Utorak, 12.02.2019.

07:38

"Neka je svima jasno – Dalmacija je kolevka hrvatstva"

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban osudio je izjavu predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija.

Izvor: index.hr

"Neka je svima jasno – Dalmacija je kolevka hrvatstva" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

djedmedjed

pre 5 godina

u komentarima ispod mojega se iscitava sovinizam, a sve u stilu : Srbija je samo srpska, a Hrvatska svacija. Od 1918. do danas su sluzbeni Beograd, SPC i SANU tretirali Hrvatsku kao samoposlugu u kojoj ce se namirivati velikosrpski apetiti do mile volje. To je i izazvalo pokolje, osvete i mrznju. Hvala na objavi drukcijeg misljenja.

Solomon

pre 5 godina

Djedmedjed kakve ste komentare ocekivalu? Prvo Hrvati su imali banovinu Hrvatsku u kraljevini Jugoslaviji istorijski najvecu teritoriju ikada. Iako je vasa vrazija divizija cinila ogromne zlocine sa obe strane Drine, sve vam je oprosteno i primljeni ste u Jugoslaviji kao ravnopravni sa Srbima. Drugo i to vam je bilo malo pa ste stvorili NDH, i opet ste se preko partizana provukli bez kazne. Sada ste priznali Kosovo a Albanci sy vam braca po oruzju bar tako Kolinda rece. I sta sada hocete da vam Srbi brane Dalmaciju? Bilo nekad.

ketiS

pre 5 godina

Oni koji tvrde da je Dalmacija "kolevka hrvatstva" samo pokazuju svoj ekstremni etnocentrizam, jer Dalmacija je i u politickom i u kulturnom smislu izuzetno viseslojna sto su pojedini razumni komentatori vec naveli, kao sto oni koji tvrde da je Kosovo "kolevka srpstva" samo pokazuju koliko ne poznaju povest sopstvenog naroda. Primera radi Dalmacija za srednjovekovnu Srbiju nije nista manje znacajna od Raske ili Kosova. S druge strane Vojvodina je u politickom i kulturnopovesnom smislu vecinski ugarska i habsburska, ali je u isto vreme dovoljno znacajna i za srpsku kulturu pogotovo od pocetka 17-og veka. Konacno treba reci da hrvatski politicari osudjuju komunisticke zlocine samo kada im to odgovara sto vrlo jasno pokazuje i ovaj slucaj.

rvatna

pre 5 godina

Palite se na glupe priče ko Hrvati o Vojvodini. Ajmo pitat Istrijane... ljevičarski kraj gdje fašiste mrze više nego bilo što. Malo pročitajte Glas Istre što domaći misle o ovome prije nego pišete ovakve stvari.

aca

pre 5 godina

Zapravo i nije bas.. Dalmacija je bila i svoja, i Mletacka u srednjem veku i italijanska od 1941. do 1943., a krajem 17. veka su Turska i Mletacka republika,vodile rat oko Moreje, cuveni Morejski rat (jedno od zarista i tla borbe je bila i Dalmacija).. Tako da kada se pogleda bila je vise svacija nego li hrvatska.. Od 1945. je bila sastavni deo Jugoslavije..

fakti

pre 5 godina

Sve nas treba da zabrine ova izjava. Nije vreme za likovanje, vec za solidarnost. Ono sto je juce receno za Istru i Dalmaciju, vec sutra neko moze reci za Backu, Dimitrovgrad ili Vrsac.....Pozdrav iz vetrovitog Beograda.

ampoo

pre 5 godina

Nek se spremi Hrvatska, ovaj Dalmacija i Istra. Bilo je samo pitanje vremena, jer velike sile nisu potpuno završile posao na ovim prostorima

ETB

pre 5 godina

@Бојан
грешиш. Жупан у овом случају је први човек жупаније, управне јединице. Дотични нема везе са црквом.

