Petak, 09.11.2018.

12:16

Misle da je Srbija okupirala Crnu Goru i sad hoće odštetu

Crnogorski pokret priprema inicijativu kojom traži od crnogorskih i srpskih vlasti da se osnuje komisija koja će se baviti nadoknadom štete Crnoj Gori.

Izvor: Tanjug

Misle da je Srbija okupirala Crnu Goru i sad hoæe odštetu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

Pako Alkaser

pre 5 godina

Ne nasijedajte na ove jeftine provokacije montenegrina i dukljana.Znaju ovi iz ove grupacije da nemaju nikakvog osnova,a ni šanse za takvu nadoknadu,ali hoće da isprovocijaruju nervozu kod vas i da dignu malo prašine dako bi se čulo što za njih inače totalne anonimuse.Mi Srbi iz Crne Gore smo za jednu državu našeg naroda,Vi Srbi iz Srbije ste naša braća,a ovi montenegrino dukljani ...


Znamo mi da je to šaka jada kojoj su se pridružili ovekovečeni srpski hejteri, ovi vaši "dobri bošnjani" i hrvaćani zajedno sa sve Šćipetatima, koji su uzurpirali vlast u Grnoj Gori sa Đukanovićevom klikom, na njih se i misli.

Dobar dan ovde Aron

pre 5 godina

Mirko Nikšić, da vas mi nismo oslobađali to bi uradila Italija kao najbliža saveznička sila i onda Crna Gora i Crnogorci ne bi ni postojali. Inače, pošto je Srbija "okupirala" CG i pošto poništavate sve u vezi te "okupacije", što onda ne poništite to što ste dobili bokokotorski zaliv koji je kralj Aleksandar oduzeo Dalmaciji i dao je vama? A da, milogorska hipokrizija.

Ana

pre 5 godina

Verujem da MI6 vrlo lepo prati i rasplamsava ove sukobe. Pa oni se time i bave. Veliki broj psihologa razmatra kako na najbolji način da zavade, posvađaju, okrenu Srbe i Crnogorce jedne protiv drugih. Da dovedu do toga da proključa Sandžak, koji je takođe ugnjeten od tih istih Srba. Biraju upravo one slabe tačke koje udarene najviše bole. I sve jače gađaju. Nađu neke poslušnike,obezbede im novaci moć, i udaraju po nama iz sve snage. Tako su započeli ratovi devedestih. Takva je to kuhinja. Ne znam da li za to postoji odbrana, jer sve što Crnogorci rade, boli u dušu, i mnogo Srbi sad sa podozrenjem gledaju na doučerašnju braću, i već počinje prebrojavanje. Možemo da kažemo sutra: "To su nam uradili", ili smo uradili to sami sebi. A opet, igračke smo samo tamo neke tajne Službe kojoj nije u interesu da ovde bude mir, da se sredimo posle onog što su nam učinili, već će samo dalje i dalje da nas huškaju, da smišljaju raten igre, pa, ako se sami ne poubijamo ili svi odemo odavde, oni će to uraditi lagano... Ne verujem da je te igre lako prozreti, a još je teže pobediti ih. Teško mi je šta sve Crnogorci rade i sve to stvara jako loša osećanja. Ali, iako znam da oni na vlasti u ime neke agenture manipulišu delom svog naroda, da su naučeni kako to da urade i kako da izazovu mržnju prema Srbima i Srba prema Crnogorcima, teško se odupirem negativnim osećanjima. Prokleti podanički i pohlepni mentalitet vlastodržaca i u Srbiji i u Crnoj Gori nikada neće doneti narodima slobodu.

Radule Scepanovic

pre 5 godina

Pa bice tesko dokazati obim stete ucinjen srpskim terorom i okupacijom ali novac od ratne odstete namijenjen Crnoj Gori koji je usao u posjed Srpske dinastije ne bi trebao bit nemoguc.

nebojsa

pre 5 godina

Ne nasijedajte na ove jeftine provokacije montenegrina i dukljana.Znaju ovi iz ove grupacije da nemaju nikakvog osnova,a ni šanse za takvu nadoknadu,ali hoće da isprovocijaruju nervozu kod vas i da dignu malo prašine dako bi se čulo što za njih inače totalne anonimuse.Mi Srbi iz Crne Gore smo za jednu državu našeg naroda,Vi Srbi iz Srbije ste naša braća,a ovi montenegrino dukljani su izdajnici svog roda i to je to.

darko

pre 5 godina

Nije to loša ideja... Hajde mi u Srbiji da tužimo Tursku za nekih 400 godina okupacije (od pada Smedereva 1521. do Balkanskih ratova 1912.). Podigli bi budžet i plate ihaaaaa...
(Hmm, 09. novembar 2018 13:57)

Ja bih poceo od plaćanja fakulteta!

Oj Cetinje, Cetinje

pre 5 godina

Kralj Nikola je pobegao i zabranjen mu je povratak jer nije bio sa svojim narodom. Isto se to desilo i Karadjordjevićima u Srbiji. Ne vidim ništa sporno u ovome.

reciprocitet

pre 5 godina

Predlažem da se formira komisija koja će obračunati koliko su građani Srbije po osnovu raznih samodoprinosa, bespovratnih zajmova i pomoći od Drugog svetskog rata do danas dali na ime ulaganja u razvoj Crne Gore, izgradnju infrastrukture, luke u Baru, barske pruge i obnove posle zemljotresa 1979. godine.... pa da i mi tražimo svoj deo, ili da nam vrate u novcu ili da se konvertuje u vlasnička prava nad Lukom Bar, železnicom, rudnicima, putevima, privrednim objektima....

Neske86

pre 5 godina

Moze. Odbijte od onih para za solidarnost i zemljotrese koje su izdvajali svi zaposleni u Srbiji. Ostatak vratite. Drugim republikama isplatite celu sumu.

Kokorayko

pre 5 godina

Meni je okay ova priča ali onda morate da vratite obalu Austro-Ugarskoj tj zemljama naslednicama, Pošto je Srbija oslobodila, Srbija sad treba da pokloni Hrvatskoj i Austiji i Mađarskoj, nek se dogovore šta će ko da uzme, celu Boku Kotorsku i obalu do Bara, To nije vaše ljudi, ne može više to da ostane kod vas.
Kada to ispunite onda smo kvit Montenegrini.

Slavke

pre 5 godina

@MNE
Zelenika (moji stari) se tih nedelja spremala da se bori protiv Crnogoraca i ocuva svoj identitet Srpskog primorja i prikljuci Srbiji.
Francuske i Italijanske trupe su bile tu da zastite nas (Bokelje) od Crnogoraca i Hrvata. Da niste bili deo Jugoslavije, nikada Crna Gora ne bi imala Boku...
Jos od tih vremena nije resen status Prevlake - po 1918., ona je Srpska, ali kako Srbija nema dodira sa njom, nije ni Hrvatska ni Crnogorska, koje je pak zele za sebe... Takodje, celo zaledje Zelenike i Tivta je po papirima - vlasnistvo BiH, a ne Crne Gore...
Da vam nije bilo Srbije 1918., imali bi more Bar-Budva i 70% danasnje centralne CG...
Ps-Srbija je dobila more od Budve do Dubrovnika (Srbi vecina), nakon cega ka severu je isla Bosna pa tek Hrvatska...

