Nedelja, 21.01.2018.

12:15

"Mislim da Vučić zna – sporazum o Kosovu, pa Srbija u EU"

Francuska je prijatelj Srbije, a prijatelji govore istinu, da neće biti integracije Srbije u Evropsku uniju (EU) bez sporazuma o Kosovu.

Izvor: FoNet

"Mislim da Vuèiæ zna – sporazum o Kosovu, pa Srbija u EU" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

Јабучило

pre 6 godina

Ja sam sa Kosova. Da li ga priznali ili ne, tamo smo velika manjina. 
Ako se odnosi na formalnost da ga priznamo ili ne da bi bolje ziveli, ne vidim nikakv problem u tome. Sta se dobija formalnim nepriznavanjem? Ako ono trenutno nije nase. I nece biti skoro nase dok se ne promeni odnos snaga. Mnogo se energije trosi na pogresne stvari.
(Blazenko, 21. januar 2018 14:05)

Ај ти мени препиши стан. То је само формалност, само има да потпишеш неке папире.

Јабучило

pre 6 godina

Ако је небитно, зашто почињу да инсистирају да признамо? Или је ипак битно?

Kratez

pre 6 godina

Nekada davno, sada već i jako davno, pre Drugog svetskog rata, Beogradom su se slušale francuske ploče, puštali prvi francuski filmovi, beogradske dame su pratile modu iz Pariza, svako je imao neku tetku ili kumu koja bi donosila francusku garderobu koju bi dobrostojeća gospoda i dame razgrabile. kada bi se pravila pekara, gostionica, kafić, sve, apsolutno sve, rađeno je po uzoru na Pariz, Kan, Marsej. "Ovako ti izgleda kafić u Parizu", ponosno su govorile gazde. U naprednijim i skupljim školama, učio se francuski, a zna se i da u Beogradu već dugo vremena postoji fenomenalna i kvalitetna francuska srednja i osnovna škola. Označne table, neretko su bile , kada se radi o nečemu bitnom na srpskom , engleskom ali i na francuskom. Pogledajte svoj pasoš, i dan danas, na primer. U skoro svakom gradu u Srbiji, Francuska imala je svoju ulicu, u Beogradu, jedna od najlepših, tik do Skadarske i dan danas.
Istina je , tradicionalno i duhovno, bili ste nam veliki prijatelji, naš "stariji brat" i naš "stub za oslanjanje " među velikim silama, borci protiv fašizma, borci za slobodu i pravdu. Danas, ipak, to nije ta Francuska, a nismo ni mi ta Srbija. Daleko smo mi, gospodo, danas od prijatelja. Daleko.

Бојан

pre 6 godina

Кад Корзика стекне независност, кад Француска призна исту, онда ће и Србија признати независност КиМ! Нека Француска буде тај пример демократије и поштовања воље народа на острву!

Šruder protiv Šredera

pre 6 godina

Meni je najsmešnije u celoj priči što je ovo govorio Voja (Koštunica) još 2006. i na pravdi boga izgubio izbore pošto su ga svi ostali (uključujući i naše "prijatelje" iz Evrope) nazvali lažovom. Daleko od toga da sam njegov pristalica, ali smešna mi bila ove retrospektiva :-)

@Jack
Istini za volju, Kosovo i Metohiju su prvi priznali Austrijanci.

whatever

pre 6 godina

@Realista

Koliko fantaziranja od strane nekoga ko se potpisuje kao "realista". Rusija i Kina bi mogli ako, NATO bi mogao ako, EU bi mogla ako... Komedija. Isto tako i SAD i Nemacka i Francuska bi mogli da puste niz vodu albansku "drzavu kosova" ako im se promene prioriteti, ako procene da je svo to albansko "igramo se drave" gubljenje vremena i para, ako Francuzi vide da se Baski i Korzikanci krenu poziati na slucaj Kosova ili ako Katalonci krenu da traze delove Francuske...

Realista

pre 6 godina

To je Nemacka kolovodja EU rekla pre mnogo godina, da bez nekog ugovora izmedju Srbije i Kosova nema nista od ulaska u EU (tj neki model kao ugovor 2 Nemacke 1972 godine, koji nije znacio medjusobno priznanje, niti otvaranje ambasada, ali je resio sva ostala pitanja i tako su iste godine posel tog dogovora obe Nemacke postale clanice UN, MOK..tj Srbija ce se obavezati tim dogovorom da ne koci prijem Kosova prvo u UN a onda jednog dana i u EU a valjda je cilj da svi budemo u EU a kasnije i u Sengen zoni kada granice nisu uopste vazne jer mozete ici od Islanda do Kipa Spanije do Grcke bez ikakve kontrole na granicama samo sa licnim kartama). Nase vlasti treba da preseku ili hoce takav ugovor sa EU i clanstvo Srbije ili ne, dok ne bude kasno pa nam se priznavanje Kosovao trazi kao uslov ulaska u EU. Uz to nam se moze npr desiti da Kosovo postane clanica NATO, EU a mozda i UN bez naseg priznanja. Kosovo je priznalo 22 od 27 clanica EU sa UK 23 od 28, 26 do 29 clanica NATO pakta. I potrebno je npr da EU i NATO donesu odluku o glasanju da 1,2,3 clanice ne koce dogovor ostalih 20 tak clanica da je za glasanje potrebno 2/3 glasova clanica i eto Kosova u NATO i EU clanstvu. A u UN Rusija i Kina mogu dobiti neku ponudu koja se ne odbija da bi pristali na clanstvo Kosova u UN, npr Rusiji se ponudi ukidanje sankcija, okupacija Krima ... a Kini da zapad vise nece podrzaati Tajvan kao npr sto ih sada podrzavaju ili Dajal Lamu oko pitanja Tibeta i njegove okkupacije.

ime

pre 6 godina

(Mare, 21. januar 2018 13:27)

Jesi sa KiM? Bio tamo u poslednjih 20god?

Kakav su faktor Albanci?
Nema ih, jedan po jedan odlaze. Osim u Prizrenu i Pristini, pustara.

zvezdarac

pre 6 godina

@genius
Sta je profitira Bugarska? Ti se šališ? Pa naterali su ih da počnu da sređuju pravosuđe. Da se bore sa korupcijom. Da počnu da uvode fer uslove na tržištu. Investirane su desetine milijardi u industriju i turizam. A gde su bili pre 20 godina?
Slično je i sa Rumunijom.

A Hrvatska? Pa mogu slobodno da kažem da Sanader NIKAD ne bi pao da oni nisu u EU. Koliko god mi njih ne voleli (u najmanju ruku), i Hrvatska je mnogo ispred nas u mnogim bitnim društvenim a naročito ekonomskim aspektima života.

