Sreda, 09.08.2017.

22:01

"Hoćemo li imati hrabrosti da sebi pogledamo u oči"

Ako napravimo osovinu mira i stabilnosti između dva najveća naroda na Balkanu, Srba i Albanaca, u narednih 100 godina rešili smo 80% naših političkih problema.

Izvor: B92

"Hoæemo li imati hrabrosti da sebi pogledamo u oèi" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

62 Komentari

Sortiraj po:

josif iz trbušnice

pre 6 godina

Ne verujem da vučić uopše hoće nešto da reši. Ovo je, kao i mnogo drugih tema ranije, samo priča za zamajavanje naroda.
Ali kada bi hipotetički gledano, ipak hteo da reši "problem kosova", to može jedino na našu štetu. i to iz više razloga. Kao prvo, mi smo izgubili rat za kosovo, a kumanovski sporazum, kako god ga mnogi tumačili je faktički predaja kosova. Mi smo bili u ratu sa ovk, albanijom i nato-om. Neobjavljenom, ali smo faktički ratovali. Drugo, albanci su puno para, resursa i žrtava uložili u stvaranje nezavisne države da bi sada, zarad "mira u regionu" davali neke ustupke.
Rešavanjem pitanja kosova, odnosno priznavanjem nezavisnosti kao jedinom opcijom, ne bi rešili pitanje ulaska u EU, zato što sem tog uslova, mi u narednih 5 godina nećemo rešiti pitanja vladavine i poštovanja zakona, koja su isto uslov za ulazak u EU.

I zašto bi nešto rešavali po svaku cenu, ako je nama na štetu. U svetu imate mnogo zamrznutih konflikata. Kina, Rusija i Španija zbog svojih zamrznutih konflikata i nisu priznali kosovo. Nerealno je očekivati da će u narednih 10 godina izbiti sukob između srbije i kosova.

Sve ovo nema smisla zato što sam ubeđen da Vučić opet pitanje kosova koristi za odvlačenje pažnje sa gorućih pitanja koja potresaju naše društvo.

Јабучило

pre 6 godina

Бугари?
Грци?
Румуни?
А балканске земље су и Турска, па и (са читавих 300 km2 :) ) Италија.

Analitika

pre 6 godina

"Naglasio je da je Srbija suverena zemlja i da aktuelna vlast za razliku od prethodne ne pita strani faktor šta sme da uradi."

Nisam verovao da cu se u necemu sloziti s Vucicem, ali za ovo jeste u pravu. Samo to kaze na svoj nacin, precutkivanjem istine. Ova vlada uopste ne pita sta treba da uradi, ona samo postupa prema zabeleskama koje dobije, bez diskusije i pogovora.

Bas ovo poimanje stvari objasnjava i to kako iskrivljeno gleda na realnost - Srbi i Albanci dva najveca naroda na Balkanu?! A gde zive Grci, Turci? Da, i Turaka ima na Balkanu, verovali ili ne, i cak i tako su brojniji od Albanaca, pa i Srba. Sta s Rumunima koji takodje spadaju pod Balkan? Sta to onda Vucic smatra Balkanom, ako zanemaruje vise od 10 miliona Grka samo u Grckoj, i vise od 18 miliona Rumuna samo u Rumuniji? Jel' to onda onaj ostatak, nicija zemlja, po njemu Balkan? Srba, bar onih koji se tako izjasnjavaju prema popisima, ima nesto preko 7,5 miliona, i najvise su rasejani na Balkanu, pocev od Slovenije pa do Grcke.

Dragan

pre 6 godina

Najveći narodi na Balkanu su:

1. Rumuni - oko 16,8 miliona (zanemarljiva dijaspora na Balkanu),

2. Grci - oko 11 miliona (sa oko 700.000 na Kipru i oko 200.000 u Albaniji),

3. Srbi - oko 7,6 miliona (sa oko 1,1 milion u BiH, oko 200.000 u Hrvatskoj, otprilike isto toliko u Crnoj Gori, oko 150.000 na Kosmetu, oko 30.000 u Makedoniji, oko 20.000 u Rumuniji i oko 15.000 u Grčkoj),

4. Bugari - oko 6,3 miliona (sa oko 300.000 u Grčkoj, manje od 20.000 u Srbiji, otprilike isto toliko na Kipru i manje od 10.000 u Rumuniji),

5. Albanci - oko 4,8 miliona (sa oko 1,5 miliona na Kosmetu, oko 500.000 u Makedoniji, oko 300.000 u Grčkoj, oko 30.000 u Crnoj Gori, manje od 20.000 u Hrvatskoj i oko 10.000 u Rumuniji),

6. Hrvati - oko 4,4 miliona (sa oko 500.000 u BiH i manje od 60.000 u Srbiji),

7. Bošnjaci - oko 2 miliona (sa oko 150.000 u Srbiji, oko 50.000 u Crnoj Gori, oko 30.000 u Hrvatskoj, manje od 30.000 hiljada na Kosmetu i manje od 20.000 u Makedoniji),

8. Makedonci - oko 1,3 miliona (sa oko 40.000 u celokupnoj dijaspori na Balkanu),

uz napomenu da granice Balkanskog poluostrva nisu jasno definisane, te tako (u zavisnosti od tumačenja) Balkan obuhvata i deo Slovenije, deo Moldavije, pa i evropski deo Turske i jugozapadni deo Mađarske, odnosno (takođe u zavisnosti od tumačenja) Balkansko poluostrvo ne obuhvata Sloveniju, Moldaviju, severni deo Srbije (Vojvodinu), polovinu Hrvatske, pojedina Grčka ostrva...

gigatrend

pre 6 godina

Ti prvi treba da pogledaš sebi u oči, da izađeš pred narod i priznaš svoje greške i zablude koje su u velikoj meri generisale 'probem KIM'. Da se izviniš svima onima koje je ta pogrešna politika uvela u silne probleme i stradanje. Da se izviniš najstarijima kojima si umanjio penzije da bi otplaćivao dugove Kosova. Da zamoliš za oproštaj i onda da pozoveš na dijalog, a ne da i dalje vređaš i omalovažavaš one koji su bili ispred tebe 10 pa i 20 godina.

