Utorak, 19.06.2018.

10:34

"Mi smo se otvorili prema Zapadu, a sada smo prevareni"

Od kraja Hladnog rata Rusija se u potpunosti otvorila prema zemljama Zapada, ali one su nas prevarile, kaže Marija Zaharova.

Izvor: Tanjug

"Mi smo se otvorili prema Zapadu, a sada smo prevareni" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

jasdf

pre 5 godina

@mailman
Neistina. Dozvolio je aneksiju Sudeta, okupacija Cehoslovacke nikada nije dozvoljena i Britanija se povlaci iz svih ugovora sa Nemackom. Naravno, Cemberlen nije delio svet sa Hitlerom i vrsio zajednicke napade.

Mailman

pre 5 godina

Pominje i II Sv. rat ali ne i Staljina koji je verovao Hitleru više nego svim Rusima zajedno.
(noywq, 19. jun 2018 13:18)
Verovao mu je i Cembrlen i on mu je "dozvolio" pripajanje Austrije i okupaciju Cehoslovacke

oki

pre 5 godina

@cobo

Prijatelju ja govorim o sadasnjosti ili veoma bliskoj proslosti kao sto ova gospodja prica u vestima. Zivim u Nemackoj od sredine 90 tih i zaista puno Rusa ima u Nemackoj nego sto sam mislio, kao sto sam rekao. To je moj licni utisak, na ulici, u bolnicama, marketima, u svakodnevnom zivotu srecem mnogo vise Rusa nego recimo bilo koji drugi istocno evropski narod koji je vecinom u EU. A sta je radila carica i kada, nema veze puno sa temom vremena nakon pada berlinskog zida jer su se u medjuvremenu potomci asimilovali kao Rusi. Dalje posto ti kazes da ja ne znam o cemu pricam, sledi da ti znas pa mi molim te navedi verodostojne statisticke podatke i naucne radove koje se bave navedenom problematikom iz kojih si postao tako kompetentan. U suprotnom mozes da iznosis samo licne stavove iz licnih utisaka. Sa obzirom da se ja bar empirijski uveravam u "brojnost" Rusa u Nemackoj a ti samo iznosis licni stav koji je proizasao iz istorijskih knjiga nevezanih za period o kojem se govori, molio bih te olako ne ocenjujes necije poznavanje ili nepoznavanje.

zmitjkoe

pre 5 godina

Trulom izrabljivackom cinicnom lakomom i lazljivom Zapadu veruju samo budale...
(mrkulj, 19. jun 2018 11:04)

Samo par milona budalastih Srba živi na tom trulom Zapadu. I svi hrle na taj Zapad, budale jedne, umesto da idu kod Putina i žive ko ljudi. Čak i u Rusiji ima budala koji masovno emigriraju. Rusofilija razara mozak.

svetski rat još traje, ratne tehnologije žive i razvijaju se

pre 5 godina

@Smuleco
Izbaci VB, ona je ipak samo ostrvo, to što je još uvek veća vojna sila ne znači da je će to ostati u narednih 25 godina (nije džaba molila da udje u EU, a onda se na privilegovanoj trgovini dolar-euro opet naduvala- ali VB čelične lejdi više nema), a i vojno se već kao i francuska računa u drugorazredne armije. Imaš samo dve vojske i od skora još jednu koja spada u prvu ligu. Izbacila je VB industrijska revolucija i krvožednost na koju istok nije imao odgovora. Danas imamo povratni proces, isto kako je industrijska revolucija lansirala VB, tako će nove tehnologije da lansiraju Kinu sa istim onim rezultatima koje je imala i VB u kontekstu vladanja svetom. Ovo je tehnološki rat, a VB ma koliko god po pitanju startupova bila ispred EU nije gradjena na fundamentalnim itraživanjima gde EU još uvek i jedino ima šansu (sve ostale strategije su im potopljene). Tako da dodati VB uz SAD ima smisla kao i reći- ide čovek i nosi privezak. UN su mrtve, još od Klintona sve glasove preuzima sila u koga je veća njegovi su i glasovi.

Djavolji advokat

pre 5 godina

Naivni Gorbacov i naivni ministar spoljnih poslova Kozirjev

Izvini, ali samo jedna ispravka, kod Gorbacova ministar spoljnih poslova je bio Eduard Sevarnadze, a ne Kozirjev. On je bio kod Jeljcina ministar.

