Ponedeljak, 02.10.2017.

12:17

Evropska komisija: Referendum u Kataloniji nije legalan

Evropska komisija saopštila je da referendum o nezavisnosti Katalonije nije legalan.

Izvor: Tanjug

Evropska komisija: Referendum u Kataloniji nije legalan IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

DEDA CVETKO

pre 6 godina

Gospoda iz Evropske Unije ocigledno se NIKADA nisu upoznala sa presudom Medjunarodnog Suda "Pravde" u Hagu u slucaju Kosova (2008.).

Citiram (iz memorije) relevatni pasus:

"Ne postoji NISTA u medjunarodnom pravu sto se kosi sa zakonistoscu izrazavanja nezavisnosti i separatizma naroda ili etnickih grupa". Zatvoren citat.

Ta-dah!

To se, draga moja Evropska Komunalijo, ocigledno odnosi i na demokratsko izrazavanje nezavisnosti putem demokratskog referenduma. Sud, doduse, nije objasnio da li je izrazavanje nezavisnosti zakonito i tamo gde ga nema, odnosno gde ti sila aneksira deo tvoje teritorije bez i da ikada raspise referendum.

Sva pitanja mozete uputiti na adresu

Medjunarodni Sud "Pravde"
Hag, Holandija
Evropska Zajednica

Bilal

pre 6 godina

Po vama je gospodo iz Evropske komisije referendum o nezavisnosti nelegalan a deklaracija o nezavisnosti legalna. Kakva merila, kakvi aršini!? Da se referendum o nezavisnosti desio recimo u Rusiji ili Turskoj i te kako bi on po vama, licemjeri jedni, bio legalan.

Neko spolja

pre 6 godina

@bageri
Frljanje brojevima na pamet nije dovoljno za opravdavanje legalnosti. Posebno, kada je u situaciji bez nadzora za nekoliko sati moguće isprintati desetine, možda i stotine hiljada listića. Mogu samo da se nadam da nisu baš toliko pokvareni kao ovi naši. I pored toga, smatram da tako bitnu odluku mora da izglasa bar dve trećine birača - bilo gde, u bilo kojoj zemlji.

Ali ajde, neka bude - super je bio referendum, legalan i tako te stvari. I šta sad? Hoćemo još malo da zasejemo mržnje među ljude? U Madridu da bijemo Katalonce a u Barseloni da počnemo da bijemo Špance? Hoćemo jedan katalonski OVK? Jer očigledno (što je naravno bilo i za očekivati) na miran način nema s od samostalnosti Katalonije. A njihovi političari, koji vode ovu halabuku već godinama kao to ne znaju?

Batalite više te priče, proklinjem trenutak u srednjem veku, kada je postalo bitno to da sam ja Srbin, a neko tamo Katalonac ili Španac, pa smo zbog toga spremni da se ubijamo.

spok

pre 6 godina

Ali je zato otcepljenje BiH i referendum gde je 1/3 izasla i proglasila nezavisnost legalan,i Makedonsko otcepljenje je legalno bez referenduma samo skupstina proglasila nezavisnost,i Hrvatska i Slovenija protivno ustavu YU izglasali nezavisnost a vi odmah priznali.Ah da ima opravdanje za vas, jednostavno proglasite raspad i operete ruke,pa optuzite Srbiju za imperijalizam i eto vam novih kolonija.

IQ

pre 6 godina

Ma koji bre ustav? Ponoćni kao u Srbiji! Svaka vlast kroji zakone po svojoj volji,a tako ih i primenjuje, a narod u suštini niko i nepita. Kataloncima je prekipelo, ljudi su izašli na referendum, i rekli jasno šta žele.

revizor

pre 6 godina

Ni legalan ni legitiman pošto ni na ovim ni na prethodnim referendumima nije bilo više od 2 od 5.5 miliona glasača za otcepljenje. tu se svako poređenje sa Kosovom završava.

netko

pre 6 godina

Duboko sam razocaran saopstenjem evropske komisije. Nisu prepoznali slobodnu volju naqroda! Imali su "sluha" za Albance a za Katalonce nisu. Dvostruki standardi na delu ponovo...
(mlekadzija, 2. oktobar 2017 13:13)

a sta si ocekivao?
ipak je spanija deo eu a ne neki tamo balkan sto je bogu iza ledja.
ovo sto rade je mnogo bezobrazno.
Nakon ovoga juce jasno je i malom detetu da eu cinovnici brane samo svoje plate i svoj posao. Ljudska prava i ostalo za sta se zalazu vredi samo izvan granica eu.

Zeleni zmaj

pre 6 godina

Nije mi jasno šta će im referendum uopšte. Dovoljno je da skupština proglasi nezavisnost, i to prizna Amerika, većina zemalja EU i ostatak sveta.

