Taktika "kineskog zmaja" - govori tiho i...

Si Đinping je u svom prvom mandatu na čelu Kine uspeo da uradi ono što je bio san njegovih prethodnika – da svoju zemlju učini šampionom globalizacije.

Spasoje Veselinović
Pošaljite komentar
 1. u vlasti kine najmanje ima ekonomista i pravnika a najvise inzenjera!
  zemlju razvijaju inzenjeri a ovi pravnici i ekonomisti znaju samo da trguju evo kod nas se to desili posto su unistili inzenjere rasprodaju sta stignu jer proizvodnje nema. i sve dok nam oni vode zemlju to znaci trgovina ali mi nemamo naftu i gas pa da imaju cime da trguju zato oni trguju jeftinom radnom snagom i ova drzava se zasniva na trafficking-u. mi smo belo roblje a ponekad nas od milja zovu glasaci! POBUNA!
  (2+2=5 ponekad, 18. oktobar 2017 14:00)

  Ti njihovi inženjeri ne haju mnogo za patente i intelektualnu svojinu. Dok drugi ulažu milijarde da bi nešto smislili Kinezi samo prekopirajui i štancuju. Naravno da su jeftiniji kada ni dolara nisu uložili u razvoj. Da moraju sve sami da smisle još bi se tukli preko zida sa Mongolima.
  (CarloNS, 6. novembar 2017 14:09)

  # Link komentara

 2. Taktika feudalizma iz kojeg Kina nikada nije izasla, opstaju zahvaljujuci
  vekovnoj tradiciji da jedan zapoveda a svi ostali slusaju (pate).
  Taktika je dobra na duge staze, samo treba imati njihov mentalitet i strpljenje.
  (Vuk, 25. oktobar 2017 15:41)

  # Link komentara

 3. Kineski sistem je najgori vid robovlasnistva koji postoji na kugli zemaljskoj.To sto su oni komunisticka zemlja nista ne znaci.Sistemom upravlja jedan covek kao Kaligula.Jedino sto je Kaligula imao veci demokratski potencijal.Da uprostim kina i rusija su dva lica jednog novcica?
  (cast svakome veresija nikome, 19. oktobar 2017 11:14)

  # Link komentara

 4. Ovaj Kineski sistem lici kao kad bise odlucilo da se menja strana odvijanja saobracaja,sa leve na desnu stranu ali samo za putnicke automobile(radnicku klasu i sve one van partije) dok komunisti/kamioni nastavili levom stranom(vlast i kontrola kapitala)!
  (balkancaffe, 18. oktobar 2017 15:13)

  # Link komentara

 5. @Simo: Nemoj samo da prosipaš priče kako Kinezi dobro voze. Kombinaciju tako spore i u isto vreme tako opasne vožnje sam video samo u Kini. Oni su operisani od automobila, a tvoji hvalospevi o njihovoj "savršenoj" vožnji teraju me na misao da si katastrofalan vozač.
   (Juho, 18. oktobar 2017 15:02)

  # Link komentara

 6. Kineska globalizacija je vise OK jer se zasniva na proizvodnji roba za siroku potrosnju, a americka je problematicna jer se zasniva na rastu vojne industrije. Posledice obe nisu sjajne ali je prva manje losa za covecanstvo.
   (Kejnz, 18. oktobar 2017 14:28)

  # Link komentara

 7. znbaci doživotno na vlasti kako je nama srbima to poznato zar je I školstvo u kini propalo pa ne može da iškoluje mlađeg za presednika šta ce kina da uradi po pitanji stotine miliona mladih koji radeci po garažama I šupama bez ikakve zaštite postaju trajni plucni ivalidi u svojoj 22 godini šta ce da uradi sa dvadeset miliona neženja zbog politike jednog deteta pocela da cveta prodaja devojaka iz boljih kuca šta ce da urade sa zagađenjem kine šta ce da urade sa poljoptrivredom koja je još u srednjem veku kako ce da manjinu sprevce da I dalje od svoje zemlje prave koloniju amerikace vrlo brzo marati da razgradi kineski system jer je opasan I preti socijalni koflikt u kini
  (jalla, 18. oktobar 2017 14:12)

  # Link komentara

 8. Imam prijatelja Kineza, dosao u Srbiju bez icega, pre 15 godina, spavao 3 godine u gansonjeri sa jos 10 kineza. Radio za nekog drugog kineza, pa sa tri kineza otvorio jednu prodavnicu, pa posle određenog vremena, otvorio samostalno jednu prodavnicu, pa sa robom zavrsio. Otvorio restoran, jedan, pa drugi. Matematiku i racunovodstvo razvaljuje, hoce da ti pomogne, ali ako omirise da ces ga prevariti, gotov si.
  Cesto ga pitam kako u Kini ovo, ono. Pa tako, jednom ga upita, sta se desi kada te policija zaustavi, a ti u alkoholisanom stanju. On kaze, odma u zatvor dve nedelje, i posle kada te puste, platis kaznu i sve sto si jeo i spavao u zatvoru. Pa reko, kako je tek kada nekog usmrtis kolima, pesaka, suvozaca i sl. On odgovori, dobro je ako ostanes ziv.
  E u tome je poenta, samo represivna mera i disciplina i nema negativnog progresa. Zato se zapad boji komunista.
  (alek, 18. oktobar 2017 14:08)

