Sreda, 18.07.2018.

11:36

"Zašto moj sin da brani CG?"; Tramp: I ja se pitam / VIDEO

Američki predsednik Donald Tramp doveo je u pitanje obavezu SAD da brani druge članice tog vojnog saveza.

Izvor: Beta

"Zašto moj sin da brani CG?"; Tramp: I ja se pitam / VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

58 Komentari

Sortiraj po:

Mikan

pre 5 godina

"Pitam se, da nema Tramp i neke korjene sa Balkana! I njemu su sve drugi krivi!:)"
(pogled sa strane, 18. jul 2018 15:51)

Otkud mi žena otud sam i ja.

alban

pre 5 godina

Novinar ga nije pitao samo za crnogorce nego i za albance. Ali me cudi sto ga uopste nije pitao za srbe, hrvate. Mozda ovaj novinar misli da ovi drugi i nisu tako vazni.

Amerikanac

pre 5 godina

Tramp je isfrustrirani idiot. Većina Amera i zapadnjaka podržava nato. Nato je alijansa koja čuva zapad od azijskih hordi. Pa da nema nato-a sutra će otomani da vam dodju u evropu opet. Upravo su nato i američke rakete to što uterava strah u kosti potencijalnim neprijateljima zapada. A Hirošima i Nagasaki su poslali jasnu lekciju svima, napadni zapad i nećemo se ustručavati da koristimo sve što imamo.

Marsovac

pre 5 godina

"Sta nije u redu sa ovom izjavom? Svaki normalan stanovnik ove planete bi zeleo da ne postoji bilo kakav oblik naoruzanja....i da Amerika prestane da izigrava svetskog policajca.... bez podele istok-zapad....
(dali, 18. jul 2018 14:20) "
Nije u redu da aktuelni americki predsednik daje takve izjave. Njega bira narod, ali on sluzi bogatima da budu jos bogatiji. Ako to ne radi onda ga ubiju.

Marsovac

pre 5 godina

"Zato što je, recimo, to cela poenta NATO-a? Zašto bi iko ulazio u NATO, plaćao članarinu, držao se NATO standarda (odnosno kupovao oružje koje se pravi u drugim NATO članicama) i tako te politički ili ekonomski skupe egzibicije ako ne bi imao garanciju celog saveza da će stati iza njih u slučaju napada?
(Aleksandar, 18. jul 2018 13:40)"
problem je sto samo Amerika i jos par zemalja placaju punu clanarinu, ostale se zale da "nemaju novca".

Torrente

pre 5 godina

Sve vise mi se dopada Tramp. Svima u brk kaze ono sto misli i sto je cinjenica i istina. Hoces da te branimo plati. Lepo je to nas narod odavno definisao poslovicom KO NE HRANI SVOJU VOJSKU HRANICE TUDJU.
(Ima li nade?, 18. jul 2018 12:04)

Sve si lepo rekao, samo ova izreka nije iz našeg naroda, nego ju je izrekao Napoleon.
Još ju je pokazao i u praksi.

Марко

pre 5 godina

Zato što je, recimo, to cela poenta NATO-a? Zašto bi iko ulazio u NATO, plaćao članarinu, držao se NATO standarda (odnosno kupovao oružje koje se pravi u drugim NATO članicama) i tako te politički ili ekonomski skupe egzibicije ako ne bi imao garanciju celog saveza da će stati iza njih u slučaju napada?
(Aleksandar, 18. jul 2018 13:40)

Да би купио гласове бирача.

Marsovac

pre 5 godina

"Zar nije smisao vojnog saveza da ako jedna članica bude napadnuta ostale treba da je brane. Dakle SAD bi za sve da se pita al ne i da ispunjava dogovor, nek izađu iz NATO-a ako im se ne sviđa.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (vrag, 18. jul 2018 13:42) "
Onda vise nema NATO. To ce i da bude na kraju.

bleki

pre 5 godina

Trump je potpuno izgubio kompas priča kao da je predsjednik Rusije... nema veze s životom.. NATO je osnovan da zaštiti evropske zemlje od sovjetskog saveza obzirom na totalni nesrazmjer vojne moći jedan na jedan, i tu je krenula parola svi za jednoga . Nije doktrina Putina puno drugačija od one SSSR a pogledajte Ukrajinu ili Makedoniju ili BiH itd... da mu je više ekonomske moći vidjeli bi što je čelični stisak pa ti budi neovisan..ili se usprotivi kad te u stanju pregaziti za tri dana. Plati pa ću pjevati pardon braniti te ....ha ha ha kakav klaun evo utješi me kad USA ima takvog premijera što da se mi u Hr čudimo našem...

marija

pre 5 godina

Šta nije tačno u ovome što je rekao Tramp?

Milo Djukanović je bombardovao Dubrovnik dok je bio Miloševićev i Mirin omiljeni političar.
Pozvao se na imunitet na italijanskom sudu za kriminal.

I njega treba Ameri da brane.
Ma da.

Luka

pre 5 godina

Gorbacov je raspustio Varsavski pakt i usao u istoriju sigurno ce biti pozitivan lik iako ga neki danas osuduju, sve zemlje bolje zive danas nego tad, od Rusa pa dalje, Tramp treba da raspusti NATO i da skine sa leda gradana zapada ogroman nepotreban teret, a te pare usmerit u bolnice puteve infrastrukturu i svi ce mo bolje zivet od NATO ogroman profit ima mali broj ljudi, i uci ce u istoriju kao i Gorbacov.

Soldier

pre 5 godina

Radim 15 godina u velikim svetskim korporacijama sirom Evrope.