ketiS

pre 6 godina

Citajuci prethodne komentare covek mora da se zapita,da li su oni koji komentarisu uopste procitali ceo clanak. Prvo,Albanci i Srbi su dva najveca naroda na Zapadnom Balkanu(ex-YU plus Albanija) Dakle,misli se na zapadni deo Balkanskog poluostrva,a ne na citav Balkan. Drugo,cemu to stalno potenciranje Vuciceve politicke proslosti,tim pre sto se to manje/vise moze spocitati svim politicarima na ovim prostorima,pa i sire. Konacno,bitno je ono sto govori danas,a to sto govori danas je mnogo razlicito od onoga sto danas govore mnogi politicari u susedstvu,od kojih su vecina(nazalost)i dalje "zaglibljeni" u 90-im. Da ne bi bilo zabune,nisam simpatizer aktuelnog rezima,ali sam usudicu se da kazem za razliku od mnogih,sposobna da se izdignem iznad stranackih simpatija,te da pozdravim svaku inicijativu koja je u interesu Srbije,a resavanje kosovskog problema to nepobitno jeste.

Dragi

pre 6 godina

A da li precednik može da sebe pogleda u oči, naravno putem ogledala, i da se zapita šta i kako je govorio i radio dok nije postao prvi podpredsednik vlade, a kasnije premijer Srbije?
Ja mogu, jer nikada nisam ni ratovao, ni zagovarao rat, a nisam nikome ni pretio niti sam do sada ikoga nazivao izdajnikom i agentom stranih službi. Ali samo do sada!

ja i samo ja

pre 6 godina

Problem Kosova nije rešilo nekoliko vladara počev od kraljeva do komunista (Tita) a sada će ovaj da reši odjednom i to "za svagda"....Izgleda da narod nije prepoznao da je on taj koji je "sišao sa nebesa" da nama smrtnicima objasni kako se to "gore" rešavaju vekovni problemi.....

Komunista

pre 6 godina

Daj bre Vučiću, nemoj više da brukaš sebe, Državu i svoj Narod kao predsednik Republike. Ideš tamo i otvaraš neke prodavnice nameštaja. Plus što kršiš Ustav, doveo si onu Anu Brnabić da glumi Premijera, a sve radiš u ime Vlade, što ti nije u opisu posla. A drugo, ja vidim ovaj tvoj poziv na "Unutrašnji dialog", kao vapaj da ti pomognemo da progutaš žabu i priznaš Kosovo, ili pokušaj da izšibicariš Međunarodnu zajednicu i prolongiraš Briselski Soporazum koji je tvoj pulan Dačić potpisao 2013 godine. Gukni golube šta,je od to dvoje ?. Da znamo na čemu smo.

lom

pre 6 godina

Covek svakoga dana objaasnjava kakav je bio 20 godina, i kako je odjednom kada je dosao na vlast postao drugaciji. Nikada NISTA nije radio, SVAKOGA dana huskao narode u konflikt, SVAKOGA dana umeo je nekog da oblati, isproziva...ohol,bahat,konfliktan,sve lose sto ste mogli videti u jednom coveku, politicaru, to je bio on...a danas se predstavlja kao neki visoko moralni i nepogresivi covek..a svi znamo sta je ispod povrsine. Ili, ne znamo

duci SWE

pre 6 godina

Tebe nije sramota sto si unazad 25 god sirio sovinizam ka Albancima i hteo da ratujes? Ja tih 25 god pricam da nam rat ne treba,da nam nije trebao,da je moglo bez kapi krvi da prodje i Ti sada meni drzis predavanja??? To sto si Ti huskao narode jedne na druge '90te i '00te tvoj problem a POSEBNO nas! Vucicu kasnis skoro 3 decenije za onima koji su ODUVEK pozivali na mir a sada ih TI zoves placenicima,spijunima i ostale gluposti koje si isto tako govorio dok si huskao narode jedne na druge.

cacanin

pre 6 godina

Necu se nikad kandidovati za predsednika, nece biti TV pretplate, struja nece poskupeti (i nije 1 vec 2 puta kroz akcizu), plate i penzije niko ne sme da dira, gorivo najeftinije u Evropi, plate 500 evra, busplus je pljacka ukinucu ga, Dinkic i zatvorsko odelo, Karic je mafijas, kradja identiteta brata ti Andreja...

miki_

pre 6 godina

Kocentrisano i pažljivo sam pratio svaku izgovorenu reč.
Bez emocija, bez komentara, svojski sam se potrudio.

Jedino što mi je na kraju palo na pamet je kad drug Rajo u "Tito i ja" priča hvalospeve o "najvećem sinu naših naroda i narodnosti" a ona dva Zagorca dobrano na gemištu komentarišu.
Prvi lojzek kaže: "Kaj ovaj veli?" a drugi: "Ja se bum ..."

E to je to.

Srba

pre 6 godina

Kada su tvoji prethodnici predlagali podelu Kosova i trajno rešenje ti si pozivao na oruzje i proglašavao ih izdajnicima... sada kada je Kosovo priznata drzava, ti bi da nesto predlazes. Licemerje bez premca.

