"Crni petak za Makedoniju"

Lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski ocenio je da će izglasavanje inicijative za ustavne promene promeniti lice Makedonije.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
 1. 5.Referendum je bio konsultativan.
  A sta se u SSSR-u zbivalo nema veze sa ovim sto je Makedonija promenila ime.
  (reflex, 20. oktobar 2018 09:39)

  Ako mogu jos da dodam na vec napisano, ne postoji konsultativni referendum. Suvise kosta da bi bio nema veze. Nepricamo ovde o glasanju u "Dugi" ili nekom casopisu. Ako se referendum raspise onda volja gradjana mora da se postuje. Po zakonu. Jer sta je sledece? Konsultativni izbori? Nerod glasa za jedne a na vlast dodje neko deseti.
  A koja je slicnos sa SSSR. PA u tehnologiji odnosa sa drugim drzavama pa i saveznicima. I SSSR je smatrao da je volja gradjana "konsltativna".
  (ero procitao, 20. oktobar 2018 14:42)

  # Link komentara

 2. Treba se malo educirati o tim stvarima, a ne lupati gluposti
  (push me pull me, 20. oktobar 2018 11:19)

  Prvo nije u redu vredjati. Nema potrebe za tim.
  Drugo, po meni sadasnja Makedonska vlada je nelegitimna jer je Zaev obmanuo svoje birace. Usao je u dogovor sa Albancima oko Tiranske deklaracije i to precutao na izborima. A kad su izbori prosli i kad se saznalo Zaev je to prvo demantovao ali kasnije ipak priznao dogovor. Da se za to znalo pre izbora, pitanje je koliko bi Zaev dobio glasova. Drugim recima Zaev nema mandat za politiku koju vodi. Jer je ciljeve te politike sakrio od biraca.
  Trece u cisto formalno pravnom smislu od potpisivanja Ohridske deklaracije vazilo je pravilo da naj jaca Makedonska partija ulazi u koaliciju sa naj jacom Albanskom partijom. To je prekrseno jer je naj vise glasova dobila VMRO. Ali naj jaca Albanska partija je usla u koaliciju sa drugoplasiranom Makedonskom partijom upravo zbog pristanka na Tiransku deklaraciju od strane Zaeva. Sama vlada je neustravna pa je i predlog vlade neustavan.
  Sto je neko dobro rekao dvotrecinska odluka prlamenta porekla je dvotrecinsku (skoro 3/4) volju gradjana koji su bili ili protiv ili uzdrzani. Gde je tu demokratija? Gde su tu principi?
  (ero gleda u 'citap', 20. oktobar 2018 12:58)

  # Link komentara

 3. Pa nista. Proglasite odluku neustavnom i nelegitimnom, koju cete ponistiti cim se smeni vlada koja je uzurpirala vlast na izborima na kojima nije bilo objavljeno javnosti da ee opozicioni lider (Zaev) saglasio sa Tiranskom deklaracijom i to sakrio od javnosti tokom predizborne kampanje.
  Ono sto je shokantno je dokle su spremni da idu nato i vodece zapadne zemlje u krsenju demokratskih princima i sopstvenih vrednosti da bi progurali ono sto im odgovara (cca70% bojkot na refderendumu).
  Ovakve stvari je nekada radio SSSR.
  (ero sa onoga sveta, 20. oktobar 2018 08:31)


  Kako to misliš proglasiti odluku neustavnom kad su dvotrecinskom vecinom, potrebnom za promjenom ustava, nadglasali protivnike ? I na taj legitimni/ jedini način došli do pozicije da mijenjaju ime. Jedini način na koji se "pro-Rusi" mogu boriti, da sami skupe dvotrećinsku većinu (80 zastupnika) u skupštini i na taj način mijenjaju ustav, ili kako ti kažeš "proglase odluku neustavnom".
  Treba se malo educirati o tim stvarima, a ne lupati gluposti
  (push me pull me, 20. oktobar 2018 11:19)

