Utorak, 06.03.2018.

22:50

"Ako ETF odbije, novi fakultet za računarstvo"

Biće osnovan novi fakultet za računarstvo ukoliko se sa ETF-om ne postigne dogovor o osnivanju bočne Katedre za informacione tehnologije.

Izvor: Tanjug

"Ako ETF odbije, novi fakultet za raèunarstvo" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

81 Komentari

Sortiraj po:

Pera

pre 6 godina

Bez najiskrenije namere da nekoga uvredim, zelim da kazem da je neverovatno da naucna i tehnicka elita ove zemlje, a tu smatram upravo profesore i studente i inzenjere ETF-a, naseg elitnog i fenomenalnog fakulteta, ne zna ni koji je domen elektrotehnike kao jedne grane tehnike. Ako ste ikada ucili racunarske nauke, prva stvar koja ce vam se objasniti da je nulti nivo racunarstva hardver, koji spada u domen izucavanja elektrotehnike i nije predmet izucavanja informacionih tehnologija. Vec prvi nivo iznad je nesto sto spada u domen informacionih tehnologija, a ne elektrotehnike. Ja sam ucio IT iz udzbenika fakulteta Berkley, i osnove veoma precizno isticu ovu cinjenicu.

Apsolutno se slazem da na ETF mora postojati racunarski smer, ali on se nece baviti informacionim tehnologijama, vec elektrotehnikom. Po meni, ima smisla osnovati poseban fakultet za racunarske nauke.

Od svih fakulteta u Srbiji gde se danas izucavaju informacione tehnologije, jedini fakultet gde ima smisla proucavati iste je PMF. Matematicari kao naucnici su potrebni u mnogim drugim naukama i granama tehnike ili privrede, pa usled toga ima i te kako smisla na PMF izucavati informacione tehnologije. Ali IT smer na ETF-u, FON-u i slicno je sasvim besmisleno. Kao sto je neko vec dao banalno ali sasvim ispravno poredjenje, kakve veze ima kalem, konstrukcija integralnog kola, elektromagnetno polje, transformator, otpornik ili napon sa informacionom tehnologijom?

nije bas tako

pre 6 godina

Za stipendije i zaposlenje, bitnija je praksa i reference nego sta si završio, osim ako nemaš u toj firmi nekoga ko je sa ovih prostora pa da uputi HR. Znam ovo jer se bavim tim i teško mi je objasniti predpostavljenim (strancima) da nije isto.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (JimBeam, 7. mart 2018 00:25

U pravu ste u smislu da poslodavci ne mare tako mnogo pri zaposljavanju IT strucnjaka jer gledaju pre svega sta znaju.
Medjutim... covek sa MIT-a ce pri istom nivou znanja biti postavljen odmah minimalno jednu stepenicu vise od nekog ko je zavrsio kvalitetan americki fakultet koji ne pripada Ivi league fakultetima. Tokom karijere ce se ta razlika u njihovom statusu povecavati u ogromnoj vecini slucajeva. Ono sto ljude dovodi u zabludu je cinjenica da su dobili posao na zapadu i pristojnu platu. Medjutim, oni ne znaju za koje novce rade njihove kolege koji su sa prestiznih fakulteta - to saznaju mnogo godina kasnije kada vide kako ovi drugi napreduju i unutar firme i u socijalnom okruzenju.
Sto se tice vrednovanja diploma iz Srbije, najbolji studenti sa ETF-a su u velikom broju slucajeva dobijali doktorske stipendije na MIT-u, Berkliju, Kolumbiji itt. Slicno je vazilo i za PMF. Znam da su odlican prolaz imali i studenti molekularne biologije (genetika) u BG. NEMA SANSE da takvu stipendiju dobije neko sa srpskih fakulteta koji nemaju takvu visedecenijsku tradiciju, znam tacno kako funkcionise princip selekcije na MIT.

Zt

pre 6 godina

Čovek priča o uvođenju informatike na mašinstvu i dobio je 108 pluseva.
Toliko znaju dragi sugradjani, a nema ni pola veka kako je IT duboko na mašinstvu.
Ovde vlada neko ludilo da kad se čuje IT čovek iz te struke mora da poznaje svaki detalj oblasti, a to je sasvim suprotno.

seed

pre 6 godina

Programer ne može da bude Dobar Programer, koji piše optimizovan i efikasan kod, ako ne poseduje dobro znanje o arhitekturi mikroprocesora i ostalih hardverskih komponenti računara, koje se stiče na elektrotehničkim fakultetima.
Da, priučeni programer može praviti programe i to naplaćivati, po šablonu koristeći gotove rutine i protokole. Dobar Programer pravi te rutine i protokole.

Cibe

pre 6 godina

Prvo su Slovenci odvoji računarstvo od elektrotehnike. I dobro im ide. Onda i Makedonci. Ne vidim tu ništa loše. Onaj deo IT koji je vezan za elektrotehniku treba da ostane na ETF-u( integracija softvera i hardvera za rad u realnom vremenu). Pogledajte samo program , katedre i predmete na Fakultetu za računarstvo i informatiku u Ljubljani pa će Vam sve biti jasno. Problem je kod IT druge prirode. Male su plate saradnika, asistenata i profesora na IT i SI. Zato na fakultetima iz ove oblasti ne ostaju najbolji. Prosečan programer ima veću platu od profesora na fakultetu.

Aca

pre 6 godina

Ovima naravno nista nije sveto i reseni su u nameri da sve sto je u ovoj drzavi iole valjalo uniste potpuno! To nije nista cudno jer se unistavanje Srbije odvija jos od Slobe pa na ovamo,a ovi su samo ubrzali pricu.Stetocine parekselans ali narod to voli,izgleda da su srbi resili da urade kolektivno samoubistvo.

Leskovcanin

pre 6 godina

Da dodam i ovo. Kada sam ja zavrsavao Elektronski u Nisu, znao se neki red. Ministri prosvete nisu smeli da privire na fakultet, a ne da prete elektroncima!
Radim kao C programer i tvrdim da hiper produkcija prinaucenih programercica nikuda ne vodi.Razne akademije, krojaceve skole i ostale instant skolice ne nude kvalitet, takodje fensi Fon ne nudi kvalitetne programere, pa nece ni taj novi fakultet koji ce da muze pare od roditelja i studenata. Jako sam ljut jer gospoda politicari pokusavaju da udju tamo gde im nije mesto! Unistice nas ovi potpuno.

mile

pre 6 godina

Cujem da imamo i manjak lekara pa se pitam da li bih mogao da postanem lekar i kako? Ima li neki medicinski fakultet koji traje godinu dana? Ako nema, jel moze da se napravi neki?

IT na vodi

pre 6 godina

Postoji veliki disbalans između potreba tržišta za programerima i broja kvalitetnih programera. Kvalitetnih, ne samo školovanih. To podrazumeva mnogo više od poznavanja nekog programskog jezika i zahteva čitav spektar znanja, kakva ne mogu da se dobiju na nekom kursu. Zato mislim da je specijalizovani fakultet, oslobođen inertnosti ETF-a (pojedini udžbenici stari i po 30 godina) odlična ideja. Konkurencija ETF-u može da bude samo dobra.
E sad, kako će to da izgleda u realizaciji, ostaje da vidimo. Ako se sve završi osrednjim fakultetom, koji treba da stvara jeftine programere - poput jeftine radne snage za fabriku kablova - onda ne vredi ni počinjati, jer samo u Aziji ima u ovom trenutku nekoliko desetina puta više takvih programera nego u Srbiji stanovnika, a spremni su da rade za manje pare.

Andromeda

pre 6 godina

Ma nije etf jedini - jedino je etf-lobi suvise mocan. Zbog uloge koju su nekada imali, nametnuli su se kao arbitri u prici koja nema u osnovi veze sa tehnikom. Stetocinstvo su napravili jos u doba kada su informatiku smestili u opstethnicko obrazovanje pre trideseta godina. Nije resenje da etf bude centar srpske informatike - potrebno je osnovati novu instituciju od svih raspolozivih kadrova, a to vodi u ozbiljnu reorganizaciju univerziteta. A to se saplice vec vise od pola veka jer sve prezivele discipline zele da se omaste. Sta je sa matematikom i fon-om, sta sa katedrama za informatiku po drugim fakultetima? etf daje parcijalno znanje i samo jedan pogled na informatiku (cesto ne bas sasvim ispravan)

drvobradi

pre 6 godina

Prazne pretnje. Da bi imali fakultet prvo treba da imate ljude koji ce tamo da predaju. Pa onda i celu infrastrukturu. Sad da krenete u realizaciju tog plana, drzava ne bi napravila novi fakultet narednih 10g (prvo bi trazili lokaciju, otkupljivali je, tender za izvodjace, gradili infrastrukturu jos 5g).
Cak i kad napravite to sve, shvatite da nemate kadrova koji ce predavati na tom fakultetu. Ne samo to, ne mozete da iscedite vise pametnih ljudi koji ce studirati IT iz ove populacije (mala pomoc, Gausova raspodela). Ovo je sve paravan za pravljenje neki mutnih privatno-drzavnih inicijativa.
Ako zaista zelite nesto pametno da uradite, reformisite osnovno i srednje obrazovanje kako treba, uvedite informacione tehnologije na ostale fakultete (ekonomija, masinstvo, medicina, biologija, tehnologija itd). U stvari jos bolje, napravite univerzitet a ne skup fakulteta. Zasto neko ko studira informatiku ne bi mogao da ode na predmete na ekonomiji, masinstvu ili biologiji, ako stekne uslove (odslusa neki potreban pre toga itd). Ili obrnuto

jelena

pre 6 godina

pita li se tu nešto ETF, Univerzitet u Beogradu, iko živi ili samo ovi menažeri privatnih škola koje završavaju deca političara?
Autonomija univerziteta????????????????
Ruke dalje od beogradskog univerziteta!

Milan

pre 6 godina

Na ETF-u postoje dva smera ER (elektrotehnika i racunarstvo) I SI (softversko inzenjerstvo.) u studijskom programu Elektrotehnika i racunarstvo postoje 6 podsmerova medju kojima je I RTI (racunarska tehnika i informatika) Razlika izmedju SI-ja I RTI-ja je u tome sto prvu godinu na rti-ju se provede uz nastavu : Osnova elektrotehnike, jace fizike, ali je vredno napomenuti da je predmet OET (osnove elektrotehnike) jako tezak predmet i mnogi vukovci iz srednjih skola padnu. Dok na SI-ju nemaju osnove elektrotehnike ali imaju elektroniku, vise programiranja i u drugom semestru se vec izucavaju Algoritmi i strukture podataka sto je veoma bitno jer studentima olaksava razumevanje drugih predmeta. Dakle RTI I SI se razlikuju samo po prvoj godini gde je na SI-ju malo olaksano ali sve ostale tri godine su gledajuci po obaveznim predmetima I-S-T-E. Medjutim na odseku SI primaju 20 na budzet a 80 je samofinansirajuce gde je skolarina 2000 evra, dakle ocigledno je da je u pitanju licni interes... I ako ce se odvajati SI , onda bi trebalo i RTI posto su isti profesori 80% isti predmeti a I to je razlog zasto je ETF primio SI kao odsek jos 2005 godine. sve mozete naci na sajtu etf-a.

Dr Yes

pre 6 godina

Prvo daju nekom svom zemljište da izgradi zgradu, i tu se on doooobro ugradi,i podeli sa drugima, posle zaposle svoje ljude kao profesore i daju im min 100.000 din plate, zatim od lakovernih ljudi uzmu po 2000 evra za školarinu, i na kraju partijskim sinovima daju brze doktorske diplome. Tako se to radi, ulaže se u budućnost!

Analita

pre 6 godina

Ceo svet kuburi sa ovim kadrovima. Ogroman problem je sto ljudi ne zele da se bave time. Da li je neko u Srbiji osim potreba industrije analizirao i da li ima zainteresovanih za taj novi fakultet i koliko.
Sumnjam da ce ga napuniti jer Srbija vec ima 3 ili 4 drzavna i bar 3 privatna fakulteta koji skoluju it kadrove.

Raps

pre 6 godina

Treba biti pazljiv sa tim Sega Mega potezima.

@Moarram:

-------
Onaj koji vlada naucnim principima lako nauci da pise SW do nekog nivoa koji ce da prodje. Obrnuta logika ne vazi. Super programer ostaje u sustini zanatlija.
-------

Rece onaj koji vlada naucnim principima.

I jedno i drugo je i zanatstvo i umece. Pitanje je do coveka koliko je umesan i inteligentan. Zivim u Nemackoj te zbog toga znam i druzim se iskljucivo sa srpskim programerima i doktorima nauka. Drugog iz Srbije i nema. Znam sta mi doktori nauka prakticari pricaju a sta mi programeri pricamo i mislimo.

Nego ti zavrsi taj fakultet pa konketizuj to tvoje znanje u praksi i tek onda sedi i pisi takve komentare.

Veseli

pre 6 godina

Da li moze neko da mi objasni zasto u Srbiji nema drzavni IT fakultet?
(computer geek, 06. mart 2018 23:38)

Imas smerove na ETF-u i FON-u, pa ih upiši!
Ti bi verovatno nešto tipa da upises osnovnu školu, ali od predmeta da imaš samo fizičko.

Joe Dumars

pre 6 godina

Slažem se sa Moammar-om.
Završio sam ETF i već duže vrijeme živim u Cirihu. Ovdje postoje dva univerziteta i mnoštvo viših i drugih škola. Kanton Cirih ima oko milion stanovnika dok Švajcarska oko 8.
Oba univerziteta (ETH i Zurich Uni) se prvenstveno bave naukom. Naravno za nauku je potreban kvantitet da bi se izvukao kvalitet. Dovoljno je pogledati statistiku Nobelovih nagrada u zadnjih 50 godina da bi se procijenilo koliko je taj sistem uspješan. Inače oba univerziteta su praktično džaba , Uni za studente iz kantona a ETH za cijelu CH.
Lokalne više i druge škole, mislim da su sve privatne, se bave obrazovanjem "zanatlija" i ne petljaju se u nauku.
Tako je i većina "softveraša" sa kojima radim završila takve škole.
Ne bih volio da se moj bivši fakultet pretvori u zanatsku školu.

Filmofil

pre 6 godina

Smanjite kvote na pravnim fakultetima za 3/4 i ne dajte ljudima sa raznih Singidunuma, Megatrendova, Nikola Tesla uniona i ostalih levih privatnih fakulteta da rade u bilo kom državnom sektoru, ni da polažu pravosudni ispit... videli biste veliki napredak za 15ak godina. Bez toga, napretka nece biti nikad, a situacija ce biti sve gora i gora. Zaposlite sve lekare i dajte im specijalizacije. Nece imati ko da nas leci uskoro... Najbolji odlaze...

