1. Vulin bi imao dobru replika na Engleze ali nesme od Vucica ni rec da kaze ....
  (Duli, 18. jul 2018 22:00)

  # Link komentara

 2. Sramota da ovakve izveštaje šalju najveci kolonizatori sveta u skorijoj istoriji. Iscpeli ste sve što ste mogli i ostali neradnici koji samo mešetare na berzama.
  Nenacka odmah za vama, nije bila kolonijalna sila ali je samo uvođenjem eura umesto dm zaradila 100% na promeni valite, i time i te kako srozala i Francusku, Italiju i druge zemlje.
  Ovo se naravno ne odnosi na nikakvo pravdanje --najgore vlasti od II Svetskog rata koja je damas u Srbiji. Šta je problem --istina. Nikad ne objavljujete moje komentare, više volite--ha,haaaaaa.
  (Lila, 18. jul 2018 18:08)

  # Link komentara

 3. Britanci bas optimisticni.
  (Dux, 18. jul 2018 06:13)

  # Link komentara

 4. Prvi i glavni i najveći problem je što ovde u skorije vreme neće biti nezavisnog sudstva i vladavine prava. Osnovna stvar u svakom normalnom društvu ovde ne postoji. Kada kamen temeljac svake uspešne države nije prisutan kako iko može da očekuje da ćemo u skorije vreme (tipa 2025.) biti na pragu EU? Ili da ćemo za 10-20-30+ (ili 2 do 2.5 godine, zavisi ko kaže) prići toj istoj EU u ekonomskom smislu?

  Jasno je da je upravo to odsustvo nezavisnog sudstva i vladavine prava baš ono što najviše odgovara svakoj vlasti do sad kao i njima bliskim tajkunima, kontroverznim biznismenima, "navijačima" i članovima rodbine. Nijedna vlast ovde nema iskrenu, suštinsku želju da stvarno ide u EU jer bi ona lično najviše izgubila time, to što bi narod verovatno dobio (mnogo) je u sasvim devetnaestom planu.
  A narod je zatucan i neobrazovan, ne razume da država postoji zbog njega, a ne obrnuto...

  Sa druge strane, jasno je da bismo do sad već bili u EU da kojim slučajem imamo izlaz na more (kao Hrvatska, Bugarska i Rumunija), a sve samo da Rusi ni u teoriji ne mogu da dobiju pristup toplom moru.
  E, pošto naša politička elita voli da petlja sa Rusima jednostavno rešenje je bilo da se Crna Gora "svojevoljno" odvoji, a zatim ruski uticaj iz nje protera. To je već odrađeno. Za koju godinu će verovatno i CG ući u EU, a mi ćemo (p)ostati deveta rupa na svirali baš svima. Valjda smo tako i zaslužili.
  (Powerslave, 18. jul 2018 04:08)

  # Link komentara

 5. Znam da nas Englezi ne vare i ako smo rodjaci po kraljevskoj liniji, ali je strasno i tuzno koliko su u pravu.
  (ZX, 17. jul 2018 19:33)

  # Link komentara

 6. EU širok pojam. 50 godina Srbija neće stići koga? Bugarsku? Nemačku? Prosek? Nemačku neće stići nikad, ali znatno brže se hvata priključak sa začeljem kolone.
  (Zemljoradnik, 17. jul 2018 17:12)

  # Link komentara

 7. Naša je perspektiva, prema Britanskim izveštajima, da ćemo stići EU za 50 godina. Malo su skratili rok. Kako nam ide napredak, za zadnjih šest godina standard pada, otimaju se plate i penzije, troškovi života rastu. Prosek plata najviša primanja u Evropi su u Švajcarskoj gde je prosečna plata 4.421 evro, a zatim u Islandu i Norveškoj sa prosečnom platom od 3.440, odnosno 3.405 evra s druge prosečna neto plata u Srbiji januara 2018. iznosi 422 evra. Kako nam ide nećemo stići EU ni za 500 godina, kako se vlada u Srbiji zadnjih 15 godina. Plate u Srbiji su među najnižim u Evropi i skoro 10 puta (ili 1000%) niža od evropske prosečne plate. S druge strane, cene u Srbiji su samo 51% (dvostruko) niže od evropskih. Pa kako živimo? Bedno, jadno i gladno, jedino na TV, u izjavama vođe, živimo mnogo bolje, nego što jeste, a to vide građani u prodavnicama i u trpezariji.
  (Dr Miggyy, 17. jul 2018 17:09)

  # Link komentara

 8. 1990-a godina,tada sam imao 17-18 godina,treca godina srednje skole,u toku dana u skoli nakon posla preko omladinske zadruge radio u obliznjoj hladnjaci od cirka 17 do 23 sati i poslednjim autobusom odatle isao kuci.

  Govorim o jednom malom mestu na jugu Srbiji,tada 1990-e godine kada je postojala SFRJ.

