Utorak, 12.06.2018.

23:05

“Istorijski sporazum“ ili “kapitulacija Zaeva“

Grčka i Makedonija posle 27 godina spora postigle su dogovor o novom imenu. Kako je saopštio makedonski premijer Zoran Zaev, to je Republika Severna Makedonija.

Izvor: Beta

“Istorijski sporazum“ ili “kapitulacija Zaeva“ IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

T

pre 5 godina

Iskreno, ne vidim sta je problem sa time da Makedonija mora da se odrekne pozivanja na helenisticku Makedoniju. To je ionako bio trip Gruevskog, a nikakve veze sa mozgom nije imalo.

bmiles

pre 5 godina

Moze slobodno reci da je "cokalija" Zaev pobedio!Godinama u Srbiji a verujem i kod Makedonaca se mislilo da je ovo pogrdni naziv za Makedonce,a u stvari je kovanica Sulejmana Velicanstvenog a u prevodu sa turskog znaci "mudarcovek" ili "predobarcovek".U ovom slucaju pobedio je Zaev,tacnije mudrost ovog "cokalije" svojstvena samo slovenskom narodu.Ne verujem da ce iko od sugradjana Srbije pa i ja sam reci idem na Ohrid na letovanje u Republiku Severnu Makedoniju!?Mi smo narod koji voli skraceno izgovaranje i svako ce reci idem u Makedoniju na Ohridsko jezero,pa mislim.....

ranko

pre 5 godina

Makedonija bez clanstva u NATO ne moze da opstane imajuci u vidu demografsku situaciju i starosnu strukturu.Zamislite kako bi izgledala mobilizacija u Makedoniji i da se podeli oruzje mladim Albancima.Ili ce ceo Balkan biti deo EU I NATO ili cemo imati novi balkanski rat kojim bi trebalo da se resava albansko i srpsko pitanje.Bojim se da i kod nas i Albanaca ima onih koji misle da je to resenje,a naravno da velike sile pa i Rusija to koriste da kuvaju po Balkanu i razvlace procese.Stvar je nase i albanske inteligencije i mladosti da se ugleda na Zaeva. Kod nas se cesto gleda sa nipodastavanjem na tu malu zemlju koja je nasla snage da se izdigne iznad nacionalisticke kaljuge.Ali eto posle jucerasnje euforije danas vec naslovi koji gode majcici i nasim kradljivcima vremena i nasi zivota.To je dokaz da kod nas ne postoji iskrena zelja za resavanjem price oko Kosova gde je u zdravorazumskom smislu sve jasno.

Ja

pre 5 godina

Ovakav naslov Tanjuga najbolje oslikava nelagodu srpskog režima zbog ovog sporazuma zato što će uskoro Makedonci prešišati Srbiju na putu za EU. Naravno da je u pitanju istorijski sporazum. Kapitulacija je ono što je Miloševićev i Vučićev režim potpisao 1999.

Sandzak

pre 5 godina

Opozicija svuda u svijetu da je dan i sunce grije oni bi rekli mrak je i mjesec sija..
Njima je sve sto vlada radi trn u oko i uvijek ce ti traziti mane..

Ellinas-Makedonas

pre 5 godina

Do sada su obe zemlje koristile izraz Makedonia. Od sada samo Grka koristi izvorni naziv Makedonia i BJRM će dobiti imitaciju Severna MaCedoniJa. Zato smatram da je to dobar deal za Grčku. Pored toga, BJRM će biti prisiljen da promeni svoj ustav, da proglasi da nema ničeg uobičajenog za drevne makedonije, a takođe da sruši dole simbole i statue koji se odnose na drevnu makedoniju

marko

pre 5 godina

Па ево читамо на светским вестима да мало мало па нека држава у преговорима са комшијама промени име, а пре тога због комшија и међународне заједнице у себи има реч бивша од нечега. Колико видим ово као победу једино представљају комунисти у Србији, и сад се питам како ће да признају државу са другим именом која је сама пристала да промени свој назив. Ово само говори са ким ми имамо посла у држави и да је њихова водиља и даље Дрезден. И сад им је много битно да је Македонија пардон БЈРМ, или већ Северна, близу уласка у НАТО и да јој то гарантује безбедност и да им више не прети иридента. Истовремено то није било битно када је Србија морала да ратује против НАТО. Што би рекао Џони а давно посвећено комуњарама, располагати туђом муком није мала заје*анција и тешко је бити доследан.

Rusofil do koske

pre 5 godina

Braco Srbi, Grcka je jedina drzava u Evropi koja NE priznaje nacionalne manjine (ako niste znali). Pametnom dovoljno. Cestitke za dogovor, nadam se da ce se sprovesti u delo...

Милош

pre 5 godina

Ово питање треба да се постави народу. Не ради се о имену дати детету, него о много, много значајнијој ствари, коју пуно људи не разуме. Одредница северна значи да је део нечег већег, и То део Грчке области.Са друге стране, Македонија заправо на овај начин постаје нова држава, са свим правно новим начином. Прогласити било кога за историску личбост због у суштини самовоље, више је него дилетанство.

neko sa NBG-a

pre 5 godina

Južni susedi, a sad se zovu "severni". Nelogicno i za GPS na putu za more :)
pozdrav za Makedonce...zaboravite na logiku i kao pragmaticni Evropljani zivite na našem "Zapadnom Balkanu".

SRBIJA

pre 5 godina

U jednim novinama citas kapitulacija Grcke u drugim novinama kapitulacija Makedonije a tako svaki tekst jedni ovako drugi onako i po tome vidis kakvi su Novinari i koliko tacno pisu.

Zemun grad SPO

pre 5 godina

Ovo je velika pobeda za Makedoniju. Sporazumom sa Grckom bice joj otvoren put ka clanstvu u EU i NATO, a time ka stvaranju uslova za ekonomski oporavak i evropeizaciju makedonije. Clanstvom u NATO bice trajno osiguran teritorijalni integritet Makedonije, tako da ce prica o velikoj Albaniji biti na duze vreme zapecacena. Zajev je pokazao liderima balkanskih drzava da se do rezultata moze doci samo razumom i tolerancijom, a ne sirenjem mrznje i nacionalnim populizmom. Danasnja BJR Makedonija se i nalazi severno od istorijske Makedonije, tako da je i naziv Severna Makedonija logican, a i pravican.

bole

pre 5 godina

znači nisu mi jasni Grci. Ne može Vardarska, ne može Makedonija, ne može Ilindenska ali može Severna. i za to vam je trebalo 27 godina? Pa narodi na ovim prostorima i ne treba da žive bolje. ovde nema normalnih. oko čeka se oni smadjaju i sta im je onda uspeh...

