Ponedeljak, 05.02.2018.

07:03

"Kosovo je za Srbiju izgubljeno"

Martin Hajperc, koji je na Kosovu organizovao privredno i finansijsko odeljenje Međunarodne civilne kancelarije, kaže da je Kosovo za Srbiju izgubljeno.

Izvor: Politika

"Kosovo je za Srbiju izgubljeno" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

129 Komentari

Sortiraj po:

Lord

pre 6 godina

Ja mislim da radi nase buducnosti, treba povuci vodu i zaboraviti Kosovo.

Mi smo izgubili Kraljevinu Jugoslaviju i Kosovo jer ne zmao sta znaci DRZAVA i Monarhija. Kralj i otadjbina. Prodali smo se za komunisticke ideje, i plemenske poglavice (Tito, Milosevic AV).

Ako to je cilj da budes pleme postajes pleme, ako ti je cilj da budes velika drzava onda ne radis ovo sto mi radimo. Englezi su vladali svetom jer su to hteli. Svi Englezi to zele i danas.

To je pitanje licnog izbora.

1 eurofanatik i 1000 botova i pijavica

pre 6 godina

(tudum, 5. februar 2018 08:13)

Evo ja kao eurofanatik cu ti ukazati na dokaz da se rat na Kosovu vodi od '96. godine od strane policije tiho a vec krajem '98. godine nije bilo Albanaca na Kosovu zbog akcija vojske i policije zajedno. Tako da rat nije dosao od strane NATO vec od strane Slobodana Milosevica i njegove zoastavstine iz '88-'89 kada kada je u ustavu repulike Srbija (inace do tada jedina rebuplikau SFRJ koja je imala svoj ustav, toliko o Slobinom cuvanju SFRJ) oduzeo autonomiju i Kosovu i Vojvodini i postavio svoje satelite a u predsednistvu pokusao druge republike da napravi majmunima tako sto je glasove Vojvodine i Kosova pripojio Srbiji. Tada i krecu prve akcije da Kosovo bude republika u SFRJ a onda im Sloba ukida i jezik na Kosovu.

A ja kao eurofanatik molim boga EU da prekina da nam daje donacije i kredite i da se vratimo da jedemo korenje i imamo platu od par eura. Samo tako ce ovi likovi shvatiti da nam ceo javni sekntor i civilnu infrastrukturu hrani EU a ne njihov rad ili mozak.

Tata Mlata

pre 6 godina

(Perperius, 5. februar 2018 17:10)

Stavka 2. Vam beži malo. Prava Srbima u Vojvodini je dala AU i nisu pala sa neba. Albancima na Kosovu Srbija nije dala nikakva prava pa zato na to i ne mogu da se pozovu. To je zato što je Albancima neko hteo da pokaže ko je gazda pa mu nije padalo da im obezbedi ikakvu autonomiju sve do te nesrećne '99 kada je vrag već odneo šalu. Mi smo uvek korak iza

ZGgrad

pre 6 godina

Moje rjesenje za Kosovo je da ga priznate sto prije i krenete jacati ekonomiju, kada bi za 50 god Srbija imala standard Svicarske, Kosovo bi se samo vratilo, Albanci se ne bi selili u Svicarsku nego bi trazilisrosko drzavljanstvo. Shvacam da je rjesenje jako trsko izvedivo, ali smartram da se takvoj politici treba teziti, tako bi svima bilo bolje. Pozz

Perperius

pre 6 godina

@ Dule

Zašto se uporno pravi paralela između Kosova i Vojvodine kad nije ni slično?

1. Gubitak Kosova se pravda "dobitkom" Vojvodine, a zapravo Srbija je ranije izgubila i Makedoniju (bila u Srbiji i pre i nakon turske okupacije), Crnu Goru, obećane delove Bosne a čak nam nije ni ostala cela Vojvodina jer su nam komunisti oteli Baranju i zapadni Srem.

2. Vojvođanski Srbi su imali svoju upravnu jedinicu unutar AU, baš kao i Hrvati, Slovaci itd., prema tome Srbi na Vojvodinu imaju prava koliko i Slovaci na Slovačku itd. Albanci na Kosovu nemaju apsolutno nijedan istorijski ili pravni argument, jedina karta na koju igraju je demografija zahvaljujući njihovom ogromnom natalitetu, ako je to jedini argument šta ćemo onda sa bezbroj ostalih regiona u svetu u kojima su većina manjinski narodi?

3. Vojvodina je postala deo Srbije na isti način na koji su i drugi delovi AU pripojenim drugim ili tada novim država, ništa se tu slučaj Vojvodine ne razlikuje, a uzrok je austrougarska agresija na Srbiju i početak ww1, sa druge strane Srbija gubi Kosovo zbog albanskog terorizma koji je sličan kurdskom terorizmu u Turskoj, ali razlika je u tome što su Turci prozapadni, a Milošević je bio komunista...
Ne moramo kontrolisati Kosovo ali svakako ne moramo ni priznati tu nepravdu.

123

pre 6 godina

... Zbog sebe, svoje dece, njihove budućnosti. Nije sve u parama.
(Saša, 5. februar 2018 12:03)

Ko govori o novcu? Neću da mi sin gine u unapred izgubljenim bitkama. Boli me uvo za novac.

dule

pre 6 godina

Nismo mi kosovo izgubili,nije igla pa da ga izgubimo.Kosovo je nama oteto,i sada je najbitnije da se nista ne potpisuje i ne predaje kosovo okupatorima.
(Dejan, 5. februar 2018 11:49)


A šta to tačno ništa ne sme da se potpisuje kad je već gomila toga potpisano.

Počevši od Kumanovskog sporazuma - što tada niste ustali i krenuli na Kosovo? A da, razbijali nas Ameri pa nam je hrabrost sišla u gaće. Nego sad već prošlo 20 godina pa ćemo ponovo da se kurč..o.

Sem toga, nije mi jasna još jedna stvar - većina komentatora poput tvog hvale ponašanje Albanaca kako su došli do tog Kosova. Pa ajde da vidimo:

Da li su Albanci svojevremeno zvanično priznali da je Kosovo i Metohija deo Srbije?
Jesu.


Priča završena.


P.S. Kako je Kosovo oteto Srbiji tako je isto Vojvodina oteta Mađarskoj. S tim što je u Vojvodini 1918 Srba bilo tek oko 35%-40%, a na Kosovu je 1999 bilo 90% Albanaca. Sem toga, Vojvodina je bila deo Mađarske mnogo duže nego što je Kosovo bilo deo Srbije. Tako da, ako podržavaš neko istorijsko pravo onda podržavaš i mađarsko na Vojvodinu.

P.P.S Ne, Kosovo nije kolevka srpske državnosti nego Raška. Da, srpski velikani iz srednjeg veka (sa kojima, usput, moderna država Srbija nema nikakav kontinuitet državnosti) su držali i Kosovo, ali su držali i Hercegovinu, i Crnu Goru, i Makedoniju, i primorje...

Zašto nam je u redu da priznamo da su sve te zemlje sada deo neke druge države a za Kosovo to nije?

Dragan

pre 6 godina

Nista novo nije ovaj nemac rekao.Kosovo je oteto, a ne izgubljeno.To je velika razlika.Ja se bojim da oni ne uzmu jos od teritorije Srbije.To je njihov cilj.Treba obustaviti sve pregovore u Briselu, ako je Kosovo izgubljeno.Sada je na Vucicu veliki pritisak od zapada, a sta reci svome narodu i njegovoj sudbini koji je ostao sticajem okolnosti da zivi tamo.Sta je zapad zacrtao to ce i biti.Na zalost sve se resava silom.Narod je prevaren, a Beograd je taj krivac sto se ovo sve ovako zavrsilo.

poро

pre 6 godina

Није, јадо, изгубљено јер ни национализивана имовина није изгубљена. Дошло време за враћање!

Zatucana ameba

pre 6 godina

... Zbog sebe, svoje dece, njihove budućnosti. Nije sve u parama.
(Saša, 5. februar 2018 12:03)

Deca se utrkuju ko ce pre na zapad (posebno ona najpametnija). Znaju oni gde im (ni)je buducnost.

neutralni felsh

pre 6 godina

Zato cu vas podsetiti da Srbi znaju da cekaju,da se ne predaju tek tako,a prilike se menjaju...i to mi cekamo...jer da je sve zaista reseno i nepromenljivo,pa ne bi toliki trud bio ulozen da mi to SHVATIMO... Bice KiM ponovo nase!!!
(donkihot, 05. februar 2018 12:34)


ti prvi pobegao a sad bi da se vracas...

trutov

pre 6 godina

"Vili Brant je tada rekao: 'Nećemo odustati od onoga za šta znamo da je odavno izgubljeno'. Gubitak je realnost. Moramo da postanemo svesni tog gubitka".
Pravo u centar,tako razmisljaju pravi politicari.

donkihot

pre 6 godina

Ovaj gospodin kada pominje istocne teritorije ne misli na DDR vec na teritorije koje su nakon II svetskog rata oduzete Nemackoj i danas pripadaju Poljskoj i Ceskoj. Malo istorije ne bi skodilo.
(Goran, 05. februar 2018 08:24)

Slazem se sa tobom, evro-botu ili evro-fanatice,da istorija ne skodi,ali,posto se istorija uci,pretezno citanjem,vidim zssto ste toliko neuki...pa ne znate da citate! Evo sta doticni svapski "strucnjak" kaze:

"kada je nama Nemcima postalo jasno da smo izgubili istočne teritorije, odnosno Istočnu Nemačku. "

Ali,niste vi bas tolike neznalice,vec svesno falsifikujete i izvrcete istoriju i iz nje vadite samo ono sto vam u datom trenu odgovara! Zato cu vas podsetiti da Srbi znaju da cekaju,da se ne predaju tek tako,a prilike se menjaju...i to mi cekamo...jer da je sve zaista reseno i nepromenljivo,pa ne bi toliki trud bio ulozen da mi to SHVATIMO... Bice KiM ponovo nase!!!

Милош

pre 6 godina

Me treba meni nemac da kaze da je izgubljeno. Sam kaze da tu vlada haos i da to stanovnistvo ne zasluzuje tu teritoriju sto ce reci da jednog dana tu nece oni ziveti. Pa sto Kosovu ne daju bezvizni rezim a o tome je i Oliver pricao. Pa zato sto bi sutradan jedno milion albanaca napustilo Kosovo. Bilo, jeste i bice nase.

mina

pre 6 godina

vi sto se busate oko kosova nikad niste ziveli tamo niti biste ..kao neko ko je zivbeo tamo ,misljenja sam Kosovo mora d ase podeli i to bi bilo najbolje resenje ..kosovo nije lepo za zivot ni za njih ni za nas ...zive sto moraju i albanci i srbi ...vi ne mzoete da shvatiute koliko se tamo drugacije zivi od ostatka srbije i nematae pravo radi vasih ubedjenja da terate srbe da zive tamo jer to nije zivot ...ali one sredine poput K.Mitrovice ,Gracanice i sl...to je druga prica to nikad nece i da vi hocete da pripadne albancima ..to ce uvek biti srpsko i zato bi trebalo da se tako i podeli Kosovo ..to znaju i albanci i mislim slozili bi se sa tim..jer taj narod tamo ti srbi verujte njih niko ne moze da slomi i niko da otera cak ni turci to nisu uspeli sto je bilo srpsko vecinski ostalo ostace ostalo nek bude albancima nama ne treba celo Kosovo da bude bitno i da budemo rob te teritorije ...znaci podela

Старац Исаија

pre 6 godina

Стрпљен-спашен. Иако звучи иронично када Србин то напише, на Косову и Метохији не функционише апсолутно ништа. Прошле године се иселило више Албанаца са КиМ него Срба и Хрвата заједно из својих матица. Не треба наседати на пропаганду и журити, на КиМ тренутно не живи више од 800 хиљада људи. Вратићемо се. Можда не сутра, али довољно брзо.

ernesto che

pre 6 godina

@svedok

Kosovo je deo mnogo dublje price, ali price o unistenju istocnog-hriscanstva, pravoslavlja, a kosovo i srbija su deo te slagalice a glavni deo je rusija.

Komša

pre 6 godina

@@komša
Ja sam mislio konkretno na Haradinaja i Tačija ali primenljivo je na bilo koju zemlju koja nema izgradjene institucije i gradjansko društvo.
Recimo Bugarska.Što bi se zamajavali da objašnjavaju gradjanima Bugarske da Južni tok nije profitabilan za njih kad imaju vlast tamo ,pritisnu dugme i - hop,nema Južnog toka.
Tako dugmence ima i Rus u Siriji - pritisne i kaže "za tužni jok puko vam nabuko" .
Ko pita gradjane?Ko da "prevaspitava" deset miliona ljudi? Baš ih briga.
Poenta je da velike sile (kao korporacije) teže uprošćavanju procedura koje garantuju njihov interes i da oni koji gaje iliziju da će im neko instalirati demokratiju (zapad) ili odbraniti nacionalni intetes (istok) ne mogu da shvate da i jedno i drugo moraju isključivo da grade i brane sami.
Nema besplatnog ručka,nema ideologije (ideologije su celofan u koje se umotava interes) već samo interesa.

Negativni

pre 6 godina

Bestidnik@ Ponovo pročitaj šta je rekao Vili.
"Vili Brant je tada rekao: 'Nećemo odustati od onoga za šta znamo da je odavno izgubljeno".
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (aleksander, 5. februar 2018 11:35)

Pustite vi Vili Branta i Nemce. Oni su velika, bogata i uticajna država i ne mogu se sa nama porediti nikako. Ono što mi možemo da uradimo po pitanju Kosova je da uredimo prvo Srbiju. Samo jaka Srbija, sa vladavinom prava i slobodnim tržištem propisanim zakonima koji se poštuju, može da zadrži najpametniju decu. A kada se zadrže pametna deca, sistem mora biti takav da na ključnim funkcijama budu pametni i vaspitani ljudi koji neće prodavati sopstvenu zemlju za malo para (mnogim kadrovima takozvanih patriotskih snaga - bankovni računi i deca su na mrskom zapadu).
Tek kada budemo napravili organizovanu zemlju gde bitange, lopovi i ubice neće biti idoli, tek tada se možemo nadati da ćemo odbraniti i Kosovo i Srbe u Bosni. Ovako, samo smo pioni sa kojima velike sile, NATO, Rusija, Kina -
mogu da rade šta god požele.
Mi smo najpotkupljiviji narod u istoriji i pobili smo sve pametne vladare. Samo autokrate ovde opstaju.

Saša

pre 6 godina

Da li bi ovi sto "ne daju Kosovo" isli da tamo zive?!?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (milly...., 5. februar 2018 11:10)
Ovakvim stavom ćeš sutra i Beograd, Vojvodinu, Rašku da pokloniš. Nemate bre nimalo obraza da sačuvate svoje, decu bi ovako prodali. Mora da se zna da je Kosmet naš, privremeno okupiran, teško je, veliki su pritisci, ali ako hoćeš da pokažeš da postojiš kao nacija,moraš da braniš svoje, da ne potpisuješ kapitulaciju. Neka svi kažu da je Kosmet nezavisna država, Srbija ne sme to da uradi. Zbog sebe, svoje dece, njihove budućnosti. Nije sve u parama.