Nostradamus

pre 6 godina

Svi spominju KiM kao "isti slucaj", ali ne postoji ni jedna paralela izmedju Katalonije i KiM-a. Razlog zasto nacionalisti u Kataloniji traze da se odvoje od Spanije, je sasvim drugaciji iako propaganda lici na onu kod nas iz doba SFRJ. Naime glavni problem je da: "neko trosi nase pare i to tako vise ne moze", he, he, he. To je uvek glavni adut kod nacionalista, a to smo videli i kod "Brexita", jer kako tvde engleski nacionalisti "EU uzima njihove pare"!?. Gluposti su to sve, ali avantura kada pocne tesko se zaustavlja. Nadam se da ce se sve zavrsiti bez nekakvih velikih razaranja. Bilo bi steta, jer Spanija je ipak lepa, a samostalnost Kataloniji ne donosi nista.

aaaa

pre 6 godina

A ja mislio clanstvo u NATO i EU garantuje granice. Kod nas u regionu je poznata ta prica. Jedni odose u NATO i kazu kako je pitanje albanaca reseno a drugi jure u NATO i misle da ce im to sacuvati pola teritorije. Aha, kako da ne. Jos imajte u vidu da je Spanija jedno 50 puta znacajnija u NATO od Cg ili Makedonije.

mlekadzija

pre 6 godina

Duboko sam razocaran saopstenjem evropske komisije. Nisu prepoznali slobodnu volju naqroda! Imali su "sluha" za Albance a za Katalonce nisu. Dvostruki standardi na delu ponovo...

Bageri

pre 6 godina

(Neko spolja, 2. oktobar 2017 12:32)

2.020.144 je glasalo "za".
Sto znaci da je glasalo nesto preko 2.222.000 gradjana na referendumu, a ne dva miliona.
I to bez podataka sa 336 od 2315 biralista (koje je pokupila policija), sto znaci da je glasalo najmanje 2.600.000 ljudi.
Posto su to i najveca biracka mesta, verovatno su i uprkos ovom haosu koji je napravila policija imali izlaznost preko 50%.

Nedostatak ključnih informacija

pre 6 godina

"Katalonija ima 5.340.000 stanovnika sa biračkim pravom, što znači da je na referendum izašla manjina - 42,3 odsto. 2.020.144 je glasalo "za"."

Koliki je, prema zakonima Španije, minimalan odziv potreban da bi se referendum proglasio uspešnim? Znamo da je Vlada Autonomne zajednice Katolonije donela zakon o referendumu po kome nije potreban minimalan odziv, ali u trenutku održavanja referenduma u Kataloniji, Katalonija je još uvek bila sastavni deo Španije, prema tome, zakoni Španije i dalje se primenjuju u celoj Španiji.

civilizacija, malo sutra.

pre 6 godina

Ko pročita malo oko ustava Španije, videće da je ovo istina. Ustav Španije iz 1978. ne dozvoljava pokrajinama da odlučuju o pitanjima i pokretanju referenduma o nezavisnosti. Sam proces nije protekao demokratski, da najava za referendum traje 3 meseca, već mesec dana, čak i listići i kutije nisu bili po propisu.
Samo želim da kažem da sve ovo gore što sam naveo pada u vodu kada je policija onako brutalno tukla starije građane i učenike. Ono je najveća sramota od svega. Do sada i ko nije želeo nezavisnost, sada želi.

ana

pre 6 godina

Naravno da nije legalan.Nisu trebali da ih tuku, a?

"Dobar dan mi smo policija, sklonite se".
"Necemo".
"Sklonite se kazemo vam mi smo na strani zakona, zakon kaze da to sto radite je nelegalno"
"Necemo mi vas autoritet ne priznajemo."
"E pa onda cemo da vas izvucemo na silu"

To je tako bilo.A sad vi svi sto ih branite neduzne idite sedite na sred ulice i recite to isto prvom policajcu koji vam pridje da vidite kako cete proci.
I pored svega ne opravdavam nasilje samo znam da je dobro proslo kako je moglo.

federativno

pre 6 godina

Ovo je kao da kazes zeni da mora da ostane u braku sa muzem koji je ne voli. Mislim da birokratija u evropi treba malo da se preorganizuje na lokalnom nivou, i onda ce svi biti zadovoljni.

danijel

pre 6 godina

Treba svaki narod koji je ugnjetavan i kojeg u drzavi u kojoj zivi centralna vlast smatra i tretira kao gradjane drugog i treceg reda ili cak kao neprijatelje da trazi i dobije pravo na samoopredeljenje.

Neko spolja

pre 6 godina

Pa naravno da nije. Ali ne zbog toga što Madrid tako kaže ili što nije u skladu sa španskim ustavom, već zbog mnogih drugih razloga.
1. Katalonski zakon o referendumu je neozbiljan. Može da dođe pet ljudi, troje glasaju za, dvoje protiv, i to je kao dovoljno za nezavisnost? Mora da postoji minimum izašlih birača, uglavnom se taj broj kreće od 25% do 50%.
2. Odluka o proglašenju nezavisnosti, dakle direktna odluka o budućnosti je kao kada hoćete da menjate ustav. Pokažite mi jednu zemlju na svetu, koja jeste nezavisna ili to želi da bude, u kojoj je ustav moguće menjati bez absolutne većine u parlamentu ili absolutne većine na referendumu, ili nekog drugog ograničavajućeg rešenja?
3. Pozivi da građani kod kuće odštampaju glasačke listiće ili da glasaju gde stignu, a da pritom registar (baza podataka) građana nije u funkciji - kako iko ozbiljan može za ovaj referendum da kaže da je pravno valjan? I na kraju, uz sve to, oni skupiše 2 milijona ZA od 5,5 miliona birača. Aj, da su skupili više od pet milijona, pa bi mogli da kažu da se radi o plebiscitarnoj odluci, otprilike slično onoj u Sloveniji 91. Ovako, ne samo da nije legalno, nego je i nelegitimno.

