Petak, 19.01.2018.

10:28

Pet predloga za novo ime Makedonije? Zaev: Referendum

Pet predloga za novo ime Makedonije ostaje u opticaju i nakon sastanka u Njujorku predstavnika Skoplja i Atine, uz posredovanje predstavnika UN Metjua Nimeca.

Izvor: Tanjug

Pet predloga za novo ime Makedonije? Zaev: Referendum IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

57 Komentari

Sortiraj po:

Pirke

pre 6 godina

Južna Srbija vazda bila čak i Skoplje glavni naš grad bio,ko nam je to uzeo zašto se neko ne pita ali ne ni jedan političar nesme da kaže ništa kao da smo mi narod koji treba da kleči svima.Zašto se olako odričemo Srpskih zemalja Crne Gore i Makedonije pa one su nam bitne koluko i Kosovo

Zoran

pre 6 godina

sve, sve, ali ovaj predlog sa zagradom... ponizavajuce
(rade sjenica, 19. januar 2018 11:44)

A sto tako mislis?! Ja mislim da je u tom predlogu to Skoplje bas lepo ukoriceno.

bradina

pre 6 godina

Makedonci ce na referendumu glasati 90% za ime REPUBLIKA NOVA MAKEDONIJA!
Sto je najbolje resenje,uostalom slaze se Grcka(njima "Nova" najvise odgovara kao i Republika Makedonija(Skoplje).Interesantno je sto pojedini komentari pokazuju totalno nepoznavanje istorije bivse nam bratske republike da sam veoma zabrinut ko i kako uci nasu decu istoriji.Fakat je da su Makedonci,koji sada zive Slovenski narod,sto za Bugare ne bi se bas moglo tvrditi,jer su se naselili na Balkan u 11 veku najezdom plemena iz Male Azije imenom "Bolgari",budu asimilirani sa vec 4 veka slovenskim zivljem koji je tu ziveo,prihvatajuci jezik (doduse sa dijalektom), kulturu i obicaje istog.Nasoj deci se vec jednom mora objasniti da drzave i nacije pod sadasnjim imenima su nastale tek posle Francuske Burzoaske Revolucije 1799. godine.Sve pre toga su feudalne drzave sa drzavicama gradova i monarsima.Istorija priznaje etnicku podelu naroda prisutnih na evropskom kontinentu pre tog perioda.(primera radi na Germane,Romane,Slovene.... itd).Nesto starija istorija u periodu Robovlasnickog drustva svodila se na plemena kojih je od Anticke Grcke do Rimskog carstva bilo toliko da ih je tesko sve i nabrojati.Ti narodi su dobijali imena po geografsko determinoloskom principu,"odakle si tako ces se i zvati",sto su mnogi zadrzali do dana danasnjeg.Kod nas se mesa Istorija nove ere sa proslom izbegavajuci promenu drustveno politickih sistema zato smo tu gde smo razjidini,pored iste etnicke pripadnosti.

VRS

pre 6 godina

To je isto kao kad bi smo mi promenili ime Srbije u Dunavsko Rimsko carstvo ili Moravska Vizantija itd.
Sloveni dolaze na Balkan u 7 veku, zajedno sa Avarima smo uništili sve gradove, stanovništvo je uglavnom pobeglo u Vizantiju, a ono malo starosedelaca što je ostalo je vrlo brzo asimilizovano.

Martin Zaječar

pre 6 godina

@bobo mk
Tačno je da je za vreme i nakon Grčkog građanskog rata izvršeno etničko čišćenje slovenskog stanovništva (današnjih Makedonaca, nekoliko desetina hiljada) u Egejskoj Makedoniji, iz razloga što su Makedonci u tom ratu učestvovali u vojsci grčkih komunista i kao Titovi partizani, koji su poraženi...
Isto tako, Grčka je izvršila masovnu deportaciju Albanaca (Čami) iz Epira u Albaniju, zbog njihove saradnje sa italijanskim fašistima. Istovremeno, mnogi Grci iz primorskih gradova južne Albanije beže od komunističke diktature Envera Hodže u Grčku.
Masovnih egzekucija civila i zločina nad Makedoncima i Albancima u Grčkoj nije bilo, jednostavno su proterani a imovina konfiskovana. Međutim, malo ljudi zna da su Grci počinili ne tako mali broj zločina nad Bugarima u mnogim selima u Trakiji, kao vid osvete zbog bugarske okupacije Trakije i terora nad Grcima.

Republika Makedonija

pre 6 godina

Ko je ikad pokušavao da zadovolji makar i sopstvene nacionaliste, u startu je krenuo u nemoguću misiju. Nije ni Aleksandar postao Aleksandar Veliki tako što je popuštao grčkim mešetarima.
Ako je ime makedonije Gordijev čvor, onda se i rešava kao Gordijev čvor. Preseći to. Ta zemlja se zove Republika Makedonija i jedino eventualno promenljivo je ono "republika" u njenom imenu. Republika nije oduvek, ali Makedonija jeste.

duki

pre 6 godina

Сумњам да ће Грци бити задовољни докле год се име "Македонија" користи. И с правом негодују. По мом мишљењу, најбоље би било само "Вардарска". Ако већ мора Македонија, односно, ако Грци постану флексибилни, онда Северна Македонија некако највише смисла има међу свим бесмисленим предлозима.

Nije sve u parama nesto je i u novcu

pre 6 godina

Dobijem transfer blama kada kazu da su antickog iliti helenskog porekla. Sta je sa tim ljudima? pa oni su Slaveni isto kao mi Bugari i tako dalje da ne nabrajam. Skroz razumem Grke sto se ljute i ja bi se ljutio kada bi Etiopljani nazivali sebe drevnim Srbima i to iz vremena cara Dusana...

inzenjer

pre 6 godina

Meni nije jasno, ako ste vec dosli na ideju da dodate rec ispred Makedonija, kom je talentu palo na pamet da doda nova ili severna!?
Pa stavite lepo Turbo Makedonija ili Mega Makedonija

mare

pre 6 godina

Ne treba Grci da dozvole ni jedan naziv u kome se uopste pominje rec "Makedonija". Ako su kao i ostale novostvorene zemljice mogli da smisljaju zastave, grbove, himne, crkve, jezike, istoriju, nacionalnosti preko noci, neka sednu njihove sede glave i neka izmisle i novo ime. Pa posle ako treba da se ruse svi oni kicerajki spomenici Aleksandru Velikom, neka se ruse.