Бојан

pre 6 godina

Пријатељ не тражи пријатељу да себи одсече руку и тако себе осакати заувек! Ако Француска мисли да је то нормално, онда нека себи одсече прст, и нпр. Корзиканцима да државу! Онда би смо рекли, Французи су принципијелни и демократе и поштују жељу Корзиканаца да имају независну државу! У супротном Француска је лицемер! У таквој ЕУ, ми немамо шансе, били би смо само јефтина радна снага, као што смо и сада! Значи, с обзиром да ми никада нећемо признати КиМ за државу (став Србије), то значи фа никада и нећемо ући у ЕУ, тако да не знам зашто отварају ова поглавља!

Kontras

pre 6 godina

Evo, sve trcimo da priznamo Kosovo ("potpisemo sporazum o Kosovu").

To vam je zadnja stepenica ka otimanju Kosova, i o nju cete se saplesti. Necemo.

Dogovor i mirno resenje - naravno da. Priznanje/poklanjanje/otimanje - ne.

Vi niste vise nasi prijatelji vec samo partneri. Jeste nam bili prijatelji u 1. svetskom ratu, jeste pomogli da se sacuva sever Kosova.

Ali prijatelji ne bombarduju prijatelje i ne oduzimaju im deo teritorije.

pop

pre 6 godina

Zivim na zapadu i svi mi kazu, da ce kosovo biti drzava, tek kada ga mi priznamo.A mi im svake godine dajemo neke oblike drzavnosti, kao sto su pozivni broj i ucestvovanju na olimpijadi.

genius

pre 6 godina

Mare,u 90% stvari se ne slazem sa tobom.Sve to lepo zvuci,ali nazalost samo u teoriji.Vecina misli da cemo ulakom u EU doziveti nekakav prosperitet,ali nazalost verovatno ne bi bilo tako.EU je ipak napravljena kako bi odredjene sile najvise profitirale,a kada pogledamo malo bolje,sta su profitirali npr.Bugarska,ili mozda Hrvatska nakon ulaska u EU?Ubedjen sam da bi nama postavljali jos niz uslovljavajucih poglavlja pre nego sto bi uopste i usli tamo,a veliki je problem to sto mi jako tesko mozemo da iskoristimo takve zemlje zato sto su vrlo iskusni po tom pitanju,i jako je tesko ovajditi se preko njihovih ledja.Razumem da se mnogi od nas nadaju da bi ulaskom u EU mogli obezbediti bolji zivot svojoj porodici,bolje uslove skolovanja i odrastanja svojoj deci i sl.,ali jako tesko...Bez obzira i da udjemo tamo,i dalje ce biti jako tesko otici u Nemacku(i sl.zemlje) zato sto su tamo jako specificni zakoni po tom pitanju,jos od kada se desila masovna doseljavanja Poljskih radnika u Nemacku gde su dosta ,,oborili"platu prosecnih nemackih radnika,sto time sto ih je bilo puno,ali mozda i najvise zbog toga sto im je odgovaralo da rade za znatno manju platu,tako da bi jako tesko mogli da se ovajdimo po tom pitanju.

jack

pre 6 godina

Francuska je prva zemlja koja je priznala Kosovo kao nezavisnu državu. Od tog momenta mi vam ne dugujemo više nikakve zahvalnosti. Sada nam saopštava "istinu" da se moramo još unižavati. Nisi ti nama nikakav prijatelj, ta vremena su prošla a mi smo stekli nove prijatelje, pogotovo Rusiju i Kinu. Nadam se da će biti prilike da i mi vama budemo takvi prijatelji kao vi nama.
Vašeg Makrona bi trebalo odmah preusmeriti za Prištinu, jer tamo su vaši prijatelji.

Miloš Mihajlović

pre 6 godina

Neka hvala, EU je disfunkcionalna tvorevina.Mogu potpisati raspad EU ako ne naprave uz monetarnu i fiskalnu uniju.Kina jača,a uz to podržavaju naše interese tako da su oni bolja opcija u dugom roku.Svaka imperija je pala, pa tako i ova NATO(USA) jednog dana.

e

pre 6 godina

Veoma dobar sled poslova koje bi Srbija trebala učiniti da bi postala članica EU. Sve je obuhvaćeno, rečeno iskreno prijateljski jer među prijateljima nema tajni. Nigde decidno ne naglašava da Srbija kao uslov uslova MORA diplomatski priznati kosovo. Rekao bih da je to namerno prećutano. Bez ikakve sumnje unija nas održava u životu i nerazumem čemu ovakav fanatizam za ruse kad znamo da su nam oni doneli samo komunizam. Nije ista carska Rusija sa Romanovima sa postkomunističkim i neće biti barem narednih 100 godina.

janbo

pre 6 godina

Naravno da zna, znamo to svi odavno. Samo političarima više odgovara da nikad ne uđu, jer su oni svakako puni para, a običan narod nema ništa i ta EU im je jedini spas. I ovako grebu na sve načine da se dokopaju EU pasoša ili čak i bez njih da odu napolje. Zamislite da udjemo pa 1 milion ljudi bi otislo kroz 2 godine, a oni to neće da dozvole. Držaće nas ovako dokle god mogu, i pričaće bajke o Kosovu...
Uvek sam za EU, jer mi ne treba ništa dokaza nego da vidim da je u mojoj opštini nemačka vlada rekonstruisala dom zdravlja, da ispred stoje 3 vozila hitne pomoći koje nije kupila Srbija ni Rusija ni Kina, nego EU i GIZ.

ljubomir

pre 6 godina

Vučić zna , ali mu se ne dopada !! Jedno je stalno ponavljati fraze o ulasku u EU , a drugo je uraditi ono što se od nas traži , jer ulazak u EU , traži pored Kosova , potpuno drugačije ustrojstvo Države od ovoga što sad predstavlja "kvazi" Državu !

RRajko

pre 6 godina

Prijatelj ne radi prijatelju to što je Francuska uradila Srbiji. A, ne samo da nam niste prijatelji već, bez stida, tražite da uradimo ono što ste vi, "naši prijatelji", već uradili. Da priznamo lažnu državu Kosova. Savetujem vam da tako dragocene savete podelite vašim prijateljima Baskijcima i Korzikancima, i da ih podržite u separatnim aktivnostima. Bliži su vam, bolje će vas razumeti.

Georgije ubiva azdahu

pre 6 godina

Dok neudjete u EU nece vam biti bolje. (TACKA)
Nema investicija, ko god moze odlazi(uglavnom najbolji madi ljudi), donacije za privredni razvoj slabe, papirologija za izvoz velika ...

Ako se EU raspadne - bice jos gore (osim za Nemacku i Francusku)

Blazenko

pre 6 godina

Ja sam sa Kosova. Da li ga priznali ili ne, tamo smo velika manjina.
Ako se odnosi na formalnost da ga priznamo ili ne da bi bolje ziveli, ne vidim nikakv problem u tome. Sta se dobija formalnim nepriznavanjem? Ako ono trenutno nije nase. I nece biti skoro nase dok se ne promeni odnos snaga. Mnogo se energije trosi na pogresne stvari.

