Četvrtak, 11.01.2018.

12:06

"Asimetrični Putinov arsenal": Iz Beograda protiv Kremlja

Pred senatorima SAD je predstavljen izveštaj u kom se govori o "asimetričnim napadima Vladimira Putina na demokratiju", a čitav odeljak je posvećen Srbiji.

Izvor: B92

"Asimetrièni Putinov arsenal": Iz Beograda protiv Kremlja IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

90 Komentari

Sortiraj po:

Petar S.

pre 6 godina

Pitam se, da li je istina da DEDA CVETKO zivi negde na Zapadu, i da ga mori nostalgija pa nam pise i objasnjava sta treba da mislimo i kako treba da zivimo...(uz redovne hvalospeve Putinu.....)
(ninna...., 11. januar 2018 18:01)

Pa sta i ako zivi na Zapadu.
Zasto ga to diskfalifikuje da da svoje misljenje? Vi zivite u Srbiji, po tom znaci ti ne smes da kritikues politiku drzave u kojoj zivis.

I sta to nije tacno u njegovom komentaru?
Evo ja potpisujem SVE sto je napisao. Sve je tacno. A ako Amerika nesto ne promeni u svojoj politici...


(osim sto ce, kako se cini, da daju JOS VISE para svojim NVO koje finansiraju u Srbiji od 1990e ..

(kojekakvim "zenama u crnom" ili FHP Natasi Kandic koje se bave SAMO zlocinima koje su pocinili Srbi, ali ih zlocini nad Srbima ne zanimaju jer Ameri to ne placaju (pa posle NATO agitatori u Srbiji optuzuju Srbiju kako je Srbija kriva zbog oslobadjajucih presuda Haskog tribunal jer "nije dala dovoljno dokaza za zlocine nad Srbima"),

..a koji ce da nam objasne da su nas 1999 u stvari bombardovali Rusi, a Amerikanci i NATO, I to potpuno bez argumenata - kao sto je vas komentar),


... ni Rusija, ni Putin, ni "KGB", ne moraju ni prstom da mrdnu, da bi odrzali anti-Zapadno raspolozenje u Srbiji.

I svako buduce pominjanje ARGUMENATA (o NATO AGRESIJI na Srbiju, dvostrukim standardima, podrsci Zapada secesionistima ..itd, itd), ce biti posmatrano od Amerike kao "dezinformacije" zle Rusije.

Бата Стојковић

pre 6 godina

Svojevremeno je pokojni Dr Jovan Rašković psihijatar (otac Sande Ivić) konstatovao da su Srbi lud narod. Čitajući ove komentare vidim koliko je čovek bio u pravu. (iz bezbedne daljine, 11. januar 2018 16:24)
Човек наравно није мислио буквално већ фигуративно, у смислу спреман да уради што други не би али пошто си ти буквалац добро је што си далеко. Остани тамо.

Radivoje Talalić

pre 6 godina

Dobra stara vremena, kad je u američkoj politici postojao i delovao kokus: http://www.rtv.rs/sr_ci/politika/srpski-kokus-odradio-u-kongresu-sad-stojimo-mnogo-bolje_25049.html

ninna....

pre 6 godina

Pitam se, da li je istina da DEDA CVETKO zivi negde na Zapadu, i da ga mori nostalgija pa nam pise i objasnjava sta treba da mislimo i kako treba da zivimo...(uz redovne hvalospeve Putinu.....)

iz bezbedne daljine

pre 6 godina

Svojevremeno je pokojni Dr Jovan Rašković psihijatar (otac Sande Ivić) konstatovao da su Srbi lud narod. Čitajući ove komentare vidim koliko je čovek bio u pravu.

RRajko

pre 6 godina

Tja, niko nije savršen. Ni Ameri ni Rusi. Razlika je samo u tome što su američke analize JAVNE a ruske TAJNE. Upitajte se u koga imate više poverenja - u čoveka koji vam otvoreno kaŸe da je protiv vas ili u licemera koji ćuti ali će vas dočekati kad vas uhvati u najtežem trenutku.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (sredoje, 11. januar 2018 13:27)
Vaša analiza nema logike u oceni ponašanja država prema Srbiji. Postoje vekovi unazad da vam pruže odgovor na to pitanje. A, kada pogledate dela a ne reči tada ćete s hvatiti koliko je vaš komentar besmislen.

Mir svima

pre 6 godina

Geografski smo u Evropi,okruzeni evropskim drzavama, sve i da hocemo, ne mozemo da se premestimo u Aziju,ili bar blize Rusiji, kao sto bi neki Srbi zeleli....
 (lilly...., 11. januar 2018 14:19) 

Geografija za osnovnu skolu podrazumeva da se i Moskva i Sankt Petersburg nalaze u Evropi. I da je najveca evropska drzava po povrsini Rusija(do Urala). Isto tako, u osnovnoj skoli se uci da se SAD ne nalazi u Evropi vec na kontinentu Severna Amerika. Evropa nije isto sto i EU. O tome svedoci postojanje Norveske, Svajcarske, Velike Britanije, Rusije pa i Srbije. Buducnost Evrope je u saradnji evropskih drzava i naroda, pod vodjstvon Nemacke, Francuske, Italije i Rusije.

ludilo

pre 6 godina

"Prema informacijama Stejt departmenta, broj medija i NVO koje imaju proruske stavove su narasle sa desetak na više od stotinu poslednjih godina "

Ahahaha. Pa upravo ovakvim lazima okrecete srbe protiv SAD

mali radojica

pre 6 godina

Lepo su Vam ljudi napisali jasno i bez uvijanja šta treba raditi i kako se postaviti. Sva ova priča o sedenju na dve stolice o neutralnosti...sve je to gubljenje vremena. Ko se Amerima priklonio uvek je dobro prošao i ne vidim zašto to nekome smeta. Tačno je da svako gleda svoj interes tačno je da se vodi borba oko Balkana ali valjda svi ovde shvataju da su Rusi em daleko em nema vajde od njih nikakave. To što nam nude gas to žele da ga prodaju a ne da ga daju besplatno. To što nam drže stranu oko Kosova je ponovo interes i ako bi sutra trebali da menjaju Krim za Kosovo odmah bi to uradili. Jedino su promašili ovo oko Srebrenice jer to je bio djavolji plan Britanaca smišljen u kuhinji neke BiH starlete(da ne iskoristim drugu reč)da se za budućnost ocrni Srpski narod i ukine Rep. Srpska. Tu kao i kod Kosova treba poraditi na objašnjavanju trenutnoj administraciji šta je prava istina ali to bi nam bilo lakše kada bi se priklonili pre zapadu nego Rusima. To je istina ma koliko bolela. što se gasa tiče tu isto treba da poradimo na nekim finesama(izbaciti Bajatog iz igre)i cakama(sa Grcima i Turcima dogovoriti Turski tok) i stvar je gotova. U ostalim spomenutim slučajevima naš put je članstvo u EU pa sad ako to znači stati iza njihove spoljne i ekonomske politike onda i mi moramo da stanemo iza toga ponavljam, ma koliko to bolelo. Zapamtito još jednu stvar: tokom zadnjih 100 godina nam je više para dala(poklonila) jedna Amerika i od skora EU nego bilo ko drugi.

Aleksandar

pre 6 godina

@(Jole, 11. januar 2018 13:03)

A ko misliš da odlučuje o vojnim vežbama ako ne načelnik Generalštaba Vojske Srbije? Deder pročitaj zakon o vojsci pa onda samouvereno izjavi "kao da on odlučuje s kim će da pravi vojnu vežbu."

Jole

pre 6 godina

A ko misliš da odlučuje o vojnim vežbama ako ne načelnik Generalštaba Vojske Srbije? Deder pročitaj zakon o vojsci pa onda samouvereno izjavi "kao da on odlučuje s kim će da pravi vojnu vežbu."
(Aleksandar, 11. januar 2018 16:01)

U to mozes da ubedis samo prosecnog glasaca u Srbiji. Ja znam ko je zakon, Bog i batina u zemlji Srbiji. Tako da da... nije Dikovic taj koji odlucuje o vojnim vezbama. Zao mi je ali to je istina koja te verovatno boli.

DEDA CVETKO

pre 6 godina

Ni rec o bombardovanju. Ni rec o 10 godina sankcija i blokada. Ni rec o otimacini i aneksiji jedne petine teritorije. Ni rec o (najmanje) 65 milijardi dolara stete. Ni rec o izmedju 2000 i 5000 mrtvih SAMO na Kosovu. Ni rec o etnickom ciscenju oko 700.000 Srba iz Hrvatske, BiH, Kosova i drugde. Ni rec o osiromasenom uranijumu i kasetnim bombama. Ni rec o kriminalnom krsenju povelje UN. Ni rec o izvinjenju, kajanju, reparacijama...

Nista. Prazno.

Zaista je mucno citati ove bljuvotine. Do nebesa me je sramota sto se moji poreski novci trose na ovakvo smeće. Dok kod se u americkom kongresu i senatu ne nadje neko sa bar dva grama mozga, Putinov uticaj u Srbiji je totalno, 100% zagarantovan. Covek nema cega da se plasi.

To bi, otprilike, bilo to. Mozda samo da dodam:

U vreme kad su "konsolidovane demokratije" (sic) postojale samo kao misaona imenica i LICNA IMOVINA ruskog cara, gde je vlastelin mogao slobodno i bez ikakve pravne sankcije da ubije svog kmeta ili roba, Srbija je bila daleko uznapredovala "konsolidovana demokratija" ciji NAJDEMOKRATSKIJI USTAV U EVROPI TOG DOBA - koji su zadavile UPRAVO zapadne "konsolidovane demokratije" - obezbedio je srpskom GRADJANINU pravu slobodu i *** ISTINSKU *** demokratiju. Za to vreme, na trgovima americkih gradova slobodno se licitiralo africkim robovima, a neposlusno roblje rutinski je vesano po javnim parkovima kako kakva felericna roba.

Trend se nastavio jos jedno 130 godina.

stanislav

pre 6 godina

Kažes ko je sa amerima - dobro prođe (Nemačka, Japan, Južna Koreja).
Alo! Tu su Ameri imali OGROMAN interes.
Mi smo bre patuljak i kao "prijatelji SAD" završičemo kao Libija, Irak,Avganistan.
Kakav bi bio interes SAD za jaku Srbiju? Nula!

tricikl

pre 6 godina

A je l moze ni za Rusiju, ni za SAD, vec za EU? Da budemo kao npr Austrija? Da nas ostave na miru, da imaju fer odnos prema nama? Da nas puste da se razvijamo, da nas ne uslovljavaju za svaku vecu stvar, da nas ne nazivaju genocidnim narodom? Da nas puste da zastitimo svoje trziste, radnike, firme? Da nam EU pomogne da se razvijemo, da zadrzimo bar neke od strucnjaka, da imamo vecu platu... Da nas kritikuju kad ne valjamo, da nas podrze u projketima... Hocu Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Nis kao sto je Bec, uredjene, ciste, sa travnjacima i cvecem, sa zgradama sa lepim fasada. Sa koncertima na trgovima. Sa 3d filmovima u bioskopima... Samo fer odnos, jer mi smo Evropa. Ni SAD ni Rusija. Znam, nemoguce je...

Asabajlis

pre 6 godina

Sve drzave koje imaju neku realnu moc funkcionisu na slican nacin,imaju prakticno iste ciljeve i sluze se slicnim metodama da ih postignu.Zato je potpuno bespredmetno parcijalno analiziranje postupaka Amerike,Rusije ili bilo koje svetske sile,ili jos gore,svrstavanje na neku od tih strana.A gotovo svi vasi komentari ovde su zasnovani na jednoj od te dve opcije,sto bi znacilo da ne doprinose razvoju ljudskog drustva,vec samo produbljivanju postojecih podela od kojih koristi imaju jedino zlocinci koje je narod u svom patoloskom neznanju postavio na vlast.Problem nije pojedinacno u ovoj ili onoj drzavi,vec u postojanju drzave kao oblika organizacije drustva.Dokle god se drustveni sistem zasniva na vlasti i hijerarhiji nece biti ni socijalne pravde ni mira u svetu,zato ako imate potrebu da se svrstavate na stranu bilo koje drzave protiv neke druge vi zapravo tako samo potpomazete proizvodnju klasnih razlika i borbu za prevlast zbog koje je ogroman broj ljudi vec izgubio zivot

zimzeleni

pre 6 godina

Ljudi vole Rusiju, ali Rusija voli i evro i dolare (a i da se resava starih aviona i tenkova). To se najbolje vidi po prodaji NIS-a. Medjutim, ljudi izgleda ne vole svoju decu, koja ili bleje bez posla ili rade za 300 evra ili su u inostranstvu. U visetomnoj studiji o gradjanskoj neposlusnosti profesora Aleksandra Molnara stoji izmedju ostalog da neki narodi mogu skinuti diktatora ali nastaviti da zive u sistemu koji je on stvorio. To je prilicno dobar opis onoga sto nam se desilo. Sloba nam se podvukao pod kozu, drugacije se ovo ludilo ne moze objasniti.

Љ

pre 6 godina

Американци су све одлично објаснили. Једино што недостаје је опис њиховог доприноса у стварању таквог стања у Србији. Треба се сетити само како је ам. амбасадор САД у Београду Цимерман непосредно изазвао рат у БиХ када је "фундаменталисту" Алију Изетбеговића посаветовао да повуче потпис са Кутиљеровог мировног плана за БиХ. Зато је овај извештај добар само за студенте и љубитеље политикологије јер добро описује (симетричну) половину активности на упропаштавању светске политике.

Marko4

pre 6 godina

Rusofili vidite li dalje od svog nosa? Rusi su u stvari igrali(igraju) vrlo prljavu igru. S jedne strane vodili su rusofilsku propagandu dosta goru nego danas, kontrolisali glavne politicke aktere u Srbiji, i time sprecili da nasi politicari pristanu na Americku saradnju, koja bi nam donela velikodusne benificije, tokom celih devedesetih. S druge strane dogovorili su s Amerikancima da im oni puste da nas bombarduju, a za uzvrat da oni bez ometanja rese problem u Ceceniji. Da ponovimo, onemogucili nam saradnju, pustili da nas izbombarduju. Drugim recima namestili su nas najstrasnije. A njihova propaganda se danas zasniva na Americkom bombardovanju.