Dragan

pre 5 godina

Lažni rat Zapad-Istok traje li traje...narodi se drže u kontrolisanom stanju...elita ima šta poželi, budžeti i resursi su im na raspolaganju...sistem je smišljen da mu se teško može naštetiti.

Tomislav HR koji je oženio Ruskinju iz Donbasa

pre 5 godina

oki@
Kojih Rusa u nemackoj,i o kojem povratku ne razmisljaju?
Kad nemas pojma sto komentarises?
D (cobo, 19. jun 2018 13:56)

Prema Wikipediji 3,5 miliona Ruskih državljana živi u Njemačkoj - od toga 1,5 do 2 miliona etničkih Njemaca iz Rusije i 1,3 miliona etničkih Rusa a preostalo čine Jevreji iz Rusije.

Rusija je iza Turske druga država odakle dolaze legalni imigranti pa su čak na zadnjim izborima i AfD i Die Linke su u nekim mjestima pripremili reklame i na ruskoj ćirilici.

partizan

pre 5 godina

Nisu Rusi nista bolji od Amera, cinili su dosta zla, ali naravno ni blizu sta su radile zapadne, "civilizovane" drzave. Cinjenica je da je Rusija ultimativna nagrada sto se tice resursa za Zapad, to cak i sami Americki politicari izjavljuju ponekad. Mira nece biti dok jedni ili drugi ne budu porazeni u svojim planovima. To se jasno vidi, evo na primer, Gorbacov koji je rasturio SSSR i pijani Jeljcin su bili postovani na Zapadu ali zato sposobni Putin je, naravno, diktator.

Oliver

pre 5 godina

Gorbacov je bio veoma naivan. Kad je pao berlinski zid,Dzordz Bus stariji je usmeno obecao Gorbacovu da bivse zemlje Varsavskog pakta nece ulaziti u NATO,niti da ce imati stacionirane americke vojnike na svom tlu.Zauzvrat bi Gorbacov dozvolio nemacko ujedinjenje.Naivni Gorbacov i naivni ministar spoljnih poslova Kozirjev su pristali. Svi znamo sta je bilo posle. Doduse,ni pismeni sporazum ne bi garantovao drugaciji ishod.Naime,Amerikanci su se jednostrano povukli iz ABM sporazuma o antiraketnoj odbrani iz 1972. koji je garantovao stratesku ravnotezu. Zbog toga sada imamo trku u raketnom naoruzanju.Takodje su se nedavno povukli iz iranskog nuklearnog sporazuma,sto znaci da pismeni sporazumi nisu apsolutna garancija. Jedino resenje za Rusiju je razvoj tako mocnog nuklearnog oruzja koje moze da odvrati svakog napadaca. I to treba javno govoriti i prezentovati na paradama kao sto Putin i radi.I javno reci: napadnite nas i planeta vise nece postojati. Pa nek Zapad izvoli.

cobo

pre 5 godina

oki@
Kojih Rusa u nemackoj,i o kojem povratku ne razmisljaju?
Kad nemas pojma sto komentarises?
Doslo je 2,5 miliona nemackih iseljenika koje je carica Katarina Velika pozvala da naseljavaju Rusiju,vecinom verski ugrozenim iz nemackih knezevina,baptista,menonita,etz.....A sve dogovorili Kohl i Gorbacov!

Perestojka

pre 5 godina

"...nekadašnji sovjetski lider Mihail Gorbačov, arhitekta programa "perestrojke" želeo je "da okonča trku u naoružanju i Hladni rat"

Šta je Gorbačov zaista želeo, to izgleda ni on sam nije znao. U svakom slučaju, iz njegovog dela se može videti da je to bilo vreme temeljnih pretumbacija svake vrste. Dobro da je Rusija opstala za vakta Mihaila Gorbačova, neka manja i slabija država rasturila bi se sasvim, kao što i jeste bilo u slučaju Jugoslavije.

slavko

pre 5 godina

Vi imate Armate a ovi vam lupili vize? I ne ide dalje? Zaustavili vas na granici? Pa beskrajna je Rusija! Okrenite Armate i krenite u suprotnom pravcu. Šta če vama truli i siromašni zapad? Bogata su sibirska sela...