Trump se ponasa kao tipican CEO (generalni direktor) neke velike multinacionalne kompanije koji treba da ostvari brze kratkorocne rezultate, podigne profitabilnost i drasticno smanji troskove. Kada tako rezu troskove, bas ih je briga sta ce sa njihovom kompanijom biti za 15 godina, oni ionako nece biti tu.

Problem je sto se napolju medjunarodne politke odluke donose za 10+ godina unapred, u tom slucaju se slusaju vodeci intelektualci i think-tank organizacije, a on jednostavno na to nije navikao.

Da ne zaboravim, na sve to ima i neki narcisoidni poremecaj...

dali

pre 5 godina

Sta nije u redu sa ovom izjavom? Svaki normalan stanovnik ove planete bi zeleo da ne postoji bilo kakav oblik naoruzanja....i da Amerika prestane da izigrava svetskog policajca.... bez podele istok-zapad....

Jovan

pre 5 godina

Mesanje NATO zavisi od toga ko napadne tu neku malu zemlju da li je to Kina ili Rusija ili mozda obe zajedno tad se NATO ne bi mešao ako bi to isto bila neka slaba i manja zemlja onda bi se maksimalno umešao.

T

pre 5 godina

"Donald Tramp je zavrsio vojnu akademiju, i dobro zna kako funkcionise vojska."

Ne, Tramp je bio u privatnoj skoli/internatu koja glumi vojnu skolu a ne akademiju, uprkos imenu. U njoj ima i vojne obuke, ali on vojsku nije sluzio, imao je medicinsko opravdanje.

Sa Wikipedije: "At age 13, he was enrolled in the New York Military Academy, a private boarding school"

Aleksandar

pre 5 godina

Zato što je, recimo, to cela poenta NATO-a? Zašto bi iko ulazio u NATO, plaćao članarinu, držao se NATO standarda (odnosno kupovao oružje koje se pravi u drugim NATO članicama) i tako te politički ili ekonomski skupe egzibicije ako ne bi imao garanciju celog saveza da će stati iza njih u slučaju napada?

Nikola

pre 5 godina

@zimzeleni
Donald Tramp je zavrsio vojnu akademiju, i dobro zna kako funkcionise vojska. Prosecan covek sa vojnom akademijom zna mnogo vise o vojsci od obicnog regruta.

Niti je on sluzio vojsku, niti ima pojma o cemu prica i kako stvar funkcionise. Ali ovo glupiranje je vidljivo samo nama, okrenite recimo Guardian i NY Times i imacete sta da vidite - republikanci su zabili glavu u pesak jer ne smeju da pogledaju ljudima u oci i odgovore koga i sta zastupa ovaj covek?
(zimzeleni, 18. jul 2018 11:41)

Dex

pre 5 godina

@Dex a sta je netačno rekao? Sve sto je rekao stoji.
(Coyote, 18. jul 2018 12:47)

Rekao je da je jedan narod divlji, tj. agresivan. Sem toga, nije problem samo u tome sta je rekao, vec i kako je rekao.
A sto se tice onoga sta je rekao, tu je veci problem ono sto nije rekao. Rekao je sta se od SAD ocekuje u slucaju rata. Nije rekao da dosad nijedna zemlja nije uvukla SAD u rat, sto se NATO-a tice. SAD uvlace ogroman broj zemalja u svoje sosptvene sukobe. Zasto ne objasni zasto su Britanci, Nemci, Poljaci, Hrvati ili Holandjani ginuli u americkim ratovima? A sad je problem braniti Crnogorca ili Ceha npr.?
Ovaj reality show strucnjak uvek govori sta se ocekuje od drugih. Druge krivi za sve. On je uvek zrtva (tj. njegova zemlja). To se tesko moze dokazati uvidom u situaciju u svetu, zar ne?

3210

pre 5 godina

Natjerao ih je da povećaju vojni budžet na 2% BNP i sad će vise zema?ja da imaju mogućnosti da kupi njihov superskupi avion F35
(Chisho, 18. jul 2018 12:03)

Ako bilo koja država nije u stanju da za svoju Vojsku izdvoji 2% BNP onda ni ne treba da ima vojsku.

Celtic

pre 5 godina

Tramp je obican klovn, pravi lakrdiju od americke i svetske politike. Ali on nije bez neke tu, centri moci koji su ga postavili dobro znaju sta rade. Pa i to sto su malenu CG uveli u NATO i to sto je odnos prema Srbiji takav kakav je, sve ima svoje razloge i opasne ciljeve. Mislim da nas tek ocekuju lude stvari, svet ide ka neizvesnoj buducnosti a sta ce sa nama malima na Balkanu biti je posebna prica.

Andria

pre 5 godina

Vojni savezi postoje već hiljadama godina, a evo sada se tek pojavio tako pametan čovek kao Trump koji tvrdi da je sve to besmisleno. Sedi jedan.

vrag

pre 5 godina

Zar nije smisao vojnog saveza da ako jedna članica bude napadnuta ostale treba da je brane. Dakle SAD bi za sve da se pita al ne i da ispunjava dogovor, nek izađu iz NATO-a ako im se ne sviđa.

