Bećković: Crnogorci su prva nacija bez đeda

Podgorica -- Akademik Matija Bećković izjavio je da nije iznenađen odlukom crnogorskog parlamenta da proglasi ništavnim odluke Podgoričke skupštine iz 1918.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Matija care, kao i uvek si duhovit i bistar.
  (Vladimir, 30. novembar 2018 17:15)

  # Link komentara

 2. Vođa srpskih trupa, vojvoda Živojin Mišić, dao je nalog svojim snagama, pod nazivom Jadranske trupe, iz Peći (Kosovo) da hitno krenu prema Crnoj Gori i reokupiraju je. Sa srpskim trupama su u Crnu Goru pristigle i četničke formacije Koste Pećanca. U Crnoj Gori je uvedena srpska vojna uprava i policijski čas. Deo daleko malobrojnijih saveznika Francuske, Velike Britanije, SAD i Italije takođe je razmešten u Crnoj Gori. Crnogorske komite su od strane srpskih vojnih vlasti pozvane da polože oružje. Napetost je rasla, jer su očekivanja bila da Srbi napuste Crnu Goru, te da se u nju vrati Nikola I. i da se Kraljevina Crna Gora restauira i/ili, u drugoj varijanti, nakon toga kao zasebno definisan entitet s konfederalnim statusom poveže s novom jugoslovenskom državom. Uoči Podgoričke skupštine 1918. Srbi u Podgorici srušili su obelisk podignut u čast crnogorskog velikog vojvode Mirka Petrovića Njegoša u centru grada.
  (Ladni, 30. novembar 2018 16:32)

  # Link komentara

 3. Niko nama nije kriv što živimo za prošlost. Mi živimo za grobove i neku davnu prošlost, neku daleku istoriju, a ne za budućnost. I dok budemo tako mislili i radili, neće nam biti bolje. Dok komšije oko nas grabe ka budućnosti svim sredstvima, mi tobože doživljavamo neku vrstu kulturnog šoka zbog toga. Zbog toga i smo se i sveli na to da se “takmičimo” sa Albanijom u ekonomskom smislu. Od grobova i istorije se ne živi, ne plaćaju se računi, krediti, ne kupuje se hleb, mi živi od istorije ništa nemamo. “Memento mori” svakako, ali, mrtvi sa mrtvima, živi sa živima. “Prađedovima” neka je laka zemlja, oni su živeli i proživeli svoje vreme, a vremena su se promenila, i treba nekako opstati, a ne udaviti se u moru ovog vremena...
  (Rđavom kupcu i dlaka smeta, 30. novembar 2018 15:22)

  # Link komentara

 4. Ostavi ih više na miru, čoveče. Ako neće da imaju djeda ne moraju. Neće propasti.
  (Peace brother, 30. novembar 2018 14:59)

  # Link komentara

 5. Znači odriču se Kotora i Boke...
   (Morski lav, 30. novembar 2018 14:47)

  # Link komentara

 6. Svaka nam cast ako okrenemo ledjima crnogorcima. Nije valjda da pogresne politike vlasti u Crnoj gori ali i u Srbiji, treba da nas zavade. Pa ako to uspemo, onda smo sampioni.

  Mi nikoga blizeg od Crnogoraca nemamo. Bruka je da necinimo nista, osim sto citam razna pljuvanja, govore mrznje .... Sramota. Nije ni cudo sta nam se sve desava kad sami mi jos gore cinimo protiv najblizih
  (nele, 30. novembar 2018 14:44)