Jovica Svajcarska

pre 6 godina

Sve dok ne resimo pitanje Kosovo, nece biti boljitka, nastavice se tumaranje, ostace neizvesnoet na svakom koraku pa sad vi procenite, kako hocete. Na moju srecu, ja imam jos jednu domovinu.

francuska nije moj prijatelj

pre 6 godina

Kome trebaju neprijatelji pored ovakvih "prijatelja". Najsmesnije i najlicemernije je ovo ubedjivanje kako smo "prijatelji" i kako iz "prijateljskih" razloga pritiskaju i ucenjuju da se legalizuje albanska "drzava kosova" i da se Srbija odrekne 15% svoje teritorije i znacajnog dela svoje istorije i bastine. Zanimljivo da Francuska sta i sami priznaju 90% robne razmene u regionu ima sa Srbijom a ne sa albanskom "drzavom kosova" ili sa Albanijom i da uprkos tome i dalje svim snagama podrzavaju albanski nacionalizam. I jos nesto, gde je ta istina u ovom intervjuu? Nigde. Gomila licemernih fraza koje slusamo vec decenijama od raznoraznih diplomata pojedinih zapadnih drzava, tako da bi bilo bolje da predstavnici pojedinih drzava preskoce da koriste izraze kao sto su "prijateljstvo", "istina" i tome slicno, smatrali bih iskrenijima.

Mare

pre 6 godina

(francuska nije moj prijatelj, 21. januar 2018 13:06)

Moj jeste, jer upravo govori ono sto treba. Ti prvo treb da shvatis i da sutra Kosovo vrati u Srbiji mi bi dole imali vise problema nego koristi. Jos bi usput imali znacajan faktor u izvrsnoj vlasti koji bi nas kocio na svakom cosku. Francuzi vide ono sto mi ne vidimo. Dogovorite se oko Kosova, zvanicno se nikada ne mora priznati, ali se ponasajte kao da jeste. I za 20 godina cemo da vidimo da li ce Kosovo hteti u Srbiju ili u Albaniju! Onog momenta kada Srbija udje u EU, Kosovo ce prdstojati bar jos 5-10 godina pregovora i implementacija, u uslovima gde je srpska manjina konstitutivna! A nemojte mi pricati i resursima jer mi imamo brdo resursa po Srbija pa jedino sto znamo je da ih prodajemo i zanemarujemo.... Zar je toliko tesko biti mudar??? Um caruje snaga klade valja!

Sporazum koji i ptice na grani znaju....

pre 6 godina

Konačan sporazum u kojem jedino Srbija mora da potpiše da neće blokirati Kosovo na putu u EU, da neće blokirati članstvo u UN, savet Evrope, Interpol Itd.itd. Šta Srbija dobiva? Možda članstvo u EU i ništa više. Članstvom sa ovakvom ekonomijom i razvojem u kojem će Srbija školovati doktore, vozače, pekare Itd. da bi radili i doprinosili ekonomijama razvijene zapadne Evrope. Ta ista zapadna Evropa će bescarinski preplaviti srpsko tržište sa robom s kojom srpska ekonomija neće moći konkurisati. Apsolutno ne razumem zašto Srbija želi očajnički ovako siromašna da pošto-poto pristupi klubu bogatih zemalja kad ima prazan džep? Šta će u tom klubu da radi? I ovako loš natalitet a pogotovo loša ekonomija dodatno će isprazniti Srbiju članstvom a kad ti ljudi odu nema im više povratka. Nemam ništa protiv članstva ali kad prosečan Srbin bude imao platu od 1000 evra i kad stepen razvijenosti Srbije smanji jaz u odnosu na razvijeni deo EU. Kad je u pitanju Kosovo treba da se podrži rešenje koje je u interesu Srbije i da se istraje u tome a ne da zbog obećanja otvaranja novih poglavlja gazimo po sopstvenim interesima i tako još više ispadnemo neozbiljni kao narod i država.

kraja

pre 6 godina

"Francuska je prijatelj Srbije, a prijatelji govore istinu"

...nisam isao dalje od naslova, priznajem...
...prijatelji se ne bombarduju...
...hvala...
...i nemojte molim vas o mostu koji su spasli generali, srpski prijatelji...
...kad ti neko napravi nekoliko stotina milijardi stete, zagadi ti zemlju za narednih 100 godina, jedan most manje/vise ne cini razliku...

Svarog

pre 6 godina

Postaćemo taoci Kosova, samo da ne bi ušli u EU pre njih ili Albanije, a sve zbog licemerstva EU. Otmu ti zemlju, naprave problem i posle ti kažu morate rešiti taj problem. Šta je sa sporazumima Španije, Rumunije, Slovačke, Grčke, Kipra sa Kosovom? Njima ne smeta što nemaju sporazum da budu članovi EU

kraja

pre 6 godina

"Francuska je prijatelj Srbije, a prijatelji govore istinu"

...nisam isao dalje od naslova, priznajem...
...prijatelji se ne bombarduju...
...hvala...
...i nemojte molim vas o mostu koji su spasli generali, srpski prijatelji...
...kad ti neko napravi nekoliko stotina milijardi stete, zagadi ti zemlju za narednih 100 godina, jedan most manje/vise ne cini razliku...

RRajko

pre 6 godina

Prijatelj ne radi prijatelju to što je Francuska uradila Srbiji. A, ne samo da nam niste prijatelji već, bez stida, tražite da uradimo ono što ste vi, "naši prijatelji", već uradili. Da priznamo lažnu državu Kosova. Savetujem vam da tako dragocene savete podelite vašim prijateljima Baskijcima i Korzikancima, i da ih podržite u separatnim aktivnostima. Bliži su vam, bolje će vas razumeti.

jack

pre 6 godina

Francuska je prva zemlja koja je priznala Kosovo kao nezavisnu državu. Od tog momenta mi vam ne dugujemo više nikakve zahvalnosti. Sada nam saopštava "istinu" da se moramo još unižavati. Nisi ti nama nikakav prijatelj, ta vremena su prošla a mi smo stekli nove prijatelje, pogotovo Rusiju i Kinu. Nadam se da će biti prilike da i mi vama budemo takvi prijatelji kao vi nama.
Vašeg Makrona bi trebalo odmah preusmeriti za Prištinu, jer tamo su vaši prijatelji.