block

pre 5 godina

Dalmacija je kolevka koječega. Jedna je od kolevki jugoslovenstva. Jedna od ključnih mletačkih provincija i tada je izgrađena i socijalizovana. Napoleon je razmontirao Mletačku republiku 1797. i od tada je manje više pod habzburzima. Nju je 1918. oslobodila srpska vojska (mogao bi dotični da pogleda kako su dočekani u Dubrovniku i Splitu srpski vojnici). Kralj Aleksandar je žurio da "sklepa" bilo kakvu zajedničku kraljevinu da bi, između ostalog, išao u Versaj da od Italijana i njihovih snažnih saveznika brani Dalmaciju. Mihailo Pupin je to izdejstvovao u Versaju uz pomoć "svojih" Amerikanaca i Woodrowa Wilsona (pored toga i dolinu Soče, Bled i Banat). Spalato/Split, Zara/Zadar i Fiume/Rijeka su nažalost ostali Italijanima (Rijeka je bila grad-država dok je Mussolini nije okupirao). Kralj je 1921. od Dalmacije oduzeo Boku, Budvu i Petrovac, dodelio je Zetskoj oblasti (da se podsete Velji Crnogorci ko im dade glavni turistički resurs). A 1941. Pavelić nije trepnuo da Dalmaciju "vrati" Italiji da bi kanda sprovodio nacionalni program NDH, a rezultati su dokumentovani u vašingtonskom Muzeju holokausta. Mahom su svi Dalmatinci bili jugoslovenski orijentisani. A 1945, po oslobođenju Splita i Zadra, u iste se naseljava mnogo stanovništva iz pasivnih krajeva što delimično objašnjava ekstremnu napaljenu hrvatizaciju dva grada. Imotski-na-moru. A šta od navedenog uče Hrvati, veliko je pitanje. Slovenci su Pupinu digli spomenik na Bledu, a Hrvati verovatno nisu ni čuli za njega.

miki

pre 5 godina

Kroatiziranju dalmacije veliki doprinos dali su i srbi, što svesno što nesvesno. U prvoj polovici 19 veka hrvatstvo i srpstvo u dalmaciji nije bilo uopšte izraženo. I sad kad pogledamo spomenike kulture u dalmaciji vidimo da su ispisani pismom koje ne razumiju ni srbi ni hrvati. Biti dalmatinac nije bilo strano ni srbima ni hrvatima, burna je istorija dalmacije.

Belko

pre 5 godina

Narod na Balkanu (mislim na Jugu) se izmiješao. Da je bilo sreće (da se Crkva prije 1000 godina nije razdvojila) to bi sada bio jedan narod (uključujući i Bugare). Ovako ništa. Svima je sve kolijevka.
Inače, za one koji znaju imalo mađarski jezik, možete malo navratiti na mađarske forume da vidite što govore o Vojvodini. A ako netko ima pravo na Vojvodinu, to su onda Mađari. Srba nije bilo sjeverno od Save i Dunava, te zapadno od Drine dok vas Turci nisu pogurali u tim smjerovima. Zašto od Grka ne tražite "svoje" južne teritorije?
Tako da, Turci su krivi što je sada situacija takva kakva je.

Keks

pre 5 godina

Neka ste hrvati, srbi, taljani ili došli iz Azije plate su vam iste?
Što veča kriza, to se više potpaljuje vatra nacionalizma. Ajmo doktori života brojite pare a ne dnk zrna.

NN

pre 5 godina

pa nije sporno da je Kosovo pa cak i Makedonija kolijevka Srbije,ali kako amo mi kao i ostali krscani povlacili se na sjever i zapad pred Turcima,tako ste i vi.Mi smo ispali iz Bosne,dosli u Istru,Madari nas pojeli u Mađarskoj tj. asimilirali ,slicno je sa vama,pomakli ste se na sjever i zapad,ispali ste sa Kosova a Makedonije ste se sami odrekli pogotovo jezicno Vukovom reformom ali to je normalno to se dogadalo kroz povijest i dogadat ce se.Uredivajmo to sto imamo,neskrivajmo se iza povjesti/historije i nema straha,pozz

Đedo

pre 5 godina

I da se složimo sa porukom, poštujem! Da li onda svako ko dođe kod vas treba da dobije palicom ili Hrvat može da bude i u normalnim uslovima?