PeruN

pre 6 godina

Ko god se istinski priklonio zapadu profitirao je,od svih članica istočnog bloka,od jedne Rumunije koja je bila ruglo naspram Jugoslavije,pa i jedan plastičan primjer je i današnja Albanija,koja je bila najzaostalija i najizolovanija zemlja Evrope,danas je po standardu i prosječnoj plati ispred Srbije.Tu spada i Crna Gora koja je od najzaostalije Jugoslovenske republike takođe po standardu i prosječnim platama ispred Srbije.I Makedonija bi bila daleko ispred da je nije spor oko imena zakočio na tom putu.Da li Srbija treba da se ugleda na Moldaviju danas najzaostaliju Evropsku zemlju koja je u ruskoj sferi.Ovo vam je realnost,ali s obzirom da se Srbi najviše ponose svojim inatom,ne treba očekivati čudo.

seljadin

pre 6 godina

@nemanja.s, mi stariji se secamo da Irak nije nikada kontrirao Americi, naime po odobrenju Amerike je usao u Kuvajt, to je bila klopka za prijatelja Amerike.Uostalom potrazite na internetu sve je odavno poznato.

aco

pre 6 godina

Trebali su napisati da su konsolidovane demokratije i na Arabijskom poluostrvu. To je razlog njihove odlicne saradnje. Mislim da Tramp ne bi prodao oruzje od nekoliko stotina milijardi dolara S. Arabiji da ta drzava nije konsolidovana demokratija.

nikola

pre 6 godina

Ako stvarno mislite da se popravite,onda debelo treba da se potrudite.I finansijski i svakako.Ni najvecj ljubitelji demokratije i povratka srednje klase ovde teško mogu da opravdaju ono izivljavanje sa bombardovanjem.Narod nije sistem,vec je nateran da zivi u njemu.

lilly....

pre 6 godina

Geografski smo u Evropi,okruzeni evropskim drzavama, sve i da hocemo, ne mozemo da se premestimo u Aziju,ili bar blize Rusiji, kao sto bi neki Srbi zeleli....

dr laza

pre 6 godina

Nemam nista protiv analize.Ali oni istinu kriju sami od sebe!Ne mogu da shvatim da ne znaju da su nas bombardovali pre 15 godina,razrusili infrastrukturu,unistili fabrike I pobili nevine I nezasticene ljude.Kada se sete da su nas bombardovali,oteli deo teritorije,I to samo zbog para koje su dobili,siguran sam,uradice bolju analizu.A sto se tice objektivnosti medija,u Srbiji je dosta samo reci CNN,BBC...I Svima je sve jasno,jer to nismo gledali,to smo doziveli I proziveli.Ako vam je potrebna objektivna analiza,stojim vam na raspolaganju,ja ili bilo koji gradjanin.Odvedite ga na kaficu I pitajte,Srbi su iskreni I sve ce vam rado objasniti.Podrazumeva se da cemo kafu platiti mi.

Sasa

pre 6 godina

Neverovatno je kako i koliko se percepcija razlikuje kada se samo malo promeni pogled na određeni događaj. Japanci su Perl Harbor (nisam siguran da se tako piše) napali kao legitimni vojni cilj. U napadu su uništena legitimna vojna sredstva (ratni brodovi, avioni i prateća vojna sredstva). Poginuli su i civili. To danas Amerikanci zovu "kolateralna šteta". U znak ODMAZDE za napad na legitimni vojni cilj, izvršen je napad NUKLEARNIM oružjem na 2 civilna grada. posledice se osećaju i danas.
Nad severnoameričkom Indijancima je izvršen najveći genocid u istoriji čovečanstva. Oni preostali su smešteni u REZERVATE. Ropstvo je legitimno postojalo do najkasnije od svih civilizovanih zemalja. U ovom ili onom obliku u Americi postoji i danas.
Sa druge strane najviše štete od socijalizma je pretrpela Carska Rusija. Sve što se dešavalo od Oktobarske revolucije najviše štete je na ekonomskom samim Rusima. I crvena armija je vršila razna zlodela, naročito u Nemačkoj.
Mesne se zaboraviti ultimatum koji je ruski Car poslao savezničkim snagama da ako srpski vojnici ne budu izvučeni iz Albanije, Carska Rusija istupa iz Prvog Svetskog Rata.
Nisam rusofil, ali mi je od američkih moćnika muka.

crni sin

pre 6 godina

U znak ODMAZDE za napad na legitimni vojni cilj, izvršen je napad NUKLEARNIM oružjem na 2 civilna grada.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Sasa, 11. januar 2018 14:37) # Link komentara
a 4 godine rata na pacifiku, milioni genocidno pobijenih ljudi od filipina do kine od strane fasistickog japanskog režima koji je prema tvom znanju "gadjao legitimne vojne ciljeve", mogućnost da stotine hiljada američkih vojnika pogine prilikom eventualne invazije na japanske fašiste kojima nije na pamet padalo da se predaju? to si slucajno zaboravio? ili si samo selektivno odabrao ono sto potvrdjuje tvoju kvazi tezu o "zloj americi" koja je eto bombardovala atomkama nevini japan. siguran sam da se milijarde ljudi cije su zemlje bile zrtve japanskog fasizma ne bi slozile s tobom, ma koliko ne voleli ameriku

gazda Milutin

pre 6 godina

E nemojte nas više braniti, kumim vas bogom i jedne i druge...i Amere i Ruse...još moja baba, a to je bilo daavno, je govorila... dje se konji igraju, magarad mrtva padaju...samo vi nas ostavite na miru, a mi ćemo se već nekako snaći.

vladimir

pre 6 godina

Ko sa Amerom tikve sadi.....
(Milan, 11. januar 2018 12:20) # Link komentara

...uvek dobro prodje..primer juzna koreja, japan, nemacka, island, italija, francuska, kanada...
(znalac, 11. januar 2018 12:58)

ali sve'cka istorija je promenljiva stvar prijatelju, ucio nas je tome jos stari Heraklit :)

nemanja.s

pre 6 godina

I Irak, Libija, Afganistan, .. I pre nego sto kazes da su oni bili neprijatelji, idi malo ranije u proslost kada je Irak bio miljenik Amerike, Sadam pocasni gradjanin Detroita, a SAD davala milione Iraku za poljoprivredu kao i veliko naoruzanje jer su ih koristili da ogranice Iran. A mogao bi da pogledas malo i neke druge saveznike, tipa Egipat gde je Mubarak bio na vlasti 30 godina uz podrsku Amerike i deo koalicije sa amerikancima u napadu na Irak '91. Usrecili su se, sada je Egipat na nivou Juzne Koreje, Japana, Nemacke, ..
(Neko123, 11. januar 2018 13:44) # Link komentara

Egipat je jedna od razvijenijih država arapskog sveta, sa ozbiljnim institucijama. Irak je bio bogat dok nije počeo da tera kontru Amerima i tu je bio kraj . Afganistan nikad nije bio saveznik SAD. Talibane jeste podržavala CIA, u ratu protiv SSSR. Činjenica je da su američki saveznici , u proseku, daleko bolje prošli. Naravno, od Egipta ne možeš očekivati iste rezultate, kao od Francuske ili Nemačke.

Neko123

pre 6 godina

(Neko123, 11. januar 2018 13:44) # Link komentara

Egipat je jedna od razvijenijih država arapskog sveta, sa ozbiljnim institucijama. Irak je bio bogat dok nije počeo da tera kontru Amerima i tu je bio kraj . Afganistan nikad nije bio saveznik SAD. Talibane jeste podržavala CIA, u ratu protiv SSSR. Činjenica je da su američki saveznici , u proseku, daleko bolje prošli. Naravno, od Egipta ne možeš očekivati iste rezultate, kao od Francuske ili Nemačke.
(nemanja.s, 11. januar 2018 14:05)

1) Izdleda da neko od nas dvojice ne zna sta znaci rec "saveznik". Da li je saveznik = sluga?

2) Egipat ima ozbiljne institucije? Mora da se salis. Trenutni predsednik na vlasti demokratskim izborima u kojima je dobio 97% glasova (nista sumnjivo, mora da je popularan; P.S. vojnik je sa vojnom skolom iz Engleske i Amerike a bio je Mubarakov sef obavestajnih sluzbi), prethodni dosao pucem, prethodni dosao izborima (na kojima su glasacki listici imali slicice jer je u toj razvijenoj zemlji 25% nepismeno dok npr u Libiji je to "samo" 9%, UAE 6%, Saudijska Arabija 5%, Jordan 3%) pa objavio dekret po kojim je on iznad zakona, prethodni pucem, i onda dolazimo do prethodnog americkog saveznika koji je vladao 30 godina.

P.S. Poznajem nekoliko Egipcanina, garantujem da ce puci od smeha kad ih obavestim da Egipat ima jake institucije.

Jovan

pre 6 godina

> To smo radili kad smo u martu 1999. zaratili protiv 19 najjacih zemalja u tom trenutku i verovali da cemo ih pobediti!!!
(merry...., 11. januar 2018 12:55)

Mi zaratili? Znači mi smo zaratili tako što su nas napali? Zanimljivo viđenje situacije...

zoran

pre 6 godina

Amerika ne pita ko je u pravu.Pitaju na čijoj smo strani.Nema tu pravde.Vrlo prosto pitanje.Ratuješ sa nama ili protiv nas.Ne možeš da budeš neutralan.

Rezident

pre 6 godina

Mi zaratili? Znači mi smo zaratili tako što su nas napali? Zanimljivo viđenje situacije...
(Jovan, 11. januar 2018 14:08)

Ne, nego moja baba zaratila.
Uzrok povlaci posledicu. Sta je bio uzrok napada?
Napali su nas iz cistog mira?

sredoje

pre 6 godina

Tja, niko nije savršen. Ni Ameri ni Rusi. Razlika je samo u tome što su američke analize JAVNE a ruske TAJNE. Upitajte se u koga imate više poverenja - u čoveka koji vam otvoreno kaŸe da je protiv vas ili u licemera koji ćuti ali će vas dočekati kad vas uhvati u najtežem trenutku.

nemanja.s

pre 6 godina

Ja kao građanin ove zemlje nikako ne razumem šta Amerikanci hoće!? Kad smo hteli da pređemo preko svega lošeg u našim odnosima, oni nisu bili preterano zainteresovani. Ok, izgubili smo rat, predali se, oteto nam je Kosovo, bombe su nam uništile ono malo sirotinje... Kada smo uspeli da smenimo čoveka koji im je bio kriv za sve, oni su nam nakačili Haški tribunal i stalno tražili izručenja . To nije bilo dobro za tadašnju vlast. Kosovo su na kraju proglasili državom, na silu. Rusija tad nije imala značajan uticaj u našoj zemlji. U vazduhu se stalno osećala potreba da nam se svete, da im služimo kao primer drugima kako prolaze neposlušni. Sad kada je Rusija vratila svoju poziciju među srpskom političkom elitom, Amerika nije zadovoljna. Pride, u samom tekstu se vidi očigledan sukob administracije SAD sa aktuelnim predsednikom SAD. Sad im smeta što Tramp ne dolazi u Srbiju, a kao je Buš bio u Hrvatskoj, a nas zaobišao, nisu razmišljali. Obama nije nikad ni bio u regionu... Vama su važnija Saudi Arabija i Katar od pola Evrope. Znam, sila ste. Biće kako vi hoćete, bez obzira na cenu, ali ne mora tako.

2 i 2 su 4

pre 6 godina

Mislim da su nas Rusi danas pridavili kao nikada do sada i da cemo skupo platiti,ako se ne otrgnemo.Geografski smo u sred Evrope i sve i da hocemo ne mozemo traziti drugo mesto,
(Sinisa, 11. januar 2018 13:22)

Posto vidim da se pozivas na geografski polozaj, mozda nije lose da pogledas mapu i primetis da je i Rusija u Evropi. A SAD su dosta daleko od Evrope. Prava opcija za normalnu Evropu je da se udruze sve Evropske drzave. Ukljucujuci Rusiju. Medjutim, to ne odgovara Americi, a ni Britaniji koja vec godinama zavadja evropske drzave i koristi se time.

od veka sve isto

pre 6 godina

Balkanci misle da su ruska i američka administracija i njihove tajne službe naivci i da će da ih izmanipuliraju. Ali već vidim da će sve da bude suprotno, balkanske spletke su odavno razotkrivene, samo glavni igrači glume kao da i dalje igraju da vide dokle će “napredni” da idu. Na kraju narod sve plati, i lobi za pare i domaće haračlije i neuspehe manipulisanja. Akteri sa scene odlaze puni ko brod a narod iznova plaća novu nadu.

bigserb

pre 6 godina

Vec godinama slusamo te price o "ruskoj propagandi", a nikako da cujemo bar jedan primer te propagande! Za njih je svaka vest koju Rusija objavi propaganda, samo zato sto se ta vest ne dopada zapadu, oni misle da ako nesto ne objave na svojim medijima da se to nije ni dogodilo, a ako to objavi neko drugi, onda je to propaganda! Sve sto od zapada cujemo su prazne price i paranoja, nijednog konkretnog podatka nema o toj "ruskoj propagandi", njima u stvari smeta sto se konacno u svetu cuje i neka drugacija istina od njihove, sada CNN, BBC i druge televizije vise ne mogu da beskonacno lazu i obmanjuju narod, sada taj narod ima i druge izvore informisanja, ali eto, to je za njihove vlade propaganda i specijalni rat, ali ponavljam, jos nijednom nisam video da su Ameri neku rusku vest demantovali i dokazima dokazali da je to laz i izmisljotina!

Vecito u minusu

pre 6 godina

Kad bi Ameri uradili iskrenu analizu na temu-"Zasto Srbi vise vole Ruse nego nas"sve bi bolje razumeli.Nadam se da ce nam Djuro jednog dana oprostiti sto nas je tukao!

lord

pre 6 godina

pre svega treba da pokazu postovanje prema gradjanima , a ne da kada obican gradjanin dodje po vizu da ga "mrcvare" kao da ide tamo da bi ukrao nesto... ne vidim uopste potrebu za vizama prema srbiji... to je prvo

Jole

pre 6 godina

Govori se o menjanju odnosa prema Srbiji, finansijskoj pomoci i sta ti ja znam, a onda odbiju vizu generalu Dikovicu zato sto je ucestvovao u vojnoj vezbi sa Rusijom. Kao da on odlucuje s kim ce da pravi vojnu vezbu. Ako to nije sizofrena politika onda ne znam sta je. Jesu nas bombardovali, ubijali i naneli strahovitu stetu... i pored toga bih razumeo to njihovo priblizavanje da nisu potpuno izgubili konce sa sobom. Ne zelim da agitujem ali nemojte imati isto misljenje o americkoj politici i americkom narodu. Udat sam za amerikanku i pravi odlicne "meatballs"

Komša

pre 6 godina

Poenta ovoga je - Rusi i Ameri se takmiče ko će imati jaču propagandu u Srbiji (u stvari - svuda) a mi kao treba da se opredelimo čije ćemo neistine i poluistine pre da slušamo.
Blago nama.
Nema nepristrasnih medija.Svi su manje ili više obojeni - politički,ideološki,nacionalno,geopolitički stvrstani...samo je pitanje u kolikoj meri.
Zato čitš i gledaš sve s vremena na vreme i izvučeš neku opštu sliku.

N

pre 6 godina

Vidim po komentarima da je Srbija opet na putu da uradi po svom, pa nek kosta sta kosta.....

To smo radili kad smo u martu 1999. zaratili protiv 19 najjacih zemalja u tom trenutku i verovali da cemo ih pobediti!!!
To isto 27.marta 1941. protiv Hitlera...
To isto 1914. protiv Austrougarske...
To isto 1948. kad smo Staljinu rekli NE... (hrabro, ali da smo tad pristali da budemo ruski satelit, sad ne bismo imali problem da odlucimo s kim cemo a sa kim ne....Rusiju sad sigurno ne bismo birali za svog patrona.)
(merry...., 11. januar 2018 12:55)

Pa da, bilo je bolje da pustimo Austrougare da nas okupiraju, bilo je bolje da pustimo Hitlera i da budemo saucesnici u najgorim zlocinima u Evropi i direktno pomognemo Hitleru da brze okupira ostale (a i Hitler u Srbiji bi bila genijalna ideja imajuci u vidu njegove stavove i postupke prema slovenskim narodima), a bilo bi i dobro saradjivati sa masovnim ubicom Staljinom. Drago mi je sto si ova tri primera uvrstio u istu liniju sa ratom protiv NATO-a i saradnju sa SAD-om, nista ja tu ne bih promenio.

