"Srbi vole Rusiju jer su kivni na Zapad"

Beograd -- Srbi podržavaju Rusiju ne toliko zbog iskrene ljubavi prema njoj ili zainteresovanosti za rusko društvo, kulturu i institucije, već zato što su kivni na Zapad.

Izvor: Beta
Pošaljite komentar
 1. @bimmer placam porez i ostale racune redovno i psujem '90. skolovan sam i veoma pristojno zivim od pristojne plate u ovakvoj srbiji, a sto se kosova tice naravno da je srbija, a bomabrdovanje su izazvali oni koji sada imaju stalnu vojnu bazu u pokrajini.
   (milodar, 15. januar 2018 21:25)

  # Link komentara

 2. i malo dete kad gura prst u steker misli da mu je to interes(da se poigra)...a ne zna da mu je zivot ugrozen!...tako i mi pojma nemamo sta nam je opsti interes u ovoj epohi svetske civilizacije...nego samo trubimo o nekim mitovima ,ljubavima,istoriji koja je dosta falsifikovana...mislim naivni smo...ko mali perica iz vica,nazalost..
  (zago, 15. januar 2018 21:12)

  # Link komentara

 3. Volim samo svoju zemlju i ovo forsiranje izbora između stranih sila me vređa.

  Hoću uređenu, srećnu i bogatu Srbiju. To je sve što me zanima.

  I Rusiji i zapadu, svaka čast, ali moja zemlja je Srbija.
  (Nacionalista, 15. januar 2018 21:04)

  # Link komentara

 4. Ја волим Русију.
   (djoledjole, 15. januar 2018 21:03)

  # Link komentara

 5. @ Miroslav,15.1.2018.19.22
  Bravo Miroslave.
  Miroslavovo jevandjelje II deo.
  Poenta svega je da te niko neće voleti i ceniti ako sam sebe ne poštuješ.
  Čitam ove komentare - ubiše se dokazujući da li je bolje da nas osedla Istok ili Zapad.
  Kad si osedlan onda si konj.
  Samo za magare je napredak da pistane konj.
  S oprošrenjem,tako mu dodje.
  (Komša, 15. januar 2018 20:33)

  # Link komentara

 6. @deda cvetko
  Poredjenje Gvantanama i Gulaga? Jedno je sistem gde je ubijeno vise miliona gradjana drzave zbog ne slaganja sa politikom vlasti, drugo je vojna baza u kojoj je bilo zatvoreno par stotina stranaca za koje se mislilo da su teroristi. Stvarno slicne stvari.
   (jasdf, 15. januar 2018 20:28)

  # Link komentara

 7. Imam 54 god. Odrastao sam uz rock muziku, heavy metal, voleo americki burbon i nemacka piva, obisao mnogo zapadnih zemalja, USA i Australiju i nikada ne bih mogao reci da sam za Ruse. Ni u najludjim snovima. I u ovim godinama sam spreman rasprodati svu imovinu i otici iz zemlje, ako padnemo pod ruski uticaj, jer pod ruski jaram trce samo one zemlje koje ga nisu osetile. Ekonomska razmena sa njima nam je na nivou statisticke greske, pomoc ne dobijamo, investicija nemamo, njihovih firmi u Srbiji nema, jer Rusija nema ni za sebe...Deca, ali i odrasli nam odlaze na zapad, a u Srbiji ostaju prazna sela. U EU i NATO okruzenju smo i ne budemo li mislili na sebe i nasu decu, ne budemo li iskoristili momenat za evrointegraciju, Srbija ce ekonomski propasti, bez da ce imati snage da se izvuce ikada.
  (M. Radosavljevic, 15. januar 2018 19:57)

  # Link komentara

 8. Samo su grobovi ruskih vojnika posejani po Srbiji, samo su njihovi sveštenici i carevi pomagali Srbiju , oslobađali iz nemačkog zarobljeništva ratne vojne zarobljenike srpske ...a to što su Tito i Staljin ( Hrvat i Gruzijac) imali sukob lične prirode i formirali Gulage i Gole Otoke ne može da , po želji Zapada, unese mržnju između Srba i Rusa ni pod uticajem najcrnje propagande. Ljubav i poštovanje prema NATO paktu , pogotovo prema nekim njegovim članicama se ne može razviti pod, opet kažem, propagandnim uticajem.
   (kim, 15. januar 2018 19:49)

  # Link komentara

 9. Vise volim ZZ top od od ruskih vojnih trubadura, vise volim hamburger od borsca, harley od urala,ford od moskvica,new orleans od murmanska, sesir od subare,jack daniels od vodke i tako to..
  (Liman2, 15. januar 2018 18:32)

  --

  A jel' vise volis i Guantanamo od gulaga i tako to...? Jer, znas, to ti dodje u paket-aranzmanu sa ZZ Top-om, Harley-Davidsonom, Kentucky Fried Chicken $hitom i Jack Danielsom (koji se, uzgred, ovde smatra niskorangiranom vatrenom vodom)...
  (DEDA CVETKO, 15. januar 2018 19:46)

  # Link komentara

 10. Ne volim ni Rusiju ni Ameriku vec Srbiju. Ne zelim da nas sutiraju sa zapada na iastok i obrnuto. Zelim da Srbija postane uredjena drzava sa dobrim standardom, gde ce se postovati svaciji rad i svako kao osoba. Drzava iz koje nece bezati glavom bez obzira vec u kojoj ce ostajati jer ce imati smisla i svrhe ostajati. Da tako jaku Srbiju traze u EU a ne da ulazimo na mala vrata vukuci kojekakve za nogavicu da nas povuku tamo. Da je Srbija zaista jaka kao sto zelim da bude otimali bi se za nas a ne uvaljivali jedni drugima.
   (Miroslav, 15. januar 2018 19:22)

  # Link komentara

 11. Za vreme SFRJ svi su voleli zapad a niko nije tad pricao za ruse ili ponekad u vjestima za Sovjetskom Savezu.
  (Mamer N'goj, 15. januar 2018 18:56)

  # Link komentara

 12. Želim da se iselim u bogatu zemlju zapada, ali samo ako svoje bogatstvo nije stekla pljačkom zemalja trećeg sveta.
  (REALNO, 15. januar 2018 17:53)