Lekar-taksista

pre 5 godina

Svaki sporazum je dobar, medjutim, najvažnije je šta piše u njemu. Za sada vidim da je Cipras izvestio svog predsednika da su ispoštovani svi zahtevi Grčke. Ko je gubitnik nije teško zaključiti.

Ubiparip

pre 5 godina

Konačno neko rešenje koje je pravedno i logičvo.Nezadovoljnih uvek ima ,ali oni su takvi i kada u jesen planiraju kišu a izgreje sunce. Jedino nije jasno da se tako prosto rešenje tako dugo tražilo ako se je tražilo.

Smoren od neobrazovanih

pre 5 godina

Nikakva kapitulacija nego č ovek razmišlja o budućnosti svoje na cije. nezgodno je to što u današnjem svetu novinari postavljanje teze koje kruže kroz medije kao što je primer i ovaj tekst. Ovde imamo dogovor dve susedne države o jednom problemu. Naziv potpuno u redu i odgovara svim stranama. Naravno tu se sada pojavljuje novinar ovog teksta da unosi razdor nemir nešto negativno da priziva sukob.

Zemljoradnik

pre 5 godina

Nije kapitulacija. Pregovaralo se o prihvatljivoj zameni za ime Majedonija jer to ime nije bilo prihvatljivo za Grčku. Dogovoreno je najbolje moguće rešenje. Severna Makedonija. 1) Ostalo je “Makedonija” kao prepoznatljiv deo imena, 2) Dodata je jednostavna geografska odrednica “Severna” koja istinito odražavava na koju teritoriju se naziv države tačno odnosi 3) Izbegnute su etničke odrednice “Slovenska” i slično jer u Makedoniji pored slovenskih Makedonaca žive i neslovenske etničke grupe 4) Naziv ne zvuči rogobatno, postoji još dosta država u svetu čije ime je izvedeno na sličan način 5) Lako je prevodivo na strane jezike - država North Macedonia, narod North Macedonian, jezik North Macedonian i slično. Dakle nije kapitulacija nego pravedno, jednostavno i dugoročno održivo rešenje. Mislim mogli su da nastave sa pričom da su Makedonija i Makedonci i da eto “ne kapituliraju” ali tako bi zadržali otvoren problem što im svakako nije u interesu.

Torrente

pre 5 godina

Iako se Kosovo ne graniči sa Grčkom, Tači je, u istoj poruci, naveo da na postignutom sporazumu čestita "našim susedima u Atini i Skoplju".

Haradinaj je, na istoj društvenoj mreži, ocenio rešenje za pitanje imena, koje su danas postigle Makedonija i Grčka, kao "sjajnu vest".
.....
Tači, Haradinaj i natofili u Srbiji oduševljeni vešću.
Makedonci baš i nisu. Pametnome dosta.

A to koliko je Tači "pogrešio" čestitajući susedima u Atini, videće se za 20-ak godina.

Ifinus

pre 5 godina

BBC piše i sledeće:

"As part of the deal, it is made clear that the people of North Macedonia have no relation to ancient Greek civilisation and their language is part of the Slavic family, unrelated to ancient Greek heritage".

Moraće Makedonci dosta toga da promene na unutrašnjem planu i svom ustavu. Moraju Grci da ih uče da pripadaju slovenskoj porodici naroda.

Kako god, ovaj dogovor će se sprovesti, Makedonija će dogodine biti u NATO, ubrzaće put u EU i onda ostaje još da se reši spor oko Kosova. Kad se i to reši (a rešiće se pre ili kasnije) ceo region će biti integrisan u EU.

Ognjen

pre 5 godina

Mozda bi trebalo od njih da ucimo kako treba voditi politiku kad ste mala drzava okruzena neprijateljima sa svih strana. Dogovorili se sa Albancima, bolje nego da ratuju sa njima,dogovorili se sa Grcima i sad ce odmah uci u Nato.
Mi ne vidimo da smo u istoj, ako ne i mnogo goroj poziciji nego Makedonija. Srbija je okruzena neprijateljima, plus Velike sile su neprijateljski nastrojene prema njoj. Sve zbog Rusije, koja svakim nasim gubitkom samo profitira, jer moze iskoristiti sve nase poraze kao resenja za svoje teritorijalne probleme.

ljovisna

pre 5 godina

Sjajna vest.Severna Makedonija ima priliku da se stabilizuje, krene ka Evropi i severnoatlanskim integracijama i konacno se izvuce iz balkanskog blata.

Ja

pre 5 godina

Meni ovo nije jasno, pa zar nije bilo bolje FYROM nego ovo? Obzirom da je Makedonija naziv grcke pokrajine, ispada da su makedonci sada deo grce države kada se zovu Severna Makedonija, tj. severni deo njihove pokrajine a samim tim deo grčkog naroda. Cipras je ovde zeznuo samog sebe a makedonci pristali iz drugih razloga. Zvuci totalno glupo!

seljacina

pre 5 godina

kakva,bre kapitulacija,zovi ih kako hoces, samo da krenu napred,da se vise pomere sa mesta a ne kao mi drzimo se iluzija kao pijan plota

LalaNS

pre 5 godina

Procitao sam grcki tekst sporazuma. Ovo je ubedljiva pobeda Grcke. Od toga da ne postoji nacionalnost Makedonac vec Makedonac/gradjanin Severne Makedonije do onoga sto je najvaznije Grcima,Severna Makedonija se obavezuje da ce ukloniti sve veze sa Aleksandrom Makedonskim i helenistickom kulturom,da ce svi spomenici biti poslati u Grcku a spomenik Aleksandru u samom centru Skoplja nositi naziv Grcki spomenik istorije u ime Grckog-Severnomakedonskog prijateljstva. Mora se voditi racuna sta je Grcima bitno, Severna Makedonija je slovenska, sto ce cak i morati pisati u Ustavu SM. Dakle bivsa Makedonija gubi svoj hibridni indentitet zasnovan na plagiranju helenisticke kulture.

kesi

pre 5 godina

“Makedonci” od raspada Jugoslavije pokušavaju da ukradu istoriju i nađu negde sebe u prošlosti.Ali,što bi Grci rekli,u njihovoj finansijskoj krizi prodali su sve,ali istoriju ne mogu.

megi

pre 5 godina

bice da je istoriski sporazum ovoga puta. ne trebaju nam insinuacije da osujete put kojim su ljudi krenuli. svako ima pravo da promeni. ko ne zeli da menja neka ne smeta onim sto zeli da se menja.

