Utorak, 28.08.2018.

10:52

Oko polovine građana Srbije je za EU, a šta kažete Vi?

Ukoliko bi sutra bio održan referendum sa pitanjem "Da li podržavate učlanjenje Srbije u EU?", 55 odsto građana Srbije glasalo bi "za".

Izvor: B92

Oko polovine graðana Srbije je za EU, a šta kažete Vi? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

59 Komentari

Sortiraj po:

molim objavite i ovo

pre 5 godina

(Objavite ovo!, 28. avgust 2018 12:19)
I Srbija sa svojim potpisanim SSPom je isto deo zajednickog evropskog trzista jer nema carina.

EU i NATO

pre 5 godina

Da! Starije generacije se sećaju šta su 1985 godine bile Rumunija, Poljska, Mađarska a šta smo bili mi. A danas nam oni udaraju vize.

Plavo nebo - plava ptica

pre 5 godina

Da, hoću u Evropsku Uniju. Samo pod uslovima da za nas važe pravila koja su važila za Poljsku, Češku, Slovačku. Da uđemo kao uređena država. Pre svega vladavina prava i sloboda medija. Batalite Kosovo, Sandžak, Vojvodinu, privatizacije svega i svačega, uvođenje neorobovlasničkog sistema kroz kobajagi investitore...

Gavro

pre 5 godina

Kako si samo pametan. Pa da si uzeo i pročitao neku knjigu iz ekonomije, znao bi kakva je važnost i koji su benefiti za neku zemlju da postane članica ekonomske i političke unije Evrope. Niko me ne može ubediti da je ovo pitanje koje treba da se postavlja širokim narodnim masama, niko. Pitanje ulaska zemlje u EU je visoko stručna stvar i ne mogu o tome odlučivati mlekari, stolari, lekari, muzičari ili glumci - uz dužno poštovanje svima njima. O ovome mora da odluči struka, a struka je ekonomija pre svega, a zatim politika.
(NBGD, 28. avgust 2018 12:09)
Tako je,ali EU kao takva odgovara razvijenim drzavama,drzavama sa razvinenom privredom,seljacima sa jakom opremom a ne nama.Sta mislis sta ce se desiti sa nasim seljakom ako udjemo u EU? Da li ce biti konkurentni? A sta je sa nasom provredom,preplavice nas strana roba,a nasa unistena privreda ce stati skroz,tako ce biti.Licno mi je svejedno za EU,na referendum necu izaci,neka odluce ovi mudriji.

Gilgamesh

pre 5 godina

Zivim u jednoj zemlji EU i zelim da i mi sto pre udjemo. Razlog - daleko vise prednosti nego mana. Bolji zivot za sve nas i nasu decu. Nije nigde idealno ali lepa prilika za normalan zivot.

Ljubodrag

pre 5 godina

Razlika u životnom standardu između istočne i zapadne Nemačke je i dan danas vidna, tri decenije nakon ujedinjenja. Znači tri decenije su istočna i zapadna Nemačka jedna država, i to ne bilo koja država već najrazvijenija evropska država i opet nisu uspeli da dostignu ravnomernu razvijenost, ali će zato Srbija da doživi procvat tako što će da uđe u uniju sa njima i još gomilom slabo razvijenih država među kojima bi bila ne samo najnerazvijenija već i najmanje ekonomski i politički bitna. Ja ne znam šta neko mora da ima u glavi da bi neko mogao da mu proda ovakvu besmislicu.

uzo jos piva u zeludac da guram !

pre 5 godina

Mi hocemo da se druzimo s rusima, radimo za 230e i gledamo kako nam zivot prolazi u siromastvu i bedi cekajuci kada ce nam doci obecanih "zivecete bolje" Takav narod za bolje nije.

True Batman Fan

pre 5 godina

@London

Sinko, nije njima drustvo sredjenije zato sto su u EU, vec su u EU zato sto im je drustvo sredjenije... Ima male razlike...

depos

pre 5 godina

Zadnjih 5-6 godina je procenat onih koji su za članstvo u EU bio od 48 do 50%.Ne znam šta se promenilo u zadnje vreme pa je taj procenat skočio?Pogotovo što je nedavno Makron jasno rekao da od proširenja nema ništa dok se ne reše problemi u uniji.Istina da je i dalje Berlin komandant unije,ali ipak je Francuska neki faktor.EU neće opstati u ovom obliku i to je svima jasno,na istoku i zapadu.Velike su razlike,od kulturoloških,demokratskih,pa do ekonomskih,zbog čega i dolazi do neslaganja.Zato su sve priče o proširenju,čak i da su sva poglavlja ispunjena,u narednih10-ak godina nepotrebno zamajavanje javnosti.

n3ko

pre 5 godina

Za sve koji pričaju o perspektivi, budućnosti i deci: svi vidimo kako su prosperirale i procvetale Rumunija, Bugarska i Hrvatska otkako su postale članice EU. Jedina perspektiva koju će imati vaša deca je da se sele za Nemačku i rade za nemački minimalac ili ostanu ovde i rade za "stranog investitora" za srpski minimalac.

svako je kovač svoje sreće

pre 5 godina

Švajcarska manja od Srbije. Nije u Eyu. Nema problem migranata. Nema socijale i nezaposlenih. Sama bira svoje vrednosti i svoju spoljnu politiku i vojnu neutralnost. Ima najveći standard u svetu. Drugo je pitanje šta Srbiju sprečava da bude kao Švajcarska. A to šta Srbiju sprečava neća da reši nikakvo članstvo u EU. To mora da reši sama Srbija, ako želi da reši. Rumunija je već dugu u EU i šta imaju? Imaju 4 mil. iseljenih a u Rumuniji imaju socijalističku vlast koja radi kao u komunizmu, nedavno masovni protesti ali bez rezultata. EU ne rešava tuđe pribleme. Svako mora da ih sam reši. EU ima koristi od take vlasti (jer to potiče kvalitetne ljude na iseljavanje) ali i može sa takom vlasti da diriguje.

vuksha

pre 5 godina

@stranac

Ekonomska neobrazovanost ljudi je fascinantna u Srbiji, a izgleda i u Norveškoj. Argument da Norveška nije formalno član EU je tačan, ali ako pogledamo njene carinske izveštaje videćemo da oni carine ni nemaju. Zašto je to tako? Pa upravo zbog toga što su Norvežani članovi ECU, ili Evropske Carinske Unije, koja je bila preteča današnje EU. Članstvom u ovoj Uniji koja pod jedan omogućava slobodan protok stvari, prava i novca i pod dva članstvom u Šengenskoj zoni omogućava takođe bezgranični sistem za članove iste zone.

