1. Meni nije jasno kako se moze govoriti o Sirijskoj opoziciji kad znamo da ta opozicija dolazi iz Pakistana, Afganistana,Albanije,BiH,Francuske,VB,i ko zna odakle sve.Kako strani drzavljani u nekoj suverenoj drzavi mogu biti opozicija i to naoruzana opozicija koja odseca glave.....to su TERORISTI. Hoce li ameri prihvatiti Ruse kao opoziciju kad im umarsiraju u Vasington?
  (K.G., 16. april 2018 16:13)

  # Link komentara

 2. Sad, sedite i cekajte! U medjuvremenu mozete smisljati nove lazi!
  (neobavezno, 16. april 2018 15:39)

  # Link komentara

 3. Kako se USA ludo zabavlja, Siriju komotno mogu da preimenuju u Pasuljanske livacde. Ovo je naravno sarkazam, daleko bilo da podrzavam to manijakalno bombardovanje
  (Bole, 16. april 2018 15:13)

  # Link komentara

 4. Само постојање Русије као силе и њено присуство у Сирији спречило Запад да своје интересе у том региону оствари војним путем, како је то чинио у случају Србије, Ирака, Либије и других светских жаришта.

  Чак и војно ћутање Русије у Сирији показало је да свет у коме је Запад тако нешто могао више не постоји. Зато чекање Русије на некој кривини погодној за заседу и даље остаје примарни циљ англо-саксонске политике.

  Њихова невоља је једино у томе што Рус гази само право
  (Milos, 16. april 2018 15:12)

  # Link komentara

 5. Непосредно након испаљивања пројектила на Сирију Асадове снаге умарширале у Гуту након што су "реблеси" напустили град Думу, око кога је све и почело.

  Толико о Трамповом војном “успеху”.
  (Mats Wilander, 16. april 2018 15:06)

  # Link komentara

 6. Ništa, sada svako na svoje radne zadatke u radne kampove.
  (nothing so see here, move on, 16. april 2018 14:54)

  # Link komentara

 7. Da li nekoga zabrinjava ovo “glasno” cutanje Putina? Mislite li da nema sta da kaze? Ne sme da odgovori? Ili ipak sporo, ali brutalno, sprema odgovor?
  (fljamurtari dobro pari, 16. april 2018 14:52)

  # Link komentara

 8. A saveznik im je Saudijska Arabija gde bese ljude po trgovima.
   (milos, 16. april 2018 14:50)

  # Link komentara

 9. Ovaka Sirija i u ovim granicama neće opstati po cenu da je preoru i po nebu i po zemlji.Iz Sirije će nastati tri nove zemlje.
   (Kafir, 16. april 2018 14:04)

  # Link komentara

 10. Ni jedno potanje im nije suštinsko, stoga ....
  (luda nacija nezna šta je ni šta hoće, 16. april 2018 13:56)

  # Link komentara

 11. "kakva nacija zeli da bude povezana sa masovnim ubicom?"
  Sta cemo sa laznom optuzbom protiv Iraka gde su izginule stotine hiljada zbog Amerike? Sta cemo sa ipak laznim optuzbama protiv nas zbog kojih su poginule hiljade?
  Kako je zapad toliko licemeran i pokvaren?
   (izhlapjeli starac, 16. april 2018 13:32)

  # Link komentara

 12. @london
  nešto kao libija?
   (Dak, 16. april 2018 13:08)

  # Link komentara

 13. impresionira me ovaj zahtev za "demokratijom", pa da bude kao u egiptu, pa konacno kao i kod nas. dovedes vecinom vlast koja onda krene da terorise manjinu...
   (cas, 16. april 2018 13:07)

  # Link komentara

 14. London, 16. april 2018 12:02

  O cemu ti lupetas? Pa islamski fundamentalisti su se i pojavili u Siriji zajedno sa pocetkom pokusaja Amerikanaca i Britanaca da sklone Asada. Dakle da ga nisu dirali, Sirija bi bila idalje normalna sekulatna drzava kakva je bila i predhodnih 40 godina pod Asadovcima.
   (Marko, 16. april 2018 12:58)

  # Link komentara

 15. London@
  Jel to u Londonu izapiraju mozak ?
  ".....da su US/UK oterali Asada"
  Pa nije Asad ulicni pas !
  Na duze vreme u Londonu pravo skodi :(
   (cobo, 16. april 2018 12:58)

  # Link komentara

 16. (London, 16. april 2018 12:02)