Bg

pre 5 godina

Zajev ce biti upisan kao najveci politicar u istoriji Severne Makedinije! To sto nama ne odgovara kada se sve nase komsije oslovadjaju uticaja Rusije to je nas veliki priblem

Bosanac

pre 5 godina

27 godina pregovora, sastanaka lidera, timova i na kraju su nasli rjesenje..pa to su mogli smisliti prike 26 godina, 364 dana..ovo samo na brdovitom balkanu ima.dosjetili se da bi mogla biti sjeverna makedonija ..ojjj

Petar S

pre 5 godina

Naj tacniji naziv, naziv koji bi bio naj prikladniji, bi bio "Slovenska Makedonija" (Slavic Macedonia). Jer, sadrzi geografsku referencu (teritoriju gde su ziveli Makedonci) kao i odrednicu za Narod (posto sami Nakedonci kazu za sebe da su slovenskog porekla).
Medjutim to u ovom trenutku nije moguce zbog "Remetilackg faktora u celom regionu". Iz nekog razloga manjina nastanhena y Makedoniji KOJA IMA SVOJU PRIZNATU MATICNU DRZAVU nedozvoljava da se drzava adekvatno imenuje.

djoni

pre 5 godina

Pa buduci da Grci dobijaju sta su hteli, da Albanci dobijaju sta su hteli a Makedonce niko nista ne pita izgleda kao kapitulacija. Podseca me takodje na jednu zemlju gde predsednik druge moli i udovoljava, svi dobijaju sta hoce samo taj narod cuti i trpi i zivi cisto da popuni teritoriju, da se kaze da postoji neki narod tu.

Komentator

pre 5 godina

Nazalost, teska je sudbina i borba malih naroda kad u svom komsiluku imaju vece zemlje koje imaju teritorijalne pretenzije. Nije bilo lako maloj Makedoniji boriti se sa Grckom. Negirali su ih na svakom koraku, osporavan im je jezik, nacionalnost, istorija. Eto toboze ona moze da ugrozi Grcku.

Šekspir

pre 5 godina

Zoran Zaev je najhrabriji političar na Balkanu. Uprkos snažnoj nacionalističkoj opoziciji shvatio je da je za Makedoniju ključno bezbednosno pitanje članstvo u Nato paktu. Ulaskom u Nato pakt zauvek će biti sahranjena ideja o Iliridi-albanskoj državi u Makedoniji; opasnost od građanskog rata stavljena je ad acta; suverenost i mir u državi i mukom stečena sloboda makedonskih Slovena sačuvani. Makedoncima je konačno priznato pravo na samobitnost od svih suseda. Time su otklonjene sve prepreke da Makedonija krene napred u bolju budućnost. Naziv Severna Makedonija je, nadam se, poslednja nepravda koju Makedonci moraju da progutaju. Cipras je takođe pokazao da u konzervativnoj Grčkoj ima normalnih političara, koji nisu oboleli od nacionalizma, najveće balkanske bolesti. Kompromisom su konačno stvoreni uslovi da se u Grčkoj sa dnevnog reda skine nepostojeća ugroženost od severnog suseda i da se počne sa rešavanjem pitanja ljudskih prava za preko pola miliona Makedonaca koji u njoj žive i stotine hiljada potomaka od onih koji su u poslednjih sto godina proterani. Makedonija je pobedila i opravdala titulu najboljeg đaka EU. Srpska politika mogla bi da se ugleda na politiku Zorana Zaeva što je bezbednosno najvažnije za Srbiju, a verodostojnici SPC konačno da priznaju pravo najstarijoj slovenskoj arhiepiskopiji na autokefalnost i da shvate da su ostali jedini neprijatelji pravednih, slobodnih, vrednih i demokratski nastrojenih Makedonaca, naroda koji nam je najveći prijatelj.

NK

pre 5 godina

Makedonija ide u NATO, nema više Jugoslavije u imenu a ostalo ime Makedonija, mogu slobodno i dalje da se pozivaju na antičku istoriju... Majstorski su nasadili Grke, mada ni ove nije imao ko da podrži a sa onim levičarom na vlasti čemu su i mogli da se nadaju.

s

pre 5 godina

Makedonci su dobili najvise sto su mogli. Mislim da je nama srbima malo krivo sto je ostao naziv Makedonija u imenu, svi su prizeljkivali da bude drugacije. Ovo bi se pre svega moglo reci da je kapitulacija Grcke, kada bi mogli, oni pre izabrali da ostane sadasnji naziv. Ovako dele naziv sa makedoncima

garda

pre 5 godina

Ne znam jesam li u pravu, ali mi se cini da je naziv “BJRM” bio veca garancija identiteta nego Severna Makedonija. Ovo zvuci vise kao geografska odrednica nekog dela neke drzave.

Šekspir

pre 5 godina

Zoran Zaev je najhrabriji političar na Balkanu. Uprkos snažnoj nacionalističkoj opoziciji shvatio je da je za Makedoniju ključno bezbednosno pitanje članstvo u Nato paktu. Ulaskom u Nato pakt zauvek će biti sahranjena ideja o Iliridi-albanskoj državi u Makedoniji; opasnost od građanskog rata stavljena je ad acta; suverenost i mir u državi i mukom stečena sloboda makedonskih Slovena sačuvani. Makedoncima je konačno priznato pravo na samobitnost od svih suseda. Time su otklonjene sve prepreke da Makedonija krene napred u bolju budućnost. Naziv Severna Makedonija je, nadam se, poslednja nepravda koju Makedonci moraju da progutaju. Cipras je takođe pokazao da u konzervativnoj Grčkoj ima normalnih političara, koji nisu oboleli od nacionalizma, najveće balkanske bolesti. Kompromisom su konačno stvoreni uslovi da se u Grčkoj sa dnevnog reda skine nepostojeća ugroženost od severnog suseda i da se počne sa rešavanjem pitanja ljudskih prava za preko pola miliona Makedonaca koji u njoj žive i stotine hiljada potomaka od onih koji su u poslednjih sto godina proterani. Makedonija je pobedila i opravdala titulu najboljeg đaka EU. Srpska politika mogla bi da se ugleda na politiku Zorana Zaeva što je bezbednosno najvažnije za Srbiju, a verodostojnici SPC konačno da priznaju pravo najstarijoj slovenskoj arhiepiskopiji na autokefalnost i da shvate da su ostali jedini neprijatelji pravednih, slobodnih, vrednih i demokratski nastrojenih Makedonaca, naroda koji nam je najveći prijatelj.