Iz ovog gore navedenog zaključujemo da Norveškoj formalno članstvo EU nije ni potrebno i da se njen životni standard u velikoj meri zasniva na saradnji i unijama u kojima je sa drugim članicama EU.

ja hoću da budem aMoniman

pre 5 godina

02

Evo, ja nisam. Živim u Norveskoj, nismo članica EU, i šta nam fali? Svajcarska takodje.
(Stranac, 28. avgust 2018 11:22)

Nije problem EU niti biti samostalan, prolem j e Srbija, politicari, mentalitet, narod povodljiv... Ima resursa da bude jaka drzava, ali istorija pokazuje da jedini pomak vecina balkanskih drzava postize samo kad je pod okupacijom. Rim, Napoleon, Turci, Austrougari... kad smo samostalni i nezavisni, totalna propast.

s.

pre 5 godina

(ernesto che, 28. avgust 2018 11:08)

Sve što si napisao smo već sami sebi uradili, pa naš dični vođa nas reklamira u svetu kao najjeftinije i najtrpeljivije radnike, ako neko ipak previše digne glavu ili pravi galamu zna se ...

Demosten

pre 5 godina

Ne bih hteo nikad da udjemo u ovakvu EU. Ova stvorevina se od njenog pocetka toliko promenila da od jedne lepe ideje sad drzave clanice gube i izgubile su vec svoju suverenost i nezavisnost. Solucija da se moje misljenje promeni bi postojalo jedino kad bi se mnogo stvari reformisalo unutar nje. Ali ne na nacin na koji Makron forsira. Ono sto on zeli bi EU napravilo u sistem piramide. Tako da neka hvala.
Ako bi se barem biranje trenutnih zvanicnih predstavnika EU promenilo tj. biralo na nacin koji oslikava volju gradjana EU ili ti izborima na kojem svi gradjani mogu da se izjasne, a ne da se proglasavaju u parlamentu po nekim sumnjivim kriterijumima. Zelim zajednicki sengenski prostor na teritoriji cele Evrope, zelim zajednicko trzeste rada, pa i zajednicku valutu ali da se ne pravi iz duga kao dolar vec iz prave pravcate vrednosti. Na kraju mislim da ce ovakva kakva je sad EU nesumnjivo propasti. Stvari kakve su sad neodrzive su. Pa VBritanija je napusta a ona je clanica osnivac. Usledice jos neke krize pored ovih sto su se desile i ovih sto se desavaju i mislim da ce na jednoj od tih mehanizam puci i onda GAME OVER...

Dobros-AV

pre 5 godina

Nismo za EU. Zasto? Evo zasto: Morali bi onda da radimo,a to necemo. Ne bi smeli ni da 'muljamo', a to obozavamo. Morali bi i da placamo porez kako dolikuje, a to nam je nemoguca opcija. I od cega bi politicari ziveli? Od plate? Buahahaha!
Samo neka nastave da nam daju pare i neka cute. Mi cemo lepo na 'dve stolice', pa kako ispadne.

Objavite ovo!

pre 5 godina

Evo, ja nisam. Živim u Norveskoj, nismo članica EU, i šta nam fali? Svajcarska takodje.
(Stranac, 28. avgust 2018 11:22) Ne može se Srbija porediti sa Norveškom čoveče!! Mi nemamo ni naftu, nismo ni visoko industrijalizovana zemlja, nismo ni blizu toliko razvijeno društvo koje je decenijama Norveška. Pritom, Norveška već jeste deo druge ekonomske unije koja se zove EFTA, a njene članice deo su Evropske ekonomske zone (EEA), odnosno jedinstvenog tržišta Evrope! Nama takav tretman nikada neće biti ponuđen i zato članstvo u EU za siromašne i nerazvijene države kao što smo mi nema alternativu. Molim vas ne pričajte stvari u koje se ne razumete - zaluđujete narod. Uostalom, šta nam ti iz Norveške soliš pamet...

London 94

pre 5 godina

Da. Ja sam za ulazak u EU.
Drustvo je sredjenije, vise sanse za zaposlenje, kvalitetnije skole, mogucnost za putovanja I manje sanse za medjunarodni konflikt.

onlyhuman

pre 5 godina

Da ali ne u ovaku EU kakva je danas i ne da nas u takvu uniju vode ovi koji nas navodno vode. Dakle da ulasku u EU ali ne po svaku cenu, reforme pravosudja, anti korupcijski zakoni, povecanje mininalne cene rada, prava radnika, reforma zdravstva i obrazovanja zbog nas a ne zbog neke unije. Takodje pitanje Kosova ne treba da bude nikakav uslov a da su se sve ove reforme dogodile kada je trebalo jos pre 17-18 godina Kosovo bi jos uvek bilo u granicama Srbije, verovatno uz neku veliku autonomiju.

Boki

pre 5 godina

Ja sam za ulazak u EU. Ne zato što je ona idealna, već zato što je to najmanje loša opcija koju imamo.
Ali ja nisam za to da nas u EU vode oni koji taj put koriste samo za samopromociju i populizam, pljačkanje naroda i lično bogaćenje. Nije pogrešna EU, pogrešan je način na koji mi u nju sada idemo (i realno nazadujemo u svim oblastima).

NBGD

pre 5 godina

Vestacka tvorevina koja je ubacila u svoju zajednicu preko reda i pameti sve zemlje oko nas. Tvorevina koja je javno rekla da joj Srbija ne treba. A zasto ulaziti tamo ???
(Realno, 28. avgust 2018 11:31) Kako si samo pametan. Pa da si uzeo i pročitao neku knjigu iz ekonomije, znao bi kakva je važnost i koji su benefiti za neku zemlju da postane članica ekonomske i političke unije Evrope. Niko me ne može ubediti da je ovo pitanje koje treba da se postavlja širokim narodnim masama, niko. Pitanje ulaska zemlje u EU je visoko stručna stvar i ne mogu o tome odlučivati mlekari, stolari, lekari, muzičari ili glumci - uz dužno poštovanje svima njima. O ovome mora da odluči struka, a struka je ekonomija pre svega, a zatim politika.

s.

pre 5 godina

Evo, ja nisam. Živim u Norveskoj, nismo članica EU, i šta nam fali? Svajcarska takodje.
(Stranac, 28. avgust 2018 11:22)

I ti stvarno, ali stvarno misliš da Srbija može kao Norveška i Švajcarska?
Pa zašto onda živiš u Norveškoj kada možeš i u Srbiji?
To je isto, jel'?

Belmont

pre 5 godina

moze, pod uslovom da nam odma priznaju pasoše i da su validni da bi mogli da se zaposlimo i živimo bilo gde u EU. bez viza i drugih gluposti i prevara.