  ==

  Zasto mi to niko rekao pre 37 godina?
  (DEDA CVETKO, 15. januar 2018 18:48)

  # Link komentara

 13. Volim Rusiju od kada znam za sebe, imam 44 godine.
   (Major, 15. januar 2018 18:48)

  # Link komentara

 14. Vise volim ZZ top od od ruskih vojnih trubadura, vise volim hamburger od borsca, harley od urala,ford od moskvica,new orleans od murmanska, sesir od subare,jack daniels od vodke i tako to..
  (Liman2, 15. januar 2018 18:32)

  # Link komentara

 15. Ima i nešto malo Srba koji vole Srbiju.Ostali se izdelili - vole Zapad ili Istok više od svoje zemlje.
  (Komša, 15. januar 2018 18:05)

  # Link komentara

 16. Konačno normalan odgovor na ovu temu.
  (Perperius, 15. januar 2018 18:01)

  # Link komentara

 17. Želim da se iselim u bogatu zemlju zapada, ali samo ako svoje bogatstvo nije stekla pljačkom zemalja trećeg sveta.
  (REALNO, 15. januar 2018 17:53)

  # Link komentara

 18. Zapad je mogao da radi ovakvu neku analizu i pre bombardovanja, dok jos nije bilo razloga da budemo kivni. I onda, da nas niste bombardovali, ne bi bilo ovih pitalica. Samo da nas niste razvalili mi bi smo vas sve podjednako voleli. Sva moc je i bila i bice van naseg domasaja a ljubav ... ljubav je emocija ... nje ili ima ili nema. Da skratim, secam se da sam licno voleo i SAD i Ruse i Hrvate i ostale a sada je ta lista sve kraca, ako je to uopste bitno. Ostavite nas na miru i bice ljubavi koliko vam drago.
  (Vladica, 15. januar 2018 17:48)

  # Link komentara

 19. Ruse mogu da vole samo oni koji pod njom nikada nisu ziveli. Oni koji su oprobali njihov bratski zagrljaj su pohrlili u NATO cim im se za to pruzila prilika.
  (ja Srbijanac nazalost, 15. januar 2018 17:39)

  # Link komentara

 20. Mi smo mali i nebitni, oni veliki i jaki..
  (Doktor direktor, 15. januar 2018 17:24)

  # Link komentara

 21. Srbi vole Ruse jer su nam bliski u svakom smislu a i zato sto nas nikada nisu napadali ni bombardovali za razliku od zapadnih "saveznika". Rusi ako nisu mogli da nam pomognu nisu nam ni odmagali. Naravno, kao i svi ljudi na ovom svetu, i Srbi vole novac i ono sto on omogucava a novca najvise ima na zapadu i zato Srbi, kao uostalom i svi drugi siromasni narodi idu u bogate zapadne zemlje da zive i rade. Bitan faktor je svakako i uredjenost tih zemalja i dostignuti stepen demokratije i socijalne pravde koji su u tim zemljama najvisi moguci... sto im je bilo lako da postignu s obzirom da su vekovima pljackali ceo svet i mogli su da uzivaju u blagostanju i pravljenju sto boljeg drustva za razliku od malih i potlacenih naroda koji su se vekovima borili za slobodu koja je i dalje kod vecine samo fiktivna jer velike sile i dalje posredno upravljaju njima i izrabljuju ih uz pomoc svojih placenika u tim zemljama. Zato ce Srbi uvek voleti Ruse i zapadnjacki novac.
   (Trifke, 15. januar 2018 17:21)

  # Link komentara

 22. Ne volimo mi njih zato sto mrzimo SAD, volimo ih zato sto su nam 'braca', a i vas bi nazivali 'bracom' da niste agresori! Srbin voli svakog coveka ako je covek!
  (spijunka, 15. januar 2018 17:13)

  # Link komentara

 23. Sami cu reci: San Stefanski mir.
   (Hyspo, 15. januar 2018 17:08)

  # Link komentara

 24. Vole Rusiju one internet patriJote, koji viču Kosovo je Srbija, Putin, Rusija.... a kad je bilo gusto iznalazili veze da ne budu mobilisani. Mrze zapad ali vole evriće. Kukaju na Nemce, a ako slučajno dobiju nemačke papire, čašćavaju i prave lumperaj zato što idu da zarade. Govore o patriotizmu, ali ne daj bože da plate porez ovoj državi, ili ako su neki sitni privatnici da izdaju fiskalni račun. Žale za devedesetim, jer je tad svako mogao da se "snađe". 100 godina ima da pominju bombardovanje, a šta je izazvalo to bombardovanje to nije bitno.
   (bimmer, 15. januar 2018 16:50)

  # Link komentara

 25. Odličan tekst i što je najvažnije u potpunosti TAČAN.
   (Djordje NS, 15. januar 2018 16:47)

  # Link komentara

 26. Apsolutno pogrešno!
  Srbi loše Ruse zbog:

  1. Pravoslavni vernici kao Srbi
  2. Saveznici u svakom ratu
  3. Nikad nisu radili protiv naših interesa
  4. Uslovljavali su zapad u Velikom ratu savezništvom ako se Srbiji ne pomogne kad joj je najteže bilo (izgnanstvo na Krf)
  5. Otvorene i iskrene politike bez ultimatima
  6. Ako nam nisu mogli pomoći, bar nam nikad nisu otežali...

  Mislim da bi neko stručniji od mene nabrojao još dosta primera... Ali mislim da sam bio jasan
   (markoni, 15. januar 2018 16:46)

  # Link komentara

 27. Problem je u tome sto nam ni jedni ni drugi ne nude nista konkretno.
  Zaboravili bi mi na Ruse kad bi nam zapad ponudio clanstvo u EU. Isto bi bilo i kad bi nam Rusija ponudila nesto konkretno.
   (krusevac, 15. januar 2018 16:46)

