Nedelja, 07.01.2018.

22:58

Skot: Uskoro 100 godina od srpske zastave na Beloj kući

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot ocenio je da Srbija i SAD imaju odličan dugotrajan odnos.

Izvor: Beta

Skot: Uskoro 100 godina od srpske zastave na Beloj kuæi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

15 Komentari

Sortiraj po:

fečko

pre 6 godina

@Xman

kakvo nepoznavanje istorije.
Jugoslavija je bila saveznik Amerike posle Drugog svetskog rat, a ne SSSR-a
ne mogu, nije mi namera da pametujem.

DEDA CVETKO

pre 6 godina

Mihajlo Idvorski Pupin i Vudro Vilson predsednik SAD su bili bliski prijatelji ...,
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Rajko, 7. januar 2018 23:19)
--

To je tacno. Jedini problem u ovoj prici je sto se Vilson slogirao 1919. godine i sto je ostatak zivota proveo kao fikus (a ni pre toga nije bio bas mnogo vispreniji - mnogi ga smatraju najkatastrofalnijim predsednikom u americkoj istoriji, iako je bio jedini koji je imao doktorat, verovatno sa Megatrenda). U njegovo ime i za njegov racun, vlast su drzale njegova nesposobna i vlastoljubiva druga zena, Edit Vilson (koja je po prvi i poslednji put bila jedna Prva Dama koja je predsedavala sednicama americkog kabineta i potpisivala izvrsne dekrete u predsednikovo ime) i izvezni mracni i tajnoviti lik po imenu Pukovnik Haus ("Colonel Edward House") koji je imao totalnu i bezgranicnu kontrolu nad americkom spoljnom politikom i koji je visceralno mrzeo Srbe, nije mogao ocima da ih gleda. Doticni lik je Aleksandu II Karadjordjevicu umesto Oslobodjene Srbije podmetnuo kukavicije jaje pod imenom "Jugoslavija" odnosno, da se Vlasi ne dosete, "Kraljevina SHS". Kao rezultat tog sjajnog gambita koji je Aleksandar "Oslobodilac" progutao kao muva znate-vec-sta, Srba je 1912 na Balkanu bilo 15 miliona, a 2012. jedva polovine te cifre.

Рашки управни округ

pre 6 godina

Zašto Trump ne dođe u zvaničnu posetu Srbiji, pa da na taj način pokaže interes za izgradnju strateških odnosa? I to bez odlaska u Prištinu. Do bi već bilo nešto opipljivo!

pupin

pre 6 godina

Amb.Skot je malo ublazio ulogu Amerke prema Srbiji. Prvo Srbija u ovim prosirenim granicama postoji zahvaljujuci Americi. Sva ekonomska i vojna pomoc od prvog i drugig svet.rata je dala Amerika. Cela posleratna generacija hranila se pomoci Amerike. Itd . Po tome dragi Srbi naucute istoriju pa onda komentarisite ulogu Amerike prema Srbiji.

tiket

pre 6 godina

Zivim za dan kada ce Srbija ponovo biti saveznik najrazvijenijih i najdemokratskijih drzava na svetu.Komunisticka revolucija '45. nas je unazadila gore nego prvi i drugi svetski rat zajedno. Od tada sve sto radimo radimo iskljucivo u interesu Rusije. Sve stare prijatelje smo pogubili, a ekonomski smo dotakli samo dno.(Xman, 07. januar 2018 23:19)Slažem se da nas je dolazak komunista na vlast,posle Drugog svetskog rata unazadio u svemu,osim u ekonomiji,ali Srbi imaju prijateljske odnose sa Rusijom skoro 3 veka,monogo pre komunjstičkih revolucija.Koje smo to prijatelje imali pre Rusa,osim Grka i eventualno Ugara i Mletaka.Dok su velike kolonijalne sile,poput Britanije,Francuske,Španije...širile hrišćanstvo po Americi,Africi i Aziji,balkanski hrišćani su vekovim bili robovi Otomanske imperije.Dok Rusija u 19-om veku aktivno pomaže balkanske narode da se oslobode Otomanskog ropstva London i Pariz staju uz Istanbul,koji na brutalan način guši narodne ustanke.A razlog je da spreče ruski uticaj na Balkan.Nešto slično se ponavlja i danas.Opet se zapadne(američke i nemačke)diplomate i njihovi mediji brinu zbog ruskog,pa i kineskog uticaja na Balkan.