  # Link komentara

 9. Znaci kineska globalizacija je OK dok je USA globalizacija losa.
   (Brica, 18. oktobar 2017 14:08)

  # Link komentara

 10. u vlasti kine najmanje ima ekonomista i pravnika a najvise inzenjera!
  zemlju razvijaju inzenjeri a ovi pravnici i ekonomisti znaju samo da trguju evo kod nas se to desili posto su unistili inzenjere rasprodaju sta stignu jer proizvodnje nema. i sve dok nam oni vode zemlju to znaci trgovina ali mi nemamo naftu i gas pa da imaju cime da trguju zato oni trguju jeftinom radnom snagom i ova drzava se zasniva na trafficking-u. mi smo belo roblje a ponekad nas od milja zovu glasaci! POBUNA!
   (2+2=5 ponekad, 18. oktobar 2017 14:00)

  # Link komentara

 11. jedna partija u krevetu s krupnim kapitalom, slobode nema, prava nema, vojska maršira, zastave vijore. Po definiciji i suštini - fašizam. Monstrum koga je stvorio zapad, baš kao i tridesetih prošloga vijeka.
   (Bukvić, 18. oktobar 2017 13:55)

  # Link komentara

 12. Da bi se razumeo Kineski sistem potrebno je poznavati istoriju, bar par vekova unazad a to je ono što Amerika uporno odbija, njih istorija slabo interesuje.
  Zato Amerika i čini tolike greške i zato je generalno, omrznuta u svetu.
  Kina odlično zna šta znače ratovi na svojoj teritoriji, šta znači nezadovoljan narod i šta na kraju donosi teror nad sopstvenim stanovništvom. Stoga je taj hibrid komunizma i kapitalizma doneo odlične rezultate, slobodan si da radiš i da se obogatiš ali nemoj da diraš u vlast komunističke partije. Već smo videli kako se oni odnose prema korupciji i kriminalu uopšte, postali su maltene reper za to.
  Naravno da tamo nije idealno ali ako se pogleda kako su živeli pre samo 50 god. onda oni imaju nemerljiv uspeh.
  (Bager, 18. oktobar 2017 13:49)

  # Link komentara

 13. I nosi nuklearke sa sobom.
  (DjoleR, 18. oktobar 2017 13:18)

  # Link komentara

 14. Nekako mi nije jasno na koju foru je Kina socijalisticka zemlja ili zar komunisti i socijalisti nisu neprijatelji kapitalista. Kakav je ovo hibridni sistem?
   (Brzi Gonzales, 18. oktobar 2017 13:17)

  # Link komentara

 15. niste svesni koja je ovde izolacija... westernunion i moneygram ne rade, airbnb je blokiran za bukiranje u pekingu, svi kafici su zatvoreni, stotine hiljada policijaca i vojnika patrolira gradom, zatvoreno je dosta puteva sto stvara ogromne guzve, posebno u metrou, ko putuje za peking prolazi dvostruku kontrolu odakle god da dolazi, u krugu precnika 20km oko tjanaen skvera ni muva ne moze da proleti, svi vpn-ovi su blokirani, wechat je blokirao promene na profilima...
   (srbin u kini, 18. oktobar 2017 13:15)

  # Link komentara

 16. Nisu Kinezi idealni, ali mora čovek da im se divi iz mnogih razloga. Kao i dobar deo Azije imaju averziju prema strancima, znaju da budu i nacionalisti i rasisti (bar sam tako čuo) ali po pitanju očuvanja kulture i tradicije skidam kapu. Nego ja da pitam, je li ova penzija ona prava, kada se ide kući, peca i uživa u životu sa porodicom ili i dalje ostaju u politici kao ovi naši Metuzalemi koje ne možeš vilama da isteraš?
  (Gde ja živim, 18. oktobar 2017 13:10)

  # Link komentara

 17. U Kini smo boravili 2011 godine, kao turisti, i Kina nas je oduševila.
  Gradovi su im izgrađeni do savršenstva, čistoća je na svakom koraku,
  za tri sedmice nismo videli ni jedan jedini grafit na zidovima, a oko
  autoputeva gde dotiču gradove vise žarinjere cveća. Autoputeva imaju izgrađenih više od američkog kontinenta i Kinezi savršeno voze, bez incidenata. Prema nama Kinezi su se odnosili izvanredno prijateljski i
  poslovno. Kina nas je zaista oduševila i ja im se zahvaljujem i čestitam
  za sve uspehe. Želim im prosperitet u svakom pogledu, a Srbiji i Kanadi
  da razvijaju najbolje odnose sa Kinom na svim poljima.
  (Simo, 18. oktobar 2017 12:59)

  # Link komentara

 18. Eh kad bi gospodin Djiping poveo sa sobom ove nase komuniste, zivot bi nam bio lepsi.
   (Roko Rene Ukic, 18. oktobar 2017 12:40)

  # Link komentara

 19. Zainteresovanost Kine za Srbiju, kao stanica na novom Putu svile, moramo maksimalno iskoristiti i videti to kao razvojnu šansu. Neće nam se takve šanse često ukazivati...

  Ne znam zašto je ljudima draži američki od kineskog kapitala jer suština je ista, razlika je u formi i to minimalna.
   (hipster, 18. oktobar 2017 12:26)

  # Link komentara

 20. ...nosi psa sa sobom? A moze malo i da se gricne?
  (Bivsi dizajner tobogana, 18. oktobar 2017 12:22)

  # Link komentara