Nedelja, 20.05.2018.

19:22

"Samit u Sofiji je razočaranje, a 2025. godina je iluzija"

Samit EU-Balkan u Sofiji, zamišljen kao "Solun 2", veoma je razočaravajući jer suštinski nije došlo do reafirmacije perspektive članstva zemalja Balkana u EU.

Izvor: Tanjug

"Samit u Sofiji je razoèaranje, a 2025. godina je iluzija" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

54 Komentari

Sortiraj po:

DuleSavic86

pre 5 godina

Zivim u EU, i takodje prezivljavam iz meseca u mesec. Plate su velike, ali je i standard braco moj. Cak se smijem usuditi reci da sam vise para imao pre ulaska zemlje u EU.

ime

pre 5 godina

Peki generacijo, kakvu smo nocnu moru preziveli, mada jos uvek je zivimo.

Sve velike nade nase generacije su nam postale zle macehe, a to sto sada kao nismo siromasniji nego 90tih, ne znaci nista u zemlji koja je de fakto radna kolonija zapada i istoka.

Menjao bih danasnju odlicnu platu, za ispunjene nade nase mladosti, normalnu, organizovanu zemlju, deo Evrope, bez mrznje, korupcije, kinjenja i totalne pljacke.
Avaj.

Neprilagođen

pre 5 godina

@bojan: Neće. Posebno ne ako se ne zarade. Taj lezilebovićki stav je izgleda preduboko ukorenjen na Balkanu, kome bi stalno "neko drugi" trebalo nešto da reš, dok za to vreme mi lagano: kafica, rakijica, meze... pa malo dremka. U svemu tome stvorio se radni mentalitet gde se na poslu sedi satima, mlati prazna slama ili (u manjem delu) ispravljaju greške neradnika ili nestručnih I ljudi odlaze kući nezadovoljni. Veliki ošljare, država komotno može da promeni ime Tajkunija, a ti narode sedi I čekaj da ti neki Brisel, Moskva ili Vašington reše sve probleme. Samo sedi. Ne ustaj. Ustajanje je trud...

sempervivum

pre 5 godina

Не брине мене што нећемо још у ЕУ.
Мене брине што је стање у држави горе него пре 10 година!
Још више ме брине што неко упорно врши лоботомију над мојим мозгом и покушава да ме убеди да је све боље и боље.

ima sve na engleskom

pre 5 godina

Prijatelji, imamo li mi pamćenje , možemo li trezveno da promišljamo ? Samo da isporučimo Miloševića u Hag

prijatelju,
već 10 godina EU traži isto od naših
a naši nama prodaju svoje priče
jednostavno, ne žele da ispune zahteve EU (više manje iste kao i za ostale članice) a nas zamajavaju sa izmišljenim zahtevima da ne bi oni ispali krivi i nesposobni

Moje misljenje

pre 5 godina

Herr Vogel, moje misljenje je, da Srbija ne treba da prihvati ni vas i Evropski
predlog (pritisak), da Srbija prizna Kosovo i da Srbija ne treba pod svaku cenu
da bude clan EU zajednice, gde je ionako ne prihvacaju sa simpatijama. Za
Srbiju ima i drugih alternativa.

Čvarkov

pre 5 godina

... za početak, moramo stvoriti sopstvene lance trgovina prehrambenim i proizvodima širokebpotrošnje.... koako domaći proizvođači ne bi imali problem sa besramno niskim i lošim uslovima otkupa ppljoprivrednih sirovina i prerađevina... time ćemo učiniti proizvodnju makar malo sigurnijom. Uvozničke lobije saseći u korenu, posebno one koji uvoze lošu i nekvalitetnu hranu koju nam proturaju kao "jeftinu"... time ćemo steći, dugoročnije gledano, bolje pozicoje u svakom preopvoru... manje ćemo zavisiti od EU... Nećemo se baš obogatiti, ali svakako nećemo ovako lagano i sramno propadati...

Petar

pre 5 godina

Ja sam lično bio veliki pobornik EU i puta ka njoj, ali mislim da je ovo bezobrazluk od strane EU i da je došlo vreme da se okrenemo nekoj drugoj opciji... ali svom snagom...

Vladimir Rolovic

pre 5 godina

Čudo jedno kako stranci na silu moraju da nam otvaraju oči a mi sami nećemo da vidimo stvarnost nego preferiramo lagano sanjarenja.

123

pre 5 godina

Računajući od dalekog 5. oktobra to je cetvrt veka iluzija, praznih obećanja, uslovljavanja i ucena od strane zapada.Kako bi bilo da naši političari malo promene kurs.
(Bojan, 20. maj 2018 21:13)

Vaš komentar predstavlja većinsko razmišljanje javnog mnjenja u Srbiji i pokazuje nerazumevanje našeg položaja. Svaka promena kursa dovodi do nestabilnosti na Balkanu, često do izbijanja sukoba kao krajnjeg ishoda. Pritom, naša zavisnost od EU je tolika da bi okretanje izazvalo veliki problem u našoj ekonomiji i dalje, problem u delu glasača koji su pro EU. Dodatni problem predstavlja nemanje alternative koja bi amortizovala sve navedeno. Takođe, EU nas želi na štapu i šargarepi za sada i jasno nam je stavila do znanja da okretanje kursa znači pad vlade za početak, a kasnije i druge vrste kazni za takvo ponašanje. Trenutno ne možemo u EU, a Istok (ma ko to bio) nema platformu, uniju (šta god) u koju bi pristupuli. Zato naši političari moraju da ubede narod da nastavi da grabi ka šergarepu, jer se trenutno to najviše isplati.

marija

pre 5 godina

Srbija bi prva trebalo da podrzi reformu EU pre nego sto se prosiri i na nas. Nezavisno od toga, Srbija bi trebalo da se usaglasi sa EU potpuno do tada, a da formalni ulazak u EU bude upravo to-formalnost. Cak i da narod na nekom referendumu eventulano i odbije clanstvo-da i to bude u redu (neke drzave su potpuno uskladjene sa EU, ali nisu clanice, negde mislim da je takvim drzavama i najbolje). Idelano bi bilo da se do 2025. i EU reformise i Srbija spremi, sto je realno. U tom smislu, Makron je potpuno u pravu. Jer EU ne treba neku visedecenijsku reformu (ako joj je takva reforma potrebna, onda je EU u velikom problemu, a objektivno nije u tolikom problemu). Ne znam zasto se Makronove reci tumace negativno (na stranu sto u njegovim recima ima i doze odmeravanja snaga sa nemackom)

Negativni

pre 5 godina

A šta ćemo mi tamo kad nam se ne svidja? Pa možemo mi i ovako, ništa nam ne fali. Sloba nam je doneo mir i švedski standard a Vučko odbranio Kosovo. Ne treba mi nigde da idemo. Nama je ovo super.

genije

pre 5 godina

Kad god NEĆEMO ništa da uradimo (sudstvo pre svega tj vladavina prava) a mi potegnemo - Kosovo*.
Jeste problem, ali i fantastičan izgovor za nerad političke elite.
Kakve li veze KiM ima sa raspadnutim pravosudjem? Nepoštovanjem zakona? Idiotskim i koruptivnim propisima? Korupcijom? Raspalim zdravstvom i obrazovanjem? Urušavanjem i ono malo institucija koje kao imamo?
N I K A K V E.
Ali je zato super izgovor za sve i svašta...

kimi

pre 5 godina

Putuj Evropo, ne želite nas, nismo dostojni vašeg društva? Pa dobro, okrenimo se drugim tržištima, okrenimo se onima koji nas hoće, i koji će nas zaštititi. Okrenimo se onima koji rastu i jačaju, okrenimo se istoku, Kini i Rusiji.
(Ana, 20. maj 2018 19:57)

Evropa je sistem vrednosti...

Nislija

pre 5 godina

Ono cemu treba da tezimo je prihvaranje onoga sto neki smtraju evropskim vrednostima a ja bih rekao osnovnim, modernim civilizacijkim normama, bez obzira da li cemo u uci u EU u neko dogledno vreme ili ne. Prihvatanje tih vrednosti bi vec poboljsalo stanje u zemlji. Srbija nije ni ekonomski dovoljno jaka ni spremna da u ovom trenutku ili cak u za 10 godina udje u EU, cak smtram da bi ulazak u EU samo otezao situaciju samoj Srbiji jer bi kao prvo usledio pravi egzodus stanovnistva ka bogatijim zemljama, u daleko vecem broju nego sto je to sada. Problem je sto trenutna a i sve buduce vlasti nemaju nikakvu zelju da istinski sprovedu potrebne reforme, jer svima njima savrseno odgovara ovakava situacija u drzavi.