  # Link komentara

 28. @posmatrač

  APSOLUTNA JE NEISTINA da je Rusija ušla u I svetski rat zbog Srbije. Ako već ne verujete meni, pročitajte gomilu dokumenata koji su dostupni na internetu, ili pogledajte englesku seriju "37 dana do rata", ili austrijsku "Atentat".
  Rusija je ušla u rat zato što je morala, jer da nisu digli glas, niko ih više ne bi smatrao za silu, a već se znalo da sila više i nisu. To su i dokazali na bojnom polju.
  Kroz celu istoriju nema primera iskrenog prijateljstva države Rusije prema Srbiji, to naravno, niko normalan i ne očekuje, ali su uvek, kao i sada pomagali Bugarsku, iz razloga da sada to ovde ne objašnjavam, nema mesta.
  Mi trenutno državi Rusiji služimo za ometanje planova Zapada, što nas košta i previše. I koštaće još više našu decu.
  (prosto da prostije ne može biti, 15. januar 2018 16:46)

  # Link komentara

 29. Ne znam kako vi, ali ja stojim iza ovog naslova.
  (knez, 15. januar 2018 16:45)

  # Link komentara

 30. Mnogo licemernog pranja nečiste savesti za tako mali tekst …. A bez odgovora na ključno pitanje iz naslova : Zašto su Srbi tako kivni na Zapad ? Čak i kada višestruko umnožim doprinos našeg domaćeg "mraka" (infantilnost, nerealnost, povodljivost, robovanje iluzijama, mitomanija, neodgovornost, apsurdno samoveličanje, nerazumna drčnost, rajinski mazohizam, samoživost, šovinizam, iskompleksiranost, itd. itd.), ne mogu da ga izjednačim sa razmerama počinjenog zla i efektima dijaboličng licemerja koje nam od vodećih zapadnih zemalja, a posebno od SAD, stiže već duže od četvrt veka Divljačko uništavanje Srbije u bombardovanju 1999.godine, razbojničko otimanje južne pokrajine i zasipanje osiromašenim uranijumom su "crvena linija" koju nijedan Srbin sa dovoljno pamćenja, morala, savesti i identiteta nikada neće moći da relativizuje i ostavi u mraku zaborava. Rusija tu jednostavno nije tema. Zapadni političari i analitičari bi trebalo da prestanu da se čude zašto ne možemo da zaboravimo taj zlikovački pir i zašto ne možemo da prekinemo prijateljstvo sa državama koje su to zversko iživljavanje od početka osuđivale (i, ako ništa drugo, barem nam davale moralnu podršku). Neka pogledaju arhivske snimke srpskih gradova u plamenu i spisak ljudi koji su pomrli od posledica ozračenja uranijumom I onda će znati zašto. Zato što ni oni sami to ne bi mogli da zaborave i oproste.
  (disgustado, 15. januar 2018 16:38)

  # Link komentara

 31. Nisu Srbi toliko "kivi na Zapad", koliko tu "kivnost na Zapad" planski podgreva i održava besomučna proruska propaganda u poslednjih 10-ak godina!

  A zašto tako lepo uspeva u tome? Zato što se Srbin drži gvozdenog principa "nikad izvini" i "nikad, ali NIKAD! ne priznaj da si pogrešio, naročito ako si stvarno pogrešio!"

  Da, bilo je bombardovanje. Kako vreme prolazi, sve više se stvara priča kako je to bombardovanje došlo potpuno neočekivano, baš kao neka vremenska nepogoda koju nismo mogli ni da predvidmo, ni da izbegnemo, a inače mi u to vreme smo samo gledali svoja srpska posla i nismo ni mrava zgazili!

  Zato namerno zaboravljamo da je gen.Vesli Klark lično dolazio čak tri puta u Beograd da nas upozori. Zaboravljamo i da je gen.Perišić javno govorio da ne ulazimo u rat s NATO paktom jer ga ne možemo dobiti. Epilog: baba Jula ga je smenila i zamenila onom ljigom Ojdanićem!

  Zaboravljamo i da je tadašnji ambasador u Srbiji Cimerman više puta tražio prijem kod Miloševića, ali Milošević za njega "nije imao vremena"!

  Zaboravljamo da se cela naša strategija tada svodila na to "ma, ko ih bre j***, mi radimo šta 'oćemo, jer imamo blanko ček kod Rusa koji će uvek da zalegnu za nas, šta god da bude"! Videli smo kako su zalegli...

  U stvari, nisu Srbi toliko rusofili (prosečan Srbin ne zna praktično ništa o Rusiji), koliko su putinofili jer Putina vide kao jedinog dovoljno jakog osvetnika koji će kad-tad da nalupa šamare Zapadu! Zasad još ništa od šamara...
  (Lacerta, 15. januar 2018 16:38)

  # Link komentara

 32. Што би рекли ,открио топлу воду!!!
   (Миодраг, 15. januar 2018 16:34)

  # Link komentara

 33. "...istraživač na Univerzitetu Severna Karolina..." Opasno, nema sta!
  (izadje na videlo, 15. januar 2018 16:25)

  # Link komentara

 34. Ne treba nikoga mi ni da mrzimo ni da volimo. Treba da se okrenemo sebi, da stanemo pred ogledalo i krenemo prvo da zadržimo našu decu, tako što će nam prioriteti biti školstvo, kultura i vladavina zakona. Sopstvenom glupošću i nerealnim i prilično bahatim, kafanskim sagledavanjem istorije i sadašnjosti, došli smo do dna. I nema na vidiku nikakve svetlosti. Zato smo skloni paganskom plesu, prizivamo kišu u vidu harzmatičnih vodja iz belog sveta koji će promeniti sliku stvarnosti. E, pa neće. Svi gledaju svoje interese, pa tako moramo i mi. Kada su mogle manje zemlje od nas da pametno rade, valjda i mi imamo još zrnce pameti da nešto promenimo.
  Neverovatno koliko je naivna i površna mitologija ovde prisutna. Ljudi veruju u bajke i vradžbine a na činjenice se smeju i prezrivo ih odbacuju. Naša "ljubav" prema Rusima ima temelja, ali daleko je to od realnosti. Realnost je da su nas ( kao i zapad ) koristili za sopstvene interese. Rusija je bila protivnik nezavisnosti Srbije i Crne Gore u devetnaestom veku, jer je bila u dobrim odnosima sa Turskom i lošim odnosima sa Austrougarskom koja nas je podržavala zbog svojih pretenzija na Bosnu i Hercegovinu. Nikakvih ljubavi tu nema, to su sve goli interesi. I nije nikakvim ultimatumom Rusija u Prvom sv. Ratu spašavala Srbe, to je čista mitomanija. Takodje, u Prvom srpskom ustanku, municiju i barut za ustanak dao je turski sultan. Jer mu dahije nisu plaćale porez i potpuno su se otcepile. Nema tu ljubavi, gospodo.
  (Negativni, 15. januar 2018 16:21)

