Nedelja, 09.12.2018.

20:58

"Opet se igraju revolucije ili će stvarno biti gadno?"

Žuti ustanak potresa francuske temelje. Simbol države, predsednik, je gotovo prežaljen – već sada je žrtva revolucije koju nije znao da predvidi.

Izvor: Dojèe vele

"Opet se igraju revolucije ili æe stvarno biti gadno?" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

57 Komentari

Sortiraj po:

Mirko Mirko

pre 5 godina

@kako da ne, 
Ne on je pogodio pravo u metu a ti si upravo promašio.
Dotični je napisao da kapitalizam u Evropi nije ni k od onog kapitalizma u SAD, već neka vrsta socijalizma.Tu spada i tvoja Švajcarska.To što si nabrojao u vezi Švajcarske je u suštini socijalizam u odnosu na SAD.
Sviđao se nekome ili ne,kapitalizam u SAD funkcioniše, i Amerikanci vole svoje društveno uređenje, ne bi ga zamenili ni za jedno u Evropi.
Francuzi štrajkuju svake godine protiv mera vlade jer neće da rade više od 30 ili 35 sati nedeljno.Po sistemu vrednosti koji postoji u američkom društvu takvi zahtevi su čist komunizam.Boravio u SAD sasvim dovoljno da bi mogao ovo da tvrdim.
A to u vezi siromašnih i zdravstvenog osiguranja u SAD....
U SAD je oduvek postojalo osiguranje,ali ono mora da se plati iz svog džepa a ne da se to očekuje od poslodavca.
Znate kako, u Srbiji se deca sa teškim bolestima leče prikupljanjem sredstva putem SMS poruka, a onda se šalju na lečenje u SAD, u taj "loš" sistem zdravstvene zaštite i "zli" neoliberalizam.
Čisto je licemerje držati pridike iz Srbije ili neke socijalističke privrede u Evropi nekome ko živi i kome odgovara kapitalizam u SAD, a lečiti i slati svoju decu na rad u istu i slične zemlje sa liberalno kapitalističkom privredom.
Tipično naša "srpska posla".

Kata

pre 5 godina

"Nemci su sledeći...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (s, 9. decembar 2018 22:39) "

Nisu Nemci sledeći, jer Nemci nemaju ekonomske probleme. Nemci će imati probleme sa desnicom i migrantima koji nisu kadri da se integrišu. A to je još gore od ovog, jer se ne može rešiti smenom vlasti.

bruder

pre 5 godina

(Marko (Dorcol), 09. decembar 2018 21:24), sve sto si nabrojao je direktna posledica komunizma. Unutar jednog totalitarnog sistema stvorile su se mase Sojica, podkazivaca i ambicioznih neradnickih mediokriteta. Ljudi su mislili da se vrednost stvara samim komunizmom i odanoscu partiji. Izbacen je duh samoinicijative, pozitivne selekcije, stvaralastva. Padom takvog nakaradnog sistema i iluzije dobrog zivota, dolazi do potpunog privatizovanja institucija, partijskih drzava i burazerske ekonomije. Opet Srbi glasaju za ljude bez dana radnog staza da im vode drzavu i odredjuju buducnost. Opet se malo radi a mnogo pricha, opet se malo uchi a mnogo busa...a kafici prepuni po gradovima u bilo koje doba dana. To prijatelju ne mozes da vidis u ozbiljnim privredama. Stoga, mi pojma nemamo sta je pravna drzava, demokratija, trziste, sloboda, pozitivna selekcija, sve ono sto cini uspesna i bogata drustva. A ta prica odredjuje te klasa, odredjuje te vrtic... To nije bitno koliko je bitno koje vrednosti roditelji usade detetu u glavu. Ja sam i dosta mojih prijatelja iz obicnih porodica i uspeo sam sve samo radom. I dosta mojih prijatelja takodje. Bilo je i srece ali ne instant vec posle mnogo godina rada i truda. Posle ovih 40 god na zemlji, ja sam kad pogledam svoje generacije siguran da je uspeh 90% siguran onima koji su istrajni, vredni i spremni na usavrsavanje, pa makar se moralo ici trbuhom za kruhom ali isto tako 90% je neuspeh siguran onima sto im je uvek drugi kriv, sto ispijaju kafe i trve o svetskoj politici dok im je sopstveno dvoriste zapusteno. Kapitalizam stvara odgovorne i diaciplinovane ljude jer ako neces biti takav zavrsis na ulici a komunizam stvara zavisne pijavice i socijalne slucajeve za koje ce uvek neko da se pobrine. Kapitalizam je na papiru suroviji ali je lek za ljudsku prirodu. Nasi zuti prsluci treba da zahtevaju to, uredjeno, slobodno i konkurentno drustvo i da se vise oslobodimo komunistickih i radikalnih bajki i partokratske drzave. Treba da nas vode najbolji u takvom sistemu. To i Francuzi traze kod njih. Ne nekog skorojevica za predsednika koji je tu sticajem istorijskih prilika vec ozbiljnu licnost koja ce rasteretiti privredu, smanjiti takse i namete i ostaviti ljude da zive a ne da hrane budzetske socijalisticke pijavice i njihov drzavno/oligarski kapital na svoju stetu. Komunizam je unistio ovaj nas jadni narod, zato ne mogu da predjem preko ovakvih nostaligicnih i opasnih komentara. Zasuci rukave prijatelju i trazi svoja prava a ne da cekas drzava da te uhlebi jer je eto Komunizam tako divan. Jer kad te sistem hrani on te i uslovljava kao sto vidimo danas po kapilarnim glasovima i raznim pritiscima...

voodoo

pre 5 godina

Generalno gledano nacionalizam je glup, 21. vek je, razlog zasto je glup kao i svako uredjenje ne sluzi da nizi i srednji sloj zivi bolje, nego samo da se neko drugi prikljuci to visem sloju i onda na tu jeftinu ideju opet kontrolise mase. Svi znamo da su iza, na papiru, dobrih ideja globalizacije i liberalnog drustva zapravo napravljene ove velike razlike izmedju tih 5-10% bogatih moji drze 90% svetskog bogatstva i ostalih, medjutim to je kao i zloupotreba lidera u komunizmu, koji jednu ideju pravicnog sistema napravise u diktature, pritom nisu globalizacija i liberalizam kreirali taj jaz izmedju zemalja, sta vise te ideje su ukinule kolonije, ropstvo i slicno. Africke zemlje, Srednji istok, ... i pre ovih ideja su bili prostor za iskoriscavanje od velikih sila i siromasni, a jako dugo su bili i kolonije zapadnih zemalja. Ne znam kako neko moze da poverovuje da ce populisticke ideje koje hvataju maha, tipa da ce zidovi na granicama, etnicki ciste zemlje i slicne stvari doneti nesto novo i bolje, sem sukoba, ratova, a znamo koji sloj stanovnistva je u tom slucaju topovsko meso, sigurno nisu onih 10% na vrhu, sem patnje i slicno nista nece promeniti.

The Books Of Knjige

pre 5 godina

Dabogda se na ceo svet prosirilo... Evo od jutros nemacke zeleznice u strajku... Podrska svima, ustanite protiv ovih imperatora...

srki

pre 5 godina

Giljitina je u duhu francuske revolucije, dokle se njome ne pripreti, elite ne popuštaju ni za dlaku, ni u Francuskoj niti bilo gde drugde.

Гиле

pre 5 godina

liberalni kapitalista California,
Као да си пун неког гнева ка онима што немају. Али ето и власник Амазона може на други начин да се суочи са овим проблемима. Хоће запослени у магацину веће плате. Нек се ти заједно са њим брћкаш где год хоћеш, али дај дај људима да достојно живе. То је данас поента. Није Америка исто што и Европа и Канада, али је претходни председник покрену већа социјална давања.

živković

pre 5 godina

Kod nas demonstarcije ne rade zato što živimo u patrljku otomaskog carstva. Kao što vidite 17 policajaca povređeno 100 demonstranata i 1300 uhapšeno, ali ih niko ne naziva fuksama već će sesti za sto da razgovaraju. Naš sultan kaže 5 miliona da izađe on to ne priznaje i svoje građane pri tom negira i vređa. Mi smo krivi jer nemamo slobodarski mentalitet kao francuzi već podanički i treba nam sultan. Realno nije nam mesto u EU, možemo da otvorimo 150 poglavlja. A koliko smo ih zatvorili?

Bris

pre 5 godina

Za revoluciju vam treba voz zlata kao npr. onaj kojim je Lenjin otisao iz nemacke za rusiju 1917. Ali preduslovi u vidu obespravljenih gradjana su svakako prisutni svuda. Opet na kraju se svodi na mentalitet. Evo francuzi vole te neke buntove i lomljavu ali realno nikada nisu izborili neku pravu jednakost, nemci sa druge strane nikada ne bi lupali svoje gradove (osim ako ih ne drzi neka manjina kao u proslosti) vec bi cutali i radili, a onda bi izglasali nekog drugog. Srbi i generalno ostali balkanci vole da trpe pod parolom cuti moze i gore. Ali opet svi znamo da Srbin dugo trpi ali onda kad mu prekipi sve okrene naopako i do kraja, ne nesto polovicno. Cesto na sopstvenu stetu.

zenon

pre 5 godina

Uvek mi srbi o nekim teorijama zavere. Kakav Tramp? Ovde su na ulice izasli obicni ljudi, nikakvi placenici. Dosta im je ugnjetavanja.

Marko

pre 5 godina

(Marko (Dorcol), 9. decembar 2018 21:24)
Evo,npr. ja sam upisao i završio ekonomski fakultet.Majka mi je dete bez roditelja,siroče,odrasla u hraniteljskoj porodici bez imovine i ičega u životu,otac mi je dete sa sela čiji su roditelji obični nadničari na njivi bili.Otac mi je 89-e otišao u Francusku i nikada se nije vratio,sa majkom sam živeo kao podsanar ceo život da bih došao u Beograd i kao što rekoh upisao ekonomski fakultet koji još sam završio.Odrastao sam bez oca i njegove bilo kakve pomoći.I dalje živim kao podstanar i sve plaćam sam.Niko mi dinar nije dao i opet sam uspeo da završim ekonomski fakultet.Niti sam šta od ikoga tražio niti ću ikada tražiti.

smuki

pre 5 godina

@liberalni kapitalista California

Ajde okreni kamion i nazad za Cikago. Dobices penale zbog kasnjenja kuckajuci po srpskim portalima.

polo

pre 5 godina

Nije ovo prvi put da se bune. Ko se seca pre par godina mesecima su goreli automobili po ulicama. I sta se desilo? Nista, tresla se gora ...
U glavnom, i da pobedi radnicka klasa ili tajkun (ili vec kako ga zovu u FR) nista se nece promeniti. Kominizam, socijalizam, kapitalizam sve je isto... Uvek ima vila da se useli novi stanar.
Pored konkurencije iz Kine, Vijetnama, Bangladesa itd. prosecan Francuz nema i onako sanse. Novac je novac.

fatman

pre 5 godina

@liberalni kapitalista California
Ti si psihopata(nemogucnost saosecanja sa drugima i ostvarivanje samo licne koristi)Ne boj se nije vrsta sizofrenije iako veoma te zalim,ti si kao covek sa amputiranom nogom koji krece na trcanje.

samo zena

pre 5 godina

@liberalni kapitalista California promašena tema. Naravno da nemamo svi iste kapacitete i mogucnosti. Nemaju svi iste zelje. Problem je ogromnog jaza izmedju bogatih i siromašnih. Bogati se sve vise bogate na racun siromašnih. To bi ti iz CA trebao da znas, jer je CA jedna od socijalnijih država u Americi. Jedino NY mozda je po tom pitanju bolji. A ako si u Americi raspitaj se sta znaci termin "working poor", na koga se odnose i kome šteti a kome koristi.

