Subota, 05.01.2019.

18:54

"Naše bebe su drugog reda" VIDEO

Različito darivanje prvorođenih beba u novogodišnjoj noći izazavalo je veliku polemiku na društvenim mrežama.

Izvor: B92

"Naše bebe su drugog reda" VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

66 Komentari

Sortiraj po:

SasaNs

pre 5 godina

Nasi prijatelji su pre par godina u dogovoru sa lekarom uradili carski rez i eto prva beba, bili u novinama itd. Tako da sve je to namestaljka i cista diskriminacija druge dece.

ysys

pre 5 godina

izvinite,kolike su cene u Leskovcu, Kragujevcu, a kolike u NSadu ili Beogradu? Koliko kosta m2 stana? Vrtic? Hrana?
(ipak

Izvinite, jel treba da vam objašnjavam da vaš način razmišljanja oslikava izuzetno glupu osobu? A, da, nema svrhe

ajoj

pre 5 godina

Ajoj kakvi komentari :((( Ne znam da li da se smejem ili da placem. Jedan pominje penzionere, drugi gradove po Srbiji, treci kuka kako on nista nije dobio pre 10 godina. Jedan simbolican gest je dobio toliko ostrascenih uvreda da sve sto imam da kazem je sledece:
Ljudi, nama nema pomoci. Mi smo toliko duhovno osiromasili da je to tragicno. Da ne pominjem da je cifra smesna za svakoga ko malo bolje zaradjuje ali je nasem prosecnom coveku i 300 evra mnogo. Tuga. Tuga u svakom smislu. Beda i sirotinja, ekonomska i duhovna. Ovo prvo se da ispraviti ali ovo drugo... Propast. Nek su bebe zive i zdrave, i ove rodjene 1.januara ali i sve ostale.

NoName

pre 5 godina

Ove pare dobija svaka beba u Nemackoj, u obliku pomoci do njihove 18 godine, svakog meseca. U startu je vise, a onda padne na nekih 300 evra. Kao podsticaj.
Ovo kod nas je samo poziranje za politicare. Seljana koja se provlaci od pamtiveka.

mirko

pre 5 godina

Kao nacija smo postali sebični, sujetni, robovi naprednog nazovi ga života.
Ja sam otac dvoje djece, trece na putu i ne kukam kako nemam, kako nije dobro.
I ne razmišljam kao mnogi da se svakom djetetu mora kupiti sve.
Nikad nije bilo dobro.
Zato pustite da kukate na državu,već stvarajte potomstvo u što većem broju jer to ostaje iza nas.

beogradske opstine

pre 5 godina

Deca u prvom razredu dobijala do 2011. godine onaj mali kompjuter sa Linuxom. Moje dete 2012. polazi u skolu, i pogodite? Ta generacija nije vise dobijala... 

I sta sad? Generacija izvisila za sve.
(Ja, 05. januar 2019 20:16)

Moje dete je krenulo 2009. u skolu i ni tad se nisu delili kompjuteri. Ne znam u kojoj drzavi zivite, jer se nikad kod nas nisu dobijali kompjuteri.

Guh

pre 5 godina

Zapravo, najtužnije je to što smo toliko bedni da ljudi ne mogu opušteno da rode decu i ne brinu da li će imati osnovne stvari. Otud cela problematika.

Jim Beam

pre 5 godina

@Stranac
Šokirao bi se kada bi znao za šta zapadne zemlje daju novac sve, samo što su oni bogati, a mi ne. Jedino nas ti njihovi izdaci ne dotiču pa ne reagujemo, ili si zahvalan što su te primili i pružili priliku i bolji život (kao tebi) pa ne reaguješ.

A inače se slažem da ovo treba ukinuti ili barem svesti na neki simboličan nivo, a ne novčani...

I

pre 5 godina

Pogrešno rezoniranje. Nije problem sto je u nekom gradu 20 a u nekom 300 hiljada dinara, jer svaki grad odredjuje koliko će dati iz svog budžeta. Problem je sto deca rodjena prvog januara dobijaju poklone a ostalim danima ne.

The flash....

pre 5 godina

Meni je najlogicnije da SVE bebe rodjene u jednoj godini u Srbiji dobiju ISTU sumu novca...

I ne, nije to uravnilovka...

Uostalom, prepisite pravila iz neke normalne, dobro razvijene drzave...

teacher

pre 5 godina

Najispravnije i jedino posteno je ukinuti tu budalastinu od nagrade jer JESTE diskriminacija kako god okrenete. A velike su pare u pitanju kad se sve sabere, zasto se taj novac ne bi rasporedio na nesto sto ce dugorocno koristiti SVOJ deci-izgradnju parkova, renoviranje vrtica i skola i tome slicno. U vrticima roditelji sami kupuju toalet papir i maramice, a da ne pominjem igracke, knjige, slikovnice i sta god da treba da bi deca imala cime da se obrisu i igraju umesto drzava to da obezbedi. Sramno.

Miroljub

pre 5 godina

@Tako ćemo dobiti ravnopravnost svih beba u Srbiji rođenih oma posle nove godine.
(Kako bubanj kaže, 5. januar 2019 19:16)

A, ravonpravnost beba rodjenih 2. januara, 15 aprila, 27 septembra.... ko ih sljivi?

Bojan

pre 5 godina

Moje dete je rodjeno 2005. godine. Deca rodjena te godine nisu imala nista od drzave, kao ni njihovi roditelji, jer je bilo ukinuto, pa opet uvedeno 2006. 

Deca u prvom razredu dobijala do 2011. godine onaj mali kompjuter sa Linuxom. Moje dete 2012. polazi u skolu, i pogodite? Ta generacija nije vise dobijala... 

I sta sad? Generacija izvisila za sve.
(Ja, 05. januar 2019 20:16)

I sta sad? Da li ste vi radjali dete da vam drzava nesto da, kad se rodi,krene u skolu, zavrsi skolu... Ne razumem to. Ja nisam nikad nista dobio i nista mi ne fali, drago mi je kad drugi dobiju ali se ne osecam uvredjeno ili nesto slicno. Radjajte decu i volite se zbog sebe. ;)

O.T.A.N.

pre 5 godina

A niko da postavi pitanje šta će novorođenčetu novac. Novorođenčad ne znaju ni gde se nalaze, a kamoli šta je novac. Šalu na stranu, ne želim da komentarišem da li je ispravno da samo neka novorođenčad tj njihovi roditelji dobiju novac, ne bi bilo fer prema njima. Lako je reći "ne bi trebalo da dobiju", ali stavite se na mesto njihovih roditelja. Ja da se pitam, svakom mališanu koji se rodio pre vremena i borio u inkubatoru bih dao orden.