Petar S

pre 5 godina

Naj tacniji naziv, naziv koji bi bio naj prikladniji, bi bio "Slovenska Makedonija" (Slavic Macedonia). Jer, sadrzi geografsku referencu (teritoriju gde su ziveli Makedonci) kao i odrednicu za Narod (posto sami Nakedonci kazu za sebe da su slovenskog porekla).
Medjutim to u ovom trenutku nije moguce zbog "Remetilackg faktora u celom regionu". Iz nekog razloga manjina nastanhena y Makedoniji KOJA IMA SVOJU PRIZNATU MATICNU DRZAVU nedozvoljava da se drzava adekvatno imenuje.

s

pre 5 godina

Makedonci su dobili najvise sto su mogli. Mislim da je nama srbima malo krivo sto je ostao naziv Makedonija u imenu, svi su prizeljkivali da bude drugacije. Ovo bi se pre svega moglo reci da je kapitulacija Grcke, kada bi mogli, oni pre izabrali da ostane sadasnji naziv. Ovako dele naziv sa makedoncima

NK

pre 5 godina

Makedonija ide u NATO, nema više Jugoslavije u imenu a ostalo ime Makedonija, mogu slobodno i dalje da se pozivaju na antičku istoriju... Majstorski su nasadili Grke, mada ni ove nije imao ko da podrži a sa onim levičarom na vlasti čemu su i mogli da se nadaju.

garda

pre 5 godina

Ne znam jesam li u pravu, ali mi se cini da je naziv “BJRM” bio veca garancija identiteta nego Severna Makedonija. Ovo zvuci vise kao geografska odrednica nekog dela neke drzave.

djoni

pre 5 godina

Pa buduci da Grci dobijaju sta su hteli, da Albanci dobijaju sta su hteli a Makedonce niko nista ne pita izgleda kao kapitulacija. Podseca me takodje na jednu zemlju gde predsednik druge moli i udovoljava, svi dobijaju sta hoce samo taj narod cuti i trpi i zivi cisto da popuni teritoriju, da se kaze da postoji neki narod tu.

Komentator

pre 5 godina

Nazalost, teska je sudbina i borba malih naroda kad u svom komsiluku imaju vece zemlje koje imaju teritorijalne pretenzije. Nije bilo lako maloj Makedoniji boriti se sa Grckom. Negirali su ih na svakom koraku, osporavan im je jezik, nacionalnost, istorija. Eto toboze ona moze da ugrozi Grcku.

Ja

pre 5 godina

Ovakav naslov Tanjuga najbolje oslikava nelagodu srpskog režima zbog ovog sporazuma zato što će uskoro Makedonci prešišati Srbiju na putu za EU. Naravno da je u pitanju istorijski sporazum. Kapitulacija je ono što je Miloševićev i Vučićev režim potpisao 1999.

SRBIJA

pre 5 godina

U jednim novinama citas kapitulacija Grcke u drugim novinama kapitulacija Makedonije a tako svaki tekst jedni ovako drugi onako i po tome vidis kakvi su Novinari i koliko tacno pisu.

Rusofil do koske

pre 5 godina

Braco Srbi, Grcka je jedina drzava u Evropi koja NE priznaje nacionalne manjine (ako niste znali). Pametnom dovoljno. Cestitke za dogovor, nadam se da ce se sprovesti u delo...

Bg

pre 5 godina

Zajev ce biti upisan kao najveci politicar u istoriji Severne Makedinije! To sto nama ne odgovara kada se sve nase komsije oslovadjaju uticaja Rusije to je nas veliki priblem

bmiles

pre 5 godina

Moze slobodno reci da je "cokalija" Zaev pobedio!Godinama u Srbiji a verujem i kod Makedonaca se mislilo da je ovo pogrdni naziv za Makedonce,a u stvari je kovanica Sulejmana Velicanstvenog a u prevodu sa turskog znaci "mudarcovek" ili "predobarcovek".U ovom slucaju pobedio je Zaev,tacnije mudrost ovog "cokalije" svojstvena samo slovenskom narodu.Ne verujem da ce iko od sugradjana Srbije pa i ja sam reci idem na Ohrid na letovanje u Republiku Severnu Makedoniju!?Mi smo narod koji voli skraceno izgovaranje i svako ce reci idem u Makedoniju na Ohridsko jezero,pa mislim.....

Zemun grad SPO

pre 5 godina

Ovo je velika pobeda za Makedoniju. Sporazumom sa Grckom bice joj otvoren put ka clanstvu u EU i NATO, a time ka stvaranju uslova za ekonomski oporavak i evropeizaciju makedonije. Clanstvom u NATO bice trajno osiguran teritorijalni integritet Makedonije, tako da ce prica o velikoj Albaniji biti na duze vreme zapecacena. Zajev je pokazao liderima balkanskih drzava da se do rezultata moze doci samo razumom i tolerancijom, a ne sirenjem mrznje i nacionalnim populizmom. Danasnja BJR Makedonija se i nalazi severno od istorijske Makedonije, tako da je i naziv Severna Makedonija logican, a i pravican.

LalaNS

pre 5 godina

Procitao sam grcki tekst sporazuma. Ovo je ubedljiva pobeda Grcke. Od toga da ne postoji nacionalnost Makedonac vec Makedonac/gradjanin Severne Makedonije do onoga sto je najvaznije Grcima,Severna Makedonija se obavezuje da ce ukloniti sve veze sa Aleksandrom Makedonskim i helenistickom kulturom,da ce svi spomenici biti poslati u Grcku a spomenik Aleksandru u samom centru Skoplja nositi naziv Grcki spomenik istorije u ime Grckog-Severnomakedonskog prijateljstva. Mora se voditi racuna sta je Grcima bitno, Severna Makedonija je slovenska, sto ce cak i morati pisati u Ustavu SM. Dakle bivsa Makedonija gubi svoj hibridni indentitet zasnovan na plagiranju helenisticke kulture.

T

pre 5 godina

Iskreno, ne vidim sta je problem sa time da Makedonija mora da se odrekne pozivanja na helenisticku Makedoniju. To je ionako bio trip Gruevskog, a nikakve veze sa mozgom nije imalo.

