali je ovo danas bolesno i poprimilo je neke zastrašujuće razmere. Rekao bih da su ovo "digitalne devedesete u Srbiji". Na to mi najviše liči.

Beli Hjuston

pre 4 godine

Uniforme trebaju da se uvedu kao obavezan dres kod u skolama. Na taj nacin svi su isti. Sto se patika tice to je vec nesto sto je komplikovano

srđan

pre 4 godine

Ima samo mali problem, zašto neko onda nosi "lažnjake". Ako nemaš para kupi jeftiniju marku. Tako se i deca pravilnije vaspitavaju. Ako ih i onda neko zadirkuje onda je to još ozbiljnije.
(boris, 25. septembar 2019 20:06)

Da je meni tvoja glava samo na par sati, da se malo odmorim

partizan

pre 4 godine

koren problema je u drustvenim mrezama i netu koji je nezasticen i predostupan svima..nista se od drustvenih mreza pa do neta ne radi slucajno i sve je napravljeno s razlogom..posledice svega toga polako postaju vidljive..

krle

pre 4 godine

svega ovoga je bilo oduvek samo nije bilo telefona da se snimi i nije bilo komentarisanja na raznim mrezama.
to niko nikada nigde u svetu nece spreciti

Air max 2 crna sa ljubičastim

pre 4 godine

Jao bre prekinite. Sve je sad strašno.
Pa mene su u osnovnoj zadirkivali non stop zato što sam operisao stopala pa nisam bio kao druga deca, nisam igrao fudbal kao druga deca itd..
A sada? Ništa mi ne fali. Ako neko od vas nije imao nekoga u razredu koga su zadirkivali taj laže. To je naravno bilo dok ja nisam postao jači od svih ostalih i nakon toga me niko nije zezao i to me je znatno ojačalo u životu.
Prekinite da pravite od konja magarca. Sve to je i ranije bilo ali nisu deca imala kamere sa sobom kao sada pa nije postojao snimak kao sada.
Dakle mene su svi zezali, ništa mi ne fali, čak sam uspešniji od svih iz razreda.
(ko je ovde lud, 25. septembar 2019 21:31)

Ala pišeš gluposti za medalju,da si stvarno odrastao u najgore vreme(početak devedesetih) znao bi da je snaga bila važna do petog razreda.A posle si imao problema sa ludacima koji nikako nisu morali biti dominantni fizički već dovoljno ludi sa svakakvim hladnim oružijem bez problema da ti naude(nešto kao Pinki i Švaba) čak su takvi bili suroviji.Čak me i čudi da te nisu maltretirali kad si ojačao najviše su voleli da maltretiraju i zezaju takve kao ti.

kritičar

pre 4 godine

Ovo se 100% ne dešava, tipičan "trend" koji se pojavi u svetskim medijima a zapravo obična lažna vest. Možda se dese neki izolovani slučajevi upravo zbog ovakvog izveštavanja. Daleko od toga da osnovne škole nisu užas i da nema nasilja, ali ovo konkretno je fejk njuz.

dragan

pre 4 godine

To je rezultat prava deteta. Njih ne sme niko da bije, a neka deca su uvek bila željna batina. Tako da mora da se snalaze. Bijuće drugo dete, upravo se rugaju sistemu koji navodno štiti dete. I u moje vreme 70-tih bilo je nasilnika u školi ali tadašnje društvo je znalo da ih nauči pameti. Ili bi postali primereni ili ih više ne bismo videli, ne znam gde su ih ekspeditovali.

Moo

pre 4 godine

Kada bi moj mali tako nesto radio, nalupo bih mu se samara a onda ga izuo u sred skole, dao njegove original patike nekom detetu i naterao ga da bos ide kuci. Sutra bi u skolu dosao u COCOMO patikama.

Dejan

pre 4 godine

Šta se dešava kod vas u Srbiji? U BiH je bio krvavi građanski rat pa nema ovakvog divljaštva i gotovo svakodnevnog ubijanja, maltretiranja i slično

Pravnik

pre 4 godine

Kojom magijom ce uniforma spreciti, kada ce onda neko imati gace jedne firme, a neko one sa buvljaka, pa naocare ... pa mobilni ...

Jedino se sprecava edukovanjem da smo mi jadna zemlja i da treba da puno radimo i da budemo vredni, pa mozda za jedno 50 godina stvorimo sistem vrednsoti koji se ne bazira na religiji i nacionalizmu ...

A u medjuvremenu, drakonske kazne za svaku vrstu agresije.

Evropa godine dvehiljadite

pre 4 godine

То је само модел опонашања виших слојева. Давно је речено да је мода (модни трендови) покушај нижих класа да копирају аристократију. Данас се ради не само о аристократији (племству), већ пре свега о богаташима, милијардерима, капиталистима сваке феле...

Презир који милијардери осећају за сиротињу која не може да плаћа кредите се на један перверзан начин претвара у мржњу бедних младих несрећника који ударају на своје другове који не носе маркирану робу...

Велики капиталиста вози аутомобил чија се вредност у доларима пише са бар шест цифара. Њихови директни потчињени, саветници, итд. се труде да купе нешто што вреди бар трећину од тога. И тако се покреће низ...
У скоро свакој великој фирми на западу, ако сте на руководећем месту или радите са важним странкама, бићете упозорени нпр. да не можете да се довезете на састанак у било каквом аутомобилу. Биће вам можда прогледано кроз прсте или ће бити чак симпатично ако дођете тротинетом, али ако се појавите у неком осредњем Ситроену после састанка ћете бити упозорени или чак критиковани. То се даље преноси на ниже слојеве...