Ja

pre 5 godina

Moje dete je rodjeno 2005. godine. Deca rodjena te godine nisu imala nista od drzave, kao ni njihovi roditelji, jer je bilo ukinuto, pa opet uvedeno 2006.

Deca u prvom razredu dobijala do 2011. godine onaj mali kompjuter sa Linuxom. Moje dete 2012. polazi u skolu, i pogodite? Ta generacija nije vise dobijala...

I sta sad? Generacija izvisila za sve.

mastermind

pre 5 godina

Pod hitno ukinuti davanje novca za prvorođene bebe u N. g. Znači sve bebe rođene kasnije tokom godine su bebe 2. reda Sramota. Ili dati za svaku novorođenu bebu makar po 100 din.- ili još bolje ne davati ništa.

seljadin

pre 5 godina

novac je gradski ili nije ? ciji je ? ako je gradski, onda je ok, umesto necega drugog grad ce uloziti u decu.
Nego da li je to diskriminacija, da deca koja su rodjena 1. januara dobijaju vise nego ostala deca ?

aleksa

pre 5 godina

i jesu i nisu upravu
zavisi od grada/opstine
kao sto ni porezi nisu isti u svim opstinama,
Leskovcanin ce triputa manje plaritni porez na imovinu za kucu od +100 kvadrata nego beogradjanin za manje od 50 kvarata,
pa i cene, ako je isti artikal skuplji u Beogradu nego u Leskovcu znaci da je Beogradjanin dao vise na ime PDV nego Leskovcanin
pa ako nisu isti nameti a za to se ne bune
onda je i logicno da ne budu ista i izdvajanja iz budzeta...

prosto ko pasulj

pre 5 godina

Ostavljao komentare godinama. Samo minusi.
Kako to da se za novu godinu rodi u svakom porodilistu nekoliko beba par milisekundi posle ponoci?

Zasto svaka beba, bilo kada rodjena, nema poklon isti kao novogodišnja? Zasto doktori reskiraju i gledaju na sat kada da porode? Da li roditelji trudnoce planiraju prema nagradi, pa se trude da dete dobiju prvog januara?

John

pre 5 godina

Pre svega, zašto su bebe rođene 1. januara vrednije od drugih beba koje su rođene bilo kojeg od ostalih 364 dana?
Mislim, ako već MORA, ja bih pre nagrađivao bebe rođene 29. februara... To je mnogo veći uspeh. 1. januar je svake godine, a 29.02 svake četvrte.

A ovo: "jer u tom gradu nije rođena nijedna beba" nekako promiče ispod radara. Koliko li još ima gradova u Srbiji u kojima 1. januara nije rođena ni jedna beba?

Da ne teram baš mak na konac, ovo: "neki gradovi poput Kragujevca dali su samo simbolične poklone" je sasvim OK.

dux

pre 5 godina

Ovo je strašno!
Ajde svađajte se sada i oko ovoga!
Nema nam druge nego da se ovaj lep gest ukine i da onda više ne bude zavade.
Najgori smo narod na kugli zemaljskoj!!!

Bikcina

pre 5 godina

Pa onda su bebe koje se rode 5 minuta kasnije (ili ranije) bebe treceg reda?

Uzmi to sto ti daju i cuti, a na izborima izaberu gradsku upravu koja ce da bude bolja.

Dipl.ecc

pre 5 godina

Ne samo da nema nikakvog smisla da se razlicito "nagradjuju" bebe iz razlicitih gradova, nego sto je jos gore nema nikakvog smisla da se pravi bilo kakva razlika izmedju bebe rodjene 1.1. u navodno prvoj sekundi i bebe rodjene 31.12. rodjene u 23:45 ili pak one od 4.4. od 7:30. Ovde od svega politicari prave "reality" program. Uz duzno postovanje tih prvorodjenih beba u novoj godini, ali ovde se stalno pravi nekakva preraspodela davanja po volji pojedinaca (gradskih, drzavnih...) koji to koriste kao licnu promociju (kao da su dali iz svog dzepa). Uzmi od "bogatih" penzionera i daj onim drugima. Uzmi od jednih roditelja i daj drugima. Uzmi od jednih roditelja sa 3 dece i daj drugima sa 3 dece...potpuno besmislen sistem preraspodele.

room 1408

pre 5 godina

Od uvek je bilo da BGD ima prioritet u svakom smislu te reci...Definitivno su deca rodjena u BGD sa većim povlasticama...Najveći prosek plata,deciji dodaci...Svaka vlast pravi najveću bazu glasača u najvećem mestu sa raznim povlasticama....

Neplivač

pre 5 godina

A za deciji dodatak, u simbolicnom iznosu od 2600din, treba gomila papira, ispunjava se uslov samo sa jednim minimalcem a drugi roditelj da je bez primanja. Da li je to normalno? Bitno je da neko skuplja poene davanjem nekih nagrada i to od nasih para. Obezbedite svakom rodjenom detetu ovaj bedni deciji dodatak bezuslovno.

slabočitamizmeđuredovasadizNO

pre 5 godina

Hm, trista hiljada je, nažalost, nečija godišnja plata. Mislim da je bolje da taj novac bude podeljen na "ravne časti". Sa druge strane, par hiljada nikome neće puno pomoći, dok trista hoće. Dakle, trista hiljada za svako novorođenče!

Stranac

pre 5 godina

Norveška je bogata zemlja, pa ne dijeli novac prvorodjenim bebama. Jasno je i zašto. Zbog čega neka beba dobije određenu sumu novca samo zato što je rođena 01.01?
Pozdrav iz Norveške.

Kako bubanj kaže

pre 5 godina

Ja sam da se svakog 01.01 organizuje lutrija za sve bebe rođene u Srbiji između ponoći i 1 h.

1 nagrada-100 hilj.
2 nagrada-75 hilj.
3 nagrada-50 hilj.

Tako ćemo dobiti ravnopravnost svih beba u Srbiji rođenih oma posle nove godine.

