1. "Srbija, potpuno zavisna od ruskih energenata, teško sebi može da priušti biranje jedne stolice". A kao Nemačka uopšte nije zavisna od Ruskog gasa ha,ha,ha.
  (Smešna strana sveta, 20. decembar 2017 10:28)

  # Link komentara

 2. @sin lovca na medvede

  Smanji emocije,a koristi racio....

  Kako Japan i SAD saradjuju posle Hirosime i Nagasakija, i posle Perl Harbura?!?
  Kako posle onolikih ratova sa Nemackom saradjuju Francuska, Engleska, Rusija, SAD....?!?

  Da ti ne nabrajam dalje...Gleda se sta je korisno za drzavu i narod, a ne ko koga voli ili mrzi....
   (win-win..., 19. decembar 2017 23:33)

  # Link komentara

 3. Najbolja stvar u većini komentara je kao.."taj zao zapad, što sad oni, pa ako su ovo ne mogu ono, oni su nas ovo, mi smo uvijek bili, neka plate, dvostruka mjerila, hoćemo Ruse, nećemo Nato, ne sankcije,može Eu, ne može Eu" ugl.mnogo mnogo kontradiktornih i naivnih, srčanih,ne previše racionalnih stavova. Pitanje je samo jedno: Hoćete li postati članica Europske Unije ili ne?
  Dobili ste papire(poglavlja),uvjete koje morati ispuniti+zajednička vanjska politika, koja u ovom smislu znači sankcije Rusiji.
  Ako ne, zdravo đaci. Neznam što se tu uopće ima za raspravljati.
  S tim da morate znati da će, vama na teret(obavijeno velikim domoljubljem),vaši političari i dalje "sjediti na dvije stolice". A to znači status quo. Sljedeći put nemojte kukati zašto se tako sporo otvaraju poglavlja i kako vas Europa mrzi, a kao "zaslužili smo!" Razmislite o tome
  (Tko je tu lud?, 19. decembar 2017 19:57)
  Upravo tako,dobili smo uslove koje moramo ispuniti u narednih 7-8-9 ili ko zna koliko godina. Dakle za sada je ovako sasvim ok,pristupni fondovi su tu,uzecemo sta mozemo. Vas se to najmanje tice
  (dragan, 19. decembar 2017 22:58)

  # Link komentara

 4. 1999 da je neko od ruskih politicara izasao za govornicu UN skinuo cipelu i tresnuo po istoj, kupili bi me za sva vremena. Tad je nama bilo tesko , tad nam je trebao prijatelj i brat nije ga bilo kao sto ga nece biti da se opet situacija ponovi. Treba da se vodimo svojim interesima, samo ako znamo koji su!
  (cacanin, 19. decembar 2017 21:09)

  # Link komentara

 5. Evropska unija je, doduše, daleko najveći trgovinski partner i u Srbiji je uložila sedam puta više od Rusije od 2010. godine.

  28 zemalja evropske unije je samo 7 puta više uložilo para u Srbiju od Rusije.
  Kako to da shvatimo, kao pohvalu za EU ili za Rusiju?
  (Doktor, 19. decembar 2017 21:00)

  # Link komentara

 6. a zašto da izabere? naše pravo. i treba tako kao stara Jugoslavija. sa nikom ne treba inače te bace na kolena . Amerikanci navikli da im se male države bace pod noge kako bi ih zaštitili? od koga i zašto? gde je tu logika malih država. nema je. samo veliki koriste.
   (dragan, 19. decembar 2017 20:58)

  # Link komentara

 7. Nije nego... Jugoslavija se opredelila za EEZ jos 1990, sa neprevazidjenim Antom Markovicem. Ali EEZ nije htela Jugoslaviju, nego sitno seckanu jugo-boraniju. Da nisu mozda marsovci naoruzavali i finansirali naciste i fundamentaliste?
  (Ivan, 19. decembar 2017 20:44)

  # Link komentara

 8. Jer, tako smo u mogućnosti!
  (Alex, 19. decembar 2017 20:37)

  # Link komentara

 9. Razumem da je odnos Vucic-Putim pitanje politike I delimicno diplomatije ali ne razumem da EU ili DW ne kritikuje Kolindu kada ona posecuje Rusiju I pregovara dilove
  (Trump, 19. decembar 2017 20:34)

  # Link komentara

 10. Posle evidentnig učešca u nemilosrdom komadanja YU sa egzodusom Srba u Hrvatskoj i delimično u BIH, aktivnom učešcu na strani Hrvata i Muslimana tokom rata 1991-1995.sa bombardovanjem Srba u Bosni, besumučnom bombardovanjem Srbije 1999. sa otimanjem KiM kao šlagom na torti, NATO je evidentno postao najveci živi neprijatelj Srba i Srbije.
  (sin lovca na medvede, 19. decembar 2017 20:24)