Svedok vremena

pre 5 godina

U Nemacku sam dosao kao mladi gastarbeiter 1969 godine i tamo zivim i dan danas. Tadasnja EEZ, buduca EU imala je samo 6 clanica. Nemacka je bila sredjana, cista i uredna kao apoteka. Javni saobracaj u cistim vagonima/autobusima/tramvajima, sve cisto i uredno, precizno i tacno kao sat. Danasnja Nemacka u prosirenoj EU, podseca u mnogim segmentima na Balkan i to konkretno na Kosovo iz 60-tih godina. Mozda prosirena EU donosi Nemackoj profit, ali zivot nije vise onakav kao pre i vise podseca na orijentalnu Dzamahiriju nego na jednu Evropsku drzavu. Inace samo clanstvo u EU ne donosi nikakav narocito veliki materijalni dobitak. Ono je samo pravno-ekonomski okvir koji omogucava privredni prosperitet, a sve ostalo zavisi od pojedinih naroda tj drzava.

Petar

pre 5 godina

A hteli to da priznamo ili ne Kosovo će nas koštati mnogo više nego što smo i svesni toga... Ali, to ćemo shvatiti tek kad bude kasno, jer naš inat inat i kolektivna Kosovska mitomanija su mnogo jači od želje za nekim normalnim životom, za napretkom...

Milorad

pre 5 godina

Nije Evropa disko klub, pa da se tamo žuri. To je jedan savez za mir i prosperitet među narodima. Trenutno taj savez ima veliki problem. Iz tog saveza izlaze narodi koji su, verovatno, protiv mira i prosperiteta. Trenutno ceo svet ima takav problem...

milutin

pre 5 godina

Problem je sama Evropa. Iscrpljuje se u odnosima sa Rusijom sto joj donosi samo stetu. EU bi morala da Rusiju shvati kao partnera a ne protivnika. U tom slucaju, posebno nakon izlaska Britanije Balkan bi bio vrlo interesantan za EU. Ovako i EU i Bslkan gube.

Zatom

pre 5 godina

Znaci, ako je evropa pogresila sa hrvatskom, bugarskom i rumunjskom, to onda znaci da i nama treba da puste da udjemo u EU, pa da imaju jos jedan problem na ionako previse problema? Jel to hocete da kazete? Oni su imali slicne probleme sa komsijama, ali su ih civilizivano resili. No medjutim, mi to nismo u stanju a i oni to vide, pa menjaju pravila. Zato prestanite sa kmecite

hm

pre 5 godina

Mnogo drzava ne ispunjava evropske standarde, a ne samo one na Balkanu. Nije niti Britanija bez mana. Daleko od toga. No, sve su to decje bolesti koje moraju da se prebole. Ako je netko mislio da ce ubacivanjem novih drzava da se samo tako rese problemi u Evropi taj je mnogo naivan. Ne mogu se dogovoriti jedna Nemacka i Britanija u kome smeru bi EU trebala da ide, a sada se kao ocekuje od losih djaka sa Balkana da budu bez problema. Mnogo cinicno. No i ti losi djaci ce se vremenom popraviti, ako im das sansu. Ovako. Samo udaranje batinom i izmisljanje izgovora nikuda ne vodi. Krajnje neozbiljno.

Zemljoradnik

pre 5 godina

Slažem se uglavnom sa ovim što je napisano u tekstu, izuzev u jednom. Proširenje će se dogoditi 2025. Ulazi Crna gora. Najdalje su odmakli u pregovorima, nemaju otvorenih pitanja sa susednim zemljama, član su NATO, spoljna politika uskladjena sa EU, uključujući i odnos prema Rusiji. Imaju manje od milion stanovnika, tako da za EU nije neki problem da ih apsorbuju. EU će tako održati kredibilitet, proširuju se 2025-te kako su najavili. I to je to. Verovatno poslednje proširenje EU.

Bojan

pre 5 godina

Računajući od dalekog 5. oktobra to je cetvrt veka iluzija, praznih obećanja, uslovljavanja i ucena od strane zapada.Kako bi bilo da naši političari malo promene kurs.

Bole

pre 5 godina

Da se ne lazemo. Sa ovakvom prodajom jeftine radne snage mi nemamo nikakvu perspektivu. Unistavaju se domaci privrednici subvencijama za strance. Mi smo najjeftinija radna snaga u evropi,evropa prikuplja sve one mlade inzinjere,doktore I naucnike,a nama ostaje da motamo kablove I radimo proste poslove. Zamislite da udjemo u EU I da mozemo da da se zaposlimo u bilo kojoj clanici iste. Pa naravno da ce srbija ostati bez radnika,a onda cemo morati da ih uvozimo kao sto slovacka I poljska sad zaposljavaju srbe za duplo veci novac nego ovde. A mi odakle cemo uvoziti radnu snagu kada je kod se kod nas radi za hleba,so I mleko. Jedino iz afrike,mada nas I oni jedan po jedan preticu. Sa ovakvim vodjenjem drzave I obezvredjivanjem sopstvenog naroda necemo mi nigde. To je I plan vlasti,jer dok je srbija u mutnom njima najvise odgovara.

U sto marke kume Pateticni ovo izjavluje uskoro

pre 5 godina

Cekaj sad sve sto smo sredili drzavu i postali ozbiljna uredjena drzava nista ne znaci za ove iz EU..tolika borba protiv korupcije i kriminala, neki radili po 25 sati dnevno i sve to uzalud.n

Boris Banović

pre 5 godina

Prijatelji, imamo li mi pamćenje , možemo li trezveno da promišljamo ? Samo da isporučimo Miloševića u Hag, pa za njim i sve optužene , pa Karadžić , pa Mladić, pa carine na granici s tzv.Kosovom , pa Briselski sporazum , itd, itd, pa na kraju, ako ga ima obavezujući sporazum, koji ne postoji nigde u svetu, a kao rezultat, ništa, šarena laža !? Kosovo bi dali sporazumno i nikad više ga ne bi vratili !

Aleks

pre 5 godina

"Vogel kaže da to nisu bile "zarobljene" države od strane raznih elita, kao što je slučaj sa balkanskim. One, uz neke izuzetke, imaju ušančene vladajuće elite koje organizuju formalno slobodne izbore, ali bez suštinskog političkog pluralizma, smatra on. Čak i tamo gde se čini da, makar na površini, postoji politički pluralizam – razni biznis interesi iz pozadine u suštini kontrolišu političke partije i kandidate na izborima, objašnjava Vogel."


Ne bih imao sta da dodam vise.

Aleks

pre 5 godina

Ajde bolan koja to zemlja od "balkanske šestorke" ispunjava približno EU standarde, koja crna 2025?!
(Belaj, 20. maj 2018 19:33)

A misliš da su Bugarska i Rumunija, pa i Hrvatska ispinjavali EU standarde? Sve je to politika. Ako se hoće može se.
(MiRa, 20. maj 2018 19:55)

Već treću godinu se otvaraju pristupna poglavlja. U ovom trenutku je otvoreno 12 poglavlja i nijedno nije zatvoreno, odnosno dva su privremeno zatvorena. I šta mislite koliko će trebati vremena da se svih 38 zatvore sa ovom dinamikom? Nije kriva Evropa i neke šargarepe. Zna se ko je krivac i ko je nezainteresovan da se usvoji pravni red i sve drugo. To se ne ide toliko zbog same EU, nego zbog same države i njenih građana.

Hrabri krojac

pre 5 godina

A misliš da su Bugarska i Rumunija, pa i Hrvatska ispinjavali EU standarde? Sve je to politika. Ako se hoće može se.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (MiRa, 20. maj 2018 19:55)
Tako je a ne ispunjavaju ni danas. Isto vazi i za Grcku, znaci ceo Balkan.

arijana....

pre 5 godina

@make yugoslavia great again!