  NAkon 15 dana leze plata tacno u dan ekvivalent sadasnjih 600-700 eura odlazim za Crnu Goru na odmora sa drugarima iz hladnjace,potom na Kopanaonik i Frusku goru za letnji raspust tako 30-ak dana full uzivanja i vratim se i sa parama od tih 15 dana sto sam zaradio,uzivao,veselio se ostane mi da napunim ceo zamrzivac od 500 litara hranom i kupim sebi patike,farmerice,trenerice i polovan sony trinitron televizor u ono vreme high end televizor.

  I to kao 18-godisnjak.Sada sam presao 47-godinu zivota preziveo tri gradjanska rata i razmisljam kako da odem odavde jer ovde nema zivota.

  U SFRJ sam imao platu za 15 dana kao 18-godisnjak fizikalac na linije za pakovanje jagoda i malina u hladnjaci vise nego sada kao radnik u kiosku za 3-4 meseci rada od jutra do mraka.

  Za to vreme kriminalci koji apsolutno nista nisu radili nakon povratka iz"patrijotskih ratova" dovoze kamione sa robom,zidaju se kuce od ko zna cijih para i tako prodjose devedesete,dodje 2000-a neka revolucija ubise revolucionara 2003-e i od tada do sada slovimo za jednu od najpokvarenijih i najglupljih nacija u Evropi.Bez zelje da vredjam bilo koga.Moja licno misljenje sa mojih 47 godina zivota u Srbiji.
  (Tasa Cukarica, 17. jul 2018 16:08)

  # Link komentara

 9. Teško da može biti drugačije. Zapitajte svako sebe šta mu je najbitnije u životu: Kosovo ako ste u Srbiji, entiteti ili kantoni ako ste u BiH, "netalasanje" itd. Ono što većina smatra najvažnijim to stalno i imamo "na stolu" - nacija, vjera, religija, sve ono što zaista ne donosi napredak. Da nam je u prvom planu saradnja, obrazovanje, normalan život... to bi došlo na površinu, na dnevni red.
  (Jeremija, 17. jul 2018 15:06)

  # Link komentara

 10. Mene boli da nam Hrvati sve vise beze od proseka plata, standarda, kvalitete usluga, infrastrukture da ne nabrajam. Kod njih se i vizuelno vidi da su napredovali, samo se kod na auto-putu od Subotice do NS raste korov i trava doslovce na asfaltu.
  (Istina, 17. jul 2018 13:37)

  # Link komentara

 11. Pomozite nam,kao što ste pomogli nemačkoj,posle drugog rata.Eto rešenja.
   (sarma, 17. jul 2018 13:25)

  # Link komentara

 12. SFRJ je 1989. godine bila na nivou Spanije. Prema procenama eminetne holandske ekspertne grupe E-21 SFRJ bi do 2010. prestigla Francusku, a do 2020. vecinu zemalja Evrope i jedino bi Nemacka ekonomski bila ispred nje.

  Ante Markovic je na vreme upozoravao sta ce se desiti ako se SFRJ raspadne, ali nacionalisti u svim drzavama nisu ga slusali nego su terali svoju pricu, pa smo od jedne bogate drzave dobili pet siromasnih i Sloveniju koje se koliko-toliko drzi.

  Pa vi i dalje stavljajte nacionalni nivo pre ekonomskog. Svima nam je bas super.

  Hvala vam biseri. Nezavisne drzave, a zavisne od svih...od MMF-a, od evropskih zemalja, od Amerike. Bas ste dobro izabrali.

  I lekciju niste naucili, nego se i dalje svadjate po nacionalnom osnovu, ko je veci Srbin, ko je veci Hrvat, umesto da ste puni para...ne bi vam na pamet palo da se pitate ko je koje nacije. Ali to je odlika malih i nezrelih naroda.
  (Che, 17. jul 2018 13:16)

  # Link komentara

 13. Pa to smo mi znali i bez vas, ali ne samo mi nego niko na zapadnom Balkanu
   (život, 17. jul 2018 12:53)

  # Link komentara

 14. (teoreticar Vojo, 17. jul 2018 09:10)

  Ajde se ti malo informisi, EU je nudila da se SFRJ primi u EU po ubrzanom postupku samo rat da se izbegne, protiv toga su bili Milosevic i Tudjman!
  (Miloš, 17. jul 2018 11:20)

  Prvi je taj plan odbio Milošević. da bi tek kasnije to uradio i Tuđman. Pošto su bila dvojica protiv, onda je taj deo plana stopiran. Posle toga se nudio Srbima u Hrvatskoj takozvani plan Z kojim bi dobili prilično široka ovlašćenja, ali su Srbi i taj plan na preporuku Miloševića i njegovog potrčka Šešelja glatko odbili. Kako se sve završilo dobro znamo.
  (Aleks, 17. jul 2018 12:51)

  # Link komentara

 15. Baš me interesuje kako će to da objasne Velikom Vođi? Po njemu, pitanje dana je kada će Srbiju primiti u EU. Ako ne danas a ono (malo) sutra.
  (Sale, 17. jul 2018 12:41)