A šteta. Pošujem katalonce, znam da su propatili mnogo od strane fašista iz Madrida. Ovo juče je ipak bilo neozbiljno. Ugrožavaju živote vlastitih građana, jer su znali kako će centralna država sa svojim bezbednostnim organima reagovati. Usput su (ponovo) dokazali, da ne mogu da skupe ni polovinu glasača za nezavisnost.

In the end..

pre 6 godina

A ista ta EU jednostranu secesiju Kosova priznaje i proglašava legalnom. Uprkos mišljenju da bi nam Kosovo pravilo sve veće probleme vremenom i da je bolje što su "otišli", kako to da se jedna te ista stvar prvo zove ovako, a posle onako? Sve je izgubilo smisla... Nadam se da Katalonci neće odustati.

Dečko

pre 6 godina

Prema završnom aktu iz Helsinkija ovaj referendum (naroda) ima prednost u odnosu na ustav države. Inače bi mnoge države mogle postati vječne tamnice za pojedine manjinske narode. Drugim riječima, većinski narod u nekoj državi izglasa ustav u kojem piše da su ovakvi referendumi nelegalni i to je to. Niko nikada nije ugasio nečiju želju za slobodom. Ovo Španiji neće donijeti ništa dobro. Nemam protiv Španije ništa ali stvar je principa. Ni Kosovo se nije moglo po Ustavu odvojiti od Srbije. Katalonija će svoje uraditi na ovaj ili onaj način.

mile

pre 6 godina

како није? што није? а у СФРЈ су били легални? кога бре ви з****те? докле више двоструки стандарди???

Baki

pre 6 godina

A na Kosovu je bio legalan? To je ta selektivna pravda i zakoni koje vaze samo tamo gde njima odgovara, ali eto, pocelo je da se vraca i njima, Spanija vise nece biti ista a suska se i u mnogim drugim zemljama. Duh je izasao iz boce..

Pufne za frezenkovanje

pre 6 godina

Naravno da nije legalan i ne moze nikada da bude. Dokle bre da se dele teritorije kako se kojoj manjini cefne? Jel to sada poenta da narodi masovno krenu da prave stogodisnje planove, planski naseljavaju tudje teritorije i onda kada ih je dovoljno, traze otcepljenje te iste od maticne zemlje? Iako to u ovom slucaju Katalonije i nije bas tacno, opet mora da postoji neki koncezus. Neka se bore za veca prava ako su im ugrozena u Spaniji ili da traze neka dodatna, ali otcepljenje je potpuno utopijska ideja. Dokle to onda moze da ide? Da se prave vestacke zemlje na svacijoj teritoriji?

nema kraja licemerju

pre 6 godina

A jednostrano proglasenje nezavisnosti Kosova, na teritoriji koja po rezoluciji UN pripada Srbiji, bez referenduma, bez povratka proteranih Srba i bez povracaja njihove imovine je bilo legalno?

steva

pre 6 godina

"EVROPSKA KOMISIJA"!? A gde su bili kad su se desavale stvari oko Kosova i Metohije ???
Ah, da amerikanci su to izveli bez icije saglasnosti. Nazalost , nidu sada podrzali Katalonce.

Mare

pre 6 godina

To smo znali i sami, u ustavu Spanije pise da regioni nemaju pravo odvajanja tj da je Spanija nedeljiva. Isto kao i u nasem ustavu pise da autonomne pokrajine nemaju to pravo... A da, dvostruki standardi.

Mare

pre 6 godina

To smo znali i sami, u ustavu Spanije pise da regioni nemaju pravo odvajanja tj da je Spanija nedeljiva. Isto kao i u nasem ustavu pise da autonomne pokrajine nemaju to pravo... A da, dvostruki standardi.

mile

pre 6 godina

како није? што није? а у СФРЈ су били легални? кога бре ви з****те? докле више двоструки стандарди???

nema kraja licemerju

pre 6 godina

A jednostrano proglasenje nezavisnosti Kosova, na teritoriji koja po rezoluciji UN pripada Srbiji, bez referenduma, bez povratka proteranih Srba i bez povracaja njihove imovine je bilo legalno?

civilizacija, malo sutra.

pre 6 godina

Ko pročita malo oko ustava Španije, videće da je ovo istina. Ustav Španije iz 1978. ne dozvoljava pokrajinama da odlučuju o pitanjima i pokretanju referenduma o nezavisnosti. Sam proces nije protekao demokratski, da najava za referendum traje 3 meseca, već mesec dana, čak i listići i kutije nisu bili po propisu.
Samo želim da kažem da sve ovo gore što sam naveo pada u vodu kada je policija onako brutalno tukla starije građane i učenike. Ono je najveća sramota od svega. Do sada i ko nije želeo nezavisnost, sada želi.

steva

pre 6 godina

"EVROPSKA KOMISIJA"!? A gde su bili kad su se desavale stvari oko Kosova i Metohije ???
Ah, da amerikanci su to izveli bez icije saglasnosti. Nazalost , nidu sada podrzali Katalonce.

mlekadzija

pre 6 godina

Duboko sam razocaran saopstenjem evropske komisije. Nisu prepoznali slobodnu volju naqroda! Imali su "sluha" za Albance a za Katalonce nisu. Dvostruki standardi na delu ponovo...

