Ivanovu okreću leđa?

Premijer Bugarske Bojko Borisov i ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva otkazali su sastanke s predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovom.

Izvor: Beta
Pošaljite komentar
 1. Grci ih blokirali u NATO pod imenom BJRM jer sadrzi ime Makedonija u nazivu, zato ih sada Grci nece blokirati pod imenom Severna Makedonija. Ono kad politicari resavaju probleme.
  (Might is Right, 14. jun 2018 19:41)

  # Link komentara

 2. Samo napred, braco Bugari. Ima ko nece da im okrene ledja.
  (DEDA CVETKO, 14. jun 2018 18:32)

  # Link komentara

 3. @bezimenko a kako to mislis da se drzava zvanično zove Republika Severna Makedonija a da pre toga ne promeni Ustav kome u naslovu pise Republika Makedonija? Misliš zovemo se Makedonija a kao fol za Grke ćemo pisati Severna... Ne može to baš tako.
   (homer, 14. jun 2018 18:14)

  # Link komentara

 4. Koliko glup treba da bude obican gradjanin koji misli da ce se njegov zivot promeniti na gore ako drzava u kojoj zivi promeni ime. Celog zivota zivim u istom gradu, dok je drzava u kojoj zivim cetiri puta menjala ime, a moj zivot je za sve to vreme ostajao isti. Kad covek ovako izgubi kompas i pocne da misli da je ime drzave bitnije od toga sto mu deca gladuju i ko je za to odgovoran, onda za njega vise nema spasa
  (Asabajlis, 14. jun 2018 16:04)
  Ja se slažem a pitaj ti Grke šta oni imaju protiv imena recimo republika makedonija ndgo mora severna.
  (mirko, 14. jun 2018 18:10)

  # Link komentara

 5. Aha,zamisli sta kazu ova nakaradna tkzv. kvazipatriotska udruzenja, "građani se protive održavanju referenduma o promeni imena".
  Pa to je najveci apsurd, izvan svake pameti i obicna laz jer:
  1) je upravo referendum najdemokratski nacin da građani odluce o takvom vaznom pitanju kao sto je promjena imena njihove drzave.
  2) da oni znaju da je vecina građana protiv ovakvog rješenja spora oko imena oni bi bas insistirali na odrzavanju referenduma.
  Oni dobro znaju da vecina građana podupire ovakvo rješenje spora oko imena, zato su protiv njegovog održavanja.
  (Netko iz EU, 14. jun 2018 18:09)

  # Link komentara

 6. @ (Hut, 14. jun 2018 16:07)

  Pa recimo zbog toga što na tom referendumu glasaju i Albanci.
  Šta mislite za šta će glasati Albanci?
  Tako je moguća situacija u kojoj manjina ukupnog broja Makedonaca i svi Albanci odluče da se promeni ime zemlje.
  E sada Albanci su punopravni građani te zemlje i imaju pravo da glasaju kako hoće, tako da dolazimo do pitanja šta je trebalo Makedoncima da se odvajaju od Jugoslavije umesto da ostanu federalna ili konfederalna članica Jugoslavije.
  Sada je lako pričati o tome posle skoro 30 godina ali je meni jako žao tog naroda dole. Daj Bože da opstanu u onakvom okruženju.
   (Mas, 14. jun 2018 18:03)

  # Link komentara

 7. Nije mi jasno zašto ne bi prihvatili ime, bolje od onog nakaradnog bjrm
  (Rambić, 14. jun 2018 16:19)

  Grčka i Makedonija su potpisale sporazum u kome između ostalog Grčka se obavezuje da se ne protivi aspiracijama Makedonije za ulazak u međunarodna udruženja ( NATO i EU) ako aplicira pod privremenom referencom FIROM.
  Međutim kao i obično grčka vlada nije se držala potpisanih obaveza.
  Verovatno sada Ivanov a bogami i velika većina makedonaca smatra da će opet da budu izigrani, i lično smatram da su u pravu.
   (bobo mk, 14. jun 2018 17:48)

  # Link komentara

 8. Sporazum nije toliko sporan zbog samu promenu imena, nego zbog zahteva da se Makedoniji promeni Ustav. Da ilustrujem vrlo plastično: dođe Vam komšija i kaže da će Vam dopustiti da budete član kućnog saveta zgrade u kojoj stanujetw ako promenite izvod iz matične knjige rođenih i krštenicu tako da gde vam je navedeno ime oca bude upisano "tikva bez korena". Svako neka se zapita dali bi to uradio i ako ne bi, zašto bi onda Makedonija trebala?!
   (bezimenko, 14. jun 2018 17:23)

  # Link komentara

 9. "Bugarska vlada ne vidi razlog da bude iskorišćena za untrašnje političke debate u Skoplju. Ključno za budući razvoj naše susedne države je integracija u EU i NATO i to ne sme da se dovodi u pitanje".
  Ovo je tako licemerno. Ne ulazeći u ispravnost stava jedne ili druge strane (predsednik - premijer), bugari se otvoreno stavljaju na stranu premijera otkazujući dogovoren sastanak sa predsednikom, i još napominju da ne žele biti iskorišćeni za unutrašnju debatu u Skoplju. Bugari su uvek bili to - bugari.
  (grk, 14. jun 2018 17:11)

  # Link komentara

 10. @Nije mi jasno zašto ne bi prihvatili ime, bolje od onog nakaradnog bjrm
  (Rambić, 14. jun 2018 16:19)

  Pa ocigledno je kao i uvek "djavo" u detaljima, to jest u daljem tekstu i predlogu promene Ustava. Odlika ljudi s naseg podneblja je da samo vidimo ono sto je na povrsini, i da se ne udubljujemo u detalje. Tako je i uvom slucaju. Prithvatljivo ime je Severna Makedonija, ali sustina je u onome sto je napisano sitnim slovima. To je Ivanov i procitao i razumeo.
  (Isto kao i Briselski sporazum, 14. jun 2018 17:09)

  # Link komentara

 11. Bravo predsednice Ivanov!
   (Jovica, 14. jun 2018 16:56)

  # Link komentara

 12. Rambic@
  Varas se,ono nije nakaradno,oni su to i bili ali Severna Makedonija nisu nikad bili i ne zele to biti!
  Kako bi tebi bilo da ti neko dadne ime koje ne zelis :(
   (cvrko, 14. jun 2018 16:48)

  # Link komentara

 13. Da li je realno bitno Mk ili Severna Mk?! Neverovatno... Umesto da budu srecni sto ce imati priliku da postanu deo Nato i Eu i da im navedene orgqnizacije sacuvaju drzavu na celoj teritoriji...
  (Jovan jede kokice, 14. jun 2018 16:36)

  # Link komentara

 14. Nije mi jasno zašto ne bi prihvatili ime, bolje od onog nakaradnog bjrm
   (Rambić, 14. jun 2018 16:19)

  # Link komentara

 15. Kako mogu da se protive referendumu? Kako drugačije?
   (Hut, 14. jun 2018 16:07)

  # Link komentara

 16. Koliko glup treba da bude obican gradjanin koji misli da ce se njegov zivot promeniti na gore ako drzava u kojoj zivi promeni ime. Celog zivota zivim u istom gradu, dok je drzava u kojoj zivim cetiri puta menjala ime, a moj zivot je za sve to vreme ostajao isti. Kad covek ovako izgubi kompas i pocne da misli da je ime drzave bitnije od toga sto mu deca gladuju i ko je za to odgovoran, onda za njega vise nema spasa
  (Asabajlis, 14. jun 2018 16:04)

  # Link komentara