  # Link komentara

 16. (teoreticar Vojo, 17. jul 2018 09:10) 

  Ajde se ti malo informisi, EU je nudila da se SFRJ primi u EU po ubrzanom postupku samo rat da se izbegne, protiv toga su bili Milosevic i Tudjman!
  (Miloš, 17. jul 2018 11:20). Pa vidim da bi se i ti trebao informisati malo SLO i HR su nudili konfedrrativnu SFRJ to bi značilo da ti je ostao samo Milošević. LP
   (NLO, 17. jul 2018 12:40)

  # Link komentara

 17. Nema 'leba od pesimizma, ni EU ni Britanija nemaju veze sa tim kakva ćemo mi država biti. Trgnite se iz bajki. Samo naše angažovanje kao pojedinaca, može nešto dobro da izrodi za kolektiv.
  Ni plakanje za nekom Jugoslavijom, ni šta bi bilo kad bi bilo, ni bratstvo i jedinstvo..Već samo u se i u svoje kljuse. Raditi, stvarati, biti produktivan i dobar u svom poslu. Pa plaćati porez, pa zaposliti ljude - danas dvoje, sutra još petoro, prekosutra još desetoro. Počistiti ispred svoje kuće, radnje, lokala.. Udružiti se, pa se izboriti za bolje, korak po korak.
  (Neno, 17. jul 2018 12:40)

  # Link komentara

 18. Ne mojte tako, pa nas predsednik je obecao vrlo brzo vece plate, bolji zivot tako da ce i Nemci i ostale razvijene zemlje da se cude i zavide koliko ce da nam bude dobro. Plate 5000 evra, standard svetski, pevacemo i klicacemo bravo za Srbiju.
  (Zo, 17. jul 2018 12:28)

  # Link komentara

 19. Sve to može za par godina sa dobrim zakonima i čvrstom rukom , obećavam .
   (Alleksandar IQ, 17. jul 2018 12:24)

  # Link komentara

 20. Mislim da je ovo čak i optimistička procena.

  Nećemo stići standard EU ni za 100 godina, jer smo lenji i imamo mnogo loših osobina a ne želimo da se menjamo.
  (Milanche, 17. jul 2018 11:24)

  # Link komentara

 21. Ovo su isuvise optimisticne prognoze, cak i ona najcrnja od 200 godina, a bolje je reci potpuno nerealne. Pa Srbija NIKAD nece dostici standard Nemacke i zapadne Evrope. Ne samo Srbija, nego i sve sto je juzno i istocno od Nemacke, Francuske i Austrije, a tu je ukljucena cak i Spanija. Ne znam sta oni tacno podrazumevaju pod "standard". Ako je rec o ekonomskom standardu, nije mi jasno na koji nacim mi mozemo da dostignemo taj nivo. Mozda se pod standardom podrazumeva uredjenost drzave i slicne stvari. Jedino tu mozemo da mastamo o nekom priblizavanju, ali je i to veoma upitno. I potrebno je nekoliko generacija, da se potpuno promeni nacina rezonovanja ljudi, tako reci, njihov instinkt i refleks.
  (Bg, 17. jul 2018 11:22)

  # Link komentara

 22. (teoreticar Vojo, 17. jul 2018 09:10)

  Ajde se ti malo informisi, EU je nudila da se SFRJ primi u EU po ubrzanom postupku samo rat da se izbegne, protiv toga su bili Milosevic i Tudjman!
  (Miloš, 17. jul 2018 11:20)

  # Link komentara

 23. ma hoce.. mozda vec za 20 najvise 30 budemo kao bugarska
  (ich, 17. jul 2018 11:13)

  # Link komentara

 24. Korupcija, korupcija i samo korupcija
  (Momcilo, 17. jul 2018 10:51)

  # Link komentara

 25. istina..mi smo nekih 40 godina iza grcke po svemu a oni 50 iza nemaca,pa racunajte
   (dr gonzo, 17. jul 2018 10:50)

  # Link komentara

 26. Više se uopšte ne potresam ovakvim vestima već gledam da ako ostajem u Srbiji, a želim da ostanem ( ali ne znam da li ću stvarno) se ugledam na ljude iz okruženja za koje znam da dobro žive u Srbiji, a siguran sam da pošteno rade. To su pre svega mali preduzetnici koji ne rade u našem mulju već rade sve sa inostranstvom, ili imaju proizvodnju ovde ili rade usluge (razvoj softvera) za inostranstvo. Mada ima i mnogo drugih primera. Vidim da ti ljudi bolje žive ovde nego bar 60% Nemaca. Naravno nije ni sve u tome da ja imam, boli i kad vidite da drugi oko vas nemaju a viđate to svaki dan. Ali tvrdim da vredan čovek, i iole preduzimljiv, i naravno da nije invalid, može da zaradi u Srbiji pristojno uprkos Vučiću i svemu onome što nas snalazi.
  (joca, 17. jul 2018 10:48)

  # Link komentara

 27. lokalne elite....sve je receno time!
   (kblo70, 17. jul 2018 10:40)

  # Link komentara

 28. @fc 17.07.2018. 07:50

  Zasto ne Kina, pitate se....