Mille

pre 6 godina

Nemam nikakvo mišljenje o Kosovu tamo sam bio samo jednom na ekskurziju ali naša i nemačka istorija nemaju baš nikakvih sličnosti i pravljenje takvih usporedbi nije dobronamerno da ne kažem retardirano.

mpk

pre 6 godina

Za sve koji ne daju Kosovo, ok, ali sta tacno vi hocete? Da se Albanci nateraju da zive u Srbiji ili da se proteraju ili ste u fazonu da se napravi neko reshenje koje kao nije nezavisno Kosovo, a de facto jeste?

lalo

pre 6 godina

Dokle vise zamajavanja sa Kosovom ? Sada je dotle doslo da je vecina Srbijanaca dobila Pavlovljev refleks na rec Kosovo i reaguje po automatizmu bez razmisljanja. Em Kosovo nije vise pod ingerencijom Srbije em se koristi za psiholoski pritisak na narod koji jedva prezivljava u okruzenju koje nudi africki ,ali od pre 10 godina, standard. Zar nikome ovde nije vazna psihicka stabilnost stanovnistva koje se ovako osipa , bezi ako moze, i ima drzava u celini ima negativnu stopu nataliteta ? Ko ce ovo da prekine ? Ili mozda moramo da trpimo ovakve pritiske sto smo dozvolili da nam 90-te XX tog veka godine prodju onako krvavo sa razvojem u slobodnom padu ?

aleksander

pre 6 godina

Bestidnik@ Ponovo pročitaj šta je rekao Vili.
"Vili Brant je tada rekao: 'Nećemo odustati od onoga za šta znamo da je odavno izgubljeno".

milly....

pre 6 godina

Sta bi Srbija sa Kosovom cak i da nam ga vrate? Tamo su i 60-tih godina proslog veka bili nemiri.....

Srbija ima problem cak i sa severom Kosova (vidite sta je Oliver pisao pre nego sto su ga ubili!), a sta bi radili da upravlja celim Kosovom?!?
Slali bi vojsku, policiju,....da tamo drze neki mir?!?Sta bi?

Da li bi ovi sto "ne daju Kosovo" isli da tamo zive?!?

Bata

pre 6 godina

Ovde je izvucen kontekst malo iz izjave. Na Istocnu Nemacku se misli na delove teritorije koje se sada nalaze u Poljskoj (grad Danzig - Gdanjsk, Kaljingrad - sada u Ruskoj federaciji), a ne na Istocnu Nemacku u preriodu hladnog rata

Odrastite ljudi napokon

pre 6 godina

samo privremeno oteto, svima je jasno da ce se srbi sigurno vratiti pitanje vremena!

Pa zarsam ja jedini koji kontam da je tamo 2.000.000 ljudi koji to ne zele i koji ce biti kontra svega
Pa gledajte situaciju u BiH

Neka idu svi kuda hoce
ViISE VOLIM “malu” srecnu Srbiju nego veliku teritoriju sa puno svadje i nervoz
Lako se Nemcima bilo ujediniti kada su obe strane to sanjale

Dejan

pre 6 godina

Nismo mi kosovo izgubili,nije igla pa da ga izgubimo.Kosovo je nama oteto,i sada je najbitnije da se nista ne potpisuje i ne predaje kosovo okupatorima.

Stefan

pre 6 godina

Biće izgubljeno kad Vučić odluči da reši ovaj višedecenijski konflikt i prizna Kosovo ili nu bar omogući da funkcioniše kao država. Pored naših političara nama ni ne trebaju ovi strani neprinatelji(očekujem botove da mi nalupaju minuse)

uefamafia

pre 6 godina

Nismo ga izgubili,oni nisu u UN.
Znači da nisu priznati niti će biti.
Ta vaša spinovanja zadržite za sebe a ne nas da smarate,jer nećete uspeti da nas slomite.
Hoćete "Veliku Albaniju",a na kraju će biti manja nego što je sad!

Miki

pre 6 godina

aha ...i sta se desilo 20ak godina kasnije sa istocnom nemackom? jel pripala rusiji ili je ostala nemackoj? aj saberi se pa onda lazi...
(Dorcolac, 5. februar 2018 07:40)

Rusi su od istočne Nemačke uzeli onoliko koliko su hteli i koliko im je trebalo, i to i sada pripada Rusiji (Kalinjingrad, bivši Kenigsberg, i oblast oko njega).

Raca

pre 6 godina

Nema potrebe da se mišljenje drugorazrednih evropskih i svetskih birokrata stavlja na naslovnu stranu kao udarna i najvažnija vest.
To je bespotrebni i kontraproduktivni senzacionalizam.

Svedok

pre 6 godina

Kosovo je samo deo mnogo dublje priče koja obuhvata uništenje tzv. komunizma u Evropi, raspada Sovjetskog Saveza, Čehoslovačke, ujedinjenja Njemačke i na kraju rata u SFRJ, a nikako izdvojena priča. Milo9šević je bio loš političar, ali priča bi bila verovatno ista i da je na čelu bio neko drugi, osim da je ta osoba bila neko sa spoznajom realnosti i prihvatio NATO planove i izvukao malo povoljniju situaciju. Sada bi ga mrzili, a niko ne bi znao da je spasio živote i verovatno nešto teritorije. Cilj je bio uništiti Jugoslaviju i oslabiti Srbiju, a Kosovo je bilo samo dobra prilika za to, a to bi trebao da zna i ovaj Nemac, jer je njemačka obavještajna služba BND bila jedan od ključnih faktora u realizaciji tog plana.

ko je kriv?

pre 6 godina

Sluzio sam vojsku 1978.god.u Nisu ,kasarna Filip Kljajic
na politickom casu smo ucili da samo narod moze da sacuva granice,
ne moze se jedan narod silom drzati,samo milom i ravnopravnoscu.
Ostavimo se mitova, ti mitovi su nas doveli do ovoga gde smo sada,
Dimitrije tucovic ,Kosta Novakovic ,Trocki ,itd. pisali su o Kosovu ,
nije tesko pronaci na netu ,guglajte malo.

Mr_Melbourne

pre 6 godina

Ja vas Srbe ne kontam nikako. Ljudi vam ucinili uslugu, tako sto je Kosovo drzava a vi zivite u zabludi. Drzava vam je jad i cemer, siromastvo brutalno i to bez Albanaca. Nema vise Kosova u sastavu Srbije i nikad nece biti vise. Ali to vam je sansa da pocnete zivjeti bolje a ne da vas velika vecina rinta za 200 eura.

@Komsa

pre 6 godina

Bravo majstore! U centar! Kao sto im je Milosevic bio faktor mira i stabilnosti kada je npr. uvodio R.Sprskoj sankcije i pusto RSK da padne, tako je sada AV faktor "mira i stabilnosti" dok sprovodi njihove zelje, i dok je tako sve mu je oprosteno i sve se moze i sme. Mada tu je definitivno dzedaj majstor Milo Djukanovic - level "Robert Mugabe" :)))

Zmaj od Nocaja

pre 6 godina

Kroz istoriju gubili smo i vracali ga.Ali nikad niko nije stavio potpis da ga predaje neprijatelju..Samo da se ne potpisuje nista....Na to niko nema pravo.

Тарми пфк

pre 6 godina

У ком смислу је источна Њемачка изгубљена , кад је и даље Њемачка ? И каква је веза ту , са Косовом и земљом коју су узурпирале банде криминалаца и трговаца ?

Јабучило

pre 6 godina

Јел журимо? Не журимо. Да ли се непријатељу жури? Изгледа. Ми можемо и да причекамо. Срби су свесни да Косово нећемо вратити ни сутра ни прекосутра. Али исто тако нема разлога да признамо окупацију, поготово што се однос снага полако мења. А ту је и Српска.

vivident

pre 6 godina

Kada bi bilo obrnuto (Rusija na Kosovu a USA na drugoj strani) mozda bi neko mogao da se nada. Ali kada je obrnuto,svi se okrecu zapadu.

ernesto che

pre 6 godina

Nikad nece biti izgubljeno i nikad ne mogu da nam ga oduzmu, sve do momenta dok ne pokleknemo i priznamo ga sami. To oni znaju i zato i ova svakodnevna halabuka, sav ovaj pritisak koji se vrsi svakodnevno po medijima, sve je to deo predstave, predstava koja uopste ne bi bila ni igrana da je kosovo gotova prica. Na kraju krajeva sta se mene smatra sta ima da kaze tamo neki englez, amerikanac, francuz, jer on je danas rekao da kosovo nije nase, sutra moze to da kaze za vojvodinu a prekosutra da kazu da smo mi mongoli i da se vratimo u mongoliju, zato je bitna istorija da znas ko si i sta si, a istorija po pitanju kosova je jasna ko dan.

Mladen Mladenovic

pre 6 godina

Ono sto se dobrovoljno ne preda ili, cega se sami ne odreknemo potpisivanjem nekih papira, nikada nije izgubljeno. Sta znaci "zamrznuti konflikt"? Da li nekima u inostranstvu, ili u Srbiji, koji smatraju da ce na taj nacin finansijski prosperirati, jer ih drugo nista i ne interesuje, vise odgovara da se taj konflikt odmrzne?! KOSMET je izgubljen a opet nam ga traze?

bestidnik

pre 6 godina

Pazi logiku, i mi smo u Zapadnoj Nemačkoj morali da se pomirimo sa činjenicom da je Istočna Nemačka izgubljena, kada on hop, par decenija docnije, Nemačke su se ujedinile nakon kraha Sovjetskog Saveza?! Kako to, vi se pomirili da je nešto izgubljeno, a onda povratili natrag? Ili ste možda samo čekali da se promeni odnos snaga u svetu, pa da vratite ono što je bilo deo Nemačke?
Uzgred, pozvao bih ove vajne patrijote i dijasporce zajedno sa njima, da rasprodaju svu svoju imovinu i počnu da kupuju nekretnine u okolini Prizrena, Đakovice, Peći. Da presele svoje porodice, kućne ljubimce i ljubavnice dole, i tako svojim primerom pokažu koliko im je stalo do Kosova. Ili bismo možda želeli praznu teritoriju, očišćenu od Albanaca, a da tamo niko ne živi ili da živi neka šaka jada naroda. E to je već nemoguće.

Komša

pre 6 godina

Na pitanje da li je kontradiktorno da se masovnom korupcijom i kriminalom dodje do stabilnosti odgovara -" To je deo paketa,zavisi kakvi su nam interesi..."
Veoma bitna rečenica koja objašnjava ne samo Kosovo nego i zašto je Milošević vladao toliko dugo.
Shodno svojim interesima veliki igrači su spremni da tiranina proglase "faktorom mira i stabilnosti" i da ga tolerišu dokle god ispunjava njihove ciljeve (neposredno ili posredno).
Sa tačke gledišta velikih sila demokratija u područjima koja smatraju svojom interesnom zonom nije baš najpoželjnija jer uu demokratskim sistemima njihov interes mora proći odredjene procedure da bi bio ostvaren.
Kada "gaje" nekog "faktora stabilnosti" onda umesto "političkog tendera" imaju "direktnu pogodbu". I završe posao.Lakše im je da završe posao sa autokratom nego da se "cimaju" sa čitavim nizom institucija.
Od Miloša smo imali taj problem - setimo se samo reakcije Rusije,Austrije i Turske prilikom donošenja prvog Ustava. Histerija- ubiše se da sačuvaju Miloševu samovolju.
Tako sada i sa Kosovom.
I Balkanom uopšte.

Podela Kosova i zbogom

pre 6 godina

Kosovo jeste izgubljeno i treba polako razmisljati u pravcu pustanja Kosova niz vodu...normalno, bez severnog Kosova. Severno Kosovo mora da ostane u sklopu Srbije. Ako Albanci na to ne pristanu onda moraju s time racunati da nikada nece biti priznati niti dobiti stolicu u UN. Tu im ni Amerikanci ne mogu pomoci, jer u UN sede osim Amerikanaca jos i neki drugi znacajni medjunarodni faktori.

istina

pre 6 godina

Vucic da podnese ostavku, pregovori se zamrzavaju i sta onda? Jel Kosovo izgubljeno?
(Toso)

Ako nema pregovora o normalizaciji i imamo "zamrzavanje" onda prisustvo države Srbije na Kosovo pada na nulu. Srbii sa Kosova koji učestvuju u kosovskim institucijama budu proglašeni izdajnicima ond strane Beograda a ako nisu u tim institucijama onda njihov život postaje nepodnošljiv.

Zbog krivice Beograda, Srbi sa Kosova prodaju svoju imovinu Albancima i napuštaju Kosovo. Kosovo postaje zemlja bez Srba a na Albance niko ne stavlja krivicu.

Kosovo nastavlja svoj put kao nezavisna država i ima odnose sa državama koje ga priznaju, tj. više od 110 država sveta trenutno.

KFOR odnosno NATO nastavlja da bude garant bezbednosti na Kosovo po rezoluciji 1244 gde u tačku 9 piše da treba da SPRECAVA ulazak na Kosovo svake moguce vojske, policije ili paravojnih formacija iz Srbije.

Formira se i vojska Kosova, koja preuzima bezbednosne funkcije. U rezoluciji 1244 pise dana Kosovo NE SME biti vojske Srbije ali NIGDE ne piše da ne sme biti vojska Kosova. Srbija protestuje u Savet BEzbednosti ali dzabe jer SAD, Velika Britanija i Francuska stavljaju veto.

I tako to ide.

I da, neki izmišljaju "propast" NATO-a. To su samo želje ljudi koji maštaju previše. Zapad jeste bogat zna da njihovo bogatstvo može da se cuva jedino ako su VOJNO bezbedni i zato će sačuvati NATO kao zenicu svog oka.

Aca

pre 6 godina

Kad bi mi bili napredna nacija de je prosečna plata 2000 € molili bi nas da se vrate....Mi tonemo u mrtvačkom zagrljaju Rusije i niko neće da nam pravi društvo.....

OX

pre 6 godina

Ne znam sta se uzbudjujete zbog naslova "kosovo je za Srbiju izgubljeno". Kao prvo niste procitali tekst a kao drugo da ste ga procitali videli bi da je covek rekao da se isto desilo i Nemackoj sa Vilijem Brantom kad se on kobajagi otkazao od istoka

lord

pre 6 godina

ta prica je bila aktuelna od 2000. pa do danas, ali kao sto se moze primetiti stvari polako pocinju da se menjaju, tako da se ne treba zaletati nigde...

Iskak Jerihon

pre 6 godina

Sta mislite gospodine Martine Hajperc, da su Rusi 1945 rekli, Nemacka je za Nemce izgubljena, iako ste to debelo bili zasluzili? Tragedija je ko se sve javlja oko Kosova.

Veverica

pre 6 godina

Jel izgubljeno ok..Obustaviti bilo kakve pregovore i ne potpisivati apsolutno nista. Jer ako je izgubljeno onda nema o cemu vise da se pregovara. Pa kad se promene okolnosti onda cemo da povratimo.

Građančić

pre 6 godina

Dakle, nije stvar u pravu ili u sistemu vrednosti, evropskoj civilizaciji i kulturi već jednostavno u tome da Zapad ima interes kome se moramo povinovati iako je protivan našem interesu i to iz vrlo jednostavnog razloga - mnogo su jači i od nas i od onih na čiju podršku bismo da se oslonimo a koji su, možda, i u pravu, i kulturniji i pravedniji ali jednostvano nisu dovoljno jaki. To je sve sasvim u redu, i to je nešto što možemo da prihvatimo jer je jednostavno tako ali onda pada u vodu sva ona drugosrbijanska, ljudkopravaška priča i ispada da je svaki kolaboracionista iz II svetskog rata bio u pravu i da je ni kriv ni dužan okrivljen za nešto što mi, i danas , moramo da radimo. Jedino što bi bilo lepo da se onda svi zajedno okanemo licemerija i kažemo kako stvari stoje – EU i NATO su zaista sve ono što najgore mislimo o njima ali sila Boga ne moli.

Jednostavno je, oni odustaju od nuklearki pa im treba tudji ugalj

pre 6 godina

Izgubljeno je samo ono sto ne znas gde je. A mi vrlo dobro znamo gde je Kosmet. Evo, tu je samo sto ga ne daju okupatori ! U drugom svetskom ratu hteli su pola evropske Rusije kao i kaspijsku naftu, sada se zadovoljavaju kosmetskim ugljem. Krv nije voda.

Miloš Mihajlović

pre 6 godina

Zapravo nije, bice izgubljeno ako mi sami odustanemo.Ko bi rekao da ce biti ponovo Srbije u 16. veku, ali eto nas.Ekonomska aktivnost ide sa Zapada ka Istoku(Kina&Indija) u poslednjih nekoliko decenija,a sa ekonomijom ide i politika.

