Utorak, 20.03.2018.

16:20

Amerikanac srpskog porekla komanduje Bondstilom

Pukovnik Nik Dučić, Amerikanac srpskog porekla, novi je komandant baze Bondstil kod Uroševca i Multinacionalne brigade Kfora Istok, javljaju kosovski mediji.

Izvor: RTS

Amerikanac srpskog porekla komanduje Bondstilom IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

Predsednik Regan, džiber ofarbane kose i našminkanih obraza

pre 6 godina

Пн је Србин са држављанством САД, а никако “Американац”. САД је вишенационалана земља и њени држављани нису искључиво Америчке националности.

letac

pre 6 godina

@Radoman Matovic

Butros Gali je i bio drugačiji od svih drugih genseka UN. Nije isao na americku vodenicu. Upravo zbog toga je su Amerikanci ulozili veto na njegov reizbor a mi smo dobili Kofi Anana.

Milovan S Nikolić Sombor

pre 6 godina

Bili bismo zadovolni kada bi dotični poštovao rezoluciju 1244,medjutim on je vojnik a rezoluciju
ne provode političari koji o svemu i odlučuju.Nema nade da se promeni stav NATO .

zmitjkoe

pre 6 godina

@ zmitjkoe
Hoćeš da kažeš da u vojsci SAD i sistemu onakvom kakav jeste,besprekornom i do detalja isplaniranom,jedan pukovnik može biti imenovan na poziciju komandanta najveće američke vojne baze u Evropi posle drugog svetskog rata tek tako ?!
(Raca)

Postoje ljudi kao ti koji hoće da veruju da je Bondstil ”najveća američka vojna baza u Evropi posle drugog svetskog rata”. No, nije teško zaključiti zašto je to tako. Bondstil je vojni kamp i služi kao štab NATO za KFOR multinacionale sange. Prostire se na oko 3.8 kvadratnih kilometara i uglavnom se sastoji od baraka za vojnike, što ga čini najvećom ”bazom” na Balkanu, kakva crna Evropa. Pogledaj fotke na internetu snimljene iz vazduha. Šta su onda prave voje baze, recimo u Nemačkoj? U Bondstilu nema nikakvog teškog naoružanja, aviona, tenkova, raketa i ostalog vojnog arsenala...zato se i zove vojni kamp. Tamo je zaposlen priličan broj lokalnog stanovništva koji radi u restoranima, na održavanju čistoće, perionicama itd. Nije teško danas saznati činjenice, samo kad se hoće. A propaganda je nešto sasvim drugo. Pozdrav.

Raca

pre 6 godina

@ zmitjkoe
Hoćeš da kažeš da u vojsci SAD i sistemu onakvom kakav jeste,besprekornom i do detalja isplaniranom,jedan pukovnik može biti imenovan na poziciju komandanta najveće američke vojne baze u Evropi posle drugog svetskog rata tek tako ?! Bez prethodnih provera svih vrsta,17 bezbednosnih službi koje postoje u SAD, uključujući i sagledavanje eventualnog porekla,veza i bliskosti sa prostorom,zemljom,nacijom gde će službovati ??!!
Veoma naivno mišljenje,zasnovano verovatno na potpunom nepoznavanju funkcionisanja američkog sistema rada i društva u celini.

zmitjkoe

pre 6 godina

Njegovo poreklo je bila sigurno jedna od stvari zbog kojih su i odlučili da ga postave na ovo mesto.Na neki način politička odluka.
(Raca)

Siguran sam da oni koji postavili Nicka Ducicha (izgovara se Dusič) iz kalifornijske Nacionalne garde ne znaju da je srpskog porekla jer mu to nigde ne piše u ličnim dokumentima i pritom je rodjeni Amerikanac. Prezime Dusič uopšte na asocira na srpsko poreklo, kao recimo Mastrojani ili Djanini koje je tipično italijansko. Još manje je politička odluka ili poruka.

Radoman Matovic

pre 6 godina

Devedesetih, kada je Butros Gali postavljen za predsednika UN, rezimski mediji su istakli da će čestiti pravoslavac naći razumevanja za nas i da se očekuje poboljšanje našeg položaja u vreme sankcija... Stvar je etička. Naš moral nekog preporučuje ne po kvalitetu i odgovornosti te osobe već po krvnoj, kumovskoj,verskoj, partijskoj,itd vezi. Daleko smo od shvatanja da nasa preporuka nosi i našu odgovornost . Tako mislimo da i drugi rade... Naravno da postoje kadrovske kuhinje ali izbor je uvek prema interesima i ciljevima organizacije a ne ličnim afinitetima.

hahahah sve sami kontra-taktičari

pre 6 godina

Takticki potez, vrlo lukav. Da bi Srpska strana bila popustljivija u pregovorima.
(Dejan, 20. mart 2018 18:48)


Šta pričaš ti?

delimicno tacno

pre 6 godina

Devedesetih, kada je Butros Gali postavljen za predsednika UN, rezimski mediji su istakli da će čestiti pravoslavac naći razumevanja za nas i da se očekuje poboljšanje našeg položaja u vreme sankcija...
(Radoman Matovic, 20. mart 2018 19:16)

Naravno da je interes organizacije iznad svega. Ali, licni pecat je takodje bitan, mozete takvu jednu licnost posmatrati kao vrlo vaznog lobistu u spektru interesa.
Sto se tice Butros Galija, on se zaista pokazao drugacijim i od svojih prethodnika i naslednika. Uostalom, on je jedini generalni sekretar UN koji je na toj poziciji ostao samo 4 godine.