Darko

pre 6 godina

Zašto nema nikoga sa ETFa da odgovori zašto se eventualno protive ovoj akciji ? Zagovornici ideje o partnerstvu ETGa i privatnika non stop gistuju i iznose svoje stavove a iz rukovodstva fakulteta nikoga ? Dajte dekana ili bar jednog od profesora koji se protive ovakvom aranžmanu da čujemo zašto !

T

pre 6 godina

Njima treba ime tj. brend ETF-a da naprave poluprivatni racunarski fakultet. Zapravo, oni zele da naprave ono sto je ETF vec napravio - SI smer, gde se zove da si zavrsio ETF a zapravo nisi, ali si to debelo platio. Samo je problem to nisu svi koji su hteli usli u taj dil, pa sada to rade iznova.

vlado

pre 6 godina

Cela prica je da odredjena ekipa "interesna grupa" hoce da odredjene "sega mega" IT kurseve-fakultete (pogledajte bilborde po gradu biće vam jasno ko su) podvede pod ETF, kako bi skuplje naplacivali svoje diplome jer po zavrsteku ETF studenti sticu zvanje i diplomu Elektrotehničkog fakulteta - Univerziteta u Beogradu. Koliko god to smešno zvučalo ETF je "brend" koji je stekao dobar glas i dobru reputaciju upravo zbog širokog znanja i odlične osnove koju njegovi diplomci dobiju a koja im kasnije mnogo znači u nastavku obrazovanja i profesionalnog usavršavanja. Smer SI je već žestok kompromis sa principima ETF-a i inženjeri sa smera SI se ne mogu porediti (čast izuzecima) sa inženjerima sa smera RTI. Ogromna je razlika u nivou poznavanja hardvera, softvera, njihove medjusobne interakcije (na RTI i ostalim smerovima ETF-a se izučava i tzv. asembler odnosno mašinsko programiranje a to je programiranje pomoću direktnih instrukcija samom procesoru - direktniji pristup hardveru nego što to omogućava osnovni prograsmki jezik C) Dalje, na RTI i ostalim smerovima u zavisnosti od izbornih predmeta studenti stiču duboko znanje i o načinu na koji funkcionišu programski jezici (svi mi koristimo google, ali malo nas zna bilo šta o google search algoritmu koji se nalazi iza njega). E sada tim int grupama, koje bi da prodaju svoje kurseve php, java programiranja, web dizajna, IT menadžmenta itd. a pod brendom ETF ni sam SI nije dovoljno olaksan nego to treba jos olaksati znate već zasto...

Milos

pre 6 godina

U toku je industrijska revolucija.
Otpor promenama na komentarima je neverovatan, pri tom dosta ljudi nije upuceno u "tihi rat" izmedju katedri na ETF.Zamislite koliki je izpir onda maticnih katedri ka prosirivanju SI-a.Primat u IT uzima Novi Sad.ETF skoluje kadrove koji u nedostatku maticne industrije odlaze iz zrmljr.Ovaj otpor je besmislen.Iza inicijative szoji srpska it industrija koja da bi rasla mora da poveca broj softverskih inzenjera, ali skolovanih na naucnim principima koji trenutno realno samo ETF,PMF i donkele RF NS mogu da pruze.

Prle

pre 6 godina

Da li moze neko da mi objasni zasto u Srbiji nema drzavni IT fakultet?
(computer geek, 6. mart 2018 23:38)

Ima... ETF, ali Vam to ministar neće reći. Poenta je da grupa ljudi hoće da preuzme ETF, a ETF se ne da. Ako ne prođe preuzimanje, onda će finansijski da iscrpljuju ETF do uništenja, a otvoriće drugi (privatni) "fakultet", i probaće milom ili silom da deo kadra ETF-a prebace na taj "fakultet". Ovaj drugi scenario je verovatniji, i više nećemo imati ETF, a ovo drugo što ćemo dobiti će imati prefiks MEGA. Ali, šta će nama ETF, kada će uskoro SNS da izdaje diplome.

53

pre 6 godina

(Misko, 6. mart 2018 23:53)
Osim ove dnevno politicke fore, ETF je odavno petrpan u zgradi u Bulevaru. Ideja o preseljenju zgrade na Novi Beograd je stara preko 30 godina.
Mala korekcija: o ovome se priča još duže - od 1972. godine, kada sam se upisao na ETF! Evo me u penziji, a od nove zgrade i dalje ništa.

A

pre 6 godina

Kao neko ko studira ETF, smer elektronika, mogu da vam kažem da na ETF-u samo ljudi koji završe energetiku ne mogu da rade kao programeri. Svi ostali ne samo da mogu da rade već većinski i rade kao programeri. Pritom nismo neki priučeni, već jako kvalitetan kadar. Na primer Majkrosoft najčešće uzima ljude sa elektronike u svoj centar (tvrđenje profesora sa rti (programerske) katedre koji drži predavanja na više smerova). Inače bih volela da mi neko kaže zašto se država ovoliko meša u IT sektor, poznajući naše političare, nije ništa dobro.

Pera

pre 6 godina

@Misko
Kad sam 1974 (pre 43 ipo godine) u hodniku ispred sekretarijata i dekanata bili su izloženi arhitektonski crteži nove zgrade koja je trebalo da se gradi na Novom Beogradu.
Nekoliko godina kasnije prisustvovao sam polaganju kamena temeljca za novu zgradu ETFa na ledini u N. Bg.
Onda se sa tim stalo, iz meni nepoznatih razloga, a nekih 20 god. kasnije tu je sagrađena Crkva Svetog velikomučenika Dimitrija (blok 32).

jj

pre 6 godina

Sram vas bilo. Na ETFu ima vise nego jedan odsek koji vas priprema za neku od IT oblasti (pri tome frljate se sa IT strukom kao da je to samo jedan posao a ta oblast je zapravo jedna od najsire pokrivenih delatnosti). Imate SI odsek, imate RTI odsek, imate odsek za Telekomunikacije, koji se svi bave delatnostima iz oblasti IT, a pride i druge odseke koji su itekako primenjivi u IT svetu (Signali i sistemi, Elektronika, itd)... A vi sada pricate kako NEMAJU POSVECENU IT KATEDRU?! Koja bi studente ucila sta? Sta to od svih IT oblasti moze da se sabere u samo jednu?!

ETF1970

pre 6 godina

U moje vreme je na ETF postojao smer za računarsku tehniku i informatiku. Sticala su se bazicna znanja, što je najbitnije. Kada sam se zaposlio dodatno smo se obrazovali kroz kurseve velikih IT kompanija (IBM, Honeywell, Univac i dr.) u zavisnosti od tehnologije u radnoj organizaciji. Bilo je tu dosta profila (specijalisti, projektanti, sistem programeri, programeri i dr.). Tada je programiranje bilo zanat za srednjoskolce. Inženjeri su vodili poslove, bili su projektanti ili integratori, imali vrhunsku kreativnost. Ovi danas će sve dobro uništiti jer im je ideja da stvore stručnjake na brzinu za izvoz i sa malo vrednim diplomama.
Ne dirajte ETF nego sebi formirajte it-sege-mege koji će trajati dok ste vi na vlasti.

Bili

pre 6 godina

Kao prvo, zasto su svi univerziteti u velikim gradovima? Zamislite da ceo BU i NSU i sve pratece studentske organizacije prodaju sve svoje zgrade (pogotovo BU) i da u recimo, S Karlovcima podignu srpski Univerzitet sa pratecim dodatnim sadrzajima za studente.
Zavrsio sam ETF i apsolutno ne shvatam ljude kojima je ceif da borave u zgradi staroj 100 godina, da sedis na predavanju i da vidis tetkicu koja je u prostoriji ispod amfiteatra, da te salju u golubarnik na trecem spratu a lift nikad ne radi... Ta zgrada je dobra samo za maskenbal i zurke KST.
A druga stvar je sto bi prodajom imovine dobili dodatni novac kojim bi mogli da zamene labaratoriju koju su dobili ratnom odstetom, smanjile bi se guzve u gradovima...

Zato ministre, eto vam predlog za univerzitete za koji imate izvore finansiranja.

mrmlj

pre 6 godina

glavu dajem da je jedini kontakt koji vecina vas koji komentarisete ima sa etf-om sto povremeno prodje ispred zgrade tehnickih fakulteta u bulevaru. zavrsio sam etf pre sest godina i mogu vam reci da je odavno zreo za modernizaciju - sto samih laboratorija, sto nastavnog programa a pogotovo nastavnog kadra od kojih je vecina ostala zarobljena u ‘80-im godinama proslog. ne kazem da je etf los fakultet (pogtovo kada se uporedi sa vecinom ostalih) ali kazem da moze i mora da bude bolji. na kraju krajeva, i taj etf se u nekom trenutku izdvojio iz visoke tehnicke skole. zbog cega sada iz njega ne bi smeo da se izdvoji neki drugi fakultet?

432

pre 6 godina

Kakav ETF kakve sege mege. Otisao na 2 godine privatnog , usavrsio software development u 4 programska jezika , posla preko glave i stresno je.
Moji iz srednje se jos vuku po masinskom i etfu nakon 7 godina. Svi nesto podcenjuju programiranje moze to preko noci ovo ono ali 90 % odustane cim vidi kod od 5000 linija.

peki

pre 6 godina

Ovo forsiranje IT tehnologija na fakultetima neodgovara realnosti. Ljudi, za IT strucnjaka morate biti talentovani. Ne mislim naravno da budete genije, ali trebalo bi da imate visok IQ, da vam matematika ide odlicno i mnoge druge stvari, nekoliko kockica moraju da vam se poklope. To je razlog zasto imamo tako malo strucnjaka u ovoj oblasti ne samo ovde vec i u svetu. Pa ne mogu svi biti doktori, tako i IT strucnjaci. Povecavanje kvota, pred talasom sve malobrojnijih generacija ce samo drasticno srozati kvalitet skolovanja koji se dobija na nasim fakultetima.

g

pre 6 godina

@Zoran - Da si zavrsio ETF (onaj stari, sa sve Cajom...) ne bi sebe predstavljao kao PHP programera i ne bi kuburio da nadjes junior poziciju.

HYN

pre 6 godina

A da ministar malo pogleda kako izgledaju toaleti, kako je sedeti u hladnim salama, uvede reda u onolike razlike u platama, pripazi na plagijate..?

Sima

pre 6 godina

Svuda na svetu postoje fakulteti 'kompjuterskih nauka' (computer sciences) koji su primarni fakulteti za softverske strucnjake. Nema nikakvog smisla da ljudi gube vreme na otpornicima i tranzistorima umesto da rade na kompleksnim softverskim projektima tokom skolovanja. Od drugih nauka kao podloga softverskim strucnjacima je potrebna samo matematika a i tu akcenat treba da bude na algebri, statistici i kombinatorici a ne na integralnom i diferencijalnom racunu, strucnjaci za to se skoluju na PMF-u.

mup

pre 6 godina

Ovi po nalogu zapada ruše sve što prati naučne tokove, a ETF im je već dugo kamen u cipeli i svim silama pokušavaju da ga unište. Mi smo viđeni da motamo kablove, a znanje i obrazovanje motaču može samo da zagorča život. Što više znaš u ovakvom haosu od države, više patiš.

Dusan Kovacevic

pre 6 godina

Drzavnici tj kapitalisti Prave biznis od skolovanja programiranja. Ako ako. Ali ne brinite previse.dok oni to realizuju programiranje ce nestati zamenice ga masine koje razumeju govor i bice vec programa za sve napisano.

istina

pre 6 godina

Sve treba da bude pod krovom ETF-a. Da se prošire kapaciteti i da se obezbjedi veći broj budžetskih mjesta za RTI odnosno IT. Ljudi sa katedri za telekomunikacije, elektroniku i automatiku odnosno fizička elektronika, signali, energetika itd. jednostavno treba da prihvate činjenicu da je RTI tu gdje jeste danas i da je neophodno da rastu zajedno. Zašto bi zbog ličnog straha pojedinaca ispaštale generacije klinaca koje dolaze. Naravno kada se kaže proširenje kapaciteta mislim da klinci koji zadovolje određeni kriterijum budu na budžetu. Znači prijemni ispit, kvote i vrlo je jednostavno ... oni koji imaju kapacitet za to idu i bore se. Druga stvar koja je veoma bitna je da li Srbija ima taj kapacitet da popuni te kvote ljudima koji to zaista mogu da rade. Nije to farma svinja pa da se prošire kapaciteti, tove svinje i onda pršuta sipa, jednostavno mora od temelja da se spremaju klinci za tako nešto. Kvalitet pa tek onda kvantitet ako je moguće inače bićemo kao indusi, gomila ničega.

Severus Snape

pre 6 godina

Sramotno neznanje, diletantizam i pohlepa! Informacione tehnologije nisu samo programeri. Ko će da osmisli projekat, da razume potrebe korisnika, uradi potrebne studije, dizajn visokog nivoa, definisanje detaljnih procedura, ko vodi brigu o optimizaciji na raspoloživom hardveru a ko o upravljanju kvalitetom tokom celog životnog ciklusa. Posle dodje programiranje. Zanatlija ima na pretek a kvalitet je nikakav. Hoće da rasture fakultet koji je nekad bio među 15 najboljih u svetu. Što reče jedan pametan čovek: pametni ljudi su puni sumnji a budale pune samopouzdanja.

kolega iz struke

pre 6 godina

Zgrada na Novom Beogradu ... Oh, ne, pa nije valjda opet?! Ah da, izgleda da se blize izbori. Za neupucene, bese to pre 40 i kusur godina, ETF je bio dobio plac blizu sadasnje Kineske ambasade da tu sazida novu zgradu. Bio je polozen i kamen temeljac. Od tada do danas svaki dekan ETF je obecavao da ce bas u svom mandatu uspeti da pokrene izgradnju te nove zgrade. Bas kao sto je i svaki gradonacelnik Beograda pricao o metrou. Ali zgrada je izgradjena taman toliko koliko i beogradski metro. Sve je stalo na tom kamenu. A ubrzo se na tom placu pojavila i neka rupa, pa su studenti poceli da pricaju kako su sakupljaci sekundarnih sirovina iskopali i odneli taj kamen ... A bilo je i ideja da se na Zvezdari napravi nekakvo "Silicijumsko brdo" bivse Jugoslavije, pa je i tadasnji direktor Instituta Mihailo Pupin nudio da se na tom prostoru izgradi nova zgrada ... Takodje ideje. Ne primajte se na ovu jevtinu propagandu, nema od svega toga nista ...

TamoDaleko

pre 6 godina

Osnivajte novi fakultet, ETF ne dirajte. Isti fakultet sam zavrsio poodavno, evo vec duze vrijeme sam u dijaspori, po drugi put (prvi put sam se vratio misleci da ce nesto na bolje da se mijenja). Mislim da ce naredna odluka da mi bude da prestanem da citam/slusam vjesti iz Srbije jer se uvijek iznerviram kako se stvari tamo odvijaju. Sistematski se unistava sve sto iole valja i od zemlje se pravi centar jeftine radne snage u Evropi. Licno nisam zelio da dozvolim da mi ljudi sa dosat manje obrazovanja i pameti pricaju kako nam je dobro, i da ce nam biti super za par godina. Meni je bilo dobro, kada se pogleda finanskijski, ali ono sto je problem u citavoj prici jeste sto sam svaki dan gledao zabrinuta i retko nasmejana lica ljudi oko mene (ne mislim na bliske ljude vec ljude koje srecem na ulici).
Svestan sam da ce vecina koji zavrse ETF zavrsiti u dijaspori ali razlog je jednsotavan, odlaze jer mogu da biraju drzavu kada vlast ne mogu (glas dva poltrona vrijedi vise od njihovog).