Zurkolomac

pre 6 godina

uzmi 30% povrsine tvoje Nemacke, pa ju pokloni tvojim albancima ili turcima. Skinute se Srbiji vise sa ledja, jer Kosovo nije vase vlasnistvo, da sa njime trgujete. Kosovo je bilo srpsko i pre milijardu godina, citava srpska istorija je tamo i vraticemo ga kad-tad. To vam treba biti jasno...

Vlajko

pre 6 godina

Trenutna opcija je ona koju budu nametnule SAD i EU. Tu nema dalje priče. Ali, da li gospodin ili neko zna ko je bio na vlasti u evropskim državama, Rusiji i SAD pre 30 godina? Da li se neko možda seća ko je bio pre 60 ili 100 godina? Za toliko godina odnos snaga će biti drugačiji, vladaće neki drugi ljudi pa će i stvari na Balkanu moći da se vrate u normalu. I Osmansko carstvo je gospodarilo skoro 5 vekova ali je onda nestalo a Srbi su došli na svoje. Samo strpljivo.

Mladen

pre 6 godina

Ovom logika nije jaca strana. Priznaje da su iskoristili teroriste da silom nametnu resenje protivno UN a onda pokusava to da pravda bez ikakvih argumenata. Kosovo je okupirana teritorija Srbije i nema nikakve dalje price.

Istina

pre 6 godina

Jos jedan u nizu "strucnjaka" "koji nam zeli dobro", ali da prethodno damo nase, a zauzvrat ne dobijemo nista. Kada bi tako nesto pricao u SAD ili Kini, bio bi ihapsen i osudjen. Neka poklanja ono sto je njegovo, nase neka ne dira. A deo gde prica o stabilnosti pomocu vlasti Tacija i Haradinaja je za psihijatra.

Maka@

pre 6 godina

Mi smo de facto okupirana zemlja sa fingiranim vladama fingiranim ekonomskim i spoljnim politikama. Jermeni i posle 100 godina smatraju Ararat svojim ,da ne govorim o Izraelu. Mi posle 20, ajd 30 godina sa mnogo boljom podlogom od Jermena npr. samo čekamo da to skininemo kao problem i da istrgujemo. Izazov radja civilizaciju , na muci se poznaju junaci itd. Tange frange je sva naša filozofija ekonomska, politička. Jadan onaj narod izginuo u Balkanskim i Prvom ratu stvarajući državu nama.

slavko

pre 6 godina

Da na Kosovu živi 99% Srba kao što je bilo 99% Nemaca u Istočnoj Nemačkoj ne bi bilo problema zar ne? Na Konigsberg još ni dan danas nije vračen Nemačkoj jer su svi Nemci od tamo proterani i doseljeni Rusi pa je napravljen Kaliningrad. Pa su i drugi učili od Rusa.

Ime

pre 6 godina

Ko ie bio na KiM i ko ide tamo cesto, moze primetiti kako ga Albanci napustaju.
Znate rezultate poslednjeg popisa tamo? Ne znate, jer se kriju.
Znate kakvo je raspolozenje obicnog coveka na KiM?

Samo opusteno. Vraticemo ga bez ispaljenog metka.

Bo_Sana_C

pre 6 godina

Nemojte se zanositi Istočnom i Zapadnom Njemačkom nije to isto u obe te zemlje je živio isti narod dok sa Kosovom i Srbijom nije ni jezik isti a kamoli narodi prije da će se vremenom Kosovo stopiti sa Albanijom nego što će se vratiti pod upravu Srbije taj scenario je mnogo više realniji

mila

pre 6 godina

Nije Srbija jedina ostala bez svojih "vekovnih"teritorija.. Evo Poljska ostala bez pola Ukrajine preselili im stanovnistvo za vreme komunizma I zavrsili pricu... Ne placu I ne kukaju...

tudum

pre 6 godina

Znamo mi zašto to nije bila opcija. Zato što u tom slučaju ne bi bilo rata, ne bi se izazvala tako velika nestabilnost, ne biste mogli dovesti vojsku na Kosmet i ostvariti kontrolu nad tom teritorijom, ne biste prodali toliko oružja, ne bi neki od političara postali vlasnici rudnika i ostalih bogatstava, uništili biste manje firmi i samim tim manje vaših firmi bi dobilo jeftinu radnu snagu… Ako bih nastavio da pišem razloge teško da bi stali u komentar. Evo neka mi neko od evrofanatika da čvrst dokaz, neku činjenicu koja ovo pobija. Ali ozbiljnu (pod činjenicom ne smatram naklapanja tipa "ja mislim da je on mislio").

Ime

pre 6 godina

(Čvarkov, 05. februar 2018 07:58)

Da si citao Pupina znao bi koliko Ugarska ima veze s Vojvodinom. (koja se tako zove tek od vremena Tita i AVNOJa).
Ima veze koliko i KiM sa Talibanima.

Danilo

pre 6 godina

Cvarkov
Kakvi Madjari u Vojvodini i Ugarska oni hvale Orbana sto im dao pasose ppa beze iz Vojvodine bas ih zabole za naciju granice ljudi gledaju zivot buducnost a toga u Vojvodini nema standard nikakav a mi Srbi sanjamo i dalje granice tamburamo i pricamo patriotizam srpstvo Kosovo car Lazar komplet ludilo propadosmo nacisto dok drugi narodi odose u Evropu.

Goran

pre 6 godina

Ovaj gospodin kada pominje istocne teritorije ne misli na DDR vec na teritorije koje su nakon II svetskog rata oduzete Nemackoj i danas pripadaju Poljskoj i Ceskoj. Malo istorije ne bi skodilo.

CATAPA

pre 6 godina

Ajde što za Srbiju, bojim se da je Kosovo i za Kosovare izgubljeno. Kao i u Srbiji što je, uostalom.

"Banana država" je pre svega unutrašnje stanje. I čovek je izgubljen onda kada on ne zna gde je, a ne kada neko primeti da ga nema. I Kosovo i Srbija mnogo više postoje kada se gledaju spolja, a jednako ne znaju ni gde su ni kuda će. Srbija je možda još i malo više i izgubljena i pogubljena.

Смена страже

pre 6 godina

Колико ментално оболелих закључака,а све што је требало да каже је "сачекајте крај америчког тероризма и ваша територија ће бити и под вашом управом".

DEDA CVETKO

pre 6 godina

"Kosovo je za Srbiju definitivno izgubljeno"

Siguran sam da ste nesto slicno govorili Jevrejima zatocenim u konc-logorima. Pa ipak, oni dobise, a vi izgubiste.

Tako ce i sa Kosovom.

čovek

pre 6 godina

Verovatno su izabrali nasilje i teror a kriminalce na čelu Kosova jer samo tako je siguran i bezbedan put droge iz Azije za Evropu.
Nema morala, lepo kaže čovek ali ja se ne bih zakleo da svi znamo šta će se dešavati za 10, 20 ili 50 godina...

Гоги

pre 6 godina

Изгубљено је само оно чега се одрекнемо...
...а, ми се Косова и Метохије никада одрећи нећемо!

lako je tuđim k* gloginje mlatiti

pre 6 godina

Sta ste vi to od teritorija izgubili nisam dobro procitao?????!!!!Da je bilo pravde ne bi ni postojali vise.Kome si ti nasao da drzis predavanja.

Dejan

pre 6 godina

Jos jedan narucen clanak za potrebe kreiranja javnog mnjenja.......e tako to radi veliki vodja,uvek poturi nekog da laje a on kao cuti. Na kraju on jadan mora da reaguje,jos bi voleo da ga ovaj glupi narod moli. Tada bi bez obzira na svoju prevarantsku prirodu uzivao u prividu svoje obozavanosti.

make yugoslavia great again!

pre 6 godina

Pa on lepo kaze da je Kosovo okupirano od strane Amerike i Siptarskih kriminalaca. Ako je tako zar da ucenjivacima da damo tapiju. Takodje on poredi Srbiju sa Nemackom koja je navodno bila zauvek izgubila Istocnu Nemacku. Pa kako to da je ona sada ima? Znaci da su Amerikancima platili ucenu. Koliko je kostala otkupnina, 500 miljardi ili cak i vise?

Dan

pre 6 godina

U slučaju autonomije u okviru našeg pravnog sistema, albanska glasačka mašina bi imala oko milion birača i participirala bi u vlasti kao druga najveća stranka. Sa tim rezultatom, imali bi pravo na premijera i na dva jaka ministarstva. Albanski jezik bi bio drugi jezik u državi.

Luka66

pre 6 godina

"Za mene bi najbolje rešenje za Kosovo bilo po uzoru na Severni Tirol. Ali ja ne znam da li je to bilo realno u tom momentu. Zaista ne znam zašto to nije bila opcija", kaže Hajperc.

Zašto to nije bila opcija ?
Zato sto je Sloba zeleo rat. I mi, Srbi, koji smo masovno glasali za njega.

vlado

pre 6 godina

"Kosovo je za Srbiju definitivno izgubljeno. Situaciju u Srbiji možemo uporediti sa situacijom u Nemačkoj 1960-ih i 1970-ih godina, kada je nama Nemcima postalo jasno da smo izgubili istočne teritorije," a onda 1989 i pad Berlinskog zida i ujedinjenje Nemacke? Samo 19 godina od 1970 te... ccc sta ovaj covek prica...

nenad

pre 6 godina

Kosovo je izgubljeno za UN I EU, ostace crna rupa na mapi jos 50 tak godina najmanje, jedini razlog postojanja bice ta vojna baza .... propali projekat ....

Andreja Analiticar Belosvetski

pre 6 godina

Martin Hajperc je izgubljen i za samog sebe. On je samo jos jedan placenik sa Kosova koji govori protiv Srbije. Ne treba mu dati da udje u Srbiju jer je provokator.

ХАЈПРЦ

pre 6 godina

Дакле, направили су стабилну, криминалну организацију коју су назвали "држава косово". Није битно што је "криминална" већ је једино важно да је "стабилна" организација.

Čvarkov

pre 6 godina

... kao i Vojvodina sto je izgubljena za Ugarsku... samo, Mađari i dan danas rade na tome da pospeše svoju populaciju u Srbiji/Vojvodini... jel to rade zato što misle da je sve i zauvek izgubljeno, jel nema ama baš nikakavog interesa? Dakle, ništa i nikada nike iugubljeno zaivek, dokle god ti je stalo do toga...

Jos jedno pivo, pa na spavanje

pre 6 godina

Albanci su uz pomoc 320 miliona Natovaca pobedili Srbiju i oteli joj Kosovo. Kad ode Nato (a vec im je svega preko glave), otici ce i Albanci. Bez zurbe, samo opusteno.

002

pre 6 godina

Sacekacemo mi da Amerika promeni stav , pa kao sto ste vi ujedinili Nemacku posle raspada SSSR-a , tako cemo i mi da vratimo Kosovo ili makar polovinu. To je dugacak proces ali nije nemoguc. Nema priznanja........

Luka

pre 6 godina

Haradinaj je naredio AV da iz Ustava brise preambulu za Kosovo.AV je bio primoran da dodje na mesto predsednika zato sto je Ustav pod njegovoj ingirenciji a Toma kao Rusofil ne bi brisao iz Ustava preambulu za Kosovo.

002

pre 6 godina

Sacekacemo mi da Amerika promeni stav , pa kao sto ste vi ujedinili Nemacku posle raspada SSSR-a , tako cemo i mi da vratimo Kosovo ili makar polovinu. To je dugacak proces ali nije nemoguc. Nema priznanja........

Jos jedno pivo, pa na spavanje

pre 6 godina

Albanci su uz pomoc 320 miliona Natovaca pobedili Srbiju i oteli joj Kosovo. Kad ode Nato (a vec im je svega preko glave), otici ce i Albanci. Bez zurbe, samo opusteno.

ХАЈПРЦ

pre 6 godina

Дакле, направили су стабилну, криминалну организацију коју су назвали "држава косово". Није битно што је "криминална" већ је једино важно да је "стабилна" организација.

Maka@

pre 6 godina

Mi smo de facto okupirana zemlja sa fingiranim vladama fingiranim ekonomskim i spoljnim politikama. Jermeni i posle 100 godina smatraju Ararat svojim ,da ne govorim o Izraelu. Mi posle 20, ajd 30 godina sa mnogo boljom podlogom od Jermena npr. samo čekamo da to skininemo kao problem i da istrgujemo. Izazov radja civilizaciju , na muci se poznaju junaci itd. Tange frange je sva naša filozofija ekonomska, politička. Jadan onaj narod izginuo u Balkanskim i Prvom ratu stvarajući državu nama.

vlado

pre 6 godina

"Kosovo je za Srbiju definitivno izgubljeno. Situaciju u Srbiji možemo uporediti sa situacijom u Nemačkoj 1960-ih i 1970-ih godina, kada je nama Nemcima postalo jasno da smo izgubili istočne teritorije," a onda 1989 i pad Berlinskog zida i ujedinjenje Nemacke? Samo 19 godina od 1970 te... ccc sta ovaj covek prica...

nenad

pre 6 godina

Kosovo je izgubljeno za UN I EU, ostace crna rupa na mapi jos 50 tak godina najmanje, jedini razlog postojanja bice ta vojna baza .... propali projekat ....

Ime

pre 6 godina

Ko ie bio na KiM i ko ide tamo cesto, moze primetiti kako ga Albanci napustaju.
Znate rezultate poslednjeg popisa tamo? Ne znate, jer se kriju.
Znate kakvo je raspolozenje obicnog coveka na KiM?

Samo opusteno. Vraticemo ga bez ispaljenog metka.

Смена страже

pre 6 godina

Колико ментално оболелих закључака,а све што је требало да каже је "сачекајте крај америчког тероризма и ваша територија ће бити и под вашом управом".

DEDA CVETKO

pre 6 godina

"Kosovo je za Srbiju definitivno izgubljeno"

Siguran sam da ste nesto slicno govorili Jevrejima zatocenim u konc-logorima. Pa ipak, oni dobise, a vi izgubiste.

Tako ce i sa Kosovom.

Гоги

pre 6 godina

Изгубљено је само оно чега се одрекнемо...
...а, ми се Косова и Метохије никада одрећи нећемо!

Andreja Analiticar Belosvetski

pre 6 godina

Martin Hajperc je izgubljen i za samog sebe. On je samo jos jedan placenik sa Kosova koji govori protiv Srbije. Ne treba mu dati da udje u Srbiju jer je provokator.

Istina

pre 6 godina

Jos jedan u nizu "strucnjaka" "koji nam zeli dobro", ali da prethodno damo nase, a zauzvrat ne dobijemo nista. Kada bi tako nesto pricao u SAD ili Kini, bio bi ihapsen i osudjen. Neka poklanja ono sto je njegovo, nase neka ne dira. A deo gde prica o stabilnosti pomocu vlasti Tacija i Haradinaja je za psihijatra.

Čvarkov

pre 6 godina

... kao i Vojvodina sto je izgubljena za Ugarsku... samo, Mađari i dan danas rade na tome da pospeše svoju populaciju u Srbiji/Vojvodini... jel to rade zato što misle da je sve i zauvek izgubljeno, jel nema ama baš nikakavog interesa? Dakle, ništa i nikada nike iugubljeno zaivek, dokle god ti je stalo do toga...

Dejan

pre 6 godina

Jos jedan narucen clanak za potrebe kreiranja javnog mnjenja.......e tako to radi veliki vodja,uvek poturi nekog da laje a on kao cuti. Na kraju on jadan mora da reaguje,jos bi voleo da ga ovaj glupi narod moli. Tada bi bez obzira na svoju prevarantsku prirodu uzivao u prividu svoje obozavanosti.

Mr_Melbourne

pre 6 godina

Ja vas Srbe ne kontam nikako. Ljudi vam ucinili uslugu, tako sto je Kosovo drzava a vi zivite u zabludi. Drzava vam je jad i cemer, siromastvo brutalno i to bez Albanaca. Nema vise Kosova u sastavu Srbije i nikad nece biti vise. Ali to vam je sansa da pocnete zivjeti bolje a ne da vas velika vecina rinta za 200 eura.

Goran

pre 6 godina

Ovaj gospodin kada pominje istocne teritorije ne misli na DDR vec na teritorije koje su nakon II svetskog rata oduzete Nemackoj i danas pripadaju Poljskoj i Ceskoj. Malo istorije ne bi skodilo.