Svarog

pre 6 godina

Postaćemo taoci Kosova, samo da ne bi ušli u EU pre njih ili Albanije, a sve zbog licemerstva EU. Otmu ti zemlju, naprave problem i posle ti kažu morate rešiti taj problem. Šta je sa sporazumima Španije, Rumunije, Slovačke, Grčke, Kipra sa Kosovom? Njima ne smeta što nemaju sporazum da budu članovi EU

francuska nije moj prijatelj

pre 6 godina

Kome trebaju neprijatelji pored ovakvih "prijatelja". Najsmesnije i najlicemernije je ovo ubedjivanje kako smo "prijatelji" i kako iz "prijateljskih" razloga pritiskaju i ucenjuju da se legalizuje albanska "drzava kosova" i da se Srbija odrekne 15% svoje teritorije i znacajnog dela svoje istorije i bastine. Zanimljivo da Francuska sta i sami priznaju 90% robne razmene u regionu ima sa Srbijom a ne sa albanskom "drzavom kosova" ili sa Albanijom i da uprkos tome i dalje svim snagama podrzavaju albanski nacionalizam. I jos nesto, gde je ta istina u ovom intervjuu? Nigde. Gomila licemernih fraza koje slusamo vec decenijama od raznoraznih diplomata pojedinih zapadnih drzava, tako da bi bilo bolje da predstavnici pojedinih drzava preskoce da koriste izraze kao sto su "prijateljstvo", "istina" i tome slicno, smatrali bih iskrenijima.

Sporazum koji i ptice na grani znaju....

pre 6 godina

Konačan sporazum u kojem jedino Srbija mora da potpiše da neće blokirati Kosovo na putu u EU, da neće blokirati članstvo u UN, savet Evrope, Interpol Itd.itd. Šta Srbija dobiva? Možda članstvo u EU i ništa više. Članstvom sa ovakvom ekonomijom i razvojem u kojem će Srbija školovati doktore, vozače, pekare Itd. da bi radili i doprinosili ekonomijama razvijene zapadne Evrope. Ta ista zapadna Evropa će bescarinski preplaviti srpsko tržište sa robom s kojom srpska ekonomija neće moći konkurisati. Apsolutno ne razumem zašto Srbija želi očajnički ovako siromašna da pošto-poto pristupi klubu bogatih zemalja kad ima prazan džep? Šta će u tom klubu da radi? I ovako loš natalitet a pogotovo loša ekonomija dodatno će isprazniti Srbiju članstvom a kad ti ljudi odu nema im više povratka. Nemam ništa protiv članstva ali kad prosečan Srbin bude imao platu od 1000 evra i kad stepen razvijenosti Srbije smanji jaz u odnosu na razvijeni deo EU. Kad je u pitanju Kosovo treba da se podrži rešenje koje je u interesu Srbije i da se istraje u tome a ne da zbog obećanja otvaranja novih poglavlja gazimo po sopstvenim interesima i tako još više ispadnemo neozbiljni kao narod i država.

Miloš Mihajlović

pre 6 godina

Neka hvala, EU je disfunkcionalna tvorevina.Mogu potpisati raspad EU ako ne naprave uz monetarnu i fiskalnu uniju.Kina jača,a uz to podržavaju naše interese tako da su oni bolja opcija u dugom roku.Svaka imperija je pala, pa tako i ova NATO(USA) jednog dana.

Mare

pre 6 godina

(francuska nije moj prijatelj, 21. januar 2018 13:06)

Moj jeste, jer upravo govori ono sto treba. Ti prvo treb da shvatis i da sutra Kosovo vrati u Srbiji mi bi dole imali vise problema nego koristi. Jos bi usput imali znacajan faktor u izvrsnoj vlasti koji bi nas kocio na svakom cosku. Francuzi vide ono sto mi ne vidimo. Dogovorite se oko Kosova, zvanicno se nikada ne mora priznati, ali se ponasajte kao da jeste. I za 20 godina cemo da vidimo da li ce Kosovo hteti u Srbiju ili u Albaniju! Onog momenta kada Srbija udje u EU, Kosovo ce prdstojati bar jos 5-10 godina pregovora i implementacija, u uslovima gde je srpska manjina konstitutivna! A nemojte mi pricati i resursima jer mi imamo brdo resursa po Srbija pa jedino sto znamo je da ih prodajemo i zanemarujemo.... Zar je toliko tesko biti mudar??? Um caruje snaga klade valja!

Georgije ubiva azdahu

pre 6 godina

Dok neudjete u EU nece vam biti bolje. (TACKA)
Nema investicija, ko god moze odlazi(uglavnom najbolji madi ljudi), donacije za privredni razvoj slabe, papirologija za izvoz velika ...

Ako se EU raspadne - bice jos gore (osim za Nemacku i Francusku)

Blazenko

pre 6 godina

Ja sam sa Kosova. Da li ga priznali ili ne, tamo smo velika manjina.
Ako se odnosi na formalnost da ga priznamo ili ne da bi bolje ziveli, ne vidim nikakv problem u tome. Sta se dobija formalnim nepriznavanjem? Ako ono trenutno nije nase. I nece biti skoro nase dok se ne promeni odnos snaga. Mnogo se energije trosi na pogresne stvari.

genius

pre 6 godina

Mare,u 90% stvari se ne slazem sa tobom.Sve to lepo zvuci,ali nazalost samo u teoriji.Vecina misli da cemo ulakom u EU doziveti nekakav prosperitet,ali nazalost verovatno ne bi bilo tako.EU je ipak napravljena kako bi odredjene sile najvise profitirale,a kada pogledamo malo bolje,sta su profitirali npr.Bugarska,ili mozda Hrvatska nakon ulaska u EU?Ubedjen sam da bi nama postavljali jos niz uslovljavajucih poglavlja pre nego sto bi uopste i usli tamo,a veliki je problem to sto mi jako tesko mozemo da iskoristimo takve zemlje zato sto su vrlo iskusni po tom pitanju,i jako je tesko ovajditi se preko njihovih ledja.Razumem da se mnogi od nas nadaju da bi ulaskom u EU mogli obezbediti bolji zivot svojoj porodici,bolje uslove skolovanja i odrastanja svojoj deci i sl.,ali jako tesko...Bez obzira i da udjemo tamo,i dalje ce biti jako tesko otici u Nemacku(i sl.zemlje) zato sto su tamo jako specificni zakoni po tom pitanju,jos od kada se desila masovna doseljavanja Poljskih radnika u Nemacku gde su dosta ,,oborili"platu prosecnih nemackih radnika,sto time sto ih je bilo puno,ali mozda i najvise zbog toga sto im je odgovaralo da rade za znatno manju platu,tako da bi jako tesko mogli da se ovajdimo po tom pitanju.

ljubomir

pre 6 godina

Vučić zna , ali mu se ne dopada !! Jedno je stalno ponavljati fraze o ulasku u EU , a drugo je uraditi ono što se od nas traži , jer ulazak u EU , traži pored Kosova , potpuno drugačije ustrojstvo Države od ovoga što sad predstavlja "kvazi" Državu !

janbo

pre 6 godina

Naravno da zna, znamo to svi odavno. Samo političarima više odgovara da nikad ne uđu, jer su oni svakako puni para, a običan narod nema ništa i ta EU im je jedini spas. I ovako grebu na sve načine da se dokopaju EU pasoša ili čak i bez njih da odu napolje. Zamislite da udjemo pa 1 milion ljudi bi otislo kroz 2 godine, a oni to neće da dozvole. Držaće nas ovako dokle god mogu, i pričaće bajke o Kosovu...
Uvek sam za EU, jer mi ne treba ništa dokaza nego da vidim da je u mojoj opštini nemačka vlada rekonstruisala dom zdravlja, da ispred stoje 3 vozila hitne pomoći koje nije kupila Srbija ni Rusija ni Kina, nego EU i GIZ.

