Petak, 01.12.2017.

13:55

"Nismo okruženi NATO zemljama, to je izmišljotina"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da nije istina da je Srbija okružena NATO zemljama.

Izvor: B92

"Nismo okruženi NATO zemljama, to je izmišljotina" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

70 Komentari

Sortiraj po:

Srbin

pre 6 godina

Zasto je odluka Srbije da se ne udje u NATO glupost koja nam se samo moze olupati o glavu:

1. Okruzeni smo 100% sa NATO clanicama ili zemljama pod njihovom potpunom kontrolom.
2. Usled prve stavke nemoguce je da vodimo ratove sa bilo kim bez da NATO u tome aktivno ucestvuje, tj. bez da ratujemo i sa NATO savezom.
3. U slucaju rata sa NATO savezom, bili bi pregazeni i niko ne bi mogao da nam pomogne bez da izazove 3. svetski rat.

Budimo jednom pametni. Umesto da biramo poziciju kolonije, koja ubedjuje sama sebe u fantaziju da je nezavisna, a ocigledno je pod potpunom kontrolom NATO, bilo bi mnogo pametnije i bolje po nas da smo jednaki partneri koji ucestvuju u donosenju odluka na isti nacin kao i sve zemlje u nasem okruzenju

Ja u prolazu

pre 6 godina

Jel mi to ne verujete !!
Hr nije u NATO, CG takodjer, u MK i BiH nema niti jedan vojnik iz NATO, Madjarska, Rumunija i Bugsrska jos nisu primljeni..

zvezdarac

pre 6 godina

Mk sledeće godine ulazi u nato. BIH... Pa dobro, Hrvatska iza nje je u nato. Albanija je u nato, Grčka, Bugarska, Rumunija, Mađarska, sve u Nato. Na Kosovu NATO trupe...
U pravu je... Mi smo njih okružili!

dare 011

pre 6 godina

Ako sam dobro razumeo mi nećemo u NATO zato što hoćemo "našu" vojsku. Pa NATO nije vojska, to je skup vojski, nor Turska je u NATO pa je samoinicijativno oborila Ruske avione! Kapiraaaaaš???

slavija

pre 6 godina

Mi i predsednik ne živimo u istoj dimenziji. Od 7 država sa kojima se graničimo, 5 je u Nato, a jedna na putu da uđe. Mislim da se može reći da smo okruženi, ali na sreću još uvek ne zaokruženi... :)

Ghj

pre 6 godina

I te dve države koje još nisu u NATO-u imaju NATO trupe na svom podrucju. Na Kosovu je KFOR, BiH IFOR, A U Makedoniji američka baza. Ne, uopste Srbija nije okružena NATO-m.

C i n i k

pre 6 godina

FYRM i BiH nisu zvanicno u Nato ali je tamo prisutan Nato. Ja bih cenio izuzetno ako bi AV uveo Srbiju u Nato, iz mnogo razloga. Najpre sa nasom krvavom istorijom ulaz u Nato savez znacio bi da bi bili sigurni i po pitanju granica a i po pitanju ev.invazije.Zatim, niko vise ne bi mogao da upire prstom u nas da smo mi kao rusofili i remetilacki faktor. Drugo, kad ste u Nato, pripadate zapadnim vrednostima,imate razvijenu demokratiju i drugacija je slika o drzavi.I trece, to bi za Srbiju bila najjeftinija i najracionalnija odluka.

Cinik

pre 6 godina

Gospodin Vučić je u potpunosti u pravu kada kaže da je izmišljotina da smo mi okruženi zemljama NATO-a. Ako se pogleda geografska karta jasno se može videti da su naši susedi Kongo, Gvineja, Etiopija, Honduras, Sao Tome i Principe, Tasmanija i Zelenortska Ostrva. Iz ovoga se jasno može videti i da mi ne pripadamo Evropi, već Africi, Južnoj Americi, Australiji i ostalim regionima.Za nekoga ko je završio Pravni fakultet sa ocenom 9,60 frapantno je nepoznavanje geografije.

komsha

pre 6 godina

(Moris, 01. decembar 2017 14:34) uh, kamo srece da vode drzavu kao kompaniju, tu bi se znao red, postovala pozitivna selekcija, pravi ljudi bi bili na pravim mestima, odgovaralo bi se za ucinjeno, nagradjivalo bi ze za postignuto. Stalno bi se unapredjivalo i bivalo konkurentnijim u globalnim ekonomskim i politickim odnosima, zavladala bi socijalna pravda i porastao bi zivotni standard...nazalost, drzavu vode ljidi bez dana radnog staza, kunu se u narod i istine kojekakve, a ne znaju da sacuvaju ni nacrtane ovce. Zato smo upravo toliko nisko pali. Armija neradnika i muljara redovno daje glas ovoj farsi...

Okrugli

pre 6 godina

U koliko se drzava sveta moze otici iz Srbije, bez da se prolazi kroz teritoriju NATO-a? Odgovor je dve, od sledece godine jedna, za nekoliko godina nijedna. Da li je formiran krug oko nase teritorije, pun neprekinuti obruc? Jeste. Madjarska, Hrvatska, Crna Gora, Albanija, Grcka, Bugarska, Rumunija. Ja ne vidim "pukotinu". A to je samo granica (koja ce se uskoro skupiti jos vise). Koliko daleko tek seze ta teritorija? To izracunajte sami.

MiloS

pre 6 godina

Kad bolje razmislim, nije istina ni da NATO postoji, to je laž nekih soroševaca.