Lektora bez

pre 5 godina

Sve zvuči logično ali kako to obično biva, samo je površno. Da, sve zemlje moraju braniti zemlju članicu, ali šta kad nijedna nije napadnuta.. E pa tada Nato koristi luke, aerodrome i ostalu infrastrukturu za potrebe širenja demokratije.. Da li I takve mirnodopske akcije imaju cenu? Zašto bih ti pružao logističku podršku za tvoje ciljeve ako tvoj sin sutra neće da me brani.. Tamte za kukuriku što bi rekao narod

trade

pre 5 godina

Znači Putin mu se interesovao za neke male NATO zemljice kakve su recimo Crna Gora i Estonija koje bi želeo uskoro da "usreći" onako kako to samo Rusi mogu, pa Tramp koji je mnogo više trgovac nekretninama nego političar sada ispipava tržište i utvrđuje cenu.

Мило

pre 5 godina

Нема сумње,ово је нешто сасвим ново,гос.Трамп размишља као 90% светске популације.Свака част председниче САД......

Dule

pre 5 godina

Niti je on sluzio vojsku, niti ima pojma o cemu prica i kako stvar funkcionise. Ali ovo glupiranje je vidljivo samo nama, okrenite recimo Guardian i NY Times i imacete sta da vidite - republikanci su zabili glavu u pesak jer ne smeju da pogledaju ljudima u oci i odgovore koga i sta zastupa ovaj covek?
(zimzeleni, 18. jul 2018 11:41)

Republikanci zabise glavu u pesak jer nece biti izabrani u svojim mestima kada dodju izbori za Kongres ako graknu protiv Trampa. Mozes ti da pricas sta hoces, ali cak je Americkom narodu dosadilo da izigravaju svetskog policajca, dok im se goruci problemi kod kuce samo pogorsavaju. To sto Gardijan ne pise o tome, a pise o svakom trampovom tvitu ti samo govori koliko je njima stalo do Crne Gore i koliko ce da stanu u njenu odbranu ako se bilo sta desi.

A i nama bi bilo bolje da gledamo malo svoja posla vise, nego da se nesto brinemo sta se desava 6000km od nas.

justinijan

pre 5 godina

@zimzeleni
A Buš Mlađi je bio oličenje republikanaca, pa su svuda išli uzdignuta čela, je li?
Stvar je prosta, ne pljuju oni njega (i demokrate i republikanci, "nezavisni" mediji, "nezavisni" intelektualci, Soroš i dr.) što ih sramoti, već što su izgubili položaje, privilegije...

Mare

pre 5 godina

Niti je on sluzio vojsku, niti ima pojma o cemu prica i kako stvar funkcionise. Ali ovo glupiranje je vidljivo samo nama, okrenite recimo Guardian i NY Times i imacete sta da vidite - republikanci su zabili glavu u pesak jer ne smeju da pogledaju ljudima u oci i odgovore koga i sta zastupa ovaj covek?
(zimzeleni, 18. jul 2018 11:41)

Vidi zemljace, ja nisam Amerikanac, nego Srbin i mozda je Amerikancima u interesu ono sto zastupaju demokrate, dakle foriranje te agresivne politike mesanja u sukobe drugih zemalja, vojno prisustvo svuda itd, ali meni kao Srbinu to nije u interesu i zato mi je Trampova spoljna politika (bar u ovom segmentu) mnogo bliskija.

Ima li nade?

pre 5 godina

Sve vise mi se dopada Tramp. Svima u brk kaze ono sto misli i sto je cinjenica i istina. Hoces da te branimo plati. Lepo je to nas narod odavno definisao poslovicom KO NE HRANI SVOJU VOJSKU HRANICE TUDJU.

zimzeleni

pre 5 godina

Niti je on sluzio vojsku, niti ima pojma o cemu prica i kako stvar funkcionise. Ali ovo glupiranje je vidljivo samo nama, okrenite recimo Guardian i NY Times i imacete sta da vidite - republikanci su zabili glavu u pesak jer ne smeju da pogledaju ljudima u oci i odgovore koga i sta zastupa ovaj covek?

Dex

pre 5 godina

Upravo je narod u CG nazvao divljacima. Ako nista, zaista je ogavan covek, ma sta mislili o njegovoj politici ili "politici". Ostali su bar znali lagati slatkorecivo, a on ni to.

Ima li nade?

pre 5 godina

Sve vise mi se dopada Tramp. Svima u brk kaze ono sto misli i sto je cinjenica i istina. Hoces da te branimo plati. Lepo je to nas narod odavno definisao poslovicom KO NE HRANI SVOJU VOJSKU HRANICE TUDJU.

Lektora bez

pre 5 godina

Sve zvuči logično ali kako to obično biva, samo je površno. Da, sve zemlje moraju braniti zemlju članicu, ali šta kad nijedna nije napadnuta.. E pa tada Nato koristi luke, aerodrome i ostalu infrastrukturu za potrebe širenja demokratije.. Da li I takve mirnodopske akcije imaju cenu? Zašto bih ti pružao logističku podršku za tvoje ciljeve ako tvoj sin sutra neće da me brani.. Tamte za kukuriku što bi rekao narod

Dule

pre 5 godina

Niti je on sluzio vojsku, niti ima pojma o cemu prica i kako stvar funkcionise. Ali ovo glupiranje je vidljivo samo nama, okrenite recimo Guardian i NY Times i imacete sta da vidite - republikanci su zabili glavu u pesak jer ne smeju da pogledaju ljudima u oci i odgovore koga i sta zastupa ovaj covek?
(zimzeleni, 18. jul 2018 11:41)

Republikanci zabise glavu u pesak jer nece biti izabrani u svojim mestima kada dodju izbori za Kongres ako graknu protiv Trampa. Mozes ti da pricas sta hoces, ali cak je Americkom narodu dosadilo da izigravaju svetskog policajca, dok im se goruci problemi kod kuce samo pogorsavaju. To sto Gardijan ne pise o tome, a pise o svakom trampovom tvitu ti samo govori koliko je njima stalo do Crne Gore i koliko ce da stanu u njenu odbranu ako se bilo sta desi.