123

pre 5 godina

E moji srbi,odrekli ste se i zaboravili srbe koji su u dalmaciji dali ogroman doprinos njenoj povijesti,arhitekturi,znanosti,knjizevnosti,umjetnosti,a vjerujte mi da ih je bilo.Uostalom na korčuli ima pravoslavna crkva,zadužbina nemanjica.Od vladana desnice do stojana jankvica,vuka mandusica,vladimira beare.Uostalom mi smo svi za vas pokatoličeni srbi.Dakle vasi sunarodnjaci.Ne odričimo se NAŠE dalamcije.I za kraj poruka onome sto pise o kosovu:kosovo je srce srbije!!!

Обрад

pre 5 godina

Што се Ви, као црквено лице, мешате у политички живот? Или се 'црква у Хрвата' увек и мешала, па ово није ништа неочекивано!?
(Бојан, 12. februar 2019 07:48)

Нису то црквене жупаније, то је сплитско-далматинска жупанија у смислу административно-територијалне јединице, више општина чини жупанију, то је као код нас округ, моравички округ, јабалнички, нишки..

thank you

pre 5 godina

OK gospodo hrvati,ako potvrdite istorijsku činjenicu da je Kosovo srce Srbije,ja ću vam pružiti punu podršku da je Dalmacija srce Hrvatske.

Mladen

pre 5 godina

Cudne su te kolevke gde cim malo zakopas iskacu Serbi. Pre naglog pokatolicenja, nije mnogo hrvata zivelo u Dalmaciji. Vecinom su to bili srbi i crnogorci koji su se povlacili tokom turske invazije u trazenju mirnijih teritorija. Da se razumemo, moj pradeda je cist hrvat, katolik, cetri kolena unazad, ali uvek je govorio da su "njegovi" dosli u Dalmaciju sa severa Crne Gore. Ista je prica sa celim selom gde je odrastao, ali nece niko to da spominje. Neka ih, nek misle da su autohtoni hrvati, istina kad tad ispliva.

Бојан

pre 5 godina

Што се Ви, као црквено лице, мешате у политички живот? Или се 'црква у Хрвата' увек и мешала, па ово није ништа неочекивано!?

mufljuz

pre 5 godina

"Dalmacija je kolevka hrvatstva. Samim tim je bila, jeste i biće doveka nedeljivi hrvatski prostor“, "
Tako smo i mi mislili i tvrdili za Kosovo*. Zato gospodo, sve u svoje vreme.

Mladen

pre 5 godina

Cudne su te kolevke gde cim malo zakopas iskacu Serbi. Pre naglog pokatolicenja, nije mnogo hrvata zivelo u Dalmaciji. Vecinom su to bili srbi i crnogorci koji su se povlacili tokom turske invazije u trazenju mirnijih teritorija. Da se razumemo, moj pradeda je cist hrvat, katolik, cetri kolena unazad, ali uvek je govorio da su "njegovi" dosli u Dalmaciju sa severa Crne Gore. Ista je prica sa celim selom gde je odrastao, ali nece niko to da spominje. Neka ih, nek misle da su autohtoni hrvati, istina kad tad ispliva.