Crna Gora ušla u NATO, Makedonija se sprema za to. BiH pravi korake ka tome. Tendencija je jasna. EU i NATO integracije su za sve istočnoevropske zenlje povezani procesi. Guslanje o Austriji, Švajcarskoj ne pomaže. A vi Vučiću vidite šta ćete , da li ćete od Srbije praviti crnu rupu za Putinov račun , ili planirate u EU..

hadžija

pre 6 godina

Ti ne znas sta govoris
(Ljupce, 1. decembar 2017 14:27)
zna on to jako dobro. mene užasava ta ekipa(kojih nije malo), koji mu veruju. i oni mi liče na one ustaše iz zafranovićeve OKUPACIJE U 26 SLIKA

ko da ih i nemamo

pre 6 godina

"Pa hajde onda da ukinemo vojsku, da ukinemo policiju, da ukinemo državu."
Da znas da bi to bilo najbolje. Bolje nikakva nego ovakva

istorija se ponavlja

pre 6 godina

Hajde da ukinemo SNS, Radikale i SPS. Srbija ima da procveta.
(Boris, 1. decembar 2017 14:19)

Vec smo videli kako izgleda kad procveta korov zvani DS sa svim svojim frakcijama.

DC

pre 6 godina

'Naš izbor je najteži, lakše bi bilo da kažemo priključujemo se NATO.'

Naravno, mi kao narod nikad nismo radili ono sto je za nas najlakse. Zasto bi sada kad nam je u genima da uvek idemo glavom u zid.

MILI

pre 6 godina

Mi treba da saradjujemo sa nasim komsijama bez obzira da li neko pripada nekom vojnom savezu....u interesu je svih da budu dobri odnosi i da se slazemo.

Svedok vremena

pre 6 godina

Predsednik je potpuno u pravu kada kaže da je za Srbiju mnogo važnije političko približavanje Amerike, od onog planiranog stalnog vojnog prisustva. SAD kao predvodnik i još uvek ,,generalni pokrovitelj" tog vojnog saveza, gde god se pojavio, nije doneo mir nego rat, smrt i razaranja. I nigde nije pobedio... Ono što je izvesno je da uz ,,pomoć" NATO, Evropa nije samo saučesnik, nego zatočenik tog Saveza. Zato se i ne oglašava na ovakve planove Amerike, jer je niko i ne pita za mišljenje. Činjenica je da Amerika kao kreator i induktor mnogih sukoba u svetu, nigde nije vojno pobedila, a sve članice NATO-saveza uvučene su u te sukobe ili kao vojna ili kao logistička snaga... Zato, vojno neutralno opredelenje Srbije, veća je garancija za očuvanje vlastitog suvereniteta, nego bilo kakvo vezivanje za bilo koji vojni savez. Svaka od članica NATO-saveza, uskraćena je za onoliko suvereniteta kolika je njena ovisnost od vojnog saveza kojem je na čelu Amerika. Verujem da je tu notornu istinu imao u vidu i naš predsednik, kada se operedelio za saradnju umesto saveza.

Moris

pre 6 godina

U vreme post-istine sve može da se kaže i da se tvrdi da je istinito. Političari su menadžeri, ideologija je mrtva. Sve jedno je ko je na vlasti, vodiće državu kao kompaniju.

veljko

pre 6 godina

Ma ne nismo ti ćeš da nam kažeš...gde je to Hrvatska, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Albanija, Crna Gora fali još samo Bosna a Makedonija je tako reći već ušla u NATO.... I ti kažeš da nismo okruženi... Ti kažeš da je crno belo i da crno nije crno... Sačuvaj me Bože!!!

......

pre 6 godina

Mađarska-NATO
Rumunija-NATO
Bugarska-NATO
Hrvatska-NATO
Crna Gora-NATO
Albanija-NATO

Ne,uopšte nismo u obruču NATO zemalja.
Kosovo i Makedonija jedino nisu zvanično u NATOu ali su jasno deklarisani kao pro NATO

Douglas Bader

pre 6 godina

Komandante, kako nisi okruzen NATO drzavama? Kuda mozes ostvariti vezu sa potencijalnim saveznicima, u slucaju napada NATO? Znas li da je zakljucak izvestaja o operativnim sposobnostima iz 2009. ili 2010. jasno i javno istakao da se Srbija ne moze braniti u slucaju sukoba sa NATO-om. To sto tadasnja vlast to nikad nije pustila u novine, to je druga stvar. Hoces li, zbog te cinjenice da se ne mozemo braniti od NATO-a menjati spoljnu politiku, jer kad imas pretnju na koju ne mozes uticati, onda menjas politiku? Ili to i radis, ali po principu kuvanja zabe, korak po korak, da ne osetimo? Okruzeni smo, komandante, ne samo okruzeni, nego i okupirani.

mlekadzija

pre 6 godina

Mi smo skoro potpuno okruzeni zemljama clanicama NATO pakta, ali to uopste nije razlog za bilo kakvu brigu. S obzirom da nam ne preti nikakva opasnost od NATOa cemu onda ulaganje u vojsku....sve te drzave vode miroljubivu politiku premas Srbiji!!!

Blake

pre 6 godina

A od koga to mozemo da se odbranimo u okrozenju, ako su sve nato zemlje?
Mozemo od Bosne i Kosova. Super, ohrabrujuce skroz naspram Amerike, Nemacke, Francuske, Spanije, Italije itd. pa plus Hrvata i Albanaca.

