Utorak, 14.08.2018.

12:31

"Pa, po kojim se to principima raspala Jugoslavija?"

Rano je govoriti o tome ko podržava, a ko ne podržava ideju razgraničenja kao opciju za rešenje kosovskog pitanja, ističe šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Izvor: Tanjug

"Pa, po kojim se to principima raspala Jugoslavija?" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

Mladen Mladenović

pre 5 godina

Mislim da je pozivanje na principe danas van svake pameti. Ko to nije shvatio živi u nekom prošlom ili budućem vremenu. Sigurno nije "odavle". Posebno je problematično i bespredmetno pozivati se na principe u razgovoru sa onima koji su nas bombardovali. To je isto kao kao pevati najumilnije melodije gluvom ili pokazivati renesansnu umetnost slepome. Mislim da je na Jugoslaviji pogažem svaki princip, svako pravo, da taj "Gordijev čvor" ne bi mogao da preseče ni mnogo veća ličnost od Aleksandra Makedonskog. Nešto se navodi kao princip da bi odmah potom ta ista država bila protiv toga principa i nazivala ga neprincipijelnošću?! O nepovredivosti granica govore oni koji su do juče zadrto, i bez ikakvih skrupula, govorili o novim granicama i stvaranju novih država i to na teritoriji druge suverene države?! Danas su najveći mirotvorci oni koji su do juče bili medjunarodni kriminalci i "visili" na INTERPOL-ovim poternicama. Svet je počeo da funkcioniše po sistemu razbojničkih bandi. Nema tu ni "P" kako od prava tako i od principa.

Bankar

pre 5 godina

Vidim ima komentara koji opravdavaju secesionizam Hrvatske. Dakle Hrvatska koja je bila u bloku zemalja koje su izgubile drugi svetski rat, zahvaljujući komunističkom diktatoru "oprale" svoju prošlost pritom dobijajući skoro celu Jadransku obalu i plodne ravnice na severu zemlje, imaju za pravo da proglase nezavisnost u granicama koje je iscrtao jedan čovek, totalno neuvažavajući volju 300.000 ljudi koji ne žele da se otcepe od svoje države. Ma da li se vi zezate? Da ne pominjemo da član 5 ustava SFRJ kaže ovako:
Član 5.

Teritorija Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije je jedinstvena i sačinjavaju je teritorije socijalističkih republika. Teritorija republike ne može se mjenjati bez pristanka republike, a teritorija autonomne pokrajine — ni bez pristanka autonomne pokrajine. Granica Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije ne može se mjenjati bez suglasnosti svih republika i autonomnih pokrajina. Granica između republika može se mjenjati samo na osnovu njihovog sporazuma, a ako se radi o granici autonomne pokrajine — i na osnovu njene suglasnosti.
Takođe po ustavu iz 74, član 1, Hrvatska je:
Socijalistička Republika Hrvatska je nacionalna država hrvatskog naroda, država srpskog naroda u Hrvatskoj i država drugih naroda i narodnosti koje u njoj žive.
Imajući u vidu da je po ustavu narodnost bila ekvivalent za manjinu, Srbi u hrvatskoj nisu bili manjina nego konstitutivan element koji je morao da bude pitan da li želi da se otcepi. Dakle čist kriminal.

C i n i k

pre 5 godina

Ne razumem sta iko ocekuje od ekipe koji su svi do jednog placeni rusofili? Oni su ambasadori rusije ovde u JI Evropi,zastupaju njihove a ne srpske interese. Prema tome kad vidim da ovaj osvedoceni rusofil i propali slager pevac prica o nekim stavovima USA,onda stvarno ne kapiram, el njega neko uopste uzima za ozbiljno?

svedok vremena

pre 5 godina

(Dod, 14. avgust 2018 13:27)

Raspad SFRJ je daleko slozenija tema od toga. Jugoslovenska ladja je pocela da tone jos sredinom 1980-ih, kada je postalo jasno da je takozvano socijalisticko samoupravljanje jedna obicna farsa, ekonomski neodrziva na duze staze. U to vreme su u Poljskoj vec krenuli protesti Solidarnosti Leha Valense, koji su inspirisali slovenacke disidente, okupljene oko Mladine, da izraze svoj protest protiv komunizma, koji su naisli na ogromno negodovanje u srpskom delu DB i KOS. U isto vreme, nemiri na Kosovu koji su 1981 presli u radikalnu fazu, postali su drugo zariste problema. Pad ekonomije i cuvene mere "stabilizacije" u vreme Milke Planinc bile su zestok udarac i pokazatelj da je komunizam trebalo srusiti maljem. Nazalost, Srbija je zauzela tvrdi kurs i preuzela ulogu branitelja komunizma, presvucenog u ruho laznog nacionalizma. Svaki pokusaj da se uvede visepartijski sistem nailazio je na zestok otpor u Srbiji. Sve se pretvorilo u bure baruta i bio je potreban samo povod, kao u Sarajevu 1914. Povod je bio jedan mali bankar iz Beograda, koji je zestokom silom preuzeo vlast, a potom doneo ustav kojim je pokrajinama ukinuo autonomiju, cime je Ustav iz 1974. prakticno ponisten. To je uzrokovalo domino efekat, jer su Slovenci rezonovali: ako moze Sloba da krsi Ustav, mozemo i mi. Ostatak znamo svi ...

my way

pre 5 godina

@myway

ustav sfrj je napisan dvojako. Kako drugacije tumacit da su granice republika nedirljive, a narodi imaju pravo na samoopredeljenje. Zato se is sastala Banditerova komisija koja je dala stav o tome.
(Torbica, 14. avgust 2018 13:26)

Ma nema nikakvog prava naroda, a pogotovo ne republika na samoopredeljenje. U istorijsko-ideoloskoj preambuli se kaze da su NARODI ISKORISTILI pravo na samoopredeljenje stvarajuci SFRJ uz onda gomilu floskula o socijalizmu, radnickoj klasi... Nigde drugde se to ne spominje, a u samim materijalno pravnim odredbama ustava u clanu 5 jasno stoji da je teritorija SFRJ jedinstvena i nedeljiva, te da se njene granice mogu menjati samo uz saglasnost svih republika. Da ne govorimo o medjunarodnom pravu koje stiti integritet drzava cak i ako sam unutrasnji poredak dozvoljava otcepljenje.

Бата Стојковић

pre 5 godina

Prijatelju. Rečenica iz ustava SFRJ ide ovako.. Svaka federalna jedinica SFRJ ima status republike sa mogućnošću naroda na opredjeljenje do otcjepljenja. Narod SR Hrvatske je na referendumu odlučio da se odcijepi.
(leptirica, 14. avgust 2018 13:30)
Пријатељице, кад већ помињеш Устав из 1974 онда бар буди доследна па цитирај део из Устава а на да га препричаваш или чак измишљаш. Реченица за коју тврдиш да је из Устава заправо у том облику не постоји већ је твоје намерно преформулисање оног што заиста у њему пише а то је да је СФРЈ настала слободном вољом народа који су користећи своје право на самоопредељење укључујући и право на одцепљење одлучили да се уједине у заједницу народа СФРЈ. Дакле овде се говори о настанку државе. О промени граница те државе експлицитно се каже да је могуће САМО уз сагласност свих.

