1. Ne smem ni da razmišljam o američkom "rešenju"! Čvršće povezivanje sa Rusijom i Kinom je ravnoteža, koja možda može da donese pozitivno rešenje.
  (Savka, 12. mart 2018 07:51)

  # Link komentara

 2. Kome je potrebna njihova pomoc.
  (glog, 12. mart 2018 07:51)

  # Link komentara

 3. Nadam se da će dolazak kineskog predsednika napraviti ravnotežu u odnosu na Ameriku... Ako nam Amerikanci budu rešavali pitanje Kosova, teško nama.
  (Katica, 12. mart 2018 07:48)

  # Link komentara

 4. Kako god okrenese, Srbija je stalno pod nekim pritiskom i konstantno ucenama pokusavaju da nas primoraju na nesto sto mi necemo.
  (GajbexG, 12. mart 2018 07:46)

  # Link komentara

 5. Američka administracija se uvek mešala u unutrašnja pitanja drugih država i izigravala "svetskog policajca"... Terorizam su oni i stvorili svojom politikom...
  (Beranović, 12. mart 2018 07:46)

  # Link komentara

 6. bitno je da resimo problem
  (ana, 12. mart 2018 07:43)

  # Link komentara

 7. 99% Amerikanaca nema pojma ni gde se nalazi Kosovo,a ni šta je to Kosovo.... Žalosno i tužno što oni donose predlog "rešenja" ...
  (Jelena, 12. mart 2018 07:43)

  # Link komentara

 8. Ma neka se SAD bave sa raznim predlozima, ali moraju znati da Srbija neće nikada priznati nezavisnost KiM.
  (Fiko Halimović, 12. mart 2018 07:35)

  # Link komentara

 9. Evo moje pitanje Amerikancima: Zašto 4 godine nije formirana ZSO?
  (Gagi, 11. mart 2018 16:54)

  # Link komentara

 10. Ako bi Srbija, hipotetički, "prestala" da koči prijem Kosova u UN, što znači da bi nekim čarobnim štapićem uspela da ubedi Moskvu i Peking da je Rusiji i Kini u interesu da ne ulože veto na predlog da Kosovo bude primljeno u UN, ostaju još dve "sitnice". Pet članica EU koje ne priznaju nezavisnost i suverenitet Kosova, kao i Rezolucija 1244 koja bi od strane UN morala da se preinači potpuno novom, drugačije formulisanom rezolucijom. Ostaje potpuno nejasno zašto bi Rusija nakon gotovo 20 godina zastupanja svojih političkih interesa u pogledu nepriznavanja Kosova sada odjednom rekla da je sve to bilo šale radi, odnosno isključivo radi nesebične ljubavi prema braći Srbima. Isto pitanje važi i za Kinu.
  (Protivrečnosti, 11. mart 2018 15:59)

  # Link komentara

 11. Ako je Vasington resio da nesto ponudi...a ponudio je nedovoljno prema ovome clanku to znaci da njihov ukupan uticaj slabi i da u dogovoru sa rusijom i eu moze da se dobije vise. Nama takodje ne odgovara da postoji kontinuitet muslimana i albanaca sto znaci uvek mogucnost otvaranja nove krize u srbiji. Usa mogu uvek da pogaze dogovor koji ponude...to su vise puta ucinili. Dakle potrebna je podela kosova jedna jasna situacija i razmena stanovnika koji bi ostali s druge strane granice uz eksteritorijalni status nasih manastira. Garant sporazuma mora biti un a ne usa jer su usa veoma nepouzdana i za nas slaba garancija.osim toga kako stvari stoje nas eu put zavisi od eu a ne od usa sa kojima krece carinski rat upravo. Dakle moze se dobiti vise od ponudjenog i to uskoro. Ponudjeno je dovoljno za interpol ali ne i za un stolicu. A tu se srbija ni ne pita nego kina i rusija koje pak imaju svoje interese.
  (astrid, 11. mart 2018 15:38)