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 6 godina

Bas me interesuje da je za komandanta dosao neko ko je poreklom rus i zove se recimo Vladimir Lavrov kakvi bi komentari bili?

Bojan

pre 6 godina

Možda jeste Srbin, ali je pre svega profesionalan vojnik... i to u vojsci koja je poznata po malom stepenu slobode svojih oficira i po striktnom izvršavanju naređenja.
Američkoj vojsci njegovo poreklo samo može da koristi jer bolje razume situaciju, ali ne verujem da će Srbima zaista da koristi.

Dejan

pre 6 godina

Takticki potez, vrlo lukav. Da bi Srpska strana bila popustljivija u pregovorima. Da se stvori privid da je stav Amerike omeksao. U pitanju je samo jedan cilj. Drzava kosovo koju treba da prizna Srbija. Niposto ne podleci pritiscima, bilo je i tezih vremena. Ako krene sada ko zna gde ce se zaustaviti. Bas nas briga ko je komandant Bondstila.

Aleksandar

pre 6 godina

On je manje Srbin nego što sam ja Amerikanac - ja sam, za razliku od njega, u SAD bar nekoliko godina živeo i većinom delim njihov sistem vrednosti dok je on 'Srbin' samo po dalekom poreklu ali nema ništa drugo zajedničko sa Srbijom i ne verujem da bi i želeo da ima.

A sve to nema ama baš nikakve veze s njegovim poslom. Ne znam što uopšte prebrojavamo nečija krvna zrnca - on ima poslodavca koji ga je poslao da obavlja posao koji je rekao da će obavljati, dakle radiće u korist poslodavca kakvog god da je on porekla.

konzul

pre 6 godina

Pokusavam da se stavim u "njegove cipele", da prelomim u glavi kako bi ja to da sam na njegovom mjestu... Pokusavam, ali ne ide. Mogu da zamislim i da sam Dzingis Kan, i Papa, i Tramp ... ali nikako ne mogu da zamislim ovaj scenario.
E sada, mozda ja nisam normalan, ko zna.

vasilj

pre 6 godina

Kod mene je suprotno, ja sam Ukrajinac u Srbiji, moji pradedovi su se nekada davno pre 100 godina doselili na ove prostore. Prvenstveno sam drzavljanin svoje zemlje, ali znam i postujem jezik porekla, pratimo u porodici programe tv zbog jezika i dece, ali se vec u 4. ili 5. generaciji pocinje intenzivno gubiti nacionalni identitet manjina, posebno kada nema uslova za skolovanje na maternjem jeziku. Deca u Kud-ovima jos uce igre i pesme, ali je to vise povrsinski i osnovno. Odnos prema pradomovini je vise figurativan, vise je ozbiljniji pristup prema veri, kulturi, obicajima, a malo ili nimalo prema politici ili odnosima u tom drustvu tamo daleko... tako je verovatno i sa ovim vojnikom...

GH

pre 6 godina

(qwerty, 20. mart 2018 16:30)

Stoltenberg sigurno nije odrastao u Srbiji. Otac mu je bio ambasador Norveske u nekadasnjoj SFRJ i bili su u Beogradu samo koliko je bio mandat Stoltenberga starijeg kao ambasadora u SFRJ a to nije vise od 4 godine. Istina je da su posle zavrsenog sluzbovanja njegovog oca odveli sa sobom u Norvesku zenu Srpkinju koja je male Stoltenberge i u Norveskoj ali oni od nekoliko reci srpskog nikad nisu otisli dalje.

Nik Ducic ce sigurno svoj posao obavljati profesionalno i to je jedino ispravno za ocekivati.