jabreja

pre 5 godina

Pokojna majka, Niksicanka, okrece se u grobu!
Ne malo su krivi Bgd mediji za ovo silno blebetanje, umesto da sami istraze sustinu, ili bar puste nekog sa znanjem ea poturi cinjenice... Kad je rec o Prvom sv. ratu, treba znati cinjenice: ratne saveznice iz Balkanskih ratova, Srbija i Crna Gora, su imale dogovor "na duze staze" o medjusobnoj ispomoci ISTOG NARODA u dve drzave, kome su "velike sile" (pre svega Austrija i Engleska, uz pomoc Francuske) branile UJEDINJENJE.
Po tom dogovoru, Srpska vrhovna komanda je imala TRI plana za slucaj evakuacije:
1. plan - dolinama Drine, lima, Tare, Morace do Jadrana;
2. plan - dolinama Morave, Nisave i Strumice do Soluna;
3. plan - dolinom Vardara i Radike do Grcke.
Na kraju, Srpska vojska uz strahovite gubitke, u haosu, je MORALA da krene u Golgotu preko Albanije!
Zasto? Plan 2. i 3. su otpali, i ako je vlada i "kralj" stigli do Nisa, zbog ulaska Bugarske u rat protiv Srbije, a 1. plan - preko CG je propao zbog veleizdaje Knjaza Nikole, koji je, posle briljantne pobede na Mojkovcu, 5-6 dan potpisao KAPITULACIJU s Austrougarskom, a Srbiji poslat telegram da "nijedna Srpska ziva glava nece proci kroz Crnu Goru".
Zgrozeni obrtom - izdajom Knaza Nikole i njegovih guvernadura, nekoliko casnih Crnogoraca, pre svih Serdar Janko Vukotic i Rade Soskic - Soska, su otkazali poslusnost Knjazu, presli s nesto vojnika, uglavnom Vasojevica, na stranu Srba i delili sudbinu.
Na racun tih ODMETNIKA CG je postala "drzava pobednica" na kraju rata, bez ispaljenog metka, jer je bila drzava saveznica K&K i Nemacke.
Stradanje i pogibija vise od cetvrt miliona Srba je zbog Crnogorskog "knjaza" - zbog Crnogoraca!
Casni Crnogorci su znali OVO, i zato nisu hteli da cuju za Knjaza Nikolu, pevali mu po zasluzi posprdne i uvredljive pesme, pa ni posle Drugog sv. rata nisu ga zarezivali - zacudo ili ne, ni danas...
Uz sve ovo, Srbi nisu pobedili po Crn9gorskim zabitima okupatore, vec ih pobedili na Solunskom Frontu, Kajmakcalanu, Stracinu - do danadnjeg Graca. U CG jesu usli kao pobednici, cisto formalno, s par stotina vojnika - kako tu teritoriju ne bi ostavili Italiji...
Nikad, niko i nigde iz Srbije, iz Sumadije ili pokrajina, nije u CG dopro do predsednika kucnog saveta! Niko nije invazirao iz Srbije CG.
Obrnuto - bezmerno!
Cak su dva Crnogorca bili predsednici Srbije, a njih bezbroj predsednici vlade, ministri, direktori, rektori...
Ogroman broj je naseljen u Vojvodini - a sada ne znaju Srpski, traze prevodioce na "Dukljanski".
Izdaju Kosova i Metohije su uradili Crnogorski kadrovi, a ne Srbi: od Srba su u nekoj vlasti bili Bogoljub Nedeljkovic u sindikatima, i Dusko Ristic - odbaceni od Nikezica, Latinke i slicnih Crnogoraca.
Bujansku konferenciju je sazvao Pavle Jovicevic, sam napisao zloglasnu "Deklaraciju". Mugose, Radonjici, Radunovici, Zviceri, Bogdanovici i ostali, hapsili su nas Srbe, otimali od usta da nahrane Albaniju!
Ovako unedogled. I jos im ova vlast hoce da gradi autoput, da pravi zeleznicu, luku Bar...
Na kraju, SVI "beogradski crnogorci" semoraju staviti na listu, omoguciti im povratak u rodne krseve: nikada, nijedan od njih da se oglasi, da se sastanu i protestvuju protiv lazi, a tek njihove porodice tamo!
Zive na lazima, koliko se Kostunica i Velja ilic potrudili da ovdasnjim Crnogorcima omoguce besplatan odlaza na glasanje u CG - a oni do zadnjeg glasali za nezavisnu CG.

dragan

pre 5 godina

Bilo bi lepo da se u C.Gori raspiše referendum o tome da li će se ovaj zahtev stvarno poslati jer je to suštinski bitno pitanje, stvarno. Sigurno da bi taj postupak dugoročno pokidao mnoge veze, ali ako treba da bude tako - nek bude, što pre. Spreman sam da platim, iako je jedan dobar deo moje porodice u to vreme po ovome bio "okupiran". Malo bi mi sredilo stvari u glavi, a za mir u glavi treba platiti. I onda stvarno treba zabataliti priče o nekim bliskostima i sl. Ako se žena razvede od mene i optuži me da sam je maltretirao - nema razloga da posle sedimo da pijemo kafu i družimo se. Završili smo.

Kolja

pre 5 godina

@Mirko Niksic...vidim da ste se mnogo potresli oko oslobodjenja,i treba,ali za milion Srba koji su poginuli da bi vi sad sirili gace i pricali o crnogorcima,skupstini i kralju koji je pobegao iz svoje zemlje,raspustio vojsku itd...vidim da vam je bilo lepse pod austro-ugarima,hrvatima,albancima,i italijanima,svi oni su bolji nego Srbi..samo da pitam odakle je to Karadjordje,vojvoda Bojovic,ko je napravio prve manastire u Crnoj gori,ko su Vojisavljevici,Nemanjici,Balsici,NJegos,Miljanov,Janko Vukotic,i sam Nikola I Petrovic koji se izjasnjavao kao Srbin,ko su Hercegovci,ko su dansanjih 200 hiljada Srba u Crnoj Gori,mada su svih 500 hiljada Srbi,to svi dobro znate..jedan narod,jedna vera i 2 kriminalaca zavadise familiju da ne bi na robiju. Zar ste toliko nisko pali? I da objasnim za vojsku, ni u Split nije usla srpska vojska jer se austro-ugarska raspala pa nije bilo potrebe da ide tamo,a i tamo bi stigli da je trebalo...austro-ugarsku drzavu su porazile Britanija,Francuska,Ruska i Srpska vojska,unistili drzavu i ujedinili srpski narod a oslobodili najvece monstrume naseg napacenog naroda,koji nas valjda i danas mrze zbog toga,sto su celoga veka bili samo sluge..a Srbi nisu niti ce biti,dva carstva smo srusili i trece cemo ako treba. Takvi smo, jer nemacki necemo pricati,a vi ako hocete,neka vam je na cast.

Ivan

pre 5 godina

ako racunaju stetu, mogli bi da izracunaju i koristi protekle iz tih akata ili mozemo mi da im pomognemo. mozda bi oni trebalo nama da dodju neku odsteticu?

Tirion Lanister

pre 5 godina

S obzirom na okolnosti gde imamo

A: Okupatora Austro-ugarsku
B: Okupiranu drzavu Crnu Goru
C: Vojsku druge drzave Srbije koja proteriju okupatorsku vojsku

Na istovetan način bi recimo Francuska mogla da optuzi SAD za okupaciju 1944-45 godine, zato sto imamo i tu sledece:

A: Okupatora Nemačku
B: Okupiranu drzavu Francusku
C: Vojsku druge drzave SAD koja proteruje okupatorsku vojsku.


Ipak, postoji jedna "mala" razlika izmedju ovih primera. Razlika je u tome što Amerikanci nisu činili oko 80% odsto stanovnista Francuske, dok Srbi jesu činili ogromnu većinu stanovništva Crne Gore.

U svakom slučaju, koliko bi bilo apsurdno optuziti SAD da je 1945 okupirala Francusku, jos deset puta apsurdnije bi bilo optuziti Srbiju da je okupirala Crnu Goru.

555

pre 5 godina

Ovde se nesto opako sprema polako...
Prvo CG , pa onda onaj Ugljanin iz Sandzaka... pa vojska Kosovoa...
A mozda nam i samo mazu ocu dok se Kosovsko pitanje resava.
Samo se nadam da ovim velikim ne treba novo zariste.

Igor

pre 5 godina

Ne idem u crkvu, ali posle ove vesti morao sam da se prekrstim 3 puta. Bože sačuvaj, odakle ovo ludilo u glavama ljudi, šta ih tera na ovakve gluposti

Logika

pre 5 godina

Mi to ne mislimo, to je istina. Ko je vas zvao 1918e da nas “oslobadjate” i da ulazite u Crnu Goru i da zabranjujete povratak našem kralju? Kako ste vi nas “oslobađali” kad ni jednu bitku niste imali u Crnoj Gori, AustroUgari su se pre toga povukli a vi ušli u oslobodjenu zemlju. Ko ste vi da u tudjoj zemlji sazivate skupštinu na kojoj se odlučuje o ujedinjenju? Ta skupština nije bila ni slobodna ni demokratska, ni legitimna ni legalna, iza nje je stajala srpska sila.
(Mirko Nikšić, 9. novembar 2018 12:53)

Druze, pola tih vojnika srpske vojske su ili rodom tj poreklom bili, ili su i sami rodjeni u Crnoj Gori i iz njihove perspektive, oni su se samo vracali kući. Moj pradjed Vasilije Drobnjak, nosilac albanske spomenice, je usao u Crnu Goru sa srpskom vojskom i prosto se vratio kuci. Ne znam da li razumes srpski ali citaj ponovo VRATIO SE KUCI U CRNU GORU. Ovakvih slucajeva imas na hiljade.

marija

pre 5 godina

Idite bre Crnogorci,
ko će se još i vašim glupostima baviti.

Evo vam malo Balaševića,

Ne volem... Izbore... Televizor... Plakate...
Dosta, ako boga znate...
Ludnica je kanda otključana širom ostala...
(provert'e, molim vas?)

milos

pre 5 godina

Sve se na kraju svede na tumacenja istorije, a najopasnija su politicka tumacenja.
Ziveci na ovim prostorima vise od 50 godina, sklon sam da verujem da su obe strane, i srpska i crnogorska, i u pravu i u krivu po pitanju desavanja iz 1918.
Kada sam jednom svom prijatelju Japancu pre 15-ak godina objasnio nas Ustav iz 1974, dve autonomne pokrajine sa pravom glasa u Predsednistvu SFRJ, podelu Srbije na tri dela itd., on mi je rekao:"Pa cekaj, znaci Srbija je od 1974 imala 3 glasa u Predsednistvu SFRJ, a ranije je imala samo 1? Pa to je bilo bas dobro za vas?!?"
Politicka percepcija je cudo.