Bosanac

pre 5 godina

27 godina pregovora, sastanaka lidera, timova i na kraju su nasli rjesenje..pa to su mogli smisliti prike 26 godina, 364 dana..ovo samo na brdovitom balkanu ima.dosjetili se da bi mogla biti sjeverna makedonija ..ojjj

seljacina

pre 5 godina

kakva,bre kapitulacija,zovi ih kako hoces, samo da krenu napred,da se vise pomere sa mesta a ne kao mi drzimo se iluzija kao pijan plota

bole

pre 5 godina

znači nisu mi jasni Grci. Ne može Vardarska, ne može Makedonija, ne može Ilindenska ali može Severna. i za to vam je trebalo 27 godina? Pa narodi na ovim prostorima i ne treba da žive bolje. ovde nema normalnih. oko čeka se oni smadjaju i sta im je onda uspeh...

neko sa NBG-a

pre 5 godina

Južni susedi, a sad se zovu "severni". Nelogicno i za GPS na putu za more :)
pozdrav za Makedonce...zaboravite na logiku i kao pragmaticni Evropljani zivite na našem "Zapadnom Balkanu".

kesi

pre 5 godina

“Makedonci” od raspada Jugoslavije pokušavaju da ukradu istoriju i nađu negde sebe u prošlosti.Ali,što bi Grci rekli,u njihovoj finansijskoj krizi prodali su sve,ali istoriju ne mogu.

ranko

pre 5 godina

Makedonija bez clanstva u NATO ne moze da opstane imajuci u vidu demografsku situaciju i starosnu strukturu.Zamislite kako bi izgledala mobilizacija u Makedoniji i da se podeli oruzje mladim Albancima.Ili ce ceo Balkan biti deo EU I NATO ili cemo imati novi balkanski rat kojim bi trebalo da se resava albansko i srpsko pitanje.Bojim se da i kod nas i Albanaca ima onih koji misle da je to resenje,a naravno da velike sile pa i Rusija to koriste da kuvaju po Balkanu i razvlace procese.Stvar je nase i albanske inteligencije i mladosti da se ugleda na Zaeva. Kod nas se cesto gleda sa nipodastavanjem na tu malu zemlju koja je nasla snage da se izdigne iznad nacionalisticke kaljuge.Ali eto posle jucerasnje euforije danas vec naslovi koji gode majcici i nasim kradljivcima vremena i nasi zivota.To je dokaz da kod nas ne postoji iskrena zelja za resavanjem price oko Kosova gde je u zdravorazumskom smislu sve jasno.

Zemljoradnik

pre 5 godina

Nije kapitulacija. Pregovaralo se o prihvatljivoj zameni za ime Majedonija jer to ime nije bilo prihvatljivo za Grčku. Dogovoreno je najbolje moguće rešenje. Severna Makedonija. 1) Ostalo je “Makedonija” kao prepoznatljiv deo imena, 2) Dodata je jednostavna geografska odrednica “Severna” koja istinito odražavava na koju teritoriju se naziv države tačno odnosi 3) Izbegnute su etničke odrednice “Slovenska” i slično jer u Makedoniji pored slovenskih Makedonaca žive i neslovenske etničke grupe 4) Naziv ne zvuči rogobatno, postoji još dosta država u svetu čije ime je izvedeno na sličan način 5) Lako je prevodivo na strane jezike - država North Macedonia, narod North Macedonian, jezik North Macedonian i slično. Dakle nije kapitulacija nego pravedno, jednostavno i dugoročno održivo rešenje. Mislim mogli su da nastave sa pričom da su Makedonija i Makedonci i da eto “ne kapituliraju” ali tako bi zadržali otvoren problem što im svakako nije u interesu.

Smoren od neobrazovanih

pre 5 godina

Nikakva kapitulacija nego č ovek razmišlja o budućnosti svoje na cije. nezgodno je to što u današnjem svetu novinari postavljanje teze koje kruže kroz medije kao što je primer i ovaj tekst. Ovde imamo dogovor dve susedne države o jednom problemu. Naziv potpuno u redu i odgovara svim stranama. Naravno tu se sada pojavljuje novinar ovog teksta da unosi razdor nemir nešto negativno da priziva sukob.

Ifinus

pre 5 godina

BBC piše i sledeće:

"As part of the deal, it is made clear that the people of North Macedonia have no relation to ancient Greek civilisation and their language is part of the Slavic family, unrelated to ancient Greek heritage".

Moraće Makedonci dosta toga da promene na unutrašnjem planu i svom ustavu. Moraju Grci da ih uče da pripadaju slovenskoj porodici naroda.

Kako god, ovaj dogovor će se sprovesti, Makedonija će dogodine biti u NATO, ubrzaće put u EU i onda ostaje još da se reši spor oko Kosova. Kad se i to reši (a rešiće se pre ili kasnije) ceo region će biti integrisan u EU.

Ognjen

pre 5 godina

Mozda bi trebalo od njih da ucimo kako treba voditi politiku kad ste mala drzava okruzena neprijateljima sa svih strana. Dogovorili se sa Albancima, bolje nego da ratuju sa njima,dogovorili se sa Grcima i sad ce odmah uci u Nato.
Mi ne vidimo da smo u istoj, ako ne i mnogo goroj poziciji nego Makedonija. Srbija je okruzena neprijateljima, plus Velike sile su neprijateljski nastrojene prema njoj. Sve zbog Rusije, koja svakim nasim gubitkom samo profitira, jer moze iskoristiti sve nase poraze kao resenja za svoje teritorijalne probleme.

Sandzak

pre 5 godina

Opozicija svuda u svijetu da je dan i sunce grije oni bi rekli mrak je i mjesec sija..
Njima je sve sto vlada radi trn u oko i uvijek ce ti traziti mane..

Torrente

pre 5 godina

Iako se Kosovo ne graniči sa Grčkom, Tači je, u istoj poruci, naveo da na postignutom sporazumu čestita "našim susedima u Atini i Skoplju".

Haradinaj je, na istoj društvenoj mreži, ocenio rešenje za pitanje imena, koje su danas postigle Makedonija i Grčka, kao "sjajnu vest".
.....
Tači, Haradinaj i natofili u Srbiji oduševljeni vešću.
Makedonci baš i nisu. Pametnome dosta.

A to koliko je Tači "pogrešio" čestitajući susedima u Atini, videće se za 20-ak godina.

ljovisna

pre 5 godina

Sjajna vest.Severna Makedonija ima priliku da se stabilizuje, krene ka Evropi i severnoatlanskim integracijama i konacno se izvuce iz balkanskog blata.

Ellinas-Makedonas

pre 5 godina

Do sada su obe zemlje koristile izraz Makedonia. Od sada samo Grka koristi izvorni naziv Makedonia i BJRM će dobiti imitaciju Severna MaCedoniJa. Zato smatram da je to dobar deal za Grčku. Pored toga, BJRM će biti prisiljen da promeni svoj ustav, da proglasi da nema ničeg uobičajenog za drevne makedonije, a takođe da sruši dole simbole i statue koji se odnose na drevnu makedoniju

megi

pre 5 godina

bice da je istoriski sporazum ovoga puta. ne trebaju nam insinuacije da osujete put kojim su ljudi krenuli. svako ima pravo da promeni. ko ne zeli da menja neka ne smeta onim sto zeli da se menja.

