Utorak, 30.01.2018.

10:30

Slavica još čeka svoju decu: “Pisala sam i Erdoganu, ćute"

Izvor: Nevena Zdravkoviæ

Slavica još èeka svoju decu: “Pisala sam i Erdoganu, æute" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

mirocki

pre 6 godina

Gospodjo Slavice, vama, po meni jedini koji može da pomogne je Rasim Ljajić, podpredsednik je vlade, ima taj neki blagi kontakt sa Turskom, jedini je političar sa dušom i siguran sam da je od reči!!! Mene je ono jutro kad je ubijen Oliver Ivanović kupio dok sam živ! Probajte da didjete do njega, siguran sam da će vam pomoći!!! Nek vam je sa srećom kako bilo...

Zoka

pre 6 godina

Kao samohrana majka izvodila sam 4 puta sina iz zemlje, turistički, sa pisanom saglašnošću oca. Niko nije ni tražio saglasnost da pogleda, ni policija, ni carina. Toliko o radu službe.

Mrki

pre 6 godina

Otac hoce da djeci da samo turski identitet i sve ostalo.Probaj sa detektivom.I sam sam samohrani otac i Imam djete sa drugom drzavljankom.Dok sve dokazes a zakon je obicno na strani majke skoro da nisam imao sanse do jednom.Duga prica.Sve ce te kostati i para i zivaca ali bori se uvijek ima izlaz.U ovom momentu najvaznije da sacuvas zivce a s bozijom pomoci zelim ti da zagrlis svoju djecu!!Puno srece!!!!

Kolubarac

pre 6 godina

Postoji međunarodna konvencija (koju je verovatno ratifikovala i Turska) koja ima instrumente u svim zemljama potpisnicima da u ovakvim slučajevima obezbedi brzi povratak dece u zemlju iz koje su odvedena bez saglasnosti drugog roditelja.Ali kako se ona poštuje kod nas, tako će verovatno i u Turskoj. Setimo se slučaja od pre 5-6 godina i devojčice koju je majka protivpravno dovela iz Hrvatske u Ljig, protivno očevoj volji. Iako je sud naložio hitan povratak, a i Ustavni sud je dao ocu za pravo, majka i dete su još uvek u Srbiji.Javnost je tada, istruirana od nekih krugova, bila listom na strani majke, iako je ona takvim postupkom dete praktično lišila oca.

Against modern football

pre 6 godina

Po Serijetskom pravu koje realno vazi u islamskom svetu, pa tako i Turskoj, deca po prekidu bracne ili vanbracne zajednice pripadaju ocu. 
Sve ostalo je nazalost "mrtvo slovo na papiru".
(neobavestena, 30. januar 2018 13:35)

U ovakvoj situaciji primenjuju se norme medjunarodnog privatnog prava. Nisam upucen u slucaj i ne znam koje se pravo primenjuje, ali ocigledno da je nadlezan Apelacioni sud u Turskoj koji je doneo pravnosnaznu presudu koja ide u prilog ovoj zeni. Sad je problem izvrsenje presude.

Џони

pre 6 godina

Немам ништа против мешаних бракова (иако не поздрављам све наглашенији тренд лудила за страним зетовима, али то је за другу тему), али постоје везе где су супротности једноставно сувише радикалне (бар осим ако друга страна не пристане да се 100% асимилује са супружником). Ако то мора бити неко са стране, увек је најбоље да то буде Европљанин. Знам за доста случајева где се Британац, Француз, Немац, па и Амер, показао као српски зет за пример. Не у смислу да се асимиловао, јер то нико и не тражи, већ да максимално цени своју жену и све што га асоцира на њу, између осталог и у национално-културном контексту. Муж из Турске или са Блиског истока ће увек инсистирати да буде само по његовом: ни говора о слободи и уважавању жене. Обасипаће вас нежношћу и пажњом, али утолико ће вам све то каматовати тиме што сте "његово власништво" и да, по свом хиру, има права да вас третира и грубо и себично, као и нежно.

miki veliki

pre 6 godina

@neobavestena:

Turska je sekularna drzava prema jos uvek vazecem ustavu, napisanom jos u vreme Kemal-pase Ataturka. Serijatsko pravo se tamo ne primenjuje. Jedini problem je u tome sto je i tamosnje sudstvo korumpirano, a sto ova zena nema para da podmazuje njihove sudije. Da ima, dobila bi svoju decu odavno.

@nini:

Roditelj koji napusta zemlju s detetom granicnoj policiji daje na uvid potpisano odobrenje od strane drugog roditelja, overeno u sudu ili kod notara. Tako barem kaze zakon i postoji dobar razlog za to. Moj brat i ja smo daleke 1981 sa 14 godina prvi put putovali u Trst sa majkom i ona je tada nosila overeno caletovo pismo koje su carinici na Sezani detaljno cesljali i gledali svako slovce na pecatu. Ali Jugoslavija je bila ozbiljna zemlja i zakoni su se postovali. Danasnja Srbija ne zasluzuje nikakav komentar ...

Miki

pre 6 godina

Ovo je strasno. Medjutim pomalo zakasnelo. Decu je trebalo braniti dok su tu bili. Sad se ovo otelo kontroli a zena polako gubi razum. Ici ceni do 10000 pisama Erdoganu.