Baki

pre 6 godina

A na Kosovu je bio legalan? To je ta selektivna pravda i zakoni koje vaze samo tamo gde njima odgovara, ali eto, pocelo je da se vraca i njima, Spanija vise nece biti ista a suska se i u mnogim drugim zemljama. Duh je izasao iz boce..

Zeleni zmaj

pre 6 godina

Nije mi jasno šta će im referendum uopšte. Dovoljno je da skupština proglasi nezavisnost, i to prizna Amerika, većina zemalja EU i ostatak sveta.

federativno

pre 6 godina

Ovo je kao da kazes zeni da mora da ostane u braku sa muzem koji je ne voli. Mislim da birokratija u evropi treba malo da se preorganizuje na lokalnom nivou, i onda ce svi biti zadovoljni.

aaaa

pre 6 godina

A ja mislio clanstvo u NATO i EU garantuje granice. Kod nas u regionu je poznata ta prica. Jedni odose u NATO i kazu kako je pitanje albanaca reseno a drugi jure u NATO i misle da ce im to sacuvati pola teritorije. Aha, kako da ne. Jos imajte u vidu da je Spanija jedno 50 puta znacajnija u NATO od Cg ili Makedonije.

Dečko

pre 6 godina

Prema završnom aktu iz Helsinkija ovaj referendum (naroda) ima prednost u odnosu na ustav države. Inače bi mnoge države mogle postati vječne tamnice za pojedine manjinske narode. Drugim riječima, većinski narod u nekoj državi izglasa ustav u kojem piše da su ovakvi referendumi nelegalni i to je to. Niko nikada nije ugasio nečiju želju za slobodom. Ovo Španiji neće donijeti ništa dobro. Nemam protiv Španije ništa ali stvar je principa. Ni Kosovo se nije moglo po Ustavu odvojiti od Srbije. Katalonija će svoje uraditi na ovaj ili onaj način.

In the end..

pre 6 godina

A ista ta EU jednostranu secesiju Kosova priznaje i proglašava legalnom. Uprkos mišljenju da bi nam Kosovo pravilo sve veće probleme vremenom i da je bolje što su "otišli", kako to da se jedna te ista stvar prvo zove ovako, a posle onako? Sve je izgubilo smisla... Nadam se da Katalonci neće odustati.

ana

pre 6 godina

Naravno da nije legalan.Nisu trebali da ih tuku, a?

"Dobar dan mi smo policija, sklonite se".
"Necemo".
"Sklonite se kazemo vam mi smo na strani zakona, zakon kaze da to sto radite je nelegalno"
"Necemo mi vas autoritet ne priznajemo."
"E pa onda cemo da vas izvucemo na silu"

To je tako bilo.A sad vi svi sto ih branite neduzne idite sedite na sred ulice i recite to isto prvom policajcu koji vam pridje da vidite kako cete proci.
I pored svega ne opravdavam nasilje samo znam da je dobro proslo kako je moglo.

netko

pre 6 godina

Duboko sam razocaran saopstenjem evropske komisije. Nisu prepoznali slobodnu volju naqroda! Imali su "sluha" za Albance a za Katalonce nisu. Dvostruki standardi na delu ponovo...
(mlekadzija, 2. oktobar 2017 13:13)

a sta si ocekivao?
ipak je spanija deo eu a ne neki tamo balkan sto je bogu iza ledja.
ovo sto rade je mnogo bezobrazno.
Nakon ovoga juce jasno je i malom detetu da eu cinovnici brane samo svoje plate i svoj posao. Ljudska prava i ostalo za sta se zalazu vredi samo izvan granica eu.

Bageri

pre 6 godina

(Neko spolja, 2. oktobar 2017 12:32)

2.020.144 je glasalo "za".
Sto znaci da je glasalo nesto preko 2.222.000 gradjana na referendumu, a ne dva miliona.
I to bez podataka sa 336 od 2315 biralista (koje je pokupila policija), sto znaci da je glasalo najmanje 2.600.000 ljudi.
Posto su to i najveca biracka mesta, verovatno su i uprkos ovom haosu koji je napravila policija imali izlaznost preko 50%.

danijel

pre 6 godina

Treba svaki narod koji je ugnjetavan i kojeg u drzavi u kojoj zivi centralna vlast smatra i tretira kao gradjane drugog i treceg reda ili cak kao neprijatelje da trazi i dobije pravo na samoopredeljenje.

Pufne za frezenkovanje

pre 6 godina

Naravno da nije legalan i ne moze nikada da bude. Dokle bre da se dele teritorije kako se kojoj manjini cefne? Jel to sada poenta da narodi masovno krenu da prave stogodisnje planove, planski naseljavaju tudje teritorije i onda kada ih je dovoljno, traze otcepljenje te iste od maticne zemlje? Iako to u ovom slucaju Katalonije i nije bas tacno, opet mora da postoji neki koncezus. Neka se bore za veca prava ako su im ugrozena u Spaniji ili da traze neka dodatna, ali otcepljenje je potpuno utopijska ideja. Dokle to onda moze da ide? Da se prave vestacke zemlje na svacijoj teritoriji?