Jovica Svajcarska

pre 6 godina

Sve dok ne resimo pitanje Kosovo, nece biti boljitka, nastavice se tumaranje, ostace neizvesnoet na svakom koraku pa sad vi procenite, kako hocete. Na moju srecu, ja imam jos jednu domovinu.

Бојан

pre 6 godina

Кад Корзика стекне независност, кад Француска призна исту, онда ће и Србија признати независност КиМ! Нека Француска буде тај пример демократије и поштовања воље народа на острву!

ime

pre 6 godina

(Mare, 21. januar 2018 13:27)

Jesi sa KiM? Bio tamo u poslednjih 20god?

Kakav su faktor Albanci?
Nema ih, jedan po jedan odlaze. Osim u Prizrenu i Pristini, pustara.

Kontras

pre 6 godina

Evo, sve trcimo da priznamo Kosovo ("potpisemo sporazum o Kosovu").

To vam je zadnja stepenica ka otimanju Kosova, i o nju cete se saplesti. Necemo.

Dogovor i mirno resenje - naravno da. Priznanje/poklanjanje/otimanje - ne.

Vi niste vise nasi prijatelji vec samo partneri. Jeste nam bili prijatelji u 1. svetskom ratu, jeste pomogli da se sacuva sever Kosova.

Ali prijatelji ne bombarduju prijatelje i ne oduzimaju im deo teritorije.

Šruder protiv Šredera

pre 6 godina

Meni je najsmešnije u celoj priči što je ovo govorio Voja (Koštunica) još 2006. i na pravdi boga izgubio izbore pošto su ga svi ostali (uključujući i naše "prijatelje" iz Evrope) nazvali lažovom. Daleko od toga da sam njegov pristalica, ali smešna mi bila ove retrospektiva :-)

@Jack
Istini za volju, Kosovo i Metohiju su prvi priznali Austrijanci.

e

pre 6 godina

Veoma dobar sled poslova koje bi Srbija trebala učiniti da bi postala članica EU. Sve je obuhvaćeno, rečeno iskreno prijateljski jer među prijateljima nema tajni. Nigde decidno ne naglašava da Srbija kao uslov uslova MORA diplomatski priznati kosovo. Rekao bih da je to namerno prećutano. Bez ikakve sumnje unija nas održava u životu i nerazumem čemu ovakav fanatizam za ruse kad znamo da su nam oni doneli samo komunizam. Nije ista carska Rusija sa Romanovima sa postkomunističkim i neće biti barem narednih 100 godina.

Kratez

pre 6 godina

Nekada davno, sada već i jako davno, pre Drugog svetskog rata, Beogradom su se slušale francuske ploče, puštali prvi francuski filmovi, beogradske dame su pratile modu iz Pariza, svako je imao neku tetku ili kumu koja bi donosila francusku garderobu koju bi dobrostojeća gospoda i dame razgrabile. kada bi se pravila pekara, gostionica, kafić, sve, apsolutno sve, rađeno je po uzoru na Pariz, Kan, Marsej. "Ovako ti izgleda kafić u Parizu", ponosno su govorile gazde. U naprednijim i skupljim školama, učio se francuski, a zna se i da u Beogradu već dugo vremena postoji fenomenalna i kvalitetna francuska srednja i osnovna škola. Označne table, neretko su bile , kada se radi o nečemu bitnom na srpskom , engleskom ali i na francuskom. Pogledajte svoj pasoš, i dan danas, na primer. U skoro svakom gradu u Srbiji, Francuska imala je svoju ulicu, u Beogradu, jedna od najlepših, tik do Skadarske i dan danas.
Istina je , tradicionalno i duhovno, bili ste nam veliki prijatelji, naš "stariji brat" i naš "stub za oslanjanje " među velikim silama, borci protiv fašizma, borci za slobodu i pravdu. Danas, ipak, to nije ta Francuska, a nismo ni mi ta Srbija. Daleko smo mi, gospodo, danas od prijatelja. Daleko.

whatever

pre 6 godina

@Realista

Koliko fantaziranja od strane nekoga ko se potpisuje kao "realista". Rusija i Kina bi mogli ako, NATO bi mogao ako, EU bi mogla ako... Komedija. Isto tako i SAD i Nemacka i Francuska bi mogli da puste niz vodu albansku "drzavu kosova" ako im se promene prioriteti, ako procene da je svo to albansko "igramo se drave" gubljenje vremena i para, ako Francuzi vide da se Baski i Korzikanci krenu poziati na slucaj Kosova ili ako Katalonci krenu da traze delove Francuske...

pop

pre 6 godina

Zivim na zapadu i svi mi kazu, da ce kosovo biti drzava, tek kada ga mi priznamo.A mi im svake godine dajemo neke oblike drzavnosti, kao sto su pozivni broj i ucestvovanju na olimpijadi.

zvezdarac

pre 6 godina

@genius
Sta je profitira Bugarska? Ti se šališ? Pa naterali su ih da počnu da sređuju pravosuđe. Da se bore sa korupcijom. Da počnu da uvode fer uslove na tržištu. Investirane su desetine milijardi u industriju i turizam. A gde su bili pre 20 godina?
Slično je i sa Rumunijom.

A Hrvatska? Pa mogu slobodno da kažem da Sanader NIKAD ne bi pao da oni nisu u EU. Koliko god mi njih ne voleli (u najmanju ruku), i Hrvatska je mnogo ispred nas u mnogim bitnim društvenim a naročito ekonomskim aspektima života.

Бојан

pre 6 godina

Пријатељ не тражи пријатељу да себи одсече руку и тако себе осакати заувек! Ако Француска мисли да је то нормално, онда нека себи одсече прст, и нпр. Корзиканцима да државу! Онда би смо рекли, Французи су принципијелни и демократе и поштују жељу Корзиканаца да имају независну државу! У супротном Француска је лицемер! У таквој ЕУ, ми немамо шансе, били би смо само јефтина радна снага, као што смо и сада! Значи, с обзиром да ми никада нећемо признати КиМ за државу (став Србије), то значи фа никада и нећемо ући у ЕУ, тако да не знам зашто отварају ова поглавља!