Ifinus

pre 6 godina

Najveći narod na Balkanu su Grci. Posle njih su Srbi i Bugari približno jednaki. Pa onda Albanci. Dakle, nisu Srbi i Albanci dva najvwća naroda. Ali mi uvek volimo da se isprsimo i udaramo u grudi junačke.

analitičar amater

pre 6 godina

“Naslušao sam se bezbroj junaka, koji su uvek spremni tuđim grudima i srcem da nešto brane, a kada su oni u pitanju uvek će za sebe dobru hladovinu da pronađu”

Jel to autobiografija ili duh prošlosti?

xoxox

pre 6 godina

Proslost se mora ostaviti po strani, da se ne zaboravi ali da se ide napred, Svi narodi zele da zive u miru, dosta je bilo ratovanja. Rat nikome nije doneo nista dobro.

nemanja.s

pre 6 godina

Zamrznut konflikt se pretvara u pravi posle nekog vremena. Jedino što bude još žešći i iracionalniji!
Ja mislim da sa druge strane nema hrabrosti a ni ozbiljnog pregovarača. Misle da su zaštićeni i da im ništa ne možemo.

s.

pre 6 godina

Gde li je ovaj divan, tolerantan čovek, spreman na dijalog, drugog da sasluša bio '90-tih?
Da smo ga tada slušali ko zna koliko bi nesreća i smrti bilo izbegnuto.
Šta, mnogi su ga slušali?
Pa kako onda?

Nemanja

pre 6 godina

Omoguci ti nama uslove da zivimo u ovoj zemlji, da nam se radjaju deca, dobre skole, bolnice i uslove za privredne aktivnosti. Zaustavi odliv 50.000 ljudi godisnje. Sa Albancima cemo se lako izboriti...

Bata

pre 6 godina

Verovatno se nikada pitanje Kosova nece resiti na zadovoljstvo samo jedne strane i to moramo da prihvatimo kao cinjenicu, Vucic je totalno realan i iskren.

Gorica

pre 6 godina

Moramo biti odgovorni prema budućim naraštajima i rešavati goruća pitanja. Svako okretanje glave od toga je loše po nas jer niko neće rešiti to sem nas samih. Borimo se i borićemo se za svoj državni interes kroz dijalog sa svima.

klod

pre 6 godina

Ajd ne foliraj se, da ne kazem neku tezu rec (nece mi objaviti comment)!
Povraca mi se od tvoje manipulacije tim jadnim, izgladnelim i osiromasenim narodom kojeg navodno predstavljas!

Bankar

pre 6 godina

Mnoge generacije su se borile i život dale za tu zemlju. Nije ti ga tata ostavio pa da ga ti nekom daješ, to je zemlja našeg naroda i nema menjanja ustava. Zar smo mi krivi što je dok smo bili pod diktatorom Titom, tamo mogao iz Albanije da dođe ko hoće a Srbi nisu smeli da se vrate? Jedino sto ne mozemo sa stvorimo je parce zemlje na ovoj planeti, zar da ga dajemo jer nam tesko?

nego kako

pre 6 godina

Jel ovo Bizarro World? Covek koji sebi u oci izbegava da pogleda nama prica ove price? On koji je juce pravio Kosovo za Patike po centru Beograda? Daj bre Vucicu, sad stvarno postajes izuzetno, pa cak ni smesan...

Ja

pre 6 godina

Razmišljaj ti kako da usrećiš Srbe jer si njihov predsednik a na Albance,za njih si već dovoljno učinio.Bela kuga predsedniče,svake godine nas je 30 000 manje,plus oni koji se isele a takvih je mnogo i uglavnom su mladi u pitanju!Ako nenađemo rešenja za ta dva problema,za pedesetak godina ode pola Srbije nesrećnim Albancima po potpuno istom receptu kako je okupirano Kosovo.Dakle razmišljaj o Srbiji a ne o nezasitim Albancima,jer njima će uvek biti malo i nikad neće biti zadovoljni.Samo što su okupirali Kosovo i pola Makedonije već su počeli da svojataju pola Crne Gore,jug Srbije,sever Grčke i ti hoćeš njih da usrećiš?

milla...

pre 6 godina

A kad misli da resi problem sa svojim gladnim narodom?!?

Ili mu to nije u planu? A ako njemu nije,onda ni oni oko njega ne razmisljaju o tome....

Avanturista

pre 6 godina

Svako za sebe! Ja za sebe 100% znam da svakog mogu da pogledam u oci, kao i sebe u ogledalo. Niti su mi ruke bile kaljave, niti mi je jezik bio otrovan. Sa svim narodima Balkana sam po svetu ziveo sasvim normalno, sta vise, mnogi su mi vise priskakali u pomoc kada je trebalo od mojih sunarodnika.

cacanin

pre 6 godina

Necu se nikad kandidovati za predsednika, nece biti TV pretplate, struja nece poskupeti (i nije 1 vec 2 puta kroz akcizu), plate i penzije niko ne sme da dira, gorivo najeftinije u Evropi, plate 500 evra, busplus je pljacka ukinucu ga, Dinkic i zatvorsko odelo, Karic je mafijas, kradja identiteta brata ti Andreja...

lom

pre 6 godina

Covek svakoga dana objaasnjava kakav je bio 20 godina, i kako je odjednom kada je dosao na vlast postao drugaciji. Nikada NISTA nije radio, SVAKOGA dana huskao narode u konflikt, SVAKOGA dana umeo je nekog da oblati, isproziva...ohol,bahat,konfliktan,sve lose sto ste mogli videti u jednom coveku, politicaru, to je bio on...a danas se predstavlja kao neki visoko moralni i nepogresivi covek..a svi znamo sta je ispod povrsine. Ili, ne znamo

Komunista

pre 6 godina

Daj bre Vučiću, nemoj više da brukaš sebe, Državu i svoj Narod kao predsednik Republike. Ideš tamo i otvaraš neke prodavnice nameštaja. Plus što kršiš Ustav, doveo si onu Anu Brnabić da glumi Premijera, a sve radiš u ime Vlade, što ti nije u opisu posla. A drugo, ja vidim ovaj tvoj poziv na "Unutrašnji dialog", kao vapaj da ti pomognemo da progutaš žabu i priznaš Kosovo, ili pokušaj da izšibicariš Međunarodnu zajednicu i prolongiraš Briselski Soporazum koji je tvoj pulan Dačić potpisao 2013 godine. Gukni golube šta,je od to dvoje ?. Da znamo na čemu smo.