  # Link komentara

 11. Najbolja stvar u većini komentara je kao.."taj zao zapad, što sad oni, pa ako su ovo ne mogu ono, oni su nas ovo, mi smo uvijek bili, neka plate, dvostruka mjerila, hoćemo Ruse, nećemo Nato, ne sankcije,može Eu, ne može Eu" ugl.mnogo mnogo kontradiktornih i naivnih, srčanih,ne previše racionalnih stavova. Pitanje je samo jedno: Hoćete li postati članica Europske Unije ili ne?
  Dobili ste papire(poglavlja),uvjete koje morati ispuniti+zajednička vanjska politika, koja u ovom smislu znači sankcije Rusiji.
  Ako ne, zdravo đaci. Neznam što se tu uopće ima za raspravljati.
  S tim da morate znati da će, vama na teret(obavijeno velikim domoljubljem),vaši političari i dalje "sjediti na dvije stolice". A to znači status quo. Sljedeći put nemojte kukati zašto se tako sporo otvaraju poglavlja i kako vas Europa mrzi, a kao "zaslužili smo!" Razmislite o tome
  (Tko je tu lud?, 19. decembar 2017 19:57)

  # Link komentara

 12. Nije u pitanju da mi hocemo i jare i pare. Nego, nismo mi Srbi papani kao ostale svrstane male nacije. Vi ste svi (Rusija, SAD, EU, Kina...) toboze konfrontirani, ukopani u rovove, a nezvanicno saradjujete, dogovarate se, uskladjujete politiku, i roba ide samo tako...ako ikad i zaratite, i to ce biti prema unapred utvrdjenom planu i dogovoru. Mi Srbi to znamo i zato vas ne zarezujemo, nego cemo gledati da vas muzemo i jedne i druge i trece i cetvrte. A vi izvol'te ako vam se to ne svidja, komadajte nam jos ovo malo zemlje, ali tesko ce vam i to pomoci. Mi Srbi smo beznadezno podeljeni na rusofile i anglofile, ne samo izmedju sebe, nego i svaka individua unutar sebe. E, to je Srbija.
  Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dragan, 19. decembar 2017 18:50)

  Mi njih muzemo? Sve pametno i obrazovano odlazi odavde i mi njih muzemo? Imamo plate 30000 i mi njih muzemo? Mi nismo papani? Oterali smo najpametniju decu, zemlja nam je veliko djubrište, svi oko nas gledaju da nas izbegavaju i mi nismo papani? Stara devizna štednja, Jezda i Dafina, kopanje po kontejnerima...i mi nismo papani?
  Mi smo ubedljivo najveći papani u Evropi. A ni u svetu nema mnogo gorih od nas. Nas muze ko stigne, gde stigne i kol'ko stigne. Kad god mu se digne.
  Vidiš kako se lepo to rimuje?
  (Negativni, 19. decembar 2017 19:57)

  # Link komentara

 13. Mi smo Srbi čudan narod, da nas neka svetska sila natera da skačemo na jednoj nozi, mi bi skakali, sila je sila, ali pri tom bi recimo čačkali nos, čisto da ih zezamo!
  (Georg, 19. decembar 2017 19:49)

  # Link komentara

 14. хоће и добиће!
   (mile, 19. decembar 2017 18:51)

  # Link komentara

 15. Vreme Evropske Unije ostaće upamćeno u istoriji kao doba procvata cinizma!
  Britanci ruše svetski poredak, Amerikanci upravljaju infrastrukturom za bombardovanje Jemena i gradjanski rat u Ukrajini a Srbija da pripazi sa humanitarnim centrom u Nišu. Svaki komentar je izlišan.
  (Marko, 19. decembar 2017 18:50)

  # Link komentara

 16. Nije u pitanju da mi hocemo i jare i pare. Nego, nismo mi Srbi papani kao ostale svrstane male nacije. Vi ste svi (Rusija, SAD, EU, Kina...) toboze konfrontirani, ukopani u rovove, a nezvanicno saradjujete, dogovarate se, uskladjujete politiku, i roba ide samo tako...ako ikad i zaratite, i to ce biti prema unapred utvrdjenom planu i dogovoru. Mi Srbi to znamo i zato vas ne zarezujemo, nego cemo gledati da vas muzemo i jedne i druge i trece i cetvrte. A vi izvol'te ako vam se to ne svidja, komadajte nam jos ovo malo zemlje, ali tesko ce vam i to pomoci. Mi Srbi smo beznadezno podeljeni na rusofile i anglofile, ne samo izmedju sebe, nego i svaka individua unutar sebe. E, to je Srbija.
   (Dragan, 19. decembar 2017 18:50)