Hmm

pre 5 godina

Nije to loša ideja... Hajde mi u Srbiji da tužimo Tursku za nekih 400 godina okupacije (od pada Smedereva 1521. do Balkanskih ratova 1912.). Podigli bi budžet i plate ihaaaaa...

MNE

pre 5 godina

Srbi sada kukaju na Albance da uz pomoć zapadnih sila rade šta hoće, a tada su to isto radili Srbi po Balkanu. Iza sebe su imali Vilsona i Francuze i sa nama Crnogorcima i sa Makedoncima i Albancima radili šta su hteli. Mi Crnogorci smo se spremali za masovni ustanak ali Srbi su tražili od Vilsona da pozive kralja Nikolu da spreci ustanak. Kralj Nikola nas pozvao na mir i da cekamo odluke konferencije. A na konferenciji odluke su bile pogubne za nas jer su Srbi imali sile iza sebe. Francuzi su bili u Kotoru spremni da pomognu Srbima da uguše ustanak.

Pedja

pre 5 godina

Dokle vise da se manipulise cinjenicama i falsifikuje istorija u politicke svrhe? Teza da je Srbija anektirala Crnu Goru je besmislena i zlonamerna. Podgoricka skupstina jeste donela odluku "da se Crna Gora sa Srbijom ujedini u jednu jedinu drzavu", ali ta odluka sama po sebi ni na koji nacin nije menjala status i teritorijalno ustrojstvo Kraljevine Srbije, to jest nije Srbija mogla da se prosiri na CG zato sto je CG tako odlucila. To bi bilo kao kada bi danas Narodna skupstina Srbije odlucila da je Srbija deo EU. Da li bi ona to bila? Naravno da ne. Odluka CG o ujedinjenju sa Srbijom sprovedena je tek kada ju je Srbija prihvatila, a to je bilo 17. dec. 1918, kada je Srbija vec bila deo Kraljevine SHS, pa je time i CG postala deo KSHS. Prema tome, Srbija nikada nije izvrsila aneksiju CG i CG nikada nije postala deo Srbije, vec zaseban deo Jugoslavije, a teritorijalnu posebnost CG je propisivao i Vidovdanski ustav.

Aleksandar

pre 5 godina

Aman više, šta je sa ljudima sa obe strane, ajde malo pameti ... i ovo će se jednom lane zvati a sramota jednih i drugih ostaje zauvek. Sve najbolje ljudima u Crnoj gori, da se nekad ratosiljamo ove bede i živimo bolje.

Djordje Ilic

pre 5 godina

A šta bi tek sa ovom logikom rekli za ono što se desilo u Jajcu 1943? I sve posle što se dešavalo FNRJ, SFRJ se oslanjalo na odluke iz Jajca. I kao ovde je sve u redu, da ne kažem "demokratski"?

misko

pre 5 godina

Izračunajte kolika je to "šteta"pa oduzmite "desetogodišnje doprinose od 1% zaposlenih u Srbiji" uplaćivan za posledice zemljotresa u CG.Bojim se da će CG morati dugo godina da vraća Srbiji.

Coco Bill

pre 5 godina

Balkansko ludilo !!! Nije čudo što odavde ljudi beže, ne samo zbog finasijeske strane nego i zbog raznovrsnog "ludila" koje ovde vlada i koje pada na pamet pojedincima !!! Evo da se i ja pridružim "ludilu". Onda može da se osnuje i komisija za dotiranje Crne Gore posle zemljotresa. Pošto je jedina Srbija nastaila sa dotiranjem i to nekoliko godina, dok su Slovenija i Hrvatska već posle nepune godine odustali, a Bosna i Hercegovina kao nerazvijena republika nije ni bila uključena u to.

leptirica

pre 5 godina

Mislim da od toga nema ništa. Pravno gledano Srbija je sljednica SR Srbije, a ne Kraljevine Srbije. Prije nego što počnete da je sljednica SFRJ, po sporazumu o sukcesiji sve države nastale raspadom Jugoslavije su pravne sljednice SFRJ,odnosno njezinih saveznih republika.

Igor Pg

pre 5 godina

Pa naravno da ce “ovi” sad ovako kad su “oni” prije dva dana najavljivali oslobodjenje Crne Gore i srpskog mora! Igra na podjelama se i dalje igra i zna se da iz nje jedini moze profitirati rezim. Lideri Srba iz Cg su ili kljucni Djukanovicevi igraci (u sto ja licno duboko vjerujem) ili su krajnje losi ljudi koji nikakvu korist narodu koji predstavljaju nisu donijeli i koji stalno povlace lose poteze a sa druge strane debelo koriste privilegije koje imaju.. Kako rece jedna nasa uvazena profesorica knjizevnosti sinoc (koja je iznijela podatak da su samo u poslednjih tri mjeseca u Cg od strane vlasti i lidera prosrpskih partija aktuelizovane 24 teme koje se temelje na identitetskim pitanjima) parafraziracu “Mi smo vrhunska nacija, nema te nacije na ovom svijetu koja se posle ovolikog stvaranja podjela u drustvu, posle ovolikog decenijskog nametanja identitetskih tema i posle ovolikog podizanja tenzija ne bi poubijala medju sobom, a mi evo svi i dalje zivimo zajedno u miru nepoubijani”.

nada22

pre 5 godina

Da li će ikada država Srbija bar da izbaci Crnogorce iz fotelja (u parlamentu, državnim ustanovama,...), kao sve "biznismene", "građevinske investitore", vlasnike (u pozadini) kladionica, kafića i klubova, o kriminalcima da i ne pričam. Čak i da ne tražimo odštetu, bio bi ogroman dobitak za Srbiju kao državu, a još veći za građane i društvo.

Mirko Nikšić

pre 5 godina

Mi to ne mislimo, to je istina. Ko je vas zvao 1918e da nas “oslobadjate” i da ulazite u Crnu Goru i da zabranjujete povratak našem kralju? Kako ste vi nas “oslobađali” kad ni jednu bitku niste imali u Crnoj Gori, AustroUgari su se pre toga povukli a vi ušli u oslobodjenu zemlju. Ko ste vi da u tudjoj zemlji sazivate skupštinu na kojoj se odlučuje o ujedinjenju? Ta skupština nije bila ni slobodna ni demokratska, ni legitimna ni legalna, iza nje je stajala srpska sila.

Mirko Nikšić

pre 5 godina

Mi to ne mislimo, to je istina. Ko je vas zvao 1918e da nas “oslobadjate” i da ulazite u Crnu Goru i da zabranjujete povratak našem kralju? Kako ste vi nas “oslobađali” kad ni jednu bitku niste imali u Crnoj Gori, AustroUgari su se pre toga povukli a vi ušli u oslobodjenu zemlju. Ko ste vi da u tudjoj zemlji sazivate skupštinu na kojoj se odlučuje o ujedinjenju? Ta skupština nije bila ni slobodna ni demokratska, ni legitimna ni legalna, iza nje je stajala srpska sila.

misko

pre 5 godina

Izračunajte kolika je to "šteta"pa oduzmite "desetogodišnje doprinose od 1% zaposlenih u Srbiji" uplaćivan za posledice zemljotresa u CG.Bojim se da će CG morati dugo godina da vraća Srbiji.

Tirion Lanister

pre 5 godina

S obzirom na okolnosti gde imamo

A: Okupatora Austro-ugarsku
B: Okupiranu drzavu Crnu Goru
C: Vojsku druge drzave Srbije koja proteriju okupatorsku vojsku

Na istovetan način bi recimo Francuska mogla da optuzi SAD za okupaciju 1944-45 godine, zato sto imamo i tu sledece:

A: Okupatora Nemačku
B: Okupiranu drzavu Francusku
C: Vojsku druge drzave SAD koja proteruje okupatorsku vojsku.


Ipak, postoji jedna "mala" razlika izmedju ovih primera. Razlika je u tome što Amerikanci nisu činili oko 80% odsto stanovnista Francuske, dok Srbi jesu činili ogromnu većinu stanovništva Crne Gore.

U svakom slučaju, koliko bi bilo apsurdno optuziti SAD da je 1945 okupirala Francusku, jos deset puta apsurdnije bi bilo optuziti Srbiju da je okupirala Crnu Goru.

nada22

pre 5 godina

Da li će ikada država Srbija bar da izbaci Crnogorce iz fotelja (u parlamentu, državnim ustanovama,...), kao sve "biznismene", "građevinske investitore", vlasnike (u pozadini) kladionica, kafića i klubova, o kriminalcima da i ne pričam. Čak i da ne tražimo odštetu, bio bi ogroman dobitak za Srbiju kao državu, a još veći za građane i društvo.

marija

pre 5 godina

Idite bre Crnogorci,
ko će se još i vašim glupostima baviti.

Evo vam malo Balaševića,

Ne volem... Izbore... Televizor... Plakate...
Dosta, ako boga znate...
Ludnica je kanda otključana širom ostala...
(provert'e, molim vas?)