JimBeam

pre 6 godina

@nfs
Sve diplome iz Srbije i regiona se vrednuju isto na zapadu. Bilo da imaš diplomu sa Megadeta, BG univerziteta, KG univerziteta ili Singija. Ne postoji nikakva zvanična baza gde se rangiraju univerziteti niti fakulteti u Srbiji. Za stipendije i zaposlenje, bitnija je praksa i reference nego sta si završio, osim ako nemaš u toj firmi nekoga ko je sa ovih prostora pa da uputi HR. Znam ovo jer se bavim tim i teško mi je objasniti predpostavljenim (strancima) da nije isto.

Kad neko “iz struke” umisli da je neko

pre 6 godina

Prvo treba uskladiti zakon kako bi skole mogle pratiti tehnologiju. Drugo treba naci predavace koji ce pratiti tehnologiju. Trece govorite kao da se programeri “stancaju”. Sad “tatek” da vam kaze. Kao neko iz struke.
1. Plate programera bez iskustva su u prva tri meseca od 0-250e. Niko nece dati pare a da ne zna sta dobija.
2. Junior programer. To su obicno programeri koji su prosli ovaj stadium. Juniori po pravilu imaju od 350,400 do 700-800e. U zavisnosti od iskustva. (To je minimum tri godine debelog guljenja ucenja, bukvalno toliko su siroki pojmovi da vreme ulozeno...)
3. Seniori. To su programeri 6-7+ godina. Koji poznaju me samo svoju vec i druge oblasti/programske jezike. Zbog optimizacije i slicno. To su ljudi koji su “gulili” pored toga svog sto su morali pratit posle radnog vremena i druge tehnologije... plate u srbiji za ovakve 900-1600e.
Nemojte da vas lazu, za trud ulozen . Recimo kad bi covek istu energiju ulozip u bilo sta bio bi uspesan i imao mogucnost zaraditi slicno. Mozda i vise. Privatnik je privatnik. Radnik uvek vise donese nego sto dobije.

a koje su boje te kantice i lopatice?

pre 6 godina

Na ETF-u se uci nauka a programiranje je zanat koji do nekog nivoa moze nauciti i bez fakulteta. "Know how" uvijek dolazi ispred same SW tehnike. Nazalost zbog toga kvalitet SW je u praksi ispod nivoa prolaza na ispitima ali to je biznis realonst koju je nemoguce promijeniti. SW projekte vode ljudi sa znanjem "know how" tehnologije a ne ljudi koji su najbolji u poznavanju SW tehnika. ETF treba da ostane kakav je bio - nauka prvo a racunarstvo kao dodatak na to. Onaj koji vlada naucnim principima lako nauci da pise SW do nekog nivoa koji ce da prodje. Obrnuta logika ne vazi. Super programer ostaje u sustini zanatlija. To sto on zna obicno mu nije dozvoljeno da primijeni jer mu sef nije iz SW branse.
@Moammar
To bas sto pises .. i nema mnogo smisla. Sve moze da se nauci bez fakulteta. Pogotovu danas, kada je internet dostupan manje/vise celoj Srbiji. To sto ti profesori pricaju nista ne znaci bez samostalnog rada. Sto bi rekao moj profesor elektrotehnike, dok ne ispises kilo mesarskog papira za dan, nista nisi napravio ...

igrac

pre 6 godina

Kao bivsi student RTI sa iskustvom od oko 15 godina u struci ( izvukao sam se iz cukanja pp tastaturi) mogu samo da kazem da je ovo sramota prve kategorije.

Secam se kad je tadasnji dekan Bora Lazic drzaogovor studentariji posle oktobarskih promena. "Sta ocekujemod ove vlaste? Ocekujem samo da bude smenljiva." Nek ti je pokoj dusi profesore, docekacemo valjda i to.

kookie

pre 6 godina

Iskreno, nek naprave novi poluprivatni fakultet i nek ga svi kojima je zinulo dupe za instant(ali malo sutra) parama upisu čistokrvni IT fakultet, programera uvek fali je l’ tako, to svi mogu da rade, srećno im bilo, taman malo da nam se raskrči fakultet od tih narcisa.

Ccc

pre 6 godina

Ministar za nauku level osnovna skola. Bez ikakvih naucnih referenci ovaj wannabe Mel Gibson soli pamet profesorima sa ETF-a. Ovo je sramota sta ova neznalica radi!

a cijena, prava sitnica...

pre 6 godina

hoce li dekan biti onaj fini gospodin sa kragujevackog univerziteta, sto ste se "dogovorili da cete postovati zakon" (citiram izjavu) ministre?

Dr Brele

pre 6 godina

Ovde ko zna dublju priču zna da je i ovde umešao prste ON i da nece to tako lako pustiti, osim lične korusti NJEGA i pojedinaca radi se i o obaranju cene programera i informatičkih inženjera jer bi na ovaj način štancovali ko na traci umesto da imaju neko dublje znanje u rešavanju programerskih i informatičkih problema koje se trenutno uči na ETF-u, na stranu što je izjava ministra o otvaranju paralelnog tj. novog fakulteta u najblažu ruku rečeno SKANDALOZNA

4444

pre 6 godina

Idite na Matematički fakultet i snimite u kakvim uslovima rade, medju ostalim, i studenti informatičkog smera. Prozori ne mogu da se otvore, klupe i stolice iz prošlog milenijuma, bela tabla i marker su apstraktne imenice, al' zato svake godine skače školarina i profesorske plate, a ovaj se frlja sa hiljadama kvadrata. Prvo sredite trenutne probleme pa onda gradite.

Biće bolje

pre 6 godina

Vi na tom ETFu imate smer "Softversko inženjerstvo" na kojem se iz budžeta finansira 30 studenata, a 150 je samofinansiranje. Da nekome stvarno treba samo stručan kadar vi biste više ulagali u to, ovo je samo čist interes i naravno da je ETF protiv toga.

ETFovac do smrti

pre 6 godina

Sramota je blaga reč za ovo što vi radite u pokušaju da privatizujete sve u rukama nekoliko ljudi. Sada je došlo red na obrazovanje i jedan od naših najvrednijih fakulteta. Do kada će ovo moći ovako i kakve će posledice ostati, to ćemo da vidimo..

etf

pre 6 godina

@ Solej
Zato što na ETFu već postoji odsek SI koji je isključivo za softver, RTI koji ima i hardver i softver, elektronika, hardver do naksitnijih crevca, telekomunikacije koje se bave računarskim mrežama, signali i sistemi - robotika i dr.

Problem je što je SI najprestižniji u zemlji u IT, pri tom prima malo ljudi bez budžetskih mesta, a na kraju se ipak ne dobija diploma elektrotehnike (jedino za taj odsek) jer u prvoj godini nema dovoljno matematike i OETa. Neko želi da iskoristi tu situaciju ili zbog zarade na školarinama, što je manje verovatno, ili da bi napravio hiperprodukciju programera koji trenutno imaju priliku da ucenjuju strane firme i da traže evropske plate.

Moammar

pre 6 godina

Na ETF-u se uci nauka a programiranje je zanat koji do nekog nivoa moze nauciti i bez fakulteta. "Know how" uvijek dolazi ispred same SW tehnike. Nazalost zbog toga kvalitet SW je u praksi ispod nivoa prolaza na ispitima ali to je biznis realonst koju je nemoguce promijeniti. SW projekte vode ljudi sa znanjem "know how" tehnologije a ne ljudi koji su najbolji u poznavanju SW tehnika. ETF treba da ostane kakav je bio - nauka prvo a racunarstvo kao dodatak na to. Onaj koji vlada naucnim principima lako nauci da pise SW do nekog nivoa koji ce da prodje. Obrnuta logika ne vazi. Super programer ostaje u sustini zanatlija. To sto on zna obicno mu nije dozvoljeno da primijeni jer mu sef nije iz SW branse.

Mare

pre 6 godina

Da uvedemo smerove za IT i na Pravnom, Ekonomskom, Medicini, Molekularnoj biologiji, Psihologiji i Primenjenoj umetnosti... Jer smo tako u mogucnosti.

Misko

pre 6 godina

Osim ove dnevno politicke fore, ETF je odavno petrpan u zgradi u Bulevaru. Ideja o preseljenju zgrade na Novi Beograd je stara preko 30 godina. Mozda se sada i ostvari kad su drzavu zasvrbele pare - smo da to ne urade to na nacin otvaranja novog sega-mega fakulteta.

Solej

pre 6 godina

Zbog čega je loše da i ETF obrazuje stručnjake za IT, ali i da se formira fakultet za IT? Ovi prvi bi davali stručnjake koji se malo bolje razumeju u hardver, a drugi bi preferirali softver. I ok. Zar nije bolje da imamo i jedne i druge?

Penzioner classic

pre 6 godina

Au, brate, dokle ovo ide. Instant evropejci, instant doktori, instant magistri pa sad i instant programeri. Samo fale instant marsovci.

nfs

pre 6 godina

ETF vec ima "istureno odeljenje", softversko inzinjerstvo.
Uz duzno postovanje izuzecima koji biraju i malo teze predmete (predmete koji su obavezni na ostalim smerovima), taj smer je vec dovoljno olaksan.
Ako ETF uvede jos neki slican smer, onda je to jedna velika sramota za fakultet cija diploma i dalje znaci nesto u svetu (posto u Srbiji ionako nije bitno "poreklo" diplome).

Zoran

pre 6 godina

Ovo je nafureno vise sa IT, dajte bre ljudi prestanite da lozite narod, ja sam PHP Deleloper pa nemogu ni kao Junior da nadjem posao jer sve je prepuno od developera.

Samo cemo stvoriti situaciju da svi cemo biti "kvalifikovani" ali bez posla sto je jos gore.

Mare

pre 6 godina

Da uvedemo smerove za IT i na Pravnom, Ekonomskom, Medicini, Molekularnoj biologiji, Psihologiji i Primenjenoj umetnosti... Jer smo tako u mogucnosti.

4444

pre 6 godina

Idite na Matematički fakultet i snimite u kakvim uslovima rade, medju ostalim, i studenti informatičkog smera. Prozori ne mogu da se otvore, klupe i stolice iz prošlog milenijuma, bela tabla i marker su apstraktne imenice, al' zato svake godine skače školarina i profesorske plate, a ovaj se frlja sa hiljadama kvadrata. Prvo sredite trenutne probleme pa onda gradite.

Penzioner classic

pre 6 godina

Au, brate, dokle ovo ide. Instant evropejci, instant doktori, instant magistri pa sad i instant programeri. Samo fale instant marsovci.

ETFovac do smrti

pre 6 godina

Sramota je blaga reč za ovo što vi radite u pokušaju da privatizujete sve u rukama nekoliko ljudi. Sada je došlo red na obrazovanje i jedan od naših najvrednijih fakulteta. Do kada će ovo moći ovako i kakve će posledice ostati, to ćemo da vidimo..

nfs

pre 6 godina

ETF vec ima "istureno odeljenje", softversko inzinjerstvo.
Uz duzno postovanje izuzecima koji biraju i malo teze predmete (predmete koji su obavezni na ostalim smerovima), taj smer je vec dovoljno olaksan.
Ako ETF uvede jos neki slican smer, onda je to jedna velika sramota za fakultet cija diploma i dalje znaci nesto u svetu (posto u Srbiji ionako nije bitno "poreklo" diplome).

Biće bolje

pre 6 godina

Vi na tom ETFu imate smer "Softversko inženjerstvo" na kojem se iz budžeta finansira 30 studenata, a 150 je samofinansiranje. Da nekome stvarno treba samo stručan kadar vi biste više ulagali u to, ovo je samo čist interes i naravno da je ETF protiv toga.

Moammar

pre 6 godina

Na ETF-u se uci nauka a programiranje je zanat koji do nekog nivoa moze nauciti i bez fakulteta. "Know how" uvijek dolazi ispred same SW tehnike. Nazalost zbog toga kvalitet SW je u praksi ispod nivoa prolaza na ispitima ali to je biznis realonst koju je nemoguce promijeniti. SW projekte vode ljudi sa znanjem "know how" tehnologije a ne ljudi koji su najbolji u poznavanju SW tehnika. ETF treba da ostane kakav je bio - nauka prvo a racunarstvo kao dodatak na to. Onaj koji vlada naucnim principima lako nauci da pise SW do nekog nivoa koji ce da prodje. Obrnuta logika ne vazi. Super programer ostaje u sustini zanatlija. To sto on zna obicno mu nije dozvoljeno da primijeni jer mu sef nije iz SW branse.

Zoran

pre 6 godina

Ovo je nafureno vise sa IT, dajte bre ljudi prestanite da lozite narod, ja sam PHP Deleloper pa nemogu ni kao Junior da nadjem posao jer sve je prepuno od developera.

Samo cemo stvoriti situaciju da svi cemo biti "kvalifikovani" ali bez posla sto je jos gore.

etf

pre 6 godina

@ Solej
Zato što na ETFu već postoji odsek SI koji je isključivo za softver, RTI koji ima i hardver i softver, elektronika, hardver do naksitnijih crevca, telekomunikacije koje se bave računarskim mrežama, signali i sistemi - robotika i dr.

Problem je što je SI najprestižniji u zemlji u IT, pri tom prima malo ljudi bez budžetskih mesta, a na kraju se ipak ne dobija diploma elektrotehnike (jedino za taj odsek) jer u prvoj godini nema dovoljno matematike i OETa. Neko želi da iskoristi tu situaciju ili zbog zarade na školarinama, što je manje verovatno, ili da bi napravio hiperprodukciju programera koji trenutno imaju priliku da ucenjuju strane firme i da traže evropske plate.

Misko

pre 6 godina

Osim ove dnevno politicke fore, ETF je odavno petrpan u zgradi u Bulevaru. Ideja o preseljenju zgrade na Novi Beograd je stara preko 30 godina. Mozda se sada i ostvari kad su drzavu zasvrbele pare - smo da to ne urade to na nacin otvaranja novog sega-mega fakulteta.

mile

pre 6 godina

Cujem da imamo i manjak lekara pa se pitam da li bih mogao da postanem lekar i kako? Ima li neki medicinski fakultet koji traje godinu dana? Ako nema, jel moze da se napravi neki?

jelena

pre 6 godina

pita li se tu nešto ETF, Univerzitet u Beogradu, iko živi ili samo ovi menažeri privatnih škola koje završavaju deca političara?
Autonomija univerziteta????????????????
Ruke dalje od beogradskog univerziteta!