nego kako

pre 6 godina

Jel ovo Bizarro World? Covek koji sebi u oci izbegava da pogleda nama prica ove price? On koji je juce pravio Kosovo za Patike po centru Beograda? Daj bre Vucicu, sad stvarno postajes izuzetno, pa cak ni smesan...

klod

pre 6 godina

Ajd ne foliraj se, da ne kazem neku tezu rec (nece mi objaviti comment)!
Povraca mi se od tvoje manipulacije tim jadnim, izgladnelim i osiromasenim narodom kojeg navodno predstavljas!

duci SWE

pre 6 godina

Tebe nije sramota sto si unazad 25 god sirio sovinizam ka Albancima i hteo da ratujes? Ja tih 25 god pricam da nam rat ne treba,da nam nije trebao,da je moglo bez kapi krvi da prodje i Ti sada meni drzis predavanja??? To sto si Ti huskao narode jedne na druge '90te i '00te tvoj problem a POSEBNO nas! Vucicu kasnis skoro 3 decenije za onima koji su ODUVEK pozivali na mir a sada ih TI zoves placenicima,spijunima i ostale gluposti koje si isto tako govorio dok si huskao narode jedne na druge.

Dragi

pre 6 godina

A da li precednik može da sebe pogleda u oči, naravno putem ogledala, i da se zapita šta i kako je govorio i radio dok nije postao prvi podpredsednik vlade, a kasnije premijer Srbije?
Ja mogu, jer nikada nisam ni ratovao, ni zagovarao rat, a nisam nikome ni pretio niti sam do sada ikoga nazivao izdajnikom i agentom stranih službi. Ali samo do sada!

Srba

pre 6 godina

Kada su tvoji prethodnici predlagali podelu Kosova i trajno rešenje ti si pozivao na oruzje i proglašavao ih izdajnicima... sada kada je Kosovo priznata drzava, ti bi da nesto predlazes. Licemerje bez premca.

analitičar amater

pre 6 godina

“Naslušao sam se bezbroj junaka, koji su uvek spremni tuđim grudima i srcem da nešto brane, a kada su oni u pitanju uvek će za sebe dobru hladovinu da pronađu”

Jel to autobiografija ili duh prošlosti?

xoxox

pre 6 godina

Proslost se mora ostaviti po strani, da se ne zaboravi ali da se ide napred, Svi narodi zele da zive u miru, dosta je bilo ratovanja. Rat nikome nije doneo nista dobro.

Bata

pre 6 godina

Verovatno se nikada pitanje Kosova nece resiti na zadovoljstvo samo jedne strane i to moramo da prihvatimo kao cinjenicu, Vucic je totalno realan i iskren.

ja i samo ja

pre 6 godina

Problem Kosova nije rešilo nekoliko vladara počev od kraljeva do komunista (Tita) a sada će ovaj da reši odjednom i to "za svagda"....Izgleda da narod nije prepoznao da je on taj koji je "sišao sa nebesa" da nama smrtnicima objasni kako se to "gore" rešavaju vekovni problemi.....

Gorica

pre 6 godina

Moramo biti odgovorni prema budućim naraštajima i rešavati goruća pitanja. Svako okretanje glave od toga je loše po nas jer niko neće rešiti to sem nas samih. Borimo se i borićemo se za svoj državni interes kroz dijalog sa svima.

Ja

pre 6 godina

Razmišljaj ti kako da usrećiš Srbe jer si njihov predsednik a na Albance,za njih si već dovoljno učinio.Bela kuga predsedniče,svake godine nas je 30 000 manje,plus oni koji se isele a takvih je mnogo i uglavnom su mladi u pitanju!Ako nenađemo rešenja za ta dva problema,za pedesetak godina ode pola Srbije nesrećnim Albancima po potpuno istom receptu kako je okupirano Kosovo.Dakle razmišljaj o Srbiji a ne o nezasitim Albancima,jer njima će uvek biti malo i nikad neće biti zadovoljni.Samo što su okupirali Kosovo i pola Makedonije već su počeli da svojataju pola Crne Gore,jug Srbije,sever Grčke i ti hoćeš njih da usrećiš?

s.

pre 6 godina

Gde li je ovaj divan, tolerantan čovek, spreman na dijalog, drugog da sasluša bio '90-tih?
Da smo ga tada slušali ko zna koliko bi nesreća i smrti bilo izbegnuto.
Šta, mnogi su ga slušali?
Pa kako onda?

Bankar

pre 6 godina

Mnoge generacije su se borile i život dale za tu zemlju. Nije ti ga tata ostavio pa da ga ti nekom daješ, to je zemlja našeg naroda i nema menjanja ustava. Zar smo mi krivi što je dok smo bili pod diktatorom Titom, tamo mogao iz Albanije da dođe ko hoće a Srbi nisu smeli da se vrate? Jedino sto ne mozemo sa stvorimo je parce zemlje na ovoj planeti, zar da ga dajemo jer nam tesko?

nemanja.s

pre 6 godina

Zamrznut konflikt se pretvara u pravi posle nekog vremena. Jedino što bude još žešći i iracionalniji!
Ja mislim da sa druge strane nema hrabrosti a ni ozbiljnog pregovarača. Misle da su zaštićeni i da im ništa ne možemo.

Nemanja

pre 6 godina

Omoguci ti nama uslove da zivimo u ovoj zemlji, da nam se radjaju deca, dobre skole, bolnice i uslove za privredne aktivnosti. Zaustavi odliv 50.000 ljudi godisnje. Sa Albancima cemo se lako izboriti...

Ifinus

pre 6 godina

Najveći narod na Balkanu su Grci. Posle njih su Srbi i Bugari približno jednaki. Pa onda Albanci. Dakle, nisu Srbi i Albanci dva najvwća naroda. Ali mi uvek volimo da se isprsimo i udaramo u grudi junačke.

miki_

pre 6 godina

Kocentrisano i pažljivo sam pratio svaku izgovorenu reč.
Bez emocija, bez komentara, svojski sam se potrudio.