Prošlost i sadasnjost

pre 6 godina

Kakve veze ima poreklo sa sadasnjosti? Čovek je ono sto je sada i kako se oseća. Poreklo ne igra AMA bas nikakvu ulogu u ponašanju i razmišljanju. Domovina je tamo gde se dobro osećaš. Ono šta je bilo bilo je a svet ide dalje.

kako da ne

pre 6 godina

Gde se rodite, minimum 90% ste pripadnik tog naroda. Iako su vam roditelji, babe, dede nesto drugo. To zna svako ko je imao iole susreta sa npr nasima rodjenim u drugim zemljama. To ne vazi samo za nase, vazi za sve. Tu decu dovode na odmore 2-3 nedelje godisnje do 15-16-te godine, od tada vec ta deca zele odmore da provode sa drustvom i Srbiju vide jednom u 2-3 godine, ako i toliko. Jednostavno, krecu u skole vec sa 5 godina, Srpski pricaju samo kod kuce, a svi znamo da smo kao klinci vec sa 13-14 ‘bezali’ od roditelja, tj hocemo sami u sobu, sami uz tv, tako i ta deca. Gledaju naravno programe te zemlje gde zive jer im je lakse...Upoznao sam mnogo nasih rodjenih u inostranstvu i svi oni kazu ‘Ja sam Srbin, Srpkinja’, ali ipak vidi se i po mentalitetu i svemu da oni nemaju puno veze da Srbijom. Zamislite tek 3-4 generaciju rodjenu negde vani.

Raca

pre 6 godina

Ovo jeste jedna velika ironija i čudna igra sudbine,ali ne i slučajnost.Njegovo poreklo je bila sigurno jedna od stvari zbog kojih su i odlučili da ga postave na ovo mesto.Na neki način politička odluka.
Reći ću samo nekoliko stvari iz ličnog iskustva.I ja sam se doselio u SAD iz Srbije pre 19 godina,i moja deca su ovde rođena,vaspitavsju se da su Amerikanci i Srbi.
U SAD,svi koji su u njima rođeni i oni koji u SAD žive već dugo godina su Amerikanci.To je opštepoznato i sasvim normalno za SAD.To je sloboda i draž Amerike,u kojoj su svi Amerikanci ali ujedno i Kinezi,Srbi, Meksikanci.....
Amerikanci su u smislu da su prihvatili način života,sistem vrednosti i sve ono što Amerikance i američki život čini prepoznatljivim i posebnim.Znači,vole i doživljavaju SAD kao svoju domovinu čije su vrednosti i sistem spremni da brane.To je normalan,fer i patriotski odnos prema državi u kojoj ste rođeni,odrasli ili u koju ste se doselili i u njoj izgradili svoju porodicu.
S druge strane,sva deca srpskih doseljenika,pogotovo prve generacije,
imaju izgrađenu svest o svom poreklu.Srbi u SAD nikada nisu zaboravili svoje poreklo i tu svest su preneli i na svoju decu.
Ne zaboravite da je konkretno u Kaliforniji,u kojoj i ja živim,srpska imigracija ima korene preko stotinu godina.Četnička imigracija je ovde pronašla svoje utočište i spas od komunista,vojvoda Đujić je ovde živeo i ovde je sahranjen.Svojevremeno u Kaliforniji je živeo i kralj Petar drugi.
Podsetiću i na Milorada Čavića,koji je rođen i odrastao u Kaliforniji,a videli ste da govori Srpski,odeća se kao Srbin,i nastupao je za Srbiju.
2018 u nesrećnoj situaciji u kojoj se Srbija nalazi sa Kosovom,nakon svega što se dogodilo,činjenica da je tu komandant srpskog porekla može doneti bar nešto pozitivno u nekom budućem razvoju događaja.Bez obzira na svu ironiju i sudbinu koja se sa nama kao nacijom poigrava.

branix

pre 6 godina

Nemojte da se ložimo zato što je čovek Srbin. Poznajući američki mentalitet, on je prvo profesionalac pa onda sve ostalo. A radiće kako mu se kaže.

branix

pre 6 godina

Nemojte da se ložimo zato što je čovek Srbin. Poznajući američki mentalitet, on je prvo profesionalac pa onda sve ostalo. A radiće kako mu se kaže.

kako da ne

pre 6 godina

Gde se rodite, minimum 90% ste pripadnik tog naroda. Iako su vam roditelji, babe, dede nesto drugo. To zna svako ko je imao iole susreta sa npr nasima rodjenim u drugim zemljama. To ne vazi samo za nase, vazi za sve. Tu decu dovode na odmore 2-3 nedelje godisnje do 15-16-te godine, od tada vec ta deca zele odmore da provode sa drustvom i Srbiju vide jednom u 2-3 godine, ako i toliko. Jednostavno, krecu u skole vec sa 5 godina, Srpski pricaju samo kod kuce, a svi znamo da smo kao klinci vec sa 13-14 ‘bezali’ od roditelja, tj hocemo sami u sobu, sami uz tv, tako i ta deca. Gledaju naravno programe te zemlje gde zive jer im je lakse...Upoznao sam mnogo nasih rodjenih u inostranstvu i svi oni kazu ‘Ja sam Srbin, Srpkinja’, ali ipak vidi se i po mentalitetu i svemu da oni nemaju puno veze da Srbijom. Zamislite tek 3-4 generaciju rodjenu negde vani.

