Sreda, 04.04.2018.

07:30

Milošević, Đinđić, Pekić: "Potrebniji su nam antispomenici"

Izvor: Slobodan Marièiæ

Miloševiæ, Ðinðiæ, Pekiæ: "Potrebniji su nam antispomenici" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

59 Komentari

Sortiraj po:

Vasa

pre 6 godina

"Ej pa zar ste normalni, nazvali ste ulicu po jednom od najgorih Hitlerovih kvislinga, Petain je za Nedića mala beba, suluda je sama ideja da se "rehabilituju" poznati i priznati naci kolaboracionisti!
I nemojte mi Draža dobio orden, na početku je krenuo kao antifašista ali je ubrzo promijenio stranu i cijelo vrijeme se je borio sa svojim pajtosima ustašama za naciste, pred kraj rata opet promijenio stranu spasio te neke pilote, to ga ne abolira od četničkih zločina prethodnih 3-4 godine. I Englezi su Kvislingu dali plemićku titulu pa možda i njega Norvežani da rehabilituju!"

Evo primera kad neko dobro krene,pa loše završi! Hitlerove vazale nikad ne treba rehabilitovati jer to otvara put za rehabilitaciju samog Hitlera i nacista.Nemci zasad moraju da ćute,ali jednom kad budu okruženi Evropom u kojoj su sve sluge nacizma rehabilitovane,samo će lepo ustati i reći:"Znate šta...",dalje zamislite i sami! Svi pokreti otpora su sarađivali u izvesnim trenucima sa gestapom,okupacionim vlastima itd. To je bio uslov opstanka. Komunisti su imali svoje pregovore sa nemcima,i skrivenu saradnju sa ustašama,a broj njihovih žrtava kada se sabere i perod do '45 i posle decenije njihove vlasti daleko prevazilazi bilo šta su četnici mogli da urade. Na kraju imali su UDBU i sistem koncenracionih logora.Tako da je ova argumentacija protiv JVO besmislenna! Šteta što nekom ne može da se da i minus i plus istovremeno!

Tora

pre 6 godina

Dodala bih još samo - zaboravila sam u prethodnom komentaru - da mi, za razliku od Nemaca, koji se, bar zvanično, stide sramnog dela svoje istorije i neće izazivati gnev međunarodne zajednice tako što će dizati spomenike koji to vreme veliča, mi činimo sve što možemo da teramo inat i udaramo kontru svojim komšijama.

mr

pre 6 godina

Princip je svuda terorista samo se kod nas još održava Jugoslovenska propaganda o borcu za slobodu, i to od antijugoslovena nacionalista koji veličaju njegov zločin
(Doktor drmr, 4. april 2018 10:58)

У две државе ЕУ постоје споменци људима који су имали неуспешан атентат на цара Аустроугарске, и тамо су јунаци и славе их. Славе људе који су били борци за слободу и који су пуцали на окупатора њихове земље. Нико није пуцао на цара зато што се Аустроугарска простирала тамо где су Аустријанци и слични, већ зато што су ови имали освајачке намере. Те баналне приче о тероризму остви за испирање главе својима у кући, ако и тамо неко може да верује у такве глупости.

U borbi protiv terorizma

pre 6 godina

Marijan
"Da li mi netko može odgovoriti čime je to major Tepić zadužio Srbiju?"

Zaduzio je jer nam je pokazao da ipak nismo bas svi gola go??? ! Istina to secanje, u ovoj demokratiji, veoma uspesno bledi ! Zasluzio je jer je pokazao da je moguce da cak i Srbin ostane veran zakletvi ili reci koju je dao ! Za razliku od mnogih svojih kojega koje su se, posle prvog metka, zgurale u krug dvojke !

Magistra vitae

pre 6 godina

Da li mi netko može odgovoriti čime je to major Tepić zadužio Srbiju?
(Marijan, 4. april 2018 10:11)

S ničim, lik je htio raznijeti 10 skladišta i gomilu municije i eksploziva da razruši pola grada uz hiljade civilnih žrtava da to naoružanje ne padne "ustašama" u ruke, raznio je jedno skladište a za drugih 9 su ga uspjeli spriječiti i poginulo njih 11 među kojima i nekoliko Srba.
Inače lika nije bilo briga za nikoga, naši su uspjeli evakuirati 40 JNA vojnika koje je on bio spreman "povesti" sa sobom u svojoj samoubilačkoj namjeri, a prilikom eksplozije njih 30 je bilo (teško) ranjeno i završili u bjelovarskoj bolnici, mo'š mislit heroja!

Sine ratio

pre 6 godina

Iako se slazem sa tobom, napomenuo bih da je Vojvodina pa i Srbi u njoj, danas u sastavu Srbije zbog tog teroristickog akta.
(el, 4. april 2018 11:12)

Bravo za Gavrila!
Nego je li Račićevo ubistvo trojice hrvatskih poslanika isto herojsko djelo kad se uzme u obzir da nije odležao jedan dan u zatvoru nego su čak kasnije ulice po njemu nazivali?!
A inače da vam nije bilo Slobe danas bi vjerojatno Srbi stvarno živjeli u jednoj državi, doduše u nekom drugom, moderniziranom i reformiranom obliku, ali ipak!

Gille

pre 6 godina

Svaka cast Djindjicu na vizijama ali ne i na castingu.
Los casting je dovrsio nedelo, koje je zapoceo Milosevic.
Zbog loseg castinga, sve je ostalo na vizijama.

sasa jokic

pre 6 godina

Zasto Milosevica stavljate u istu recenicu sa Djindjicem, Pekicem i ostalim znacajnim licnostima? Da potsetim samo, Milosevic je pored pljacke kroz hiler inflaciju, zajma za Drbiju, Dafine, Jezde, decizne stednje, najodgovorniji za bombardovanje, kapitulaciju i gubitak teritorije.
Pored svega toga, on je zvanicnom presudom optuzen za narucivanje ubistva Ivana Stambolica!!! Sigurno da je takvih ubistava biko mnogo vise, ali nisu procesuirana.
Prema tome, dosta vise price o spomeniku Slobodanu Milosevicu, osim ako na ploci bude pisalo; “najveci zlocinac u istoriji srpskog naroda”.

el

pre 6 godina

Svaka cast za spomenik Gavrilu Principu! Ne mogu da verujem da je spomenik napravljen bukvalno teroristi koji je ubio prestolonaslednika i pokrenuo kampanju u kojoj je stradalo 1/3 Srbije. Ko zna kolike stete u unistenoj imovini i koja je unazadila Srbiju i verovatno smanjila broj stanovnika za veliki broj. (posto naravno da su ubijani mladji na ratistu). Ne mogu da verujem da ovde i dalje ovakvi dobijaju spomenike.
(SVAKA CAST "GENIJALCI", 04. april 2018 09:34)

Iako se slazem sa tobom, napomenuo bih da je Vojvodina pa i Srbi u njoj, danas u sastavu Srbije zbog tog teroristickog akta.

Barba

pre 6 godina

2000-te sam bio profesor u Poljoprivrednoj školi, a supruga docent na Univerzitetu. Sećam se da smo jedva odvojili neku crkavicu da meni, na buvljaku, kupimo cipele jer su mi stare propuštale. Sećam se da su koštale desetak evra i da su izdržale do marta. Tim cipelama bih ja napravio spomenik. Inače, narode moj, pogledaj na You Tubu intervju koji je Đinđić dao nemačkoj TV, na nemačkom jeziku, pa ćeš videti da Vučić, zapravo, nastavlja njegovu politiku. To nije politika mitova i ideologije, već stvarnog i mogućeg. A ja barem o cipelama više ne razmišljam.

Vreme bez okvira

pre 6 godina

Ne vidim zašto bi se podizali spomenici savremenim političarima u društvu bez ideologije, bez ideja i bez bilo kakvog konsenzusa oko opšte društvene dobrobiti. Jedino ako bi se opstanak na vlasti po bilo koju cenu i lična dobrobit mogle okarakterisati kao ideologija.