Marko Polo

pre 5 godina

Neoliberalni kapitalizam pocinje sa Ronaldom Reganom, Margaret Thatcher.Danas je dosegao svoju agrevated stage.U sustini posjednici kapitala imaju svu regulativu na svojoj strani, dok su svi ostali totalno pod kontrolom odabranih.Mozete pjeniti ali Karl Marx je i danas u pravu. Pitanje:Zasto u raspodjeli ostvarene dobiti profita samo zaposleni ne ucestvuju.Americko finansijsko trziste je postalo groteskno, Kako je moguce prometovati sredstvima koja su 10 puta veca nego GDP svih zemalj svijeta skupa? Dali u USA competition kao jedno od osnovnih znacajki kapitalizma postoji?Jednostavno zivimo u doba Corporeativnog Socijalizma.Corporacije u koje svrstavam i institucije financijskog trzista, kada totalno propadnu, onda oni koji su pod totalnom kontrolom odabranih to placaju.Kada pojedinac iz mase neodabranih nema da plati , bankrotira gubi sve.Samo naznaka problema. Vlasnici Privatnog kapitala ne zele da priznaju da drustveni interes uopste postoji.Zato se dogadjaju revolucije.

kako da ne

pre 5 godina

@liberalni kapitalista california
Kako si ti promasio sve prijatelju. Niko ne zeli da oduzima od onih najbogatijih u Francuskoj, vec ne zele da im drzava poklanja jos miliona! Takve je mere primenio da je narod pukao, takve mere da 180.000 najbogatijih u Francuskoj bukvalno dobija na poklon kroz 5 godina jedan auto od 100.000e. Jer sada jasno zasto se obican narod buni? Mere su takve da daje najbogatijima, a uzima srednjem sloju. A, Francuz to nece da prihvati. Kada pominjes Evropu, celu Evropu da ti kazem da u Evropi imas Svajcarsku kojoj ni California niti bilo koja druga drzava u SAD ne moze da pridje ni po standardu ni po cemu drugom, kada vec toliko hvalis USA, cisto da ti to spomenem. Hocemo o broju siromaha na ulicama u tvojoj zemlji? Koliko ih je? Znas li da u toj Evropi u zemlji zvana Svajcarska ne postoji ulicar? Ne postoji covek koji nema krov nad glavom i hranu, tus i ostalo. O cemu pricas ti? O USA gde imas milione bez osiguranja i bez mogucnosti lecenja. Mnogo si se raspricao, a ne znas puno. O mojoj imovini i plati necu, samo mogu da ti kazem da je u mom gradu prosecna plata duplo veca u toj CH nego u LA npr. Imam dobru platu, ali dobro placam i porez. Vise od onog sto ima manju platu. Sto ja gledam kao normalno, naravno da ce meni uzeti vise. Necu da kazem ‘zasto mi uzimate kada sam sposobniji’, kao sto ti gledas. E, Makron je to okrenuo, hoce da uzme vise od ovih sto imaju manje. Bam, nece narod da prihvati. Sto se komunizma tice, ima zemalja gde je super bio. Jugoslavija je primer, ali da ne duzim. Pozdrav!

objektivno

pre 5 godina

Sustina je pitanje da li vi podrzavate vrednog uspesnog coveka koji je sposoban za nesto novo i produktivno? Da li mozda podrzavate lenje i nesposobne koji ne zele da napreduju ali zele da imaju velike odmore, raznorazna prava koja nicim nisu zasluzili? Izbor je izmedju napretka i propasti, izmedju zasluzenog mesta u svetskoj ekonomiji ili zasluzenog mesta na dnu.

liberalni kapitalista California

pre 5 godina

@Marko (Dorcol)
Potpuno opušteno, nikakvog jada i besa nema.Svirao harmoniku danas, onako za svoju dušu, spremam se za pecanje sutra Pyramid lake California, znači ponedeljak dan kada većina obično radi.
Tvoja i imovina drugih me ne zanima,živim u pravnoj državi, samo nemoj da diraš i ogovaraš moju i mojih istomišljenika, pošteno zarađenu.
I nastavi do mile volje da veruješ u utopiju u kojoj nema čistačica banaka, i u kojoj zbog njih menadžeri istih treba da se stide ili odreknu svojih zarada.
Meni je jedino žao što su desetine hiljada mladih i pametnih ljudi, uključujući i moju malenkost, morale da napuste svoju otadžbinu Srbiju, u velikoj meri i zbog direktnih posledica socijalističko komunističke utopije koja je razorila i još uvek razara Srbiju.
Tvoj komentar,svesno ili nesvesno, je odraz te utopije i nezdrave logike.
Živeli !!!

komsija

pre 5 godina

Liberalni kapitalista Californija 2018 22:55



Groblja su puna takvih kao ti(neophodnih).Zasto ti usavrseni kapitalisti nisu hteli potpisati Zenevsku konvenciju za ekonomska ljudska prava.Ko ti je platio skolovanje nego onaj koji je poceo raditi od 17 godina,jedes iz njegovog tanjira koji je polu prazan umesto iz svoga, s'tudim je lako mlatiti gloginje.

PS.student kosta drustvo 1300 evra godisnje.

Svemirac

pre 5 godina

Klasne nejednakosti i potpuni nestanak srednje klase koja je stub modernih evropskih društava je najveći problem u čitavoj Evropi. Sirotinja je imala san da obrazovanjem i radom dođe do te srednje klase, ali sad je san nestao. Sad je jedina opcija da ti klinci jure loptu i postanu Mesi. Ali ne može svako biti Mesi.
Lenjin će im se svima vratiti kao bumerang.

Dragan

pre 5 godina

Podrsku imaju od celog sveta,potencijalni socijalni nemiri ni jednu drzavu niti vlast ne mogu da zaobidju....Socijalne razlike i glad bogatih cas posla moze da izazove promene a burzoazija je ta koja na kraju izgubi sve!

Marko (Dorcol)

pre 5 godina

(liberalni kapitalista California, 9. decembar 2018 22:55)

Potpuno si promasio temu. Niko ne kaze da ti i ja treba da imamo isto (mada ti iskreno ne znas ni cime se ja bavim, ni kolika mi je imovina). Sustina je da sistem u kome menadzer banke dobije godisnji bonus od 50 miliona dolara, dok zena koja u njoj cisti jedva placa racune i kupuje hranu nije odrziv na duze vreme (a nije ni pravedan). Mozda je i ona bila talentovana za nesto, ali sansa da se skoluje joj je bila blizu 0%. I samo jos nesto. Suvise si pun jeda i besa za nekoga ko je uspeo u zivotu. Opusti se malo, u Kaliforniji ima toliko sta da se vidi i dozivi (pricam iz licnog iskustva).

Panac

pre 5 godina

(Marko (Dorcol), 09. decembar 2018 

Tko bira vlast?
I to stalno jedne te iste,a očekuje se da će se nešto promijeniti...
... na bolje!!!

018

pre 5 godina

za prosecnu platu francuz sipa oko 25 puna tezervoara goriva mesecno.
za prosecnu platu srbin sipa oko 6 rezervoara gorivo mesecno.
oni su izasli na ulice i podizu revoluciju a mi sedimo kuci i gledamo zadrugu.
laku noc.

liberalni kapitalista California

pre 5 godina

Samo nemojte da svrstavate SAD, njihov sistem i društvo u celu ovu socijalističko komunističku družinu i cirkus.
U poređenju sa SAD u Francuskoj, Nemačkoj, Kanadi i većini ostalih ekonomija i društava "zapada" nema ni "k" od kapitalizma.To je u suštini socijalizam, i ono što se dešava u Francuskoj, i što će se tek dešavati u Evropi uglavnom, su plodovi tog socijalizma i socijalističke svesti građana u tim društvima.
Kako su posejali tako i žanju.

liberalni kapitalista California

pre 5 godina

@ Marko (Dorcol), 
A ti trpaš u isti koš kriminal u društvima poput Srbije i bogatu klasu ljudi širom sveta.Koja je pošteno i legalno zaradila svoj novac, koja gradi, investira,
zapošljava,donira....
Smeta ti bogatstvo ljudi koji su ga stekli svojim znanjem, umećem, smelošću...
Zavidan si, hteo bi malo mojih i njihovih para.Da se i mi spustimo na tvoj nivo i ne zarađujemo previše, po tvom mišljenju.
Da svi imamo podjednako, vozimo ista kola, imamo iste kuće, i letujemo na istim mestima.
Zašto ?
Zato što ti i tebi slični niste sposobni da uradite, napravite, zaradite više.Da se vaše mogućnosti i sposobnosti, koje su male, ne bi baš toliko videle.
Glupost ! Pogubna socijalističko komunistička ideologija, mantra, utopija...
Pomerite vi vaše du..,u Srbiji ili gde god da živite, tražite od vlasti borbu protiv kriminala i vladavinu zakona.
Ali se usput i obrazujte, usavršite, i osposobite da zaradite u Srbiji ili bilo gde u svetu,poput onih prema kojima ste zavidni.
I ostavite na miru one koji znaju i umeju da naprave novac, rešite se zabluda i zavisti. A jeste teška zabluda i komunistička bljuvotina verovati da su u jednom današnjem modernom društvu svi ljudi podjednako isti i trebaju biti isti, u smislu svojih sposobnosti i novca kao nagrade i satisfakcije za tu istu sposobnost.
Nikada nije bilo niti će biti.Osim pod totalitarnim i brutalnim režimima.
Vi izvolite pa živite i gradite iste, ja i moji istomišljenici nećemo.

remington

pre 5 godina

E pa dragi revolucionari, malo cete teze ovaj put. Kapital se ne moze zapleniti ko onomad. Nije to vise u njivama, zgradama i fabrickim halama pa da to fukara moze da oduzme vlasniku. Moderni kapital je u znanju, patentima i u deonicarskom ucescu. Moze se lajati i unistavati malo imovine, al se vise ne moze prisvajati tudje, jednostavno koncept vlasnistva je prevazisao fizicko posedovanje. Savremeni kapitalizam je vrhunsko dostignuce civilizacije

max

pre 5 godina

Nema ovo nikakve veze sa voljom francuskog naroda vec sa voljom Trampa zbog filozofiranja o evropskoj vojsci. Amerika je finansirala proteste kod nas i opet ce ukoliko mu se se suprotstavi vodja.

banat

pre 5 godina

Slazem se da ovaj sistem nije odrziv , ali daleko od toga da je komunizam resenje. Prevlast kapitala bi zamenila prevlast partijskih cinovnika.