Soa

pre 6 godina

Postoji samo jedno ime- Republika Makedonija. Ona je jedina nastala kao izraz istorijskih težnji naroda Makedonije za svojom državom i koja je oblikovana tokom Narodnooslobodilačke borbe naroda Makedonije, uz podršku i savezništvo ostalih naroda Jugoslavije, odlukama Antifašističkog sobranja narodnog oslobođenje Makedonije i narednim ustavima NR/SR Makedonije te na koncu Deklaracijom o suverenosti i nezavisnosti Republike Makedonije. Svi ostali nazivi su samo nametanja sa strane te nemaju nikakvo istorijsko značenje. Narod, građani i građanke, Republike Makedonije moraju sami odlučiti o svom imenu, a ne da im neko nameće imena, pogotovo ne Grci. Podrška za Republiku Makedoniju!

Low Key Lyesmith

pre 6 godina

@BSN, 19. januar 2018 13:13
Baš i ne tripujemo (da se poslužim izrazom koji ste Vi upotrebili) - između 18 i 30% Srba, ima Keltsko poreklo (prisutna famozna R1b haplogrupa...). Činjenica. I Srbi nisu jedini nominalno slovenski narod koji ima to poreklo - preko 40% procenata Čeha i preko 30% Slovaka su keltskog porekla. Tu su i lingvističke sličnosti - bran/vran, odnosna gavran i/ili vrana (jedna od prvih stvari koje padaju na pamet). Na pamet pada i cú (ku; mada se pod uticajem engleskog pogrešno izgovara i kao ka, mada samo u imenu legendarnog Irskog heroja Cú Chulainna) u značenju pas (obično lovački), pseto. Šta je, beše, u korenu srpske reči kuče? Anyway, šta bi zaista falilo imenu Slovenska Makedonija? Svi bitni igrači bi bili zadovoljni, a što se Albanaca tiče, pa, mislim da im se i ovako previše povlađuje. Na koncu, da li je iko ikada pitao okolne narode - kao i sve one Armanje/Cincare, Grke, Srbe i Makedonce (BJRM) koji žive u Albaniji - imaju li oni ikakvih problema s imenom Albanija?
"Cuj molim te, malena Makedonija ima teritorijalne pretenzije prema Grckoj... Vuahahahaa..." Zapravo, da. Bila je tokom 1990-tih u opticaju u BJRM novčanica (denar, natch) na kojoj se nalazila ni manje, ni više nego Λευκός Πύργος. Posetite i ovaj link: http://www.mhrmi.org/; baš zanimljiva mapa Makedonije u headeru, zar ne?

Ivan

pre 6 godina

Zamislite da drzava menja ime ?!??!!! Koji su oni pajaci, to je neverovatno. Zamislite samo da trazite pojedincu da menja ime, koliko je to nebulozno, a ovde se to trazi od citavog naroda i oni na to pristaju...

bobo mk

pre 6 godina

Kako i da je prekrste, civilna tužba teška preko trista milijarde dolara ostaje. Iz Belomorske Makedonije, grčka profašistička hunta je u građanskom ratu 1948 god. proterala preko 250000 dece, roditelji pobijeni, imanja oduzeta i poklonjena kolonistima iz Male Azije. Raseljena deca su tužila Grčku na međunarodnim sudovima, i Grčka je izgubila spor.

ja

pre 6 godina

@ (BSN, 19. januar 2018 13:13)

Pa i imaju teritorijalne pretenzije. Geografski region Makedonije je još u tursko doba bio poprište ogromne borbe, gde su prednjačili makedonski Sloveni (tada još uvek nije postojala nacionalna svest Makedonaca) u želji da taj region prvo izbori autonomiju u okviru Turske, a zatim da se udruži, na ravnopravnoj osnovi, sa ostalim slovenskim narodima u južnoslovensku/balkansku federaciju. Konstantne borbe, atentati, bombaški napadi i konfrontacija sa Grcima koji su potencirali svoje istorijsko pravo na čitavu regiju (iako su, čak i u Egejskoj Makedoniji, u to vreme, imali vrlo tesnu većinu u odnosu na Slovene), je preraslo u borbu za podelu Makedonije između naroda koji su uspeli da se izbore za sopstvene nacionalne države, pa je tako priča delimično i okončana. Međutim, ideje i pokreti za ujedinjenje i samostalnost Makedonije nikada nisu zamrli. Upravo iz tog razloga su Grci proterali ogroman broj Slovena iz Egejske Makedonije nakon Balkanskih ratova. Kada pogledate biografije viđenijih, starijih Makedonaca, videćete da je ogromna većina rođena u današnjoj Grčkoj. I danas u tom delu Grčke živi veliki broj Grka slovenskog porekla ("kriptosloveni") koji nisu odustali od ideje ujedinjene Makedonije i Grci su svesni toga da jačanje makedonskog nacionalizma, na duži rok, može da naškodi nacionalnim interesima Grčke. Zato oni toliko i koče Makedoniju i nikad neće dozvoliti ništa što ima potencijala da ugrozi Grčku. Nacionalne rane su još uvek sveže - tek je 100 godina prošlo. Srbi su izgradili mit oko Kosova, koji nas je držao budnima 500 godina - a to čini i dalje...

SK

pre 6 godina

BSN@

Sa većim delom tvog komentara se slažem, ali da mala zemlja nema pretenzije ka širenju na račun veće nije uopšte nezamislivo. Na primer, Sloveni su se iako tek doselili sirili na račun Vizantije, uključujući i nas. Mi smo se i posle toga sirili na račun prvo Turske, a zatim i Austrije. To jeste bilo oslobađanje ali i ostvarenje teritorijalnih pretenzija koje su u ovakvom balkanskom multietničkom loncu uvek prisutne, na žalost svih nas na ovim prostorima. Albanija je najsvežiji primer kako se manji sused širi na račun većeg, tj. pokušava. A Makedonci su čudan narod, sa njima se nikad ne zna, ta oblast se nekad zvala Stara Srbija, a ipak su zajedno sa ustašama učestvovali u ubistvu kralja Jugoslavije. Grci su oprezni, to im se ne treba zamerati, a naša naivnost je naša sramota.

magistar čović i doktor terzić

pre 6 godina

To Makedonija mnogo bode oči Grcima i to je teško prihvatljivo. Jedino ako se promeni Ustav, pri čemu će priznati da su slovenskog porekla i da nemaju veze sa Antičkom Makedonijom. Ali, čemu onda sve ? Zašto ne jednostavno Vardarska Republika i sviproblemi rešeni ?

Евроталибан

pre 6 godina

Србија да промени име у Западни Балкан зато што смо данас највећи Балканци ко некад што смо били највећи Југословени.

Makedonec/Macedonian

pre 6 godina

U Makedoniji, ako i za Grcka je prifatljivo, najbolje resenje se smatra da je Republika Makedonija (Skoplje), zato sto ovaj predlog ne prominje nista sustinsko, a definise sadasnji Republiku Makedoniju, kao razlicita od grcku provinciju Makedonija i pravi razliku od nje,naravno pod uslov da nas jezik ostaje makedonski/macedonian, a mi ako ljudi ostanemo Makedonci/Macedonians, znaci pipanje identitetskog pitanja nije dozvoljivo!