Negativni

pre 6 godina

Bestidnik@ Ponovo pročitaj šta je rekao Vili.
"Vili Brant je tada rekao: 'Nećemo odustati od onoga za šta znamo da je odavno izgubljeno".
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (aleksander, 5. februar 2018 11:35)

Pustite vi Vili Branta i Nemce. Oni su velika, bogata i uticajna država i ne mogu se sa nama porediti nikako. Ono što mi možemo da uradimo po pitanju Kosova je da uredimo prvo Srbiju. Samo jaka Srbija, sa vladavinom prava i slobodnim tržištem propisanim zakonima koji se poštuju, može da zadrži najpametniju decu. A kada se zadrže pametna deca, sistem mora biti takav da na ključnim funkcijama budu pametni i vaspitani ljudi koji neće prodavati sopstvenu zemlju za malo para (mnogim kadrovima takozvanih patriotskih snaga - bankovni računi i deca su na mrskom zapadu).
Tek kada budemo napravili organizovanu zemlju gde bitange, lopovi i ubice neće biti idoli, tek tada se možemo nadati da ćemo odbraniti i Kosovo i Srbe u Bosni. Ovako, samo smo pioni sa kojima velike sile, NATO, Rusija, Kina -
mogu da rade šta god požele.
Mi smo najpotkupljiviji narod u istoriji i pobili smo sve pametne vladare. Samo autokrate ovde opstaju.

Dan

pre 6 godina

U slučaju autonomije u okviru našeg pravnog sistema, albanska glasačka mašina bi imala oko milion birača i participirala bi u vlasti kao druga najveća stranka. Sa tim rezultatom, imali bi pravo na premijera i na dva jaka ministarstva. Albanski jezik bi bio drugi jezik u državi.

Zmaj od Nocaja

pre 6 godina

Kroz istoriju gubili smo i vracali ga.Ali nikad niko nije stavio potpis da ga predaje neprijatelju..Samo da se ne potpisuje nista....Na to niko nema pravo.

Luka66

pre 6 godina

"Za mene bi najbolje rešenje za Kosovo bilo po uzoru na Severni Tirol. Ali ja ne znam da li je to bilo realno u tom momentu. Zaista ne znam zašto to nije bila opcija", kaže Hajperc.

Zašto to nije bila opcija ?
Zato sto je Sloba zeleo rat. I mi, Srbi, koji smo masovno glasali za njega.

mila

pre 6 godina

Nije Srbija jedina ostala bez svojih "vekovnih"teritorija.. Evo Poljska ostala bez pola Ukrajine preselili im stanovnistvo za vreme komunizma I zavrsili pricu... Ne placu I ne kukaju...

bestidnik

pre 6 godina

Pazi logiku, i mi smo u Zapadnoj Nemačkoj morali da se pomirimo sa činjenicom da je Istočna Nemačka izgubljena, kada on hop, par decenija docnije, Nemačke su se ujedinile nakon kraha Sovjetskog Saveza?! Kako to, vi se pomirili da je nešto izgubljeno, a onda povratili natrag? Ili ste možda samo čekali da se promeni odnos snaga u svetu, pa da vratite ono što je bilo deo Nemačke?
Uzgred, pozvao bih ove vajne patrijote i dijasporce zajedno sa njima, da rasprodaju svu svoju imovinu i počnu da kupuju nekretnine u okolini Prizrena, Đakovice, Peći. Da presele svoje porodice, kućne ljubimce i ljubavnice dole, i tako svojim primerom pokažu koliko im je stalo do Kosova. Ili bismo možda želeli praznu teritoriju, očišćenu od Albanaca, a da tamo niko ne živi ili da živi neka šaka jada naroda. E to je već nemoguće.

Saša

pre 6 godina

Da li bi ovi sto "ne daju Kosovo" isli da tamo zive?!?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (milly...., 5. februar 2018 11:10)
Ovakvim stavom ćeš sutra i Beograd, Vojvodinu, Rašku da pokloniš. Nemate bre nimalo obraza da sačuvate svoje, decu bi ovako prodali. Mora da se zna da je Kosmet naš, privremeno okupiran, teško je, veliki su pritisci, ali ako hoćeš da pokažeš da postojiš kao nacija,moraš da braniš svoje, da ne potpisuješ kapitulaciju. Neka svi kažu da je Kosmet nezavisna država, Srbija ne sme to da uradi. Zbog sebe, svoje dece, njihove budućnosti. Nije sve u parama.

CATAPA

pre 6 godina

Ajde što za Srbiju, bojim se da je Kosovo i za Kosovare izgubljeno. Kao i u Srbiji što je, uostalom.

"Banana država" je pre svega unutrašnje stanje. I čovek je izgubljen onda kada on ne zna gde je, a ne kada neko primeti da ga nema. I Kosovo i Srbija mnogo više postoje kada se gledaju spolja, a jednako ne znaju ni gde su ni kuda će. Srbija je možda još i malo više i izgubljena i pogubljena.

Bo_Sana_C

pre 6 godina

Nemojte se zanositi Istočnom i Zapadnom Njemačkom nije to isto u obe te zemlje je živio isti narod dok sa Kosovom i Srbijom nije ni jezik isti a kamoli narodi prije da će se vremenom Kosovo stopiti sa Albanijom nego što će se vratiti pod upravu Srbije taj scenario je mnogo više realniji

Тарми пфк

pre 6 godina

У ком смислу је источна Њемачка изгубљена , кад је и даље Њемачка ? И каква је веза ту , са Косовом и земљом коју су узурпирале банде криминалаца и трговаца ?

Luka

pre 6 godina

Haradinaj je naredio AV da iz Ustava brise preambulu za Kosovo.AV je bio primoran da dodje na mesto predsednika zato sto je Ustav pod njegovoj ingirenciji a Toma kao Rusofil ne bi brisao iz Ustava preambulu za Kosovo.

Јабучило

pre 6 godina

Јел журимо? Не журимо. Да ли се непријатељу жури? Изгледа. Ми можемо и да причекамо. Срби су свесни да Косово нећемо вратити ни сутра ни прекосутра. Али исто тако нема разлога да признамо окупацију, поготово што се однос снага полако мења. А ту је и Српска.

tudum

pre 6 godina

Znamo mi zašto to nije bila opcija. Zato što u tom slučaju ne bi bilo rata, ne bi se izazvala tako velika nestabilnost, ne biste mogli dovesti vojsku na Kosmet i ostvariti kontrolu nad tom teritorijom, ne biste prodali toliko oružja, ne bi neki od političara postali vlasnici rudnika i ostalih bogatstava, uništili biste manje firmi i samim tim manje vaših firmi bi dobilo jeftinu radnu snagu… Ako bih nastavio da pišem razloge teško da bi stali u komentar. Evo neka mi neko od evrofanatika da čvrst dokaz, neku činjenicu koja ovo pobija. Ali ozbiljnu (pod činjenicom ne smatram naklapanja tipa "ja mislim da je on mislio").

Mladen

pre 6 godina

Ovom logika nije jaca strana. Priznaje da su iskoristili teroriste da silom nametnu resenje protivno UN a onda pokusava to da pravda bez ikakvih argumenata. Kosovo je okupirana teritorija Srbije i nema nikakve dalje price.

@Komsa

pre 6 godina

Bravo majstore! U centar! Kao sto im je Milosevic bio faktor mira i stabilnosti kada je npr. uvodio R.Sprskoj sankcije i pusto RSK da padne, tako je sada AV faktor "mira i stabilnosti" dok sprovodi njihove zelje, i dok je tako sve mu je oprosteno i sve se moze i sme. Mada tu je definitivno dzedaj majstor Milo Djukanovic - level "Robert Mugabe" :)))

Perperius

pre 6 godina

@ Dule

Zašto se uporno pravi paralela između Kosova i Vojvodine kad nije ni slično?

1. Gubitak Kosova se pravda "dobitkom" Vojvodine, a zapravo Srbija je ranije izgubila i Makedoniju (bila u Srbiji i pre i nakon turske okupacije), Crnu Goru, obećane delove Bosne a čak nam nije ni ostala cela Vojvodina jer su nam komunisti oteli Baranju i zapadni Srem.

2. Vojvođanski Srbi su imali svoju upravnu jedinicu unutar AU, baš kao i Hrvati, Slovaci itd., prema tome Srbi na Vojvodinu imaju prava koliko i Slovaci na Slovačku itd. Albanci na Kosovu nemaju apsolutno nijedan istorijski ili pravni argument, jedina karta na koju igraju je demografija zahvaljujući njihovom ogromnom natalitetu, ako je to jedini argument šta ćemo onda sa bezbroj ostalih regiona u svetu u kojima su većina manjinski narodi?

3. Vojvodina je postala deo Srbije na isti način na koji su i drugi delovi AU pripojenim drugim ili tada novim država, ništa se tu slučaj Vojvodine ne razlikuje, a uzrok je austrougarska agresija na Srbiju i početak ww1, sa druge strane Srbija gubi Kosovo zbog albanskog terorizma koji je sličan kurdskom terorizmu u Turskoj, ali razlika je u tome što su Turci prozapadni, a Milošević je bio komunista...
Ne moramo kontrolisati Kosovo ali svakako ne moramo ni priznati tu nepravdu.

lord

pre 6 godina

ta prica je bila aktuelna od 2000. pa do danas, ali kao sto se moze primetiti stvari polako pocinju da se menjaju, tako da se ne treba zaletati nigde...

lako je tuđim k* gloginje mlatiti

pre 6 godina

Sta ste vi to od teritorija izgubili nisam dobro procitao?????!!!!Da je bilo pravde ne bi ni postojali vise.Kome si ti nasao da drzis predavanja.

čovek

pre 6 godina

Verovatno su izabrali nasilje i teror a kriminalce na čelu Kosova jer samo tako je siguran i bezbedan put droge iz Azije za Evropu.
Nema morala, lepo kaže čovek ali ja se ne bih zakleo da svi znamo šta će se dešavati za 10, 20 ili 50 godina...

slavko

pre 6 godina

Da na Kosovu živi 99% Srba kao što je bilo 99% Nemaca u Istočnoj Nemačkoj ne bi bilo problema zar ne? Na Konigsberg još ni dan danas nije vračen Nemačkoj jer su svi Nemci od tamo proterani i doseljeni Rusi pa je napravljen Kaliningrad. Pa su i drugi učili od Rusa.

Komša

pre 6 godina

Na pitanje da li je kontradiktorno da se masovnom korupcijom i kriminalom dodje do stabilnosti odgovara -" To je deo paketa,zavisi kakvi su nam interesi..."
Veoma bitna rečenica koja objašnjava ne samo Kosovo nego i zašto je Milošević vladao toliko dugo.
Shodno svojim interesima veliki igrači su spremni da tiranina proglase "faktorom mira i stabilnosti" i da ga tolerišu dokle god ispunjava njihove ciljeve (neposredno ili posredno).
Sa tačke gledišta velikih sila demokratija u područjima koja smatraju svojom interesnom zonom nije baš najpoželjnija jer uu demokratskim sistemima njihov interes mora proći odredjene procedure da bi bio ostvaren.
Kada "gaje" nekog "faktora stabilnosti" onda umesto "političkog tendera" imaju "direktnu pogodbu". I završe posao.Lakše im je da završe posao sa autokratom nego da se "cimaju" sa čitavim nizom institucija.
Od Miloša smo imali taj problem - setimo se samo reakcije Rusije,Austrije i Turske prilikom donošenja prvog Ustava. Histerija- ubiše se da sačuvaju Miloševu samovolju.
Tako sada i sa Kosovom.
I Balkanom uopšte.

dule

pre 6 godina

Nismo mi kosovo izgubili,nije igla pa da ga izgubimo.Kosovo je nama oteto,i sada je najbitnije da se nista ne potpisuje i ne predaje kosovo okupatorima.
(Dejan, 5. februar 2018 11:49)


A šta to tačno ništa ne sme da se potpisuje kad je već gomila toga potpisano.

Počevši od Kumanovskog sporazuma - što tada niste ustali i krenuli na Kosovo? A da, razbijali nas Ameri pa nam je hrabrost sišla u gaće. Nego sad već prošlo 20 godina pa ćemo ponovo da se kurč..o.

Sem toga, nije mi jasna još jedna stvar - većina komentatora poput tvog hvale ponašanje Albanaca kako su došli do tog Kosova. Pa ajde da vidimo:

Da li su Albanci svojevremeno zvanično priznali da je Kosovo i Metohija deo Srbije?
Jesu.


Priča završena.


P.S. Kako je Kosovo oteto Srbiji tako je isto Vojvodina oteta Mađarskoj. S tim što je u Vojvodini 1918 Srba bilo tek oko 35%-40%, a na Kosovu je 1999 bilo 90% Albanaca. Sem toga, Vojvodina je bila deo Mađarske mnogo duže nego što je Kosovo bilo deo Srbije. Tako da, ako podržavaš neko istorijsko pravo onda podržavaš i mađarsko na Vojvodinu.

P.P.S Ne, Kosovo nije kolevka srpske državnosti nego Raška. Da, srpski velikani iz srednjeg veka (sa kojima, usput, moderna država Srbija nema nikakav kontinuitet državnosti) su držali i Kosovo, ali su držali i Hercegovinu, i Crnu Goru, i Makedoniju, i primorje...

Zašto nam je u redu da priznamo da su sve te zemlje sada deo neke druge države a za Kosovo to nije?

Zatucana ameba

pre 6 godina

... Zbog sebe, svoje dece, njihove budućnosti. Nije sve u parama.
(Saša, 5. februar 2018 12:03)

Deca se utrkuju ko ce pre na zapad (posebno ona najpametnija). Znaju oni gde im (ni)je buducnost.

Dragan

pre 6 godina

Nista novo nije ovaj nemac rekao.Kosovo je oteto, a ne izgubljeno.To je velika razlika.Ja se bojim da oni ne uzmu jos od teritorije Srbije.To je njihov cilj.Treba obustaviti sve pregovore u Briselu, ako je Kosovo izgubljeno.Sada je na Vucicu veliki pritisak od zapada, a sta reci svome narodu i njegovoj sudbini koji je ostao sticajem okolnosti da zivi tamo.Sta je zapad zacrtao to ce i biti.Na zalost sve se resava silom.Narod je prevaren, a Beograd je taj krivac sto se ovo sve ovako zavrsilo.

poро

pre 6 godina

Није, јадо, изгубљено јер ни национализивана имовина није изгубљена. Дошло време за враћање!

Ime

pre 6 godina

(Čvarkov, 05. februar 2018 07:58)

Da si citao Pupina znao bi koliko Ugarska ima veze s Vojvodinom. (koja se tako zove tek od vremena Tita i AVNOJa).
Ima veze koliko i KiM sa Talibanima.

Jednostavno je, oni odustaju od nuklearki pa im treba tudji ugalj

pre 6 godina

Izgubljeno je samo ono sto ne znas gde je. A mi vrlo dobro znamo gde je Kosmet. Evo, tu je samo sto ga ne daju okupatori ! U drugom svetskom ratu hteli su pola evropske Rusije kao i kaspijsku naftu, sada se zadovoljavaju kosmetskim ugljem. Krv nije voda.

ernesto che

pre 6 godina

Nikad nece biti izgubljeno i nikad ne mogu da nam ga oduzmu, sve do momenta dok ne pokleknemo i priznamo ga sami. To oni znaju i zato i ova svakodnevna halabuka, sav ovaj pritisak koji se vrsi svakodnevno po medijima, sve je to deo predstave, predstava koja uopste ne bi bila ni igrana da je kosovo gotova prica. Na kraju krajeva sta se mene smatra sta ima da kaze tamo neki englez, amerikanac, francuz, jer on je danas rekao da kosovo nije nase, sutra moze to da kaze za vojvodinu a prekosutra da kazu da smo mi mongoli i da se vratimo u mongoliju, zato je bitna istorija da znas ko si i sta si, a istorija po pitanju kosova je jasna ko dan.