Nostradamus

pre 5 godina

Jedino revolucije tipa Francuske Revolucije mogu, bar za kratko vreme, da zaustave i promene ovo globalno pljačkanje i otimačinu pod velom demokradije.

Vive la France, vive la liberte

pre 5 godina

Makron uporno pokusava da uvede neoliberalni kapitalizam u Francusku i to mu se vraca kao bumerang. Neoliberalizam i plutokratija, kakvi postoje u SAD i UK, nemaju mnogo sanse u Francuskoj jer je Francuska, iako kapitalisticka zemlja, po svom istorijskoj iskustvu nesto drugo. Proslava godisnjice Francuske burzoaske revolucije svake godine podseca kako su letele glave na giljotini tadasnje vladajuce klase, tj. aristokratije koja se bila odrodila od naroda i odvojila od realnosti. Francuzi se uopste ne stide surovosti i varvarizma koji je tada pokazan, sta vise ponose se time, iako sebe vole da vide i prikazuju kao kulturan i miroljubiv narod. Francuski narod nece dozvoliti, po cenu oruznih sukoba, da otudjena vlast zloupotrebi drzavu, koja umesto da sluzi narod postaje instrument bogacenja sve bogatijih i drzanja u pokornosti sve siromasnijih. U tom smislu ovaj bunt koji se odvija u Francuskoj predstavlja prekretnicu i svetao primer koji moze da posluzi kao uzor i podsticaj drugim narodima u borbi protiv globalne prevlasti neoliberalnog koncepta i plutokratije.

Zicer

pre 5 godina

U Nemačkoj može i gore od ovog da se desi.
Žuti u Francuskoj traže novu socijalnu i obrazovnu politiku koja odgovara ovoj epohi? Šta to konkretno znači? Šta tačno traže? Traže li posao ili posao i veće plate ili traže povećana socijalna primanja i da ne rade? Šta sa migrantima? Da li su za masovni ulazak migranata ili su za limitirani broj migranata ili su za zabranu ulaska migranata? Da li su povećanje poreza ili su za smanjenje poreza i kojeg poreza? Nelogićno je tražiti smanjenje poreza i povećanje socijalnih davanja. Obrazovanje tema za sebe, šta li tek tamo traže? Traze li neku reformu ili traže besplatne fakultete ili traže da se spuste kriterijumi na ispitima ili traže da se poveca broj upisa za sociologiju, pedagogiju, psihologiju, defektologiju, indologiju, filologiju, arheologiju, luftologiju i sl. i da se tim zanimanjima povecaju plate a da se uvozi inženjere, lekare, matematičare?

nikola

pre 5 godina

Uvek je predsednik zrtva revolucije koju nije znao da predvidi.Uvek okruzen poltronima,I ne primeti kad je postao bahat,bezosecajan I korumpiran.Uvek I svuda isto.

Mare

pre 5 godina

E kad bi se malo ugledali na Francuze...
(Q, 09. decembar 2018 21:10)

Francuska Revolucija menja svet, Srpska revolucija menja politicare.

Mare

pre 5 godina

Tekst se zavrsava sa Makronom na funkciji sa 18% podrske. Makron drzi apsolutni rekord sa najmanjim procentom podrske. Ja sam razumeo da hoce njegovu ostavku, a ne razgovore.

room 1408

pre 5 godina

Znaci i Nemac se pita sto protestvuju a imaju najveće poreze da plaćaju...Mogu samo reci:”Sva moguća podrška “žutim prslucima””..Da istraju do kraja protiv imperijalista!!!Da se vrati jednakost.Neciji trud i rad.Da bude adekvatno placen svako...

neoludizam, neoanarhizam, neofašizam, neoplemstvo, neoseljaštvo, meomatrijarhat, neodemokratizam (nije ovo liberalno ništa)

pre 5 godina

"Neupošljivi" su u SAD izabrali Trampa. U Francuskoj će skinuti Makrona. A što se simbola države tiče, na stranici CNN u foto izveštaju o protestima je slika kako maskiran lik stavlja (ne baca) ali stavlja francusku zastavu u vatru zapaljenu u kanti za djubre.

Marko (Dorcol)

pre 5 godina

Da ponovim komentar od pre par nedelja. Polako se vracamo na starog dobrog cika Marksa. Klasna borba u punom jeku. Ne moze 1% populacije da poseduje 90% svog svetskog bogatstva. Nisu oni bas toliko puta bolji, napredniji (he he), inteligentniji, vredniji, uporniji... Klasa te odredjuje i danas u Srbiji od samog rodjenja, u kakvo obdaniste ces da ides, kakvu skolu ces da upises, gde ces da zivis, koji fakultet ces da upises, kakav posao ces da nadjes.... Sve manje to ima veze sa tim koliko je neko vredan i inteligentan, a sve vise kojoj klasi (ukljucujuci i stranacke parazite) ti pripadaju roditelji. A nacionalizam i rijaliti, da citiram velikog kilocara Ramba Amadeusa, je prica za one sa platom i penzijom do 300 evra. Kada imas preko 2000, razmisljas o kupovini hibrida, city brejkovima, zdravoj hrani, reciklazi... Sistem je na duze staze neodrziv. Samo slep i duboko neobjektivan covek to ne vidi.
PS. U ovoj zemlji je u poslednjih 28 godina ukradeno i pronevereno 80 milijardi dolara. Mislite o tome, svaki put kada prodjete pored neke vile na Dedinju i Senjaku, ili vidite pored sebe dzip od 100 hiljada evra. Zakon o ispitivanju porekla imovine zato nikada nece da bude donet u ovoj zemlji.

ctrl

pre 5 godina

Makron je hteo evropsku vojsku, Tramp je bio nezadovoljan time. Ubrzo nakon toga vidimo nemire u Francuskoj i Makrona kome se drma stolica. Usput je optuzena Rusija da inicira proteste. Ameri po starom, dobrom obicaju ubijaju dve muve odjednom.
Ni u kakve "proteste nezadovoljnog naroda" ne verujem i glupo mi je da izrazim podrsku narodu kada se radi o nekoj desetoj stvari.

kraja

pre 5 godina

"PS. U ovoj zemlji je u poslednjih 28 godina ukradeno i pronevereno 80 milijardi dolara. Mislite o tome, svaki put kada prodjete pored neke vile na Dedinju i Senjaku, ili vidite pored sebe dzip od 100 hiljada evra. Zakon o ispitivanju porekla imovine zato nikada nece da bude donet u ovoj zemlji."

...sjajno...
...kad zavrsi revolucija, novi pobednici se usele u iste vile, a oni stari se ubise dokazujuci kako su ih stekli postenim radom...
...doduse uz blood, sweat and tears tamo nekog neukog proletarijata, koji je trebalo da bude srecan sto moze da radi kod njih...
...loop...

Marko (Dorcol)

pre 5 godina

Da ponovim komentar od pre par nedelja. Polako se vracamo na starog dobrog cika Marksa. Klasna borba u punom jeku. Ne moze 1% populacije da poseduje 90% svog svetskog bogatstva. Nisu oni bas toliko puta bolji, napredniji (he he), inteligentniji, vredniji, uporniji... Klasa te odredjuje i danas u Srbiji od samog rodjenja, u kakvo obdaniste ces da ides, kakvu skolu ces da upises, gde ces da zivis, koji fakultet ces da upises, kakav posao ces da nadjes.... Sve manje to ima veze sa tim koliko je neko vredan i inteligentan, a sve vise kojoj klasi (ukljucujuci i stranacke parazite) ti pripadaju roditelji. A nacionalizam i rijaliti, da citiram velikog kilocara Ramba Amadeusa, je prica za one sa platom i penzijom do 300 evra. Kada imas preko 2000, razmisljas o kupovini hibrida, city brejkovima, zdravoj hrani, reciklazi... Sistem je na duze staze neodrziv. Samo slep i duboko neobjektivan covek to ne vidi.
PS. U ovoj zemlji je u poslednjih 28 godina ukradeno i pronevereno 80 milijardi dolara. Mislite o tome, svaki put kada prodjete pored neke vile na Dedinju i Senjaku, ili vidite pored sebe dzip od 100 hiljada evra. Zakon o ispitivanju porekla imovine zato nikada nece da bude donet u ovoj zemlji.

018

pre 5 godina

za prosecnu platu francuz sipa oko 25 puna tezervoara goriva mesecno.
za prosecnu platu srbin sipa oko 6 rezervoara gorivo mesecno.
oni su izasli na ulice i podizu revoluciju a mi sedimo kuci i gledamo zadrugu.
laku noc.

room 1408

pre 5 godina

Znaci i Nemac se pita sto protestvuju a imaju najveće poreze da plaćaju...Mogu samo reci:”Sva moguća podrška “žutim prslucima””..Da istraju do kraja protiv imperijalista!!!Da se vrati jednakost.Neciji trud i rad.Da bude adekvatno placen svako...

Mare

pre 5 godina

Tekst se zavrsava sa Makronom na funkciji sa 18% podrske. Makron drzi apsolutni rekord sa najmanjim procentom podrske. Ja sam razumeo da hoce njegovu ostavku, a ne razgovore.

Marko (Dorcol)

pre 5 godina

(liberalni kapitalista California, 9. decembar 2018 22:55)

Potpuno si promasio temu. Niko ne kaze da ti i ja treba da imamo isto (mada ti iskreno ne znas ni cime se ja bavim, ni kolika mi je imovina). Sustina je da sistem u kome menadzer banke dobije godisnji bonus od 50 miliona dolara, dok zena koja u njoj cisti jedva placa racune i kupuje hranu nije odrziv na duze vreme (a nije ni pravedan). Mozda je i ona bila talentovana za nesto, ali sansa da se skoluje joj je bila blizu 0%. I samo jos nesto. Suvise si pun jeda i besa za nekoga ko je uspeo u zivotu. Opusti se malo, u Kaliforniji ima toliko sta da se vidi i dozivi (pricam iz licnog iskustva).