  U pravu si.
  I Osama je pravio svašta po Avganistanu, pa su Ameri morali da uvedu demokratiju tako što su postavili svog čoveka na Vlast i svoje kompanije da crpe naftu. Ali, naravno, ni D od demokratije nema. I samo što ne nađoše Osamu, nego ga geknuše u Pakistanu, ali to nije ni bitno, cilj je postignut.
  I Sadam je koristio hemijsko oružje (što ne samo da nisu dokazali, nego ga nisu ni našli) ali su, naravno, preventivno, izbombardovali zemlju, doveli svoje ljude i svoje naftne kompanije da crpe naftu, a Irak prosperira samo tako. A dan bet neke bombe negde je živa retkost zahvaljujući "američkoj pomoći".
  Pa, kako je samo Gadafi tlačio narod, ne zna se. I opet Ameri odradiše svoje, postaviše svoje ljude na vlast, svoje naftne kompanije tamo, a narod ko hebe, nije bitno što nema struje, vode, malo hrane, što se plemena krljaju među sobom, bitno je da je Texaco tamo.
  I opet Asad "nedemokratski vladao" pa je morala Amerika da mu ukaže na to, ali kada su naftne kompanije krenule da postave svog čoveka na vlast u Siriji, pojaviše se ruje i zaustaviše oprobani scenario. Zato su ameri zbunjeni, ne znaju gde udaraju i gde sada da "uvode demokratiju". S obzirom na količinu nafte, verujem da bi Iran bio sledeći, ali oni su tvrd orah, a i Rusi bi se i tu umešali, pa sad ne znaju gde biju.
  A te priče o izborima i nameštenim kvotama je nešto što može da proguta samo neko bez trunke mozga, neko ko veruje Pinki i Informeru. Ali ima i nas drugih...
  (ZaphodBeeblebrox, 16. april 2018 12:55)

  # Link komentara

 17. Nastaviti sa jos zescim bombardovanjem. Ne moze SAD kao predvodnik "slobodnog" sveta da nemo poismatra humanitarne katastrofe a i genocid u najavi... zvuci poznato???
  (mlekadzija, 16. april 2018 12:49)

  # Link komentara

 18. Vredi povremeno podsetiti komentatore kako je počeo rat u Siriji. Narod je 2011. tražio izbore na kojima neće biti samo jedan predsednički kandidat i parlamentarne izbore na kojima 50% mesta nije garantovano jednoj stranci, a za ostalih 50% se kao svi bore. Asad je to odbio, počele su demonstracije, asad je masakrirao civile, počeo je rat.

  Da je pristao na fer izbore, promenio ustav, nebi bilo rata, 500 hiljada ljudi bi bilo živo, ekonomija nebi bila uništena i putin nebi imao ceo sirijski narod u šaci kao taoce.

  Da su US/UK oterali asada 2013. godine, do sada bi ujedinjena Sirija polako ustajala iz pepela i islamski fundamentalisti bi polako bili gurani na marginu. Ovako je Sirija podeljena, pitanje je da li će se ikada više ujediniti, ekonomski je na kolenima, sumnjam da rusi i iranci imaju finansijsku snagu da pomognu delu zemlje kojim upravljaju, oporavak će biti spor jer taj deo zemlje neće imati pristup tržištima, finansijskim institucijama... na kraju će asad otići ovako ili onako, rusi će neko vreme uspevati da dovedu neke koji su na njegovoj liniji, ali ni to neće trajati predugo. Taj deo zemlje će ostati na stalnom udaru Izraela zbog iranskih paramilitarnih snaga, dakle stalna tenzija.

  Kurdski deo će biti prosperitetniji, to malo nafte što Sirija ima je ostalo u njihovom delu tako da imaju neku osnovu za relativno propseritetnu državu, a i pokazali su u Iraku da mogu da se organizuju, ukinu korupciju i izgrade infrastrukturu i civilno društvo.
  (London, 16. april 2018 12:02)

  # Link komentara

 19. Dosledna politika Rusije - Turci im obore avion oni im prodaju S 400
  Sirijcima ne mogu da daju ni S 300
   (kojot, 16. april 2018 11:58)

  # Link komentara

 20. Ne znam sta ce Amerika sad da radi ali koliko vidim ciscenje opozicionih uporista se danas nastavilo punom parom.
  (Cvexi, 16. april 2018 11:56)

  # Link komentara

 21. Problem sto je Sirija bombardovana je sada aktuelan posebno. Preko pet godina unistavaju tu istu Siriju...
  (man, 16. april 2018 11:25)

  # Link komentara

 22. mislim da ne mora basar nuzno otici sa vlasti, nekakav vide decentralizacije je neophodan, tj stvaranje nekakvih pokrajina sa samostalnijim parlamentima. jer u siriji je 80% stanovnistva sunitsko kao saudi arabija i turska, a 20% shiitsko koje vrsi diktaturu na celu sa asadom, nema demokratije, nema izbora. definitivno jacu ulogu moraju da imaju saudi arabija i turska u izgradnji nekakvih parlamentarnih lokalnih vlasti...
  u principu sirija dosta podseca na kosovo iz vremena milosevica 90ih.
   (mirko, 16. april 2018 11:21)