  # Link komentara

 35. U potpunosti se slažem sa analizom iz ovog teksta.
   (Marko, 15. januar 2018 16:20)

  # Link komentara

 36. Zahvalite zapadu što postojimo kao država, jer da nas oni mrze kao što se ovde komentarišu, nestali bi kao država za par godina, plus ne bi imali za hleb. Sa druge strane, Rusija nema snage ni želje da nešto učini za nas, a ne želi i ne može da nam naudi. Prema tome, mi smo u sferi uticaja zapada, a tema Rusija se forsira da bi se skrenula pažnja javnosti sa činjenice da smo poslušnici zapada (glasove birača nacionalista Vučić ne želi da prepusti tek tako).
  (Petar, 15. januar 2018 16:19)

  # Link komentara

 37. Ko voli Ruse? Dacic mozda
   (nejak, 15. januar 2018 16:12)

  # Link komentara

 38. "Srbi vole Rusiju jer su kivni na Zapad". Ne, nego Srbi vole Rusiju zato sto im tako planski serviraju placenicki mediji vec 30 godina. Secate se Drugog svetskog rata? Kako to da su odnosi sa Nemcima vec posle deset godina bili normalizovani, i da nije bilo negativnih osecanja prema njima, posle svih onih zlodela (osim redovnih porcija u filmovima sa temom drugog svetskog rata), a posle ovog malog i zasluzenog rokanja (masovne grobnice, hladnjace, itd), Srbin se drzi svoje mrznje prema zapadu 20 godina, bez tendencije da se ona smanjuje. Srbin je propagandna zrtva Ruske igre na Balkanu. Da Rusi dobiju priznanje Krima, uz uslov da priznaju Kosovo, prhvatili bi to u momentu. Za sada im Srbija sluzi za uhlebljenje zasluznih kadrova (NIS-Gazprom), za vadjenje nafte (po sramnom i veleizdajnickom ugovoru) i drzanje tenzije u srcu NATO Evrope, kao sredstava pritisaka i ucena protiv zapada. A mi se lozimo da su nam braca. "Braca".
  (Govorit mozak, 15. januar 2018 15:49)

  # Link komentara

 39. “Наклоност” Запада (ако је емоцијā икад било у геополитичкој терминологији) долазила нам је од слојева друштва који махом нису имали везе са политиком, или су у најдаљу руку били од секундарног значаја у општој политичкој структури. Обични људи на Западу кроз историју су и те како уважавали Србе, идентификовали се с њима, па, ако хоћете, и волели их. Мени није позната нпр. ниједна руска историјска личност која је саопштила неку изјаву о Србима налик овој изјави Француза Ернеста Денија: “Ви се сећате једне дивне скулптуре Роденове ‘Божја рука’ – једна огромна рука која меси масу из које се раша свет. – Србија је један од пет прстију ове божанске руке која обликује будућност”. И још ко зна колико дивних изјава дивљења према Србима од стране свих Западњака – укључујући и немачке официре!

  Везивања на емотивном плану требало би да се тичу нас “малих”, који смо испод политике. А таквих је мање-више пуна цела Европа. Што се тиче политике, Срби кажу: “Бог је прво Себи браду створио”. Русија не жели да се упушта у авантуре прсења пред комплетним НАТО пактом и спасавања неке балканске нацијице која цела може комотно да стане у Москву ако ће то да је кошта у економији, техници, људству, угледу политичара... Приде, већина Руса чак ни нису никакви мрзитељи Запада (бар не западноевропских земаља, не знам за Америку), као што се код нас пласира. Ако ћемо о наклоности према Србима (у контексту “(не)вољења”), ње никад није било у политици, али ју је несумњиво било у свим народима Европе.
  (Џони, 15. januar 2018 15:49)

  # Link komentara

 40. Срби природно, више воле Русе и Грке, због родног и историјског наслеђа. Запад је интересантнији материјално и културолошки, али ти никад не измами искрени осмех и титраје срца као кад се суочиш са неким кога осећаш блиским.
   (Миливој, 15. januar 2018 15:49)

  # Link komentara

 41. Apsolutno tačno!!!
   (Dunster, 15. januar 2018 15:38)

  # Link komentara

 42. Ono kad najpopularniji klinac u skoli godinama zlostavlja nekog jadnika kog povremeno brani neki seljak doduse, ali sirovina, strvina i neko ko u principu tera svoju politiku. Pa prodje par godina, najpopularniji revidira svoje liste popularnosti i tako krene da lupa gluposti- sto sad neko voli vise strvinu? Hm, stvarno pitanje za genija. Stvarno, hajde da neki pacijent iz Bugarske uradi analizu.
   (LepaMara, 15. januar 2018 15:38)

  # Link komentara

 43. Kivni na zapad, ali trce tamo da zive i rade, a ne u majcicu Rusiju.
   (Ivan NG, 15. januar 2018 15:38)

  # Link komentara

 44. i jedni drugi vise ...
  Nek nas ostave na miru da zivimo.
  (Trener, 15. januar 2018 15:37)

  # Link komentara

 45. Evo ja na primer,Dugo sam ziveo u nekadasnjem SSSR i danasnjoj Rusiji.Niti ih volim,niti ih Mrzim,ali ih ŽALIM.
  Jednostavno,neću da budem RUS,Спасибо,не хочу.
  (Gradhanin Srbije iz Srbije, 15. januar 2018 15:33)

  # Link komentara

 46. Odlican tekst i vrlo realan. Zapad se siledjijski odnosio i vrlo nekorektno prema Srbima, a bombardovanje je tek prevrsilo svaku meru.
  (Todor, 15. januar 2018 15:32)

  # Link komentara

 47. @Milos, 15. januar 2018 14:03

  Milose, citaj malo istoriju, pa onda reci da li nam nisu pomogli ! Rusija je u I Sv.rat usla zbog Srbije i zbog toga imala oko 6 miliona zrtava a Car Nikolaj izgubio i carstvo i porodicu i glavu. Da nije bilo njih, od Srbije nista ne bi ostalo, pitanje da li bi ti uopste i bio rodjen.
  (posmatrač, 15. januar 2018 15:29)