  # Link komentara

 17. Javno,jasno i glasno obelodaniti šta traže i nude Rusi a šta Ameri i EU ,pa onda na referendum da jednom za dvesta godina presečemo na koju ćemo stranu!Prosto i lako ostvarivo,demokratski i onda nam ni jedna strana nema šta da zameri,odlučili smo tamo idemo i tačka,jer dosta je ovog tumaranja k'o guske u magli a država i narod zajedno tone sve dublje,hajde jednom da rešimo tu dilemu za svagda!!!
   (realista, 19. decembar 2017 18:48)

  # Link komentara

 18. Moze nam se! Hocemo upravo i jare i pare! Konacno neko pametan. Ko pomogne vise, a ne ko otme manje!
  (logicno, 19. decembar 2017 18:17)

  # Link komentara

 19. za pare je prosto i jasno al šta je tu jare nikako mi ne ide u glavu
  (oglo, 19. decembar 2017 18:08)

  # Link komentara

 20. Nista mi nismo krivi,za sve su krivi drugi.Raspisali ste se brate. Svi oni prvo vole sebe!A mi mrzimo sebe i uvek nam je kriv drugi.Razumem ove starije, preslo im u naviku da kukaju na druge, ali ovi mladji...!
  (Gagi, 19. decembar 2017 18:00)

  # Link komentara

 21. pa vucic je sam izjavio da kad situacija postane komplikovana da ce da se okrene i ode i da prespusti narodu da bira tako da sve je ok...jos uvek je opsenar
   (avav, 19. decembar 2017 17:57)

  # Link komentara

 22. @tricikl

  Svaka ti cast na komntaru ako zaista imas samo 29 godina. Vecina bilmeza koje slusamo i gledamo niti razume situacuju na pravi nacin niti ume da svoje vidjenje predoci jasno i koncizno kako si ti ucinio.

  Hvala ovakvim mladim ljudima sto postoje, dok ima njih ima nade i za Srbiju.
  (optimista, 19. decembar 2017 17:51)

  # Link komentara

 23. Uvešće nam sankcije opet.
  (brza fotografija, 19. decembar 2017 12:34)

  Hoće, i kao i prošlog puta Rusija će glasati za uvođenje istih čisto da nam primerom pokaže kol'ka smo mi braća...
  (Aleksandar, 19. decembar 2017 17:09)

  # Link komentara

 24. I ko je kriv? Pa vi gospodo iz EU! Jer to več godinama dopuštate! I tako Srbija mic po mic puzi u ruske kanđe! Mi se pretvaramo da čemo nešto promeniti a vi se pretvarate da čete nas takve primiti. Ali ova gluma je svima samo na štetu! Stavite karte na sto! Dajte ultimatom - odbacite rusofilstvo i izpunite uslove ili ne kucajte više na naša vrata! Stopirajte bezuslovne kredite, donacije, subvencije i pomoč pa če se promeniti i vetar u Beogradu. Inače čete samo dobiti ruskog trojanskog konja i to uz vaše odobrenje!
  (Alfonzije, 19. decembar 2017 17:07)

  # Link komentara

 25. Amerikanci misle uvek da je njima dozvoljeno da otvaraju vojne baze gde žele a rusi nemaju to pravo.
  U tom humanitarnom centru ima šta tri rusa i to je kao pretnja a NATO vojnici na ruskoj granici nije pretnja.
   (athos, 19. decembar 2017 16:41)

  # Link komentara

 26. Kaze naslov "Beograd hoce i jare i pare" Ja kazem - zapad hoce i nezavisno Kosovo i Krim kao deo Ukrajine.(toliko, 19. decembar 2017 12:35) Jedino da mi nikako da naučimo da će biti kako Zapad hoće pa bi nam utoliko bilo lakše.
  (Zoran, 19. decembar 2017 16:34)

  # Link komentara

 27. Treba u Evropski parlament izglasaju novi,jasniji zakoni...
  npr
  Rusiji su uvedene ekonomske sankcije.(vazi za sve,osim za Njemacku)
  Nema saradnje u gasnom sektoru do daljnjeg.(osim za Njemacku)
  Nema izvoza u Rusiju.(osim za Njemacke firme)
  itd
   (BOSS, 19. decembar 2017 16:13)