  # Link komentara

 7. Nisu bas prvi...vecina nase brace muslimana iz BiH je to uradilo pre njih...dobar deo hrvata, albanaca (poarbanaseni srbi), makedonci...svi oni su se odrekli svojih korena i dedova, i sada im je stvarno super ovako. "Zavadi pa vladaj", narod na ovim prostorima je idealan primer u svetu, Vatikan, Engleska, Nemacka i Austrija dobra skola kako se to radi. Korumpirani poturaju deci laznu istoriju, izmisljaju nove nacije, jezike...iako pricamo istim jezikom, fizionomija ista, obicaji isti, sve isto osim vere, a vera nije preca i starija od krvi, no eto. Svi ti koji se odricu svojih korena trebaju da razmisle o tome da se se npr. u Austriji i Svici prica nemackim jezikom, ne austrijskim ili svajcarskim, u Americi i Australiji se prica engleskim...i svi oni jedni druge jako dobro podrzavaju i cuvaju. A mi? Prodane duse...Ubijeni smo u pojam svi. Sve najbolje.
   (Hhhmmm..., 30. novembar 2018 14:44)

  # Link komentara

 8. nemaju djeda ali imaju oca novokomponovane nacije kome podižu spomenik u Podgorici ( ili Titogradu) J. Broza...
   (zlatiborac c c c, 30. novembar 2018 14:41)

  # Link komentara

 9. ДПС су бивши комунисти у Црној Гори, наследници оних што су направили Пасја Гробља по Црној Гори и јахали свештенике СПЦ, тако да ништа чудно што сад хоће и да је укину.
   (Бата Стојковић, 30. novembar 2018 14:38)

  # Link komentara

 10. Crna Gora je moderna, tehnološki vrlo napredna država.
  Na kompjuteru su izbrisali fajl "Istorija CG" i otvorili nov "Sve nas je Milo napravio".
   (Muta Gonzales, 30. novembar 2018 14:35)

  # Link komentara

 11. ...ipak su to samo komunisti i njihova đeca
  (milov mauzolej ns lovćenu, 30. novembar 2018 14:35)

  # Link komentara

 12. Poštovani, evo i ovim putem hoću da kažem da prezirem sebe što sam se osećao kao crnogorac. Bio sam ubeđen da sam tako srbin nad srbima - najsrbin!
  Dok god postoje ovi savremeni sadašnji crnogorci ja u isto pleme sa njima nikada više ne idem!
   (Dunster, 30. novembar 2018 14:34)

  # Link komentara

 13. U pravu si Mat(e)ja, nemamo deda. Imamo đeda. Pozdrav veliki za tebe deda
  (Dragan, 30. novembar 2018 14:33)

  # Link komentara

 14. ne mogu da shvatim da su uprkos svemu njima blizi albanci
   (cinik, 30. novembar 2018 14:22)

  # Link komentara

 15. opet vi sa Dedinja imate sta da kazete
  (Boza, 30. novembar 2018 14:22)

  # Link komentara

 16. Beckovic nek nam kaze ko je bio djed Aleksandru Karadjordjevicu? Daj meni ime i prezime pradjedu Kralja Aleksandra.
  (London 94, 30. novembar 2018 14:21)

  # Link komentara

 17. Nije kriv ni Milosevic ni Vucic, nego takve kao ti koje imaj u sebi strasnu destrukciju da sve dele i mere
  (sasho, 30. novembar 2018 14:20)

  # Link komentara

 18. I ti si mi bio neki akademik, kako si pao kad si se uhvatio za dnevnu politiku
  (sasho, 30. novembar 2018 14:19)

  # Link komentara

 19. Ja ne znam sto je ovim 'crnogorcima'.. to su bre bili junaci, junacine, cojstvenici. Ovo je bruka u sta se pretvorio taj narod, vecina nazalost, cast izuzecima. Tako gaziti i pljuvati po djedovima, precima..
   (Micko, 30. novembar 2018 14:13)

  # Link komentara

 20. Moj deda je uvek sa ponosom govorio da je Srbin iz Crne Gore. Izraz Crnogorac je dozivljavao kao uvredu, nesto kao ja kada me nazovu "Srbijanac". Ali vremena se ocigledno menjaju...
  (Marko, 30. novembar 2018 14:12)

  # Link komentara