Pera

pre 5 godina

@ Veseli. Sve zemlje istocne Evrope su vec prosle taj proces iseljavanja stanovnistva pre 15 godina i na njihovom iskustvu mozemo da vidimo da se smer migracije nakon mekog vremena menja i ljudi se vracaju. Niko nama nije kriv sto su nam 10-15 godina pojeli skakavci.

Metropola

pre 5 godina

A jedan jedini razlog je da bi mogli legalno da se isele iz zemlje!Mi ako udjemo u EU, verujem da će u prvih 3-5 godina, milion građana otići, tj. svi radno sposobni ispod 40 godina sa kompletnom porodicom.
(Veseli, 28. avgust 2018 11:46)... pa normalno! Niko nije blesav da radi za 35.000 kad moze za 1000€ a to ce dovesti do toga da ovde bude manjka radne snage pa ce to podici cenu rada i to je to! Tako su i Poljaci uradili pa sada dosta nasih ide u Poljsku da radi!

woah

pre 5 godina

Odete lepo u bilo koju zemlju koja je EU, kupite 100g salame, 100g kačkavalja, 2 jajeta, krem sir, hleb, mleko... ne mora sve, kupite bilo šta od toga i odmah ćete shvatiti kako i šta mi jedemo. Ako je put ka EU tračak nade za bilo kakvu obaveznu kontrolu onoga što jedemo i pijemo, to je već dovoljno da bih bio za.

Fidelio

pre 5 godina

Ja sam, naravno, za (plus za ulazak u NATO), iako znam da od toga nema ništa, iz milion razloga, od kojih je svaki sam za sebe dovoljan. Navešću samo nekoliko:

1. Nama po mentalitetu, sistemu vrednosti i (ne)kulturi nije mesto tamo, suvuše smo različiti. Mnogi ovde Evropu shvataju kao nekakav švedski sto s kojeg uzimaš šta hoćeš i koliko hoćeš (a kakvi smo, mi bismo mažnjvali i triput više nego što nam stvarno treba, da se nađe), a ostalo 'ladno ignorišeš. Evropa je samo velika šansa za uspeh, ali nikako i garancija za uspeh!

2. Našim političarima, iako su im puna usta Evrope, nije nikako u interesu uređena država, s pravim instucijama koje su nezavisne i koje stvarno funkcionišu u korist građanina, a ne siledžija i bitangi trenutno na vlasti. Zato će političari mnogo galamiti o Evropi, a u stvari će sve učiniti da NE uđemo Evropu.

3. Rusije (tačnije, Putin) je (zasad) protiv toga da Srbija uđe u Evropu i u NATO. Dok Putin tako misli, ništa od Srbije u Evropi, jel' jasno?

4. Evropi mi u stvari trebamo tek toliko da zaokruže teritoriju i da se reše dosadnog proruskog kamenčića u cipeli koji ih žulja i gnjavi. Ako im se pridružimo, odlično, a ako im se ne pridružimo, neće baš nešto tugovati za nama.

ernesto che

pre 5 godina

Jedini "benefit" koji bi mi imali od ulaska u eu, koji nikad nece da se dogodi, je mogucnost da se radi u zapadnim zemljama, ali je pitanje kakav je u stvari benefit da se iseli pola Srbije ili 80, 90 %mladih, nikakve druge koristi ne bi bilo, motali bi kablove, radili prljave poslove, poljoprivredu bi nam zakopali lidl i ostali marketi koji bi dobijali robu sa privatnih imanja, ciji su vlasnici velike korporacije, sve uvozno bi bilo jeftinije, od cokolade, preko voca i povrca, do teskih masina, sve bi zamrlo, motanje kablova bi bilo u ekspanziji.

sinak

pre 5 godina

Kako se uvek nadje tih 55 posto, isto kao i za referendum u CG. Dakle izgleda da narod najlakse pada na odluke mocnika oko 55 posto, taman da misle da su zamalo nesto dobili, ili nisu. sto kao u Skotskoj. Nemoguce je da je uvek 55 posto.

Realno

pre 5 godina

Vestacka tvorevina koja je ubacila u svoju zajednicu preko reda i pameti sve zemlje oko nas. Tvorevina koja je javno rekla da joj Srbija ne treba. A zasto ulaziti tamo ???

Veseli

pre 5 godina

A jedan jedini razlog je da bi mogli legalno da se isele iz zemlje!
Mi ako udjemo u EU, verujem da će u prvih 3-5 godina, milion građana otići, tj. svi radno sposobni ispod 40 godina sa kompletnom porodicom.

Negativni

pre 5 godina

Da, ali su svi za to da odatle stižu pare a mi da ne moramo ništa...kao i do sada. Licemerje. Čim bi nam ponovo uveli vize, izglasali bi mi sve što traže, samo da možemo na more i u šverc bez komplikacija. Ne poštujemo mi ništa i ništa nam nije sveto. Osim sopstvene guze, sve drugo je nebitno.

Veseli

pre 5 godina

A jedan jedini razlog je da bi mogli legalno da se isele iz zemlje!
Mi ako udjemo u EU, verujem da će u prvih 3-5 godina, milion građana otići, tj. svi radno sposobni ispod 40 godina sa kompletnom porodicom.

Pera

pre 5 godina

@ Veseli. Sve zemlje istocne Evrope su vec prosle taj proces iseljavanja stanovnistva pre 15 godina i na njihovom iskustvu mozemo da vidimo da se smer migracije nakon mekog vremena menja i ljudi se vracaju. Niko nama nije kriv sto su nam 10-15 godina pojeli skakavci.

Objavite ovo!

pre 5 godina

Evo, ja nisam. Živim u Norveskoj, nismo članica EU, i šta nam fali? Svajcarska takodje.
(Stranac, 28. avgust 2018 11:22) Ne može se Srbija porediti sa Norveškom čoveče!! Mi nemamo ni naftu, nismo ni visoko industrijalizovana zemlja, nismo ni blizu toliko razvijeno društvo koje je decenijama Norveška. Pritom, Norveška već jeste deo druge ekonomske unije koja se zove EFTA, a njene članice deo su Evropske ekonomske zone (EEA), odnosno jedinstvenog tržišta Evrope! Nama takav tretman nikada neće biti ponuđen i zato članstvo u EU za siromašne i nerazvijene države kao što smo mi nema alternativu. Molim vas ne pričajte stvari u koje se ne razumete - zaluđujete narod. Uostalom, šta nam ti iz Norveške soliš pamet...

sinak

pre 5 godina

Kako se uvek nadje tih 55 posto, isto kao i za referendum u CG. Dakle izgleda da narod najlakse pada na odluke mocnika oko 55 posto, taman da misle da su zamalo nesto dobili, ili nisu. sto kao u Skotskoj. Nemoguce je da je uvek 55 posto.

ernesto che

pre 5 godina

Jedini "benefit" koji bi mi imali od ulaska u eu, koji nikad nece da se dogodi, je mogucnost da se radi u zapadnim zemljama, ali je pitanje kakav je u stvari benefit da se iseli pola Srbije ili 80, 90 %mladih, nikakve druge koristi ne bi bilo, motali bi kablove, radili prljave poslove, poljoprivredu bi nam zakopali lidl i ostali marketi koji bi dobijali robu sa privatnih imanja, ciji su vlasnici velike korporacije, sve uvozno bi bilo jeftinije, od cokolade, preko voca i povrca, do teskih masina, sve bi zamrlo, motanje kablova bi bilo u ekspanziji.