vasilj

pre 6 godina

Kod mene je suprotno, ja sam Ukrajinac u Srbiji, moji pradedovi su se nekada davno pre 100 godina doselili na ove prostore. Prvenstveno sam drzavljanin svoje zemlje, ali znam i postujem jezik porekla, pratimo u porodici programe tv zbog jezika i dece, ali se vec u 4. ili 5. generaciji pocinje intenzivno gubiti nacionalni identitet manjina, posebno kada nema uslova za skolovanje na maternjem jeziku. Deca u Kud-ovima jos uce igre i pesme, ali je to vise povrsinski i osnovno. Odnos prema pradomovini je vise figurativan, vise je ozbiljniji pristup prema veri, kulturi, obicajima, a malo ili nimalo prema politici ili odnosima u tom drustvu tamo daleko... tako je verovatno i sa ovim vojnikom...

Bojan

pre 6 godina

Možda jeste Srbin, ali je pre svega profesionalan vojnik... i to u vojsci koja je poznata po malom stepenu slobode svojih oficira i po striktnom izvršavanju naređenja.
Američkoj vojsci njegovo poreklo samo može da koristi jer bolje razume situaciju, ali ne verujem da će Srbima zaista da koristi.

Aleksandar

pre 6 godina

On je manje Srbin nego što sam ja Amerikanac - ja sam, za razliku od njega, u SAD bar nekoliko godina živeo i većinom delim njihov sistem vrednosti dok je on 'Srbin' samo po dalekom poreklu ali nema ništa drugo zajedničko sa Srbijom i ne verujem da bi i želeo da ima.

A sve to nema ama baš nikakve veze s njegovim poslom. Ne znam što uopšte prebrojavamo nečija krvna zrnca - on ima poslodavca koji ga je poslao da obavlja posao koji je rekao da će obavljati, dakle radiće u korist poslodavca kakvog god da je on porekla.

Raca

pre 6 godina

Ovo jeste jedna velika ironija i čudna igra sudbine,ali ne i slučajnost.Njegovo poreklo je bila sigurno jedna od stvari zbog kojih su i odlučili da ga postave na ovo mesto.Na neki način politička odluka.
Reći ću samo nekoliko stvari iz ličnog iskustva.I ja sam se doselio u SAD iz Srbije pre 19 godina,i moja deca su ovde rođena,vaspitavsju se da su Amerikanci i Srbi.
U SAD,svi koji su u njima rođeni i oni koji u SAD žive već dugo godina su Amerikanci.To je opštepoznato i sasvim normalno za SAD.To je sloboda i draž Amerike,u kojoj su svi Amerikanci ali ujedno i Kinezi,Srbi, Meksikanci.....
Amerikanci su u smislu da su prihvatili način života,sistem vrednosti i sve ono što Amerikance i američki život čini prepoznatljivim i posebnim.Znači,vole i doživljavaju SAD kao svoju domovinu čije su vrednosti i sistem spremni da brane.To je normalan,fer i patriotski odnos prema državi u kojoj ste rođeni,odrasli ili u koju ste se doselili i u njoj izgradili svoju porodicu.
S druge strane,sva deca srpskih doseljenika,pogotovo prve generacije,
imaju izgrađenu svest o svom poreklu.Srbi u SAD nikada nisu zaboravili svoje poreklo i tu svest su preneli i na svoju decu.
Ne zaboravite da je konkretno u Kaliforniji,u kojoj i ja živim,srpska imigracija ima korene preko stotinu godina.Četnička imigracija je ovde pronašla svoje utočište i spas od komunista,vojvoda Đujić je ovde živeo i ovde je sahranjen.Svojevremeno u Kaliforniji je živeo i kralj Petar drugi.
Podsetiću i na Milorada Čavića,koji je rođen i odrastao u Kaliforniji,a videli ste da govori Srpski,odeća se kao Srbin,i nastupao je za Srbiju.
2018 u nesrećnoj situaciji u kojoj se Srbija nalazi sa Kosovom,nakon svega što se dogodilo,činjenica da je tu komandant srpskog porekla može doneti bar nešto pozitivno u nekom budućem razvoju događaja.Bez obzira na svu ironiju i sudbinu koja se sa nama kao nacijom poigrava.

Dejan

pre 6 godina

Takticki potez, vrlo lukav. Da bi Srpska strana bila popustljivija u pregovorima. Da se stvori privid da je stav Amerike omeksao. U pitanju je samo jedan cilj. Drzava kosovo koju treba da prizna Srbija. Niposto ne podleci pritiscima, bilo je i tezih vremena. Ako krene sada ko zna gde ce se zaustaviti. Bas nas briga ko je komandant Bondstila.

Prošlost i sadasnjost

pre 6 godina

Kakve veze ima poreklo sa sadasnjosti? Čovek je ono sto je sada i kako se oseća. Poreklo ne igra AMA bas nikakvu ulogu u ponašanju i razmišljanju. Domovina je tamo gde se dobro osećaš. Ono šta je bilo bilo je a svet ide dalje.