Jedino što mi je na kraju palo na pamet je kad drug Rajo u "Tito i ja" priča hvalospeve o "najvećem sinu naših naroda i narodnosti" a ona dva Zagorca dobrano na gemištu komentarišu.
Prvi lojzek kaže: "Kaj ovaj veli?" a drugi: "Ja se bum ..."

E to je to.

Avanturista

pre 6 godina

Svako za sebe! Ja za sebe 100% znam da svakog mogu da pogledam u oci, kao i sebe u ogledalo. Niti su mi ruke bile kaljave, niti mi je jezik bio otrovan. Sa svim narodima Balkana sam po svetu ziveo sasvim normalno, sta vise, mnogi su mi vise priskakali u pomoc kada je trebalo od mojih sunarodnika.

milla...

pre 6 godina

A kad misli da resi problem sa svojim gladnim narodom?!?

Ili mu to nije u planu? A ako njemu nije,onda ni oni oko njega ne razmisljaju o tome....

ketiS

pre 6 godina

Citajuci prethodne komentare covek mora da se zapita,da li su oni koji komentarisu uopste procitali ceo clanak. Prvo,Albanci i Srbi su dva najveca naroda na Zapadnom Balkanu(ex-YU plus Albanija) Dakle,misli se na zapadni deo Balkanskog poluostrva,a ne na citav Balkan. Drugo,cemu to stalno potenciranje Vuciceve politicke proslosti,tim pre sto se to manje/vise moze spocitati svim politicarima na ovim prostorima,pa i sire. Konacno,bitno je ono sto govori danas,a to sto govori danas je mnogo razlicito od onoga sto danas govore mnogi politicari u susedstvu,od kojih su vecina(nazalost)i dalje "zaglibljeni" u 90-im. Da ne bi bilo zabune,nisam simpatizer aktuelnog rezima,ali sam usudicu se da kazem za razliku od mnogih,sposobna da se izdignem iznad stranackih simpatija,te da pozdravim svaku inicijativu koja je u interesu Srbije,a resavanje kosovskog problema to nepobitno jeste.

josif iz trbušnice

pre 6 godina

Ne verujem da vučić uopše hoće nešto da reši. Ovo je, kao i mnogo drugih tema ranije, samo priča za zamajavanje naroda.
Ali kada bi hipotetički gledano, ipak hteo da reši "problem kosova", to može jedino na našu štetu. i to iz više razloga. Kao prvo, mi smo izgubili rat za kosovo, a kumanovski sporazum, kako god ga mnogi tumačili je faktički predaja kosova. Mi smo bili u ratu sa ovk, albanijom i nato-om. Neobjavljenom, ali smo faktički ratovali. Drugo, albanci su puno para, resursa i žrtava uložili u stvaranje nezavisne države da bi sada, zarad "mira u regionu" davali neke ustupke.
Rešavanjem pitanja kosova, odnosno priznavanjem nezavisnosti kao jedinom opcijom, ne bi rešili pitanje ulaska u EU, zato što sem tog uslova, mi u narednih 5 godina nećemo rešiti pitanja vladavine i poštovanja zakona, koja su isto uslov za ulazak u EU.

I zašto bi nešto rešavali po svaku cenu, ako je nama na štetu. U svetu imate mnogo zamrznutih konflikata. Kina, Rusija i Španija zbog svojih zamrznutih konflikata i nisu priznali kosovo. Nerealno je očekivati da će u narednih 10 godina izbiti sukob između srbije i kosova.

Sve ovo nema smisla zato što sam ubeđen da Vučić opet pitanje kosova koristi za odvlačenje pažnje sa gorućih pitanja koja potresaju naše društvo.

gigatrend

pre 6 godina

Ti prvi treba da pogledaš sebi u oči, da izađeš pred narod i priznaš svoje greške i zablude koje su u velikoj meri generisale 'probem KIM'. Da se izviniš svima onima koje je ta pogrešna politika uvela u silne probleme i stradanje. Da se izviniš najstarijima kojima si umanjio penzije da bi otplaćivao dugove Kosova. Da zamoliš za oproštaj i onda da pozoveš na dijalog, a ne da i dalje vređaš i omalovažavaš one koji su bili ispred tebe 10 pa i 20 godina.

Analitika

pre 6 godina

"Naglasio je da je Srbija suverena zemlja i da aktuelna vlast za razliku od prethodne ne pita strani faktor šta sme da uradi."

Nisam verovao da cu se u necemu sloziti s Vucicem, ali za ovo jeste u pravu. Samo to kaze na svoj nacin, precutkivanjem istine. Ova vlada uopste ne pita sta treba da uradi, ona samo postupa prema zabeleskama koje dobije, bez diskusije i pogovora.

Bas ovo poimanje stvari objasnjava i to kako iskrivljeno gleda na realnost - Srbi i Albanci dva najveca naroda na Balkanu?! A gde zive Grci, Turci? Da, i Turaka ima na Balkanu, verovali ili ne, i cak i tako su brojniji od Albanaca, pa i Srba. Sta s Rumunima koji takodje spadaju pod Balkan? Sta to onda Vucic smatra Balkanom, ako zanemaruje vise od 10 miliona Grka samo u Grckoj, i vise od 18 miliona Rumuna samo u Rumuniji? Jel' to onda onaj ostatak, nicija zemlja, po njemu Balkan? Srba, bar onih koji se tako izjasnjavaju prema popisima, ima nesto preko 7,5 miliona, i najvise su rasejani na Balkanu, pocev od Slovenije pa do Grcke.

Јабучило

pre 6 godina

Бугари?
Грци?
Румуни?
А балканске земље су и Турска, па и (са читавих 300 km2 :) ) Италија.