A i nama bi bilo bolje da gledamo malo svoja posla vise, nego da se nesto brinemo sta se desava 6000km od nas.

justinijan

pre 5 godina

@zimzeleni
A Buš Mlađi je bio oličenje republikanaca, pa su svuda išli uzdignuta čela, je li?
Stvar je prosta, ne pljuju oni njega (i demokrate i republikanci, "nezavisni" mediji, "nezavisni" intelektualci, Soroš i dr.) što ih sramoti, već što su izgubili položaje, privilegije...

Soldier

pre 5 godina

Radim 15 godina u velikim svetskim korporacijama sirom Evrope.

Trump se ponasa kao tipican CEO (generalni direktor) neke velike multinacionalne kompanije koji treba da ostvari brze kratkorocne rezultate, podigne profitabilnost i drasticno smanji troskove. Kada tako rezu troskove, bas ih je briga sta ce sa njihovom kompanijom biti za 15 godina, oni ionako nece biti tu.

Problem je sto se napolju medjunarodne politke odluke donose za 10+ godina unapred, u tom slucaju se slusaju vodeci intelektualci i think-tank organizacije, a on jednostavno na to nije navikao.

Da ne zaboravim, na sve to ima i neki narcisoidni poremecaj...

Mare

pre 5 godina

Niti je on sluzio vojsku, niti ima pojma o cemu prica i kako stvar funkcionise. Ali ovo glupiranje je vidljivo samo nama, okrenite recimo Guardian i NY Times i imacete sta da vidite - republikanci su zabili glavu u pesak jer ne smeju da pogledaju ljudima u oci i odgovore koga i sta zastupa ovaj covek?
(zimzeleni, 18. jul 2018 11:41)

Vidi zemljace, ja nisam Amerikanac, nego Srbin i mozda je Amerikancima u interesu ono sto zastupaju demokrate, dakle foriranje te agresivne politike mesanja u sukobe drugih zemalja, vojno prisustvo svuda itd, ali meni kao Srbinu to nije u interesu i zato mi je Trampova spoljna politika (bar u ovom segmentu) mnogo bliskija.

Мило

pre 5 godina

Нема сумње,ово је нешто сасвим ново,гос.Трамп размишља као 90% светске популације.Свака част председниче САД......

trade

pre 5 godina

Znači Putin mu se interesovao za neke male NATO zemljice kakve su recimo Crna Gora i Estonija koje bi želeo uskoro da "usreći" onako kako to samo Rusi mogu, pa Tramp koji je mnogo više trgovac nekretninama nego političar sada ispipava tržište i utvrđuje cenu.

Dex

pre 5 godina

Upravo je narod u CG nazvao divljacima. Ako nista, zaista je ogavan covek, ma sta mislili o njegovoj politici ili "politici". Ostali su bar znali lagati slatkorecivo, a on ni to.

Celtic

pre 5 godina

Tramp je obican klovn, pravi lakrdiju od americke i svetske politike. Ali on nije bez neke tu, centri moci koji su ga postavili dobro znaju sta rade. Pa i to sto su malenu CG uveli u NATO i to sto je odnos prema Srbiji takav kakav je, sve ima svoje razloge i opasne ciljeve. Mislim da nas tek ocekuju lude stvari, svet ide ka neizvesnoj buducnosti a sta ce sa nama malima na Balkanu biti je posebna prica.

dali

pre 5 godina

Sta nije u redu sa ovom izjavom? Svaki normalan stanovnik ove planete bi zeleo da ne postoji bilo kakav oblik naoruzanja....i da Amerika prestane da izigrava svetskog policajca.... bez podele istok-zapad....

Luka

pre 5 godina

Gorbacov je raspustio Varsavski pakt i usao u istoriju sigurno ce biti pozitivan lik iako ga neki danas osuduju, sve zemlje bolje zive danas nego tad, od Rusa pa dalje, Tramp treba da raspusti NATO i da skine sa leda gradana zapada ogroman nepotreban teret, a te pare usmerit u bolnice puteve infrastrukturu i svi ce mo bolje zivet od NATO ogroman profit ima mali broj ljudi, i uci ce u istoriju kao i Gorbacov.

Jovan

pre 5 godina

Mesanje NATO zavisi od toga ko napadne tu neku malu zemlju da li je to Kina ili Rusija ili mozda obe zajedno tad se NATO ne bi mešao ako bi to isto bila neka slaba i manja zemlja onda bi se maksimalno umešao.

Dex

pre 5 godina

@Dex a sta je netačno rekao? Sve sto je rekao stoji.
(Coyote, 18. jul 2018 12:47)

Rekao je da je jedan narod divlji, tj. agresivan. Sem toga, nije problem samo u tome sta je rekao, vec i kako je rekao.
A sto se tice onoga sta je rekao, tu je veci problem ono sto nije rekao. Rekao je sta se od SAD ocekuje u slucaju rata. Nije rekao da dosad nijedna zemlja nije uvukla SAD u rat, sto se NATO-a tice. SAD uvlace ogroman broj zemalja u svoje sosptvene sukobe. Zasto ne objasni zasto su Britanci, Nemci, Poljaci, Hrvati ili Holandjani ginuli u americkim ratovima? A sad je problem braniti Crnogorca ili Ceha npr.?
Ovaj reality show strucnjak uvek govori sta se ocekuje od drugih. Druge krivi za sve. On je uvek zrtva (tj. njegova zemlja). To se tesko moze dokazati uvidom u situaciju u svetu, zar ne?

zimzeleni

pre 5 godina

Niti je on sluzio vojsku, niti ima pojma o cemu prica i kako stvar funkcionise. Ali ovo glupiranje je vidljivo samo nama, okrenite recimo Guardian i NY Times i imacete sta da vidite - republikanci su zabili glavu u pesak jer ne smeju da pogledaju ljudima u oci i odgovore koga i sta zastupa ovaj covek?