Sinisa

pre 6 godina

Mislim da su nas Rusi danas pridavili kao nikada do sada i da cemo skupo platiti,ako se ne otrgnemo.Geografski smo u sred Evrope i sve i da hocemo ne mozemo traziti drugo mesto,

Neko123

pre 6 godina

Ko sa Amerom tikve sadi.....
(Milan, 11. januar 2018 12:20) # Link komentara

...uvek dobro prodje..primer juzna koreja, japan, nemacka, island, italija, francuska, kanada...
(znalac, 11. januar 2018 12:58)

I Irak, Libija, Afganistan, .. I pre nego sto kazes da su oni bili neprijatelji, idi malo ranije u proslost kada je Irak bio miljenik Amerike, Sadam pocasni gradjanin Detroita, a SAD davala milione Iraku za poljoprivredu kao i veliko naoruzanje jer su ih koristili da ogranice Iran. A mogao bi da pogledas malo i neke druge saveznike, tipa Egipat gde je Mubarak bio na vlasti 30 godina uz podrsku Amerike i deo koalicije sa amerikancima u napadu na Irak '91. Usrecili su se, sada je Egipat na nivou Juzne Koreje, Japana, Nemacke, ..

Svarog

pre 6 godina

Kao da smo u Srbiji svi budale, pa ne znamo ko nas je bombardovao, ko nam je naneo štetu merljivu u milijardama dolara, ko je podržavao albance i hrvate protiv srba i kao da ne znamo uz čiju podršku su nam oteli 15% teritorije. Ne treba nama rusi, pored ovakvih amerikanaca. Slika o americi kao pozitivnoj zemlji je bila najjača do 1990 godine odnosno do godine kada se nisu mešali u balkanske sukobe. I dalje rade sve na pogrešan način. Misle da će zataškati sve sa par pritisaka i par miliona dolara, govore nam da smo partneri, a i dalje u saradnji sa Britanijom nam rade o glavi. Ako hoće čiste odnose sa nama, treba im reći jasno i glasno. Da isplate odštetu državi i porodicama zbog bombardovanja, da prekinu sa podrškom plemenskim albancima i vrate Srbiji njihovu teritoriju Kosovo. Tek tada srbi će drugačije posmatrati Zapad i SAD.

ognjen

pre 6 godina

Kakav jeftin demagoski pamflet. Deset pasusa sa nijednim dokazom, a zapad nikako da utuvi u glavu da su Srbima sve dalji upravo zbog svojih postupaka prema Srbiji. Ne mozes nekoga non stop "mlatiti" po glavi i ocekivati da te vole, posebno vama amerima daleko lepa kuca od nas.

QQ

pre 6 godina

nisu nama rusi nidta veci prijatelji od amera. ali nas barem nisu obasipali bombama kidali teritoriju i tapsali po ramenu zanadajuci nam vise nozeva u ledja. zato sa zapadom mozemo komunicirati samo preko interesa potpusivanjem dogovora i ugovora samo papir tamo vazi. i sikterisati ih za sve ostalo. bez rusije kao protiv teze odavno bi nas mrak progutao sto se tice zapada. oni tamo ni ne znaju sta znaci rijec prijatelj.

kome ovo nije jasno biće mu zanavek sve jad

pre 6 godina

SAD smatraju posejani evandjelizam domokratskom vrednošću iznad života, pravde, smisla, zakona, običaja, geografija, izveštaj je smešan u tom kontekstu. O vezi Srbije sa zapadom presudiće klimatske promene, kao što je to bilo i ranije (kratkotrajna zahladjenja), kada je evropa zavisila od poljoprivrede rusije, koja je nekako uspevala da izveze robu bez infratsrukture za to (ni sa izgradnjom transibirske železnice kasnije nije bilo lakše). Klimatske promene nameću imanje i održanje pristojnih i dobrih odnosa sa Rusijom, jer klima radi za njih, a Srbija ne može da dozvoli da je američka odbrana demokratije (oni samo brane ono što smatraju svojom pobedom i da tu postoji legitimitet demokratije, mada je time čine zapravo nakaradnom) odvoji od potrebnih resursa. SAD neće i ne mogu da stipendiraju razvoj ovde, previše je skupo, više im se isplati da nas sve prepuste programu rasejanja i izumiranje umesto obnove (pomoć ima svoje negativne posledice i to uvek i mogu se koristiti) jer će to da smanji troškove. Srbija mora da se nosi i saradjuje i sa jednima i drugima u suprotnom gubi i umire.

stanislav

pre 6 godina

Ukratko rečeno - Amerika se zabrinula što je Rusija počela da radi ono šta SAD i Britanija rade već najmanje sto godina.
Panika što BBC i CNN nisu više jedine medijske kuće da mogu da zaluđuju svet kako im drago.

M, DE

pre 6 godina

Srbija treba da nastavi da bude jedina zemlja u Evropi koja teži ka Rusiji, čisto kao dobar eksperiment da se ispita kuda bi takav put vodio.

znalac

pre 6 godina

Ko sa Amerom tikve sadi.....
(Milan, 11. januar 2018 12:20) # Link komentara

...uvek dobro prodje..primer juzna koreja, japan, nemacka, island, italija, francuska, kanada...

ha ha

pre 6 godina

Ja bi rekao da Putin i Rusija nisu morali uopste da se trude da steknu simpatije u srpskom narodu posle americke podrske proterivanju Srba iz Hrvatske, bombardovanja i otimanja Kosova. Dakle, gospodo americki senatori, sve ste vi sami uradili.

metalika moj dobar drugar

pre 6 godina

U odeljku posvećenom "konsolidovanim demokratijama", navode se Letonija, Litvanija, Estonija, Danska, Finska, Norveška, Švedska, Holandija, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Španija i Italija.

Sta je zajednicko Letoniji i Britaniji kada je demokratija u pitanju? Ili Litvaniji i Nemackoj? Nista, naravno. U Litvaniji ruska manjina nema nikakva prava. Bukvalno su na korak od statusa koji su Jevreji imali u Hitlerovoj Nemackoj. Samo jos nisu u logorima i ne moraju da nose zutu traku oko ruke.
U pitanju je nesto drugo. U pitanju je lista konsolidovanih antiruskih vlada.

milan

pre 6 godina

Nešto mi smrdi da ćemo opet dobiti po ušima, "ali da to neće biti usmereno prema srpskom narodu". Sve u svemu, kad se ameri zainteresuju za Srbiju tu su uslovljavanja, ucene, pretnje pa jedno 100gr šargarepe, onda u krug...sve u svemu, na****** smo

merry....

pre 6 godina

Vidim po komentarima da je Srbija opet na putu da uradi po svom, pa nek kosta sta kosta.....

To smo radili kad smo u martu 1999. zaratili protiv 19 najjacih zemalja u tom trenutku i verovali da cemo ih pobediti!!!
To isto 27.marta 1941. protiv Hitlera...
To isto 1914. protiv Austrougarske...
To isto 1948. kad smo Staljinu rekli NE... (hrabro, ali da smo tad pristali da budemo ruski satelit, sad ne bismo imali problem da odlucimo s kim cemo a sa kim ne....Rusiju sad sigurno ne bismo birali za svog patrona.)

nesa

pre 6 godina

Zapad je apsolutno sam kriv za gubljenje Srbije... i ne gubi zapad samo uticaj u Srbiji vec i u drugim zemljama evrope samo sto se to "demokratski prikriva"... od 2000. pa na dalje Srbija je htela na zapad ali taj isti zapad nas je davio ucenama i ponizavanjima kao da nije bilo dovoljno sto su nas bombardovali osiromasenim uranijumom... Nikad nas nisu ni mirisali, a ni zeleli.. Zele nas samo i iskljicivo da bi isekli Rusiji potencijalne tacke pristupa Evropi... uostalom iz tog razloga su primili u clanstvo Bugarsku i Rumuniju iako se i dan danas zna da za to nisu bili, a nisu ni sad spremni..

Profesor

pre 6 godina

SNS je proruska stranka i svima je jasno da Srbija ide ka tom cilju. A to je Ruska gubernija ili ti crna rupa u srcu Evrope. Dolaskom naprednjaka na vlast, zauvek smo napustili evropski put, mladi i obrazovani ce otici u EU, a ovde ostati botovi i penzioneri. Kraj.

Владимир Стајчић

pre 6 godina

Земља која свима држи придике о демократији и људским правима а има Гвантанамо где се људи држе без суђења и где се примењују методе мучења које је користио Гестапо!
Ту вашу демократију сте нам већ послали ратним авионима!
Са друге стране имамо те "зле" Русе који долазе са својим културно уметничким друштвима и хоровима да нас покоре.Тако да сами сте криви што Русе овде воле а вас не.

djura

pre 6 godina

Mislim da je komentar coveka koji se potpisao kao "S" na mestu. Kao neko koga boli lakat za SAD i Rusiju, tacnije za sve osim za Srbiju, mislim da odavno nismo bili u situaciji da biramo koji ćemo kolac uzeti, umesto da nam jedni, drugi ili treci trpaju zelenu travu u usta. Daj boze samo da se nadje neko pametan da to iskoristi na najbolji moguci nacin. A ko je koga bombardovao ili ignorisao vapaj upomoc tokom poslednjih 30 godina, sada je manje vazno.
NEMA LJUBAVI U POLITICI, SAMO INTERESI!!!

dusan

pre 6 godina

Neverovatno koliko manipulacije i dvostrukih standarda i dalje ima u najdemokraticnijoj zemlji na svetu...u sustini,rekli su da smo pred kapitulacijom od rusa,da oni zele da nas drze u mraku,da nas maltene drze kao u nekom kavezu,itd...zamena teza je ta,da nam to pricaju upravo oni koji su nas bombardovali i oteli nam deo zemlje,a rusi koji su nas stitili,tada koliko su mogli,i sada oko kosova,nisu nasi prijatelji,po njima,vec skoro buduci okupatori,osvajaci itd...kakva zamena teza i manipulacija.

lajavi krelac

pre 6 godina

Za vreme Tita se živelo lepo jer je Tito rusima okrenuo leđa što je Zapad bogato finansijski nagrađivao.

Svaka država koja je okrenula leđa rusima je napredovla i razvila se ekonomski osim Srbije

ha ha

pre 6 godina

Ja bi rekao da Putin i Rusija nisu morali uopste da se trude da steknu simpatije u srpskom narodu posle americke podrske proterivanju Srba iz Hrvatske, bombardovanja i otimanja Kosova. Dakle, gospodo americki senatori, sve ste vi sami uradili.

Svarog

pre 6 godina

Kao da smo u Srbiji svi budale, pa ne znamo ko nas je bombardovao, ko nam je naneo štetu merljivu u milijardama dolara, ko je podržavao albance i hrvate protiv srba i kao da ne znamo uz čiju podršku su nam oteli 15% teritorije. Ne treba nama rusi, pored ovakvih amerikanaca. Slika o americi kao pozitivnoj zemlji je bila najjača do 1990 godine odnosno do godine kada se nisu mešali u balkanske sukobe. I dalje rade sve na pogrešan način. Misle da će zataškati sve sa par pritisaka i par miliona dolara, govore nam da smo partneri, a i dalje u saradnji sa Britanijom nam rade o glavi. Ako hoće čiste odnose sa nama, treba im reći jasno i glasno. Da isplate odštetu državi i porodicama zbog bombardovanja, da prekinu sa podrškom plemenskim albancima i vrate Srbiji njihovu teritoriju Kosovo. Tek tada srbi će drugačije posmatrati Zapad i SAD.

ognjen

pre 6 godina

Kakav jeftin demagoski pamflet. Deset pasusa sa nijednim dokazom, a zapad nikako da utuvi u glavu da su Srbima sve dalji upravo zbog svojih postupaka prema Srbiji. Ne mozes nekoga non stop "mlatiti" po glavi i ocekivati da te vole, posebno vama amerima daleko lepa kuca od nas.

metalika moj dobar drugar

pre 6 godina

U odeljku posvećenom "konsolidovanim demokratijama", navode se Letonija, Litvanija, Estonija, Danska, Finska, Norveška, Švedska, Holandija, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Španija i Italija.

Sta je zajednicko Letoniji i Britaniji kada je demokratija u pitanju? Ili Litvaniji i Nemackoj? Nista, naravno. U Litvaniji ruska manjina nema nikakva prava. Bukvalno su na korak od statusa koji su Jevreji imali u Hitlerovoj Nemackoj. Samo jos nisu u logorima i ne moraju da nose zutu traku oko ruke.
U pitanju je nesto drugo. U pitanju je lista konsolidovanih antiruskih vlada.

stanislav

pre 6 godina

Ukratko rečeno - Amerika se zabrinula što je Rusija počela da radi ono šta SAD i Britanija rade već najmanje sto godina.
Panika što BBC i CNN nisu više jedine medijske kuće da mogu da zaluđuju svet kako im drago.

dusan

pre 6 godina

Neverovatno koliko manipulacije i dvostrukih standarda i dalje ima u najdemokraticnijoj zemlji na svetu...u sustini,rekli su da smo pred kapitulacijom od rusa,da oni zele da nas drze u mraku,da nas maltene drze kao u nekom kavezu,itd...zamena teza je ta,da nam to pricaju upravo oni koji su nas bombardovali i oteli nam deo zemlje,a rusi koji su nas stitili,tada koliko su mogli,i sada oko kosova,nisu nasi prijatelji,po njima,vec skoro buduci okupatori,osvajaci itd...kakva zamena teza i manipulacija.

Владимир Стајчић

pre 6 godina

Земља која свима држи придике о демократији и људским правима а има Гвантанамо где се људи држе без суђења и где се примењују методе мучења које је користио Гестапо!
Ту вашу демократију сте нам већ послали ратним авионима!
Са друге стране имамо те "зле" Русе који долазе са својим културно уметничким друштвима и хоровима да нас покоре.Тако да сами сте криви што Русе овде воле а вас не.

nesa

pre 6 godina

Zapad je apsolutno sam kriv za gubljenje Srbije... i ne gubi zapad samo uticaj u Srbiji vec i u drugim zemljama evrope samo sto se to "demokratski prikriva"... od 2000. pa na dalje Srbija je htela na zapad ali taj isti zapad nas je davio ucenama i ponizavanjima kao da nije bilo dovoljno sto su nas bombardovali osiromasenim uranijumom... Nikad nas nisu ni mirisali, a ni zeleli.. Zele nas samo i iskljicivo da bi isekli Rusiji potencijalne tacke pristupa Evropi... uostalom iz tog razloga su primili u clanstvo Bugarsku i Rumuniju iako se i dan danas zna da za to nisu bili, a nisu ni sad spremni..

Jovan

pre 6 godina

> To smo radili kad smo u martu 1999. zaratili protiv 19 najjacih zemalja u tom trenutku i verovali da cemo ih pobediti!!!
(merry...., 11. januar 2018 12:55)

Mi zaratili? Znači mi smo zaratili tako što su nas napali? Zanimljivo viđenje situacije...