BSN

pre 6 godina

Moglo bi i Slovenska Makedonija, ali se Makedonci sad tripuju da više ne pripadaju Južnim Slovenima, već da su antičkog porekla, pa im verovatno to ne bi leglo.
(Keltski Starosrbin, 19. januar 2018 11:55)

Nije zbog toga nego zbog Albanaca kojima se takvo etnicko odredjenje imena ne bi dopalo. Pa i mi Srbi tripujemo (ukljucujuci i tebe, "keltskog staroSrbina"} da smo hiper-antickog porekla, prisvajamo Vincansku kulturu, tako da imamo najmanje prava da drugima solimo pamet po tom pitanju. Navijam za ime Severna Makedonija. Geografski tacno. E, sad, sto ce Grcima da padne klapna kad to cuju, njihov problem. Cuj molim te, malena Makedonija ima teritorijalne pretenzije prema Grckoj... Vuahahahaa...

Moljac

pre 6 godina

Makedonska, ili Republika Makedonska. Kao Republika Srpska i Republika Hrvatska, kao Mađarska i Bugarska. Ono "ska" u imenu je slovensko, Makedon je antičko, i eto. Vuci siti, a ovce na broju. Republic of Makedonska, Republikata Makedonska. Meni dobro zvuči, vama?

mitar danguba

pre 6 godina

Može i Aleksandrija ili Filipika, kad se već lože da su tog porekla (mada, kako smo počeli, Srbiju ima da preimenujemo u Aleksandrija).

muchachos

pre 6 godina

U svakom od predloga stoji ime Makedonija i odrednica, a Grci su ti koji ne žele reč Makedonija kao rešenje. Koja je uopšte veza njihove "prave" Makedonije i npr. ove "gornje"?

The Republic of Gonja Macedonia?

pre 6 godina

Prvo mi se učinilo da je predlog "Republika Gonja Makedonija" pogrešno napisan, zbog prideva "gonja". Kada se malo bolje pogleda, ovaj pridev, ako se pročita kao "gondža", u značenju "pupoljak", "nerascvetala" možda najbolje oslikava današnju Makedoniju, koja tek treba da se razvije, da procveta, da od jedne mlade tvorevine sazri u zrelu državu. Možda je neko ko je prenosio vest omaškom napisao "Gonje", ispustivšil slovo "r", ali ovakav naziv mogao bi da ima mnogo više smisla od priloga za mesto "gornja".

DAVOR

pre 6 godina

Mozda svi imaju pravo da o ovome polemisu ili se sprdaju sem nas koji smo iz politickih razloga i zelje da budemo veliki, cetiri puta u jednoj deceniji menjali ime. Zadnji smo napustili ime Jugoslavija i pored njenog raspada, pa smo se onda nazvali SRJ, pa preko SICG dosli najzad do imena Srbija.

Mitko

pre 6 godina

@Keltski Starosrbin Predlog Slovenska Makedonija se nikad nije ni pominjao. Bio je predlog Slovensko-Albanska Makedonija, ali su ga Makedonci odbili, ne zato sto se pominju Albanci nego zato sto bi morali da se odreknu Aleksandra Velikog, a ko ce sad da rusi one silne spomenike po Skoplju.

Keltski Starosrbin

pre 6 godina

Moglo bi i Slovenska Makedonija, ali se Makedonci sad tripuju da više ne pripadaju Južnim Slovenima, već da su antičkog porekla, pa im verovatno to ne bi leglo.

gavrilovic

pre 6 godina

BJR Makedonija - Pored BiH, možda nigde na svetu veće ironije i ludačkog antagonizma nema. Elem, Balkan je takvo područje da su ovakve anomalije u neku ruku i uobičajene. Grčko je ime, a narod mešavina Srba i Bugara (koliko god se to nekima od njih sviđa ili ne), dok je tradicija pored srpskog i bugarskog elementa obogaćena i turskim... Sada već i albanskim u skorijoj istoriji. Prelepa zemlja, svačija ili ničija. Zemlja od tolikog značaja za hrišćanstvo, koliko i za islam. Istorije mnogo, a hleba nikako. Ondašnji političari pokušavaju da prošlost Makedonije predstave onakvom kakva nije, da preuveličaju njen značaj i da pronađu dublje korene ovoj krhkoj tvorevini. Ekonomije nema, ideja nema, problema ima. Ime je, pokazaće se, najmanji problem...

beogradski

pre 6 godina

Republika Severna Makedonija i Vardarska Republika Makedonija su najbolji predlozi, realno i jedni i drugi sa tim nazivima donekle dobijaju sta zele. Pravi kompromis.

СЕНОВИЋ

pre 6 godina

Република Стара Србија је историјски најтачнија. Затим, Вардарска Македонија.

gavrilovic

pre 6 godina

BJR Makedonija - Pored BiH, možda nigde na svetu veće ironije i ludačkog antagonizma nema. Elem, Balkan je takvo područje da su ovakve anomalije u neku ruku i uobičajene. Grčko je ime, a narod mešavina Srba i Bugara (koliko god se to nekima od njih sviđa ili ne), dok je tradicija pored srpskog i bugarskog elementa obogaćena i turskim... Sada već i albanskim u skorijoj istoriji. Prelepa zemlja, svačija ili ničija. Zemlja od tolikog značaja za hrišćanstvo, koliko i za islam. Istorije mnogo, a hleba nikako. Ondašnji političari pokušavaju da prošlost Makedonije predstave onakvom kakva nije, da preuveličaju njen značaj i da pronađu dublje korene ovoj krhkoj tvorevini. Ekonomije nema, ideja nema, problema ima. Ime je, pokazaće se, najmanji problem...

Keltski Starosrbin

pre 6 godina

Moglo bi i Slovenska Makedonija, ali se Makedonci sad tripuju da više ne pripadaju Južnim Slovenima, već da su antičkog porekla, pa im verovatno to ne bi leglo.

СЕНОВИЋ

pre 6 godina

Република Стара Србија је историјски најтачнија. Затим, Вардарска Македонија.

mitar danguba

pre 6 godina

Može i Aleksandrija ili Filipika, kad se već lože da su tog porekla (mada, kako smo počeli, Srbiju ima da preimenujemo u Aleksandrija).

beogradski

pre 6 godina

Republika Severna Makedonija i Vardarska Republika Makedonija su najbolji predlozi, realno i jedni i drugi sa tim nazivima donekle dobijaju sta zele. Pravi kompromis.

