1. Najsmešniji su ovi koji bi hteli da srpska deca u školama uče madjarsku, hrvatsku, bošnjačku, albansku ili nemačku verziju "srpske" istorije, nadajući se, da će nas ti narodi, tada, zasuti ljubavlju i, pre svega, parama?! Ako u toj, kako je neki zovu, "mitološkoj prosšlosti" budemo učili decu, sve najgore o nama, a sve najbolje o svojim susedima, ili onima pod kojima smo robovali i po nekoliko vekova, otvoriće nam se mogućnost nevidjenog prosperiteta?! Autošovinizam, kompleks niže vrednosti i samonipodaštavanje su postali omiljeni "sportovi" kod jednog dela srpske populacije, a sve u nadi da će to neko platiti?! Na sreću, postoji onaj drugi, većinski deo naroda, koji je svestan da istorijske udžbenike za decu u Srbiji, treba pisati iz naše, srpske perspektive, a ne iz perspektive naših suseda ili dojučerašnjih neprijatelja. Naše istorije nikada ne mogu biti identične niti slične. Gospodin Ljušić je neprihvatljiv jer je smatrao da istorijske činjenice ne trpe političku korektnost i pritiske bilo kojih ideologija. Dugo nam se istorija sastojala od 7 neprijateljskih ofanziva i kongresa KPJ.
  (Mitropolit Jovan, 21. septembar 2017 20:45)

  # Link komentara

 2. Autor s pravom iznosi neke nedostatke ovog udžbenika. Međutim, čitajući tekst (originarni) jasno je da bi i on napisao udžbenik prepun anahronizama. Nacionalna istorija i istorija Srbije nisu isto. Ističe u velikoj meri pitanje progonjenog stanovništva (svakako važno, ali ne i presudno za razumevanje dogadjaja).
  (Posmatrač, 21. septembar 2017 20:14)

  # Link komentara

 3. Voleo bih pročitati taj udžbenik
  (Marko Boltužić, 21. septembar 2017 18:26)

  # Link komentara

 4. Da li je moguće da je trebalo da prođe toliko godina da se neko seti i javno kaže kakva su sramota ovi udžbenici!? Šta radi stručna javnost?
  (Kiza, 21. septembar 2017 15:39)

  # Link komentara

 5. Ovom 'istoricaru' smeta sto, po njegovim tvrdnjama, u Ljusicevom udzbeniku istorije ne pisu 'zlodela' koja je srpska vojska, kako kaze, izvrsila nad muslimanskim stanovnistvom tokom srpskog ustanka protiv turaka 1807,da je napravila 'pokolj',prezivele pokrstavala a zene silovali ili uzimali kao roblje,krseci humanitarna prava(?) i nazivajuci ga nacionalnim pamfletom,punim sovinistickih elaboracija,etnickih uvreda i mitologizacije.Posprdno koristeci frazu 'etnicki srbi' navodi da se u udzbeniku srpski narod prikazuje u 'pateticnom herojskom kontekstu'.
  Zaista je sramota da se ovakvom liku daje prostor u medijima.
  (neda, 21. septembar 2017 13:14)

  # Link komentara

 6. Na nesreću, morao sam da prođem kroz Ljušićeva štiva koja su žalosna.
  Stil nikakav, a od nauke istorije samo neki datumi su tačni jer datume, za sada, ni Ljušić ne sme da menja.
  Bio sam frapiran činjenicom da je isti broj strana, kada je reč o 2. Svetskom ratu,posvećen epskim borbama u Rusiji koje su odlučile rat, te borbama u S.Africi koje su u poređenu sa borbama u Rusiji bile malo jače puškaranje.
  Isto tako, isti broj strana je posvećen Titu i Draži, što je jedinstven slučaj da pobednik i poraženi imaju takav tretman.
  Takvi udžbenici su sramota za struku i hitno ih valja povući.
  (Danilo, 21. septembar 2017 12:53)

  # Link komentara

 7. Ja na ovo nemam komentar. Tuzno suvise...
   (Vlad Rad, 21. septembar 2017 12:52)

  # Link komentara

 8. Ne znam šta je sporno u ovom udžbeniku, ali mi je drago što se, za promenu, poziva na javnu raspravu, a ne na zabrane i ukidanja, kao što je kod nas uvek bila praksa. O svemu je potrebno da imamo što širu i slobodniju javnu raspravu. Tako društvo sazreva i donosi dobre odluke.
  (Liberty, 21. septembar 2017 12:52)

  # Link komentara

 9. Najzad neko da se oglasi povodom Ljusicevih udžbenika iz istorije. Moje dete je u sedmom i osmom razredu osnovne škole ucilo iz tih udžbenika. Bila sam šokirana onim što piše a još više time da se niko neoglašava povodom toga. Bruka i sramota! Te udžbenike treba zabraniti!
   (mcb, 21. septembar 2017 12:41)

  # Link komentara

 10. Moze li nesto preciznije???
   (dex, 21. septembar 2017 12:39)

  # Link komentara

 11. Nisam razumeo, jel taj udzbenik ima nekih netacnih informacija i cinjenica, sto treba da bude jedino merodavno ili se nekom ne svidja iz trenutnih dnevnopolitickih razloga?
  (Kone, 21. septembar 2017 12:20)

  # Link komentara

 12. E pa bas zato je udzbenik ministarstvo i odobrilo.
  (isti su, 21. septembar 2017 12:06)

  # Link komentara

 13. Pa Srbija je to. Šta je tu čudno?
  (slavko, 21. septembar 2017 12:03)

  # Link komentara

 14. Ja mislio da svake godine menjaju udzbenike da roditeljima uzmu novac. Kad ono, menjaju iz fizike, matem, biologije, hemije, a ne I iz istorije. Istorija Ljujiceva je nepromenljiva, cementirana, a zakoni fizike, hem, mat su promenljivi.
   (alek, 21. septembar 2017 11:59)

  # Link komentara