  # Link komentara

 48. @istina gluposti! po toj logici ako ne volis votku ili rusku salatu ne treba da volis ni rusiju. inace apsolutno se slazem sa navodima ovog clanka.
   (milodar, 15. januar 2018 15:26)

  # Link komentara

 49. evo me kuci, uzela malo bolovanje posto kijavicavim vec dve nedelje. trebalo bi sutra da idem u bg na kontrolu al videcu jos, nesto mi je ladno :)
   (LepaMara, 15. januar 2018 15:26)

  # Link komentara

 50. Volim Rusiju, a prema zapadu nemam emotivni odnos - gledam samo kako da im uzmem pare. To sa parama su me naucili na zapadu.
  (Western, 15. januar 2018 15:20)

  # Link komentara

 51. srbi su stari licemeri. ne vole nikoga, ponajmanje sebe.
   (neutralni felsh, 15. januar 2018 15:03)

  # Link komentara

 52. Veza Srba i Rusije je mnogo duza nego sto se misli i seze jos u XVIII vek a dodatno je pojacana Prvim srpskim ustankom,doduse tu su nas Rusi ostavili na cedilu sklopivsi mir s Turcima,i pored svega Srbi su ipak mnogo vise cenili Zapad svi nasi najumniji ljudi XIX veka skolovani su na zapadu,nasi ustavi pisani su po ugledu na Zapadne i prvi građanski zakonik je pisan po ugledu na austrijski sto govori da smo tezili da uvedemo drzavno uređenje i institucije po ugledu na Zapad ali prema Rusima smo uvek gajili simpatije sto nam nije smetalo da se masovno naselimo u zapadnim zemljama,samo u Becu ima sto hiljada prijabljenih Srba.
   (Joca S, 15. januar 2018 15:01)

  # Link komentara

 53. Jos jedan strucnjak za Srbe... Ne sedimo na 2 stolice nego na 200. Zbog cega bismo mi sami sebi izmisljali neprijatelje ? Rusi svakako da imaju posebno mesto u nasim srcima, pre svega kao tradicionalno prijateljska, slovenska i pravoslavna zemlja, koja nam nikada nije zabila noz u ledja.
  (posmatrač, 15. januar 2018 14:59)

  # Link komentara

 54. Srbi više vole Rusiju jer su i Rusi Srbi mi smo isti pa se volimo. Najbolji balet, klasična muzika, knjizevnost, nauka.
  (Nolan Smith, 15. januar 2018 14:57)

  # Link komentara

 55. Rusiju vole tajkuni i lopovi koji saradjuju sa Ruskim tajkunima i bogare se(kao Karaic,Mira sa Markom,Popovic itd.),a kad ih pojure beze kod"brace"..?!Pogledajte ko nam je najvise dao para bespovratne pomoci,na toj listi Rusa nema?!Ali su prvi na kreditnij listi?!Ko nam je pomogao kad su bile poplave,Eu itd.,opet nema Rusa?!A tek kako pobegose sa Kosova,umesto da su ostali i pomogli da se ne otcepi?!!!
  (Rajna, 15. januar 2018 14:57)

  # Link komentara

 56. Rekao je tacno ono sto iole pametan covek moze da vidi, a to je da vlast zamajava narod pricamo o Rusiji, a u stvari smo EU-NATO kolonija. Vucic glumata i prenemaze se da kao vodi nezavisnu politiku i brani Kosovo, a naravno radi sta mu kazu i predao je sve ingerencije nad Kosovom do sada. Sada je samo ostalo i da potpise sve to sto je oteto pa izigrava neki toboze dijalog radi pokrica.
  (Bojan, 15. januar 2018 14:48)

  # Link komentara

 57. Najsmesniji su mi oni kivni na antizapadnu kampanju koji ne vide da ona ide upravo u korist zapadnom krupnom kapitalu cije interese zastupaju sve vlade nakon petog oktobra.Tipican primer je proevropski Tadic koji nista nije mogao uraditi sa Kosovom jer je svaki potez smatran izdajom i na kraju je pusten niz vodu dok podrsku ima retoricki nacionalista i rusofil Vucko koji time zamazuje javnost da bi ispunio sve ono sto zapad trazi u vezi Kosova.I ta prica o nemogucnosti sedenja na dve stolice dok Putin i Merkelova savrseno saradjuju.Jednostavno,u 2018-toj se baviti hladnoratovskim pitanjima je najvece moguce gubljenje vremena,svetom vlada njegovo velicanstvo kapital,a on je koliko znamo nadnacionalan,inace naslov apsolutno sve govori,mali broj simpatise Ruse iz razloga slovenstva i pravoslavlja,vecina to radi kao kontru onima koji su konstantno protiv nas u svim dogadjajima iz bliske proslosti
  (nadnicar, 15. januar 2018 14:48)

  # Link komentara

 58. A kako su to kivni na Zapad, a nisu kivni na zapadne pare.Nisam video da su odbili da prime novac od tog "mrskog Zapada" koji ih je bombardovao.Dakle pare mogu,ali demokratija,vladavina prava,slobodno drustvo mediji, uredjena drzava,to ne moze...?!
  (Kontrapitanje, 15. januar 2018 14:20)

  # Link komentara

 59. Ovako, ne navijam ni za zapad ni za istok. Ajmo, moji sugradjani da malo spomenemo cinjenice. Kako vas nije sramota, da velicate nekog ko je ubijao neduzne civile, gadjao putnicki voz pun ljudi civila, dece, gadjali bolnice i ubijali "koleteralnom" stetom toliko ljudi? Kako vas bre nije stid toga? Rusi nam nisu pomogli ali nas nisu ubijali. Meni je to dovoljno. Decu im necu oprostiti. Najpametnije bi nama bilo da se okrenemo sebi, da se mi procistimo NEKAKO moralno, ma u svakom pogledu, da ojacamo tako sto cemo saradjivati jedni sa drugim umesto da gledamo ko ce koga da zezne. Verujte, bolji zivot ce sam po sebi doci kad ste okruzeni ljudima koji vas najbolje razumu i koji ce da teze da se nesto uradi od zivota, a ne da nam zivoti prolaze u cekajuci pomoci od drugih.
   (Milos, 15. januar 2018 14:03)