Vive la France, vive la liberte

pre 5 godina

Makron uporno pokusava da uvede neoliberalni kapitalizam u Francusku i to mu se vraca kao bumerang. Neoliberalizam i plutokratija, kakvi postoje u SAD i UK, nemaju mnogo sanse u Francuskoj jer je Francuska, iako kapitalisticka zemlja, po svom istorijskoj iskustvu nesto drugo. Proslava godisnjice Francuske burzoaske revolucije svake godine podseca kako su letele glave na giljotini tadasnje vladajuce klase, tj. aristokratije koja se bila odrodila od naroda i odvojila od realnosti. Francuzi se uopste ne stide surovosti i varvarizma koji je tada pokazan, sta vise ponose se time, iako sebe vole da vide i prikazuju kao kulturan i miroljubiv narod. Francuski narod nece dozvoliti, po cenu oruznih sukoba, da otudjena vlast zloupotrebi drzavu, koja umesto da sluzi narod postaje instrument bogacenja sve bogatijih i drzanja u pokornosti sve siromasnijih. U tom smislu ovaj bunt koji se odvija u Francuskoj predstavlja prekretnicu i svetao primer koji moze da posluzi kao uzor i podsticaj drugim narodima u borbi protiv globalne prevlasti neoliberalnog koncepta i plutokratije.

Nostradamus

pre 5 godina

Jedino revolucije tipa Francuske Revolucije mogu, bar za kratko vreme, da zaustave i promene ovo globalno pljačkanje i otimačinu pod velom demokradije.

Svemirac

pre 5 godina

Klasne nejednakosti i potpuni nestanak srednje klase koja je stub modernih evropskih društava je najveći problem u čitavoj Evropi. Sirotinja je imala san da obrazovanjem i radom dođe do te srednje klase, ali sad je san nestao. Sad je jedina opcija da ti klinci jure loptu i postanu Mesi. Ali ne može svako biti Mesi.
Lenjin će im se svima vratiti kao bumerang.

nikola

pre 5 godina

Uvek je predsednik zrtva revolucije koju nije znao da predvidi.Uvek okruzen poltronima,I ne primeti kad je postao bahat,bezosecajan I korumpiran.Uvek I svuda isto.

Mare

pre 5 godina

E kad bi se malo ugledali na Francuze...
(Q, 09. decembar 2018 21:10)

Francuska Revolucija menja svet, Srpska revolucija menja politicare.

Dragan

pre 5 godina

Podrsku imaju od celog sveta,potencijalni socijalni nemiri ni jednu drzavu niti vlast ne mogu da zaobidju....Socijalne razlike i glad bogatih cas posla moze da izazove promene a burzoazija je ta koja na kraju izgubi sve!

kraja

pre 5 godina

"PS. U ovoj zemlji je u poslednjih 28 godina ukradeno i pronevereno 80 milijardi dolara. Mislite o tome, svaki put kada prodjete pored neke vile na Dedinju i Senjaku, ili vidite pored sebe dzip od 100 hiljada evra. Zakon o ispitivanju porekla imovine zato nikada nece da bude donet u ovoj zemlji."

...sjajno...
...kad zavrsi revolucija, novi pobednici se usele u iste vile, a oni stari se ubise dokazujuci kako su ih stekli postenim radom...
...doduse uz blood, sweat and tears tamo nekog neukog proletarijata, koji je trebalo da bude srecan sto moze da radi kod njih...
...loop...

Panac

pre 5 godina

(Marko (Dorcol), 09. decembar 2018 

Tko bira vlast?
I to stalno jedne te iste,a očekuje se da će se nešto promijeniti...
... na bolje!!!

banat

pre 5 godina

Slazem se da ovaj sistem nije odrziv , ali daleko od toga da je komunizam resenje. Prevlast kapitala bi zamenila prevlast partijskih cinovnika.

ctrl

pre 5 godina

Makron je hteo evropsku vojsku, Tramp je bio nezadovoljan time. Ubrzo nakon toga vidimo nemire u Francuskoj i Makrona kome se drma stolica. Usput je optuzena Rusija da inicira proteste. Ameri po starom, dobrom obicaju ubijaju dve muve odjednom.
Ni u kakve "proteste nezadovoljnog naroda" ne verujem i glupo mi je da izrazim podrsku narodu kada se radi o nekoj desetoj stvari.

liberalni kapitalista California

pre 5 godina

@ Marko (Dorcol), 
A ti trpaš u isti koš kriminal u društvima poput Srbije i bogatu klasu ljudi širom sveta.Koja je pošteno i legalno zaradila svoj novac, koja gradi, investira,
zapošljava,donira....
Smeta ti bogatstvo ljudi koji su ga stekli svojim znanjem, umećem, smelošću...
Zavidan si, hteo bi malo mojih i njihovih para.Da se i mi spustimo na tvoj nivo i ne zarađujemo previše, po tvom mišljenju.
Da svi imamo podjednako, vozimo ista kola, imamo iste kuće, i letujemo na istim mestima.
Zašto ?
Zato što ti i tebi slični niste sposobni da uradite, napravite, zaradite više.Da se vaše mogućnosti i sposobnosti, koje su male, ne bi baš toliko videle.
Glupost ! Pogubna socijalističko komunistička ideologija, mantra, utopija...
Pomerite vi vaše du..,u Srbiji ili gde god da živite, tražite od vlasti borbu protiv kriminala i vladavinu zakona.
Ali se usput i obrazujte, usavršite, i osposobite da zaradite u Srbiji ili bilo gde u svetu,poput onih prema kojima ste zavidni.
I ostavite na miru one koji znaju i umeju da naprave novac, rešite se zabluda i zavisti. A jeste teška zabluda i komunistička bljuvotina verovati da su u jednom današnjem modernom društvu svi ljudi podjednako isti i trebaju biti isti, u smislu svojih sposobnosti i novca kao nagrade i satisfakcije za tu istu sposobnost.
Nikada nije bilo niti će biti.Osim pod totalitarnim i brutalnim režimima.
Vi izvolite pa živite i gradite iste, ja i moji istomišljenici nećemo.

max

pre 5 godina

Nema ovo nikakve veze sa voljom francuskog naroda vec sa voljom Trampa zbog filozofiranja o evropskoj vojsci. Amerika je finansirala proteste kod nas i opet ce ukoliko mu se se suprotstavi vodja.

remington

pre 5 godina

E pa dragi revolucionari, malo cete teze ovaj put. Kapital se ne moze zapleniti ko onomad. Nije to vise u njivama, zgradama i fabrickim halama pa da to fukara moze da oduzme vlasniku. Moderni kapital je u znanju, patentima i u deonicarskom ucescu. Moze se lajati i unistavati malo imovine, al se vise ne moze prisvajati tudje, jednostavno koncept vlasnistva je prevazisao fizicko posedovanje. Savremeni kapitalizam je vrhunsko dostignuce civilizacije

Zicer

pre 5 godina

U Nemačkoj može i gore od ovog da se desi.
Žuti u Francuskoj traže novu socijalnu i obrazovnu politiku koja odgovara ovoj epohi? Šta to konkretno znači? Šta tačno traže? Traže li posao ili posao i veće plate ili traže povećana socijalna primanja i da ne rade? Šta sa migrantima? Da li su za masovni ulazak migranata ili su za limitirani broj migranata ili su za zabranu ulaska migranata? Da li su povećanje poreza ili su za smanjenje poreza i kojeg poreza? Nelogićno je tražiti smanjenje poreza i povećanje socijalnih davanja. Obrazovanje tema za sebe, šta li tek tamo traže? Traze li neku reformu ili traže besplatne fakultete ili traže da se spuste kriterijumi na ispitima ili traže da se poveca broj upisa za sociologiju, pedagogiju, psihologiju, defektologiju, indologiju, filologiju, arheologiju, luftologiju i sl. i da se tim zanimanjima povecaju plate a da se uvozi inženjere, lekare, matematičare?

liberalni kapitalista California

pre 5 godina

Samo nemojte da svrstavate SAD, njihov sistem i društvo u celu ovu socijalističko komunističku družinu i cirkus.
U poređenju sa SAD u Francuskoj, Nemačkoj, Kanadi i većini ostalih ekonomija i društava "zapada" nema ni "k" od kapitalizma.To je u suštini socijalizam, i ono što se dešava u Francuskoj, i što će se tek dešavati u Evropi uglavnom, su plodovi tog socijalizma i socijalističke svesti građana u tim društvima.
Kako su posejali tako i žanju.

neoludizam, neoanarhizam, neofašizam, neoplemstvo, neoseljaštvo, meomatrijarhat, neodemokratizam (nije ovo liberalno ništa)

pre 5 godina

"Neupošljivi" su u SAD izabrali Trampa. U Francuskoj će skinuti Makrona. A što se simbola države tiče, na stranici CNN u foto izveštaju o protestima je slika kako maskiran lik stavlja (ne baca) ali stavlja francusku zastavu u vatru zapaljenu u kanti za djubre.

kako da ne

pre 5 godina

@liberalni kapitalista california
Kako si ti promasio sve prijatelju. Niko ne zeli da oduzima od onih najbogatijih u Francuskoj, vec ne zele da im drzava poklanja jos miliona! Takve je mere primenio da je narod pukao, takve mere da 180.000 najbogatijih u Francuskoj bukvalno dobija na poklon kroz 5 godina jedan auto od 100.000e. Jer sada jasno zasto se obican narod buni? Mere su takve da daje najbogatijima, a uzima srednjem sloju. A, Francuz to nece da prihvati. Kada pominjes Evropu, celu Evropu da ti kazem da u Evropi imas Svajcarsku kojoj ni California niti bilo koja druga drzava u SAD ne moze da pridje ni po standardu ni po cemu drugom, kada vec toliko hvalis USA, cisto da ti to spomenem. Hocemo o broju siromaha na ulicama u tvojoj zemlji? Koliko ih je? Znas li da u toj Evropi u zemlji zvana Svajcarska ne postoji ulicar? Ne postoji covek koji nema krov nad glavom i hranu, tus i ostalo. O cemu pricas ti? O USA gde imas milione bez osiguranja i bez mogucnosti lecenja. Mnogo si se raspricao, a ne znas puno. O mojoj imovini i plati necu, samo mogu da ti kazem da je u mom gradu prosecna plata duplo veca u toj CH nego u LA npr. Imam dobru platu, ali dobro placam i porez. Vise od onog sto ima manju platu. Sto ja gledam kao normalno, naravno da ce meni uzeti vise. Necu da kazem ‘zasto mi uzimate kada sam sposobniji’, kao sto ti gledas. E, Makron je to okrenuo, hoce da uzme vise od ovih sto imaju manje. Bam, nece narod da prihvati. Sto se komunizma tice, ima zemalja gde je super bio. Jugoslavija je primer, ali da ne duzim. Pozdrav!

smuki

pre 5 godina

@liberalni kapitalista California

Ajde okreni kamion i nazad za Cikago. Dobices penale zbog kasnjenja kuckajuci po srpskim portalima.