zmitjkoe

pre 5 godina

Jao jadni vi, a to što stalno radite na podrivanju EU, a i na Balkanu (Srbija, RS, Makedonija, Crna Gora se srećom izvukla iz ruske ”kragne”), to nema veze. Ko vas ne zna skupo bi vas platio.

ja pa ja

pre 5 godina

Koliko Nemaca ima u Rusiji? Ovom logikom zapad je mnogo otvoreniji od Rusije!
(oki, 19. jun 2018 11:12)

Mnogo.Što ruskih, koji tamo žive vekovima, što pravih koji rade.

obi van

pre 5 godina

To je sve tačno, ali trebali ste znati da će sve što je Gorbačov tada uradio biti shvaćeno kao znak slabosti, a ne kao znak dobre volje.
Takav je mentalitet zapada, ne samo u politici nego i u biznisu a bogami i u privatnom životu.
Živim dovoljno dugo s njima i mislim da ih konačno poznajem

Dusan

pre 5 godina

Od tih 24 miliona, 8 je bilo vojnika, ostalo su bili civili....nek je hitler pobio i nek se smrzlo i majkalo od gladi jos 8 mil....ko pobi ono resto j...o vas ko vam dao toliku drzavu...

prcko

pre 5 godina

tako je, svaka cast. ima rusija mana ali ovo je istina. zapad i nato su ljigavo i lukavo iskoristavali otvaranje rusije od gorbacova na ovamo. manipulacije i finansiranje prozapadnih snaga u ukrajini su toliko ocigledne da se to vise ni ne krije.

oki

pre 5 godina

Nije imao pas za sta da vas ujede, zato ste se otvarali, da bi preziveli a ne zato sto ste eto tako hteli. Koliko recimo ima Rusa u Nemackoj, nisam mislio da je toliki broj, niko od njih ne razmislja o povratku. Koliko Nemaca ima u Rusiji? Ovom logikom zapad je mnogo otvoreniji od Rusije!

ja sam ja

pre 5 godina

(oki, 19. jun 2018 11:12)
Otvoren je za svakoga kada je interes tu. Kada fali radna snaga može Rus, Srbin, Turčin koji nisu po šmeku zapada.

kakogod

pre 5 godina

Šta si ti htela da kažeš ? Niste izgubili hladni rat ? Pa da je potrajao još 10 godina ljudi bi počeli da umiru od gladi , toliko ste loše stajali . Sto se tiče ovog za 20 mil žrtava , iako je u pitanju 20 mil svih sovjeta , ipak se slažem da imate pravo da radite to sto radite, ali to ne bi trebala da govoriš u Finskoj koja ima možda i najbolju saradnju sa Rusijom od svih zemalja EU, već kad se sretnes sa Nemačkim predstavnicima , Francuskim ili Americkim , medjutim tad ti nemaš nikakvu ulogu, a ovakvim intervjuima pokazuješ i zašto .

nesss

pre 5 godina

ok..to je izjava za jednoćelijske organizme..a šta sa upadom i nasilnim otimanjem teritorije susedne nezavisne države čiji ste teritorijalni integritet sami garantovali 1995..a nisu li vam uveli tu žicu zbog toga i zbog straha da ne nastavite sa upadima u druge države?

prcko

pre 5 godina

tako je, svaka cast. ima rusija mana ali ovo je istina. zapad i nato su ljigavo i lukavo iskoristavali otvaranje rusije od gorbacova na ovamo. manipulacije i finansiranje prozapadnih snaga u ukrajini su toliko ocigledne da se to vise ni ne krije.

zmitjkoe

pre 5 godina

Jao jadni vi, a to što stalno radite na podrivanju EU, a i na Balkanu (Srbija, RS, Makedonija, Crna Gora se srećom izvukla iz ruske ”kragne”), to nema veze. Ko vas ne zna skupo bi vas platio.

oki

pre 5 godina

Nije imao pas za sta da vas ujede, zato ste se otvarali, da bi preziveli a ne zato sto ste eto tako hteli. Koliko recimo ima Rusa u Nemackoj, nisam mislio da je toliki broj, niko od njih ne razmislja o povratku. Koliko Nemaca ima u Rusiji? Ovom logikom zapad je mnogo otvoreniji od Rusije!

nesss

pre 5 godina

ok..to je izjava za jednoćelijske organizme..a šta sa upadom i nasilnim otimanjem teritorije susedne nezavisne države čiji ste teritorijalni integritet sami garantovali 1995..a nisu li vam uveli tu žicu zbog toga i zbog straha da ne nastavite sa upadima u druge države?