Milan d.

pre 6 godina

Da li je mouce da je ovo izjavio, po njemu znaci ,Grcka, Bugarska, Rumunija, Madjarska, Hrvatska, Slovanija, Crna Gora, Albanija i sad ce i Makedonija nisu u NATO???? Pa jedino Srbija nije clan NATO- od svih balkanksih drzava, o cemu ovaj prica???

heavy

pre 6 godina

Naš izbor je najteži, lakše bi bilo da kažemo priključujemo se NATO.

I u čemu je onda problem?Hoćeš težim putem pa da ponovo "pobedjujemo" NATO kao onda dok si bio ministar informisanja,da ne kažem Gebels u pokušaju?
Ukini ti prvo navijače i partijske batinaše.

jedan iz mase

pre 6 godina

Jedine dve zemlje koje nisu u NATOu su Makedonija i Kosovo što znači da on Kosovo posmatra kao posebnu zemlju.
I bolje nam je da se priključimo NATOu nego da opet teramo inat.
Uostalom šta će nam vojska.
Da ratujemo opet sigurno nećemo a da se branimo opet protiv celog sveta ne možemo

drvobradi

pre 6 godina

Daj bre covece, dokle laganje i demagogija. Uzmes mapu i gledas. Te dve zemlje su BiH i Makedonija. U jednoj vlada visoki predstavnik UN, koji je svaki bio iz NATO zemalja. Koliko sutra bi uleteli u NATO da je iole jedinstvena.
Druga moli godinama da je prime u NATO, ali jedino je zapelo oko imena, verovatno ulaze u NATO do 2019.
Ako priznaje i Kosovo kao odvojenu drzavu, situacija je opet ista. Tamo su instalirali privatnu vojsku, oni bi sutra skocili u NATO ali ne ispunjavaju standarde.

zimzeleni

pre 6 godina

Ne razumem, kažeš da ideš u EU, svađaš se sa susedima koji su u EU i NATO, kupuješ naoružanje od Rusa, polažeš račune Americi... i to je ta ozbiljna politika? Bušan si gde god da se okreneš. I dete bi te pobedilo u diskusiji.

mr čović i dr terzić

pre 6 godina

Ma, neeeeeee. Nismo okruženi, nego izolovani Nato državama. Nakon što i Bjrm završi s tim, a hoće, pevaće aca: Ni na Istok, ni na Zapad... ?

Dragoljub Mihailović

pre 6 godina

Србија се граничи са Мађарском, Румунијом, Бугарском, Македонијом, Албанијом, Црном Гором, Босном и Херцеговином и Хрватском. Од тих 8 земаља - 6 су чланице НАТО. Али и две земље које нису у НАТО - Македонија и Босна - у потпуности су окружене! Само треба погледати мапу... зашто нико не објави мапу? https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0b/Major_NATO_affiliations_in_Europe.svg

Luka

pre 6 godina

Volim ovo njegovo "bar dve" kao da možda postoji i više od dve, a postoje samo Makedonija i Bosna, s tim da će Makedonija odmah postati članica čim razreši spor oko imena sa Grčkom, a kako stoje stvari to će se i desiti sledeće godine. Malo manje demagogije za neobrazovani narod gospodine predsedniče.

Dimitrije

pre 6 godina

Cim on na ovaj nacin govori znaci da nas vuce ka Rusiji. Zasadite dedovinu jedino to cemo moci da izvozimo. A za izvoz Mercedesovih autobusa je i tako lagao narod da namakne koji glas vise.

Hamburger je covek iz Hamburga!

pre 6 godina

Ako smo okruženi NATO zemljama da ne treba da imamo vojsku ili to što želimo snažniju vojsku, da li je to nekome pretnja?

Ne, nego je besmisleno da toliko para ulazes u vojsku dok ljudi gladni kopaju po kantama, ako slucajno izbije s*anje pregazice vas bukvalno za 5 minuta!

draganzr

pre 6 godina

u stilu velikog vođe, kaze: bar dve zemlje ... znaci mozda i tri, cetri ...? sto se ukidanja tice, drzavu ste vec ukinuli, kao i policiju sa nesom iz beograda, a vojskom rukovode zanatlije.

istorija se ponavlja

pre 6 godina

Hajde da ukinemo SNS, Radikale i SPS. Srbija ima da procveta.
(Boris, 1. decembar 2017 14:19)

Vec smo videli kako izgleda kad procveta korov zvani DS sa svim svojim frakcijama.

......

pre 6 godina

Mađarska-NATO
Rumunija-NATO
Bugarska-NATO
Hrvatska-NATO
Crna Gora-NATO
Albanija-NATO

Ne,uopšte nismo u obruču NATO zemalja.
Kosovo i Makedonija jedino nisu zvanično u NATOu ali su jasno deklarisani kao pro NATO

Luka

pre 6 godina

Volim ovo njegovo "bar dve" kao da možda postoji i više od dve, a postoje samo Makedonija i Bosna, s tim da će Makedonija odmah postati članica čim razreši spor oko imena sa Grčkom, a kako stoje stvari to će se i desiti sledeće godine. Malo manje demagogije za neobrazovani narod gospodine predsedniče.

Cinik

pre 6 godina

Gospodin Vučić je u potpunosti u pravu kada kaže da je izmišljotina da smo mi okruženi zemljama NATO-a. Ako se pogleda geografska karta jasno se može videti da su naši susedi Kongo, Gvineja, Etiopija, Honduras, Sao Tome i Principe, Tasmanija i Zelenortska Ostrva. Iz ovoga se jasno može videti i da mi ne pripadamo Evropi, već Africi, Južnoj Americi, Australiji i ostalim regionima.Za nekoga ko je završio Pravni fakultet sa ocenom 9,60 frapantno je nepoznavanje geografije.

zvezdarac

pre 6 godina

Mk sledeće godine ulazi u nato. BIH... Pa dobro, Hrvatska iza nje je u nato. Albanija je u nato, Grčka, Bugarska, Rumunija, Mađarska, sve u Nato. Na Kosovu NATO trupe...
U pravu je... Mi smo njih okružili!