EU i NATO

pre 5 godina

Da! Starije generacije se sećaju šta su 1985 godine bile Rumunija, Poljska, Mađarska a šta smo bili mi. A danas nam oni udaraju vize.

London 94

pre 5 godina

Da. Ja sam za ulazak u EU.
Drustvo je sredjenije, vise sanse za zaposlenje, kvalitetnije skole, mogucnost za putovanja I manje sanse za medjunarodni konflikt.

Gilgamesh

pre 5 godina

Zivim u jednoj zemlji EU i zelim da i mi sto pre udjemo. Razlog - daleko vise prednosti nego mana. Bolji zivot za sve nas i nasu decu. Nije nigde idealno ali lepa prilika za normalan zivot.

Plavo nebo - plava ptica

pre 5 godina

Da, hoću u Evropsku Uniju. Samo pod uslovima da za nas važe pravila koja su važila za Poljsku, Češku, Slovačku. Da uđemo kao uređena država. Pre svega vladavina prava i sloboda medija. Batalite Kosovo, Sandžak, Vojvodinu, privatizacije svega i svačega, uvođenje neorobovlasničkog sistema kroz kobajagi investitore...

NBGD

pre 5 godina

Vestacka tvorevina koja je ubacila u svoju zajednicu preko reda i pameti sve zemlje oko nas. Tvorevina koja je javno rekla da joj Srbija ne treba. A zasto ulaziti tamo ???
(Realno, 28. avgust 2018 11:31) Kako si samo pametan. Pa da si uzeo i pročitao neku knjigu iz ekonomije, znao bi kakva je važnost i koji su benefiti za neku zemlju da postane članica ekonomske i političke unije Evrope. Niko me ne može ubediti da je ovo pitanje koje treba da se postavlja širokim narodnim masama, niko. Pitanje ulaska zemlje u EU je visoko stručna stvar i ne mogu o tome odlučivati mlekari, stolari, lekari, muzičari ili glumci - uz dužno poštovanje svima njima. O ovome mora da odluči struka, a struka je ekonomija pre svega, a zatim politika.

Realno

pre 5 godina

Vestacka tvorevina koja je ubacila u svoju zajednicu preko reda i pameti sve zemlje oko nas. Tvorevina koja je javno rekla da joj Srbija ne treba. A zasto ulaziti tamo ???

Negativni

pre 5 godina

Da, ali su svi za to da odatle stižu pare a mi da ne moramo ništa...kao i do sada. Licemerje. Čim bi nam ponovo uveli vize, izglasali bi mi sve što traže, samo da možemo na more i u šverc bez komplikacija. Ne poštujemo mi ništa i ništa nam nije sveto. Osim sopstvene guze, sve drugo je nebitno.

onlyhuman

pre 5 godina

Da ali ne u ovaku EU kakva je danas i ne da nas u takvu uniju vode ovi koji nas navodno vode. Dakle da ulasku u EU ali ne po svaku cenu, reforme pravosudja, anti korupcijski zakoni, povecanje mininalne cene rada, prava radnika, reforma zdravstva i obrazovanja zbog nas a ne zbog neke unije. Takodje pitanje Kosova ne treba da bude nikakav uslov a da su se sve ove reforme dogodile kada je trebalo jos pre 17-18 godina Kosovo bi jos uvek bilo u granicama Srbije, verovatno uz neku veliku autonomiju.

molim objavite i ovo

pre 5 godina

(Objavite ovo!, 28. avgust 2018 12:19)
I Srbija sa svojim potpisanim SSPom je isto deo zajednickog evropskog trzista jer nema carina.

s.

pre 5 godina

Evo, ja nisam. Živim u Norveskoj, nismo članica EU, i šta nam fali? Svajcarska takodje.
(Stranac, 28. avgust 2018 11:22)

I ti stvarno, ali stvarno misliš da Srbija može kao Norveška i Švajcarska?
Pa zašto onda živiš u Norveškoj kada možeš i u Srbiji?
To je isto, jel'?

Fidelio

pre 5 godina

Ja sam, naravno, za (plus za ulazak u NATO), iako znam da od toga nema ništa, iz milion razloga, od kojih je svaki sam za sebe dovoljan. Navešću samo nekoliko:

1. Nama po mentalitetu, sistemu vrednosti i (ne)kulturi nije mesto tamo, suvuše smo različiti. Mnogi ovde Evropu shvataju kao nekakav švedski sto s kojeg uzimaš šta hoćeš i koliko hoćeš (a kakvi smo, mi bismo mažnjvali i triput više nego što nam stvarno treba, da se nađe), a ostalo 'ladno ignorišeš. Evropa je samo velika šansa za uspeh, ali nikako i garancija za uspeh!

2. Našim političarima, iako su im puna usta Evrope, nije nikako u interesu uređena država, s pravim instucijama koje su nezavisne i koje stvarno funkcionišu u korist građanina, a ne siledžija i bitangi trenutno na vlasti. Zato će političari mnogo galamiti o Evropi, a u stvari će sve učiniti da NE uđemo Evropu.

3. Rusije (tačnije, Putin) je (zasad) protiv toga da Srbija uđe u Evropu i u NATO. Dok Putin tako misli, ništa od Srbije u Evropi, jel' jasno?

4. Evropi mi u stvari trebamo tek toliko da zaokruže teritoriju i da se reše dosadnog proruskog kamenčića u cipeli koji ih žulja i gnjavi. Ako im se pridružimo, odlično, a ako im se ne pridružimo, neće baš nešto tugovati za nama.

vuksha

pre 5 godina

@stranac

Ekonomska neobrazovanost ljudi je fascinantna u Srbiji, a izgleda i u Norveškoj. Argument da Norveška nije formalno član EU je tačan, ali ako pogledamo njene carinske izveštaje videćemo da oni carine ni nemaju. Zašto je to tako? Pa upravo zbog toga što su Norvežani članovi ECU, ili Evropske Carinske Unije, koja je bila preteča današnje EU. Članstvom u ovoj Uniji koja pod jedan omogućava slobodan protok stvari, prava i novca i pod dva članstvom u Šengenskoj zoni omogućava takođe bezgranični sistem za članove iste zone.