Срећан дан РС

pre 5 godina

Мене је срамота да неко може да прави овако срамотне дискриминаторске игре на срећу, јер само ако сте у Србији на погрешној географској ширини и дужини овакве мере ће осигурати да немате шансе већ од рођења.

Dejan

pre 5 godina

Diskriminacija Srbije od strane Beograda nije nova stvar.Ova situacija je skrenula pažnju jer su u pitanju deca,a primera ima previše.Pozdrav iz Jagodine i srećni praznici.

borivoje cikasti

pre 5 godina

Stalno pricam svima da primanja po detetu,vrtici i sva ostala socijalna pitanja za decu i roditelje moraju biti isti na nivou cele drzave! Opstine i gradovi koji imaju visak novca za te namene treba da uplacuju u zajednicki budzet iz koga bi se svima ravnomerno rasporedjivalo! To ocigledno nekom ne odgovara!

Nemanja

pre 5 godina

Koliko vredi beba u New Yorku, Parizu, Londonu, Berlinu, Moskvi itd.? Ako neko i daje neko poklon za rodjene neposredno nakon ponoci (a to sigurno ne radi Trump, Makron, Mej, Merkel, Putin...), daje u skladu sa budzetom. Sto neko rece, cist marleting politicara.
Sistemsko odnosno socijalno davanje je druga prica. Tu ne sme da bude razlike. Ponovo neko moze da kaze da treba da bide u skladu sa potrosackom korpom u svakom mestu u Srbiji (nisu isti troskovi u Bg-u i Vr-u npr.). Mnogo je tu dilema o strana. Najbolje prepisati modele drugih zemalja i prilagoditi nasim uslovima (citaj budzetu), bez neke velike polemike.

Тата спалио Ђенку

pre 5 godina

Да су били избори у тим градовима под називом "Зато што волимо Александра Вучића", добили би и они по 300.000.
Елем, увек сам био противник напуштања своје отаџбине, али сматрам да млађа поколења дефинитивно немају шта да траже у Србији. Не ради се о материјалном стању, већ о систему. Систем је у Србији дно дна и не одлазе људи ван због новца, већ због система. Закони се селективно примењују и односе се на сиротињу, а ко је близак власти, може да ради шта хоће. Мука ми је..

Miki

pre 5 godina

Mislio sam da će biti ovakvih situacija posle nepromišljene i rogobatne akcije. Onaj ko je to smislio trebalo bi sada da se javno izvini svima i nikome da ne da nagradu! U suprotnom javiće se onda ostali od 1. pa od 2. 3. i tako redom u nedogled. Stvarno glupost!

tt

pre 5 godina

Ovo je ozakonjena diskriminacija dece! Na stranu sto je postala i teren zloupotrebe lekara i bolnica porodjajima ,,u prvoj sekundi". Ukinitu tu sramotu.

Petar

pre 5 godina

Opet neka demagogija od teksta.
Darivanje beba za novu godinu nije nikakva zakonska obaveza vec marketinski potez lokalnih gradonacelnika.
To sto su neke bebe u Srbiji dobile nista, neke 20.000 a neke 300.000 to nema veze sa vrednovanjem beba vec sa hirovima lolalnih gradskih uprava.

Marinko

pre 5 godina

Onda su bebe koje nisu rodjene 1. januara bebe x reda, kojesta. I ti pokloni za bebe rodjene 1.janaura ne treba da budu znacajni vec samo simbolicni, datum ko datum. Ono sto treba da bude znacajno to su deciji dodaci i druge mere koje ce da podsticu na radjanje.

Filip

pre 5 godina

Najpostenije je da svi dobiju po npr. 20 30 hiljada u svim porodiistima a da se izvuku 3-5 nagrada od 300.000 lutrijom sutradan gde ce ucestvovati sve bebe iz cele Srbije rodjene te noci. Ako podsticete da ljudi ostaju u svojim krajevima ovo nagradjivanje nije posteno.

Pižon

pre 5 godina

Obican populizam i foliranje. Nista drugo. Kome bre onaj siroti Vesic bilo sta daje od srca. Sve je to jurnjva za medijskom paznjom, glasovima, rejtingom... Fuj!

Nenadnenad

pre 5 godina

Svaka cast da Neko konacno objavi ovo. Ima ljudi koji zive i van Beograda, ali njih niko ne vidi. Ima ljudi u Trgovistu, Bosilegradu, Pirotu, Kursumliji, Pirotu, Bajnoj basti, Tutinu, Senici... I obicna cistacica primi vise novca u Bg nego jedan izrabljeni I vredni radnik juznije od Beograda.

Stranac

pre 5 godina

Norveška je bogata zemlja, pa ne dijeli novac prvorodjenim bebama. Jasno je i zašto. Zbog čega neka beba dobije određenu sumu novca samo zato što je rođena 01.01?
Pozdrav iz Norveške.

Neplivač

pre 5 godina

A za deciji dodatak, u simbolicnom iznosu od 2600din, treba gomila papira, ispunjava se uslov samo sa jednim minimalcem a drugi roditelj da je bez primanja. Da li je to normalno? Bitno je da neko skuplja poene davanjem nekih nagrada i to od nasih para. Obezbedite svakom rodjenom detetu ovaj bedni deciji dodatak bezuslovno.

Kako bubanj kaže

pre 5 godina

Ja sam da se svakog 01.01 organizuje lutrija za sve bebe rođene u Srbiji između ponoći i 1 h.

1 nagrada-100 hilj.
2 nagrada-75 hilj.
3 nagrada-50 hilj.

Tako ćemo dobiti ravnopravnost svih beba u Srbiji rođenih oma posle nove godine.

dux

pre 5 godina

Ovo je strašno!
Ajde svađajte se sada i oko ovoga!
Nema nam druge nego da se ovaj lep gest ukine i da onda više ne bude zavade.
Najgori smo narod na kugli zemaljskoj!!!

aleksa

pre 5 godina

i jesu i nisu upravu
zavisi od grada/opstine
kao sto ni porezi nisu isti u svim opstinama,
Leskovcanin ce triputa manje plaritni porez na imovinu za kucu od +100 kvadrata nego beogradjanin za manje od 50 kvarata,
pa i cene, ako je isti artikal skuplji u Beogradu nego u Leskovcu znaci da je Beogradjanin dao vise na ime PDV nego Leskovcanin
pa ako nisu isti nameti a za to se ne bune
onda je i logicno da ne budu ista i izdvajanja iz budzeta...