  # Link komentara

 60. Лоша анализа. Срби просто воле Русе.
  [Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Јабучило, 15. januar 2018 12:21)

  Zašto? Ja se sećam da pre 10 godina recimo uopšte nije postojala ni ruso ni putionofilija, već bi zaista rekao da su mediji vremnom iskreirai takvu priču, gde je onda retroaktivno konstruisana kao neka večna istorijska veza između dva naroda. Da se razumemo, nije da takva istorija ne postoji, već se ta istorija apostrofira kao jedina i skrajnuti su svi drugi generalni sentimenti koji su postojali tokom decenija u raznim oblicima ovog društva, a koji uopšte nisu bili proruski. Koliko je sve postalo ludo samo govori činjenica da su najveći saradnici Amerikanaca tokom drugeg svetskog rata na Balkanu bili četnici, koju su danas najveći rusofili; dok su komunisti, koji se danas sa patriotskog stanovištva smatraju neprijateljima Srba, upravo došli na čelo zemlje uz pomoć Rusa, samo da bi danas, 2018-te godine, neki komentator dole rekao da je zapad oduvek bio protvi Srba. Potpuni šou!
  (Kent, 15. januar 2018 14:01)

  # Link komentara

 61. @(jasdf, 15. januar 2018 13:04)

  To je tacno i zato su sve glassine koje kazu da je "meka moc Rusije" jaka u Srbiji cista propaganda. Kad je zadnji put bio ruski film u bioskopima? Koncet ruske rok grupe, baleta, pozorista,..?
  (Pera, 15. januar 2018 13:59)

  # Link komentara

 62. Rusima su Hrvati veci prijatelji nego mi, bar tako kaze anketa sprovedena u Rusiji. I nije istina da je Rusija ucenila Francusku da nam pomogne, interes Francuske u tom trenutku je bio, pomoci na solunskom frontu.
  pozdrav!
   (Pitam, 15. januar 2018 13:59)

  # Link komentara

 63. Mi smo teski licemeri a evo zasto uvek smo verbalno za Rusiju a kad kupujemo sve kupujemo zapadno kad se skolujemo svi na zapad kad se selimo svi na zapad itd,
  (Istina, 15. januar 2018 13:56)

  # Link komentara

 64. @istina bez izvrtanja istina je: gde god je milosevic branio srbe, tu srba vise maltene nema, slavila se pobeda posle bombardovanja nad nato paktom, eto kakav je politicar bio, a da je bio dobar, prisao bi zapadu, dozvolio bazu un na kosovu, ili cak i natou, i otpoceo evrointegracije, i jos bi bio na vlasti da je tako uradio, to je po srbiju bila najbolja opcija, a kosovo bi kao autonomna pokrajina bila u sastavu srbije, ne mrzim rusiju, jer ta zemlja ima izvanrednu istoriju i kulturu, a narod nam je bratski, ali interes srbije je zapad, uostalom treba se osvrnuti pun krug, pa mi i da smo mnogo jaca i veca drzava, morali bi opet stremiti zapadu, ovako mislim da nam ne veruje ni zapad ni rusija, moramo se opredeliti, nesvrstanost je istorija
   (maki, 15. januar 2018 13:54)

  # Link komentara

 65. Kada je Kosovo u pitanju Milosevic je radio sve sto bi bilo koji drzavnik uradio - branio je silom svoju zemlju od sile.

  Albanci su krivi za rat, kao i u Makedoniji 2000-2001 (u Makedoniji nije bilo Slobe).
  (istina bez izvrtanja, 15. januar 2018 12:53)

  Super,samo,sto nije poslao svog sina da zajedno branimo zemlju od sile?
  Zivot njegovog sina je vredniji od zivota siromasne dece,koja su ginula da bi taj isti DRZAVNIK i svi oko njega dobro napunili svoje dzepove.
  (Milan Nis, 15. januar 2018 13:54)

  # Link komentara

 66. Evo na primer ja ne volim rusiju i nisam kivan na zapad. Nemojte sve srbe zabijati u vaše ankete.
   (ALEKSANDAR VELIKI, 15. januar 2018 13:47)

  # Link komentara

 67. Devedesetih godina je u Rusiji radilo izmedju 80 I 100 000 radnika iz Srbije.Nismo imali radne dozvole,prijavu stana ,nismo placali porez,nismo imali racune u bankama,primali smo kes na ruke I isti bez problema iznosili iz zemlje.Sve je ovo bilo po zakonu obavezno I Rusi su to znali I cutali.Trebalo je da imamo medjunarodne dozvole za voznju po zakonu ali su Srpske bile ok!Nasa ambasade je produzavala vizu za Rusiju na godina dana I novac uzimala sebi.Sve su Rusi znali I cutali!Neka mi neko kaze ako zna da li je ijedna druga drzava primila u najteze vreme toliko Srba I rekla radite I sve sto zaradite odnesite kuci!Ovo je za one koji stalno pitaju kako nam je I kada Rusija pomogla.Ovo je samo jedan primer,prijatelji se poznaju kad je najteze.
   (srdjan, 15. januar 2018 13:47)

  # Link komentara

 68. Naslov bi trebao biti "Srbi vole Rusiju al iseljavaju na zapad"
  (Karadoz, 15. januar 2018 13:37)

  # Link komentara

 69. Да ли ћу слушати лапрдање неког „стручњака" или Чомског и Стоуна, питање је сад!
  (Апоплекс, 15. januar 2018 13:34)

  # Link komentara

 70. Rečenica iz naslova je vjerovatno tačna. Srbi zaista vole Rusiju jer su kivni na Zapad, ali problem je u tome što ne mogu da shvate da ne postoje preveliki razlozi da budu kivni na Zapad.