Logika

pre 5 godina

Mi to ne mislimo, to je istina. Ko je vas zvao 1918e da nas “oslobadjate” i da ulazite u Crnu Goru i da zabranjujete povratak našem kralju? Kako ste vi nas “oslobađali” kad ni jednu bitku niste imali u Crnoj Gori, AustroUgari su se pre toga povukli a vi ušli u oslobodjenu zemlju. Ko ste vi da u tudjoj zemlji sazivate skupštinu na kojoj se odlučuje o ujedinjenju? Ta skupština nije bila ni slobodna ni demokratska, ni legitimna ni legalna, iza nje je stajala srpska sila.
(Mirko Nikšić, 9. novembar 2018 12:53)

Druze, pola tih vojnika srpske vojske su ili rodom tj poreklom bili, ili su i sami rodjeni u Crnoj Gori i iz njihove perspektive, oni su se samo vracali kući. Moj pradjed Vasilije Drobnjak, nosilac albanske spomenice, je usao u Crnu Goru sa srpskom vojskom i prosto se vratio kuci. Ne znam da li razumes srpski ali citaj ponovo VRATIO SE KUCI U CRNU GORU. Ovakvih slucajeva imas na hiljade.

reciprocitet

pre 5 godina

Predlažem da se formira komisija koja će obračunati koliko su građani Srbije po osnovu raznih samodoprinosa, bespovratnih zajmova i pomoći od Drugog svetskog rata do danas dali na ime ulaganja u razvoj Crne Gore, izgradnju infrastrukture, luke u Baru, barske pruge i obnove posle zemljotresa 1979. godine.... pa da i mi tražimo svoj deo, ili da nam vrate u novcu ili da se konvertuje u vlasnička prava nad Lukom Bar, železnicom, rudnicima, putevima, privrednim objektima....

Igor

pre 5 godina

Ne idem u crkvu, ali posle ove vesti morao sam da se prekrstim 3 puta. Bože sačuvaj, odakle ovo ludilo u glavama ljudi, šta ih tera na ovakve gluposti

Kokorayko

pre 5 godina

Meni je okay ova priča ali onda morate da vratite obalu Austro-Ugarskoj tj zemljama naslednicama, Pošto je Srbija oslobodila, Srbija sad treba da pokloni Hrvatskoj i Austiji i Mađarskoj, nek se dogovore šta će ko da uzme, celu Boku Kotorsku i obalu do Bara, To nije vaše ljudi, ne može više to da ostane kod vas.
Kada to ispunite onda smo kvit Montenegrini.

jabreja

pre 5 godina

Pokojna majka, Niksicanka, okrece se u grobu!
Ne malo su krivi Bgd mediji za ovo silno blebetanje, umesto da sami istraze sustinu, ili bar puste nekog sa znanjem ea poturi cinjenice... Kad je rec o Prvom sv. ratu, treba znati cinjenice: ratne saveznice iz Balkanskih ratova, Srbija i Crna Gora, su imale dogovor "na duze staze" o medjusobnoj ispomoci ISTOG NARODA u dve drzave, kome su "velike sile" (pre svega Austrija i Engleska, uz pomoc Francuske) branile UJEDINJENJE.
Po tom dogovoru, Srpska vrhovna komanda je imala TRI plana za slucaj evakuacije:
1. plan - dolinama Drine, lima, Tare, Morace do Jadrana;
2. plan - dolinama Morave, Nisave i Strumice do Soluna;
3. plan - dolinom Vardara i Radike do Grcke.
Na kraju, Srpska vojska uz strahovite gubitke, u haosu, je MORALA da krene u Golgotu preko Albanije!
Zasto? Plan 2. i 3. su otpali, i ako je vlada i "kralj" stigli do Nisa, zbog ulaska Bugarske u rat protiv Srbije, a 1. plan - preko CG je propao zbog veleizdaje Knjaza Nikole, koji je, posle briljantne pobede na Mojkovcu, 5-6 dan potpisao KAPITULACIJU s Austrougarskom, a Srbiji poslat telegram da "nijedna Srpska ziva glava nece proci kroz Crnu Goru".
Zgrozeni obrtom - izdajom Knaza Nikole i njegovih guvernadura, nekoliko casnih Crnogoraca, pre svih Serdar Janko Vukotic i Rade Soskic - Soska, su otkazali poslusnost Knjazu, presli s nesto vojnika, uglavnom Vasojevica, na stranu Srba i delili sudbinu.
Na racun tih ODMETNIKA CG je postala "drzava pobednica" na kraju rata, bez ispaljenog metka, jer je bila drzava saveznica K&K i Nemacke.
Stradanje i pogibija vise od cetvrt miliona Srba je zbog Crnogorskog "knjaza" - zbog Crnogoraca!
Casni Crnogorci su znali OVO, i zato nisu hteli da cuju za Knjaza Nikolu, pevali mu po zasluzi posprdne i uvredljive pesme, pa ni posle Drugog sv. rata nisu ga zarezivali - zacudo ili ne, ni danas...
Uz sve ovo, Srbi nisu pobedili po Crn9gorskim zabitima okupatore, vec ih pobedili na Solunskom Frontu, Kajmakcalanu, Stracinu - do danadnjeg Graca. U CG jesu usli kao pobednici, cisto formalno, s par stotina vojnika - kako tu teritoriju ne bi ostavili Italiji...
Nikad, niko i nigde iz Srbije, iz Sumadije ili pokrajina, nije u CG dopro do predsednika kucnog saveta! Niko nije invazirao iz Srbije CG.
Obrnuto - bezmerno!
Cak su dva Crnogorca bili predsednici Srbije, a njih bezbroj predsednici vlade, ministri, direktori, rektori...
Ogroman broj je naseljen u Vojvodini - a sada ne znaju Srpski, traze prevodioce na "Dukljanski".
Izdaju Kosova i Metohije su uradili Crnogorski kadrovi, a ne Srbi: od Srba su u nekoj vlasti bili Bogoljub Nedeljkovic u sindikatima, i Dusko Ristic - odbaceni od Nikezica, Latinke i slicnih Crnogoraca.
Bujansku konferenciju je sazvao Pavle Jovicevic, sam napisao zloglasnu "Deklaraciju". Mugose, Radonjici, Radunovici, Zviceri, Bogdanovici i ostali, hapsili su nas Srbe, otimali od usta da nahrane Albaniju!
Ovako unedogled. I jos im ova vlast hoce da gradi autoput, da pravi zeleznicu, luku Bar...
Na kraju, SVI "beogradski crnogorci" semoraju staviti na listu, omoguciti im povratak u rodne krseve: nikada, nijedan od njih da se oglasi, da se sastanu i protestvuju protiv lazi, a tek njihove porodice tamo!
Zive na lazima, koliko se Kostunica i Velja ilic potrudili da ovdasnjim Crnogorcima omoguce besplatan odlaza na glasanje u CG - a oni do zadnjeg glasali za nezavisnu CG.

nebojsa

pre 5 godina

Ne nasijedajte na ove jeftine provokacije montenegrina i dukljana.Znaju ovi iz ove grupacije da nemaju nikakvog osnova,a ni šanse za takvu nadoknadu,ali hoće da isprovocijaruju nervozu kod vas i da dignu malo prašine dako bi se čulo što za njih inače totalne anonimuse.Mi Srbi iz Crne Gore smo za jednu državu našeg naroda,Vi Srbi iz Srbije ste naša braća,a ovi montenegrino dukljani su izdajnici svog roda i to je to.

Pedja

pre 5 godina

Dokle vise da se manipulise cinjenicama i falsifikuje istorija u politicke svrhe? Teza da je Srbija anektirala Crnu Goru je besmislena i zlonamerna. Podgoricka skupstina jeste donela odluku "da se Crna Gora sa Srbijom ujedini u jednu jedinu drzavu", ali ta odluka sama po sebi ni na koji nacin nije menjala status i teritorijalno ustrojstvo Kraljevine Srbije, to jest nije Srbija mogla da se prosiri na CG zato sto je CG tako odlucila. To bi bilo kao kada bi danas Narodna skupstina Srbije odlucila da je Srbija deo EU. Da li bi ona to bila? Naravno da ne. Odluka CG o ujedinjenju sa Srbijom sprovedena je tek kada ju je Srbija prihvatila, a to je bilo 17. dec. 1918, kada je Srbija vec bila deo Kraljevine SHS, pa je time i CG postala deo KSHS. Prema tome, Srbija nikada nije izvrsila aneksiju CG i CG nikada nije postala deo Srbije, vec zaseban deo Jugoslavije, a teritorijalnu posebnost CG je propisivao i Vidovdanski ustav.

Coco Bill

pre 5 godina

Balkansko ludilo !!! Nije čudo što odavde ljudi beže, ne samo zbog finasijeske strane nego i zbog raznovrsnog "ludila" koje ovde vlada i koje pada na pamet pojedincima !!! Evo da se i ja pridružim "ludilu". Onda može da se osnuje i komisija za dotiranje Crne Gore posle zemljotresa. Pošto je jedina Srbija nastaila sa dotiranjem i to nekoliko godina, dok su Slovenija i Hrvatska već posle nepune godine odustali, a Bosna i Hercegovina kao nerazvijena republika nije ni bila uključena u to.