Прича се завршава јадником из београдског приградског насеља који купује половни BMW и руга се комшији који вози стари голф. Његов син ће купити опет половни BMW и тући вршњаке јер немају ауто...

Bambi

pre 4 godine

Ovoga je bilo i u moje vreme. U jednom malom gradu, u gimnaziji, bio si "niža vrsta" ako nisi imao starke i 501. Kasne 80-te i rane 90-te. To su sad deca od takvih malograđana.

Inside out

pre 4 godine

Daleko veci i ucestaliji problem od patika ili duksa od 100e je iPhone (ili bilo koji telefon) od 500-1000e, ali to niko ne pominje izgleda. E to je nesto sto svaki roditelj moze i MORA da spreci, a patike od 100e (ili tada nemackih maraka) su se nosile i pre 30g kad sam ja isao u skolu. Ako mogu da priustim detetu patike od 150e, ja cu mu ih kupiti ako zasluzuje svojim ponasanjem i odnosom prema ucenju i drugim aktivnostima, ali telefon skuplji od 150e nece dobiti dok ne bude u stanju sam da ga zaradi i tacka. Naravno da se podrazumeva da maltretiranje bilo koga zbog materijalnog statusa ne dolazi u obzir i moje dete bi odmah bilo zestoko kaznjeno za bilo kakvu naznaku takvog ponasanja.
Postoji takodje i druga strana medalje, a to je da oni koji nemaju, zavide onima koji imaju, sto se moze videti iz nekih komentara ovde. Jednostavno niko ne moze da me ubedi da onaj ko trenutno nije u mogucnosti da kupi detetu patike od 100 ili 200e, to sutra ne bi uradio kada bi zaradjivao vise novca. Dakle malo realnije sagledavanje prvenstveno svojih stavova i ponasanja bi bilo korisno na obe strane.

Laza

pre 4 godine

Za ovo su sve krivi ovi jutjuberi koji na internet kace i objavljuju, za naše pojmove, preskupe kolekcije patika i odece... Od njih klinci kupe te nazive fušeri i slične prozivke... Ne kažem da je samo do njih, nosi se dosta toga i iz kuće mada retko koji roditelj bi svoje dete tako vaspitao nezavisno koliko novca imaju... Ne kažem čak ni da su svi jutjuberi takvi, ima tamo i normalnih likova koji lepo uticu na mlade, al ovi najpopularniji i najgledaniji jesu... Dovoljno je samo da im pogledate klipove koje izbacuju ili objave na društvenim mrežama.

nebitan srbin

pre 4 godine

da samo znate na zapadu deca ni ne nose neku firmiranu garderobu.tamo nikome nije bitno ko se kako obuva i izuva. ne bi verovali kako su deca originalna. stalno su u nekim timovima. dobrinose zajedno u resavanju problema(zadatska u skoli) ti zadaci ih teraju na druzenje. timovi se uvek menjaju i stvaraju im dojam da samo zajedno mogu sve. kod nas su temelji popucali pa nismo u stanju da ozidamo valjanu kucu zidovi se razdvajaju a mi to ne vidimo nego nam je bitnije koje su nam boje zidovi. ne mogu drukcije da opišem stanje u kom se trenutno nalazimo.

Sjajni liberalni svet

pre 4 godine

Ništa neočekivano, čudi me samo da ovoga nema više obzirom da decu vaspitavaju televizori na kojima od jutra ima snošaja.

Maxa

pre 4 godine

Burzuji su se previse osilili a njihovi potomci su na kub bahatiji. Pogledajte samo tvitove ono sina vlasnika Mone koji propoveda da ljude treba izrabljivati a sam nikad nista u zivotu nije radio sem sto je bio tatin sin. Treba primeniti metode iz 1945 pa za 35-40 godina kada se ponovo osile sve u krug.

aleluja (molim da mi objavite komentar)

pre 4 godine

Ovo nije povezano samo sa agresivnošću. Vrednosti više ne postavljaju roditelji, niti nacija, niti društvo, ili ti država. Vrednosti su odavno u rukama kompanija, ono što je novo i što se uzima da vredi oblikovano je i servirano od njih. Nije baš da se može očekivati uskoro da će na olimpijskim igrama jedni navijati za Google, a drugi za Amazon, ili neke od brendova, ali prvi simptomi se vide. Ovo je baš primer. Identitet (ili osećaj vrednosti) je vezan za brend, a fušer je neprijatelj kompanije i te divne -svetosti- koju kompanija donosi svom kupcu. Odavno kompanije izučavaju nauku pozicioniranja i prodaje tako da su danas uspešniji u postavljanju stvari nego što je i sama nauka kadra da odbrani i neke činjenice koje su smatrane očiglednim do pre samo deceniju. Kompanije imaju veštine da se snadju u ovom svetu koju države i institucije nemaju. Ne jednom ste i vi sigurno čuli, ili možda pomislili, ili rekli ono, "jel znaš koja je to VRHUNSKA kompanija", e ovo je samo dalji razvoj i sve bliže posvećivanje i povezivanje sa vrednošću koja postoji i koja ima fitnesa da se snadje (nametne). Deca to prepoznaju i prirodno se posvećuju zaštiti onoga što je tim fitnesom uvedeno kao važno. Čak evo imaju i aplikacije (koje su razvile kompanije), jer to je jeftinije nego izlov kopija (jer zašto bi se stalo na dugmetu za lajk ili hejt, sav taj binarni trening (tupost koja prevazilazi okrutnost) može i nečemu praktičnom da posluži kao što je uvećanje profita kroz suzbijanje -fušera-).