  Moze i Kina, ali ne preblizu.....Kinezi i Srbi imaju malo toga zajednickog, ni istoriju, ni obicaje, ni navike....

  Kineza ima 2 milijarde (ako se nesto nije promenilo u medjuvremenu...), a nas 7 miliona, i svake godine sve manje...
  Oni imaju surove zakone i danas, smrtnu kaznu primenjuju kad god treba, svoje studente su tenkovima gazili pre neku godinu na onom Trgu Tjenanmen (04.06.1989.)...

  Prosetajte do Kineskog centra u bloku 70 na N.Beogradu, pa cete videti da je njihov obican svet vredan, rade po ceo dan, jedu u uglu svoje radnje,bez pauze, rumene bebe im spavaju na kartonskim kutijama u kojima drze robu....Prakticni su i ni malo sentimentalni (za razliku od nas....)
   (monsoon...., 17. jul 2018 10:31)

  # Link komentara

 29. Nikad nećemo dostići ! Nesposoban I zatucan narod !
  Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Srb, 17. jul 2018 08:08)

  Greška,itekako sposoban narod ali za krađu,malverzacije,prevare,spletke i sve ono što može da koči jedno društvo da napreduje.S obzirom da vlada kleptokratija,a da pravda koju bi trebalo da sprovodi pravosuđe ne postoji,čime se kleptokratija učvršćuje i pušta korijene i pipke,teško da se išta dobro i može očekivati.Ti isti političari,kleptokrate dolaze iz naroda,pa bi se moglo zaključiti da je to nešto imanentno ovom narodu,možda iz razloga što je taj dinarski elemenat koji genetski preovladava u nacionalnom biću svih balkanskih etnosa,vjekove provodio živeći u teškim uslovima od pljačke i grabeži,hajduci su kod nas vrli i neustrašivi junaci,a nisu bili ništa drugo do obični banditi i razbojnici,tako da se bojim da nam je lopovluk duboko zapisan u genetskom kodu.
  (PeruN, 17. jul 2018 10:28)

  # Link komentara

 30. Juce se vracam sa puta iz inostranstva. Kolone kilometarske na nasoj granici. Staje mercedes i neki dzip u praznoj zatvorenoj traci i izlazi gospodja iz mercedesa nosi svohe svoje i uzima pasose iz dzipa, prilazi policajcu u kucici (kao da nema onih kilometarskih kolona) i daje mu pasose. Covek izlazi iz svoje kucice i otvara im zatvorenu rampu da prodju. Ne mogu da gresim dusu mahnuli su mu iz kola kad su prosli. Toliko o tome da se kod nas radi sve po propisima kako elita kaze. Eliti je dobro jer oni ne cekaju nigde i mogu kako pozele u nasoj maloj drzavici. Znaju evropljani da se oni nece tako lako odvici od svojih povlastica, zato nama nema mesta u njihovom drustvu i to sa pravom tako i tvrde.Nije problem za pristupanje uniji nas posten covek koji nije glup ni lencuga kako tvrde neki u komentarima nego je problem upravo ono sto kazu korupcionaska i poludivlja "elita" . Znaju oni da se njima ne moze stati na put tako lako.
   (bane, 17. jul 2018 10:15)

  # Link komentara

 31. Šta priča ovaj covek? Jel on zna da se u Srbiji pravi Mercedes? Za izvoz. Koji ne izvozimo. Sigurno zato nije ni čuo. Mi čuvamo našu vrhunsku tehnologiju samo za naše građane. Samo oni imaju čast da se voze u našim mercedesima. Jedini u svetu. I ako baš hoćete da znate reći ću vam i ovo. Dakle stižemo mi eu za dve, dve i po godine. Najviše za tri.
  (Gubitnik tranzicije, 17. jul 2018 10:08)

  # Link komentara

 32. Niti će oni stajati u mestu niti ćemo mi imati, u ljudskoj istoriji, nezapamćeni razvoj.
   (Čvorović, 17. jul 2018 10:06)

  # Link komentara

 33. Da ali pod uslovom da Evropa i Svet zastanu i ne razvijaju se uopste, tih 50 godina dok ih ne pristignemo.
   (dr.kadzija, 17. jul 2018 09:57)

  # Link komentara

 34. Ja sam cuo da nama toliko dobro ide da je bruka i da posle ovog povecanja plata vise niko nece razmisljatino inostranstvu.
   (ernesto che, 17. jul 2018 09:57)