Otac Srbin

pre 6 godina

Moja bivsa supruga (strankinja) je otisla sa nasom cerkom da obidju njene roditelje i vise nikada se nije vratila, a dete vidjam kad mi ona dozvoli. Na aerodromu su nam prethodni put pravili probleme, jer nisam dao pismenu saglasnost da dete ide sa njom, a taj poslednji put su svi papiri bili uredni i imala je moju saglasnost na mesec dana. Da bi sve extra izvela, angazovala je bas advokata kojeg angazuje nasa ambasada u toj zemlji, a ja nisam imao finansijske mogucnosti da angazujem drugog. Na pitanje nasem diplomati u ambasadi, sta da radim u ovom slucaju, jer majka Srbija ima SAMO JEDNOG advokata koji zastupa sve nase drzavljane, dobio sam odgovor: "Ne znam sta sa vam kazem, ako nekada dodjete ovamo, navratite na kafu"!!!
Takodje, po pitanju moje saglasnosti rekli su mi da je to "samo fiktivno"!

kako da ne

pre 6 godina

@neobavestena
Nije bitno to o cemu pricate. Sud je odredio da se deca vrate, dakle deca pripadaju njoj. E, sada je problem sto ona ima kome da se obrati i to je uradila, ali niko joj ne pomaze. Zasto? Zato sto ona sama zivi u zemlji, da ne kazem drzavi posto nema veze sa drzavom koju to ne zanima. Tj institucije se ne bave time. Moooozda ce se pozabaviti kada budu neki izbori ili nesto tako, pa kao da se pokazu. Ali tesko i to. Tursku to ne zanima previse jer i oni na Srbiju ne gledaju ozbiljno, tako da pusta prica. Ova zena treba da se javi tamo gde treba, nekoj od zemalja na zapadu Evrope. Kaze da je tuzila policiju, neka ide direktno u Strazbur, neka salje mail-ove institucijama u EU. Pricamo i pricamo, kakva EU, kakva ono, ovo, ali barem tamo ima demokratije i prava, dok sve istocnije je sve gore i gore. Imaju i Turci kamere na ulicama, ima i Srbija na aerodromu kamere i mogu sve da prokontrolisu, ali nema onog koga to zanima, a da su njegova deca videli bi kako moze. Ovde u Svajcarskoj u pola 5 kada se zavrsavaju casovi u osnovnim skolama cesto ima policije pored skola da ‘kao’ uce decu pravilima ponasanja na pesackim prelazima i ostalo, a ustvari su tu i zbog kidnapovanja koja su moguca i koja su se ranije desila par puta i oni to vise ne zele da se desava. Zato i reaguju preventivno. To je ozbiljno drustvo, ozbiljan sistem i drzava. Manite se Balkana, Turske i ostalih zemalja. U tim zemljama imate neke mogucnosti ako imate para i kontakte, dok u ozbiljnim zemljama u Evropi su svi isti i svi imaju isti tretman. Kazem, gospodjo, idite u Strazbur. Zalite se nekim svetskim institucijama u Zenevi, Crvenom Krstu Svajcarske, pisite tim jakim Evropskim institucijama koje imaju vec probleme po svetu ali sigurno nece biti ogluseni da postoji jedan ovakav problem u sred Evrope. Pa i pisanje nekim nemackim medijima, francuskim, svajcarskim bi vam dobro doslo. Kada bi tako isao clanak, proculo bi se mnogo siroko i verujem da bi se kako vlast u Srbiji, tako i u Turskoj probudili. Pozdrav i sve vam najbolje zelim

Shearer

pre 6 godina

Prvo što bih napomenuo a to je da devojke dobro razmisle sa kim žele decu i koja je to osoba sa kojom podižu porodicu. Druga bitna stvar je da su deca stvorena u vanbračnoj zajednici i da je malo čudno da deca nisu bebe a da ovo dvoje nisu u braku, ne osuđujem ali ipak je čudno. Ipak će morati sama da se bori jer teško da će neko da pritiska pod ovakvim okolnostima turske zvaničnike. Čist primer je Miladin Kovačević, prebio je studenta i pobegao za Srbiju a kao USA digla dževu i na kraju pojeo vuk magarca.

nini

pre 6 godina

Kako otac moze da "otme" svoju decu?
Po tome kad deca budu zivela kod nje,a bez njegovog pristanka i ona ce biti otmicar...
Oboje su roditelji istoj deci,nisu stranci.
Bas teska rec za porodicne odnose.

Dokholiday

pre 6 godina

Na ovakvim stvarima se vidi kakva je drzava.
U ozbiljnim drzavama se iz ministatstva za inosyrane poslove odmah izvrsi pritisak na Tursku stranu da ispostuje odluku koju je sud doneo. Nazalost ovakve stvari se desavaju po celoj Evropi, gde Turci? Iracani , Sirijci, Iranci....otimaju svoju decu od majki i vode ih u svoje drzave.
Ovo je ispit koliko je ozbiljna drzava da po tom pitanju nesto ucini.

fighter

pre 6 godina

@jovana

Najsmisleniji savet. Realno, mora da se bori sama i ako sama ne prenese pricu u Tursku niko nece. Ako sama sebi ne pomogne na pravi nacin niko drugi nece moci. Oni koji mogu nece. Znaci novinari, blogeri, vaninstitucionalne organizacije, advokati u Turskoj... sve sama. Srecno ako krenes pravim putem!