Marko Polo

pre 5 godina

Neoliberalni kapitalizam pocinje sa Ronaldom Reganom, Margaret Thatcher.Danas je dosegao svoju agrevated stage.U sustini posjednici kapitala imaju svu regulativu na svojoj strani, dok su svi ostali totalno pod kontrolom odabranih.Mozete pjeniti ali Karl Marx je i danas u pravu. Pitanje:Zasto u raspodjeli ostvarene dobiti profita samo zaposleni ne ucestvuju.Americko finansijsko trziste je postalo groteskno, Kako je moguce prometovati sredstvima koja su 10 puta veca nego GDP svih zemalj svijeta skupa? Dali u USA competition kao jedno od osnovnih znacajki kapitalizma postoji?Jednostavno zivimo u doba Corporeativnog Socijalizma.Corporacije u koje svrstavam i institucije financijskog trzista, kada totalno propadnu, onda oni koji su pod totalnom kontrolom odabranih to placaju.Kada pojedinac iz mase neodabranih nema da plati , bankrotira gubi sve.Samo naznaka problema. Vlasnici Privatnog kapitala ne zele da priznaju da drustveni interes uopste postoji.Zato se dogadjaju revolucije.

fatman

pre 5 godina

@liberalni kapitalista California
Ti si psihopata(nemogucnost saosecanja sa drugima i ostvarivanje samo licne koristi)Ne boj se nije vrsta sizofrenije iako veoma te zalim,ti si kao covek sa amputiranom nogom koji krece na trcanje.

živković

pre 5 godina

Kod nas demonstarcije ne rade zato što živimo u patrljku otomaskog carstva. Kao što vidite 17 policajaca povređeno 100 demonstranata i 1300 uhapšeno, ali ih niko ne naziva fuksama već će sesti za sto da razgovaraju. Naš sultan kaže 5 miliona da izađe on to ne priznaje i svoje građane pri tom negira i vređa. Mi smo krivi jer nemamo slobodarski mentalitet kao francuzi već podanički i treba nam sultan. Realno nije nam mesto u EU, možemo da otvorimo 150 poglavlja. A koliko smo ih zatvorili?

samo zena

pre 5 godina

@liberalni kapitalista California promašena tema. Naravno da nemamo svi iste kapacitete i mogucnosti. Nemaju svi iste zelje. Problem je ogromnog jaza izmedju bogatih i siromašnih. Bogati se sve vise bogate na racun siromašnih. To bi ti iz CA trebao da znas, jer je CA jedna od socijalnijih država u Americi. Jedino NY mozda je po tom pitanju bolji. A ako si u Americi raspitaj se sta znaci termin "working poor", na koga se odnose i kome šteti a kome koristi.

zenon

pre 5 godina

Uvek mi srbi o nekim teorijama zavere. Kakav Tramp? Ovde su na ulice izasli obicni ljudi, nikakvi placenici. Dosta im je ugnjetavanja.

bruder

pre 5 godina

(Marko (Dorcol), 09. decembar 2018 21:24), sve sto si nabrojao je direktna posledica komunizma. Unutar jednog totalitarnog sistema stvorile su se mase Sojica, podkazivaca i ambicioznih neradnickih mediokriteta. Ljudi su mislili da se vrednost stvara samim komunizmom i odanoscu partiji. Izbacen je duh samoinicijative, pozitivne selekcije, stvaralastva. Padom takvog nakaradnog sistema i iluzije dobrog zivota, dolazi do potpunog privatizovanja institucija, partijskih drzava i burazerske ekonomije. Opet Srbi glasaju za ljude bez dana radnog staza da im vode drzavu i odredjuju buducnost. Opet se malo radi a mnogo pricha, opet se malo uchi a mnogo busa...a kafici prepuni po gradovima u bilo koje doba dana. To prijatelju ne mozes da vidis u ozbiljnim privredama. Stoga, mi pojma nemamo sta je pravna drzava, demokratija, trziste, sloboda, pozitivna selekcija, sve ono sto cini uspesna i bogata drustva. A ta prica odredjuje te klasa, odredjuje te vrtic... To nije bitno koliko je bitno koje vrednosti roditelji usade detetu u glavu. Ja sam i dosta mojih prijatelja iz obicnih porodica i uspeo sam sve samo radom. I dosta mojih prijatelja takodje. Bilo je i srece ali ne instant vec posle mnogo godina rada i truda. Posle ovih 40 god na zemlji, ja sam kad pogledam svoje generacije siguran da je uspeh 90% siguran onima koji su istrajni, vredni i spremni na usavrsavanje, pa makar se moralo ici trbuhom za kruhom ali isto tako 90% je neuspeh siguran onima sto im je uvek drugi kriv, sto ispijaju kafe i trve o svetskoj politici dok im je sopstveno dvoriste zapusteno. Kapitalizam stvara odgovorne i diaciplinovane ljude jer ako neces biti takav zavrsis na ulici a komunizam stvara zavisne pijavice i socijalne slucajeve za koje ce uvek neko da se pobrine. Kapitalizam je na papiru suroviji ali je lek za ljudsku prirodu. Nasi zuti prsluci treba da zahtevaju to, uredjeno, slobodno i konkurentno drustvo i da se vise oslobodimo komunistickih i radikalnih bajki i partokratske drzave. Treba da nas vode najbolji u takvom sistemu. To i Francuzi traze kod njih. Ne nekog skorojevica za predsednika koji je tu sticajem istorijskih prilika vec ozbiljnu licnost koja ce rasteretiti privredu, smanjiti takse i namete i ostaviti ljude da zive a ne da hrane budzetske socijalisticke pijavice i njihov drzavno/oligarski kapital na svoju stetu. Komunizam je unistio ovaj nas jadni narod, zato ne mogu da predjem preko ovakvih nostaligicnih i opasnih komentara. Zasuci rukave prijatelju i trazi svoja prava a ne da cekas drzava da te uhlebi jer je eto Komunizam tako divan. Jer kad te sistem hrani on te i uslovljava kao sto vidimo danas po kapilarnim glasovima i raznim pritiscima...

komsija

pre 5 godina

Liberalni kapitalista Californija 2018 22:55



Groblja su puna takvih kao ti(neophodnih).Zasto ti usavrseni kapitalisti nisu hteli potpisati Zenevsku konvenciju za ekonomska ljudska prava.Ko ti je platio skolovanje nego onaj koji je poceo raditi od 17 godina,jedes iz njegovog tanjira koji je polu prazan umesto iz svoga, s'tudim je lako mlatiti gloginje.

PS.student kosta drustvo 1300 evra godisnje.

The Books Of Knjige

pre 5 godina

Dabogda se na ceo svet prosirilo... Evo od jutros nemacke zeleznice u strajku... Podrska svima, ustanite protiv ovih imperatora...

Гиле

pre 5 godina

liberalni kapitalista California,
Као да си пун неког гнева ка онима што немају. Али ето и власник Амазона може на други начин да се суочи са овим проблемима. Хоће запослени у магацину веће плате. Нек се ти заједно са њим брћкаш где год хоћеш, али дај дај људима да достојно живе. То је данас поента. Није Америка исто што и Европа и Канада, али је претходни председник покрену већа социјална давања.

Marko

pre 5 godina

(Marko (Dorcol), 9. decembar 2018 21:24)
Evo,npr. ja sam upisao i završio ekonomski fakultet.Majka mi je dete bez roditelja,siroče,odrasla u hraniteljskoj porodici bez imovine i ičega u životu,otac mi je dete sa sela čiji su roditelji obični nadničari na njivi bili.Otac mi je 89-e otišao u Francusku i nikada se nije vratio,sa majkom sam živeo kao podsanar ceo život da bih došao u Beograd i kao što rekoh upisao ekonomski fakultet koji još sam završio.Odrastao sam bez oca i njegove bilo kakve pomoći.I dalje živim kao podstanar i sve plaćam sam.Niko mi dinar nije dao i opet sam uspeo da završim ekonomski fakultet.Niti sam šta od ikoga tražio niti ću ikada tražiti.

srki

pre 5 godina

Giljitina je u duhu francuske revolucije, dokle se njome ne pripreti, elite ne popuštaju ni za dlaku, ni u Francuskoj niti bilo gde drugde.

Kata

pre 5 godina

"Nemci su sledeći...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (s, 9. decembar 2018 22:39) "

Nisu Nemci sledeći, jer Nemci nemaju ekonomske probleme. Nemci će imati probleme sa desnicom i migrantima koji nisu kadri da se integrišu. A to je još gore od ovog, jer se ne može rešiti smenom vlasti.

polo

pre 5 godina

Nije ovo prvi put da se bune. Ko se seca pre par godina mesecima su goreli automobili po ulicama. I sta se desilo? Nista, tresla se gora ...
U glavnom, i da pobedi radnicka klasa ili tajkun (ili vec kako ga zovu u FR) nista se nece promeniti. Kominizam, socijalizam, kapitalizam sve je isto... Uvek ima vila da se useli novi stanar.
Pored konkurencije iz Kine, Vijetnama, Bangladesa itd. prosecan Francuz nema i onako sanse. Novac je novac.

Bris

pre 5 godina

Za revoluciju vam treba voz zlata kao npr. onaj kojim je Lenjin otisao iz nemacke za rusiju 1917. Ali preduslovi u vidu obespravljenih gradjana su svakako prisutni svuda. Opet na kraju se svodi na mentalitet. Evo francuzi vole te neke buntove i lomljavu ali realno nikada nisu izborili neku pravu jednakost, nemci sa druge strane nikada ne bi lupali svoje gradove (osim ako ih ne drzi neka manjina kao u proslosti) vec bi cutali i radili, a onda bi izglasali nekog drugog. Srbi i generalno ostali balkanci vole da trpe pod parolom cuti moze i gore. Ali opet svi znamo da Srbin dugo trpi ali onda kad mu prekipi sve okrene naopako i do kraja, ne nesto polovicno. Cesto na sopstvenu stetu.

voodoo

pre 5 godina

Generalno gledano nacionalizam je glup, 21. vek je, razlog zasto je glup kao i svako uredjenje ne sluzi da nizi i srednji sloj zivi bolje, nego samo da se neko drugi prikljuci to visem sloju i onda na tu jeftinu ideju opet kontrolise mase. Svi znamo da su iza, na papiru, dobrih ideja globalizacije i liberalnog drustva zapravo napravljene ove velike razlike izmedju tih 5-10% bogatih moji drze 90% svetskog bogatstva i ostalih, medjutim to je kao i zloupotreba lidera u komunizmu, koji jednu ideju pravicnog sistema napravise u diktature, pritom nisu globalizacija i liberalizam kreirali taj jaz izmedju zemalja, sta vise te ideje su ukinule kolonije, ropstvo i slicno. Africke zemlje, Srednji istok, ... i pre ovih ideja su bili prostor za iskoriscavanje od velikih sila i siromasni, a jako dugo su bili i kolonije zapadnih zemalja. Ne znam kako neko moze da poverovuje da ce populisticke ideje koje hvataju maha, tipa da ce zidovi na granicama, etnicki ciste zemlje i slicne stvari doneti nesto novo i bolje, sem sukoba, ratova, a znamo koji sloj stanovnistva je u tom slucaju topovsko meso, sigurno nisu onih 10% na vrhu, sem patnje i slicno nista nece promeniti.