GH

pre 6 godina

(qwerty, 20. mart 2018 16:30)

Stoltenberg sigurno nije odrastao u Srbiji. Otac mu je bio ambasador Norveske u nekadasnjoj SFRJ i bili su u Beogradu samo koliko je bio mandat Stoltenberga starijeg kao ambasadora u SFRJ a to nije vise od 4 godine. Istina je da su posle zavrsenog sluzbovanja njegovog oca odveli sa sobom u Norvesku zenu Srpkinju koja je male Stoltenberge i u Norveskoj ali oni od nekoliko reci srpskog nikad nisu otisli dalje.

Nik Ducic ce sigurno svoj posao obavljati profesionalno i to je jedino ispravno za ocekivati.

Radoman Matovic

pre 6 godina

Devedesetih, kada je Butros Gali postavljen za predsednika UN, rezimski mediji su istakli da će čestiti pravoslavac naći razumevanja za nas i da se očekuje poboljšanje našeg položaja u vreme sankcija... Stvar je etička. Naš moral nekog preporučuje ne po kvalitetu i odgovornosti te osobe već po krvnoj, kumovskoj,verskoj, partijskoj,itd vezi. Daleko smo od shvatanja da nasa preporuka nosi i našu odgovornost . Tako mislimo da i drugi rade... Naravno da postoje kadrovske kuhinje ali izbor je uvek prema interesima i ciljevima organizacije a ne ličnim afinitetima.

hahahah sve sami kontra-taktičari

pre 6 godina

Takticki potez, vrlo lukav. Da bi Srpska strana bila popustljivija u pregovorima.
(Dejan, 20. mart 2018 18:48)


Šta pričaš ti?

konzul

pre 6 godina

Pokusavam da se stavim u "njegove cipele", da prelomim u glavi kako bi ja to da sam na njegovom mjestu... Pokusavam, ali ne ide. Mogu da zamislim i da sam Dzingis Kan, i Papa, i Tramp ... ali nikako ne mogu da zamislim ovaj scenario.
E sada, mozda ja nisam normalan, ko zna.

zmitjkoe

pre 6 godina

@ zmitjkoe
Hoćeš da kažeš da u vojsci SAD i sistemu onakvom kakav jeste,besprekornom i do detalja isplaniranom,jedan pukovnik može biti imenovan na poziciju komandanta najveće američke vojne baze u Evropi posle drugog svetskog rata tek tako ?!
(Raca)

Postoje ljudi kao ti koji hoće da veruju da je Bondstil ”najveća američka vojna baza u Evropi posle drugog svetskog rata”. No, nije teško zaključiti zašto je to tako. Bondstil je vojni kamp i služi kao štab NATO za KFOR multinacionale sange. Prostire se na oko 3.8 kvadratnih kilometara i uglavnom se sastoji od baraka za vojnike, što ga čini najvećom ”bazom” na Balkanu, kakva crna Evropa. Pogledaj fotke na internetu snimljene iz vazduha. Šta su onda prave voje baze, recimo u Nemačkoj? U Bondstilu nema nikakvog teškog naoružanja, aviona, tenkova, raketa i ostalog vojnog arsenala...zato se i zove vojni kamp. Tamo je zaposlen priličan broj lokalnog stanovništva koji radi u restoranima, na održavanju čistoće, perionicama itd. Nije teško danas saznati činjenice, samo kad se hoće. A propaganda je nešto sasvim drugo. Pozdrav.

delimicno tacno

pre 6 godina

Devedesetih, kada je Butros Gali postavljen za predsednika UN, rezimski mediji su istakli da će čestiti pravoslavac naći razumevanja za nas i da se očekuje poboljšanje našeg položaja u vreme sankcija...
(Radoman Matovic, 20. mart 2018 19:16)

Naravno da je interes organizacije iznad svega. Ali, licni pecat je takodje bitan, mozete takvu jednu licnost posmatrati kao vrlo vaznog lobistu u spektru interesa.
Sto se tice Butros Galija, on se zaista pokazao drugacijim i od svojih prethodnika i naslednika. Uostalom, on je jedini generalni sekretar UN koji je na toj poziciji ostao samo 4 godine.

Raca

pre 6 godina

@ zmitjkoe
Hoćeš da kažeš da u vojsci SAD i sistemu onakvom kakav jeste,besprekornom i do detalja isplaniranom,jedan pukovnik može biti imenovan na poziciju komandanta najveće američke vojne baze u Evropi posle drugog svetskog rata tek tako ?! Bez prethodnih provera svih vrsta,17 bezbednosnih službi koje postoje u SAD, uključujući i sagledavanje eventualnog porekla,veza i bliskosti sa prostorom,zemljom,nacijom gde će službovati ??!!
Veoma naivno mišljenje,zasnovano verovatno na potpunom nepoznavanju funkcionisanja američkog sistema rada i društva u celini.