Милош

pre 6 godina

Me treba meni nemac da kaze da je izgubljeno. Sam kaze da tu vlada haos i da to stanovnistvo ne zasluzuje tu teritoriju sto ce reci da jednog dana tu nece oni ziveti. Pa sto Kosovu ne daju bezvizni rezim a o tome je i Oliver pricao. Pa zato sto bi sutradan jedno milion albanaca napustilo Kosovo. Bilo, jeste i bice nase.

Svedok

pre 6 godina

Kosovo je samo deo mnogo dublje priče koja obuhvata uništenje tzv. komunizma u Evropi, raspada Sovjetskog Saveza, Čehoslovačke, ujedinjenja Njemačke i na kraju rata u SFRJ, a nikako izdvojena priča. Milo9šević je bio loš političar, ali priča bi bila verovatno ista i da je na čelu bio neko drugi, osim da je ta osoba bila neko sa spoznajom realnosti i prihvatio NATO planove i izvukao malo povoljniju situaciju. Sada bi ga mrzili, a niko ne bi znao da je spasio živote i verovatno nešto teritorije. Cilj je bio uništiti Jugoslaviju i oslabiti Srbiju, a Kosovo je bilo samo dobra prilika za to, a to bi trebao da zna i ovaj Nemac, jer je njemačka obavještajna služba BND bila jedan od ključnih faktora u realizaciji tog plana.

ko je kriv?

pre 6 godina

Sluzio sam vojsku 1978.god.u Nisu ,kasarna Filip Kljajic
na politickom casu smo ucili da samo narod moze da sacuva granice,
ne moze se jedan narod silom drzati,samo milom i ravnopravnoscu.
Ostavimo se mitova, ti mitovi su nas doveli do ovoga gde smo sada,
Dimitrije tucovic ,Kosta Novakovic ,Trocki ,itd. pisali su o Kosovu ,
nije tesko pronaci na netu ,guglajte malo.

Dejan

pre 6 godina

Nismo mi kosovo izgubili,nije igla pa da ga izgubimo.Kosovo je nama oteto,i sada je najbitnije da se nista ne potpisuje i ne predaje kosovo okupatorima.

neutralni felsh

pre 6 godina

Zato cu vas podsetiti da Srbi znaju da cekaju,da se ne predaju tek tako,a prilike se menjaju...i to mi cekamo...jer da je sve zaista reseno i nepromenljivo,pa ne bi toliki trud bio ulozen da mi to SHVATIMO... Bice KiM ponovo nase!!!
(donkihot, 05. februar 2018 12:34)


ti prvi pobegao a sad bi da se vracas...

make yugoslavia great again!

pre 6 godina

Pa on lepo kaze da je Kosovo okupirano od strane Amerike i Siptarskih kriminalaca. Ako je tako zar da ucenjivacima da damo tapiju. Takodje on poredi Srbiju sa Nemackom koja je navodno bila zauvek izgubila Istocnu Nemacku. Pa kako to da je ona sada ima? Znaci da su Amerikancima platili ucenu. Koliko je kostala otkupnina, 500 miljardi ili cak i vise?

Старац Исаија

pre 6 godina

Стрпљен-спашен. Иако звучи иронично када Србин то напише, на Косову и Метохији не функционише апсолутно ништа. Прошле године се иселило више Албанаца са КиМ него Срба и Хрвата заједно из својих матица. Не треба наседати на пропаганду и журити, на КиМ тренутно не живи више од 800 хиљада људи. Вратићемо се. Можда не сутра, али довољно брзо.

Miloš Mihajlović

pre 6 godina

Zapravo nije, bice izgubljeno ako mi sami odustanemo.Ko bi rekao da ce biti ponovo Srbije u 16. veku, ali eto nas.Ekonomska aktivnost ide sa Zapada ka Istoku(Kina&Indija) u poslednjih nekoliko decenija,a sa ekonomijom ide i politika.

Raca

pre 6 godina

Nema potrebe da se mišljenje drugorazrednih evropskih i svetskih birokrata stavlja na naslovnu stranu kao udarna i najvažnija vest.
To je bespotrebni i kontraproduktivni senzacionalizam.

ZGgrad

pre 6 godina

Moje rjesenje za Kosovo je da ga priznate sto prije i krenete jacati ekonomiju, kada bi za 50 god Srbija imala standard Svicarske, Kosovo bi se samo vratilo, Albanci se ne bi selili u Svicarsku nego bi trazilisrosko drzavljanstvo. Shvacam da je rjesenje jako trsko izvedivo, ali smartram da se takvoj politici treba teziti, tako bi svima bilo bolje. Pozz

Mille

pre 6 godina

Nemam nikakvo mišljenje o Kosovu tamo sam bio samo jednom na ekskurziju ali naša i nemačka istorija nemaju baš nikakvih sličnosti i pravljenje takvih usporedbi nije dobronamerno da ne kažem retardirano.

Vlajko

pre 6 godina

Trenutna opcija je ona koju budu nametnule SAD i EU. Tu nema dalje priče. Ali, da li gospodin ili neko zna ko je bio na vlasti u evropskim državama, Rusiji i SAD pre 30 godina? Da li se neko možda seća ko je bio pre 60 ili 100 godina? Za toliko godina odnos snaga će biti drugačiji, vladaće neki drugi ljudi pa će i stvari na Balkanu moći da se vrate u normalu. I Osmansko carstvo je gospodarilo skoro 5 vekova ali je onda nestalo a Srbi su došli na svoje. Samo strpljivo.

Mladen Mladenovic

pre 6 godina

Ono sto se dobrovoljno ne preda ili, cega se sami ne odreknemo potpisivanjem nekih papira, nikada nije izgubljeno. Sta znaci "zamrznuti konflikt"? Da li nekima u inostranstvu, ili u Srbiji, koji smatraju da ce na taj nacin finansijski prosperirati, jer ih drugo nista i ne interesuje, vise odgovara da se taj konflikt odmrzne?! KOSMET je izgubljen a opet nam ga traze?

mpk

pre 6 godina

Za sve koji ne daju Kosovo, ok, ali sta tacno vi hocete? Da se Albanci nateraju da zive u Srbiji ili da se proteraju ili ste u fazonu da se napravi neko reshenje koje kao nije nezavisno Kosovo, a de facto jeste?

milly....

pre 6 godina

Sta bi Srbija sa Kosovom cak i da nam ga vrate? Tamo su i 60-tih godina proslog veka bili nemiri.....

Srbija ima problem cak i sa severom Kosova (vidite sta je Oliver pisao pre nego sto su ga ubili!), a sta bi radili da upravlja celim Kosovom?!?
Slali bi vojsku, policiju,....da tamo drze neki mir?!?Sta bi?

Da li bi ovi sto "ne daju Kosovo" isli da tamo zive?!?

123

pre 6 godina

... Zbog sebe, svoje dece, njihove budućnosti. Nije sve u parama.
(Saša, 5. februar 2018 12:03)

Ko govori o novcu? Neću da mi sin gine u unapred izgubljenim bitkama. Boli me uvo za novac.

Odrastite ljudi napokon

pre 6 godina

samo privremeno oteto, svima je jasno da ce se srbi sigurno vratiti pitanje vremena!

Pa zarsam ja jedini koji kontam da je tamo 2.000.000 ljudi koji to ne zele i koji ce biti kontra svega
Pa gledajte situaciju u BiH

Neka idu svi kuda hoce
ViISE VOLIM “malu” srecnu Srbiju nego veliku teritoriju sa puno svadje i nervoz
Lako se Nemcima bilo ujediniti kada su obe strane to sanjale

uefamafia

pre 6 godina

Nismo ga izgubili,oni nisu u UN.
Znači da nisu priznati niti će biti.
Ta vaša spinovanja zadržite za sebe a ne nas da smarate,jer nećete uspeti da nas slomite.
Hoćete "Veliku Albaniju",a na kraju će biti manja nego što je sad!

Veverica

pre 6 godina

Jel izgubljeno ok..Obustaviti bilo kakve pregovore i ne potpisivati apsolutno nista. Jer ako je izgubljeno onda nema o cemu vise da se pregovara. Pa kad se promene okolnosti onda cemo da povratimo.

Stefan

pre 6 godina

Biće izgubljeno kad Vučić odluči da reši ovaj višedecenijski konflikt i prizna Kosovo ili nu bar omogući da funkcioniše kao država. Pored naših političara nama ni ne trebaju ovi strani neprinatelji(očekujem botove da mi nalupaju minuse)

donkihot

pre 6 godina

Ovaj gospodin kada pominje istocne teritorije ne misli na DDR vec na teritorije koje su nakon II svetskog rata oduzete Nemackoj i danas pripadaju Poljskoj i Ceskoj. Malo istorije ne bi skodilo.
(Goran, 05. februar 2018 08:24)

Slazem se sa tobom, evro-botu ili evro-fanatice,da istorija ne skodi,ali,posto se istorija uci,pretezno citanjem,vidim zssto ste toliko neuki...pa ne znate da citate! Evo sta doticni svapski "strucnjak" kaze:

"kada je nama Nemcima postalo jasno da smo izgubili istočne teritorije, odnosno Istočnu Nemačku. "

Ali,niste vi bas tolike neznalice,vec svesno falsifikujete i izvrcete istoriju i iz nje vadite samo ono sto vam u datom trenu odgovara! Zato cu vas podsetiti da Srbi znaju da cekaju,da se ne predaju tek tako,a prilike se menjaju...i to mi cekamo...jer da je sve zaista reseno i nepromenljivo,pa ne bi toliki trud bio ulozen da mi to SHVATIMO... Bice KiM ponovo nase!!!

Tata Mlata

pre 6 godina

(Perperius, 5. februar 2018 17:10)

Stavka 2. Vam beži malo. Prava Srbima u Vojvodini je dala AU i nisu pala sa neba. Albancima na Kosovu Srbija nije dala nikakva prava pa zato na to i ne mogu da se pozovu. To je zato što je Albancima neko hteo da pokaže ko je gazda pa mu nije padalo da im obezbedi ikakvu autonomiju sve do te nesrećne '99 kada je vrag već odneo šalu. Mi smo uvek korak iza

Aca

pre 6 godina

Kad bi mi bili napredna nacija de je prosečna plata 2000 € molili bi nas da se vrate....Mi tonemo u mrtvačkom zagrljaju Rusije i niko neće da nam pravi društvo.....

lalo

pre 6 godina

Dokle vise zamajavanja sa Kosovom ? Sada je dotle doslo da je vecina Srbijanaca dobila Pavlovljev refleks na rec Kosovo i reaguje po automatizmu bez razmisljanja. Em Kosovo nije vise pod ingerencijom Srbije em se koristi za psiholoski pritisak na narod koji jedva prezivljava u okruzenju koje nudi africki ,ali od pre 10 godina, standard. Zar nikome ovde nije vazna psihicka stabilnost stanovnistva koje se ovako osipa , bezi ako moze, i ima drzava u celini ima negativnu stopu nataliteta ? Ko ce ovo da prekine ? Ili mozda moramo da trpimo ovakve pritiske sto smo dozvolili da nam 90-te XX tog veka godine prodju onako krvavo sa razvojem u slobodnom padu ?

mina

pre 6 godina

vi sto se busate oko kosova nikad niste ziveli tamo niti biste ..kao neko ko je zivbeo tamo ,misljenja sam Kosovo mora d ase podeli i to bi bilo najbolje resenje ..kosovo nije lepo za zivot ni za njih ni za nas ...zive sto moraju i albanci i srbi ...vi ne mzoete da shvatiute koliko se tamo drugacije zivi od ostatka srbije i nematae pravo radi vasih ubedjenja da terate srbe da zive tamo jer to nije zivot ...ali one sredine poput K.Mitrovice ,Gracanice i sl...to je druga prica to nikad nece i da vi hocete da pripadne albancima ..to ce uvek biti srpsko i zato bi trebalo da se tako i podeli Kosovo ..to znaju i albanci i mislim slozili bi se sa tim..jer taj narod tamo ti srbi verujte njih niko ne moze da slomi i niko da otera cak ni turci to nisu uspeli sto je bilo srpsko vecinski ostalo ostace ostalo nek bude albancima nama ne treba celo Kosovo da bude bitno i da budemo rob te teritorije ...znaci podela

Građančić

pre 6 godina

Dakle, nije stvar u pravu ili u sistemu vrednosti, evropskoj civilizaciji i kulturi već jednostavno u tome da Zapad ima interes kome se moramo povinovati iako je protivan našem interesu i to iz vrlo jednostavnog razloga - mnogo su jači i od nas i od onih na čiju podršku bismo da se oslonimo a koji su, možda, i u pravu, i kulturniji i pravedniji ali jednostvano nisu dovoljno jaki. To je sve sasvim u redu, i to je nešto što možemo da prihvatimo jer je jednostavno tako ali onda pada u vodu sva ona drugosrbijanska, ljudkopravaška priča i ispada da je svaki kolaboracionista iz II svetskog rata bio u pravu i da je ni kriv ni dužan okrivljen za nešto što mi, i danas , moramo da radimo. Jedino što bi bilo lepo da se onda svi zajedno okanemo licemerija i kažemo kako stvari stoje – EU i NATO su zaista sve ono što najgore mislimo o njima ali sila Boga ne moli.

istina

pre 6 godina

Vucic da podnese ostavku, pregovori se zamrzavaju i sta onda? Jel Kosovo izgubljeno?
(Toso)

Ako nema pregovora o normalizaciji i imamo "zamrzavanje" onda prisustvo države Srbije na Kosovo pada na nulu. Srbii sa Kosova koji učestvuju u kosovskim institucijama budu proglašeni izdajnicima ond strane Beograda a ako nisu u tim institucijama onda njihov život postaje nepodnošljiv.

Zbog krivice Beograda, Srbi sa Kosova prodaju svoju imovinu Albancima i napuštaju Kosovo. Kosovo postaje zemlja bez Srba a na Albance niko ne stavlja krivicu.

Kosovo nastavlja svoj put kao nezavisna država i ima odnose sa državama koje ga priznaju, tj. više od 110 država sveta trenutno.

KFOR odnosno NATO nastavlja da bude garant bezbednosti na Kosovo po rezoluciji 1244 gde u tačku 9 piše da treba da SPRECAVA ulazak na Kosovo svake moguce vojske, policije ili paravojnih formacija iz Srbije.

Formira se i vojska Kosova, koja preuzima bezbednosne funkcije. U rezoluciji 1244 pise dana Kosovo NE SME biti vojske Srbije ali NIGDE ne piše da ne sme biti vojska Kosova. Srbija protestuje u Savet BEzbednosti ali dzabe jer SAD, Velika Britanija i Francuska stavljaju veto.

I tako to ide.

I da, neki izmišljaju "propast" NATO-a. To su samo želje ljudi koji maštaju previše. Zapad jeste bogat zna da njihovo bogatstvo može da se cuva jedino ako su VOJNO bezbedni i zato će sačuvati NATO kao zenicu svog oka.

1 eurofanatik i 1000 botova i pijavica

pre 6 godina

(tudum, 5. februar 2018 08:13)

Evo ja kao eurofanatik cu ti ukazati na dokaz da se rat na Kosovu vodi od '96. godine od strane policije tiho a vec krajem '98. godine nije bilo Albanaca na Kosovu zbog akcija vojske i policije zajedno. Tako da rat nije dosao od strane NATO vec od strane Slobodana Milosevica i njegove zoastavstine iz '88-'89 kada kada je u ustavu repulike Srbija (inace do tada jedina rebuplikau SFRJ koja je imala svoj ustav, toliko o Slobinom cuvanju SFRJ) oduzeo autonomiju i Kosovu i Vojvodini i postavio svoje satelite a u predsednistvu pokusao druge republike da napravi majmunima tako sto je glasove Vojvodine i Kosova pripojio Srbiji. Tada i krecu prve akcije da Kosovo bude republika u SFRJ a onda im Sloba ukida i jezik na Kosovu.