N

pre 6 godina

Vidim po komentarima da je Srbija opet na putu da uradi po svom, pa nek kosta sta kosta.....

To smo radili kad smo u martu 1999. zaratili protiv 19 najjacih zemalja u tom trenutku i verovali da cemo ih pobediti!!!
To isto 27.marta 1941. protiv Hitlera...
To isto 1914. protiv Austrougarske...
To isto 1948. kad smo Staljinu rekli NE... (hrabro, ali da smo tad pristali da budemo ruski satelit, sad ne bismo imali problem da odlucimo s kim cemo a sa kim ne....Rusiju sad sigurno ne bismo birali za svog patrona.)
(merry...., 11. januar 2018 12:55)

Pa da, bilo je bolje da pustimo Austrougare da nas okupiraju, bilo je bolje da pustimo Hitlera i da budemo saucesnici u najgorim zlocinima u Evropi i direktno pomognemo Hitleru da brze okupira ostale (a i Hitler u Srbiji bi bila genijalna ideja imajuci u vidu njegove stavove i postupke prema slovenskim narodima), a bilo bi i dobro saradjivati sa masovnim ubicom Staljinom. Drago mi je sto si ova tri primera uvrstio u istu liniju sa ratom protiv NATO-a i saradnju sa SAD-om, nista ja tu ne bih promenio.

Vecito u minusu

pre 6 godina

Kad bi Ameri uradili iskrenu analizu na temu-"Zasto Srbi vise vole Ruse nego nas"sve bi bolje razumeli.Nadam se da ce nam Djuro jednog dana oprostiti sto nas je tukao!

Sasa

pre 6 godina

Neverovatno je kako i koliko se percepcija razlikuje kada se samo malo promeni pogled na određeni događaj. Japanci su Perl Harbor (nisam siguran da se tako piše) napali kao legitimni vojni cilj. U napadu su uništena legitimna vojna sredstva (ratni brodovi, avioni i prateća vojna sredstva). Poginuli su i civili. To danas Amerikanci zovu "kolateralna šteta". U znak ODMAZDE za napad na legitimni vojni cilj, izvršen je napad NUKLEARNIM oružjem na 2 civilna grada. posledice se osećaju i danas.
Nad severnoameričkom Indijancima je izvršen najveći genocid u istoriji čovečanstva. Oni preostali su smešteni u REZERVATE. Ropstvo je legitimno postojalo do najkasnije od svih civilizovanih zemalja. U ovom ili onom obliku u Americi postoji i danas.
Sa druge strane najviše štete od socijalizma je pretrpela Carska Rusija. Sve što se dešavalo od Oktobarske revolucije najviše štete je na ekonomskom samim Rusima. I crvena armija je vršila razna zlodela, naročito u Nemačkoj.
Mesne se zaboraviti ultimatum koji je ruski Car poslao savezničkim snagama da ako srpski vojnici ne budu izvučeni iz Albanije, Carska Rusija istupa iz Prvog Svetskog Rata.
Nisam rusofil, ali mi je od američkih moćnika muka.

nemanja.s

pre 6 godina

Ja kao građanin ove zemlje nikako ne razumem šta Amerikanci hoće!? Kad smo hteli da pređemo preko svega lošeg u našim odnosima, oni nisu bili preterano zainteresovani. Ok, izgubili smo rat, predali se, oteto nam je Kosovo, bombe su nam uništile ono malo sirotinje... Kada smo uspeli da smenimo čoveka koji im je bio kriv za sve, oni su nam nakačili Haški tribunal i stalno tražili izručenja . To nije bilo dobro za tadašnju vlast. Kosovo su na kraju proglasili državom, na silu. Rusija tad nije imala značajan uticaj u našoj zemlji. U vazduhu se stalno osećala potreba da nam se svete, da im služimo kao primer drugima kako prolaze neposlušni. Sad kada je Rusija vratila svoju poziciju među srpskom političkom elitom, Amerika nije zadovoljna. Pride, u samom tekstu se vidi očigledan sukob administracije SAD sa aktuelnim predsednikom SAD. Sad im smeta što Tramp ne dolazi u Srbiju, a kao je Buš bio u Hrvatskoj, a nas zaobišao, nisu razmišljali. Obama nije nikad ni bio u regionu... Vama su važnija Saudi Arabija i Katar od pola Evrope. Znam, sila ste. Biće kako vi hoćete, bez obzira na cenu, ali ne mora tako.

2 i 2 su 4

pre 6 godina

Mislim da su nas Rusi danas pridavili kao nikada do sada i da cemo skupo platiti,ako se ne otrgnemo.Geografski smo u sred Evrope i sve i da hocemo ne mozemo traziti drugo mesto,
(Sinisa, 11. januar 2018 13:22)

Posto vidim da se pozivas na geografski polozaj, mozda nije lose da pogledas mapu i primetis da je i Rusija u Evropi. A SAD su dosta daleko od Evrope. Prava opcija za normalnu Evropu je da se udruze sve Evropske drzave. Ukljucujuci Rusiju. Medjutim, to ne odgovara Americi, a ni Britaniji koja vec godinama zavadja evropske drzave i koristi se time.

bigserb

pre 6 godina

Vec godinama slusamo te price o "ruskoj propagandi", a nikako da cujemo bar jedan primer te propagande! Za njih je svaka vest koju Rusija objavi propaganda, samo zato sto se ta vest ne dopada zapadu, oni misle da ako nesto ne objave na svojim medijima da se to nije ni dogodilo, a ako to objavi neko drugi, onda je to propaganda! Sve sto od zapada cujemo su prazne price i paranoja, nijednog konkretnog podatka nema o toj "ruskoj propagandi", njima u stvari smeta sto se konacno u svetu cuje i neka drugacija istina od njihove, sada CNN, BBC i druge televizije vise ne mogu da beskonacno lazu i obmanjuju narod, sada taj narod ima i druge izvore informisanja, ali eto, to je za njihove vlade propaganda i specijalni rat, ali ponavljam, jos nijednom nisam video da su Ameri neku rusku vest demantovali i dokazima dokazali da je to laz i izmisljotina!

dr laza

pre 6 godina

Nemam nista protiv analize.Ali oni istinu kriju sami od sebe!Ne mogu da shvatim da ne znaju da su nas bombardovali pre 15 godina,razrusili infrastrukturu,unistili fabrike I pobili nevine I nezasticene ljude.Kada se sete da su nas bombardovali,oteli deo teritorije,I to samo zbog para koje su dobili,siguran sam,uradice bolju analizu.A sto se tice objektivnosti medija,u Srbiji je dosta samo reci CNN,BBC...I Svima je sve jasno,jer to nismo gledali,to smo doziveli I proziveli.Ako vam je potrebna objektivna analiza,stojim vam na raspolaganju,ja ili bilo koji gradjanin.Odvedite ga na kaficu I pitajte,Srbi su iskreni I sve ce vam rado objasniti.Podrazumeva se da cemo kafu platiti mi.

Profesor

pre 6 godina

SNS je proruska stranka i svima je jasno da Srbija ide ka tom cilju. A to je Ruska gubernija ili ti crna rupa u srcu Evrope. Dolaskom naprednjaka na vlast, zauvek smo napustili evropski put, mladi i obrazovani ce otici u EU, a ovde ostati botovi i penzioneri. Kraj.

milan

pre 6 godina

Nešto mi smrdi da ćemo opet dobiti po ušima, "ali da to neće biti usmereno prema srpskom narodu". Sve u svemu, kad se ameri zainteresuju za Srbiju tu su uslovljavanja, ucene, pretnje pa jedno 100gr šargarepe, onda u krug...sve u svemu, na****** smo

stanislav

pre 6 godina

Kažes ko je sa amerima - dobro prođe (Nemačka, Japan, Južna Koreja).
Alo! Tu su Ameri imali OGROMAN interes.
Mi smo bre patuljak i kao "prijatelji SAD" završičemo kao Libija, Irak,Avganistan.
Kakav bi bio interes SAD za jaku Srbiju? Nula!

QQ

pre 6 godina

nisu nama rusi nidta veci prijatelji od amera. ali nas barem nisu obasipali bombama kidali teritoriju i tapsali po ramenu zanadajuci nam vise nozeva u ledja. zato sa zapadom mozemo komunicirati samo preko interesa potpusivanjem dogovora i ugovora samo papir tamo vazi. i sikterisati ih za sve ostalo. bez rusije kao protiv teze odavno bi nas mrak progutao sto se tice zapada. oni tamo ni ne znaju sta znaci rijec prijatelj.

Neko123

pre 6 godina

Ko sa Amerom tikve sadi.....
(Milan, 11. januar 2018 12:20) # Link komentara

...uvek dobro prodje..primer juzna koreja, japan, nemacka, island, italija, francuska, kanada...
(znalac, 11. januar 2018 12:58)

I Irak, Libija, Afganistan, .. I pre nego sto kazes da su oni bili neprijatelji, idi malo ranije u proslost kada je Irak bio miljenik Amerike, Sadam pocasni gradjanin Detroita, a SAD davala milione Iraku za poljoprivredu kao i veliko naoruzanje jer su ih koristili da ogranice Iran. A mogao bi da pogledas malo i neke druge saveznike, tipa Egipat gde je Mubarak bio na vlasti 30 godina uz podrsku Amerike i deo koalicije sa amerikancima u napadu na Irak '91. Usrecili su se, sada je Egipat na nivou Juzne Koreje, Japana, Nemacke, ..

kome ovo nije jasno biće mu zanavek sve jad

pre 6 godina

SAD smatraju posejani evandjelizam domokratskom vrednošću iznad života, pravde, smisla, zakona, običaja, geografija, izveštaj je smešan u tom kontekstu. O vezi Srbije sa zapadom presudiće klimatske promene, kao što je to bilo i ranije (kratkotrajna zahladjenja), kada je evropa zavisila od poljoprivrede rusije, koja je nekako uspevala da izveze robu bez infratsrukture za to (ni sa izgradnjom transibirske železnice kasnije nije bilo lakše). Klimatske promene nameću imanje i održanje pristojnih i dobrih odnosa sa Rusijom, jer klima radi za njih, a Srbija ne može da dozvoli da je američka odbrana demokratije (oni samo brane ono što smatraju svojom pobedom i da tu postoji legitimitet demokratije, mada je time čine zapravo nakaradnom) odvoji od potrebnih resursa. SAD neće i ne mogu da stipendiraju razvoj ovde, previše je skupo, više im se isplati da nas sve prepuste programu rasejanja i izumiranje umesto obnove (pomoć ima svoje negativne posledice i to uvek i mogu se koristiti) jer će to da smanji troškove. Srbija mora da se nosi i saradjuje i sa jednima i drugima u suprotnom gubi i umire.

lajavi krelac

pre 6 godina

Za vreme Tita se živelo lepo jer je Tito rusima okrenuo leđa što je Zapad bogato finansijski nagrađivao.

Svaka država koja je okrenula leđa rusima je napredovla i razvila se ekonomski osim Srbije

Jole

pre 6 godina

Govori se o menjanju odnosa prema Srbiji, finansijskoj pomoci i sta ti ja znam, a onda odbiju vizu generalu Dikovicu zato sto je ucestvovao u vojnoj vezbi sa Rusijom. Kao da on odlucuje s kim ce da pravi vojnu vezbu. Ako to nije sizofrena politika onda ne znam sta je. Jesu nas bombardovali, ubijali i naneli strahovitu stetu... i pored toga bih razumeo to njihovo priblizavanje da nisu potpuno izgubili konce sa sobom. Ne zelim da agitujem ali nemojte imati isto misljenje o americkoj politici i americkom narodu. Udat sam za amerikanku i pravi odlicne "meatballs"

nikola

pre 6 godina

Ako stvarno mislite da se popravite,onda debelo treba da se potrudite.I finansijski i svakako.Ni najvecj ljubitelji demokratije i povratka srednje klase ovde teško mogu da opravdaju ono izivljavanje sa bombardovanjem.Narod nije sistem,vec je nateran da zivi u njemu.

znalac

pre 6 godina

Ko sa Amerom tikve sadi.....
(Milan, 11. januar 2018 12:20) # Link komentara

...uvek dobro prodje..primer juzna koreja, japan, nemacka, island, italija, francuska, kanada...

seljadin

pre 6 godina

@nemanja.s, mi stariji se secamo da Irak nije nikada kontrirao Americi, naime po odobrenju Amerike je usao u Kuvajt, to je bila klopka za prijatelja Amerike.Uostalom potrazite na internetu sve je odavno poznato.

Љ

pre 6 godina

Американци су све одлично објаснили. Једино што недостаје је опис њиховог доприноса у стварању таквог стања у Србији. Треба се сетити само како је ам. амбасадор САД у Београду Цимерман непосредно изазвао рат у БиХ када је "фундаменталисту" Алију Изетбеговића посаветовао да повуче потпис са Кутиљеровог мировног плана за БиХ. Зато је овај извештај добар само за студенте и љубитеље политикологије јер добро описује (симетричну) половину активности на упропаштавању светске политике.

DEDA CVETKO

pre 6 godina

Ni rec o bombardovanju. Ni rec o 10 godina sankcija i blokada. Ni rec o otimacini i aneksiji jedne petine teritorije. Ni rec o (najmanje) 65 milijardi dolara stete. Ni rec o izmedju 2000 i 5000 mrtvih SAMO na Kosovu. Ni rec o etnickom ciscenju oko 700.000 Srba iz Hrvatske, BiH, Kosova i drugde. Ni rec o osiromasenom uranijumu i kasetnim bombama. Ni rec o kriminalnom krsenju povelje UN. Ni rec o izvinjenju, kajanju, reparacijama...

Nista. Prazno.

Zaista je mucno citati ove bljuvotine. Do nebesa me je sramota sto se moji poreski novci trose na ovakvo smeće. Dok kod se u americkom kongresu i senatu ne nadje neko sa bar dva grama mozga, Putinov uticaj u Srbiji je totalno, 100% zagarantovan. Covek nema cega da se plasi.

To bi, otprilike, bilo to. Mozda samo da dodam:

U vreme kad su "konsolidovane demokratije" (sic) postojale samo kao misaona imenica i LICNA IMOVINA ruskog cara, gde je vlastelin mogao slobodno i bez ikakve pravne sankcije da ubije svog kmeta ili roba, Srbija je bila daleko uznapredovala "konsolidovana demokratija" ciji NAJDEMOKRATSKIJI USTAV U EVROPI TOG DOBA - koji su zadavile UPRAVO zapadne "konsolidovane demokratije" - obezbedio je srpskom GRADJANINU pravu slobodu i *** ISTINSKU *** demokratiju. Za to vreme, na trgovima americkih gradova slobodno se licitiralo africkim robovima, a neposlusno roblje rutinski je vesano po javnim parkovima kako kakva felericna roba.

Trend se nastavio jos jedno 130 godina.

zoran

pre 6 godina

Amerika ne pita ko je u pravu.Pitaju na čijoj smo strani.Nema tu pravde.Vrlo prosto pitanje.Ratuješ sa nama ili protiv nas.Ne možeš da budeš neutralan.