Reyd

pre 4 godine

Postoji jedan izuzetno efikasan nacin obracunavanja sa vrsnjackim nasiljem. Rigorozne kazne za sve. Prvenstveno mislim na prisilan dugotrajan fizicki rad. Okaciti gvozdenu kuglu od 300 kg za nasilnike i huligane i nema skidanja dok ne pobrisu grafite sa 50 zgrada (banalan primer). Itekako bi se naucili pameti. Ali ovde je problem sto bi onda krenulo to je diktatura, srednji vek, bla bla bla...

ikac klisa

pre 4 godine

Ja cu licno potpisati izjavu da sam saglasan da ucitelj zavrne samarcinu mom detetu ako krene ovako da se ponasa jer bi mu i ja licno zavrnuo istu.
A ove dileje: "MOJE DETE NECE NIKO DA DIRA" pravac u gulag.

Bane Bradic

pre 4 godine

Niko da se seti da definise "fush". To je imitacija originala. Nije problem sto svi vole original, to je za pohvalu. I treba biti originalan, treba jesti pravu hranu, treba nositi odecu koja ne oponasa, ne imitira, nego koja jeste.
Problem je sto postoji fush i sto se za njega placa. Ne kao za original, ali se ipak placa.
Ja ne mogu da kupim original/poznatu marku ali cu zato da se pretvaram da je original. Ja mislim da je pametnije kupiti jeftiniju marku i planirati kako da zaradim novac da kupim original ako mi je do njega stalo. U suprotnom ja saljem pogresnu poruku: vidi, i ja imam original, samo sam za razliku od tebe pametniji pa sam platio manje.
Sasvim je drugo pitanje zasto oni koji nose originale imaju potrebu da to svima stave do znanja, cak ako to podrazumeva javno ponizenje vrsnjaka koji eto ne mogu a hoce....
Tuga je to sve skupa, tuga koja je pocela kada su rumunski autobusi poceli da donose krs i lom a Srbi i ostali tada Jugosloveni poceli da kupuju. Kada je usla nemastina u nase zivote, sve sto je bilo nekako izbalansirano i nevidljivo, sve nase mane i neuljudnost pocele su da se pokazuju, kako smo vise siromasili, sve vise i vise. Ovo je nasa realnost, koriscenje tehnologije da se pokaze prezir.

nisamneznamkakosamzavrsioosnovnuskolu

pre 4 godine

biće skenirani roditelji, nastavnici, razredni, direktor, ministar prosvete I portir u ministarstvu prosvete!!!
a ako se jave I policije I pravde samo ako mi dirnu decu a ako moja deca to urade odmah ih pravim "fušerima"

darko

pre 4 godine

20 godina učite nove generacije da je jedino lični uspeh bitan , da se sve procenjuje kroz vrednost u novcu , ako vam je do morala idite u crkvu što bi rekao naš prvi demokratski premijer ...Sada se čudite i zovete stručnjake da vam objasne ???

Aca

pre 4 godine

Najvise komentara odnosi se kako treba uvesti uniforme. Po meni to ne daje efekta. Ja cu posle par dana nosenja uniformi i po njenom izgledu nepogresivo mogu proceniti iz kog drustvenog sloja dolazi dete. Doduse to ne mogu primetiti deca, ali kada se nekome pocepa garderoba, isprlja, nije opeglana, upije kucne mirise( vlaga ili kuvanje u stanu) onda to primete i deca pa pocinje zadirkivanje. Druga stvar, sta se desava sa telefonima? Jer znate da deca koriste od S10 do krseva? Sta cemo sada? Zabraniti telefone ili svima uvesti iste. Trece, deca sve vide i sve cuju. Zna se koje dete ponese vise novca od kuce, redovno kupuje nesto da jede na odmoru i kupuje sokove, a neko nosi sendvic od kuce ili ne jede uopste. Jos jedna razlika izmedju dece. Da necete mozda da zabranite kupovinu na velikom odmoru ili da svi nose dorucak od kuce. Cetvrto, deca razgovaraju i zna se medju decom ko je isao za more mesec dana, a ko se brckao u lavoru. Zna se ko ide na zimovanje, a ko igra igrice za zimski raspust. Tajodje neku decu roditelji dovezu besnim kolima skolu, a neki idu peske. Peto, zivot svakog deteta se vidi i na drustvenim mrezama, tako da uniformama nista ne dobijate, jer jednostavno nisu svi isti i ne mogu da budu.

Bari1991

pre 4 godine

biće skenirani roditelji, nastavnici, razredni, direktor, ministar prosvete I portir u ministarstvu prosvete!!!
a ako se jave I policije I pravde samo ako mi dirnu decu a ako moja deca to urade odmah ih pravim "fušerima"
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (nisamneznamkakosamzavrsioosnovnuskolu, 25. septembar 2019 21:08)

Ovo je najgluplji moguci komentar.Nisi ni svestan koliko bi u ovom problemu bio mali i nebitan.Apsolutno nikom nista ne bi mogao da uradis.To sto mislis da si Rambo druga je stvar,ali velika je verovatnoca da bi i ti dobio ozbiljne batine od nekog oca,jer to rade deca takvih roditelja.U ovakvim situacijama pojedinac moze samo jos vise da nastrada.Nazalost,sistemskog resenja nema ni na vidiku,a verovatno ga nece ni biti.