A ja kao eurofanatik molim boga EU da prekina da nam daje donacije i kredite i da se vratimo da jedemo korenje i imamo platu od par eura. Samo tako ce ovi likovi shvatiti da nam ceo javni sekntor i civilnu infrastrukturu hrani EU a ne njihov rad ili mozak.

ernesto che

pre 6 godina

@svedok

Kosovo je deo mnogo dublje price, ali price o unistenju istocnog-hriscanstva, pravoslavlja, a kosovo i srbija su deo te slagalice a glavni deo je rusija.

Komša

pre 6 godina

@@komša
Ja sam mislio konkretno na Haradinaja i Tačija ali primenljivo je na bilo koju zemlju koja nema izgradjene institucije i gradjansko društvo.
Recimo Bugarska.Što bi se zamajavali da objašnjavaju gradjanima Bugarske da Južni tok nije profitabilan za njih kad imaju vlast tamo ,pritisnu dugme i - hop,nema Južnog toka.
Tako dugmence ima i Rus u Siriji - pritisne i kaže "za tužni jok puko vam nabuko" .
Ko pita gradjane?Ko da "prevaspitava" deset miliona ljudi? Baš ih briga.
Poenta je da velike sile (kao korporacije) teže uprošćavanju procedura koje garantuju njihov interes i da oni koji gaje iliziju da će im neko instalirati demokratiju (zapad) ili odbraniti nacionalni intetes (istok) ne mogu da shvate da i jedno i drugo moraju isključivo da grade i brane sami.
Nema besplatnog ručka,nema ideologije (ideologije su celofan u koje se umotava interes) već samo interesa.

Zurkolomac

pre 6 godina

uzmi 30% povrsine tvoje Nemacke, pa ju pokloni tvojim albancima ili turcima. Skinute se Srbiji vise sa ledja, jer Kosovo nije vase vlasnistvo, da sa njime trgujete. Kosovo je bilo srpsko i pre milijardu godina, citava srpska istorija je tamo i vraticemo ga kad-tad. To vam treba biti jasno...

Danilo

pre 6 godina

Cvarkov
Kakvi Madjari u Vojvodini i Ugarska oni hvale Orbana sto im dao pasose ppa beze iz Vojvodine bas ih zabole za naciju granice ljudi gledaju zivot buducnost a toga u Vojvodini nema standard nikakav a mi Srbi sanjamo i dalje granice tamburamo i pricamo patriotizam srpstvo Kosovo car Lazar komplet ludilo propadosmo nacisto dok drugi narodi odose u Evropu.

OX

pre 6 godina

Ne znam sta se uzbudjujete zbog naslova "kosovo je za Srbiju izgubljeno". Kao prvo niste procitali tekst a kao drugo da ste ga procitali videli bi da je covek rekao da se isto desilo i Nemackoj sa Vilijem Brantom kad se on kobajagi otkazao od istoka

Miki

pre 6 godina

aha ...i sta se desilo 20ak godina kasnije sa istocnom nemackom? jel pripala rusiji ili je ostala nemackoj? aj saberi se pa onda lazi...
(Dorcolac, 5. februar 2018 07:40)

Rusi su od istočne Nemačke uzeli onoliko koliko su hteli i koliko im je trebalo, i to i sada pripada Rusiji (Kalinjingrad, bivši Kenigsberg, i oblast oko njega).

Iskak Jerihon

pre 6 godina

Sta mislite gospodine Martine Hajperc, da su Rusi 1945 rekli, Nemacka je za Nemce izgubljena, iako ste to debelo bili zasluzili? Tragedija je ko se sve javlja oko Kosova.

Bata

pre 6 godina

Ovde je izvucen kontekst malo iz izjave. Na Istocnu Nemacku se misli na delove teritorije koje se sada nalaze u Poljskoj (grad Danzig - Gdanjsk, Kaljingrad - sada u Ruskoj federaciji), a ne na Istocnu Nemacku u preriodu hladnog rata

aleksander

pre 6 godina

Bestidnik@ Ponovo pročitaj šta je rekao Vili.
"Vili Brant je tada rekao: 'Nećemo odustati od onoga za šta znamo da je odavno izgubljeno".

vivident

pre 6 godina

Kada bi bilo obrnuto (Rusija na Kosovu a USA na drugoj strani) mozda bi neko mogao da se nada. Ali kada je obrnuto,svi se okrecu zapadu.

trutov

pre 6 godina

"Vili Brant je tada rekao: 'Nećemo odustati od onoga za šta znamo da je odavno izgubljeno'. Gubitak je realnost. Moramo da postanemo svesni tog gubitka".
Pravo u centar,tako razmisljaju pravi politicari.

Podela Kosova i zbogom

pre 6 godina

Kosovo jeste izgubljeno i treba polako razmisljati u pravcu pustanja Kosova niz vodu...normalno, bez severnog Kosova. Severno Kosovo mora da ostane u sklopu Srbije. Ako Albanci na to ne pristanu onda moraju s time racunati da nikada nece biti priznati niti dobiti stolicu u UN. Tu im ni Amerikanci ne mogu pomoci, jer u UN sede osim Amerikanaca jos i neki drugi znacajni medjunarodni faktori.

Lord

pre 6 godina

Ja mislim da radi nase buducnosti, treba povuci vodu i zaboraviti Kosovo.

Mi smo izgubili Kraljevinu Jugoslaviju i Kosovo jer ne zmao sta znaci DRZAVA i Monarhija. Kralj i otadjbina. Prodali smo se za komunisticke ideje, i plemenske poglavice (Tito, Milosevic AV).

Ako to je cilj da budes pleme postajes pleme, ako ti je cilj da budes velika drzava onda ne radis ovo sto mi radimo. Englezi su vladali svetom jer su to hteli. Svi Englezi to zele i danas.

To je pitanje licnog izbora.

mila

pre 6 godina

Nije Srbija jedina ostala bez svojih "vekovnih"teritorija.. Evo Poljska ostala bez pola Ukrajine preselili im stanovnistvo za vreme komunizma I zavrsili pricu... Ne placu I ne kukaju...

Luka66

pre 6 godina

"Za mene bi najbolje rešenje za Kosovo bilo po uzoru na Severni Tirol. Ali ja ne znam da li je to bilo realno u tom momentu. Zaista ne znam zašto to nije bila opcija", kaže Hajperc.

Zašto to nije bila opcija ?
Zato sto je Sloba zeleo rat. I mi, Srbi, koji smo masovno glasali za njega.

Mr_Melbourne

pre 6 godina

Ja vas Srbe ne kontam nikako. Ljudi vam ucinili uslugu, tako sto je Kosovo drzava a vi zivite u zabludi. Drzava vam je jad i cemer, siromastvo brutalno i to bez Albanaca. Nema vise Kosova u sastavu Srbije i nikad nece biti vise. Ali to vam je sansa da pocnete zivjeti bolje a ne da vas velika vecina rinta za 200 eura.

002

pre 6 godina

Sacekacemo mi da Amerika promeni stav , pa kao sto ste vi ujedinili Nemacku posle raspada SSSR-a , tako cemo i mi da vratimo Kosovo ili makar polovinu. To je dugacak proces ali nije nemoguc. Nema priznanja........

Jos jedno pivo, pa na spavanje

pre 6 godina

Albanci su uz pomoc 320 miliona Natovaca pobedili Srbiju i oteli joj Kosovo. Kad ode Nato (a vec im je svega preko glave), otici ce i Albanci. Bez zurbe, samo opusteno.

ZGgrad

pre 6 godina

Moje rjesenje za Kosovo je da ga priznate sto prije i krenete jacati ekonomiju, kada bi za 50 god Srbija imala standard Svicarske, Kosovo bi se samo vratilo, Albanci se ne bi selili u Svicarsku nego bi trazilisrosko drzavljanstvo. Shvacam da je rjesenje jako trsko izvedivo, ali smartram da se takvoj politici treba teziti, tako bi svima bilo bolje. Pozz

Saša

pre 6 godina

Da li bi ovi sto "ne daju Kosovo" isli da tamo zive?!?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (milly...., 5. februar 2018 11:10)
Ovakvim stavom ćeš sutra i Beograd, Vojvodinu, Rašku da pokloniš. Nemate bre nimalo obraza da sačuvate svoje, decu bi ovako prodali. Mora da se zna da je Kosmet naš, privremeno okupiran, teško je, veliki su pritisci, ali ako hoćeš da pokažeš da postojiš kao nacija,moraš da braniš svoje, da ne potpisuješ kapitulaciju. Neka svi kažu da je Kosmet nezavisna država, Srbija ne sme to da uradi. Zbog sebe, svoje dece, njihove budućnosti. Nije sve u parama.

dule

pre 6 godina

Nismo mi kosovo izgubili,nije igla pa da ga izgubimo.Kosovo je nama oteto,i sada je najbitnije da se nista ne potpisuje i ne predaje kosovo okupatorima.
(Dejan, 5. februar 2018 11:49)


A šta to tačno ništa ne sme da se potpisuje kad je već gomila toga potpisano.

Počevši od Kumanovskog sporazuma - što tada niste ustali i krenuli na Kosovo? A da, razbijali nas Ameri pa nam je hrabrost sišla u gaće. Nego sad već prošlo 20 godina pa ćemo ponovo da se kurč..o.

Sem toga, nije mi jasna još jedna stvar - većina komentatora poput tvog hvale ponašanje Albanaca kako su došli do tog Kosova. Pa ajde da vidimo:

Da li su Albanci svojevremeno zvanično priznali da je Kosovo i Metohija deo Srbije?
Jesu.


Priča završena.


P.S. Kako je Kosovo oteto Srbiji tako je isto Vojvodina oteta Mađarskoj. S tim što je u Vojvodini 1918 Srba bilo tek oko 35%-40%, a na Kosovu je 1999 bilo 90% Albanaca. Sem toga, Vojvodina je bila deo Mađarske mnogo duže nego što je Kosovo bilo deo Srbije. Tako da, ako podržavaš neko istorijsko pravo onda podržavaš i mađarsko na Vojvodinu.

P.P.S Ne, Kosovo nije kolevka srpske državnosti nego Raška. Da, srpski velikani iz srednjeg veka (sa kojima, usput, moderna država Srbija nema nikakav kontinuitet državnosti) su držali i Kosovo, ali su držali i Hercegovinu, i Crnu Goru, i Makedoniju, i primorje...

Zašto nam je u redu da priznamo da su sve te zemlje sada deo neke druge države a za Kosovo to nije?

Andreja Analiticar Belosvetski

pre 6 godina

Martin Hajperc je izgubljen i za samog sebe. On je samo jos jedan placenik sa Kosova koji govori protiv Srbije. Ne treba mu dati da udje u Srbiju jer je provokator.

Гоги

pre 6 godina

Изгубљено је само оно чега се одрекнемо...
...а, ми се Косова и Метохије никада одрећи нећемо!

mina

pre 6 godina

vi sto se busate oko kosova nikad niste ziveli tamo niti biste ..kao neko ko je zivbeo tamo ,misljenja sam Kosovo mora d ase podeli i to bi bilo najbolje resenje ..kosovo nije lepo za zivot ni za njih ni za nas ...zive sto moraju i albanci i srbi ...vi ne mzoete da shvatiute koliko se tamo drugacije zivi od ostatka srbije i nematae pravo radi vasih ubedjenja da terate srbe da zive tamo jer to nije zivot ...ali one sredine poput K.Mitrovice ,Gracanice i sl...to je druga prica to nikad nece i da vi hocete da pripadne albancima ..to ce uvek biti srpsko i zato bi trebalo da se tako i podeli Kosovo ..to znaju i albanci i mislim slozili bi se sa tim..jer taj narod tamo ti srbi verujte njih niko ne moze da slomi i niko da otera cak ni turci to nisu uspeli sto je bilo srpsko vecinski ostalo ostace ostalo nek bude albancima nama ne treba celo Kosovo da bude bitno i da budemo rob te teritorije ...znaci podela

Милош

pre 6 godina

Me treba meni nemac da kaze da je izgubljeno. Sam kaze da tu vlada haos i da to stanovnistvo ne zasluzuje tu teritoriju sto ce reci da jednog dana tu nece oni ziveti. Pa sto Kosovu ne daju bezvizni rezim a o tome je i Oliver pricao. Pa zato sto bi sutradan jedno milion albanaca napustilo Kosovo. Bilo, jeste i bice nase.

Bo_Sana_C

pre 6 godina

Nemojte se zanositi Istočnom i Zapadnom Njemačkom nije to isto u obe te zemlje je živio isti narod dok sa Kosovom i Srbijom nije ni jezik isti a kamoli narodi prije da će se vremenom Kosovo stopiti sa Albanijom nego što će se vratiti pod upravu Srbije taj scenario je mnogo više realniji

DEDA CVETKO

pre 6 godina

"Kosovo je za Srbiju definitivno izgubljeno"

Siguran sam da ste nesto slicno govorili Jevrejima zatocenim u konc-logorima. Pa ipak, oni dobise, a vi izgubiste.

Tako ce i sa Kosovom.

Ime

pre 6 godina

Ko ie bio na KiM i ko ide tamo cesto, moze primetiti kako ga Albanci napustaju.
Znate rezultate poslednjeg popisa tamo? Ne znate, jer se kriju.
Znate kakvo je raspolozenje obicnog coveka na KiM?

Samo opusteno. Vraticemo ga bez ispaljenog metka.

Tata Mlata

pre 6 godina

(Perperius, 5. februar 2018 17:10)

Stavka 2. Vam beži malo. Prava Srbima u Vojvodini je dala AU i nisu pala sa neba. Albancima na Kosovu Srbija nije dala nikakva prava pa zato na to i ne mogu da se pozovu. To je zato što je Albancima neko hteo da pokaže ko je gazda pa mu nije padalo da im obezbedi ikakvu autonomiju sve do te nesrećne '99 kada je vrag već odneo šalu. Mi smo uvek korak iza

donkihot

pre 6 godina

Ovaj gospodin kada pominje istocne teritorije ne misli na DDR vec na teritorije koje su nakon II svetskog rata oduzete Nemackoj i danas pripadaju Poljskoj i Ceskoj. Malo istorije ne bi skodilo.
(Goran, 05. februar 2018 08:24)

Slazem se sa tobom, evro-botu ili evro-fanatice,da istorija ne skodi,ali,posto se istorija uci,pretezno citanjem,vidim zssto ste toliko neuki...pa ne znate da citate! Evo sta doticni svapski "strucnjak" kaze:

"kada je nama Nemcima postalo jasno da smo izgubili istočne teritorije, odnosno Istočnu Nemačku. "

Ali,niste vi bas tolike neznalice,vec svesno falsifikujete i izvrcete istoriju i iz nje vadite samo ono sto vam u datom trenu odgovara! Zato cu vas podsetiti da Srbi znaju da cekaju,da se ne predaju tek tako,a prilike se menjaju...i to mi cekamo...jer da je sve zaista reseno i nepromenljivo,pa ne bi toliki trud bio ulozen da mi to SHVATIMO... Bice KiM ponovo nase!!!

neutralni felsh

pre 6 godina

Zato cu vas podsetiti da Srbi znaju da cekaju,da se ne predaju tek tako,a prilike se menjaju...i to mi cekamo...jer da je sve zaista reseno i nepromenljivo,pa ne bi toliki trud bio ulozen da mi to SHVATIMO... Bice KiM ponovo nase!!!
(donkihot, 05. februar 2018 12:34)


ti prvi pobegao a sad bi da se vracas...

Perperius

pre 6 godina

@ Dule

Zašto se uporno pravi paralela između Kosova i Vojvodine kad nije ni slično?

1. Gubitak Kosova se pravda "dobitkom" Vojvodine, a zapravo Srbija je ranije izgubila i Makedoniju (bila u Srbiji i pre i nakon turske okupacije), Crnu Goru, obećane delove Bosne a čak nam nije ni ostala cela Vojvodina jer su nam komunisti oteli Baranju i zapadni Srem.

2. Vojvođanski Srbi su imali svoju upravnu jedinicu unutar AU, baš kao i Hrvati, Slovaci itd., prema tome Srbi na Vojvodinu imaju prava koliko i Slovaci na Slovačku itd. Albanci na Kosovu nemaju apsolutno nijedan istorijski ili pravni argument, jedina karta na koju igraju je demografija zahvaljujući njihovom ogromnom natalitetu, ako je to jedini argument šta ćemo onda sa bezbroj ostalih regiona u svetu u kojima su većina manjinski narodi?