Ih,pa mi se kao trudimo da postanemo pristojna drzava zbog sebe,a ne zbog EU,....ili ti mislis drugacije?

A Kosovo? Pa izgubili smo ga 1999. kad nas je NATO pobedio....
Da li cemo ili necemo da ga priznamo, kakve to veze ima? Samo se inatimo i junacimo....a od toga nemamo nikakve koristi...

LP

pre 5 godina

Nema nikakve sargarepe. EU kaze - da postanes clan treba to i to. Mi to ne uradimo jer nekom ne odgovara pa se posle cudimo kakva je EU. Pa sve je transparentno , svaki gradjanin tacno moze da vidi sta smo uradili i sta nismo i zasto nismo. Ovakvi clanci su nepotrebni jer ne sluze nicemu. A fondovi koje bi dobijali i milioni za infrastrukturu koji bi nam usledili cekaju. Mi treba da donesemo zakone i da ih postujemo. Kao svaki klub i oni nesto traze ali mnogo i daju.

Peki

pre 5 godina

Ko hoće da živi u EU neka ne gubi vreme i neka se preseli u neku EU članicu. Teško da ćemo dočekati da Srbija postane članica EU. Ovo piše neko ko je 2000-e imao 20 godina, sada ima 38 a mi se nismo pomakli.

branimir

pre 5 godina

Članak je dobar i pošten. Ništa novo i sve očekivano, ali i ništa razočaravajuće. Zapravo samo ispada da je Srbija dobro procenila realno stanje i da se pametno drži što dalje u politici a što bliže u ekonomiji sa svima. Što se EU tiče u uslovima potencijalnog jačanja migracija sa juga i istoka oni najviše koristi imaju od ove "duboke granice" koju čine zemlje privržene EU ali ne i u EU. Ništa zato, ovo je situacija u kojoj će te zemlje moći da "iskamče" nešto para za skupu infra strukturu a da im se niko previše ne meša u "privatni" život. Što se Kosova tiče neka ih nek se sami muče da vide da imati državu nije ni besplato i lako. Što pre priznati sve što treba (ne zbog EU nego zbog boljeg međusobnog tretmana građana).

Mika

pre 5 godina

Теоретски је могуће да Србија уђе у ЕУ 2007." - Зоран Живковић 2003.

" Србија 2010. г. сигурно улази у ЕУ," - Борис Тадић 2007.

" Србија постаје пуноправна чланица ЕУ 2014. год. " - Божидар Ђелић, 2008. г.

" Постоји шанса да уђемо у ЕУ 2020. год."- Александар Вучић, 2015. год.

" Србија сигурно постаје чланица ЕУ 2022. ." - Александар Вучић 2016. године

" Погрешно сте схватили 2025-у годину "- Јункер 2018. године

Nebojsa

pre 5 godina

No dobro, ne moramo uopste u EU. Nije ni Svajcarska, pa im ne fali nista.
Ako nas ovako tretiraju, onda bolje da batalimo ovo maltretiranje oko Kosova i kojekakvih sporazuma i razvijamo sopstvenu privredu. Sporazumeli se ili ne, sve jedno necemo ratovati, a Vucko nas stalno plasi ratom ako se ne dogovorimo. Mislim zaista ...
Proslo je to vreme kada su nasi masovno odlazili da se ne vrate. Znam dosta ljudi koji su se vratili i sada rade za iste poslodavce, a zive u Srbiji. Skontali ljudi sta je najbolja kombinacija. Oni bez skole, nazalost, moraju tamo da ostanu, posto nemaju ni za kartu da dodju kuci i obidju staru majku...

Stevan

pre 5 godina

Veliko hvala g-dinu Makronu na toj izjavi,valjda je sada jasno Vučiću I njegovim drugarima da se manu tog projekta zvanog EU.Ali kako će onda da ostane na vlasti ako ne ponavlja svaki dan tu izlizanu temu o ulasku u EU,a drugo nema šta da smisli,jer nam je ekonomija,privreda sudstvo,zdravstvo,prosveta u totalnom rasulu da tu ne može da traži uporište.Zato da bi ostao na vlasti samo priča o EU.

Ana

pre 5 godina

Putuj Evropo, ne želite nas, nismo dostojni vašeg društva? Pa dobro, okrenimo se drugim tržištima, okrenimo se onima koji nas hoće, i koji će nas zaštititi. Okrenimo se onima koji rastu i jačaju, okrenimo se istoku, Kini i Rusiji.

make yugoslavia great again!

pre 5 godina

Pa ako je to tako, da Evropa nema nameru da se siri jer perspektivne clanice nemaju pravu demokratiju onda zasto uopste da brinemo sto ta ista Evropa zeli da mi priznamo Kosovo? Ispada da oni ustvari zele da priznamo i da ne udjemo. Pa dobro, kako nam se to svidja?

MiRa

pre 5 godina

Ajde bolan koja to zemlja od "balkanske šestorke" ispunjava približno EU standarde, koja crna 2025?!
(Belaj, 20. maj 2018 19:33)

A misliš da su Bugarska i Rumunija, pa i Hrvatska ispinjavali EU standarde? Sve je to politika. Ako se hoće može se.

B

pre 5 godina

Clanak vrvi od protivrecnosti. Prvo se kaze da nema sanse ds udjemo do 2025, pa da je za reforme EU potrebna politicka volja koje nema. To se slazem.
Onda se kaze da, ako Srbija potpise pravno obavezujuci sporazum s Kosovom, koji je blizu priznanja, obe drzave ce se pribliziti EU.
Na sta ce se Kosovo obavezati i ko ce to kontrolisati? Sta Srbija konkretno dobija?
Bilo bi najbolje raskinuti SSP i sporazume sa NATO i okrenuti se Rusiji i Kini, a na unutrasnjem planu sredjivanju drzave. Naravno, nikad ne smemo priznati Kosovo.

Mika

pre 5 godina

Теоретски је могуће да Србија уђе у ЕУ 2007." - Зоран Живковић 2003.

" Србија 2010. г. сигурно улази у ЕУ," - Борис Тадић 2007.

" Србија постаје пуноправна чланица ЕУ 2014. год. " - Божидар Ђелић, 2008. г.

" Постоји шанса да уђемо у ЕУ 2020. год."- Александар Вучић, 2015. год.

" Србија сигурно постаје чланица ЕУ 2022. ." - Александар Вучић 2016. године

" Погрешно сте схватили 2025-у годину "- Јункер 2018. године

Peki

pre 5 godina

Ko hoće da živi u EU neka ne gubi vreme i neka se preseli u neku EU članicu. Teško da ćemo dočekati da Srbija postane članica EU. Ovo piše neko ko je 2000-e imao 20 godina, sada ima 38 a mi se nismo pomakli.

MiRa

pre 5 godina

Ajde bolan koja to zemlja od "balkanske šestorke" ispunjava približno EU standarde, koja crna 2025?!
(Belaj, 20. maj 2018 19:33)

A misliš da su Bugarska i Rumunija, pa i Hrvatska ispinjavali EU standarde? Sve je to politika. Ako se hoće može se.

Stevan

pre 5 godina

Veliko hvala g-dinu Makronu na toj izjavi,valjda je sada jasno Vučiću I njegovim drugarima da se manu tog projekta zvanog EU.Ali kako će onda da ostane na vlasti ako ne ponavlja svaki dan tu izlizanu temu o ulasku u EU,a drugo nema šta da smisli,jer nam je ekonomija,privreda sudstvo,zdravstvo,prosveta u totalnom rasulu da tu ne može da traži uporište.Zato da bi ostao na vlasti samo priča o EU.

Aleks

pre 5 godina

"Vogel kaže da to nisu bile "zarobljene" države od strane raznih elita, kao što je slučaj sa balkanskim. One, uz neke izuzetke, imaju ušančene vladajuće elite koje organizuju formalno slobodne izbore, ali bez suštinskog političkog pluralizma, smatra on. Čak i tamo gde se čini da, makar na površini, postoji politički pluralizam – razni biznis interesi iz pozadine u suštini kontrolišu političke partije i kandidate na izborima, objašnjava Vogel."