Realista

pre 6 godina

To je Nemacka kolovodja EU rekla pre mnogo godina, da bez nekog ugovora izmedju Srbije i Kosova nema nista od ulaska u EU (tj neki model kao ugovor 2 Nemacke 1972 godine, koji nije znacio medjusobno priznanje, niti otvaranje ambasada, ali je resio sva ostala pitanja i tako su iste godine posel tog dogovora obe Nemacke postale clanice UN, MOK..tj Srbija ce se obavezati tim dogovorom da ne koci prijem Kosova prvo u UN a onda jednog dana i u EU a valjda je cilj da svi budemo u EU a kasnije i u Sengen zoni kada granice nisu uopste vazne jer mozete ici od Islanda do Kipa Spanije do Grcke bez ikakve kontrole na granicama samo sa licnim kartama). Nase vlasti treba da preseku ili hoce takav ugovor sa EU i clanstvo Srbije ili ne, dok ne bude kasno pa nam se priznavanje Kosovao trazi kao uslov ulaska u EU. Uz to nam se moze npr desiti da Kosovo postane clanica NATO, EU a mozda i UN bez naseg priznanja. Kosovo je priznalo 22 od 27 clanica EU sa UK 23 od 28, 26 do 29 clanica NATO pakta. I potrebno je npr da EU i NATO donesu odluku o glasanju da 1,2,3 clanice ne koce dogovor ostalih 20 tak clanica da je za glasanje potrebno 2/3 glasova clanica i eto Kosova u NATO i EU clanstvu. A u UN Rusija i Kina mogu dobiti neku ponudu koja se ne odbija da bi pristali na clanstvo Kosova u UN, npr Rusiji se ponudi ukidanje sankcija, okupacija Krima ... a Kini da zapad vise nece podrzaati Tajvan kao npr sto ih sada podrzavaju ili Dajal Lamu oko pitanja Tibeta i njegove okkupacije.

Јабучило

pre 6 godina

Ja sam sa Kosova. Da li ga priznali ili ne, tamo smo velika manjina. 
Ako se odnosi na formalnost da ga priznamo ili ne da bi bolje ziveli, ne vidim nikakv problem u tome. Sta se dobija formalnim nepriznavanjem? Ako ono trenutno nije nase. I nece biti skoro nase dok se ne promeni odnos snaga. Mnogo se energije trosi na pogresne stvari.
(Blazenko, 21. januar 2018 14:05)

Ај ти мени препиши стан. То је само формалност, само има да потпишеш неке папире.

Јабучило

pre 6 godina

Ако је небитно, зашто почињу да инсистирају да признамо? Или је ипак битно?

Svarog

pre 6 godina

Postaćemo taoci Kosova, samo da ne bi ušli u EU pre njih ili Albanije, a sve zbog licemerstva EU. Otmu ti zemlju, naprave problem i posle ti kažu morate rešiti taj problem. Šta je sa sporazumima Španije, Rumunije, Slovačke, Grčke, Kipra sa Kosovom? Njima ne smeta što nemaju sporazum da budu članovi EU

Jovica Svajcarska

pre 6 godina

Sve dok ne resimo pitanje Kosovo, nece biti boljitka, nastavice se tumaranje, ostace neizvesnoet na svakom koraku pa sad vi procenite, kako hocete. Na moju srecu, ja imam jos jednu domovinu.

Blazenko

pre 6 godina

Ja sam sa Kosova. Da li ga priznali ili ne, tamo smo velika manjina.
Ako se odnosi na formalnost da ga priznamo ili ne da bi bolje ziveli, ne vidim nikakv problem u tome. Sta se dobija formalnim nepriznavanjem? Ako ono trenutno nije nase. I nece biti skoro nase dok se ne promeni odnos snaga. Mnogo se energije trosi na pogresne stvari.

Mare

pre 6 godina

(francuska nije moj prijatelj, 21. januar 2018 13:06)

Moj jeste, jer upravo govori ono sto treba. Ti prvo treb da shvatis i da sutra Kosovo vrati u Srbiji mi bi dole imali vise problema nego koristi. Jos bi usput imali znacajan faktor u izvrsnoj vlasti koji bi nas kocio na svakom cosku. Francuzi vide ono sto mi ne vidimo. Dogovorite se oko Kosova, zvanicno se nikada ne mora priznati, ali se ponasajte kao da jeste. I za 20 godina cemo da vidimo da li ce Kosovo hteti u Srbiju ili u Albaniju! Onog momenta kada Srbija udje u EU, Kosovo ce prdstojati bar jos 5-10 godina pregovora i implementacija, u uslovima gde je srpska manjina konstitutivna! A nemojte mi pricati i resursima jer mi imamo brdo resursa po Srbija pa jedino sto znamo je da ih prodajemo i zanemarujemo.... Zar je toliko tesko biti mudar??? Um caruje snaga klade valja!

francuska nije moj prijatelj

pre 6 godina

Kome trebaju neprijatelji pored ovakvih "prijatelja". Najsmesnije i najlicemernije je ovo ubedjivanje kako smo "prijatelji" i kako iz "prijateljskih" razloga pritiskaju i ucenjuju da se legalizuje albanska "drzava kosova" i da se Srbija odrekne 15% svoje teritorije i znacajnog dela svoje istorije i bastine. Zanimljivo da Francuska sta i sami priznaju 90% robne razmene u regionu ima sa Srbijom a ne sa albanskom "drzavom kosova" ili sa Albanijom i da uprkos tome i dalje svim snagama podrzavaju albanski nacionalizam. I jos nesto, gde je ta istina u ovom intervjuu? Nigde. Gomila licemernih fraza koje slusamo vec decenijama od raznoraznih diplomata pojedinih zapadnih drzava, tako da bi bilo bolje da predstavnici pojedinih drzava preskoce da koriste izraze kao sto su "prijateljstvo", "istina" i tome slicno, smatrali bih iskrenijima.

Sporazum koji i ptice na grani znaju....

pre 6 godina

Konačan sporazum u kojem jedino Srbija mora da potpiše da neće blokirati Kosovo na putu u EU, da neće blokirati članstvo u UN, savet Evrope, Interpol Itd.itd. Šta Srbija dobiva? Možda članstvo u EU i ništa više. Članstvom sa ovakvom ekonomijom i razvojem u kojem će Srbija školovati doktore, vozače, pekare Itd. da bi radili i doprinosili ekonomijama razvijene zapadne Evrope. Ta ista zapadna Evropa će bescarinski preplaviti srpsko tržište sa robom s kojom srpska ekonomija neće moći konkurisati. Apsolutno ne razumem zašto Srbija želi očajnički ovako siromašna da pošto-poto pristupi klubu bogatih zemalja kad ima prazan džep? Šta će u tom klubu da radi? I ovako loš natalitet a pogotovo loša ekonomija dodatno će isprazniti Srbiju članstvom a kad ti ljudi odu nema im više povratka. Nemam ništa protiv članstva ali kad prosečan Srbin bude imao platu od 1000 evra i kad stepen razvijenosti Srbije smanji jaz u odnosu na razvijeni deo EU. Kad je u pitanju Kosovo treba da se podrži rešenje koje je u interesu Srbije i da se istraje u tome a ne da zbog obećanja otvaranja novih poglavlja gazimo po sopstvenim interesima i tako još više ispadnemo neozbiljni kao narod i država.