  # Link komentara

 12. Da bi neka država postala članica NATO, referendum nije obavezan; ali je obavezan referendum o članstvu u EU. Ja ću na referendumu o članstvu Srbije u EU glasati protiv. Ne zato što verujem da je Kosovo deo Srbije, znam da je kosovo nezavisna država i da više nikada neće biti deo srpske teritorije, već zato što ne volim ucene.
  Dakle: Srbija ne treba da pristane na ucene bilo koje države.
  (Samosvesna gradjanka, 11. mart 2018 15:08)

  # Link komentara

 13. Taj paket tačaka treba proširiti i uvesti još neka ozbiljnija pitanja.
  (Nenad, 11. mart 2018 14:10)

  # Link komentara

 14. Ja bih voleo da znam ko je to napisao glavom i bradom, jer njemu je rok prošao još 1990-te a još uvek može da pravi štetu koje nisu ni u interesu SAD.
  (ali stvarno, 11. mart 2018 13:56)

  # Link komentara

 15. ZSO nesme da ima manje od teritorijalne Autonomije na federalnom nivou koju su albanci sa Kosova imali u Avnojevskoj SFRJ. Plus srpski manastiri trebaju da imaju eksteritorijalnost.
  (Petar, 11. mart 2018 12:53)

  # Link komentara

 16. Gospodo sve sto Novosti objave primite sa rezervom?
  (pprvi dan skole u Svedskoj, 11. mart 2018 12:39)

  # Link komentara

 17. Замислите било коју земљу на свету како им неко прилази и тражи да се одрекну дела територије?
  Запад није нормалан.
  Ћао здраво довиђења.
  Нисмо ни требали 2000 да уђемо на пут звани еу.
  Прете инвестицијама?
  Ћао здраво пријатно.
  Нека живимо као сиротиња али поносни.
  Развијаћемо сами себе, окренућемо се другим државама у свету и готова прича.
  Нећемо бити Бугарска или Румунија, бићемо Србија!
  Људи доста је овог понижавања и слично, баталите тај запад, окренимо се себи, биће тежак живот али достојанство и образ нам не могу узети , па макар умарширали својом војском и зазуели целу Србију.
  А као што је рекао Милош Обилић пред Косовски бој, "грануће једном сунце које ће све ове пацове отерати са Србије, па макар то било и за 1000 година, али ако га ми данас уклешемо".
  Данас то сунце треба да уклешемо ми, данашње генерације Срба, као што су ономад Косовски јунаци, таква нам је судбина као народу, да би остали Срби и православци, да би остали своји!
  Да нису они тада 1389 године, данас не би ни било Србије и Срба, асимилирали би се међу друге народе и вере.
  Касније су тај пут наставили Карађорђе, Војска из првог светског рата, па хероји са Кошара.
  Данас ми уклесујемо то сунце за неке будуће генрације Срба, да останемо Срби и православци, да останемо и будемо своји!
  (Сава, 11. mart 2018 12:39)

  # Link komentara

 18. Postovani zamenice sekretara…za Evropu i Aziju, zahvalni smo na brizi za dobrobit naroda Srbije i molim da prenesete Predsedniku i sekretaru SAD nasu najdublju zahvalnost na dosadasnjoj pomoci. Razmotricemo Vas paket sa velikom paznjom koju zasluzuje i dati nase misljenje pocetkom 2026. Dakle veoma cemo pazljivo analizirati sve aspekte Vase sugestije. Ipak stolica u UN za pokrajinu KIM zavisi pre svega od stavova stalnih clanica SB – Rusije i Kine. Stoga da bi ubrzali proceduru pozivamo Vas da isti predlog koji dajete nama urucite i njima. Takodje bilo bi dobro, a mi cemo to svakako uraditi je pitati 5 clanica EU koje nisu priznale samoproklamovano otcepljenje i za njihov stav po tom pitanju. Pitanje stolice Kosova u UN je toliko ozbiljno da Vlada RS i narod ne mogu doneti odluku bez konsultacija sa svim zainteresovanim stranama ukljucujuci i pokrajinsku Vladu i Parlament. Mozda cemo poceti od konsultacija sa Spanijom zbog njihovog velikog svezeg iskustva. Iskustvo Kipra je takodje vazno. Naravno da treba konsultovati i cuti iskustvo i misljenje 100 drzava koje nisu priznale nezavisnost i 100 drzava koje jesu. Veliki je posao pred nama. Stoga cini se da je uloga Srbije u dodeljivanju stolice u UN precenjena. Ipak ceneci Vas trud i zabrinutost kao i rad na dobronamernom predlogu Ministar Dacic ce dobiti nalog da odmah pocne obilaziti svih 200 zemalja kako bi se ispostovao predvidjeni rok 2026 za izjasnjavanje po Vasem predlogu.
  (Dr., 11. mart 2018 12:14)