Iz ovog gore navedenog zaključujemo da Norveškoj formalno članstvo EU nije ni potrebno i da se njen životni standard u velikoj meri zasniva na saradnji i unijama u kojima je sa drugim članicama EU.

woah

pre 5 godina

Odete lepo u bilo koju zemlju koja je EU, kupite 100g salame, 100g kačkavalja, 2 jajeta, krem sir, hleb, mleko... ne mora sve, kupite bilo šta od toga i odmah ćete shvatiti kako i šta mi jedemo. Ako je put ka EU tračak nade za bilo kakvu obaveznu kontrolu onoga što jedemo i pijemo, to je već dovoljno da bih bio za.

Dobros-AV

pre 5 godina

Nismo za EU. Zasto? Evo zasto: Morali bi onda da radimo,a to necemo. Ne bi smeli ni da 'muljamo', a to obozavamo. Morali bi i da placamo porez kako dolikuje, a to nam je nemoguca opcija. I od cega bi politicari ziveli? Od plate? Buahahaha!
Samo neka nastave da nam daju pare i neka cute. Mi cemo lepo na 'dve stolice', pa kako ispadne.

ja hoću da budem aMoniman

pre 5 godina

02

Evo, ja nisam. Živim u Norveskoj, nismo članica EU, i šta nam fali? Svajcarska takodje.
(Stranac, 28. avgust 2018 11:22)

Nije problem EU niti biti samostalan, prolem j e Srbija, politicari, mentalitet, narod povodljiv... Ima resursa da bude jaka drzava, ali istorija pokazuje da jedini pomak vecina balkanskih drzava postize samo kad je pod okupacijom. Rim, Napoleon, Turci, Austrougari... kad smo samostalni i nezavisni, totalna propast.

Metropola

pre 5 godina

A jedan jedini razlog je da bi mogli legalno da se isele iz zemlje!Mi ako udjemo u EU, verujem da će u prvih 3-5 godina, milion građana otići, tj. svi radno sposobni ispod 40 godina sa kompletnom porodicom.
(Veseli, 28. avgust 2018 11:46)... pa normalno! Niko nije blesav da radi za 35.000 kad moze za 1000€ a to ce dovesti do toga da ovde bude manjka radne snage pa ce to podici cenu rada i to je to! Tako su i Poljaci uradili pa sada dosta nasih ide u Poljsku da radi!

s.

pre 5 godina

(ernesto che, 28. avgust 2018 11:08)

Sve što si napisao smo već sami sebi uradili, pa naš dični vođa nas reklamira u svetu kao najjeftinije i najtrpeljivije radnike, ako neko ipak previše digne glavu ili pravi galamu zna se ...

Boki

pre 5 godina

Ja sam za ulazak u EU. Ne zato što je ona idealna, već zato što je to najmanje loša opcija koju imamo.
Ali ja nisam za to da nas u EU vode oni koji taj put koriste samo za samopromociju i populizam, pljačkanje naroda i lično bogaćenje. Nije pogrešna EU, pogrešan je način na koji mi u nju sada idemo (i realno nazadujemo u svim oblastima).

svako je kovač svoje sreće

pre 5 godina

Švajcarska manja od Srbije. Nije u Eyu. Nema problem migranata. Nema socijale i nezaposlenih. Sama bira svoje vrednosti i svoju spoljnu politiku i vojnu neutralnost. Ima najveći standard u svetu. Drugo je pitanje šta Srbiju sprečava da bude kao Švajcarska. A to šta Srbiju sprečava neća da reši nikakvo članstvo u EU. To mora da reši sama Srbija, ako želi da reši. Rumunija je već dugu u EU i šta imaju? Imaju 4 mil. iseljenih a u Rumuniji imaju socijalističku vlast koja radi kao u komunizmu, nedavno masovni protesti ali bez rezultata. EU ne rešava tuđe pribleme. Svako mora da ih sam reši. EU ima koristi od take vlasti (jer to potiče kvalitetne ljude na iseljavanje) ali i može sa takom vlasti da diriguje.

uzo jos piva u zeludac da guram !

pre 5 godina

Mi hocemo da se druzimo s rusima, radimo za 230e i gledamo kako nam zivot prolazi u siromastvu i bedi cekajuci kada ce nam doci obecanih "zivecete bolje" Takav narod za bolje nije.

depos

pre 5 godina

Zadnjih 5-6 godina je procenat onih koji su za članstvo u EU bio od 48 do 50%.Ne znam šta se promenilo u zadnje vreme pa je taj procenat skočio?Pogotovo što je nedavno Makron jasno rekao da od proširenja nema ništa dok se ne reše problemi u uniji.Istina da je i dalje Berlin komandant unije,ali ipak je Francuska neki faktor.EU neće opstati u ovom obliku i to je svima jasno,na istoku i zapadu.Velike su razlike,od kulturoloških,demokratskih,pa do ekonomskih,zbog čega i dolazi do neslaganja.Zato su sve priče o proširenju,čak i da su sva poglavlja ispunjena,u narednih10-ak godina nepotrebno zamajavanje javnosti.

n3ko

pre 5 godina

Za sve koji pričaju o perspektivi, budućnosti i deci: svi vidimo kako su prosperirale i procvetale Rumunija, Bugarska i Hrvatska otkako su postale članice EU. Jedina perspektiva koju će imati vaša deca je da se sele za Nemačku i rade za nemački minimalac ili ostanu ovde i rade za "stranog investitora" za srpski minimalac.

True Batman Fan

pre 5 godina

@London

Sinko, nije njima drustvo sredjenije zato sto su u EU, vec su u EU zato sto im je drustvo sredjenije... Ima male razlike...

Ljubodrag

pre 5 godina

Razlika u životnom standardu između istočne i zapadne Nemačke je i dan danas vidna, tri decenije nakon ujedinjenja. Znači tri decenije su istočna i zapadna Nemačka jedna država, i to ne bilo koja država već najrazvijenija evropska država i opet nisu uspeli da dostignu ravnomernu razvijenost, ali će zato Srbija da doživi procvat tako što će da uđe u uniju sa njima i još gomilom slabo razvijenih država među kojima bi bila ne samo najnerazvijenija već i najmanje ekonomski i politički bitna. Ja ne znam šta neko mora da ima u glavi da bi neko mogao da mu proda ovakvu besmislicu.