Евроталибан

pre 6 godina

Србија да промени име у Западни Балкан зато што смо данас највећи Балканци ко некад што смо били највећи Југословени.

magistar čović i doktor terzić

pre 6 godina

To Makedonija mnogo bode oči Grcima i to je teško prihvatljivo. Jedino ako se promeni Ustav, pri čemu će priznati da su slovenskog porekla i da nemaju veze sa Antičkom Makedonijom. Ali, čemu onda sve ? Zašto ne jednostavno Vardarska Republika i sviproblemi rešeni ?

Moljac

pre 6 godina

Makedonska, ili Republika Makedonska. Kao Republika Srpska i Republika Hrvatska, kao Mađarska i Bugarska. Ono "ska" u imenu je slovensko, Makedon je antičko, i eto. Vuci siti, a ovce na broju. Republic of Makedonska, Republikata Makedonska. Meni dobro zvuči, vama?

Nije sve u parama nesto je i u novcu

pre 6 godina

Dobijem transfer blama kada kazu da su antickog iliti helenskog porekla. Sta je sa tim ljudima? pa oni su Slaveni isto kao mi Bugari i tako dalje da ne nabrajam. Skroz razumem Grke sto se ljute i ja bi se ljutio kada bi Etiopljani nazivali sebe drevnim Srbima i to iz vremena cara Dusana...

Mitko

pre 6 godina

@Keltski Starosrbin Predlog Slovenska Makedonija se nikad nije ni pominjao. Bio je predlog Slovensko-Albanska Makedonija, ali su ga Makedonci odbili, ne zato sto se pominju Albanci nego zato sto bi morali da se odreknu Aleksandra Velikog, a ko ce sad da rusi one silne spomenike po Skoplju.

DAVOR

pre 6 godina

Mozda svi imaju pravo da o ovome polemisu ili se sprdaju sem nas koji smo iz politickih razloga i zelje da budemo veliki, cetiri puta u jednoj deceniji menjali ime. Zadnji smo napustili ime Jugoslavija i pored njenog raspada, pa smo se onda nazvali SRJ, pa preko SICG dosli najzad do imena Srbija.

BSN

pre 6 godina

Moglo bi i Slovenska Makedonija, ali se Makedonci sad tripuju da više ne pripadaju Južnim Slovenima, već da su antičkog porekla, pa im verovatno to ne bi leglo.
(Keltski Starosrbin, 19. januar 2018 11:55)

Nije zbog toga nego zbog Albanaca kojima se takvo etnicko odredjenje imena ne bi dopalo. Pa i mi Srbi tripujemo (ukljucujuci i tebe, "keltskog staroSrbina"} da smo hiper-antickog porekla, prisvajamo Vincansku kulturu, tako da imamo najmanje prava da drugima solimo pamet po tom pitanju. Navijam za ime Severna Makedonija. Geografski tacno. E, sad, sto ce Grcima da padne klapna kad to cuju, njihov problem. Cuj molim te, malena Makedonija ima teritorijalne pretenzije prema Grckoj... Vuahahahaa...

muchachos

pre 6 godina

U svakom od predloga stoji ime Makedonija i odrednica, a Grci su ti koji ne žele reč Makedonija kao rešenje. Koja je uopšte veza njihove "prave" Makedonije i npr. ove "gornje"?

inzenjer

pre 6 godina

Meni nije jasno, ako ste vec dosli na ideju da dodate rec ispred Makedonija, kom je talentu palo na pamet da doda nova ili severna!?
Pa stavite lepo Turbo Makedonija ili Mega Makedonija

mare

pre 6 godina

Ne treba Grci da dozvole ni jedan naziv u kome se uopste pominje rec "Makedonija". Ako su kao i ostale novostvorene zemljice mogli da smisljaju zastave, grbove, himne, crkve, jezike, istoriju, nacionalnosti preko noci, neka sednu njihove sede glave i neka izmisle i novo ime. Pa posle ako treba da se ruse svi oni kicerajki spomenici Aleksandru Velikom, neka se ruse.

SK

pre 6 godina

BSN@

Sa većim delom tvog komentara se slažem, ali da mala zemlja nema pretenzije ka širenju na račun veće nije uopšte nezamislivo. Na primer, Sloveni su se iako tek doselili sirili na račun Vizantije, uključujući i nas. Mi smo se i posle toga sirili na račun prvo Turske, a zatim i Austrije. To jeste bilo oslobađanje ali i ostvarenje teritorijalnih pretenzija koje su u ovakvom balkanskom multietničkom loncu uvek prisutne, na žalost svih nas na ovim prostorima. Albanija je najsvežiji primer kako se manji sused širi na račun većeg, tj. pokušava. A Makedonci su čudan narod, sa njima se nikad ne zna, ta oblast se nekad zvala Stara Srbija, a ipak su zajedno sa ustašama učestvovali u ubistvu kralja Jugoslavije. Grci su oprezni, to im se ne treba zamerati, a naša naivnost je naša sramota.

ja

pre 6 godina

@ (BSN, 19. januar 2018 13:13)

Pa i imaju teritorijalne pretenzije. Geografski region Makedonije je još u tursko doba bio poprište ogromne borbe, gde su prednjačili makedonski Sloveni (tada još uvek nije postojala nacionalna svest Makedonaca) u želji da taj region prvo izbori autonomiju u okviru Turske, a zatim da se udruži, na ravnopravnoj osnovi, sa ostalim slovenskim narodima u južnoslovensku/balkansku federaciju. Konstantne borbe, atentati, bombaški napadi i konfrontacija sa Grcima koji su potencirali svoje istorijsko pravo na čitavu regiju (iako su, čak i u Egejskoj Makedoniji, u to vreme, imali vrlo tesnu većinu u odnosu na Slovene), je preraslo u borbu za podelu Makedonije između naroda koji su uspeli da se izbore za sopstvene nacionalne države, pa je tako priča delimično i okončana. Međutim, ideje i pokreti za ujedinjenje i samostalnost Makedonije nikada nisu zamrli. Upravo iz tog razloga su Grci proterali ogroman broj Slovena iz Egejske Makedonije nakon Balkanskih ratova. Kada pogledate biografije viđenijih, starijih Makedonaca, videćete da je ogromna većina rođena u današnjoj Grčkoj. I danas u tom delu Grčke živi veliki broj Grka slovenskog porekla ("kriptosloveni") koji nisu odustali od ideje ujedinjene Makedonije i Grci su svesni toga da jačanje makedonskog nacionalizma, na duži rok, može da naškodi nacionalnim interesima Grčke. Zato oni toliko i koče Makedoniju i nikad neće dozvoliti ništa što ima potencijala da ugrozi Grčku. Nacionalne rane su još uvek sveže - tek je 100 godina prošlo. Srbi su izgradili mit oko Kosova, koji nas je držao budnima 500 godina - a to čini i dalje...

Ivan

pre 6 godina

Zamislite da drzava menja ime ?!??!!! Koji su oni pajaci, to je neverovatno. Zamislite samo da trazite pojedincu da menja ime, koliko je to nebulozno, a ovde se to trazi od citavog naroda i oni na to pristaju...