Komša

pre 6 godina

@sir oliver
Sokolović zaslužuje spomenik veliki pred patrijaršijom.Komenrator @ milutin objasnio razloge.
Nama je carigradski patrijarh ukinuo patrijaršiju i doveo je narod tim poezom u situaciju da se sam snalazi ,bez bilo kakvog vođstva.To nije prvi put da se carigradski pazrijarh tako odnosi prema SPC - ni poslednji.Njegova želja za isročnim papizmom nije problem samo Srba ,već i ostalih pravoslavnih Crkava.
Sokolović je obnovio patrijaršiju.Valja pročitati novogodišnju poslanicu patrijarha Varnave iz 1938. godine u kojem kaže da su Turci u jednom trenutku spasili SPC - tu prvenstveno misli na Sokolovića i čitav niz srpskih vezira koji su zauzimali jake pozicije u carstvu - čak je i srpski bio jedan od 4 služnena jezika turske imperije.
Slabljenjem uticaja Srba muhamedanaca počinju nevolje (blafo rečeno) za srpski živalj na peostoru secerne Albanije današnje,Kosova i Makedonije (kačaci počinju). Odatle one seobe - albanski faktor unutar imperije jača a srpski slabi.
Nemanji spomenik je takoše ok.Davno je oredviđen (mislim da je u pitanju period itmeđu dva rata kada je i pitanje Hrama razmatrano).

Bajazit

pre 6 godina

Ni jedan politicar nije zasluzio spomenik. Vecno ziveli na grbaci naroda samo pitanje ko je manje brljotina i kradja napravio. Ima toliko drugih tema i osoba koji su pogodni za spomenik, samo ne politicari.

Makki

pre 6 godina

Taj problem bi mogao da se resi jednim udarcem, mogla bi da se napravi dvoglava azdaja sa likom milosevica i djindjica! Ovaj prvi zaratio sa celim svetom a ovaj drugi pokrao svu drzavnu imovinu.

Kupac diplome

pre 6 godina

Normalno da i dan danas ima pristalica Miloševićevog režima jer su tada za 100 maraka otplaćivati stanove. Mnogi su se obogatili na račun države, bili mlađi i sada im se to vreme čini lepim. Baš njih briga za politička ubistva, ubistva novinara, slanje dece u rat, sankcije, bombardovanje. To su kvazi-patriote. Briga njih i za Krajinu i za Kosovo, bitno da može nešto da se ukrade. Dižite spomenike kome hoćete, možete i Paveliću, svejedno je sve izgubilo smisao.

Vaso

pre 6 godina

Kako li je porodicama časnih ljudi kad se ime njihovog člana porodice spominje u istoj rečenici i istom kontekstu sa imenima ratnih zločinaca i fašista iz 2. svetskog rata...

gotovi ste

pre 6 godina

Naravno, ukoliko je ovo društvo još uvek kadro da dođe do tog višeg nivoa samoreflekcije. ...navodi Kuljić.

Naravno da nije, i zna on to, ali sta da kaze, ne moze da kaze, nema ni moga od svih vas, svi vi ste vec mrtvi. Tj, ko ne razume, vi "srbi" ste na neuzastivljivom i nepovratnom putu izumiranja. Ali to je dobro. Zbog cega, pa zato sto kao drustvo (sto vi niste, nego ste samo rulja, horda) niste sposobni da shvatite sta ste uradili, da se pokajete, pa mozda ako dodjete na visi nivo, potrazite put do iskupljenja. Hrišćani moji.

Ali dobro, pravite spomenike, i to je isto karakteristicno za "drustva" koja izumiru. Sto veci spomenici, to je kraj blizi. Pogledajte glave sa uskrsnjih ostrva ako necete staljine i sadame od 50 metara. Bar ce golubovi imati na sta da se*u.

Ja se secam se a vi ?

pre 6 godina

" Međutim, ne razmišljaju da je to Miloševićevo vreme imalo određene posledice. Svako vreme je delimično posledica vremena koje mu prethodi i Miloševićevo je tako posledica komunističkog, ali je onda ovo danas posledica grešaka Miloševićevog režima“. "

Tako je, bravo Cedo, Sloba je kriv za sve, i za lopovsku privatizaviju i za nove poreze poput porez na imovinu, demokratskih akciza i pdv-a na akcize, za trokove snabdevaca, za notare i naknadu za odvodnjavnje, za povecanja cena energenata i hrane posle 2000. godine za auto tablice sa rokom vazenje(?) i za atest za gasne uredjaje na kolima. Kriv je Sloba jer gomila parazita, buducih demokrata, ljudi koji nisu u zivotu naucili nesto posteno da rade, nije bila u stanju da parazitira na budzetu, kao sto to rade danas, pa to sada moraju da nadioknade preko nasih ledja !

Meroni

pre 6 godina

Milošević je bio “zarobljenik prošlosti, veoma loš državnik, partijski funkcioner, izuzetno sposoban političar i čovek sa kriminalnim sklonostima koje svaki kriminolog može da prepozna“.

Alal vera Cedo! Kad bi ovakvi intelektualci imali vise prostora u medijima...

Doktor drmr

pre 6 godina

Princip je svuda terorista samo se kod nas još održava Jugoslovenska propaganda o borcu za slobodu, i to od antijugoslovena nacionalista koji veličaju njegov zločin

DarioHubner

pre 6 godina

Milosevica necu komentarisati, cak i da nije kriv za ratove, mnogo ljudi je ostalo bez domova i svojih najmilijih tokom njegovih mandata, prema njima bi bilo strasno nepravedno podici spomenik... S druge strane ne razumem podrsku za spomenik ubijenom premijeru, po meni jos jednon velikom zlu koje je zadesilo ovu zemlju... Nemacki agent, vise naklonjen katolickom podneblju (iako ne volim da delim ljude po tome), podrzavao kopneni napad Nato pakta za vreme bombardovanja, ko zna sta jos sto je ostalo pod velom tajne... Bio premijer jako kratko, nista dobro nije ni stigao da uradi, cak i da je hteo, njegovi saborci i revolucionari od 5 oktobra unistili i rasprodali zemlju jos vise, koliko su bili dobroli pokazuje to da su dozvolili da ih pobede ovi pre njih i da nas ponovo zajasu... Ne braco Srbi, puno je zasluznijih Srba koji nemaju spomenik od ovih koji se pominju, a nece ga nikad dobiti...

Vladimir

pre 6 godina

Memorijalni centar svima koji su život dali za Srbiju, a ne spomenici pojedincima. Jedna pločica u zidu sa imenom svakog poginulog je ništa u odnosu na ono što su učinili za nas...

sir oliver

pre 6 godina

@milutin, za spomenik mehmed pasi nisam bas siguran, mozda u visegradu! ali sve ostalo sto ste napisali pogadja u centar problema! spc je "zasluzna" sto nas je sad oko 10 miliona umesto 15!

deki

pre 6 godina

Neko ko je imao viziju ovakvu kako danas zivimo sigurno zasluzuje spomenik. Srbi obicno dizu spomenik kroz istoriju onima koji su ih zavili u crno.

Alo ljudi

pre 6 godina

Daj bre da izadjemo na ulice i satremo politicare do korena i proteramo ih iz drzave. Sve im vamo zpalenimo sto imaju. Nista oni ne zasluzuju. Pa da dignemo spomenik na taj.sveti dan. Gradjani Srbije proterali Vlast i opoziciju iz zemlje. Sledecima nece pasti na pamet da se igraju sa narodom

SVAKA CAST "GENIJALCI"

pre 6 godina

Svaka cast za spomenik Gavrilu Principu! Ne mogu da verujem da je spomenik napravljen bukvalno teroristi koji je ubio prestolonaslednika i pokrenuo kampanju u kojoj je stradalo 1/3 Srbije. Ko zna kolike stete u unistenoj imovini i koja je unazadila Srbiju i verovatno smanjila broj stanovnika za veliki broj. (posto naravno da su ubijani mladji na ratistu). Ne mogu da verujem da ovde i dalje ovakvi dobijaju spomenike.

Ostin A

pre 6 godina

Razumem zašto bi Đinđić dobio spomenik, ali razumem i zašto je sporan. Zalagao se za EU, smetao krupnim kriminalcima, stao na žulj mnogim političarima koji su i danas aktuelni, a koji su posle njega izvršili najgoru privatizaciju, još su se pored svega toga kitili njegovim perjem.