  # Link komentara

 19. Citajuci komentare mogu da zakljucim da vekovi prodjose a mi nista da naucimo.
  (BratBurazer, 11. mart 2018 12:06)

  # Link komentara

 20. Uzimaju sve a ne daju nista. Samo privid.
  (kosta, 11. mart 2018 11:58)

  # Link komentara

 21. Spasavajte nas Amerikanci,
  kako ste spasili i prekinuli ratove u bivsoj Jugoslaviji.

  Amerikanci se obično uvek kasno uključe kad je već konflikt uznapredovao, ali uvek na kraju, rese problem.
  Bez njih nema rešenja
  (TuSeTi, 11. mart 2018 11:52)

  # Link komentara

 22. Уколико им дамо све, омогућиће нам да постанемо Бугарска.

  Па, браво.
  (Ron Jeremy, 11. mart 2018 11:29)

  # Link komentara

 23. Meni da su doneli taj papir ja bi uzeo i dole ispisao svoje cetiri tacke.
  1. Otpisivanje dosadasnjeg javnog duga Srbije ili preuzimanje od strane SAD i EU
  2. 50 milijardi dolara bespovratne pomoci u novcu za prvu fazu revitalizacije Srbije.
  3. Dokument potpisan od strane svih clanica SB UN ratifikovan od strane medjunarodnog suda pravde o daljoj neotudjivosti i nepovredivosti Srpskih granica i teritorija cime bi se stavila tacka na dalje pretenzije za Srpskim teritorijama.
  4. Garacija SAD i EU za novi i tada vec jedini kredit Srbiji od 250 milijardi dolara sa grejs periodom od 10 godina i na period od 30 godina za kompletnu obnovu energetske i saobracajne infrastrukture, i ostale faze revitalizacije poljoprivrede, privrede, zdravstva i skolstva.
  Naravo takva drzava bi caskom postala clanica EU ako hoce a ako nece ili EU ne bude vise...mi cemo svakako biti normalna drzava. Tako da nam clanstvo u EU ne moraju obecavati.
  Mislim da je ovo realno i da nije ne skromno, kada Srbiji nije problem da pegla stari dug prema MMF sta je to Evropi ili Americi a potezom pera mogu i da ga otpisu, 50 milijardi jednokratno i bespovratno nije nista za njih a da dobiju celu jednu novu drzavu i rese ogroman problem, dokument ih ne kosta nista...kredit ih ne kosta nista mi cemo ga vracati jer cemo tada pod prethodno navedem uslovima biti drzava.
   (Bane, 11. mart 2018 10:41)

  # Link komentara

 24. Toliko o suverenitetu EU, kad Ameri odlučuju ko će ući u EU, a ko ne...
  (Nikola, 11. mart 2018 10:32)

  # Link komentara

 25. Prete da će pritisnuti EU da blokiraju investicije u Srbiji ukoliko ne prihvatimo ovaj ultimatum. To jedino može da znači da će biti više kineskih investicija kao zamena, a i pitanje je kako i koliko će moči da nateraju EU da to učini.