marija

pre 6 godina

28. jula 1918, Predsednik Vudro Vilson izdao je sledeće saopštenje američkom narodu. Pročitano je u crkvama širom zemlje i objavljeno u skoro svim uticajnim dnevnim novinama. Srpska zastava je podignuta iznad Bele Kuće kao i u svim zgradama javnih institucija u glavnom gradu SAD. Poruka je glasila:

Narodu Sjedinjenih Država:

U nedelju 28. jula navršava se četvrta godišnjica od dana kada je odvažni srpski narod, pre nego da se izloži lukavom i nedostojnom progonu pripremljenog neprijatelja, objavom rata Austrougarske bio pozvan da brani svoju zemlju i svoja ognjišta od neprijatelja rešenog da ga uništi. Plemeniti je taj narod odgovorio. Tako čvrsto i hrabro oduprli su se vojnim snagama zemlje deset puta veće po broju stanovništva i vojnoj moći, i tek kada su tri puta proterali Austrijance i nakon što su Nemačka i Bugarska pritekle u pomoć Austriji, bili su primorani da se povuku preko Albanije. Iako je njihova zemlja bila opustošena i njihovi domovi razoreni, duh srpskog naroda nije bio slomljen...
Ovo se ne može obeležiti na više prikladan način do u našim crkvama.

I, zato, pozivam narod Sjedinjenih Američkih Država, svih vera i veroispovesti, da se okupe na svojim mesnim bogosluženjima, u nedelju 28. jula, u cilju iskazivanja saosećanja sa ovim podjarmljenim narodom i njihovim istorodnicima u drugim zemljama, I da prizovemo blagoslov svemogućeg Boga za njih same kao I za cilj kojem su se posvetili.

Vudro Vilson, predsednik
Bela kuća, jul 1918.

ded

pre 6 godina

Eeee moj Džoni.. Srbiju su 1915 godine izdali njeni saveznici. Čak je i Rusija od Srbije tražila da se odrekne teritorija i to ne onih koje je tek trebalo da osvoji već onih koje je posedovala i pre rata, a u korist Bugarske. Da ne pričamo o tome da su Francuzi i Englezi nudili Dalmaciju i Primorje Italijanima. Od Amerike smo mi tražili pomoć 1917.godine. Poslali smo najviđenije ljude u Ameriku na pregovore. Primio ih je najpre Pupin a zatim i Vilson. Srbi su bili zvezde trenutka. Prisustvovali su sednici Kongresa na kojoj je Vilson pročitao svojih čuvenih 14 tačaka. Čak su i održali govor u Kongresu. Primljeni su i u Belu kuću - dva puta. Zastava Srbije se vijorila na Beloj kući. Tu čast imala je samo još jedna nacija u istoriji. Srbi su zahvaljujući podršci Amerike dobili u Versaju sve ono što su nam ostali saveznici uskratili. A o podršci Amerike posle 1948 nekom drugom prilikom.

abv

pre 6 godina

za sve neznalice:Srpska zastava se zavijorila na beloj kući 1918 godine u čast Srbije zbog herojske pobede nad habsburškom monarhijom,nemačkom carevinom i bugarskom monarhijom a sve to platili sa gubitkom skoro trećine stanovništva .A onda je amerika sa ""saveznicima"" bombardovala Srbiju 1944 pa 1999

huh?

pre 6 godina

Сходно њиховој калкулантској политици, у оба рата су ушли тек пред њихов сам свршетак, како би "обрали кајмак" на пољу историјско-политичке репутације
----------------------------------------------------------------------------

Amerikanci su u Drugi svetski rat usli pred kraj 1941. godine, tako da bas ne vidim kako su to usli u rat na svrsetku.

U Prvi svetski rat su usli kada su nemacke podmornice pocele da potapaju njihove teretnjake na putu ka Britaniji. Pre toga, nikakve potrebe za ulazak u rat, na bilo kojoj strani, za Amerikance nije bilo potrebe.

Rajko

pre 6 godina

Mihajlo Idvorski Pupin i Vudro Vilson predsednik SAD su bili bliski prijatelji ..., jedino sto nedostaje u ovoj izjavi ambasadora K.Skata, onda bi bilo jasnije zasto se Srpska zasatva pre 100 g. nasla ispred Bele Kuce.