Bojan

pre 5 godina

Moje dete je rodjeno 2005. godine. Deca rodjena te godine nisu imala nista od drzave, kao ni njihovi roditelji, jer je bilo ukinuto, pa opet uvedeno 2006. 

Deca u prvom razredu dobijala do 2011. godine onaj mali kompjuter sa Linuxom. Moje dete 2012. polazi u skolu, i pogodite? Ta generacija nije vise dobijala... 

I sta sad? Generacija izvisila za sve.
(Ja, 05. januar 2019 20:16)

I sta sad? Da li ste vi radjali dete da vam drzava nesto da, kad se rodi,krene u skolu, zavrsi skolu... Ne razumem to. Ja nisam nikad nista dobio i nista mi ne fali, drago mi je kad drugi dobiju ali se ne osecam uvredjeno ili nesto slicno. Radjajte decu i volite se zbog sebe. ;)

Marinko

pre 5 godina

Onda su bebe koje nisu rodjene 1. januara bebe x reda, kojesta. I ti pokloni za bebe rodjene 1.janaura ne treba da budu znacajni vec samo simbolicni, datum ko datum. Ono sto treba da bude znacajno to su deciji dodaci i druge mere koje ce da podsticu na radjanje.

Petar

pre 5 godina

Opet neka demagogija od teksta.
Darivanje beba za novu godinu nije nikakva zakonska obaveza vec marketinski potez lokalnih gradonacelnika.
To sto su neke bebe u Srbiji dobile nista, neke 20.000 a neke 300.000 to nema veze sa vrednovanjem beba vec sa hirovima lolalnih gradskih uprava.

tt

pre 5 godina

Ovo je ozakonjena diskriminacija dece! Na stranu sto je postala i teren zloupotrebe lekara i bolnica porodjajima ,,u prvoj sekundi". Ukinitu tu sramotu.

Pižon

pre 5 godina

Obican populizam i foliranje. Nista drugo. Kome bre onaj siroti Vesic bilo sta daje od srca. Sve je to jurnjva za medijskom paznjom, glasovima, rejtingom... Fuj!

Nenadnenad

pre 5 godina

Svaka cast da Neko konacno objavi ovo. Ima ljudi koji zive i van Beograda, ali njih niko ne vidi. Ima ljudi u Trgovistu, Bosilegradu, Pirotu, Kursumliji, Pirotu, Bajnoj basti, Tutinu, Senici... I obicna cistacica primi vise novca u Bg nego jedan izrabljeni I vredni radnik juznije od Beograda.

Dipl.ecc

pre 5 godina

Ne samo da nema nikakvog smisla da se razlicito "nagradjuju" bebe iz razlicitih gradova, nego sto je jos gore nema nikakvog smisla da se pravi bilo kakva razlika izmedju bebe rodjene 1.1. u navodno prvoj sekundi i bebe rodjene 31.12. rodjene u 23:45 ili pak one od 4.4. od 7:30. Ovde od svega politicari prave "reality" program. Uz duzno postovanje tih prvorodjenih beba u novoj godini, ali ovde se stalno pravi nekakva preraspodela davanja po volji pojedinaca (gradskih, drzavnih...) koji to koriste kao licnu promociju (kao da su dali iz svog dzepa). Uzmi od "bogatih" penzionera i daj onim drugima. Uzmi od jednih roditelja i daj drugima. Uzmi od jednih roditelja sa 3 dece i daj drugima sa 3 dece...potpuno besmislen sistem preraspodele.

mirko

pre 5 godina

Kao nacija smo postali sebični, sujetni, robovi naprednog nazovi ga života.
Ja sam otac dvoje djece, trece na putu i ne kukam kako nemam, kako nije dobro.
I ne razmišljam kao mnogi da se svakom djetetu mora kupiti sve.
Nikad nije bilo dobro.
Zato pustite da kukate na državu,već stvarajte potomstvo u što većem broju jer to ostaje iza nas.

prosto ko pasulj

pre 5 godina

Ostavljao komentare godinama. Samo minusi.
Kako to da se za novu godinu rodi u svakom porodilistu nekoliko beba par milisekundi posle ponoci?

Zasto svaka beba, bilo kada rodjena, nema poklon isti kao novogodišnja? Zasto doktori reskiraju i gledaju na sat kada da porode? Da li roditelji trudnoce planiraju prema nagradi, pa se trude da dete dobiju prvog januara?

Срећан дан РС

pre 5 godina

Мене је срамота да неко може да прави овако срамотне дискриминаторске игре на срећу, јер само ако сте у Србији на погрешној географској ширини и дужини овакве мере ће осигурати да немате шансе већ од рођења.

John

pre 5 godina

Pre svega, zašto su bebe rođene 1. januara vrednije od drugih beba koje su rođene bilo kojeg od ostalih 364 dana?
Mislim, ako već MORA, ja bih pre nagrađivao bebe rođene 29. februara... To je mnogo veći uspeh. 1. januar je svake godine, a 29.02 svake četvrte.

A ovo: "jer u tom gradu nije rođena nijedna beba" nekako promiče ispod radara. Koliko li još ima gradova u Srbiji u kojima 1. januara nije rođena ni jedna beba?

Da ne teram baš mak na konac, ovo: "neki gradovi poput Kragujevca dali su samo simbolične poklone" je sasvim OK.

Тата спалио Ђенку

pre 5 godina

Да су били избори у тим градовима под називом "Зато што волимо Александра Вучића", добили би и они по 300.000.
Елем, увек сам био противник напуштања своје отаџбине, али сматрам да млађа поколења дефинитивно немају шта да траже у Србији. Не ради се о материјалном стању, већ о систему. Систем је у Србији дно дна и не одлазе људи ван због новца, већ због система. Закони се селективно примењују и односе се на сиротињу, а ко је близак власти, може да ради шта хоће. Мука ми је..

mastermind

pre 5 godina

Pod hitno ukinuti davanje novca za prvorođene bebe u N. g. Znači sve bebe rođene kasnije tokom godine su bebe 2. reda Sramota. Ili dati za svaku novorođenu bebu makar po 100 din.- ili još bolje ne davati ništa.

Bikcina

pre 5 godina

Pa onda su bebe koje se rode 5 minuta kasnije (ili ranije) bebe treceg reda?