kakogod

pre 5 godina

Šta si ti htela da kažeš ? Niste izgubili hladni rat ? Pa da je potrajao još 10 godina ljudi bi počeli da umiru od gladi , toliko ste loše stajali . Sto se tiče ovog za 20 mil žrtava , iako je u pitanju 20 mil svih sovjeta , ipak se slažem da imate pravo da radite to sto radite, ali to ne bi trebala da govoriš u Finskoj koja ima možda i najbolju saradnju sa Rusijom od svih zemalja EU, već kad se sretnes sa Nemačkim predstavnicima , Francuskim ili Americkim , medjutim tad ti nemaš nikakvu ulogu, a ovakvim intervjuima pokazuješ i zašto .

Dusan

pre 5 godina

Od tih 24 miliona, 8 je bilo vojnika, ostalo su bili civili....nek je hitler pobio i nek se smrzlo i majkalo od gladi jos 8 mil....ko pobi ono resto j...o vas ko vam dao toliku drzavu...

obi van

pre 5 godina

To je sve tačno, ali trebali ste znati da će sve što je Gorbačov tada uradio biti shvaćeno kao znak slabosti, a ne kao znak dobre volje.
Takav je mentalitet zapada, ne samo u politici nego i u biznisu a bogami i u privatnom životu.
Živim dovoljno dugo s njima i mislim da ih konačno poznajem

Oliver

pre 5 godina

Gorbacov je bio veoma naivan. Kad je pao berlinski zid,Dzordz Bus stariji je usmeno obecao Gorbacovu da bivse zemlje Varsavskog pakta nece ulaziti u NATO,niti da ce imati stacionirane americke vojnike na svom tlu.Zauzvrat bi Gorbacov dozvolio nemacko ujedinjenje.Naivni Gorbacov i naivni ministar spoljnih poslova Kozirjev su pristali. Svi znamo sta je bilo posle. Doduse,ni pismeni sporazum ne bi garantovao drugaciji ishod.Naime,Amerikanci su se jednostrano povukli iz ABM sporazuma o antiraketnoj odbrani iz 1972. koji je garantovao stratesku ravnotezu. Zbog toga sada imamo trku u raketnom naoruzanju.Takodje su se nedavno povukli iz iranskog nuklearnog sporazuma,sto znaci da pismeni sporazumi nisu apsolutna garancija. Jedino resenje za Rusiju je razvoj tako mocnog nuklearnog oruzja koje moze da odvrati svakog napadaca. I to treba javno govoriti i prezentovati na paradama kao sto Putin i radi.I javno reci: napadnite nas i planeta vise nece postojati. Pa nek Zapad izvoli.

partizan

pre 5 godina

Nisu Rusi nista bolji od Amera, cinili su dosta zla, ali naravno ni blizu sta su radile zapadne, "civilizovane" drzave. Cinjenica je da je Rusija ultimativna nagrada sto se tice resursa za Zapad, to cak i sami Americki politicari izjavljuju ponekad. Mira nece biti dok jedni ili drugi ne budu porazeni u svojim planovima. To se jasno vidi, evo na primer, Gorbacov koji je rasturio SSSR i pijani Jeljcin su bili postovani na Zapadu ali zato sposobni Putin je, naravno, diktator.

ja pa ja

pre 5 godina

Koliko Nemaca ima u Rusiji? Ovom logikom zapad je mnogo otvoreniji od Rusije!
(oki, 19. jun 2018 11:12)

Mnogo.Što ruskih, koji tamo žive vekovima, što pravih koji rade.

slavko

pre 5 godina

Vi imate Armate a ovi vam lupili vize? I ne ide dalje? Zaustavili vas na granici? Pa beskrajna je Rusija! Okrenite Armate i krenite u suprotnom pravcu. Šta če vama truli i siromašni zapad? Bogata su sibirska sela...

zmitjkoe

pre 5 godina

Trulom izrabljivackom cinicnom lakomom i lazljivom Zapadu veruju samo budale...
(mrkulj, 19. jun 2018 11:04)

Samo par milona budalastih Srba živi na tom trulom Zapadu. I svi hrle na taj Zapad, budale jedne, umesto da idu kod Putina i žive ko ljudi. Čak i u Rusiji ima budala koji masovno emigriraju. Rusofilija razara mozak.