Leskovcanin

pre 6 godina

Da dodam i ovo. Kada sam ja zavrsavao Elektronski u Nisu, znao se neki red. Ministri prosvete nisu smeli da privire na fakultet, a ne da prete elektroncima!
Radim kao C programer i tvrdim da hiper produkcija prinaucenih programercica nikuda ne vodi.Razne akademije, krojaceve skole i ostale instant skolice ne nude kvalitet, takodje fensi Fon ne nudi kvalitetne programere, pa nece ni taj novi fakultet koji ce da muze pare od roditelja i studenata. Jako sam ljut jer gospoda politicari pokusavaju da udju tamo gde im nije mesto! Unistice nas ovi potpuno.

drvobradi

pre 6 godina

Prazne pretnje. Da bi imali fakultet prvo treba da imate ljude koji ce tamo da predaju. Pa onda i celu infrastrukturu. Sad da krenete u realizaciju tog plana, drzava ne bi napravila novi fakultet narednih 10g (prvo bi trazili lokaciju, otkupljivali je, tender za izvodjace, gradili infrastrukturu jos 5g).
Cak i kad napravite to sve, shvatite da nemate kadrova koji ce predavati na tom fakultetu. Ne samo to, ne mozete da iscedite vise pametnih ljudi koji ce studirati IT iz ove populacije (mala pomoc, Gausova raspodela). Ovo je sve paravan za pravljenje neki mutnih privatno-drzavnih inicijativa.
Ako zaista zelite nesto pametno da uradite, reformisite osnovno i srednje obrazovanje kako treba, uvedite informacione tehnologije na ostale fakultete (ekonomija, masinstvo, medicina, biologija, tehnologija itd). U stvari jos bolje, napravite univerzitet a ne skup fakulteta. Zasto neko ko studira informatiku ne bi mogao da ode na predmete na ekonomiji, masinstvu ili biologiji, ako stekne uslove (odslusa neki potreban pre toga itd). Ili obrnuto

Ccc

pre 6 godina

Ministar za nauku level osnovna skola. Bez ikakvih naucnih referenci ovaj wannabe Mel Gibson soli pamet profesorima sa ETF-a. Ovo je sramota sta ova neznalica radi!

Joe Dumars

pre 6 godina

Slažem se sa Moammar-om.
Završio sam ETF i već duže vrijeme živim u Cirihu. Ovdje postoje dva univerziteta i mnoštvo viših i drugih škola. Kanton Cirih ima oko milion stanovnika dok Švajcarska oko 8.
Oba univerziteta (ETH i Zurich Uni) se prvenstveno bave naukom. Naravno za nauku je potreban kvantitet da bi se izvukao kvalitet. Dovoljno je pogledati statistiku Nobelovih nagrada u zadnjih 50 godina da bi se procijenilo koliko je taj sistem uspješan. Inače oba univerziteta su praktično džaba , Uni za studente iz kantona a ETH za cijelu CH.
Lokalne više i druge škole, mislim da su sve privatne, se bave obrazovanjem "zanatlija" i ne petljaju se u nauku.
Tako je i većina "softveraša" sa kojima radim završila takve škole.
Ne bih volio da se moj bivši fakultet pretvori u zanatsku školu.

Solej

pre 6 godina

Zbog čega je loše da i ETF obrazuje stručnjake za IT, ali i da se formira fakultet za IT? Ovi prvi bi davali stručnjake koji se malo bolje razumeju u hardver, a drugi bi preferirali softver. I ok. Zar nije bolje da imamo i jedne i druge?

igrac

pre 6 godina

Kao bivsi student RTI sa iskustvom od oko 15 godina u struci ( izvukao sam se iz cukanja pp tastaturi) mogu samo da kazem da je ovo sramota prve kategorije.

Secam se kad je tadasnji dekan Bora Lazic drzaogovor studentariji posle oktobarskih promena. "Sta ocekujemod ove vlaste? Ocekujem samo da bude smenljiva." Nek ti je pokoj dusi profesore, docekacemo valjda i to.

Severus Snape

pre 6 godina

Sramotno neznanje, diletantizam i pohlepa! Informacione tehnologije nisu samo programeri. Ko će da osmisli projekat, da razume potrebe korisnika, uradi potrebne studije, dizajn visokog nivoa, definisanje detaljnih procedura, ko vodi brigu o optimizaciji na raspoloživom hardveru a ko o upravljanju kvalitetom tokom celog životnog ciklusa. Posle dodje programiranje. Zanatlija ima na pretek a kvalitet je nikakav. Hoće da rasture fakultet koji je nekad bio među 15 najboljih u svetu. Što reče jedan pametan čovek: pametni ljudi su puni sumnji a budale pune samopouzdanja.

vlado

pre 6 godina

Cela prica je da odredjena ekipa "interesna grupa" hoce da odredjene "sega mega" IT kurseve-fakultete (pogledajte bilborde po gradu biće vam jasno ko su) podvede pod ETF, kako bi skuplje naplacivali svoje diplome jer po zavrsteku ETF studenti sticu zvanje i diplomu Elektrotehničkog fakulteta - Univerziteta u Beogradu. Koliko god to smešno zvučalo ETF je "brend" koji je stekao dobar glas i dobru reputaciju upravo zbog širokog znanja i odlične osnove koju njegovi diplomci dobiju a koja im kasnije mnogo znači u nastavku obrazovanja i profesionalnog usavršavanja. Smer SI je već žestok kompromis sa principima ETF-a i inženjeri sa smera SI se ne mogu porediti (čast izuzecima) sa inženjerima sa smera RTI. Ogromna je razlika u nivou poznavanja hardvera, softvera, njihove medjusobne interakcije (na RTI i ostalim smerovima ETF-a se izučava i tzv. asembler odnosno mašinsko programiranje a to je programiranje pomoću direktnih instrukcija samom procesoru - direktniji pristup hardveru nego što to omogućava osnovni prograsmki jezik C) Dalje, na RTI i ostalim smerovima u zavisnosti od izbornih predmeta studenti stiču duboko znanje i o načinu na koji funkcionišu programski jezici (svi mi koristimo google, ali malo nas zna bilo šta o google search algoritmu koji se nalazi iza njega). E sada tim int grupama, koje bi da prodaju svoje kurseve php, java programiranja, web dizajna, IT menadžmenta itd. a pod brendom ETF ni sam SI nije dovoljno olaksan nego to treba jos olaksati znate već zasto...

Prle

pre 6 godina

Da li moze neko da mi objasni zasto u Srbiji nema drzavni IT fakultet?
(computer geek, 6. mart 2018 23:38)

Ima... ETF, ali Vam to ministar neće reći. Poenta je da grupa ljudi hoće da preuzme ETF, a ETF se ne da. Ako ne prođe preuzimanje, onda će finansijski da iscrpljuju ETF do uništenja, a otvoriće drugi (privatni) "fakultet", i probaće milom ili silom da deo kadra ETF-a prebace na taj "fakultet". Ovaj drugi scenario je verovatniji, i više nećemo imati ETF, a ovo drugo što ćemo dobiti će imati prefiks MEGA. Ali, šta će nama ETF, kada će uskoro SNS da izdaje diplome.

Veseli

pre 6 godina

Da li moze neko da mi objasni zasto u Srbiji nema drzavni IT fakultet?
(computer geek, 06. mart 2018 23:38)

Imas smerove na ETF-u i FON-u, pa ih upiši!
Ti bi verovatno nešto tipa da upises osnovnu školu, ali od predmeta da imaš samo fizičko.

a cijena, prava sitnica...

pre 6 godina

hoce li dekan biti onaj fini gospodin sa kragujevackog univerziteta, sto ste se "dogovorili da cete postovati zakon" (citiram izjavu) ministre?

T

pre 6 godina

Njima treba ime tj. brend ETF-a da naprave poluprivatni racunarski fakultet. Zapravo, oni zele da naprave ono sto je ETF vec napravio - SI smer, gde se zove da si zavrsio ETF a zapravo nisi, ali si to debelo platio. Samo je problem to nisu svi koji su hteli usli u taj dil, pa sada to rade iznova.

mup

pre 6 godina

Ovi po nalogu zapada ruše sve što prati naučne tokove, a ETF im je već dugo kamen u cipeli i svim silama pokušavaju da ga unište. Mi smo viđeni da motamo kablove, a znanje i obrazovanje motaču može samo da zagorča život. Što više znaš u ovakvom haosu od države, više patiš.

A

pre 6 godina

Kao neko ko studira ETF, smer elektronika, mogu da vam kažem da na ETF-u samo ljudi koji završe energetiku ne mogu da rade kao programeri. Svi ostali ne samo da mogu da rade već većinski i rade kao programeri. Pritom nismo neki priučeni, već jako kvalitetan kadar. Na primer Majkrosoft najčešće uzima ljude sa elektronike u svoj centar (tvrđenje profesora sa rti (programerske) katedre koji drži predavanja na više smerova). Inače bih volela da mi neko kaže zašto se država ovoliko meša u IT sektor, poznajući naše političare, nije ništa dobro.

ETF1970

pre 6 godina

U moje vreme je na ETF postojao smer za računarsku tehniku i informatiku. Sticala su se bazicna znanja, što je najbitnije. Kada sam se zaposlio dodatno smo se obrazovali kroz kurseve velikih IT kompanija (IBM, Honeywell, Univac i dr.) u zavisnosti od tehnologije u radnoj organizaciji. Bilo je tu dosta profila (specijalisti, projektanti, sistem programeri, programeri i dr.). Tada je programiranje bilo zanat za srednjoskolce. Inženjeri su vodili poslove, bili su projektanti ili integratori, imali vrhunsku kreativnost. Ovi danas će sve dobro uništiti jer im je ideja da stvore stručnjake na brzinu za izvoz i sa malo vrednim diplomama.
Ne dirajte ETF nego sebi formirajte it-sege-mege koji će trajati dok ste vi na vlasti.

Dr Brele

pre 6 godina

Ovde ko zna dublju priču zna da je i ovde umešao prste ON i da nece to tako lako pustiti, osim lične korusti NJEGA i pojedinaca radi se i o obaranju cene programera i informatičkih inženjera jer bi na ovaj način štancovali ko na traci umesto da imaju neko dublje znanje u rešavanju programerskih i informatičkih problema koje se trenutno uči na ETF-u, na stranu što je izjava ministra o otvaranju paralelnog tj. novog fakulteta u najblažu ruku rečeno SKANDALOZNA

g

pre 6 godina

@Zoran - Da si zavrsio ETF (onaj stari, sa sve Cajom...) ne bi sebe predstavljao kao PHP programera i ne bi kuburio da nadjes junior poziciju.

Filmofil

pre 6 godina

Smanjite kvote na pravnim fakultetima za 3/4 i ne dajte ljudima sa raznih Singidunuma, Megatrendova, Nikola Tesla uniona i ostalih levih privatnih fakulteta da rade u bilo kom državnom sektoru, ni da polažu pravosudni ispit... videli biste veliki napredak za 15ak godina. Bez toga, napretka nece biti nikad, a situacija ce biti sve gora i gora. Zaposlite sve lekare i dajte im specijalizacije. Nece imati ko da nas leci uskoro... Najbolji odlaze...

TamoDaleko

pre 6 godina

Osnivajte novi fakultet, ETF ne dirajte. Isti fakultet sam zavrsio poodavno, evo vec duze vrijeme sam u dijaspori, po drugi put (prvi put sam se vratio misleci da ce nesto na bolje da se mijenja). Mislim da ce naredna odluka da mi bude da prestanem da citam/slusam vjesti iz Srbije jer se uvijek iznerviram kako se stvari tamo odvijaju. Sistematski se unistava sve sto iole valja i od zemlje se pravi centar jeftine radne snage u Evropi. Licno nisam zelio da dozvolim da mi ljudi sa dosat manje obrazovanja i pameti pricaju kako nam je dobro, i da ce nam biti super za par godina. Meni je bilo dobro, kada se pogleda finanskijski, ali ono sto je problem u citavoj prici jeste sto sam svaki dan gledao zabrinuta i retko nasmejana lica ljudi oko mene (ne mislim na bliske ljude vec ljude koje srecem na ulici).
Svestan sam da ce vecina koji zavrse ETF zavrsiti u dijaspori ali razlog je jednsotavan, odlaze jer mogu da biraju drzavu kada vlast ne mogu (glas dva poltrona vrijedi vise od njihovog).

IT na vodi

pre 6 godina

Postoji veliki disbalans između potreba tržišta za programerima i broja kvalitetnih programera. Kvalitetnih, ne samo školovanih. To podrazumeva mnogo više od poznavanja nekog programskog jezika i zahteva čitav spektar znanja, kakva ne mogu da se dobiju na nekom kursu. Zato mislim da je specijalizovani fakultet, oslobođen inertnosti ETF-a (pojedini udžbenici stari i po 30 godina) odlična ideja. Konkurencija ETF-u može da bude samo dobra.
E sad, kako će to da izgleda u realizaciji, ostaje da vidimo. Ako se sve završi osrednjim fakultetom, koji treba da stvara jeftine programere - poput jeftine radne snage za fabriku kablova - onda ne vredi ni počinjati, jer samo u Aziji ima u ovom trenutku nekoliko desetina puta više takvih programera nego u Srbiji stanovnika, a spremni su da rade za manje pare.

jj

pre 6 godina

Sram vas bilo. Na ETFu ima vise nego jedan odsek koji vas priprema za neku od IT oblasti (pri tome frljate se sa IT strukom kao da je to samo jedan posao a ta oblast je zapravo jedna od najsire pokrivenih delatnosti). Imate SI odsek, imate RTI odsek, imate odsek za Telekomunikacije, koji se svi bave delatnostima iz oblasti IT, a pride i druge odseke koji su itekako primenjivi u IT svetu (Signali i sistemi, Elektronika, itd)... A vi sada pricate kako NEMAJU POSVECENU IT KATEDRU?! Koja bi studente ucila sta? Sta to od svih IT oblasti moze da se sabere u samo jednu?!

Milan

pre 6 godina

Na ETF-u postoje dva smera ER (elektrotehnika i racunarstvo) I SI (softversko inzenjerstvo.) u studijskom programu Elektrotehnika i racunarstvo postoje 6 podsmerova medju kojima je I RTI (racunarska tehnika i informatika) Razlika izmedju SI-ja I RTI-ja je u tome sto prvu godinu na rti-ju se provede uz nastavu : Osnova elektrotehnike, jace fizike, ali je vredno napomenuti da je predmet OET (osnove elektrotehnike) jako tezak predmet i mnogi vukovci iz srednjih skola padnu. Dok na SI-ju nemaju osnove elektrotehnike ali imaju elektroniku, vise programiranja i u drugom semestru se vec izucavaju Algoritmi i strukture podataka sto je veoma bitno jer studentima olaksava razumevanje drugih predmeta. Dakle RTI I SI se razlikuju samo po prvoj godini gde je na SI-ju malo olaksano ali sve ostale tri godine su gledajuci po obaveznim predmetima I-S-T-E. Medjutim na odseku SI primaju 20 na budzet a 80 je samofinansirajuce gde je skolarina 2000 evra, dakle ocigledno je da je u pitanju licni interes... I ako ce se odvajati SI , onda bi trebalo i RTI posto su isti profesori 80% isti predmeti a I to je razlog zasto je ETF primio SI kao odsek jos 2005 godine. sve mozete naci na sajtu etf-a.