Uzmi to sto ti daju i cuti, a na izborima izaberu gradsku upravu koja ce da bude bolja.

room 1408

pre 5 godina

Od uvek je bilo da BGD ima prioritet u svakom smislu te reci...Definitivno su deca rodjena u BGD sa većim povlasticama...Najveći prosek plata,deciji dodaci...Svaka vlast pravi najveću bazu glasača u najvećem mestu sa raznim povlasticama....

teacher

pre 5 godina

Najispravnije i jedino posteno je ukinuti tu budalastinu od nagrade jer JESTE diskriminacija kako god okrenete. A velike su pare u pitanju kad se sve sabere, zasto se taj novac ne bi rasporedio na nesto sto ce dugorocno koristiti SVOJ deci-izgradnju parkova, renoviranje vrtica i skola i tome slicno. U vrticima roditelji sami kupuju toalet papir i maramice, a da ne pominjem igracke, knjige, slikovnice i sta god da treba da bi deca imala cime da se obrisu i igraju umesto drzava to da obezbedi. Sramno.

Guh

pre 5 godina

Zapravo, najtužnije je to što smo toliko bedni da ljudi ne mogu opušteno da rode decu i ne brinu da li će imati osnovne stvari. Otud cela problematika.

Miroljub

pre 5 godina

@Tako ćemo dobiti ravnopravnost svih beba u Srbiji rođenih oma posle nove godine.
(Kako bubanj kaže, 5. januar 2019 19:16)

A, ravonpravnost beba rodjenih 2. januara, 15 aprila, 27 septembra.... ko ih sljivi?

I

pre 5 godina

Pogrešno rezoniranje. Nije problem sto je u nekom gradu 20 a u nekom 300 hiljada dinara, jer svaki grad odredjuje koliko će dati iz svog budžeta. Problem je sto deca rodjena prvog januara dobijaju poklone a ostalim danima ne.

seljadin

pre 5 godina

novac je gradski ili nije ? ciji je ? ako je gradski, onda je ok, umesto necega drugog grad ce uloziti u decu.
Nego da li je to diskriminacija, da deca koja su rodjena 1. januara dobijaju vise nego ostala deca ?

Dejan

pre 5 godina

Diskriminacija Srbije od strane Beograda nije nova stvar.Ova situacija je skrenula pažnju jer su u pitanju deca,a primera ima previše.Pozdrav iz Jagodine i srećni praznici.

borivoje cikasti

pre 5 godina

Stalno pricam svima da primanja po detetu,vrtici i sva ostala socijalna pitanja za decu i roditelje moraju biti isti na nivou cele drzave! Opstine i gradovi koji imaju visak novca za te namene treba da uplacuju u zajednicki budzet iz koga bi se svima ravnomerno rasporedjivalo! To ocigledno nekom ne odgovara!

O.T.A.N.

pre 5 godina

A niko da postavi pitanje šta će novorođenčetu novac. Novorođenčad ne znaju ni gde se nalaze, a kamoli šta je novac. Šalu na stranu, ne želim da komentarišem da li je ispravno da samo neka novorođenčad tj njihovi roditelji dobiju novac, ne bi bilo fer prema njima. Lako je reći "ne bi trebalo da dobiju", ali stavite se na mesto njihovih roditelja. Ja da se pitam, svakom mališanu koji se rodio pre vremena i borio u inkubatoru bih dao orden.

Ja

pre 5 godina

Moje dete je rodjeno 2005. godine. Deca rodjena te godine nisu imala nista od drzave, kao ni njihovi roditelji, jer je bilo ukinuto, pa opet uvedeno 2006.

Deca u prvom razredu dobijala do 2011. godine onaj mali kompjuter sa Linuxom. Moje dete 2012. polazi u skolu, i pogodite? Ta generacija nije vise dobijala...

I sta sad? Generacija izvisila za sve.

Nemanja

pre 5 godina

Koliko vredi beba u New Yorku, Parizu, Londonu, Berlinu, Moskvi itd.? Ako neko i daje neko poklon za rodjene neposredno nakon ponoci (a to sigurno ne radi Trump, Makron, Mej, Merkel, Putin...), daje u skladu sa budzetom. Sto neko rece, cist marleting politicara.
Sistemsko odnosno socijalno davanje je druga prica. Tu ne sme da bude razlike. Ponovo neko moze da kaze da treba da bide u skladu sa potrosackom korpom u svakom mestu u Srbiji (nisu isti troskovi u Bg-u i Vr-u npr.). Mnogo je tu dilema o strana. Najbolje prepisati modele drugih zemalja i prilagoditi nasim uslovima (citaj budzetu), bez neke velike polemike.

The flash....

pre 5 godina

Meni je najlogicnije da SVE bebe rodjene u jednoj godini u Srbiji dobiju ISTU sumu novca...

I ne, nije to uravnilovka...

Uostalom, prepisite pravila iz neke normalne, dobro razvijene drzave...

beogradske opstine

pre 5 godina

Deca u prvom razredu dobijala do 2011. godine onaj mali kompjuter sa Linuxom. Moje dete 2012. polazi u skolu, i pogodite? Ta generacija nije vise dobijala... 

I sta sad? Generacija izvisila za sve.
(Ja, 05. januar 2019 20:16)

Moje dete je krenulo 2009. u skolu i ni tad se nisu delili kompjuteri. Ne znam u kojoj drzavi zivite, jer se nikad kod nas nisu dobijali kompjuteri.

slabočitamizmeđuredovasadizNO

pre 5 godina

Hm, trista hiljada je, nažalost, nečija godišnja plata. Mislim da je bolje da taj novac bude podeljen na "ravne časti". Sa druge strane, par hiljada nikome neće puno pomoći, dok trista hoće. Dakle, trista hiljada za svako novorođenče!

NoName

pre 5 godina

Ove pare dobija svaka beba u Nemackoj, u obliku pomoci do njihove 18 godine, svakog meseca. U startu je vise, a onda padne na nekih 300 evra. Kao podsticaj.
Ovo kod nas je samo poziranje za politicare. Seljana koja se provlaci od pamtiveka.

Filip

pre 5 godina

Najpostenije je da svi dobiju po npr. 20 30 hiljada u svim porodiistima a da se izvuku 3-5 nagrada od 300.000 lutrijom sutradan gde ce ucestvovati sve bebe iz cele Srbije rodjene te noci. Ako podsticete da ljudi ostaju u svojim krajevima ovo nagradjivanje nije posteno.