Dragan

pre 5 godina

Lažni rat Zapad-Istok traje li traje...narodi se drže u kontrolisanom stanju...elita ima šta poželi, budžeti i resursi su im na raspolaganju...sistem je smišljen da mu se teško može naštetiti.

Perestojka

pre 5 godina

"...nekadašnji sovjetski lider Mihail Gorbačov, arhitekta programa "perestrojke" želeo je "da okonča trku u naoružanju i Hladni rat"

Šta je Gorbačov zaista želeo, to izgleda ni on sam nije znao. U svakom slučaju, iz njegovog dela se može videti da je to bilo vreme temeljnih pretumbacija svake vrste. Dobro da je Rusija opstala za vakta Mihaila Gorbačova, neka manja i slabija država rasturila bi se sasvim, kao što i jeste bilo u slučaju Jugoslavije.

ja sam ja

pre 5 godina

(oki, 19. jun 2018 11:12)
Otvoren je za svakoga kada je interes tu. Kada fali radna snaga može Rus, Srbin, Turčin koji nisu po šmeku zapada.

cobo

pre 5 godina

oki@
Kojih Rusa u nemackoj,i o kojem povratku ne razmisljaju?
Kad nemas pojma sto komentarises?
Doslo je 2,5 miliona nemackih iseljenika koje je carica Katarina Velika pozvala da naseljavaju Rusiju,vecinom verski ugrozenim iz nemackih knezevina,baptista,menonita,etz.....A sve dogovorili Kohl i Gorbacov!

Tomislav HR koji je oženio Ruskinju iz Donbasa

pre 5 godina

oki@
Kojih Rusa u nemackoj,i o kojem povratku ne razmisljaju?
Kad nemas pojma sto komentarises?
D (cobo, 19. jun 2018 13:56)

Prema Wikipediji 3,5 miliona Ruskih državljana živi u Njemačkoj - od toga 1,5 do 2 miliona etničkih Njemaca iz Rusije i 1,3 miliona etničkih Rusa a preostalo čine Jevreji iz Rusije.

Rusija je iza Turske druga država odakle dolaze legalni imigranti pa su čak na zadnjim izborima i AfD i Die Linke su u nekim mjestima pripremili reklame i na ruskoj ćirilici.

oki

pre 5 godina

@cobo

Prijatelju ja govorim o sadasnjosti ili veoma bliskoj proslosti kao sto ova gospodja prica u vestima. Zivim u Nemackoj od sredine 90 tih i zaista puno Rusa ima u Nemackoj nego sto sam mislio, kao sto sam rekao. To je moj licni utisak, na ulici, u bolnicama, marketima, u svakodnevnom zivotu srecem mnogo vise Rusa nego recimo bilo koji drugi istocno evropski narod koji je vecinom u EU. A sta je radila carica i kada, nema veze puno sa temom vremena nakon pada berlinskog zida jer su se u medjuvremenu potomci asimilovali kao Rusi. Dalje posto ti kazes da ja ne znam o cemu pricam, sledi da ti znas pa mi molim te navedi verodostojne statisticke podatke i naucne radove koje se bave navedenom problematikom iz kojih si postao tako kompetentan. U suprotnom mozes da iznosis samo licne stavove iz licnih utisaka. Sa obzirom da se ja bar empirijski uveravam u "brojnost" Rusa u Nemackoj a ti samo iznosis licni stav koji je proizasao iz istorijskih knjiga nevezanih za period o kojem se govori, molio bih te olako ne ocenjujes necije poznavanje ili nepoznavanje.

Mailman

pre 5 godina

Pominje i II Sv. rat ali ne i Staljina koji je verovao Hitleru više nego svim Rusima zajedno.
(noywq, 19. jun 2018 13:18)
Verovao mu je i Cembrlen i on mu je "dozvolio" pripajanje Austrije i okupaciju Cehoslovacke

Djavolji advokat

pre 5 godina

Naivni Gorbacov i naivni ministar spoljnih poslova Kozirjev

Izvini, ali samo jedna ispravka, kod Gorbacova ministar spoljnih poslova je bio Eduard Sevarnadze, a ne Kozirjev. On je bio kod Jeljcina ministar.