Neko123

pre 6 godina

(Neko123, 11. januar 2018 13:44) # Link komentara

Egipat je jedna od razvijenijih država arapskog sveta, sa ozbiljnim institucijama. Irak je bio bogat dok nije počeo da tera kontru Amerima i tu je bio kraj . Afganistan nikad nije bio saveznik SAD. Talibane jeste podržavala CIA, u ratu protiv SSSR. Činjenica je da su američki saveznici , u proseku, daleko bolje prošli. Naravno, od Egipta ne možeš očekivati iste rezultate, kao od Francuske ili Nemačke.
(nemanja.s, 11. januar 2018 14:05)

1) Izdleda da neko od nas dvojice ne zna sta znaci rec "saveznik". Da li je saveznik = sluga?

2) Egipat ima ozbiljne institucije? Mora da se salis. Trenutni predsednik na vlasti demokratskim izborima u kojima je dobio 97% glasova (nista sumnjivo, mora da je popularan; P.S. vojnik je sa vojnom skolom iz Engleske i Amerike a bio je Mubarakov sef obavestajnih sluzbi), prethodni dosao pucem, prethodni dosao izborima (na kojima su glasacki listici imali slicice jer je u toj razvijenoj zemlji 25% nepismeno dok npr u Libiji je to "samo" 9%, UAE 6%, Saudijska Arabija 5%, Jordan 3%) pa objavio dekret po kojim je on iznad zakona, prethodni pucem, i onda dolazimo do prethodnog americkog saveznika koji je vladao 30 godina.

P.S. Poznajem nekoliko Egipcanina, garantujem da ce puci od smeha kad ih obavestim da Egipat ima jake institucije.

lord

pre 6 godina

pre svega treba da pokazu postovanje prema gradjanima , a ne da kada obican gradjanin dodje po vizu da ga "mrcvare" kao da ide tamo da bi ukrao nesto... ne vidim uopste potrebu za vizama prema srbiji... to je prvo

aco

pre 6 godina

Trebali su napisati da su konsolidovane demokratije i na Arabijskom poluostrvu. To je razlog njihove odlicne saradnje. Mislim da Tramp ne bi prodao oruzje od nekoliko stotina milijardi dolara S. Arabiji da ta drzava nije konsolidovana demokratija.

Mir svima

pre 6 godina

Geografski smo u Evropi,okruzeni evropskim drzavama, sve i da hocemo, ne mozemo da se premestimo u Aziju,ili bar blize Rusiji, kao sto bi neki Srbi zeleli....
 (lilly...., 11. januar 2018 14:19) 

Geografija za osnovnu skolu podrazumeva da se i Moskva i Sankt Petersburg nalaze u Evropi. I da je najveca evropska drzava po povrsini Rusija(do Urala). Isto tako, u osnovnoj skoli se uci da se SAD ne nalazi u Evropi vec na kontinentu Severna Amerika. Evropa nije isto sto i EU. O tome svedoci postojanje Norveske, Svajcarske, Velike Britanije, Rusije pa i Srbije. Buducnost Evrope je u saradnji evropskih drzava i naroda, pod vodjstvon Nemacke, Francuske, Italije i Rusije.

RRajko

pre 6 godina

Tja, niko nije savršen. Ni Ameri ni Rusi. Razlika je samo u tome što su američke analize JAVNE a ruske TAJNE. Upitajte se u koga imate više poverenja - u čoveka koji vam otvoreno kaŸe da je protiv vas ili u licemera koji ćuti ali će vas dočekati kad vas uhvati u najtežem trenutku.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (sredoje, 11. januar 2018 13:27)
Vaša analiza nema logike u oceni ponašanja država prema Srbiji. Postoje vekovi unazad da vam pruže odgovor na to pitanje. A, kada pogledate dela a ne reči tada ćete s hvatiti koliko je vaš komentar besmislen.

ludilo

pre 6 godina

"Prema informacijama Stejt departmenta, broj medija i NVO koje imaju proruske stavove su narasle sa desetak na više od stotinu poslednjih godina "

Ahahaha. Pa upravo ovakvim lazima okrecete srbe protiv SAD

Marko4

pre 6 godina

Rusofili vidite li dalje od svog nosa? Rusi su u stvari igrali(igraju) vrlo prljavu igru. S jedne strane vodili su rusofilsku propagandu dosta goru nego danas, kontrolisali glavne politicke aktere u Srbiji, i time sprecili da nasi politicari pristanu na Americku saradnju, koja bi nam donela velikodusne benificije, tokom celih devedesetih. S druge strane dogovorili su s Amerikancima da im oni puste da nas bombarduju, a za uzvrat da oni bez ometanja rese problem u Ceceniji. Da ponovimo, onemogucili nam saradnju, pustili da nas izbombarduju. Drugim recima namestili su nas najstrasnije. A njihova propaganda se danas zasniva na Americkom bombardovanju.

gazda Milutin

pre 6 godina

E nemojte nas više braniti, kumim vas bogom i jedne i druge...i Amere i Ruse...još moja baba, a to je bilo daavno, je govorila... dje se konji igraju, magarad mrtva padaju...samo vi nas ostavite na miru, a mi ćemo se već nekako snaći.

sredoje

pre 6 godina

Tja, niko nije savršen. Ni Ameri ni Rusi. Razlika je samo u tome što su američke analize JAVNE a ruske TAJNE. Upitajte se u koga imate više poverenja - u čoveka koji vam otvoreno kaŸe da je protiv vas ili u licemera koji ćuti ali će vas dočekati kad vas uhvati u najtežem trenutku.

zimzeleni

pre 6 godina

Ljudi vole Rusiju, ali Rusija voli i evro i dolare (a i da se resava starih aviona i tenkova). To se najbolje vidi po prodaji NIS-a. Medjutim, ljudi izgleda ne vole svoju decu, koja ili bleje bez posla ili rade za 300 evra ili su u inostranstvu. U visetomnoj studiji o gradjanskoj neposlusnosti profesora Aleksandra Molnara stoji izmedju ostalog da neki narodi mogu skinuti diktatora ali nastaviti da zive u sistemu koji je on stvorio. To je prilicno dobar opis onoga sto nam se desilo. Sloba nam se podvukao pod kozu, drugacije se ovo ludilo ne moze objasniti.

PeruN

pre 6 godina

Ko god se istinski priklonio zapadu profitirao je,od svih članica istočnog bloka,od jedne Rumunije koja je bila ruglo naspram Jugoslavije,pa i jedan plastičan primjer je i današnja Albanija,koja je bila najzaostalija i najizolovanija zemlja Evrope,danas je po standardu i prosječnoj plati ispred Srbije.Tu spada i Crna Gora koja je od najzaostalije Jugoslovenske republike takođe po standardu i prosječnim platama ispred Srbije.I Makedonija bi bila daleko ispred da je nije spor oko imena zakočio na tom putu.Da li Srbija treba da se ugleda na Moldaviju danas najzaostaliju Evropsku zemlju koja je u ruskoj sferi.Ovo vam je realnost,ali s obzirom da se Srbi najviše ponose svojim inatom,ne treba očekivati čudo.

merry....

pre 6 godina

Vidim po komentarima da je Srbija opet na putu da uradi po svom, pa nek kosta sta kosta.....

To smo radili kad smo u martu 1999. zaratili protiv 19 najjacih zemalja u tom trenutku i verovali da cemo ih pobediti!!!
To isto 27.marta 1941. protiv Hitlera...
To isto 1914. protiv Austrougarske...
To isto 1948. kad smo Staljinu rekli NE... (hrabro, ali da smo tad pristali da budemo ruski satelit, sad ne bismo imali problem da odlucimo s kim cemo a sa kim ne....Rusiju sad sigurno ne bismo birali za svog patrona.)

Sinisa

pre 6 godina

Mislim da su nas Rusi danas pridavili kao nikada do sada i da cemo skupo platiti,ako se ne otrgnemo.Geografski smo u sred Evrope i sve i da hocemo ne mozemo traziti drugo mesto,

M, DE

pre 6 godina

Srbija treba da nastavi da bude jedina zemlja u Evropi koja teži ka Rusiji, čisto kao dobar eksperiment da se ispita kuda bi takav put vodio.

djura

pre 6 godina

Mislim da je komentar coveka koji se potpisao kao "S" na mestu. Kao neko koga boli lakat za SAD i Rusiju, tacnije za sve osim za Srbiju, mislim da odavno nismo bili u situaciji da biramo koji ćemo kolac uzeti, umesto da nam jedni, drugi ili treci trpaju zelenu travu u usta. Daj boze samo da se nadje neko pametan da to iskoristi na najbolji moguci nacin. A ko je koga bombardovao ili ignorisao vapaj upomoc tokom poslednjih 30 godina, sada je manje vazno.
NEMA LJUBAVI U POLITICI, SAMO INTERESI!!!

vladimir

pre 6 godina

Ko sa Amerom tikve sadi.....
(Milan, 11. januar 2018 12:20) # Link komentara

...uvek dobro prodje..primer juzna koreja, japan, nemacka, island, italija, francuska, kanada...
(znalac, 11. januar 2018 12:58)

ali sve'cka istorija je promenljiva stvar prijatelju, ucio nas je tome jos stari Heraklit :)

Komša

pre 6 godina

Poenta ovoga je - Rusi i Ameri se takmiče ko će imati jaču propagandu u Srbiji (u stvari - svuda) a mi kao treba da se opredelimo čije ćemo neistine i poluistine pre da slušamo.
Blago nama.
Nema nepristrasnih medija.Svi su manje ili više obojeni - politički,ideološki,nacionalno,geopolitički stvrstani...samo je pitanje u kolikoj meri.
Zato čitš i gledaš sve s vremena na vreme i izvučeš neku opštu sliku.

Rezident

pre 6 godina

Mi zaratili? Znači mi smo zaratili tako što su nas napali? Zanimljivo viđenje situacije...
(Jovan, 11. januar 2018 14:08)

Ne, nego moja baba zaratila.
Uzrok povlaci posledicu. Sta je bio uzrok napada?
Napali su nas iz cistog mira?

od veka sve isto

pre 6 godina

Balkanci misle da su ruska i američka administracija i njihove tajne službe naivci i da će da ih izmanipuliraju. Ali već vidim da će sve da bude suprotno, balkanske spletke su odavno razotkrivene, samo glavni igrači glume kao da i dalje igraju da vide dokle će “napredni” da idu. Na kraju narod sve plati, i lobi za pare i domaće haračlije i neuspehe manipulisanja. Akteri sa scene odlaze puni ko brod a narod iznova plaća novu nadu.

crni sin

pre 6 godina

U znak ODMAZDE za napad na legitimni vojni cilj, izvršen je napad NUKLEARNIM oružjem na 2 civilna grada.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Sasa, 11. januar 2018 14:37) # Link komentara
a 4 godine rata na pacifiku, milioni genocidno pobijenih ljudi od filipina do kine od strane fasistickog japanskog režima koji je prema tvom znanju "gadjao legitimne vojne ciljeve", mogućnost da stotine hiljada američkih vojnika pogine prilikom eventualne invazije na japanske fašiste kojima nije na pamet padalo da se predaju? to si slucajno zaboravio? ili si samo selektivno odabrao ono sto potvrdjuje tvoju kvazi tezu o "zloj americi" koja je eto bombardovala atomkama nevini japan. siguran sam da se milijarde ljudi cije su zemlje bile zrtve japanskog fasizma ne bi slozile s tobom, ma koliko ne voleli ameriku

lilly....

pre 6 godina

Geografski smo u Evropi,okruzeni evropskim drzavama, sve i da hocemo, ne mozemo da se premestimo u Aziju,ili bar blize Rusiji, kao sto bi neki Srbi zeleli....

tricikl

pre 6 godina

A je l moze ni za Rusiju, ni za SAD, vec za EU? Da budemo kao npr Austrija? Da nas ostave na miru, da imaju fer odnos prema nama? Da nas puste da se razvijamo, da nas ne uslovljavaju za svaku vecu stvar, da nas ne nazivaju genocidnim narodom? Da nas puste da zastitimo svoje trziste, radnike, firme? Da nam EU pomogne da se razvijemo, da zadrzimo bar neke od strucnjaka, da imamo vecu platu... Da nas kritikuju kad ne valjamo, da nas podrze u projketima... Hocu Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Nis kao sto je Bec, uredjene, ciste, sa travnjacima i cvecem, sa zgradama sa lepim fasada. Sa koncertima na trgovima. Sa 3d filmovima u bioskopima... Samo fer odnos, jer mi smo Evropa. Ni SAD ni Rusija. Znam, nemoguce je...

iz bezbedne daljine

pre 6 godina

Svojevremeno je pokojni Dr Jovan Rašković psihijatar (otac Sande Ivić) konstatovao da su Srbi lud narod. Čitajući ove komentare vidim koliko je čovek bio u pravu.

Asabajlis

pre 6 godina

Sve drzave koje imaju neku realnu moc funkcionisu na slican nacin,imaju prakticno iste ciljeve i sluze se slicnim metodama da ih postignu.Zato je potpuno bespredmetno parcijalno analiziranje postupaka Amerike,Rusije ili bilo koje svetske sile,ili jos gore,svrstavanje na neku od tih strana.A gotovo svi vasi komentari ovde su zasnovani na jednoj od te dve opcije,sto bi znacilo da ne doprinose razvoju ljudskog drustva,vec samo produbljivanju postojecih podela od kojih koristi imaju jedino zlocinci koje je narod u svom patoloskom neznanju postavio na vlast.Problem nije pojedinacno u ovoj ili onoj drzavi,vec u postojanju drzave kao oblika organizacije drustva.Dokle god se drustveni sistem zasniva na vlasti i hijerarhiji nece biti ni socijalne pravde ni mira u svetu,zato ako imate potrebu da se svrstavate na stranu bilo koje drzave protiv neke druge vi zapravo tako samo potpomazete proizvodnju klasnih razlika i borbu za prevlast zbog koje je ogroman broj ljudi vec izgubio zivot

Jole

pre 6 godina

A ko misliš da odlučuje o vojnim vežbama ako ne načelnik Generalštaba Vojske Srbije? Deder pročitaj zakon o vojsci pa onda samouvereno izjavi "kao da on odlučuje s kim će da pravi vojnu vežbu."
(Aleksandar, 11. januar 2018 16:01)

U to mozes da ubedis samo prosecnog glasaca u Srbiji. Ja znam ko je zakon, Bog i batina u zemlji Srbiji. Tako da da... nije Dikovic taj koji odlucuje o vojnim vezbama. Zao mi je ali to je istina koja te verovatno boli.

mali radojica

pre 6 godina

Lepo su Vam ljudi napisali jasno i bez uvijanja šta treba raditi i kako se postaviti. Sva ova priča o sedenju na dve stolice o neutralnosti...sve je to gubljenje vremena. Ko se Amerima priklonio uvek je dobro prošao i ne vidim zašto to nekome smeta. Tačno je da svako gleda svoj interes tačno je da se vodi borba oko Balkana ali valjda svi ovde shvataju da su Rusi em daleko em nema vajde od njih nikakave. To što nam nude gas to žele da ga prodaju a ne da ga daju besplatno. To što nam drže stranu oko Kosova je ponovo interes i ako bi sutra trebali da menjaju Krim za Kosovo odmah bi to uradili. Jedino su promašili ovo oko Srebrenice jer to je bio djavolji plan Britanaca smišljen u kuhinji neke BiH starlete(da ne iskoristim drugu reč)da se za budućnost ocrni Srpski narod i ukine Rep. Srpska. Tu kao i kod Kosova treba poraditi na objašnjavanju trenutnoj administraciji šta je prava istina ali to bi nam bilo lakše kada bi se priklonili pre zapadu nego Rusima. To je istina ma koliko bolela. što se gasa tiče tu isto treba da poradimo na nekim finesama(izbaciti Bajatog iz igre)i cakama(sa Grcima i Turcima dogovoriti Turski tok) i stvar je gotova. U ostalim spomenutim slučajevima naš put je članstvo u EU pa sad ako to znači stati iza njihove spoljne i ekonomske politike onda i mi moramo da stanemo iza toga ponavljam, ma koliko to bolelo. Zapamtito još jednu stvar: tokom zadnjih 100 godina nam je više para dala(poklonila) jedna Amerika i od skora EU nego bilo ko drugi.

nemanja.s

pre 6 godina

I Irak, Libija, Afganistan, .. I pre nego sto kazes da su oni bili neprijatelji, idi malo ranije u proslost kada je Irak bio miljenik Amerike, Sadam pocasni gradjanin Detroita, a SAD davala milione Iraku za poljoprivredu kao i veliko naoruzanje jer su ih koristili da ogranice Iran. A mogao bi da pogledas malo i neke druge saveznike, tipa Egipat gde je Mubarak bio na vlasti 30 godina uz podrsku Amerike i deo koalicije sa amerikancima u napadu na Irak '91. Usrecili su se, sada je Egipat na nivou Juzne Koreje, Japana, Nemacke, ..
(Neko123, 11. januar 2018 13:44) # Link komentara

Egipat je jedna od razvijenijih država arapskog sveta, sa ozbiljnim institucijama. Irak je bio bogat dok nije počeo da tera kontru Amerima i tu je bio kraj . Afganistan nikad nije bio saveznik SAD. Talibane jeste podržavala CIA, u ratu protiv SSSR. Činjenica je da su američki saveznici , u proseku, daleko bolje prošli. Naravno, od Egipta ne možeš očekivati iste rezultate, kao od Francuske ili Nemačke.