Бата Стојковић

pre 5 godina

(SRW, 14. avgust 2018 13:43)
Кад већ помињеш Устав из 1974 онда бар буди доследан па помени да се мора прибавити сагласност свих република пре него што се евентуална одлука о одвајању реализује. Словенци уместо да траже сагласност пре ноћи су уклонили граничаре и практично не само прекршили Устав већ извршили насилну промену границе СФРЈ и започели оружану побуну. Уместо да буде кажњена Словенија је захваљујући пре свега Немачкој била награђена.

srbenda

pre 5 godina

Ovaj na svako pitanje odgovara kontra pitanjem.Nije li?Je li? A zasto?Ko je? A kako? Onda okrivljuje vlast Borisa Tadica aon bio u toj vlasti.Malo li je 28 godina od kako je u svim vlastima

Torbica

pre 5 godina

@myway

ustav sfrj je napisan dvojako. Kako drugacije tumacit da su granice republika nedirljive, a narodi imaju pravo na samoopredeljenje. Zato se is sastala Banditerova komisija koja je dala stav o tome.

leptirica

pre 5 godina

@YugoŠvaba 
Verujem da nije lako živeti sa mržnjom prema sopstvenom narodu, sigurno ti je teško svako jutro kad ustaneš a vidiš da, npr. nismo priznali "Republiku Kosovo", ili da u Hrvatskoj još ima Srba.... 

Nego, kad već spominješ Ustav 1974, što ne spomeneš i pravo naroda? Dakle NARODA u kontekstu tog istog Ustava? Šta bi sa konstitutivnošću srpskog naroda u Hrvatskoj i BiH u kontekstu protivustavnih referenduma (nije ih smelo biti bez saglasnosti Srba, jer konstitutivnost nadjačava preglasavanje...), šta bi sa Ustavom Srbije i secesijom Kosova bez referenduma? 
Ima sjajnih analiza pravno-formalnih aspekata raspada Jugoslavije, pogledaj. Mržnja prema sopstvenom narodu jeste jaka stvar, ali ne i argument.
(miša, 14. avgust 2018 13:13)

Prijatelju. Rečenica iz ustava SFRJ ide ovako.. Svaka federalna jedinica SFRJ ima status republike sa mogućnošću naroda na opredjeljenje do otcjepljenja. Narod SR Hrvatske je na referendumu odlučio da se odcijepi. Po ustavu su samo federalne jedinice imale granice. Po tvojoj teoriji bi se svako selo koje bi htjelo moglo odvojiti, recimo sela u Srbiji sa većinskim Hrvatima? Osim toga od 10 općina koje su stvorile tzv Krajinu samo 4 su bila sa većinskim Srpskim stanovništvom,npr Vukovar je po prikeratnom popisu iz SFRJ imao skoro 60% Hrvata i oko 30% Srba....

loki

pre 5 godina

Nego, kad već spominješ Ustav 1974, što ne spomeneš i pravo naroda? Dakle NARODA u kontekstu tog istog Ustava? Šta bi sa konstitutivnošću srpskog naroda u Hrvatskoj i BiH u kontekstu protivustavnih referenduma (nije ih smelo biti bez saglasnosti Srba, jer konstitutivnost nadjačava preglasavanje...), šta bi sa Ustavom Srbije i secesijom Kosova bez referenduma?
Ima sjajnih analiza pravno-formalnih aspekata raspada Jugoslavije, pogledaj. Mržnja prema sopstvenom narodu jeste jaka stvar, ali ne i argument.
(miša, 14. avgust 2018 13:13)

Konstutivnost Srba u Hrvatskoj o kojoj govoriš je bila deklarativna kao što je postojala konstutivnost Hrvata u Srbiji. Svi narodi su bili deklerativno kostutivnini bilo gdje u Jugoslaviji. Načelna konstutivnost podrazumijevala bi i parlament nekog naroda. Niti Srbi niti Hrvati nisu imali svoj ekskluzivni i nacionalni parlament. Postojao je parlament Hrvatske kao jedne od republika kao i parlamenti Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovinei dr. Srbi nisu imali niti svoj nacionalni klub u Hrvatskom parlamentu koji je bio građanski kao i ostali parlamenti republika bivše Jugoslavije. Niti su Hrvati imali svoj klub u parlamentu Srbije. Odvajanje od Jugoslavije je izglasano u parlamentu Hrvatske i nikakvog preglasavanja nije bilo jer je to bio građanski parlament bez nacionalnih klubova zastupnika. Kosovo je imalo autonomiju u okviru Srbije kao republike, što nekakva krajina kao regija nikada nije imala u Hrvatskoj.

Dod

pre 5 godina

SFRJ se raspala nelegalnim secesijama SLO i HR (a kasnije BiH i MKD) koje su direktno prekršile član 5. stav 3. Ustava iz 1974. koji propisuje da se granice SFRJ ne mogu menjati bez pristanka svih republika i pokrajina. Za Kosovo znamo kako je bilo. Zato je glupo pozivati se na bilo kakvo pravo ili raniju praksu pošto se sve radi onako kako velike sile hoće.

miša

pre 5 godina

@YugoŠvaba
Verujem da nije lako živeti sa mržnjom prema sopstvenom narodu, sigurno ti je teško svako jutro kad ustaneš a vidiš da, npr. nismo priznali "Republiku Kosovo", ili da u Hrvatskoj još ima Srba....

Nego, kad već spominješ Ustav 1974, što ne spomeneš i pravo naroda? Dakle NARODA u kontekstu tog istog Ustava? Šta bi sa konstitutivnošću srpskog naroda u Hrvatskoj i BiH u kontekstu protivustavnih referenduma (nije ih smelo biti bez saglasnosti Srba, jer konstitutivnost nadjačava preglasavanje...), šta bi sa Ustavom Srbije i secesijom Kosova bez referenduma?
Ima sjajnih analiza pravno-formalnih aspekata raspada Jugoslavije, pogledaj. Mržnja prema sopstvenom narodu jeste jaka stvar, ali ne i argument.

leptirica

pre 5 godina

Naravno da Dačić zna da su federalne jedinice SFRJ imale pravo po ustavu na opredjeljenje do otcjepljenja i da nikakva krojenja granica nisu prošla, ali u ovom slučaju ne vidim problem ako se obje strane dogovore i završe ovu pat poziciju koja stopira napredak i jednima i drugima. Znači ako postoji rješenje koje odgovara i jednima i drugima....

Pravnik

pre 5 godina

po principima Ustava SFRJ iz 1974. , i pravu Republika na samoodređenje do otcepljenja i to ,pazi - prema granicama utvrđenim u Ustavu. Sukladno tome Badinterova komisija je donela zaključke prema kojima se sve nove države/ex.republike priznaju u granicama utvrđenim u SFRJ. Sve ostalo spadalo je u domenu velikosrpske mitomanije "svi Srbi u jednoj državi", a završilo svi znamo kako
(YugoŠvaba, 14. avgust 2018 12:35)

Ustav iz 1974 dozvoljava razgranicenje ali se odluka donosi konsenzusom svih republika jer se time menja i drzavna granica. Clan 5 tog ustava

my way

pre 5 godina

po principima Ustava SFRJ iz 1974. , i pravu Republika na samoodređenje do otcepljenja i to ,pazi - prema granicama utvrđenim u Ustavu. Sukladno tome Badinterova komisija je donela zaključke prema kojima se sve nove države/ex.republike priznaju u granicama utvrđenim u SFRJ. Sve ostalo spadalo je u domenu velikosrpske mitomanije "svi Srbi u jednoj državi", a završilo svi znamo kako
(YugoŠvaba, 14. avgust 2018 12:35)

Ma jos da u preambuli ustava iz 74. ne stoji da su NARODI iskoristivsi pravo na samoopredeljenje stvorili SFRJ, a da u samom ustavu u clanu 5 ne stoji da je SFRJ suverena, jedinstvena i nedeljiva i da se njene granice mogu menjati samo saglasnoscu svih republika pa da nekog smisla tvoj komentar ima. Velikosrpska mitomanija svi Srbi u jednoj drzavi??? Pa ziveli su u jednoj drzavi, kao uostalom i Hrvati i samo su hteli daleko manje pravo, da u njoj ostanu. Gde to ima da jedan narod nema pravo da ostane u drzavi u kojoj je, alo?!