Svedok vremena

pre 6 godina

Predsednik je potpuno u pravu kada kaže da je za Srbiju mnogo važnije političko približavanje Amerike, od onog planiranog stalnog vojnog prisustva. SAD kao predvodnik i još uvek ,,generalni pokrovitelj" tog vojnog saveza, gde god se pojavio, nije doneo mir nego rat, smrt i razaranja. I nigde nije pobedio... Ono što je izvesno je da uz ,,pomoć" NATO, Evropa nije samo saučesnik, nego zatočenik tog Saveza. Zato se i ne oglašava na ovakve planove Amerike, jer je niko i ne pita za mišljenje. Činjenica je da Amerika kao kreator i induktor mnogih sukoba u svetu, nigde nije vojno pobedila, a sve članice NATO-saveza uvučene su u te sukobe ili kao vojna ili kao logistička snaga... Zato, vojno neutralno opredelenje Srbije, veća je garancija za očuvanje vlastitog suvereniteta, nego bilo kakvo vezivanje za bilo koji vojni savez. Svaka od članica NATO-saveza, uskraćena je za onoliko suvereniteta kolika je njena ovisnost od vojnog saveza kojem je na čelu Amerika. Verujem da je tu notornu istinu imao u vidu i naš predsednik, kada se operedelio za saradnju umesto saveza.

Ghj

pre 6 godina

I te dve države koje još nisu u NATO-u imaju NATO trupe na svom podrucju. Na Kosovu je KFOR, BiH IFOR, A U Makedoniji američka baza. Ne, uopste Srbija nije okružena NATO-m.

drvobradi

pre 6 godina

Daj bre covece, dokle laganje i demagogija. Uzmes mapu i gledas. Te dve zemlje su BiH i Makedonija. U jednoj vlada visoki predstavnik UN, koji je svaki bio iz NATO zemalja. Koliko sutra bi uleteli u NATO da je iole jedinstvena.
Druga moli godinama da je prime u NATO, ali jedino je zapelo oko imena, verovatno ulaze u NATO do 2019.
Ako priznaje i Kosovo kao odvojenu drzavu, situacija je opet ista. Tamo su instalirali privatnu vojsku, oni bi sutra skocili u NATO ali ne ispunjavaju standarde.

slavija

pre 6 godina

Mi i predsednik ne živimo u istoj dimenziji. Od 7 država sa kojima se graničimo, 5 je u Nato, a jedna na putu da uđe. Mislim da se može reći da smo okruženi, ali na sreću još uvek ne zaokruženi... :)

ko da ih i nemamo

pre 6 godina

"Pa hajde onda da ukinemo vojsku, da ukinemo policiju, da ukinemo državu."
Da znas da bi to bilo najbolje. Bolje nikakva nego ovakva

veljko

pre 6 godina

Ma ne nismo ti ćeš da nam kažeš...gde je to Hrvatska, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Albanija, Crna Gora fali još samo Bosna a Makedonija je tako reći već ušla u NATO.... I ti kažeš da nismo okruženi... Ti kažeš da je crno belo i da crno nije crno... Sačuvaj me Bože!!!

hadžija

pre 6 godina

Ti ne znas sta govoris
(Ljupce, 1. decembar 2017 14:27)
zna on to jako dobro. mene užasava ta ekipa(kojih nije malo), koji mu veruju. i oni mi liče na one ustaše iz zafranovićeve OKUPACIJE U 26 SLIKA

C i n i k

pre 6 godina

FYRM i BiH nisu zvanicno u Nato ali je tamo prisutan Nato. Ja bih cenio izuzetno ako bi AV uveo Srbiju u Nato, iz mnogo razloga. Najpre sa nasom krvavom istorijom ulaz u Nato savez znacio bi da bi bili sigurni i po pitanju granica a i po pitanju ev.invazije.Zatim, niko vise ne bi mogao da upire prstom u nas da smo mi kao rusofili i remetilacki faktor. Drugo, kad ste u Nato, pripadate zapadnim vrednostima,imate razvijenu demokratiju i drugacija je slika o drzavi.I trece, to bi za Srbiju bila najjeftinija i najracionalnija odluka.

zimzeleni

pre 6 godina

Ne razumem, kažeš da ideš u EU, svađaš se sa susedima koji su u EU i NATO, kupuješ naoružanje od Rusa, polažeš račune Americi... i to je ta ozbiljna politika? Bušan si gde god da se okreneš. I dete bi te pobedilo u diskusiji.

DC

pre 6 godina

'Naš izbor je najteži, lakše bi bilo da kažemo priključujemo se NATO.'

Naravno, mi kao narod nikad nismo radili ono sto je za nas najlakse. Zasto bi sada kad nam je u genima da uvek idemo glavom u zid.

MiloS

pre 6 godina

Kad bolje razmislim, nije istina ni da NATO postoji, to je laž nekih soroševaca.

Crna Gora ušla u NATO, Makedonija se sprema za to. BiH pravi korake ka tome. Tendencija je jasna. EU i NATO integracije su za sve istočnoevropske zenlje povezani procesi. Guslanje o Austriji, Švajcarskoj ne pomaže. A vi Vučiću vidite šta ćete , da li ćete od Srbije praviti crnu rupu za Putinov račun , ili planirate u EU..

heavy

pre 6 godina

Naš izbor je najteži, lakše bi bilo da kažemo priključujemo se NATO.