Pako Alkaser

pre 5 godina

Ne nasijedajte na ove jeftine provokacije montenegrina i dukljana.Znaju ovi iz ove grupacije da nemaju nikakvog osnova,a ni šanse za takvu nadoknadu,ali hoće da isprovocijaruju nervozu kod vas i da dignu malo prašine dako bi se čulo što za njih inače totalne anonimuse.Mi Srbi iz Crne Gore smo za jednu državu našeg naroda,Vi Srbi iz Srbije ste naša braća,a ovi montenegrino dukljani ...


Znamo mi da je to šaka jada kojoj su se pridružili ovekovečeni srpski hejteri, ovi vaši "dobri bošnjani" i hrvaćani zajedno sa sve Šćipetatima, koji su uzurpirali vlast u Grnoj Gori sa Đukanovićevom klikom, na njih se i misli.

Dobar dan ovde Aron

pre 5 godina

Mirko Nikšić, da vas mi nismo oslobađali to bi uradila Italija kao najbliža saveznička sila i onda Crna Gora i Crnogorci ne bi ni postojali. Inače, pošto je Srbija "okupirala" CG i pošto poništavate sve u vezi te "okupacije", što onda ne poništite to što ste dobili bokokotorski zaliv koji je kralj Aleksandar oduzeo Dalmaciji i dao je vama? A da, milogorska hipokrizija.

Neske86

pre 5 godina

Moze. Odbijte od onih para za solidarnost i zemljotrese koje su izdvajali svi zaposleni u Srbiji. Ostatak vratite. Drugim republikama isplatite celu sumu.

Radule Scepanovic

pre 5 godina

Pa bice tesko dokazati obim stete ucinjen srpskim terorom i okupacijom ali novac od ratne odstete namijenjen Crnoj Gori koji je usao u posjed Srpske dinastije ne bi trebao bit nemoguc.

Kolja

pre 5 godina

@Mirko Niksic...vidim da ste se mnogo potresli oko oslobodjenja,i treba,ali za milion Srba koji su poginuli da bi vi sad sirili gace i pricali o crnogorcima,skupstini i kralju koji je pobegao iz svoje zemlje,raspustio vojsku itd...vidim da vam je bilo lepse pod austro-ugarima,hrvatima,albancima,i italijanima,svi oni su bolji nego Srbi..samo da pitam odakle je to Karadjordje,vojvoda Bojovic,ko je napravio prve manastire u Crnoj gori,ko su Vojisavljevici,Nemanjici,Balsici,NJegos,Miljanov,Janko Vukotic,i sam Nikola I Petrovic koji se izjasnjavao kao Srbin,ko su Hercegovci,ko su dansanjih 200 hiljada Srba u Crnoj Gori,mada su svih 500 hiljada Srbi,to svi dobro znate..jedan narod,jedna vera i 2 kriminalaca zavadise familiju da ne bi na robiju. Zar ste toliko nisko pali? I da objasnim za vojsku, ni u Split nije usla srpska vojska jer se austro-ugarska raspala pa nije bilo potrebe da ide tamo,a i tamo bi stigli da je trebalo...austro-ugarsku drzavu su porazile Britanija,Francuska,Ruska i Srpska vojska,unistili drzavu i ujedinili srpski narod a oslobodili najvece monstrume naseg napacenog naroda,koji nas valjda i danas mrze zbog toga,sto su celoga veka bili samo sluge..a Srbi nisu niti ce biti,dva carstva smo srusili i trece cemo ako treba. Takvi smo, jer nemacki necemo pricati,a vi ako hocete,neka vam je na cast.

darko

pre 5 godina

Nije to loša ideja... Hajde mi u Srbiji da tužimo Tursku za nekih 400 godina okupacije (od pada Smedereva 1521. do Balkanskih ratova 1912.). Podigli bi budžet i plate ihaaaaa...
(Hmm, 09. novembar 2018 13:57)

Ja bih poceo od plaćanja fakulteta!

Slavke

pre 5 godina

@MNE
Zelenika (moji stari) se tih nedelja spremala da se bori protiv Crnogoraca i ocuva svoj identitet Srpskog primorja i prikljuci Srbiji.
Francuske i Italijanske trupe su bile tu da zastite nas (Bokelje) od Crnogoraca i Hrvata. Da niste bili deo Jugoslavije, nikada Crna Gora ne bi imala Boku...
Jos od tih vremena nije resen status Prevlake - po 1918., ona je Srpska, ali kako Srbija nema dodira sa njom, nije ni Hrvatska ni Crnogorska, koje je pak zele za sebe... Takodje, celo zaledje Zelenike i Tivta je po papirima - vlasnistvo BiH, a ne Crne Gore...
Da vam nije bilo Srbije 1918., imali bi more Bar-Budva i 70% danasnje centralne CG...
Ps-Srbija je dobila more od Budve do Dubrovnika (Srbi vecina), nakon cega ka severu je isla Bosna pa tek Hrvatska...

555

pre 5 godina

Ovde se nesto opako sprema polako...
Prvo CG , pa onda onaj Ugljanin iz Sandzaka... pa vojska Kosovoa...
A mozda nam i samo mazu ocu dok se Kosovsko pitanje resava.
Samo se nadam da ovim velikim ne treba novo zariste.

dragan

pre 5 godina

Bilo bi lepo da se u C.Gori raspiše referendum o tome da li će se ovaj zahtev stvarno poslati jer je to suštinski bitno pitanje, stvarno. Sigurno da bi taj postupak dugoročno pokidao mnoge veze, ali ako treba da bude tako - nek bude, što pre. Spreman sam da platim, iako je jedan dobar deo moje porodice u to vreme po ovome bio "okupiran". Malo bi mi sredilo stvari u glavi, a za mir u glavi treba platiti. I onda stvarno treba zabataliti priče o nekim bliskostima i sl. Ako se žena razvede od mene i optuži me da sam je maltretirao - nema razloga da posle sedimo da pijemo kafu i družimo se. Završili smo.

Hmm

pre 5 godina

Nije to loša ideja... Hajde mi u Srbiji da tužimo Tursku za nekih 400 godina okupacije (od pada Smedereva 1521. do Balkanskih ratova 1912.). Podigli bi budžet i plate ihaaaaa...

Djordje Ilic

pre 5 godina

A šta bi tek sa ovom logikom rekli za ono što se desilo u Jajcu 1943? I sve posle što se dešavalo FNRJ, SFRJ se oslanjalo na odluke iz Jajca. I kao ovde je sve u redu, da ne kažem "demokratski"?

milos

pre 5 godina

Sve se na kraju svede na tumacenja istorije, a najopasnija su politicka tumacenja.
Ziveci na ovim prostorima vise od 50 godina, sklon sam da verujem da su obe strane, i srpska i crnogorska, i u pravu i u krivu po pitanju desavanja iz 1918.
Kada sam jednom svom prijatelju Japancu pre 15-ak godina objasnio nas Ustav iz 1974, dve autonomne pokrajine sa pravom glasa u Predsednistvu SFRJ, podelu Srbije na tri dela itd., on mi je rekao:"Pa cekaj, znaci Srbija je od 1974 imala 3 glasa u Predsednistvu SFRJ, a ranije je imala samo 1? Pa to je bilo bas dobro za vas?!?"
Politicka percepcija je cudo.

MNE

pre 5 godina

Srbi sada kukaju na Albance da uz pomoć zapadnih sila rade šta hoće, a tada su to isto radili Srbi po Balkanu. Iza sebe su imali Vilsona i Francuze i sa nama Crnogorcima i sa Makedoncima i Albancima radili šta su hteli. Mi Crnogorci smo se spremali za masovni ustanak ali Srbi su tražili od Vilsona da pozive kralja Nikolu da spreci ustanak. Kralj Nikola nas pozvao na mir i da cekamo odluke konferencije. A na konferenciji odluke su bile pogubne za nas jer su Srbi imali sile iza sebe. Francuzi su bili u Kotoru spremni da pomognu Srbima da uguše ustanak.

Aleksandar

pre 5 godina

Aman više, šta je sa ljudima sa obe strane, ajde malo pameti ... i ovo će se jednom lane zvati a sramota jednih i drugih ostaje zauvek. Sve najbolje ljudima u Crnoj gori, da se nekad ratosiljamo ove bede i živimo bolje.

Ivan

pre 5 godina

ako racunaju stetu, mogli bi da izracunaju i koristi protekle iz tih akata ili mozemo mi da im pomognemo. mozda bi oni trebalo nama da dodju neku odsteticu?

leptirica

pre 5 godina

Mislim da od toga nema ništa. Pravno gledano Srbija je sljednica SR Srbije, a ne Kraljevine Srbije. Prije nego što počnete da je sljednica SFRJ, po sporazumu o sukcesiji sve države nastale raspadom Jugoslavije su pravne sljednice SFRJ,odnosno njezinih saveznih republika.