Neko spolja

pre 6 godina

Pa naravno da nije. Ali ne zbog toga što Madrid tako kaže ili što nije u skladu sa španskim ustavom, već zbog mnogih drugih razloga.
1. Katalonski zakon o referendumu je neozbiljan. Može da dođe pet ljudi, troje glasaju za, dvoje protiv, i to je kao dovoljno za nezavisnost? Mora da postoji minimum izašlih birača, uglavnom se taj broj kreće od 25% do 50%.
2. Odluka o proglašenju nezavisnosti, dakle direktna odluka o budućnosti je kao kada hoćete da menjate ustav. Pokažite mi jednu zemlju na svetu, koja jeste nezavisna ili to želi da bude, u kojoj je ustav moguće menjati bez absolutne većine u parlamentu ili absolutne većine na referendumu, ili nekog drugog ograničavajućeg rešenja?
3. Pozivi da građani kod kuće odštampaju glasačke listiće ili da glasaju gde stignu, a da pritom registar (baza podataka) građana nije u funkciji - kako iko ozbiljan može za ovaj referendum da kaže da je pravno valjan? I na kraju, uz sve to, oni skupiše 2 milijona ZA od 5,5 miliona birača. Aj, da su skupili više od pet milijona, pa bi mogli da kažu da se radi o plebiscitarnoj odluci, otprilike slično onoj u Sloveniji 91. Ovako, ne samo da nije legalno, nego je i nelegitimno.

A šteta. Pošujem katalonce, znam da su propatili mnogo od strane fašista iz Madrida. Ovo juče je ipak bilo neozbiljno. Ugrožavaju živote vlastitih građana, jer su znali kako će centralna država sa svojim bezbednostnim organima reagovati. Usput su (ponovo) dokazali, da ne mogu da skupe ni polovinu glasača za nezavisnost.

Neko spolja

pre 6 godina

@bageri
Frljanje brojevima na pamet nije dovoljno za opravdavanje legalnosti. Posebno, kada je u situaciji bez nadzora za nekoliko sati moguće isprintati desetine, možda i stotine hiljada listića. Mogu samo da se nadam da nisu baš toliko pokvareni kao ovi naši. I pored toga, smatram da tako bitnu odluku mora da izglasa bar dve trećine birača - bilo gde, u bilo kojoj zemlji.

Ali ajde, neka bude - super je bio referendum, legalan i tako te stvari. I šta sad? Hoćemo još malo da zasejemo mržnje među ljude? U Madridu da bijemo Katalonce a u Barseloni da počnemo da bijemo Špance? Hoćemo jedan katalonski OVK? Jer očigledno (što je naravno bilo i za očekivati) na miran način nema s od samostalnosti Katalonije. A njihovi političari, koji vode ovu halabuku već godinama kao to ne znaju?

Batalite više te priče, proklinjem trenutak u srednjem veku, kada je postalo bitno to da sam ja Srbin, a neko tamo Katalonac ili Španac, pa smo zbog toga spremni da se ubijamo.

Nostradamus

pre 6 godina

Svi spominju KiM kao "isti slucaj", ali ne postoji ni jedna paralela izmedju Katalonije i KiM-a. Razlog zasto nacionalisti u Kataloniji traze da se odvoje od Spanije, je sasvim drugaciji iako propaganda lici na onu kod nas iz doba SFRJ. Naime glavni problem je da: "neko trosi nase pare i to tako vise ne moze", he, he, he. To je uvek glavni adut kod nacionalista, a to smo videli i kod "Brexita", jer kako tvde engleski nacionalisti "EU uzima njihove pare"!?. Gluposti su to sve, ali avantura kada pocne tesko se zaustavlja. Nadam se da ce se sve zavrsiti bez nekakvih velikih razaranja. Bilo bi steta, jer Spanija je ipak lepa, a samostalnost Kataloniji ne donosi nista.

spok

pre 6 godina

Ali je zato otcepljenje BiH i referendum gde je 1/3 izasla i proglasila nezavisnost legalan,i Makedonsko otcepljenje je legalno bez referenduma samo skupstina proglasila nezavisnost,i Hrvatska i Slovenija protivno ustavu YU izglasali nezavisnost a vi odmah priznali.Ah da ima opravdanje za vas, jednostavno proglasite raspad i operete ruke,pa optuzite Srbiju za imperijalizam i eto vam novih kolonija.

Nedostatak ključnih informacija

pre 6 godina

"Katalonija ima 5.340.000 stanovnika sa biračkim pravom, što znači da je na referendum izašla manjina - 42,3 odsto. 2.020.144 je glasalo "za"."

Koliki je, prema zakonima Španije, minimalan odziv potreban da bi se referendum proglasio uspešnim? Znamo da je Vlada Autonomne zajednice Katolonije donela zakon o referendumu po kome nije potreban minimalan odziv, ali u trenutku održavanja referenduma u Kataloniji, Katalonija je još uvek bila sastavni deo Španije, prema tome, zakoni Španije i dalje se primenjuju u celoj Španiji.

revizor

pre 6 godina

Ni legalan ni legitiman pošto ni na ovim ni na prethodnim referendumima nije bilo više od 2 od 5.5 miliona glasača za otcepljenje. tu se svako poređenje sa Kosovom završava.