I u čemu je onda problem?Hoćeš težim putem pa da ponovo "pobedjujemo" NATO kao onda dok si bio ministar informisanja,da ne kažem Gebels u pokušaju?
Ukini ti prvo navijače i partijske batinaše.

dare 011

pre 6 godina

Ako sam dobro razumeo mi nećemo u NATO zato što hoćemo "našu" vojsku. Pa NATO nije vojska, to je skup vojski, nor Turska je u NATO pa je samoinicijativno oborila Ruske avione! Kapiraaaaaš???

Okrugli

pre 6 godina

U koliko se drzava sveta moze otici iz Srbije, bez da se prolazi kroz teritoriju NATO-a? Odgovor je dve, od sledece godine jedna, za nekoliko godina nijedna. Da li je formiran krug oko nase teritorije, pun neprekinuti obruc? Jeste. Madjarska, Hrvatska, Crna Gora, Albanija, Grcka, Bugarska, Rumunija. Ja ne vidim "pukotinu". A to je samo granica (koja ce se uskoro skupiti jos vise). Koliko daleko tek seze ta teritorija? To izracunajte sami.

Hamburger je covek iz Hamburga!

pre 6 godina

Ako smo okruženi NATO zemljama da ne treba da imamo vojsku ili to što želimo snažniju vojsku, da li je to nekome pretnja?

Ne, nego je besmisleno da toliko para ulazes u vojsku dok ljudi gladni kopaju po kantama, ako slucajno izbije s*anje pregazice vas bukvalno za 5 minuta!

Ja u prolazu

pre 6 godina

Jel mi to ne verujete !!
Hr nije u NATO, CG takodjer, u MK i BiH nema niti jedan vojnik iz NATO, Madjarska, Rumunija i Bugsrska jos nisu primljeni..

Milan d.

pre 6 godina

Da li je mouce da je ovo izjavio, po njemu znaci ,Grcka, Bugarska, Rumunija, Madjarska, Hrvatska, Slovanija, Crna Gora, Albanija i sad ce i Makedonija nisu u NATO???? Pa jedino Srbija nije clan NATO- od svih balkanksih drzava, o cemu ovaj prica???

mr čović i dr terzić

pre 6 godina

Ma, neeeeeee. Nismo okruženi, nego izolovani Nato državama. Nakon što i Bjrm završi s tim, a hoće, pevaće aca: Ni na Istok, ni na Zapad... ?

Dimitrije

pre 6 godina

Cim on na ovaj nacin govori znaci da nas vuce ka Rusiji. Zasadite dedovinu jedino to cemo moci da izvozimo. A za izvoz Mercedesovih autobusa je i tako lagao narod da namakne koji glas vise.

Douglas Bader

pre 6 godina

Komandante, kako nisi okruzen NATO drzavama? Kuda mozes ostvariti vezu sa potencijalnim saveznicima, u slucaju napada NATO? Znas li da je zakljucak izvestaja o operativnim sposobnostima iz 2009. ili 2010. jasno i javno istakao da se Srbija ne moze braniti u slucaju sukoba sa NATO-om. To sto tadasnja vlast to nikad nije pustila u novine, to je druga stvar. Hoces li, zbog te cinjenice da se ne mozemo braniti od NATO-a menjati spoljnu politiku, jer kad imas pretnju na koju ne mozes uticati, onda menjas politiku? Ili to i radis, ali po principu kuvanja zabe, korak po korak, da ne osetimo? Okruzeni smo, komandante, ne samo okruzeni, nego i okupirani.

Dragoljub Mihailović

pre 6 godina

Србија се граничи са Мађарском, Румунијом, Бугарском, Македонијом, Албанијом, Црном Гором, Босном и Херцеговином и Хрватском. Од тих 8 земаља - 6 су чланице НАТО. Али и две земље које нису у НАТО - Македонија и Босна - у потпуности су окружене! Само треба погледати мапу... зашто нико не објави мапу? https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0b/Major_NATO_affiliations_in_Europe.svg

draganzr

pre 6 godina

u stilu velikog vođe, kaze: bar dve zemlje ... znaci mozda i tri, cetri ...? sto se ukidanja tice, drzavu ste vec ukinuli, kao i policiju sa nesom iz beograda, a vojskom rukovode zanatlije.

jedan iz mase

pre 6 godina

Jedine dve zemlje koje nisu u NATOu su Makedonija i Kosovo što znači da on Kosovo posmatra kao posebnu zemlju.
I bolje nam je da se priključimo NATOu nego da opet teramo inat.
Uostalom šta će nam vojska.
Da ratujemo opet sigurno nećemo a da se branimo opet protiv celog sveta ne možemo

Srbin

pre 6 godina

Zasto je odluka Srbije da se ne udje u NATO glupost koja nam se samo moze olupati o glavu:

1. Okruzeni smo 100% sa NATO clanicama ili zemljama pod njihovom potpunom kontrolom.
2. Usled prve stavke nemoguce je da vodimo ratove sa bilo kim bez da NATO u tome aktivno ucestvuje, tj. bez da ratujemo i sa NATO savezom.
3. U slucaju rata sa NATO savezom, bili bi pregazeni i niko ne bi mogao da nam pomogne bez da izazove 3. svetski rat.