Kome duzme prase

pre 4 godine

Decak, nece im se nikad vratiti, jer ce uvek da se priklone jacoj grupi, jer ce sutra da se prisljamce uz vlast i da rade za istu....

Rale

pre 4 godine

Ne znam, prosto mi je žao normalne i vaspitane dece što moraju da žive u ovako nakaradno doba. Užasna "muzika" kojom ih truju od malih nogu, jezive "rijaliti zvezde", sveopšte zaglupljivanje, agresija...Strava i užas.

DRAGAN

pre 4 godine

Kad sam ja bio klinac bilo je obrnuto. Bio mi blam da odem u skolu u novim patikama da me ne kazu "vidi ovog burzuja", pa sam ih nosio jedno vreme van skole da se malo isprljaju...to je bilo sredinom sedamdesetih. Siguran sam da je i tada kao i sada takav odnos bio fabrikovan od ondasnjih i sadasnjih centara moci.

laki

pre 4 godine

Kada bi moj mali tako nesto radio, nalupo bih mu se samara a onda ga izuo u sred skole, dao njegove original patike nekom detetu i naterao ga da bos ide kuci. Sutra bi u skolu dosao u COCOMO patikama.
(Moo, 25. septembar 2019 20:06)
Nemoj brate tako,skocili bi ti za vrat svi od centra za socijalni do nekih nevladinih za zastitu ko zna čega...

Kragujevac

pre 4 godine

Čitam komentare, i uglavnom se u njima govori kako je ovo posledica trenutnih dešavanja u društvu, zadruge, rijalitija, influensera, itd... Zapravo to nije tako. Sećam se kako su mene, pre više od 20 godina, vršnjaci izvrgavali podsmehu zbog mojih Yomax patika sa buvljaka i starih mokasina sa tavana... Šta sam mogao, za bolje nisam imao, za razliku od njihovih najk, adidas i ostalih marki... Bilo je toga i ranije...

Mile

pre 4 godine

Problem je karakterističan za ove banane zemlje poput naše i sličnih. Na zapadu to nije ni blizu tako izraženo obzirom da su socijalne razlike zanemarljive, svi imaju za solidnu firmiranu garderobu. Deci su ovde uzori kojekakvi jutjuberi, influenseri, razne rijaliti spodobe koji upravo ističu ono materijalno kao dominantno. Pa upravo onaj neki Baka Prase ili sl. za kojim lude klinci samo to propagira, skupe patike, sat, Porše i ostalo. Priča mi ćerka sve. I sada, ako nemaš onda si u manjini, ili na margini. Bilo je toga i pre 30 godina kada sam ja bio osnovac, ali je ovo danas bolesno i poprimilo je neke zastrašujuće razmere. Rekao bih da su ovo "digitalne devedesete u Srbiji". Na to mi najviše liči.
(Milan, 25. septembar 2019 20:12)

U zlim zapadnim kapitalistickim drzavama kao sto su Novi Zeland, Velika Britanija, Australija, Malta, Irska na primer, sva deca su u obavezi do Univerziteta da u skolama nose skolske uniforme. Ako mislite da je to bez razloga, onda procitajte jos jednom tekst clanka da vidite sta je moguce da se dogodi kada se ne nose uniforme.

R.Srpska

pre 4 godine

Nisu ta iskopleksirana djeca kriva sto im rodjitelji nista osim para nisu priustili, tako da roditelje treba prevaspitavati i naravno provjeriti porjeklo imovine

janbo

pre 4 godine

Bilo je to i pre. Sećam se ja 7. razred tamo početkom 2000ih i kupili mi roditelji patike kao fudbalske one al na pijaci, maltene liče na kopačke, i danas se nose u onim šljaštećeim bojama doduše, tada su bile obične crne, i odmah su deca primetila i znala da to nije adidas, nike ili štta znam..i rekoše jel si to kupio na pijaci??
Samo sam se nasmejao. Ja sam dete 90ih i nosio sam uvek sa pijace stvari tek kad sam u srednju ušao sam barem patike želeo da mi budu iz radnje original, ako ovo ostalo nije, ali ne varajte se deca vrlo dobro znaju šta je kinekso, pijačno, buvljačko, a šta brend...

Шкики

pre 4 godine

Нису деца крива. Криви су родитељи који их тако васпитавају и који им купују скупоцену маркирану одећу базирајучи им карактер на томе.

Додајмо томе и ријалитије и када видимо понашање и обраћање самог Председника, уличарско, јасно је зашто су нам деца таква.

joker

pre 4 godine

Ovo je bolesno. Bilo je ovo i ranije, ali tad nise postojale društvene mreže. Onaj Instagram je uzrok mnogih mentalnih poremećaja kod mladih.

Jedem salamu

pre 4 godine

Sistem vrednosti totalno poremecen, vaspitanje dece vise i ne postoji, ljudi su u srbiji generalno poludeli skorz, zatrubis nekome u saobracaju on izadje i upuca te (bese na slaviji), "navijaci" jaci od drzave..da ne idem dalje..

milos

pre 4 godine

nece im se vratiti samo, to je samo zabluda u koju ljudi veruju kako bi se osecali malo bolje i mocnije, jer zapravo nisu nijedno.. mora se odmah stati na put!