  # Link komentara

 35. Malo optimisticna prognoza od strane eu :-)
   (Marko, 17. jul 2018 09:51)

  # Link komentara

 36. Sve u svemu 300 godina!
  (Nikola, 17. jul 2018 09:51)

  # Link komentara

 37. Olako su narodi bivse SFRJ shvacali sta znaci imati svoju drzavu, pa kakva god ona bila. Svi osim Slovenaca, koji su devedesetih dobro prosli u ludilu Balkana su veliki gubitnici. Ali narod je sam kriv, birali smo nacionalizam, sovinizam,.. Bilo je bitno ko je ko, ko slavi slavu, ko se kako krst, ili klanja,...Nece zapad ni pod koju cijenu ugroziti svoj mir, bogatstvo,... Ovde na zapadu zivim vec 25 godina i ljudi kad imaju novac, njih ne interesuju te teme sto se svaki dan na Balkanu vrte. Ide se na godisnji, putovanja, u restorane,...ljudi zive. Velika vecina ljudi na Balkanu samo prezivljava, nazalost. I tako ce jos generacije da zive. Imao sam priliku cesto otici u Cesku, Slovacku i Poljsku, zemlje koje su za vrijeme SFRJ bile gola bijeda. Sad su za nas svjetlosnu godinu ispred! Zalosno je to sve i cesto se pitam zasto bas mi bivsi Jugosloveni od svih naroda evrope najgore zivimo i najneuredjenije drzave imamo (o nekom intelektualnom srozavanju da ne pricam, farme, parovi i ostale dno-dna emisije su broj 1 na TV-u). Zar smo toliko ili glupi ili u devedesetim nismo vidili da cemo biti septicka jama Evrope.
  (Zdravko, 17. jul 2018 09:47)

  # Link komentara

 38. To smo znali i bez njih.
   (Kiza, 17. jul 2018 09:47)

  # Link komentara

 39. Bitno je da su oni mnogo ucinili da ovde bude jos gore i nisu zadovoljni ucinjenim u potpunosti. Ipak oni su u Brexitu i njihove pozitivne namere nisu bile pozitivne prema buducnosti EU. Koliko je njima trebalo vremena i pomoci posle rata. Za 50 g i Banglades moze da postane Japan ako bi im neko pomogao.
   (Vas obozavalac, 17. jul 2018 09:47)

  # Link komentara

 40. Tako je!! To je istina o brzini reformi u Srbiji.
  (Miami, 17. jul 2018 09:46)

  # Link komentara

 41. Koja vam je bila procena za Rumuniju a Koja za Bugarsku?
  Sta kazete?
  Niste ni procenjivali?
   (kako da ne Britanci, 17. jul 2018 09:41)

  # Link komentara

 42. Ih, nisu oni čuli da ovde za dve, najviše dve ipo godine stiže zlatno doba.
  (Pedja, 17. jul 2018 09:37)

  # Link komentara

 43. meni najrealnije zvuči ona prognoza: "NIKAD"
  (Vlada Gaj, 17. jul 2018 09:37)

  # Link komentara

 44. Vecinu u Srbiji to cak i raduje!
  (neobavezno, 17. jul 2018 09:29)

  # Link komentara

 45. Možda će mo moći da dostignemo standard EU za 30god je za 30 godina Srbija neće da postoji jer nema da budu ni 2 milona Srba sa ovima na vlasti sada su prognoze porozavajuce a za 30 god to nemogu da i zamislim u glavi kakva će da bude beda i šta će da ostane.. Vojvodina uz Mađarsku, Kosovo i Juzna Srbija i Sandzak uz Albaniju ,Istočna Srbija uz Bugarsku eventualno da Beogradski pašaluk bude pa nek ostane samo Beograd na vodi kao Država.
   (Roki Biloba, 17. jul 2018 09:27)

  # Link komentara

 46. Kakav defetizam u komentarima. Ljudi stvarno veruju da bi mi bili deo EU da priznamo KiM. Nije mi jasno gde ti ljudi zive. Realnost je sasvim drugacija dragi sugradjani. I da udjemo u EU opet bi nam trebalo 50 godina da stignemo Nemce. Jedina vajda bi bila sto bi sa pasosom lakse ljudi mogli da pobegnu. Ali ako mislite da tu lezi perspektiva da se svi iselimo pa ajde onda da priznamo KiM. Po meni najveci paradoks je kad bi usli u EU pola albanaca sa kosova bi trazilo nase pasose :)) Situacija u Srbiji i na Balkanu je jako teska. Politicari su prilicno doprineli ali nije sve ni do njih. Balkan je za EU kao Meksiko za Ameriku. Izvor jeftine radne snage. Jednostavno para na paru a buva na buvu.
  (Analysis, 17. jul 2018 09:27)

  # Link komentara

 47. Razlog više za odlazak.
   (Mute in function, 17. jul 2018 09:25)

  # Link komentara

 48. Svašta, može to i za nekoliko godina najviše do deset samo prihvatite nemačku vladavinu nad ovom teritorijom i sve će krenuti dalje svojim tokom.
   (Markedjani, 17. jul 2018 09:18)