Budimo jednom pametni. Umesto da biramo poziciju kolonije, koja ubedjuje sama sebe u fantaziju da je nezavisna, a ocigledno je pod potpunom kontrolom NATO, bilo bi mnogo pametnije i bolje po nas da smo jednaki partneri koji ucestvuju u donosenju odluka na isti nacin kao i sve zemlje u nasem okruzenju

komsha

pre 6 godina

(Moris, 01. decembar 2017 14:34) uh, kamo srece da vode drzavu kao kompaniju, tu bi se znao red, postovala pozitivna selekcija, pravi ljudi bi bili na pravim mestima, odgovaralo bi se za ucinjeno, nagradjivalo bi ze za postignuto. Stalno bi se unapredjivalo i bivalo konkurentnijim u globalnim ekonomskim i politickim odnosima, zavladala bi socijalna pravda i porastao bi zivotni standard...nazalost, drzavu vode ljidi bez dana radnog staza, kunu se u narod i istine kojekakve, a ne znaju da sacuvaju ni nacrtane ovce. Zato smo upravo toliko nisko pali. Armija neradnika i muljara redovno daje glas ovoj farsi...

Blake

pre 6 godina

A od koga to mozemo da se odbranimo u okrozenju, ako su sve nato zemlje?
Mozemo od Bosne i Kosova. Super, ohrabrujuce skroz naspram Amerike, Nemacke, Francuske, Spanije, Italije itd. pa plus Hrvata i Albanaca.

MILI

pre 6 godina

Mi treba da saradjujemo sa nasim komsijama bez obzira da li neko pripada nekom vojnom savezu....u interesu je svih da budu dobri odnosi i da se slazemo.

mlekadzija

pre 6 godina

Mi smo skoro potpuno okruzeni zemljama clanicama NATO pakta, ali to uopste nije razlog za bilo kakvu brigu. S obzirom da nam ne preti nikakva opasnost od NATOa cemu onda ulaganje u vojsku....sve te drzave vode miroljubivu politiku premas Srbiji!!!

Moris

pre 6 godina

U vreme post-istine sve može da se kaže i da se tvrdi da je istinito. Političari su menadžeri, ideologija je mrtva. Sve jedno je ko je na vlasti, vodiće državu kao kompaniju.

......

pre 6 godina

Mađarska-NATO
Rumunija-NATO
Bugarska-NATO
Hrvatska-NATO
Crna Gora-NATO
Albanija-NATO

Ne,uopšte nismo u obruču NATO zemalja.
Kosovo i Makedonija jedino nisu zvanično u NATOu ali su jasno deklarisani kao pro NATO

Luka

pre 6 godina

Volim ovo njegovo "bar dve" kao da možda postoji i više od dve, a postoje samo Makedonija i Bosna, s tim da će Makedonija odmah postati članica čim razreši spor oko imena sa Grčkom, a kako stoje stvari to će se i desiti sledeće godine. Malo manje demagogije za neobrazovani narod gospodine predsedniče.

Cinik

pre 6 godina

Gospodin Vučić je u potpunosti u pravu kada kaže da je izmišljotina da smo mi okruženi zemljama NATO-a. Ako se pogleda geografska karta jasno se može videti da su naši susedi Kongo, Gvineja, Etiopija, Honduras, Sao Tome i Principe, Tasmanija i Zelenortska Ostrva. Iz ovoga se jasno može videti i da mi ne pripadamo Evropi, već Africi, Južnoj Americi, Australiji i ostalim regionima.Za nekoga ko je završio Pravni fakultet sa ocenom 9,60 frapantno je nepoznavanje geografije.

zvezdarac

pre 6 godina

Mk sledeće godine ulazi u nato. BIH... Pa dobro, Hrvatska iza nje je u nato. Albanija je u nato, Grčka, Bugarska, Rumunija, Mađarska, sve u Nato. Na Kosovu NATO trupe...
U pravu je... Mi smo njih okružili!

Ghj

pre 6 godina

I te dve države koje još nisu u NATO-u imaju NATO trupe na svom podrucju. Na Kosovu je KFOR, BiH IFOR, A U Makedoniji američka baza. Ne, uopste Srbija nije okružena NATO-m.

drvobradi

pre 6 godina

Daj bre covece, dokle laganje i demagogija. Uzmes mapu i gledas. Te dve zemlje su BiH i Makedonija. U jednoj vlada visoki predstavnik UN, koji je svaki bio iz NATO zemalja. Koliko sutra bi uleteli u NATO da je iole jedinstvena.
Druga moli godinama da je prime u NATO, ali jedino je zapelo oko imena, verovatno ulaze u NATO do 2019.
Ako priznaje i Kosovo kao odvojenu drzavu, situacija je opet ista. Tamo su instalirali privatnu vojsku, oni bi sutra skocili u NATO ali ne ispunjavaju standarde.

veljko

pre 6 godina

Ma ne nismo ti ćeš da nam kažeš...gde je to Hrvatska, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Albanija, Crna Gora fali još samo Bosna a Makedonija je tako reći već ušla u NATO.... I ti kažeš da nismo okruženi... Ti kažeš da je crno belo i da crno nije crno... Sačuvaj me Bože!!!

slavija

pre 6 godina

Mi i predsednik ne živimo u istoj dimenziji. Od 7 država sa kojima se graničimo, 5 je u Nato, a jedna na putu da uđe. Mislim da se može reći da smo okruženi, ali na sreću još uvek ne zaokruženi... :)

ko da ih i nemamo

pre 6 godina

"Pa hajde onda da ukinemo vojsku, da ukinemo policiju, da ukinemo državu."
Da znas da bi to bilo najbolje. Bolje nikakva nego ovakva