Ne bih imao sta da dodam vise.

genije

pre 5 godina

Kad god NEĆEMO ništa da uradimo (sudstvo pre svega tj vladavina prava) a mi potegnemo - Kosovo*.
Jeste problem, ali i fantastičan izgovor za nerad političke elite.
Kakve li veze KiM ima sa raspadnutim pravosudjem? Nepoštovanjem zakona? Idiotskim i koruptivnim propisima? Korupcijom? Raspalim zdravstvom i obrazovanjem? Urušavanjem i ono malo institucija koje kao imamo?
N I K A K V E.
Ali je zato super izgovor za sve i svašta...

sempervivum

pre 5 godina

Не брине мене што нећемо још у ЕУ.
Мене брине што је стање у држави горе него пре 10 година!
Још више ме брине што неко упорно врши лоботомију над мојим мозгом и покушава да ме убеди да је све боље и боље.

B

pre 5 godina

Clanak vrvi od protivrecnosti. Prvo se kaze da nema sanse ds udjemo do 2025, pa da je za reforme EU potrebna politicka volja koje nema. To se slazem.
Onda se kaze da, ako Srbija potpise pravno obavezujuci sporazum s Kosovom, koji je blizu priznanja, obe drzave ce se pribliziti EU.
Na sta ce se Kosovo obavezati i ko ce to kontrolisati? Sta Srbija konkretno dobija?
Bilo bi najbolje raskinuti SSP i sporazume sa NATO i okrenuti se Rusiji i Kini, a na unutrasnjem planu sredjivanju drzave. Naravno, nikad ne smemo priznati Kosovo.

make yugoslavia great again!

pre 5 godina

Pa ako je to tako, da Evropa nema nameru da se siri jer perspektivne clanice nemaju pravu demokratiju onda zasto uopste da brinemo sto ta ista Evropa zeli da mi priznamo Kosovo? Ispada da oni ustvari zele da priznamo i da ne udjemo. Pa dobro, kako nam se to svidja?

Hrabri krojac

pre 5 godina

A misliš da su Bugarska i Rumunija, pa i Hrvatska ispinjavali EU standarde? Sve je to politika. Ako se hoće može se.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (MiRa, 20. maj 2018 19:55)
Tako je a ne ispunjavaju ni danas. Isto vazi i za Grcku, znaci ceo Balkan.

Aleks

pre 5 godina

Ajde bolan koja to zemlja od "balkanske šestorke" ispunjava približno EU standarde, koja crna 2025?!
(Belaj, 20. maj 2018 19:33)

A misliš da su Bugarska i Rumunija, pa i Hrvatska ispinjavali EU standarde? Sve je to politika. Ako se hoće može se.
(MiRa, 20. maj 2018 19:55)

Već treću godinu se otvaraju pristupna poglavlja. U ovom trenutku je otvoreno 12 poglavlja i nijedno nije zatvoreno, odnosno dva su privremeno zatvorena. I šta mislite koliko će trebati vremena da se svih 38 zatvore sa ovom dinamikom? Nije kriva Evropa i neke šargarepe. Zna se ko je krivac i ko je nezainteresovan da se usvoji pravni red i sve drugo. To se ne ide toliko zbog same EU, nego zbog same države i njenih građana.

Svedok vremena

pre 5 godina

U Nemacku sam dosao kao mladi gastarbeiter 1969 godine i tamo zivim i dan danas. Tadasnja EEZ, buduca EU imala je samo 6 clanica. Nemacka je bila sredjana, cista i uredna kao apoteka. Javni saobracaj u cistim vagonima/autobusima/tramvajima, sve cisto i uredno, precizno i tacno kao sat. Danasnja Nemacka u prosirenoj EU, podseca u mnogim segmentima na Balkan i to konkretno na Kosovo iz 60-tih godina. Mozda prosirena EU donosi Nemackoj profit, ali zivot nije vise onakav kao pre i vise podseca na orijentalnu Dzamahiriju nego na jednu Evropsku drzavu. Inace samo clanstvo u EU ne donosi nikakav narocito veliki materijalni dobitak. Ono je samo pravno-ekonomski okvir koji omogucava privredni prosperitet, a sve ostalo zavisi od pojedinih naroda tj drzava.

Ana

pre 5 godina

Putuj Evropo, ne želite nas, nismo dostojni vašeg društva? Pa dobro, okrenimo se drugim tržištima, okrenimo se onima koji nas hoće, i koji će nas zaštititi. Okrenimo se onima koji rastu i jačaju, okrenimo se istoku, Kini i Rusiji.

ime

pre 5 godina

Peki generacijo, kakvu smo nocnu moru preziveli, mada jos uvek je zivimo.

Sve velike nade nase generacije su nam postale zle macehe, a to sto sada kao nismo siromasniji nego 90tih, ne znaci nista u zemlji koja je de fakto radna kolonija zapada i istoka.

Menjao bih danasnju odlicnu platu, za ispunjene nade nase mladosti, normalnu, organizovanu zemlju, deo Evrope, bez mrznje, korupcije, kinjenja i totalne pljacke.
Avaj.

U sto marke kume Pateticni ovo izjavluje uskoro

pre 5 godina

Cekaj sad sve sto smo sredili drzavu i postali ozbiljna uredjena drzava nista ne znaci za ove iz EU..tolika borba protiv korupcije i kriminala, neki radili po 25 sati dnevno i sve to uzalud.n

Bole

pre 5 godina

Da se ne lazemo. Sa ovakvom prodajom jeftine radne snage mi nemamo nikakvu perspektivu. Unistavaju se domaci privrednici subvencijama za strance. Mi smo najjeftinija radna snaga u evropi,evropa prikuplja sve one mlade inzinjere,doktore I naucnike,a nama ostaje da motamo kablove I radimo proste poslove. Zamislite da udjemo u EU I da mozemo da da se zaposlimo u bilo kojoj clanici iste. Pa naravno da ce srbija ostati bez radnika,a onda cemo morati da ih uvozimo kao sto slovacka I poljska sad zaposljavaju srbe za duplo veci novac nego ovde. A mi odakle cemo uvoziti radnu snagu kada je kod se kod nas radi za hleba,so I mleko. Jedino iz afrike,mada nas I oni jedan po jedan preticu. Sa ovakvim vodjenjem drzave I obezvredjivanjem sopstvenog naroda necemo mi nigde. To je I plan vlasti,jer dok je srbija u mutnom njima najvise odgovara.

Bojan

pre 5 godina

Računajući od dalekog 5. oktobra to je cetvrt veka iluzija, praznih obećanja, uslovljavanja i ucena od strane zapada.Kako bi bilo da naši političari malo promene kurs.

Zemljoradnik

pre 5 godina

Slažem se uglavnom sa ovim što je napisano u tekstu, izuzev u jednom. Proširenje će se dogoditi 2025. Ulazi Crna gora. Najdalje su odmakli u pregovorima, nemaju otvorenih pitanja sa susednim zemljama, član su NATO, spoljna politika uskladjena sa EU, uključujući i odnos prema Rusiji. Imaju manje od milion stanovnika, tako da za EU nije neki problem da ih apsorbuju. EU će tako održati kredibilitet, proširuju se 2025-te kako su najavili. I to je to. Verovatno poslednje proširenje EU.

Nebojsa

pre 5 godina

No dobro, ne moramo uopste u EU. Nije ni Svajcarska, pa im ne fali nista.
Ako nas ovako tretiraju, onda bolje da batalimo ovo maltretiranje oko Kosova i kojekakvih sporazuma i razvijamo sopstvenu privredu. Sporazumeli se ili ne, sve jedno necemo ratovati, a Vucko nas stalno plasi ratom ako se ne dogovorimo. Mislim zaista ...
Proslo je to vreme kada su nasi masovno odlazili da se ne vrate. Znam dosta ljudi koji su se vratili i sada rade za iste poslodavce, a zive u Srbiji. Skontali ljudi sta je najbolja kombinacija. Oni bez skole, nazalost, moraju tamo da ostanu, posto nemaju ni za kartu da dodju kuci i obidju staru majku...

Vladimir Rolovic

pre 5 godina

Čudo jedno kako stranci na silu moraju da nam otvaraju oči a mi sami nećemo da vidimo stvarnost nego preferiramo lagano sanjarenja.

arijana....

pre 5 godina

@make yugoslavia great again!