block

pre 5 godina

Dalmacija je kolevka koječega. Jedna je od kolevki jugoslovenstva. Jedna od ključnih mletačkih provincija i tada je izgrađena i socijalizovana. Napoleon je razmontirao Mletačku republiku 1797. i od tada je manje više pod habzburzima. Nju je 1918. oslobodila srpska vojska (mogao bi dotični da pogleda kako su dočekani u Dubrovniku i Splitu srpski vojnici). Kralj Aleksandar je žurio da "sklepa" bilo kakvu zajedničku kraljevinu da bi, između ostalog, išao u Versaj da od Italijana i njihovih snažnih saveznika brani Dalmaciju. Mihailo Pupin je to izdejstvovao u Versaju uz pomoć "svojih" Amerikanaca i Woodrowa Wilsona (pored toga i dolinu Soče, Bled i Banat). Spalato/Split, Zara/Zadar i Fiume/Rijeka su nažalost ostali Italijanima (Rijeka je bila grad-država dok je Mussolini nije okupirao). Kralj je 1921. od Dalmacije oduzeo Boku, Budvu i Petrovac, dodelio je Zetskoj oblasti (da se podsete Velji Crnogorci ko im dade glavni turistički resurs). A 1941. Pavelić nije trepnuo da Dalmaciju "vrati" Italiji da bi kanda sprovodio nacionalni program NDH, a rezultati su dokumentovani u vašingtonskom Muzeju holokausta. Mahom su svi Dalmatinci bili jugoslovenski orijentisani. A 1945, po oslobođenju Splita i Zadra, u iste se naseljava mnogo stanovništva iz pasivnih krajeva što delimično objašnjava ekstremnu napaljenu hrvatizaciju dva grada. Imotski-na-moru. A šta od navedenog uče Hrvati, veliko je pitanje. Slovenci su Pupinu digli spomenik na Bledu, a Hrvati verovatno nisu ni čuli za njega.

mufljuz

pre 5 godina

"Dalmacija je kolevka hrvatstva. Samim tim je bila, jeste i biće doveka nedeljivi hrvatski prostor“, "
Tako smo i mi mislili i tvrdili za Kosovo*. Zato gospodo, sve u svoje vreme.

ampoo

pre 5 godina

Nek se spremi Hrvatska, ovaj Dalmacija i Istra. Bilo je samo pitanje vremena, jer velike sile nisu potpuno završile posao na ovim prostorima

thank you

pre 5 godina

OK gospodo hrvati,ako potvrdite istorijsku činjenicu da je Kosovo srce Srbije,ja ću vam pružiti punu podršku da je Dalmacija srce Hrvatske.

aca

pre 5 godina

Zapravo i nije bas.. Dalmacija je bila i svoja, i Mletacka u srednjem veku i italijanska od 1941. do 1943., a krajem 17. veka su Turska i Mletacka republika,vodile rat oko Moreje, cuveni Morejski rat (jedno od zarista i tla borbe je bila i Dalmacija).. Tako da kada se pogleda bila je vise svacija nego li hrvatska.. Od 1945. je bila sastavni deo Jugoslavije..

Бојан

pre 5 godina

Што се Ви, као црквено лице, мешате у политички живот? Или се 'црква у Хрвата' увек и мешала, па ово није ништа неочекивано!?

123

pre 5 godina

E moji srbi,odrekli ste se i zaboravili srbe koji su u dalmaciji dali ogroman doprinos njenoj povijesti,arhitekturi,znanosti,knjizevnosti,umjetnosti,a vjerujte mi da ih je bilo.Uostalom na korčuli ima pravoslavna crkva,zadužbina nemanjica.Od vladana desnice do stojana jankvica,vuka mandusica,vladimira beare.Uostalom mi smo svi za vas pokatoličeni srbi.Dakle vasi sunarodnjaci.Ne odričimo se NAŠE dalamcije.I za kraj poruka onome sto pise o kosovu:kosovo je srce srbije!!!

rvatna

pre 5 godina

Palite se na glupe priče ko Hrvati o Vojvodini. Ajmo pitat Istrijane... ljevičarski kraj gdje fašiste mrze više nego bilo što. Malo pročitajte Glas Istre što domaći misle o ovome prije nego pišete ovakve stvari.