3210

pre 5 godina

Natjerao ih je da povećaju vojni budžet na 2% BNP i sad će vise zema?ja da imaju mogućnosti da kupi njihov superskupi avion F35
(Chisho, 18. jul 2018 12:03)

Ako bilo koja država nije u stanju da za svoju Vojsku izdvoji 2% BNP onda ni ne treba da ima vojsku.

Nikola

pre 5 godina

@zimzeleni
Donald Tramp je zavrsio vojnu akademiju, i dobro zna kako funkcionise vojska. Prosecan covek sa vojnom akademijom zna mnogo vise o vojsci od obicnog regruta.

Niti je on sluzio vojsku, niti ima pojma o cemu prica i kako stvar funkcionise. Ali ovo glupiranje je vidljivo samo nama, okrenite recimo Guardian i NY Times i imacete sta da vidite - republikanci su zabili glavu u pesak jer ne smeju da pogledaju ljudima u oci i odgovore koga i sta zastupa ovaj covek?
(zimzeleni, 18. jul 2018 11:41)

Aleksandar

pre 5 godina

Zato što je, recimo, to cela poenta NATO-a? Zašto bi iko ulazio u NATO, plaćao članarinu, držao se NATO standarda (odnosno kupovao oružje koje se pravi u drugim NATO članicama) i tako te politički ili ekonomski skupe egzibicije ako ne bi imao garanciju celog saveza da će stati iza njih u slučaju napada?

vrag

pre 5 godina

Zar nije smisao vojnog saveza da ako jedna članica bude napadnuta ostale treba da je brane. Dakle SAD bi za sve da se pita al ne i da ispunjava dogovor, nek izađu iz NATO-a ako im se ne sviđa.

T

pre 5 godina

"Donald Tramp je zavrsio vojnu akademiju, i dobro zna kako funkcionise vojska."

Ne, Tramp je bio u privatnoj skoli/internatu koja glumi vojnu skolu a ne akademiju, uprkos imenu. U njoj ima i vojne obuke, ali on vojsku nije sluzio, imao je medicinsko opravdanje.

Sa Wikipedije: "At age 13, he was enrolled in the New York Military Academy, a private boarding school"

marija

pre 5 godina

Šta nije tačno u ovome što je rekao Tramp?

Milo Djukanović je bombardovao Dubrovnik dok je bio Miloševićev i Mirin omiljeni političar.
Pozvao se na imunitet na italijanskom sudu za kriminal.

I njega treba Ameri da brane.
Ma da.

Torrente

pre 5 godina

Sve vise mi se dopada Tramp. Svima u brk kaze ono sto misli i sto je cinjenica i istina. Hoces da te branimo plati. Lepo je to nas narod odavno definisao poslovicom KO NE HRANI SVOJU VOJSKU HRANICE TUDJU.
(Ima li nade?, 18. jul 2018 12:04)

Sve si lepo rekao, samo ova izreka nije iz našeg naroda, nego ju je izrekao Napoleon.
Još ju je pokazao i u praksi.

Andria

pre 5 godina

Vojni savezi postoje već hiljadama godina, a evo sada se tek pojavio tako pametan čovek kao Trump koji tvrdi da je sve to besmisleno. Sedi jedan.

Marsovac

pre 5 godina

"Zato što je, recimo, to cela poenta NATO-a? Zašto bi iko ulazio u NATO, plaćao članarinu, držao se NATO standarda (odnosno kupovao oružje koje se pravi u drugim NATO članicama) i tako te politički ili ekonomski skupe egzibicije ako ne bi imao garanciju celog saveza da će stati iza njih u slučaju napada?
(Aleksandar, 18. jul 2018 13:40)"
problem je sto samo Amerika i jos par zemalja placaju punu clanarinu, ostale se zale da "nemaju novca".

Amerikanac

pre 5 godina

Tramp je isfrustrirani idiot. Većina Amera i zapadnjaka podržava nato. Nato je alijansa koja čuva zapad od azijskih hordi. Pa da nema nato-a sutra će otomani da vam dodju u evropu opet. Upravo su nato i američke rakete to što uterava strah u kosti potencijalnim neprijateljima zapada. A Hirošima i Nagasaki su poslali jasnu lekciju svima, napadni zapad i nećemo se ustručavati da koristimo sve što imamo.

Marsovac

pre 5 godina

"Sta nije u redu sa ovom izjavom? Svaki normalan stanovnik ove planete bi zeleo da ne postoji bilo kakav oblik naoruzanja....i da Amerika prestane da izigrava svetskog policajca.... bez podele istok-zapad....
(dali, 18. jul 2018 14:20) "
Nije u redu da aktuelni americki predsednik daje takve izjave. Njega bira narod, ali on sluzi bogatima da budu jos bogatiji. Ako to ne radi onda ga ubiju.