Ih,pa mi se kao trudimo da postanemo pristojna drzava zbog sebe,a ne zbog EU,....ili ti mislis drugacije?

A Kosovo? Pa izgubili smo ga 1999. kad nas je NATO pobedio....
Da li cemo ili necemo da ga priznamo, kakve to veze ima? Samo se inatimo i junacimo....a od toga nemamo nikakve koristi...

ima sve na engleskom

pre 5 godina

Prijatelji, imamo li mi pamćenje , možemo li trezveno da promišljamo ? Samo da isporučimo Miloševića u Hag

prijatelju,
već 10 godina EU traži isto od naših
a naši nama prodaju svoje priče
jednostavno, ne žele da ispune zahteve EU (više manje iste kao i za ostale članice) a nas zamajavaju sa izmišljenim zahtevima da ne bi oni ispali krivi i nesposobni

Neprilagođen

pre 5 godina

@bojan: Neće. Posebno ne ako se ne zarade. Taj lezilebovićki stav je izgleda preduboko ukorenjen na Balkanu, kome bi stalno "neko drugi" trebalo nešto da reš, dok za to vreme mi lagano: kafica, rakijica, meze... pa malo dremka. U svemu tome stvorio se radni mentalitet gde se na poslu sedi satima, mlati prazna slama ili (u manjem delu) ispravljaju greške neradnika ili nestručnih I ljudi odlaze kući nezadovoljni. Veliki ošljare, država komotno može da promeni ime Tajkunija, a ti narode sedi I čekaj da ti neki Brisel, Moskva ili Vašington reše sve probleme. Samo sedi. Ne ustaj. Ustajanje je trud...

Moje misljenje

pre 5 godina

Herr Vogel, moje misljenje je, da Srbija ne treba da prihvati ni vas i Evropski
predlog (pritisak), da Srbija prizna Kosovo i da Srbija ne treba pod svaku cenu
da bude clan EU zajednice, gde je ionako ne prihvacaju sa simpatijama. Za
Srbiju ima i drugih alternativa.

Čvarkov

pre 5 godina

... za početak, moramo stvoriti sopstvene lance trgovina prehrambenim i proizvodima širokebpotrošnje.... koako domaći proizvođači ne bi imali problem sa besramno niskim i lošim uslovima otkupa ppljoprivrednih sirovina i prerađevina... time ćemo učiniti proizvodnju makar malo sigurnijom. Uvozničke lobije saseći u korenu, posebno one koji uvoze lošu i nekvalitetnu hranu koju nam proturaju kao "jeftinu"... time ćemo steći, dugoročnije gledano, bolje pozicoje u svakom preopvoru... manje ćemo zavisiti od EU... Nećemo se baš obogatiti, ali svakako nećemo ovako lagano i sramno propadati...

Petar

pre 5 godina

Ja sam lično bio veliki pobornik EU i puta ka njoj, ali mislim da je ovo bezobrazluk od strane EU i da je došlo vreme da se okrenemo nekoj drugoj opciji... ali svom snagom...

LP

pre 5 godina

Nema nikakve sargarepe. EU kaze - da postanes clan treba to i to. Mi to ne uradimo jer nekom ne odgovara pa se posle cudimo kakva je EU. Pa sve je transparentno , svaki gradjanin tacno moze da vidi sta smo uradili i sta nismo i zasto nismo. Ovakvi clanci su nepotrebni jer ne sluze nicemu. A fondovi koje bi dobijali i milioni za infrastrukturu koji bi nam usledili cekaju. Mi treba da donesemo zakone i da ih postujemo. Kao svaki klub i oni nesto traze ali mnogo i daju.

123

pre 5 godina

Računajući od dalekog 5. oktobra to je cetvrt veka iluzija, praznih obećanja, uslovljavanja i ucena od strane zapada.Kako bi bilo da naši političari malo promene kurs.
(Bojan, 20. maj 2018 21:13)

Vaš komentar predstavlja većinsko razmišljanje javnog mnjenja u Srbiji i pokazuje nerazumevanje našeg položaja. Svaka promena kursa dovodi do nestabilnosti na Balkanu, često do izbijanja sukoba kao krajnjeg ishoda. Pritom, naša zavisnost od EU je tolika da bi okretanje izazvalo veliki problem u našoj ekonomiji i dalje, problem u delu glasača koji su pro EU. Dodatni problem predstavlja nemanje alternative koja bi amortizovala sve navedeno. Takođe, EU nas želi na štapu i šargarepi za sada i jasno nam je stavila do znanja da okretanje kursa znači pad vlade za početak, a kasnije i druge vrste kazni za takvo ponašanje. Trenutno ne možemo u EU, a Istok (ma ko to bio) nema platformu, uniju (šta god) u koju bi pristupuli. Zato naši političari moraju da ubede narod da nastavi da grabi ka šergarepu, jer se trenutno to najviše isplati.

Boris Banović

pre 5 godina

Prijatelji, imamo li mi pamćenje , možemo li trezveno da promišljamo ? Samo da isporučimo Miloševića u Hag, pa za njim i sve optužene , pa Karadžić , pa Mladić, pa carine na granici s tzv.Kosovom , pa Briselski sporazum , itd, itd, pa na kraju, ako ga ima obavezujući sporazum, koji ne postoji nigde u svetu, a kao rezultat, ništa, šarena laža !? Kosovo bi dali sporazumno i nikad više ga ne bi vratili !

Negativni

pre 5 godina

A šta ćemo mi tamo kad nam se ne svidja? Pa možemo mi i ovako, ništa nam ne fali. Sloba nam je doneo mir i švedski standard a Vučko odbranio Kosovo. Ne treba mi nigde da idemo. Nama je ovo super.

Nislija

pre 5 godina

Ono cemu treba da tezimo je prihvaranje onoga sto neki smtraju evropskim vrednostima a ja bih rekao osnovnim, modernim civilizacijkim normama, bez obzira da li cemo u uci u EU u neko dogledno vreme ili ne. Prihvatanje tih vrednosti bi vec poboljsalo stanje u zemlji. Srbija nije ni ekonomski dovoljno jaka ni spremna da u ovom trenutku ili cak u za 10 godina udje u EU, cak smtram da bi ulazak u EU samo otezao situaciju samoj Srbiji jer bi kao prvo usledio pravi egzodus stanovnistva ka bogatijim zemljama, u daleko vecem broju nego sto je to sada. Problem je sto trenutna a i sve buduce vlasti nemaju nikakvu zelju da istinski sprovedu potrebne reforme, jer svima njima savrseno odgovara ovakava situacija u drzavi.

kimi

pre 5 godina

Putuj Evropo, ne želite nas, nismo dostojni vašeg društva? Pa dobro, okrenimo se drugim tržištima, okrenimo se onima koji nas hoće, i koji će nas zaštititi. Okrenimo se onima koji rastu i jačaju, okrenimo se istoku, Kini i Rusiji.
(Ana, 20. maj 2018 19:57)

Evropa je sistem vrednosti...

Petar

pre 5 godina

A hteli to da priznamo ili ne Kosovo će nas koštati mnogo više nego što smo i svesni toga... Ali, to ćemo shvatiti tek kad bude kasno, jer naš inat inat i kolektivna Kosovska mitomanija su mnogo jači od želje za nekim normalnim životom, za napretkom...