  Problem je što o odnosu Zapada prema Srbiji od 1991. g. Srbi ne mogu objektivno da sude, jer ne žele objektivno da sagledaju ulogu Srbije i srpskih političkih i vojnih struktura u ostatku bivše Jugoslavije.
  (Srdjan, 15. januar 2018 12:04)

  Tačno.. Srbi , tj. jedan deo Srba, ne vole Rusiju , već vole da se zavaravaju da nisu uradili ništa loše u zadnjih 30 godina, da narcisoidni komunista Milošević nije bio katastrofalna greška. I svakog ko ih podrži u tim zabludama će da "vole". Tako da je tu Rusija potpuno nebitna. Ona je samo alibi u odsustvu želje da se priznaju greške i okrene novi list. Zapad nije spreman da podržava takve iluzije i zato je "omrznut" . Rusija podržava negiranje stvarnosti, zato što joj to odgovara i zato što je i sama zemlja u kojoj vlada antizapadna paranoja.
  (Laži me lepo, 15. januar 2018 13:33)

  # Link komentara

 71. Искористили су нас британци у великом рату, потом бомбардовали у другом светском и на крају дебело учествовали у уништењу од 1991-1999.
  О американцима не бих много. Да није било царске Русије и Романова 1916. године, били бисмо сатрвени. Да има и наших грешака (краљ А. Карађорђевић) има, али запад нас у последњих 100 година сатире.
  О Косову не бих трошио речи. То ти је као кад се преселиш из Ужица у Београд и кажеш радите с тим градом шта хоћете, не интересује ме. Тако и Косово, колевку, духовну и физичку ужасно третирамо и то нас такође разара. Немамо јединство, а то нема везе ни са Русима ни западом.
   (Калист, 15. januar 2018 13:28)

  # Link komentara

 72. Sveti Sava: "Istok smo Zapadu i Zapadu Istok". Koliko jos vekova treba da prodje da ovi rusofili shvate da nam Rusija NIKADA nije pomogla.
  (Srbijanac, 15. januar 2018 13:28)

  # Link komentara

 73. Srbi pre svih treba da nauce kako da vole sebe, i bliznje oko sebe, i budu srecni u svojoj kozi..za ostale da ne brinu..sem ako stvarno nemaju drugih briga u zivotu..onda neka se bave Anerikom i Rusijom?!!!
   (MARIJANA, 15. januar 2018 13:26)

  # Link komentara

 74. "Srbi vole Rusiju jer su kivni na Zapad"

  Naslov sve objasnio, apsolutno tačno.
  (dalje, 15. januar 2018 13:23)

  # Link komentara

 75. pa sve nesto mislim da je tesko jednim dupetom na dve stolice sedeti,brzo cemo morati da odlucimo na koju stranu idemo
   (laganica, 15. januar 2018 13:22)

  # Link komentara

 76. Ja sam rodjen u Srbiji a najvise volim Norvesku, Dansku, Finsku, Svedsku, Australiju.Nemam potrebu da mrzim Rusiju, niti zelim.A najvise ne volim nasu gradjansku i malogradjansku elitu, lopovsku Srbiju koja je zajedno sa politicarima ovu zemlju i drustvo dovela do potpunog haosa.Hocu zivot, a to normalnim ljudima i porodicama obezbedjuje samo Skandinavija.
  (Protoss, 15. januar 2018 13:18)

  # Link komentara

 77. @Srdjan - od devedestih? Pa gde ti živiš? Čitaj malo istoriji! Zapad je uvek bio protiv Srbije! Nema to veze samo s devedesetim! Ja znam šta ću svoju decu učiti! Zapad sigurno neće voleti!
  (дигитализација, 15. januar 2018 12:51)

  Koliko godina smo bili okupirani od strane zapadnih sila tokom istorije, a koliko s istoka? Nema tu ljubavi, sve je politika. Medjutim, nismo moralno superiorniji od bilo koga. Kad smo imali imalo snage, i sami smo vodili osvajacke ratove, uticali politicki na druge i vrsili pritiske. Sto se tice stanovnika Rusije, mentalno su nam slicniji Kinezi od njih, kolika je ta bliskost. Ali da bi se to znalo, zapravo se moraju poznavati mnogi Rusi, posetiti Rusija itd. Ovde sve mora da se uci iz medija.
   (Dex, 15. januar 2018 13:07)

  # Link komentara

 78. Ne moram ni da čitam, odmah se vidi da je ovo najbolja analiza Srbije zadnjih par godina.
  Ipak ne bih podcenio narodni mentlitet, jer se generacijama od komunizma još uče deca, rusko pa rusko (u stvari, loše pa loše, jer je taj mentalitet pogrešnog i neznanja) a što na kraju ima za cilj, glasanje za pogrešne, jad i beda.
  (el genioso, 15. januar 2018 13:05)

  # Link komentara

 79. Ja bih da mi rusofili navedu jednu stvar koju je rusija uradila za Srbiju od smrti Tita pa do danas.
  Znači ne šta je bilo pre 100 godina nego u poslednjih 40 godina šta su uradili?

  Jedno veliko NIŠTA!!!!

  Zna se da je jedini spas i napredak u EU,Ameriku i NATO.

  Ne postoji za džabe izreka: Teško onome koga rus brani i grk hrani
  Nije to tek tako nastalo
  (jedan iz mase, 15. januar 2018 13:04)

  # Link komentara

 80. Neki dan sam u kaficu trazio da puste rusku muziku (masina vremeni), pesma nikome nije bila poznata, a svo vreme je isla muzika iste vrste, sami americka. Retko ko u Srbiji slusa rusku popularnu muziku, ruski filmovi i serije nisu popularni, a u knjizevnosti se staje na klasicima. Sa druge strane se svuda slusaju americke grupe, gledaju americki filmovi, americka popularna literatura je citanija.....
   (jasdf, 15. januar 2018 13:04)

  # Link komentara

 81. Ima istine u ovome što piše u naslovu ali ne vidim šta je tu sporno, normalno je da više voliš nekog ko je prema tebi bolji, tako da je polemisanje na tu temu samo uzaludno trošenje energije i vremena.
  (Sale sa Bagdale, 15. januar 2018 13:00)

  # Link komentara

 82. Mravu nije bitno koja ga je čizma zgazila.
   (crnobradi c-137, 15. januar 2018 12:59)

  # Link komentara

 83. Bitnije je pitanje šta želi zapad da postigne na Balkanu, to je važnije od toga šta Rusija želi da ona igra na kontru i to funkcioniše najbolje.
  (milan, 15. januar 2018 12:57)

  # Link komentara

 84. Zasto je uopste bitno koga mi volimo ili ne volimo, kakve to veze ima sa bilo cime?
  (Goran, 15. januar 2018 12:56)

  # Link komentara

 85. Slobodan Milošević je kriv za ove probleme na Balkanu jer je izazvao rat sa zapadom.
  (Dragan, 15. januar 2018 11:59)

  Kada je Kosovo u pitanju Milosevic je radio sve sto bi bilo koji drzavnik uradio - branio je silom svoju zemlju od sile.