  # Link komentara

 28. U EU deklarativno moramo, a sa Rusijom želimo
  (Brost, 19. decembar 2017 16:11)

  # Link komentara

 29. (sasa jokic, 19. decembar 2017 14:57)

  Sve stoji, osim onoga da su nas Rusi ložili. Nisu. Sloba je držao zdravo za gotovo da će nam oni pomoći u svakom slučaju ma šta mi (čitaj: on) uradili.
  Verovatno je umislio da će oni u rat sa Amerikom zbog nas. Oni jesu hteli u rat, ali ne sa Amerikom i ne zbog nas. Mi smo im samo bili moneta za potkusurivanje. Pustili im Kosovo, a zauzvrat oni poravnali Čečeniju.
   (John, 19. decembar 2017 15:33)

  # Link komentara

 30. Ja koji imam 29 godina nikakve veze sa Rusijom nemam. Nisam bivsi komunista, nisam bio u Rusiji, ne znam stanje u Rusiji, znam samo za knjizevnost, sport i Sibirskog berberina (mnogo mi se svidja taj film)... Odrastao sam na koka koli, americkim filmovima, obilazio zapadnu Evropu, mastao da mi zemlja bude uredjena kao Austrija itd... E, sad... Nisam ja za Ruse, ali Rusima u poslednjih 20 godina ne mogu da zamerim nista. Nisu podrzavali one koji su rusili Jugoslaviju, nisu me bombardovali, uveli sankcije, podrzavali Siptare, govorili da sam pripadnik genocidnog naroda, oslobadjali dokazane zlocince a osudili sve moje predsednike i generale... Da EU sada pokaze fer odnos prema Srbiji, da npr uzme u obzir nase interese u RS i KiM, da nas podrzi i ne uslovljava za ulazak u EU, da nas tretira bar kao Slovence ili Cehe, verujem da bi 100% mladih odmah potpisalo da udjemo u EU, naravno, ne i u NATO. Ali, ne. Srbija vuce iznudjene poteze, oni nas sami teraju da trazimo zastitu kod Rusije na poteze koje vuce SAD i EU... Da li nas Rusija podrzava ne zbog nas nego zbog soptstvenih interesa, verovatno, ali se ti interesi sa nasim poklapaju. Dakle, nismo kod Rusije zato sto to hocemo, nego zato sto nas SAD i EU teraju svojim losim odnosom prema nama.A ti sto kazu da je Milosevic kriv za bombe neka pogledaju sta se desilo sa Spanijom, rekli su da je to njeno unutrasnje pitanje i nisu podrzali referendum.Zamislite da je OVK ostala sve vreme teroristicka organizacija i da nisu imali podrsku.
  (tricikl, 19. decembar 2017 15:28)

  # Link komentara

 31. Ja bi savetovao gospodu iz DW-a, da vode svoju brigu, a ne srpsku. Srbija je svoja i ima sopstvenu politiku i gleda svoje interese kao i svi drugi, to je jedini način da izađemo iz ovog života i da živimo kao i oni. Čini mi se da zapadne sile žele da nas spreče da živimo kao i oni, jer tada nemogu da nam rade šta hoću. Tako da ćemo mi da gledamo svoje intrese i tako će da ostane .
   (zoran, 19. decembar 2017 15:05)

  # Link komentara

 32. угледали смо се на швајцаарску неутралност.....ни запад , ни исток
  Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ИБАРСКА ЗУМЗАРА, 19. decembar 2017 12:44)

  predlazem da se informises opet o svajcarskoj neutralnosti.
  pa kad se informises i uporedis to sto oni rade sa onim sto nasi politicari rade, videces da je razlika ogromna.

  mi smo neutralni samo na recima.
  a u delima nosimo stenograme iz vlade rusima na raport i imamo veliku saradnju sa njima.
  (netko, 19. decembar 2017 15:01)

  # Link komentara

 33. Petar, cobo i ostali koji NATO krive za bombardovanje@
  Kada cete da shvatite da su bombe zasluga Milosevica i njegove klike uz podrsku Rusije? NATO je trazio slobodan prolaz njihovih trupa preko nase teritoroje, a mi smo rekli NE. Trazili su autonomiju za Kosovo mi smo rekli NE. Rusis u nas “lozili” da se suprotstavimo tim zahtevima, a onda kada su rekli da ce nas napasti, Ruski kontigent je pobegao sa Kosova, da su ostali, niakda NATO ne bi napao Jugoslaviju.
  (sasa jokic, 19. decembar 2017 14:57)