Bilal

pre 6 godina

Po vama je gospodo iz Evropske komisije referendum o nezavisnosti nelegalan a deklaracija o nezavisnosti legalna. Kakva merila, kakvi aršini!? Da se referendum o nezavisnosti desio recimo u Rusiji ili Turskoj i te kako bi on po vama, licemjeri jedni, bio legalan.

IQ

pre 6 godina

Ma koji bre ustav? Ponoćni kao u Srbiji! Svaka vlast kroji zakone po svojoj volji,a tako ih i primenjuje, a narod u suštini niko i nepita. Kataloncima je prekipelo, ljudi su izašli na referendum, i rekli jasno šta žele.

DEDA CVETKO

pre 6 godina

Gospoda iz Evropske Unije ocigledno se NIKADA nisu upoznala sa presudom Medjunarodnog Suda "Pravde" u Hagu u slucaju Kosova (2008.).

Citiram (iz memorije) relevatni pasus:

"Ne postoji NISTA u medjunarodnom pravu sto se kosi sa zakonistoscu izrazavanja nezavisnosti i separatizma naroda ili etnickih grupa". Zatvoren citat.

Ta-dah!

To se, draga moja Evropska Komunalijo, ocigledno odnosi i na demokratsko izrazavanje nezavisnosti putem demokratskog referenduma. Sud, doduse, nije objasnio da li je izrazavanje nezavisnosti zakonito i tamo gde ga nema, odnosno gde ti sila aneksira deo tvoje teritorije bez i da ikada raspise referendum.

Sva pitanja mozete uputiti na adresu

Medjunarodni Sud "Pravde"
Hag, Holandija
Evropska Zajednica

ana

pre 6 godina

Naravno da nije legalan.Nisu trebali da ih tuku, a?

"Dobar dan mi smo policija, sklonite se".
"Necemo".
"Sklonite se kazemo vam mi smo na strani zakona, zakon kaze da to sto radite je nelegalno"
"Necemo mi vas autoritet ne priznajemo."
"E pa onda cemo da vas izvucemo na silu"

To je tako bilo.A sad vi svi sto ih branite neduzne idite sedite na sred ulice i recite to isto prvom policajcu koji vam pridje da vidite kako cete proci.
I pored svega ne opravdavam nasilje samo znam da je dobro proslo kako je moglo.

Neko spolja

pre 6 godina

Pa naravno da nije. Ali ne zbog toga što Madrid tako kaže ili što nije u skladu sa španskim ustavom, već zbog mnogih drugih razloga.
1. Katalonski zakon o referendumu je neozbiljan. Može da dođe pet ljudi, troje glasaju za, dvoje protiv, i to je kao dovoljno za nezavisnost? Mora da postoji minimum izašlih birača, uglavnom se taj broj kreće od 25% do 50%.
2. Odluka o proglašenju nezavisnosti, dakle direktna odluka o budućnosti je kao kada hoćete da menjate ustav. Pokažite mi jednu zemlju na svetu, koja jeste nezavisna ili to želi da bude, u kojoj je ustav moguće menjati bez absolutne većine u parlamentu ili absolutne većine na referendumu, ili nekog drugog ograničavajućeg rešenja?
3. Pozivi da građani kod kuće odštampaju glasačke listiće ili da glasaju gde stignu, a da pritom registar (baza podataka) građana nije u funkciji - kako iko ozbiljan može za ovaj referendum da kaže da je pravno valjan? I na kraju, uz sve to, oni skupiše 2 milijona ZA od 5,5 miliona birača. Aj, da su skupili više od pet milijona, pa bi mogli da kažu da se radi o plebiscitarnoj odluci, otprilike slično onoj u Sloveniji 91. Ovako, ne samo da nije legalno, nego je i nelegitimno.

A šteta. Pošujem katalonce, znam da su propatili mnogo od strane fašista iz Madrida. Ovo juče je ipak bilo neozbiljno. Ugrožavaju živote vlastitih građana, jer su znali kako će centralna država sa svojim bezbednostnim organima reagovati. Usput su (ponovo) dokazali, da ne mogu da skupe ni polovinu glasača za nezavisnost.

Pufne za frezenkovanje

pre 6 godina

Naravno da nije legalan i ne moze nikada da bude. Dokle bre da se dele teritorije kako se kojoj manjini cefne? Jel to sada poenta da narodi masovno krenu da prave stogodisnje planove, planski naseljavaju tudje teritorije i onda kada ih je dovoljno, traze otcepljenje te iste od maticne zemlje? Iako to u ovom slucaju Katalonije i nije bas tacno, opet mora da postoji neki koncezus. Neka se bore za veca prava ako su im ugrozena u Spaniji ili da traze neka dodatna, ali otcepljenje je potpuno utopijska ideja. Dokle to onda moze da ide? Da se prave vestacke zemlje na svacijoj teritoriji?