Igor Pg

pre 5 godina

Pa naravno da ce “ovi” sad ovako kad su “oni” prije dva dana najavljivali oslobodjenje Crne Gore i srpskog mora! Igra na podjelama se i dalje igra i zna se da iz nje jedini moze profitirati rezim. Lideri Srba iz Cg su ili kljucni Djukanovicevi igraci (u sto ja licno duboko vjerujem) ili su krajnje losi ljudi koji nikakvu korist narodu koji predstavljaju nisu donijeli i koji stalno povlace lose poteze a sa druge strane debelo koriste privilegije koje imaju.. Kako rece jedna nasa uvazena profesorica knjizevnosti sinoc (koja je iznijela podatak da su samo u poslednjih tri mjeseca u Cg od strane vlasti i lidera prosrpskih partija aktuelizovane 24 teme koje se temelje na identitetskim pitanjima) parafraziracu “Mi smo vrhunska nacija, nema te nacije na ovom svijetu koja se posle ovolikog stvaranja podjela u drustvu, posle ovolikog decenijskog nametanja identitetskih tema i posle ovolikog podizanja tenzija ne bi poubijala medju sobom, a mi evo svi i dalje zivimo zajedno u miru nepoubijani”.

Oj Cetinje, Cetinje

pre 5 godina

Kralj Nikola je pobegao i zabranjen mu je povratak jer nije bio sa svojim narodom. Isto se to desilo i Karadjordjevićima u Srbiji. Ne vidim ništa sporno u ovome.

Ana

pre 5 godina

Verujem da MI6 vrlo lepo prati i rasplamsava ove sukobe. Pa oni se time i bave. Veliki broj psihologa razmatra kako na najbolji način da zavade, posvađaju, okrenu Srbe i Crnogorce jedne protiv drugih. Da dovedu do toga da proključa Sandžak, koji je takođe ugnjeten od tih istih Srba. Biraju upravo one slabe tačke koje udarene najviše bole. I sve jače gađaju. Nađu neke poslušnike,obezbede im novaci moć, i udaraju po nama iz sve snage. Tako su započeli ratovi devedestih. Takva je to kuhinja. Ne znam da li za to postoji odbrana, jer sve što Crnogorci rade, boli u dušu, i mnogo Srbi sad sa podozrenjem gledaju na doučerašnju braću, i već počinje prebrojavanje. Možemo da kažemo sutra: "To su nam uradili", ili smo uradili to sami sebi. A opet, igračke smo samo tamo neke tajne Službe kojoj nije u interesu da ovde bude mir, da se sredimo posle onog što su nam učinili, već će samo dalje i dalje da nas huškaju, da smišljaju raten igre, pa, ako se sami ne poubijamo ili svi odemo odavde, oni će to uraditi lagano... Ne verujem da je te igre lako prozreti, a još je teže pobediti ih. Teško mi je šta sve Crnogorci rade i sve to stvara jako loša osećanja. Ali, iako znam da oni na vlasti u ime neke agenture manipulišu delom svog naroda, da su naučeni kako to da urade i kako da izazovu mržnju prema Srbima i Srba prema Crnogorcima, teško se odupirem negativnim osećanjima. Prokleti podanički i pohlepni mentalitet vlastodržaca i u Srbiji i u Crnoj Gori nikada neće doneti narodima slobodu.

nada22

pre 5 godina

Da li će ikada država Srbija bar da izbaci Crnogorce iz fotelja (u parlamentu, državnim ustanovama,...), kao sve "biznismene", "građevinske investitore", vlasnike (u pozadini) kladionica, kafića i klubova, o kriminalcima da i ne pričam. Čak i da ne tražimo odštetu, bio bi ogroman dobitak za Srbiju kao državu, a još veći za građane i društvo.

MNE

pre 5 godina

Srbi sada kukaju na Albance da uz pomoć zapadnih sila rade šta hoće, a tada su to isto radili Srbi po Balkanu. Iza sebe su imali Vilsona i Francuze i sa nama Crnogorcima i sa Makedoncima i Albancima radili šta su hteli. Mi Crnogorci smo se spremali za masovni ustanak ali Srbi su tražili od Vilsona da pozive kralja Nikolu da spreci ustanak. Kralj Nikola nas pozvao na mir i da cekamo odluke konferencije. A na konferenciji odluke su bile pogubne za nas jer su Srbi imali sile iza sebe. Francuzi su bili u Kotoru spremni da pomognu Srbima da uguše ustanak.

Mirko Nikšić

pre 5 godina

Mi to ne mislimo, to je istina. Ko je vas zvao 1918e da nas “oslobadjate” i da ulazite u Crnu Goru i da zabranjujete povratak našem kralju? Kako ste vi nas “oslobađali” kad ni jednu bitku niste imali u Crnoj Gori, AustroUgari su se pre toga povukli a vi ušli u oslobodjenu zemlju. Ko ste vi da u tudjoj zemlji sazivate skupštinu na kojoj se odlučuje o ujedinjenju? Ta skupština nije bila ni slobodna ni demokratska, ni legitimna ni legalna, iza nje je stajala srpska sila.

Coco Bill

pre 5 godina

Balkansko ludilo !!! Nije čudo što odavde ljudi beže, ne samo zbog finasijeske strane nego i zbog raznovrsnog "ludila" koje ovde vlada i koje pada na pamet pojedincima !!! Evo da se i ja pridružim "ludilu". Onda može da se osnuje i komisija za dotiranje Crne Gore posle zemljotresa. Pošto je jedina Srbija nastaila sa dotiranjem i to nekoliko godina, dok su Slovenija i Hrvatska već posle nepune godine odustali, a Bosna i Hercegovina kao nerazvijena republika nije ni bila uključena u to.

darko

pre 5 godina

Nije to loša ideja... Hajde mi u Srbiji da tužimo Tursku za nekih 400 godina okupacije (od pada Smedereva 1521. do Balkanskih ratova 1912.). Podigli bi budžet i plate ihaaaaa...
(Hmm, 09. novembar 2018 13:57)

Ja bih poceo od plaćanja fakulteta!

555

pre 5 godina

Ovde se nesto opako sprema polako...
Prvo CG , pa onda onaj Ugljanin iz Sandzaka... pa vojska Kosovoa...
A mozda nam i samo mazu ocu dok se Kosovsko pitanje resava.
Samo se nadam da ovim velikim ne treba novo zariste.

leptirica

pre 5 godina

Mislim da od toga nema ništa. Pravno gledano Srbija je sljednica SR Srbije, a ne Kraljevine Srbije. Prije nego što počnete da je sljednica SFRJ, po sporazumu o sukcesiji sve države nastale raspadom Jugoslavije su pravne sljednice SFRJ,odnosno njezinih saveznih republika.

Oj Cetinje, Cetinje

pre 5 godina

Kralj Nikola je pobegao i zabranjen mu je povratak jer nije bio sa svojim narodom. Isto se to desilo i Karadjordjevićima u Srbiji. Ne vidim ništa sporno u ovome.

milos

pre 5 godina

Sve se na kraju svede na tumacenja istorije, a najopasnija su politicka tumacenja.
Ziveci na ovim prostorima vise od 50 godina, sklon sam da verujem da su obe strane, i srpska i crnogorska, i u pravu i u krivu po pitanju desavanja iz 1918.
Kada sam jednom svom prijatelju Japancu pre 15-ak godina objasnio nas Ustav iz 1974, dve autonomne pokrajine sa pravom glasa u Predsednistvu SFRJ, podelu Srbije na tri dela itd., on mi je rekao:"Pa cekaj, znaci Srbija je od 1974 imala 3 glasa u Predsednistvu SFRJ, a ranije je imala samo 1? Pa to je bilo bas dobro za vas?!?"
Politicka percepcija je cudo.

Igor Pg

pre 5 godina

Pa naravno da ce “ovi” sad ovako kad su “oni” prije dva dana najavljivali oslobodjenje Crne Gore i srpskog mora! Igra na podjelama se i dalje igra i zna se da iz nje jedini moze profitirati rezim. Lideri Srba iz Cg su ili kljucni Djukanovicevi igraci (u sto ja licno duboko vjerujem) ili su krajnje losi ljudi koji nikakvu korist narodu koji predstavljaju nisu donijeli i koji stalno povlace lose poteze a sa druge strane debelo koriste privilegije koje imaju.. Kako rece jedna nasa uvazena profesorica knjizevnosti sinoc (koja je iznijela podatak da su samo u poslednjih tri mjeseca u Cg od strane vlasti i lidera prosrpskih partija aktuelizovane 24 teme koje se temelje na identitetskim pitanjima) parafraziracu “Mi smo vrhunska nacija, nema te nacije na ovom svijetu koja se posle ovolikog stvaranja podjela u drustvu, posle ovolikog decenijskog nametanja identitetskih tema i posle ovolikog podizanja tenzija ne bi poubijala medju sobom, a mi evo svi i dalje zivimo zajedno u miru nepoubijani”.