svetski rat još traje, ratne tehnologije žive i razvijaju se

pre 5 godina

@Smuleco
Izbaci VB, ona je ipak samo ostrvo, to što je još uvek veća vojna sila ne znači da je će to ostati u narednih 25 godina (nije džaba molila da udje u EU, a onda se na privilegovanoj trgovini dolar-euro opet naduvala- ali VB čelične lejdi više nema), a i vojno se već kao i francuska računa u drugorazredne armije. Imaš samo dve vojske i od skora još jednu koja spada u prvu ligu. Izbacila je VB industrijska revolucija i krvožednost na koju istok nije imao odgovora. Danas imamo povratni proces, isto kako je industrijska revolucija lansirala VB, tako će nove tehnologije da lansiraju Kinu sa istim onim rezultatima koje je imala i VB u kontekstu vladanja svetom. Ovo je tehnološki rat, a VB ma koliko god po pitanju startupova bila ispred EU nije gradjena na fundamentalnim itraživanjima gde EU još uvek i jedino ima šansu (sve ostale strategije su im potopljene). Tako da dodati VB uz SAD ima smisla kao i reći- ide čovek i nosi privezak. UN su mrtve, još od Klintona sve glasove preuzima sila u koga je veća njegovi su i glasovi.

jasdf

pre 5 godina

@mailman
Neistina. Dozvolio je aneksiju Sudeta, okupacija Cehoslovacke nikada nije dozvoljena i Britanija se povlaci iz svih ugovora sa Nemackom. Naravno, Cemberlen nije delio svet sa Hitlerom i vrsio zajednicke napade.

zmitjkoe

pre 5 godina

Jao jadni vi, a to što stalno radite na podrivanju EU, a i na Balkanu (Srbija, RS, Makedonija, Crna Gora se srećom izvukla iz ruske ”kragne”), to nema veze. Ko vas ne zna skupo bi vas platio.

Dusan

pre 5 godina

Od tih 24 miliona, 8 je bilo vojnika, ostalo su bili civili....nek je hitler pobio i nek se smrzlo i majkalo od gladi jos 8 mil....ko pobi ono resto j...o vas ko vam dao toliku drzavu...

nesss

pre 5 godina

ok..to je izjava za jednoćelijske organizme..a šta sa upadom i nasilnim otimanjem teritorije susedne nezavisne države čiji ste teritorijalni integritet sami garantovali 1995..a nisu li vam uveli tu žicu zbog toga i zbog straha da ne nastavite sa upadima u druge države?

oki

pre 5 godina

Nije imao pas za sta da vas ujede, zato ste se otvarali, da bi preziveli a ne zato sto ste eto tako hteli. Koliko recimo ima Rusa u Nemackoj, nisam mislio da je toliki broj, niko od njih ne razmislja o povratku. Koliko Nemaca ima u Rusiji? Ovom logikom zapad je mnogo otvoreniji od Rusije!

kakogod

pre 5 godina

Šta si ti htela da kažeš ? Niste izgubili hladni rat ? Pa da je potrajao još 10 godina ljudi bi počeli da umiru od gladi , toliko ste loše stajali . Sto se tiče ovog za 20 mil žrtava , iako je u pitanju 20 mil svih sovjeta , ipak se slažem da imate pravo da radite to sto radite, ali to ne bi trebala da govoriš u Finskoj koja ima možda i najbolju saradnju sa Rusijom od svih zemalja EU, već kad se sretnes sa Nemačkim predstavnicima , Francuskim ili Americkim , medjutim tad ti nemaš nikakvu ulogu, a ovakvim intervjuima pokazuješ i zašto .

prcko

pre 5 godina

tako je, svaka cast. ima rusija mana ali ovo je istina. zapad i nato su ljigavo i lukavo iskoristavali otvaranje rusije od gorbacova na ovamo. manipulacije i finansiranje prozapadnih snaga u ukrajini su toliko ocigledne da se to vise ni ne krije.

slavko

pre 5 godina

Vi imate Armate a ovi vam lupili vize? I ne ide dalje? Zaustavili vas na granici? Pa beskrajna je Rusija! Okrenite Armate i krenite u suprotnom pravcu. Šta če vama truli i siromašni zapad? Bogata su sibirska sela...