Dragan

pre 6 godina

Najveći narodi na Balkanu su:

1. Rumuni - oko 16,8 miliona (zanemarljiva dijaspora na Balkanu),

2. Grci - oko 11 miliona (sa oko 700.000 na Kipru i oko 200.000 u Albaniji),

3. Srbi - oko 7,6 miliona (sa oko 1,1 milion u BiH, oko 200.000 u Hrvatskoj, otprilike isto toliko u Crnoj Gori, oko 150.000 na Kosmetu, oko 30.000 u Makedoniji, oko 20.000 u Rumuniji i oko 15.000 u Grčkoj),

4. Bugari - oko 6,3 miliona (sa oko 300.000 u Grčkoj, manje od 20.000 u Srbiji, otprilike isto toliko na Kipru i manje od 10.000 u Rumuniji),

5. Albanci - oko 4,8 miliona (sa oko 1,5 miliona na Kosmetu, oko 500.000 u Makedoniji, oko 300.000 u Grčkoj, oko 30.000 u Crnoj Gori, manje od 20.000 u Hrvatskoj i oko 10.000 u Rumuniji),

6. Hrvati - oko 4,4 miliona (sa oko 500.000 u BiH i manje od 60.000 u Srbiji),

7. Bošnjaci - oko 2 miliona (sa oko 150.000 u Srbiji, oko 50.000 u Crnoj Gori, oko 30.000 u Hrvatskoj, manje od 30.000 hiljada na Kosmetu i manje od 20.000 u Makedoniji),

8. Makedonci - oko 1,3 miliona (sa oko 40.000 u celokupnoj dijaspori na Balkanu),

uz napomenu da granice Balkanskog poluostrva nisu jasno definisane, te tako (u zavisnosti od tumačenja) Balkan obuhvata i deo Slovenije, deo Moldavije, pa i evropski deo Turske i jugozapadni deo Mađarske, odnosno (takođe u zavisnosti od tumačenja) Balkansko poluostrvo ne obuhvata Sloveniju, Moldaviju, severni deo Srbije (Vojvodinu), polovinu Hrvatske, pojedina Grčka ostrva...

Dragi

pre 6 godina

A da li precednik može da sebe pogleda u oči, naravno putem ogledala, i da se zapita šta i kako je govorio i radio dok nije postao prvi podpredsednik vlade, a kasnije premijer Srbije?
Ja mogu, jer nikada nisam ni ratovao, ni zagovarao rat, a nisam nikome ni pretio niti sam do sada ikoga nazivao izdajnikom i agentom stranih službi. Ali samo do sada!

Komunista

pre 6 godina

Daj bre Vučiću, nemoj više da brukaš sebe, Državu i svoj Narod kao predsednik Republike. Ideš tamo i otvaraš neke prodavnice nameštaja. Plus što kršiš Ustav, doveo si onu Anu Brnabić da glumi Premijera, a sve radiš u ime Vlade, što ti nije u opisu posla. A drugo, ja vidim ovaj tvoj poziv na "Unutrašnji dialog", kao vapaj da ti pomognemo da progutaš žabu i priznaš Kosovo, ili pokušaj da izšibicariš Međunarodnu zajednicu i prolongiraš Briselski Soporazum koji je tvoj pulan Dačić potpisao 2013 godine. Gukni golube šta,je od to dvoje ?. Da znamo na čemu smo.

Bankar

pre 6 godina

Mnoge generacije su se borile i život dale za tu zemlju. Nije ti ga tata ostavio pa da ga ti nekom daješ, to je zemlja našeg naroda i nema menjanja ustava. Zar smo mi krivi što je dok smo bili pod diktatorom Titom, tamo mogao iz Albanije da dođe ko hoće a Srbi nisu smeli da se vrate? Jedino sto ne mozemo sa stvorimo je parce zemlje na ovoj planeti, zar da ga dajemo jer nam tesko?

lom

pre 6 godina

Covek svakoga dana objaasnjava kakav je bio 20 godina, i kako je odjednom kada je dosao na vlast postao drugaciji. Nikada NISTA nije radio, SVAKOGA dana huskao narode u konflikt, SVAKOGA dana umeo je nekog da oblati, isproziva...ohol,bahat,konfliktan,sve lose sto ste mogli videti u jednom coveku, politicaru, to je bio on...a danas se predstavlja kao neki visoko moralni i nepogresivi covek..a svi znamo sta je ispod povrsine. Ili, ne znamo

duci SWE

pre 6 godina

Tebe nije sramota sto si unazad 25 god sirio sovinizam ka Albancima i hteo da ratujes? Ja tih 25 god pricam da nam rat ne treba,da nam nije trebao,da je moglo bez kapi krvi da prodje i Ti sada meni drzis predavanja??? To sto si Ti huskao narode jedne na druge '90te i '00te tvoj problem a POSEBNO nas! Vucicu kasnis skoro 3 decenije za onima koji su ODUVEK pozivali na mir a sada ih TI zoves placenicima,spijunima i ostale gluposti koje si isto tako govorio dok si huskao narode jedne na druge.

ja i samo ja

pre 6 godina

Problem Kosova nije rešilo nekoliko vladara počev od kraljeva do komunista (Tita) a sada će ovaj da reši odjednom i to "za svagda"....Izgleda da narod nije prepoznao da je on taj koji je "sišao sa nebesa" da nama smrtnicima objasni kako se to "gore" rešavaju vekovni problemi.....

analitičar amater

pre 6 godina

“Naslušao sam se bezbroj junaka, koji su uvek spremni tuđim grudima i srcem da nešto brane, a kada su oni u pitanju uvek će za sebe dobru hladovinu da pronađu”

Jel to autobiografija ili duh prošlosti?

Ifinus

pre 6 godina

Najveći narod na Balkanu su Grci. Posle njih su Srbi i Bugari približno jednaki. Pa onda Albanci. Dakle, nisu Srbi i Albanci dva najvwća naroda. Ali mi uvek volimo da se isprsimo i udaramo u grudi junačke.