3. Vojvodina je postala deo Srbije na isti način na koji su i drugi delovi AU pripojenim drugim ili tada novim država, ništa se tu slučaj Vojvodine ne razlikuje, a uzrok je austrougarska agresija na Srbiju i početak ww1, sa druge strane Srbija gubi Kosovo zbog albanskog terorizma koji je sličan kurdskom terorizmu u Turskoj, ali razlika je u tome što su Turci prozapadni, a Milošević je bio komunista...
Ne moramo kontrolisati Kosovo ali svakako ne moramo ni priznati tu nepravdu.

1 eurofanatik i 1000 botova i pijavica

pre 6 godina

(tudum, 5. februar 2018 08:13)

Evo ja kao eurofanatik cu ti ukazati na dokaz da se rat na Kosovu vodi od '96. godine od strane policije tiho a vec krajem '98. godine nije bilo Albanaca na Kosovu zbog akcija vojske i policije zajedno. Tako da rat nije dosao od strane NATO vec od strane Slobodana Milosevica i njegove zoastavstine iz '88-'89 kada kada je u ustavu repulike Srbija (inace do tada jedina rebuplikau SFRJ koja je imala svoj ustav, toliko o Slobinom cuvanju SFRJ) oduzeo autonomiju i Kosovu i Vojvodini i postavio svoje satelite a u predsednistvu pokusao druge republike da napravi majmunima tako sto je glasove Vojvodine i Kosova pripojio Srbiji. Tada i krecu prve akcije da Kosovo bude republika u SFRJ a onda im Sloba ukida i jezik na Kosovu.

A ja kao eurofanatik molim boga EU da prekina da nam daje donacije i kredite i da se vratimo da jedemo korenje i imamo platu od par eura. Samo tako ce ovi likovi shvatiti da nam ceo javni sekntor i civilnu infrastrukturu hrani EU a ne njihov rad ili mozak.

Dejan

pre 6 godina

Nismo mi kosovo izgubili,nije igla pa da ga izgubimo.Kosovo je nama oteto,i sada je najbitnije da se nista ne potpisuje i ne predaje kosovo okupatorima.

Aca

pre 6 godina

Kad bi mi bili napredna nacija de je prosečna plata 2000 € molili bi nas da se vrate....Mi tonemo u mrtvačkom zagrljaju Rusije i niko neće da nam pravi društvo.....

Čvarkov

pre 6 godina

... kao i Vojvodina sto je izgubljena za Ugarsku... samo, Mađari i dan danas rade na tome da pospeše svoju populaciju u Srbiji/Vojvodini... jel to rade zato što misle da je sve i zauvek izgubljeno, jel nema ama baš nikakavog interesa? Dakle, ništa i nikada nike iugubljeno zaivek, dokle god ti je stalo do toga...

uefamafia

pre 6 godina

Nismo ga izgubili,oni nisu u UN.
Znači da nisu priznati niti će biti.
Ta vaša spinovanja zadržite za sebe a ne nas da smarate,jer nećete uspeti da nas slomite.
Hoćete "Veliku Albaniju",a na kraju će biti manja nego što je sad!

vlado

pre 6 godina

"Kosovo je za Srbiju definitivno izgubljeno. Situaciju u Srbiji možemo uporediti sa situacijom u Nemačkoj 1960-ih i 1970-ih godina, kada je nama Nemcima postalo jasno da smo izgubili istočne teritorije," a onda 1989 i pad Berlinskog zida i ujedinjenje Nemacke? Samo 19 godina od 1970 te... ccc sta ovaj covek prica...

Zmaj od Nocaja

pre 6 godina

Kroz istoriju gubili smo i vracali ga.Ali nikad niko nije stavio potpis da ga predaje neprijatelju..Samo da se ne potpisuje nista....Na to niko nema pravo.

poро

pre 6 godina

Није, јадо, изгубљено јер ни национализивана имовина није изгубљена. Дошло време за враћање!

Смена страже

pre 6 godina

Колико ментално оболелих закључака,а све што је требало да каже је "сачекајте крај америчког тероризма и ваша територија ће бити и под вашом управом".

ko je kriv?

pre 6 godina

Sluzio sam vojsku 1978.god.u Nisu ,kasarna Filip Kljajic
na politickom casu smo ucili da samo narod moze da sacuva granice,
ne moze se jedan narod silom drzati,samo milom i ravnopravnoscu.
Ostavimo se mitova, ti mitovi su nas doveli do ovoga gde smo sada,
Dimitrije tucovic ,Kosta Novakovic ,Trocki ,itd. pisali su o Kosovu ,
nije tesko pronaci na netu ,guglajte malo.

Dan

pre 6 godina

U slučaju autonomije u okviru našeg pravnog sistema, albanska glasačka mašina bi imala oko milion birača i participirala bi u vlasti kao druga najveća stranka. Sa tim rezultatom, imali bi pravo na premijera i na dva jaka ministarstva. Albanski jezik bi bio drugi jezik u državi.

lalo

pre 6 godina

Dokle vise zamajavanja sa Kosovom ? Sada je dotle doslo da je vecina Srbijanaca dobila Pavlovljev refleks na rec Kosovo i reaguje po automatizmu bez razmisljanja. Em Kosovo nije vise pod ingerencijom Srbije em se koristi za psiholoski pritisak na narod koji jedva prezivljava u okruzenju koje nudi africki ,ali od pre 10 godina, standard. Zar nikome ovde nije vazna psihicka stabilnost stanovnistva koje se ovako osipa , bezi ako moze, i ima drzava u celini ima negativnu stopu nataliteta ? Ko ce ovo da prekine ? Ili mozda moramo da trpimo ovakve pritiske sto smo dozvolili da nam 90-te XX tog veka godine prodju onako krvavo sa razvojem u slobodnom padu ?

Ime

pre 6 godina

(Čvarkov, 05. februar 2018 07:58)

Da si citao Pupina znao bi koliko Ugarska ima veze s Vojvodinom. (koja se tako zove tek od vremena Tita i AVNOJa).
Ima veze koliko i KiM sa Talibanima.

Odrastite ljudi napokon

pre 6 godina

samo privremeno oteto, svima je jasno da ce se srbi sigurno vratiti pitanje vremena!

Pa zarsam ja jedini koji kontam da je tamo 2.000.000 ljudi koji to ne zele i koji ce biti kontra svega
Pa gledajte situaciju u BiH

Neka idu svi kuda hoce
ViISE VOLIM “malu” srecnu Srbiju nego veliku teritoriju sa puno svadje i nervoz
Lako se Nemcima bilo ujediniti kada su obe strane to sanjale

Istina

pre 6 godina

Jos jedan u nizu "strucnjaka" "koji nam zeli dobro", ali da prethodno damo nase, a zauzvrat ne dobijemo nista. Kada bi tako nesto pricao u SAD ili Kini, bio bi ihapsen i osudjen. Neka poklanja ono sto je njegovo, nase neka ne dira. A deo gde prica o stabilnosti pomocu vlasti Tacija i Haradinaja je za psihijatra.

Dragan

pre 6 godina

Nista novo nije ovaj nemac rekao.Kosovo je oteto, a ne izgubljeno.To je velika razlika.Ja se bojim da oni ne uzmu jos od teritorije Srbije.To je njihov cilj.Treba obustaviti sve pregovore u Briselu, ako je Kosovo izgubljeno.Sada je na Vucicu veliki pritisak od zapada, a sta reci svome narodu i njegovoj sudbini koji je ostao sticajem okolnosti da zivi tamo.Sta je zapad zacrtao to ce i biti.Na zalost sve se resava silom.Narod je prevaren, a Beograd je taj krivac sto se ovo sve ovako zavrsilo.

Maka@

pre 6 godina

Mi smo de facto okupirana zemlja sa fingiranim vladama fingiranim ekonomskim i spoljnim politikama. Jermeni i posle 100 godina smatraju Ararat svojim ,da ne govorim o Izraelu. Mi posle 20, ajd 30 godina sa mnogo boljom podlogom od Jermena npr. samo čekamo da to skininemo kao problem i da istrgujemo. Izazov radja civilizaciju , na muci se poznaju junaci itd. Tange frange je sva naša filozofija ekonomska, politička. Jadan onaj narod izginuo u Balkanskim i Prvom ratu stvarajući državu nama.

lako je tuđim k* gloginje mlatiti

pre 6 godina

Sta ste vi to od teritorija izgubili nisam dobro procitao?????!!!!Da je bilo pravde ne bi ni postojali vise.Kome si ti nasao da drzis predavanja.

123

pre 6 godina

... Zbog sebe, svoje dece, njihove budućnosti. Nije sve u parama.
(Saša, 5. februar 2018 12:03)

Ko govori o novcu? Neću da mi sin gine u unapred izgubljenim bitkama. Boli me uvo za novac.

milly....

pre 6 godina

Sta bi Srbija sa Kosovom cak i da nam ga vrate? Tamo su i 60-tih godina proslog veka bili nemiri.....

Srbija ima problem cak i sa severom Kosova (vidite sta je Oliver pisao pre nego sto su ga ubili!), a sta bi radili da upravlja celim Kosovom?!?
Slali bi vojsku, policiju,....da tamo drze neki mir?!?Sta bi?

Da li bi ovi sto "ne daju Kosovo" isli da tamo zive?!?

nenad

pre 6 godina

Kosovo je izgubljeno za UN I EU, ostace crna rupa na mapi jos 50 tak godina najmanje, jedini razlog postojanja bice ta vojna baza .... propali projekat ....

Старац Исаија

pre 6 godina

Стрпљен-спашен. Иако звучи иронично када Србин то напише, на Косову и Метохији не функционише апсолутно ништа. Прошле године се иселило више Албанаца са КиМ него Срба и Хрвата заједно из својих матица. Не треба наседати на пропаганду и журити, на КиМ тренутно не живи више од 800 хиљада људи. Вратићемо се. Можда не сутра, али довољно брзо.

istina

pre 6 godina

Vucic da podnese ostavku, pregovori se zamrzavaju i sta onda? Jel Kosovo izgubljeno?
(Toso)

Ako nema pregovora o normalizaciji i imamo "zamrzavanje" onda prisustvo države Srbije na Kosovo pada na nulu. Srbii sa Kosova koji učestvuju u kosovskim institucijama budu proglašeni izdajnicima ond strane Beograda a ako nisu u tim institucijama onda njihov život postaje nepodnošljiv.

Zbog krivice Beograda, Srbi sa Kosova prodaju svoju imovinu Albancima i napuštaju Kosovo. Kosovo postaje zemlja bez Srba a na Albance niko ne stavlja krivicu.

Kosovo nastavlja svoj put kao nezavisna država i ima odnose sa državama koje ga priznaju, tj. više od 110 država sveta trenutno.

KFOR odnosno NATO nastavlja da bude garant bezbednosti na Kosovo po rezoluciji 1244 gde u tačku 9 piše da treba da SPRECAVA ulazak na Kosovo svake moguce vojske, policije ili paravojnih formacija iz Srbije.

Formira se i vojska Kosova, koja preuzima bezbednosne funkcije. U rezoluciji 1244 pise dana Kosovo NE SME biti vojske Srbije ali NIGDE ne piše da ne sme biti vojska Kosova. Srbija protestuje u Savet BEzbednosti ali dzabe jer SAD, Velika Britanija i Francuska stavljaju veto.

I tako to ide.

I da, neki izmišljaju "propast" NATO-a. To su samo želje ljudi koji maštaju previše. Zapad jeste bogat zna da njihovo bogatstvo može da se cuva jedino ako su VOJNO bezbedni i zato će sačuvati NATO kao zenicu svog oka.

ernesto che

pre 6 godina

Nikad nece biti izgubljeno i nikad ne mogu da nam ga oduzmu, sve do momenta dok ne pokleknemo i priznamo ga sami. To oni znaju i zato i ova svakodnevna halabuka, sav ovaj pritisak koji se vrsi svakodnevno po medijima, sve je to deo predstave, predstava koja uopste ne bi bila ni igrana da je kosovo gotova prica. Na kraju krajeva sta se mene smatra sta ima da kaze tamo neki englez, amerikanac, francuz, jer on je danas rekao da kosovo nije nase, sutra moze to da kaze za vojvodinu a prekosutra da kazu da smo mi mongoli i da se vratimo u mongoliju, zato je bitna istorija da znas ko si i sta si, a istorija po pitanju kosova je jasna ko dan.

Јабучило

pre 6 godina

Јел журимо? Не журимо. Да ли се непријатељу жури? Изгледа. Ми можемо и да причекамо. Срби су свесни да Косово нећемо вратити ни сутра ни прекосутра. Али исто тако нема разлога да признамо окупацију, поготово што се однос снага полако мења. А ту је и Српска.

make yugoslavia great again!

pre 6 godina

Pa on lepo kaze da je Kosovo okupirano od strane Amerike i Siptarskih kriminalaca. Ako je tako zar da ucenjivacima da damo tapiju. Takodje on poredi Srbiju sa Nemackom koja je navodno bila zauvek izgubila Istocnu Nemacku. Pa kako to da je ona sada ima? Znaci da su Amerikancima platili ucenu. Koliko je kostala otkupnina, 500 miljardi ili cak i vise?

vivident

pre 6 godina

Kada bi bilo obrnuto (Rusija na Kosovu a USA na drugoj strani) mozda bi neko mogao da se nada. Ali kada je obrnuto,svi se okrecu zapadu.

trutov

pre 6 godina

"Vili Brant je tada rekao: 'Nećemo odustati od onoga za šta znamo da je odavno izgubljeno'. Gubitak je realnost. Moramo da postanemo svesni tog gubitka".
Pravo u centar,tako razmisljaju pravi politicari.

Zatucana ameba

pre 6 godina

... Zbog sebe, svoje dece, njihove budućnosti. Nije sve u parama.
(Saša, 5. februar 2018 12:03)

Deca se utrkuju ko ce pre na zapad (posebno ona najpametnija). Znaju oni gde im (ni)je buducnost.

mpk

pre 6 godina

Za sve koji ne daju Kosovo, ok, ali sta tacno vi hocete? Da se Albanci nateraju da zive u Srbiji ili da se proteraju ili ste u fazonu da se napravi neko reshenje koje kao nije nezavisno Kosovo, a de facto jeste?

Podela Kosova i zbogom

pre 6 godina

Kosovo jeste izgubljeno i treba polako razmisljati u pravcu pustanja Kosova niz vodu...normalno, bez severnog Kosova. Severno Kosovo mora da ostane u sklopu Srbije. Ako Albanci na to ne pristanu onda moraju s time racunati da nikada nece biti priznati niti dobiti stolicu u UN. Tu im ni Amerikanci ne mogu pomoci, jer u UN sede osim Amerikanaca jos i neki drugi znacajni medjunarodni faktori.

bestidnik

pre 6 godina

Pazi logiku, i mi smo u Zapadnoj Nemačkoj morali da se pomirimo sa činjenicom da je Istočna Nemačka izgubljena, kada on hop, par decenija docnije, Nemačke su se ujedinile nakon kraha Sovjetskog Saveza?! Kako to, vi se pomirili da je nešto izgubljeno, a onda povratili natrag? Ili ste možda samo čekali da se promeni odnos snaga u svetu, pa da vratite ono što je bilo deo Nemačke?
Uzgred, pozvao bih ove vajne patrijote i dijasporce zajedno sa njima, da rasprodaju svu svoju imovinu i počnu da kupuju nekretnine u okolini Prizrena, Đakovice, Peći. Da presele svoje porodice, kućne ljubimce i ljubavnice dole, i tako svojim primerom pokažu koliko im je stalo do Kosova. Ili bismo možda želeli praznu teritoriju, očišćenu od Albanaca, a da tamo niko ne živi ili da živi neka šaka jada naroda. E to je već nemoguće.

lord

pre 6 godina

ta prica je bila aktuelna od 2000. pa do danas, ali kao sto se moze primetiti stvari polako pocinju da se menjaju, tako da se ne treba zaletati nigde...