Gavro

pre 5 godina

Kako si samo pametan. Pa da si uzeo i pročitao neku knjigu iz ekonomije, znao bi kakva je važnost i koji su benefiti za neku zemlju da postane članica ekonomske i političke unije Evrope. Niko me ne može ubediti da je ovo pitanje koje treba da se postavlja širokim narodnim masama, niko. Pitanje ulaska zemlje u EU je visoko stručna stvar i ne mogu o tome odlučivati mlekari, stolari, lekari, muzičari ili glumci - uz dužno poštovanje svima njima. O ovome mora da odluči struka, a struka je ekonomija pre svega, a zatim politika.
(NBGD, 28. avgust 2018 12:09)
Tako je,ali EU kao takva odgovara razvijenim drzavama,drzavama sa razvinenom privredom,seljacima sa jakom opremom a ne nama.Sta mislis sta ce se desiti sa nasim seljakom ako udjemo u EU? Da li ce biti konkurentni? A sta je sa nasom provredom,preplavice nas strana roba,a nasa unistena privreda ce stati skroz,tako ce biti.Licno mi je svejedno za EU,na referendum necu izaci,neka odluce ovi mudriji.

Demosten

pre 5 godina

Ne bih hteo nikad da udjemo u ovakvu EU. Ova stvorevina se od njenog pocetka toliko promenila da od jedne lepe ideje sad drzave clanice gube i izgubile su vec svoju suverenost i nezavisnost. Solucija da se moje misljenje promeni bi postojalo jedino kad bi se mnogo stvari reformisalo unutar nje. Ali ne na nacin na koji Makron forsira. Ono sto on zeli bi EU napravilo u sistem piramide. Tako da neka hvala.
Ako bi se barem biranje trenutnih zvanicnih predstavnika EU promenilo tj. biralo na nacin koji oslikava volju gradjana EU ili ti izborima na kojem svi gradjani mogu da se izjasne, a ne da se proglasavaju u parlamentu po nekim sumnjivim kriterijumima. Zelim zajednicki sengenski prostor na teritoriji cele Evrope, zelim zajednicko trzeste rada, pa i zajednicku valutu ali da se ne pravi iz duga kao dolar vec iz prave pravcate vrednosti. Na kraju mislim da ce ovakva kakva je sad EU nesumnjivo propasti. Stvari kakve su sad neodrzive su. Pa VBritanija je napusta a ona je clanica osnivac. Usledice jos neke krize pored ovih sto su se desile i ovih sto se desavaju i mislim da ce na jednoj od tih mehanizam puci i onda GAME OVER...

Belmont

pre 5 godina

moze, pod uslovom da nam odma priznaju pasoše i da su validni da bi mogli da se zaposlimo i živimo bilo gde u EU. bez viza i drugih gluposti i prevara.

Veseli

pre 5 godina

A jedan jedini razlog je da bi mogli legalno da se isele iz zemlje!
Mi ako udjemo u EU, verujem da će u prvih 3-5 godina, milion građana otići, tj. svi radno sposobni ispod 40 godina sa kompletnom porodicom.

ernesto che

pre 5 godina

Jedini "benefit" koji bi mi imali od ulaska u eu, koji nikad nece da se dogodi, je mogucnost da se radi u zapadnim zemljama, ali je pitanje kakav je u stvari benefit da se iseli pola Srbije ili 80, 90 %mladih, nikakve druge koristi ne bi bilo, motali bi kablove, radili prljave poslove, poljoprivredu bi nam zakopali lidl i ostali marketi koji bi dobijali robu sa privatnih imanja, ciji su vlasnici velike korporacije, sve uvozno bi bilo jeftinije, od cokolade, preko voca i povrca, do teskih masina, sve bi zamrlo, motanje kablova bi bilo u ekspanziji.

Realno

pre 5 godina

Vestacka tvorevina koja je ubacila u svoju zajednicu preko reda i pameti sve zemlje oko nas. Tvorevina koja je javno rekla da joj Srbija ne treba. A zasto ulaziti tamo ???

Negativni

pre 5 godina

Da, ali su svi za to da odatle stižu pare a mi da ne moramo ništa...kao i do sada. Licemerje. Čim bi nam ponovo uveli vize, izglasali bi mi sve što traže, samo da možemo na more i u šverc bez komplikacija. Ne poštujemo mi ništa i ništa nam nije sveto. Osim sopstvene guze, sve drugo je nebitno.

sinak

pre 5 godina

Kako se uvek nadje tih 55 posto, isto kao i za referendum u CG. Dakle izgleda da narod najlakse pada na odluke mocnika oko 55 posto, taman da misle da su zamalo nesto dobili, ili nisu. sto kao u Skotskoj. Nemoguce je da je uvek 55 posto.

s.

pre 5 godina

Evo, ja nisam. Živim u Norveskoj, nismo članica EU, i šta nam fali? Svajcarska takodje.
(Stranac, 28. avgust 2018 11:22)

I ti stvarno, ali stvarno misliš da Srbija može kao Norveška i Švajcarska?
Pa zašto onda živiš u Norveškoj kada možeš i u Srbiji?
To je isto, jel'?

Metropola

pre 5 godina

A jedan jedini razlog je da bi mogli legalno da se isele iz zemlje!Mi ako udjemo u EU, verujem da će u prvih 3-5 godina, milion građana otići, tj. svi radno sposobni ispod 40 godina sa kompletnom porodicom.
(Veseli, 28. avgust 2018 11:46)... pa normalno! Niko nije blesav da radi za 35.000 kad moze za 1000€ a to ce dovesti do toga da ovde bude manjka radne snage pa ce to podici cenu rada i to je to! Tako su i Poljaci uradili pa sada dosta nasih ide u Poljsku da radi!

woah

pre 5 godina

Odete lepo u bilo koju zemlju koja je EU, kupite 100g salame, 100g kačkavalja, 2 jajeta, krem sir, hleb, mleko... ne mora sve, kupite bilo šta od toga i odmah ćete shvatiti kako i šta mi jedemo. Ako je put ka EU tračak nade za bilo kakvu obaveznu kontrolu onoga što jedemo i pijemo, to je već dovoljno da bih bio za.

Ljubodrag

pre 5 godina

Razlika u životnom standardu između istočne i zapadne Nemačke je i dan danas vidna, tri decenije nakon ujedinjenja. Znači tri decenije su istočna i zapadna Nemačka jedna država, i to ne bilo koja država već najrazvijenija evropska država i opet nisu uspeli da dostignu ravnomernu razvijenost, ali će zato Srbija da doživi procvat tako što će da uđe u uniju sa njima i još gomilom slabo razvijenih država među kojima bi bila ne samo najnerazvijenija već i najmanje ekonomski i politički bitna. Ja ne znam šta neko mora da ima u glavi da bi neko mogao da mu proda ovakvu besmislicu.