DuleSavic86

pre 5 godina

Zivim u EU, i takodje prezivljavam iz meseca u mesec. Plate su velike, ali je i standard braco moj. Cak se smijem usuditi reci da sam vise para imao pre ulaska zemlje u EU.

branimir

pre 5 godina

Članak je dobar i pošten. Ništa novo i sve očekivano, ali i ništa razočaravajuće. Zapravo samo ispada da je Srbija dobro procenila realno stanje i da se pametno drži što dalje u politici a što bliže u ekonomiji sa svima. Što se EU tiče u uslovima potencijalnog jačanja migracija sa juga i istoka oni najviše koristi imaju od ove "duboke granice" koju čine zemlje privržene EU ali ne i u EU. Ništa zato, ovo je situacija u kojoj će te zemlje moći da "iskamče" nešto para za skupu infra strukturu a da im se niko previše ne meša u "privatni" život. Što se Kosova tiče neka ih nek se sami muče da vide da imati državu nije ni besplato i lako. Što pre priznati sve što treba (ne zbog EU nego zbog boljeg međusobnog tretmana građana).

marija

pre 5 godina

Srbija bi prva trebalo da podrzi reformu EU pre nego sto se prosiri i na nas. Nezavisno od toga, Srbija bi trebalo da se usaglasi sa EU potpuno do tada, a da formalni ulazak u EU bude upravo to-formalnost. Cak i da narod na nekom referendumu eventulano i odbije clanstvo-da i to bude u redu (neke drzave su potpuno uskladjene sa EU, ali nisu clanice, negde mislim da je takvim drzavama i najbolje). Idelano bi bilo da se do 2025. i EU reformise i Srbija spremi, sto je realno. U tom smislu, Makron je potpuno u pravu. Jer EU ne treba neku visedecenijsku reformu (ako joj je takva reforma potrebna, onda je EU u velikom problemu, a objektivno nije u tolikom problemu). Ne znam zasto se Makronove reci tumace negativno (na stranu sto u njegovim recima ima i doze odmeravanja snaga sa nemackom)

milutin

pre 5 godina

Problem je sama Evropa. Iscrpljuje se u odnosima sa Rusijom sto joj donosi samo stetu. EU bi morala da Rusiju shvati kao partnera a ne protivnika. U tom slucaju, posebno nakon izlaska Britanije Balkan bi bio vrlo interesantan za EU. Ovako i EU i Bslkan gube.

hm

pre 5 godina

Mnogo drzava ne ispunjava evropske standarde, a ne samo one na Balkanu. Nije niti Britanija bez mana. Daleko od toga. No, sve su to decje bolesti koje moraju da se prebole. Ako je netko mislio da ce ubacivanjem novih drzava da se samo tako rese problemi u Evropi taj je mnogo naivan. Ne mogu se dogovoriti jedna Nemacka i Britanija u kome smeru bi EU trebala da ide, a sada se kao ocekuje od losih djaka sa Balkana da budu bez problema. Mnogo cinicno. No i ti losi djaci ce se vremenom popraviti, ako im das sansu. Ovako. Samo udaranje batinom i izmisljanje izgovora nikuda ne vodi. Krajnje neozbiljno.

Zatom

pre 5 godina

Znaci, ako je evropa pogresila sa hrvatskom, bugarskom i rumunjskom, to onda znaci da i nama treba da puste da udjemo u EU, pa da imaju jos jedan problem na ionako previse problema? Jel to hocete da kazete? Oni su imali slicne probleme sa komsijama, ali su ih civilizivano resili. No medjutim, mi to nismo u stanju a i oni to vide, pa menjaju pravila. Zato prestanite sa kmecite

Milorad

pre 5 godina

Nije Evropa disko klub, pa da se tamo žuri. To je jedan savez za mir i prosperitet među narodima. Trenutno taj savez ima veliki problem. Iz tog saveza izlaze narodi koji su, verovatno, protiv mira i prosperiteta. Trenutno ceo svet ima takav problem...

arijana....

pre 5 godina

@make yugoslavia great again!

Ih,pa mi se kao trudimo da postanemo pristojna drzava zbog sebe,a ne zbog EU,....ili ti mislis drugacije?

A Kosovo? Pa izgubili smo ga 1999. kad nas je NATO pobedio....
Da li cemo ili necemo da ga priznamo, kakve to veze ima? Samo se inatimo i junacimo....a od toga nemamo nikakve koristi...

Ana

pre 5 godina

Putuj Evropo, ne želite nas, nismo dostojni vašeg društva? Pa dobro, okrenimo se drugim tržištima, okrenimo se onima koji nas hoće, i koji će nas zaštititi. Okrenimo se onima koji rastu i jačaju, okrenimo se istoku, Kini i Rusiji.

B

pre 5 godina

Clanak vrvi od protivrecnosti. Prvo se kaze da nema sanse ds udjemo do 2025, pa da je za reforme EU potrebna politicka volja koje nema. To se slazem.
Onda se kaze da, ako Srbija potpise pravno obavezujuci sporazum s Kosovom, koji je blizu priznanja, obe drzave ce se pribliziti EU.
Na sta ce se Kosovo obavezati i ko ce to kontrolisati? Sta Srbija konkretno dobija?
Bilo bi najbolje raskinuti SSP i sporazume sa NATO i okrenuti se Rusiji i Kini, a na unutrasnjem planu sredjivanju drzave. Naravno, nikad ne smemo priznati Kosovo.

Petar

pre 5 godina

A hteli to da priznamo ili ne Kosovo će nas koštati mnogo više nego što smo i svesni toga... Ali, to ćemo shvatiti tek kad bude kasno, jer naš inat inat i kolektivna Kosovska mitomanija su mnogo jači od želje za nekim normalnim životom, za napretkom...

branimir

pre 5 godina

Članak je dobar i pošten. Ništa novo i sve očekivano, ali i ništa razočaravajuće. Zapravo samo ispada da je Srbija dobro procenila realno stanje i da se pametno drži što dalje u politici a što bliže u ekonomiji sa svima. Što se EU tiče u uslovima potencijalnog jačanja migracija sa juga i istoka oni najviše koristi imaju od ove "duboke granice" koju čine zemlje privržene EU ali ne i u EU. Ništa zato, ovo je situacija u kojoj će te zemlje moći da "iskamče" nešto para za skupu infra strukturu a da im se niko previše ne meša u "privatni" život. Što se Kosova tiče neka ih nek se sami muče da vide da imati državu nije ni besplato i lako. Što pre priznati sve što treba (ne zbog EU nego zbog boljeg međusobnog tretmana građana).

Nebojsa

pre 5 godina

No dobro, ne moramo uopste u EU. Nije ni Svajcarska, pa im ne fali nista.
Ako nas ovako tretiraju, onda bolje da batalimo ovo maltretiranje oko Kosova i kojekakvih sporazuma i razvijamo sopstvenu privredu. Sporazumeli se ili ne, sve jedno necemo ratovati, a Vucko nas stalno plasi ratom ako se ne dogovorimo. Mislim zaista ...
Proslo je to vreme kada su nasi masovno odlazili da se ne vrate. Znam dosta ljudi koji su se vratili i sada rade za iste poslodavce, a zive u Srbiji. Skontali ljudi sta je najbolja kombinacija. Oni bez skole, nazalost, moraju tamo da ostanu, posto nemaju ni za kartu da dodju kuci i obidju staru majku...

123

pre 5 godina

Računajući od dalekog 5. oktobra to je cetvrt veka iluzija, praznih obećanja, uslovljavanja i ucena od strane zapada.Kako bi bilo da naši političari malo promene kurs.
(Bojan, 20. maj 2018 21:13)

Vaš komentar predstavlja većinsko razmišljanje javnog mnjenja u Srbiji i pokazuje nerazumevanje našeg položaja. Svaka promena kursa dovodi do nestabilnosti na Balkanu, često do izbijanja sukoba kao krajnjeg ishoda. Pritom, naša zavisnost od EU je tolika da bi okretanje izazvalo veliki problem u našoj ekonomiji i dalje, problem u delu glasača koji su pro EU. Dodatni problem predstavlja nemanje alternative koja bi amortizovala sve navedeno. Takođe, EU nas želi na štapu i šargarepi za sada i jasno nam je stavila do znanja da okretanje kursa znači pad vlade za početak, a kasnije i druge vrste kazni za takvo ponašanje. Trenutno ne možemo u EU, a Istok (ma ko to bio) nema platformu, uniju (šta god) u koju bi pristupuli. Zato naši političari moraju da ubede narod da nastavi da grabi ka šergarepu, jer se trenutno to najviše isplati.

LP

pre 5 godina

Nema nikakve sargarepe. EU kaze - da postanes clan treba to i to. Mi to ne uradimo jer nekom ne odgovara pa se posle cudimo kakva je EU. Pa sve je transparentno , svaki gradjanin tacno moze da vidi sta smo uradili i sta nismo i zasto nismo. Ovakvi clanci su nepotrebni jer ne sluze nicemu. A fondovi koje bi dobijali i milioni za infrastrukturu koji bi nam usledili cekaju. Mi treba da donesemo zakone i da ih postujemo. Kao svaki klub i oni nesto traze ali mnogo i daju.

kimi

pre 5 godina

Putuj Evropo, ne želite nas, nismo dostojni vašeg društva? Pa dobro, okrenimo se drugim tržištima, okrenimo se onima koji nas hoće, i koji će nas zaštititi. Okrenimo se onima koji rastu i jačaju, okrenimo se istoku, Kini i Rusiji.
(Ana, 20. maj 2018 19:57)

Evropa je sistem vrednosti...