NN

pre 5 godina

pa nije sporno da je Kosovo pa cak i Makedonija kolijevka Srbije,ali kako amo mi kao i ostali krscani povlacili se na sjever i zapad pred Turcima,tako ste i vi.Mi smo ispali iz Bosne,dosli u Istru,Madari nas pojeli u Mađarskoj tj. asimilirali ,slicno je sa vama,pomakli ste se na sjever i zapad,ispali ste sa Kosova a Makedonije ste se sami odrekli pogotovo jezicno Vukovom reformom ali to je normalno to se dogadalo kroz povijest i dogadat ce se.Uredivajmo to sto imamo,neskrivajmo se iza povjesti/historije i nema straha,pozz

miki

pre 5 godina

Kroatiziranju dalmacije veliki doprinos dali su i srbi, što svesno što nesvesno. U prvoj polovici 19 veka hrvatstvo i srpstvo u dalmaciji nije bilo uopšte izraženo. I sad kad pogledamo spomenike kulture u dalmaciji vidimo da su ispisani pismom koje ne razumiju ni srbi ni hrvati. Biti dalmatinac nije bilo strano ni srbima ni hrvatima, burna je istorija dalmacije.

Belko

pre 5 godina

Narod na Balkanu (mislim na Jugu) se izmiješao. Da je bilo sreće (da se Crkva prije 1000 godina nije razdvojila) to bi sada bio jedan narod (uključujući i Bugare). Ovako ništa. Svima je sve kolijevka.
Inače, za one koji znaju imalo mađarski jezik, možete malo navratiti na mađarske forume da vidite što govore o Vojvodini. A ako netko ima pravo na Vojvodinu, to su onda Mađari. Srba nije bilo sjeverno od Save i Dunava, te zapadno od Drine dok vas Turci nisu pogurali u tim smjerovima. Zašto od Grka ne tražite "svoje" južne teritorije?
Tako da, Turci su krivi što je sada situacija takva kakva je.

Обрад

pre 5 godina

Што се Ви, као црквено лице, мешате у политички живот? Или се 'црква у Хрвата' увек и мешала, па ово није ништа неочекивано!?
(Бојан, 12. februar 2019 07:48)

Нису то црквене жупаније, то је сплитско-далматинска жупанија у смислу административно-територијалне јединице, више општина чини жупанију, то је као код нас округ, моравички округ, јабалнички, нишки..

fakti

pre 5 godina

Sve nas treba da zabrine ova izjava. Nije vreme za likovanje, vec za solidarnost. Ono sto je juce receno za Istru i Dalmaciju, vec sutra neko moze reci za Backu, Dimitrovgrad ili Vrsac.....Pozdrav iz vetrovitog Beograda.

ETB

pre 5 godina

@Бојан
грешиш. Жупан у овом случају је први човек жупаније, управне јединице. Дотични нема везе са црквом.

Keks

pre 5 godina

Neka ste hrvati, srbi, taljani ili došli iz Azije plate su vam iste?
Što veča kriza, to se više potpaljuje vatra nacionalizma. Ajmo doktori života brojite pare a ne dnk zrna.

Đedo

pre 5 godina

I da se složimo sa porukom, poštujem! Da li onda svako ko dođe kod vas treba da dobije palicom ili Hrvat može da bude i u normalnim uslovima?

djedmedjed

pre 5 godina

u komentarima ispod mojega se iscitava sovinizam, a sve u stilu : Srbija je samo srpska, a Hrvatska svacija. Od 1918. do danas su sluzbeni Beograd, SPC i SANU tretirali Hrvatsku kao samoposlugu u kojoj ce se namirivati velikosrpski apetiti do mile volje. To je i izazvalo pokolje, osvete i mrznju. Hvala na objavi drukcijeg misljenja.