Fidelio

pre 5 godina

Ja sam, naravno, za (plus za ulazak u NATO), iako znam da od toga nema ništa, iz milion razloga, od kojih je svaki sam za sebe dovoljan. Navešću samo nekoliko:

1. Nama po mentalitetu, sistemu vrednosti i (ne)kulturi nije mesto tamo, suvuše smo različiti. Mnogi ovde Evropu shvataju kao nekakav švedski sto s kojeg uzimaš šta hoćeš i koliko hoćeš (a kakvi smo, mi bismo mažnjvali i triput više nego što nam stvarno treba, da se nađe), a ostalo 'ladno ignorišeš. Evropa je samo velika šansa za uspeh, ali nikako i garancija za uspeh!

2. Našim političarima, iako su im puna usta Evrope, nije nikako u interesu uređena država, s pravim instucijama koje su nezavisne i koje stvarno funkcionišu u korist građanina, a ne siledžija i bitangi trenutno na vlasti. Zato će političari mnogo galamiti o Evropi, a u stvari će sve učiniti da NE uđemo Evropu.

3. Rusije (tačnije, Putin) je (zasad) protiv toga da Srbija uđe u Evropu i u NATO. Dok Putin tako misli, ništa od Srbije u Evropi, jel' jasno?

4. Evropi mi u stvari trebamo tek toliko da zaokruže teritoriju i da se reše dosadnog proruskog kamenčića u cipeli koji ih žulja i gnjavi. Ako im se pridružimo, odlično, a ako im se ne pridružimo, neće baš nešto tugovati za nama.

Dobros-AV

pre 5 godina

Nismo za EU. Zasto? Evo zasto: Morali bi onda da radimo,a to necemo. Ne bi smeli ni da 'muljamo', a to obozavamo. Morali bi i da placamo porez kako dolikuje, a to nam je nemoguca opcija. I od cega bi politicari ziveli? Od plate? Buahahaha!
Samo neka nastave da nam daju pare i neka cute. Mi cemo lepo na 'dve stolice', pa kako ispadne.

vuksha

pre 5 godina

@stranac

Ekonomska neobrazovanost ljudi je fascinantna u Srbiji, a izgleda i u Norveškoj. Argument da Norveška nije formalno član EU je tačan, ali ako pogledamo njene carinske izveštaje videćemo da oni carine ni nemaju. Zašto je to tako? Pa upravo zbog toga što su Norvežani članovi ECU, ili Evropske Carinske Unije, koja je bila preteča današnje EU. Članstvom u ovoj Uniji koja pod jedan omogućava slobodan protok stvari, prava i novca i pod dva članstvom u Šengenskoj zoni omogućava takođe bezgranični sistem za članove iste zone.

Iz ovog gore navedenog zaključujemo da Norveškoj formalno članstvo EU nije ni potrebno i da se njen životni standard u velikoj meri zasniva na saradnji i unijama u kojima je sa drugim članicama EU.

svako je kovač svoje sreće

pre 5 godina

Švajcarska manja od Srbije. Nije u Eyu. Nema problem migranata. Nema socijale i nezaposlenih. Sama bira svoje vrednosti i svoju spoljnu politiku i vojnu neutralnost. Ima najveći standard u svetu. Drugo je pitanje šta Srbiju sprečava da bude kao Švajcarska. A to šta Srbiju sprečava neća da reši nikakvo članstvo u EU. To mora da reši sama Srbija, ako želi da reši. Rumunija je već dugu u EU i šta imaju? Imaju 4 mil. iseljenih a u Rumuniji imaju socijalističku vlast koja radi kao u komunizmu, nedavno masovni protesti ali bez rezultata. EU ne rešava tuđe pribleme. Svako mora da ih sam reši. EU ima koristi od take vlasti (jer to potiče kvalitetne ljude na iseljavanje) ali i može sa takom vlasti da diriguje.

Gavro

pre 5 godina

Kako si samo pametan. Pa da si uzeo i pročitao neku knjigu iz ekonomije, znao bi kakva je važnost i koji su benefiti za neku zemlju da postane članica ekonomske i političke unije Evrope. Niko me ne može ubediti da je ovo pitanje koje treba da se postavlja širokim narodnim masama, niko. Pitanje ulaska zemlje u EU je visoko stručna stvar i ne mogu o tome odlučivati mlekari, stolari, lekari, muzičari ili glumci - uz dužno poštovanje svima njima. O ovome mora da odluči struka, a struka je ekonomija pre svega, a zatim politika.
(NBGD, 28. avgust 2018 12:09)
Tako je,ali EU kao takva odgovara razvijenim drzavama,drzavama sa razvinenom privredom,seljacima sa jakom opremom a ne nama.Sta mislis sta ce se desiti sa nasim seljakom ako udjemo u EU? Da li ce biti konkurentni? A sta je sa nasom provredom,preplavice nas strana roba,a nasa unistena privreda ce stati skroz,tako ce biti.Licno mi je svejedno za EU,na referendum necu izaci,neka odluce ovi mudriji.

Demosten

pre 5 godina

Ne bih hteo nikad da udjemo u ovakvu EU. Ova stvorevina se od njenog pocetka toliko promenila da od jedne lepe ideje sad drzave clanice gube i izgubile su vec svoju suverenost i nezavisnost. Solucija da se moje misljenje promeni bi postojalo jedino kad bi se mnogo stvari reformisalo unutar nje. Ali ne na nacin na koji Makron forsira. Ono sto on zeli bi EU napravilo u sistem piramide. Tako da neka hvala.
Ako bi se barem biranje trenutnih zvanicnih predstavnika EU promenilo tj. biralo na nacin koji oslikava volju gradjana EU ili ti izborima na kojem svi gradjani mogu da se izjasne, a ne da se proglasavaju u parlamentu po nekim sumnjivim kriterijumima. Zelim zajednicki sengenski prostor na teritoriji cele Evrope, zelim zajednicko trzeste rada, pa i zajednicku valutu ali da se ne pravi iz duga kao dolar vec iz prave pravcate vrednosti. Na kraju mislim da ce ovakva kakva je sad EU nesumnjivo propasti. Stvari kakve su sad neodrzive su. Pa VBritanija je napusta a ona je clanica osnivac. Usledice jos neke krize pored ovih sto su se desile i ovih sto se desavaju i mislim da ce na jednoj od tih mehanizam puci i onda GAME OVER...

s.

pre 5 godina

(ernesto che, 28. avgust 2018 11:08)

Sve što si napisao smo već sami sebi uradili, pa naš dični vođa nas reklamira u svetu kao najjeftinije i najtrpeljivije radnike, ako neko ipak previše digne glavu ili pravi galamu zna se ...