Dr Yes

pre 6 godina

Prvo daju nekom svom zemljište da izgradi zgradu, i tu se on doooobro ugradi,i podeli sa drugima, posle zaposle svoje ljude kao profesore i daju im min 100.000 din plate, zatim od lakovernih ljudi uzmu po 2000 evra za školarinu, i na kraju partijskim sinovima daju brze doktorske diplome. Tako se to radi, ulaže se u budućnost!

peki

pre 6 godina

Ovo forsiranje IT tehnologija na fakultetima neodgovara realnosti. Ljudi, za IT strucnjaka morate biti talentovani. Ne mislim naravno da budete genije, ali trebalo bi da imate visok IQ, da vam matematika ide odlicno i mnoge druge stvari, nekoliko kockica moraju da vam se poklope. To je razlog zasto imamo tako malo strucnjaka u ovoj oblasti ne samo ovde vec i u svetu. Pa ne mogu svi biti doktori, tako i IT strucnjaci. Povecavanje kvota, pred talasom sve malobrojnijih generacija ce samo drasticno srozati kvalitet skolovanja koji se dobija na nasim fakultetima.

kolega iz struke

pre 6 godina

Zgrada na Novom Beogradu ... Oh, ne, pa nije valjda opet?! Ah da, izgleda da se blize izbori. Za neupucene, bese to pre 40 i kusur godina, ETF je bio dobio plac blizu sadasnje Kineske ambasade da tu sazida novu zgradu. Bio je polozen i kamen temeljac. Od tada do danas svaki dekan ETF je obecavao da ce bas u svom mandatu uspeti da pokrene izgradnju te nove zgrade. Bas kao sto je i svaki gradonacelnik Beograda pricao o metrou. Ali zgrada je izgradjena taman toliko koliko i beogradski metro. Sve je stalo na tom kamenu. A ubrzo se na tom placu pojavila i neka rupa, pa su studenti poceli da pricaju kako su sakupljaci sekundarnih sirovina iskopali i odneli taj kamen ... A bilo je i ideja da se na Zvezdari napravi nekakvo "Silicijumsko brdo" bivse Jugoslavije, pa je i tadasnji direktor Instituta Mihailo Pupin nudio da se na tom prostoru izgradi nova zgrada ... Takodje ideje. Ne primajte se na ovu jevtinu propagandu, nema od svega toga nista ...

Kad neko “iz struke” umisli da je neko

pre 6 godina

Prvo treba uskladiti zakon kako bi skole mogle pratiti tehnologiju. Drugo treba naci predavace koji ce pratiti tehnologiju. Trece govorite kao da se programeri “stancaju”. Sad “tatek” da vam kaze. Kao neko iz struke.
1. Plate programera bez iskustva su u prva tri meseca od 0-250e. Niko nece dati pare a da ne zna sta dobija.
2. Junior programer. To su obicno programeri koji su prosli ovaj stadium. Juniori po pravilu imaju od 350,400 do 700-800e. U zavisnosti od iskustva. (To je minimum tri godine debelog guljenja ucenja, bukvalno toliko su siroki pojmovi da vreme ulozeno...)
3. Seniori. To su programeri 6-7+ godina. Koji poznaju me samo svoju vec i druge oblasti/programske jezike. Zbog optimizacije i slicno. To su ljudi koji su “gulili” pored toga svog sto su morali pratit posle radnog vremena i druge tehnologije... plate u srbiji za ovakve 900-1600e.
Nemojte da vas lazu, za trud ulozen . Recimo kad bi covek istu energiju ulozip u bilo sta bio bi uspesan i imao mogucnost zaraditi slicno. Mozda i vise. Privatnik je privatnik. Radnik uvek vise donese nego sto dobije.

kookie

pre 6 godina

Iskreno, nek naprave novi poluprivatni fakultet i nek ga svi kojima je zinulo dupe za instant(ali malo sutra) parama upisu čistokrvni IT fakultet, programera uvek fali je l’ tako, to svi mogu da rade, srećno im bilo, taman malo da nam se raskrči fakultet od tih narcisa.

Pera

pre 6 godina

@Misko
Kad sam 1974 (pre 43 ipo godine) u hodniku ispred sekretarijata i dekanata bili su izloženi arhitektonski crteži nove zgrade koja je trebalo da se gradi na Novom Beogradu.
Nekoliko godina kasnije prisustvovao sam polaganju kamena temeljca za novu zgradu ETFa na ledini u N. Bg.
Onda se sa tim stalo, iz meni nepoznatih razloga, a nekih 20 god. kasnije tu je sagrađena Crkva Svetog velikomučenika Dimitrija (blok 32).

53

pre 6 godina

(Misko, 6. mart 2018 23:53)
Osim ove dnevno politicke fore, ETF je odavno petrpan u zgradi u Bulevaru. Ideja o preseljenju zgrade na Novi Beograd je stara preko 30 godina.
Mala korekcija: o ovome se priča još duže - od 1972. godine, kada sam se upisao na ETF! Evo me u penziji, a od nove zgrade i dalje ništa.

HYN

pre 6 godina

A da ministar malo pogleda kako izgledaju toaleti, kako je sedeti u hladnim salama, uvede reda u onolike razlike u platama, pripazi na plagijate..?

seed

pre 6 godina

Programer ne može da bude Dobar Programer, koji piše optimizovan i efikasan kod, ako ne poseduje dobro znanje o arhitekturi mikroprocesora i ostalih hardverskih komponenti računara, koje se stiče na elektrotehničkim fakultetima.
Da, priučeni programer može praviti programe i to naplaćivati, po šablonu koristeći gotove rutine i protokole. Dobar Programer pravi te rutine i protokole.

Dusan Kovacevic

pre 6 godina

Drzavnici tj kapitalisti Prave biznis od skolovanja programiranja. Ako ako. Ali ne brinite previse.dok oni to realizuju programiranje ce nestati zamenice ga masine koje razumeju govor i bice vec programa za sve napisano.

istina

pre 6 godina

Sve treba da bude pod krovom ETF-a. Da se prošire kapaciteti i da se obezbjedi veći broj budžetskih mjesta za RTI odnosno IT. Ljudi sa katedri za telekomunikacije, elektroniku i automatiku odnosno fizička elektronika, signali, energetika itd. jednostavno treba da prihvate činjenicu da je RTI tu gdje jeste danas i da je neophodno da rastu zajedno. Zašto bi zbog ličnog straha pojedinaca ispaštale generacije klinaca koje dolaze. Naravno kada se kaže proširenje kapaciteta mislim da klinci koji zadovolje određeni kriterijum budu na budžetu. Znači prijemni ispit, kvote i vrlo je jednostavno ... oni koji imaju kapacitet za to idu i bore se. Druga stvar koja je veoma bitna je da li Srbija ima taj kapacitet da popuni te kvote ljudima koji to zaista mogu da rade. Nije to farma svinja pa da se prošire kapaciteti, tove svinje i onda pršuta sipa, jednostavno mora od temelja da se spremaju klinci za tako nešto. Kvalitet pa tek onda kvantitet ako je moguće inače bićemo kao indusi, gomila ničega.

nije bas tako

pre 6 godina

Za stipendije i zaposlenje, bitnija je praksa i reference nego sta si završio, osim ako nemaš u toj firmi nekoga ko je sa ovih prostora pa da uputi HR. Znam ovo jer se bavim tim i teško mi je objasniti predpostavljenim (strancima) da nije isto.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (JimBeam, 7. mart 2018 00:25

U pravu ste u smislu da poslodavci ne mare tako mnogo pri zaposljavanju IT strucnjaka jer gledaju pre svega sta znaju.
Medjutim... covek sa MIT-a ce pri istom nivou znanja biti postavljen odmah minimalno jednu stepenicu vise od nekog ko je zavrsio kvalitetan americki fakultet koji ne pripada Ivi league fakultetima. Tokom karijere ce se ta razlika u njihovom statusu povecavati u ogromnoj vecini slucajeva. Ono sto ljude dovodi u zabludu je cinjenica da su dobili posao na zapadu i pristojnu platu. Medjutim, oni ne znaju za koje novce rade njihove kolege koji su sa prestiznih fakulteta - to saznaju mnogo godina kasnije kada vide kako ovi drugi napreduju i unutar firme i u socijalnom okruzenju.
Sto se tice vrednovanja diploma iz Srbije, najbolji studenti sa ETF-a su u velikom broju slucajeva dobijali doktorske stipendije na MIT-u, Berkliju, Kolumbiji itt. Slicno je vazilo i za PMF. Znam da su odlican prolaz imali i studenti molekularne biologije (genetika) u BG. NEMA SANSE da takvu stipendiju dobije neko sa srpskih fakulteta koji nemaju takvu visedecenijsku tradiciju, znam tacno kako funkcionise princip selekcije na MIT.

Analita

pre 6 godina

Ceo svet kuburi sa ovim kadrovima. Ogroman problem je sto ljudi ne zele da se bave time. Da li je neko u Srbiji osim potreba industrije analizirao i da li ima zainteresovanih za taj novi fakultet i koliko.
Sumnjam da ce ga napuniti jer Srbija vec ima 3 ili 4 drzavna i bar 3 privatna fakulteta koji skoluju it kadrove.

mrmlj

pre 6 godina

glavu dajem da je jedini kontakt koji vecina vas koji komentarisete ima sa etf-om sto povremeno prodje ispred zgrade tehnickih fakulteta u bulevaru. zavrsio sam etf pre sest godina i mogu vam reci da je odavno zreo za modernizaciju - sto samih laboratorija, sto nastavnog programa a pogotovo nastavnog kadra od kojih je vecina ostala zarobljena u ‘80-im godinama proslog. ne kazem da je etf los fakultet (pogtovo kada se uporedi sa vecinom ostalih) ali kazem da moze i mora da bude bolji. na kraju krajeva, i taj etf se u nekom trenutku izdvojio iz visoke tehnicke skole. zbog cega sada iz njega ne bi smeo da se izdvoji neki drugi fakultet?

Pera

pre 6 godina

Bez najiskrenije namere da nekoga uvredim, zelim da kazem da je neverovatno da naucna i tehnicka elita ove zemlje, a tu smatram upravo profesore i studente i inzenjere ETF-a, naseg elitnog i fenomenalnog fakulteta, ne zna ni koji je domen elektrotehnike kao jedne grane tehnike. Ako ste ikada ucili racunarske nauke, prva stvar koja ce vam se objasniti da je nulti nivo racunarstva hardver, koji spada u domen izucavanja elektrotehnike i nije predmet izucavanja informacionih tehnologija. Vec prvi nivo iznad je nesto sto spada u domen informacionih tehnologija, a ne elektrotehnike. Ja sam ucio IT iz udzbenika fakulteta Berkley, i osnove veoma precizno isticu ovu cinjenicu.

Apsolutno se slazem da na ETF mora postojati racunarski smer, ali on se nece baviti informacionim tehnologijama, vec elektrotehnikom. Po meni, ima smisla osnovati poseban fakultet za racunarske nauke.

Od svih fakulteta u Srbiji gde se danas izucavaju informacione tehnologije, jedini fakultet gde ima smisla proucavati iste je PMF. Matematicari kao naucnici su potrebni u mnogim drugim naukama i granama tehnike ili privrede, pa usled toga ima i te kako smisla na PMF izucavati informacione tehnologije. Ali IT smer na ETF-u, FON-u i slicno je sasvim besmisleno. Kao sto je neko vec dao banalno ali sasvim ispravno poredjenje, kakve veze ima kalem, konstrukcija integralnog kola, elektromagnetno polje, transformator, otpornik ili napon sa informacionom tehnologijom?

a koje su boje te kantice i lopatice?

pre 6 godina

Na ETF-u se uci nauka a programiranje je zanat koji do nekog nivoa moze nauciti i bez fakulteta. "Know how" uvijek dolazi ispred same SW tehnike. Nazalost zbog toga kvalitet SW je u praksi ispod nivoa prolaza na ispitima ali to je biznis realonst koju je nemoguce promijeniti. SW projekte vode ljudi sa znanjem "know how" tehnologije a ne ljudi koji su najbolji u poznavanju SW tehnika. ETF treba da ostane kakav je bio - nauka prvo a racunarstvo kao dodatak na to. Onaj koji vlada naucnim principima lako nauci da pise SW do nekog nivoa koji ce da prodje. Obrnuta logika ne vazi. Super programer ostaje u sustini zanatlija. To sto on zna obicno mu nije dozvoljeno da primijeni jer mu sef nije iz SW branse.
@Moammar
To bas sto pises .. i nema mnogo smisla. Sve moze da se nauci bez fakulteta. Pogotovu danas, kada je internet dostupan manje/vise celoj Srbiji. To sto ti profesori pricaju nista ne znaci bez samostalnog rada. Sto bi rekao moj profesor elektrotehnike, dok ne ispises kilo mesarskog papira za dan, nista nisi napravio ...

Andromeda

pre 6 godina

Ma nije etf jedini - jedino je etf-lobi suvise mocan. Zbog uloge koju su nekada imali, nametnuli su se kao arbitri u prici koja nema u osnovi veze sa tehnikom. Stetocinstvo su napravili jos u doba kada su informatiku smestili u opstethnicko obrazovanje pre trideseta godina. Nije resenje da etf bude centar srpske informatike - potrebno je osnovati novu instituciju od svih raspolozivih kadrova, a to vodi u ozbiljnu reorganizaciju univerziteta. A to se saplice vec vise od pola veka jer sve prezivele discipline zele da se omaste. Sta je sa matematikom i fon-om, sta sa katedrama za informatiku po drugim fakultetima? etf daje parcijalno znanje i samo jedan pogled na informatiku (cesto ne bas sasvim ispravan)

Aca

pre 6 godina

Ovima naravno nista nije sveto i reseni su u nameri da sve sto je u ovoj drzavi iole valjalo uniste potpuno! To nije nista cudno jer se unistavanje Srbije odvija jos od Slobe pa na ovamo,a ovi su samo ubrzali pricu.Stetocine parekselans ali narod to voli,izgleda da su srbi resili da urade kolektivno samoubistvo.

Zt

pre 6 godina

Čovek priča o uvođenju informatike na mašinstvu i dobio je 108 pluseva.
Toliko znaju dragi sugradjani, a nema ni pola veka kako je IT duboko na mašinstvu.
Ovde vlada neko ludilo da kad se čuje IT čovek iz te struke mora da poznaje svaki detalj oblasti, a to je sasvim suprotno.