SRW

pre 5 godina

Tocno, narodi su imali pravo na samoopredjeljenje do otcjepljenja, ali u tom istom ustavu pise na koji nacin se to pravo realizira, a to je kroz republike. Efektivno to znaci da narod moze ostvariti pravo na odcjepljenje kroz republiku kojoj pripada, a ne proizvoljnim krojenjem granica.

Uostalom, Badinterova komisija je to i potvrdila.

Naravno, ovo znaci da KiM pripada Srbiji i da se isto ne moze odvojiti koristeci isti princip, ali medjunarodna javnost vas je bombama prisilila na ovakvu stvarnost. Sto ce na kraju biti neznam, ali po svemu sudeci vas veliki vodja ima dozvolu za podjelu Kosova. Koga ce to zadovoljiti neznam, a za 20 godina tko zna sto ce biti.

LowLander

pre 5 godina

Bivša Jugoslavija se nije raspala po etničkim već po granicama članica federacije. Prema tome ne lupaj. Tvoj ideološki otac Milošević je hteo da je pocepa po etničkim granicama, ali mu to nije uspelo. Ne znam zašto misliš da će tebi i tvom novom tati to uspeti.

Pera

pre 5 godina

Najpre, gospodine Dačiću, vi ( Dačić i Vučić ) nemate podršku naroda za to "razgraničenje", osim sledbenika SPS i SNS. Samo vaši birači podržavaju tu ideju ali iz potpuno drugačijih razloga.
Drugo, odakle vam pravo da predlažete kršenje Ustava Republike Srbije ?! Da li za vas ne važi taj najviši zakonski akt ? Pročitajte još jednom taj dokument.
Treće, rezolucija 1244 UN definiše KiM kao teritoriju SRJ, odnosno Republike Srbije.
Četvrto, više vekova srpske istorije na KiM, naši manastiri, crkve, istorijski spomenici, velike bitke ... definišu KiM kao sastavni deo Srbije.

Dakle, predložite zapadu rešenje koje podrazumeva da KiM ostane u sastavu Srbije ali sa potpuno nezavisnom vlašću. To je moguće rešenje.
Na kraju krajeva, oni su sve i zakuvali sa bombardovanjem i priznavanjem te veštačke tvorevine.

s.nikolić , austrija

pre 5 godina

"... mi granicu sa kosovom nismo imali......" reče dačić!
Tačno je to da je nismo imali ali je zahvaljujući tebi i tvom nekadašnjem a i sadašnjem vođi IMAMO.
Dokle bre više pitanjima da odgovarate na postavljena pitanja ?!
Dokle bre više će te prodavati maglu narodu u srbiji ?!
Dokle će te da mažete i lažete ?!
Polovina radnosposobne omladine , a bogami i osobe zreliji godina , idu za navek iz ove mračne rupe koju ste zajedno sa nekadašnjim radikalima napravili , a vi ništa!
Poljoprivreda propada , a vi ništa!
Zdravstveni sistem ne postoji , vi ništa!
Obrazovanje propalo , a vi ništa!

Naravno , osuđujete bivšu vlast !
To jedino i znate da radite !

Simpatiku

pre 5 godina

Tokom raspada bivše Jugoslavije, republičke granice su bile određene prema ustavu 1974, koju Srbija prva kršila ukidanjem autonomije Kosova i Vojvodine.

YugoŠvaba

pre 5 godina

po principima Ustava SFRJ iz 1974. , i pravu Republika na samoodređenje do otcepljenja i to ,pazi - prema granicama utvrđenim u Ustavu. Sukladno tome Badinterova komisija je donela zaključke prema kojima se sve nove države/ex.republike priznaju u granicama utvrđenim u SFRJ. Sve ostalo spadalo je u domenu velikosrpske mitomanije "svi Srbi u jednoj državi", a završilo svi znamo kako

kolovoz u avgustu

pre 5 godina

"Pa, po kojim se to principima raspala bivša Jugoslavija? (...) Ne, to je bilo zbog etničkog principa."

Nije se SFRJ raspala po principu etničkih podela, nego po principu lokalnih "nacionalnih" i multinacionalnih koristi koje je to i takvo rastakanje donelo, i još uvek donosi. Etničke podele samo su bile katalizator ovog procesa.

Tribislav

pre 5 godina

Po principu, jer smo sto*a bez repa, koja nikad nije mogla zajedno, ali zahvaljujuci drugu Josipu Brozu Titu nekako je svih tih godina uspevala da funkcionise. Zbog njenog je*enog raspada, ja sad putujem 17 sati iz Herceg Novog do Novog Sada umesto da dodjem za cetiri, pet sati manje.

Zina

pre 5 godina

Aman covece s kim se svadjas? Ne umete nista da uradite a ni motivi vam nisu iskreni. Sklonite se, ne pravite vise stetu ovom jadnom narodu. Zatrli ste nas skoro, drzava na izvol'te pa ko sta voli. Samo se maknite, sve cemo bez vas lakse pa i Kosovo.

Lađar

pre 5 godina

To pitanje ti postavlja? Zar nisi sve vreme bio akter uz tvog idejnog tatu? Znaš ti dobro istinu, to nije ona iz medija i knjiga. Blago vama kada imate takve birače i sudstvo koje ne postoji.

YugoŠvaba

pre 5 godina

po principima Ustava SFRJ iz 1974. , i pravu Republika na samoodređenje do otcepljenja i to ,pazi - prema granicama utvrđenim u Ustavu. Sukladno tome Badinterova komisija je donela zaključke prema kojima se sve nove države/ex.republike priznaju u granicama utvrđenim u SFRJ. Sve ostalo spadalo je u domenu velikosrpske mitomanije "svi Srbi u jednoj državi", a završilo svi znamo kako

Lađar

pre 5 godina

To pitanje ti postavlja? Zar nisi sve vreme bio akter uz tvog idejnog tatu? Znaš ti dobro istinu, to nije ona iz medija i knjiga. Blago vama kada imate takve birače i sudstvo koje ne postoji.

LowLander

pre 5 godina

Bivša Jugoslavija se nije raspala po etničkim već po granicama članica federacije. Prema tome ne lupaj. Tvoj ideološki otac Milošević je hteo da je pocepa po etničkim granicama, ali mu to nije uspelo. Ne znam zašto misliš da će tebi i tvom novom tati to uspeti.

Dod

pre 5 godina

SFRJ se raspala nelegalnim secesijama SLO i HR (a kasnije BiH i MKD) koje su direktno prekršile član 5. stav 3. Ustava iz 1974. koji propisuje da se granice SFRJ ne mogu menjati bez pristanka svih republika i pokrajina. Za Kosovo znamo kako je bilo. Zato je glupo pozivati se na bilo kakvo pravo ili raniju praksu pošto se sve radi onako kako velike sile hoće.

Simpatiku

pre 5 godina

Tokom raspada bivše Jugoslavije, republičke granice su bile određene prema ustavu 1974, koju Srbija prva kršila ukidanjem autonomije Kosova i Vojvodine.

s.nikolić , austrija

pre 5 godina

"... mi granicu sa kosovom nismo imali......" reče dačić!
Tačno je to da je nismo imali ali je zahvaljujući tebi i tvom nekadašnjem a i sadašnjem vođi IMAMO.
Dokle bre više pitanjima da odgovarate na postavljena pitanja ?!
Dokle bre više će te prodavati maglu narodu u srbiji ?!
Dokle će te da mažete i lažete ?!
Polovina radnosposobne omladine , a bogami i osobe zreliji godina , idu za navek iz ove mračne rupe koju ste zajedno sa nekadašnjim radikalima napravili , a vi ništa!
Poljoprivreda propada , a vi ništa!
Zdravstveni sistem ne postoji , vi ništa!
Obrazovanje propalo , a vi ništa!