Soa

pre 6 godina

Postoji samo jedno ime- Republika Makedonija. Ona je jedina nastala kao izraz istorijskih težnji naroda Makedonije za svojom državom i koja je oblikovana tokom Narodnooslobodilačke borbe naroda Makedonije, uz podršku i savezništvo ostalih naroda Jugoslavije, odlukama Antifašističkog sobranja narodnog oslobođenje Makedonije i narednim ustavima NR/SR Makedonije te na koncu Deklaracijom o suverenosti i nezavisnosti Republike Makedonije. Svi ostali nazivi su samo nametanja sa strane te nemaju nikakvo istorijsko značenje. Narod, građani i građanke, Republike Makedonije moraju sami odlučiti o svom imenu, a ne da im neko nameće imena, pogotovo ne Grci. Podrška za Republiku Makedoniju!

bobo mk

pre 6 godina

Kako i da je prekrste, civilna tužba teška preko trista milijarde dolara ostaje. Iz Belomorske Makedonije, grčka profašistička hunta je u građanskom ratu 1948 god. proterala preko 250000 dece, roditelji pobijeni, imanja oduzeta i poklonjena kolonistima iz Male Azije. Raseljena deca su tužila Grčku na međunarodnim sudovima, i Grčka je izgubila spor.

Makedonec/Macedonian

pre 6 godina

U Makedoniji, ako i za Grcka je prifatljivo, najbolje resenje se smatra da je Republika Makedonija (Skoplje), zato sto ovaj predlog ne prominje nista sustinsko, a definise sadasnji Republiku Makedoniju, kao razlicita od grcku provinciju Makedonija i pravi razliku od nje,naravno pod uslov da nas jezik ostaje makedonski/macedonian, a mi ako ljudi ostanemo Makedonci/Macedonians, znaci pipanje identitetskog pitanja nije dozvoljivo!

The Republic of Gonja Macedonia?

pre 6 godina

Prvo mi se učinilo da je predlog "Republika Gonja Makedonija" pogrešno napisan, zbog prideva "gonja". Kada se malo bolje pogleda, ovaj pridev, ako se pročita kao "gondža", u značenju "pupoljak", "nerascvetala" možda najbolje oslikava današnju Makedoniju, koja tek treba da se razvije, da procveta, da od jedne mlade tvorevine sazri u zrelu državu. Možda je neko ko je prenosio vest omaškom napisao "Gonje", ispustivšil slovo "r", ali ovakav naziv mogao bi da ima mnogo više smisla od priloga za mesto "gornja".

Low Key Lyesmith

pre 6 godina

@BSN, 19. januar 2018 13:13
Baš i ne tripujemo (da se poslužim izrazom koji ste Vi upotrebili) - između 18 i 30% Srba, ima Keltsko poreklo (prisutna famozna R1b haplogrupa...). Činjenica. I Srbi nisu jedini nominalno slovenski narod koji ima to poreklo - preko 40% procenata Čeha i preko 30% Slovaka su keltskog porekla. Tu su i lingvističke sličnosti - bran/vran, odnosna gavran i/ili vrana (jedna od prvih stvari koje padaju na pamet). Na pamet pada i cú (ku; mada se pod uticajem engleskog pogrešno izgovara i kao ka, mada samo u imenu legendarnog Irskog heroja Cú Chulainna) u značenju pas (obično lovački), pseto. Šta je, beše, u korenu srpske reči kuče? Anyway, šta bi zaista falilo imenu Slovenska Makedonija? Svi bitni igrači bi bili zadovoljni, a što se Albanaca tiče, pa, mislim da im se i ovako previše povlađuje. Na koncu, da li je iko ikada pitao okolne narode - kao i sve one Armanje/Cincare, Grke, Srbe i Makedonce (BJRM) koji žive u Albaniji - imaju li oni ikakvih problema s imenom Albanija?
"Cuj molim te, malena Makedonija ima teritorijalne pretenzije prema Grckoj... Vuahahahaa..." Zapravo, da. Bila je tokom 1990-tih u opticaju u BJRM novčanica (denar, natch) na kojoj se nalazila ni manje, ni više nego Λευκός Πύργος. Posetite i ovaj link: http://www.mhrmi.org/; baš zanimljiva mapa Makedonije u headeru, zar ne?

bradina

pre 6 godina

Makedonci ce na referendumu glasati 90% za ime REPUBLIKA NOVA MAKEDONIJA!
Sto je najbolje resenje,uostalom slaze se Grcka(njima "Nova" najvise odgovara kao i Republika Makedonija(Skoplje).Interesantno je sto pojedini komentari pokazuju totalno nepoznavanje istorije bivse nam bratske republike da sam veoma zabrinut ko i kako uci nasu decu istoriji.Fakat je da su Makedonci,koji sada zive Slovenski narod,sto za Bugare ne bi se bas moglo tvrditi,jer su se naselili na Balkan u 11 veku najezdom plemena iz Male Azije imenom "Bolgari",budu asimilirani sa vec 4 veka slovenskim zivljem koji je tu ziveo,prihvatajuci jezik (doduse sa dijalektom), kulturu i obicaje istog.Nasoj deci se vec jednom mora objasniti da drzave i nacije pod sadasnjim imenima su nastale tek posle Francuske Burzoaske Revolucije 1799. godine.Sve pre toga su feudalne drzave sa drzavicama gradova i monarsima.Istorija priznaje etnicku podelu naroda prisutnih na evropskom kontinentu pre tog perioda.(primera radi na Germane,Romane,Slovene.... itd).Nesto starija istorija u periodu Robovlasnickog drustva svodila se na plemena kojih je od Anticke Grcke do Rimskog carstva bilo toliko da ih je tesko sve i nabrojati.Ti narodi su dobijali imena po geografsko determinoloskom principu,"odakle si tako ces se i zvati",sto su mnogi zadrzali do dana danasnjeg.Kod nas se mesa Istorija nove ere sa proslom izbegavajuci promenu drustveno politickih sistema zato smo tu gde smo razjidini,pored iste etnicke pripadnosti.

VRS

pre 6 godina

To je isto kao kad bi smo mi promenili ime Srbije u Dunavsko Rimsko carstvo ili Moravska Vizantija itd.
Sloveni dolaze na Balkan u 7 veku, zajedno sa Avarima smo uništili sve gradove, stanovništvo je uglavnom pobeglo u Vizantiju, a ono malo starosedelaca što je ostalo je vrlo brzo asimilizovano.