Ali mi nije jasno zašto bi neko dizao spomenik Miloševiću. Svaki rat je izgubio, odveo je zemlju u bedu i izolaciju a da smo predali ratove odmah na početku, teritorija bi nam bila ista, a danas bi živelo minimum 30.000 Srba više, a stotine hiljada Srba ne bi bilo proterano ili pobeglo u inostranstvo.

milutin

pre 6 godina

Spomenik Mehmed Pasi Sokolovicu bi bilo veoma uputno podici. Obnovio je Pecku patrijarsiju. Bosna je prepoznatljiva po mostovima na Drini, Žepi i Neretvi. Za nasu srpsku mitomaniju i junastvo ipak je vazno da je to bio najmocniji Srbin u istoriji. Podizanjem spomenika Mehmedu najzad bi otvorili i verujem poveli dijalog o pitanju od kojeg bezimo kao djavo od krsta. Rec je o tome da najzad ozbiljno progovorimo o tome da li promenom vere prestajemo biti Srbi. To bi povuklo i drugo pitanje: da li je i kolika je bila greska Crkve sto je toliko bila protiv Vukovog jezika. Ne smem ni da pomislim koliko bi nas Srba bilo danas da se nismo olako odrekli Srba-katolika, Srbs-muslimana...”Dobar Srbin dobar pravoslavac” nam je nanelo veliku stetu koju danas uvecavamo raspravom o partizanima i cetnicima. Poreklom sam iz Kuča (najsrpskijeg plemena iz Crne Gore) i potomak Marka Miljanova koji je uvek govorio o “kučkim Arbanasima”. Znaci i Albance je priznavao kao svoje saplemenike ne obaziruci se na njihovu etnicku i versku pripadnost. A mi se danas sa nepodnosljivom lakocom lisavamo Srba koji nisu pravoslavci. To je tema za dijalog.

chombe

pre 6 godina

Djindjicu moze spomenik, ali sa drugacijim resenjem. Trebalo bi da on sedi na velikoj bombi, posto je trazio od Zapada bombardovanje Srbije, i sa rukama na glavi, u pozi ocaja. To bi bilo adekvatno onom sto je radio i ostavio. Da se razumemo, ovi sto mu rade spomenik su veci ocaj, ali Djindjiceva ekipa je zasluzna za isti.

777

pre 6 godina

Da je ovo normalna drzava u zatvoru bi bili ti koji podnose inicijative da se digne spomenik Zlobodanu Milosevicu. Nazalost oni su na vlasti. Blesav narod smo

Aleksandar

pre 6 godina

Novinarstvo je vec dugo na niskim granama pa se obicno iznenadim kada neko ko ima sta da kaze pristane da da intervju, ili makar odgovori na par pitanja. Stoga, cestitke gospodinu Maricicu na ideji, ali i dovitljivosti da zabelezi reci ove dvojice mudrih ljudi, gospode Kuljica i Antica.
Dugo u medijima nisam procitao (cuo) vise mudrosti u manje recenica. Da ne kopiram delove teksta, predlazem da ga svi procitamo jos jednom.

Lik

pre 6 godina

U pravu je Calovski ,treba sacekati 50ak godina da se pogleda sa istoriske distance. Mislim da cemo tada radije dizati spomenik Milosevicu nego svim izdajicama posle 5. oktobra . Pocevsi od Djindjica Kostunice Tadica da ne kazem i Vicica .

Pedja

pre 6 godina

Čime je spomenik zaslužio Nikola Pašić?
I to na centralnom mestu u prestonici.
Mešetar, kriminalac, manipulant,...
Neko se sprda sa nama.

Alo bre!

pre 6 godina

Ej pa zar ste normalni, nazvali ste ulicu po jednom od najgorih Hitlerovih kvislinga, Petain je za Nedića mala beba, suluda je sama ideja da se "rehabilituju" poznati i priznati naci kolaboracionisti!
I nemojte mi Draža dobio orden, na početku je krenuo kao antifašista ali je ubrzo promijenio stranu i cijelo vrijeme se je borio sa svojim pajtosima ustašama za naciste, pred kraj rata opet promijenio stranu spasio te neke pilote, to ga ne abolira od četničkih zločina prethodnih 3-4 godine. I Englezi su Kvislingu dali plemićku titulu pa možda i njega Norvežani da rehabilituju!

Зуб

pre 6 godina

Idolopoklonstvo vlada Srbijom. Klasično mnogoboštvo, sledeći su oltari, hramovi...

Komunizam nas je duhovno i mentalno razorio. Ostavite se kultova ličnosti i pustite ih da počivaju u miru. Imaju oni spomenik tamo gde treba da bude.

Ђенерал

pre 6 godina

Данашњој генерацији политичара, па и доброг дела народа би најбоље пристајало да подигнемо споменик Мурату.
Ех какав је то велики стратег био.

Nekontrolisano kretanje u više pravaca

pre 6 godina

Prvo treba da očistimo spomenike našim bakama i dedovima po srpskim selima koji su zarasli u korov pa tek onda da dižemo nove!

Pantagruel

pre 6 godina

Споменик у облику стреле заправо има само једну сврху, да се не прикаже Ђинђиђево лице које би свима било познато већ на први поглед. Усвајањем таквог безличног решења остварује се још једна мала победа оних који су му цинично поручивали да је и Тито пред крај живота имао проблема са ногом, а након што је убијен, табле у булевару названом по њему прелепљивали именом генерала Ратка Младића. Свеједно ће за 10 или 20 година нека наредна власт морати то да исправи, па ће се поред овог споменика, на некој другој локацији, правити и неки класичан. Али поента је у намери да споменик са ликом буде протеран из центра града и склоњен на неку периферију. Можда у двориште или зграду школе која се буде звала по њему. Иста подлост као са склањањем споменика браниоцима Београда из 1915. године на Ново гробље. Разумем зашто то раде Горан Весић и Синиша Мали, али не разумем зашто им Биљана Србљановић помаже (тиме што је учествовала у изради усвојеног решења).

Berku Orao

pre 6 godina

Fali nam jedan soomenik "izgubljenoj mladosti" spomenih za 50 000 mladih koji svake godine napuste Srbiju.
U Srbiji će ostati samo spomenici,penzioneri i članovi vladajuće stranke.

ded

pre 6 godina

Čedo, svaka ti je ka' u Njegoša. Još kad bi imao ko to da čuje i razume, bilo bi dobro. Ostaje činjenica da nam trebaju kao društvu rasprave ovakvih intelektualaca, ako želimo da napredujemo, a ne svakodnevno pink/informer ispiranje mozga. Hvala b92 na ovakvom tekstu.

Berku Orao

pre 6 godina

Fali nam jedan soomenik "izgubljenoj mladosti" spomenih za 50 000 mladih koji svake godine napuste Srbiju.
U Srbiji će ostati samo spomenici,penzioneri i članovi vladajuće stranke.

Nekontrolisano kretanje u više pravaca

pre 6 godina

Prvo treba da očistimo spomenike našim bakama i dedovima po srpskim selima koji su zarasli u korov pa tek onda da dižemo nove!

milutin

pre 6 godina

Spomenik Mehmed Pasi Sokolovicu bi bilo veoma uputno podici. Obnovio je Pecku patrijarsiju. Bosna je prepoznatljiva po mostovima na Drini, Žepi i Neretvi. Za nasu srpsku mitomaniju i junastvo ipak je vazno da je to bio najmocniji Srbin u istoriji. Podizanjem spomenika Mehmedu najzad bi otvorili i verujem poveli dijalog o pitanju od kojeg bezimo kao djavo od krsta. Rec je o tome da najzad ozbiljno progovorimo o tome da li promenom vere prestajemo biti Srbi. To bi povuklo i drugo pitanje: da li je i kolika je bila greska Crkve sto je toliko bila protiv Vukovog jezika. Ne smem ni da pomislim koliko bi nas Srba bilo danas da se nismo olako odrekli Srba-katolika, Srbs-muslimana...”Dobar Srbin dobar pravoslavac” nam je nanelo veliku stetu koju danas uvecavamo raspravom o partizanima i cetnicima. Poreklom sam iz Kuča (najsrpskijeg plemena iz Crne Gore) i potomak Marka Miljanova koji je uvek govorio o “kučkim Arbanasima”. Znaci i Albance je priznavao kao svoje saplemenike ne obaziruci se na njihovu etnicku i versku pripadnost. A mi se danas sa nepodnosljivom lakocom lisavamo Srba koji nisu pravoslavci. To je tema za dijalog.

ded

pre 6 godina

Čedo, svaka ti je ka' u Njegoša. Još kad bi imao ko to da čuje i razume, bilo bi dobro. Ostaje činjenica da nam trebaju kao društvu rasprave ovakvih intelektualaca, ako želimo da napredujemo, a ne svakodnevno pink/informer ispiranje mozga. Hvala b92 na ovakvom tekstu.