Moje misljenje

pre 5 godina

Herr Vogel, moje misljenje je, da Srbija ne treba da prihvati ni vas i Evropski
predlog (pritisak), da Srbija prizna Kosovo i da Srbija ne treba pod svaku cenu
da bude clan EU zajednice, gde je ionako ne prihvacaju sa simpatijama. Za
Srbiju ima i drugih alternativa.

MiRa

pre 5 godina

Ajde bolan koja to zemlja od "balkanske šestorke" ispunjava približno EU standarde, koja crna 2025?!
(Belaj, 20. maj 2018 19:33)

A misliš da su Bugarska i Rumunija, pa i Hrvatska ispinjavali EU standarde? Sve je to politika. Ako se hoće može se.

Milorad

pre 5 godina

Nije Evropa disko klub, pa da se tamo žuri. To je jedan savez za mir i prosperitet među narodima. Trenutno taj savez ima veliki problem. Iz tog saveza izlaze narodi koji su, verovatno, protiv mira i prosperiteta. Trenutno ceo svet ima takav problem...

Aleks

pre 5 godina

Ajde bolan koja to zemlja od "balkanske šestorke" ispunjava približno EU standarde, koja crna 2025?!
(Belaj, 20. maj 2018 19:33)

A misliš da su Bugarska i Rumunija, pa i Hrvatska ispinjavali EU standarde? Sve je to politika. Ako se hoće može se.
(MiRa, 20. maj 2018 19:55)

Već treću godinu se otvaraju pristupna poglavlja. U ovom trenutku je otvoreno 12 poglavlja i nijedno nije zatvoreno, odnosno dva su privremeno zatvorena. I šta mislite koliko će trebati vremena da se svih 38 zatvore sa ovom dinamikom? Nije kriva Evropa i neke šargarepe. Zna se ko je krivac i ko je nezainteresovan da se usvoji pravni red i sve drugo. To se ne ide toliko zbog same EU, nego zbog same države i njenih građana.

DuleSavic86

pre 5 godina

Zivim u EU, i takodje prezivljavam iz meseca u mesec. Plate su velike, ali je i standard braco moj. Cak se smijem usuditi reci da sam vise para imao pre ulaska zemlje u EU.

Petar

pre 5 godina

Ja sam lično bio veliki pobornik EU i puta ka njoj, ali mislim da je ovo bezobrazluk od strane EU i da je došlo vreme da se okrenemo nekoj drugoj opciji... ali svom snagom...

Zatom

pre 5 godina

Znaci, ako je evropa pogresila sa hrvatskom, bugarskom i rumunjskom, to onda znaci da i nama treba da puste da udjemo u EU, pa da imaju jos jedan problem na ionako previse problema? Jel to hocete da kazete? Oni su imali slicne probleme sa komsijama, ali su ih civilizivano resili. No medjutim, mi to nismo u stanju a i oni to vide, pa menjaju pravila. Zato prestanite sa kmecite

Hrabri krojac

pre 5 godina

A misliš da su Bugarska i Rumunija, pa i Hrvatska ispinjavali EU standarde? Sve je to politika. Ako se hoće može se.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (MiRa, 20. maj 2018 19:55)
Tako je a ne ispunjavaju ni danas. Isto vazi i za Grcku, znaci ceo Balkan.

Boris Banović

pre 5 godina

Prijatelji, imamo li mi pamćenje , možemo li trezveno da promišljamo ? Samo da isporučimo Miloševića u Hag, pa za njim i sve optužene , pa Karadžić , pa Mladić, pa carine na granici s tzv.Kosovom , pa Briselski sporazum , itd, itd, pa na kraju, ako ga ima obavezujući sporazum, koji ne postoji nigde u svetu, a kao rezultat, ništa, šarena laža !? Kosovo bi dali sporazumno i nikad više ga ne bi vratili !

Stevan

pre 5 godina

Veliko hvala g-dinu Makronu na toj izjavi,valjda je sada jasno Vučiću I njegovim drugarima da se manu tog projekta zvanog EU.Ali kako će onda da ostane na vlasti ako ne ponavlja svaki dan tu izlizanu temu o ulasku u EU,a drugo nema šta da smisli,jer nam je ekonomija,privreda sudstvo,zdravstvo,prosveta u totalnom rasulu da tu ne može da traži uporište.Zato da bi ostao na vlasti samo priča o EU.

ima sve na engleskom

pre 5 godina

Prijatelji, imamo li mi pamćenje , možemo li trezveno da promišljamo ? Samo da isporučimo Miloševića u Hag

prijatelju,
već 10 godina EU traži isto od naših
a naši nama prodaju svoje priče
jednostavno, ne žele da ispune zahteve EU (više manje iste kao i za ostale članice) a nas zamajavaju sa izmišljenim zahtevima da ne bi oni ispali krivi i nesposobni

Bojan

pre 5 godina

Računajući od dalekog 5. oktobra to je cetvrt veka iluzija, praznih obećanja, uslovljavanja i ucena od strane zapada.Kako bi bilo da naši političari malo promene kurs.

marija

pre 5 godina

Srbija bi prva trebalo da podrzi reformu EU pre nego sto se prosiri i na nas. Nezavisno od toga, Srbija bi trebalo da se usaglasi sa EU potpuno do tada, a da formalni ulazak u EU bude upravo to-formalnost. Cak i da narod na nekom referendumu eventulano i odbije clanstvo-da i to bude u redu (neke drzave su potpuno uskladjene sa EU, ali nisu clanice, negde mislim da je takvim drzavama i najbolje). Idelano bi bilo da se do 2025. i EU reformise i Srbija spremi, sto je realno. U tom smislu, Makron je potpuno u pravu. Jer EU ne treba neku visedecenijsku reformu (ako joj je takva reforma potrebna, onda je EU u velikom problemu, a objektivno nije u tolikom problemu). Ne znam zasto se Makronove reci tumace negativno (na stranu sto u njegovim recima ima i doze odmeravanja snaga sa nemackom)

Vladimir Rolovic

pre 5 godina

Čudo jedno kako stranci na silu moraju da nam otvaraju oči a mi sami nećemo da vidimo stvarnost nego preferiramo lagano sanjarenja.

Negativni

pre 5 godina

A šta ćemo mi tamo kad nam se ne svidja? Pa možemo mi i ovako, ništa nam ne fali. Sloba nam je doneo mir i švedski standard a Vučko odbranio Kosovo. Ne treba mi nigde da idemo. Nama je ovo super.

Svedok vremena

pre 5 godina

U Nemacku sam dosao kao mladi gastarbeiter 1969 godine i tamo zivim i dan danas. Tadasnja EEZ, buduca EU imala je samo 6 clanica. Nemacka je bila sredjana, cista i uredna kao apoteka. Javni saobracaj u cistim vagonima/autobusima/tramvajima, sve cisto i uredno, precizno i tacno kao sat. Danasnja Nemacka u prosirenoj EU, podseca u mnogim segmentima na Balkan i to konkretno na Kosovo iz 60-tih godina. Mozda prosirena EU donosi Nemackoj profit, ali zivot nije vise onakav kao pre i vise podseca na orijentalnu Dzamahiriju nego na jednu Evropsku drzavu. Inace samo clanstvo u EU ne donosi nikakav narocito veliki materijalni dobitak. Ono je samo pravno-ekonomski okvir koji omogucava privredni prosperitet, a sve ostalo zavisi od pojedinih naroda tj drzava.