C i n i k

pre 6 godina

FYRM i BiH nisu zvanicno u Nato ali je tamo prisutan Nato. Ja bih cenio izuzetno ako bi AV uveo Srbiju u Nato, iz mnogo razloga. Najpre sa nasom krvavom istorijom ulaz u Nato savez znacio bi da bi bili sigurni i po pitanju granica a i po pitanju ev.invazije.Zatim, niko vise ne bi mogao da upire prstom u nas da smo mi kao rusofili i remetilacki faktor. Drugo, kad ste u Nato, pripadate zapadnim vrednostima,imate razvijenu demokratiju i drugacija je slika o drzavi.I trece, to bi za Srbiju bila najjeftinija i najracionalnija odluka.

zimzeleni

pre 6 godina

Ne razumem, kažeš da ideš u EU, svađaš se sa susedima koji su u EU i NATO, kupuješ naoružanje od Rusa, polažeš račune Americi... i to je ta ozbiljna politika? Bušan si gde god da se okreneš. I dete bi te pobedilo u diskusiji.

hadžija

pre 6 godina

Ti ne znas sta govoris
(Ljupce, 1. decembar 2017 14:27)
zna on to jako dobro. mene užasava ta ekipa(kojih nije malo), koji mu veruju. i oni mi liče na one ustaše iz zafranovićeve OKUPACIJE U 26 SLIKA

MiloS

pre 6 godina

Kad bolje razmislim, nije istina ni da NATO postoji, to je laž nekih soroševaca.

Crna Gora ušla u NATO, Makedonija se sprema za to. BiH pravi korake ka tome. Tendencija je jasna. EU i NATO integracije su za sve istočnoevropske zenlje povezani procesi. Guslanje o Austriji, Švajcarskoj ne pomaže. A vi Vučiću vidite šta ćete , da li ćete od Srbije praviti crnu rupu za Putinov račun , ili planirate u EU..

DC

pre 6 godina

'Naš izbor je najteži, lakše bi bilo da kažemo priključujemo se NATO.'

Naravno, mi kao narod nikad nismo radili ono sto je za nas najlakse. Zasto bi sada kad nam je u genima da uvek idemo glavom u zid.

heavy

pre 6 godina

Naš izbor je najteži, lakše bi bilo da kažemo priključujemo se NATO.

I u čemu je onda problem?Hoćeš težim putem pa da ponovo "pobedjujemo" NATO kao onda dok si bio ministar informisanja,da ne kažem Gebels u pokušaju?
Ukini ti prvo navijače i partijske batinaše.

dare 011

pre 6 godina

Ako sam dobro razumeo mi nećemo u NATO zato što hoćemo "našu" vojsku. Pa NATO nije vojska, to je skup vojski, nor Turska je u NATO pa je samoinicijativno oborila Ruske avione! Kapiraaaaaš???

Hamburger je covek iz Hamburga!

pre 6 godina

Ako smo okruženi NATO zemljama da ne treba da imamo vojsku ili to što želimo snažniju vojsku, da li je to nekome pretnja?

Ne, nego je besmisleno da toliko para ulazes u vojsku dok ljudi gladni kopaju po kantama, ako slucajno izbije s*anje pregazice vas bukvalno za 5 minuta!

Okrugli

pre 6 godina

U koliko se drzava sveta moze otici iz Srbije, bez da se prolazi kroz teritoriju NATO-a? Odgovor je dve, od sledece godine jedna, za nekoliko godina nijedna. Da li je formiran krug oko nase teritorije, pun neprekinuti obruc? Jeste. Madjarska, Hrvatska, Crna Gora, Albanija, Grcka, Bugarska, Rumunija. Ja ne vidim "pukotinu". A to je samo granica (koja ce se uskoro skupiti jos vise). Koliko daleko tek seze ta teritorija? To izracunajte sami.

Milan d.

pre 6 godina

Da li je mouce da je ovo izjavio, po njemu znaci ,Grcka, Bugarska, Rumunija, Madjarska, Hrvatska, Slovanija, Crna Gora, Albanija i sad ce i Makedonija nisu u NATO???? Pa jedino Srbija nije clan NATO- od svih balkanksih drzava, o cemu ovaj prica???

mr čović i dr terzić

pre 6 godina

Ma, neeeeeee. Nismo okruženi, nego izolovani Nato državama. Nakon što i Bjrm završi s tim, a hoće, pevaće aca: Ni na Istok, ni na Zapad... ?

istorija se ponavlja

pre 6 godina

Hajde da ukinemo SNS, Radikale i SPS. Srbija ima da procveta.
(Boris, 1. decembar 2017 14:19)

Vec smo videli kako izgleda kad procveta korov zvani DS sa svim svojim frakcijama.

Ja u prolazu

pre 6 godina

Jel mi to ne verujete !!
Hr nije u NATO, CG takodjer, u MK i BiH nema niti jedan vojnik iz NATO, Madjarska, Rumunija i Bugsrska jos nisu primljeni..

Dimitrije

pre 6 godina

Cim on na ovaj nacin govori znaci da nas vuce ka Rusiji. Zasadite dedovinu jedino to cemo moci da izvozimo. A za izvoz Mercedesovih autobusa je i tako lagao narod da namakne koji glas vise.

Douglas Bader

pre 6 godina

Komandante, kako nisi okruzen NATO drzavama? Kuda mozes ostvariti vezu sa potencijalnim saveznicima, u slucaju napada NATO? Znas li da je zakljucak izvestaja o operativnim sposobnostima iz 2009. ili 2010. jasno i javno istakao da se Srbija ne moze braniti u slucaju sukoba sa NATO-om. To sto tadasnja vlast to nikad nije pustila u novine, to je druga stvar. Hoces li, zbog te cinjenice da se ne mozemo braniti od NATO-a menjati spoljnu politiku, jer kad imas pretnju na koju ne mozes uticati, onda menjas politiku? Ili to i radis, ali po principu kuvanja zabe, korak po korak, da ne osetimo? Okruzeni smo, komandante, ne samo okruzeni, nego i okupirani.