  Albanci su krivi za rat, kao i u Makedoniji 2000-2001 (u Makedoniji nije bilo Slobe).
  (istina bez izvrtanja, 15. januar 2018 12:53)

  # Link komentara

 86. @Srdjan - od devedestih? Pa gde ti živiš? Čitaj malo istoriji! Zapad je uvek bio protiv Srbije! Nema to veze samo s devedesetim! Ja znam šta ću svoju decu učiti! Zapad sigurno neće voleti!
  (дигитализација, 15. januar 2018 12:51)

  # Link komentara

 87. A prvi svetski rat? A "spas" koji smo dobili od Francuza zahvaljujući ruskom ultimatumu? Srpska kuća na Krfu - treba uvesti obaveznu ekskurziju za sve srednje skole, da bi se istorija sačuvala a ne zaboravila! Nisam rusofil, poštujem istorijske činjenice. Da nije bilo ruskog ultimatuma ostali bi smo na obali Albanije do istrebljenja. Mislite o tome!!
  (Istoričar, 15. januar 2018 12:49)

  # Link komentara

 88. Ne mogu da ne prokomentarišem zbog ovih plitkih tumačenja o 91-oj i Miloševiću i našoj krivici za poteze zapada. Da li je četrdeset prve bio Milošević, da li je četrnaeste bio Milo šević. Ima još koliko hoćete datuma ali ovo su najznačajniji. Ljudi, shvatite da se naši interesi kao nacije nikako ne poklapaju sa zapadnim, naročito Nemačkim interesima. Zato naša pozicija i jeste tako teška, težimo zapadu a oni od nas traže da se odreknemo nekih vitalnih nacionalnih interesa. Rusija to vešto koristi i širi svoj uticaj. Za nas je najbolje da se ne svrstavamo ni na jednu stranu a da pokušamo da sa svima budemo dobro.
  (dekameron, 15. januar 2018 12:49)

  # Link komentara

 89. Mnogo Srba koji imaju cime da razmisljaju ne vole Rusiju.
   (MC, 15. januar 2018 12:47)

  # Link komentara

 90. Srbija, zemlja autosovinista, prodanih dusa i kvislinga u pokusaju. Jedinstven slucaj na planeti zemlji.
  (Bill Hickok, 15. januar 2018 12:46)

  # Link komentara

 91. Bio bih najsrećniji da nam se i jedni i drugi skinu sa grbače ali na žalost to je nemoguće. Lepo opisano u "Beloj lađi".
  (Bgd, 15. januar 2018 12:43)

  # Link komentara

 92. Ja sam Srbin, a ne podnosim Ruse
  (Filip, 15. januar 2018 12:41)

  # Link komentara

 93. Čim je neki američki stručnjak takvo nešto izanalizirao, onda nema veze sa pravim stanjem stvari jer je to 'prošlo' kroz rešeto CIA-e.
  Srbi u pravilu, ne moraju da vole nikog, pa ni Ruse. To su prirodno ili duševno povezani narodi i tu za politika nema mnogo mesta.
  (sssr, 15. januar 2018 12:40)

  # Link komentara

 94. Srbi "vole" rusiju, jer im se već 30 godina mozak svakodnevno ispira brutalnom propagandom od strane režimskih medija kojima plata stiže iz kremlja...
  (SM, 15. januar 2018 12:40)

  # Link komentara

 95. Meni jedna stvar nije jasna?Kako možemo voleti “Zapad”kad nas je bombardovao?!Nismo valjda svi grupno mazohisti.Taj glagol voleti se ne može u ovom slučaju koristiti.Mozemo imati zajedničke interese,podudarne stavove oko nekih stvari,ali ljubav sa “zapadom”je najveća glupost koja vodi samo u podanistvo!
  (Mirek Griba, 15. januar 2018 12:28)

  # Link komentara

 96. Лоша анализа. Срби просто воле Русе.
   (Јабучило, 15. januar 2018 12:21)

  # Link komentara

 97. srbi su voleli rusiju dok taj zapad nije ni postojao;)
  (na kraju krajeva, 15. januar 2018 12:18)

  # Link komentara

 98. Ja ne znam ko u Srbiji voli ruse. Ja ne poznajem nikoga rusofila. Sve rusofilne stanke. tipa... dveri i SRS, DSS sve ostale, ne dobacuju zajedno do deset procenata na izborima.

  Nego samo tabloidi ,koji su plaćeni da to pišu, i koji ne žele našoj državi dobro, šire sliku kako srbi vole ruse.

  U realnosti to je sasvim drugačije. zašto bi neko voleo narod koji svake dve, tri decenije ulazi dobrovoljno u diktaturu? Kakav oni problem imaju?
  (Srb In, 15. januar 2018 12:17)

  # Link komentara

 99. Kada ti je novčanik na zapadu a srce u Rusiji ti mora da se nalaziš u Srbiji...
  (slavko, 15. januar 2018 12:14)

  # Link komentara

 100. Tolika 'analiza', a stvar je prosta. Zapadni štap je duži, a šargarepa veća i lepša od male i neugledne ruske na kraćem štapu. Jedino ostaje na magarcu izbor koju će pre stići. Osim ako mu još ne natovare samar na leđa.
   (XXL, 15. januar 2018 12:08)

  # Link komentara

 101. Rečenica iz naslova je vjerovatno tačna. Srbi zaista vole Rusiju jer su kivni na Zapad, ali problem je u tome što ne mogu da shvate da ne postoje preveliki razlozi da budu kivni na Zapad.

  Problem je što o odnosu Zapada prema Srbiji od 1991. g. Srbi ne mogu objektivno da sude, jer ne žele objektivno da sagledaju ulogu Srbije i srpskih političkih i vojnih struktura u ostatku bivše Jugoslavije.
  (Srdjan, 15. januar 2018 12:04)

  # Link komentara

 102. Slobodan Milošević je kriv za ove probleme na Balkanu jer je izazvao rat sa zapadom.
  (Dragan, 15. januar 2018 11:59)

  # Link komentara