Logika

pre 5 godina

Mi to ne mislimo, to je istina. Ko je vas zvao 1918e da nas “oslobadjate” i da ulazite u Crnu Goru i da zabranjujete povratak našem kralju? Kako ste vi nas “oslobađali” kad ni jednu bitku niste imali u Crnoj Gori, AustroUgari su se pre toga povukli a vi ušli u oslobodjenu zemlju. Ko ste vi da u tudjoj zemlji sazivate skupštinu na kojoj se odlučuje o ujedinjenju? Ta skupština nije bila ni slobodna ni demokratska, ni legitimna ni legalna, iza nje je stajala srpska sila.
(Mirko Nikšić, 9. novembar 2018 12:53)

Druze, pola tih vojnika srpske vojske su ili rodom tj poreklom bili, ili su i sami rodjeni u Crnoj Gori i iz njihove perspektive, oni su se samo vracali kući. Moj pradjed Vasilije Drobnjak, nosilac albanske spomenice, je usao u Crnu Goru sa srpskom vojskom i prosto se vratio kuci. Ne znam da li razumes srpski ali citaj ponovo VRATIO SE KUCI U CRNU GORU. Ovakvih slucajeva imas na hiljade.

Slavke

pre 5 godina

@MNE
Zelenika (moji stari) se tih nedelja spremala da se bori protiv Crnogoraca i ocuva svoj identitet Srpskog primorja i prikljuci Srbiji.
Francuske i Italijanske trupe su bile tu da zastite nas (Bokelje) od Crnogoraca i Hrvata. Da niste bili deo Jugoslavije, nikada Crna Gora ne bi imala Boku...
Jos od tih vremena nije resen status Prevlake - po 1918., ona je Srpska, ali kako Srbija nema dodira sa njom, nije ni Hrvatska ni Crnogorska, koje je pak zele za sebe... Takodje, celo zaledje Zelenike i Tivta je po papirima - vlasnistvo BiH, a ne Crne Gore...
Da vam nije bilo Srbije 1918., imali bi more Bar-Budva i 70% danasnje centralne CG...
Ps-Srbija je dobila more od Budve do Dubrovnika (Srbi vecina), nakon cega ka severu je isla Bosna pa tek Hrvatska...

Ana

pre 5 godina

Verujem da MI6 vrlo lepo prati i rasplamsava ove sukobe. Pa oni se time i bave. Veliki broj psihologa razmatra kako na najbolji način da zavade, posvađaju, okrenu Srbe i Crnogorce jedne protiv drugih. Da dovedu do toga da proključa Sandžak, koji je takođe ugnjeten od tih istih Srba. Biraju upravo one slabe tačke koje udarene najviše bole. I sve jače gađaju. Nađu neke poslušnike,obezbede im novaci moć, i udaraju po nama iz sve snage. Tako su započeli ratovi devedestih. Takva je to kuhinja. Ne znam da li za to postoji odbrana, jer sve što Crnogorci rade, boli u dušu, i mnogo Srbi sad sa podozrenjem gledaju na doučerašnju braću, i već počinje prebrojavanje. Možemo da kažemo sutra: "To su nam uradili", ili smo uradili to sami sebi. A opet, igračke smo samo tamo neke tajne Službe kojoj nije u interesu da ovde bude mir, da se sredimo posle onog što su nam učinili, već će samo dalje i dalje da nas huškaju, da smišljaju raten igre, pa, ako se sami ne poubijamo ili svi odemo odavde, oni će to uraditi lagano... Ne verujem da je te igre lako prozreti, a još je teže pobediti ih. Teško mi je šta sve Crnogorci rade i sve to stvara jako loša osećanja. Ali, iako znam da oni na vlasti u ime neke agenture manipulišu delom svog naroda, da su naučeni kako to da urade i kako da izazovu mržnju prema Srbima i Srba prema Crnogorcima, teško se odupirem negativnim osećanjima. Prokleti podanički i pohlepni mentalitet vlastodržaca i u Srbiji i u Crnoj Gori nikada neće doneti narodima slobodu.

nebojsa

pre 5 godina

Ne nasijedajte na ove jeftine provokacije montenegrina i dukljana.Znaju ovi iz ove grupacije da nemaju nikakvog osnova,a ni šanse za takvu nadoknadu,ali hoće da isprovocijaruju nervozu kod vas i da dignu malo prašine dako bi se čulo što za njih inače totalne anonimuse.Mi Srbi iz Crne Gore smo za jednu državu našeg naroda,Vi Srbi iz Srbije ste naša braća,a ovi montenegrino dukljani su izdajnici svog roda i to je to.

Radule Scepanovic

pre 5 godina

Pa bice tesko dokazati obim stete ucinjen srpskim terorom i okupacijom ali novac od ratne odstete namijenjen Crnoj Gori koji je usao u posjed Srpske dinastije ne bi trebao bit nemoguc.

Tirion Lanister

pre 5 godina

S obzirom na okolnosti gde imamo

A: Okupatora Austro-ugarsku
B: Okupiranu drzavu Crnu Goru
C: Vojsku druge drzave Srbije koja proteriju okupatorsku vojsku

Na istovetan način bi recimo Francuska mogla da optuzi SAD za okupaciju 1944-45 godine, zato sto imamo i tu sledece:

A: Okupatora Nemačku
B: Okupiranu drzavu Francusku
C: Vojsku druge drzave SAD koja proteruje okupatorsku vojsku.


Ipak, postoji jedna "mala" razlika izmedju ovih primera. Razlika je u tome što Amerikanci nisu činili oko 80% odsto stanovnista Francuske, dok Srbi jesu činili ogromnu većinu stanovništva Crne Gore.

U svakom slučaju, koliko bi bilo apsurdno optuziti SAD da je 1945 okupirala Francusku, jos deset puta apsurdnije bi bilo optuziti Srbiju da je okupirala Crnu Goru.

jabreja

pre 5 godina

Pokojna majka, Niksicanka, okrece se u grobu!
Ne malo su krivi Bgd mediji za ovo silno blebetanje, umesto da sami istraze sustinu, ili bar puste nekog sa znanjem ea poturi cinjenice... Kad je rec o Prvom sv. ratu, treba znati cinjenice: ratne saveznice iz Balkanskih ratova, Srbija i Crna Gora, su imale dogovor "na duze staze" o medjusobnoj ispomoci ISTOG NARODA u dve drzave, kome su "velike sile" (pre svega Austrija i Engleska, uz pomoc Francuske) branile UJEDINJENJE.
Po tom dogovoru, Srpska vrhovna komanda je imala TRI plana za slucaj evakuacije:
1. plan - dolinama Drine, lima, Tare, Morace do Jadrana;
2. plan - dolinama Morave, Nisave i Strumice do Soluna;
3. plan - dolinom Vardara i Radike do Grcke.
Na kraju, Srpska vojska uz strahovite gubitke, u haosu, je MORALA da krene u Golgotu preko Albanije!
Zasto? Plan 2. i 3. su otpali, i ako je vlada i "kralj" stigli do Nisa, zbog ulaska Bugarske u rat protiv Srbije, a 1. plan - preko CG je propao zbog veleizdaje Knjaza Nikole, koji je, posle briljantne pobede na Mojkovcu, 5-6 dan potpisao KAPITULACIJU s Austrougarskom, a Srbiji poslat telegram da "nijedna Srpska ziva glava nece proci kroz Crnu Goru".
Zgrozeni obrtom - izdajom Knaza Nikole i njegovih guvernadura, nekoliko casnih Crnogoraca, pre svih Serdar Janko Vukotic i Rade Soskic - Soska, su otkazali poslusnost Knjazu, presli s nesto vojnika, uglavnom Vasojevica, na stranu Srba i delili sudbinu.
Na racun tih ODMETNIKA CG je postala "drzava pobednica" na kraju rata, bez ispaljenog metka, jer je bila drzava saveznica K&K i Nemacke.
Stradanje i pogibija vise od cetvrt miliona Srba je zbog Crnogorskog "knjaza" - zbog Crnogoraca!
Casni Crnogorci su znali OVO, i zato nisu hteli da cuju za Knjaza Nikolu, pevali mu po zasluzi posprdne i uvredljive pesme, pa ni posle Drugog sv. rata nisu ga zarezivali - zacudo ili ne, ni danas...
Uz sve ovo, Srbi nisu pobedili po Crn9gorskim zabitima okupatore, vec ih pobedili na Solunskom Frontu, Kajmakcalanu, Stracinu - do danadnjeg Graca. U CG jesu usli kao pobednici, cisto formalno, s par stotina vojnika - kako tu teritoriju ne bi ostavili Italiji...
Nikad, niko i nigde iz Srbije, iz Sumadije ili pokrajina, nije u CG dopro do predsednika kucnog saveta! Niko nije invazirao iz Srbije CG.
Obrnuto - bezmerno!
Cak su dva Crnogorca bili predsednici Srbije, a njih bezbroj predsednici vlade, ministri, direktori, rektori...
Ogroman broj je naseljen u Vojvodini - a sada ne znaju Srpski, traze prevodioce na "Dukljanski".
Izdaju Kosova i Metohije su uradili Crnogorski kadrovi, a ne Srbi: od Srba su u nekoj vlasti bili Bogoljub Nedeljkovic u sindikatima, i Dusko Ristic - odbaceni od Nikezica, Latinke i slicnih Crnogoraca.
Bujansku konferenciju je sazvao Pavle Jovicevic, sam napisao zloglasnu "Deklaraciju". Mugose, Radonjici, Radunovici, Zviceri, Bogdanovici i ostali, hapsili su nas Srbe, otimali od usta da nahrane Albaniju!
Ovako unedogled. I jos im ova vlast hoce da gradi autoput, da pravi zeleznicu, luku Bar...
Na kraju, SVI "beogradski crnogorci" semoraju staviti na listu, omoguciti im povratak u rodne krseve: nikada, nijedan od njih da se oglasi, da se sastanu i protestvuju protiv lazi, a tek njihove porodice tamo!
Zive na lazima, koliko se Kostunica i Velja ilic potrudili da ovdasnjim Crnogorcima omoguce besplatan odlaza na glasanje u CG - a oni do zadnjeg glasali za nezavisnu CG.