Naravno , osuđujete bivšu vlast !
To jedino i znate da radite !

Pravnik

pre 5 godina

po principima Ustava SFRJ iz 1974. , i pravu Republika na samoodređenje do otcepljenja i to ,pazi - prema granicama utvrđenim u Ustavu. Sukladno tome Badinterova komisija je donela zaključke prema kojima se sve nove države/ex.republike priznaju u granicama utvrđenim u SFRJ. Sve ostalo spadalo je u domenu velikosrpske mitomanije "svi Srbi u jednoj državi", a završilo svi znamo kako
(YugoŠvaba, 14. avgust 2018 12:35)

Ustav iz 1974 dozvoljava razgranicenje ali se odluka donosi konsenzusom svih republika jer se time menja i drzavna granica. Clan 5 tog ustava

Pera

pre 5 godina

Najpre, gospodine Dačiću, vi ( Dačić i Vučić ) nemate podršku naroda za to "razgraničenje", osim sledbenika SPS i SNS. Samo vaši birači podržavaju tu ideju ali iz potpuno drugačijih razloga.
Drugo, odakle vam pravo da predlažete kršenje Ustava Republike Srbije ?! Da li za vas ne važi taj najviši zakonski akt ? Pročitajte još jednom taj dokument.
Treće, rezolucija 1244 UN definiše KiM kao teritoriju SRJ, odnosno Republike Srbije.
Četvrto, više vekova srpske istorije na KiM, naši manastiri, crkve, istorijski spomenici, velike bitke ... definišu KiM kao sastavni deo Srbije.

Dakle, predložite zapadu rešenje koje podrazumeva da KiM ostane u sastavu Srbije ali sa potpuno nezavisnom vlašću. To je moguće rešenje.
Na kraju krajeva, oni su sve i zakuvali sa bombardovanjem i priznavanjem te veštačke tvorevine.

Bankar

pre 5 godina

Vidim ima komentara koji opravdavaju secesionizam Hrvatske. Dakle Hrvatska koja je bila u bloku zemalja koje su izgubile drugi svetski rat, zahvaljujući komunističkom diktatoru "oprale" svoju prošlost pritom dobijajući skoro celu Jadransku obalu i plodne ravnice na severu zemlje, imaju za pravo da proglase nezavisnost u granicama koje je iscrtao jedan čovek, totalno neuvažavajući volju 300.000 ljudi koji ne žele da se otcepe od svoje države. Ma da li se vi zezate? Da ne pominjemo da član 5 ustava SFRJ kaže ovako:
Član 5.

Teritorija Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije je jedinstvena i sačinjavaju je teritorije socijalističkih republika. Teritorija republike ne može se mjenjati bez pristanka republike, a teritorija autonomne pokrajine — ni bez pristanka autonomne pokrajine. Granica Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije ne može se mjenjati bez suglasnosti svih republika i autonomnih pokrajina. Granica između republika može se mjenjati samo na osnovu njihovog sporazuma, a ako se radi o granici autonomne pokrajine — i na osnovu njene suglasnosti.
Takođe po ustavu iz 74, član 1, Hrvatska je:
Socijalistička Republika Hrvatska je nacionalna država hrvatskog naroda, država srpskog naroda u Hrvatskoj i država drugih naroda i narodnosti koje u njoj žive.
Imajući u vidu da je po ustavu narodnost bila ekvivalent za manjinu, Srbi u hrvatskoj nisu bili manjina nego konstitutivan element koji je morao da bude pitan da li želi da se otcepi. Dakle čist kriminal.

Бата Стојковић

pre 5 godina

(SRW, 14. avgust 2018 13:43)
Кад већ помињеш Устав из 1974 онда бар буди доследан па помени да се мора прибавити сагласност свих република пре него што се евентуална одлука о одвајању реализује. Словенци уместо да траже сагласност пре ноћи су уклонили граничаре и практично не само прекршили Устав већ извршили насилну промену границе СФРЈ и започели оружану побуну. Уместо да буде кажњена Словенија је захваљујући пре свега Немачкој била награђена.

Zina

pre 5 godina

Aman covece s kim se svadjas? Ne umete nista da uradite a ni motivi vam nisu iskreni. Sklonite se, ne pravite vise stetu ovom jadnom narodu. Zatrli ste nas skoro, drzava na izvol'te pa ko sta voli. Samo se maknite, sve cemo bez vas lakse pa i Kosovo.

Tribislav

pre 5 godina

Po principu, jer smo sto*a bez repa, koja nikad nije mogla zajedno, ali zahvaljujuci drugu Josipu Brozu Titu nekako je svih tih godina uspevala da funkcionise. Zbog njenog je*enog raspada, ja sad putujem 17 sati iz Herceg Novog do Novog Sada umesto da dodjem za cetiri, pet sati manje.

my way

pre 5 godina

po principima Ustava SFRJ iz 1974. , i pravu Republika na samoodređenje do otcepljenja i to ,pazi - prema granicama utvrđenim u Ustavu. Sukladno tome Badinterova komisija je donela zaključke prema kojima se sve nove države/ex.republike priznaju u granicama utvrđenim u SFRJ. Sve ostalo spadalo je u domenu velikosrpske mitomanije "svi Srbi u jednoj državi", a završilo svi znamo kako
(YugoŠvaba, 14. avgust 2018 12:35)

Ma jos da u preambuli ustava iz 74. ne stoji da su NARODI iskoristivsi pravo na samoopredeljenje stvorili SFRJ, a da u samom ustavu u clanu 5 ne stoji da je SFRJ suverena, jedinstvena i nedeljiva i da se njene granice mogu menjati samo saglasnoscu svih republika pa da nekog smisla tvoj komentar ima. Velikosrpska mitomanija svi Srbi u jednoj drzavi??? Pa ziveli su u jednoj drzavi, kao uostalom i Hrvati i samo su hteli daleko manje pravo, da u njoj ostanu. Gde to ima da jedan narod nema pravo da ostane u drzavi u kojoj je, alo?!

Бата Стојковић

pre 5 godina

Prijatelju. Rečenica iz ustava SFRJ ide ovako.. Svaka federalna jedinica SFRJ ima status republike sa mogućnošću naroda na opredjeljenje do otcjepljenja. Narod SR Hrvatske je na referendumu odlučio da se odcijepi.
(leptirica, 14. avgust 2018 13:30)
Пријатељице, кад већ помињеш Устав из 1974 онда бар буди доследна па цитирај део из Устава а на да га препричаваш или чак измишљаш. Реченица за коју тврдиш да је из Устава заправо у том облику не постоји већ је твоје намерно преформулисање оног што заиста у њему пише а то је да је СФРЈ настала слободном вољом народа који су користећи своје право на самоопредељење укључујући и право на одцепљење одлучили да се уједине у заједницу народа СФРЈ. Дакле овде се говори о настанку државе. О промени граница те државе експлицитно се каже да је могуће САМО уз сагласност свих.

loki

pre 5 godina

Nego, kad već spominješ Ustav 1974, što ne spomeneš i pravo naroda? Dakle NARODA u kontekstu tog istog Ustava? Šta bi sa konstitutivnošću srpskog naroda u Hrvatskoj i BiH u kontekstu protivustavnih referenduma (nije ih smelo biti bez saglasnosti Srba, jer konstitutivnost nadjačava preglasavanje...), šta bi sa Ustavom Srbije i secesijom Kosova bez referenduma?
Ima sjajnih analiza pravno-formalnih aspekata raspada Jugoslavije, pogledaj. Mržnja prema sopstvenom narodu jeste jaka stvar, ali ne i argument.
(miša, 14. avgust 2018 13:13)