Miki

pre 5 godina

Mislio sam da će biti ovakvih situacija posle nepromišljene i rogobatne akcije. Onaj ko je to smislio trebalo bi sada da se javno izvini svima i nikome da ne da nagradu! U suprotnom javiće se onda ostali od 1. pa od 2. 3. i tako redom u nedogled. Stvarno glupost!

ajoj

pre 5 godina

Ajoj kakvi komentari :((( Ne znam da li da se smejem ili da placem. Jedan pominje penzionere, drugi gradove po Srbiji, treci kuka kako on nista nije dobio pre 10 godina. Jedan simbolican gest je dobio toliko ostrascenih uvreda da sve sto imam da kazem je sledece:
Ljudi, nama nema pomoci. Mi smo toliko duhovno osiromasili da je to tragicno. Da ne pominjem da je cifra smesna za svakoga ko malo bolje zaradjuje ali je nasem prosecnom coveku i 300 evra mnogo. Tuga. Tuga u svakom smislu. Beda i sirotinja, ekonomska i duhovna. Ovo prvo se da ispraviti ali ovo drugo... Propast. Nek su bebe zive i zdrave, i ove rodjene 1.januara ali i sve ostale.

Jim Beam

pre 5 godina

@Stranac
Šokirao bi se kada bi znao za šta zapadne zemlje daju novac sve, samo što su oni bogati, a mi ne. Jedino nas ti njihovi izdaci ne dotiču pa ne reagujemo, ili si zahvalan što su te primili i pružili priliku i bolji život (kao tebi) pa ne reaguješ.

A inače se slažem da ovo treba ukinuti ili barem svesti na neki simboličan nivo, a ne novčani...

ysys

pre 5 godina

izvinite,kolike su cene u Leskovcu, Kragujevcu, a kolike u NSadu ili Beogradu? Koliko kosta m2 stana? Vrtic? Hrana?
(ipak

Izvinite, jel treba da vam objašnjavam da vaš način razmišljanja oslikava izuzetno glupu osobu? A, da, nema svrhe

SasaNs

pre 5 godina

Nasi prijatelji su pre par godina u dogovoru sa lekarom uradili carski rez i eto prva beba, bili u novinama itd. Tako da sve je to namestaljka i cista diskriminacija druge dece.

Neplivač

pre 5 godina

A za deciji dodatak, u simbolicnom iznosu od 2600din, treba gomila papira, ispunjava se uslov samo sa jednim minimalcem a drugi roditelj da je bez primanja. Da li je to normalno? Bitno je da neko skuplja poene davanjem nekih nagrada i to od nasih para. Obezbedite svakom rodjenom detetu ovaj bedni deciji dodatak bezuslovno.

Stranac

pre 5 godina

Norveška je bogata zemlja, pa ne dijeli novac prvorodjenim bebama. Jasno je i zašto. Zbog čega neka beba dobije određenu sumu novca samo zato što je rođena 01.01?
Pozdrav iz Norveške.

Kako bubanj kaže

pre 5 godina

Ja sam da se svakog 01.01 organizuje lutrija za sve bebe rođene u Srbiji između ponoći i 1 h.

1 nagrada-100 hilj.
2 nagrada-75 hilj.
3 nagrada-50 hilj.

Tako ćemo dobiti ravnopravnost svih beba u Srbiji rođenih oma posle nove godine.

John

pre 5 godina

Pre svega, zašto su bebe rođene 1. januara vrednije od drugih beba koje su rođene bilo kojeg od ostalih 364 dana?
Mislim, ako već MORA, ja bih pre nagrađivao bebe rođene 29. februara... To je mnogo veći uspeh. 1. januar je svake godine, a 29.02 svake četvrte.

A ovo: "jer u tom gradu nije rođena nijedna beba" nekako promiče ispod radara. Koliko li još ima gradova u Srbiji u kojima 1. januara nije rođena ni jedna beba?

Da ne teram baš mak na konac, ovo: "neki gradovi poput Kragujevca dali su samo simbolične poklone" je sasvim OK.

prosto ko pasulj

pre 5 godina

Ostavljao komentare godinama. Samo minusi.
Kako to da se za novu godinu rodi u svakom porodilistu nekoliko beba par milisekundi posle ponoci?

Zasto svaka beba, bilo kada rodjena, nema poklon isti kao novogodišnja? Zasto doktori reskiraju i gledaju na sat kada da porode? Da li roditelji trudnoce planiraju prema nagradi, pa se trude da dete dobiju prvog januara?

Marinko

pre 5 godina

Onda su bebe koje nisu rodjene 1. januara bebe x reda, kojesta. I ti pokloni za bebe rodjene 1.janaura ne treba da budu znacajni vec samo simbolicni, datum ko datum. Ono sto treba da bude znacajno to su deciji dodaci i druge mere koje ce da podsticu na radjanje.

The flash....

pre 5 godina

Meni je najlogicnije da SVE bebe rodjene u jednoj godini u Srbiji dobiju ISTU sumu novca...

I ne, nije to uravnilovka...

Uostalom, prepisite pravila iz neke normalne, dobro razvijene drzave...

Miroljub

pre 5 godina

@Tako ćemo dobiti ravnopravnost svih beba u Srbiji rođenih oma posle nove godine.
(Kako bubanj kaže, 5. januar 2019 19:16)

A, ravonpravnost beba rodjenih 2. januara, 15 aprila, 27 septembra.... ko ih sljivi?

Guh

pre 5 godina

Zapravo, najtužnije je to što smo toliko bedni da ljudi ne mogu opušteno da rode decu i ne brinu da li će imati osnovne stvari. Otud cela problematika.

Ja

pre 5 godina

Moje dete je rodjeno 2005. godine. Deca rodjena te godine nisu imala nista od drzave, kao ni njihovi roditelji, jer je bilo ukinuto, pa opet uvedeno 2006.

Deca u prvom razredu dobijala do 2011. godine onaj mali kompjuter sa Linuxom. Moje dete 2012. polazi u skolu, i pogodite? Ta generacija nije vise dobijala...

I sta sad? Generacija izvisila za sve.

beogradske opstine

pre 5 godina

Deca u prvom razredu dobijala do 2011. godine onaj mali kompjuter sa Linuxom. Moje dete 2012. polazi u skolu, i pogodite? Ta generacija nije vise dobijala... 