Komša

pre 6 godina

@nini
Nikako nije isto.Otac dece je samovoljno lišio decu prava na oba roditelja.
Ukoliko bi deca bila vraćena majci ,a nadajmo se da hoće on će mići da vidja decu ali verovatno u kontrolisanim uslovima (prisustvo policije i pedagoga).
Ima roditelja čiji je uticaj štetan na decu i pravo da ih vidjaju im može biti oduzeto ali to ne može da uradi njihov bračni partner po svom nahodjenju već isključivo Sud ,po preporuci stručnih lica.
Šta je on nego otmičar dece? Odveo ih bez ičijeg znanja,ne dozvoljava normalan kontakt dece sa majkom,ne poštuje odluke sudova...

kemofrula

pre 6 godina

@neobavestena

To nije istina sto ti tvrdis u slucaju razvoda braka ili odlazenja jednog od roditelja izvan zelmlje deca su po serijatskom zakonu obavezna ostati kod roditelja koji ne odlazi dali to bio otac ili majka, a ovaj covek je nepravedno oduze decu majci sto po serijatskom zakonu je strogo zabranjeno...u islamu se uvek kaze 3 puta se pokori majci pa tek onda cetvrti put ocu...

Washington

pre 6 godina

Draga sugradjanko, posto od "institucija" nema nista, moj predlog je da pokušate da se obraćate civilnim organizacijama u Turskoj. Preko mejla ili Tvitera, da šire priču i makar na taj način vrše pritisak u Turskoj. Ja bih pisala i pokušala da dodjem i do popularnih ličnosti tamo, zamolila da tvitnu o tome, imaju dosta pratilaca. Zelim vam da vam se deca vrate. Stalno mislim na vas.
(Jovana, 30. januar 2018 13:35)

Nek pise na tviteru Karleusi posto ona stalno prica kako je jako popularna u turskoj. A usput da vidimo tu humanost na delu.

Antigona

pre 6 godina

Pošto Vučić stalno drži konferencije za medije, je l' mogu novinari da ga direktno pitaju da li je upoznat sa ovih slučajem, kako to komentariše, da li je prilikom svojih susreta sa turskim zvaničnicima insistirao da se ovaj problem reši i zašto nije, da li zna da je Srbija dužna da pomogne ovoj ženi. Ne da pomaže i da će pomoći, to je kondicional, nego DA POMOGNE. Dužni ste da rešite ovu nepravdu, mi vas zato plaćamo, halo!

objavite i moj

pre 6 godina

Gledao sam emsiju gde je gostovala ova zena. Treba joj pomoci, naravno, ali ta kolicina naivnosti i nemara u jednom periodu od nje je za cudjenje.

html

pre 6 godina

Ovo je strašno, dajte kako da pomognemo ovoj ženi? Ako treba išao bi i sa njom da protestujem. Apel za medije i sve ljude dobro volje da vrše pritisak na institucije što više. Država ne radi svoj posao. Nikad ne zaboravite da su institucije tu da budu u službi građana i da mi, građani imamo puno pravo da ih pozivamo na odgovornost.
Za ovu sirotu ženu nema ni prava ni pravde.

Jovana

pre 6 godina

Draga sugradjanko, posto od "institucija" nema nista, moj predlog je da pokušate da se obraćate civilnim organizacijama u Turskoj. Preko mejla ili Tvitera, da šire priču i makar na taj način vrše pritisak u Turskoj. Ja bih pisala i pokušala da dodjem i do popularnih ličnosti tamo, zamolila da tvitnu o tome, imaju dosta pratilaca. Zelim vam da vam se deca vrate. Stalno mislim na vas.

ankona

pre 6 godina

Pa se vi motajte opet sa egzotika likovima iz patrijarhalnih zemalja. Decu nikada nećeš dobiti nazad jer je kod njih muško svetinja, a i njihov je.

neobavestena

pre 6 godina

Po Serijetskom pravu koje realno vazi u islamskom svetu, pa tako i Turskoj, deca po prekidu bracne ili vanbracne zajednice pripadaju ocu.
Sve ostalo je nazalost "mrtvo slovo na papiru".

ankona

pre 6 godina

Pa se vi motajte opet sa egzotika likovima iz patrijarhalnih zemalja. Decu nikada nećeš dobiti nazad jer je kod njih muško svetinja, a i njihov je.

Jovana

pre 6 godina

Draga sugradjanko, posto od "institucija" nema nista, moj predlog je da pokušate da se obraćate civilnim organizacijama u Turskoj. Preko mejla ili Tvitera, da šire priču i makar na taj način vrše pritisak u Turskoj. Ja bih pisala i pokušala da dodjem i do popularnih ličnosti tamo, zamolila da tvitnu o tome, imaju dosta pratilaca. Zelim vam da vam se deca vrate. Stalno mislim na vas.

neobavestena

pre 6 godina

Po Serijetskom pravu koje realno vazi u islamskom svetu, pa tako i Turskoj, deca po prekidu bracne ili vanbracne zajednice pripadaju ocu.
Sve ostalo je nazalost "mrtvo slovo na papiru".

Dokholiday

pre 6 godina

Na ovakvim stvarima se vidi kakva je drzava.
U ozbiljnim drzavama se iz ministatstva za inosyrane poslove odmah izvrsi pritisak na Tursku stranu da ispostuje odluku koju je sud doneo. Nazalost ovakve stvari se desavaju po celoj Evropi, gde Turci? Iracani , Sirijci, Iranci....otimaju svoju decu od majki i vode ih u svoje drzave.
Ovo je ispit koliko je ozbiljna drzava da po tom pitanju nesto ucini.