Konstutivnost Srba u Hrvatskoj o kojoj govoriš je bila deklarativna kao što je postojala konstutivnost Hrvata u Srbiji. Svi narodi su bili deklerativno kostutivnini bilo gdje u Jugoslaviji. Načelna konstutivnost podrazumijevala bi i parlament nekog naroda. Niti Srbi niti Hrvati nisu imali svoj ekskluzivni i nacionalni parlament. Postojao je parlament Hrvatske kao jedne od republika kao i parlamenti Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovinei dr. Srbi nisu imali niti svoj nacionalni klub u Hrvatskom parlamentu koji je bio građanski kao i ostali parlamenti republika bivše Jugoslavije. Niti su Hrvati imali svoj klub u parlamentu Srbije. Odvajanje od Jugoslavije je izglasano u parlamentu Hrvatske i nikakvog preglasavanja nije bilo jer je to bio građanski parlament bez nacionalnih klubova zastupnika. Kosovo je imalo autonomiju u okviru Srbije kao republike, što nekakva krajina kao regija nikada nije imala u Hrvatskoj.

kolovoz u avgustu

pre 5 godina

"Pa, po kojim se to principima raspala bivša Jugoslavija? (...) Ne, to je bilo zbog etničkog principa."

Nije se SFRJ raspala po principu etničkih podela, nego po principu lokalnih "nacionalnih" i multinacionalnih koristi koje je to i takvo rastakanje donelo, i još uvek donosi. Etničke podele samo su bile katalizator ovog procesa.

srbenda

pre 5 godina

Ovaj na svako pitanje odgovara kontra pitanjem.Nije li?Je li? A zasto?Ko je? A kako? Onda okrivljuje vlast Borisa Tadica aon bio u toj vlasti.Malo li je 28 godina od kako je u svim vlastima

leptirica

pre 5 godina

@YugoŠvaba 
Verujem da nije lako živeti sa mržnjom prema sopstvenom narodu, sigurno ti je teško svako jutro kad ustaneš a vidiš da, npr. nismo priznali "Republiku Kosovo", ili da u Hrvatskoj još ima Srba.... 

Nego, kad već spominješ Ustav 1974, što ne spomeneš i pravo naroda? Dakle NARODA u kontekstu tog istog Ustava? Šta bi sa konstitutivnošću srpskog naroda u Hrvatskoj i BiH u kontekstu protivustavnih referenduma (nije ih smelo biti bez saglasnosti Srba, jer konstitutivnost nadjačava preglasavanje...), šta bi sa Ustavom Srbije i secesijom Kosova bez referenduma? 
Ima sjajnih analiza pravno-formalnih aspekata raspada Jugoslavije, pogledaj. Mržnja prema sopstvenom narodu jeste jaka stvar, ali ne i argument.
(miša, 14. avgust 2018 13:13)

Prijatelju. Rečenica iz ustava SFRJ ide ovako.. Svaka federalna jedinica SFRJ ima status republike sa mogućnošću naroda na opredjeljenje do otcjepljenja. Narod SR Hrvatske je na referendumu odlučio da se odcijepi. Po ustavu su samo federalne jedinice imale granice. Po tvojoj teoriji bi se svako selo koje bi htjelo moglo odvojiti, recimo sela u Srbiji sa većinskim Hrvatima? Osim toga od 10 općina koje su stvorile tzv Krajinu samo 4 su bila sa većinskim Srpskim stanovništvom,npr Vukovar je po prikeratnom popisu iz SFRJ imao skoro 60% Hrvata i oko 30% Srba....

leptirica

pre 5 godina

Naravno da Dačić zna da su federalne jedinice SFRJ imale pravo po ustavu na opredjeljenje do otcjepljenja i da nikakva krojenja granica nisu prošla, ali u ovom slučaju ne vidim problem ako se obje strane dogovore i završe ovu pat poziciju koja stopira napredak i jednima i drugima. Znači ako postoji rješenje koje odgovara i jednima i drugima....

miša

pre 5 godina

@YugoŠvaba
Verujem da nije lako živeti sa mržnjom prema sopstvenom narodu, sigurno ti je teško svako jutro kad ustaneš a vidiš da, npr. nismo priznali "Republiku Kosovo", ili da u Hrvatskoj još ima Srba....

Nego, kad već spominješ Ustav 1974, što ne spomeneš i pravo naroda? Dakle NARODA u kontekstu tog istog Ustava? Šta bi sa konstitutivnošću srpskog naroda u Hrvatskoj i BiH u kontekstu protivustavnih referenduma (nije ih smelo biti bez saglasnosti Srba, jer konstitutivnost nadjačava preglasavanje...), šta bi sa Ustavom Srbije i secesijom Kosova bez referenduma?
Ima sjajnih analiza pravno-formalnih aspekata raspada Jugoslavije, pogledaj. Mržnja prema sopstvenom narodu jeste jaka stvar, ali ne i argument.

svedok vremena

pre 5 godina

(Dod, 14. avgust 2018 13:27)

Raspad SFRJ je daleko slozenija tema od toga. Jugoslovenska ladja je pocela da tone jos sredinom 1980-ih, kada je postalo jasno da je takozvano socijalisticko samoupravljanje jedna obicna farsa, ekonomski neodrziva na duze staze. U to vreme su u Poljskoj vec krenuli protesti Solidarnosti Leha Valense, koji su inspirisali slovenacke disidente, okupljene oko Mladine, da izraze svoj protest protiv komunizma, koji su naisli na ogromno negodovanje u srpskom delu DB i KOS. U isto vreme, nemiri na Kosovu koji su 1981 presli u radikalnu fazu, postali su drugo zariste problema. Pad ekonomije i cuvene mere "stabilizacije" u vreme Milke Planinc bile su zestok udarac i pokazatelj da je komunizam trebalo srusiti maljem. Nazalost, Srbija je zauzela tvrdi kurs i preuzela ulogu branitelja komunizma, presvucenog u ruho laznog nacionalizma. Svaki pokusaj da se uvede visepartijski sistem nailazio je na zestok otpor u Srbiji. Sve se pretvorilo u bure baruta i bio je potreban samo povod, kao u Sarajevu 1914. Povod je bio jedan mali bankar iz Beograda, koji je zestokom silom preuzeo vlast, a potom doneo ustav kojim je pokrajinama ukinuo autonomiju, cime je Ustav iz 1974. prakticno ponisten. To je uzrokovalo domino efekat, jer su Slovenci rezonovali: ako moze Sloba da krsi Ustav, mozemo i mi. Ostatak znamo svi ...

SRW

pre 5 godina

Tocno, narodi su imali pravo na samoopredjeljenje do otcjepljenja, ali u tom istom ustavu pise na koji nacin se to pravo realizira, a to je kroz republike. Efektivno to znaci da narod moze ostvariti pravo na odcjepljenje kroz republiku kojoj pripada, a ne proizvoljnim krojenjem granica.

Uostalom, Badinterova komisija je to i potvrdila.

Naravno, ovo znaci da KiM pripada Srbiji i da se isto ne moze odvojiti koristeci isti princip, ali medjunarodna javnost vas je bombama prisilila na ovakvu stvarnost. Sto ce na kraju biti neznam, ali po svemu sudeci vas veliki vodja ima dozvolu za podjelu Kosova. Koga ce to zadovoljiti neznam, a za 20 godina tko zna sto ce biti.

Torbica

pre 5 godina

@myway

ustav sfrj je napisan dvojako. Kako drugacije tumacit da su granice republika nedirljive, a narodi imaju pravo na samoopredeljenje. Zato se is sastala Banditerova komisija koja je dala stav o tome.