  # Link komentara

 34. Prije 15-tak godina tema proširenja je bila glavna tema EU. Nakon ulaska 10 srednje-evropskih država postala je sporedna tema. Nakon ulaska BG, RO i HR proširenje se spominje samo u razgovoru sa potencijalnim kandidatima. U zadnjih 5 godina nije bila niti jedna (ozbiljna) rasprava na temu proširenja. EU trenutno traži samu sebe i kako se reorganizirati, kako dovesti u red već postojeće slabe karike, a ne kako dovesti nove siromašne i problematične članice.
  (panzer general, 19. decembar 2017 14:55)

  # Link komentara

 35. Hmmmm "jare i pare ?!!!"...
  pre mi ovo lici na kec u rukavu kada si izmedju dve zavadjene strane koje "kao" nasrcu jedna na drugu po korak napred a odmicu se dva koraka...Srbija odbija da bude zrtveno jagnje i neciji "stit" izgovora za ucinjeno !!!
   (Bobmark SRB, 19. decembar 2017 14:37)

  # Link komentara

 36. Kao sto napisah u svon prvom komentaru, da nasi politicari ne zele da urede drzavu, te se tako lakse prikljuciti eu. Ima jos jedna zackoljica. U pravu se ste neki koji spominjete neutralnost Svajcarske i Austrije, ali ni jedna bivsa komunisticka drzava se nije prikljucila eu, a da prethodno nije postala clan natoa. Tacka. Ovim nazovi putem, ponavljam, ni jedna drzava Evrope nije krenula, putem kojim mi idemo ko guske u magli.
   (Ivan Ng, 19. decembar 2017 14:37)

  # Link komentara

 37. Rusija je teg oko vrata Srbije,sa njima necemo stici nigde ali to je valjda cilj?
  (pprvi dan skole u Svedskoj, 19. decembar 2017 14:28)

  # Link komentara

 38. Palatite nam 200 milijardi dolara stete sto ste nam unisili drzavu !
   (cobo, 19. decembar 2017 14:23)

  # Link komentara

 39. Samo jedno kontra-pitanje. Ko pritiska EU i zašto da se opredeli na jednu stranu u slučaju aktuelne ukrajinske krize? kakv je interes EU da uvede i održava ekonomske sankcije prema Rusiji zbog "svojatanja" Krima? Da li EU smatra da bi bilo idealno da SAD otvore na Krimu jednu veliku i moćnu NATO bazu?
  (Dvostruko džaba, 19. decembar 2017 14:11)

  # Link komentara

 40. Ko se bude jasno i glasno opredelio za EU i NATO i poveo zemlju u tom pravcu imaće moj glas. 

  Do tada: beli listić
  (lajavi krelac, 19. decembar 2017 12:55)
  mala ispravka, EU i vojna neutralnost.. ipak je malo mnogo biti u vojnom savezu koji ti je opustošio državu..
  ali svakako si za jedno u pravu, bilo bi nam bolje nego sa Rusijom..
   (petar, 19. decembar 2017 14:06)

  # Link komentara

 41. Vidim da ovde ima dosta detalja koje ljudi pogresno shvataju, hajmo redom:

  - Svajcarska nije neutralna po pitanju Rusije i EU, uvela je sankcije Rusiji sa EU, kupuje samo NATO i Americko naoruzanje (F-18) i razvija vojne tehnologije sa NATO (tenkove, npr u saradnji sa Austrijom i Nemackom)
  - Austrija takodje ucestvuje u razvojnim projektima sa NATO (Eurofighter, Iris-T, itd), slala je austrijske vojnike u Afganistan
  - Srbija je ta koja kaze da hoce u EU, a EU govori da mora da se sedne na jednu stolicu. Ne govori to EU iz dosade, lepo recite da necete u EU, nemojte primati pomoc pa vas nece ni uslovljavati. Ne mozes obucen u zimski kaput da igras vaterpolo. Ne ide.
  - Za ulazak u EU se ispunjavaju uslovi. Ima ih puno, ako ste orijentisani ka EU i NATO onda ih je bezbolnije ispuniti (HR, RO, BG) nego kada bi steli i jare i pare
  - Nemacka uvozi 22% gasa iz Rusije, bio clanak o tome ovde, 78% uvozi van Rusije, tako da ne zavisi bas toliko (koliko bi neki ovde voleli da je) od nje. Npr industrija koristi 90% "ne ruskog gasa" upravo zbog mogucih problema. Naftu jos manje koristi DE industrija iz Rusije, jer je ruska nafta puna sumpora, odvajanje sumpora je skup proces, zato vise koriste norveske nafte.
  - 2. Svetski rat je zavrsen 1945. a NATO je osnovan 1949, Nemacka je usla u NATO 1955. Samo 10 godina nakon WW2 su nemacki oficiri rame uz rame stojali sa britanskim, francuskim i USA kolegama i cuvali Zapad, dok Srbija ne moze ni 19 godina nakon rata da ga prevazidje?
  (Bacvanin, 19. decembar 2017 14:06)