Pantagruel

pre 6 godina

Споменик у облику стреле заправо има само једну сврху, да се не прикаже Ђинђиђево лице које би свима било познато већ на први поглед. Усвајањем таквог безличног решења остварује се још једна мала победа оних који су му цинично поручивали да је и Тито пред крај живота имао проблема са ногом, а након што је убијен, табле у булевару названом по њему прелепљивали именом генерала Ратка Младића. Свеједно ће за 10 или 20 година нека наредна власт морати то да исправи, па ће се поред овог споменика, на некој другој локацији, правити и неки класичан. Али поента је у намери да споменик са ликом буде протеран из центра града и склоњен на неку периферију. Можда у двориште или зграду школе која се буде звала по њему. Иста подлост као са склањањем споменика браниоцима Београда из 1915. године на Ново гробље. Разумем зашто то раде Горан Весић и Синиша Мали, али не разумем зашто им Биљана Србљановић помаже (тиме што је учествовала у изради усвојеног решења).

Pedja

pre 6 godina

Čime je spomenik zaslužio Nikola Pašić?
I to na centralnom mestu u prestonici.
Mešetar, kriminalac, manipulant,...
Neko se sprda sa nama.

Ђенерал

pre 6 godina

Данашњој генерацији политичара, па и доброг дела народа би најбоље пристајало да подигнемо споменик Мурату.
Ех какав је то велики стратег био.

Bajazit

pre 6 godina

Ni jedan politicar nije zasluzio spomenik. Vecno ziveli na grbaci naroda samo pitanje ko je manje brljotina i kradja napravio. Ima toliko drugih tema i osoba koji su pogodni za spomenik, samo ne politicari.

Meroni

pre 6 godina

Milošević je bio “zarobljenik prošlosti, veoma loš državnik, partijski funkcioner, izuzetno sposoban političar i čovek sa kriminalnim sklonostima koje svaki kriminolog može da prepozna“.

Alal vera Cedo! Kad bi ovakvi intelektualci imali vise prostora u medijima...

sasa jokic

pre 6 godina

Zasto Milosevica stavljate u istu recenicu sa Djindjicem, Pekicem i ostalim znacajnim licnostima? Da potsetim samo, Milosevic je pored pljacke kroz hiler inflaciju, zajma za Drbiju, Dafine, Jezde, decizne stednje, najodgovorniji za bombardovanje, kapitulaciju i gubitak teritorije.
Pored svega toga, on je zvanicnom presudom optuzen za narucivanje ubistva Ivana Stambolica!!! Sigurno da je takvih ubistava biko mnogo vise, ali nisu procesuirana.
Prema tome, dosta vise price o spomeniku Slobodanu Milosevicu, osim ako na ploci bude pisalo; “najveci zlocinac u istoriji srpskog naroda”.

777

pre 6 godina

Da je ovo normalna drzava u zatvoru bi bili ti koji podnose inicijative da se digne spomenik Zlobodanu Milosevicu. Nazalost oni su na vlasti. Blesav narod smo

Зуб

pre 6 godina

Idolopoklonstvo vlada Srbijom. Klasično mnogoboštvo, sledeći su oltari, hramovi...

Komunizam nas je duhovno i mentalno razorio. Ostavite se kultova ličnosti i pustite ih da počivaju u miru. Imaju oni spomenik tamo gde treba da bude.

Makki

pre 6 godina

Taj problem bi mogao da se resi jednim udarcem, mogla bi da se napravi dvoglava azdaja sa likom milosevica i djindjica! Ovaj prvi zaratio sa celim svetom a ovaj drugi pokrao svu drzavnu imovinu.

Ostin A

pre 6 godina

Razumem zašto bi Đinđić dobio spomenik, ali razumem i zašto je sporan. Zalagao se za EU, smetao krupnim kriminalcima, stao na žulj mnogim političarima koji su i danas aktuelni, a koji su posle njega izvršili najgoru privatizaciju, još su se pored svega toga kitili njegovim perjem.

Ali mi nije jasno zašto bi neko dizao spomenik Miloševiću. Svaki rat je izgubio, odveo je zemlju u bedu i izolaciju a da smo predali ratove odmah na početku, teritorija bi nam bila ista, a danas bi živelo minimum 30.000 Srba više, a stotine hiljada Srba ne bi bilo proterano ili pobeglo u inostranstvo.

Kupac diplome

pre 6 godina

Normalno da i dan danas ima pristalica Miloševićevog režima jer su tada za 100 maraka otplaćivati stanove. Mnogi su se obogatili na račun države, bili mlađi i sada im se to vreme čini lepim. Baš njih briga za politička ubistva, ubistva novinara, slanje dece u rat, sankcije, bombardovanje. To su kvazi-patriote. Briga njih i za Krajinu i za Kosovo, bitno da može nešto da se ukrade. Dižite spomenike kome hoćete, možete i Paveliću, svejedno je sve izgubilo smisao.

SVAKA CAST "GENIJALCI"

pre 6 godina

Svaka cast za spomenik Gavrilu Principu! Ne mogu da verujem da je spomenik napravljen bukvalno teroristi koji je ubio prestolonaslednika i pokrenuo kampanju u kojoj je stradalo 1/3 Srbije. Ko zna kolike stete u unistenoj imovini i koja je unazadila Srbiju i verovatno smanjila broj stanovnika za veliki broj. (posto naravno da su ubijani mladji na ratistu). Ne mogu da verujem da ovde i dalje ovakvi dobijaju spomenike.

Alo ljudi

pre 6 godina

Daj bre da izadjemo na ulice i satremo politicare do korena i proteramo ih iz drzave. Sve im vamo zpalenimo sto imaju. Nista oni ne zasluzuju. Pa da dignemo spomenik na taj.sveti dan. Gradjani Srbije proterali Vlast i opoziciju iz zemlje. Sledecima nece pasti na pamet da se igraju sa narodom

Alo bre!

pre 6 godina

Ej pa zar ste normalni, nazvali ste ulicu po jednom od najgorih Hitlerovih kvislinga, Petain je za Nedića mala beba, suluda je sama ideja da se "rehabilituju" poznati i priznati naci kolaboracionisti!
I nemojte mi Draža dobio orden, na početku je krenuo kao antifašista ali je ubrzo promijenio stranu i cijelo vrijeme se je borio sa svojim pajtosima ustašama za naciste, pred kraj rata opet promijenio stranu spasio te neke pilote, to ga ne abolira od četničkih zločina prethodnih 3-4 godine. I Englezi su Kvislingu dali plemićku titulu pa možda i njega Norvežani da rehabilituju!

DarioHubner

pre 6 godina

Milosevica necu komentarisati, cak i da nije kriv za ratove, mnogo ljudi je ostalo bez domova i svojih najmilijih tokom njegovih mandata, prema njima bi bilo strasno nepravedno podici spomenik... S druge strane ne razumem podrsku za spomenik ubijenom premijeru, po meni jos jednon velikom zlu koje je zadesilo ovu zemlju... Nemacki agent, vise naklonjen katolickom podneblju (iako ne volim da delim ljude po tome), podrzavao kopneni napad Nato pakta za vreme bombardovanja, ko zna sta jos sto je ostalo pod velom tajne... Bio premijer jako kratko, nista dobro nije ni stigao da uradi, cak i da je hteo, njegovi saborci i revolucionari od 5 oktobra unistili i rasprodali zemlju jos vise, koliko su bili dobroli pokazuje to da su dozvolili da ih pobede ovi pre njih i da nas ponovo zajasu... Ne braco Srbi, puno je zasluznijih Srba koji nemaju spomenik od ovih koji se pominju, a nece ga nikad dobiti...

gotovi ste

pre 6 godina

Naravno, ukoliko je ovo društvo još uvek kadro da dođe do tog višeg nivoa samoreflekcije. ...navodi Kuljić.

Naravno da nije, i zna on to, ali sta da kaze, ne moze da kaze, nema ni moga od svih vas, svi vi ste vec mrtvi. Tj, ko ne razume, vi "srbi" ste na neuzastivljivom i nepovratnom putu izumiranja. Ali to je dobro. Zbog cega, pa zato sto kao drustvo (sto vi niste, nego ste samo rulja, horda) niste sposobni da shvatite sta ste uradili, da se pokajete, pa mozda ako dodjete na visi nivo, potrazite put do iskupljenja. Hrišćani moji.

Ali dobro, pravite spomenike, i to je isto karakteristicno za "drustva" koja izumiru. Sto veci spomenici, to je kraj blizi. Pogledajte glave sa uskrsnjih ostrva ako necete staljine i sadame od 50 metara. Bar ce golubovi imati na sta da se*u.