Бата Стојковић

pre 6 godina

Svojevremeno je pokojni Dr Jovan Rašković psihijatar (otac Sande Ivić) konstatovao da su Srbi lud narod. Čitajući ove komentare vidim koliko je čovek bio u pravu. (iz bezbedne daljine, 11. januar 2018 16:24)
Човек наравно није мислио буквално већ фигуративно, у смислу спреман да уради што други не би али пошто си ти буквалац добро је што си далеко. Остани тамо.

Petar S.

pre 6 godina

Pitam se, da li je istina da DEDA CVETKO zivi negde na Zapadu, i da ga mori nostalgija pa nam pise i objasnjava sta treba da mislimo i kako treba da zivimo...(uz redovne hvalospeve Putinu.....)
(ninna...., 11. januar 2018 18:01)

Pa sta i ako zivi na Zapadu.
Zasto ga to diskfalifikuje da da svoje misljenje? Vi zivite u Srbiji, po tom znaci ti ne smes da kritikues politiku drzave u kojoj zivis.

I sta to nije tacno u njegovom komentaru?
Evo ja potpisujem SVE sto je napisao. Sve je tacno. A ako Amerika nesto ne promeni u svojoj politici...


(osim sto ce, kako se cini, da daju JOS VISE para svojim NVO koje finansiraju u Srbiji od 1990e ..

(kojekakvim "zenama u crnom" ili FHP Natasi Kandic koje se bave SAMO zlocinima koje su pocinili Srbi, ali ih zlocini nad Srbima ne zanimaju jer Ameri to ne placaju (pa posle NATO agitatori u Srbiji optuzuju Srbiju kako je Srbija kriva zbog oslobadjajucih presuda Haskog tribunal jer "nije dala dovoljno dokaza za zlocine nad Srbima"),

..a koji ce da nam objasne da su nas 1999 u stvari bombardovali Rusi, a Amerikanci i NATO, I to potpuno bez argumenata - kao sto je vas komentar),


... ni Rusija, ni Putin, ni "KGB", ne moraju ni prstom da mrdnu, da bi odrzali anti-Zapadno raspolozenje u Srbiji.

I svako buduce pominjanje ARGUMENATA (o NATO AGRESIJI na Srbiju, dvostrukim standardima, podrsci Zapada secesionistima ..itd, itd), ce biti posmatrano od Amerike kao "dezinformacije" zle Rusije.

ninna....

pre 6 godina

Pitam se, da li je istina da DEDA CVETKO zivi negde na Zapadu, i da ga mori nostalgija pa nam pise i objasnjava sta treba da mislimo i kako treba da zivimo...(uz redovne hvalospeve Putinu.....)

Aleksandar

pre 6 godina

@(Jole, 11. januar 2018 13:03)

A ko misliš da odlučuje o vojnim vežbama ako ne načelnik Generalštaba Vojske Srbije? Deder pročitaj zakon o vojsci pa onda samouvereno izjavi "kao da on odlučuje s kim će da pravi vojnu vežbu."

Radivoje Talalić

pre 6 godina

Dobra stara vremena, kad je u američkoj politici postojao i delovao kokus: http://www.rtv.rs/sr_ci/politika/srpski-kokus-odradio-u-kongresu-sad-stojimo-mnogo-bolje_25049.html

Profesor

pre 6 godina

SNS je proruska stranka i svima je jasno da Srbija ide ka tom cilju. A to je Ruska gubernija ili ti crna rupa u srcu Evrope. Dolaskom naprednjaka na vlast, zauvek smo napustili evropski put, mladi i obrazovani ce otici u EU, a ovde ostati botovi i penzioneri. Kraj.

znalac

pre 6 godina

Ko sa Amerom tikve sadi.....
(Milan, 11. januar 2018 12:20) # Link komentara

...uvek dobro prodje..primer juzna koreja, japan, nemacka, island, italija, francuska, kanada...

Marko4

pre 6 godina

Rusofili vidite li dalje od svog nosa? Rusi su u stvari igrali(igraju) vrlo prljavu igru. S jedne strane vodili su rusofilsku propagandu dosta goru nego danas, kontrolisali glavne politicke aktere u Srbiji, i time sprecili da nasi politicari pristanu na Americku saradnju, koja bi nam donela velikodusne benificije, tokom celih devedesetih. S druge strane dogovorili su s Amerikancima da im oni puste da nas bombarduju, a za uzvrat da oni bez ometanja rese problem u Ceceniji. Da ponovimo, onemogucili nam saradnju, pustili da nas izbombarduju. Drugim recima namestili su nas najstrasnije. A njihova propaganda se danas zasniva na Americkom bombardovanju.

Sinisa

pre 6 godina

Mislim da su nas Rusi danas pridavili kao nikada do sada i da cemo skupo platiti,ako se ne otrgnemo.Geografski smo u sred Evrope i sve i da hocemo ne mozemo traziti drugo mesto,

lajavi krelac

pre 6 godina

Za vreme Tita se živelo lepo jer je Tito rusima okrenuo leđa što je Zapad bogato finansijski nagrađivao.

Svaka država koja je okrenula leđa rusima je napredovla i razvila se ekonomski osim Srbije

Rezident

pre 6 godina

Mi zaratili? Znači mi smo zaratili tako što su nas napali? Zanimljivo viđenje situacije...
(Jovan, 11. januar 2018 14:08)

Ne, nego moja baba zaratila.
Uzrok povlaci posledicu. Sta je bio uzrok napada?
Napali su nas iz cistog mira?

sredoje

pre 6 godina

Tja, niko nije savršen. Ni Ameri ni Rusi. Razlika je samo u tome što su američke analize JAVNE a ruske TAJNE. Upitajte se u koga imate više poverenja - u čoveka koji vam otvoreno kaŸe da je protiv vas ili u licemera koji ćuti ali će vas dočekati kad vas uhvati u najtežem trenutku.

merry....

pre 6 godina

Vidim po komentarima da je Srbija opet na putu da uradi po svom, pa nek kosta sta kosta.....

To smo radili kad smo u martu 1999. zaratili protiv 19 najjacih zemalja u tom trenutku i verovali da cemo ih pobediti!!!
To isto 27.marta 1941. protiv Hitlera...
To isto 1914. protiv Austrougarske...
To isto 1948. kad smo Staljinu rekli NE... (hrabro, ali da smo tad pristali da budemo ruski satelit, sad ne bismo imali problem da odlucimo s kim cemo a sa kim ne....Rusiju sad sigurno ne bismo birali za svog patrona.)

PeruN

pre 6 godina

Ko god se istinski priklonio zapadu profitirao je,od svih članica istočnog bloka,od jedne Rumunije koja je bila ruglo naspram Jugoslavije,pa i jedan plastičan primjer je i današnja Albanija,koja je bila najzaostalija i najizolovanija zemlja Evrope,danas je po standardu i prosječnoj plati ispred Srbije.Tu spada i Crna Gora koja je od najzaostalije Jugoslovenske republike takođe po standardu i prosječnim platama ispred Srbije.I Makedonija bi bila daleko ispred da je nije spor oko imena zakočio na tom putu.Da li Srbija treba da se ugleda na Moldaviju danas najzaostaliju Evropsku zemlju koja je u ruskoj sferi.Ovo vam je realnost,ali s obzirom da se Srbi najviše ponose svojim inatom,ne treba očekivati čudo.

crni sin

pre 6 godina

U znak ODMAZDE za napad na legitimni vojni cilj, izvršen je napad NUKLEARNIM oružjem na 2 civilna grada.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Sasa, 11. januar 2018 14:37) # Link komentara
a 4 godine rata na pacifiku, milioni genocidno pobijenih ljudi od filipina do kine od strane fasistickog japanskog režima koji je prema tvom znanju "gadjao legitimne vojne ciljeve", mogućnost da stotine hiljada američkih vojnika pogine prilikom eventualne invazije na japanske fašiste kojima nije na pamet padalo da se predaju? to si slucajno zaboravio? ili si samo selektivno odabrao ono sto potvrdjuje tvoju kvazi tezu o "zloj americi" koja je eto bombardovala atomkama nevini japan. siguran sam da se milijarde ljudi cije su zemlje bile zrtve japanskog fasizma ne bi slozile s tobom, ma koliko ne voleli ameriku

nemanja.s

pre 6 godina

I Irak, Libija, Afganistan, .. I pre nego sto kazes da su oni bili neprijatelji, idi malo ranije u proslost kada je Irak bio miljenik Amerike, Sadam pocasni gradjanin Detroita, a SAD davala milione Iraku za poljoprivredu kao i veliko naoruzanje jer su ih koristili da ogranice Iran. A mogao bi da pogledas malo i neke druge saveznike, tipa Egipat gde je Mubarak bio na vlasti 30 godina uz podrsku Amerike i deo koalicije sa amerikancima u napadu na Irak '91. Usrecili su se, sada je Egipat na nivou Juzne Koreje, Japana, Nemacke, ..
(Neko123, 11. januar 2018 13:44) # Link komentara

Egipat je jedna od razvijenijih država arapskog sveta, sa ozbiljnim institucijama. Irak je bio bogat dok nije počeo da tera kontru Amerima i tu je bio kraj . Afganistan nikad nije bio saveznik SAD. Talibane jeste podržavala CIA, u ratu protiv SSSR. Činjenica je da su američki saveznici , u proseku, daleko bolje prošli. Naravno, od Egipta ne možeš očekivati iste rezultate, kao od Francuske ili Nemačke.

lilly....

pre 6 godina

Geografski smo u Evropi,okruzeni evropskim drzavama, sve i da hocemo, ne mozemo da se premestimo u Aziju,ili bar blize Rusiji, kao sto bi neki Srbi zeleli....

ha ha

pre 6 godina

Ja bi rekao da Putin i Rusija nisu morali uopste da se trude da steknu simpatije u srpskom narodu posle americke podrske proterivanju Srba iz Hrvatske, bombardovanja i otimanja Kosova. Dakle, gospodo americki senatori, sve ste vi sami uradili.

mali radojica

pre 6 godina

Lepo su Vam ljudi napisali jasno i bez uvijanja šta treba raditi i kako se postaviti. Sva ova priča o sedenju na dve stolice o neutralnosti...sve je to gubljenje vremena. Ko se Amerima priklonio uvek je dobro prošao i ne vidim zašto to nekome smeta. Tačno je da svako gleda svoj interes tačno je da se vodi borba oko Balkana ali valjda svi ovde shvataju da su Rusi em daleko em nema vajde od njih nikakave. To što nam nude gas to žele da ga prodaju a ne da ga daju besplatno. To što nam drže stranu oko Kosova je ponovo interes i ako bi sutra trebali da menjaju Krim za Kosovo odmah bi to uradili. Jedino su promašili ovo oko Srebrenice jer to je bio djavolji plan Britanaca smišljen u kuhinji neke BiH starlete(da ne iskoristim drugu reč)da se za budućnost ocrni Srpski narod i ukine Rep. Srpska. Tu kao i kod Kosova treba poraditi na objašnjavanju trenutnoj administraciji šta je prava istina ali to bi nam bilo lakše kada bi se priklonili pre zapadu nego Rusima. To je istina ma koliko bolela. što se gasa tiče tu isto treba da poradimo na nekim finesama(izbaciti Bajatog iz igre)i cakama(sa Grcima i Turcima dogovoriti Turski tok) i stvar je gotova. U ostalim spomenutim slučajevima naš put je članstvo u EU pa sad ako to znači stati iza njihove spoljne i ekonomske politike onda i mi moramo da stanemo iza toga ponavljam, ma koliko to bolelo. Zapamtito još jednu stvar: tokom zadnjih 100 godina nam je više para dala(poklonila) jedna Amerika i od skora EU nego bilo ko drugi.

Svarog

pre 6 godina

Kao da smo u Srbiji svi budale, pa ne znamo ko nas je bombardovao, ko nam je naneo štetu merljivu u milijardama dolara, ko je podržavao albance i hrvate protiv srba i kao da ne znamo uz čiju podršku su nam oteli 15% teritorije. Ne treba nama rusi, pored ovakvih amerikanaca. Slika o americi kao pozitivnoj zemlji je bila najjača do 1990 godine odnosno do godine kada se nisu mešali u balkanske sukobe. I dalje rade sve na pogrešan način. Misle da će zataškati sve sa par pritisaka i par miliona dolara, govore nam da smo partneri, a i dalje u saradnji sa Britanijom nam rade o glavi. Ako hoće čiste odnose sa nama, treba im reći jasno i glasno. Da isplate odštetu državi i porodicama zbog bombardovanja, da prekinu sa podrškom plemenskim albancima i vrate Srbiji njihovu teritoriju Kosovo. Tek tada srbi će drugačije posmatrati Zapad i SAD.

zimzeleni

pre 6 godina

Ljudi vole Rusiju, ali Rusija voli i evro i dolare (a i da se resava starih aviona i tenkova). To se najbolje vidi po prodaji NIS-a. Medjutim, ljudi izgleda ne vole svoju decu, koja ili bleje bez posla ili rade za 300 evra ili su u inostranstvu. U visetomnoj studiji o gradjanskoj neposlusnosti profesora Aleksandra Molnara stoji izmedju ostalog da neki narodi mogu skinuti diktatora ali nastaviti da zive u sistemu koji je on stvorio. To je prilicno dobar opis onoga sto nam se desilo. Sloba nam se podvukao pod kozu, drugacije se ovo ludilo ne moze objasniti.

ognjen

pre 6 godina

Kakav jeftin demagoski pamflet. Deset pasusa sa nijednim dokazom, a zapad nikako da utuvi u glavu da su Srbima sve dalji upravo zbog svojih postupaka prema Srbiji. Ne mozes nekoga non stop "mlatiti" po glavi i ocekivati da te vole, posebno vama amerima daleko lepa kuca od nas.

metalika moj dobar drugar

pre 6 godina

U odeljku posvećenom "konsolidovanim demokratijama", navode se Letonija, Litvanija, Estonija, Danska, Finska, Norveška, Švedska, Holandija, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Španija i Italija.