Marsovac

pre 5 godina

"Zar nije smisao vojnog saveza da ako jedna članica bude napadnuta ostale treba da je brane. Dakle SAD bi za sve da se pita al ne i da ispunjava dogovor, nek izađu iz NATO-a ako im se ne sviđa.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (vrag, 18. jul 2018 13:42) "
Onda vise nema NATO. To ce i da bude na kraju.

bleki

pre 5 godina

Trump je potpuno izgubio kompas priča kao da je predsjednik Rusije... nema veze s životom.. NATO je osnovan da zaštiti evropske zemlje od sovjetskog saveza obzirom na totalni nesrazmjer vojne moći jedan na jedan, i tu je krenula parola svi za jednoga . Nije doktrina Putina puno drugačija od one SSSR a pogledajte Ukrajinu ili Makedoniju ili BiH itd... da mu je više ekonomske moći vidjeli bi što je čelični stisak pa ti budi neovisan..ili se usprotivi kad te u stanju pregaziti za tri dana. Plati pa ću pjevati pardon braniti te ....ha ha ha kakav klaun evo utješi me kad USA ima takvog premijera što da se mi u Hr čudimo našem...

Марко

pre 5 godina

Zato što je, recimo, to cela poenta NATO-a? Zašto bi iko ulazio u NATO, plaćao članarinu, držao se NATO standarda (odnosno kupovao oružje koje se pravi u drugim NATO članicama) i tako te politički ili ekonomski skupe egzibicije ako ne bi imao garanciju celog saveza da će stati iza njih u slučaju napada?
(Aleksandar, 18. jul 2018 13:40)

Да би купио гласове бирача.

Mikan

pre 5 godina

"Pitam se, da nema Tramp i neke korjene sa Balkana! I njemu su sve drugi krivi!:)"
(pogled sa strane, 18. jul 2018 15:51)

Otkud mi žena otud sam i ja.

alban

pre 5 godina

Novinar ga nije pitao samo za crnogorce nego i za albance. Ali me cudi sto ga uopste nije pitao za srbe, hrvate. Mozda ovaj novinar misli da ovi drugi i nisu tako vazni.

Dex

pre 5 godina

Upravo je narod u CG nazvao divljacima. Ako nista, zaista je ogavan covek, ma sta mislili o njegovoj politici ili "politici". Ostali su bar znali lagati slatkorecivo, a on ni to.

zimzeleni

pre 5 godina

Niti je on sluzio vojsku, niti ima pojma o cemu prica i kako stvar funkcionise. Ali ovo glupiranje je vidljivo samo nama, okrenite recimo Guardian i NY Times i imacete sta da vidite - republikanci su zabili glavu u pesak jer ne smeju da pogledaju ljudima u oci i odgovore koga i sta zastupa ovaj covek?

Amerikanac

pre 5 godina

Tramp je isfrustrirani idiot. Većina Amera i zapadnjaka podržava nato. Nato je alijansa koja čuva zapad od azijskih hordi. Pa da nema nato-a sutra će otomani da vam dodju u evropu opet. Upravo su nato i američke rakete to što uterava strah u kosti potencijalnim neprijateljima zapada. A Hirošima i Nagasaki su poslali jasnu lekciju svima, napadni zapad i nećemo se ustručavati da koristimo sve što imamo.

Ima li nade?

pre 5 godina

Sve vise mi se dopada Tramp. Svima u brk kaze ono sto misli i sto je cinjenica i istina. Hoces da te branimo plati. Lepo je to nas narod odavno definisao poslovicom KO NE HRANI SVOJU VOJSKU HRANICE TUDJU.

trade

pre 5 godina

Znači Putin mu se interesovao za neke male NATO zemljice kakve su recimo Crna Gora i Estonija koje bi želeo uskoro da "usreći" onako kako to samo Rusi mogu, pa Tramp koji je mnogo više trgovac nekretninama nego političar sada ispipava tržište i utvrđuje cenu.

Andria

pre 5 godina

Vojni savezi postoje već hiljadama godina, a evo sada se tek pojavio tako pametan čovek kao Trump koji tvrdi da je sve to besmisleno. Sedi jedan.

Celtic

pre 5 godina

Tramp je obican klovn, pravi lakrdiju od americke i svetske politike. Ali on nije bez neke tu, centri moci koji su ga postavili dobro znaju sta rade. Pa i to sto su malenu CG uveli u NATO i to sto je odnos prema Srbiji takav kakav je, sve ima svoje razloge i opasne ciljeve. Mislim da nas tek ocekuju lude stvari, svet ide ka neizvesnoj buducnosti a sta ce sa nama malima na Balkanu biti je posebna prica.

Nikola

pre 5 godina

@zimzeleni
Donald Tramp je zavrsio vojnu akademiju, i dobro zna kako funkcionise vojska. Prosecan covek sa vojnom akademijom zna mnogo vise o vojsci od obicnog regruta.

Niti je on sluzio vojsku, niti ima pojma o cemu prica i kako stvar funkcionise. Ali ovo glupiranje je vidljivo samo nama, okrenite recimo Guardian i NY Times i imacete sta da vidite - republikanci su zabili glavu u pesak jer ne smeju da pogledaju ljudima u oci i odgovore koga i sta zastupa ovaj covek?
(zimzeleni, 18. jul 2018 11:41)

Soldier

pre 5 godina

Radim 15 godina u velikim svetskim korporacijama sirom Evrope.

Trump se ponasa kao tipican CEO (generalni direktor) neke velike multinacionalne kompanije koji treba da ostvari brze kratkorocne rezultate, podigne profitabilnost i drasticno smanji troskove. Kada tako rezu troskove, bas ih je briga sta ce sa njihovom kompanijom biti za 15 godina, oni ionako nece biti tu.