  SAD polako posrću, standar života im opada, ljudi se iseljavaju iz Silikonske doline, ogroman je državni dug, vojska ima sve manje para da ide po svetu i pritiska nepokorne, nezadovoljne porodice vojnika iz protesta zbog dugačkih i teški prekomandi i zadataka vojnika glasaju za D. Trampa jer im je dosta i jedne i druge partije. Ljudi shvaćaju da su dve partije zapravo deo istog režima koji ih pljačka i koji šalje njihove najmilije na frontove u najudaljenija mesta na svetu i to na dug period. Ljudi sve manje idu u njihovu vojsku, ni Holivud ne pomaže sa filmovima.

  To sve treba imati u vidu kada se donosi odluka kako da postupimo kad nas počnu pritiskati.

  Mi treba da izađemo sa boljim alternativnim predlogom EU da bi EU odbila pritisak is SAD.
  (Predsednik Regan, ofarbane kose i našminkanih obraza, 11. mart 2018 09:03)

  # Link komentara

 26. A ja mislio nesto novo...
  (Zox, 11. mart 2018 09:02)

  # Link komentara

 27. srbija je svakako na tezak zivot navikla. svakako nestajemo ali kao junacki narod koji ce u istoriji takav i ostati. sarene laze poput eu koja se raspada i dugorocno ne moze opstati jer je zasnovana na principima sfrj ne treba prihvatati pod uslovom ponovnog gubitka teritorija. opametimo se konacno, jedino je srbija u raznim mondijalistickim projektima gubila svoju teritoriju a projekti propadali.
   (srky8019, 11. mart 2018 09:02)

  # Link komentara

 28. Ozbiljna država o ovakvim stvarima ni ne razmišlja. Sama činjenica da se ultimatumski traži kompromitacija Ustava, nebitno u vezi čega, bi trebalo da bude dovoljna da se sa tim koji to traži više ne razgovara. Da ne ulazimo u to kakva je to EU i čemu ustvari služi, ako se SAD pitaju ko će i pod kojim uslovima biti njen član.
  A Kosovo ćemo rešavati kasnije, kad u Srbiji na vlasti bude neko ko za promenu ima njen interes kao cilj, i ko ima bar istu onoliku silu na raspolaganju kao i oni na suprotnoj strani, šta god da kažu, urade i potpišu tekuće marionete.
   (djuro, 11. mart 2018 09:01)

  # Link komentara

 29. Šta je ovde novina?Pa o ovoj suštini iznesenih predloga priča se decenija i nešto više.Pa zar nisu već potpisali ZSO?Koliko svi znamo u praksi osim potpisanog papira ako je uopšte i potpisan nema ništa.Političari koji bi trebalo da nešto rade,urade i sprovedu u delo ponašaju se kao posmatrači u utakmici u kojoj i sami učestvuju.Kada će se uspostaviti novi socijalni konsenzus, odlaganje svih sporova i sukoba, zavrtanje rukava, uvođenje reda.Pa nikada.To političarima ne odgovara.Promene su zakon života.S obzirom da mi gledamo samo na prošlost ili sadašnjost sigurno propadamao u budućnosti na šta sve činjenice i ukazuju.Niko ne može da ospori da je Srbiji otet vojno deo teritorije.Srbija je vojno izgubila deo svoje teritorije nad kojom nema nikakvu vlast.Na sopstvenoj teritoriji uveliko imamo granicu,"U jednoj državi"različite tabilce za kola,lična dokumenta,jezik nije više srpski.Uz put opet je batina kod jačeg koji ucenjuje jednu zemlju.Ako uradite ovo ili ono ući ćete u EU?Da li iko zna sigurno šta gradjani žele?Da li zasita žele da udju u EU ili ne?Mi gradjani smo kao zapušteni drvored koji tu nešto statira.Ajde prvo da se vidi šta gradjani misle o EU.Zamislite rezultat da gradjani neće u EU,dažele da budu "neutralni".Onda ucena propada.Dalje takodje tvorac ovog teksta je zaboravio daSrbija ima Ustav i tamo svepiše.Onda treba menjati Ustav.Sve naopačke. Idemo od željenog rezulatata Amerike,EU,KiM pa unazad.Šizoidno.
  (Grunf, 11. mart 2018 08:55)