Magistra vitae

pre 6 godina

Da li mi netko može odgovoriti čime je to major Tepić zadužio Srbiju?
(Marijan, 4. april 2018 10:11)

S ničim, lik je htio raznijeti 10 skladišta i gomilu municije i eksploziva da razruši pola grada uz hiljade civilnih žrtava da to naoružanje ne padne "ustašama" u ruke, raznio je jedno skladište a za drugih 9 su ga uspjeli spriječiti i poginulo njih 11 među kojima i nekoliko Srba.
Inače lika nije bilo briga za nikoga, naši su uspjeli evakuirati 40 JNA vojnika koje je on bio spreman "povesti" sa sobom u svojoj samoubilačkoj namjeri, a prilikom eksplozije njih 30 je bilo (teško) ranjeno i završili u bjelovarskoj bolnici, mo'š mislit heroja!

Aleksandar

pre 6 godina

Novinarstvo je vec dugo na niskim granama pa se obicno iznenadim kada neko ko ima sta da kaze pristane da da intervju, ili makar odgovori na par pitanja. Stoga, cestitke gospodinu Maricicu na ideji, ali i dovitljivosti da zabelezi reci ove dvojice mudrih ljudi, gospode Kuljica i Antica.
Dugo u medijima nisam procitao (cuo) vise mudrosti u manje recenica. Da ne kopiram delove teksta, predlazem da ga svi procitamo jos jednom.

sir oliver

pre 6 godina

@milutin, za spomenik mehmed pasi nisam bas siguran, mozda u visegradu! ali sve ostalo sto ste napisali pogadja u centar problema! spc je "zasluzna" sto nas je sad oko 10 miliona umesto 15!

Ja se secam se a vi ?

pre 6 godina

" Međutim, ne razmišljaju da je to Miloševićevo vreme imalo određene posledice. Svako vreme je delimično posledica vremena koje mu prethodi i Miloševićevo je tako posledica komunističkog, ali je onda ovo danas posledica grešaka Miloševićevog režima“. "

Tako je, bravo Cedo, Sloba je kriv za sve, i za lopovsku privatizaviju i za nove poreze poput porez na imovinu, demokratskih akciza i pdv-a na akcize, za trokove snabdevaca, za notare i naknadu za odvodnjavnje, za povecanja cena energenata i hrane posle 2000. godine za auto tablice sa rokom vazenje(?) i za atest za gasne uredjaje na kolima. Kriv je Sloba jer gomila parazita, buducih demokrata, ljudi koji nisu u zivotu naucili nesto posteno da rade, nije bila u stanju da parazitira na budzetu, kao sto to rade danas, pa to sada moraju da nadioknade preko nasih ledja !

Vladimir

pre 6 godina

Memorijalni centar svima koji su život dali za Srbiju, a ne spomenici pojedincima. Jedna pločica u zidu sa imenom svakog poginulog je ništa u odnosu na ono što su učinili za nas...

Tora

pre 6 godina

Dodala bih još samo - zaboravila sam u prethodnom komentaru - da mi, za razliku od Nemaca, koji se, bar zvanično, stide sramnog dela svoje istorije i neće izazivati gnev međunarodne zajednice tako što će dizati spomenike koji to vreme veliča, mi činimo sve što možemo da teramo inat i udaramo kontru svojim komšijama.

Vreme bez okvira

pre 6 godina

Ne vidim zašto bi se podizali spomenici savremenim političarima u društvu bez ideologije, bez ideja i bez bilo kakvog konsenzusa oko opšte društvene dobrobiti. Jedino ako bi se opstanak na vlasti po bilo koju cenu i lična dobrobit mogle okarakterisati kao ideologija.

Sine ratio

pre 6 godina

Iako se slazem sa tobom, napomenuo bih da je Vojvodina pa i Srbi u njoj, danas u sastavu Srbije zbog tog teroristickog akta.
(el, 4. april 2018 11:12)

Bravo za Gavrila!
Nego je li Račićevo ubistvo trojice hrvatskih poslanika isto herojsko djelo kad se uzme u obzir da nije odležao jedan dan u zatvoru nego su čak kasnije ulice po njemu nazivali?!
A inače da vam nije bilo Slobe danas bi vjerojatno Srbi stvarno živjeli u jednoj državi, doduše u nekom drugom, moderniziranom i reformiranom obliku, ali ipak!

chombe

pre 6 godina

Djindjicu moze spomenik, ali sa drugacijim resenjem. Trebalo bi da on sedi na velikoj bombi, posto je trazio od Zapada bombardovanje Srbije, i sa rukama na glavi, u pozi ocaja. To bi bilo adekvatno onom sto je radio i ostavio. Da se razumemo, ovi sto mu rade spomenik su veci ocaj, ali Djindjiceva ekipa je zasluzna za isti.

Doktor drmr

pre 6 godina

Princip je svuda terorista samo se kod nas još održava Jugoslovenska propaganda o borcu za slobodu, i to od antijugoslovena nacionalista koji veličaju njegov zločin

Vaso

pre 6 godina

Kako li je porodicama časnih ljudi kad se ime njihovog člana porodice spominje u istoj rečenici i istom kontekstu sa imenima ratnih zločinaca i fašista iz 2. svetskog rata...

deki

pre 6 godina

Neko ko je imao viziju ovakvu kako danas zivimo sigurno zasluzuje spomenik. Srbi obicno dizu spomenik kroz istoriju onima koji su ih zavili u crno.

Gille

pre 6 godina

Svaka cast Djindjicu na vizijama ali ne i na castingu.
Los casting je dovrsio nedelo, koje je zapoceo Milosevic.
Zbog loseg castinga, sve je ostalo na vizijama.

U borbi protiv terorizma

pre 6 godina

Marijan
"Da li mi netko može odgovoriti čime je to major Tepić zadužio Srbiju?"

Zaduzio je jer nam je pokazao da ipak nismo bas svi gola go??? ! Istina to secanje, u ovoj demokratiji, veoma uspesno bledi ! Zasluzio je jer je pokazao da je moguce da cak i Srbin ostane veran zakletvi ili reci koju je dao ! Za razliku od mnogih svojih kojega koje su se, posle prvog metka, zgurale u krug dvojke !

el

pre 6 godina

Svaka cast za spomenik Gavrilu Principu! Ne mogu da verujem da je spomenik napravljen bukvalno teroristi koji je ubio prestolonaslednika i pokrenuo kampanju u kojoj je stradalo 1/3 Srbije. Ko zna kolike stete u unistenoj imovini i koja je unazadila Srbiju i verovatno smanjila broj stanovnika za veliki broj. (posto naravno da su ubijani mladji na ratistu). Ne mogu da verujem da ovde i dalje ovakvi dobijaju spomenike.
(SVAKA CAST "GENIJALCI", 04. april 2018 09:34)

Iako se slazem sa tobom, napomenuo bih da je Vojvodina pa i Srbi u njoj, danas u sastavu Srbije zbog tog teroristickog akta.

mr

pre 6 godina

Princip je svuda terorista samo se kod nas još održava Jugoslovenska propaganda o borcu za slobodu, i to od antijugoslovena nacionalista koji veličaju njegov zločin
(Doktor drmr, 4. april 2018 10:58)

У две државе ЕУ постоје споменци људима који су имали неуспешан атентат на цара Аустроугарске, и тамо су јунаци и славе их. Славе људе који су били борци за слободу и који су пуцали на окупатора њихове земље. Нико није пуцао на цара зато што се Аустроугарска простирала тамо где су Аустријанци и слични, већ зато што су ови имали освајачке намере. Те баналне приче о тероризму остви за испирање главе својима у кући, ако и тамо неко може да верује у такве глупости.

Lik

pre 6 godina

U pravu je Calovski ,treba sacekati 50ak godina da se pogleda sa istoriske distance. Mislim da cemo tada radije dizati spomenik Milosevicu nego svim izdajicama posle 5. oktobra . Pocevsi od Djindjica Kostunice Tadica da ne kazem i Vicica .

Barba

pre 6 godina

2000-te sam bio profesor u Poljoprivrednoj školi, a supruga docent na Univerzitetu. Sećam se da smo jedva odvojili neku crkavicu da meni, na buvljaku, kupimo cipele jer su mi stare propuštale. Sećam se da su koštale desetak evra i da su izdržale do marta. Tim cipelama bih ja napravio spomenik. Inače, narode moj, pogledaj na You Tubu intervju koji je Đinđić dao nemačkoj TV, na nemačkom jeziku, pa ćeš videti da Vučić, zapravo, nastavlja njegovu politiku. To nije politika mitova i ideologije, već stvarnog i mogućeg. A ja barem o cipelama više ne razmišljam.