Problem je sto se napolju medjunarodne politke odluke donose za 10+ godina unapred, u tom slucaju se slusaju vodeci intelektualci i think-tank organizacije, a on jednostavno na to nije navikao.

Da ne zaboravim, na sve to ima i neki narcisoidni poremecaj...

Мило

pre 5 godina

Нема сумње,ово је нешто сасвим ново,гос.Трамп размишља као 90% светске популације.Свака част председниче САД......

bleki

pre 5 godina

Trump je potpuno izgubio kompas priča kao da je predsjednik Rusije... nema veze s životom.. NATO je osnovan da zaštiti evropske zemlje od sovjetskog saveza obzirom na totalni nesrazmjer vojne moći jedan na jedan, i tu je krenula parola svi za jednoga . Nije doktrina Putina puno drugačija od one SSSR a pogledajte Ukrajinu ili Makedoniju ili BiH itd... da mu je više ekonomske moći vidjeli bi što je čelični stisak pa ti budi neovisan..ili se usprotivi kad te u stanju pregaziti za tri dana. Plati pa ću pjevati pardon braniti te ....ha ha ha kakav klaun evo utješi me kad USA ima takvog premijera što da se mi u Hr čudimo našem...

Mare

pre 5 godina

Niti je on sluzio vojsku, niti ima pojma o cemu prica i kako stvar funkcionise. Ali ovo glupiranje je vidljivo samo nama, okrenite recimo Guardian i NY Times i imacete sta da vidite - republikanci su zabili glavu u pesak jer ne smeju da pogledaju ljudima u oci i odgovore koga i sta zastupa ovaj covek?
(zimzeleni, 18. jul 2018 11:41)

Vidi zemljace, ja nisam Amerikanac, nego Srbin i mozda je Amerikancima u interesu ono sto zastupaju demokrate, dakle foriranje te agresivne politike mesanja u sukobe drugih zemalja, vojno prisustvo svuda itd, ali meni kao Srbinu to nije u interesu i zato mi je Trampova spoljna politika (bar u ovom segmentu) mnogo bliskija.

Dex

pre 5 godina

@Dex a sta je netačno rekao? Sve sto je rekao stoji.
(Coyote, 18. jul 2018 12:47)

Rekao je da je jedan narod divlji, tj. agresivan. Sem toga, nije problem samo u tome sta je rekao, vec i kako je rekao.
A sto se tice onoga sta je rekao, tu je veci problem ono sto nije rekao. Rekao je sta se od SAD ocekuje u slucaju rata. Nije rekao da dosad nijedna zemlja nije uvukla SAD u rat, sto se NATO-a tice. SAD uvlace ogroman broj zemalja u svoje sosptvene sukobe. Zasto ne objasni zasto su Britanci, Nemci, Poljaci, Hrvati ili Holandjani ginuli u americkim ratovima? A sad je problem braniti Crnogorca ili Ceha npr.?
Ovaj reality show strucnjak uvek govori sta se ocekuje od drugih. Druge krivi za sve. On je uvek zrtva (tj. njegova zemlja). To se tesko moze dokazati uvidom u situaciju u svetu, zar ne?

Luka

pre 5 godina

Gorbacov je raspustio Varsavski pakt i usao u istoriju sigurno ce biti pozitivan lik iako ga neki danas osuduju, sve zemlje bolje zive danas nego tad, od Rusa pa dalje, Tramp treba da raspusti NATO i da skine sa leda gradana zapada ogroman nepotreban teret, a te pare usmerit u bolnice puteve infrastrukturu i svi ce mo bolje zivet od NATO ogroman profit ima mali broj ljudi, i uci ce u istoriju kao i Gorbacov.

justinijan

pre 5 godina

@zimzeleni
A Buš Mlađi je bio oličenje republikanaca, pa su svuda išli uzdignuta čela, je li?
Stvar je prosta, ne pljuju oni njega (i demokrate i republikanci, "nezavisni" mediji, "nezavisni" intelektualci, Soroš i dr.) što ih sramoti, već što su izgubili položaje, privilegije...

dali

pre 5 godina

Sta nije u redu sa ovom izjavom? Svaki normalan stanovnik ove planete bi zeleo da ne postoji bilo kakav oblik naoruzanja....i da Amerika prestane da izigrava svetskog policajca.... bez podele istok-zapad....

Lektora bez

pre 5 godina

Sve zvuči logično ali kako to obično biva, samo je površno. Da, sve zemlje moraju braniti zemlju članicu, ali šta kad nijedna nije napadnuta.. E pa tada Nato koristi luke, aerodrome i ostalu infrastrukturu za potrebe širenja demokratije.. Da li I takve mirnodopske akcije imaju cenu? Zašto bih ti pružao logističku podršku za tvoje ciljeve ako tvoj sin sutra neće da me brani.. Tamte za kukuriku što bi rekao narod

vrag

pre 5 godina

Zar nije smisao vojnog saveza da ako jedna članica bude napadnuta ostale treba da je brane. Dakle SAD bi za sve da se pita al ne i da ispunjava dogovor, nek izađu iz NATO-a ako im se ne sviđa.