Милош

pre 5 godina

Ово питање треба да се постави народу. Не ради се о имену дати детету, него о много, много значајнијој ствари, коју пуно људи не разуме. Одредница северна значи да је део нечег већег, и То део Грчке области.Са друге стране, Македонија заправо на овај начин постаје нова држава, са свим правно новим начином. Прогласити било кога за историску личбост због у суштини самовоље, више је него дилетанство.

Ubiparip

pre 5 godina

Konačno neko rešenje koje je pravedno i logičvo.Nezadovoljnih uvek ima ,ali oni su takvi i kada u jesen planiraju kišu a izgreje sunce. Jedino nije jasno da se tako prosto rešenje tako dugo tražilo ako se je tražilo.

Lekar-taksista

pre 5 godina

Svaki sporazum je dobar, medjutim, najvažnije je šta piše u njemu. Za sada vidim da je Cipras izvestio svog predsednika da su ispoštovani svi zahtevi Grčke. Ko je gubitnik nije teško zaključiti.

marko

pre 5 godina

Па ево читамо на светским вестима да мало мало па нека држава у преговорима са комшијама промени име, а пре тога због комшија и међународне заједнице у себи има реч бивша од нечега. Колико видим ово као победу једино представљају комунисти у Србији, и сад се питам како ће да признају државу са другим именом која је сама пристала да промени свој назив. Ово само говори са ким ми имамо посла у држави и да је њихова водиља и даље Дрезден. И сад им је много битно да је Македонија пардон БЈРМ, или већ Северна, близу уласка у НАТО и да јој то гарантује безбедност и да им више не прети иридента. Истовремено то није било битно када је Србија морала да ратује против НАТО. Што би рекао Џони а давно посвећено комуњарама, располагати туђом муком није мала заје*анција и тешко је бити доследан.

Ja

pre 5 godina

Meni ovo nije jasno, pa zar nije bilo bolje FYROM nego ovo? Obzirom da je Makedonija naziv grcke pokrajine, ispada da su makedonci sada deo grce države kada se zovu Severna Makedonija, tj. severni deo njihove pokrajine a samim tim deo grčkog naroda. Cipras je ovde zeznuo samog sebe a makedonci pristali iz drugih razloga. Zvuci totalno glupo!

Šekspir

pre 5 godina

Zoran Zaev je najhrabriji političar na Balkanu. Uprkos snažnoj nacionalističkoj opoziciji shvatio je da je za Makedoniju ključno bezbednosno pitanje članstvo u Nato paktu. Ulaskom u Nato pakt zauvek će biti sahranjena ideja o Iliridi-albanskoj državi u Makedoniji; opasnost od građanskog rata stavljena je ad acta; suverenost i mir u državi i mukom stečena sloboda makedonskih Slovena sačuvani. Makedoncima je konačno priznato pravo na samobitnost od svih suseda. Time su otklonjene sve prepreke da Makedonija krene napred u bolju budućnost. Naziv Severna Makedonija je, nadam se, poslednja nepravda koju Makedonci moraju da progutaju. Cipras je takođe pokazao da u konzervativnoj Grčkoj ima normalnih političara, koji nisu oboleli od nacionalizma, najveće balkanske bolesti. Kompromisom su konačno stvoreni uslovi da se u Grčkoj sa dnevnog reda skine nepostojeća ugroženost od severnog suseda i da se počne sa rešavanjem pitanja ljudskih prava za preko pola miliona Makedonaca koji u njoj žive i stotine hiljada potomaka od onih koji su u poslednjih sto godina proterani. Makedonija je pobedila i opravdala titulu najboljeg đaka EU. Srpska politika mogla bi da se ugleda na politiku Zorana Zaeva što je bezbednosno najvažnije za Srbiju, a verodostojnici SPC konačno da priznaju pravo najstarijoj slovenskoj arhiepiskopiji na autokefalnost i da shvate da su ostali jedini neprijatelji pravednih, slobodnih, vrednih i demokratski nastrojenih Makedonaca, naroda koji nam je najveći prijatelj.

garda

pre 5 godina

Ne znam jesam li u pravu, ali mi se cini da je naziv “BJRM” bio veca garancija identiteta nego Severna Makedonija. Ovo zvuci vise kao geografska odrednica nekog dela neke drzave.

s

pre 5 godina

Makedonci su dobili najvise sto su mogli. Mislim da je nama srbima malo krivo sto je ostao naziv Makedonija u imenu, svi su prizeljkivali da bude drugacije. Ovo bi se pre svega moglo reci da je kapitulacija Grcke, kada bi mogli, oni pre izabrali da ostane sadasnji naziv. Ovako dele naziv sa makedoncima

djoni

pre 5 godina

Pa buduci da Grci dobijaju sta su hteli, da Albanci dobijaju sta su hteli a Makedonce niko nista ne pita izgleda kao kapitulacija. Podseca me takodje na jednu zemlju gde predsednik druge moli i udovoljava, svi dobijaju sta hoce samo taj narod cuti i trpi i zivi cisto da popuni teritoriju, da se kaze da postoji neki narod tu.

Komentator

pre 5 godina

Nazalost, teska je sudbina i borba malih naroda kad u svom komsiluku imaju vece zemlje koje imaju teritorijalne pretenzije. Nije bilo lako maloj Makedoniji boriti se sa Grckom. Negirali su ih na svakom koraku, osporavan im je jezik, nacionalnost, istorija. Eto toboze ona moze da ugrozi Grcku.

Petar S

pre 5 godina

Naj tacniji naziv, naziv koji bi bio naj prikladniji, bi bio "Slovenska Makedonija" (Slavic Macedonia). Jer, sadrzi geografsku referencu (teritoriju gde su ziveli Makedonci) kao i odrednicu za Narod (posto sami Nakedonci kazu za sebe da su slovenskog porekla).
Medjutim to u ovom trenutku nije moguce zbog "Remetilackg faktora u celom regionu". Iz nekog razloga manjina nastanhena y Makedoniji KOJA IMA SVOJU PRIZNATU MATICNU DRZAVU nedozvoljava da se drzava adekvatno imenuje.

NK

pre 5 godina

Makedonija ide u NATO, nema više Jugoslavije u imenu a ostalo ime Makedonija, mogu slobodno i dalje da se pozivaju na antičku istoriju... Majstorski su nasadili Grke, mada ni ove nije imao ko da podrži a sa onim levičarom na vlasti čemu su i mogli da se nadaju.