  # Link komentara

 23. Pustite Sirijce neka rese sami.
   (mile, 16. april 2018 11:18)

  # Link komentara

 24. I sada nista - Rusi su mu dozvolili da porusi par zgrada (on je to uradio sa vishe od 100 projektila sto je otprilike vrednost 100 miliona dolara + ostali trasokovi u pripremi napada), Sirijski pobunjenici ce osetiti na svojoj kozi osvetu, nastavice se unistavanje ISIS-a, a SAD ce imati sve manje neba da lete nad Sirijom i sve manje zemlje kojom ce hodati u Siriji. Dobili su ~packe~ i SAD i VB i Francuska jer im je ogroman broj projektila unisten ili skrenut sa putanje pre nego sto je dosao do cilja tako da ce se povuci i to ce preko ~slobodnih~ medija proglasiti cinom uvodjenja demokratije. Nema veze sto su SAD i VB bombardovali bez saglasnosti UN-a, nema veze sto su vec godinama bez legitimnosti i legaliteta vojno angazovani u Siriji (to su vec radili i nije prvi put), ali im je veci problem sto su to radili bez odobrenja svojih kongresa, sto je opet uzasna cinjenica postovanja demokratije u njihovim zemljama.
  (Petar III, 16. april 2018 11:01)

  # Link komentara

 25. Kad zlikovci optuzuju Rusiju za sva svoja nedela, a narocito za "masovna ubistva muskaraca, zena i dece"
   (milke, 16. april 2018 10:58)

  # Link komentara

 26. Sarlatan. On i nema politiku.
   (Gale, 16. april 2018 10:57)

  # Link komentara

 27. “Kakva nacija želi da bude povezana sa masovnim ubicom muškaraca, žena i dece“?

  Pa američka nacija, očigledno, čim bira takve predsednike, od Regana pa do Trampa
  (Sho, 16. april 2018 10:52)

  # Link komentara

 28. Odgovor je prost - sve navedeno. Nezvanični cilj je da Asad ode s vlasti, jer je ruski čovek. Zvaničan cilj je sprečavanje genocida i uvođenje demokratije (kao i uvek). A onako, uzgred, dolazi i podgrevanje sukoba, kako bi se produžila patnja Sirijaca i kako bi se naterali u izgnanstvo, jer je migrantska kriza jedan od najdelotvornijih (dodao bih i najgenijalnijih) metoda da SAD drže EU u pokornosti...
   (ja, 16. april 2018 10:51)

  # Link komentara

 29. Sledeće je da će Trump da pokuša da demontira CNN. Ne kažem da će uspeti, ali će pokušati. Ako uspe, verovatno će u budućnosti biti manje spektakularnih setapa ovog tipa.
   (joe, 16. april 2018 10:49)

  # Link komentara

 30. Tako su nekada analizirali sami sebe i za Vijetnam, pa su bili tamo 15 godina.
  (LOris, 16. april 2018 10:49)

  # Link komentara

 31. Treba ponovo bombardovati atomskom da se uspostave demokratske vrednisti
   (Aleksandar, 16. april 2018 10:35)

  # Link komentara

 32. Sada se trazi druga zrtva!
   (Elien, 16. april 2018 10:31)

  # Link komentara

 33. Pa nista .. kazite da je greska .. da ste hteli Srbiju da bombardujete ... ocigledno vam je dosadno ..
  (Herpes evrope, 16. april 2018 10:18)

  # Link komentara

 34. Mislim da su saveznici dali jasan odgovor na pitanja.Imaju ,, onu stvar".
  (matori, 16. april 2018 10:10)

  # Link komentara

 35. Mene zanima kakav je formalni razlog da je Amerika uopste napala Siriju? Basar? Ljudska prava i demokratija? Ok a sto ne napadnu Saudijsku Arabiju gde zena ne sme iz kuce izaci bez dozvole muza? Sirija je bila jedina sekularna drzava tamo i bas su nju rasturili
  (Petar, 16. april 2018 10:09)

  # Link komentara

 36. Zamisli stvore bezbjednosne zone u Siriji i zabrane letove iznad. Ko bi imao.kontrolu unutar zone, i dal bi to.bila.siva zona u kojoj bi se pregrupisali teroristi. Nije im prvi put da koriste civile kao stit.
   (Tesko, 16. april 2018 10:07)

  # Link komentara