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 6 godina

Bas me interesuje da je za komandanta dosao neko ko je poreklom rus i zove se recimo Vladimir Lavrov kakvi bi komentari bili?

zmitjkoe

pre 6 godina

Njegovo poreklo je bila sigurno jedna od stvari zbog kojih su i odlučili da ga postave na ovo mesto.Na neki način politička odluka.
(Raca)

Siguran sam da oni koji postavili Nicka Ducicha (izgovara se Dusič) iz kalifornijske Nacionalne garde ne znaju da je srpskog porekla jer mu to nigde ne piše u ličnim dokumentima i pritom je rodjeni Amerikanac. Prezime Dusič uopšte na asocira na srpsko poreklo, kao recimo Mastrojani ili Djanini koje je tipično italijansko. Još manje je politička odluka ili poruka.

Milovan S Nikolić Sombor

pre 6 godina

Bili bismo zadovolni kada bi dotični poštovao rezoluciju 1244,medjutim on je vojnik a rezoluciju
ne provode političari koji o svemu i odlučuju.Nema nade da se promeni stav NATO .

letac

pre 6 godina

@Radoman Matovic

Butros Gali je i bio drugačiji od svih drugih genseka UN. Nije isao na americku vodenicu. Upravo zbog toga je su Amerikanci ulozili veto na njegov reizbor a mi smo dobili Kofi Anana.

Predsednik Regan, džiber ofarbane kose i našminkanih obraza

pre 6 godina

Пн је Србин са држављанством САД, а никако “Американац”. САД је вишенационалана земља и њени држављани нису искључиво Америчке националности.

konzul

pre 6 godina

Pokusavam da se stavim u "njegove cipele", da prelomim u glavi kako bi ja to da sam na njegovom mjestu... Pokusavam, ali ne ide. Mogu da zamislim i da sam Dzingis Kan, i Papa, i Tramp ... ali nikako ne mogu da zamislim ovaj scenario.
E sada, mozda ja nisam normalan, ko zna.

zmitjkoe

pre 6 godina

Njegovo poreklo je bila sigurno jedna od stvari zbog kojih su i odlučili da ga postave na ovo mesto.Na neki način politička odluka.
(Raca)

Siguran sam da oni koji postavili Nicka Ducicha (izgovara se Dusič) iz kalifornijske Nacionalne garde ne znaju da je srpskog porekla jer mu to nigde ne piše u ličnim dokumentima i pritom je rodjeni Amerikanac. Prezime Dusič uopšte na asocira na srpsko poreklo, kao recimo Mastrojani ili Djanini koje je tipično italijansko. Još manje je politička odluka ili poruka.

Dejan

pre 6 godina

Takticki potez, vrlo lukav. Da bi Srpska strana bila popustljivija u pregovorima. Da se stvori privid da je stav Amerike omeksao. U pitanju je samo jedan cilj. Drzava kosovo koju treba da prizna Srbija. Niposto ne podleci pritiscima, bilo je i tezih vremena. Ako krene sada ko zna gde ce se zaustaviti. Bas nas briga ko je komandant Bondstila.

Raca

pre 6 godina

Ovo jeste jedna velika ironija i čudna igra sudbine,ali ne i slučajnost.Njegovo poreklo je bila sigurno jedna od stvari zbog kojih su i odlučili da ga postave na ovo mesto.Na neki način politička odluka.
Reći ću samo nekoliko stvari iz ličnog iskustva.I ja sam se doselio u SAD iz Srbije pre 19 godina,i moja deca su ovde rođena,vaspitavsju se da su Amerikanci i Srbi.
U SAD,svi koji su u njima rođeni i oni koji u SAD žive već dugo godina su Amerikanci.To je opštepoznato i sasvim normalno za SAD.To je sloboda i draž Amerike,u kojoj su svi Amerikanci ali ujedno i Kinezi,Srbi, Meksikanci.....
Amerikanci su u smislu da su prihvatili način života,sistem vrednosti i sve ono što Amerikance i američki život čini prepoznatljivim i posebnim.Znači,vole i doživljavaju SAD kao svoju domovinu čije su vrednosti i sistem spremni da brane.To je normalan,fer i patriotski odnos prema državi u kojoj ste rođeni,odrasli ili u koju ste se doselili i u njoj izgradili svoju porodicu.
S druge strane,sva deca srpskih doseljenika,pogotovo prve generacije,
imaju izgrađenu svest o svom poreklu.Srbi u SAD nikada nisu zaboravili svoje poreklo i tu svest su preneli i na svoju decu.
Ne zaboravite da je konkretno u Kaliforniji,u kojoj i ja živim,srpska imigracija ima korene preko stotinu godina.Četnička imigracija je ovde pronašla svoje utočište i spas od komunista,vojvoda Đujić je ovde živeo i ovde je sahranjen.Svojevremeno u Kaliforniji je živeo i kralj Petar drugi.
Podsetiću i na Milorada Čavića,koji je rođen i odrastao u Kaliforniji,a videli ste da govori Srpski,odeća se kao Srbin,i nastupao je za Srbiju.
2018 u nesrećnoj situaciji u kojoj se Srbija nalazi sa Kosovom,nakon svega što se dogodilo,činjenica da je tu komandant srpskog porekla može doneti bar nešto pozitivno u nekom budućem razvoju događaja.Bez obzira na svu ironiju i sudbinu koja se sa nama kao nacijom poigrava.