  # Link komentara

 49. Ko je bio na zapadu zna da to nije 50-60 god vec blize 100-150 god smo daleko od eu standarda
  (neca, 17. jul 2018 09:14)

  # Link komentara

 50. Da pitam Veliku Britaniju - a gde je bila Jugoslavija 1989? Zasto EU tada nije stala iza uredjene zemlje i pomogla da prevazidje tranziciju i krizu (za daljeko, daljeko manje para nego sto ih je kosato rat)? Ne, ocigledno je "elitama" u Evropi odgovarao rat u Jugoslaviji, svi su se okorsitili a glupavi Srbi, Hrvati, Bosanici i ini su to iskoristili da se pobiju i vrate u srednji vek. Da je EU tada stala iza Jugoslavije (kao sto sada stoji iza unitarne Spanije, Velike Britanije, Italije...)ona bi sada bila relevantni faktor srednje razvijene drzave poput Poljske. Ovako smo moneta za potkusurivanje Rusje, SAD, Nemacke, SNS, SPS... Steta, imali smo sansu, a sada uz ove - ni teoretsku!
  (teoreticar Vojo, 17. jul 2018 09:10)

  # Link komentara

 51. Dok god Srbija ne postane država, ali još bitnije, društvo u kome se poštuju i primenjuju zakoni, ništa neće biti dobro. Do toga može da dođe tek kad poraste standard, jer će bez novca naš čovek uvek da traži krivinu. Da bi porastao standard, treba da poraste industrijska proizvodnja. To je moguće samo u uslovima pažljivog, umerenog protekcionizma i velikog ulaganja države u R&D, a nikako nije moguće u ovim uslovima, liberalne ekonomije i trgovinskog globalizma. Te uslove nam baš EU i nameće, a pošto oni nisu blesavi, ispada da oni žele da se obezbede da mi zauvek ostanemo u statusu kolonije. Eto, tako stvari stoje.
   (Kiza, 17. jul 2018 09:09)

  # Link komentara

 52. Mi necemo nikada dostici standard jedne Holandije ili Nemacke, a ne za 50 godina, ali to nema veze sa ulaskom u EU
  (Nece ni Bugari, 17. jul 2018 09:09)

  # Link komentara

 53. 200-300, pa ni tad
   (Nazalost Srbin, 17. jul 2018 09:05)

  # Link komentara

 54. Prvo zavodili sve moguće i nemoguće sankcije,bombardovali pa se čude što ne možemo da stignemo standard EU.
  (Italiano Vero, 17. jul 2018 07:34)

  Sankcije su nam uvodili jer nisu mogli da veruju kakvi divljaci zive ovde i nekako su ih morali obuzdati. A za bombardovanje se raspitaj za hladnjace, visoke peci i spaljena sela. Jel sada jasnije? Ili si ti klasicna Srbenda kojoj je kriv policajac zbog oduzimanja dozvole i novcane kazne za prolaz kroz crveno svetlo sa 100 km na cas i preticanja preko pune linije...
   (Solunac, 17. jul 2018 09:02)

  # Link komentara

 55. Ključni problem niskog standarda u Srbiji je nerazumevanje makroekonomije od strane elite ali, na žalost, i od strane naroda. Sa makroekonomskom politikom subvencionisanja stranih investicija, niskim kursom dinara i niskom inflacijom kakva se vodi od 2000. godine nemoguće je postići nivo rasta veći od 2-3%, a nama je potrebno da rast bude oko 6-8% desetak godina zaredom da bi osetnije poboljšali životni standard.
   (Podsetnik, 17. jul 2018 09:02)

  # Link komentara

 56. Ljudi su totalno neinformisani. 50 godina?! Pa jel prate oni naše medije?
  (henry_lee, 17. jul 2018 09:00)

  # Link komentara

 57. Ako nas kolonizuju za 50 godina onda mozdaaaa!
   (QA, 17. jul 2018 08:57)

  # Link komentara

 58. Korupcija duha i manjak cestitosti pa onda i vere u sebe samo to mogu da imaju za rezultat. Svi u nekim semama jedni protiv drugih, ukljucujucu i vlast koja je slika naroda.
  (Pele, 17. jul 2018 08:54)

  # Link komentara

 59. Ako je Vucic rekao za 3 godine, onda ce biti za 3 godine.
  (Nikola, 17. jul 2018 08:46)

  # Link komentara

 60. Mozemo i za mnogo krace. Treba nam jednopartijski sistem meke diktature, kao u Kini, to jedino funkcionise u zaostalim drzavama da postignu ekonomski rast od 10% godisnje. A u takvom sistemu nema laznih diploma, starleta, parova, betonske mafije, najvecih uspeha u istoriji, kompletene vlade sa presednikom na celu da useljavaju jedan privatni soliter ...
  (zoran, 17. jul 2018 08:40)