Komša

pre 6 godina

@sir oliver
Sokolović zaslužuje spomenik veliki pred patrijaršijom.Komenrator @ milutin objasnio razloge.
Nama je carigradski patrijarh ukinuo patrijaršiju i doveo je narod tim poezom u situaciju da se sam snalazi ,bez bilo kakvog vođstva.To nije prvi put da se carigradski pazrijarh tako odnosi prema SPC - ni poslednji.Njegova želja za isročnim papizmom nije problem samo Srba ,već i ostalih pravoslavnih Crkava.
Sokolović je obnovio patrijaršiju.Valja pročitati novogodišnju poslanicu patrijarha Varnave iz 1938. godine u kojem kaže da su Turci u jednom trenutku spasili SPC - tu prvenstveno misli na Sokolovića i čitav niz srpskih vezira koji su zauzimali jake pozicije u carstvu - čak je i srpski bio jedan od 4 služnena jezika turske imperije.
Slabljenjem uticaja Srba muhamedanaca počinju nevolje (blafo rečeno) za srpski živalj na peostoru secerne Albanije današnje,Kosova i Makedonije (kačaci počinju). Odatle one seobe - albanski faktor unutar imperije jača a srpski slabi.
Nemanji spomenik je takoše ok.Davno je oredviđen (mislim da je u pitanju period itmeđu dva rata kada je i pitanje Hrama razmatrano).

Vasa

pre 6 godina

"Ej pa zar ste normalni, nazvali ste ulicu po jednom od najgorih Hitlerovih kvislinga, Petain je za Nedića mala beba, suluda je sama ideja da se "rehabilituju" poznati i priznati naci kolaboracionisti!
I nemojte mi Draža dobio orden, na početku je krenuo kao antifašista ali je ubrzo promijenio stranu i cijelo vrijeme se je borio sa svojim pajtosima ustašama za naciste, pred kraj rata opet promijenio stranu spasio te neke pilote, to ga ne abolira od četničkih zločina prethodnih 3-4 godine. I Englezi su Kvislingu dali plemićku titulu pa možda i njega Norvežani da rehabilituju!"

Evo primera kad neko dobro krene,pa loše završi! Hitlerove vazale nikad ne treba rehabilitovati jer to otvara put za rehabilitaciju samog Hitlera i nacista.Nemci zasad moraju da ćute,ali jednom kad budu okruženi Evropom u kojoj su sve sluge nacizma rehabilitovane,samo će lepo ustati i reći:"Znate šta...",dalje zamislite i sami! Svi pokreti otpora su sarađivali u izvesnim trenucima sa gestapom,okupacionim vlastima itd. To je bio uslov opstanka. Komunisti su imali svoje pregovore sa nemcima,i skrivenu saradnju sa ustašama,a broj njihovih žrtava kada se sabere i perod do '45 i posle decenije njihove vlasti daleko prevazilazi bilo šta su četnici mogli da urade. Na kraju imali su UDBU i sistem koncenracionih logora.Tako da je ova argumentacija protiv JVO besmislenna! Šteta što nekom ne može da se da i minus i plus istovremeno!

Makki

pre 6 godina

Taj problem bi mogao da se resi jednim udarcem, mogla bi da se napravi dvoglava azdaja sa likom milosevica i djindjica! Ovaj prvi zaratio sa celim svetom a ovaj drugi pokrao svu drzavnu imovinu.

Lik

pre 6 godina

U pravu je Calovski ,treba sacekati 50ak godina da se pogleda sa istoriske distance. Mislim da cemo tada radije dizati spomenik Milosevicu nego svim izdajicama posle 5. oktobra . Pocevsi od Djindjica Kostunice Tadica da ne kazem i Vicica .

chombe

pre 6 godina

Djindjicu moze spomenik, ali sa drugacijim resenjem. Trebalo bi da on sedi na velikoj bombi, posto je trazio od Zapada bombardovanje Srbije, i sa rukama na glavi, u pozi ocaja. To bi bilo adekvatno onom sto je radio i ostavio. Da se razumemo, ovi sto mu rade spomenik su veci ocaj, ali Djindjiceva ekipa je zasluzna za isti.

DarioHubner

pre 6 godina

Milosevica necu komentarisati, cak i da nije kriv za ratove, mnogo ljudi je ostalo bez domova i svojih najmilijih tokom njegovih mandata, prema njima bi bilo strasno nepravedno podici spomenik... S druge strane ne razumem podrsku za spomenik ubijenom premijeru, po meni jos jednon velikom zlu koje je zadesilo ovu zemlju... Nemacki agent, vise naklonjen katolickom podneblju (iako ne volim da delim ljude po tome), podrzavao kopneni napad Nato pakta za vreme bombardovanja, ko zna sta jos sto je ostalo pod velom tajne... Bio premijer jako kratko, nista dobro nije ni stigao da uradi, cak i da je hteo, njegovi saborci i revolucionari od 5 oktobra unistili i rasprodali zemlju jos vise, koliko su bili dobroli pokazuje to da su dozvolili da ih pobede ovi pre njih i da nas ponovo zajasu... Ne braco Srbi, puno je zasluznijih Srba koji nemaju spomenik od ovih koji se pominju, a nece ga nikad dobiti...

Alo bre!

pre 6 godina

Ej pa zar ste normalni, nazvali ste ulicu po jednom od najgorih Hitlerovih kvislinga, Petain je za Nedića mala beba, suluda je sama ideja da se "rehabilituju" poznati i priznati naci kolaboracionisti!
I nemojte mi Draža dobio orden, na početku je krenuo kao antifašista ali je ubrzo promijenio stranu i cijelo vrijeme se je borio sa svojim pajtosima ustašama za naciste, pred kraj rata opet promijenio stranu spasio te neke pilote, to ga ne abolira od četničkih zločina prethodnih 3-4 godine. I Englezi su Kvislingu dali plemićku titulu pa možda i njega Norvežani da rehabilituju!

Ja se secam se a vi ?

pre 6 godina

" Međutim, ne razmišljaju da je to Miloševićevo vreme imalo određene posledice. Svako vreme je delimično posledica vremena koje mu prethodi i Miloševićevo je tako posledica komunističkog, ali je onda ovo danas posledica grešaka Miloševićevog režima“. "

Tako je, bravo Cedo, Sloba je kriv za sve, i za lopovsku privatizaviju i za nove poreze poput porez na imovinu, demokratskih akciza i pdv-a na akcize, za trokove snabdevaca, za notare i naknadu za odvodnjavnje, za povecanja cena energenata i hrane posle 2000. godine za auto tablice sa rokom vazenje(?) i za atest za gasne uredjaje na kolima. Kriv je Sloba jer gomila parazita, buducih demokrata, ljudi koji nisu u zivotu naucili nesto posteno da rade, nije bila u stanju da parazitira na budzetu, kao sto to rade danas, pa to sada moraju da nadioknade preko nasih ledja !

Barba

pre 6 godina

2000-te sam bio profesor u Poljoprivrednoj školi, a supruga docent na Univerzitetu. Sećam se da smo jedva odvojili neku crkavicu da meni, na buvljaku, kupimo cipele jer su mi stare propuštale. Sećam se da su koštale desetak evra i da su izdržale do marta. Tim cipelama bih ja napravio spomenik. Inače, narode moj, pogledaj na You Tubu intervju koji je Đinđić dao nemačkoj TV, na nemačkom jeziku, pa ćeš videti da Vučić, zapravo, nastavlja njegovu politiku. To nije politika mitova i ideologije, već stvarnog i mogućeg. A ja barem o cipelama više ne razmišljam.

SVAKA CAST "GENIJALCI"

pre 6 godina

Svaka cast za spomenik Gavrilu Principu! Ne mogu da verujem da je spomenik napravljen bukvalno teroristi koji je ubio prestolonaslednika i pokrenuo kampanju u kojoj je stradalo 1/3 Srbije. Ko zna kolike stete u unistenoj imovini i koja je unazadila Srbiju i verovatno smanjila broj stanovnika za veliki broj. (posto naravno da su ubijani mladji na ratistu). Ne mogu da verujem da ovde i dalje ovakvi dobijaju spomenike.

Doktor drmr

pre 6 godina

Princip je svuda terorista samo se kod nas još održava Jugoslovenska propaganda o borcu za slobodu, i to od antijugoslovena nacionalista koji veličaju njegov zločin

el

pre 6 godina

Svaka cast za spomenik Gavrilu Principu! Ne mogu da verujem da je spomenik napravljen bukvalno teroristi koji je ubio prestolonaslednika i pokrenuo kampanju u kojoj je stradalo 1/3 Srbije. Ko zna kolike stete u unistenoj imovini i koja je unazadila Srbiju i verovatno smanjila broj stanovnika za veliki broj. (posto naravno da su ubijani mladji na ratistu). Ne mogu da verujem da ovde i dalje ovakvi dobijaju spomenike.
(SVAKA CAST "GENIJALCI", 04. april 2018 09:34)

Iako se slazem sa tobom, napomenuo bih da je Vojvodina pa i Srbi u njoj, danas u sastavu Srbije zbog tog teroristickog akta.

