Uzbuna u Evropi: Klima na "steroidima", niko nije pošteđen

Toplotni talas u Evropi doneo je neobično visoke temperature na mestima na kojima se to ne očekuje. Šumskih požara bilo je i u Švedskoj, “crveni” alarmi “pištali” su širom kontinenta, a upozorenja je bilo i u Srbiji – ali zbog padavina. Šta se to događa sa klimom?

Nevena Zdravković
Pošaljite komentar
 1. Neslažem se sa ovim "naučnim" tekstom iako nisam nikakav naučnik već samo puki promatrač i pamtim dobro. Tramp nije potpisao plan kako sprečiti klimatske promene. Mislim da je u pravu. nemožemo ih sprečiti Tramp to zna, znam ih i ja. Znaju ih i mnogi drugi ljudi. Naime još 70-ih godina prošlog veka profesor fizike na Prisli univerzitetu dr.Maglić komentarisao je da vojska sa naučnicima USA vrše eksperimente na Aljasci da pomere magnetne polove i tako obezbede povoljnije meteorološke uslove u Severnoj Americi. Rekao je da to neobećava dobrobit života na planeti, i kako vidim bio je u pravu.
  (e, 6. avgust 2018 20:45)

  # Link komentara

 2. Dobro, sada je 2018, a poslednji put je bilo tako 2003. Na svakih 15 godina jedno uzareno leto i nije tako strasno.
  (Viktor, 6. avgust 2018 16:41)

  # Link komentara

 3. Treba delovatia ne samo prognozirati.Šta je sa najrazvijenijim državama? One su najviše doprinele emisiji štetnih gasova. Videće svet šta je promena klime tek kad se i mi ovde počnemo suočavati sa nedostatkom pijaće vode. Mada toga već i sada ima samo što narod uopšte neshvata u koju budućnost uplovljavamo.
  (planeta pripada svima, 3. avgust 2018 16:23)

  # Link komentara

 4. U Švedskoj je toliko ozbiljna situacija da je zabranjeno roštiljanje i u sopstvenom dvorištu. Tako da ćemo danas da "raspalimo" električni roštilj.
   (Nenad ali onaj drugi, 3. avgust 2018 16:04)

  # Link komentara

 5. Osnovni uzrok je teznja da nas bude sto vise. Evo i ova nasa nepismena drzava placa radjanje. Sto nas bude vise kvalitet zivota ce da opsada i to ne samo zbog klime.
  (Komsija gore, dole, levo, desno, ispred i iza, 3. avgust 2018 16:03)

  # Link komentara

 6. Mi jos dobro prosli...za sad...
  (alex, 3. avgust 2018 15:55)

  # Link komentara

 7. Sve Generali posle bitke. Ajte malo unapred prognoze, pre nego pro vidimo da iz oblaka pada kiša
   (Mile, 3. avgust 2018 15:36)

  # Link komentara

 8. Ne brinite sada ce srpski klimatolozi da objasne ,da je ovo u stvari normalno, i da je globalno zagrevanje Kineska podvala..
  pokupili retoriku od Trampa iza koga stoje naftaski i ugljani lobi...
   (Objavite mi komentar, 3. avgust 2018 15:34)

  # Link komentara

 9. i ljud u postali takvi,nglvački,klima se samo prilagodjava...evolucija.
   (Darbin, 3. avgust 2018 15:34)

  # Link komentara