Neprilagođen

pre 5 godina

@bojan: Neće. Posebno ne ako se ne zarade. Taj lezilebovićki stav je izgleda preduboko ukorenjen na Balkanu, kome bi stalno "neko drugi" trebalo nešto da reš, dok za to vreme mi lagano: kafica, rakijica, meze... pa malo dremka. U svemu tome stvorio se radni mentalitet gde se na poslu sedi satima, mlati prazna slama ili (u manjem delu) ispravljaju greške neradnika ili nestručnih I ljudi odlaze kući nezadovoljni. Veliki ošljare, država komotno može da promeni ime Tajkunija, a ti narode sedi I čekaj da ti neki Brisel, Moskva ili Vašington reše sve probleme. Samo sedi. Ne ustaj. Ustajanje je trud...

make yugoslavia great again!

pre 5 godina

Pa ako je to tako, da Evropa nema nameru da se siri jer perspektivne clanice nemaju pravu demokratiju onda zasto uopste da brinemo sto ta ista Evropa zeli da mi priznamo Kosovo? Ispada da oni ustvari zele da priznamo i da ne udjemo. Pa dobro, kako nam se to svidja?

ime

pre 5 godina

Peki generacijo, kakvu smo nocnu moru preziveli, mada jos uvek je zivimo.

Sve velike nade nase generacije su nam postale zle macehe, a to sto sada kao nismo siromasniji nego 90tih, ne znaci nista u zemlji koja je de fakto radna kolonija zapada i istoka.

Menjao bih danasnju odlicnu platu, za ispunjene nade nase mladosti, normalnu, organizovanu zemlju, deo Evrope, bez mrznje, korupcije, kinjenja i totalne pljacke.
Avaj.

milutin

pre 5 godina

Problem je sama Evropa. Iscrpljuje se u odnosima sa Rusijom sto joj donosi samo stetu. EU bi morala da Rusiju shvati kao partnera a ne protivnika. U tom slucaju, posebno nakon izlaska Britanije Balkan bi bio vrlo interesantan za EU. Ovako i EU i Bslkan gube.

genije

pre 5 godina

Kad god NEĆEMO ništa da uradimo (sudstvo pre svega tj vladavina prava) a mi potegnemo - Kosovo*.
Jeste problem, ali i fantastičan izgovor za nerad političke elite.
Kakve li veze KiM ima sa raspadnutim pravosudjem? Nepoštovanjem zakona? Idiotskim i koruptivnim propisima? Korupcijom? Raspalim zdravstvom i obrazovanjem? Urušavanjem i ono malo institucija koje kao imamo?
N I K A K V E.
Ali je zato super izgovor za sve i svašta...

Čvarkov

pre 5 godina

... za početak, moramo stvoriti sopstvene lance trgovina prehrambenim i proizvodima širokebpotrošnje.... koako domaći proizvođači ne bi imali problem sa besramno niskim i lošim uslovima otkupa ppljoprivrednih sirovina i prerađevina... time ćemo učiniti proizvodnju makar malo sigurnijom. Uvozničke lobije saseći u korenu, posebno one koji uvoze lošu i nekvalitetnu hranu koju nam proturaju kao "jeftinu"... time ćemo steći, dugoročnije gledano, bolje pozicoje u svakom preopvoru... manje ćemo zavisiti od EU... Nećemo se baš obogatiti, ali svakako nećemo ovako lagano i sramno propadati...

Zemljoradnik

pre 5 godina

Slažem se uglavnom sa ovim što je napisano u tekstu, izuzev u jednom. Proširenje će se dogoditi 2025. Ulazi Crna gora. Najdalje su odmakli u pregovorima, nemaju otvorenih pitanja sa susednim zemljama, član su NATO, spoljna politika uskladjena sa EU, uključujući i odnos prema Rusiji. Imaju manje od milion stanovnika, tako da za EU nije neki problem da ih apsorbuju. EU će tako održati kredibilitet, proširuju se 2025-te kako su najavili. I to je to. Verovatno poslednje proširenje EU.

sempervivum

pre 5 godina

Не брине мене што нећемо још у ЕУ.
Мене брине што је стање у држави горе него пре 10 година!
Још више ме брине што неко упорно врши лоботомију над мојим мозгом и покушава да ме убеди да је све боље и боље.

Nislija

pre 5 godina

Ono cemu treba da tezimo je prihvaranje onoga sto neki smtraju evropskim vrednostima a ja bih rekao osnovnim, modernim civilizacijkim normama, bez obzira da li cemo u uci u EU u neko dogledno vreme ili ne. Prihvatanje tih vrednosti bi vec poboljsalo stanje u zemlji. Srbija nije ni ekonomski dovoljno jaka ni spremna da u ovom trenutku ili cak u za 10 godina udje u EU, cak smtram da bi ulazak u EU samo otezao situaciju samoj Srbiji jer bi kao prvo usledio pravi egzodus stanovnistva ka bogatijim zemljama, u daleko vecem broju nego sto je to sada. Problem je sto trenutna a i sve buduce vlasti nemaju nikakvu zelju da istinski sprovedu potrebne reforme, jer svima njima savrseno odgovara ovakava situacija u drzavi.

hm

pre 5 godina

Mnogo drzava ne ispunjava evropske standarde, a ne samo one na Balkanu. Nije niti Britanija bez mana. Daleko od toga. No, sve su to decje bolesti koje moraju da se prebole. Ako je netko mislio da ce ubacivanjem novih drzava da se samo tako rese problemi u Evropi taj je mnogo naivan. Ne mogu se dogovoriti jedna Nemacka i Britanija u kome smeru bi EU trebala da ide, a sada se kao ocekuje od losih djaka sa Balkana da budu bez problema. Mnogo cinicno. No i ti losi djaci ce se vremenom popraviti, ako im das sansu. Ovako. Samo udaranje batinom i izmisljanje izgovora nikuda ne vodi. Krajnje neozbiljno.

Mika

pre 5 godina

Теоретски је могуће да Србија уђе у ЕУ 2007." - Зоран Живковић 2003.

" Србија 2010. г. сигурно улази у ЕУ," - Борис Тадић 2007.

" Србија постаје пуноправна чланица ЕУ 2014. год. " - Божидар Ђелић, 2008. г.

" Постоји шанса да уђемо у ЕУ 2020. год."- Александар Вучић, 2015. год.

" Србија сигурно постаје чланица ЕУ 2022. ." - Александар Вучић 2016. године

" Погрешно сте схватили 2025-у годину "- Јункер 2018. године

Aleks

pre 5 godina

"Vogel kaže da to nisu bile "zarobljene" države od strane raznih elita, kao što je slučaj sa balkanskim. One, uz neke izuzetke, imaju ušančene vladajuće elite koje organizuju formalno slobodne izbore, ali bez suštinskog političkog pluralizma, smatra on. Čak i tamo gde se čini da, makar na površini, postoji politički pluralizam – razni biznis interesi iz pozadine u suštini kontrolišu političke partije i kandidate na izborima, objašnjava Vogel."


Ne bih imao sta da dodam vise.

Peki

pre 5 godina

Ko hoće da živi u EU neka ne gubi vreme i neka se preseli u neku EU članicu. Teško da ćemo dočekati da Srbija postane članica EU. Ovo piše neko ko je 2000-e imao 20 godina, sada ima 38 a mi se nismo pomakli.

U sto marke kume Pateticni ovo izjavluje uskoro

pre 5 godina

Cekaj sad sve sto smo sredili drzavu i postali ozbiljna uredjena drzava nista ne znaci za ove iz EU..tolika borba protiv korupcije i kriminala, neki radili po 25 sati dnevno i sve to uzalud.n

Bole

pre 5 godina

Da se ne lazemo. Sa ovakvom prodajom jeftine radne snage mi nemamo nikakvu perspektivu. Unistavaju se domaci privrednici subvencijama za strance. Mi smo najjeftinija radna snaga u evropi,evropa prikuplja sve one mlade inzinjere,doktore I naucnike,a nama ostaje da motamo kablove I radimo proste poslove. Zamislite da udjemo u EU I da mozemo da da se zaposlimo u bilo kojoj clanici iste. Pa naravno da ce srbija ostati bez radnika,a onda cemo morati da ih uvozimo kao sto slovacka I poljska sad zaposljavaju srbe za duplo veci novac nego ovde. A mi odakle cemo uvoziti radnu snagu kada je kod se kod nas radi za hleba,so I mleko. Jedino iz afrike,mada nas I oni jedan po jedan preticu. Sa ovakvim vodjenjem drzave I obezvredjivanjem sopstvenog naroda necemo mi nigde. To je I plan vlasti,jer dok je srbija u mutnom njima najvise odgovara.