Милош

pre 5 godina

Ово питање треба да се постави народу. Не ради се о имену дати детету, него о много, много значајнијој ствари, коју пуно људи не разуме. Одредница северна значи да је део нечег већег, и То део Грчке области.Са друге стране, Македонија заправо на овај начин постаје нова држава, са свим правно новим начином. Прогласити било кога за историску личбост због у суштини самовоље, више је него дилетанство.

Ellinas-Makedonas

pre 5 godina

Do sada su obe zemlje koristile izraz Makedonia. Od sada samo Grka koristi izvorni naziv Makedonia i BJRM će dobiti imitaciju Severna MaCedoniJa. Zato smatram da je to dobar deal za Grčku. Pored toga, BJRM će biti prisiljen da promeni svoj ustav, da proglasi da nema ničeg uobičajenog za drevne makedonije, a takođe da sruši dole simbole i statue koji se odnose na drevnu makedoniju

Ja

pre 5 godina

Meni ovo nije jasno, pa zar nije bilo bolje FYROM nego ovo? Obzirom da je Makedonija naziv grcke pokrajine, ispada da su makedonci sada deo grce države kada se zovu Severna Makedonija, tj. severni deo njihove pokrajine a samim tim deo grčkog naroda. Cipras je ovde zeznuo samog sebe a makedonci pristali iz drugih razloga. Zvuci totalno glupo!

Bg

pre 5 godina

Zajev ce biti upisan kao najveci politicar u istoriji Severne Makedinije! To sto nama ne odgovara kada se sve nase komsije oslovadjaju uticaja Rusije to je nas veliki priblem

kesi

pre 5 godina

“Makedonci” od raspada Jugoslavije pokušavaju da ukradu istoriju i nađu negde sebe u prošlosti.Ali,što bi Grci rekli,u njihovoj finansijskoj krizi prodali su sve,ali istoriju ne mogu.

Torrente

pre 5 godina

Iako se Kosovo ne graniči sa Grčkom, Tači je, u istoj poruci, naveo da na postignutom sporazumu čestita "našim susedima u Atini i Skoplju".

Haradinaj je, na istoj društvenoj mreži, ocenio rešenje za pitanje imena, koje su danas postigle Makedonija i Grčka, kao "sjajnu vest".
.....
Tači, Haradinaj i natofili u Srbiji oduševljeni vešću.
Makedonci baš i nisu. Pametnome dosta.

A to koliko je Tači "pogrešio" čestitajući susedima u Atini, videće se za 20-ak godina.

Ja

pre 5 godina

Ovakav naslov Tanjuga najbolje oslikava nelagodu srpskog režima zbog ovog sporazuma zato što će uskoro Makedonci prešišati Srbiju na putu za EU. Naravno da je u pitanju istorijski sporazum. Kapitulacija je ono što je Miloševićev i Vučićev režim potpisao 1999.

Rusofil do koske

pre 5 godina

Braco Srbi, Grcka je jedina drzava u Evropi koja NE priznaje nacionalne manjine (ako niste znali). Pametnom dovoljno. Cestitke za dogovor, nadam se da ce se sprovesti u delo...

Lekar-taksista

pre 5 godina

Svaki sporazum je dobar, medjutim, najvažnije je šta piše u njemu. Za sada vidim da je Cipras izvestio svog predsednika da su ispoštovani svi zahtevi Grčke. Ko je gubitnik nije teško zaključiti.

LalaNS

pre 5 godina

Procitao sam grcki tekst sporazuma. Ovo je ubedljiva pobeda Grcke. Od toga da ne postoji nacionalnost Makedonac vec Makedonac/gradjanin Severne Makedonije do onoga sto je najvaznije Grcima,Severna Makedonija se obavezuje da ce ukloniti sve veze sa Aleksandrom Makedonskim i helenistickom kulturom,da ce svi spomenici biti poslati u Grcku a spomenik Aleksandru u samom centru Skoplja nositi naziv Grcki spomenik istorije u ime Grckog-Severnomakedonskog prijateljstva. Mora se voditi racuna sta je Grcima bitno, Severna Makedonija je slovenska, sto ce cak i morati pisati u Ustavu SM. Dakle bivsa Makedonija gubi svoj hibridni indentitet zasnovan na plagiranju helenisticke kulture.

bmiles

pre 5 godina

Moze slobodno reci da je "cokalija" Zaev pobedio!Godinama u Srbiji a verujem i kod Makedonaca se mislilo da je ovo pogrdni naziv za Makedonce,a u stvari je kovanica Sulejmana Velicanstvenog a u prevodu sa turskog znaci "mudarcovek" ili "predobarcovek".U ovom slucaju pobedio je Zaev,tacnije mudrost ovog "cokalije" svojstvena samo slovenskom narodu.Ne verujem da ce iko od sugradjana Srbije pa i ja sam reci idem na Ohrid na letovanje u Republiku Severnu Makedoniju!?Mi smo narod koji voli skraceno izgovaranje i svako ce reci idem u Makedoniju na Ohridsko jezero,pa mislim.....

Zemun grad SPO

pre 5 godina

Ovo je velika pobeda za Makedoniju. Sporazumom sa Grckom bice joj otvoren put ka clanstvu u EU i NATO, a time ka stvaranju uslova za ekonomski oporavak i evropeizaciju makedonije. Clanstvom u NATO bice trajno osiguran teritorijalni integritet Makedonije, tako da ce prica o velikoj Albaniji biti na duze vreme zapecacena. Zajev je pokazao liderima balkanskih drzava da se do rezultata moze doci samo razumom i tolerancijom, a ne sirenjem mrznje i nacionalnim populizmom. Danasnja BJR Makedonija se i nalazi severno od istorijske Makedonije, tako da je i naziv Severna Makedonija logican, a i pravican.

Sandzak

pre 5 godina

Opozicija svuda u svijetu da je dan i sunce grije oni bi rekli mrak je i mjesec sija..
Njima je sve sto vlada radi trn u oko i uvijek ce ti traziti mane..

Ognjen

pre 5 godina

Mozda bi trebalo od njih da ucimo kako treba voditi politiku kad ste mala drzava okruzena neprijateljima sa svih strana. Dogovorili se sa Albancima, bolje nego da ratuju sa njima,dogovorili se sa Grcima i sad ce odmah uci u Nato.
Mi ne vidimo da smo u istoj, ako ne i mnogo goroj poziciji nego Makedonija. Srbija je okruzena neprijateljima, plus Velike sile su neprijateljski nastrojene prema njoj. Sve zbog Rusije, koja svakim nasim gubitkom samo profitira, jer moze iskoristiti sve nase poraze kao resenja za svoje teritorijalne probleme.