Џони

pre 6 godina

САД никада ни према једној земљи нису исказивале истинску, савезничку солидарност, већ отуд јер саме представљају земљу створену на концепту негације (заборава) нације и даљег порекла. Чак и према њиховим званично најприснијим европским савезницима, Французима, често су биле израбљивачке, лихварске, презриве, а у време "Дана D" и дословно агресорске (око три хиљаде француских цивила погинуло је у америчком бомбардовању Нормандије). О њиховом односу према осталим европским савезницима - дакако, у првом реду према Србији! - да не пишем. Сходно њиховој калкулантској политици, у оба рата су ушли тек пред њихов сам свршетак, како би "обрали кајмак" на пољу историјско-политичке репутације и, нарочито, економског усидрења у Европи. Отуд, ако и има места истицању историјског савезништва Србије са нпр. Британијом или Француском, са Америком (тј. њеном владом) га никад није било. А пропо србофилије међу Американцима, било би лепо истицати нпр. Стелу Џатрас (укључујући њено антологијско "Отворено писмо генералу Мајклу Шорту", написано поводом агресије '99.), Роберта "Николу" Тејлора, Мери Мостерт, Пета Бјукенена, Џона Рида, Тејлора Метјуза...

Конкретно што се тиче "српске заставе на Белој кући", извесни историјски образовани људи у Србији који су коментарисали исту тему тврде да је највероватније реч о - миту.

Xman

pre 6 godina

Zivim za dan kada ce Srbija ponovo biti saveznik najrazvijenijih i najdemokratskijih drzava na svetu. Komunisticka revolucija '45. nas je unazadila gore nego prvi i drugi svetski rat zajedno. Od tada sve sto radimo radimo iskljucivo u interesu Rusije. Sve stare prijatelje smo pogubili, a ekonomski smo dotakli samo dno.

Xman

pre 6 godina

Zivim za dan kada ce Srbija ponovo biti saveznik najrazvijenijih i najdemokratskijih drzava na svetu. Komunisticka revolucija '45. nas je unazadila gore nego prvi i drugi svetski rat zajedno. Od tada sve sto radimo radimo iskljucivo u interesu Rusije. Sve stare prijatelje smo pogubili, a ekonomski smo dotakli samo dno.

Rajko

pre 6 godina

Mihajlo Idvorski Pupin i Vudro Vilson predsednik SAD su bili bliski prijatelji ..., jedino sto nedostaje u ovoj izjavi ambasadora K.Skata, onda bi bilo jasnije zasto se Srpska zasatva pre 100 g. nasla ispred Bele Kuce.

Џони

pre 6 godina

САД никада ни према једној земљи нису исказивале истинску, савезничку солидарност, већ отуд јер саме представљају земљу створену на концепту негације (заборава) нације и даљег порекла. Чак и према њиховим званично најприснијим европским савезницима, Французима, често су биле израбљивачке, лихварске, презриве, а у време "Дана D" и дословно агресорске (око три хиљаде француских цивила погинуло је у америчком бомбардовању Нормандије). О њиховом односу према осталим европским савезницима - дакако, у првом реду према Србији! - да не пишем. Сходно њиховој калкулантској политици, у оба рата су ушли тек пред њихов сам свршетак, како би "обрали кајмак" на пољу историјско-политичке репутације и, нарочито, економског усидрења у Европи. Отуд, ако и има места истицању историјског савезништва Србије са нпр. Британијом или Француском, са Америком (тј. њеном владом) га никад није било. А пропо србофилије међу Американцима, било би лепо истицати нпр. Стелу Џатрас (укључујући њено антологијско "Отворено писмо генералу Мајклу Шорту", написано поводом агресије '99.), Роберта "Николу" Тејлора, Мери Мостерт, Пета Бјукенена, Џона Рида, Тејлора Метјуза...

Конкретно што се тиче "српске заставе на Белој кући", извесни историјски образовани људи у Србији који су коментарисали исту тему тврде да је највероватније реч о - миту.

marija

pre 6 godina

28. jula 1918, Predsednik Vudro Vilson izdao je sledeće saopštenje američkom narodu. Pročitano je u crkvama širom zemlje i objavljeno u skoro svim uticajnim dnevnim novinama. Srpska zastava je podignuta iznad Bele Kuće kao i u svim zgradama javnih institucija u glavnom gradu SAD. Poruka je glasila:

Narodu Sjedinjenih Država:

U nedelju 28. jula navršava se četvrta godišnjica od dana kada je odvažni srpski narod, pre nego da se izloži lukavom i nedostojnom progonu pripremljenog neprijatelja, objavom rata Austrougarske bio pozvan da brani svoju zemlju i svoja ognjišta od neprijatelja rešenog da ga uništi. Plemeniti je taj narod odgovorio. Tako čvrsto i hrabro oduprli su se vojnim snagama zemlje deset puta veće po broju stanovništva i vojnoj moći, i tek kada su tri puta proterali Austrijance i nakon što su Nemačka i Bugarska pritekle u pomoć Austriji, bili su primorani da se povuku preko Albanije. Iako je njihova zemlja bila opustošena i njihovi domovi razoreni, duh srpskog naroda nije bio slomljen...
Ovo se ne može obeležiti na više prikladan način do u našim crkvama.

I, zato, pozivam narod Sjedinjenih Američkih Država, svih vera i veroispovesti, da se okupe na svojim mesnim bogosluženjima, u nedelju 28. jula, u cilju iskazivanja saosećanja sa ovim podjarmljenim narodom i njihovim istorodnicima u drugim zemljama, I da prizovemo blagoslov svemogućeg Boga za njih same kao I za cilj kojem su se posvetili.

Vudro Vilson, predsednik
Bela kuća, jul 1918.

abv

pre 6 godina

za sve neznalice:Srpska zastava se zavijorila na beloj kući 1918 godine u čast Srbije zbog herojske pobede nad habsburškom monarhijom,nemačkom carevinom i bugarskom monarhijom a sve to platili sa gubitkom skoro trećine stanovništva .A onda je amerika sa ""saveznicima"" bombardovala Srbiju 1944 pa 1999

ded

pre 6 godina

Eeee moj Džoni.. Srbiju su 1915 godine izdali njeni saveznici. Čak je i Rusija od Srbije tražila da se odrekne teritorija i to ne onih koje je tek trebalo da osvoji već onih koje je posedovala i pre rata, a u korist Bugarske. Da ne pričamo o tome da su Francuzi i Englezi nudili Dalmaciju i Primorje Italijanima. Od Amerike smo mi tražili pomoć 1917.godine. Poslali smo najviđenije ljude u Ameriku na pregovore. Primio ih je najpre Pupin a zatim i Vilson. Srbi su bili zvezde trenutka. Prisustvovali su sednici Kongresa na kojoj je Vilson pročitao svojih čuvenih 14 tačaka. Čak su i održali govor u Kongresu. Primljeni su i u Belu kuću - dva puta. Zastava Srbije se vijorila na Beloj kući. Tu čast imala je samo još jedna nacija u istoriji. Srbi su zahvaljujući podršci Amerike dobili u Versaju sve ono što su nam ostali saveznici uskratili. A o podršci Amerike posle 1948 nekom drugom prilikom.

pupin

pre 6 godina

Amb.Skot je malo ublazio ulogu Amerke prema Srbiji. Prvo Srbija u ovim prosirenim granicama postoji zahvaljujuci Americi. Sva ekonomska i vojna pomoc od prvog i drugig svet.rata je dala Amerika. Cela posleratna generacija hranila se pomoci Amerike. Itd . Po tome dragi Srbi naucute istoriju pa onda komentarisite ulogu Amerike prema Srbiji.

fečko

pre 6 godina

@Xman

kakvo nepoznavanje istorije.
Jugoslavija je bila saveznik Amerike posle Drugog svetskog rat, a ne SSSR-a
ne mogu, nije mi namera da pametujem.

tiket

pre 6 godina

Zivim za dan kada ce Srbija ponovo biti saveznik najrazvijenijih i najdemokratskijih drzava na svetu.Komunisticka revolucija '45. nas je unazadila gore nego prvi i drugi svetski rat zajedno. Od tada sve sto radimo radimo iskljucivo u interesu Rusije. Sve stare prijatelje smo pogubili, a ekonomski smo dotakli samo dno.(Xman, 07. januar 2018 23:19)Slažem se da nas je dolazak komunista na vlast,posle Drugog svetskog rata unazadio u svemu,osim u ekonomiji,ali Srbi imaju prijateljske odnose sa Rusijom skoro 3 veka,monogo pre komunjstičkih revolucija.Koje smo to prijatelje imali pre Rusa,osim Grka i eventualno Ugara i Mletaka.Dok su velike kolonijalne sile,poput Britanije,Francuske,Španije...širile hrišćanstvo po Americi,Africi i Aziji,balkanski hrišćani su vekovim bili robovi Otomanske imperije.Dok Rusija u 19-om veku aktivno pomaže balkanske narode da se oslobode Otomanskog ropstva London i Pariz staju uz Istanbul,koji na brutalan način guši narodne ustanke.A razlog je da spreče ruski uticaj na Balkan.Nešto slično se ponavlja i danas.Opet se zapadne(američke i nemačke)diplomate i njihovi mediji brinu zbog ruskog,pa i kineskog uticaja na Balkan.