Dule

pre 5 godina

Niti je on sluzio vojsku, niti ima pojma o cemu prica i kako stvar funkcionise. Ali ovo glupiranje je vidljivo samo nama, okrenite recimo Guardian i NY Times i imacete sta da vidite - republikanci su zabili glavu u pesak jer ne smeju da pogledaju ljudima u oci i odgovore koga i sta zastupa ovaj covek?
(zimzeleni, 18. jul 2018 11:41)

Republikanci zabise glavu u pesak jer nece biti izabrani u svojim mestima kada dodju izbori za Kongres ako graknu protiv Trampa. Mozes ti da pricas sta hoces, ali cak je Americkom narodu dosadilo da izigravaju svetskog policajca, dok im se goruci problemi kod kuce samo pogorsavaju. To sto Gardijan ne pise o tome, a pise o svakom trampovom tvitu ti samo govori koliko je njima stalo do Crne Gore i koliko ce da stanu u njenu odbranu ako se bilo sta desi.

A i nama bi bilo bolje da gledamo malo svoja posla vise, nego da se nesto brinemo sta se desava 6000km od nas.

3210

pre 5 godina

Natjerao ih je da povećaju vojni budžet na 2% BNP i sad će vise zema?ja da imaju mogućnosti da kupi njihov superskupi avion F35
(Chisho, 18. jul 2018 12:03)

Ako bilo koja država nije u stanju da za svoju Vojsku izdvoji 2% BNP onda ni ne treba da ima vojsku.

T

pre 5 godina

"Donald Tramp je zavrsio vojnu akademiju, i dobro zna kako funkcionise vojska."

Ne, Tramp je bio u privatnoj skoli/internatu koja glumi vojnu skolu a ne akademiju, uprkos imenu. U njoj ima i vojne obuke, ali on vojsku nije sluzio, imao je medicinsko opravdanje.

Sa Wikipedije: "At age 13, he was enrolled in the New York Military Academy, a private boarding school"

Jovan

pre 5 godina

Mesanje NATO zavisi od toga ko napadne tu neku malu zemlju da li je to Kina ili Rusija ili mozda obe zajedno tad se NATO ne bi mešao ako bi to isto bila neka slaba i manja zemlja onda bi se maksimalno umešao.

marija

pre 5 godina

Šta nije tačno u ovome što je rekao Tramp?

Milo Djukanović je bombardovao Dubrovnik dok je bio Miloševićev i Mirin omiljeni političar.
Pozvao se na imunitet na italijanskom sudu za kriminal.

I njega treba Ameri da brane.
Ma da.

Marsovac

pre 5 godina

"Sta nije u redu sa ovom izjavom? Svaki normalan stanovnik ove planete bi zeleo da ne postoji bilo kakav oblik naoruzanja....i da Amerika prestane da izigrava svetskog policajca.... bez podele istok-zapad....
(dali, 18. jul 2018 14:20) "
Nije u redu da aktuelni americki predsednik daje takve izjave. Njega bira narod, ali on sluzi bogatima da budu jos bogatiji. Ako to ne radi onda ga ubiju.

Aleksandar

pre 5 godina

Zato što je, recimo, to cela poenta NATO-a? Zašto bi iko ulazio u NATO, plaćao članarinu, držao se NATO standarda (odnosno kupovao oružje koje se pravi u drugim NATO članicama) i tako te politički ili ekonomski skupe egzibicije ako ne bi imao garanciju celog saveza da će stati iza njih u slučaju napada?

Marsovac

pre 5 godina

"Zato što je, recimo, to cela poenta NATO-a? Zašto bi iko ulazio u NATO, plaćao članarinu, držao se NATO standarda (odnosno kupovao oružje koje se pravi u drugim NATO članicama) i tako te politički ili ekonomski skupe egzibicije ako ne bi imao garanciju celog saveza da će stati iza njih u slučaju napada?
(Aleksandar, 18. jul 2018 13:40)"
problem je sto samo Amerika i jos par zemalja placaju punu clanarinu, ostale se zale da "nemaju novca".

Марко

pre 5 godina

Zato što je, recimo, to cela poenta NATO-a? Zašto bi iko ulazio u NATO, plaćao članarinu, držao se NATO standarda (odnosno kupovao oružje koje se pravi u drugim NATO članicama) i tako te politički ili ekonomski skupe egzibicije ako ne bi imao garanciju celog saveza da će stati iza njih u slučaju napada?
(Aleksandar, 18. jul 2018 13:40)

Да би купио гласове бирача.

Torrente

pre 5 godina

Sve vise mi se dopada Tramp. Svima u brk kaze ono sto misli i sto je cinjenica i istina. Hoces da te branimo plati. Lepo je to nas narod odavno definisao poslovicom KO NE HRANI SVOJU VOJSKU HRANICE TUDJU.
(Ima li nade?, 18. jul 2018 12:04)

Sve si lepo rekao, samo ova izreka nije iz našeg naroda, nego ju je izrekao Napoleon.
Još ju je pokazao i u praksi.

Marsovac

pre 5 godina

"Zar nije smisao vojnog saveza da ako jedna članica bude napadnuta ostale treba da je brane. Dakle SAD bi za sve da se pita al ne i da ispunjava dogovor, nek izađu iz NATO-a ako im se ne sviđa.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (vrag, 18. jul 2018 13:42) "
Onda vise nema NATO. To ce i da bude na kraju.

alban

pre 5 godina

Novinar ga nije pitao samo za crnogorce nego i za albance. Ali me cudi sto ga uopste nije pitao za srbe, hrvate. Mozda ovaj novinar misli da ovi drugi i nisu tako vazni.

Mikan

pre 5 godina

"Pitam se, da nema Tramp i neke korjene sa Balkana! I njemu su sve drugi krivi!:)"
(pogled sa strane, 18. jul 2018 15:51)

Otkud mi žena otud sam i ja.