Solomon

pre 5 godina

Djedmedjed kakve ste komentare ocekivalu? Prvo Hrvati su imali banovinu Hrvatsku u kraljevini Jugoslaviji istorijski najvecu teritoriju ikada. Iako je vasa vrazija divizija cinila ogromne zlocine sa obe strane Drine, sve vam je oprosteno i primljeni ste u Jugoslaviji kao ravnopravni sa Srbima. Drugo i to vam je bilo malo pa ste stvorili NDH, i opet ste se preko partizana provukli bez kazne. Sada ste priznali Kosovo a Albanci sy vam braca po oruzju bar tako Kolinda rece. I sta sada hocete da vam Srbi brane Dalmaciju? Bilo nekad.

ketiS

pre 5 godina

Oni koji tvrde da je Dalmacija "kolevka hrvatstva" samo pokazuju svoj ekstremni etnocentrizam, jer Dalmacija je i u politickom i u kulturnom smislu izuzetno viseslojna sto su pojedini razumni komentatori vec naveli, kao sto oni koji tvrde da je Kosovo "kolevka srpstva" samo pokazuju koliko ne poznaju povest sopstvenog naroda. Primera radi Dalmacija za srednjovekovnu Srbiju nije nista manje znacajna od Raske ili Kosova. S druge strane Vojvodina je u politickom i kulturnopovesnom smislu vecinski ugarska i habsburska, ali je u isto vreme dovoljno znacajna i za srpsku kulturu pogotovo od pocetka 17-og veka. Konacno treba reci da hrvatski politicari osudjuju komunisticke zlocine samo kada im to odgovara sto vrlo jasno pokazuje i ovaj slucaj.

Belko

pre 5 godina

Narod na Balkanu (mislim na Jugu) se izmiješao. Da je bilo sreće (da se Crkva prije 1000 godina nije razdvojila) to bi sada bio jedan narod (uključujući i Bugare). Ovako ništa. Svima je sve kolijevka.
Inače, za one koji znaju imalo mađarski jezik, možete malo navratiti na mađarske forume da vidite što govore o Vojvodini. A ako netko ima pravo na Vojvodinu, to su onda Mađari. Srba nije bilo sjeverno od Save i Dunava, te zapadno od Drine dok vas Turci nisu pogurali u tim smjerovima. Zašto od Grka ne tražite "svoje" južne teritorije?
Tako da, Turci su krivi što je sada situacija takva kakva je.

fakti

pre 5 godina

Sve nas treba da zabrine ova izjava. Nije vreme za likovanje, vec za solidarnost. Ono sto je juce receno za Istru i Dalmaciju, vec sutra neko moze reci za Backu, Dimitrovgrad ili Vrsac.....Pozdrav iz vetrovitog Beograda.

Mladen

pre 5 godina

Cudne su te kolevke gde cim malo zakopas iskacu Serbi. Pre naglog pokatolicenja, nije mnogo hrvata zivelo u Dalmaciji. Vecinom su to bili srbi i crnogorci koji su se povlacili tokom turske invazije u trazenju mirnijih teritorija. Da se razumemo, moj pradeda je cist hrvat, katolik, cetri kolena unazad, ali uvek je govorio da su "njegovi" dosli u Dalmaciju sa severa Crne Gore. Ista je prica sa celim selom gde je odrastao, ali nece niko to da spominje. Neka ih, nek misle da su autohtoni hrvati, istina kad tad ispliva.

mufljuz

pre 5 godina

"Dalmacija je kolevka hrvatstva. Samim tim je bila, jeste i biće doveka nedeljivi hrvatski prostor“, "
Tako smo i mi mislili i tvrdili za Kosovo*. Zato gospodo, sve u svoje vreme.

ampoo

pre 5 godina

Nek se spremi Hrvatska, ovaj Dalmacija i Istra. Bilo je samo pitanje vremena, jer velike sile nisu potpuno završile posao na ovim prostorima

thank you

pre 5 godina

OK gospodo hrvati,ako potvrdite istorijsku činjenicu da je Kosovo srce Srbije,ja ću vam pružiti punu podršku da je Dalmacija srce Hrvatske.