Antigona

pre 6 godina

Pošto Vučić stalno drži konferencije za medije, je l' mogu novinari da ga direktno pitaju da li je upoznat sa ovih slučajem, kako to komentariše, da li je prilikom svojih susreta sa turskim zvaničnicima insistirao da se ovaj problem reši i zašto nije, da li zna da je Srbija dužna da pomogne ovoj ženi. Ne da pomaže i da će pomoći, to je kondicional, nego DA POMOGNE. Dužni ste da rešite ovu nepravdu, mi vas zato plaćamo, halo!

Washington

pre 6 godina

Draga sugradjanko, posto od "institucija" nema nista, moj predlog je da pokušate da se obraćate civilnim organizacijama u Turskoj. Preko mejla ili Tvitera, da šire priču i makar na taj način vrše pritisak u Turskoj. Ja bih pisala i pokušala da dodjem i do popularnih ličnosti tamo, zamolila da tvitnu o tome, imaju dosta pratilaca. Zelim vam da vam se deca vrate. Stalno mislim na vas.
(Jovana, 30. januar 2018 13:35)

Nek pise na tviteru Karleusi posto ona stalno prica kako je jako popularna u turskoj. A usput da vidimo tu humanost na delu.

miki veliki

pre 6 godina

@neobavestena:

Turska je sekularna drzava prema jos uvek vazecem ustavu, napisanom jos u vreme Kemal-pase Ataturka. Serijatsko pravo se tamo ne primenjuje. Jedini problem je u tome sto je i tamosnje sudstvo korumpirano, a sto ova zena nema para da podmazuje njihove sudije. Da ima, dobila bi svoju decu odavno.

@nini:

Roditelj koji napusta zemlju s detetom granicnoj policiji daje na uvid potpisano odobrenje od strane drugog roditelja, overeno u sudu ili kod notara. Tako barem kaze zakon i postoji dobar razlog za to. Moj brat i ja smo daleke 1981 sa 14 godina prvi put putovali u Trst sa majkom i ona je tada nosila overeno caletovo pismo koje su carinici na Sezani detaljno cesljali i gledali svako slovce na pecatu. Ali Jugoslavija je bila ozbiljna zemlja i zakoni su se postovali. Danasnja Srbija ne zasluzuje nikakav komentar ...

html

pre 6 godina

Ovo je strašno, dajte kako da pomognemo ovoj ženi? Ako treba išao bi i sa njom da protestujem. Apel za medije i sve ljude dobro volje da vrše pritisak na institucije što više. Država ne radi svoj posao. Nikad ne zaboravite da su institucije tu da budu u službi građana i da mi, građani imamo puno pravo da ih pozivamo na odgovornost.
Za ovu sirotu ženu nema ni prava ni pravde.

Џони

pre 6 godina

Немам ништа против мешаних бракова (иако не поздрављам све наглашенији тренд лудила за страним зетовима, али то је за другу тему), али постоје везе где су супротности једноставно сувише радикалне (бар осим ако друга страна не пристане да се 100% асимилује са супружником). Ако то мора бити неко са стране, увек је најбоље да то буде Европљанин. Знам за доста случајева где се Британац, Француз, Немац, па и Амер, показао као српски зет за пример. Не у смислу да се асимиловао, јер то нико и не тражи, већ да максимално цени своју жену и све што га асоцира на њу, између осталог и у национално-културном контексту. Муж из Турске или са Блиског истока ће увек инсистирати да буде само по његовом: ни говора о слободи и уважавању жене. Обасипаће вас нежношћу и пажњом, али утолико ће вам све то каматовати тиме што сте "његово власништво" и да, по свом хиру, има права да вас третира и грубо и себично, као и нежно.

Otac Srbin

pre 6 godina

Moja bivsa supruga (strankinja) je otisla sa nasom cerkom da obidju njene roditelje i vise nikada se nije vratila, a dete vidjam kad mi ona dozvoli. Na aerodromu su nam prethodni put pravili probleme, jer nisam dao pismenu saglasnost da dete ide sa njom, a taj poslednji put su svi papiri bili uredni i imala je moju saglasnost na mesec dana. Da bi sve extra izvela, angazovala je bas advokata kojeg angazuje nasa ambasada u toj zemlji, a ja nisam imao finansijske mogucnosti da angazujem drugog. Na pitanje nasem diplomati u ambasadi, sta da radim u ovom slucaju, jer majka Srbija ima SAMO JEDNOG advokata koji zastupa sve nase drzavljane, dobio sam odgovor: "Ne znam sta sa vam kazem, ako nekada dodjete ovamo, navratite na kafu"!!!
Takodje, po pitanju moje saglasnosti rekli su mi da je to "samo fiktivno"!

Komša

pre 6 godina

@nini
Nikako nije isto.Otac dece je samovoljno lišio decu prava na oba roditelja.
Ukoliko bi deca bila vraćena majci ,a nadajmo se da hoće on će mići da vidja decu ali verovatno u kontrolisanim uslovima (prisustvo policije i pedagoga).
Ima roditelja čiji je uticaj štetan na decu i pravo da ih vidjaju im može biti oduzeto ali to ne može da uradi njihov bračni partner po svom nahodjenju već isključivo Sud ,po preporuci stručnih lica.
Šta je on nego otmičar dece? Odveo ih bez ičijeg znanja,ne dozvoljava normalan kontakt dece sa majkom,ne poštuje odluke sudova...

objavite i moj

pre 6 godina

Gledao sam emsiju gde je gostovala ova zena. Treba joj pomoci, naravno, ali ta kolicina naivnosti i nemara u jednom periodu od nje je za cudjenje.