C i n i k

pre 5 godina

Ne razumem sta iko ocekuje od ekipe koji su svi do jednog placeni rusofili? Oni su ambasadori rusije ovde u JI Evropi,zastupaju njihove a ne srpske interese. Prema tome kad vidim da ovaj osvedoceni rusofil i propali slager pevac prica o nekim stavovima USA,onda stvarno ne kapiram, el njega neko uopste uzima za ozbiljno?

my way

pre 5 godina

@myway

ustav sfrj je napisan dvojako. Kako drugacije tumacit da su granice republika nedirljive, a narodi imaju pravo na samoopredeljenje. Zato se is sastala Banditerova komisija koja je dala stav o tome.
(Torbica, 14. avgust 2018 13:26)

Ma nema nikakvog prava naroda, a pogotovo ne republika na samoopredeljenje. U istorijsko-ideoloskoj preambuli se kaze da su NARODI ISKORISTILI pravo na samoopredeljenje stvarajuci SFRJ uz onda gomilu floskula o socijalizmu, radnickoj klasi... Nigde drugde se to ne spominje, a u samim materijalno pravnim odredbama ustava u clanu 5 jasno stoji da je teritorija SFRJ jedinstvena i nedeljiva, te da se njene granice mogu menjati samo uz saglasnost svih republika. Da ne govorimo o medjunarodnom pravu koje stiti integritet drzava cak i ako sam unutrasnji poredak dozvoljava otcepljenje.

Mladen Mladenović

pre 5 godina

Mislim da je pozivanje na principe danas van svake pameti. Ko to nije shvatio živi u nekom prošlom ili budućem vremenu. Sigurno nije "odavle". Posebno je problematično i bespredmetno pozivati se na principe u razgovoru sa onima koji su nas bombardovali. To je isto kao kao pevati najumilnije melodije gluvom ili pokazivati renesansnu umetnost slepome. Mislim da je na Jugoslaviji pogažem svaki princip, svako pravo, da taj "Gordijev čvor" ne bi mogao da preseče ni mnogo veća ličnost od Aleksandra Makedonskog. Nešto se navodi kao princip da bi odmah potom ta ista država bila protiv toga principa i nazivala ga neprincipijelnošću?! O nepovredivosti granica govore oni koji su do juče zadrto, i bez ikakvih skrupula, govorili o novim granicama i stvaranju novih država i to na teritoriji druge suverene države?! Danas su najveći mirotvorci oni koji su do juče bili medjunarodni kriminalci i "visili" na INTERPOL-ovim poternicama. Svet je počeo da funkcioniše po sistemu razbojničkih bandi. Nema tu ni "P" kako od prava tako i od principa.

YugoŠvaba

pre 5 godina

po principima Ustava SFRJ iz 1974. , i pravu Republika na samoodređenje do otcepljenja i to ,pazi - prema granicama utvrđenim u Ustavu. Sukladno tome Badinterova komisija je donela zaključke prema kojima se sve nove države/ex.republike priznaju u granicama utvrđenim u SFRJ. Sve ostalo spadalo je u domenu velikosrpske mitomanije "svi Srbi u jednoj državi", a završilo svi znamo kako

Lađar

pre 5 godina

To pitanje ti postavlja? Zar nisi sve vreme bio akter uz tvog idejnog tatu? Znaš ti dobro istinu, to nije ona iz medija i knjiga. Blago vama kada imate takve birače i sudstvo koje ne postoji.

LowLander

pre 5 godina

Bivša Jugoslavija se nije raspala po etničkim već po granicama članica federacije. Prema tome ne lupaj. Tvoj ideološki otac Milošević je hteo da je pocepa po etničkim granicama, ali mu to nije uspelo. Ne znam zašto misliš da će tebi i tvom novom tati to uspeti.

s.nikolić , austrija

pre 5 godina

"... mi granicu sa kosovom nismo imali......" reče dačić!
Tačno je to da je nismo imali ali je zahvaljujući tebi i tvom nekadašnjem a i sadašnjem vođi IMAMO.
Dokle bre više pitanjima da odgovarate na postavljena pitanja ?!
Dokle bre više će te prodavati maglu narodu u srbiji ?!
Dokle će te da mažete i lažete ?!
Polovina radnosposobne omladine , a bogami i osobe zreliji godina , idu za navek iz ove mračne rupe koju ste zajedno sa nekadašnjim radikalima napravili , a vi ništa!
Poljoprivreda propada , a vi ništa!
Zdravstveni sistem ne postoji , vi ništa!
Obrazovanje propalo , a vi ništa!

Naravno , osuđujete bivšu vlast !
To jedino i znate da radite !

Simpatiku

pre 5 godina

Tokom raspada bivše Jugoslavije, republičke granice su bile određene prema ustavu 1974, koju Srbija prva kršila ukidanjem autonomije Kosova i Vojvodine.

Tribislav

pre 5 godina

Po principu, jer smo sto*a bez repa, koja nikad nije mogla zajedno, ali zahvaljujuci drugu Josipu Brozu Titu nekako je svih tih godina uspevala da funkcionise. Zbog njenog je*enog raspada, ja sad putujem 17 sati iz Herceg Novog do Novog Sada umesto da dodjem za cetiri, pet sati manje.

C i n i k

pre 5 godina

Ne razumem sta iko ocekuje od ekipe koji su svi do jednog placeni rusofili? Oni su ambasadori rusije ovde u JI Evropi,zastupaju njihove a ne srpske interese. Prema tome kad vidim da ovaj osvedoceni rusofil i propali slager pevac prica o nekim stavovima USA,onda stvarno ne kapiram, el njega neko uopste uzima za ozbiljno?

Zina

pre 5 godina

Aman covece s kim se svadjas? Ne umete nista da uradite a ni motivi vam nisu iskreni. Sklonite se, ne pravite vise stetu ovom jadnom narodu. Zatrli ste nas skoro, drzava na izvol'te pa ko sta voli. Samo se maknite, sve cemo bez vas lakse pa i Kosovo.

svedok vremena

pre 5 godina

(Dod, 14. avgust 2018 13:27)

Raspad SFRJ je daleko slozenija tema od toga. Jugoslovenska ladja je pocela da tone jos sredinom 1980-ih, kada je postalo jasno da je takozvano socijalisticko samoupravljanje jedna obicna farsa, ekonomski neodrziva na duze staze. U to vreme su u Poljskoj vec krenuli protesti Solidarnosti Leha Valense, koji su inspirisali slovenacke disidente, okupljene oko Mladine, da izraze svoj protest protiv komunizma, koji su naisli na ogromno negodovanje u srpskom delu DB i KOS. U isto vreme, nemiri na Kosovu koji su 1981 presli u radikalnu fazu, postali su drugo zariste problema. Pad ekonomije i cuvene mere "stabilizacije" u vreme Milke Planinc bile su zestok udarac i pokazatelj da je komunizam trebalo srusiti maljem. Nazalost, Srbija je zauzela tvrdi kurs i preuzela ulogu branitelja komunizma, presvucenog u ruho laznog nacionalizma. Svaki pokusaj da se uvede visepartijski sistem nailazio je na zestok otpor u Srbiji. Sve se pretvorilo u bure baruta i bio je potreban samo povod, kao u Sarajevu 1914. Povod je bio jedan mali bankar iz Beograda, koji je zestokom silom preuzeo vlast, a potom doneo ustav kojim je pokrajinama ukinuo autonomiju, cime je Ustav iz 1974. prakticno ponisten. To je uzrokovalo domino efekat, jer su Slovenci rezonovali: ako moze Sloba da krsi Ustav, mozemo i mi. Ostatak znamo svi ...

srbenda

pre 5 godina

Ovaj na svako pitanje odgovara kontra pitanjem.Nije li?Je li? A zasto?Ko je? A kako? Onda okrivljuje vlast Borisa Tadica aon bio u toj vlasti.Malo li je 28 godina od kako je u svim vlastima

miša

pre 5 godina

@YugoŠvaba
Verujem da nije lako živeti sa mržnjom prema sopstvenom narodu, sigurno ti je teško svako jutro kad ustaneš a vidiš da, npr. nismo priznali "Republiku Kosovo", ili da u Hrvatskoj još ima Srba....