  # Link komentara

 4. Crni petak za VMRO-DPMNE, jer kad vmrovac kaže država, on misli na partiju.
  (Dejan, 20. oktobar 2018 11:13)

  # Link komentara

 5. Ceo balkan je već pod nečijim ili svačijim uticajem, sve se svodi na pitanje ko ima bolje mehanizma da taj uticaj pretvori u instituciju i da tera gde mu treba. Crno je kako god ga obrneš. I nije petak, na balkanu je uvek samo četvrtak, petak i vikend nikada ne dolaze. Da ih ima, narod bi i izašao na referendum da kaže šta misli, ovako šta da se pati, njemu je uvek četvrtak i u tom četvrtku mora da brine o onome i koga ima i koga nema.
  (plemstvo i seljaštvo, eto to je cela priča, 20. oktobar 2018 10:50)

  # Link komentara

 6. Шта ти је демократија... ако народно изјашњавање (референдум) није дало тачан одговор, онда га мачку о реп.

  Лакше је уценити неколико посланика.
  (Милош, 20. oktobar 2018 10:44)

  # Link komentara

 7. Demokratija - vladavina naroda.
  Međutim, parlament "demokratske" države izglasa dvotrećinskom većinom odluku protiv koje je bila dvotrećinska većina naroda. Ovakvu odluku parlamenta zemlje "razvijene demokratije" će da:
  a) osude
  b) podrže
  Šta mislite, koji je odgovor tačan?
  (Šilja, 20. oktobar 2018 10:06)

  # Link komentara

 8. a referendum?a volja naroda?to ne postoji u demokratiji?
  (karudijan, 20. oktobar 2018 09:55)

  # Link komentara

 9. @Aleksandar

  Vidi Aleksa, interesu Makedonije je ulazak u NATO.Mislim da je to objektivno gledano potez koji znači kakvu-takvu bezbednost ,ako ništa stavlja Makedoniju u ravnopravan položaj sa komšilukom koji joj baš i nije blagonaklon.
  Medjutim ,način na koji je to uradjeno,a pri tome ne mislim samo na ovo glasanje već i sam dolazak Zaeva na vlast koji je bio protiv unapred dogovorenih i duže vreme poštovanih pravila,na protivustavno pitanje na referendumu a pisebno na manipulativan način pistavljanja pitanja.
  Ulazak Makedonije u NATO je političko pitanje - odluka koja se donosi po odredjenim peocedurama koje garantuju suvereno pravo gradjana sa donose odluke.
  Kada dopustiš da mimo Ustava i Zakona neko donese odluku koja ti se možda i svidja rizikuješ da će već sutra biti na takav način biti doneta i neka odluka koja je peotivna tvom interesu.
  Šta ćeš tada?
  Nikada ne smemo dozvoliti da se bilo koja odluka donese bez jasne volje gradjana jer je sloboda pojedinca najveća svetinja.Makar odluka gradjana bila loša - put ka paklu je popločan dovrim namerama.
  Ne postoje dobri i loši političari ,nego samo oni kojima si dozvolio da rade šta hoće i oni kojima nisi.
  Stavljanje bilo koje ideologije ispred prava je pogubno za svako društvo.
  To je ovde problem.
  (Komša, 20. oktobar 2018 09:44)

  # Link komentara

 10. Promene na bolje za zašto crni petak.Priključuju se razvijenom svetu.
   (Saša, 20. oktobar 2018 09:43)

  # Link komentara

 11. Demokratija: referendum neuspeo, glasanje politikanata uspelo?!
   (Desa, 20. oktobar 2018 09:41)

  # Link komentara

 12. Ero


  1.Vlast u Skoplju je legitimna siroka kolaicija u skladu sa ohridskim ugovorom.
  2.Za implementaciju ugovora sa Grckom potrebno je za 15 dana da se dostave zahtevi oko izmene ustava i jos dug niz izmena... Bice debate... To je proces.
  3.Tiranska platforma je dogovor albanskih partija koje norma zahteva njihov entitet kao jedan od kljucnih faktora na ovim prostorima.
  4.NATO i zapad se ne mesa. Makedonija je trazila njihovu podrsku i pomoc za integracije u tom smeru. Jer je to njihov strateski cilj.
  5.Referendum je bio konsultativan.
  A sta se u SSSR-u zbivalo nema veze sa ovim sto je Makedonija promenila ime.
   (reflex, 20. oktobar 2018 09:39)

  # Link komentara

 13. Demokratija, referendum, slobodna volja naroda, bla, bla, bla,truc...Ko jos jednom kaze kako Zapad ceni volju naroda, samo mu pomenite slucaj Makedonije! U divnom svetu zivimo, nazdravlje nam bilo!
  (Komentator sa strane, 20. oktobar 2018 09:20)