Prošlost i sadasnjost

pre 6 godina

Kakve veze ima poreklo sa sadasnjosti? Čovek je ono sto je sada i kako se oseća. Poreklo ne igra AMA bas nikakvu ulogu u ponašanju i razmišljanju. Domovina je tamo gde se dobro osećaš. Ono šta je bilo bilo je a svet ide dalje.

kako da ne

pre 6 godina

Gde se rodite, minimum 90% ste pripadnik tog naroda. Iako su vam roditelji, babe, dede nesto drugo. To zna svako ko je imao iole susreta sa npr nasima rodjenim u drugim zemljama. To ne vazi samo za nase, vazi za sve. Tu decu dovode na odmore 2-3 nedelje godisnje do 15-16-te godine, od tada vec ta deca zele odmore da provode sa drustvom i Srbiju vide jednom u 2-3 godine, ako i toliko. Jednostavno, krecu u skole vec sa 5 godina, Srpski pricaju samo kod kuce, a svi znamo da smo kao klinci vec sa 13-14 ‘bezali’ od roditelja, tj hocemo sami u sobu, sami uz tv, tako i ta deca. Gledaju naravno programe te zemlje gde zive jer im je lakse...Upoznao sam mnogo nasih rodjenih u inostranstvu i svi oni kazu ‘Ja sam Srbin, Srpkinja’, ali ipak vidi se i po mentalitetu i svemu da oni nemaju puno veze da Srbijom. Zamislite tek 3-4 generaciju rodjenu negde vani.

hahahah sve sami kontra-taktičari

pre 6 godina

Takticki potez, vrlo lukav. Da bi Srpska strana bila popustljivija u pregovorima.
(Dejan, 20. mart 2018 18:48)


Šta pričaš ti?

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 6 godina

Bas me interesuje da je za komandanta dosao neko ko je poreklom rus i zove se recimo Vladimir Lavrov kakvi bi komentari bili?

branix

pre 6 godina

Nemojte da se ložimo zato što je čovek Srbin. Poznajući američki mentalitet, on je prvo profesionalac pa onda sve ostalo. A radiće kako mu se kaže.

Aleksandar

pre 6 godina

On je manje Srbin nego što sam ja Amerikanac - ja sam, za razliku od njega, u SAD bar nekoliko godina živeo i većinom delim njihov sistem vrednosti dok je on 'Srbin' samo po dalekom poreklu ali nema ništa drugo zajedničko sa Srbijom i ne verujem da bi i želeo da ima.

A sve to nema ama baš nikakve veze s njegovim poslom. Ne znam što uopšte prebrojavamo nečija krvna zrnca - on ima poslodavca koji ga je poslao da obavlja posao koji je rekao da će obavljati, dakle radiće u korist poslodavca kakvog god da je on porekla.

GH

pre 6 godina

(qwerty, 20. mart 2018 16:30)

Stoltenberg sigurno nije odrastao u Srbiji. Otac mu je bio ambasador Norveske u nekadasnjoj SFRJ i bili su u Beogradu samo koliko je bio mandat Stoltenberga starijeg kao ambasadora u SFRJ a to nije vise od 4 godine. Istina je da su posle zavrsenog sluzbovanja njegovog oca odveli sa sobom u Norvesku zenu Srpkinju koja je male Stoltenberge i u Norveskoj ali oni od nekoliko reci srpskog nikad nisu otisli dalje.

Nik Ducic ce sigurno svoj posao obavljati profesionalno i to je jedino ispravno za ocekivati.

