1. Ja imam dve tvrdnje kako su nastali Makedonci. Prva je da su se odvojili od Bugara (pogledajte prezimena), a druga da su posebna grupa Slovena, koja nikada nije imala pravo izjašnjavanja (zbog Srba i Bugara), ali su sigurno imali nacionalnu svest. Oduvek su Makedonci sebe nazivali Makedoncima, iako to nisu smeli. Što se tiče Makedonaca poreklom iz Egejske Makedonije, oni i dalje žive tu (ima ih 400000 hiljada), a stotine hiljada je proterano nakon Grčkog građanskog rata. Što se tiče spora sa Grčkom, smatram da je najprihvatljiviji naziv za državu Republika Severna Makedonija, jer zauzima upravo taj prostor. Pošto se polemiše i za ime naroda i jezika, smatram da nacionalnost treba biti Makedonac/Makedonka jer žive na celom prostoru Makedonije (Egej i Vardar, ali i Pirin), a jezik Makedonski, jer se priča takođe na celoj oblasti Makedonije. Uveo bih sporazumu jedan detalj koji se ne spominje, a to je da Grčka uvede zakon o nacionalnim manjinama, da bi se Makedonci iz Egejske Makedonije (tzv. Egejci) izjašnjavali kao Makedonci, naravno ako žele (a sudeći po njihovoj političkoj aktivnosti, žele).
  (Makedonac, 20. januar 2018 20:54)

  # Link komentara

 2. @vuk
  Nemaju ini veze sa Rusijom.Ali neki drugi imaju.Bap zbog antisrpskog delovanja Rusije u periodu 1840-1890 (od prilike) danas su Šopi izdeljeni u više nacija.U arhivama kneževine Srbije pistoje dokumenti - pisma Šopa iz Bugarske Obrenovićima da ih uzmu uz zaštitu od nasolne asimilacije u "ruskoj" Bugarskoj.
  Zanimljivo je da je Garašanin još 1840. predvideo takvo ponašanje carske Rusije.Koliko su Bugari kasnili u odnosu na nas se vidi baš po Načertaniju - sastavljeno je pre nego što je npr.Kapetan Petko Vojvoda rodjen (veliki junak Bugarski).E tu razliku su nadoknadili Rusi - digli su Bugare iz pepela,podržali njene pretenzije na naš etnički prostor.
  Presudno je na stvaranje makedonske nacije uticao izgon velikog broja Slovena iz severne Grčke (i Cincara) koji se desio kasnije.Oni su formirali svoj identitet nezavisno od srpskog i bugarskog uticaja i bili su organizovani.Uticali su na neopredeljene Slovene u današnjoj Makedoniji (pa i na,Srbe i Bugare - recimo srpsko pleme Brsjani).
  Kasnije je taj prostor u Grčkoj nadeljen brojnim Grcima (Romejima) proteranim iz male Azije i Konstantinopolja (ti Grci su i danas posebni,uočljivi i neguju tradiciju - u Solunskoj regiji su dominantni).
  Rusi su nam uradili u tom periodu isto što i Austrougarska sa Srbima katolicima.
  (Komša, 20. januar 2018 15:55)

  # Link komentara

 3. @PeruN
  Delimično si u pravu.Nastajanje nacija jeste prirodan proces i greše oni koji negiraju nekom pravo da se izjašnjava onako kako oseća.Negiranje neke nacije može biti uvredljivo.Za to si u pravu.
  Svaka nacija ima neku svoju etnogenezu,neku istorijsku priču kako je nastajala.I za to si u pravu.
  I tu dolazimo do nečega što si zanemario.
  Istina ne škodi,naprotiv.Šta Bugarima škodi ako i sami tvrde da su nastali kao nacija mešanjem proto Bugara i Slovenskih plemena? Da li mi Srbi negiramo da smo Sloveni i da medju nama ima Cincara i Vlaha? Naprotiv,ističemo te činjenice i kao narod smo ponosni i na te ljude i na slovensku komponentu našeg identiteta.
  Problem nastaje kada elita novonastalih nacija negira odredjene istorijske činjenice i grozničavo traži poreklo svoje nacije na izmišljotinama.To se češća dešava kod mladih nacija koje su nastale prostim odvajanjem od matične nacije.To vodi do patološke mržnje (u većoj ili manjoj meri) prema narodu iz kojeg su potekli - zapravo temelj takvih nacija postaje negiranje stvarnog porekla.Napominjanje takvih istorijskih činjenica koje razobličavaju takva stremljenja nisu uvrede.
  Srednji vek ,koji pominješ nije presudan za formiranje Makedonske nacije,već 19. i 20. vek.Tada dolazi do tihog sukoba Srba i Bugara (potpomognutih Rusijiom) za "neopredeljene" Slovene. Kada Grci izbacuju iz severne Grčke veliki broj Slovena i Cincara slika u Makedoniji se menja (a Turci Romeje iz male Azije i Konstantunopolja šalju u Grčku).
  (Komša, 20. januar 2018 15:36)