I sta sad? Generacija izvisila za sve.
(Ja, 05. januar 2019 20:16)

Moje dete je krenulo 2009. u skolu i ni tad se nisu delili kompjuteri. Ne znam u kojoj drzavi zivite, jer se nikad kod nas nisu dobijali kompjuteri.

Pižon

pre 5 godina

Obican populizam i foliranje. Nista drugo. Kome bre onaj siroti Vesic bilo sta daje od srca. Sve je to jurnjva za medijskom paznjom, glasovima, rejtingom... Fuj!

borivoje cikasti

pre 5 godina

Stalno pricam svima da primanja po detetu,vrtici i sva ostala socijalna pitanja za decu i roditelje moraju biti isti na nivou cele drzave! Opstine i gradovi koji imaju visak novca za te namene treba da uplacuju u zajednicki budzet iz koga bi se svima ravnomerno rasporedjivalo! To ocigledno nekom ne odgovara!

O.T.A.N.

pre 5 godina

A niko da postavi pitanje šta će novorođenčetu novac. Novorođenčad ne znaju ni gde se nalaze, a kamoli šta je novac. Šalu na stranu, ne želim da komentarišem da li je ispravno da samo neka novorođenčad tj njihovi roditelji dobiju novac, ne bi bilo fer prema njima. Lako je reći "ne bi trebalo da dobiju", ali stavite se na mesto njihovih roditelja. Ja da se pitam, svakom mališanu koji se rodio pre vremena i borio u inkubatoru bih dao orden.

Petar

pre 5 godina

Opet neka demagogija od teksta.
Darivanje beba za novu godinu nije nikakva zakonska obaveza vec marketinski potez lokalnih gradonacelnika.
To sto su neke bebe u Srbiji dobile nista, neke 20.000 a neke 300.000 to nema veze sa vrednovanjem beba vec sa hirovima lolalnih gradskih uprava.

tt

pre 5 godina

Ovo je ozakonjena diskriminacija dece! Na stranu sto je postala i teren zloupotrebe lekara i bolnica porodjajima ,,u prvoj sekundi". Ukinitu tu sramotu.

Nemanja

pre 5 godina

Koliko vredi beba u New Yorku, Parizu, Londonu, Berlinu, Moskvi itd.? Ako neko i daje neko poklon za rodjene neposredno nakon ponoci (a to sigurno ne radi Trump, Makron, Mej, Merkel, Putin...), daje u skladu sa budzetom. Sto neko rece, cist marleting politicara.
Sistemsko odnosno socijalno davanje je druga prica. Tu ne sme da bude razlike. Ponovo neko moze da kaze da treba da bide u skladu sa potrosackom korpom u svakom mestu u Srbiji (nisu isti troskovi u Bg-u i Vr-u npr.). Mnogo je tu dilema o strana. Najbolje prepisati modele drugih zemalja i prilagoditi nasim uslovima (citaj budzetu), bez neke velike polemike.

teacher

pre 5 godina

Najispravnije i jedino posteno je ukinuti tu budalastinu od nagrade jer JESTE diskriminacija kako god okrenete. A velike su pare u pitanju kad se sve sabere, zasto se taj novac ne bi rasporedio na nesto sto ce dugorocno koristiti SVOJ deci-izgradnju parkova, renoviranje vrtica i skola i tome slicno. U vrticima roditelji sami kupuju toalet papir i maramice, a da ne pominjem igracke, knjige, slikovnice i sta god da treba da bi deca imala cime da se obrisu i igraju umesto drzava to da obezbedi. Sramno.

Nenadnenad

pre 5 godina

Svaka cast da Neko konacno objavi ovo. Ima ljudi koji zive i van Beograda, ali njih niko ne vidi. Ima ljudi u Trgovistu, Bosilegradu, Pirotu, Kursumliji, Pirotu, Bajnoj basti, Tutinu, Senici... I obicna cistacica primi vise novca u Bg nego jedan izrabljeni I vredni radnik juznije od Beograda.

slabočitamizmeđuredovasadizNO

pre 5 godina

Hm, trista hiljada je, nažalost, nečija godišnja plata. Mislim da je bolje da taj novac bude podeljen na "ravne časti". Sa druge strane, par hiljada nikome neće puno pomoći, dok trista hoće. Dakle, trista hiljada za svako novorođenče!

I

pre 5 godina

Pogrešno rezoniranje. Nije problem sto je u nekom gradu 20 a u nekom 300 hiljada dinara, jer svaki grad odredjuje koliko će dati iz svog budžeta. Problem je sto deca rodjena prvog januara dobijaju poklone a ostalim danima ne.

Dipl.ecc

pre 5 godina

Ne samo da nema nikakvog smisla da se razlicito "nagradjuju" bebe iz razlicitih gradova, nego sto je jos gore nema nikakvog smisla da se pravi bilo kakva razlika izmedju bebe rodjene 1.1. u navodno prvoj sekundi i bebe rodjene 31.12. rodjene u 23:45 ili pak one od 4.4. od 7:30. Ovde od svega politicari prave "reality" program. Uz duzno postovanje tih prvorodjenih beba u novoj godini, ali ovde se stalno pravi nekakva preraspodela davanja po volji pojedinaca (gradskih, drzavnih...) koji to koriste kao licnu promociju (kao da su dali iz svog dzepa). Uzmi od "bogatih" penzionera i daj onim drugima. Uzmi od jednih roditelja i daj drugima. Uzmi od jednih roditelja sa 3 dece i daj drugima sa 3 dece...potpuno besmislen sistem preraspodele.

NoName

pre 5 godina

Ove pare dobija svaka beba u Nemackoj, u obliku pomoci do njihove 18 godine, svakog meseca. U startu je vise, a onda padne na nekih 300 evra. Kao podsticaj.
Ovo kod nas je samo poziranje za politicare. Seljana koja se provlaci od pamtiveka.

Тата спалио Ђенку

pre 5 godina

Да су били избори у тим градовима под називом "Зато што волимо Александра Вучића", добили би и они по 300.000.
Елем, увек сам био противник напуштања своје отаџбине, али сматрам да млађа поколења дефинитивно немају шта да траже у Србији. Не ради се о материјалном стању, већ о систему. Систем је у Србији дно дна и не одлазе људи ван због новца, већ због система. Закони се селективно примењују и односе се на сиротињу, а ко је близак власти, може да ради шта хоће. Мука ми је..