Sta je zajednicko Letoniji i Britaniji kada je demokratija u pitanju? Ili Litvaniji i Nemackoj? Nista, naravno. U Litvaniji ruska manjina nema nikakva prava. Bukvalno su na korak od statusa koji su Jevreji imali u Hitlerovoj Nemackoj. Samo jos nisu u logorima i ne moraju da nose zutu traku oko ruke.
U pitanju je nesto drugo. U pitanju je lista konsolidovanih antiruskih vlada.

Jovan

pre 6 godina

> To smo radili kad smo u martu 1999. zaratili protiv 19 najjacih zemalja u tom trenutku i verovali da cemo ih pobediti!!!
(merry...., 11. januar 2018 12:55)

Mi zaratili? Znači mi smo zaratili tako što su nas napali? Zanimljivo viđenje situacije...

dusan

pre 6 godina

Neverovatno koliko manipulacije i dvostrukih standarda i dalje ima u najdemokraticnijoj zemlji na svetu...u sustini,rekli su da smo pred kapitulacijom od rusa,da oni zele da nas drze u mraku,da nas maltene drze kao u nekom kavezu,itd...zamena teza je ta,da nam to pricaju upravo oni koji su nas bombardovali i oteli nam deo zemlje,a rusi koji su nas stitili,tada koliko su mogli,i sada oko kosova,nisu nasi prijatelji,po njima,vec skoro buduci okupatori,osvajaci itd...kakva zamena teza i manipulacija.

Sasa

pre 6 godina

Neverovatno je kako i koliko se percepcija razlikuje kada se samo malo promeni pogled na određeni događaj. Japanci su Perl Harbor (nisam siguran da se tako piše) napali kao legitimni vojni cilj. U napadu su uništena legitimna vojna sredstva (ratni brodovi, avioni i prateća vojna sredstva). Poginuli su i civili. To danas Amerikanci zovu "kolateralna šteta". U znak ODMAZDE za napad na legitimni vojni cilj, izvršen je napad NUKLEARNIM oružjem na 2 civilna grada. posledice se osećaju i danas.
Nad severnoameričkom Indijancima je izvršen najveći genocid u istoriji čovečanstva. Oni preostali su smešteni u REZERVATE. Ropstvo je legitimno postojalo do najkasnije od svih civilizovanih zemalja. U ovom ili onom obliku u Americi postoji i danas.
Sa druge strane najviše štete od socijalizma je pretrpela Carska Rusija. Sve što se dešavalo od Oktobarske revolucije najviše štete je na ekonomskom samim Rusima. I crvena armija je vršila razna zlodela, naročito u Nemačkoj.
Mesne se zaboraviti ultimatum koji je ruski Car poslao savezničkim snagama da ako srpski vojnici ne budu izvučeni iz Albanije, Carska Rusija istupa iz Prvog Svetskog Rata.
Nisam rusofil, ali mi je od američkih moćnika muka.

M, DE

pre 6 godina

Srbija treba da nastavi da bude jedina zemlja u Evropi koja teži ka Rusiji, čisto kao dobar eksperiment da se ispita kuda bi takav put vodio.

N

pre 6 godina

Vidim po komentarima da je Srbija opet na putu da uradi po svom, pa nek kosta sta kosta.....

To smo radili kad smo u martu 1999. zaratili protiv 19 najjacih zemalja u tom trenutku i verovali da cemo ih pobediti!!!
To isto 27.marta 1941. protiv Hitlera...
To isto 1914. protiv Austrougarske...
To isto 1948. kad smo Staljinu rekli NE... (hrabro, ali da smo tad pristali da budemo ruski satelit, sad ne bismo imali problem da odlucimo s kim cemo a sa kim ne....Rusiju sad sigurno ne bismo birali za svog patrona.)
(merry...., 11. januar 2018 12:55)

Pa da, bilo je bolje da pustimo Austrougare da nas okupiraju, bilo je bolje da pustimo Hitlera i da budemo saucesnici u najgorim zlocinima u Evropi i direktno pomognemo Hitleru da brze okupira ostale (a i Hitler u Srbiji bi bila genijalna ideja imajuci u vidu njegove stavove i postupke prema slovenskim narodima), a bilo bi i dobro saradjivati sa masovnim ubicom Staljinom. Drago mi je sto si ova tri primera uvrstio u istu liniju sa ratom protiv NATO-a i saradnju sa SAD-om, nista ja tu ne bih promenio.

Владимир Стајчић

pre 6 godina

Земља која свима држи придике о демократији и људским правима а има Гвантанамо где се људи држе без суђења и где се примењују методе мучења које је користио Гестапо!
Ту вашу демократију сте нам већ послали ратним авионима!
Са друге стране имамо те "зле" Русе који долазе са својим културно уметничким друштвима и хоровима да нас покоре.Тако да сами сте криви што Русе овде воле а вас не.

vladimir

pre 6 godina

Ko sa Amerom tikve sadi.....
(Milan, 11. januar 2018 12:20) # Link komentara

...uvek dobro prodje..primer juzna koreja, japan, nemacka, island, italija, francuska, kanada...
(znalac, 11. januar 2018 12:58)

ali sve'cka istorija je promenljiva stvar prijatelju, ucio nas je tome jos stari Heraklit :)

iz bezbedne daljine

pre 6 godina

Svojevremeno je pokojni Dr Jovan Rašković psihijatar (otac Sande Ivić) konstatovao da su Srbi lud narod. Čitajući ove komentare vidim koliko je čovek bio u pravu.

stanislav

pre 6 godina

Ukratko rečeno - Amerika se zabrinula što je Rusija počela da radi ono šta SAD i Britanija rade već najmanje sto godina.
Panika što BBC i CNN nisu više jedine medijske kuće da mogu da zaluđuju svet kako im drago.

QQ

pre 6 godina

nisu nama rusi nidta veci prijatelji od amera. ali nas barem nisu obasipali bombama kidali teritoriju i tapsali po ramenu zanadajuci nam vise nozeva u ledja. zato sa zapadom mozemo komunicirati samo preko interesa potpusivanjem dogovora i ugovora samo papir tamo vazi. i sikterisati ih za sve ostalo. bez rusije kao protiv teze odavno bi nas mrak progutao sto se tice zapada. oni tamo ni ne znaju sta znaci rijec prijatelj.

2 i 2 su 4

pre 6 godina

Mislim da su nas Rusi danas pridavili kao nikada do sada i da cemo skupo platiti,ako se ne otrgnemo.Geografski smo u sred Evrope i sve i da hocemo ne mozemo traziti drugo mesto,
(Sinisa, 11. januar 2018 13:22)

Posto vidim da se pozivas na geografski polozaj, mozda nije lose da pogledas mapu i primetis da je i Rusija u Evropi. A SAD su dosta daleko od Evrope. Prava opcija za normalnu Evropu je da se udruze sve Evropske drzave. Ukljucujuci Rusiju. Medjutim, to ne odgovara Americi, a ni Britaniji koja vec godinama zavadja evropske drzave i koristi se time.

bigserb

pre 6 godina

Vec godinama slusamo te price o "ruskoj propagandi", a nikako da cujemo bar jedan primer te propagande! Za njih je svaka vest koju Rusija objavi propaganda, samo zato sto se ta vest ne dopada zapadu, oni misle da ako nesto ne objave na svojim medijima da se to nije ni dogodilo, a ako to objavi neko drugi, onda je to propaganda! Sve sto od zapada cujemo su prazne price i paranoja, nijednog konkretnog podatka nema o toj "ruskoj propagandi", njima u stvari smeta sto se konacno u svetu cuje i neka drugacija istina od njihove, sada CNN, BBC i druge televizije vise ne mogu da beskonacno lazu i obmanjuju narod, sada taj narod ima i druge izvore informisanja, ali eto, to je za njihove vlade propaganda i specijalni rat, ali ponavljam, jos nijednom nisam video da su Ameri neku rusku vest demantovali i dokazima dokazali da je to laz i izmisljotina!

stanislav

pre 6 godina

Kažes ko je sa amerima - dobro prođe (Nemačka, Japan, Južna Koreja).
Alo! Tu su Ameri imali OGROMAN interes.
Mi smo bre patuljak i kao "prijatelji SAD" završičemo kao Libija, Irak,Avganistan.
Kakav bi bio interes SAD za jaku Srbiju? Nula!

RRajko

pre 6 godina

Tja, niko nije savršen. Ni Ameri ni Rusi. Razlika je samo u tome što su američke analize JAVNE a ruske TAJNE. Upitajte se u koga imate više poverenja - u čoveka koji vam otvoreno kaŸe da je protiv vas ili u licemera koji ćuti ali će vas dočekati kad vas uhvati u najtežem trenutku.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (sredoje, 11. januar 2018 13:27)
Vaša analiza nema logike u oceni ponašanja država prema Srbiji. Postoje vekovi unazad da vam pruže odgovor na to pitanje. A, kada pogledate dela a ne reči tada ćete s hvatiti koliko je vaš komentar besmislen.

nesa

pre 6 godina

Zapad je apsolutno sam kriv za gubljenje Srbije... i ne gubi zapad samo uticaj u Srbiji vec i u drugim zemljama evrope samo sto se to "demokratski prikriva"... od 2000. pa na dalje Srbija je htela na zapad ali taj isti zapad nas je davio ucenama i ponizavanjima kao da nije bilo dovoljno sto su nas bombardovali osiromasenim uranijumom... Nikad nas nisu ni mirisali, a ni zeleli.. Zele nas samo i iskljicivo da bi isekli Rusiji potencijalne tacke pristupa Evropi... uostalom iz tog razloga su primili u clanstvo Bugarsku i Rumuniju iako se i dan danas zna da za to nisu bili, a nisu ni sad spremni..

Neko123

pre 6 godina

Ko sa Amerom tikve sadi.....
(Milan, 11. januar 2018 12:20) # Link komentara

...uvek dobro prodje..primer juzna koreja, japan, nemacka, island, italija, francuska, kanada...
(znalac, 11. januar 2018 12:58)

I Irak, Libija, Afganistan, .. I pre nego sto kazes da su oni bili neprijatelji, idi malo ranije u proslost kada je Irak bio miljenik Amerike, Sadam pocasni gradjanin Detroita, a SAD davala milione Iraku za poljoprivredu kao i veliko naoruzanje jer su ih koristili da ogranice Iran. A mogao bi da pogledas malo i neke druge saveznike, tipa Egipat gde je Mubarak bio na vlasti 30 godina uz podrsku Amerike i deo koalicije sa amerikancima u napadu na Irak '91. Usrecili su se, sada je Egipat na nivou Juzne Koreje, Japana, Nemacke, ..

ludilo

pre 6 godina

"Prema informacijama Stejt departmenta, broj medija i NVO koje imaju proruske stavove su narasle sa desetak na više od stotinu poslednjih godina "

Ahahaha. Pa upravo ovakvim lazima okrecete srbe protiv SAD

nemanja.s

pre 6 godina

Ja kao građanin ove zemlje nikako ne razumem šta Amerikanci hoće!? Kad smo hteli da pređemo preko svega lošeg u našim odnosima, oni nisu bili preterano zainteresovani. Ok, izgubili smo rat, predali se, oteto nam je Kosovo, bombe su nam uništile ono malo sirotinje... Kada smo uspeli da smenimo čoveka koji im je bio kriv za sve, oni su nam nakačili Haški tribunal i stalno tražili izručenja . To nije bilo dobro za tadašnju vlast. Kosovo su na kraju proglasili državom, na silu. Rusija tad nije imala značajan uticaj u našoj zemlji. U vazduhu se stalno osećala potreba da nam se svete, da im služimo kao primer drugima kako prolaze neposlušni. Sad kada je Rusija vratila svoju poziciju među srpskom političkom elitom, Amerika nije zadovoljna. Pride, u samom tekstu se vidi očigledan sukob administracije SAD sa aktuelnim predsednikom SAD. Sad im smeta što Tramp ne dolazi u Srbiju, a kao je Buš bio u Hrvatskoj, a nas zaobišao, nisu razmišljali. Obama nije nikad ni bio u regionu... Vama su važnija Saudi Arabija i Katar od pola Evrope. Znam, sila ste. Biće kako vi hoćete, bez obzira na cenu, ali ne mora tako.

dr laza

pre 6 godina

Nemam nista protiv analize.Ali oni istinu kriju sami od sebe!Ne mogu da shvatim da ne znaju da su nas bombardovali pre 15 godina,razrusili infrastrukturu,unistili fabrike I pobili nevine I nezasticene ljude.Kada se sete da su nas bombardovali,oteli deo teritorije,I to samo zbog para koje su dobili,siguran sam,uradice bolju analizu.A sto se tice objektivnosti medija,u Srbiji je dosta samo reci CNN,BBC...I Svima je sve jasno,jer to nismo gledali,to smo doziveli I proziveli.Ako vam je potrebna objektivna analiza,stojim vam na raspolaganju,ja ili bilo koji gradjanin.Odvedite ga na kaficu I pitajte,Srbi su iskreni I sve ce vam rado objasniti.Podrazumeva se da cemo kafu platiti mi.

Vecito u minusu

pre 6 godina

Kad bi Ameri uradili iskrenu analizu na temu-"Zasto Srbi vise vole Ruse nego nas"sve bi bolje razumeli.Nadam se da ce nam Djuro jednog dana oprostiti sto nas je tukao!

Jole

pre 6 godina

Govori se o menjanju odnosa prema Srbiji, finansijskoj pomoci i sta ti ja znam, a onda odbiju vizu generalu Dikovicu zato sto je ucestvovao u vojnoj vezbi sa Rusijom. Kao da on odlucuje s kim ce da pravi vojnu vezbu. Ako to nije sizofrena politika onda ne znam sta je. Jesu nas bombardovali, ubijali i naneli strahovitu stetu... i pored toga bih razumeo to njihovo priblizavanje da nisu potpuno izgubili konce sa sobom. Ne zelim da agitujem ali nemojte imati isto misljenje o americkoj politici i americkom narodu. Udat sam za amerikanku i pravi odlicne "meatballs"

milan

pre 6 godina

Nešto mi smrdi da ćemo opet dobiti po ušima, "ali da to neće biti usmereno prema srpskom narodu". Sve u svemu, kad se ameri zainteresuju za Srbiju tu su uslovljavanja, ucene, pretnje pa jedno 100gr šargarepe, onda u krug...sve u svemu, na****** smo

gazda Milutin

pre 6 godina

E nemojte nas više braniti, kumim vas bogom i jedne i druge...i Amere i Ruse...još moja baba, a to je bilo daavno, je govorila... dje se konji igraju, magarad mrtva padaju...samo vi nas ostavite na miru, a mi ćemo se već nekako snaći.