Mrki

pre 6 godina

Otac hoce da djeci da samo turski identitet i sve ostalo.Probaj sa detektivom.I sam sam samohrani otac i Imam djete sa drugom drzavljankom.Dok sve dokazes a zakon je obicno na strani majke skoro da nisam imao sanse do jednom.Duga prica.Sve ce te kostati i para i zivaca ali bori se uvijek ima izlaz.U ovom momentu najvaznije da sacuvas zivce a s bozijom pomoci zelim ti da zagrlis svoju djecu!!Puno srece!!!!

kako da ne

pre 6 godina

@neobavestena
Nije bitno to o cemu pricate. Sud je odredio da se deca vrate, dakle deca pripadaju njoj. E, sada je problem sto ona ima kome da se obrati i to je uradila, ali niko joj ne pomaze. Zasto? Zato sto ona sama zivi u zemlji, da ne kazem drzavi posto nema veze sa drzavom koju to ne zanima. Tj institucije se ne bave time. Moooozda ce se pozabaviti kada budu neki izbori ili nesto tako, pa kao da se pokazu. Ali tesko i to. Tursku to ne zanima previse jer i oni na Srbiju ne gledaju ozbiljno, tako da pusta prica. Ova zena treba da se javi tamo gde treba, nekoj od zemalja na zapadu Evrope. Kaze da je tuzila policiju, neka ide direktno u Strazbur, neka salje mail-ove institucijama u EU. Pricamo i pricamo, kakva EU, kakva ono, ovo, ali barem tamo ima demokratije i prava, dok sve istocnije je sve gore i gore. Imaju i Turci kamere na ulicama, ima i Srbija na aerodromu kamere i mogu sve da prokontrolisu, ali nema onog koga to zanima, a da su njegova deca videli bi kako moze. Ovde u Svajcarskoj u pola 5 kada se zavrsavaju casovi u osnovnim skolama cesto ima policije pored skola da ‘kao’ uce decu pravilima ponasanja na pesackim prelazima i ostalo, a ustvari su tu i zbog kidnapovanja koja su moguca i koja su se ranije desila par puta i oni to vise ne zele da se desava. Zato i reaguju preventivno. To je ozbiljno drustvo, ozbiljan sistem i drzava. Manite se Balkana, Turske i ostalih zemalja. U tim zemljama imate neke mogucnosti ako imate para i kontakte, dok u ozbiljnim zemljama u Evropi su svi isti i svi imaju isti tretman. Kazem, gospodjo, idite u Strazbur. Zalite se nekim svetskim institucijama u Zenevi, Crvenom Krstu Svajcarske, pisite tim jakim Evropskim institucijama koje imaju vec probleme po svetu ali sigurno nece biti ogluseni da postoji jedan ovakav problem u sred Evrope. Pa i pisanje nekim nemackim medijima, francuskim, svajcarskim bi vam dobro doslo. Kada bi tako isao clanak, proculo bi se mnogo siroko i verujem da bi se kako vlast u Srbiji, tako i u Turskoj probudili. Pozdrav i sve vam najbolje zelim

Shearer

pre 6 godina

Prvo što bih napomenuo a to je da devojke dobro razmisle sa kim žele decu i koja je to osoba sa kojom podižu porodicu. Druga bitna stvar je da su deca stvorena u vanbračnoj zajednici i da je malo čudno da deca nisu bebe a da ovo dvoje nisu u braku, ne osuđujem ali ipak je čudno. Ipak će morati sama da se bori jer teško da će neko da pritiska pod ovakvim okolnostima turske zvaničnike. Čist primer je Miladin Kovačević, prebio je studenta i pobegao za Srbiju a kao USA digla dževu i na kraju pojeo vuk magarca.

Against modern football

pre 6 godina

Po Serijetskom pravu koje realno vazi u islamskom svetu, pa tako i Turskoj, deca po prekidu bracne ili vanbracne zajednice pripadaju ocu. 
Sve ostalo je nazalost "mrtvo slovo na papiru".
(neobavestena, 30. januar 2018 13:35)

U ovakvoj situaciji primenjuju se norme medjunarodnog privatnog prava. Nisam upucen u slucaj i ne znam koje se pravo primenjuje, ali ocigledno da je nadlezan Apelacioni sud u Turskoj koji je doneo pravnosnaznu presudu koja ide u prilog ovoj zeni. Sad je problem izvrsenje presude.

fighter

pre 6 godina

@jovana

Najsmisleniji savet. Realno, mora da se bori sama i ako sama ne prenese pricu u Tursku niko nece. Ako sama sebi ne pomogne na pravi nacin niko drugi nece moci. Oni koji mogu nece. Znaci novinari, blogeri, vaninstitucionalne organizacije, advokati u Turskoj... sve sama. Srecno ako krenes pravim putem!