partizan

pre 5 godina

Nisu Rusi nista bolji od Amera, cinili su dosta zla, ali naravno ni blizu sta su radile zapadne, "civilizovane" drzave. Cinjenica je da je Rusija ultimativna nagrada sto se tice resursa za Zapad, to cak i sami Americki politicari izjavljuju ponekad. Mira nece biti dok jedni ili drugi ne budu porazeni u svojim planovima. To se jasno vidi, evo na primer, Gorbacov koji je rasturio SSSR i pijani Jeljcin su bili postovani na Zapadu ali zato sposobni Putin je, naravno, diktator.

obi van

pre 5 godina

To je sve tačno, ali trebali ste znati da će sve što je Gorbačov tada uradio biti shvaćeno kao znak slabosti, a ne kao znak dobre volje.
Takav je mentalitet zapada, ne samo u politici nego i u biznisu a bogami i u privatnom životu.
Živim dovoljno dugo s njima i mislim da ih konačno poznajem

Oliver

pre 5 godina

Gorbacov je bio veoma naivan. Kad je pao berlinski zid,Dzordz Bus stariji je usmeno obecao Gorbacovu da bivse zemlje Varsavskog pakta nece ulaziti u NATO,niti da ce imati stacionirane americke vojnike na svom tlu.Zauzvrat bi Gorbacov dozvolio nemacko ujedinjenje.Naivni Gorbacov i naivni ministar spoljnih poslova Kozirjev su pristali. Svi znamo sta je bilo posle. Doduse,ni pismeni sporazum ne bi garantovao drugaciji ishod.Naime,Amerikanci su se jednostrano povukli iz ABM sporazuma o antiraketnoj odbrani iz 1972. koji je garantovao stratesku ravnotezu. Zbog toga sada imamo trku u raketnom naoruzanju.Takodje su se nedavno povukli iz iranskog nuklearnog sporazuma,sto znaci da pismeni sporazumi nisu apsolutna garancija. Jedino resenje za Rusiju je razvoj tako mocnog nuklearnog oruzja koje moze da odvrati svakog napadaca. I to treba javno govoriti i prezentovati na paradama kao sto Putin i radi.I javno reci: napadnite nas i planeta vise nece postojati. Pa nek Zapad izvoli.

ja pa ja

pre 5 godina

Koliko Nemaca ima u Rusiji? Ovom logikom zapad je mnogo otvoreniji od Rusije!
(oki, 19. jun 2018 11:12)

Mnogo.Što ruskih, koji tamo žive vekovima, što pravih koji rade.

cobo

pre 5 godina

oki@
Kojih Rusa u nemackoj,i o kojem povratku ne razmisljaju?
Kad nemas pojma sto komentarises?
Doslo je 2,5 miliona nemackih iseljenika koje je carica Katarina Velika pozvala da naseljavaju Rusiju,vecinom verski ugrozenim iz nemackih knezevina,baptista,menonita,etz.....A sve dogovorili Kohl i Gorbacov!

zmitjkoe

pre 5 godina

Trulom izrabljivackom cinicnom lakomom i lazljivom Zapadu veruju samo budale...
(mrkulj, 19. jun 2018 11:04)

Samo par milona budalastih Srba živi na tom trulom Zapadu. I svi hrle na taj Zapad, budale jedne, umesto da idu kod Putina i žive ko ljudi. Čak i u Rusiji ima budala koji masovno emigriraju. Rusofilija razara mozak.

ja sam ja

pre 5 godina

(oki, 19. jun 2018 11:12)
Otvoren je za svakoga kada je interes tu. Kada fali radna snaga može Rus, Srbin, Turčin koji nisu po šmeku zapada.

Perestojka

pre 5 godina

"...nekadašnji sovjetski lider Mihail Gorbačov, arhitekta programa "perestrojke" želeo je "da okonča trku u naoružanju i Hladni rat"

Šta je Gorbačov zaista želeo, to izgleda ni on sam nije znao. U svakom slučaju, iz njegovog dela se može videti da je to bilo vreme temeljnih pretumbacija svake vrste. Dobro da je Rusija opstala za vakta Mihaila Gorbačova, neka manja i slabija država rasturila bi se sasvim, kao što i jeste bilo u slučaju Jugoslavije.