Nik

pre 4 godine

Nista novo, to merkanje garderobe je bilo i u vreme moje osnovne skole, a to je bilo pre 45 godina. Tada nisu postojali mobilni telefoni, ali su bile levisice sa narandzastom i crvenon trakicom na dzepu. Ove s narandzastom su se kupovale u Trstu, one su sivene po Evropi, po Levisovoj licenci, dok je crvena trakica bila rezervisana za farke sivene u samom Levisu u San Francisku. Te druge nam je nabavljala rodbina iz Amerike. Pa onda patike, najke su i tada bile na ceni. Bilo je tu podsmeha i zadrirkicanka ai daeko da smo se tukli zbog toga. Tada smo se tukli zbog kluba za koji navijas, sto je opet bez veze, ali objasni ti to klipanu od 8 godina. Jedino sto je tadasnja milicija bila strah i trepet, a postojali su i popravni domovi pa su ipak bile neke granice. Nismo bas sve smeli. Ova policija danas ne sme da pipne mladjeg od 18, vec mora da ga prosledi nekakvom decjem sudiji koga nikad nema na poslu, pa male nasilnike pustaju. Takodje, tada su roditwlji postovali vlast, nastavnika, milicajca, doktora a sopstvenu decu su tukli ... danas su deca na prestolu, kupuju im se patike i telefoni, a nastavnicima, policiji i doktorima se trpaju pare u dzepove ... riba od glave smrdi, roditelj siledzija, dete siledzija a vlast cuti i zmuri ... leka nema! Srbija je promasaj od drzave ...

bg

pre 4 godine

U zadnje vreme trend firmirane garderobe je nemoguć.
Uticaj influensera, i sličnih...
Kad vidiš klinca u Napapijiri šuškavcu 90% je fejk jer je orinal skup kao djavo.
Beda smo, u Americi i crnci iz geta nose "džordanke" ili Ralph Lauren pa tamo ovog nema svako može da priušti lepu odeću. Mi smo jad i čemer od zemlje bez srednje klase gde su ogromna raslojavanja.
Definitvno treba uvesti školske uniforme i zabraniti nakit, satove, mobilne.
Klincima je idol izvesni Baka Prase koji se hvali luksuzom ovo vam je produkt toga.

Kad se najveca sirotinja pravi pametna...

pre 4 godine

Nasilne klince na drustveno koristan rad, pre/posle skole 3-4h da ciste ulice, pijace javne klozete... minimum 15 dana, za ponovljen incident 3x povecava kaznu + psihijatrija.

Divljina

pre 4 godine

Odmah pada skeniranje ćaleta i keve.
Ni jedan minut,sekund razmišljanja.
Delikvent sve to da gleda a ako ima dobar mobilni i da snima.

strancov

pre 4 godine

Ovoga ima samo po siromašnim socijala društvima. Ja sam pobegao odande delimično zbog tog klasičnog iživljavanja. Bežite dok možete.

coki

pre 4 godine

Prostacka nacija, to je to! Kakva da nam.deca budu, kada imas platu 300 evra, a nosis telefon od 600? Ides na more, a nisi platio komunalije i struju! Faca si, jer vozis raspali Audi star 20 godina, a glup si kad vozis nov Hjundai? Stanite, ljudi, ispred ogledala, pa cete shvatiti zasto su nam deca takva! Kakve uniforme, kecelje, gluposti, vaspitanje treba nasoj deci, ali ko ce nas da prevaspita?

mikac678

pre 4 godine

Kod nas su svi oni uniformisani samo neko u original a neko fuš, živim pored jedne srednje u Bg, svi klinci napapijri na navlačenje i tn patike 90 % ali bukvalno. Verovatno je dobar deo toga fuš sa raznih domaćih sajtova.

Dara

pre 4 godine

Da li je sad jasno zašto je neophodno uvesti uniforme, počev od cipela i čarapa, do kragne na bluzi - košulji? I tu je kraj priči o bogatima i siromašnima, ko je kako obučen, obuven, o ponosnim roditeljima koji su pošteno zarađenim novcem upicanili decu za školu kao za modnu pistu ili pink - rijaliti. Neka deca budu deca (omladina), bar u školi.

Vlasta

pre 4 godine

Kada ce im se vratiti? Nikad, pustite to zamlacivanje rimskih robova i sirotinje staro 2000 godina i terajte sav taj mali olos, sa sve onima koji su ih tako vaspitali na drustveno koristan rad, gde ce jedino smeti da nose gumenjake sa kineske pijace!

Nije đedo Mraz kriv, mi smo

pre 4 godine

(Apsurdno logicno, 25. septembar 2019 23:49)
Nije sporno šta nose deca, bilo kako da su njihovi roditelji dosli do novca, nego kako to nose i kako se odnose prema onima koji nemaju. Što se mene tiče nisam zavidan nikome na Mercedesu i BMW-u ako se ne bahati. Ali ako je svrha Mecke i BMW da mi ih nabije na nos jer ih ja nemam opet necu biti zavidan ali cu gledati bar gumu da mu izbušim.

Reziel

pre 4 godine

Ljudi, nema gore bačene pare od one bačene na garderobu. To su krpe, koje pritom deca prerastu za 12 meseci. Više ih se i ne sećaju kada ne mogu da stanu u njih.
Drugo, vidim to i medju odraslima, mnogima je veoma važno da imaju firmiranu garderobu, gde majca košta recimo od 60 do 250 evra, a da na kraju dana žive u stanu od 50 kvm ili voze auto koji košta 5.000 eura. I šta sad ja kad ga vidim da izlazi iz Golfa V u Balenciaga patikama ja pomislim da je on bogat? Dajte molim vas. Takva deca su posledica takvih roditelja. Kupiće im Armani trenerku, ali će zato preskočiti putovanje. Nosiće nove AirMax, ali će tata na pumpi sipati za 4.000 ... Zato onda dolazimo do toga da je firmirana garderoba ultimativan pokazatelj standarda, to je razlog da sam ja iznad tebe, da ja imam a ti nemaš... A zapravo svi u istom čabru.