Zemljoradnik

pre 5 godina

Nije kapitulacija. Pregovaralo se o prihvatljivoj zameni za ime Majedonija jer to ime nije bilo prihvatljivo za Grčku. Dogovoreno je najbolje moguće rešenje. Severna Makedonija. 1) Ostalo je “Makedonija” kao prepoznatljiv deo imena, 2) Dodata je jednostavna geografska odrednica “Severna” koja istinito odražavava na koju teritoriju se naziv države tačno odnosi 3) Izbegnute su etničke odrednice “Slovenska” i slično jer u Makedoniji pored slovenskih Makedonaca žive i neslovenske etničke grupe 4) Naziv ne zvuči rogobatno, postoji još dosta država u svetu čije ime je izvedeno na sličan način 5) Lako je prevodivo na strane jezike - država North Macedonia, narod North Macedonian, jezik North Macedonian i slično. Dakle nije kapitulacija nego pravedno, jednostavno i dugoročno održivo rešenje. Mislim mogli su da nastave sa pričom da su Makedonija i Makedonci i da eto “ne kapituliraju” ali tako bi zadržali otvoren problem što im svakako nije u interesu.

bole

pre 5 godina

znači nisu mi jasni Grci. Ne može Vardarska, ne može Makedonija, ne može Ilindenska ali može Severna. i za to vam je trebalo 27 godina? Pa narodi na ovim prostorima i ne treba da žive bolje. ovde nema normalnih. oko čeka se oni smadjaju i sta im je onda uspeh...

marko

pre 5 godina

Па ево читамо на светским вестима да мало мало па нека држава у преговорима са комшијама промени име, а пре тога због комшија и међународне заједнице у себи има реч бивша од нечега. Колико видим ово као победу једино представљају комунисти у Србији, и сад се питам како ће да признају државу са другим именом која је сама пристала да промени свој назив. Ово само говори са ким ми имамо посла у држави и да је њихова водиља и даље Дрезден. И сад им је много битно да је Македонија пардон БЈРМ, или већ Северна, близу уласка у НАТО и да јој то гарантује безбедност и да им више не прети иридента. Истовремено то није било битно када је Србија морала да ратује против НАТО. Што би рекао Џони а давно посвећено комуњарама, располагати туђом муком није мала заје*анција и тешко је бити доследан.

Bosanac

pre 5 godina

27 godina pregovora, sastanaka lidera, timova i na kraju su nasli rjesenje..pa to su mogli smisliti prike 26 godina, 364 dana..ovo samo na brdovitom balkanu ima.dosjetili se da bi mogla biti sjeverna makedonija ..ojjj

ljovisna

pre 5 godina

Sjajna vest.Severna Makedonija ima priliku da se stabilizuje, krene ka Evropi i severnoatlanskim integracijama i konacno se izvuce iz balkanskog blata.

neko sa NBG-a

pre 5 godina

Južni susedi, a sad se zovu "severni". Nelogicno i za GPS na putu za more :)
pozdrav za Makedonce...zaboravite na logiku i kao pragmaticni Evropljani zivite na našem "Zapadnom Balkanu".

ranko

pre 5 godina

Makedonija bez clanstva u NATO ne moze da opstane imajuci u vidu demografsku situaciju i starosnu strukturu.Zamislite kako bi izgledala mobilizacija u Makedoniji i da se podeli oruzje mladim Albancima.Ili ce ceo Balkan biti deo EU I NATO ili cemo imati novi balkanski rat kojim bi trebalo da se resava albansko i srpsko pitanje.Bojim se da i kod nas i Albanaca ima onih koji misle da je to resenje,a naravno da velike sile pa i Rusija to koriste da kuvaju po Balkanu i razvlace procese.Stvar je nase i albanske inteligencije i mladosti da se ugleda na Zaeva. Kod nas se cesto gleda sa nipodastavanjem na tu malu zemlju koja je nasla snage da se izdigne iznad nacionalisticke kaljuge.Ali eto posle jucerasnje euforije danas vec naslovi koji gode majcici i nasim kradljivcima vremena i nasi zivota.To je dokaz da kod nas ne postoji iskrena zelja za resavanjem price oko Kosova gde je u zdravorazumskom smislu sve jasno.

Ifinus

pre 5 godina

BBC piše i sledeće:

"As part of the deal, it is made clear that the people of North Macedonia have no relation to ancient Greek civilisation and their language is part of the Slavic family, unrelated to ancient Greek heritage".

Moraće Makedonci dosta toga da promene na unutrašnjem planu i svom ustavu. Moraju Grci da ih uče da pripadaju slovenskoj porodici naroda.

Kako god, ovaj dogovor će se sprovesti, Makedonija će dogodine biti u NATO, ubrzaće put u EU i onda ostaje još da se reši spor oko Kosova. Kad se i to reši (a rešiće se pre ili kasnije) ceo region će biti integrisan u EU.

T

pre 5 godina

Iskreno, ne vidim sta je problem sa time da Makedonija mora da se odrekne pozivanja na helenisticku Makedoniju. To je ionako bio trip Gruevskog, a nikakve veze sa mozgom nije imalo.

megi

pre 5 godina

bice da je istoriski sporazum ovoga puta. ne trebaju nam insinuacije da osujete put kojim su ljudi krenuli. svako ima pravo da promeni. ko ne zeli da menja neka ne smeta onim sto zeli da se menja.

seljacina

pre 5 godina

kakva,bre kapitulacija,zovi ih kako hoces, samo da krenu napred,da se vise pomere sa mesta a ne kao mi drzimo se iluzija kao pijan plota

Smoren od neobrazovanih

pre 5 godina

Nikakva kapitulacija nego č ovek razmišlja o budućnosti svoje na cije. nezgodno je to što u današnjem svetu novinari postavljanje teze koje kruže kroz medije kao što je primer i ovaj tekst. Ovde imamo dogovor dve susedne države o jednom problemu. Naziv potpuno u redu i odgovara svim stranama. Naravno tu se sada pojavljuje novinar ovog teksta da unosi razdor nemir nešto negativno da priziva sukob.

Ubiparip

pre 5 godina

Konačno neko rešenje koje je pravedno i logičvo.Nezadovoljnih uvek ima ,ali oni su takvi i kada u jesen planiraju kišu a izgreje sunce. Jedino nije jasno da se tako prosto rešenje tako dugo tražilo ako se je tražilo.

SRBIJA

pre 5 godina

U jednim novinama citas kapitulacija Grcke u drugim novinama kapitulacija Makedonije a tako svaki tekst jedni ovako drugi onako i po tome vidis kakvi su Novinari i koliko tacno pisu.