123

pre 5 godina

E moji srbi,odrekli ste se i zaboravili srbe koji su u dalmaciji dali ogroman doprinos njenoj povijesti,arhitekturi,znanosti,knjizevnosti,umjetnosti,a vjerujte mi da ih je bilo.Uostalom na korčuli ima pravoslavna crkva,zadužbina nemanjica.Od vladana desnice do stojana jankvica,vuka mandusica,vladimira beare.Uostalom mi smo svi za vas pokatoličeni srbi.Dakle vasi sunarodnjaci.Ne odričimo se NAŠE dalamcije.I za kraj poruka onome sto pise o kosovu:kosovo je srce srbije!!!

Бојан

pre 5 godina

Што се Ви, као црквено лице, мешате у политички живот? Или се 'црква у Хрвата' увек и мешала, па ово није ништа неочекивано!?

block

pre 5 godina

Dalmacija je kolevka koječega. Jedna je od kolevki jugoslovenstva. Jedna od ključnih mletačkih provincija i tada je izgrađena i socijalizovana. Napoleon je razmontirao Mletačku republiku 1797. i od tada je manje više pod habzburzima. Nju je 1918. oslobodila srpska vojska (mogao bi dotični da pogleda kako su dočekani u Dubrovniku i Splitu srpski vojnici). Kralj Aleksandar je žurio da "sklepa" bilo kakvu zajedničku kraljevinu da bi, između ostalog, išao u Versaj da od Italijana i njihovih snažnih saveznika brani Dalmaciju. Mihailo Pupin je to izdejstvovao u Versaju uz pomoć "svojih" Amerikanaca i Woodrowa Wilsona (pored toga i dolinu Soče, Bled i Banat). Spalato/Split, Zara/Zadar i Fiume/Rijeka su nažalost ostali Italijanima (Rijeka je bila grad-država dok je Mussolini nije okupirao). Kralj je 1921. od Dalmacije oduzeo Boku, Budvu i Petrovac, dodelio je Zetskoj oblasti (da se podsete Velji Crnogorci ko im dade glavni turistički resurs). A 1941. Pavelić nije trepnuo da Dalmaciju "vrati" Italiji da bi kanda sprovodio nacionalni program NDH, a rezultati su dokumentovani u vašingtonskom Muzeju holokausta. Mahom su svi Dalmatinci bili jugoslovenski orijentisani. A 1945, po oslobođenju Splita i Zadra, u iste se naseljava mnogo stanovništva iz pasivnih krajeva što delimično objašnjava ekstremnu napaljenu hrvatizaciju dva grada. Imotski-na-moru. A šta od navedenog uče Hrvati, veliko je pitanje. Slovenci su Pupinu digli spomenik na Bledu, a Hrvati verovatno nisu ni čuli za njega.

aca

pre 5 godina

Zapravo i nije bas.. Dalmacija je bila i svoja, i Mletacka u srednjem veku i italijanska od 1941. do 1943., a krajem 17. veka su Turska i Mletacka republika,vodile rat oko Moreje, cuveni Morejski rat (jedno od zarista i tla borbe je bila i Dalmacija).. Tako da kada se pogleda bila je vise svacija nego li hrvatska.. Od 1945. je bila sastavni deo Jugoslavije..

rvatna

pre 5 godina

Palite se na glupe priče ko Hrvati o Vojvodini. Ajmo pitat Istrijane... ljevičarski kraj gdje fašiste mrze više nego bilo što. Malo pročitajte Glas Istre što domaći misle o ovome prije nego pišete ovakve stvari.

miki

pre 5 godina

Kroatiziranju dalmacije veliki doprinos dali su i srbi, što svesno što nesvesno. U prvoj polovici 19 veka hrvatstvo i srpstvo u dalmaciji nije bilo uopšte izraženo. I sad kad pogledamo spomenike kulture u dalmaciji vidimo da su ispisani pismom koje ne razumiju ni srbi ni hrvati. Biti dalmatinac nije bilo strano ni srbima ni hrvatima, burna je istorija dalmacije.