  # Link komentara

 14. Crni petak za sve muljatore kojima odgovara izolacija I haos. Za prosecnog makedonca veliki I bitan dan.
  (Bas, 20. oktobar 2018 09:17)

  # Link komentara

 15. Koji demagog, Makedonija je primljena u UN pod nazivom "Bivša jugoslovenska Republika Makedonija" i on promjenu u naziv "Sjeverna Makedonija" naziva "crni petak". Čestitke makedoncima, iskreno nisam očekivao, Makedonija ide naprijed.
  (Bossanac, 20. oktobar 2018 09:06)

  # Link komentara

 16. Tako je,demokratske vrednosti su glupost....iako je na referendumu narod jasno pokazao da ne želi promenu imena, političari ipak odluče da ime promene i pretvore etnički u geografski identitet. Makedonija ovim dobija članstvo u NATO (ne i EU), ali gubi identitet i ovim, zajedno sa Tiranskom platformom, otvara vrata potpunoj dezintegraciji makedonskog naroda što sve ide u korist najpouzdanijem američkom savezniku na Balkanu, Albancima.
   (Dod, 20. oktobar 2018 09:05)

  # Link komentara

 17. Dobra stvar za MKD. Ne razumem Makedonce koji se protive ovom sporazumu. Nema drugog izbora za njih do članstva u NATO i daljem procesu pridruživanja EU. Sa ovakvom etničkom strukturom i okruženjem, svaka druga odluka ih vodi u haos. Aj', pa da na leto u Ohridu pijemo 'ladan Treminec u zdravlju i veselju! Sve najbolje, komšije!
   (Buxna, 20. oktobar 2018 09:01)

  # Link komentara

 18. Bravo za Makedonski narod koji je dobio sansu da bolje zivi ostali smo jedino mi da robujemo nasim zabludama- neutralnost .
  (Miki, 20. oktobar 2018 08:59)

  # Link komentara

 19. Inace je su u Makedoniji cvetale ruze, ljudi uzivali u blagostanju pa ce sada promena ustava da ih spusti na zemlju.
   (Gradjanin Z, 20. oktobar 2018 08:55)

  # Link komentara

 20. Ja bih pre rekao Crni petak za Rusiju i njene placenike u Makedoniji.
   (Xman, 20. oktobar 2018 08:51)

  # Link komentara

 21. Crni petak ali za VMRO-DPMNE. Pametan potez Sobranja Severne Makedonije. Srećno!
   (Dunster, 20. oktobar 2018 08:49)

  # Link komentara

 22. "VMRO-DPMNE, poručio je, neće odustati od članstva Makedonije u NATO I EU."
  A neće se učlaniti ako ne promene ime a VMRO ne dozvoljava da se ime promeni.
  (Zoran, 20. oktobar 2018 08:44)

  # Link komentara

 23. NATOkratija...
   (Tutinburg, 20. oktobar 2018 08:35)

  # Link komentara

 24. Jeste, otkačili Ruse i priključili se modernom svetu. Noćna mora!
  (Moša, 20. oktobar 2018 08:35)

  # Link komentara

 25. Naravno da će promeniti lice Makedonije - na bolje! Makedonija će konačno dobiti šansu da se izvuče iz balkanske kloake, e sad da l' će je iskoristiti ili ne, to je već druga priča.
  (Aleksandar, 20. oktobar 2018 08:31)

  # Link komentara

 26. Pa nista. Proglasite odluku neustavnom i nelegitimnom, koju cete ponistiti cim se smeni vlada koja je uzurpirala vlast na izborima na kojima nije bilo objavljeno javnosti da ee opozicioni lider (Zaev) saglasio sa Tiranskom deklaracijom i to sakrio od javnosti tokom predizborne kampanje.
  Ono sto je shokantno je dokle su spremni da idu nato i vodece zapadne zemlje u krsenju demokratskih princima i sopstvenih vrednosti da bi progurali ono sto im odgovara (cca70% bojkot na refderendumu).
  Ovakve stvari je nekada radio SSSR.
  (ero sa onoga sveta, 20. oktobar 2018 08:31)

  # Link komentara