Kolubarac

pre 6 godina

Postoji međunarodna konvencija (koju je verovatno ratifikovala i Turska) koja ima instrumente u svim zemljama potpisnicima da u ovakvim slučajevima obezbedi brzi povratak dece u zemlju iz koje su odvedena bez saglasnosti drugog roditelja.Ali kako se ona poštuje kod nas, tako će verovatno i u Turskoj. Setimo se slučaja od pre 5-6 godina i devojčice koju je majka protivpravno dovela iz Hrvatske u Ljig, protivno očevoj volji. Iako je sud naložio hitan povratak, a i Ustavni sud je dao ocu za pravo, majka i dete su još uvek u Srbiji.Javnost je tada, istruirana od nekih krugova, bila listom na strani majke, iako je ona takvim postupkom dete praktično lišila oca.

kemofrula

pre 6 godina

@neobavestena

To nije istina sto ti tvrdis u slucaju razvoda braka ili odlazenja jednog od roditelja izvan zelmlje deca su po serijatskom zakonu obavezna ostati kod roditelja koji ne odlazi dali to bio otac ili majka, a ovaj covek je nepravedno oduze decu majci sto po serijatskom zakonu je strogo zabranjeno...u islamu se uvek kaze 3 puta se pokori majci pa tek onda cetvrti put ocu...

nini

pre 6 godina

Kako otac moze da "otme" svoju decu?
Po tome kad deca budu zivela kod nje,a bez njegovog pristanka i ona ce biti otmicar...
Oboje su roditelji istoj deci,nisu stranci.
Bas teska rec za porodicne odnose.

Miki

pre 6 godina

Ovo je strasno. Medjutim pomalo zakasnelo. Decu je trebalo braniti dok su tu bili. Sad se ovo otelo kontroli a zena polako gubi razum. Ici ceni do 10000 pisama Erdoganu.

Zoka

pre 6 godina

Kao samohrana majka izvodila sam 4 puta sina iz zemlje, turistički, sa pisanom saglašnošću oca. Niko nije ni tražio saglasnost da pogleda, ni policija, ni carina. Toliko o radu službe.

mirocki

pre 6 godina

Gospodjo Slavice, vama, po meni jedini koji može da pomogne je Rasim Ljajić, podpredsednik je vlade, ima taj neki blagi kontakt sa Turskom, jedini je političar sa dušom i siguran sam da je od reči!!! Mene je ono jutro kad je ubijen Oliver Ivanović kupio dok sam živ! Probajte da didjete do njega, siguran sam da će vam pomoći!!! Nek vam je sa srećom kako bilo...

nini

pre 6 godina

Kako otac moze da "otme" svoju decu?
Po tome kad deca budu zivela kod nje,a bez njegovog pristanka i ona ce biti otmicar...
Oboje su roditelji istoj deci,nisu stranci.
Bas teska rec za porodicne odnose.

neobavestena

pre 6 godina

Po Serijetskom pravu koje realno vazi u islamskom svetu, pa tako i Turskoj, deca po prekidu bracne ili vanbracne zajednice pripadaju ocu.
Sve ostalo je nazalost "mrtvo slovo na papiru".

ankona

pre 6 godina

Pa se vi motajte opet sa egzotika likovima iz patrijarhalnih zemalja. Decu nikada nećeš dobiti nazad jer je kod njih muško svetinja, a i njihov je.

objavite i moj

pre 6 godina

Gledao sam emsiju gde je gostovala ova zena. Treba joj pomoci, naravno, ali ta kolicina naivnosti i nemara u jednom periodu od nje je za cudjenje.

Shearer

pre 6 godina

Prvo što bih napomenuo a to je da devojke dobro razmisle sa kim žele decu i koja je to osoba sa kojom podižu porodicu. Druga bitna stvar je da su deca stvorena u vanbračnoj zajednici i da je malo čudno da deca nisu bebe a da ovo dvoje nisu u braku, ne osuđujem ali ipak je čudno. Ipak će morati sama da se bori jer teško da će neko da pritiska pod ovakvim okolnostima turske zvaničnike. Čist primer je Miladin Kovačević, prebio je studenta i pobegao za Srbiju a kao USA digla dževu i na kraju pojeo vuk magarca.

Jovana

pre 6 godina

Draga sugradjanko, posto od "institucija" nema nista, moj predlog je da pokušate da se obraćate civilnim organizacijama u Turskoj. Preko mejla ili Tvitera, da šire priču i makar na taj način vrše pritisak u Turskoj. Ja bih pisala i pokušala da dodjem i do popularnih ličnosti tamo, zamolila da tvitnu o tome, imaju dosta pratilaca. Zelim vam da vam se deca vrate. Stalno mislim na vas.

Miki

pre 6 godina

Ovo je strasno. Medjutim pomalo zakasnelo. Decu je trebalo braniti dok su tu bili. Sad se ovo otelo kontroli a zena polako gubi razum. Ici ceni do 10000 pisama Erdoganu.

Dokholiday

pre 6 godina

Na ovakvim stvarima se vidi kakva je drzava.
U ozbiljnim drzavama se iz ministatstva za inosyrane poslove odmah izvrsi pritisak na Tursku stranu da ispostuje odluku koju je sud doneo. Nazalost ovakve stvari se desavaju po celoj Evropi, gde Turci? Iracani , Sirijci, Iranci....otimaju svoju decu od majki i vode ih u svoje drzave.
Ovo je ispit koliko je ozbiljna drzava da po tom pitanju nesto ucini.

kemofrula

pre 6 godina

@neobavestena

To nije istina sto ti tvrdis u slucaju razvoda braka ili odlazenja jednog od roditelja izvan zelmlje deca su po serijatskom zakonu obavezna ostati kod roditelja koji ne odlazi dali to bio otac ili majka, a ovaj covek je nepravedno oduze decu majci sto po serijatskom zakonu je strogo zabranjeno...u islamu se uvek kaze 3 puta se pokori majci pa tek onda cetvrti put ocu...