Nego, kad već spominješ Ustav 1974, što ne spomeneš i pravo naroda? Dakle NARODA u kontekstu tog istog Ustava? Šta bi sa konstitutivnošću srpskog naroda u Hrvatskoj i BiH u kontekstu protivustavnih referenduma (nije ih smelo biti bez saglasnosti Srba, jer konstitutivnost nadjačava preglasavanje...), šta bi sa Ustavom Srbije i secesijom Kosova bez referenduma?
Ima sjajnih analiza pravno-formalnih aspekata raspada Jugoslavije, pogledaj. Mržnja prema sopstvenom narodu jeste jaka stvar, ali ne i argument.

leptirica

pre 5 godina

@YugoŠvaba 
Verujem da nije lako živeti sa mržnjom prema sopstvenom narodu, sigurno ti je teško svako jutro kad ustaneš a vidiš da, npr. nismo priznali "Republiku Kosovo", ili da u Hrvatskoj još ima Srba.... 

Nego, kad već spominješ Ustav 1974, što ne spomeneš i pravo naroda? Dakle NARODA u kontekstu tog istog Ustava? Šta bi sa konstitutivnošću srpskog naroda u Hrvatskoj i BiH u kontekstu protivustavnih referenduma (nije ih smelo biti bez saglasnosti Srba, jer konstitutivnost nadjačava preglasavanje...), šta bi sa Ustavom Srbije i secesijom Kosova bez referenduma? 
Ima sjajnih analiza pravno-formalnih aspekata raspada Jugoslavije, pogledaj. Mržnja prema sopstvenom narodu jeste jaka stvar, ali ne i argument.
(miša, 14. avgust 2018 13:13)

Prijatelju. Rečenica iz ustava SFRJ ide ovako.. Svaka federalna jedinica SFRJ ima status republike sa mogućnošću naroda na opredjeljenje do otcjepljenja. Narod SR Hrvatske je na referendumu odlučio da se odcijepi. Po ustavu su samo federalne jedinice imale granice. Po tvojoj teoriji bi se svako selo koje bi htjelo moglo odvojiti, recimo sela u Srbiji sa većinskim Hrvatima? Osim toga od 10 općina koje su stvorile tzv Krajinu samo 4 su bila sa većinskim Srpskim stanovništvom,npr Vukovar je po prikeratnom popisu iz SFRJ imao skoro 60% Hrvata i oko 30% Srba....

SRW

pre 5 godina

Tocno, narodi su imali pravo na samoopredjeljenje do otcjepljenja, ali u tom istom ustavu pise na koji nacin se to pravo realizira, a to je kroz republike. Efektivno to znaci da narod moze ostvariti pravo na odcjepljenje kroz republiku kojoj pripada, a ne proizvoljnim krojenjem granica.

Uostalom, Badinterova komisija je to i potvrdila.

Naravno, ovo znaci da KiM pripada Srbiji i da se isto ne moze odvojiti koristeci isti princip, ali medjunarodna javnost vas je bombama prisilila na ovakvu stvarnost. Sto ce na kraju biti neznam, ali po svemu sudeci vas veliki vodja ima dozvolu za podjelu Kosova. Koga ce to zadovoljiti neznam, a za 20 godina tko zna sto ce biti.

my way

pre 5 godina

po principima Ustava SFRJ iz 1974. , i pravu Republika na samoodređenje do otcepljenja i to ,pazi - prema granicama utvrđenim u Ustavu. Sukladno tome Badinterova komisija je donela zaključke prema kojima se sve nove države/ex.republike priznaju u granicama utvrđenim u SFRJ. Sve ostalo spadalo je u domenu velikosrpske mitomanije "svi Srbi u jednoj državi", a završilo svi znamo kako
(YugoŠvaba, 14. avgust 2018 12:35)

Ma jos da u preambuli ustava iz 74. ne stoji da su NARODI iskoristivsi pravo na samoopredeljenje stvorili SFRJ, a da u samom ustavu u clanu 5 ne stoji da je SFRJ suverena, jedinstvena i nedeljiva i da se njene granice mogu menjati samo saglasnoscu svih republika pa da nekog smisla tvoj komentar ima. Velikosrpska mitomanija svi Srbi u jednoj drzavi??? Pa ziveli su u jednoj drzavi, kao uostalom i Hrvati i samo su hteli daleko manje pravo, da u njoj ostanu. Gde to ima da jedan narod nema pravo da ostane u drzavi u kojoj je, alo?!

loki

pre 5 godina

Nego, kad već spominješ Ustav 1974, što ne spomeneš i pravo naroda? Dakle NARODA u kontekstu tog istog Ustava? Šta bi sa konstitutivnošću srpskog naroda u Hrvatskoj i BiH u kontekstu protivustavnih referenduma (nije ih smelo biti bez saglasnosti Srba, jer konstitutivnost nadjačava preglasavanje...), šta bi sa Ustavom Srbije i secesijom Kosova bez referenduma?
Ima sjajnih analiza pravno-formalnih aspekata raspada Jugoslavije, pogledaj. Mržnja prema sopstvenom narodu jeste jaka stvar, ali ne i argument.
(miša, 14. avgust 2018 13:13)

Konstutivnost Srba u Hrvatskoj o kojoj govoriš je bila deklarativna kao što je postojala konstutivnost Hrvata u Srbiji. Svi narodi su bili deklerativno kostutivnini bilo gdje u Jugoslaviji. Načelna konstutivnost podrazumijevala bi i parlament nekog naroda. Niti Srbi niti Hrvati nisu imali svoj ekskluzivni i nacionalni parlament. Postojao je parlament Hrvatske kao jedne od republika kao i parlamenti Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovinei dr. Srbi nisu imali niti svoj nacionalni klub u Hrvatskom parlamentu koji je bio građanski kao i ostali parlamenti republika bivše Jugoslavije. Niti su Hrvati imali svoj klub u parlamentu Srbije. Odvajanje od Jugoslavije je izglasano u parlamentu Hrvatske i nikakvog preglasavanja nije bilo jer je to bio građanski parlament bez nacionalnih klubova zastupnika. Kosovo je imalo autonomiju u okviru Srbije kao republike, što nekakva krajina kao regija nikada nije imala u Hrvatskoj.

Pera

pre 5 godina

Najpre, gospodine Dačiću, vi ( Dačić i Vučić ) nemate podršku naroda za to "razgraničenje", osim sledbenika SPS i SNS. Samo vaši birači podržavaju tu ideju ali iz potpuno drugačijih razloga.
Drugo, odakle vam pravo da predlažete kršenje Ustava Republike Srbije ?! Da li za vas ne važi taj najviši zakonski akt ? Pročitajte još jednom taj dokument.
Treće, rezolucija 1244 UN definiše KiM kao teritoriju SRJ, odnosno Republike Srbije.
Četvrto, više vekova srpske istorije na KiM, naši manastiri, crkve, istorijski spomenici, velike bitke ... definišu KiM kao sastavni deo Srbije.