Raca

pre 6 godina

@ zmitjkoe
Hoćeš da kažeš da u vojsci SAD i sistemu onakvom kakav jeste,besprekornom i do detalja isplaniranom,jedan pukovnik može biti imenovan na poziciju komandanta najveće američke vojne baze u Evropi posle drugog svetskog rata tek tako ?! Bez prethodnih provera svih vrsta,17 bezbednosnih službi koje postoje u SAD, uključujući i sagledavanje eventualnog porekla,veza i bliskosti sa prostorom,zemljom,nacijom gde će službovati ??!!
Veoma naivno mišljenje,zasnovano verovatno na potpunom nepoznavanju funkcionisanja američkog sistema rada i društva u celini.

zmitjkoe

pre 6 godina

@ zmitjkoe
Hoćeš da kažeš da u vojsci SAD i sistemu onakvom kakav jeste,besprekornom i do detalja isplaniranom,jedan pukovnik može biti imenovan na poziciju komandanta najveće američke vojne baze u Evropi posle drugog svetskog rata tek tako ?!
(Raca)

Postoje ljudi kao ti koji hoće da veruju da je Bondstil ”najveća američka vojna baza u Evropi posle drugog svetskog rata”. No, nije teško zaključiti zašto je to tako. Bondstil je vojni kamp i služi kao štab NATO za KFOR multinacionale sange. Prostire se na oko 3.8 kvadratnih kilometara i uglavnom se sastoji od baraka za vojnike, što ga čini najvećom ”bazom” na Balkanu, kakva crna Evropa. Pogledaj fotke na internetu snimljene iz vazduha. Šta su onda prave voje baze, recimo u Nemačkoj? U Bondstilu nema nikakvog teškog naoružanja, aviona, tenkova, raketa i ostalog vojnog arsenala...zato se i zove vojni kamp. Tamo je zaposlen priličan broj lokalnog stanovništva koji radi u restoranima, na održavanju čistoće, perionicama itd. Nije teško danas saznati činjenice, samo kad se hoće. A propaganda je nešto sasvim drugo. Pozdrav.

Bojan

pre 6 godina

Možda jeste Srbin, ali je pre svega profesionalan vojnik... i to u vojsci koja je poznata po malom stepenu slobode svojih oficira i po striktnom izvršavanju naređenja.
Američkoj vojsci njegovo poreklo samo može da koristi jer bolje razume situaciju, ali ne verujem da će Srbima zaista da koristi.

vasilj

pre 6 godina

Kod mene je suprotno, ja sam Ukrajinac u Srbiji, moji pradedovi su se nekada davno pre 100 godina doselili na ove prostore. Prvenstveno sam drzavljanin svoje zemlje, ali znam i postujem jezik porekla, pratimo u porodici programe tv zbog jezika i dece, ali se vec u 4. ili 5. generaciji pocinje intenzivno gubiti nacionalni identitet manjina, posebno kada nema uslova za skolovanje na maternjem jeziku. Deca u Kud-ovima jos uce igre i pesme, ali je to vise povrsinski i osnovno. Odnos prema pradomovini je vise figurativan, vise je ozbiljniji pristup prema veri, kulturi, obicajima, a malo ili nimalo prema politici ili odnosima u tom drustvu tamo daleko... tako je verovatno i sa ovim vojnikom...

Radoman Matovic

pre 6 godina

Devedesetih, kada je Butros Gali postavljen za predsednika UN, rezimski mediji su istakli da će čestiti pravoslavac naći razumevanja za nas i da se očekuje poboljšanje našeg položaja u vreme sankcija... Stvar je etička. Naš moral nekog preporučuje ne po kvalitetu i odgovornosti te osobe već po krvnoj, kumovskoj,verskoj, partijskoj,itd vezi. Daleko smo od shvatanja da nasa preporuka nosi i našu odgovornost . Tako mislimo da i drugi rade... Naravno da postoje kadrovske kuhinje ali izbor je uvek prema interesima i ciljevima organizacije a ne ličnim afinitetima.

delimicno tacno

pre 6 godina

Devedesetih, kada je Butros Gali postavljen za predsednika UN, rezimski mediji su istakli da će čestiti pravoslavac naći razumevanja za nas i da se očekuje poboljšanje našeg položaja u vreme sankcija...
(Radoman Matovic, 20. mart 2018 19:16)

Naravno da je interes organizacije iznad svega. Ali, licni pecat je takodje bitan, mozete takvu jednu licnost posmatrati kao vrlo vaznog lobistu u spektru interesa.
Sto se tice Butros Galija, on se zaista pokazao drugacijim i od svojih prethodnika i naslednika. Uostalom, on je jedini generalni sekretar UN koji je na toj poziciji ostao samo 4 godine.

Predsednik Regan, džiber ofarbane kose i našminkanih obraza

pre 6 godina

Пн је Србин са држављанством САД, а никако “Американац”. САД је вишенационалана земља и њени држављани нису искључиво Америчке националности.

Milovan S Nikolić Sombor

pre 6 godina

Bili bismo zadovolni kada bi dotični poštovao rezoluciju 1244,medjutim on je vojnik a rezoluciju
ne provode političari koji o svemu i odlučuju.Nema nade da se promeni stav NATO .

letac

pre 6 godina

@Radoman Matovic

Butros Gali je i bio drugačiji od svih drugih genseka UN. Nije isao na americku vodenicu. Upravo zbog toga je su Amerikanci ulozili veto na njegov reizbor a mi smo dobili Kofi Anana.