NN

pre 5 godina

pa nije sporno da je Kosovo pa cak i Makedonija kolijevka Srbije,ali kako amo mi kao i ostali krscani povlacili se na sjever i zapad pred Turcima,tako ste i vi.Mi smo ispali iz Bosne,dosli u Istru,Madari nas pojeli u Mađarskoj tj. asimilirali ,slicno je sa vama,pomakli ste se na sjever i zapad,ispali ste sa Kosova a Makedonije ste se sami odrekli pogotovo jezicno Vukovom reformom ali to je normalno to se dogadalo kroz povijest i dogadat ce se.Uredivajmo to sto imamo,neskrivajmo se iza povjesti/historije i nema straha,pozz

Đedo

pre 5 godina

I da se složimo sa porukom, poštujem! Da li onda svako ko dođe kod vas treba da dobije palicom ili Hrvat može da bude i u normalnim uslovima?

Keks

pre 5 godina

Neka ste hrvati, srbi, taljani ili došli iz Azije plate su vam iste?
Što veča kriza, to se više potpaljuje vatra nacionalizma. Ajmo doktori života brojite pare a ne dnk zrna.

Solomon

pre 5 godina

Djedmedjed kakve ste komentare ocekivalu? Prvo Hrvati su imali banovinu Hrvatsku u kraljevini Jugoslaviji istorijski najvecu teritoriju ikada. Iako je vasa vrazija divizija cinila ogromne zlocine sa obe strane Drine, sve vam je oprosteno i primljeni ste u Jugoslaviji kao ravnopravni sa Srbima. Drugo i to vam je bilo malo pa ste stvorili NDH, i opet ste se preko partizana provukli bez kazne. Sada ste priznali Kosovo a Albanci sy vam braca po oruzju bar tako Kolinda rece. I sta sada hocete da vam Srbi brane Dalmaciju? Bilo nekad.

djedmedjed

pre 5 godina

u komentarima ispod mojega se iscitava sovinizam, a sve u stilu : Srbija je samo srpska, a Hrvatska svacija. Od 1918. do danas su sluzbeni Beograd, SPC i SANU tretirali Hrvatsku kao samoposlugu u kojoj ce se namirivati velikosrpski apetiti do mile volje. To je i izazvalo pokolje, osvete i mrznju. Hvala na objavi drukcijeg misljenja.

ketiS

pre 5 godina

Oni koji tvrde da je Dalmacija "kolevka hrvatstva" samo pokazuju svoj ekstremni etnocentrizam, jer Dalmacija je i u politickom i u kulturnom smislu izuzetno viseslojna sto su pojedini razumni komentatori vec naveli, kao sto oni koji tvrde da je Kosovo "kolevka srpstva" samo pokazuju koliko ne poznaju povest sopstvenog naroda. Primera radi Dalmacija za srednjovekovnu Srbiju nije nista manje znacajna od Raske ili Kosova. S druge strane Vojvodina je u politickom i kulturnopovesnom smislu vecinski ugarska i habsburska, ali je u isto vreme dovoljno znacajna i za srpsku kulturu pogotovo od pocetka 17-og veka. Konacno treba reci da hrvatski politicari osudjuju komunisticke zlocine samo kada im to odgovara sto vrlo jasno pokazuje i ovaj slucaj.

Обрад

pre 5 godina

Што се Ви, као црквено лице, мешате у политички живот? Или се 'црква у Хрвата' увек и мешала, па ово није ништа неочекивано!?
(Бојан, 12. februar 2019 07:48)

Нису то црквене жупаније, то је сплитско-далматинска жупанија у смислу административно-територијалне јединице, више општина чини жупанију, то је као код нас округ, моравички округ, јабалнички, нишки..

ETB

pre 5 godina

@Бојан
грешиш. Жупан у овом случају је први човек жупаније, управне јединице. Дотични нема везе са црквом.