Dakle, predložite zapadu rešenje koje podrazumeva da KiM ostane u sastavu Srbije ali sa potpuno nezavisnom vlašću. To je moguće rešenje.
Na kraju krajeva, oni su sve i zakuvali sa bombardovanjem i priznavanjem te veštačke tvorevine.

leptirica

pre 5 godina

Naravno da Dačić zna da su federalne jedinice SFRJ imale pravo po ustavu na opredjeljenje do otcjepljenja i da nikakva krojenja granica nisu prošla, ali u ovom slučaju ne vidim problem ako se obje strane dogovore i završe ovu pat poziciju koja stopira napredak i jednima i drugima. Znači ako postoji rješenje koje odgovara i jednima i drugima....

Dod

pre 5 godina

SFRJ se raspala nelegalnim secesijama SLO i HR (a kasnije BiH i MKD) koje su direktno prekršile član 5. stav 3. Ustava iz 1974. koji propisuje da se granice SFRJ ne mogu menjati bez pristanka svih republika i pokrajina. Za Kosovo znamo kako je bilo. Zato je glupo pozivati se na bilo kakvo pravo ili raniju praksu pošto se sve radi onako kako velike sile hoće.

Бата Стојковић

pre 5 godina

Prijatelju. Rečenica iz ustava SFRJ ide ovako.. Svaka federalna jedinica SFRJ ima status republike sa mogućnošću naroda na opredjeljenje do otcjepljenja. Narod SR Hrvatske je na referendumu odlučio da se odcijepi.
(leptirica, 14. avgust 2018 13:30)
Пријатељице, кад већ помињеш Устав из 1974 онда бар буди доследна па цитирај део из Устава а на да га препричаваш или чак измишљаш. Реченица за коју тврдиш да је из Устава заправо у том облику не постоји већ је твоје намерно преформулисање оног што заиста у њему пише а то је да је СФРЈ настала слободном вољом народа који су користећи своје право на самоопредељење укључујући и право на одцепљење одлучили да се уједине у заједницу народа СФРЈ. Дакле овде се говори о настанку државе. О промени граница те државе експлицитно се каже да је могуће САМО уз сагласност свих.

Бата Стојковић

pre 5 godina

(SRW, 14. avgust 2018 13:43)
Кад већ помињеш Устав из 1974 онда бар буди доследан па помени да се мора прибавити сагласност свих република пре него што се евентуална одлука о одвајању реализује. Словенци уместо да траже сагласност пре ноћи су уклонили граничаре и практично не само прекршили Устав већ извршили насилну промену границе СФРЈ и започели оружану побуну. Уместо да буде кажњена Словенија је захваљујући пре свега Немачкој била награђена.

Bankar

pre 5 godina

Vidim ima komentara koji opravdavaju secesionizam Hrvatske. Dakle Hrvatska koja je bila u bloku zemalja koje su izgubile drugi svetski rat, zahvaljujući komunističkom diktatoru "oprale" svoju prošlost pritom dobijajući skoro celu Jadransku obalu i plodne ravnice na severu zemlje, imaju za pravo da proglase nezavisnost u granicama koje je iscrtao jedan čovek, totalno neuvažavajući volju 300.000 ljudi koji ne žele da se otcepe od svoje države. Ma da li se vi zezate? Da ne pominjemo da član 5 ustava SFRJ kaže ovako:
Član 5.

Teritorija Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije je jedinstvena i sačinjavaju je teritorije socijalističkih republika. Teritorija republike ne može se mjenjati bez pristanka republike, a teritorija autonomne pokrajine — ni bez pristanka autonomne pokrajine. Granica Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije ne može se mjenjati bez suglasnosti svih republika i autonomnih pokrajina. Granica između republika može se mjenjati samo na osnovu njihovog sporazuma, a ako se radi o granici autonomne pokrajine — i na osnovu njene suglasnosti.
Takođe po ustavu iz 74, član 1, Hrvatska je:
Socijalistička Republika Hrvatska je nacionalna država hrvatskog naroda, država srpskog naroda u Hrvatskoj i država drugih naroda i narodnosti koje u njoj žive.
Imajući u vidu da je po ustavu narodnost bila ekvivalent za manjinu, Srbi u hrvatskoj nisu bili manjina nego konstitutivan element koji je morao da bude pitan da li želi da se otcepi. Dakle čist kriminal.

Torbica

pre 5 godina

@myway

ustav sfrj je napisan dvojako. Kako drugacije tumacit da su granice republika nedirljive, a narodi imaju pravo na samoopredeljenje. Zato se is sastala Banditerova komisija koja je dala stav o tome.

Pravnik

pre 5 godina

po principima Ustava SFRJ iz 1974. , i pravu Republika na samoodređenje do otcepljenja i to ,pazi - prema granicama utvrđenim u Ustavu. Sukladno tome Badinterova komisija je donela zaključke prema kojima se sve nove države/ex.republike priznaju u granicama utvrđenim u SFRJ. Sve ostalo spadalo je u domenu velikosrpske mitomanije "svi Srbi u jednoj državi", a završilo svi znamo kako
(YugoŠvaba, 14. avgust 2018 12:35)

Ustav iz 1974 dozvoljava razgranicenje ali se odluka donosi konsenzusom svih republika jer se time menja i drzavna granica. Clan 5 tog ustava

kolovoz u avgustu

pre 5 godina

"Pa, po kojim se to principima raspala bivša Jugoslavija? (...) Ne, to je bilo zbog etničkog principa."

Nije se SFRJ raspala po principu etničkih podela, nego po principu lokalnih "nacionalnih" i multinacionalnih koristi koje je to i takvo rastakanje donelo, i još uvek donosi. Etničke podele samo su bile katalizator ovog procesa.

my way

pre 5 godina

@myway

ustav sfrj je napisan dvojako. Kako drugacije tumacit da su granice republika nedirljive, a narodi imaju pravo na samoopredeljenje. Zato se is sastala Banditerova komisija koja je dala stav o tome.
(Torbica, 14. avgust 2018 13:26)

Ma nema nikakvog prava naroda, a pogotovo ne republika na samoopredeljenje. U istorijsko-ideoloskoj preambuli se kaze da su NARODI ISKORISTILI pravo na samoopredeljenje stvarajuci SFRJ uz onda gomilu floskula o socijalizmu, radnickoj klasi... Nigde drugde se to ne spominje, a u samim materijalno pravnim odredbama ustava u clanu 5 jasno stoji da je teritorija SFRJ jedinstvena i nedeljiva, te da se njene granice mogu menjati samo uz saglasnost svih republika. Da ne govorimo o medjunarodnom pravu koje stiti integritet drzava cak i ako sam unutrasnji poredak dozvoljava otcepljenje.

Mladen Mladenović

pre 5 godina

Mislim da je pozivanje na principe danas van svake pameti. Ko to nije shvatio živi u nekom prošlom ili budućem vremenu. Sigurno nije "odavle". Posebno je problematično i bespredmetno pozivati se na principe u razgovoru sa onima koji su nas bombardovali. To je isto kao kao pevati najumilnije melodije gluvom ili pokazivati renesansnu umetnost slepome. Mislim da je na Jugoslaviji pogažem svaki princip, svako pravo, da taj "Gordijev čvor" ne bi mogao da preseče ni mnogo veća ličnost od Aleksandra Makedonskog. Nešto se navodi kao princip da bi odmah potom ta ista država bila protiv toga principa i nazivala ga neprincipijelnošću?! O nepovredivosti granica govore oni koji su do juče zadrto, i bez ikakvih skrupula, govorili o novim granicama i stvaranju novih država i to na teritoriji druge suverene države?! Danas su najveći mirotvorci oni koji su do juče bili medjunarodni kriminalci i "visili" na INTERPOL-ovim poternicama. Svet je počeo da funkcioniše po sistemu razbojničkih bandi. Nema tu ni "P" kako od prava tako i od principa.