Mitros Petrovas

pre 4 godine

Stvar je u tome kakvog čoveka mi kao društvo želimo da stvorimo. Da li je to čovek obrazovan i civilizovan, ako hoćete i bogougodan, kojim je teže manipulisati i sa kojim valja sarađivati i praviti kompromise zarad sveukupnog boljitka, ili primitivnog i neobrazovanog, kojim možete lako manipulisati, jeftinom propagandom i obmanom, umesto dogovorom,dobiti šta želite, kao roblje prodavati. Naravno da ovo prvo traži mnogo truda, pa je samim tim i teže postići, ali to je put ka boljem i bogatijem društvu, dok je ovo drugo mnogo lakše uraditi, tim pre što se kod nas na tome već 30 godina konstantno radi jer to vladajućoj klasi odgovara. Da bi se ove stvari popravile i mi kao društvo stali na noge, za početak mora posojati saglasje i rodoljublje svekolike naše elite ( političke, verske, naučne, umetničke), tek će se tad stvoriti pretpostavka da zasučemo rukave i krenemo da ispravljamo stvari koje su kvarene proteklih minimum 30 godina, a usudio bih se reći i ceo vek.

pera

pre 4 godine

svi ce uskoro odgajati decu po svedskama bas zbog ovih stvari. A ne zbog prosecne plate. Dok god drzava hrani zadruge milionima iz budzeta, sve je jasno.

Sion

pre 4 godine

J sam bio zrtva vrsnjackog nasilja, dan danas imam psihicke posledice toga.
A moja skola je zakalaza u tom nekom preventivnom delovanju.
Srednja ekonomska skola Subotica.

Mici

pre 4 godine

Nasilja i psihickog nasilja medju mladima uvek je bilo. Devedesetih su mangupi koji nemaju para skidali patike. Danas razmazenci mangupi zezaju one koji nemaju. Ljudi su surova vrsta !

neobavesteni

pre 4 godine

pa ovo je bilo i u moje vreme, ja sam 90godiste. to je bilo oduvek tako i roditelji su mi pricali da je i u njihovo vreme tako bilo. samo sto je sad sve kroz socijalne mreze "viralno". ovoga ima i na zapadu samo sto je tamo jos gore jer su deca toliko poludela da bez razloga maltretiraju nekoga za koga misle da se ne uklapa u drustvo, koliko god oni propagirali da se svi bore protiv toga i ds postoji jednakost, pa zamislite tek na zapadu koje su to zestoke razlike. tamo je jos gore samo mi ne pricamo o tome i bilo bi glupo da pricamo. tamo su tek zestoke razlike, ne mozes bre dete da upises u svaku skolu jer nije sigurno! pricam za ameriku jer mi je sestra tamo i ima dete koje gleda kako maltretiraju drugo dete iz nekih banalnih razloga a niko im ne sme nista... tako da sumnjam da ce srbija da pronadje lek za ovo, i mislim da ce biti jos gore, i strah me je na pomisao da mozda moje dete ce neko maltretirati ili da ce ono nekoga da maltreitra iz bilo kog razloga... generalno mislim da nema pomoci na globalnom nivou za ovo.

rankew@gmail.com

pre 4 godine

U Britaniji ovakav problem ne postoji.....SVI ali SVI moraju da imaju identične uniforme kao i cipele(mobilni su strogo zabranjeni)
Dakle sve se može kad se hoće

Josh jedan komentator

pre 4 godine

Ovoga je bilo i u moje vreme. U jednom malom gradu, u gimnaziji, bio si "niža vrsta" ako nisi imao starke i 501. Kasne 80-te i rane 90-te. To su sad deca od takvih malograđana.
(Bambi, 25. septembar 2019 20:49)
---------------------------------
Tacno, i ja se toga secam. Dodaj i tzv mont jaknu.


-------------------
E tesko da je ovo tacno. Niko od ovih koji su nosili starke i 501 nije bio nasilan, cak sta vise mnogi iz te grupe su bili olicenje nteligencije,dobrog obrazovanja, sarma, komunikativnosti. Kad bi nekako bilo moguce da se takvi vrate, ova bi zemlja procvetala. U poredjenju sa danasanjim dziberskim "gangsta" varijantma, 501 i starke prolaze kao Pavaroti prema Aci Lukasu.
(Animal, 25. septembar 2019 23:56) # Link komentara
-----------------------------------------------------------
mozda nisu bili nasilni ali su bili teski kompleksasi; kakav crni sarm, sve sami arogantni pozeri. i ne daj Boze da se vrate

deki 185

pre 4 godine

Problem je karakterističan za ove banane zemlje poput naše i sličnih. Na zapadu to nije ni blizu tako izraženo obzirom da su socijalne razlike zanemarljive, svi imaju za solidnu firmiranu garderobu. Deci su ovde uzori kojekakvi jutjuberi, influenseri, razne rijaliti spodobe koji upravo ističu ono materijalno kao dominantno. Pa upravo onaj neki Baka Prase ili sl. za kojim lude klinci samo to propagira, skupe patike, sat, Porše i ostalo. Priča mi ćerka sve. I sada, ako nemaš onda si u manjini, ili na margini. Bilo je toga i pre 30 godina kada sam ja bio osnovac, ali je ovo danas bolesno i poprimilo je neke zastrašujuće razmere. Rekao bih da su ovo "digitalne devedesete u Srbiji". Na to mi najviše liči.
(Milan, 25. septembar 2019 20:

Prosetaj malo kroz neki Nemacki grad pa ces videti da su i tamo najposecenije radnje one sa jeftinom gerderobom.Socijale je i tamo koliko hoces samo je kod nas to izrazenije mnogo puta

Lanister

pre 4 godine

Koliko je bedno da se ovo desava u zemlji gde 90% naroda nosi fušeraj robu. A drugo, ne biju oni svakoga ko nosi fuseraj, nego one koji nisu deo "ekipe". Cik da neko proba u skoli, detetu koje je vodja "ekipe" da utvrdjuje da li su mu patike original.

ma nakaradna država

pre 4 godine

Radim u radnji sa sportskom opremom. Svetski poznati brend.To su patike od 10 do 16-17 000 din,trenerke 15-20 000 din.
Kada vidim da detetu od 12,13 godina kupe roditelji patike od 15 000 meni se prevrne u želucu.
Pa ima ljudi koji žive sa platom i penzijom sa tim parama ceo mesec.
Totalno poremećen sistem vrednosti,umesto da se ceni pamet,obrazovanje,skromnost kod našeg društva se gleda materijalni status.
ZLO !

Nina

pre 4 godine

Ima samo mali problem, zašto neko onda nosi "lažnjake". Ako nemaš para kupi jeftiniju marku. Tako se i deca pravilnije vaspitavaju. Ako ih i onda neko zadirkuje onda je to još ozbiljnije.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (boris, 25. septembar 2019 20:06)

"Vidi u cemu je dosla u skolu
ima bezimene patike
jos od prve godine
izazivaju meni gadjenje"

*isecak iz pesme koja opisuje kako ta deca (nabedjena i nevaspitana) razmisljaju

Jednostavno, ako nosi jeftinu marku (ili daleko bilo kinesko nesto) dete ce isto biti maltretirano i nece ga zvati fuser al ce isto dobiti neki pogrdan nadimak. Pa pocinju da nose fejk da bi bar na prvi pogled izbegli da budu marginalizovani zbog nemanja novca da priuste sebi najnovije patike od 20000 i slicno. Zna se medju klincima sta je in i popularno, nisu im usadjene prave vrednosti vec samo ljude gledaju kroz materijalno, a to krece iz porodice prvenstveno (pa posle od blogera/vlogera/influensera i ostalih). Pa prvi ti njihovi roditelji samo procenjuju ko sta vozi, da li i gde letuje, gde kupuje i slicno i deca pokupe takav model, posle samo na yt vide sta se konkretno ceni i traze isto to od roditelja...

meni ovde gala...

pre 4 godine

To je ono kad vidiš noviji skup automobil parkiran na trotoaru ili mestu za invalide, jer pravila za parkiranje su za sirotinju. Ako voziš nov bmw ne moraš da daješ migavac. Ako imaš skup auto ne moraš da čekaš u traci za levo, samo se ubacis prvi iz trake za pravo. Jednostavno ako imaš puno para možeš sa tlaciš sve ostale, razlog i nije tako bitan, bitno je samo pokazati sirotinji da niste ravnopravni.

dzoni

pre 4 godine

zabranite onog retarda baku prase koji ne zna nista da radi u zivotu i koji je pare jos lakse zaradio na glupiranje i koji sad propagira samo skupe stvari , a da ga pitas zasto ne zna ni sam..jedno plitko i zeleno stvorenje..zabraniti te budalastine , klinci nece gledati i upijati od pogresnih uzora i resice se problem donekle..

srbistan

pre 4 godine

sećam se, 90ih smo bili u nekom kampu u v. britaniji.
u kampu je bilo vršnjaka uglavnom iz evrope, a prosek je bio oko 15-16 godina.
ovi naši svi nakinđureni i sređeni kao da su 30+ na gala večeri (pačji kljun i štikle xD) a ne klinci u parku. a kad vide italijane koji sede ispod drveta i sviraju gitaru, svi su imali isti pripremljen komentar... vidi ove klošarčine.
a te "klošarčine" su već tada više videli sveta od njih i totalno im puca dali imaju bilo šta markirano na sebi, bitno im je bilo da budu samo ono što jesu, neiskompleksirani klicni. mogu samo misliti koje su oni komentare imali za ove naše uparadirane srbistance. transfer blama i dalje šljaka

hvala sto glasate za br.1

pre 4 godine

U austriji si "fušer" ako nosiš firmiranu garderobu, na čelu ti piše da dolaziš iz istočne evrope.
(KUD Idijot, 25. septembar 2019 21:49)

Bas tako. Pravo u centar!

Lemy L.

pre 4 godine

šta vredi skupa garderoba ako ne znaš da upariš,da se skockaš. Uvek sam više gotivio skockanu osobu super,a većina stvari su manje više jeftine. Nikada nisam baš lično gledao na marku. Već na kvalitet,a nije obavezno da je sve skupo ,firmirano ujedno i kvalitetno.