Sima

pre 6 godina

Svuda na svetu postoje fakulteti 'kompjuterskih nauka' (computer sciences) koji su primarni fakulteti za softverske strucnjake. Nema nikakvog smisla da ljudi gube vreme na otpornicima i tranzistorima umesto da rade na kompleksnim softverskim projektima tokom skolovanja. Od drugih nauka kao podloga softverskim strucnjacima je potrebna samo matematika a i tu akcenat treba da bude na algebri, statistici i kombinatorici a ne na integralnom i diferencijalnom racunu, strucnjaci za to se skoluju na PMF-u.

432

pre 6 godina

Kakav ETF kakve sege mege. Otisao na 2 godine privatnog , usavrsio software development u 4 programska jezika , posla preko glave i stresno je.
Moji iz srednje se jos vuku po masinskom i etfu nakon 7 godina. Svi nesto podcenjuju programiranje moze to preko noci ovo ono ali 90 % odustane cim vidi kod od 5000 linija.

Raps

pre 6 godina

Treba biti pazljiv sa tim Sega Mega potezima.

@Moarram:

-------
Onaj koji vlada naucnim principima lako nauci da pise SW do nekog nivoa koji ce da prodje. Obrnuta logika ne vazi. Super programer ostaje u sustini zanatlija.
-------

Rece onaj koji vlada naucnim principima.

I jedno i drugo je i zanatstvo i umece. Pitanje je do coveka koliko je umesan i inteligentan. Zivim u Nemackoj te zbog toga znam i druzim se iskljucivo sa srpskim programerima i doktorima nauka. Drugog iz Srbije i nema. Znam sta mi doktori nauka prakticari pricaju a sta mi programeri pricamo i mislimo.

Nego ti zavrsi taj fakultet pa konketizuj to tvoje znanje u praksi i tek onda sedi i pisi takve komentare.

Cibe

pre 6 godina

Prvo su Slovenci odvoji računarstvo od elektrotehnike. I dobro im ide. Onda i Makedonci. Ne vidim tu ništa loše. Onaj deo IT koji je vezan za elektrotehniku treba da ostane na ETF-u( integracija softvera i hardvera za rad u realnom vremenu). Pogledajte samo program , katedre i predmete na Fakultetu za računarstvo i informatiku u Ljubljani pa će Vam sve biti jasno. Problem je kod IT druge prirode. Male su plate saradnika, asistenata i profesora na IT i SI. Zato na fakultetima iz ove oblasti ne ostaju najbolji. Prosečan programer ima veću platu od profesora na fakultetu.

Bili

pre 6 godina

Kao prvo, zasto su svi univerziteti u velikim gradovima? Zamislite da ceo BU i NSU i sve pratece studentske organizacije prodaju sve svoje zgrade (pogotovo BU) i da u recimo, S Karlovcima podignu srpski Univerzitet sa pratecim dodatnim sadrzajima za studente.
Zavrsio sam ETF i apsolutno ne shvatam ljude kojima je ceif da borave u zgradi staroj 100 godina, da sedis na predavanju i da vidis tetkicu koja je u prostoriji ispod amfiteatra, da te salju u golubarnik na trecem spratu a lift nikad ne radi... Ta zgrada je dobra samo za maskenbal i zurke KST.
A druga stvar je sto bi prodajom imovine dobili dodatni novac kojim bi mogli da zamene labaratoriju koju su dobili ratnom odstetom, smanjile bi se guzve u gradovima...

Zato ministre, eto vam predlog za univerzitete za koji imate izvore finansiranja.

JimBeam

pre 6 godina

@nfs
Sve diplome iz Srbije i regiona se vrednuju isto na zapadu. Bilo da imaš diplomu sa Megadeta, BG univerziteta, KG univerziteta ili Singija. Ne postoji nikakva zvanična baza gde se rangiraju univerziteti niti fakulteti u Srbiji. Za stipendije i zaposlenje, bitnija je praksa i reference nego sta si završio, osim ako nemaš u toj firmi nekoga ko je sa ovih prostora pa da uputi HR. Znam ovo jer se bavim tim i teško mi je objasniti predpostavljenim (strancima) da nije isto.

Darko

pre 6 godina

Zašto nema nikoga sa ETFa da odgovori zašto se eventualno protive ovoj akciji ? Zagovornici ideje o partnerstvu ETGa i privatnika non stop gistuju i iznose svoje stavove a iz rukovodstva fakulteta nikoga ? Dajte dekana ili bar jednog od profesora koji se protive ovakvom aranžmanu da čujemo zašto !

Milos

pre 6 godina

U toku je industrijska revolucija.
Otpor promenama na komentarima je neverovatan, pri tom dosta ljudi nije upuceno u "tihi rat" izmedju katedri na ETF.Zamislite koliki je izpir onda maticnih katedri ka prosirivanju SI-a.Primat u IT uzima Novi Sad.ETF skoluje kadrove koji u nedostatku maticne industrije odlaze iz zrmljr.Ovaj otpor je besmislen.Iza inicijative szoji srpska it industrija koja da bi rasla mora da poveca broj softverskih inzenjera, ali skolovanih na naucnim principima koji trenutno realno samo ETF,PMF i donkele RF NS mogu da pruze.

Solej

pre 6 godina

Zbog čega je loše da i ETF obrazuje stručnjake za IT, ali i da se formira fakultet za IT? Ovi prvi bi davali stručnjake koji se malo bolje razumeju u hardver, a drugi bi preferirali softver. I ok. Zar nije bolje da imamo i jedne i druge?

Andromeda

pre 6 godina

Ma nije etf jedini - jedino je etf-lobi suvise mocan. Zbog uloge koju su nekada imali, nametnuli su se kao arbitri u prici koja nema u osnovi veze sa tehnikom. Stetocinstvo su napravili jos u doba kada su informatiku smestili u opstethnicko obrazovanje pre trideseta godina. Nije resenje da etf bude centar srpske informatike - potrebno je osnovati novu instituciju od svih raspolozivih kadrova, a to vodi u ozbiljnu reorganizaciju univerziteta. A to se saplice vec vise od pola veka jer sve prezivele discipline zele da se omaste. Sta je sa matematikom i fon-om, sta sa katedrama za informatiku po drugim fakultetima? etf daje parcijalno znanje i samo jedan pogled na informatiku (cesto ne bas sasvim ispravan)

Zoran

pre 6 godina

Ovo je nafureno vise sa IT, dajte bre ljudi prestanite da lozite narod, ja sam PHP Deleloper pa nemogu ni kao Junior da nadjem posao jer sve je prepuno od developera.

Samo cemo stvoriti situaciju da svi cemo biti "kvalifikovani" ali bez posla sto je jos gore.

432

pre 6 godina

Kakav ETF kakve sege mege. Otisao na 2 godine privatnog , usavrsio software development u 4 programska jezika , posla preko glave i stresno je.
Moji iz srednje se jos vuku po masinskom i etfu nakon 7 godina. Svi nesto podcenjuju programiranje moze to preko noci ovo ono ali 90 % odustane cim vidi kod od 5000 linija.

Moammar

pre 6 godina

Na ETF-u se uci nauka a programiranje je zanat koji do nekog nivoa moze nauciti i bez fakulteta. "Know how" uvijek dolazi ispred same SW tehnike. Nazalost zbog toga kvalitet SW je u praksi ispod nivoa prolaza na ispitima ali to je biznis realonst koju je nemoguce promijeniti. SW projekte vode ljudi sa znanjem "know how" tehnologije a ne ljudi koji su najbolji u poznavanju SW tehnika. ETF treba da ostane kakav je bio - nauka prvo a racunarstvo kao dodatak na to. Onaj koji vlada naucnim principima lako nauci da pise SW do nekog nivoa koji ce da prodje. Obrnuta logika ne vazi. Super programer ostaje u sustini zanatlija. To sto on zna obicno mu nije dozvoljeno da primijeni jer mu sef nije iz SW branse.

nfs

pre 6 godina

ETF vec ima "istureno odeljenje", softversko inzinjerstvo.
Uz duzno postovanje izuzecima koji biraju i malo teze predmete (predmete koji su obavezni na ostalim smerovima), taj smer je vec dovoljno olaksan.
Ako ETF uvede jos neki slican smer, onda je to jedna velika sramota za fakultet cija diploma i dalje znaci nesto u svetu (posto u Srbiji ionako nije bitno "poreklo" diplome).

Mare

pre 6 godina

Da uvedemo smerove za IT i na Pravnom, Ekonomskom, Medicini, Molekularnoj biologiji, Psihologiji i Primenjenoj umetnosti... Jer smo tako u mogucnosti.

Bili

pre 6 godina

Kao prvo, zasto su svi univerziteti u velikim gradovima? Zamislite da ceo BU i NSU i sve pratece studentske organizacije prodaju sve svoje zgrade (pogotovo BU) i da u recimo, S Karlovcima podignu srpski Univerzitet sa pratecim dodatnim sadrzajima za studente.
Zavrsio sam ETF i apsolutno ne shvatam ljude kojima je ceif da borave u zgradi staroj 100 godina, da sedis na predavanju i da vidis tetkicu koja je u prostoriji ispod amfiteatra, da te salju u golubarnik na trecem spratu a lift nikad ne radi... Ta zgrada je dobra samo za maskenbal i zurke KST.
A druga stvar je sto bi prodajom imovine dobili dodatni novac kojim bi mogli da zamene labaratoriju koju su dobili ratnom odstetom, smanjile bi se guzve u gradovima...

Zato ministre, eto vam predlog za univerzitete za koji imate izvore finansiranja.

mrmlj

pre 6 godina

glavu dajem da je jedini kontakt koji vecina vas koji komentarisete ima sa etf-om sto povremeno prodje ispred zgrade tehnickih fakulteta u bulevaru. zavrsio sam etf pre sest godina i mogu vam reci da je odavno zreo za modernizaciju - sto samih laboratorija, sto nastavnog programa a pogotovo nastavnog kadra od kojih je vecina ostala zarobljena u ‘80-im godinama proslog. ne kazem da je etf los fakultet (pogtovo kada se uporedi sa vecinom ostalih) ali kazem da moze i mora da bude bolji. na kraju krajeva, i taj etf se u nekom trenutku izdvojio iz visoke tehnicke skole. zbog cega sada iz njega ne bi smeo da se izdvoji neki drugi fakultet?

Penzioner classic

pre 6 godina

Au, brate, dokle ovo ide. Instant evropejci, instant doktori, instant magistri pa sad i instant programeri. Samo fale instant marsovci.

ETFovac do smrti

pre 6 godina

Sramota je blaga reč za ovo što vi radite u pokušaju da privatizujete sve u rukama nekoliko ljudi. Sada je došlo red na obrazovanje i jedan od naših najvrednijih fakulteta. Do kada će ovo moći ovako i kakve će posledice ostati, to ćemo da vidimo..

Sima

pre 6 godina

Svuda na svetu postoje fakulteti 'kompjuterskih nauka' (computer sciences) koji su primarni fakulteti za softverske strucnjake. Nema nikakvog smisla da ljudi gube vreme na otpornicima i tranzistorima umesto da rade na kompleksnim softverskim projektima tokom skolovanja. Od drugih nauka kao podloga softverskim strucnjacima je potrebna samo matematika a i tu akcenat treba da bude na algebri, statistici i kombinatorici a ne na integralnom i diferencijalnom racunu, strucnjaci za to se skoluju na PMF-u.

Milos

pre 6 godina

U toku je industrijska revolucija.
Otpor promenama na komentarima je neverovatan, pri tom dosta ljudi nije upuceno u "tihi rat" izmedju katedri na ETF.Zamislite koliki je izpir onda maticnih katedri ka prosirivanju SI-a.Primat u IT uzima Novi Sad.ETF skoluje kadrove koji u nedostatku maticne industrije odlaze iz zrmljr.Ovaj otpor je besmislen.Iza inicijative szoji srpska it industrija koja da bi rasla mora da poveca broj softverskih inzenjera, ali skolovanih na naucnim principima koji trenutno realno samo ETF,PMF i donkele RF NS mogu da pruze.

a koje su boje te kantice i lopatice?

pre 6 godina

Na ETF-u se uci nauka a programiranje je zanat koji do nekog nivoa moze nauciti i bez fakulteta. "Know how" uvijek dolazi ispred same SW tehnike. Nazalost zbog toga kvalitet SW je u praksi ispod nivoa prolaza na ispitima ali to je biznis realonst koju je nemoguce promijeniti. SW projekte vode ljudi sa znanjem "know how" tehnologije a ne ljudi koji su najbolji u poznavanju SW tehnika. ETF treba da ostane kakav je bio - nauka prvo a racunarstvo kao dodatak na to. Onaj koji vlada naucnim principima lako nauci da pise SW do nekog nivoa koji ce da prodje. Obrnuta logika ne vazi. Super programer ostaje u sustini zanatlija. To sto on zna obicno mu nije dozvoljeno da primijeni jer mu sef nije iz SW branse.
@Moammar
To bas sto pises .. i nema mnogo smisla. Sve moze da se nauci bez fakulteta. Pogotovu danas, kada je internet dostupan manje/vise celoj Srbiji. To sto ti profesori pricaju nista ne znaci bez samostalnog rada. Sto bi rekao moj profesor elektrotehnike, dok ne ispises kilo mesarskog papira za dan, nista nisi napravio ...

Pera

pre 6 godina

Bez najiskrenije namere da nekoga uvredim, zelim da kazem da je neverovatno da naucna i tehnicka elita ove zemlje, a tu smatram upravo profesore i studente i inzenjere ETF-a, naseg elitnog i fenomenalnog fakulteta, ne zna ni koji je domen elektrotehnike kao jedne grane tehnike. Ako ste ikada ucili racunarske nauke, prva stvar koja ce vam se objasniti da je nulti nivo racunarstva hardver, koji spada u domen izucavanja elektrotehnike i nije predmet izucavanja informacionih tehnologija. Vec prvi nivo iznad je nesto sto spada u domen informacionih tehnologija, a ne elektrotehnike. Ja sam ucio IT iz udzbenika fakulteta Berkley, i osnove veoma precizno isticu ovu cinjenicu.

Apsolutno se slazem da na ETF mora postojati racunarski smer, ali on se nece baviti informacionim tehnologijama, vec elektrotehnikom. Po meni, ima smisla osnovati poseban fakultet za racunarske nauke.

Od svih fakulteta u Srbiji gde se danas izucavaju informacione tehnologije, jedini fakultet gde ima smisla proucavati iste je PMF. Matematicari kao naucnici su potrebni u mnogim drugim naukama i granama tehnike ili privrede, pa usled toga ima i te kako smisla na PMF izucavati informacione tehnologije. Ali IT smer na ETF-u, FON-u i slicno je sasvim besmisleno. Kao sto je neko vec dao banalno ali sasvim ispravno poredjenje, kakve veze ima kalem, konstrukcija integralnog kola, elektromagnetno polje, transformator, otpornik ili napon sa informacionom tehnologijom?