Џони

pre 6 godina

Немам ништа против мешаних бракова (иако не поздрављам све наглашенији тренд лудила за страним зетовима, али то је за другу тему), али постоје везе где су супротности једноставно сувише радикалне (бар осим ако друга страна не пристане да се 100% асимилује са супружником). Ако то мора бити неко са стране, увек је најбоље да то буде Европљанин. Знам за доста случајева где се Британац, Француз, Немац, па и Амер, показао као српски зет за пример. Не у смислу да се асимиловао, јер то нико и не тражи, већ да максимално цени своју жену и све што га асоцира на њу, између осталог и у национално-културном контексту. Муж из Турске или са Блиског истока ће увек инсистирати да буде само по његовом: ни говора о слободи и уважавању жене. Обасипаће вас нежношћу и пажњом, али утолико ће вам све то каматовати тиме што сте "његово власништво" и да, по свом хиру, има права да вас третира и грубо и себично, као и нежно.

html

pre 6 godina

Ovo je strašno, dajte kako da pomognemo ovoj ženi? Ako treba išao bi i sa njom da protestujem. Apel za medije i sve ljude dobro volje da vrše pritisak na institucije što više. Država ne radi svoj posao. Nikad ne zaboravite da su institucije tu da budu u službi građana i da mi, građani imamo puno pravo da ih pozivamo na odgovornost.
Za ovu sirotu ženu nema ni prava ni pravde.

Washington

pre 6 godina

Draga sugradjanko, posto od "institucija" nema nista, moj predlog je da pokušate da se obraćate civilnim organizacijama u Turskoj. Preko mejla ili Tvitera, da šire priču i makar na taj način vrše pritisak u Turskoj. Ja bih pisala i pokušala da dodjem i do popularnih ličnosti tamo, zamolila da tvitnu o tome, imaju dosta pratilaca. Zelim vam da vam se deca vrate. Stalno mislim na vas.
(Jovana, 30. januar 2018 13:35)

Nek pise na tviteru Karleusi posto ona stalno prica kako je jako popularna u turskoj. A usput da vidimo tu humanost na delu.

miki veliki

pre 6 godina

@neobavestena:

Turska je sekularna drzava prema jos uvek vazecem ustavu, napisanom jos u vreme Kemal-pase Ataturka. Serijatsko pravo se tamo ne primenjuje. Jedini problem je u tome sto je i tamosnje sudstvo korumpirano, a sto ova zena nema para da podmazuje njihove sudije. Da ima, dobila bi svoju decu odavno.

@nini:

Roditelj koji napusta zemlju s detetom granicnoj policiji daje na uvid potpisano odobrenje od strane drugog roditelja, overeno u sudu ili kod notara. Tako barem kaze zakon i postoji dobar razlog za to. Moj brat i ja smo daleke 1981 sa 14 godina prvi put putovali u Trst sa majkom i ona je tada nosila overeno caletovo pismo koje su carinici na Sezani detaljno cesljali i gledali svako slovce na pecatu. Ali Jugoslavija je bila ozbiljna zemlja i zakoni su se postovali. Danasnja Srbija ne zasluzuje nikakav komentar ...

kako da ne

pre 6 godina

@neobavestena
Nije bitno to o cemu pricate. Sud je odredio da se deca vrate, dakle deca pripadaju njoj. E, sada je problem sto ona ima kome da se obrati i to je uradila, ali niko joj ne pomaze. Zasto? Zato sto ona sama zivi u zemlji, da ne kazem drzavi posto nema veze sa drzavom koju to ne zanima. Tj institucije se ne bave time. Moooozda ce se pozabaviti kada budu neki izbori ili nesto tako, pa kao da se pokazu. Ali tesko i to. Tursku to ne zanima previse jer i oni na Srbiju ne gledaju ozbiljno, tako da pusta prica. Ova zena treba da se javi tamo gde treba, nekoj od zemalja na zapadu Evrope. Kaze da je tuzila policiju, neka ide direktno u Strazbur, neka salje mail-ove institucijama u EU. Pricamo i pricamo, kakva EU, kakva ono, ovo, ali barem tamo ima demokratije i prava, dok sve istocnije je sve gore i gore. Imaju i Turci kamere na ulicama, ima i Srbija na aerodromu kamere i mogu sve da prokontrolisu, ali nema onog koga to zanima, a da su njegova deca videli bi kako moze. Ovde u Svajcarskoj u pola 5 kada se zavrsavaju casovi u osnovnim skolama cesto ima policije pored skola da ‘kao’ uce decu pravilima ponasanja na pesackim prelazima i ostalo, a ustvari su tu i zbog kidnapovanja koja su moguca i koja su se ranije desila par puta i oni to vise ne zele da se desava. Zato i reaguju preventivno. To je ozbiljno drustvo, ozbiljan sistem i drzava. Manite se Balkana, Turske i ostalih zemalja. U tim zemljama imate neke mogucnosti ako imate para i kontakte, dok u ozbiljnim zemljama u Evropi su svi isti i svi imaju isti tretman. Kazem, gospodjo, idite u Strazbur. Zalite se nekim svetskim institucijama u Zenevi, Crvenom Krstu Svajcarske, pisite tim jakim Evropskim institucijama koje imaju vec probleme po svetu ali sigurno nece biti ogluseni da postoji jedan ovakav problem u sred Evrope. Pa i pisanje nekim nemackim medijima, francuskim, svajcarskim bi vam dobro doslo. Kada bi tako isao clanak, proculo bi se mnogo siroko i verujem da bi se kako vlast u Srbiji, tako i u Turskoj probudili. Pozdrav i sve vam najbolje zelim

Against modern football

pre 6 godina

Po Serijetskom pravu koje realno vazi u islamskom svetu, pa tako i Turskoj, deca po prekidu bracne ili vanbracne zajednice pripadaju ocu. 
Sve ostalo je nazalost "mrtvo slovo na papiru".
(neobavestena, 30. januar 2018 13:35)

U ovakvoj situaciji primenjuju se norme medjunarodnog privatnog prava. Nisam upucen u slucaj i ne znam koje se pravo primenjuje, ali ocigledno da je nadlezan Apelacioni sud u Turskoj koji je doneo pravnosnaznu presudu koja ide u prilog ovoj zeni. Sad je problem izvrsenje presude.