huh?

pre 6 godina

Сходно њиховој калкулантској политици, у оба рата су ушли тек пред њихов сам свршетак, како би "обрали кајмак" на пољу историјско-политичке репутације
----------------------------------------------------------------------------

Amerikanci su u Drugi svetski rat usli pred kraj 1941. godine, tako da bas ne vidim kako su to usli u rat na svrsetku.

U Prvi svetski rat su usli kada su nemacke podmornice pocele da potapaju njihove teretnjake na putu ka Britaniji. Pre toga, nikakve potrebe za ulazak u rat, na bilo kojoj strani, za Amerikance nije bilo potrebe.

Рашки управни округ

pre 6 godina

Zašto Trump ne dođe u zvaničnu posetu Srbiji, pa da na taj način pokaže interes za izgradnju strateških odnosa? I to bez odlaska u Prištinu. Do bi već bilo nešto opipljivo!

DEDA CVETKO

pre 6 godina

Mihajlo Idvorski Pupin i Vudro Vilson predsednik SAD su bili bliski prijatelji ...,
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Rajko, 7. januar 2018 23:19)
--

To je tacno. Jedini problem u ovoj prici je sto se Vilson slogirao 1919. godine i sto je ostatak zivota proveo kao fikus (a ni pre toga nije bio bas mnogo vispreniji - mnogi ga smatraju najkatastrofalnijim predsednikom u americkoj istoriji, iako je bio jedini koji je imao doktorat, verovatno sa Megatrenda). U njegovo ime i za njegov racun, vlast su drzale njegova nesposobna i vlastoljubiva druga zena, Edit Vilson (koja je po prvi i poslednji put bila jedna Prva Dama koja je predsedavala sednicama americkog kabineta i potpisivala izvrsne dekrete u predsednikovo ime) i izvezni mracni i tajnoviti lik po imenu Pukovnik Haus ("Colonel Edward House") koji je imao totalnu i bezgranicnu kontrolu nad americkom spoljnom politikom i koji je visceralno mrzeo Srbe, nije mogao ocima da ih gleda. Doticni lik je Aleksandu II Karadjordjevicu umesto Oslobodjene Srbije podmetnuo kukavicije jaje pod imenom "Jugoslavija" odnosno, da se Vlasi ne dosete, "Kraljevina SHS". Kao rezultat tog sjajnog gambita koji je Aleksandar "Oslobodilac" progutao kao muva znate-vec-sta, Srba je 1912 na Balkanu bilo 15 miliona, a 2012. jedva polovine te cifre.

Xman

pre 6 godina

Zivim za dan kada ce Srbija ponovo biti saveznik najrazvijenijih i najdemokratskijih drzava na svetu. Komunisticka revolucija '45. nas je unazadila gore nego prvi i drugi svetski rat zajedno. Od tada sve sto radimo radimo iskljucivo u interesu Rusije. Sve stare prijatelje smo pogubili, a ekonomski smo dotakli samo dno.

Џони

pre 6 godina

САД никада ни према једној земљи нису исказивале истинску, савезничку солидарност, већ отуд јер саме представљају земљу створену на концепту негације (заборава) нације и даљег порекла. Чак и према њиховим званично најприснијим европским савезницима, Французима, често су биле израбљивачке, лихварске, презриве, а у време "Дана D" и дословно агресорске (око три хиљаде француских цивила погинуло је у америчком бомбардовању Нормандије). О њиховом односу према осталим европским савезницима - дакако, у првом реду према Србији! - да не пишем. Сходно њиховој калкулантској политици, у оба рата су ушли тек пред њихов сам свршетак, како би "обрали кајмак" на пољу историјско-политичке репутације и, нарочито, економског усидрења у Европи. Отуд, ако и има места истицању историјског савезништва Србије са нпр. Британијом или Француском, са Америком (тј. њеном владом) га никад није било. А пропо србофилије међу Американцима, било би лепо истицати нпр. Стелу Џатрас (укључујући њено антологијско "Отворено писмо генералу Мајклу Шорту", написано поводом агресије '99.), Роберта "Николу" Тејлора, Мери Мостерт, Пета Бјукенена, Џона Рида, Тејлора Метјуза...