Martin Zaječar

pre 6 godina

@bobo mk
Tačno je da je za vreme i nakon Grčkog građanskog rata izvršeno etničko čišćenje slovenskog stanovništva (današnjih Makedonaca, nekoliko desetina hiljada) u Egejskoj Makedoniji, iz razloga što su Makedonci u tom ratu učestvovali u vojsci grčkih komunista i kao Titovi partizani, koji su poraženi...
Isto tako, Grčka je izvršila masovnu deportaciju Albanaca (Čami) iz Epira u Albaniju, zbog njihove saradnje sa italijanskim fašistima. Istovremeno, mnogi Grci iz primorskih gradova južne Albanije beže od komunističke diktature Envera Hodže u Grčku.
Masovnih egzekucija civila i zločina nad Makedoncima i Albancima u Grčkoj nije bilo, jednostavno su proterani a imovina konfiskovana. Međutim, malo ljudi zna da su Grci počinili ne tako mali broj zločina nad Bugarima u mnogim selima u Trakiji, kao vid osvete zbog bugarske okupacije Trakije i terora nad Grcima.

duki

pre 6 godina

Сумњам да ће Грци бити задовољни докле год се име "Македонија" користи. И с правом негодују. По мом мишљењу, најбоље би било само "Вардарска". Ако већ мора Македонија, односно, ако Грци постану флексибилни, онда Северна Македонија некако највише смисла има међу свим бесмисленим предлозима.

Republika Makedonija

pre 6 godina

Ko je ikad pokušavao da zadovolji makar i sopstvene nacionaliste, u startu je krenuo u nemoguću misiju. Nije ni Aleksandar postao Aleksandar Veliki tako što je popuštao grčkim mešetarima.
Ako je ime makedonije Gordijev čvor, onda se i rešava kao Gordijev čvor. Preseći to. Ta zemlja se zove Republika Makedonija i jedino eventualno promenljivo je ono "republika" u njenom imenu. Republika nije oduvek, ali Makedonija jeste.

Pirke

pre 6 godina

Južna Srbija vazda bila čak i Skoplje glavni naš grad bio,ko nam je to uzeo zašto se neko ne pita ali ne ni jedan političar nesme da kaže ništa kao da smo mi narod koji treba da kleči svima.Zašto se olako odričemo Srpskih zemalja Crne Gore i Makedonije pa one su nam bitne koluko i Kosovo

Zoran

pre 6 godina

sve, sve, ali ovaj predlog sa zagradom... ponizavajuce
(rade sjenica, 19. januar 2018 11:44)

A sto tako mislis?! Ja mislim da je u tom predlogu to Skoplje bas lepo ukoriceno.

Soa

pre 6 godina

Postoji samo jedno ime- Republika Makedonija. Ona je jedina nastala kao izraz istorijskih težnji naroda Makedonije za svojom državom i koja je oblikovana tokom Narodnooslobodilačke borbe naroda Makedonije, uz podršku i savezništvo ostalih naroda Jugoslavije, odlukama Antifašističkog sobranja narodnog oslobođenje Makedonije i narednim ustavima NR/SR Makedonije te na koncu Deklaracijom o suverenosti i nezavisnosti Republike Makedonije. Svi ostali nazivi su samo nametanja sa strane te nemaju nikakvo istorijsko značenje. Narod, građani i građanke, Republike Makedonije moraju sami odlučiti o svom imenu, a ne da im neko nameće imena, pogotovo ne Grci. Podrška za Republiku Makedoniju!

BSN

pre 6 godina

Moglo bi i Slovenska Makedonija, ali se Makedonci sad tripuju da više ne pripadaju Južnim Slovenima, već da su antičkog porekla, pa im verovatno to ne bi leglo.
(Keltski Starosrbin, 19. januar 2018 11:55)

Nije zbog toga nego zbog Albanaca kojima se takvo etnicko odredjenje imena ne bi dopalo. Pa i mi Srbi tripujemo (ukljucujuci i tebe, "keltskog staroSrbina"} da smo hiper-antickog porekla, prisvajamo Vincansku kulturu, tako da imamo najmanje prava da drugima solimo pamet po tom pitanju. Navijam za ime Severna Makedonija. Geografski tacno. E, sad, sto ce Grcima da padne klapna kad to cuju, njihov problem. Cuj molim te, malena Makedonija ima teritorijalne pretenzije prema Grckoj... Vuahahahaa...

Makedonec/Macedonian

pre 6 godina

U Makedoniji, ako i za Grcka je prifatljivo, najbolje resenje se smatra da je Republika Makedonija (Skoplje), zato sto ovaj predlog ne prominje nista sustinsko, a definise sadasnji Republiku Makedoniju, kao razlicita od grcku provinciju Makedonija i pravi razliku od nje,naravno pod uslov da nas jezik ostaje makedonski/macedonian, a mi ako ljudi ostanemo Makedonci/Macedonians, znaci pipanje identitetskog pitanja nije dozvoljivo!

СЕНОВИЋ

pre 6 godina

Република Стара Србија је историјски најтачнија. Затим, Вардарска Македонија.

Moljac

pre 6 godina

Makedonska, ili Republika Makedonska. Kao Republika Srpska i Republika Hrvatska, kao Mađarska i Bugarska. Ono "ska" u imenu je slovensko, Makedon je antičko, i eto. Vuci siti, a ovce na broju. Republic of Makedonska, Republikata Makedonska. Meni dobro zvuči, vama?

The Republic of Gonja Macedonia?

pre 6 godina

Prvo mi se učinilo da je predlog "Republika Gonja Makedonija" pogrešno napisan, zbog prideva "gonja". Kada se malo bolje pogleda, ovaj pridev, ako se pročita kao "gondža", u značenju "pupoljak", "nerascvetala" možda najbolje oslikava današnju Makedoniju, koja tek treba da se razvije, da procveta, da od jedne mlade tvorevine sazri u zrelu državu. Možda je neko ko je prenosio vest omaškom napisao "Gonje", ispustivšil slovo "r", ali ovakav naziv mogao bi da ima mnogo više smisla od priloga za mesto "gornja".

mare

pre 6 godina

Ne treba Grci da dozvole ni jedan naziv u kome se uopste pominje rec "Makedonija". Ako su kao i ostale novostvorene zemljice mogli da smisljaju zastave, grbove, himne, crkve, jezike, istoriju, nacionalnosti preko noci, neka sednu njihove sede glave i neka izmisle i novo ime. Pa posle ako treba da se ruse svi oni kicerajki spomenici Aleksandru Velikom, neka se ruse.

gavrilovic

pre 6 godina

BJR Makedonija - Pored BiH, možda nigde na svetu veće ironije i ludačkog antagonizma nema. Elem, Balkan je takvo područje da su ovakve anomalije u neku ruku i uobičajene. Grčko je ime, a narod mešavina Srba i Bugara (koliko god se to nekima od njih sviđa ili ne), dok je tradicija pored srpskog i bugarskog elementa obogaćena i turskim... Sada već i albanskim u skorijoj istoriji. Prelepa zemlja, svačija ili ničija. Zemlja od tolikog značaja za hrišćanstvo, koliko i za islam. Istorije mnogo, a hleba nikako. Ondašnji političari pokušavaju da prošlost Makedonije predstave onakvom kakva nije, da preuveličaju njen značaj i da pronađu dublje korene ovoj krhkoj tvorevini. Ekonomije nema, ideja nema, problema ima. Ime je, pokazaće se, najmanji problem...

magistar čović i doktor terzić

pre 6 godina

To Makedonija mnogo bode oči Grcima i to je teško prihvatljivo. Jedino ako se promeni Ustav, pri čemu će priznati da su slovenskog porekla i da nemaju veze sa Antičkom Makedonijom. Ali, čemu onda sve ? Zašto ne jednostavno Vardarska Republika i sviproblemi rešeni ?