Avanturista

pre 6 godina

Svako za sebe! Ja za sebe 100% znam da svakog mogu da pogledam u oci, kao i sebe u ogledalo. Niti su mi ruke bile kaljave, niti mi je jezik bio otrovan. Sa svim narodima Balkana sam po svetu ziveo sasvim normalno, sta vise, mnogi su mi vise priskakali u pomoc kada je trebalo od mojih sunarodnika.

klod

pre 6 godina

Ajd ne foliraj se, da ne kazem neku tezu rec (nece mi objaviti comment)!
Povraca mi se od tvoje manipulacije tim jadnim, izgladnelim i osiromasenim narodom kojeg navodno predstavljas!

cacanin

pre 6 godina

Necu se nikad kandidovati za predsednika, nece biti TV pretplate, struja nece poskupeti (i nije 1 vec 2 puta kroz akcizu), plate i penzije niko ne sme da dira, gorivo najeftinije u Evropi, plate 500 evra, busplus je pljacka ukinucu ga, Dinkic i zatvorsko odelo, Karic je mafijas, kradja identiteta brata ti Andreja...

milla...

pre 6 godina

A kad misli da resi problem sa svojim gladnim narodom?!?

Ili mu to nije u planu? A ako njemu nije,onda ni oni oko njega ne razmisljaju o tome....

miki_

pre 6 godina

Kocentrisano i pažljivo sam pratio svaku izgovorenu reč.
Bez emocija, bez komentara, svojski sam se potrudio.

Jedino što mi je na kraju palo na pamet je kad drug Rajo u "Tito i ja" priča hvalospeve o "najvećem sinu naših naroda i narodnosti" a ona dva Zagorca dobrano na gemištu komentarišu.
Prvi lojzek kaže: "Kaj ovaj veli?" a drugi: "Ja se bum ..."

E to je to.

Ja

pre 6 godina

Razmišljaj ti kako da usrećiš Srbe jer si njihov predsednik a na Albance,za njih si već dovoljno učinio.Bela kuga predsedniče,svake godine nas je 30 000 manje,plus oni koji se isele a takvih je mnogo i uglavnom su mladi u pitanju!Ako nenađemo rešenja za ta dva problema,za pedesetak godina ode pola Srbije nesrećnim Albancima po potpuno istom receptu kako je okupirano Kosovo.Dakle razmišljaj o Srbiji a ne o nezasitim Albancima,jer njima će uvek biti malo i nikad neće biti zadovoljni.Samo što su okupirali Kosovo i pola Makedonije već su počeli da svojataju pola Crne Gore,jug Srbije,sever Grčke i ti hoćeš njih da usrećiš?

s.

pre 6 godina

Gde li je ovaj divan, tolerantan čovek, spreman na dijalog, drugog da sasluša bio '90-tih?
Da smo ga tada slušali ko zna koliko bi nesreća i smrti bilo izbegnuto.
Šta, mnogi su ga slušali?
Pa kako onda?

Nemanja

pre 6 godina

Omoguci ti nama uslove da zivimo u ovoj zemlji, da nam se radjaju deca, dobre skole, bolnice i uslove za privredne aktivnosti. Zaustavi odliv 50.000 ljudi godisnje. Sa Albancima cemo se lako izboriti...

Bata

pre 6 godina

Verovatno se nikada pitanje Kosova nece resiti na zadovoljstvo samo jedne strane i to moramo da prihvatimo kao cinjenicu, Vucic je totalno realan i iskren.

Srba

pre 6 godina

Kada su tvoji prethodnici predlagali podelu Kosova i trajno rešenje ti si pozivao na oruzje i proglašavao ih izdajnicima... sada kada je Kosovo priznata drzava, ti bi da nesto predlazes. Licemerje bez premca.

nego kako

pre 6 godina

Jel ovo Bizarro World? Covek koji sebi u oci izbegava da pogleda nama prica ove price? On koji je juce pravio Kosovo za Patike po centru Beograda? Daj bre Vucicu, sad stvarno postajes izuzetno, pa cak ni smesan...

Gorica

pre 6 godina

Moramo biti odgovorni prema budućim naraštajima i rešavati goruća pitanja. Svako okretanje glave od toga je loše po nas jer niko neće rešiti to sem nas samih. Borimo se i borićemo se za svoj državni interes kroz dijalog sa svima.

xoxox

pre 6 godina

Proslost se mora ostaviti po strani, da se ne zaboravi ali da se ide napred, Svi narodi zele da zive u miru, dosta je bilo ratovanja. Rat nikome nije doneo nista dobro.

josif iz trbušnice

pre 6 godina

Ne verujem da vučić uopše hoće nešto da reši. Ovo je, kao i mnogo drugih tema ranije, samo priča za zamajavanje naroda.
Ali kada bi hipotetički gledano, ipak hteo da reši "problem kosova", to može jedino na našu štetu. i to iz više razloga. Kao prvo, mi smo izgubili rat za kosovo, a kumanovski sporazum, kako god ga mnogi tumačili je faktički predaja kosova. Mi smo bili u ratu sa ovk, albanijom i nato-om. Neobjavljenom, ali smo faktički ratovali. Drugo, albanci su puno para, resursa i žrtava uložili u stvaranje nezavisne države da bi sada, zarad "mira u regionu" davali neke ustupke.
Rešavanjem pitanja kosova, odnosno priznavanjem nezavisnosti kao jedinom opcijom, ne bi rešili pitanje ulaska u EU, zato što sem tog uslova, mi u narednih 5 godina nećemo rešiti pitanja vladavine i poštovanja zakona, koja su isto uslov za ulazak u EU.

I zašto bi nešto rešavali po svaku cenu, ako je nama na štetu. U svetu imate mnogo zamrznutih konflikata. Kina, Rusija i Španija zbog svojih zamrznutih konflikata i nisu priznali kosovo. Nerealno je očekivati da će u narednih 10 godina izbiti sukob između srbije i kosova.