  # Link komentara

 61. Tesko. Dokle god ne promenimo politicku garnituru (sve partije), nema nama napretka, jer su oni dosli na vlast uz pomoc korupcije. Svakako im se ne isplati da menjaju sistem u kome su uspesni. Posto se jedna partija/opcija zadrzi makar 10 godina, ja ne znam kako cemo da postignemo standard EU za 50...
  (Stepski vuk, 17. jul 2018 08:36)

  # Link komentara

 62. Nama je samo potrebno da napredujemo kad društvo i nacija, da poštujemo zakone, da donosimo savremene zakone, da izvršimo digitalizaciju i da budemo kulturni. Kad bi smo to ispunili ni članstvo u EU nam ne bi trebalo. Ovako za sada, bar imamo neki primer boljeg da sledimo.
  (pera, 17. jul 2018 08:34)

  # Link komentara

 63. Čisto sumnjam i tada! Radi se o tome da srpski narod to ne želi. On želi da bude u državi haos, da vlast sa Vučićem radi šta hoće, jer zna da će tada dobiti još više glasova. Mi smo jedinstveni u svetu po tome. Nigde nema da država plaća botove koji će mi sada lupati minuse, nigde!
  (Deki, 17. jul 2018 08:31)

  # Link komentara

 64. Čisto sumnjam i tada! Radi se o tome da srpski narod to ne želi. On želi da bude u državi haos, da vlast sa Vučićem radi šta hoće, jer zna da će tada dobiti još više glasova. Mi smo jedinstveni u svetu po tome. Nigde nema da država plaća botove koji će mi sada lupati minuse, nigde!
  (Deki, 17. jul 2018 08:30)

  # Link komentara

 65. Dostignućemo evropski standard za dve, najviše tri godine
   (C.H.M.A.R., 17. jul 2018 08:29)

  # Link komentara

 66. 50? Nikada.
   (Banderaš, 17. jul 2018 08:29)

  # Link komentara

 67. Pa i ne moramo da dostignemo njihov standard. Samo neka se otkace od nas. A u tom slucaju bih mozda i veoma brzo dostigli njihov standard.
  (Mika, 17. jul 2018 08:28)

  # Link komentara

 68. Ne za 50-60 godina nego nikad ne mozemo da ih stignemo.Ako vas ne mrzi proguglajte kad je napravljen brod titanik i gde smo mi bili u to vreme.
  (Acs, 17. jul 2018 08:28)

  # Link komentara

 69. Dobrim delom i vašom zaslugom!
   (ssasa, 17. jul 2018 08:26)

  # Link komentara

 70. 50 do 60 godina, a ne 2-3 predsedniče!! Šargarepa je na mnoogooo dužem štapu! To je realnost koja nam ne ostavlja mnogo izbora. Ako ne mi, decu ćemo sigurno spakovati, neka osete šta znači živeti u nekoj uređenoj zemlji, živeti životom bez velikog stresa, bez slušanja o zveckanju oružja u izjavama nadobudnih, neobrazovanih političara. Neka bar deca izbegnu mučenje zvano život u bahatom, bezobzirnom, samoživom društvu.
   (Higsov bozon, 17. jul 2018 08:25)

  # Link komentara

 71. Nazalost, to znamo i sami.
   (M. Radosavljevic, 17. jul 2018 08:25)

  # Link komentara

 72. Necemo, ako ne bude lustracije.
  (Pera, 17. jul 2018 08:24)

  # Link komentara

 73. Kad bi stigli za 50,to bi bilo super.
   (brza fotografija, 17. jul 2018 08:22)

  # Link komentara

 74. Lupetaju. Svako ovde zna da ce to biti za dve godine.
  (MS, 17. jul 2018 08:22)

  # Link komentara

 75. Videće ovi Britanci ko smo mi, za dve, dve ipo... godine.
  (maxy, 17. jul 2018 08:19)

  # Link komentara

 76. "lokalne elite imaju interes da zadrže status kvo",

  KLJUCNI PROBLEM JE OVO. Banda bi da mulja i krade, a toga u EU i NATO nema ili ima u tragovima. Otud im je trebalo 20 godina da izruce zlocince i krvoloke u Haag, 30 godina se pretvaraju da "resavaju" "problem" Kosova, otuda i "potreba" za vojnom "neutralnoscu" i "bratstvom" sa rusima. A sve ovo zato sto je narodu prosecan IQ manji od 80 pa cuti ili cak odobrava. Pod ovim uslovima i 200 godina je malo da Srbija stigne standard EU, a za 200 godina Srba i onako vise nece biti, Albanija i Hrvatska granicice se duz Dunava.
  (Nikola Vukobratovic, 17. jul 2018 08:18)

  # Link komentara

 77. Znaci sada imamo Britanski izvestaj da nam kaze ono sto svi znamo.
  (Vidoje, 17. jul 2018 08:18)

  # Link komentara

 78. ....a za tih 50 ili 60 godina ce standard EU jos vise porasti! I opet cemo biti u zaostatku!
   (Sandra, 17. jul 2018 08:17)