Ivan

pre 6 godina

Zamislite da drzava menja ime ?!??!!! Koji su oni pajaci, to je neverovatno. Zamislite samo da trazite pojedincu da menja ime, koliko je to nebulozno, a ovde se to trazi od citavog naroda i oni na to pristaju...

inzenjer

pre 6 godina

Meni nije jasno, ako ste vec dosli na ideju da dodate rec ispred Makedonija, kom je talentu palo na pamet da doda nova ili severna!?
Pa stavite lepo Turbo Makedonija ili Mega Makedonija

Keltski Starosrbin

pre 6 godina

Moglo bi i Slovenska Makedonija, ali se Makedonci sad tripuju da više ne pripadaju Južnim Slovenima, već da su antičkog porekla, pa im verovatno to ne bi leglo.

bobo mk

pre 6 godina

Kako i da je prekrste, civilna tužba teška preko trista milijarde dolara ostaje. Iz Belomorske Makedonije, grčka profašistička hunta je u građanskom ratu 1948 god. proterala preko 250000 dece, roditelji pobijeni, imanja oduzeta i poklonjena kolonistima iz Male Azije. Raseljena deca su tužila Grčku na međunarodnim sudovima, i Grčka je izgubila spor.

DAVOR

pre 6 godina

Mozda svi imaju pravo da o ovome polemisu ili se sprdaju sem nas koji smo iz politickih razloga i zelje da budemo veliki, cetiri puta u jednoj deceniji menjali ime. Zadnji smo napustili ime Jugoslavija i pored njenog raspada, pa smo se onda nazvali SRJ, pa preko SICG dosli najzad do imena Srbija.

Евроталибан

pre 6 godina

Србија да промени име у Западни Балкан зато што смо данас највећи Балканци ко некад што смо били највећи Југословени.

ja

pre 6 godina

@ (BSN, 19. januar 2018 13:13)

Pa i imaju teritorijalne pretenzije. Geografski region Makedonije je još u tursko doba bio poprište ogromne borbe, gde su prednjačili makedonski Sloveni (tada još uvek nije postojala nacionalna svest Makedonaca) u želji da taj region prvo izbori autonomiju u okviru Turske, a zatim da se udruži, na ravnopravnoj osnovi, sa ostalim slovenskim narodima u južnoslovensku/balkansku federaciju. Konstantne borbe, atentati, bombaški napadi i konfrontacija sa Grcima koji su potencirali svoje istorijsko pravo na čitavu regiju (iako su, čak i u Egejskoj Makedoniji, u to vreme, imali vrlo tesnu većinu u odnosu na Slovene), je preraslo u borbu za podelu Makedonije između naroda koji su uspeli da se izbore za sopstvene nacionalne države, pa je tako priča delimično i okončana. Međutim, ideje i pokreti za ujedinjenje i samostalnost Makedonije nikada nisu zamrli. Upravo iz tog razloga su Grci proterali ogroman broj Slovena iz Egejske Makedonije nakon Balkanskih ratova. Kada pogledate biografije viđenijih, starijih Makedonaca, videćete da je ogromna većina rođena u današnjoj Grčkoj. I danas u tom delu Grčke živi veliki broj Grka slovenskog porekla ("kriptosloveni") koji nisu odustali od ideje ujedinjene Makedonije i Grci su svesni toga da jačanje makedonskog nacionalizma, na duži rok, može da naškodi nacionalnim interesima Grčke. Zato oni toliko i koče Makedoniju i nikad neće dozvoliti ništa što ima potencijala da ugrozi Grčku. Nacionalne rane su još uvek sveže - tek je 100 godina prošlo. Srbi su izgradili mit oko Kosova, koji nas je držao budnima 500 godina - a to čini i dalje...

SK

pre 6 godina

BSN@

Sa većim delom tvog komentara se slažem, ali da mala zemlja nema pretenzije ka širenju na račun veće nije uopšte nezamislivo. Na primer, Sloveni su se iako tek doselili sirili na račun Vizantije, uključujući i nas. Mi smo se i posle toga sirili na račun prvo Turske, a zatim i Austrije. To jeste bilo oslobađanje ali i ostvarenje teritorijalnih pretenzija koje su u ovakvom balkanskom multietničkom loncu uvek prisutne, na žalost svih nas na ovim prostorima. Albanija je najsvežiji primer kako se manji sused širi na račun većeg, tj. pokušava. A Makedonci su čudan narod, sa njima se nikad ne zna, ta oblast se nekad zvala Stara Srbija, a ipak su zajedno sa ustašama učestvovali u ubistvu kralja Jugoslavije. Grci su oprezni, to im se ne treba zamerati, a naša naivnost je naša sramota.

mitar danguba

pre 6 godina

Može i Aleksandrija ili Filipika, kad se već lože da su tog porekla (mada, kako smo počeli, Srbiju ima da preimenujemo u Aleksandrija).

beogradski

pre 6 godina

Republika Severna Makedonija i Vardarska Republika Makedonija su najbolji predlozi, realno i jedni i drugi sa tim nazivima donekle dobijaju sta zele. Pravi kompromis.

Nije sve u parama nesto je i u novcu

pre 6 godina

Dobijem transfer blama kada kazu da su antickog iliti helenskog porekla. Sta je sa tim ljudima? pa oni su Slaveni isto kao mi Bugari i tako dalje da ne nabrajam. Skroz razumem Grke sto se ljute i ja bi se ljutio kada bi Etiopljani nazivali sebe drevnim Srbima i to iz vremena cara Dusana...