liberalni kapitalista California

pre 5 godina

@Marko (Dorcol)
Potpuno opušteno, nikakvog jada i besa nema.Svirao harmoniku danas, onako za svoju dušu, spremam se za pecanje sutra Pyramid lake California, znači ponedeljak dan kada većina obično radi.
Tvoja i imovina drugih me ne zanima,živim u pravnoj državi, samo nemoj da diraš i ogovaraš moju i mojih istomišljenika, pošteno zarađenu.
I nastavi do mile volje da veruješ u utopiju u kojoj nema čistačica banaka, i u kojoj zbog njih menadžeri istih treba da se stide ili odreknu svojih zarada.
Meni je jedino žao što su desetine hiljada mladih i pametnih ljudi, uključujući i moju malenkost, morale da napuste svoju otadžbinu Srbiju, u velikoj meri i zbog direktnih posledica socijalističko komunističke utopije koja je razorila i još uvek razara Srbiju.
Tvoj komentar,svesno ili nesvesno, je odraz te utopije i nezdrave logike.
Živeli !!!

objektivno

pre 5 godina

Sustina je pitanje da li vi podrzavate vrednog uspesnog coveka koji je sposoban za nesto novo i produktivno? Da li mozda podrzavate lenje i nesposobne koji ne zele da napreduju ali zele da imaju velike odmore, raznorazna prava koja nicim nisu zasluzili? Izbor je izmedju napretka i propasti, izmedju zasluzenog mesta u svetskoj ekonomiji ili zasluzenog mesta na dnu.

Mirko Mirko

pre 5 godina

@kako da ne, 
Ne on je pogodio pravo u metu a ti si upravo promašio.
Dotični je napisao da kapitalizam u Evropi nije ni k od onog kapitalizma u SAD, već neka vrsta socijalizma.Tu spada i tvoja Švajcarska.To što si nabrojao u vezi Švajcarske je u suštini socijalizam u odnosu na SAD.
Sviđao se nekome ili ne,kapitalizam u SAD funkcioniše, i Amerikanci vole svoje društveno uređenje, ne bi ga zamenili ni za jedno u Evropi.
Francuzi štrajkuju svake godine protiv mera vlade jer neće da rade više od 30 ili 35 sati nedeljno.Po sistemu vrednosti koji postoji u američkom društvu takvi zahtevi su čist komunizam.Boravio u SAD sasvim dovoljno da bi mogao ovo da tvrdim.
A to u vezi siromašnih i zdravstvenog osiguranja u SAD....
U SAD je oduvek postojalo osiguranje,ali ono mora da se plati iz svog džepa a ne da se to očekuje od poslodavca.
Znate kako, u Srbiji se deca sa teškim bolestima leče prikupljanjem sredstva putem SMS poruka, a onda se šalju na lečenje u SAD, u taj "loš" sistem zdravstvene zaštite i "zli" neoliberalizam.
Čisto je licemerje držati pridike iz Srbije ili neke socijalističke privrede u Evropi nekome ko živi i kome odgovara kapitalizam u SAD, a lečiti i slati svoju decu na rad u istu i slične zemlje sa liberalno kapitalističkom privredom.
Tipično naša "srpska posla".

liberalni kapitalista California

pre 5 godina

@ Marko (Dorcol), 
A ti trpaš u isti koš kriminal u društvima poput Srbije i bogatu klasu ljudi širom sveta.Koja je pošteno i legalno zaradila svoj novac, koja gradi, investira,
zapošljava,donira....
Smeta ti bogatstvo ljudi koji su ga stekli svojim znanjem, umećem, smelošću...
Zavidan si, hteo bi malo mojih i njihovih para.Da se i mi spustimo na tvoj nivo i ne zarađujemo previše, po tvom mišljenju.
Da svi imamo podjednako, vozimo ista kola, imamo iste kuće, i letujemo na istim mestima.
Zašto ?
Zato što ti i tebi slični niste sposobni da uradite, napravite, zaradite više.Da se vaše mogućnosti i sposobnosti, koje su male, ne bi baš toliko videle.
Glupost ! Pogubna socijalističko komunistička ideologija, mantra, utopija...
Pomerite vi vaše du..,u Srbiji ili gde god da živite, tražite od vlasti borbu protiv kriminala i vladavinu zakona.
Ali se usput i obrazujte, usavršite, i osposobite da zaradite u Srbiji ili bilo gde u svetu,poput onih prema kojima ste zavidni.
I ostavite na miru one koji znaju i umeju da naprave novac, rešite se zabluda i zavisti. A jeste teška zabluda i komunistička bljuvotina verovati da su u jednom današnjem modernom društvu svi ljudi podjednako isti i trebaju biti isti, u smislu svojih sposobnosti i novca kao nagrade i satisfakcije za tu istu sposobnost.
Nikada nije bilo niti će biti.Osim pod totalitarnim i brutalnim režimima.
Vi izvolite pa živite i gradite iste, ja i moji istomišljenici nećemo.

remington

pre 5 godina

E pa dragi revolucionari, malo cete teze ovaj put. Kapital se ne moze zapleniti ko onomad. Nije to vise u njivama, zgradama i fabrickim halama pa da to fukara moze da oduzme vlasniku. Moderni kapital je u znanju, patentima i u deonicarskom ucescu. Moze se lajati i unistavati malo imovine, al se vise ne moze prisvajati tudje, jednostavno koncept vlasnistva je prevazisao fizicko posedovanje. Savremeni kapitalizam je vrhunsko dostignuce civilizacije

liberalni kapitalista California

pre 5 godina

Samo nemojte da svrstavate SAD, njihov sistem i društvo u celu ovu socijalističko komunističku družinu i cirkus.
U poređenju sa SAD u Francuskoj, Nemačkoj, Kanadi i većini ostalih ekonomija i društava "zapada" nema ni "k" od kapitalizma.To je u suštini socijalizam, i ono što se dešava u Francuskoj, i što će se tek dešavati u Evropi uglavnom, su plodovi tog socijalizma i socijalističke svesti građana u tim društvima.
Kako su posejali tako i žanju.

max

pre 5 godina

Nema ovo nikakve veze sa voljom francuskog naroda vec sa voljom Trampa zbog filozofiranja o evropskoj vojsci. Amerika je finansirala proteste kod nas i opet ce ukoliko mu se se suprotstavi vodja.

ctrl

pre 5 godina

Makron je hteo evropsku vojsku, Tramp je bio nezadovoljan time. Ubrzo nakon toga vidimo nemire u Francuskoj i Makrona kome se drma stolica. Usput je optuzena Rusija da inicira proteste. Ameri po starom, dobrom obicaju ubijaju dve muve odjednom.
Ni u kakve "proteste nezadovoljnog naroda" ne verujem i glupo mi je da izrazim podrsku narodu kada se radi o nekoj desetoj stvari.

Zicer

pre 5 godina

U Nemačkoj može i gore od ovog da se desi.
Žuti u Francuskoj traže novu socijalnu i obrazovnu politiku koja odgovara ovoj epohi? Šta to konkretno znači? Šta tačno traže? Traže li posao ili posao i veće plate ili traže povećana socijalna primanja i da ne rade? Šta sa migrantima? Da li su za masovni ulazak migranata ili su za limitirani broj migranata ili su za zabranu ulaska migranata? Da li su povećanje poreza ili su za smanjenje poreza i kojeg poreza? Nelogićno je tražiti smanjenje poreza i povećanje socijalnih davanja. Obrazovanje tema za sebe, šta li tek tamo traže? Traze li neku reformu ili traže besplatne fakultete ili traže da se spuste kriterijumi na ispitima ili traže da se poveca broj upisa za sociologiju, pedagogiju, psihologiju, defektologiju, indologiju, filologiju, arheologiju, luftologiju i sl. i da se tim zanimanjima povecaju plate a da se uvozi inženjere, lekare, matematičare?

Marko (Dorcol)

pre 5 godina

Da ponovim komentar od pre par nedelja. Polako se vracamo na starog dobrog cika Marksa. Klasna borba u punom jeku. Ne moze 1% populacije da poseduje 90% svog svetskog bogatstva. Nisu oni bas toliko puta bolji, napredniji (he he), inteligentniji, vredniji, uporniji... Klasa te odredjuje i danas u Srbiji od samog rodjenja, u kakvo obdaniste ces da ides, kakvu skolu ces da upises, gde ces da zivis, koji fakultet ces da upises, kakav posao ces da nadjes.... Sve manje to ima veze sa tim koliko je neko vredan i inteligentan, a sve vise kojoj klasi (ukljucujuci i stranacke parazite) ti pripadaju roditelji. A nacionalizam i rijaliti, da citiram velikog kilocara Ramba Amadeusa, je prica za one sa platom i penzijom do 300 evra. Kada imas preko 2000, razmisljas o kupovini hibrida, city brejkovima, zdravoj hrani, reciklazi... Sistem je na duze staze neodrziv. Samo slep i duboko neobjektivan covek to ne vidi.
PS. U ovoj zemlji je u poslednjih 28 godina ukradeno i pronevereno 80 milijardi dolara. Mislite o tome, svaki put kada prodjete pored neke vile na Dedinju i Senjaku, ili vidite pored sebe dzip od 100 hiljada evra. Zakon o ispitivanju porekla imovine zato nikada nece da bude donet u ovoj zemlji.

banat

pre 5 godina

Slazem se da ovaj sistem nije odrziv , ali daleko od toga da je komunizam resenje. Prevlast kapitala bi zamenila prevlast partijskih cinovnika.

neoludizam, neoanarhizam, neofašizam, neoplemstvo, neoseljaštvo, meomatrijarhat, neodemokratizam (nije ovo liberalno ništa)

pre 5 godina

"Neupošljivi" su u SAD izabrali Trampa. U Francuskoj će skinuti Makrona. A što se simbola države tiče, na stranici CNN u foto izveštaju o protestima je slika kako maskiran lik stavlja (ne baca) ali stavlja francusku zastavu u vatru zapaljenu u kanti za djubre.

room 1408

pre 5 godina

Znaci i Nemac se pita sto protestvuju a imaju najveće poreze da plaćaju...Mogu samo reci:”Sva moguća podrška “žutim prslucima””..Da istraju do kraja protiv imperijalista!!!Da se vrati jednakost.Neciji trud i rad.Da bude adekvatno placen svako...

liberalni kapitalista California

pre 5 godina

@Marko (Dorcol)
Potpuno opušteno, nikakvog jada i besa nema.Svirao harmoniku danas, onako za svoju dušu, spremam se za pecanje sutra Pyramid lake California, znači ponedeljak dan kada većina obično radi.
Tvoja i imovina drugih me ne zanima,živim u pravnoj državi, samo nemoj da diraš i ogovaraš moju i mojih istomišljenika, pošteno zarađenu.
I nastavi do mile volje da veruješ u utopiju u kojoj nema čistačica banaka, i u kojoj zbog njih menadžeri istih treba da se stide ili odreknu svojih zarada.
Meni je jedino žao što su desetine hiljada mladih i pametnih ljudi, uključujući i moju malenkost, morale da napuste svoju otadžbinu Srbiju, u velikoj meri i zbog direktnih posledica socijalističko komunističke utopije koja je razorila i još uvek razara Srbiju.
Tvoj komentar,svesno ili nesvesno, je odraz te utopije i nezdrave logike.
Živeli !!!