  # Link komentara

 30. Ovako izgledaju ruske poluinformacije. Cim neko dolazi sa nacrtom resenja, vec nam se namece potpun scenario a da jos nista nije ni stiglo.
   (Drmr, 11. mart 2018 08:55)

  # Link komentara

 31. eto, doslo je
   (na naplatu, 11. mart 2018 08:54)

  # Link komentara

 32. Ne zvuci lose realno
  (Djordje, 11. mart 2018 08:54)

  # Link komentara

 33. Sve je do sada bila igra,do ove tacke smo vec stigli pre desetak godina i tada je Tadic rekao NE.Da vidimo ovoga sada sta ce da kaze.
   (Pokondirena tikvica, 11. mart 2018 08:54)

  # Link komentara

 34. To znaci da briselski sporazum, prakticno, ne vazi! Sve na sta smo mi pristali i izvrsili to ostaje, a ono sto su Albanci trebalii, e za to ponovo pregovaramo i imamo nove uslove!? Mi nismo normalni ako pristanemo! Ovako mogu da nas ucenjuju beskonacno, za sve i svasta, ne sami za Kosovo. Mogu da kazu,“ necete uci u EU ako ne date Bugarskoj sve do Nisa“! Sta nas tek ceka sa neresenom granicom sa Hrvatskom?
   (nagard, 11. mart 2018 08:53)

  # Link komentara

 35. ja bih samo pitao jedno - zašto bi iko normalan ulazio u brod koji tone (EU)?
  čekao bih, da sam na mestu AV, da vidim šta će biti...
   (satana sum, 11. mart 2018 08:46)

  # Link komentara

 36. Torta Dobošara sa 25 kora, na njoj čokoladni preliv, na njemu šlag, a na vrhu šlaga čuči jagoda.
  Prste da poližeš.
   (RexLex, 11. mart 2018 08:46)

  # Link komentara

 37. Koliko je tužna moja generacija. Gubitak Krajine u ratu u Bosni, razdvajanje Srba preko Drine, gubitak Kosova i Metohije!!! I zbog čega sve to!? Ko je krivac za gomilom poraza u zadnjih 30 godina!?
   (eto ja, 11. mart 2018 08:46)

  # Link komentara

 38. njima je 'natuknuto' preko nezvanicnih diplomatskih kanala, a nama ce biti 'natuknuto' preko vucelinih novosti.
  (bane sine, 11. mart 2018 08:43)

  # Link komentara

 39. Како рече наш преседник: Наши поуздани партнери и наши пријатељи Американци, Стварно пријатељи.
   (Душан, 11. mart 2018 08:42)

  # Link komentara

 40. Na ovo ste radikali i SPSovci trebali pristati 99te. Ovako ste nam pojeli 18 godina i na kraju cete opet vi biti u prilici da prihvatite isto. Nadam se ovaj put necete odbiti.
   (Mr M, 11. mart 2018 08:41)

  # Link komentara

 41. Класична силеџијска уцена. Урадите оно што нама одговара, ако нећете, згазићемо вас. Које су ово небулозе, они имају циљ да нас потпуно униште. Које су то шаргарепе од ЕУ? И по који пут, већ виђен ултиматум? Чисто зло је Америка.
   (Нишлија, 11. mart 2018 08:39)

  # Link komentara

 42. Ma nesumnjam da ce mo mi izabrati onaj pravi put ideala popova dacica nikolica rusa i ostale ekipe.Mada kada pomislim najbolje i najpostenije bi bilo da nijedna investicija sa zapada vise nedodje da nam uvedu vize jer mi imamo migove ruske investicije i turiste iz irana sa direktnom linijom.Kosovo ce mo vratiti sigurno pa kad dacic i amfilohije zaviknu ima da se smrznu.Dobro ajd sad sto ce oni biti u foteljama kao zadnjih 30 godina i sto ce dacic svog sina debeljka skloniti dok nasi sinovi malo izginu ali kome to smeta.
   (istina ali realna, 11. mart 2018 08:38)

  # Link komentara