  # Link komentara

 42. @printerMB ...evo da ti olaksam donekle ... EU.
   (Baj baj, 19. decembar 2017 14:01)

  # Link komentara

 43. Licemerni Deutche Welle bi trebao da istraži malo oko Severnog toka i saradnje sa Rusima kakvu mi možemo da sanjamo. I treba samo da gledamo svoj interes.
  (mrššš, 19. decembar 2017 14:00)

  # Link komentara

 44. Mozda ste primetili da je Junkersovo obecanje da je Srbija najkasnije do 2025. u EU, Mogerini promenila u možda. Licno, ne treba se zanositi sa EU, bice uslova i uslova. Sto ih vise prihvatimo radjace se novi i novi.
  (Stevan, 19. decembar 2017 14:00)

  # Link komentara

 45. Ono što na zapadu ne razumeju, a Rusima se ne sviđa to je priroda našeg odnos prema Rusiji. Mi rusiju osećamo kao blizu sebi ali nikada se nismo osećali kao njihovi vazali kao ostale zemlje kojima se taj epitet prisiva. Ja gotovim Rusiju ali nikada ne bih prihvatio da mi oni budu vlast. Kada to na zapadu shvate i prestanu da se ponašaju prema nama kao ruskom privesku nego kao zemlju koja smatra da je ravnopravna sa Rusijom onda će promenom ovog "batina" pristupa imati i više uspeha.
   (olo, 19. decembar 2017 13:57)

  # Link komentara

 46. dok oni grade sjeverni tok2 za snadbijevanje ruskim gasom. Ali su zato juzni tok zabranili, i teme ostetili Srbiju za rentu koju bi imala za transport gasa, plus sigurno snadbijevanje
  (licemeri jedni, 19. decembar 2017 13:14)

  Cekaj bre, a zasto je Rusija svima njima vratila pare za Juzni tok, a samo nama nije? Toliko nas voli, da su joj i nase pare drage?
  (izela te Rusija!, 19. decembar 2017 13:51)

  # Link komentara

 47. "Evropska unija je, doduše, daleko najveći trgovinski partner i u Srbiji je uložila sedam puta više od Rusije od 2010. godine."
  A jel rekao da su sve te donacije nastampane pare a ne realne pare EU.
  O tome treba misliti. Mrtve pare su 77 puta bezvrednije od zivih para. A zive pare se obezbedjuju na drugim stranama. Ne u EU. Nije isto ni kad ti poklone (pa makar i zive pare) i kad ti svojim radom ili proizvodom prodas pa dodjes tako do para. A Poklonjeno pre ili kasnije dodje na naplatu
  (Simon, 19. decembar 2017 13:48)

  # Link komentara

 48. Kako god da obrnes opet ce Srbija da... Jeste, ne idu jare i pare. Islo je to Titu, ali je on iza sebe imao mocnu drzavu, a i prilike u svetu su bile toplo-ladno pa je mogao. Sada je sve mnogo drugacije. Nazalost, Srbija od 90tih uvek ide nekim svojim smerom, a zato tako i prolazi. Glumi neutralnost, a da nitko nije priznao njenu neutralnost kao recimo Svajcarskoj. Lepa im kuca. I Rusima i Amerima. Srbija je deo Evrope i tako treba da se ponasa, a Rusi i Ameri neka se prepucavaju preko nekih trecih ledja.
  (hm, 19. decembar 2017 13:45)

  # Link komentara

 49. A zasto je uvek sporno ono sto Srbija radi ?
  Sjašite !
  (pr.Bu)

  Mozda zato sto Srbija uvek pravi probleme i ne drzi se nikakvih pravila i dogovora? Uostalom mogu oni da 'sjase' ali od cega cemo mi onda da zivimo? Da pocnemo opet da glodjemo korenje???
  (nema nam spasa, 19. decembar 2017 13:45)

  # Link komentara

 50. Po kom osnovu neko drugu suverenu drzavu "upozorava" na bilo sta?
  (Igor, 19. decembar 2017 13:44)

  # Link komentara

 51. @toliko ironija je da Srbija stoji na strani onoga ko je narušio integritet susjedne države (i granica koje je sam priznao) a traži da se poštuje njezin integritet
  (Višekruna, 19. decembar 2017 13:41)

  # Link komentara

 52. nikad se necemo opametiti..naravno da ce da nam se obije o glavu
   (m, 19. decembar 2017 13:36)

  # Link komentara

 53. "Ja kazem - zapad hoce i nezavisno Kosovo i Krim kao deo Ukrajine."