Magistra vitae

pre 6 godina

Da li mi netko može odgovoriti čime je to major Tepić zadužio Srbiju?
(Marijan, 4. april 2018 10:11)

S ničim, lik je htio raznijeti 10 skladišta i gomilu municije i eksploziva da razruši pola grada uz hiljade civilnih žrtava da to naoružanje ne padne "ustašama" u ruke, raznio je jedno skladište a za drugih 9 su ga uspjeli spriječiti i poginulo njih 11 među kojima i nekoliko Srba.
Inače lika nije bilo briga za nikoga, naši su uspjeli evakuirati 40 JNA vojnika koje je on bio spreman "povesti" sa sobom u svojoj samoubilačkoj namjeri, a prilikom eksplozije njih 30 je bilo (teško) ranjeno i završili u bjelovarskoj bolnici, mo'š mislit heroja!

Pantagruel

pre 6 godina

Споменик у облику стреле заправо има само једну сврху, да се не прикаже Ђинђиђево лице које би свима било познато већ на први поглед. Усвајањем таквог безличног решења остварује се још једна мала победа оних који су му цинично поручивали да је и Тито пред крај живота имао проблема са ногом, а након што је убијен, табле у булевару названом по њему прелепљивали именом генерала Ратка Младића. Свеједно ће за 10 или 20 година нека наредна власт морати то да исправи, па ће се поред овог споменика, на некој другој локацији, правити и неки класичан. Али поента је у намери да споменик са ликом буде протеран из центра града и склоњен на неку периферију. Можда у двориште или зграду школе која се буде звала по њему. Иста подлост као са склањањем споменика браниоцима Београда из 1915. године на Ново гробље. Разумем зашто то раде Горан Весић и Синиша Мали, али не разумем зашто им Биљана Србљановић помаже (тиме што је учествовала у изради усвојеног решења).

Ostin A

pre 6 godina

Razumem zašto bi Đinđić dobio spomenik, ali razumem i zašto je sporan. Zalagao se za EU, smetao krupnim kriminalcima, stao na žulj mnogim političarima koji su i danas aktuelni, a koji su posle njega izvršili najgoru privatizaciju, još su se pored svega toga kitili njegovim perjem.

Ali mi nije jasno zašto bi neko dizao spomenik Miloševiću. Svaki rat je izgubio, odveo je zemlju u bedu i izolaciju a da smo predali ratove odmah na početku, teritorija bi nam bila ista, a danas bi živelo minimum 30.000 Srba više, a stotine hiljada Srba ne bi bilo proterano ili pobeglo u inostranstvo.

sasa jokic

pre 6 godina

Zasto Milosevica stavljate u istu recenicu sa Djindjicem, Pekicem i ostalim znacajnim licnostima? Da potsetim samo, Milosevic je pored pljacke kroz hiler inflaciju, zajma za Drbiju, Dafine, Jezde, decizne stednje, najodgovorniji za bombardovanje, kapitulaciju i gubitak teritorije.
Pored svega toga, on je zvanicnom presudom optuzen za narucivanje ubistva Ivana Stambolica!!! Sigurno da je takvih ubistava biko mnogo vise, ali nisu procesuirana.
Prema tome, dosta vise price o spomeniku Slobodanu Milosevicu, osim ako na ploci bude pisalo; “najveci zlocinac u istoriji srpskog naroda”.

777

pre 6 godina

Da je ovo normalna drzava u zatvoru bi bili ti koji podnose inicijative da se digne spomenik Zlobodanu Milosevicu. Nazalost oni su na vlasti. Blesav narod smo

ded

pre 6 godina

Čedo, svaka ti je ka' u Njegoša. Još kad bi imao ko to da čuje i razume, bilo bi dobro. Ostaje činjenica da nam trebaju kao društvu rasprave ovakvih intelektualaca, ako želimo da napredujemo, a ne svakodnevno pink/informer ispiranje mozga. Hvala b92 na ovakvom tekstu.

Pedja

pre 6 godina

Čime je spomenik zaslužio Nikola Pašić?
I to na centralnom mestu u prestonici.
Mešetar, kriminalac, manipulant,...
Neko se sprda sa nama.

Зуб

pre 6 godina

Idolopoklonstvo vlada Srbijom. Klasično mnogoboštvo, sledeći su oltari, hramovi...

Komunizam nas je duhovno i mentalno razorio. Ostavite se kultova ličnosti i pustite ih da počivaju u miru. Imaju oni spomenik tamo gde treba da bude.

milutin

pre 6 godina

Spomenik Mehmed Pasi Sokolovicu bi bilo veoma uputno podici. Obnovio je Pecku patrijarsiju. Bosna je prepoznatljiva po mostovima na Drini, Žepi i Neretvi. Za nasu srpsku mitomaniju i junastvo ipak je vazno da je to bio najmocniji Srbin u istoriji. Podizanjem spomenika Mehmedu najzad bi otvorili i verujem poveli dijalog o pitanju od kojeg bezimo kao djavo od krsta. Rec je o tome da najzad ozbiljno progovorimo o tome da li promenom vere prestajemo biti Srbi. To bi povuklo i drugo pitanje: da li je i kolika je bila greska Crkve sto je toliko bila protiv Vukovog jezika. Ne smem ni da pomislim koliko bi nas Srba bilo danas da se nismo olako odrekli Srba-katolika, Srbs-muslimana...”Dobar Srbin dobar pravoslavac” nam je nanelo veliku stetu koju danas uvecavamo raspravom o partizanima i cetnicima. Poreklom sam iz Kuča (najsrpskijeg plemena iz Crne Gore) i potomak Marka Miljanova koji je uvek govorio o “kučkim Arbanasima”. Znaci i Albance je priznavao kao svoje saplemenike ne obaziruci se na njihovu etnicku i versku pripadnost. A mi se danas sa nepodnosljivom lakocom lisavamo Srba koji nisu pravoslavci. To je tema za dijalog.

Berku Orao

pre 6 godina

Fali nam jedan soomenik "izgubljenoj mladosti" spomenih za 50 000 mladih koji svake godine napuste Srbiju.
U Srbiji će ostati samo spomenici,penzioneri i članovi vladajuće stranke.

Bajazit

pre 6 godina

Ni jedan politicar nije zasluzio spomenik. Vecno ziveli na grbaci naroda samo pitanje ko je manje brljotina i kradja napravio. Ima toliko drugih tema i osoba koji su pogodni za spomenik, samo ne politicari.

Tora

pre 6 godina

Dodala bih još samo - zaboravila sam u prethodnom komentaru - da mi, za razliku od Nemaca, koji se, bar zvanično, stide sramnog dela svoje istorije i neće izazivati gnev međunarodne zajednice tako što će dizati spomenike koji to vreme veliča, mi činimo sve što možemo da teramo inat i udaramo kontru svojim komšijama.

Meroni

pre 6 godina

Milošević je bio “zarobljenik prošlosti, veoma loš državnik, partijski funkcioner, izuzetno sposoban političar i čovek sa kriminalnim sklonostima koje svaki kriminolog može da prepozna“.

Alal vera Cedo! Kad bi ovakvi intelektualci imali vise prostora u medijima...

U borbi protiv terorizma

pre 6 godina

Marijan
"Da li mi netko može odgovoriti čime je to major Tepić zadužio Srbiju?"

Zaduzio je jer nam je pokazao da ipak nismo bas svi gola go??? ! Istina to secanje, u ovoj demokratiji, veoma uspesno bledi ! Zasluzio je jer je pokazao da je moguce da cak i Srbin ostane veran zakletvi ili reci koju je dao ! Za razliku od mnogih svojih kojega koje su se, posle prvog metka, zgurale u krug dvojke !

Ђенерал

pre 6 godina

Данашњој генерацији политичара, па и доброг дела народа би најбоље пристајало да подигнемо споменик Мурату.
Ех какав је то велики стратег био.

gotovi ste

pre 6 godina

Naravno, ukoliko je ovo društvo još uvek kadro da dođe do tog višeg nivoa samoreflekcije. ...navodi Kuljić.