Dragoljub Mihailović

pre 6 godina

Србија се граничи са Мађарском, Румунијом, Бугарском, Македонијом, Албанијом, Црном Гором, Босном и Херцеговином и Хрватском. Од тих 8 земаља - 6 су чланице НАТО. Али и две земље које нису у НАТО - Македонија и Босна - у потпуности су окружене! Само треба погледати мапу... зашто нико не објави мапу? https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0b/Major_NATO_affiliations_in_Europe.svg

jedan iz mase

pre 6 godina

Jedine dve zemlje koje nisu u NATOu su Makedonija i Kosovo što znači da on Kosovo posmatra kao posebnu zemlju.
I bolje nam je da se priključimo NATOu nego da opet teramo inat.
Uostalom šta će nam vojska.
Da ratujemo opet sigurno nećemo a da se branimo opet protiv celog sveta ne možemo

draganzr

pre 6 godina

u stilu velikog vođe, kaze: bar dve zemlje ... znaci mozda i tri, cetri ...? sto se ukidanja tice, drzavu ste vec ukinuli, kao i policiju sa nesom iz beograda, a vojskom rukovode zanatlije.

komsha

pre 6 godina

(Moris, 01. decembar 2017 14:34) uh, kamo srece da vode drzavu kao kompaniju, tu bi se znao red, postovala pozitivna selekcija, pravi ljudi bi bili na pravim mestima, odgovaralo bi se za ucinjeno, nagradjivalo bi ze za postignuto. Stalno bi se unapredjivalo i bivalo konkurentnijim u globalnim ekonomskim i politickim odnosima, zavladala bi socijalna pravda i porastao bi zivotni standard...nazalost, drzavu vode ljidi bez dana radnog staza, kunu se u narod i istine kojekakve, a ne znaju da sacuvaju ni nacrtane ovce. Zato smo upravo toliko nisko pali. Armija neradnika i muljara redovno daje glas ovoj farsi...

Srbin

pre 6 godina

Zasto je odluka Srbije da se ne udje u NATO glupost koja nam se samo moze olupati o glavu:

1. Okruzeni smo 100% sa NATO clanicama ili zemljama pod njihovom potpunom kontrolom.
2. Usled prve stavke nemoguce je da vodimo ratove sa bilo kim bez da NATO u tome aktivno ucestvuje, tj. bez da ratujemo i sa NATO savezom.
3. U slucaju rata sa NATO savezom, bili bi pregazeni i niko ne bi mogao da nam pomogne bez da izazove 3. svetski rat.

Budimo jednom pametni. Umesto da biramo poziciju kolonije, koja ubedjuje sama sebe u fantaziju da je nezavisna, a ocigledno je pod potpunom kontrolom NATO, bilo bi mnogo pametnije i bolje po nas da smo jednaki partneri koji ucestvuju u donosenju odluka na isti nacin kao i sve zemlje u nasem okruzenju

Blake

pre 6 godina

A od koga to mozemo da se odbranimo u okrozenju, ako su sve nato zemlje?
Mozemo od Bosne i Kosova. Super, ohrabrujuce skroz naspram Amerike, Nemacke, Francuske, Spanije, Italije itd. pa plus Hrvata i Albanaca.

mlekadzija

pre 6 godina

Mi smo skoro potpuno okruzeni zemljama clanicama NATO pakta, ali to uopste nije razlog za bilo kakvu brigu. S obzirom da nam ne preti nikakva opasnost od NATOa cemu onda ulaganje u vojsku....sve te drzave vode miroljubivu politiku premas Srbiji!!!

Moris

pre 6 godina

U vreme post-istine sve može da se kaže i da se tvrdi da je istinito. Političari su menadžeri, ideologija je mrtva. Sve jedno je ko je na vlasti, vodiće državu kao kompaniju.

Svedok vremena

pre 6 godina

Predsednik je potpuno u pravu kada kaže da je za Srbiju mnogo važnije političko približavanje Amerike, od onog planiranog stalnog vojnog prisustva. SAD kao predvodnik i još uvek ,,generalni pokrovitelj" tog vojnog saveza, gde god se pojavio, nije doneo mir nego rat, smrt i razaranja. I nigde nije pobedio... Ono što je izvesno je da uz ,,pomoć" NATO, Evropa nije samo saučesnik, nego zatočenik tog Saveza. Zato se i ne oglašava na ovakve planove Amerike, jer je niko i ne pita za mišljenje. Činjenica je da Amerika kao kreator i induktor mnogih sukoba u svetu, nigde nije vojno pobedila, a sve članice NATO-saveza uvučene su u te sukobe ili kao vojna ili kao logistička snaga... Zato, vojno neutralno opredelenje Srbije, veća je garancija za očuvanje vlastitog suvereniteta, nego bilo kakvo vezivanje za bilo koji vojni savez. Svaka od članica NATO-saveza, uskraćena je za onoliko suvereniteta kolika je njena ovisnost od vojnog saveza kojem je na čelu Amerika. Verujem da je tu notornu istinu imao u vidu i naš predsednik, kada se operedelio za saradnju umesto saveza.

MILI

pre 6 godina

Mi treba da saradjujemo sa nasim komsijama bez obzira da li neko pripada nekom vojnom savezu....u interesu je svih da budu dobri odnosi i da se slazemo.