Ona

pre 4 godine

nazalost nema tu mnogo pomoci. Frustracije se nose iz kuce, generacijama u natrag. Da nisu u pitanju patike, bilo bi nesto drugo. Potrebno je samo naci nesto sto ti imas, a drugi nema i eto razloga da ga kinjis, maltretiras i izolujes od ostatka drugara iz skole. To nasilniku daje sliku da je on mocan. s druge strane, vazi pravilo s kim si takav si, pa niko nece da pomogne maltretiranom, ili da ne bi i on sam bio maltretiran ili da bi bio kul i prihvacen od tih koji misle da su neke face i bolji od ostalih jer su siledzije. Na drustvu je da reaguje sankcijama na ovakvo ponasanje i generalno na suzbijanju agresivnosti kod mladih. Druga mogucnost je uvodjenje uniforme pa bar da se resi problem oko maltretiranja zbog garderobe.

allien u SRB

pre 4 godine

Tinejdžeri devedesetih podižu nove generacije...
(Maxim, 25. septembar 2019 20:17

Sjajna konstatacija.Bio skoro u SRB i prisustvovao hvaljenju roditelja, kako im deca nose sve original.Osecao se kao vanzemaljac.O cemu ovi ljudi pricaju?Inace sam i otac troje dece i bio tinejdzer devedesetih, ali ovo je 2019.
U mom svetu to uopste nije bitno i deca mi nisu time opterecena uopste, kao ni njihovi drugari stranci.
Cista bolestina i naravno stigla iz kuce.
Bili smo jadni devedesetih,valjda smo i danas pa nam ta garderoba valjda sve u zivotu kao pijancu flasa.

Tajm apgrejd

pre 4 godine

Sve je isto, samo se apgrejdovalo u negativnom pravcu. Mene su u osnovnoj skoro maltretirali samo zato što sam bio povučeniji od ostalih, i što sam bio fin, nisam psovao, i sl.
Bilo je svega i svačega, i ćuški, i gluposti, i unošenja u face, pretnje tučom "iza škole", itd., ali stvarno nije bilo fajta zbog garderobe, obuće, i sl., pogotovo su devojčice bile fine (skoro). Tako da se sve apgrejdovalo. I jedino rešenje je kao u nekim zemljama, obavezan vrtić od 4. godine života sa dnevnim boravkom i organizovanim vremenom (bez igrica na telefonu), i onda da se od dece tako kale ljudi. Uniforme, naravno sa obućom. Zatim organizacija nastave u skladu sa interesovanjima, sekcije, i manje učenika u odeljenju (mentorski sistem školovanja).
Umesto "dualnih obrazovanja", omogućiti bar po jednu zgradu u gradovima gde bi mogla deca da se usavršavaju u raznim oblastima (radionica, laboratorija + sportski kompleks).
Ovoj zemlji samo fali organizacija. Da smo organizovani, nikakva vlast ne bi bila smetnja normalnom životu. (sa teme na temu, ali bitno je da je poenta obuhvaćena)
Pozdrav, i vaspitavajte svoju decu, da se posle ne bi iznenadili.

bunjuel

pre 4 godine

za stoku je uvek postojao samo jedan način dovođenja u red. Ne vaspitanja, jer da se stoka može vaspitati, ne bi ni bila stoka, ali dovođenja u red da se nauči da neko drugi ne pati zbog nje. Pa nek se proba ispočetka s nekom sledećom generacijom.

živković

pre 4 godine

Posledica degradacije društva zbog aktuelne vlasti. Kao devedesete. A klinac je u pravu. Ti budući fizikalci neće imati posla čak ni u EU. Krivi su roditelji jer su isti takvi. Gledaj decu da vidiš kakvi su roditelji.

sreten

pre 4 godine

Pa iz ove vesti moze covek da pomisli da ima original robe kod nas da se kupi?
Snabdevaju se sa internacionalnih carinskih zaplena kopija kontejner svega za male pare, pa se ovde nudi po original cenama ili cak i skuplje... Ovde je sve markirano fuseraj, samo je NO NAME original. I uglavnom je kvalitetnije...

ПоследњиСрбијанац

pre 4 godine

Само имбецили вреднују људе по гардероби. Жао ми је имбецила, њихов живот је тежак.

Toni

pre 4 godine

Malograđanština najgore vrste. Masa se pretvorila u gomilu budala koje "brendovi" muzu do iznemoglosti. Jeste li primijetili da su "moderne" patike po pravilu užasno skupe? Razlog tome je isključivo i samo u potražnji za luksuznom robom. Neke nove moderne (i vrlo ružne) patike koštaju od 700$ pa naviše?!?! Kvalitetom sigurno ne odmiču od original Adidas, NB ili Reebok, ali eto, nekako moraju da se istaknu i glupani se pecaju, jer, zaboga, svako (makar na Zapadu) može kupiti par patika od ovih opšte poznatih proizvođača. Zašto bi torba LV koštala toliko koliko košta? Samo da bi neko pokazao koliko novca ima. Ne ulazim u to kako će ko trošiti svoj novac, ali kupovina brendiranih sitnica za velike pare je teški idiotizam. Gejtsa i Cukerberga između ostalog cijenim i zbog toga što ne prave takve glupe trendove nego se oblače kao 80% populacije.

vera u Boga

pre 4 godine

Problem je mnogo dublji nego sto mislite. Nije samo u pitanju sta ko nosi, nego ko nije u trendu po merilima koja se namecu preko raznih sredstava informisanja. Neko to od gore radi sve, a onaj sto je jos gore vidi sve pa videcemo dokle ce sve to ici.

Znam sve

pre 4 godine

Ovako sam ja odrastao devedesetih. Sada moje dete ovako odrasta. Tako da, roditelji nasilnici podižu decu nasilnike. Šteta što roditelji žrtve podižu decu žrtve... Kad bih samo znao kako da pomognem svom detetu da se zna odbraniti od te dece.