Mailman

pre 5 godina

Pominje i II Sv. rat ali ne i Staljina koji je verovao Hitleru više nego svim Rusima zajedno.
(noywq, 19. jun 2018 13:18)
Verovao mu je i Cembrlen i on mu je "dozvolio" pripajanje Austrije i okupaciju Cehoslovacke

Dragan

pre 5 godina

Lažni rat Zapad-Istok traje li traje...narodi se drže u kontrolisanom stanju...elita ima šta poželi, budžeti i resursi su im na raspolaganju...sistem je smišljen da mu se teško može naštetiti.

Tomislav HR koji je oženio Ruskinju iz Donbasa

pre 5 godina

oki@
Kojih Rusa u nemackoj,i o kojem povratku ne razmisljaju?
Kad nemas pojma sto komentarises?
D (cobo, 19. jun 2018 13:56)

Prema Wikipediji 3,5 miliona Ruskih državljana živi u Njemačkoj - od toga 1,5 do 2 miliona etničkih Njemaca iz Rusije i 1,3 miliona etničkih Rusa a preostalo čine Jevreji iz Rusije.

Rusija je iza Turske druga država odakle dolaze legalni imigranti pa su čak na zadnjim izborima i AfD i Die Linke su u nekim mjestima pripremili reklame i na ruskoj ćirilici.

svetski rat još traje, ratne tehnologije žive i razvijaju se

pre 5 godina

@Smuleco
Izbaci VB, ona je ipak samo ostrvo, to što je još uvek veća vojna sila ne znači da je će to ostati u narednih 25 godina (nije džaba molila da udje u EU, a onda se na privilegovanoj trgovini dolar-euro opet naduvala- ali VB čelične lejdi više nema), a i vojno se već kao i francuska računa u drugorazredne armije. Imaš samo dve vojske i od skora još jednu koja spada u prvu ligu. Izbacila je VB industrijska revolucija i krvožednost na koju istok nije imao odgovora. Danas imamo povratni proces, isto kako je industrijska revolucija lansirala VB, tako će nove tehnologije da lansiraju Kinu sa istim onim rezultatima koje je imala i VB u kontekstu vladanja svetom. Ovo je tehnološki rat, a VB ma koliko god po pitanju startupova bila ispred EU nije gradjena na fundamentalnim itraživanjima gde EU još uvek i jedino ima šansu (sve ostale strategije su im potopljene). Tako da dodati VB uz SAD ima smisla kao i reći- ide čovek i nosi privezak. UN su mrtve, još od Klintona sve glasove preuzima sila u koga je veća njegovi su i glasovi.

oki

pre 5 godina

@cobo

Prijatelju ja govorim o sadasnjosti ili veoma bliskoj proslosti kao sto ova gospodja prica u vestima. Zivim u Nemackoj od sredine 90 tih i zaista puno Rusa ima u Nemackoj nego sto sam mislio, kao sto sam rekao. To je moj licni utisak, na ulici, u bolnicama, marketima, u svakodnevnom zivotu srecem mnogo vise Rusa nego recimo bilo koji drugi istocno evropski narod koji je vecinom u EU. A sta je radila carica i kada, nema veze puno sa temom vremena nakon pada berlinskog zida jer su se u medjuvremenu potomci asimilovali kao Rusi. Dalje posto ti kazes da ja ne znam o cemu pricam, sledi da ti znas pa mi molim te navedi verodostojne statisticke podatke i naucne radove koje se bave navedenom problematikom iz kojih si postao tako kompetentan. U suprotnom mozes da iznosis samo licne stavove iz licnih utisaka. Sa obzirom da se ja bar empirijski uveravam u "brojnost" Rusa u Nemackoj a ti samo iznosis licni stav koji je proizasao iz istorijskih knjiga nevezanih za period o kojem se govori, molio bih te olako ne ocenjujes necije poznavanje ili nepoznavanje.

Djavolji advokat

pre 5 godina

Naivni Gorbacov i naivni ministar spoljnih poslova Kozirjev

Izvini, ali samo jedna ispravka, kod Gorbacova ministar spoljnih poslova je bio Eduard Sevarnadze, a ne Kozirjev. On je bio kod Jeljcina ministar.

jasdf

pre 5 godina

@mailman
Neistina. Dozvolio je aneksiju Sudeta, okupacija Cehoslovacke nikada nije dozvoljena i Britanija se povlaci iz svih ugovora sa Nemackom. Naravno, Cemberlen nije delio svet sa Hitlerom i vrsio zajednicke napade.