depos

pre 5 godina

Zadnjih 5-6 godina je procenat onih koji su za članstvo u EU bio od 48 do 50%.Ne znam šta se promenilo u zadnje vreme pa je taj procenat skočio?Pogotovo što je nedavno Makron jasno rekao da od proširenja nema ništa dok se ne reše problemi u uniji.Istina da je i dalje Berlin komandant unije,ali ipak je Francuska neki faktor.EU neće opstati u ovom obliku i to je svima jasno,na istoku i zapadu.Velike su razlike,od kulturoloških,demokratskih,pa do ekonomskih,zbog čega i dolazi do neslaganja.Zato su sve priče o proširenju,čak i da su sva poglavlja ispunjena,u narednih10-ak godina nepotrebno zamajavanje javnosti.

ja hoću da budem aMoniman

pre 5 godina

02

Evo, ja nisam. Živim u Norveskoj, nismo članica EU, i šta nam fali? Svajcarska takodje.
(Stranac, 28. avgust 2018 11:22)

Nije problem EU niti biti samostalan, prolem j e Srbija, politicari, mentalitet, narod povodljiv... Ima resursa da bude jaka drzava, ali istorija pokazuje da jedini pomak vecina balkanskih drzava postize samo kad je pod okupacijom. Rim, Napoleon, Turci, Austrougari... kad smo samostalni i nezavisni, totalna propast.

Boki

pre 5 godina

Ja sam za ulazak u EU. Ne zato što je ona idealna, već zato što je to najmanje loša opcija koju imamo.
Ali ja nisam za to da nas u EU vode oni koji taj put koriste samo za samopromociju i populizam, pljačkanje naroda i lično bogaćenje. Nije pogrešna EU, pogrešan je način na koji mi u nju sada idemo (i realno nazadujemo u svim oblastima).

n3ko

pre 5 godina

Za sve koji pričaju o perspektivi, budućnosti i deci: svi vidimo kako su prosperirale i procvetale Rumunija, Bugarska i Hrvatska otkako su postale članice EU. Jedina perspektiva koju će imati vaša deca je da se sele za Nemačku i rade za nemački minimalac ili ostanu ovde i rade za "stranog investitora" za srpski minimalac.

London 94

pre 5 godina

Da. Ja sam za ulazak u EU.
Drustvo je sredjenije, vise sanse za zaposlenje, kvalitetnije skole, mogucnost za putovanja I manje sanse za medjunarodni konflikt.

Objavite ovo!

pre 5 godina

Evo, ja nisam. Živim u Norveskoj, nismo članica EU, i šta nam fali? Svajcarska takodje.
(Stranac, 28. avgust 2018 11:22) Ne može se Srbija porediti sa Norveškom čoveče!! Mi nemamo ni naftu, nismo ni visoko industrijalizovana zemlja, nismo ni blizu toliko razvijeno društvo koje je decenijama Norveška. Pritom, Norveška već jeste deo druge ekonomske unije koja se zove EFTA, a njene članice deo su Evropske ekonomske zone (EEA), odnosno jedinstvenog tržišta Evrope! Nama takav tretman nikada neće biti ponuđen i zato članstvo u EU za siromašne i nerazvijene države kao što smo mi nema alternativu. Molim vas ne pričajte stvari u koje se ne razumete - zaluđujete narod. Uostalom, šta nam ti iz Norveške soliš pamet...

Pera

pre 5 godina

@ Veseli. Sve zemlje istocne Evrope su vec prosle taj proces iseljavanja stanovnistva pre 15 godina i na njihovom iskustvu mozemo da vidimo da se smer migracije nakon mekog vremena menja i ljudi se vracaju. Niko nama nije kriv sto su nam 10-15 godina pojeli skakavci.

uzo jos piva u zeludac da guram !

pre 5 godina

Mi hocemo da se druzimo s rusima, radimo za 230e i gledamo kako nam zivot prolazi u siromastvu i bedi cekajuci kada ce nam doci obecanih "zivecete bolje" Takav narod za bolje nije.

NBGD

pre 5 godina

Vestacka tvorevina koja je ubacila u svoju zajednicu preko reda i pameti sve zemlje oko nas. Tvorevina koja je javno rekla da joj Srbija ne treba. A zasto ulaziti tamo ???
(Realno, 28. avgust 2018 11:31) Kako si samo pametan. Pa da si uzeo i pročitao neku knjigu iz ekonomije, znao bi kakva je važnost i koji su benefiti za neku zemlju da postane članica ekonomske i političke unije Evrope. Niko me ne može ubediti da je ovo pitanje koje treba da se postavlja širokim narodnim masama, niko. Pitanje ulaska zemlje u EU je visoko stručna stvar i ne mogu o tome odlučivati mlekari, stolari, lekari, muzičari ili glumci - uz dužno poštovanje svima njima. O ovome mora da odluči struka, a struka je ekonomija pre svega, a zatim politika.

Gilgamesh

pre 5 godina

Zivim u jednoj zemlji EU i zelim da i mi sto pre udjemo. Razlog - daleko vise prednosti nego mana. Bolji zivot za sve nas i nasu decu. Nije nigde idealno ali lepa prilika za normalan zivot.

True Batman Fan

pre 5 godina

@London

Sinko, nije njima drustvo sredjenije zato sto su u EU, vec su u EU zato sto im je drustvo sredjenije... Ima male razlike...

EU i NATO

pre 5 godina

Da! Starije generacije se sećaju šta su 1985 godine bile Rumunija, Poljska, Mađarska a šta smo bili mi. A danas nam oni udaraju vize.

Belmont

pre 5 godina

moze, pod uslovom da nam odma priznaju pasoše i da su validni da bi mogli da se zaposlimo i živimo bilo gde u EU. bez viza i drugih gluposti i prevara.

Plavo nebo - plava ptica

pre 5 godina

Da, hoću u Evropsku Uniju. Samo pod uslovima da za nas važe pravila koja su važila za Poljsku, Češku, Slovačku. Da uđemo kao uređena država. Pre svega vladavina prava i sloboda medija. Batalite Kosovo, Sandžak, Vojvodinu, privatizacije svega i svačega, uvođenje neorobovlasničkog sistema kroz kobajagi investitore...

onlyhuman

pre 5 godina

Da ali ne u ovaku EU kakva je danas i ne da nas u takvu uniju vode ovi koji nas navodno vode. Dakle da ulasku u EU ali ne po svaku cenu, reforme pravosudja, anti korupcijski zakoni, povecanje mininalne cene rada, prava radnika, reforma zdravstva i obrazovanja zbog nas a ne zbog neke unije. Takodje pitanje Kosova ne treba da bude nikakav uslov a da su se sve ove reforme dogodile kada je trebalo jos pre 17-18 godina Kosovo bi jos uvek bilo u granicama Srbije, verovatno uz neku veliku autonomiju.

molim objavite i ovo

pre 5 godina

(Objavite ovo!, 28. avgust 2018 12:19)
I Srbija sa svojim potpisanim SSPom je isto deo zajednickog evropskog trzista jer nema carina.