ljubomir

pre 6 godina

Vučić zna , ali mu se ne dopada !! Jedno je stalno ponavljati fraze o ulasku u EU , a drugo je uraditi ono što se od nas traži , jer ulazak u EU , traži pored Kosova , potpuno drugačije ustrojstvo Države od ovoga što sad predstavlja "kvazi" Državu !

e

pre 6 godina

Veoma dobar sled poslova koje bi Srbija trebala učiniti da bi postala članica EU. Sve je obuhvaćeno, rečeno iskreno prijateljski jer među prijateljima nema tajni. Nigde decidno ne naglašava da Srbija kao uslov uslova MORA diplomatski priznati kosovo. Rekao bih da je to namerno prećutano. Bez ikakve sumnje unija nas održava u životu i nerazumem čemu ovakav fanatizam za ruse kad znamo da su nam oni doneli samo komunizam. Nije ista carska Rusija sa Romanovima sa postkomunističkim i neće biti barem narednih 100 godina.

janbo

pre 6 godina

Naravno da zna, znamo to svi odavno. Samo političarima više odgovara da nikad ne uđu, jer su oni svakako puni para, a običan narod nema ništa i ta EU im je jedini spas. I ovako grebu na sve načine da se dokopaju EU pasoša ili čak i bez njih da odu napolje. Zamislite da udjemo pa 1 milion ljudi bi otislo kroz 2 godine, a oni to neće da dozvole. Držaće nas ovako dokle god mogu, i pričaće bajke o Kosovu...
Uvek sam za EU, jer mi ne treba ništa dokaza nego da vidim da je u mojoj opštini nemačka vlada rekonstruisala dom zdravlja, da ispred stoje 3 vozila hitne pomoći koje nije kupila Srbija ni Rusija ni Kina, nego EU i GIZ.

Realista

pre 6 godina

To je Nemacka kolovodja EU rekla pre mnogo godina, da bez nekog ugovora izmedju Srbije i Kosova nema nista od ulaska u EU (tj neki model kao ugovor 2 Nemacke 1972 godine, koji nije znacio medjusobno priznanje, niti otvaranje ambasada, ali je resio sva ostala pitanja i tako su iste godine posel tog dogovora obe Nemacke postale clanice UN, MOK..tj Srbija ce se obavezati tim dogovorom da ne koci prijem Kosova prvo u UN a onda jednog dana i u EU a valjda je cilj da svi budemo u EU a kasnije i u Sengen zoni kada granice nisu uopste vazne jer mozete ici od Islanda do Kipa Spanije do Grcke bez ikakve kontrole na granicama samo sa licnim kartama). Nase vlasti treba da preseku ili hoce takav ugovor sa EU i clanstvo Srbije ili ne, dok ne bude kasno pa nam se priznavanje Kosovao trazi kao uslov ulaska u EU. Uz to nam se moze npr desiti da Kosovo postane clanica NATO, EU a mozda i UN bez naseg priznanja. Kosovo je priznalo 22 od 27 clanica EU sa UK 23 od 28, 26 do 29 clanica NATO pakta. I potrebno je npr da EU i NATO donesu odluku o glasanju da 1,2,3 clanice ne koce dogovor ostalih 20 tak clanica da je za glasanje potrebno 2/3 glasova clanica i eto Kosova u NATO i EU clanstvu. A u UN Rusija i Kina mogu dobiti neku ponudu koja se ne odbija da bi pristali na clanstvo Kosova u UN, npr Rusiji se ponudi ukidanje sankcija, okupacija Krima ... a Kini da zapad vise nece podrzaati Tajvan kao npr sto ih sada podrzavaju ili Dajal Lamu oko pitanja Tibeta i njegove okkupacije.

kraja

pre 6 godina

"Francuska je prijatelj Srbije, a prijatelji govore istinu"

...nisam isao dalje od naslova, priznajem...
...prijatelji se ne bombarduju...
...hvala...
...i nemojte molim vas o mostu koji su spasli generali, srpski prijatelji...
...kad ti neko napravi nekoliko stotina milijardi stete, zagadi ti zemlju za narednih 100 godina, jedan most manje/vise ne cini razliku...

Miloš Mihajlović

pre 6 godina

Neka hvala, EU je disfunkcionalna tvorevina.Mogu potpisati raspad EU ako ne naprave uz monetarnu i fiskalnu uniju.Kina jača,a uz to podržavaju naše interese tako da su oni bolja opcija u dugom roku.Svaka imperija je pala, pa tako i ova NATO(USA) jednog dana.

zvezdarac

pre 6 godina

@genius
Sta je profitira Bugarska? Ti se šališ? Pa naterali su ih da počnu da sređuju pravosuđe. Da se bore sa korupcijom. Da počnu da uvode fer uslove na tržištu. Investirane su desetine milijardi u industriju i turizam. A gde su bili pre 20 godina?
Slično je i sa Rumunijom.

A Hrvatska? Pa mogu slobodno da kažem da Sanader NIKAD ne bi pao da oni nisu u EU. Koliko god mi njih ne voleli (u najmanju ruku), i Hrvatska je mnogo ispred nas u mnogim bitnim društvenim a naročito ekonomskim aspektima života.

Бојан

pre 6 godina

Пријатељ не тражи пријатељу да себи одсече руку и тако себе осакати заувек! Ако Француска мисли да је то нормално, онда нека себи одсече прст, и нпр. Корзиканцима да државу! Онда би смо рекли, Французи су принципијелни и демократе и поштују жељу Корзиканаца да имају независну државу! У супротном Француска је лицемер! У таквој ЕУ, ми немамо шансе, били би смо само јефтина радна снага, као што смо и сада! Значи, с обзиром да ми никада нећемо признати КиМ за државу (став Србије), то значи фа никада и нећемо ући у ЕУ, тако да не знам зашто отварају ова поглавља!

jack

pre 6 godina

Francuska je prva zemlja koja je priznala Kosovo kao nezavisnu državu. Od tog momenta mi vam ne dugujemo više nikakve zahvalnosti. Sada nam saopštava "istinu" da se moramo još unižavati. Nisi ti nama nikakav prijatelj, ta vremena su prošla a mi smo stekli nove prijatelje, pogotovo Rusiju i Kinu. Nadam se da će biti prilike da i mi vama budemo takvi prijatelji kao vi nama.
Vašeg Makrona bi trebalo odmah preusmeriti za Prištinu, jer tamo su vaši prijatelji.