4444

pre 6 godina

Idite na Matematički fakultet i snimite u kakvim uslovima rade, medju ostalim, i studenti informatičkog smera. Prozori ne mogu da se otvore, klupe i stolice iz prošlog milenijuma, bela tabla i marker su apstraktne imenice, al' zato svake godine skače školarina i profesorske plate, a ovaj se frlja sa hiljadama kvadrata. Prvo sredite trenutne probleme pa onda gradite.

etf

pre 6 godina

@ Solej
Zato što na ETFu već postoji odsek SI koji je isključivo za softver, RTI koji ima i hardver i softver, elektronika, hardver do naksitnijih crevca, telekomunikacije koje se bave računarskim mrežama, signali i sistemi - robotika i dr.

Problem je što je SI najprestižniji u zemlji u IT, pri tom prima malo ljudi bez budžetskih mesta, a na kraju se ipak ne dobija diploma elektrotehnike (jedino za taj odsek) jer u prvoj godini nema dovoljno matematike i OETa. Neko želi da iskoristi tu situaciju ili zbog zarade na školarinama, što je manje verovatno, ili da bi napravio hiperprodukciju programera koji trenutno imaju priliku da ucenjuju strane firme i da traže evropske plate.

IT na vodi

pre 6 godina

Postoji veliki disbalans između potreba tržišta za programerima i broja kvalitetnih programera. Kvalitetnih, ne samo školovanih. To podrazumeva mnogo više od poznavanja nekog programskog jezika i zahteva čitav spektar znanja, kakva ne mogu da se dobiju na nekom kursu. Zato mislim da je specijalizovani fakultet, oslobođen inertnosti ETF-a (pojedini udžbenici stari i po 30 godina) odlična ideja. Konkurencija ETF-u može da bude samo dobra.
E sad, kako će to da izgleda u realizaciji, ostaje da vidimo. Ako se sve završi osrednjim fakultetom, koji treba da stvara jeftine programere - poput jeftine radne snage za fabriku kablova - onda ne vredi ni počinjati, jer samo u Aziji ima u ovom trenutku nekoliko desetina puta više takvih programera nego u Srbiji stanovnika, a spremni su da rade za manje pare.

Darko

pre 6 godina

Zašto nema nikoga sa ETFa da odgovori zašto se eventualno protive ovoj akciji ? Zagovornici ideje o partnerstvu ETGa i privatnika non stop gistuju i iznose svoje stavove a iz rukovodstva fakulteta nikoga ? Dajte dekana ili bar jednog od profesora koji se protive ovakvom aranžmanu da čujemo zašto !

JimBeam

pre 6 godina

@nfs
Sve diplome iz Srbije i regiona se vrednuju isto na zapadu. Bilo da imaš diplomu sa Megadeta, BG univerziteta, KG univerziteta ili Singija. Ne postoji nikakva zvanična baza gde se rangiraju univerziteti niti fakulteti u Srbiji. Za stipendije i zaposlenje, bitnija je praksa i reference nego sta si završio, osim ako nemaš u toj firmi nekoga ko je sa ovih prostora pa da uputi HR. Znam ovo jer se bavim tim i teško mi je objasniti predpostavljenim (strancima) da nije isto.

Raps

pre 6 godina

Treba biti pazljiv sa tim Sega Mega potezima.

@Moarram:

-------
Onaj koji vlada naucnim principima lako nauci da pise SW do nekog nivoa koji ce da prodje. Obrnuta logika ne vazi. Super programer ostaje u sustini zanatlija.
-------

Rece onaj koji vlada naucnim principima.

I jedno i drugo je i zanatstvo i umece. Pitanje je do coveka koliko je umesan i inteligentan. Zivim u Nemackoj te zbog toga znam i druzim se iskljucivo sa srpskim programerima i doktorima nauka. Drugog iz Srbije i nema. Znam sta mi doktori nauka prakticari pricaju a sta mi programeri pricamo i mislimo.

Nego ti zavrsi taj fakultet pa konketizuj to tvoje znanje u praksi i tek onda sedi i pisi takve komentare.

Biće bolje

pre 6 godina

Vi na tom ETFu imate smer "Softversko inženjerstvo" na kojem se iz budžeta finansira 30 studenata, a 150 je samofinansiranje. Da nekome stvarno treba samo stručan kadar vi biste više ulagali u to, ovo je samo čist interes i naravno da je ETF protiv toga.

Misko

pre 6 godina

Osim ove dnevno politicke fore, ETF je odavno petrpan u zgradi u Bulevaru. Ideja o preseljenju zgrade na Novi Beograd je stara preko 30 godina. Mozda se sada i ostvari kad su drzavu zasvrbele pare - smo da to ne urade to na nacin otvaranja novog sega-mega fakulteta.

Filmofil

pre 6 godina

Smanjite kvote na pravnim fakultetima za 3/4 i ne dajte ljudima sa raznih Singidunuma, Megatrendova, Nikola Tesla uniona i ostalih levih privatnih fakulteta da rade u bilo kom državnom sektoru, ni da polažu pravosudni ispit... videli biste veliki napredak za 15ak godina. Bez toga, napretka nece biti nikad, a situacija ce biti sve gora i gora. Zaposlite sve lekare i dajte im specijalizacije. Nece imati ko da nas leci uskoro... Najbolji odlaze...

mile

pre 6 godina

Cujem da imamo i manjak lekara pa se pitam da li bih mogao da postanem lekar i kako? Ima li neki medicinski fakultet koji traje godinu dana? Ako nema, jel moze da se napravi neki?

jelena

pre 6 godina

pita li se tu nešto ETF, Univerzitet u Beogradu, iko živi ili samo ovi menažeri privatnih škola koje završavaju deca političara?
Autonomija univerziteta????????????????
Ruke dalje od beogradskog univerziteta!

Leskovcanin

pre 6 godina

Da dodam i ovo. Kada sam ja zavrsavao Elektronski u Nisu, znao se neki red. Ministri prosvete nisu smeli da privire na fakultet, a ne da prete elektroncima!
Radim kao C programer i tvrdim da hiper produkcija prinaucenih programercica nikuda ne vodi.Razne akademije, krojaceve skole i ostale instant skolice ne nude kvalitet, takodje fensi Fon ne nudi kvalitetne programere, pa nece ni taj novi fakultet koji ce da muze pare od roditelja i studenata. Jako sam ljut jer gospoda politicari pokusavaju da udju tamo gde im nije mesto! Unistice nas ovi potpuno.

Cibe

pre 6 godina

Prvo su Slovenci odvoji računarstvo od elektrotehnike. I dobro im ide. Onda i Makedonci. Ne vidim tu ništa loše. Onaj deo IT koji je vezan za elektrotehniku treba da ostane na ETF-u( integracija softvera i hardvera za rad u realnom vremenu). Pogledajte samo program , katedre i predmete na Fakultetu za računarstvo i informatiku u Ljubljani pa će Vam sve biti jasno. Problem je kod IT druge prirode. Male su plate saradnika, asistenata i profesora na IT i SI. Zato na fakultetima iz ove oblasti ne ostaju najbolji. Prosečan programer ima veću platu od profesora na fakultetu.

seed

pre 6 godina

Programer ne može da bude Dobar Programer, koji piše optimizovan i efikasan kod, ako ne poseduje dobro znanje o arhitekturi mikroprocesora i ostalih hardverskih komponenti računara, koje se stiče na elektrotehničkim fakultetima.
Da, priučeni programer može praviti programe i to naplaćivati, po šablonu koristeći gotove rutine i protokole. Dobar Programer pravi te rutine i protokole.

drvobradi

pre 6 godina

Prazne pretnje. Da bi imali fakultet prvo treba da imate ljude koji ce tamo da predaju. Pa onda i celu infrastrukturu. Sad da krenete u realizaciju tog plana, drzava ne bi napravila novi fakultet narednih 10g (prvo bi trazili lokaciju, otkupljivali je, tender za izvodjace, gradili infrastrukturu jos 5g).
Cak i kad napravite to sve, shvatite da nemate kadrova koji ce predavati na tom fakultetu. Ne samo to, ne mozete da iscedite vise pametnih ljudi koji ce studirati IT iz ove populacije (mala pomoc, Gausova raspodela). Ovo je sve paravan za pravljenje neki mutnih privatno-drzavnih inicijativa.
Ako zaista zelite nesto pametno da uradite, reformisite osnovno i srednje obrazovanje kako treba, uvedite informacione tehnologije na ostale fakultete (ekonomija, masinstvo, medicina, biologija, tehnologija itd). U stvari jos bolje, napravite univerzitet a ne skup fakulteta. Zasto neko ko studira informatiku ne bi mogao da ode na predmete na ekonomiji, masinstvu ili biologiji, ako stekne uslove (odslusa neki potreban pre toga itd). Ili obrnuto

g

pre 6 godina

@Zoran - Da si zavrsio ETF (onaj stari, sa sve Cajom...) ne bi sebe predstavljao kao PHP programera i ne bi kuburio da nadjes junior poziciju.

ETF1970

pre 6 godina

U moje vreme je na ETF postojao smer za računarsku tehniku i informatiku. Sticala su se bazicna znanja, što je najbitnije. Kada sam se zaposlio dodatno smo se obrazovali kroz kurseve velikih IT kompanija (IBM, Honeywell, Univac i dr.) u zavisnosti od tehnologije u radnoj organizaciji. Bilo je tu dosta profila (specijalisti, projektanti, sistem programeri, programeri i dr.). Tada je programiranje bilo zanat za srednjoskolce. Inženjeri su vodili poslove, bili su projektanti ili integratori, imali vrhunsku kreativnost. Ovi danas će sve dobro uništiti jer im je ideja da stvore stručnjake na brzinu za izvoz i sa malo vrednim diplomama.
Ne dirajte ETF nego sebi formirajte it-sege-mege koji će trajati dok ste vi na vlasti.

Veseli

pre 6 godina

Da li moze neko da mi objasni zasto u Srbiji nema drzavni IT fakultet?
(computer geek, 06. mart 2018 23:38)

Imas smerove na ETF-u i FON-u, pa ih upiši!
Ti bi verovatno nešto tipa da upises osnovnu školu, ali od predmeta da imaš samo fizičko.

istina

pre 6 godina

Sve treba da bude pod krovom ETF-a. Da se prošire kapaciteti i da se obezbjedi veći broj budžetskih mjesta za RTI odnosno IT. Ljudi sa katedri za telekomunikacije, elektroniku i automatiku odnosno fizička elektronika, signali, energetika itd. jednostavno treba da prihvate činjenicu da je RTI tu gdje jeste danas i da je neophodno da rastu zajedno. Zašto bi zbog ličnog straha pojedinaca ispaštale generacije klinaca koje dolaze. Naravno kada se kaže proširenje kapaciteta mislim da klinci koji zadovolje određeni kriterijum budu na budžetu. Znači prijemni ispit, kvote i vrlo je jednostavno ... oni koji imaju kapacitet za to idu i bore se. Druga stvar koja je veoma bitna je da li Srbija ima taj kapacitet da popuni te kvote ljudima koji to zaista mogu da rade. Nije to farma svinja pa da se prošire kapaciteti, tove svinje i onda pršuta sipa, jednostavno mora od temelja da se spremaju klinci za tako nešto. Kvalitet pa tek onda kvantitet ako je moguće inače bićemo kao indusi, gomila ničega.

Prle

pre 6 godina

Da li moze neko da mi objasni zasto u Srbiji nema drzavni IT fakultet?
(computer geek, 6. mart 2018 23:38)

Ima... ETF, ali Vam to ministar neće reći. Poenta je da grupa ljudi hoće da preuzme ETF, a ETF se ne da. Ako ne prođe preuzimanje, onda će finansijski da iscrpljuju ETF do uništenja, a otvoriće drugi (privatni) "fakultet", i probaće milom ili silom da deo kadra ETF-a prebace na taj "fakultet". Ovaj drugi scenario je verovatniji, i više nećemo imati ETF, a ovo drugo što ćemo dobiti će imati prefiks MEGA. Ali, šta će nama ETF, kada će uskoro SNS da izdaje diplome.

vlado

pre 6 godina

Cela prica je da odredjena ekipa "interesna grupa" hoce da odredjene "sega mega" IT kurseve-fakultete (pogledajte bilborde po gradu biće vam jasno ko su) podvede pod ETF, kako bi skuplje naplacivali svoje diplome jer po zavrsteku ETF studenti sticu zvanje i diplomu Elektrotehničkog fakulteta - Univerziteta u Beogradu. Koliko god to smešno zvučalo ETF je "brend" koji je stekao dobar glas i dobru reputaciju upravo zbog širokog znanja i odlične osnove koju njegovi diplomci dobiju a koja im kasnije mnogo znači u nastavku obrazovanja i profesionalnog usavršavanja. Smer SI je već žestok kompromis sa principima ETF-a i inženjeri sa smera SI se ne mogu porediti (čast izuzecima) sa inženjerima sa smera RTI. Ogromna je razlika u nivou poznavanja hardvera, softvera, njihove medjusobne interakcije (na RTI i ostalim smerovima ETF-a se izučava i tzv. asembler odnosno mašinsko programiranje a to je programiranje pomoću direktnih instrukcija samom procesoru - direktniji pristup hardveru nego što to omogućava osnovni prograsmki jezik C) Dalje, na RTI i ostalim smerovima u zavisnosti od izbornih predmeta studenti stiču duboko znanje i o načinu na koji funkcionišu programski jezici (svi mi koristimo google, ali malo nas zna bilo šta o google search algoritmu koji se nalazi iza njega). E sada tim int grupama, koje bi da prodaju svoje kurseve php, java programiranja, web dizajna, IT menadžmenta itd. a pod brendom ETF ni sam SI nije dovoljno olaksan nego to treba jos olaksati znate već zasto...

Joe Dumars

pre 6 godina

Slažem se sa Moammar-om.
Završio sam ETF i već duže vrijeme živim u Cirihu. Ovdje postoje dva univerziteta i mnoštvo viših i drugih škola. Kanton Cirih ima oko milion stanovnika dok Švajcarska oko 8.
Oba univerziteta (ETH i Zurich Uni) se prvenstveno bave naukom. Naravno za nauku je potreban kvantitet da bi se izvukao kvalitet. Dovoljno je pogledati statistiku Nobelovih nagrada u zadnjih 50 godina da bi se procijenilo koliko je taj sistem uspješan. Inače oba univerziteta su praktično džaba , Uni za studente iz kantona a ETH za cijelu CH.
Lokalne više i druge škole, mislim da su sve privatne, se bave obrazovanjem "zanatlija" i ne petljaju se u nauku.
Tako je i većina "softveraša" sa kojima radim završila takve škole.
Ne bih volio da se moj bivši fakultet pretvori u zanatsku školu.

mup

pre 6 godina

Ovi po nalogu zapada ruše sve što prati naučne tokove, a ETF im je već dugo kamen u cipeli i svim silama pokušavaju da ga unište. Mi smo viđeni da motamo kablove, a znanje i obrazovanje motaču može samo da zagorča život. Što više znaš u ovakvom haosu od države, više patiš.

peki

pre 6 godina

Ovo forsiranje IT tehnologija na fakultetima neodgovara realnosti. Ljudi, za IT strucnjaka morate biti talentovani. Ne mislim naravno da budete genije, ali trebalo bi da imate visok IQ, da vam matematika ide odlicno i mnoge druge stvari, nekoliko kockica moraju da vam se poklope. To je razlog zasto imamo tako malo strucnjaka u ovoj oblasti ne samo ovde vec i u svetu. Pa ne mogu svi biti doktori, tako i IT strucnjaci. Povecavanje kvota, pred talasom sve malobrojnijih generacija ce samo drasticno srozati kvalitet skolovanja koji se dobija na nasim fakultetima.