  # Link komentara

 4. DA SE VIKA MAKEDONIJA
  (ACE SKOPJE, 20. januar 2018 15:31)

  # Link komentara

 5. Činjenica jeste da su kao nacija priznati u SFRJ,kao i Crnogorci,ali ne može im se ne priznati da nisu isto što i Srbi iako i danas imate srpskih nacionalista koji će Makedonce da nazivaju nekakvim Južnim Srbima.Ako gledamo isključivo realno istorijsku pozadinu,jezik i crkvu mnogo su bliži Bugarima nego li Srbima.Bugari su prije Srba kontrolisali prostor današnje Makedonije i ne samo Makedonije nego i današnje Albanije još od Presijana krajem 9 vijeka.Ukoliko im namećete srpstvo preko crkve samo ću napisati da je raška arhiepiskopija nastala tako što se izdvojila iz ohridske arhiepiskopije koja je starija dobrih 200 godina.Što se tiče samog termina Južna Srbija on je nastao u kraljevini SHS kada je zaista postojala provincija Južna Srbija 1919-1922 da bi potom teritorija današnje Makedonije bila u sklopu Vardarske Banovine.Možete biti maliciozni do mile volje ali pripisivati Makedoncima da su Srbi je totalni nonsens,iako nije isključeno da su neki od njih istorijski srpskoga porijekla.Srpski nacionalisti nikako ne mogu da shvate da je nastajanje nacija jedan normalan istorijski proces,zamislite da Amerikanca ili Australijanca ubjeđujete kako je on ustvari Englez,Irac ili Škot po nacionalnosti.To što su neke nacije mlade kao Bošnjačka,Crnogorska ili Makedonska ne znači da nisu nacije ako postoji nacionalna svijest i želja tih ljudi da se tako osjećaju.
  (PeruN, 20. januar 2018 12:55)

  # Link komentara

 6. Nova republika albanije eto imena
  (Anonimus, 20. januar 2018 12:42)

  # Link komentara

 7. Ne može biti Stara Srbija, jer je to je ime za Kim, ali može Južna Srbija...
   (milence, 20. januar 2018 12:33)

  # Link komentara

 8. Mala Rusija sa Solunom kao glavnim gradom, dokle vise heleniziranje Slovena.
  (Aleksandar Nevski, 20. januar 2018 12:28)

  # Link komentara

 9. Svi resavaju problemenu regionu, jedino ih Srbija pravi u Bosni tako sto hoce pola Bosne...
  (Teki, 20. januar 2018 12:27)

  # Link komentara

 10. Pokrali ideje za novo ime od Nebojše Čovića.
  (Marlon, 20. januar 2018 12:22)

  # Link komentara

 11. Vardaria!
   (frizzz.., 20. januar 2018 11:54)

  # Link komentara

 12. Umesto Nove Makedonije može da se zove i Stara Srbija, kako se nekada i zvala... Mi nećemo da se ljutimo :)
  (Predrag, 20. januar 2018 11:43)

  # Link komentara

 13. Severna Makedonija zvuči idealno. Sve razvijene zemlje imaju to severna u imenu. Severna Koreja, Severni Sudan
   (Zvezdan, 20. januar 2018 11:42)

  # Link komentara

 14. Koliko ja vidim, Rusija se žestoko meša u izbor novog imena za Makedoniju a usa dostojansveno stoji po strani!
  (Sloba, 20. januar 2018 11:39)

  # Link komentara

 15. Juzna Srbija
  (Grxy, 20. januar 2018 11:16)

  # Link komentara

 16. Pelagonija :)
   (cvrko, 20. januar 2018 11:14)

  # Link komentara

 17. Problemi sa Južnom Srbijom!?
   (dejanR, 20. januar 2018 11:13)

  # Link komentara

 18. Ja cu biti kum - Nova Makedonija.
  Forma imena postoji odavno i ima dosta primera.
  Nevelika promena koja je verujem prihvatljiva i Grcima.
  Ima cak i marketinski aspekt i moze predstavljati drzavu koja se reformisala, napreduje... :)
   (vladaj, 20. januar 2018 11:03)

  # Link komentara

 19. Stara narodna kaze " zovi me kako hoces, samo nemoj da me razbijes".21 vek i vreme je da malo razum prevlada.
   (Peca, 20. januar 2018 11:03)

  # Link komentara

 20. Стара Србија
  (jeremija, 20. januar 2018 10:56)

  # Link komentara

 21. Cuj Zaeva dostojanstveno? Kako bre kad ti biraju drugi IME???
  (Jadno, 20. januar 2018 10:54)

  # Link komentara

 22. predlog: ne grčka makedonija
   (nelle, 20. januar 2018 10:54)

  # Link komentara

 23. Njen identitet počinje onog trenutka kad se kominterna umešala a domaći komunistički plaćenici je kreirali,do tad je samo pokušavanje Bugarske da preko VMRO preuzme teritoriju od Srbije. AVNOJEVSKA nacija!
  (vuk, 20. januar 2018 10:36)

  # Link komentara

 24. "The State of Macedonia"?
  (LI (51.), 20. januar 2018 10:33)

  # Link komentara