Naravno da nije, i zna on to, ali sta da kaze, ne moze da kaze, nema ni moga od svih vas, svi vi ste vec mrtvi. Tj, ko ne razume, vi "srbi" ste na neuzastivljivom i nepovratnom putu izumiranja. Ali to je dobro. Zbog cega, pa zato sto kao drustvo (sto vi niste, nego ste samo rulja, horda) niste sposobni da shvatite sta ste uradili, da se pokajete, pa mozda ako dodjete na visi nivo, potrazite put do iskupljenja. Hrišćani moji.

Ali dobro, pravite spomenike, i to je isto karakteristicno za "drustva" koja izumiru. Sto veci spomenici, to je kraj blizi. Pogledajte glave sa uskrsnjih ostrva ako necete staljine i sadame od 50 metara. Bar ce golubovi imati na sta da se*u.

Sine ratio

pre 6 godina

Iako se slazem sa tobom, napomenuo bih da je Vojvodina pa i Srbi u njoj, danas u sastavu Srbije zbog tog teroristickog akta.
(el, 4. april 2018 11:12)

Bravo za Gavrila!
Nego je li Račićevo ubistvo trojice hrvatskih poslanika isto herojsko djelo kad se uzme u obzir da nije odležao jedan dan u zatvoru nego su čak kasnije ulice po njemu nazivali?!
A inače da vam nije bilo Slobe danas bi vjerojatno Srbi stvarno živjeli u jednoj državi, doduše u nekom drugom, moderniziranom i reformiranom obliku, ali ipak!

sir oliver

pre 6 godina

@milutin, za spomenik mehmed pasi nisam bas siguran, mozda u visegradu! ali sve ostalo sto ste napisali pogadja u centar problema! spc je "zasluzna" sto nas je sad oko 10 miliona umesto 15!

deki

pre 6 godina

Neko ko je imao viziju ovakvu kako danas zivimo sigurno zasluzuje spomenik. Srbi obicno dizu spomenik kroz istoriju onima koji su ih zavili u crno.

Alo ljudi

pre 6 godina

Daj bre da izadjemo na ulice i satremo politicare do korena i proteramo ih iz drzave. Sve im vamo zpalenimo sto imaju. Nista oni ne zasluzuju. Pa da dignemo spomenik na taj.sveti dan. Gradjani Srbije proterali Vlast i opoziciju iz zemlje. Sledecima nece pasti na pamet da se igraju sa narodom

Kupac diplome

pre 6 godina

Normalno da i dan danas ima pristalica Miloševićevog režima jer su tada za 100 maraka otplaćivati stanove. Mnogi su se obogatili na račun države, bili mlađi i sada im se to vreme čini lepim. Baš njih briga za politička ubistva, ubistva novinara, slanje dece u rat, sankcije, bombardovanje. To su kvazi-patriote. Briga njih i za Krajinu i za Kosovo, bitno da može nešto da se ukrade. Dižite spomenike kome hoćete, možete i Paveliću, svejedno je sve izgubilo smisao.

Vladimir

pre 6 godina

Memorijalni centar svima koji su život dali za Srbiju, a ne spomenici pojedincima. Jedna pločica u zidu sa imenom svakog poginulog je ništa u odnosu na ono što su učinili za nas...

Komša

pre 6 godina

@sir oliver
Sokolović zaslužuje spomenik veliki pred patrijaršijom.Komenrator @ milutin objasnio razloge.
Nama je carigradski patrijarh ukinuo patrijaršiju i doveo je narod tim poezom u situaciju da se sam snalazi ,bez bilo kakvog vođstva.To nije prvi put da se carigradski pazrijarh tako odnosi prema SPC - ni poslednji.Njegova želja za isročnim papizmom nije problem samo Srba ,već i ostalih pravoslavnih Crkava.
Sokolović je obnovio patrijaršiju.Valja pročitati novogodišnju poslanicu patrijarha Varnave iz 1938. godine u kojem kaže da su Turci u jednom trenutku spasili SPC - tu prvenstveno misli na Sokolovića i čitav niz srpskih vezira koji su zauzimali jake pozicije u carstvu - čak je i srpski bio jedan od 4 služnena jezika turske imperije.
Slabljenjem uticaja Srba muhamedanaca počinju nevolje (blafo rečeno) za srpski živalj na peostoru secerne Albanije današnje,Kosova i Makedonije (kačaci počinju). Odatle one seobe - albanski faktor unutar imperije jača a srpski slabi.
Nemanji spomenik je takoše ok.Davno je oredviđen (mislim da je u pitanju period itmeđu dva rata kada je i pitanje Hrama razmatrano).

mr

pre 6 godina

Princip je svuda terorista samo se kod nas još održava Jugoslovenska propaganda o borcu za slobodu, i to od antijugoslovena nacionalista koji veličaju njegov zločin
(Doktor drmr, 4. april 2018 10:58)

У две државе ЕУ постоје споменци људима који су имали неуспешан атентат на цара Аустроугарске, и тамо су јунаци и славе их. Славе људе који су били борци за слободу и који су пуцали на окупатора њихове земље. Нико није пуцао на цара зато што се Аустроугарска простирала тамо где су Аустријанци и слични, већ зато што су ови имали освајачке намере. Те баналне приче о тероризму остви за испирање главе својима у кући, ако и тамо неко може да верује у такве глупости.

Nekontrolisano kretanje u više pravaca

pre 6 godina

Prvo treba da očistimo spomenike našim bakama i dedovima po srpskim selima koji su zarasli u korov pa tek onda da dižemo nove!

Aleksandar

pre 6 godina

Novinarstvo je vec dugo na niskim granama pa se obicno iznenadim kada neko ko ima sta da kaze pristane da da intervju, ili makar odgovori na par pitanja. Stoga, cestitke gospodinu Maricicu na ideji, ali i dovitljivosti da zabelezi reci ove dvojice mudrih ljudi, gospode Kuljica i Antica.
Dugo u medijima nisam procitao (cuo) vise mudrosti u manje recenica. Da ne kopiram delove teksta, predlazem da ga svi procitamo jos jednom.

Gille

pre 6 godina

Svaka cast Djindjicu na vizijama ali ne i na castingu.
Los casting je dovrsio nedelo, koje je zapoceo Milosevic.
Zbog loseg castinga, sve je ostalo na vizijama.

Vaso

pre 6 godina

Kako li je porodicama časnih ljudi kad se ime njihovog člana porodice spominje u istoj rečenici i istom kontekstu sa imenima ratnih zločinaca i fašista iz 2. svetskog rata...

Vasa

pre 6 godina

"Ej pa zar ste normalni, nazvali ste ulicu po jednom od najgorih Hitlerovih kvislinga, Petain je za Nedića mala beba, suluda je sama ideja da se "rehabilituju" poznati i priznati naci kolaboracionisti!
I nemojte mi Draža dobio orden, na početku je krenuo kao antifašista ali je ubrzo promijenio stranu i cijelo vrijeme se je borio sa svojim pajtosima ustašama za naciste, pred kraj rata opet promijenio stranu spasio te neke pilote, to ga ne abolira od četničkih zločina prethodnih 3-4 godine. I Englezi su Kvislingu dali plemićku titulu pa možda i njega Norvežani da rehabilituju!"

Evo primera kad neko dobro krene,pa loše završi! Hitlerove vazale nikad ne treba rehabilitovati jer to otvara put za rehabilitaciju samog Hitlera i nacista.Nemci zasad moraju da ćute,ali jednom kad budu okruženi Evropom u kojoj su sve sluge nacizma rehabilitovane,samo će lepo ustati i reći:"Znate šta...",dalje zamislite i sami! Svi pokreti otpora su sarađivali u izvesnim trenucima sa gestapom,okupacionim vlastima itd. To je bio uslov opstanka. Komunisti su imali svoje pregovore sa nemcima,i skrivenu saradnju sa ustašama,a broj njihovih žrtava kada se sabere i perod do '45 i posle decenije njihove vlasti daleko prevazilazi bilo šta su četnici mogli da urade. Na kraju imali su UDBU i sistem koncenracionih logora.Tako da je ova argumentacija protiv JVO besmislenna! Šteta što nekom ne može da se da i minus i plus istovremeno!

Vreme bez okvira

pre 6 godina

Ne vidim zašto bi se podizali spomenici savremenim političarima u društvu bez ideologije, bez ideja i bez bilo kakvog konsenzusa oko opšte društvene dobrobiti. Jedino ako bi se opstanak na vlasti po bilo koju cenu i lična dobrobit mogle okarakterisati kao ideologija.