DEDA CVETKO

pre 6 godina

Ni rec o bombardovanju. Ni rec o 10 godina sankcija i blokada. Ni rec o otimacini i aneksiji jedne petine teritorije. Ni rec o (najmanje) 65 milijardi dolara stete. Ni rec o izmedju 2000 i 5000 mrtvih SAMO na Kosovu. Ni rec o etnickom ciscenju oko 700.000 Srba iz Hrvatske, BiH, Kosova i drugde. Ni rec o osiromasenom uranijumu i kasetnim bombama. Ni rec o kriminalnom krsenju povelje UN. Ni rec o izvinjenju, kajanju, reparacijama...

Nista. Prazno.

Zaista je mucno citati ove bljuvotine. Do nebesa me je sramota sto se moji poreski novci trose na ovakvo smeće. Dok kod se u americkom kongresu i senatu ne nadje neko sa bar dva grama mozga, Putinov uticaj u Srbiji je totalno, 100% zagarantovan. Covek nema cega da se plasi.

To bi, otprilike, bilo to. Mozda samo da dodam:

U vreme kad su "konsolidovane demokratije" (sic) postojale samo kao misaona imenica i LICNA IMOVINA ruskog cara, gde je vlastelin mogao slobodno i bez ikakve pravne sankcije da ubije svog kmeta ili roba, Srbija je bila daleko uznapredovala "konsolidovana demokratija" ciji NAJDEMOKRATSKIJI USTAV U EVROPI TOG DOBA - koji su zadavile UPRAVO zapadne "konsolidovane demokratije" - obezbedio je srpskom GRADJANINU pravu slobodu i *** ISTINSKU *** demokratiju. Za to vreme, na trgovima americkih gradova slobodno se licitiralo africkim robovima, a neposlusno roblje rutinski je vesano po javnim parkovima kako kakva felericna roba.

Trend se nastavio jos jedno 130 godina.

kome ovo nije jasno biće mu zanavek sve jad

pre 6 godina

SAD smatraju posejani evandjelizam domokratskom vrednošću iznad života, pravde, smisla, zakona, običaja, geografija, izveštaj je smešan u tom kontekstu. O vezi Srbije sa zapadom presudiće klimatske promene, kao što je to bilo i ranije (kratkotrajna zahladjenja), kada je evropa zavisila od poljoprivrede rusije, koja je nekako uspevala da izveze robu bez infratsrukture za to (ni sa izgradnjom transibirske železnice kasnije nije bilo lakše). Klimatske promene nameću imanje i održanje pristojnih i dobrih odnosa sa Rusijom, jer klima radi za njih, a Srbija ne može da dozvoli da je američka odbrana demokratije (oni samo brane ono što smatraju svojom pobedom i da tu postoji legitimitet demokratije, mada je time čine zapravo nakaradnom) odvoji od potrebnih resursa. SAD neće i ne mogu da stipendiraju razvoj ovde, previše je skupo, više im se isplati da nas sve prepuste programu rasejanja i izumiranje umesto obnove (pomoć ima svoje negativne posledice i to uvek i mogu se koristiti) jer će to da smanji troškove. Srbija mora da se nosi i saradjuje i sa jednima i drugima u suprotnom gubi i umire.

Љ

pre 6 godina

Американци су све одлично објаснили. Једино што недостаје је опис њиховог доприноса у стварању таквог стања у Србији. Треба се сетити само како је ам. амбасадор САД у Београду Цимерман непосредно изазвао рат у БиХ када је "фундаменталисту" Алију Изетбеговића посаветовао да повуче потпис са Кутиљеровог мировног плана за БиХ. Зато је овај извештај добар само за студенте и љубитеље политикологије јер добро описује (симетричну) половину активности на упропаштавању светске политике.

ninna....

pre 6 godina

Pitam se, da li je istina da DEDA CVETKO zivi negde na Zapadu, i da ga mori nostalgija pa nam pise i objasnjava sta treba da mislimo i kako treba da zivimo...(uz redovne hvalospeve Putinu.....)

lord

pre 6 godina

pre svega treba da pokazu postovanje prema gradjanima , a ne da kada obican gradjanin dodje po vizu da ga "mrcvare" kao da ide tamo da bi ukrao nesto... ne vidim uopste potrebu za vizama prema srbiji... to je prvo

seljadin

pre 6 godina

@nemanja.s, mi stariji se secamo da Irak nije nikada kontrirao Americi, naime po odobrenju Amerike je usao u Kuvajt, to je bila klopka za prijatelja Amerike.Uostalom potrazite na internetu sve je odavno poznato.

tricikl

pre 6 godina

A je l moze ni za Rusiju, ni za SAD, vec za EU? Da budemo kao npr Austrija? Da nas ostave na miru, da imaju fer odnos prema nama? Da nas puste da se razvijamo, da nas ne uslovljavaju za svaku vecu stvar, da nas ne nazivaju genocidnim narodom? Da nas puste da zastitimo svoje trziste, radnike, firme? Da nam EU pomogne da se razvijemo, da zadrzimo bar neke od strucnjaka, da imamo vecu platu... Da nas kritikuju kad ne valjamo, da nas podrze u projketima... Hocu Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Nis kao sto je Bec, uredjene, ciste, sa travnjacima i cvecem, sa zgradama sa lepim fasada. Sa koncertima na trgovima. Sa 3d filmovima u bioskopima... Samo fer odnos, jer mi smo Evropa. Ni SAD ni Rusija. Znam, nemoguce je...

Aleksandar

pre 6 godina

@(Jole, 11. januar 2018 13:03)

A ko misliš da odlučuje o vojnim vežbama ako ne načelnik Generalštaba Vojske Srbije? Deder pročitaj zakon o vojsci pa onda samouvereno izjavi "kao da on odlučuje s kim će da pravi vojnu vežbu."

od veka sve isto

pre 6 godina

Balkanci misle da su ruska i američka administracija i njihove tajne službe naivci i da će da ih izmanipuliraju. Ali već vidim da će sve da bude suprotno, balkanske spletke su odavno razotkrivene, samo glavni igrači glume kao da i dalje igraju da vide dokle će “napredni” da idu. Na kraju narod sve plati, i lobi za pare i domaće haračlije i neuspehe manipulisanja. Akteri sa scene odlaze puni ko brod a narod iznova plaća novu nadu.

Mir svima

pre 6 godina

Geografski smo u Evropi,okruzeni evropskim drzavama, sve i da hocemo, ne mozemo da se premestimo u Aziju,ili bar blize Rusiji, kao sto bi neki Srbi zeleli....
 (lilly...., 11. januar 2018 14:19) 

Geografija za osnovnu skolu podrazumeva da se i Moskva i Sankt Petersburg nalaze u Evropi. I da je najveca evropska drzava po povrsini Rusija(do Urala). Isto tako, u osnovnoj skoli se uci da se SAD ne nalazi u Evropi vec na kontinentu Severna Amerika. Evropa nije isto sto i EU. O tome svedoci postojanje Norveske, Svajcarske, Velike Britanije, Rusije pa i Srbije. Buducnost Evrope je u saradnji evropskih drzava i naroda, pod vodjstvon Nemacke, Francuske, Italije i Rusije.

nikola

pre 6 godina

Ako stvarno mislite da se popravite,onda debelo treba da se potrudite.I finansijski i svakako.Ni najvecj ljubitelji demokratije i povratka srednje klase ovde teško mogu da opravdaju ono izivljavanje sa bombardovanjem.Narod nije sistem,vec je nateran da zivi u njemu.

djura

pre 6 godina

Mislim da je komentar coveka koji se potpisao kao "S" na mestu. Kao neko koga boli lakat za SAD i Rusiju, tacnije za sve osim za Srbiju, mislim da odavno nismo bili u situaciji da biramo koji ćemo kolac uzeti, umesto da nam jedni, drugi ili treci trpaju zelenu travu u usta. Daj boze samo da se nadje neko pametan da to iskoristi na najbolji moguci nacin. A ko je koga bombardovao ili ignorisao vapaj upomoc tokom poslednjih 30 godina, sada je manje vazno.
NEMA LJUBAVI U POLITICI, SAMO INTERESI!!!

Neko123

pre 6 godina

(Neko123, 11. januar 2018 13:44) # Link komentara

Egipat je jedna od razvijenijih država arapskog sveta, sa ozbiljnim institucijama. Irak je bio bogat dok nije počeo da tera kontru Amerima i tu je bio kraj . Afganistan nikad nije bio saveznik SAD. Talibane jeste podržavala CIA, u ratu protiv SSSR. Činjenica je da su američki saveznici , u proseku, daleko bolje prošli. Naravno, od Egipta ne možeš očekivati iste rezultate, kao od Francuske ili Nemačke.
(nemanja.s, 11. januar 2018 14:05)

1) Izdleda da neko od nas dvojice ne zna sta znaci rec "saveznik". Da li je saveznik = sluga?

2) Egipat ima ozbiljne institucije? Mora da se salis. Trenutni predsednik na vlasti demokratskim izborima u kojima je dobio 97% glasova (nista sumnjivo, mora da je popularan; P.S. vojnik je sa vojnom skolom iz Engleske i Amerike a bio je Mubarakov sef obavestajnih sluzbi), prethodni dosao pucem, prethodni dosao izborima (na kojima su glasacki listici imali slicice jer je u toj razvijenoj zemlji 25% nepismeno dok npr u Libiji je to "samo" 9%, UAE 6%, Saudijska Arabija 5%, Jordan 3%) pa objavio dekret po kojim je on iznad zakona, prethodni pucem, i onda dolazimo do prethodnog americkog saveznika koji je vladao 30 godina.

P.S. Poznajem nekoliko Egipcanina, garantujem da ce puci od smeha kad ih obavestim da Egipat ima jake institucije.

zoran

pre 6 godina

Amerika ne pita ko je u pravu.Pitaju na čijoj smo strani.Nema tu pravde.Vrlo prosto pitanje.Ratuješ sa nama ili protiv nas.Ne možeš da budeš neutralan.

Asabajlis

pre 6 godina

Sve drzave koje imaju neku realnu moc funkcionisu na slican nacin,imaju prakticno iste ciljeve i sluze se slicnim metodama da ih postignu.Zato je potpuno bespredmetno parcijalno analiziranje postupaka Amerike,Rusije ili bilo koje svetske sile,ili jos gore,svrstavanje na neku od tih strana.A gotovo svi vasi komentari ovde su zasnovani na jednoj od te dve opcije,sto bi znacilo da ne doprinose razvoju ljudskog drustva,vec samo produbljivanju postojecih podela od kojih koristi imaju jedino zlocinci koje je narod u svom patoloskom neznanju postavio na vlast.Problem nije pojedinacno u ovoj ili onoj drzavi,vec u postojanju drzave kao oblika organizacije drustva.Dokle god se drustveni sistem zasniva na vlasti i hijerarhiji nece biti ni socijalne pravde ni mira u svetu,zato ako imate potrebu da se svrstavate na stranu bilo koje drzave protiv neke druge vi zapravo tako samo potpomazete proizvodnju klasnih razlika i borbu za prevlast zbog koje je ogroman broj ljudi vec izgubio zivot

aco

pre 6 godina

Trebali su napisati da su konsolidovane demokratije i na Arabijskom poluostrvu. To je razlog njihove odlicne saradnje. Mislim da Tramp ne bi prodao oruzje od nekoliko stotina milijardi dolara S. Arabiji da ta drzava nije konsolidovana demokratija.

Komša

pre 6 godina

Poenta ovoga je - Rusi i Ameri se takmiče ko će imati jaču propagandu u Srbiji (u stvari - svuda) a mi kao treba da se opredelimo čije ćemo neistine i poluistine pre da slušamo.
Blago nama.
Nema nepristrasnih medija.Svi su manje ili više obojeni - politički,ideološki,nacionalno,geopolitički stvrstani...samo je pitanje u kolikoj meri.
Zato čitš i gledaš sve s vremena na vreme i izvučeš neku opštu sliku.

Бата Стојковић

pre 6 godina

Svojevremeno je pokojni Dr Jovan Rašković psihijatar (otac Sande Ivić) konstatovao da su Srbi lud narod. Čitajući ove komentare vidim koliko je čovek bio u pravu. (iz bezbedne daljine, 11. januar 2018 16:24)
Човек наравно није мислио буквално већ фигуративно, у смислу спреман да уради што други не би али пошто си ти буквалац добро је што си далеко. Остани тамо.

Petar S.

pre 6 godina

Pitam se, da li je istina da DEDA CVETKO zivi negde na Zapadu, i da ga mori nostalgija pa nam pise i objasnjava sta treba da mislimo i kako treba da zivimo...(uz redovne hvalospeve Putinu.....)
(ninna...., 11. januar 2018 18:01)

Pa sta i ako zivi na Zapadu.
Zasto ga to diskfalifikuje da da svoje misljenje? Vi zivite u Srbiji, po tom znaci ti ne smes da kritikues politiku drzave u kojoj zivis.

I sta to nije tacno u njegovom komentaru?
Evo ja potpisujem SVE sto je napisao. Sve je tacno. A ako Amerika nesto ne promeni u svojoj politici...


(osim sto ce, kako se cini, da daju JOS VISE para svojim NVO koje finansiraju u Srbiji od 1990e ..

(kojekakvim "zenama u crnom" ili FHP Natasi Kandic koje se bave SAMO zlocinima koje su pocinili Srbi, ali ih zlocini nad Srbima ne zanimaju jer Ameri to ne placaju (pa posle NATO agitatori u Srbiji optuzuju Srbiju kako je Srbija kriva zbog oslobadjajucih presuda Haskog tribunal jer "nije dala dovoljno dokaza za zlocine nad Srbima"),

..a koji ce da nam objasne da su nas 1999 u stvari bombardovali Rusi, a Amerikanci i NATO, I to potpuno bez argumenata - kao sto je vas komentar),


... ni Rusija, ni Putin, ni "KGB", ne moraju ni prstom da mrdnu, da bi odrzali anti-Zapadno raspolozenje u Srbiji.

I svako buduce pominjanje ARGUMENATA (o NATO AGRESIJI na Srbiju, dvostrukim standardima, podrsci Zapada secesionistima ..itd, itd), ce biti posmatrano od Amerike kao "dezinformacije" zle Rusije.

Jole

pre 6 godina

A ko misliš da odlučuje o vojnim vežbama ako ne načelnik Generalštaba Vojske Srbije? Deder pročitaj zakon o vojsci pa onda samouvereno izjavi "kao da on odlučuje s kim će da pravi vojnu vežbu."
(Aleksandar, 11. januar 2018 16:01)

U to mozes da ubedis samo prosecnog glasaca u Srbiji. Ja znam ko je zakon, Bog i batina u zemlji Srbiji. Tako da da... nije Dikovic taj koji odlucuje o vojnim vezbama. Zao mi je ali to je istina koja te verovatno boli.

Radivoje Talalić

pre 6 godina

Dobra stara vremena, kad je u američkoj politici postojao i delovao kokus: http://www.rtv.rs/sr_ci/politika/srpski-kokus-odradio-u-kongresu-sad-stojimo-mnogo-bolje_25049.html