Dejan

pre 5 godina

Diskriminacija Srbije od strane Beograda nije nova stvar.Ova situacija je skrenula pažnju jer su u pitanju deca,a primera ima previše.Pozdrav iz Jagodine i srećni praznici.

Bikcina

pre 5 godina

Pa onda su bebe koje se rode 5 minuta kasnije (ili ranije) bebe treceg reda?

Uzmi to sto ti daju i cuti, a na izborima izaberu gradsku upravu koja ce da bude bolja.

Срећан дан РС

pre 5 godina

Мене је срамота да неко може да прави овако срамотне дискриминаторске игре на срећу, јер само ако сте у Србији на погрешној географској ширини и дужини овакве мере ће осигурати да немате шансе већ од рођења.

room 1408

pre 5 godina

Od uvek je bilo da BGD ima prioritet u svakom smislu te reci...Definitivno su deca rodjena u BGD sa većim povlasticama...Najveći prosek plata,deciji dodaci...Svaka vlast pravi najveću bazu glasača u najvećem mestu sa raznim povlasticama....

mastermind

pre 5 godina

Pod hitno ukinuti davanje novca za prvorođene bebe u N. g. Znači sve bebe rođene kasnije tokom godine su bebe 2. reda Sramota. Ili dati za svaku novorođenu bebu makar po 100 din.- ili još bolje ne davati ništa.

seljadin

pre 5 godina

novac je gradski ili nije ? ciji je ? ako je gradski, onda je ok, umesto necega drugog grad ce uloziti u decu.
Nego da li je to diskriminacija, da deca koja su rodjena 1. januara dobijaju vise nego ostala deca ?

ajoj

pre 5 godina

Ajoj kakvi komentari :((( Ne znam da li da se smejem ili da placem. Jedan pominje penzionere, drugi gradove po Srbiji, treci kuka kako on nista nije dobio pre 10 godina. Jedan simbolican gest je dobio toliko ostrascenih uvreda da sve sto imam da kazem je sledece:
Ljudi, nama nema pomoci. Mi smo toliko duhovno osiromasili da je to tragicno. Da ne pominjem da je cifra smesna za svakoga ko malo bolje zaradjuje ali je nasem prosecnom coveku i 300 evra mnogo. Tuga. Tuga u svakom smislu. Beda i sirotinja, ekonomska i duhovna. Ovo prvo se da ispraviti ali ovo drugo... Propast. Nek su bebe zive i zdrave, i ove rodjene 1.januara ali i sve ostale.

Miki

pre 5 godina

Mislio sam da će biti ovakvih situacija posle nepromišljene i rogobatne akcije. Onaj ko je to smislio trebalo bi sada da se javno izvini svima i nikome da ne da nagradu! U suprotnom javiće se onda ostali od 1. pa od 2. 3. i tako redom u nedogled. Stvarno glupost!

Filip

pre 5 godina

Najpostenije je da svi dobiju po npr. 20 30 hiljada u svim porodiistima a da se izvuku 3-5 nagrada od 300.000 lutrijom sutradan gde ce ucestvovati sve bebe iz cele Srbije rodjene te noci. Ako podsticete da ljudi ostaju u svojim krajevima ovo nagradjivanje nije posteno.

dux

pre 5 godina

Ovo je strašno!
Ajde svađajte se sada i oko ovoga!
Nema nam druge nego da se ovaj lep gest ukine i da onda više ne bude zavade.
Najgori smo narod na kugli zemaljskoj!!!

aleksa

pre 5 godina

i jesu i nisu upravu
zavisi od grada/opstine
kao sto ni porezi nisu isti u svim opstinama,
Leskovcanin ce triputa manje plaritni porez na imovinu za kucu od +100 kvadrata nego beogradjanin za manje od 50 kvarata,
pa i cene, ako je isti artikal skuplji u Beogradu nego u Leskovcu znaci da je Beogradjanin dao vise na ime PDV nego Leskovcanin
pa ako nisu isti nameti a za to se ne bune
onda je i logicno da ne budu ista i izdvajanja iz budzeta...

Jim Beam

pre 5 godina

@Stranac
Šokirao bi se kada bi znao za šta zapadne zemlje daju novac sve, samo što su oni bogati, a mi ne. Jedino nas ti njihovi izdaci ne dotiču pa ne reagujemo, ili si zahvalan što su te primili i pružili priliku i bolji život (kao tebi) pa ne reaguješ.

A inače se slažem da ovo treba ukinuti ili barem svesti na neki simboličan nivo, a ne novčani...

mirko

pre 5 godina

Kao nacija smo postali sebični, sujetni, robovi naprednog nazovi ga života.
Ja sam otac dvoje djece, trece na putu i ne kukam kako nemam, kako nije dobro.
I ne razmišljam kao mnogi da se svakom djetetu mora kupiti sve.
Nikad nije bilo dobro.
Zato pustite da kukate na državu,već stvarajte potomstvo u što većem broju jer to ostaje iza nas.

Bojan

pre 5 godina

Moje dete je rodjeno 2005. godine. Deca rodjena te godine nisu imala nista od drzave, kao ni njihovi roditelji, jer je bilo ukinuto, pa opet uvedeno 2006. 

Deca u prvom razredu dobijala do 2011. godine onaj mali kompjuter sa Linuxom. Moje dete 2012. polazi u skolu, i pogodite? Ta generacija nije vise dobijala... 

I sta sad? Generacija izvisila za sve.
(Ja, 05. januar 2019 20:16)

I sta sad? Da li ste vi radjali dete da vam drzava nesto da, kad se rodi,krene u skolu, zavrsi skolu... Ne razumem to. Ja nisam nikad nista dobio i nista mi ne fali, drago mi je kad drugi dobiju ali se ne osecam uvredjeno ili nesto slicno. Radjajte decu i volite se zbog sebe. ;)

ysys

pre 5 godina

izvinite,kolike su cene u Leskovcu, Kragujevcu, a kolike u NSadu ili Beogradu? Koliko kosta m2 stana? Vrtic? Hrana?
(ipak

Izvinite, jel treba da vam objašnjavam da vaš način razmišljanja oslikava izuzetno glupu osobu? A, da, nema svrhe

SasaNs

pre 5 godina

Nasi prijatelji su pre par godina u dogovoru sa lekarom uradili carski rez i eto prva beba, bili u novinama itd. Tako da sve je to namestaljka i cista diskriminacija druge dece.