  # Link komentara

 79. Da su samo oni nama živi i zdravi,kod nas je odavno stiglo zlatno doba.Kablovi se motaju,stanovi na vodi se razgrabiše,fontana po glavi stanovnika i jelka pride.
   (Jarić T Živadin, 17. jul 2018 08:15)

  # Link komentara

 80. Pa dobro šta je to , sačekaćemo u proseku 120 godina i bićemo Evropa!
  (Proof, 17. jul 2018 08:12)

  # Link komentara

 81. Prestanite da mračite.
  (Dubioza kolektiv, 17. jul 2018 08:10)

  # Link komentara

 82. Nemaju oni pojma. Za tri, najvise tri i po godine...
  (Jug, 17. jul 2018 08:09)

  # Link komentara

 83. Ovo samo podrzava moju odluku da svoju decu, kako znam i umem, posaljem van Srbije. Teska srca....
   (Milos, 17. jul 2018 08:09)

  # Link komentara

 84. To je upravo i rok, za ulazak Srbije, i ostale boranije, u EU. Eventualno, CG će primiti, 2040- te...
   (Smuleco, 17. jul 2018 08:09)

  # Link komentara

 85. Nikad nećemo dostići ! Nesposoban I zatucan narod !
   (Srb, 17. jul 2018 08:08)

  # Link komentara

 86. pre 25 god. ovde je bio rat.
  25 god. posle drugog svetskog mi smo uveliko isli u Nemacku da radimo jer je bila jaca od nas.
  (Milutin, 17. jul 2018 08:08)

  # Link komentara

 87. 500 godina je narod Srbije bio podeljen na turske vazale I obespravljenu raju. Danas je drugacije - vazali vise nisu samo turski, ali raja je ostala raja, pa je i standard ostao na nivou devetnaestog veka.
   (navikli smo da nemamo, 17. jul 2018 08:07)

  # Link komentara

 88. "a lokalne elite imaju interes da zadrže status kvo" - kada bi samo narodi Balkana shvatili da je ovo srž svih njihovih problema!!!
   (Kadrovik, 17. jul 2018 08:05)

  # Link komentara

 89. Neće nikad,i da je moguće oni nam to neće dozvoliti.
   (nikola drezgić, 17. jul 2018 08:01)

  # Link komentara

 90. Sve je objasnjeno recenicom; “Politickim elitama odgovara status qvo”. Razlog je apsolutna kontrola i enormno bogacenje pojedinaca iz vlasti i ljudi bliskih njima.
  (sasa jokic, 17. jul 2018 08:01)

  # Link komentara

 91. Koji su ovi optimisti!
   (Marx, 17. jul 2018 07:53)

  # Link komentara

 92. Realno 200
   (Sloba, 17. jul 2018 07:53)

  # Link komentara

 93. Pa da li je stvarno neko pomisliom da cemo za 10,20 godina imati standard i plate nordijskih clanica EU, zemalja Beneluksa, Nemacke. Pa i 91 godine pred raspad smo kaskali za njima neku deceniju. I kako se dolazi do takvih analiza tako sto npr drzave Balkanda treba da imaju rast BDP od jedno 5 do 10 % godisnje , jedno 5 decenija, a bogate drzave EU koje treba da stignu da za to vreme imaju rast BDP od 0,1%.
  (nn, 17. jul 2018 07:51)

  # Link komentara

 94. Uvek sam bio pristalica toga da Srbija udje u EU. Medjutim, nisam više siguran u to. Ne vidim ništa dobro od nastavka tog puta, zaista. Ali ništa dobro.
  S druge strane, Rusija deluje još gore.
  Ipak najgora varijanta je neutralnost, to svakako ne vodi ničemu dobrom.
  Pitam se zašto ne Kina? Kakav mi to problem imamo s Kinezima? Smatramo li ih nedostojnim ili nedovoljno dobrim ili...? Stvarno ne vidim zašto ne. Skoro da sam potpuno siguran da bi podržali sve naše interese, a oni takodje imaju veliki interes za nas, za razliku od EU koja skoro da nema nikakav. Naprotiv, za njih je rizik prihvatanja Srbije daleko veći nego nekakav interes, ako ga uopšte ima.
   (fc, 17. jul 2018 07:50)

  # Link komentara

 95. Zašto čekati? Samo se treba odseliti u EU
  (putnik namjernik, 17. jul 2018 07:39)

  # Link komentara

 96. Prvo zavodili sve moguće i nemoguće sankcije,bombardovali pa se čude što ne možemo da stignemo standard EU.
   (Italiano Vero, 17. jul 2018 07:34)

  # Link komentara

 97. Ali ce zato Evropska Unija (sa ili bez Engleske) vrlo brzo sustici Zapadni (sic) Balkan.
  (DEDA CVETKO, 17. jul 2018 07:31)

  # Link komentara