Igor

pre 5 godina

Ne idem u crkvu, ali posle ove vesti morao sam da se prekrstim 3 puta. Bože sačuvaj, odakle ovo ludilo u glavama ljudi, šta ih tera na ovakve gluposti

Kolja

pre 5 godina

@Mirko Niksic...vidim da ste se mnogo potresli oko oslobodjenja,i treba,ali za milion Srba koji su poginuli da bi vi sad sirili gace i pricali o crnogorcima,skupstini i kralju koji je pobegao iz svoje zemlje,raspustio vojsku itd...vidim da vam je bilo lepse pod austro-ugarima,hrvatima,albancima,i italijanima,svi oni su bolji nego Srbi..samo da pitam odakle je to Karadjordje,vojvoda Bojovic,ko je napravio prve manastire u Crnoj gori,ko su Vojisavljevici,Nemanjici,Balsici,NJegos,Miljanov,Janko Vukotic,i sam Nikola I Petrovic koji se izjasnjavao kao Srbin,ko su Hercegovci,ko su dansanjih 200 hiljada Srba u Crnoj Gori,mada su svih 500 hiljada Srbi,to svi dobro znate..jedan narod,jedna vera i 2 kriminalaca zavadise familiju da ne bi na robiju. Zar ste toliko nisko pali? I da objasnim za vojsku, ni u Split nije usla srpska vojska jer se austro-ugarska raspala pa nije bilo potrebe da ide tamo,a i tamo bi stigli da je trebalo...austro-ugarsku drzavu su porazile Britanija,Francuska,Ruska i Srpska vojska,unistili drzavu i ujedinili srpski narod a oslobodili najvece monstrume naseg napacenog naroda,koji nas valjda i danas mrze zbog toga,sto su celoga veka bili samo sluge..a Srbi nisu niti ce biti,dva carstva smo srusili i trece cemo ako treba. Takvi smo, jer nemacki necemo pricati,a vi ako hocete,neka vam je na cast.

Pedja

pre 5 godina

Dokle vise da se manipulise cinjenicama i falsifikuje istorija u politicke svrhe? Teza da je Srbija anektirala Crnu Goru je besmislena i zlonamerna. Podgoricka skupstina jeste donela odluku "da se Crna Gora sa Srbijom ujedini u jednu jedinu drzavu", ali ta odluka sama po sebi ni na koji nacin nije menjala status i teritorijalno ustrojstvo Kraljevine Srbije, to jest nije Srbija mogla da se prosiri na CG zato sto je CG tako odlucila. To bi bilo kao kada bi danas Narodna skupstina Srbije odlucila da je Srbija deo EU. Da li bi ona to bila? Naravno da ne. Odluka CG o ujedinjenju sa Srbijom sprovedena je tek kada ju je Srbija prihvatila, a to je bilo 17. dec. 1918, kada je Srbija vec bila deo Kraljevine SHS, pa je time i CG postala deo KSHS. Prema tome, Srbija nikada nije izvrsila aneksiju CG i CG nikada nije postala deo Srbije, vec zaseban deo Jugoslavije, a teritorijalnu posebnost CG je propisivao i Vidovdanski ustav.

misko

pre 5 godina

Izračunajte kolika je to "šteta"pa oduzmite "desetogodišnje doprinose od 1% zaposlenih u Srbiji" uplaćivan za posledice zemljotresa u CG.Bojim se da će CG morati dugo godina da vraća Srbiji.

Kokorayko

pre 5 godina

Meni je okay ova priča ali onda morate da vratite obalu Austro-Ugarskoj tj zemljama naslednicama, Pošto je Srbija oslobodila, Srbija sad treba da pokloni Hrvatskoj i Austiji i Mađarskoj, nek se dogovore šta će ko da uzme, celu Boku Kotorsku i obalu do Bara, To nije vaše ljudi, ne može više to da ostane kod vas.
Kada to ispunite onda smo kvit Montenegrini.

Pako Alkaser

pre 5 godina

Ne nasijedajte na ove jeftine provokacije montenegrina i dukljana.Znaju ovi iz ove grupacije da nemaju nikakvog osnova,a ni šanse za takvu nadoknadu,ali hoće da isprovocijaruju nervozu kod vas i da dignu malo prašine dako bi se čulo što za njih inače totalne anonimuse.Mi Srbi iz Crne Gore smo za jednu državu našeg naroda,Vi Srbi iz Srbije ste naša braća,a ovi montenegrino dukljani ...


Znamo mi da je to šaka jada kojoj su se pridružili ovekovečeni srpski hejteri, ovi vaši "dobri bošnjani" i hrvaćani zajedno sa sve Šćipetatima, koji su uzurpirali vlast u Grnoj Gori sa Đukanovićevom klikom, na njih se i misli.

marija

pre 5 godina

Idite bre Crnogorci,
ko će se još i vašim glupostima baviti.

Evo vam malo Balaševića,

Ne volem... Izbore... Televizor... Plakate...
Dosta, ako boga znate...
Ludnica je kanda otključana širom ostala...
(provert'e, molim vas?)

Aleksandar

pre 5 godina

Aman više, šta je sa ljudima sa obe strane, ajde malo pameti ... i ovo će se jednom lane zvati a sramota jednih i drugih ostaje zauvek. Sve najbolje ljudima u Crnoj gori, da se nekad ratosiljamo ove bede i živimo bolje.

reciprocitet

pre 5 godina

Predlažem da se formira komisija koja će obračunati koliko su građani Srbije po osnovu raznih samodoprinosa, bespovratnih zajmova i pomoći od Drugog svetskog rata do danas dali na ime ulaganja u razvoj Crne Gore, izgradnju infrastrukture, luke u Baru, barske pruge i obnove posle zemljotresa 1979. godine.... pa da i mi tražimo svoj deo, ili da nam vrate u novcu ili da se konvertuje u vlasnička prava nad Lukom Bar, železnicom, rudnicima, putevima, privrednim objektima....

Neske86

pre 5 godina

Moze. Odbijte od onih para za solidarnost i zemljotrese koje su izdvajali svi zaposleni u Srbiji. Ostatak vratite. Drugim republikama isplatite celu sumu.

Hmm

pre 5 godina

Nije to loša ideja... Hajde mi u Srbiji da tužimo Tursku za nekih 400 godina okupacije (od pada Smedereva 1521. do Balkanskih ratova 1912.). Podigli bi budžet i plate ihaaaaa...

Dobar dan ovde Aron

pre 5 godina

Mirko Nikšić, da vas mi nismo oslobađali to bi uradila Italija kao najbliža saveznička sila i onda Crna Gora i Crnogorci ne bi ni postojali. Inače, pošto je Srbija "okupirala" CG i pošto poništavate sve u vezi te "okupacije", što onda ne poništite to što ste dobili bokokotorski zaliv koji je kralj Aleksandar oduzeo Dalmaciji i dao je vama? A da, milogorska hipokrizija.

Djordje Ilic

pre 5 godina

A šta bi tek sa ovom logikom rekli za ono što se desilo u Jajcu 1943? I sve posle što se dešavalo FNRJ, SFRJ se oslanjalo na odluke iz Jajca. I kao ovde je sve u redu, da ne kažem "demokratski"?

Ivan

pre 5 godina

ako racunaju stetu, mogli bi da izracunaju i koristi protekle iz tih akata ili mozemo mi da im pomognemo. mozda bi oni trebalo nama da dodju neku odsteticu?

dragan

pre 5 godina

Bilo bi lepo da se u C.Gori raspiše referendum o tome da li će se ovaj zahtev stvarno poslati jer je to suštinski bitno pitanje, stvarno. Sigurno da bi taj postupak dugoročno pokidao mnoge veze, ali ako treba da bude tako - nek bude, što pre. Spreman sam da platim, iako je jedan dobar deo moje porodice u to vreme po ovome bio "okupiran". Malo bi mi sredilo stvari u glavi, a za mir u glavi treba platiti. I onda stvarno treba zabataliti priče o nekim bliskostima i sl. Ako se žena razvede od mene i optuži me da sam je maltretirao - nema razloga da posle sedimo da pijemo kafu i družimo se. Završili smo.