genius

pre 6 godina

Mare,u 90% stvari se ne slazem sa tobom.Sve to lepo zvuci,ali nazalost samo u teoriji.Vecina misli da cemo ulakom u EU doziveti nekakav prosperitet,ali nazalost verovatno ne bi bilo tako.EU je ipak napravljena kako bi odredjene sile najvise profitirale,a kada pogledamo malo bolje,sta su profitirali npr.Bugarska,ili mozda Hrvatska nakon ulaska u EU?Ubedjen sam da bi nama postavljali jos niz uslovljavajucih poglavlja pre nego sto bi uopste i usli tamo,a veliki je problem to sto mi jako tesko mozemo da iskoristimo takve zemlje zato sto su vrlo iskusni po tom pitanju,i jako je tesko ovajditi se preko njihovih ledja.Razumem da se mnogi od nas nadaju da bi ulaskom u EU mogli obezbediti bolji zivot svojoj porodici,bolje uslove skolovanja i odrastanja svojoj deci i sl.,ali jako tesko...Bez obzira i da udjemo tamo,i dalje ce biti jako tesko otici u Nemacku(i sl.zemlje) zato sto su tamo jako specificni zakoni po tom pitanju,jos od kada se desila masovna doseljavanja Poljskih radnika u Nemacku gde su dosta ,,oborili"platu prosecnih nemackih radnika,sto time sto ih je bilo puno,ali mozda i najvise zbog toga sto im je odgovaralo da rade za znatno manju platu,tako da bi jako tesko mogli da se ovajdimo po tom pitanju.

pop

pre 6 godina

Zivim na zapadu i svi mi kazu, da ce kosovo biti drzava, tek kada ga mi priznamo.A mi im svake godine dajemo neke oblike drzavnosti, kao sto su pozivni broj i ucestvovanju na olimpijadi.

RRajko

pre 6 godina

Prijatelj ne radi prijatelju to što je Francuska uradila Srbiji. A, ne samo da nam niste prijatelji već, bez stida, tražite da uradimo ono što ste vi, "naši prijatelji", već uradili. Da priznamo lažnu državu Kosova. Savetujem vam da tako dragocene savete podelite vašim prijateljima Baskijcima i Korzikancima, i da ih podržite u separatnim aktivnostima. Bliži su vam, bolje će vas razumeti.

Georgije ubiva azdahu

pre 6 godina

Dok neudjete u EU nece vam biti bolje. (TACKA)
Nema investicija, ko god moze odlazi(uglavnom najbolji madi ljudi), donacije za privredni razvoj slabe, papirologija za izvoz velika ...

Ako se EU raspadne - bice jos gore (osim za Nemacku i Francusku)

Kratez

pre 6 godina

Nekada davno, sada već i jako davno, pre Drugog svetskog rata, Beogradom su se slušale francuske ploče, puštali prvi francuski filmovi, beogradske dame su pratile modu iz Pariza, svako je imao neku tetku ili kumu koja bi donosila francusku garderobu koju bi dobrostojeća gospoda i dame razgrabile. kada bi se pravila pekara, gostionica, kafić, sve, apsolutno sve, rađeno je po uzoru na Pariz, Kan, Marsej. "Ovako ti izgleda kafić u Parizu", ponosno su govorile gazde. U naprednijim i skupljim školama, učio se francuski, a zna se i da u Beogradu već dugo vremena postoji fenomenalna i kvalitetna francuska srednja i osnovna škola. Označne table, neretko su bile , kada se radi o nečemu bitnom na srpskom , engleskom ali i na francuskom. Pogledajte svoj pasoš, i dan danas, na primer. U skoro svakom gradu u Srbiji, Francuska imala je svoju ulicu, u Beogradu, jedna od najlepših, tik do Skadarske i dan danas.
Istina je , tradicionalno i duhovno, bili ste nam veliki prijatelji, naš "stariji brat" i naš "stub za oslanjanje " među velikim silama, borci protiv fašizma, borci za slobodu i pravdu. Danas, ipak, to nije ta Francuska, a nismo ni mi ta Srbija. Daleko smo mi, gospodo, danas od prijatelja. Daleko.

Kontras

pre 6 godina

Evo, sve trcimo da priznamo Kosovo ("potpisemo sporazum o Kosovu").

To vam je zadnja stepenica ka otimanju Kosova, i o nju cete se saplesti. Necemo.

Dogovor i mirno resenje - naravno da. Priznanje/poklanjanje/otimanje - ne.

Vi niste vise nasi prijatelji vec samo partneri. Jeste nam bili prijatelji u 1. svetskom ratu, jeste pomogli da se sacuva sever Kosova.

Ali prijatelji ne bombarduju prijatelje i ne oduzimaju im deo teritorije.

Бојан

pre 6 godina

Кад Корзика стекне независност, кад Француска призна исту, онда ће и Србија признати независност КиМ! Нека Француска буде тај пример демократије и поштовања воље народа на острву!

ime

pre 6 godina

(Mare, 21. januar 2018 13:27)

Jesi sa KiM? Bio tamo u poslednjih 20god?

Kakav su faktor Albanci?
Nema ih, jedan po jedan odlaze. Osim u Prizrenu i Pristini, pustara.

whatever

pre 6 godina

@Realista

Koliko fantaziranja od strane nekoga ko se potpisuje kao "realista". Rusija i Kina bi mogli ako, NATO bi mogao ako, EU bi mogla ako... Komedija. Isto tako i SAD i Nemacka i Francuska bi mogli da puste niz vodu albansku "drzavu kosova" ako im se promene prioriteti, ako procene da je svo to albansko "igramo se drave" gubljenje vremena i para, ako Francuzi vide da se Baski i Korzikanci krenu poziati na slucaj Kosova ili ako Katalonci krenu da traze delove Francuske...

Јабучило

pre 6 godina

Ja sam sa Kosova. Da li ga priznali ili ne, tamo smo velika manjina. 
Ako se odnosi na formalnost da ga priznamo ili ne da bi bolje ziveli, ne vidim nikakv problem u tome. Sta se dobija formalnim nepriznavanjem? Ako ono trenutno nije nase. I nece biti skoro nase dok se ne promeni odnos snaga. Mnogo se energije trosi na pogresne stvari.
(Blazenko, 21. januar 2018 14:05)

Ај ти мени препиши стан. То је само формалност, само има да потпишеш неке папире.

Јабучило

pre 6 godina

Ако је небитно, зашто почињу да инсистирају да признамо? Или је ипак битно?

Šruder protiv Šredera

pre 6 godina

Meni je najsmešnije u celoj priči što je ovo govorio Voja (Koštunica) još 2006. i na pravdi boga izgubio izbore pošto su ga svi ostali (uključujući i naše "prijatelje" iz Evrope) nazvali lažovom. Daleko od toga da sam njegov pristalica, ali smešna mi bila ove retrospektiva :-)

@Jack
Istini za volju, Kosovo i Metohiju su prvi priznali Austrijanci.