Marko (Dorcol)

pre 5 godina

(liberalni kapitalista California, 9. decembar 2018 22:55)

Potpuno si promasio temu. Niko ne kaze da ti i ja treba da imamo isto (mada ti iskreno ne znas ni cime se ja bavim, ni kolika mi je imovina). Sustina je da sistem u kome menadzer banke dobije godisnji bonus od 50 miliona dolara, dok zena koja u njoj cisti jedva placa racune i kupuje hranu nije odrziv na duze vreme (a nije ni pravedan). Mozda je i ona bila talentovana za nesto, ali sansa da se skoluje joj je bila blizu 0%. I samo jos nesto. Suvise si pun jeda i besa za nekoga ko je uspeo u zivotu. Opusti se malo, u Kaliforniji ima toliko sta da se vidi i dozivi (pricam iz licnog iskustva).

018

pre 5 godina

za prosecnu platu francuz sipa oko 25 puna tezervoara goriva mesecno.
za prosecnu platu srbin sipa oko 6 rezervoara gorivo mesecno.
oni su izasli na ulice i podizu revoluciju a mi sedimo kuci i gledamo zadrugu.
laku noc.

Nostradamus

pre 5 godina

Jedino revolucije tipa Francuske Revolucije mogu, bar za kratko vreme, da zaustave i promene ovo globalno pljačkanje i otimačinu pod velom demokradije.

kraja

pre 5 godina

"PS. U ovoj zemlji je u poslednjih 28 godina ukradeno i pronevereno 80 milijardi dolara. Mislite o tome, svaki put kada prodjete pored neke vile na Dedinju i Senjaku, ili vidite pored sebe dzip od 100 hiljada evra. Zakon o ispitivanju porekla imovine zato nikada nece da bude donet u ovoj zemlji."

...sjajno...
...kad zavrsi revolucija, novi pobednici se usele u iste vile, a oni stari se ubise dokazujuci kako su ih stekli postenim radom...
...doduse uz blood, sweat and tears tamo nekog neukog proletarijata, koji je trebalo da bude srecan sto moze da radi kod njih...
...loop...

objektivno

pre 5 godina

Sustina je pitanje da li vi podrzavate vrednog uspesnog coveka koji je sposoban za nesto novo i produktivno? Da li mozda podrzavate lenje i nesposobne koji ne zele da napreduju ali zele da imaju velike odmore, raznorazna prava koja nicim nisu zasluzili? Izbor je izmedju napretka i propasti, izmedju zasluzenog mesta u svetskoj ekonomiji ili zasluzenog mesta na dnu.

Dragan

pre 5 godina

Podrsku imaju od celog sveta,potencijalni socijalni nemiri ni jednu drzavu niti vlast ne mogu da zaobidju....Socijalne razlike i glad bogatih cas posla moze da izazove promene a burzoazija je ta koja na kraju izgubi sve!

Vive la France, vive la liberte

pre 5 godina

Makron uporno pokusava da uvede neoliberalni kapitalizam u Francusku i to mu se vraca kao bumerang. Neoliberalizam i plutokratija, kakvi postoje u SAD i UK, nemaju mnogo sanse u Francuskoj jer je Francuska, iako kapitalisticka zemlja, po svom istorijskoj iskustvu nesto drugo. Proslava godisnjice Francuske burzoaske revolucije svake godine podseca kako su letele glave na giljotini tadasnje vladajuce klase, tj. aristokratije koja se bila odrodila od naroda i odvojila od realnosti. Francuzi se uopste ne stide surovosti i varvarizma koji je tada pokazan, sta vise ponose se time, iako sebe vole da vide i prikazuju kao kulturan i miroljubiv narod. Francuski narod nece dozvoliti, po cenu oruznih sukoba, da otudjena vlast zloupotrebi drzavu, koja umesto da sluzi narod postaje instrument bogacenja sve bogatijih i drzanja u pokornosti sve siromasnijih. U tom smislu ovaj bunt koji se odvija u Francuskoj predstavlja prekretnicu i svetao primer koji moze da posluzi kao uzor i podsticaj drugim narodima u borbi protiv globalne prevlasti neoliberalnog koncepta i plutokratije.

Panac

pre 5 godina

(Marko (Dorcol), 09. decembar 2018 

Tko bira vlast?
I to stalno jedne te iste,a očekuje se da će se nešto promijeniti...
... na bolje!!!

Mare

pre 5 godina

Tekst se zavrsava sa Makronom na funkciji sa 18% podrske. Makron drzi apsolutni rekord sa najmanjim procentom podrske. Ja sam razumeo da hoce njegovu ostavku, a ne razgovore.

Svemirac

pre 5 godina

Klasne nejednakosti i potpuni nestanak srednje klase koja je stub modernih evropskih društava je najveći problem u čitavoj Evropi. Sirotinja je imala san da obrazovanjem i radom dođe do te srednje klase, ali sad je san nestao. Sad je jedina opcija da ti klinci jure loptu i postanu Mesi. Ali ne može svako biti Mesi.
Lenjin će im se svima vratiti kao bumerang.

voodoo

pre 5 godina

Generalno gledano nacionalizam je glup, 21. vek je, razlog zasto je glup kao i svako uredjenje ne sluzi da nizi i srednji sloj zivi bolje, nego samo da se neko drugi prikljuci to visem sloju i onda na tu jeftinu ideju opet kontrolise mase. Svi znamo da su iza, na papiru, dobrih ideja globalizacije i liberalnog drustva zapravo napravljene ove velike razlike izmedju tih 5-10% bogatih moji drze 90% svetskog bogatstva i ostalih, medjutim to je kao i zloupotreba lidera u komunizmu, koji jednu ideju pravicnog sistema napravise u diktature, pritom nisu globalizacija i liberalizam kreirali taj jaz izmedju zemalja, sta vise te ideje su ukinule kolonije, ropstvo i slicno. Africke zemlje, Srednji istok, ... i pre ovih ideja su bili prostor za iskoriscavanje od velikih sila i siromasni, a jako dugo su bili i kolonije zapadnih zemalja. Ne znam kako neko moze da poverovuje da ce populisticke ideje koje hvataju maha, tipa da ce zidovi na granicama, etnicki ciste zemlje i slicne stvari doneti nesto novo i bolje, sem sukoba, ratova, a znamo koji sloj stanovnistva je u tom slucaju topovsko meso, sigurno nisu onih 10% na vrhu, sem patnje i slicno nista nece promeniti.

polo

pre 5 godina

Nije ovo prvi put da se bune. Ko se seca pre par godina mesecima su goreli automobili po ulicama. I sta se desilo? Nista, tresla se gora ...
U glavnom, i da pobedi radnicka klasa ili tajkun (ili vec kako ga zovu u FR) nista se nece promeniti. Kominizam, socijalizam, kapitalizam sve je isto... Uvek ima vila da se useli novi stanar.
Pored konkurencije iz Kine, Vijetnama, Bangladesa itd. prosecan Francuz nema i onako sanse. Novac je novac.

bruder

pre 5 godina

(Marko (Dorcol), 09. decembar 2018 21:24), sve sto si nabrojao je direktna posledica komunizma. Unutar jednog totalitarnog sistema stvorile su se mase Sojica, podkazivaca i ambicioznih neradnickih mediokriteta. Ljudi su mislili da se vrednost stvara samim komunizmom i odanoscu partiji. Izbacen je duh samoinicijative, pozitivne selekcije, stvaralastva. Padom takvog nakaradnog sistema i iluzije dobrog zivota, dolazi do potpunog privatizovanja institucija, partijskih drzava i burazerske ekonomije. Opet Srbi glasaju za ljude bez dana radnog staza da im vode drzavu i odredjuju buducnost. Opet se malo radi a mnogo pricha, opet se malo uchi a mnogo busa...a kafici prepuni po gradovima u bilo koje doba dana. To prijatelju ne mozes da vidis u ozbiljnim privredama. Stoga, mi pojma nemamo sta je pravna drzava, demokratija, trziste, sloboda, pozitivna selekcija, sve ono sto cini uspesna i bogata drustva. A ta prica odredjuje te klasa, odredjuje te vrtic... To nije bitno koliko je bitno koje vrednosti roditelji usade detetu u glavu. Ja sam i dosta mojih prijatelja iz obicnih porodica i uspeo sam sve samo radom. I dosta mojih prijatelja takodje. Bilo je i srece ali ne instant vec posle mnogo godina rada i truda. Posle ovih 40 god na zemlji, ja sam kad pogledam svoje generacije siguran da je uspeh 90% siguran onima koji su istrajni, vredni i spremni na usavrsavanje, pa makar se moralo ici trbuhom za kruhom ali isto tako 90% je neuspeh siguran onima sto im je uvek drugi kriv, sto ispijaju kafe i trve o svetskoj politici dok im je sopstveno dvoriste zapusteno. Kapitalizam stvara odgovorne i diaciplinovane ljude jer ako neces biti takav zavrsis na ulici a komunizam stvara zavisne pijavice i socijalne slucajeve za koje ce uvek neko da se pobrine. Kapitalizam je na papiru suroviji ali je lek za ljudsku prirodu. Nasi zuti prsluci treba da zahtevaju to, uredjeno, slobodno i konkurentno drustvo i da se vise oslobodimo komunistickih i radikalnih bajki i partokratske drzave. Treba da nas vode najbolji u takvom sistemu. To i Francuzi traze kod njih. Ne nekog skorojevica za predsednika koji je tu sticajem istorijskih prilika vec ozbiljnu licnost koja ce rasteretiti privredu, smanjiti takse i namete i ostaviti ljude da zive a ne da hrane budzetske socijalisticke pijavice i njihov drzavno/oligarski kapital na svoju stetu. Komunizam je unistio ovaj nas jadni narod, zato ne mogu da predjem preko ovakvih nostaligicnih i opasnih komentara. Zasuci rukave prijatelju i trazi svoja prava a ne da cekas drzava da te uhlebi jer je eto Komunizam tako divan. Jer kad te sistem hrani on te i uslovljava kao sto vidimo danas po kapilarnim glasovima i raznim pritiscima...