Low Key Lyesmith

pre 6 godina

@BSN, 19. januar 2018 13:13
Baš i ne tripujemo (da se poslužim izrazom koji ste Vi upotrebili) - između 18 i 30% Srba, ima Keltsko poreklo (prisutna famozna R1b haplogrupa...). Činjenica. I Srbi nisu jedini nominalno slovenski narod koji ima to poreklo - preko 40% procenata Čeha i preko 30% Slovaka su keltskog porekla. Tu su i lingvističke sličnosti - bran/vran, odnosna gavran i/ili vrana (jedna od prvih stvari koje padaju na pamet). Na pamet pada i cú (ku; mada se pod uticajem engleskog pogrešno izgovara i kao ka, mada samo u imenu legendarnog Irskog heroja Cú Chulainna) u značenju pas (obično lovački), pseto. Šta je, beše, u korenu srpske reči kuče? Anyway, šta bi zaista falilo imenu Slovenska Makedonija? Svi bitni igrači bi bili zadovoljni, a što se Albanaca tiče, pa, mislim da im se i ovako previše povlađuje. Na koncu, da li je iko ikada pitao okolne narode - kao i sve one Armanje/Cincare, Grke, Srbe i Makedonce (BJRM) koji žive u Albaniji - imaju li oni ikakvih problema s imenom Albanija?
"Cuj molim te, malena Makedonija ima teritorijalne pretenzije prema Grckoj... Vuahahahaa..." Zapravo, da. Bila je tokom 1990-tih u opticaju u BJRM novčanica (denar, natch) na kojoj se nalazila ni manje, ni više nego Λευκός Πύργος. Posetite i ovaj link: http://www.mhrmi.org/; baš zanimljiva mapa Makedonije u headeru, zar ne?

Mitko

pre 6 godina

@Keltski Starosrbin Predlog Slovenska Makedonija se nikad nije ni pominjao. Bio je predlog Slovensko-Albanska Makedonija, ali su ga Makedonci odbili, ne zato sto se pominju Albanci nego zato sto bi morali da se odreknu Aleksandra Velikog, a ko ce sad da rusi one silne spomenike po Skoplju.

VRS

pre 6 godina

To je isto kao kad bi smo mi promenili ime Srbije u Dunavsko Rimsko carstvo ili Moravska Vizantija itd.
Sloveni dolaze na Balkan u 7 veku, zajedno sa Avarima smo uništili sve gradove, stanovništvo je uglavnom pobeglo u Vizantiju, a ono malo starosedelaca što je ostalo je vrlo brzo asimilizovano.

muchachos

pre 6 godina

U svakom od predloga stoji ime Makedonija i odrednica, a Grci su ti koji ne žele reč Makedonija kao rešenje. Koja je uopšte veza njihove "prave" Makedonije i npr. ove "gornje"?

Republika Makedonija

pre 6 godina

Ko je ikad pokušavao da zadovolji makar i sopstvene nacionaliste, u startu je krenuo u nemoguću misiju. Nije ni Aleksandar postao Aleksandar Veliki tako što je popuštao grčkim mešetarima.
Ako je ime makedonije Gordijev čvor, onda se i rešava kao Gordijev čvor. Preseći to. Ta zemlja se zove Republika Makedonija i jedino eventualno promenljivo je ono "republika" u njenom imenu. Republika nije oduvek, ali Makedonija jeste.

Pirke

pre 6 godina

Južna Srbija vazda bila čak i Skoplje glavni naš grad bio,ko nam je to uzeo zašto se neko ne pita ali ne ni jedan političar nesme da kaže ništa kao da smo mi narod koji treba da kleči svima.Zašto se olako odričemo Srpskih zemalja Crne Gore i Makedonije pa one su nam bitne koluko i Kosovo

duki

pre 6 godina

Сумњам да ће Грци бити задовољни докле год се име "Македонија" користи. И с правом негодују. По мом мишљењу, најбоље би било само "Вардарска". Ако већ мора Македонија, односно, ако Грци постану флексибилни, онда Северна Македонија некако највише смисла има међу свим бесмисленим предлозима.

Martin Zaječar

pre 6 godina

@bobo mk
Tačno je da je za vreme i nakon Grčkog građanskog rata izvršeno etničko čišćenje slovenskog stanovništva (današnjih Makedonaca, nekoliko desetina hiljada) u Egejskoj Makedoniji, iz razloga što su Makedonci u tom ratu učestvovali u vojsci grčkih komunista i kao Titovi partizani, koji su poraženi...
Isto tako, Grčka je izvršila masovnu deportaciju Albanaca (Čami) iz Epira u Albaniju, zbog njihove saradnje sa italijanskim fašistima. Istovremeno, mnogi Grci iz primorskih gradova južne Albanije beže od komunističke diktature Envera Hodže u Grčku.
Masovnih egzekucija civila i zločina nad Makedoncima i Albancima u Grčkoj nije bilo, jednostavno su proterani a imovina konfiskovana. Međutim, malo ljudi zna da su Grci počinili ne tako mali broj zločina nad Bugarima u mnogim selima u Trakiji, kao vid osvete zbog bugarske okupacije Trakije i terora nad Grcima.

Zoran

pre 6 godina

sve, sve, ali ovaj predlog sa zagradom... ponizavajuce
(rade sjenica, 19. januar 2018 11:44)

A sto tako mislis?! Ja mislim da je u tom predlogu to Skoplje bas lepo ukoriceno.

bradina

pre 6 godina

Makedonci ce na referendumu glasati 90% za ime REPUBLIKA NOVA MAKEDONIJA!
Sto je najbolje resenje,uostalom slaze se Grcka(njima "Nova" najvise odgovara kao i Republika Makedonija(Skoplje).Interesantno je sto pojedini komentari pokazuju totalno nepoznavanje istorije bivse nam bratske republike da sam veoma zabrinut ko i kako uci nasu decu istoriji.Fakat je da su Makedonci,koji sada zive Slovenski narod,sto za Bugare ne bi se bas moglo tvrditi,jer su se naselili na Balkan u 11 veku najezdom plemena iz Male Azije imenom "Bolgari",budu asimilirani sa vec 4 veka slovenskim zivljem koji je tu ziveo,prihvatajuci jezik (doduse sa dijalektom), kulturu i obicaje istog.Nasoj deci se vec jednom mora objasniti da drzave i nacije pod sadasnjim imenima su nastale tek posle Francuske Burzoaske Revolucije 1799. godine.Sve pre toga su feudalne drzave sa drzavicama gradova i monarsima.Istorija priznaje etnicku podelu naroda prisutnih na evropskom kontinentu pre tog perioda.(primera radi na Germane,Romane,Slovene.... itd).Nesto starija istorija u periodu Robovlasnickog drustva svodila se na plemena kojih je od Anticke Grcke do Rimskog carstva bilo toliko da ih je tesko sve i nabrojati.Ti narodi su dobijali imena po geografsko determinoloskom principu,"odakle si tako ces se i zvati",sto su mnogi zadrzali do dana danasnjeg.Kod nas se mesa Istorija nove ere sa proslom izbegavajuci promenu drustveno politickih sistema zato smo tu gde smo razjidini,pored iste etnicke pripadnosti.