A

pre 6 godina

Kao neko ko studira ETF, smer elektronika, mogu da vam kažem da na ETF-u samo ljudi koji završe energetiku ne mogu da rade kao programeri. Svi ostali ne samo da mogu da rade već većinski i rade kao programeri. Pritom nismo neki priučeni, već jako kvalitetan kadar. Na primer Majkrosoft najčešće uzima ljude sa elektronike u svoj centar (tvrđenje profesora sa rti (programerske) katedre koji drži predavanja na više smerova). Inače bih volela da mi neko kaže zašto se država ovoliko meša u IT sektor, poznajući naše političare, nije ništa dobro.

TamoDaleko

pre 6 godina

Osnivajte novi fakultet, ETF ne dirajte. Isti fakultet sam zavrsio poodavno, evo vec duze vrijeme sam u dijaspori, po drugi put (prvi put sam se vratio misleci da ce nesto na bolje da se mijenja). Mislim da ce naredna odluka da mi bude da prestanem da citam/slusam vjesti iz Srbije jer se uvijek iznerviram kako se stvari tamo odvijaju. Sistematski se unistava sve sto iole valja i od zemlje se pravi centar jeftine radne snage u Evropi. Licno nisam zelio da dozvolim da mi ljudi sa dosat manje obrazovanja i pameti pricaju kako nam je dobro, i da ce nam biti super za par godina. Meni je bilo dobro, kada se pogleda finanskijski, ali ono sto je problem u citavoj prici jeste sto sam svaki dan gledao zabrinuta i retko nasmejana lica ljudi oko mene (ne mislim na bliske ljude vec ljude koje srecem na ulici).
Svestan sam da ce vecina koji zavrse ETF zavrsiti u dijaspori ali razlog je jednsotavan, odlaze jer mogu da biraju drzavu kada vlast ne mogu (glas dva poltrona vrijedi vise od njihovog).

jj

pre 6 godina

Sram vas bilo. Na ETFu ima vise nego jedan odsek koji vas priprema za neku od IT oblasti (pri tome frljate se sa IT strukom kao da je to samo jedan posao a ta oblast je zapravo jedna od najsire pokrivenih delatnosti). Imate SI odsek, imate RTI odsek, imate odsek za Telekomunikacije, koji se svi bave delatnostima iz oblasti IT, a pride i druge odseke koji su itekako primenjivi u IT svetu (Signali i sistemi, Elektronika, itd)... A vi sada pricate kako NEMAJU POSVECENU IT KATEDRU?! Koja bi studente ucila sta? Sta to od svih IT oblasti moze da se sabere u samo jednu?!

Analita

pre 6 godina

Ceo svet kuburi sa ovim kadrovima. Ogroman problem je sto ljudi ne zele da se bave time. Da li je neko u Srbiji osim potreba industrije analizirao i da li ima zainteresovanih za taj novi fakultet i koliko.
Sumnjam da ce ga napuniti jer Srbija vec ima 3 ili 4 drzavna i bar 3 privatna fakulteta koji skoluju it kadrove.

Aca

pre 6 godina

Ovima naravno nista nije sveto i reseni su u nameri da sve sto je u ovoj drzavi iole valjalo uniste potpuno! To nije nista cudno jer se unistavanje Srbije odvija jos od Slobe pa na ovamo,a ovi su samo ubrzali pricu.Stetocine parekselans ali narod to voli,izgleda da su srbi resili da urade kolektivno samoubistvo.

Kad neko “iz struke” umisli da je neko

pre 6 godina

Prvo treba uskladiti zakon kako bi skole mogle pratiti tehnologiju. Drugo treba naci predavace koji ce pratiti tehnologiju. Trece govorite kao da se programeri “stancaju”. Sad “tatek” da vam kaze. Kao neko iz struke.
1. Plate programera bez iskustva su u prva tri meseca od 0-250e. Niko nece dati pare a da ne zna sta dobija.
2. Junior programer. To su obicno programeri koji su prosli ovaj stadium. Juniori po pravilu imaju od 350,400 do 700-800e. U zavisnosti od iskustva. (To je minimum tri godine debelog guljenja ucenja, bukvalno toliko su siroki pojmovi da vreme ulozeno...)
3. Seniori. To su programeri 6-7+ godina. Koji poznaju me samo svoju vec i druge oblasti/programske jezike. Zbog optimizacije i slicno. To su ljudi koji su “gulili” pored toga svog sto su morali pratit posle radnog vremena i druge tehnologije... plate u srbiji za ovakve 900-1600e.
Nemojte da vas lazu, za trud ulozen . Recimo kad bi covek istu energiju ulozip u bilo sta bio bi uspesan i imao mogucnost zaraditi slicno. Mozda i vise. Privatnik je privatnik. Radnik uvek vise donese nego sto dobije.

Dr Brele

pre 6 godina

Ovde ko zna dublju priču zna da je i ovde umešao prste ON i da nece to tako lako pustiti, osim lične korusti NJEGA i pojedinaca radi se i o obaranju cene programera i informatičkih inženjera jer bi na ovaj način štancovali ko na traci umesto da imaju neko dublje znanje u rešavanju programerskih i informatičkih problema koje se trenutno uči na ETF-u, na stranu što je izjava ministra o otvaranju paralelnog tj. novog fakulteta u najblažu ruku rečeno SKANDALOZNA

kolega iz struke

pre 6 godina

Zgrada na Novom Beogradu ... Oh, ne, pa nije valjda opet?! Ah da, izgleda da se blize izbori. Za neupucene, bese to pre 40 i kusur godina, ETF je bio dobio plac blizu sadasnje Kineske ambasade da tu sazida novu zgradu. Bio je polozen i kamen temeljac. Od tada do danas svaki dekan ETF je obecavao da ce bas u svom mandatu uspeti da pokrene izgradnju te nove zgrade. Bas kao sto je i svaki gradonacelnik Beograda pricao o metrou. Ali zgrada je izgradjena taman toliko koliko i beogradski metro. Sve je stalo na tom kamenu. A ubrzo se na tom placu pojavila i neka rupa, pa su studenti poceli da pricaju kako su sakupljaci sekundarnih sirovina iskopali i odneli taj kamen ... A bilo je i ideja da se na Zvezdari napravi nekakvo "Silicijumsko brdo" bivse Jugoslavije, pa je i tadasnji direktor Instituta Mihailo Pupin nudio da se na tom prostoru izgradi nova zgrada ... Takodje ideje. Ne primajte se na ovu jevtinu propagandu, nema od svega toga nista ...

kookie

pre 6 godina

Iskreno, nek naprave novi poluprivatni fakultet i nek ga svi kojima je zinulo dupe za instant(ali malo sutra) parama upisu čistokrvni IT fakultet, programera uvek fali je l’ tako, to svi mogu da rade, srećno im bilo, taman malo da nam se raskrči fakultet od tih narcisa.

igrac

pre 6 godina

Kao bivsi student RTI sa iskustvom od oko 15 godina u struci ( izvukao sam se iz cukanja pp tastaturi) mogu samo da kazem da je ovo sramota prve kategorije.

Secam se kad je tadasnji dekan Bora Lazic drzaogovor studentariji posle oktobarskih promena. "Sta ocekujemod ove vlaste? Ocekujem samo da bude smenljiva." Nek ti je pokoj dusi profesore, docekacemo valjda i to.

Dusan Kovacevic

pre 6 godina

Drzavnici tj kapitalisti Prave biznis od skolovanja programiranja. Ako ako. Ali ne brinite previse.dok oni to realizuju programiranje ce nestati zamenice ga masine koje razumeju govor i bice vec programa za sve napisano.

Dr Yes

pre 6 godina

Prvo daju nekom svom zemljište da izgradi zgradu, i tu se on doooobro ugradi,i podeli sa drugima, posle zaposle svoje ljude kao profesore i daju im min 100.000 din plate, zatim od lakovernih ljudi uzmu po 2000 evra za školarinu, i na kraju partijskim sinovima daju brze doktorske diplome. Tako se to radi, ulaže se u budućnost!

T

pre 6 godina

Njima treba ime tj. brend ETF-a da naprave poluprivatni racunarski fakultet. Zapravo, oni zele da naprave ono sto je ETF vec napravio - SI smer, gde se zove da si zavrsio ETF a zapravo nisi, ali si to debelo platio. Samo je problem to nisu svi koji su hteli usli u taj dil, pa sada to rade iznova.

Milan

pre 6 godina

Na ETF-u postoje dva smera ER (elektrotehnika i racunarstvo) I SI (softversko inzenjerstvo.) u studijskom programu Elektrotehnika i racunarstvo postoje 6 podsmerova medju kojima je I RTI (racunarska tehnika i informatika) Razlika izmedju SI-ja I RTI-ja je u tome sto prvu godinu na rti-ju se provede uz nastavu : Osnova elektrotehnike, jace fizike, ali je vredno napomenuti da je predmet OET (osnove elektrotehnike) jako tezak predmet i mnogi vukovci iz srednjih skola padnu. Dok na SI-ju nemaju osnove elektrotehnike ali imaju elektroniku, vise programiranja i u drugom semestru se vec izucavaju Algoritmi i strukture podataka sto je veoma bitno jer studentima olaksava razumevanje drugih predmeta. Dakle RTI I SI se razlikuju samo po prvoj godini gde je na SI-ju malo olaksano ali sve ostale tri godine su gledajuci po obaveznim predmetima I-S-T-E. Medjutim na odseku SI primaju 20 na budzet a 80 je samofinansirajuce gde je skolarina 2000 evra, dakle ocigledno je da je u pitanju licni interes... I ako ce se odvajati SI , onda bi trebalo i RTI posto su isti profesori 80% isti predmeti a I to je razlog zasto je ETF primio SI kao odsek jos 2005 godine. sve mozete naci na sajtu etf-a.

Severus Snape

pre 6 godina

Sramotno neznanje, diletantizam i pohlepa! Informacione tehnologije nisu samo programeri. Ko će da osmisli projekat, da razume potrebe korisnika, uradi potrebne studije, dizajn visokog nivoa, definisanje detaljnih procedura, ko vodi brigu o optimizaciji na raspoloživom hardveru a ko o upravljanju kvalitetom tokom celog životnog ciklusa. Posle dodje programiranje. Zanatlija ima na pretek a kvalitet je nikakav. Hoće da rasture fakultet koji je nekad bio među 15 najboljih u svetu. Što reče jedan pametan čovek: pametni ljudi su puni sumnji a budale pune samopouzdanja.

a cijena, prava sitnica...

pre 6 godina

hoce li dekan biti onaj fini gospodin sa kragujevackog univerziteta, sto ste se "dogovorili da cete postovati zakon" (citiram izjavu) ministre?

53

pre 6 godina

(Misko, 6. mart 2018 23:53)
Osim ove dnevno politicke fore, ETF je odavno petrpan u zgradi u Bulevaru. Ideja o preseljenju zgrade na Novi Beograd je stara preko 30 godina.
Mala korekcija: o ovome se priča još duže - od 1972. godine, kada sam se upisao na ETF! Evo me u penziji, a od nove zgrade i dalje ništa.

nije bas tako

pre 6 godina

Za stipendije i zaposlenje, bitnija je praksa i reference nego sta si završio, osim ako nemaš u toj firmi nekoga ko je sa ovih prostora pa da uputi HR. Znam ovo jer se bavim tim i teško mi je objasniti predpostavljenim (strancima) da nije isto.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (JimBeam, 7. mart 2018 00:25

U pravu ste u smislu da poslodavci ne mare tako mnogo pri zaposljavanju IT strucnjaka jer gledaju pre svega sta znaju.
Medjutim... covek sa MIT-a ce pri istom nivou znanja biti postavljen odmah minimalno jednu stepenicu vise od nekog ko je zavrsio kvalitetan americki fakultet koji ne pripada Ivi league fakultetima. Tokom karijere ce se ta razlika u njihovom statusu povecavati u ogromnoj vecini slucajeva. Ono sto ljude dovodi u zabludu je cinjenica da su dobili posao na zapadu i pristojnu platu. Medjutim, oni ne znaju za koje novce rade njihove kolege koji su sa prestiznih fakulteta - to saznaju mnogo godina kasnije kada vide kako ovi drugi napreduju i unutar firme i u socijalnom okruzenju.
Sto se tice vrednovanja diploma iz Srbije, najbolji studenti sa ETF-a su u velikom broju slucajeva dobijali doktorske stipendije na MIT-u, Berkliju, Kolumbiji itt. Slicno je vazilo i za PMF. Znam da su odlican prolaz imali i studenti molekularne biologije (genetika) u BG. NEMA SANSE da takvu stipendiju dobije neko sa srpskih fakulteta koji nemaju takvu visedecenijsku tradiciju, znam tacno kako funkcionise princip selekcije na MIT.

Ccc

pre 6 godina

Ministar za nauku level osnovna skola. Bez ikakvih naucnih referenci ovaj wannabe Mel Gibson soli pamet profesorima sa ETF-a. Ovo je sramota sta ova neznalica radi!

HYN

pre 6 godina

A da ministar malo pogleda kako izgledaju toaleti, kako je sedeti u hladnim salama, uvede reda u onolike razlike u platama, pripazi na plagijate..?

Pera

pre 6 godina

@Misko
Kad sam 1974 (pre 43 ipo godine) u hodniku ispred sekretarijata i dekanata bili su izloženi arhitektonski crteži nove zgrade koja je trebalo da se gradi na Novom Beogradu.
Nekoliko godina kasnije prisustvovao sam polaganju kamena temeljca za novu zgradu ETFa na ledini u N. Bg.
Onda se sa tim stalo, iz meni nepoznatih razloga, a nekih 20 god. kasnije tu je sagrađena Crkva Svetog velikomučenika Dimitrija (blok 32).

Zt

pre 6 godina

Čovek priča o uvođenju informatike na mašinstvu i dobio je 108 pluseva.
Toliko znaju dragi sugradjani, a nema ni pola veka kako je IT duboko na mašinstvu.
Ovde vlada neko ludilo da kad se čuje IT čovek iz te struke mora da poznaje svaki detalj oblasti, a to je sasvim suprotno.