Antigona

pre 6 godina

Pošto Vučić stalno drži konferencije za medije, je l' mogu novinari da ga direktno pitaju da li je upoznat sa ovih slučajem, kako to komentariše, da li je prilikom svojih susreta sa turskim zvaničnicima insistirao da se ovaj problem reši i zašto nije, da li zna da je Srbija dužna da pomogne ovoj ženi. Ne da pomaže i da će pomoći, to je kondicional, nego DA POMOGNE. Dužni ste da rešite ovu nepravdu, mi vas zato plaćamo, halo!

fighter

pre 6 godina

@jovana

Najsmisleniji savet. Realno, mora da se bori sama i ako sama ne prenese pricu u Tursku niko nece. Ako sama sebi ne pomogne na pravi nacin niko drugi nece moci. Oni koji mogu nece. Znaci novinari, blogeri, vaninstitucionalne organizacije, advokati u Turskoj... sve sama. Srecno ako krenes pravim putem!

Mrki

pre 6 godina

Otac hoce da djeci da samo turski identitet i sve ostalo.Probaj sa detektivom.I sam sam samohrani otac i Imam djete sa drugom drzavljankom.Dok sve dokazes a zakon je obicno na strani majke skoro da nisam imao sanse do jednom.Duga prica.Sve ce te kostati i para i zivaca ali bori se uvijek ima izlaz.U ovom momentu najvaznije da sacuvas zivce a s bozijom pomoci zelim ti da zagrlis svoju djecu!!Puno srece!!!!

mirocki

pre 6 godina

Gospodjo Slavice, vama, po meni jedini koji može da pomogne je Rasim Ljajić, podpredsednik je vlade, ima taj neki blagi kontakt sa Turskom, jedini je političar sa dušom i siguran sam da je od reči!!! Mene je ono jutro kad je ubijen Oliver Ivanović kupio dok sam živ! Probajte da didjete do njega, siguran sam da će vam pomoći!!! Nek vam je sa srećom kako bilo...

Komša

pre 6 godina

@nini
Nikako nije isto.Otac dece je samovoljno lišio decu prava na oba roditelja.
Ukoliko bi deca bila vraćena majci ,a nadajmo se da hoće on će mići da vidja decu ali verovatno u kontrolisanim uslovima (prisustvo policije i pedagoga).
Ima roditelja čiji je uticaj štetan na decu i pravo da ih vidjaju im može biti oduzeto ali to ne može da uradi njihov bračni partner po svom nahodjenju već isključivo Sud ,po preporuci stručnih lica.
Šta je on nego otmičar dece? Odveo ih bez ičijeg znanja,ne dozvoljava normalan kontakt dece sa majkom,ne poštuje odluke sudova...

Otac Srbin

pre 6 godina

Moja bivsa supruga (strankinja) je otisla sa nasom cerkom da obidju njene roditelje i vise nikada se nije vratila, a dete vidjam kad mi ona dozvoli. Na aerodromu su nam prethodni put pravili probleme, jer nisam dao pismenu saglasnost da dete ide sa njom, a taj poslednji put su svi papiri bili uredni i imala je moju saglasnost na mesec dana. Da bi sve extra izvela, angazovala je bas advokata kojeg angazuje nasa ambasada u toj zemlji, a ja nisam imao finansijske mogucnosti da angazujem drugog. Na pitanje nasem diplomati u ambasadi, sta da radim u ovom slucaju, jer majka Srbija ima SAMO JEDNOG advokata koji zastupa sve nase drzavljane, dobio sam odgovor: "Ne znam sta sa vam kazem, ako nekada dodjete ovamo, navratite na kafu"!!!
Takodje, po pitanju moje saglasnosti rekli su mi da je to "samo fiktivno"!

Kolubarac

pre 6 godina

Postoji međunarodna konvencija (koju je verovatno ratifikovala i Turska) koja ima instrumente u svim zemljama potpisnicima da u ovakvim slučajevima obezbedi brzi povratak dece u zemlju iz koje su odvedena bez saglasnosti drugog roditelja.Ali kako se ona poštuje kod nas, tako će verovatno i u Turskoj. Setimo se slučaja od pre 5-6 godina i devojčice koju je majka protivpravno dovela iz Hrvatske u Ljig, protivno očevoj volji. Iako je sud naložio hitan povratak, a i Ustavni sud je dao ocu za pravo, majka i dete su još uvek u Srbiji.Javnost je tada, istruirana od nekih krugova, bila listom na strani majke, iako je ona takvim postupkom dete praktično lišila oca.

Zoka

pre 6 godina

Kao samohrana majka izvodila sam 4 puta sina iz zemlje, turistički, sa pisanom saglašnošću oca. Niko nije ni tražio saglasnost da pogleda, ni policija, ni carina. Toliko o radu službe.