Конкретно што се тиче "српске заставе на Белој кући", извесни историјски образовани људи у Србији који су коментарисали исту тему тврде да је највероватније реч о - миту.

DEDA CVETKO

pre 6 godina

Mihajlo Idvorski Pupin i Vudro Vilson predsednik SAD su bili bliski prijatelji ...,
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Rajko, 7. januar 2018 23:19)
--

To je tacno. Jedini problem u ovoj prici je sto se Vilson slogirao 1919. godine i sto je ostatak zivota proveo kao fikus (a ni pre toga nije bio bas mnogo vispreniji - mnogi ga smatraju najkatastrofalnijim predsednikom u americkoj istoriji, iako je bio jedini koji je imao doktorat, verovatno sa Megatrenda). U njegovo ime i za njegov racun, vlast su drzale njegova nesposobna i vlastoljubiva druga zena, Edit Vilson (koja je po prvi i poslednji put bila jedna Prva Dama koja je predsedavala sednicama americkog kabineta i potpisivala izvrsne dekrete u predsednikovo ime) i izvezni mracni i tajnoviti lik po imenu Pukovnik Haus ("Colonel Edward House") koji je imao totalnu i bezgranicnu kontrolu nad americkom spoljnom politikom i koji je visceralno mrzeo Srbe, nije mogao ocima da ih gleda. Doticni lik je Aleksandu II Karadjordjevicu umesto Oslobodjene Srbije podmetnuo kukavicije jaje pod imenom "Jugoslavija" odnosno, da se Vlasi ne dosete, "Kraljevina SHS". Kao rezultat tog sjajnog gambita koji je Aleksandar "Oslobodilac" progutao kao muva znate-vec-sta, Srba je 1912 na Balkanu bilo 15 miliona, a 2012. jedva polovine te cifre.

pupin

pre 6 godina

Amb.Skot je malo ublazio ulogu Amerke prema Srbiji. Prvo Srbija u ovim prosirenim granicama postoji zahvaljujuci Americi. Sva ekonomska i vojna pomoc od prvog i drugig svet.rata je dala Amerika. Cela posleratna generacija hranila se pomoci Amerike. Itd . Po tome dragi Srbi naucute istoriju pa onda komentarisite ulogu Amerike prema Srbiji.

Rajko

pre 6 godina

Mihajlo Idvorski Pupin i Vudro Vilson predsednik SAD su bili bliski prijatelji ..., jedino sto nedostaje u ovoj izjavi ambasadora K.Skata, onda bi bilo jasnije zasto se Srpska zasatva pre 100 g. nasla ispred Bele Kuce.

huh?

pre 6 godina

Сходно њиховој калкулантској политици, у оба рата су ушли тек пред њихов сам свршетак, како би "обрали кајмак" на пољу историјско-политичке репутације
----------------------------------------------------------------------------

Amerikanci su u Drugi svetski rat usli pred kraj 1941. godine, tako da bas ne vidim kako su to usli u rat na svrsetku.

U Prvi svetski rat su usli kada su nemacke podmornice pocele da potapaju njihove teretnjake na putu ka Britaniji. Pre toga, nikakve potrebe za ulazak u rat, na bilo kojoj strani, za Amerikance nije bilo potrebe.

tiket

pre 6 godina

Zivim za dan kada ce Srbija ponovo biti saveznik najrazvijenijih i najdemokratskijih drzava na svetu.Komunisticka revolucija '45. nas je unazadila gore nego prvi i drugi svetski rat zajedno. Od tada sve sto radimo radimo iskljucivo u interesu Rusije. Sve stare prijatelje smo pogubili, a ekonomski smo dotakli samo dno.(Xman, 07. januar 2018 23:19)Slažem se da nas je dolazak komunista na vlast,posle Drugog svetskog rata unazadio u svemu,osim u ekonomiji,ali Srbi imaju prijateljske odnose sa Rusijom skoro 3 veka,monogo pre komunjstičkih revolucija.Koje smo to prijatelje imali pre Rusa,osim Grka i eventualno Ugara i Mletaka.Dok su velike kolonijalne sile,poput Britanije,Francuske,Španije...širile hrišćanstvo po Americi,Africi i Aziji,balkanski hrišćani su vekovim bili robovi Otomanske imperije.Dok Rusija u 19-om veku aktivno pomaže balkanske narode da se oslobode Otomanskog ropstva London i Pariz staju uz Istanbul,koji na brutalan način guši narodne ustanke.A razlog je da spreče ruski uticaj na Balkan.Nešto slično se ponavlja i danas.Opet se zapadne(američke i nemačke)diplomate i njihovi mediji brinu zbog ruskog,pa i kineskog uticaja na Balkan.