Nostradamus

pre 6 godina

Svi spominju KiM kao "isti slucaj", ali ne postoji ni jedna paralela izmedju Katalonije i KiM-a. Razlog zasto nacionalisti u Kataloniji traze da se odvoje od Spanije, je sasvim drugaciji iako propaganda lici na onu kod nas iz doba SFRJ. Naime glavni problem je da: "neko trosi nase pare i to tako vise ne moze", he, he, he. To je uvek glavni adut kod nacionalista, a to smo videli i kod "Brexita", jer kako tvde engleski nacionalisti "EU uzima njihove pare"!?. Gluposti su to sve, ali avantura kada pocne tesko se zaustavlja. Nadam se da ce se sve zavrsiti bez nekakvih velikih razaranja. Bilo bi steta, jer Spanija je ipak lepa, a samostalnost Kataloniji ne donosi nista.

Nedostatak ključnih informacija

pre 6 godina

"Katalonija ima 5.340.000 stanovnika sa biračkim pravom, što znači da je na referendum izašla manjina - 42,3 odsto. 2.020.144 je glasalo "za"."

Koliki je, prema zakonima Španije, minimalan odziv potreban da bi se referendum proglasio uspešnim? Znamo da je Vlada Autonomne zajednice Katolonije donela zakon o referendumu po kome nije potreban minimalan odziv, ali u trenutku održavanja referenduma u Kataloniji, Katalonija je još uvek bila sastavni deo Španije, prema tome, zakoni Španije i dalje se primenjuju u celoj Španiji.

Neko spolja

pre 6 godina

@bageri
Frljanje brojevima na pamet nije dovoljno za opravdavanje legalnosti. Posebno, kada je u situaciji bez nadzora za nekoliko sati moguće isprintati desetine, možda i stotine hiljada listića. Mogu samo da se nadam da nisu baš toliko pokvareni kao ovi naši. I pored toga, smatram da tako bitnu odluku mora da izglasa bar dve trećine birača - bilo gde, u bilo kojoj zemlji.

Ali ajde, neka bude - super je bio referendum, legalan i tako te stvari. I šta sad? Hoćemo još malo da zasejemo mržnje među ljude? U Madridu da bijemo Katalonce a u Barseloni da počnemo da bijemo Špance? Hoćemo jedan katalonski OVK? Jer očigledno (što je naravno bilo i za očekivati) na miran način nema s od samostalnosti Katalonije. A njihovi političari, koji vode ovu halabuku već godinama kao to ne znaju?

Batalite više te priče, proklinjem trenutak u srednjem veku, kada je postalo bitno to da sam ja Srbin, a neko tamo Katalonac ili Španac, pa smo zbog toga spremni da se ubijamo.

civilizacija, malo sutra.

pre 6 godina

Ko pročita malo oko ustava Španije, videće da je ovo istina. Ustav Španije iz 1978. ne dozvoljava pokrajinama da odlučuju o pitanjima i pokretanju referenduma o nezavisnosti. Sam proces nije protekao demokratski, da najava za referendum traje 3 meseca, već mesec dana, čak i listići i kutije nisu bili po propisu.
Samo želim da kažem da sve ovo gore što sam naveo pada u vodu kada je policija onako brutalno tukla starije građane i učenike. Ono je najveća sramota od svega. Do sada i ko nije želeo nezavisnost, sada želi.

nema kraja licemerju

pre 6 godina

A jednostrano proglasenje nezavisnosti Kosova, na teritoriji koja po rezoluciji UN pripada Srbiji, bez referenduma, bez povratka proteranih Srba i bez povracaja njihove imovine je bilo legalno?

mlekadzija

pre 6 godina

Duboko sam razocaran saopstenjem evropske komisije. Nisu prepoznali slobodnu volju naqroda! Imali su "sluha" za Albance a za Katalonce nisu. Dvostruki standardi na delu ponovo...

mile

pre 6 godina

како није? што није? а у СФРЈ су били легални? кога бре ви з****те? докле више двоструки стандарди???

Dečko

pre 6 godina

Prema završnom aktu iz Helsinkija ovaj referendum (naroda) ima prednost u odnosu na ustav države. Inače bi mnoge države mogle postati vječne tamnice za pojedine manjinske narode. Drugim riječima, većinski narod u nekoj državi izglasa ustav u kojem piše da su ovakvi referendumi nelegalni i to je to. Niko nikada nije ugasio nečiju želju za slobodom. Ovo Španiji neće donijeti ništa dobro. Nemam protiv Španije ništa ali stvar je principa. Ni Kosovo se nije moglo po Ustavu odvojiti od Srbije. Katalonija će svoje uraditi na ovaj ili onaj način.

revizor

pre 6 godina

Ni legalan ni legitiman pošto ni na ovim ni na prethodnim referendumima nije bilo više od 2 od 5.5 miliona glasača za otcepljenje. tu se svako poređenje sa Kosovom završava.

Mare

pre 6 godina

To smo znali i sami, u ustavu Spanije pise da regioni nemaju pravo odvajanja tj da je Spanija nedeljiva. Isto kao i u nasem ustavu pise da autonomne pokrajine nemaju to pravo... A da, dvostruki standardi.

danijel

pre 6 godina

Treba svaki narod koji je ugnjetavan i kojeg u drzavi u kojoj zivi centralna vlast smatra i tretira kao gradjane drugog i treceg reda ili cak kao neprijatelje da trazi i dobije pravo na samoopredeljenje.