  A što Srbi većinom hoće Kosovo u okviru Srbije, a Krim u Rusiji? To je ok?
   (dejan, 19. decembar 2017 13:35)

  # Link komentara

 54. @Zoran Kg

  Ima ona latinska
  " Quod lucet Iovi, non licet bovi" ....
  Ili u prevodu, kad mi budemo kao Nemacka (po broju stanovnika, velicini teritorije, uredjenosti, snazi, uticaju na sve i svasta,. . ) moci cemo i mi da surujemo s kim hocemo, a da nas niko ne pita...
   (emma...., 19. decembar 2017 13:26)

  # Link komentara

 55. A zasto je uvek sporno ono sto Srbija radi ?
  Sjašite !
   (pr.Bu, 19. decembar 2017 13:25)

  # Link komentara

 56. "Jelena Guskova tvrdi da je saradnja sa ruskom vojskom "garant sigurnosti" za mnoge Srbe koji su " unezvereni" zbog saradnje njihove vlasti sa NATO. "Bombardovali su ih ne tako davno, a sada nude saradnju". kaze Guskova."

  Pa ne, tako kao sto Guskova tvrdi misli samo deo Srba...
  Drugi deo se uzasava pomisli da nam je ruska vojska "garant sigurnosti"!!!
  Prvo zato sto ne verujemo da ce se Rusija konfrontorati sa NATO-om za slucaj da nas neko od komsija napadne.
  Ili ako ipak resi (kao sto NIJE 1999.), to ce biti na NASOJ terotoriji, sto bi Rusiji jako odgovaralo....A onda, tesko nama!!!

  A drugo, kako ce nam poslati tu svoju vojsku kad smo POTPUNO okruzeni NATO zemljama?!?Ni kopnom, ni rekom, ni vazdusnim putem....

  Ne, nego se Rusija junaci na Zapadnom Balkanu (tj SAMO u Srbiji!), ali na nas racun!
   (ninna...., 19. decembar 2017 13:19)

  # Link komentara

 57. Ovaj gospodin se ili pravi slep ili jeste slep. Pa Nemacka je vise okrenuta Rusiji nego Srbija sto puta: energenti - ruski, Nemacka ima ruskog oruzja vise nego Srbija, trgovina Nemacke sa Rusijom ne moze da se uporedi sa onom srpskom, nemackih firmi u Rusiji ima 100 puta vise nego srpskih. Obim proizvodnje i trgovine 1000 puta veci nego kada je Srbija u pitanju. A pri tom im uveli sankcije.
  E tu i jeste problem gospodine, sto EU postoji sve vise kao kolonijalna zajednica sa zemljama clanicama koje su jednakije od onih manje jednakih.
  (kokot, 19. decembar 2017 13:17)

  # Link komentara

 58. srbi su prozapadno orijentisani!?!?
  pa sto vec jednom ne provere tu nepobitnu istinu na referendumu?
  pitanje je prosto:
  RUSIJA ili EU
   (printerMB, 19. decembar 2017 13:16)

  # Link komentara

 59. Pocev od Nemanjica koji su dobili krunu od pape a priklonili se Vizantiji, pa do danasnjh dana vlastodrsci su uvek nekako neodlucni i hoce i jare i pare. E sad je vreme Interneta, protoka ljudi i informacija a ne srednji vek, tako da ljudi napustaju lose organizovanu drzavu i vise se ne vracaju. Iz tog razloga srpski korpus je u osipanju i to bas izrazenom, i ko zna sta ce od njega ostati do 2050.
  (Jedni ili ti četvoro od odlazećih, 19. decembar 2017 13:16)

  # Link komentara

 60. dok oni grade sjeverni tok2 za snadbijevanje ruskim gasom. Ali su zato juzni tok zabranili, i teme ostetili Srbiju za rentu koju bi imala za transport gasa, plus sigurno snadbijevanje
  (licemeri jedni, 19. decembar 2017 13:14)

  # Link komentara

 61. Nemacka, Nemacka pa Nemacka, kad cete shvatiti da ovaj jad od drzave nije na nivou jedne Nemacke i da mi ne mozemo da isterujemo svetsku nepravdu i krive Drine? Da li ste realni? Da li mislite da je Srbija toliko jaka da moze da se busa u prsa? Da li shvatate da smo upravo zbog toga tu gde jesmo?
   (Ivan Ng, 19. decembar 2017 13:09)