Mirko Mirko

pre 5 godina

@kako da ne, 
Ne on je pogodio pravo u metu a ti si upravo promašio.
Dotični je napisao da kapitalizam u Evropi nije ni k od onog kapitalizma u SAD, već neka vrsta socijalizma.Tu spada i tvoja Švajcarska.To što si nabrojao u vezi Švajcarske je u suštini socijalizam u odnosu na SAD.
Sviđao se nekome ili ne,kapitalizam u SAD funkcioniše, i Amerikanci vole svoje društveno uređenje, ne bi ga zamenili ni za jedno u Evropi.
Francuzi štrajkuju svake godine protiv mera vlade jer neće da rade više od 30 ili 35 sati nedeljno.Po sistemu vrednosti koji postoji u američkom društvu takvi zahtevi su čist komunizam.Boravio u SAD sasvim dovoljno da bi mogao ovo da tvrdim.
A to u vezi siromašnih i zdravstvenog osiguranja u SAD....
U SAD je oduvek postojalo osiguranje,ali ono mora da se plati iz svog džepa a ne da se to očekuje od poslodavca.
Znate kako, u Srbiji se deca sa teškim bolestima leče prikupljanjem sredstva putem SMS poruka, a onda se šalju na lečenje u SAD, u taj "loš" sistem zdravstvene zaštite i "zli" neoliberalizam.
Čisto je licemerje držati pridike iz Srbije ili neke socijalističke privrede u Evropi nekome ko živi i kome odgovara kapitalizam u SAD, a lečiti i slati svoju decu na rad u istu i slične zemlje sa liberalno kapitalističkom privredom.
Tipično naša "srpska posla".

nikola

pre 5 godina

Uvek je predsednik zrtva revolucije koju nije znao da predvidi.Uvek okruzen poltronima,I ne primeti kad je postao bahat,bezosecajan I korumpiran.Uvek I svuda isto.

Mare

pre 5 godina

E kad bi se malo ugledali na Francuze...
(Q, 09. decembar 2018 21:10)

Francuska Revolucija menja svet, Srpska revolucija menja politicare.

fatman

pre 5 godina

@liberalni kapitalista California
Ti si psihopata(nemogucnost saosecanja sa drugima i ostvarivanje samo licne koristi)Ne boj se nije vrsta sizofrenije iako veoma te zalim,ti si kao covek sa amputiranom nogom koji krece na trcanje.

smuki

pre 5 godina

@liberalni kapitalista California

Ajde okreni kamion i nazad za Cikago. Dobices penale zbog kasnjenja kuckajuci po srpskim portalima.

Bris

pre 5 godina

Za revoluciju vam treba voz zlata kao npr. onaj kojim je Lenjin otisao iz nemacke za rusiju 1917. Ali preduslovi u vidu obespravljenih gradjana su svakako prisutni svuda. Opet na kraju se svodi na mentalitet. Evo francuzi vole te neke buntove i lomljavu ali realno nikada nisu izborili neku pravu jednakost, nemci sa druge strane nikada ne bi lupali svoje gradove (osim ako ih ne drzi neka manjina kao u proslosti) vec bi cutali i radili, a onda bi izglasali nekog drugog. Srbi i generalno ostali balkanci vole da trpe pod parolom cuti moze i gore. Ali opet svi znamo da Srbin dugo trpi ali onda kad mu prekipi sve okrene naopako i do kraja, ne nesto polovicno. Cesto na sopstvenu stetu.

kako da ne

pre 5 godina

@liberalni kapitalista california
Kako si ti promasio sve prijatelju. Niko ne zeli da oduzima od onih najbogatijih u Francuskoj, vec ne zele da im drzava poklanja jos miliona! Takve je mere primenio da je narod pukao, takve mere da 180.000 najbogatijih u Francuskoj bukvalno dobija na poklon kroz 5 godina jedan auto od 100.000e. Jer sada jasno zasto se obican narod buni? Mere su takve da daje najbogatijima, a uzima srednjem sloju. A, Francuz to nece da prihvati. Kada pominjes Evropu, celu Evropu da ti kazem da u Evropi imas Svajcarsku kojoj ni California niti bilo koja druga drzava u SAD ne moze da pridje ni po standardu ni po cemu drugom, kada vec toliko hvalis USA, cisto da ti to spomenem. Hocemo o broju siromaha na ulicama u tvojoj zemlji? Koliko ih je? Znas li da u toj Evropi u zemlji zvana Svajcarska ne postoji ulicar? Ne postoji covek koji nema krov nad glavom i hranu, tus i ostalo. O cemu pricas ti? O USA gde imas milione bez osiguranja i bez mogucnosti lecenja. Mnogo si se raspricao, a ne znas puno. O mojoj imovini i plati necu, samo mogu da ti kazem da je u mom gradu prosecna plata duplo veca u toj CH nego u LA npr. Imam dobru platu, ali dobro placam i porez. Vise od onog sto ima manju platu. Sto ja gledam kao normalno, naravno da ce meni uzeti vise. Necu da kazem ‘zasto mi uzimate kada sam sposobniji’, kao sto ti gledas. E, Makron je to okrenuo, hoce da uzme vise od ovih sto imaju manje. Bam, nece narod da prihvati. Sto se komunizma tice, ima zemalja gde je super bio. Jugoslavija je primer, ali da ne duzim. Pozdrav!

komsija

pre 5 godina

Liberalni kapitalista Californija 2018 22:55



Groblja su puna takvih kao ti(neophodnih).Zasto ti usavrseni kapitalisti nisu hteli potpisati Zenevsku konvenciju za ekonomska ljudska prava.Ko ti je platio skolovanje nego onaj koji je poceo raditi od 17 godina,jedes iz njegovog tanjira koji je polu prazan umesto iz svoga, s'tudim je lako mlatiti gloginje.

PS.student kosta drustvo 1300 evra godisnje.

samo zena

pre 5 godina

@liberalni kapitalista California promašena tema. Naravno da nemamo svi iste kapacitete i mogucnosti. Nemaju svi iste zelje. Problem je ogromnog jaza izmedju bogatih i siromašnih. Bogati se sve vise bogate na racun siromašnih. To bi ti iz CA trebao da znas, jer je CA jedna od socijalnijih država u Americi. Jedino NY mozda je po tom pitanju bolji. A ako si u Americi raspitaj se sta znaci termin "working poor", na koga se odnose i kome šteti a kome koristi.

Marko

pre 5 godina

(Marko (Dorcol), 9. decembar 2018 21:24)
Evo,npr. ja sam upisao i završio ekonomski fakultet.Majka mi je dete bez roditelja,siroče,odrasla u hraniteljskoj porodici bez imovine i ičega u životu,otac mi je dete sa sela čiji su roditelji obični nadničari na njivi bili.Otac mi je 89-e otišao u Francusku i nikada se nije vratio,sa majkom sam živeo kao podsanar ceo život da bih došao u Beograd i kao što rekoh upisao ekonomski fakultet koji još sam završio.Odrastao sam bez oca i njegove bilo kakve pomoći.I dalje živim kao podstanar i sve plaćam sam.Niko mi dinar nije dao i opet sam uspeo da završim ekonomski fakultet.Niti sam šta od ikoga tražio niti ću ikada tražiti.

zenon

pre 5 godina

Uvek mi srbi o nekim teorijama zavere. Kakav Tramp? Ovde su na ulice izasli obicni ljudi, nikakvi placenici. Dosta im je ugnjetavanja.

Гиле

pre 5 godina

liberalni kapitalista California,
Као да си пун неког гнева ка онима што немају. Али ето и власник Амазона може на други начин да се суочи са овим проблемима. Хоће запослени у магацину веће плате. Нек се ти заједно са њим брћкаш где год хоћеш, али дај дај људима да достојно живе. То је данас поента. Није Америка исто што и Европа и Канада, али је претходни председник покрену већа социјална давања.

živković

pre 5 godina

Kod nas demonstarcije ne rade zato što živimo u patrljku otomaskog carstva. Kao što vidite 17 policajaca povređeno 100 demonstranata i 1300 uhapšeno, ali ih niko ne naziva fuksama već će sesti za sto da razgovaraju. Naš sultan kaže 5 miliona da izađe on to ne priznaje i svoje građane pri tom negira i vređa. Mi smo krivi jer nemamo slobodarski mentalitet kao francuzi već podanički i treba nam sultan. Realno nije nam mesto u EU, možemo da otvorimo 150 poglavlja. A koliko smo ih zatvorili?

The Books Of Knjige

pre 5 godina

Dabogda se na ceo svet prosirilo... Evo od jutros nemacke zeleznice u strajku... Podrska svima, ustanite protiv ovih imperatora...

Marko Polo

pre 5 godina

Neoliberalni kapitalizam pocinje sa Ronaldom Reganom, Margaret Thatcher.Danas je dosegao svoju agrevated stage.U sustini posjednici kapitala imaju svu regulativu na svojoj strani, dok su svi ostali totalno pod kontrolom odabranih.Mozete pjeniti ali Karl Marx je i danas u pravu. Pitanje:Zasto u raspodjeli ostvarene dobiti profita samo zaposleni ne ucestvuju.Americko finansijsko trziste je postalo groteskno, Kako je moguce prometovati sredstvima koja su 10 puta veca nego GDP svih zemalj svijeta skupa? Dali u USA competition kao jedno od osnovnih znacajki kapitalizma postoji?Jednostavno zivimo u doba Corporeativnog Socijalizma.Corporacije u koje svrstavam i institucije financijskog trzista, kada totalno propadnu, onda oni koji su pod totalnom kontrolom odabranih to placaju.Kada pojedinac iz mase neodabranih nema da plati , bankrotira gubi sve.Samo naznaka problema. Vlasnici Privatnog kapitala ne zele da priznaju da drustveni interes uopste postoji.Zato se dogadjaju revolucije.

srki

pre 5 godina

Giljitina je u duhu francuske revolucije, dokle se njome ne pripreti, elite ne popuštaju ni za dlaku, ni u Francuskoj niti bilo gde drugde.

Kata

pre 5 godina

"Nemci su sledeći...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (s, 9. decembar 2018 22:39) "

Nisu Nemci sledeći, jer Nemci nemaju ekonomske probleme. Nemci će imati probleme sa desnicom i migrantima koji nisu kadri da se integrišu. A to je još gore od ovog, jer se ne može rešiti smenom vlasti.