Тарми пфк

pre 6 godina

У ком смислу је источна Њемачка изгубљена , кад је и даље Њемачка ? И каква је веза ту , са Косовом и земљом коју су узурпирале банде криминалаца и трговаца ?

Svedok

pre 6 godina

Kosovo je samo deo mnogo dublje priče koja obuhvata uništenje tzv. komunizma u Evropi, raspada Sovjetskog Saveza, Čehoslovačke, ujedinjenja Njemačke i na kraju rata u SFRJ, a nikako izdvojena priča. Milo9šević je bio loš političar, ali priča bi bila verovatno ista i da je na čelu bio neko drugi, osim da je ta osoba bila neko sa spoznajom realnosti i prihvatio NATO planove i izvukao malo povoljniju situaciju. Sada bi ga mrzili, a niko ne bi znao da je spasio živote i verovatno nešto teritorije. Cilj je bio uništiti Jugoslaviju i oslabiti Srbiju, a Kosovo je bilo samo dobra prilika za to, a to bi trebao da zna i ovaj Nemac, jer je njemačka obavještajna služba BND bila jedan od ključnih faktora u realizaciji tog plana.

tudum

pre 6 godina

Znamo mi zašto to nije bila opcija. Zato što u tom slučaju ne bi bilo rata, ne bi se izazvala tako velika nestabilnost, ne biste mogli dovesti vojsku na Kosmet i ostvariti kontrolu nad tom teritorijom, ne biste prodali toliko oružja, ne bi neki od političara postali vlasnici rudnika i ostalih bogatstava, uništili biste manje firmi i samim tim manje vaših firmi bi dobilo jeftinu radnu snagu… Ako bih nastavio da pišem razloge teško da bi stali u komentar. Evo neka mi neko od evrofanatika da čvrst dokaz, neku činjenicu koja ovo pobija. Ali ozbiljnu (pod činjenicom ne smatram naklapanja tipa "ja mislim da je on mislio").

Jednostavno je, oni odustaju od nuklearki pa im treba tudji ugalj

pre 6 godina

Izgubljeno je samo ono sto ne znas gde je. A mi vrlo dobro znamo gde je Kosmet. Evo, tu je samo sto ga ne daju okupatori ! U drugom svetskom ratu hteli su pola evropske Rusije kao i kaspijsku naftu, sada se zadovoljavaju kosmetskim ugljem. Krv nije voda.

ernesto che

pre 6 godina

@svedok

Kosovo je deo mnogo dublje price, ali price o unistenju istocnog-hriscanstva, pravoslavlja, a kosovo i srbija su deo te slagalice a glavni deo je rusija.

čovek

pre 6 godina

Verovatno su izabrali nasilje i teror a kriminalce na čelu Kosova jer samo tako je siguran i bezbedan put droge iz Azije za Evropu.
Nema morala, lepo kaže čovek ali ja se ne bih zakleo da svi znamo šta će se dešavati za 10, 20 ili 50 godina...

Zurkolomac

pre 6 godina

uzmi 30% povrsine tvoje Nemacke, pa ju pokloni tvojim albancima ili turcima. Skinute se Srbiji vise sa ledja, jer Kosovo nije vase vlasnistvo, da sa njime trgujete. Kosovo je bilo srpsko i pre milijardu godina, citava srpska istorija je tamo i vraticemo ga kad-tad. To vam treba biti jasno...

Mladen

pre 6 godina

Ovom logika nije jaca strana. Priznaje da su iskoristili teroriste da silom nametnu resenje protivno UN a onda pokusava to da pravda bez ikakvih argumenata. Kosovo je okupirana teritorija Srbije i nema nikakve dalje price.

ХАЈПРЦ

pre 6 godina

Дакле, направили су стабилну, криминалну организацију коју су назвали "држава косово". Није битно што је "криминална" већ је једино важно да је "стабилна" организација.

Dejan

pre 6 godina

Jos jedan narucen clanak za potrebe kreiranja javnog mnjenja.......e tako to radi veliki vodja,uvek poturi nekog da laje a on kao cuti. Na kraju on jadan mora da reaguje,jos bi voleo da ga ovaj glupi narod moli. Tada bi bez obzira na svoju prevarantsku prirodu uzivao u prividu svoje obozavanosti.

slavko

pre 6 godina

Da na Kosovu živi 99% Srba kao što je bilo 99% Nemaca u Istočnoj Nemačkoj ne bi bilo problema zar ne? Na Konigsberg još ni dan danas nije vračen Nemačkoj jer su svi Nemci od tamo proterani i doseljeni Rusi pa je napravljen Kaliningrad. Pa su i drugi učili od Rusa.

Mladen Mladenovic

pre 6 godina

Ono sto se dobrovoljno ne preda ili, cega se sami ne odreknemo potpisivanjem nekih papira, nikada nije izgubljeno. Sta znaci "zamrznuti konflikt"? Da li nekima u inostranstvu, ili u Srbiji, koji smatraju da ce na taj nacin finansijski prosperirati, jer ih drugo nista i ne interesuje, vise odgovara da se taj konflikt odmrzne?! KOSMET je izgubljen a opet nam ga traze?

Raca

pre 6 godina

Nema potrebe da se mišljenje drugorazrednih evropskih i svetskih birokrata stavlja na naslovnu stranu kao udarna i najvažnija vest.
To je bespotrebni i kontraproduktivni senzacionalizam.

Mille

pre 6 godina

Nemam nikakvo mišljenje o Kosovu tamo sam bio samo jednom na ekskurziju ali naša i nemačka istorija nemaju baš nikakvih sličnosti i pravljenje takvih usporedbi nije dobronamerno da ne kažem retardirano.

Luka

pre 6 godina

Haradinaj je naredio AV da iz Ustava brise preambulu za Kosovo.AV je bio primoran da dodje na mesto predsednika zato sto je Ustav pod njegovoj ingirenciji a Toma kao Rusofil ne bi brisao iz Ustava preambulu za Kosovo.

Danilo

pre 6 godina

Cvarkov
Kakvi Madjari u Vojvodini i Ugarska oni hvale Orbana sto im dao pasose ppa beze iz Vojvodine bas ih zabole za naciju granice ljudi gledaju zivot buducnost a toga u Vojvodini nema standard nikakav a mi Srbi sanjamo i dalje granice tamburamo i pricamo patriotizam srpstvo Kosovo car Lazar komplet ludilo propadosmo nacisto dok drugi narodi odose u Evropu.

CATAPA

pre 6 godina

Ajde što za Srbiju, bojim se da je Kosovo i za Kosovare izgubljeno. Kao i u Srbiji što je, uostalom.

"Banana država" je pre svega unutrašnje stanje. I čovek je izgubljen onda kada on ne zna gde je, a ne kada neko primeti da ga nema. I Kosovo i Srbija mnogo više postoje kada se gledaju spolja, a jednako ne znaju ni gde su ni kuda će. Srbija je možda još i malo više i izgubljena i pogubljena.

Vlajko

pre 6 godina

Trenutna opcija je ona koju budu nametnule SAD i EU. Tu nema dalje priče. Ali, da li gospodin ili neko zna ko je bio na vlasti u evropskim državama, Rusiji i SAD pre 30 godina? Da li se neko možda seća ko je bio pre 60 ili 100 godina? Za toliko godina odnos snaga će biti drugačiji, vladaće neki drugi ljudi pa će i stvari na Balkanu moći da se vrate u normalu. I Osmansko carstvo je gospodarilo skoro 5 vekova ali je onda nestalo a Srbi su došli na svoje. Samo strpljivo.

Goran

pre 6 godina

Ovaj gospodin kada pominje istocne teritorije ne misli na DDR vec na teritorije koje su nakon II svetskog rata oduzete Nemackoj i danas pripadaju Poljskoj i Ceskoj. Malo istorije ne bi skodilo.

Veverica

pre 6 godina

Jel izgubljeno ok..Obustaviti bilo kakve pregovore i ne potpisivati apsolutno nista. Jer ako je izgubljeno onda nema o cemu vise da se pregovara. Pa kad se promene okolnosti onda cemo da povratimo.

Miki

pre 6 godina

aha ...i sta se desilo 20ak godina kasnije sa istocnom nemackom? jel pripala rusiji ili je ostala nemackoj? aj saberi se pa onda lazi...
(Dorcolac, 5. februar 2018 07:40)

Rusi su od istočne Nemačke uzeli onoliko koliko su hteli i koliko im je trebalo, i to i sada pripada Rusiji (Kalinjingrad, bivši Kenigsberg, i oblast oko njega).

Stefan

pre 6 godina

Biće izgubljeno kad Vučić odluči da reši ovaj višedecenijski konflikt i prizna Kosovo ili nu bar omogući da funkcioniše kao država. Pored naših političara nama ni ne trebaju ovi strani neprinatelji(očekujem botove da mi nalupaju minuse)

Miloš Mihajlović

pre 6 godina

Zapravo nije, bice izgubljeno ako mi sami odustanemo.Ko bi rekao da ce biti ponovo Srbije u 16. veku, ali eto nas.Ekonomska aktivnost ide sa Zapada ka Istoku(Kina&Indija) u poslednjih nekoliko decenija,a sa ekonomijom ide i politika.

Bata

pre 6 godina

Ovde je izvucen kontekst malo iz izjave. Na Istocnu Nemacku se misli na delove teritorije koje se sada nalaze u Poljskoj (grad Danzig - Gdanjsk, Kaljingrad - sada u Ruskoj federaciji), a ne na Istocnu Nemacku u preriodu hladnog rata

Negativni

pre 6 godina

Bestidnik@ Ponovo pročitaj šta je rekao Vili.
"Vili Brant je tada rekao: 'Nećemo odustati od onoga za šta znamo da je odavno izgubljeno".
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (aleksander, 5. februar 2018 11:35)

Pustite vi Vili Branta i Nemce. Oni su velika, bogata i uticajna država i ne mogu se sa nama porediti nikako. Ono što mi možemo da uradimo po pitanju Kosova je da uredimo prvo Srbiju. Samo jaka Srbija, sa vladavinom prava i slobodnim tržištem propisanim zakonima koji se poštuju, može da zadrži najpametniju decu. A kada se zadrže pametna deca, sistem mora biti takav da na ključnim funkcijama budu pametni i vaspitani ljudi koji neće prodavati sopstvenu zemlju za malo para (mnogim kadrovima takozvanih patriotskih snaga - bankovni računi i deca su na mrskom zapadu).
Tek kada budemo napravili organizovanu zemlju gde bitange, lopovi i ubice neće biti idoli, tek tada se možemo nadati da ćemo odbraniti i Kosovo i Srbe u Bosni. Ovako, samo smo pioni sa kojima velike sile, NATO, Rusija, Kina -
mogu da rade šta god požele.
Mi smo najpotkupljiviji narod u istoriji i pobili smo sve pametne vladare. Samo autokrate ovde opstaju.

Komša

pre 6 godina

Na pitanje da li je kontradiktorno da se masovnom korupcijom i kriminalom dodje do stabilnosti odgovara -" To je deo paketa,zavisi kakvi su nam interesi..."
Veoma bitna rečenica koja objašnjava ne samo Kosovo nego i zašto je Milošević vladao toliko dugo.
Shodno svojim interesima veliki igrači su spremni da tiranina proglase "faktorom mira i stabilnosti" i da ga tolerišu dokle god ispunjava njihove ciljeve (neposredno ili posredno).
Sa tačke gledišta velikih sila demokratija u područjima koja smatraju svojom interesnom zonom nije baš najpoželjnija jer uu demokratskim sistemima njihov interes mora proći odredjene procedure da bi bio ostvaren.
Kada "gaje" nekog "faktora stabilnosti" onda umesto "političkog tendera" imaju "direktnu pogodbu". I završe posao.Lakše im je da završe posao sa autokratom nego da se "cimaju" sa čitavim nizom institucija.
Od Miloša smo imali taj problem - setimo se samo reakcije Rusije,Austrije i Turske prilikom donošenja prvog Ustava. Histerija- ubiše se da sačuvaju Miloševu samovolju.
Tako sada i sa Kosovom.
I Balkanom uopšte.

@Komsa

pre 6 godina

Bravo majstore! U centar! Kao sto im je Milosevic bio faktor mira i stabilnosti kada je npr. uvodio R.Sprskoj sankcije i pusto RSK da padne, tako je sada AV faktor "mira i stabilnosti" dok sprovodi njihove zelje, i dok je tako sve mu je oprosteno i sve se moze i sme. Mada tu je definitivno dzedaj majstor Milo Djukanovic - level "Robert Mugabe" :)))

OX

pre 6 godina

Ne znam sta se uzbudjujete zbog naslova "kosovo je za Srbiju izgubljeno". Kao prvo niste procitali tekst a kao drugo da ste ga procitali videli bi da je covek rekao da se isto desilo i Nemackoj sa Vilijem Brantom kad se on kobajagi otkazao od istoka

aleksander

pre 6 godina

Bestidnik@ Ponovo pročitaj šta je rekao Vili.
"Vili Brant je tada rekao: 'Nećemo odustati od onoga za šta znamo da je odavno izgubljeno".

Građančić

pre 6 godina

Dakle, nije stvar u pravu ili u sistemu vrednosti, evropskoj civilizaciji i kulturi već jednostavno u tome da Zapad ima interes kome se moramo povinovati iako je protivan našem interesu i to iz vrlo jednostavnog razloga - mnogo su jači i od nas i od onih na čiju podršku bismo da se oslonimo a koji su, možda, i u pravu, i kulturniji i pravedniji ali jednostvano nisu dovoljno jaki. To je sve sasvim u redu, i to je nešto što možemo da prihvatimo jer je jednostavno tako ali onda pada u vodu sva ona drugosrbijanska, ljudkopravaška priča i ispada da je svaki kolaboracionista iz II svetskog rata bio u pravu i da je ni kriv ni dužan okrivljen za nešto što mi, i danas , moramo da radimo. Jedino što bi bilo lepo da se onda svi zajedno okanemo licemerija i kažemo kako stvari stoje – EU i NATO su zaista sve ono što najgore mislimo o njima ali sila Boga ne moli.

Iskak Jerihon

pre 6 godina

Sta mislite gospodine Martine Hajperc, da su Rusi 1945 rekli, Nemacka je za Nemce izgubljena, iako ste to debelo bili zasluzili? Tragedija je ko se sve javlja oko Kosova.

Lord

pre 6 godina

Ja mislim da radi nase buducnosti, treba povuci vodu i zaboraviti Kosovo.

Mi smo izgubili Kraljevinu Jugoslaviju i Kosovo jer ne zmao sta znaci DRZAVA i Monarhija. Kralj i otadjbina. Prodali smo se za komunisticke ideje, i plemenske poglavice (Tito, Milosevic AV).

Ako to je cilj da budes pleme postajes pleme, ako ti je cilj da budes velika drzava onda ne radis ovo sto mi radimo. Englezi su vladali svetom jer su to hteli. Svi Englezi to zele i danas.

To je pitanje licnog izbora.

Komša

pre 6 godina

@@komša
Ja sam mislio konkretno na Haradinaja i Tačija ali primenljivo je na bilo koju zemlju koja nema izgradjene institucije i gradjansko društvo.
Recimo Bugarska.Što bi se zamajavali da objašnjavaju gradjanima Bugarske da Južni tok nije profitabilan za njih kad imaju vlast tamo ,pritisnu dugme i - hop,nema Južnog toka.
Tako dugmence ima i Rus u Siriji - pritisne i kaže "za tužni jok puko vam nabuko" .
Ko pita gradjane?Ko da "prevaspitava" deset miliona ljudi? Baš ih briga.
Poenta je da velike sile (kao korporacije) teže uprošćavanju procedura koje garantuju njihov interes i da oni koji gaje iliziju da će im neko instalirati demokratiju (zapad) ili odbraniti nacionalni intetes (istok) ne mogu da shvate da i jedno i drugo moraju isključivo da grade i brane sami.
Nema besplatnog ručka,nema ideologije (ideologije su celofan u koje se umotava interes) već samo interesa.