  # Link komentara

 62. Ta floskula o dve stolice je totalna budalastina, i prica koja ne "pije vodu". Sa svima lepo, otvoreno i posteno. Ako Americki vojnici mogu da imaju povlascen status, zasto ne bi i Rusi. Zasto je to problem? Samo cvrsto i konkretno sa svima. Nije ovo '99. stvari su se mnogo promenile. Cim nas toliko pritiskaju, znaci trebamo im. Dosta vise tog bahatog ponasanja NATO--a. Ne priznavanjem KiM, ostavljamo sebi pravo da ga "vratimo". Ako ne m, onda nasa deca. Ne treba zuriti. Vreme je na nasoj strani.
   (Miksi, 19. decembar 2017 13:08)

  # Link komentara

 63. OK, Ako vise nikada ni jedan predsednik Francuske, Nemacke , Kine, Amerike, Japana itd ne ode u Rusiju necemo ni mi .
  (Maxx, 19. decembar 2017 12:56)

  # Link komentara

 64. A da pitam ja Nemce, sem toga dal se svet vrti oko njih pa svi moraju da gledaju njihovim očima da li su za ili protiv Rusije, za koga su oni, za Srbe ili za Albance? Za Kosovo u okviru Srbije ako su za Srbe ili za nezavisno Kosovo ako su za Albance? To je ono što MENE interesuje, a šta njih interesuje me ne zanima, ionako me ne plaćaju, nisam u njihovom sistemu, pa ni nemam nikakve obaveze prema njima. Čak ni kola njihova više ne kupujem, a kad za koju godinu budu električna, retko da ce i drugi kupovati njihova kola.
  (Alejandro, 19. decembar 2017 12:56)

  # Link komentara

 65. Ko se bude jasno i glasno opredelio za EU i NATO i poveo zemlju u tom pravcu imaće moj glas.

  Do tada: beli listić
   (lajavi krelac, 19. decembar 2017 12:55)

  # Link komentara

 66. A ko ono gradi severni tok 2 sa Rusima a nama zabranili južni..čije beše ono fabrike Mercedes i BMW koje trenutno grade fabrike u Rusiji i da ne nabrajam dalje..kad nemački proizvođači prestanu da prodaju svoje automobile u Rusiji onda možemo i mi da razmislimo o jednoj stolici.
   (dzoni, 19. decembar 2017 12:52)

  # Link komentara

 67. A da se DW malo bavi saradnjom Nemacke sa Rusijom koja je jedno x10.000 veceg obima od one koje mi imamo.
  (Janko, 19. decembar 2017 12:51)

  # Link komentara

 68. Mi to vec radimo hiljadu godina... Šta je problem?
   (Srb, 19. decembar 2017 12:50)

  # Link komentara

 69. Narodu su EU ogadili domaci politicari, koji se deklarativno zalazu za istu, a sustinski im odgovara da budemo ruska gubernija. Sve sto rade, rade pod izgovorom da eu to tako trazi. Narode, razmisli, da li je jos neka drzava u Evropi krenula putem kojim mi idemo. Da li iko vodi ovakvu politiku kao mi, da li su svi glupi, a mi pametni, a pretekose nas svi. Da li ce da vas loze busajuci se u ruska prsa, dok nam deca beze na zli i pokvareni zapad u nato drzave?
   (Ivan Ng, 19. decembar 2017 12:47)

  # Link komentara

 70. A upravo je ta ista Nemacka ostala u najboljim odnosima nakon svega sto se desavalo zadnjih godina.
  (qwerty, 19. decembar 2017 12:47)

  # Link komentara

 71. Insistiranje na vojno-religioznoj saradnji sa Rusijom ce se obiti o glavu ovom narodu.
  (besna glista, 19. decembar 2017 12:44)

  # Link komentara

 72. угледали смо се на швајцаарску неутралност.....ни запад , ни исток
   (ИБАРСКА ЗУМЗАРА, 19. decembar 2017 12:44)

  # Link komentara

 73. Mnogo vise Nemci suruju sa Rusima nego bilo ko u svetu.
   (Zoran Kg, 19. decembar 2017 12:38)

  # Link komentara

 74. Ironija je da nas najvise pritiskaju da se distanciramo od Rusije, zbog toga sto je prekrsila teritorijalni integritet jedne drzave, isti oni koji su nas licni teritorijalni integritet narusili.

  Kaze naslov "Beograd hoce i jare i pare"

  Ja kazem - zapad hoce i nezavisno Kosovo i Krim kao deo Ukrajine.
  (toliko, 19. decembar 2017 12:35)

  # Link komentara

 75. Uvešće nam sankcije opet.
   (brza fotografija, 19. decembar 2017 12:34)

  # Link komentara