abv

pre 6 godina

za sve neznalice:Srpska zastava se zavijorila na beloj kući 1918 godine u čast Srbije zbog herojske pobede nad habsburškom monarhijom,nemačkom carevinom i bugarskom monarhijom a sve to platili sa gubitkom skoro trećine stanovništva .A onda je amerika sa ""saveznicima"" bombardovala Srbiju 1944 pa 1999

ded

pre 6 godina

Eeee moj Džoni.. Srbiju su 1915 godine izdali njeni saveznici. Čak je i Rusija od Srbije tražila da se odrekne teritorija i to ne onih koje je tek trebalo da osvoji već onih koje je posedovala i pre rata, a u korist Bugarske. Da ne pričamo o tome da su Francuzi i Englezi nudili Dalmaciju i Primorje Italijanima. Od Amerike smo mi tražili pomoć 1917.godine. Poslali smo najviđenije ljude u Ameriku na pregovore. Primio ih je najpre Pupin a zatim i Vilson. Srbi su bili zvezde trenutka. Prisustvovali su sednici Kongresa na kojoj je Vilson pročitao svojih čuvenih 14 tačaka. Čak su i održali govor u Kongresu. Primljeni su i u Belu kuću - dva puta. Zastava Srbije se vijorila na Beloj kući. Tu čast imala je samo još jedna nacija u istoriji. Srbi su zahvaljujući podršci Amerike dobili u Versaju sve ono što su nam ostali saveznici uskratili. A o podršci Amerike posle 1948 nekom drugom prilikom.

Рашки управни округ

pre 6 godina

Zašto Trump ne dođe u zvaničnu posetu Srbiji, pa da na taj način pokaže interes za izgradnju strateških odnosa? I to bez odlaska u Prištinu. Do bi već bilo nešto opipljivo!

marija

pre 6 godina

28. jula 1918, Predsednik Vudro Vilson izdao je sledeće saopštenje američkom narodu. Pročitano je u crkvama širom zemlje i objavljeno u skoro svim uticajnim dnevnim novinama. Srpska zastava je podignuta iznad Bele Kuće kao i u svim zgradama javnih institucija u glavnom gradu SAD. Poruka je glasila:

Narodu Sjedinjenih Država:

U nedelju 28. jula navršava se četvrta godišnjica od dana kada je odvažni srpski narod, pre nego da se izloži lukavom i nedostojnom progonu pripremljenog neprijatelja, objavom rata Austrougarske bio pozvan da brani svoju zemlju i svoja ognjišta od neprijatelja rešenog da ga uništi. Plemeniti je taj narod odgovorio. Tako čvrsto i hrabro oduprli su se vojnim snagama zemlje deset puta veće po broju stanovništva i vojnoj moći, i tek kada su tri puta proterali Austrijance i nakon što su Nemačka i Bugarska pritekle u pomoć Austriji, bili su primorani da se povuku preko Albanije. Iako je njihova zemlja bila opustošena i njihovi domovi razoreni, duh srpskog naroda nije bio slomljen...
Ovo se ne može obeležiti na više prikladan način do u našim crkvama.

I, zato, pozivam narod Sjedinjenih Američkih Država, svih vera i veroispovesti, da se okupe na svojim mesnim bogosluženjima, u nedelju 28. jula, u cilju iskazivanja saosećanja sa ovim podjarmljenim narodom i njihovim istorodnicima u drugim zemljama, I da prizovemo blagoslov svemogućeg Boga za njih same kao I za cilj kojem su se posvetili.

Vudro Vilson, predsednik
Bela kuća, jul 1918.

fečko

pre 6 godina

@Xman

kakvo nepoznavanje istorije.
Jugoslavija je bila saveznik Amerike posle Drugog svetskog rat, a ne SSSR-a
ne mogu, nije mi namera da pametujem.