Baki

pre 6 godina

A na Kosovu je bio legalan? To je ta selektivna pravda i zakoni koje vaze samo tamo gde njima odgovara, ali eto, pocelo je da se vraca i njima, Spanija vise nece biti ista a suska se i u mnogim drugim zemljama. Duh je izasao iz boce..

steva

pre 6 godina

"EVROPSKA KOMISIJA"!? A gde su bili kad su se desavale stvari oko Kosova i Metohije ???
Ah, da amerikanci su to izveli bez icije saglasnosti. Nazalost , nidu sada podrzali Katalonce.

federativno

pre 6 godina

Ovo je kao da kazes zeni da mora da ostane u braku sa muzem koji je ne voli. Mislim da birokratija u evropi treba malo da se preorganizuje na lokalnom nivou, i onda ce svi biti zadovoljni.

Bageri

pre 6 godina

(Neko spolja, 2. oktobar 2017 12:32)

2.020.144 je glasalo "za".
Sto znaci da je glasalo nesto preko 2.222.000 gradjana na referendumu, a ne dva miliona.
I to bez podataka sa 336 od 2315 biralista (koje je pokupila policija), sto znaci da je glasalo najmanje 2.600.000 ljudi.
Posto su to i najveca biracka mesta, verovatno su i uprkos ovom haosu koji je napravila policija imali izlaznost preko 50%.

Zeleni zmaj

pre 6 godina

Nije mi jasno šta će im referendum uopšte. Dovoljno je da skupština proglasi nezavisnost, i to prizna Amerika, većina zemalja EU i ostatak sveta.

IQ

pre 6 godina

Ma koji bre ustav? Ponoćni kao u Srbiji! Svaka vlast kroji zakone po svojoj volji,a tako ih i primenjuje, a narod u suštini niko i nepita. Kataloncima je prekipelo, ljudi su izašli na referendum, i rekli jasno šta žele.

In the end..

pre 6 godina

A ista ta EU jednostranu secesiju Kosova priznaje i proglašava legalnom. Uprkos mišljenju da bi nam Kosovo pravilo sve veće probleme vremenom i da je bolje što su "otišli", kako to da se jedna te ista stvar prvo zove ovako, a posle onako? Sve je izgubilo smisla... Nadam se da Katalonci neće odustati.

aaaa

pre 6 godina

A ja mislio clanstvo u NATO i EU garantuje granice. Kod nas u regionu je poznata ta prica. Jedni odose u NATO i kazu kako je pitanje albanaca reseno a drugi jure u NATO i misle da ce im to sacuvati pola teritorije. Aha, kako da ne. Jos imajte u vidu da je Spanija jedno 50 puta znacajnija u NATO od Cg ili Makedonije.

netko

pre 6 godina

Duboko sam razocaran saopstenjem evropske komisije. Nisu prepoznali slobodnu volju naqroda! Imali su "sluha" za Albance a za Katalonce nisu. Dvostruki standardi na delu ponovo...
(mlekadzija, 2. oktobar 2017 13:13)

a sta si ocekivao?
ipak je spanija deo eu a ne neki tamo balkan sto je bogu iza ledja.
ovo sto rade je mnogo bezobrazno.
Nakon ovoga juce jasno je i malom detetu da eu cinovnici brane samo svoje plate i svoj posao. Ljudska prava i ostalo za sta se zalazu vredi samo izvan granica eu.

spok

pre 6 godina

Ali je zato otcepljenje BiH i referendum gde je 1/3 izasla i proglasila nezavisnost legalan,i Makedonsko otcepljenje je legalno bez referenduma samo skupstina proglasila nezavisnost,i Hrvatska i Slovenija protivno ustavu YU izglasali nezavisnost a vi odmah priznali.Ah da ima opravdanje za vas, jednostavno proglasite raspad i operete ruke,pa optuzite Srbiju za imperijalizam i eto vam novih kolonija.

Bilal

pre 6 godina

Po vama je gospodo iz Evropske komisije referendum o nezavisnosti nelegalan a deklaracija o nezavisnosti legalna. Kakva merila, kakvi aršini!? Da se referendum o nezavisnosti desio recimo u Rusiji ili Turskoj i te kako bi on po vama, licemjeri jedni, bio legalan.

DEDA CVETKO

pre 6 godina

Gospoda iz Evropske Unije ocigledno se NIKADA nisu upoznala sa presudom Medjunarodnog Suda "Pravde" u Hagu u slucaju Kosova (2008.).

Citiram (iz memorije) relevatni pasus:

"Ne postoji NISTA u medjunarodnom pravu sto se kosi sa zakonistoscu izrazavanja nezavisnosti i separatizma naroda ili etnickih grupa". Zatvoren citat.

Ta-dah!

To se, draga moja Evropska Komunalijo, ocigledno odnosi i na demokratsko izrazavanje nezavisnosti putem demokratskog referenduma. Sud, doduse, nije objasnio da li je izrazavanje nezavisnosti zakonito i tamo gde ga nema, odnosno gde ti sila aneksira deo tvoje teritorije bez i da ikada raspise referendum.

Sva pitanja mozete uputiti na adresu

Medjunarodni Sud "Pravde"
Hag, Holandija
Evropska Zajednica