Sve ovo nema smisla zato što sam ubeđen da Vučić opet pitanje kosova koristi za odvlačenje pažnje sa gorućih pitanja koja potresaju naše društvo.

ketiS

pre 6 godina

Citajuci prethodne komentare covek mora da se zapita,da li su oni koji komentarisu uopste procitali ceo clanak. Prvo,Albanci i Srbi su dva najveca naroda na Zapadnom Balkanu(ex-YU plus Albanija) Dakle,misli se na zapadni deo Balkanskog poluostrva,a ne na citav Balkan. Drugo,cemu to stalno potenciranje Vuciceve politicke proslosti,tim pre sto se to manje/vise moze spocitati svim politicarima na ovim prostorima,pa i sire. Konacno,bitno je ono sto govori danas,a to sto govori danas je mnogo razlicito od onoga sto danas govore mnogi politicari u susedstvu,od kojih su vecina(nazalost)i dalje "zaglibljeni" u 90-im. Da ne bi bilo zabune,nisam simpatizer aktuelnog rezima,ali sam usudicu se da kazem za razliku od mnogih,sposobna da se izdignem iznad stranackih simpatija,te da pozdravim svaku inicijativu koja je u interesu Srbije,a resavanje kosovskog problema to nepobitno jeste.

nemanja.s

pre 6 godina

Zamrznut konflikt se pretvara u pravi posle nekog vremena. Jedino što bude još žešći i iracionalniji!
Ja mislim da sa druge strane nema hrabrosti a ni ozbiljnog pregovarača. Misle da su zaštićeni i da im ništa ne možemo.

Јабучило

pre 6 godina

Бугари?
Грци?
Румуни?
А балканске земље су и Турска, па и (са читавих 300 km2 :) ) Италија.

Analitika

pre 6 godina

"Naglasio je da je Srbija suverena zemlja i da aktuelna vlast za razliku od prethodne ne pita strani faktor šta sme da uradi."

Nisam verovao da cu se u necemu sloziti s Vucicem, ali za ovo jeste u pravu. Samo to kaze na svoj nacin, precutkivanjem istine. Ova vlada uopste ne pita sta treba da uradi, ona samo postupa prema zabeleskama koje dobije, bez diskusije i pogovora.

Bas ovo poimanje stvari objasnjava i to kako iskrivljeno gleda na realnost - Srbi i Albanci dva najveca naroda na Balkanu?! A gde zive Grci, Turci? Da, i Turaka ima na Balkanu, verovali ili ne, i cak i tako su brojniji od Albanaca, pa i Srba. Sta s Rumunima koji takodje spadaju pod Balkan? Sta to onda Vucic smatra Balkanom, ako zanemaruje vise od 10 miliona Grka samo u Grckoj, i vise od 18 miliona Rumuna samo u Rumuniji? Jel' to onda onaj ostatak, nicija zemlja, po njemu Balkan? Srba, bar onih koji se tako izjasnjavaju prema popisima, ima nesto preko 7,5 miliona, i najvise su rasejani na Balkanu, pocev od Slovenije pa do Grcke.

gigatrend

pre 6 godina

Ti prvi treba da pogledaš sebi u oči, da izađeš pred narod i priznaš svoje greške i zablude koje su u velikoj meri generisale 'probem KIM'. Da se izviniš svima onima koje je ta pogrešna politika uvela u silne probleme i stradanje. Da se izviniš najstarijima kojima si umanjio penzije da bi otplaćivao dugove Kosova. Da zamoliš za oproštaj i onda da pozoveš na dijalog, a ne da i dalje vređaš i omalovažavaš one koji su bili ispred tebe 10 pa i 20 godina.

Dragan

pre 6 godina

Najveći narodi na Balkanu su:

1. Rumuni - oko 16,8 miliona (zanemarljiva dijaspora na Balkanu),

2. Grci - oko 11 miliona (sa oko 700.000 na Kipru i oko 200.000 u Albaniji),

3. Srbi - oko 7,6 miliona (sa oko 1,1 milion u BiH, oko 200.000 u Hrvatskoj, otprilike isto toliko u Crnoj Gori, oko 150.000 na Kosmetu, oko 30.000 u Makedoniji, oko 20.000 u Rumuniji i oko 15.000 u Grčkoj),

4. Bugari - oko 6,3 miliona (sa oko 300.000 u Grčkoj, manje od 20.000 u Srbiji, otprilike isto toliko na Kipru i manje od 10.000 u Rumuniji),

5. Albanci - oko 4,8 miliona (sa oko 1,5 miliona na Kosmetu, oko 500.000 u Makedoniji, oko 300.000 u Grčkoj, oko 30.000 u Crnoj Gori, manje od 20.000 u Hrvatskoj i oko 10.000 u Rumuniji),

6. Hrvati - oko 4,4 miliona (sa oko 500.000 u BiH i manje od 60.000 u Srbiji),

7. Bošnjaci - oko 2 miliona (sa oko 150.000 u Srbiji, oko 50.000 u Crnoj Gori, oko 30.000 u Hrvatskoj, manje od 30.000 hiljada na Kosmetu i manje od 20.000 u Makedoniji),

8. Makedonci - oko 1,3 miliona (sa oko 40.000 u celokupnoj dijaspori na Balkanu),

uz napomenu da granice Balkanskog poluostrva nisu jasno definisane, te tako (u zavisnosti od tumačenja) Balkan obuhvata i deo Slovenije, deo Moldavije, pa i evropski deo Turske i jugozapadni deo Mađarske, odnosno (takođe u zavisnosti od tumačenja) Balkansko poluostrvo ne obuhvata Sloveniju, Moldaviju, severni deo Srbije (Vojvodinu), polovinu Hrvatske, pojedina Grčka ostrva...